FRÅGOR (45) KURSER OM ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014, FRÅGOR OCH SVAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRÅGOR 146990 1 (45) 14.11.2014 KURSER OM ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014, FRÅGOR OCH SVAR"

Transkript

1 FRÅGOR (45) KURSER OM ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014, FRÅGOR OCH SVAR Allmänna frågor och svar Kan Mavi ännu informera i god tid om ansökan om bankkoder så att fler börjar använda sig av elektronisk ansökan? I den påminnelse om stödansökan som skickas till jordbrukarna nämns att inloggningen i Viputjänsten görs med bankkoder, mobilcertifikat eller HST-kort. Om jordbrukaren ämnar ansöka om stöd elektroniskt måste han eller hon skaffa sig någon av dessa koder. Kan schemat för åtskiljande av uppgifter ändras i kommunerna för den nya programperioden? Ja. Personerna är inte bundna till sina roller när det gäller åtskiljandet av uppgifter, utan de går att ändra. Man måste ändå se till att samma person inte sköter samma gårds ärenden i två olika skeden. Till exempel kan en person som fungerat som utbetalande myndighet år 2014 inte fungera som den som återkräver stöd av gården för samma år, men nog under följande år, när någon annan har rollen som utbetalare. När börjar uppdateringen av avtalen om utbetalningsställe? Uppdateringen börjar vid ingången av Maaseutuvirasto Landsbygdsverket Finnish Agency for Rural Affairs PL 405, Seinäjoki PB 405, Seinäjoki PO Box 405, Seinäjoki puh tfn tel

2 2 (45) Tankesmedja 1: Grundstöd Går det att tidigarelägga betalningen av grundstöd år 2016? För direktstödens del kan betalningen av förskott inledas året för stödansökan, om alla kontroller (administrativ kontroll och kontroll på plats) är slutförda. I förskott kan betalas 50 %. Från och med 1.12 kan 100 % i direktstöd betalas, om alla kontroller är slutförda. I Finland har det inte betalats förskott en enda gång under den tid systemet för gårdsstöd har funnits, men nästan alla år har betalningarna till jordbrukarna påbörjats Vilken är tidtabellen för överföringar av stödrätter år 2015? Samma tidtabell som förut, dvs. anmälan om överföring ska lämnas in 15.6, eller i september om det gäller en besittningsöverföring av hela gården (exaktare datum bestäms senare). Finns det en ny blankett 103B för 2015? Inte än. Vi försöker få en ny blankett gjord så snart som möjligt. Vad händer om man har avtalat om överföring av stödrätter, men den andra parten inte följer avtalet? Avtalet måste följas, annars är det frågan om ett avtalsbrott. Kan man redan nu överföra stödrätter från B-C1-regionen till C2-C4-regionen eller A-regionen? Ja, det är möjligt att överföra äganderätten till stödrätter. Om någon har en överlopps stödrätt för B-C1- stödregionen och inte får stöd för den i år, kan äganderätten till stödrätten överföras redan nu till C2-C4- eller A- regionen. När man granskar mottagarens skiften enligt situationen , ändras en tidigare B-C1-stödrätt till en stödrätt för någondera stödregionen. Vad innebär det att stödrätter upphävs? Vart går pengarna? Till reserven, ministeriets kassa eller någon annanstans? Upphävs stödrätter varje år? Upphävandet innebär att överlopps stödrätter upphör att existera. I praktiken omfördelas alla pengar för grundstödet så att 49 % av hela beloppet som reserverats för direktstöd överförs till systemet för grundstöd. Den stödpotten är cirka 256 M. Av det här beloppet tas en del åt sidan och inrättas till en ny nationell reserv. Resten av pengarna fördelas regionalt mellan de stödrätter som återstår efter upphävandet av stödrätter. Upphävandet av stödrätter utförs bara en gång, år 2015 på basis av situationen Hur och i vilken ordningsföljd upphävs stödrätterna? Stödrätter som innehas av en enskild gård placeras i ordningsföljd, så att de stödrätter vars enhetsvärde är allra lägst är sist på listan. De bildar en grupp för sig. När stödrätter upphävs, görs det i gruppen med det lägsta enhetsvärdet på så sätt att både ägda och hyrda stödrätter upphävs i samma proportion. Om det finns bara ägda stödrätter i gruppen, upphävs bara ägda stödrätter.

