Planering i Mora och Orsa fokus centrumutveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planering i Mora och Orsa fokus centrumutveckling"

Transkript

1 Planering i Mora och Orsa 2012 fokus centrumutveckling

2 2 Utgivare: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Framsida: Fotot längst ner till höger: Kola Productions Baksida: Stora fotot och fotot längst ner till höger: Kola Productions Foto: Mora kommun, om inget annnat anges. Tryck: Centrumtryck Mora AB 2012

3 Förord 3 Förra året gav Stadsbyggnadsförvaltningens planenhet ut skriften Planering i Mora och Orsa Skriften blev väl mottagen och det var naturligt att det skulle bli en ny upplaga detta år. Det är många faktorer som påverkar känslan och upplevelsen av att en kommun är attraktiv att bo i. En av nyckelfaktorerna är att man har ett snyggt, modernt och tryggt centrum. Staden är en mötesplats. Årets skrift fokuserar därför lite extra på kommunernas arbete med centrumutveckling och bakgrunden till varför det arbetet är så viktigt. När förändringar planeras är de viktiga att förankra hos allmänheten. Det kan röra sig om privatpersoner, näringsidkare, ideella föreningar med flera. Det är väl använd tid som vi måste värna om. Årets skrift innehåller information om de uppgifter Stadsbyggnadsförvaltningens olika enheter har: planenheten, bygglovenheten och kartenheten. Anders Bogg, ordförande i Byggnadsnämnden Mora Mars, 2012 Lennart Rosell, ordförande i Byggnadsnämnden Orsa Mars, 2012

4 4 Mora och Orsa Orsa Mora Mora och Orsa kommun har sedan den 1 januari 2011 en gemensam Stadsbyggnadsförvaltning. Förvaltningen är placerad i Mora och har besökskontor i Orsa.

5 Innehållsförteckning 5 Förord 3 Mora och Orsa 4 Innehållsförteckning 5 Centrumutveckling 6 Tillgängligt centrum 8 Mora centrum 10 Planer i Mora 12 På gång i Mora 14 Orsa centrum 16 Planer i Orsa 18 På Gång i Orsa 20 Avslutade planer 22 Kontaktinformation 23

6 6 CENTRUmutveckling Möten mellan människor skapar utveckling och kreativitet. Attraktiva centrum är mötesplatser, där samtal, handel, aktiviteter och företagande uppstår. Genom att skapa möjligheter för möten skapar vi utveckling. Kommunen och andra aktörer som till exempel fastighetsägare och affärsidkare kan tillsammans skapa den attraktiva miljö som får centrumkärnan att blomstra. För att uppnå det myller som ofta förknippas med stadskärnor behövs en blandning av funktioner. I centrumkärnan måste det finnas bostäder, handel, kultur, aktiviteter och möjligheten att bara vara. Dessa funktioner samsas i stadskärnan på ett helt annat sätt än i andra delar av staden. Det är därför viktigt att det sker en utveckling som är väl genomdiskuterad mellan alla parter. Kommunen är en viktig drivkraft för att samla och aktivera de krafter som verkar i stadskärnan, men kan inte på egen hand driva på utvecklingen. Foto: Kola Productions

7 centrumutveckling 7 Det offentliga rummet är en viktig del av centrumkärnan. Det är allas vårt vardagsrum. Det är där vi sätter oss på en uteservering och tittar på alla människor som går förbi eller där vi stannar vid ett gathörn och har ett samtal med en vän. Att denna miljö är trivsam är en nödvändighet för att vi ska vilja upphålla oss där. Rummet som vi rör oss i måste vara tydligt och leda oss till de funktioner vi söker. Skalan på byggnader måste vara rätt. För att uppnå en attraktiva och myllrande centrumkärna så pågår nu arbeten i Mora och Orsa kommuner för att skapa en dialog kring fysiska förändringar i stadsmiljön. För att sätta igång en utveckling som gör våra centrum till bättre platser att leva, handla och arbeta i.