3 3 (45) När stödrätter upphävs, hörs då de vars stödrätter upphör att existera? Vilken är NTM-centralens roll i upphävandet av stödrätter? Inget hörande verkställs. Det utkast till lag som nu föreligger säger att överlopps stödrätter dras in (=upphävs) på basis av informationen enligt situationen Det är fullkomligt möjligt att markägares stödrätter upphävs, om den som har uppgett stödrätter i sin egen stödansökan har för många stödrätter i förhållande till den stödberättigande arealen. I det utkast till lag som behandlas just nu ändras den s.k. verkställighetslagen så att NTM-centralerna fattar beslut om upphävandet av stödrätter. Varför kan förvaltningen inte överföra överlopps stödrätter dit de behövs? Det är alltid den som överför, dvs. överlåter en stödrätt, som anmäler om överföringen av stödrätten. Förvaltningen är inte överlåtare, eftersom förvaltningen inte äger eller besitter stödrätten. Kan man få tillbaka upphävda stödrätter? Helt samma stödrätter går inte att få tillbaka, men om upphävandet beror på att sökanden inte har kunnat lämna in stödansökan 2015 på grund av force majeure eller en exceptionell omständighet och sökanden har meddelat myndigheten om detta, kan han eller hon ansöka om stödrätter ur den nationella reserven i den ansökan om tilldelning ur reserven som följer efter att force majeure eller den exceptionella omständigheten har upphört. Den här ansökningsgrunden är frivillig och den är ännu inte godkänd. Arealerna ändras vid kontrollerna. Hur går det med stödrätterna och återgår man ännu till år 2006 och tas stödrätterna bort ända från det året? Gränsen om 50 bevaras inom arealkontrollen. Om man hittar ett sådant fel som bevisligen har funnits på skiftet redan år 2006 och som inte borde ha gett några stödrätter, har de från första början beviljats utan grund. Om ett sådant fel är större än 50, beräknat på hela gårdens nivå, måste stödrätterna dras bort och stöd återkrävas. Återkravet av stödrätter och stöd sträcker sig fyra år tillbaka. Hur det här ska skötas tekniskt i olika datasystem är ännu oklart. Lägg märke till att när grundstödets stödnivå sjunker kan det finnas mer arealfel. Kan man redan nu tro på ansökningsgrunden unga jordbrukare och jordbrukare som etablerar jordbruksverksamhet? Ja det kan man, eftersom det är ansökningsgrunder som är obligatoriska för medlemsstaterna. Det är frågan om två olika grunder, dvs. bägge villkoren behöver inte uppfyllas. Hör åldersgränsen 40 år för en ung jordbrukare samman med den föregående ansökningsgrunden ung jordbrukare? Ja. Exempel: En aktiv jordbrukare fyller 40 år 2015 (född 1975) och etablerar sig som jordbrukare samma år. Jordbrukaren ansöker om stödrätter ur reserven år 2015 enligt ansökningsgrunden ung jordbrukare. Jordbrukaren kan ansöka enligt samma grund också åren 2016, 2017, 2018 och 2019, eftersom han eller hon uppfyller villkoren för stöd till unga jordbrukare under alla år. Hur definieras en jordbrukare som etablerar jordbruksverksamhet?

4 4 (45) Med en jordbrukare som etablerar sig avses en jordbrukare som under de under de fem år som föregår inledandet av jordbruksverksamheten inte bedrivit jordbruksverksamhet i eget namn och på egen risk eller inte har kontrollerat en juridisk person som bedriver jordbruksverksamhet. För en jordbrukare som etablerar sig finns inga ålderskrav, men jordbruksverksamheten kan ha börjat tidigast år 2013 för att stödrätter ska kunna sökas ur reserven år Kan stödrätter ur reserven sökas av en som får åker men som förlorat stödrätterna? I princip inte, men om sökanden uppfyller definitionen av ung jordbrukare, eller är en jordbrukare som etablerar jordbruksverksamhet, får sökanden stödrätter för hela den stödberättigande arealen. Men om den från vilken åkrarna kommer till sökanden har beviljats stödrätter, går det inte att få nya stödrätter på basis av samma areal. Förblir ansökningsgrunden ägoregleringar kvar? Jo, den blir kvar och ändras inte. Hur ändras indragningen av stödrätter till reserven på grund av att de inte använts? Granskningen av om stödrätter inte använts börjar på nytt först efter två grundstödsår, dvs. man räknar åren 2015 och 2016 efter varandra. Om stödrätter blir oanvända av samma orsak bägge åren, dras de in till reserven. Granskningen av om stödrätter inte har använts görs inte för åren 2014 och 2015, eftersom de här åren omfattas av olika system. Vad händer om det först vid kontroll år 2017 konstateras att sökanden inte uppfyller definitionen av aktiv jordbrukare och inte har uppfyllt definitionen år 2015 eller 2016? Om så sker har grundstödet (och likaså andra stöd bortsett från nationella stöd) betalats utan grund och de måste återkrävas. När stöd återkrävs för grundstödets del innebär det också att stödrätterna inte har använts åren 2015, 2016 och 2017 och stödrätterna dras in till reserven på grund av att de inte har använts. Vad är den s.k. enklare versionen av överföring av stödrätter som presenterades i Maaseudun Tulevaisuus ? Är den ok, fast det också har sagts annat? Markägaren och arrendatorn kan lägga till en klausul i arrendeavtalet där man kommer överens om att äganderätten till stödrätterna överförs till en annan aktiv jordbrukare som markägaren anvisar, när arrendeavtalet upphör. Det är skäl att formulera klausulen så att där finns flexibilitet, dvs. till exempel så att den aktiva jordbrukaren ännu inte namnges i det skedet. Parterna, dvs. markägaren och arrendatorn, får sinsemellan besluta vad man avtalar om stödrätterna, förutsatt att den slutliga överföringsanmälan har gjorts så att mottagaren är aktiv jordbrukare.

5 5 (45) Tankesmedja 2: Bidrag för jordbruksgrödor, Aktiv jordbrukare Bidrag för jordbruksgrödor Varför betalas inget stöd för frilandsgrönsaker i norra Finland? Tidigare har nationellt bidrag för specialväxter i södra Finland betalats för frilandsgrönsaker. Den här stödformen upphör och ersätts med ett bidrag för jordbruksgrödor som betalas för frilandsgrönsaker i södra Finland. Varför ingår blandade växtbestånd inte i proteingrödorna? Kommissionens riktlinje är att blandade växtbestånd inte berättigar till stöd när det gäller förgröningsstödets kvävefixerande grödor. I fråga om bidraget för jordbruksgrödor är riktlinjen nationell. Motiveringen är att de eurobelopp som tidigare använts för arealen med blandade växtbestånd i stället styrs till bl.a. råg och sockerbeta. Dessutom är de blandade växtbestånden problematiska ur kontrollsynpunkt, eftersom det är svårt att i växtbeståndet konstatera att mängden proteingrödor utgör mer än 50 % av utsädet. Får man stöd för råg som odlats på nyröjning? Jo det får man. Minsta areal som betalas stöd? 0,05 ha. Har det någon betydelse på vilket sätt proteingrödorna bärgas? Nej, eftersom det inte ingår någon bärgningsskyldighet i bidraget för jordbruksgrödor. Får man bidrag för jordbruksgrödor om den bidragsberättigande grödan är skyddsgröda för vall? Saken diskuteras och vi återkommer till det senare. Är det någon skillnad på höst- och vårråg? Båda har rätt till bidrag för jordbruksgrödor. Gäller bärgningsskyldighet för ärt? Nej. Får man använda en liten mängd stödgröda för ärt? Saken diskuteras och vi återkommer till det senare.