8 8 Tillgängligt centrum Fysisk tillgänglighet handlar om att ge människor med funktionsnedsättning möjlighet att delta i samhället, förutsättningar att leva självständigt och göra egna val. För att uppnå fysisk tillgänglighet ska den byggda miljön utformas på ett sådant sätt att alla människor kan ta del av den. Olika funktionsnedsättningar ställer olika krav på den staden. Tillgänglighet berör många olika delar i den byggda miljön. Vid planering, projektering och produktion av ny bebyggelse och ombyggnad måste kunskap om fysisk tillgänglighet finnas med hela vägen för att på ett bra sätt komma tillrätta med hinder som kan uppstå för personer med funktionsnedsättning. Det finns lagkrav på att byggnader, tomter och allmänna platser ska utformas på ett sådant sätt att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Ovan: Ledstråk gör det möjligt att röra sig i staden även om du har nedsatt syn. Är du nyfiken kan du testa själv, blunda och se om du kan hålla dig på stråket. Exemplet är från Luleå. Till höger: Stopplattor i natursten varnar för övergångsställe i Köpenhamn.

9 Tillgängligt centrum 9 För befintliga byggnader och platser gäller att så kallade enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas i publika lokaler och på allmänna platser. Med publika lokaler menas bl. a. butiker, bibliotek och restauranger. Allmänna platser kan vara gator, torg och parker. Om ett hinder är enkelt avhjälpt avgörs genom en bedömning huruvida hindret med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna kan anses enkelt att avhjälpa. Ovan: Automatiska dörröppnade och entré i samma höjd som gatan gör entrén tillgänglig. Åtgärder kan vara att avhjälpa mindre nivåskillnader, installera dörröppnare, kontrastmarkeringar av olika slag eller ledstänger. Ansvarig för att avhjälpa dessa hinder är den som rättsligt råder över hindret, ofta är det fastighetsägaren. Till vänster: För entréer som ligger högre än gatan kan en ramp göra entrén tillgänglig. Dörröppnare finns också med armbågskontakt.

10 10 Mora centrum Under 2011 påbörjades arbetet med att ta fram en ny centrumutvecklingsplan för Mora centrum. En stor del av arbetet har hittills bestått av att olika aktörer som verkar i centrum har träffats för att under workshopform diskutera och resonera kring frågor om hur Mora centrum kan utvecklas. Syftet med centrumutvecklingsplanen är att stärka centrala Moras roll som en attraktiv bostadsort med ett levande handelscentrum och som ett tilltalande besöksmål i regionen och med en väl fungerande trafikstruktur för olika trafikslag. Ovan: Stadsvandring för att titta på området i verkligheten Nedan: En workshopgrupp ritar på idéer för centrum Mora har idag höga trafikmängder för en ort med sin storlek. Detta beror till viss del på att E45, riksväg 26 och 70 leder genom centrum. Dessutom dominerar biltrafiken på bekostnad av kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik. Det finns även problem med att gång- och cykelstråk inte är sammanhängande i ett nät. Kommunen planerar dessutom att anlägga ett resecentrum vilket behöver få en bra koppling till centrum.

11 Mora centrum 11 Det finns även behov av bättre möjligheter till bilparkeringsplatser. Framkomlighet, säkerhet och väl gestaltade gaturum är viktiga delar i detta arbete. Ovan: Gågatan är ett av områdena som behandlas på i centrumutvecklingsprojektet. Nedan: Kajenområdet och vattenkontakten är viktig för Mora och utvecklingen av kajen har diskuterats under workshopparna. Intresset för förra årets workshoppar har varit stort och grupperna som deltagit har bestått av politiker, fastighetsägare, affärsidkare och tjänstemän från kommunen och Trafikverket. Under workshopparna har gruppen stegvis tittat på vilka problem och möjligheter som finns i centrum för att sedan gå över i mer konkreta övningar där man skissat på olika lösningar som kan tänkas vara möjliga. Centrumutvecklingsplanen har också diskuterats i olika fokusgrupper. Det viktiga i arbetet har varit att få in synpunkter från många olika källor och att få de olika aktörerna i centrum att träffas och diskutera. Under 2012 fortsätter arbetet med att, utifrån det som framkommit 2011, utforma ett förslag för en utveckling av centrum. Arbetet ska till slut mynna ut i en fördjupad översiktsplan för Mora centrum.

12 12 Planer i Mora Noret Norra Idén att utveckla Noret norra, området norr om Mora lasarett har funnits under flera år. Ovan: Skisser på idéer från planprogrammet hetstänk med en blandad bebyggelse som skapar en variation i området. Under 2009 togs ett idéunderlag fram för stadsutveckling i området. Det finns ett uttalat mål att området ska utvecklas till ett så hållbart område som möjligt. Idéunderlaget tog språng i ett hel- Planbesked Sedan den nya plan- och bygglagen började gälla! den 2 maj 2011 är kommunen skyldig att lämna planbesked inom 4 månader till den som är intresserad av att planlägga marken för något ändamål. Under 2011 fortsatte arbetet genom att ett planprogram för området precis norr om Mora lasarett togs fram och programmet var ute på samråd under hösten. Området föreslås få en blandad bebyggelse längs ett centralt huvudstråk. Genom området föreslås även ett väl tilltaget grönområde som underlättar närrekreation. Förslaget ger möjlighet till förskola och närbutik. Extra fokus har lagts på cyklister och möjligheten att ta Inlandsbanan i bruk för pendeltrafik. Nästa steg är att detaljplanera området.