6 6 (45) Överlappar förgröningen och bidraget för jordbruksgrödor varandra? Nej, båda kan betalas. Rätten till stöd för kummin? Kummin har inte rätt till stöd i fråga om bidraget för jordbruksgrödor. Kan man ha en blandning av oljeväxt och proteingröda? Jo det kan man. Aktiv jordbrukare Har renbeteslagen sådana konstruktioner, att de kan hamna på förbudslistan? Om ett renbeteslag ansöker om stöd för vilka det krävs att villkoret för aktiv jordbrukare uppfylls, kan det hamna på förbudslistan om det driver flygplatser, tillhandahåller järnvägstjänster eller driver vattenverk, fastighetsföretag eller permanenta sport- och rekreationsanläggningar. Sådana stöd är direktstöd, kompensationsersättning, ersättning för ekologisk produktion, ersättning för djurens välbefinnande eller miljöersättning. Exempelvis att driva en inhägnad för renskiljning leder inte till att renbeteslaget hamnar på förbudslistan. Måste jordbrukaren själv utföra arbetet eller kan hen låta en entreprenör utföra det? En aktiv jordbrukare kan låta en entreprenör utföra arbetet. Vem betraktas som byggherre? Bland jordbrukarna finns också byggherrar? Byggnadsverksamhetens omfattning, och hur är det om byggnadsverksamheten har upphört? Beredningen av ärendet pågår och vi återkommer till det senare Måste man äga ett fastighetsbolag eller hamnar man på förbudslistan om man jobbar i ett fastighetsbolag? Att jobba i ett fastighetsbolag leder inte till att man blir med på förbudslistan, utan den sökande måste förvalta ett bolag för att hamna på förbudslistan. Hur går man till väga i ett fall där jordbruksverksamheten läggs ner på hösten och sökanden i stället inleder verksamhet som finns med på förbudslistan. Hur följs det här upp under året? Beredningen av ärendet pågår och vi återkommer till det senare. Hur går man till väga om det byggs till exempel en manege efter stödansökan? Villkoret för aktiv jordbrukare måste uppfyllas hela året. Tolkningen av utbildningsaffärsverk för läroanstalters del? Jordbruksläroanstalternas ställning i allmänhet?

7 7 (45) En läroanstalt granskas som stödsökande. Då granskas om läroanstalten driver flygplatser, tillhandahåller järnvägstjänster eller driver vattenverk, fastighetsföretag eller permanenta sport- och rekreationsanläggningar. Granskningen utsträcks inte till den kommun som eventuellt äger läroanstalten. Hur tolkas det om läroanstaltens manege drivs av en utomstående företagare? Beredningen av ärendet pågår och vi återkommer till det senare. Vilka är tillsynspåföljderna (om det påträffas en manege på gården)? Om det konstateras att jordbrukaren inte uppfyller definitionen av aktiv jordbrukare, är påföljderna desamma som vid kommunens handläggning, dvs. inga stöd betalas. Om den stödsökande har ett hobbyflygfält, egen fotbollsplan, träningstravbana eller skjutbana, hamnar den sökande då på förbudslistan? De planer och banor som nämns i frågan är verksamhet som avses på förbudslistan, om det finns permanenta konstruktioner och/eller permanenta läktarkonstruktioner på dem. I den fortsatta beredningen preciseras när det är frågan om en permanent konstruktion och å andra sidan när en aktör betraktas som en specialiserad aktör som avses i kommissionens arbetsdokument. På vilka grunder är ridskolorna med på förbudslistan? Beredningen av ärendet pågår och vi återkommer till det senare. Hur görs granskningen av jordbrukare som etablerar jordbruksverksamheten? Också jordbrukare som etablerar jordbruksverksamheten måste uppfylla villkoret för aktiv jordbrukare. Om jordbrukare som etablerar jordbruksverksamhet kommer med på förbudslistan, och för att strykas därifrån vill använda sig av alternativet enligt artikel 9.2 punkt a i förordning 1307/2013, är det årliga direktstödsbeloppet minst 5 % av deras totala intäkter från annan verksamhet än jordbruksverksamhet. I det här fallet beräknas direktstödsbeloppet i enlighet med artikel 12.2 i den delegerade förordningen 639/2013. Aktiebolag och dödsbon som stödsökande? Aktiebolag och dödsbon granskas som stödsökande. Aktiebolag eller dödsbon ska uppfylla villkoret för aktiv jordbrukare, men i fråga om enskilda delägare/medlemmar granskas uppfyllandet av villkoret inte. Lantbrukssammanslutning + hyresstall och manege? Alla medlemmar i en jordbrukssammanslutning måste uppfylla villkoret för aktiv jordbrukare. När det gäller maneger pågår beredningen av ärendet och vi återkommer senare till saken. När anses någon bedriva ridskoleverksamhet (hur många timmar etc.)? Beredningen av ärendet pågår och vi återkommer till det senare. Betraktas vägdisponentverksamhet som fastighetsbolag? Nej.

8 8 (45) Överföring av stödrätter om man inte är aktiv jordbrukare? Stödrätter kan överföras bara till aktiva jordbrukare. Efter år 2015 kan stödrätterna återgå till icke aktiva jordbrukare, men överföringen av dem ska alltid göras till aktiva jordbrukare. Mavis meddelande om saken: Räcker det att ansöka om bara ett stöd (t.ex. stöd för mjölk), är man då aktiv jordbrukare? Det har ännu inte slagits fast vilka stöd som ska sökas för att man ska vara aktiv jordbrukare. En ridskola har bara en utomhusplan och en läktare, hamnar den på förbudslistan? Beredningen av ärendet pågår och vi återkommer till det senare. Vad göra om en jordbrukare uppger sig vara aktiv jordbrukare, men kommunen vet att det inte riktigt stämmer? Anvisningar om kontrollen meddelas till kommunerna senare. Hur göra om det finns två FO-nummer (ser man på gårdens FO-nummer eller det förbjudna företagets FO-nummer)? Beredningen av ärendet pågår och vi återkommer till det senare. Är bara verksamheten på listan förbjuden, dvs. inte all annan företagsverksamhet? En stödsökande hamnar på förbudslistan bara om sökanden driver flygplatser, tillhandahåller järnvägstjänster eller driver vattenverk, fastighetsföretag eller permanenta sport- och rekreationsanläggningar. Får man äga radhus? Att äga byggnader och fastigheter leder inte till att man blir med på förbudslistan. Är det bättre att utreda verksamheten från jordbruksbeskattningen (att sökanden hör dit) än från FODS? En möjlighet för en sökande på förbudslistan är att visa att enligt FODS är det huvudsakliga målet med hans eller hennes verksamhet eller företag att utöva jordbruksverksamhet. Det finns också möjligheter som hänför sig till beskattningen. Beskattningsuppgifterna används i fråga om de två andra möjligheterna. Beloppet av direktstöd är minst 5 % av totalinkomsten med avdrag för jordbruksinkomsten, eller jordbruksverksamheten är inte obetydlig. Är pälsfarmer förbjudna? Drivandet av pälsfarm leder inte till att sökanden läggs på förbudslistan. Får man odla kanterna av en flygplats?

9 9 (45) Ja det får man och stöd kan fås för dem, om de uppfyller kraven på stödberättigande jordbruksmark samt andra krav för enskilda stödsystem. En stödsökande hamnar på förbudslistan om han eller hon driver en flygplats. Tankesmedja 3: Miljöförbindelser Vad innebär en areal utan förbindelse? Ersättningsberättigandet för ett skifte är en bestående egenskap om skiftet bevaras som jordbruksmark. En ersättningsberättigande areal kan innehas av en jordbrukare utan förbindelse, utan att ersättningsberättigandet försvinner. Vad innebär det att det inte finns några minskningar (20%) alls? Gränsen för minskningar har inte definierats. Om ett skifte eller en del av ett skifte i sökandens egen besittning tas ur användning för jordbruksändamål, återkrävs den ersättning som betalats för skiftet eller delen av skiftet för förbindelsetiden. 50 ha åker (gårdsstödsegenskaper kanske ändå outnyttjade stödrätter), varit 2 år borta från miljöstödet, är åkern ersättningsberättigande? Troligen är den ersättningsberättigande, om den varit stödberättigande innan. Är det obligatoriskt att genomföra en skyddszon om den har valts? Nej. Hur lite gödsling får man ersättning för? Inga gränser finns. Växtbeståndet ska vara odlat enligt tvärvillkoren. Vilka stöd omfattas i fortsättningen av bärgningsskyldigheten? Inget, om bärgningen inte har omnämnts särskilt. Betalas stöd för miljövallar och naturvårdsåkrar, om man har befriats från förgröningsstödets diversifierade odling eftersom det finns över 75 % vall? Ja.