13 Planer i Mora 13 Prästholmen Prästholmen är ett centralt beläget område i Mora som innehåller en mängd olika funktioner så som camping, konferensanläggning, badplats och idrottsanläggningar. Ett planprogram för områdets fortsatta utveckling har tagits fram. Det föreslår bland annat nya idrottshallar och en ny infartsväg från Oxbergsvägen. Vasaloppets och allmänhetens möjlighet att röra sig obehindrat genom Prästholmen ska säkras i det fortsatta arbetet med områdets utveckling. Ovan: Två av ideérna från planprogrammet för Prästholmen ÖRJASTÄPPAN Planering pågår för att utöka Örjastäppans industriområde österut längs Vinäsvägen. Planområdet omfattar ca 35 hektar. Näringslivskontoret bedömmder att förslaget kan möjliggöra upp till 300 nya arbetsplatser. Planförslaget har varit ute för samråd och kommer att ställas ut under Ovan: Föreslagen utvidgning av Örjastäppan.

14 14 på gång i Mora När planeringen av ett område är klar har arbetet för de som ska bygga bara börjat. Andra kommunala eller privata aktörer ser till att projekt genomförs. Överst: I korsningen mellan Vasagatan och Hantverkaregatan bygger det kommunala bostadsbolaget Morastrand AB 42 lägenheter. Underst: Handelsområdet i Noret ska utvidgas åt öster. Tekniska förvaltningen påbörjade arbetet med en ny lokalgata under hösten Foto: Morastrand AB! När behöver jag bygglov? Du behöver vanligtvis söka bygglov, rivningslov eller marklov för att: Bygga en ny byggnad eller flytta en befintlig byggnad till en ny plats Bygga till en byggnad Inreda ytterligare en bostad eller använda byggnaden på ett nytt sätt Riva en byggnad eller en del av en byggnad Ändra tomtens utseende, till exempel genom att schakta bort eller fylla på jord

15 på gång i Mora 15 Överst: Tekniska förvaltningen färdigställer under 2012 arbetet med att bygga ut lokalgator och va på Lundstigen och Ljungvägen i det såkallade Canadaområdet i Morkarlby. Förskolan på Ljungvägen färdigställs under Underst: Mora Bygg AB bygger ett område med parhus i Noret. Vid årsskiftet 2011/2012 var tre av de planerade fem huslängorna uppförda i korsningen mellan Skålmyrsvägen och Mitjelåsvägen.! När behöver jag göra en anmälan enligt PBL? Exempelvis vid: installation av eldstad eller rökkanal installation av vatten och avlopp ändring av en byggnad så att bärande konstruktioner berörs eller planlösningen avsevärt påverkas

16 16 Orsa centrum Centrumutveckling Orsa Centrumutvecklingsarbetet i Orsa fokuseras framförallt på att öka attraktiviteten i centrumkärnan och förbättra trafikmiljön för oskyddade trafikanter. Ett sammanhängande gångstråk längs Järnvägsgatan och Frelins gränd samt nya placeringar av parkeringsplatser ska inbjuda till att ställa ifrån sig bilen i utkanten av centrum. Parkeringsplatserna föreslås i första hand placeras på den sida av Järnvägsgatan där de flesta affärer ligger, för att minska behovet att korsa gatan. Då bryts också Järnvägsgatans raka linje vilket signalerar till bilister att hastigheten på gatan ska vara låg. Foto: Kola Productions Framför kulturhuset finns en torgyta som är tänkt att utformas som gångfartsområde, vilket är en typ av shared space. Shared space kan översättas med delad yta och betyder att olika trafikanter delar på samma yta utan att vara åtskilda från varandra genom exempelvis en trottoar eller någon typ av markering.

17 Orsa centrum 17 När en yta delas mellan trafikanterna prioriterar inte trafiksituationen varken bilister eller gående på ett tydligt sätt. Detta uppmanar till samspel mellan trafikanterna. Ovan: Skvallertorget i Norrköping är ett tidigt exempel på shared space. Utvärderingar har visat att de gående känner sig trygga när de passerar över torget och att bilister anpassar hastigheten. Nedan: Bälter Swens torg i Mora är ett lokalt exempel på gångfartsområde, den vanligaste typen av shared space i Sverige. Shared space kan se lite olika ut både mellan länder och inom länder. I Sverige är gångfartsområden den vanligaste typen av shared space. I gångfartsområden har bilister och cyklister väjningsplikt för gående, och fordon får bara framföras i gånghastighet.! Gula gubbar Ser du gulklädda personer som går omkring på din eller grannens tomt? De kommer säkert från från Stadsbyggnadsförvaltningens kartenhet och kan alltid legitimera sig. Deras arbetsuppgifter är bland annat att: Mäta in hus mm för att hålla kartan ajour Mäta in bredband och fjärrvärme Mäta för nybyggnadskarta till bygglov Göra utsättningar av byggnader enligt bygglov

18 18 Planer i Orsa Översiktsplan för Orsa kommun Foto: Kola Productions Arbetet med en ny översiktsplan för Orsa kommun har precis påbörjats och förväntas ta ungefär två år.! Vad är LIS? Sedan 2009 är det möjligt att upphäva strandskyddet om exploateringen bidrar till en positiv utveckling på landsbygden, exempelvis genom ökat serviceunderlag eller nya arbetstillfällen. För att möjliggöra för detta ska kommunen peka ut så kallade LIS-områden (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen). En översiktsplan ska redovisa befintlig och framtida användning av mark- och vattenområden i kommunen. Översiktsplanen för Orsa kommun kommer bland annat redovisa lämpliga nya bostads- och verksamhetsområden, LIS-områden och kulturmiljövärden i odlingslandskapet. Parallellt med översiktsplanen ska också en kommunal utvecklingsplan tas fram. Den kommunala utvecklingsplanen ska hantera frågor som vanligtvis ingår i en översiktsplan men som det finns behov av att fördjupa och koppla till kommunens budget.

19 Planer i Orsa 19 Grönklitt Grönklitt expanderar och det ställer krav på samordning för att utvecklingen ska bli bra. Kommunen har under 2011 påbörjat arbetet med att ta fram en ny fördjupad översiktsplan för Grönklittsområdet. Parallellt med framtagandet av den fördjupade översiktsplanen pågår detaljplanearbetet med Ski-lodge på Grönklittstoppen. Projektet möjliggör fritidsboende i flerfamiljshus som byggs på ett klimatsmart sätt. Bild: Mondo Arkitekter Ovan: Visualisering av bebyggelse på Grönklittstoppen. Projekt Green Wood Ski-lodge Styversbacken/Lisselhed I västsluttningen ner mot Orsasjön planeras för ett större antal tomter för friliggande småhus i kommunal regi. I området finns också möjligheten att bygga en förskola och en utvidgning av småbåtshamnen. Planen var utsänd för samråd under 2011 under våren 2012 ställs detaljplaneförslaget ut.! Strandskydd Vid havet, insjöar och vattendrag gäller strandskydd som vanligtvis är 100 meter från strandkanten, både upp på land och ut i vattnet. Inom strandskyddat område är det inte är tillåtet att uppföra nya byggnader, privatisera marken eller på andra sätt förändra den, t ex genom att sätta upp staket eller anlägga en gräsmatta.

20 20 På Gång i Orsa 2011 var de publika lokalernas år i Orsa. Många projekt har varit tillbyggnader på befintlig bebyggelse. Överst: Orsa Lokaler har byggt till den gamla brandstationen på Lillågatan. I huset ryms nu Fritid- och servicekontoret, Mora och Orsa kommuners gemensamma Miljökontor, Orsabostäder och Orsa Lokaler samt besökskontoret för Stadsbyggnadsförvaltningen. Underst: Orsa församling har invigt sitt nya församlingshem. Tillbyggnaden har skett för att bland annat uppfylla krav på tillgänglighet och inomhusmiljö.! En ny plan- och bygglag Den 2 maj 2011 började en ny plan- och bygglag att gälla. Några viktiga förändringar som gjorts är att: Handläggningstiden för bygglov får uppgå till max 10 veckor efter det att kompletta handlingar inkommit till byggnadsnämnden. Arbetsplatsbesök kommer att göras av byggnadsinspektör.