10 10 (45) Rätten till stöd försvinner inte, fastän stöd inte söks för skiftet årligen? Nej, rätten försvinner inte om skiftet förblir i användning för jordbruksändamål. Införs det en minimigräns för minskningen? Nej. Blir det återkrav, om arrendegivaren bygger sin stuga? Om skiftet som stugan byggs på förblir i arrendatorns besittning blir det återkrav. Om skiftet återgår till markägaren före byggandet blir det inget återkrav. Måste åtgärderna väljas det 1:a året? Åtgärder får bytas ut på vissa villkor. Finns det motsvarande åtgärd för torvåkrar? Miljövårdsvallarnas fleråriga miljövallar. Betalas ersättning för gröngödslingsvallar om det är frågan om t.ex. en ekogård? En ekogård betalas inte ersättning för gröngödslingsvall. Vad är en miljövårdsvall? En åtgärd i miljöförbindelsen som inkluderar vall på naturvårdsåker, skyddszoner och fleråriga miljövallar. Hur kan jordbrukaren veta att ett skifte ligger längs ett utfallsdike? Informationen om utfallsdiken på kartorna är inte fullständig. Utfallsdikena kan saknas på kartan eller i vissa fall kan den vara utsatt på kartan fastän den inte borde det. Hur går det med arealminskningen, om en gård har varit tvungen att sälja åker för småhusbygge eller om arealen minskar på grund av byggande av infrastruktur? Inverkar inte, om inte åker i egen besittning tas i bruk för annat än jordbruksändamål. Kan man ta spridning av avloppsslam fastän man inte har förbindelse om miljöersättning? Nej. Är det möjligt att välja fler åtgärder senare? I vissa fall är det möjligt.

11 11 (45) Avslutas de gamla förbindelserna? Alla förbindelser avslutas Alla kan ingå en ny förbindelse enligt förbindelsevillkoren. Upphävs en naturvårdsåker som anlagts 2014? Den kan utnyttjas under den nya perioden, men man kan också så andra grödor på en naturvårdsåker som anlagts Fattas det ett separat beslut när förbindelsen avslutas? Målet är att inget separat beslut ska behöva fattas. Ärendet behandlas som bäst. Kontrolleras det ifall jordbruksmark som tas ur användning för jordbruksändamål mellan varven innehas av någon som inte ingått förbindelse? Ett skifte som tas ur användning för jordbruksändamål är inte längre ersättningsberättigande och duger därmed inte länge i en förbindelse. Om arrendeavtalet upphör (kommuner, städer, församlingar), anses då den areal som utgår ha tagits ur användning för jordbruksändamål? Nej. Varför fem års förbindelsetid och inte t.ex. ett år? På så sätt får åtgärderna kontinuitet och effekt. Hur många åtgärder kan man välja? Det har i princip inte begränsats. Kan mångfaldsåkrar som anlades år 2014 fortfarande uppges som mångfaldsåker nästa år? Ja. Finns det skördenivåkorrigeringar? Jo. Kan ersättningsberättigande areal överföras? Ja, minimigränsen är 1 ha på gårdsnivå. Om man planerar generationsväxling och den unga husbonden bygger en ladugård, lönar det sig att utelämna den? För miljöersättningens del blir det återkrav, om arealen slutar berättiga till ersättning. Hur länge måste förbindelsen fortgå när den övre åldersgränsen slopas?

12 12 (45) Förbindelsetiden är 5 år. Förbindelsen kan frånträdas på grund av force majeure eller den kan