21 På GÅnG i Orsa 21 Överst: Lagom till höstterminen 2011 hade Orsa Lokaler färdigställt den nya tillbyggnaden på Bergetskolan. I tillbyggnaden ligger klassrum samlade runt en central umgängesyta. Underst: I Grönklitt har nya byggnader stått klart på flera olika ställen, men den mest omtalade byggnaden under 2011 är den nya Toppstugan med plats för 300 gäster. Placerad högst upp på Grönklittstoppen har den utsikt över både Orsasjön och Finnmarksbygden. Toppstugan syns i bakgrunden högst upp till höger på den understa bilden.! Tillsyn I samband med den nya plan- och bygglagen så har det blivit dyrare att bryta mot lagen. Byggsanktionsavgifterna har i flera fall mångdubblats så se därför till att du vet vad som gäller innan du börjar bygga. Visste du till exempel att det krävs ett startbesked för att få börja bygga och ett slutbesked för att ta de delar som omfattas av startbeskedet i bruk?

22 22 Avslutade planer Mora Antagna översiktsplaner Vindbruksplan Mora (överklagad) Orsa Lagakraftvunna översiktsplaner Vindbruksplan Orsa Lagakraftvunna detaljplaner Vasagatan/Hantverkaregatan Noret östra handelsområde Morkarlbyvägen, handel och service Hantverkaregatan, handel Förskolan Humlan, Våmhusvägen Lagakraftvunna detaljplaner Öster om toppstugan, Grönklitt Hotellområdet, Grönklitt Upphävda detaljplaner Svale Idrottsplats, Vika (del av detaljplan) Godtagna utredningar Båthusplatsutredning, Sollerön

23 Kontaktinformation 23 Vill du komma i kontakt med Stadsbyggnadsförvaltningen? Har du frågor om något av det som du läst i broschyren eller något av våra andra ärenden? Mora (huvudkontor) Fredsgatan 12 Öppettider: måndag fredag och Orsa (besökskontor) Gamla Brandstationen Lillågatan 2 Öppettider: måndag, tisdag, torsdag, fredag: E-post: stadsbygg@mora.se Förvaltningschef Christina Holback Stadsarkitekt Tommy Ek Bygglovenhet Byggnadsinspektör Lennart Sticko Byggnadsinspektör, Rolf Larsson Planenhet Planchef Håkan Persson Plankoordinator Susann Bergman Kartenhet Mätningsingenjör Börje Svensson Karttekniker Siv Ryttar Hedlund Stadsbyggnadsförvaltningen har fler medarbetare. Kontaktuppgifter finns på Mora kommuns hemsida och hos Mora kommuns växel

24 Planering i Mora och Orsa 2012 Möten mellan människor skapar utveckling och kreativitet. I attraktiva centrum vill människor vistas och uppehålla sig vilket leder till dessa viktiga möten. Ett attraktivt centrum är tillgängligt för alla, även de som har någon typ av funktionsnedsättning. I både Mora och Orsa pågår arbete med att utveckla centrum. Centrumutvecklingsarbetet har olika inriktning i de två kommunerna, vilket är fullt naturligt eftersom Mora och Orsa är olika. I denna skrift presenteras bland annat arbetet med centrumutveckling i Mora och Orsa, men också andra planer och en inblick i vad som händer när planer och bygglov är klara. Byggnadsnämnden Mora Byggnadsnämnden Orsa Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Besöksadress: Fredsgatan 12 Postadress: MORA Telnr: E-post: stadsbygg@mora.se

Planering i Mora och Orsa 2013. fokus strandnära lägen

Planering i Mora och Orsa 2013. fokus strandnära lägen Planering i Mora och Orsa 2013 fokus strandnära lägen 2 Utgivare: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Fotografier och bilder: Baksidan, sid. 6, sid. 17, sid. 18 nederst: Kola Productions Sid. 12: A-sidan

Läs mer

Planering i Mora och Orsa 2010-2011

Planering i Mora och Orsa 2010-2011 Planering i Mora och Orsa 2010-2011 2 Utgivare: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Foto: Mora kommun, om inget annnat anges. Tryck: Centrumtryck Mora AB April 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 Karta med aktuella

Läs mer

Planering i Mora och Orsa 2014. fokus översiktlig planering

Planering i Mora och Orsa 2014. fokus översiktlig planering Planering i Mora och Orsa 2014 fokus översiktlig planering 2 Utgivare: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Fotografier och bilder: Framsida: 3:e raden längst till höger: Kola Productions Sid 20 överst:

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Skärhamns Samhällsförening

Skärhamns Samhällsförening Skärhamns Samhällsförening Prepared: Magnus Gustavsson Anna Karlsson Anders Sundling Marianne Sundling Berndt Axelsson Susanne Axelsson Date: 2014-11-15 Agenda Introduktion Bakgrund Samhällsförening Vision

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden?

Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden? 2019-06-24 Dnr: 2017/00683 DETALJPLAN 1879 Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden? Så här skulle mellersta Kopparlunden kunna se ut. Östra Ringvägen syns i förgrunden. Illustration: Archus Nya

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Upphävande av Bp 12 för Vålan

Upphävande av Bp 12 för Vålan Samrådshandling Dnr: MK BN 2017/00958 Färnäs, Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING September 2018 Handlingar Planbeskrivning Gällande detaljplan Bp 12 Övriga handlingar Fastighetsförteckning med registerkarta

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Baggensudden 7:8, Vikingavägen 17, Fisksätra-Saltsjöbaden

Begäran om planbesked för fastigheten Baggensudden 7:8, Vikingavägen 17, Fisksätra-Saltsjöbaden 2014-05-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2013/148-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Baggensudden 7:8, Vikingavägen 17, Fisksätra-Saltsjöbaden Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure.

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla Roger Johansson SWECO Infrastructure Shared space tredje generationen Möjlighet Attraktiva stadsrum för alla Harmoni mellan människors förmåga,

Läs mer

Taxetabeller för lov, anmälan mm

Taxetabeller för lov, anmälan mm A A 1 Taxetabeller för lov, anmälan mm Bygglov och teknisk kontroll för en- och tvåbostadshus och komplementbyggnader A 1.1 Nybyggnad av ett en- eller tvåbostadshus Planenligt, eller enligt gällande förh

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

När får man bygga? FAQ OM BYGGLOV OCH SÅNT

När får man bygga? FAQ OM BYGGLOV OCH SÅNT När får man bygga? FAQ OM BYGGLOV OCH SÅNT Innehåll Klicka på en länk för att komma till svaret. Vad gäller om man vill bygga en Friggebod? Finns det andra fall då jag inte behöver varken bygglov eller

Läs mer

Välkommen till. Informationsträff. Löddeköpinge

Välkommen till. Informationsträff. Löddeköpinge Välkommen till Informationsträff Löddeköpinge 2016-03-17 PROGRAM PRESENTATION, ORGANISATION ÖP, DETALJPLAN, HANDLÄGGNINGSPROCESSEN OCH HANDLINGARNA LOVPLIKTIGA ÅTGÄRDER: PLANK, MUR, CARPORT, GARAGE, FÖRRÅD

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv Utgångspunkter för stadsliv Utveckla centrala staden med attraktiva och flexibla mötesplatser för alla Prioritera centrala staden för gående och vistelse Sammankoppla stadens centrala delar i ett mer finmaskigt

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du söka bygglov hos stadsbyggnadskontoret. Vid vissa andra ändringar

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Hur blir en detaljplan till?

Hur blir en detaljplan till? 1 89:18 20:37 89:28 UTMELAND 25:38 89:70 187 187 186 186 89:18 20:37 20:41 :192 25:191 66:10 20:40 25:190 89:28 UTMELAND 25:38 89:70 89:70 187 187 186 186 89:18 20:37 20:41 :192 25:191 66:10 20:40 25:190

Läs mer

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Information om nya byggsanktionsavgifter NYA BYGGSANKTIONSAVGIFTER GÖR DET MYCKET DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Plan- och byggförordningen PBF (2011: 338) 9 kap. 1-21 Den 2 maj 2011 ändrades

Läs mer

Sydnärkes Byggförvaltning

Sydnärkes Byggförvaltning Sydnärkes Byggförvaltning Laxå Askersund Lekeberg 2016 830 st dokumenterade ärenden varav 87 i nämnden Totalt har Sydnärkes Byggnämnd handlagt: 384 bygglov, 70 st anmälan, 403 startbesked/slutbesked, 58

Läs mer

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo 2016-04-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/17-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

Attefallshus. Attefallshus

Attefallshus. Attefallshus Attefallshus Attefallshus Byggavdelningen Byggavdelningen Stadsbyggnadskontoret Stadsbyggnadskontoret 2017-03-04 2017-03-18 Vad är ett Attefallshus? Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom

Läs mer

Vision centrumutveckling

Vision centrumutveckling Vision centrumutveckling Habo kommun Antagandehandling 2013-11-28 1. Bakgrund Bostadsförsörjningsplan blir en centrumutvecklingsplan År 2010 beslutade kommunstyrelsen i Habo att kommunen skulle ta fram

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-04-19 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 19 april 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN 8 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Teresia Erixon 2015-09-07 PBN 2015-001672 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Kåbo 49:1 Förslag till beslut Plan- och byggnadsnämnden

Läs mer

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040 Ekeby Tätortsutveckling Ekeby Ortens karaktär Ekeby ligger cirka 1 mil nordöst om Kumla tätort och har cirka 460 invånare. Orten har utvecklats ur Ekeby socken där kyrkan har varit ett viktigt centrum.

Läs mer

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011 1 H-125 Skapad av: valleymountain Ålder: 25 Stadsdel: Rosengård Kategori: nybygge Adress: von Rosens väg Sida skapad: 18 december, 2011 Beskrivning: För mig handlar ett boende för unga inte bara om ETT

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Välkommen till. Informationsträff. Hörnstenen 2014-04-10

Välkommen till. Informationsträff. Hörnstenen 2014-04-10 Välkommen till Informationsträff Hörnstenen 2014-04-10 PROGRAM PRESENTATION DETALJPLAN OCH HANDLÄGGNINGSPROCESSEN STAKET, PLANK OCH MURAR CARPORT, GARAGE, FÖRRÅD OCH MINDRE TILLBYGGNADER EJ BYGGLOVSPLIKTIGA

Läs mer

Användning av mark- och vattenområden

Användning av mark- och vattenområden ANVÄNDNINGSKARTA Användning av mark- och vattenområden Här redovisas hur kommunen i stora drag anser att Åryds mark- och vattenområde ska användas samt riktlinjer för fortsatt planering, byggande och andra

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Nya PBL: s uppbyggnad

Nya PBL: s uppbyggnad Nya PBL: s uppbyggnad 2010-08-09 Den nya plan- och bygglagen har delvis fått en ny struktur där bestämmelserna delas in i sexton kapitel. 1 kap. Syfte, innehåll och definitioner Ingen kommentar. 2 kap.

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-06-05 231 Planbesked för fastigheten Ysby 1:5 KS/2017:599 7.1 Beslut förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen lämnar negativt

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Ändring av. Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun

Ändring av. Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun SAMRÅDS - OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2009-10-02 1(9) Ändring av Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun Planområde SAMRÅDS OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING SAMRÅDS - OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Ärende 26. Planbesked för Luna 1

Ärende 26. Planbesked för Luna 1 1 (3) Ärende 26 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-12 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 1 Diarienummer: SBN-2016-02846 Fastighet: Luna 1 Sammanfattning av ärendet Fastighetsägaren

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 2014-06-03 Dnr 2013/168-BN 213 Byggnadsnämnden Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-05 B 2014-000352 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygglov ges med

Läs mer

SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI

SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI SAMRÅDSHANDLING 1(6) Planprogram för Sandika Norra (Gällande fastigheterna Sandika 6:2, Östhammar 5:58 m.fl) Östhammars kommun, Uppsala län SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI 2009 Ytterligare information

Läs mer

Juli 2011 Att bygga i Norrtälje kommun

Juli 2011 Att bygga i Norrtälje kommun Juli 2011 Att bygga i Norrtälje kommun Information om bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov, anmälan enligt plan- och bygglagen (PBL) och strandskyddsdispens norrtalje.se Bygg- och miljökontoret

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

ANMÄLAN EJ BYGGLOVSPLIKTIG ÅTGÄRD

ANMÄLAN EJ BYGGLOVSPLIKTIG ÅTGÄRD ANMÄLNINGSUPPGIFTER Information om personuppgiftsbehandling Fastighet & Fastighetens adress fastighetsägare & byggherre Fastighetsägare namn ANMÄLAN EJ Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de

Läs mer

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända.

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 87 Planbesked Vrå 3:1, TB Exploatering 2015/190 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge positivt planbesked. Ärende

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Fastighet & fastighetsägare & byggherre Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-04-09 2018-0505 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bryggaren 23 Fastighetens adress: Storgatan 46 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 15

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15 SAMMAFATTIG av lanprogram för Hallstahammars centrum Framtidens centrum 07-0- Dnr: / Bakgrund Hallstahammar är en attraktiv boendeort där bostadsbristen blir allt mer tydlig och där kravet ständigt växer

Läs mer

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V)

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-89 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.00 Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2014:471 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om plan-

Läs mer

Bygg i Norrköping. Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015

Bygg i Norrköping. Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015 Bygg i Norrköping Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015 Var med och skapa Norrköping! Byggkranarna syns över stadens hustak. När den här broschyren går i tryck pågår byggnation av drygt

Läs mer

Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun 317 Detaljplan för del av kv Siken, tomt nr 3, Gamla brandstation, Lidköpings kommun Angande SBN 2010-06-22 84 Laga kraft 2011-01-15 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 2 Originalkarta I format A2 3 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 6 december 2012 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Simon Ingelman-Sundberg Lantmätare

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 6 december 2012 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Simon Ingelman-Sundberg Lantmätare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 6 december 2012 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Hans Betulander

Läs mer

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Handläggare Alva Herdevall Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Förslag till beslut I detaljplanearbetet

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås 2014-01-14 Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-02 2016-4922 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fastighetens adress: Jegerhjelms väg 32 Sökande: Braatz, Ingemar Ärende: Förhandsbesked, nybyggnad

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1 inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1 inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1 inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län Upphävande av tomtindelning av kvarteret Neutronen i Ystad 1(9) INNEHÅLL Planhandlingar

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Program GODKÄNNANDEHANDLING. Programmets bakgrund och syfte 1(8) tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3

Program GODKÄNNANDEHANDLING. Programmets bakgrund och syfte 1(8) tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3 1(8) Program tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3 med närområde inom Åby i Norrköpings kommun 214 den 20 september 2012 Programmets bakgrund och syfte Programmets syfte är att studera

Läs mer

Lillhamra Trädgårdsstad

Lillhamra Trädgårdsstad Lillhamra Trädgårdsstad Den nya trädgårdsstaden vid Hamre/Talltorp Lillhamra I östra delen av Västerås, norr om Hamre och öster om villakvarteren på Talltorp, uppförs nu Västerås nya bostadsområde Lillhamra.

Läs mer

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Gäddan 15, Tågaborg N Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att, genom en ändring

Läs mer

Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo.

Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo. ANTAGANDEHANDLING Upprättad i maj 2015, reviderad i december 2015 och justerad i oktober 2016 1 (6) Dnr MSN 2013/65-214 Ändring av PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av Detaljplan för

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Sammanställning från öppet hus

Sammanställning från öppet hus Sammanställning från öppet hus Grimsta 5:133 m.fl. 2019-05-20 Upplands Väsby kommun Postadress: Upplands Väsby kommun 194 80 Upplands Väsby Besöksadress: Anton Tams Väg 1 Telefon: 08-590 970 00 upplandsvasby.se

Läs mer

Avgifter bygglov (fr o m )

Avgifter bygglov (fr o m ) er bygglov (fr o m 2017-01-01) 1 Bygglov och teknisk kontroll för en- och tvåbostadshus och komplementbyggnader 1.1 Nybyggnad av ett en- eller tvåbostadshus I kostnaden ingår även tillhörande komplementbyggnader

Läs mer

Tillägg till. planbeskrivning. Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. ANTAGANDEHANDLING 1(10) tillhörande ändring av OBS!

Tillägg till. planbeskrivning. Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. ANTAGANDEHANDLING 1(10) tillhörande ändring av OBS! Tillägg till 1(10) planbeskrivning tillhörande ändring av OBS! Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. inom Östra Husby i Norrköpings kommun den 17 maj 2018 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2018-09-18, 190

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Köpmanberget 2:9 (hotell/restaurang) i Hudiksvall, Gävleborgs län

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Köpmanberget 2:9 (hotell/restaurang) i Hudiksvall, Gävleborgs län 1 (5) 2015-04-09 Dnr: Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Köpmanberget 2:9 (hotell/restaurang) i Hudiksvall, Gävleborgs län För att ge möjlighet till insyn och påverkan har förslag till detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli /

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli / Diarienr Plan nr 2014/1503 571 Antagande BN 2016-11-21 Laga Kraft 2016-12-19 Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län Upprättad i juli 2016 HANDLINGAR Planhandlingarna består

Läs mer

Riktlinjer. Uteserveringar i Luleå kommun

Riktlinjer. Uteserveringar i Luleå kommun Riktlinjer Uteserveringar i Luleå kommun Riktlinjer för uteserveringar i Luleå kommun. Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer för uteserveringar i Luleå kommun. 2002 -

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Samrådshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län

Samrådshandling Dnr: PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Storkåge 67:2. inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län 2016-11-08 PLANBESKRIVNING Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplan för Storkåge 67:2 inom orten Kåge, Skellefteå kommun, Västerbottens län. Samhällsbyggnad,

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer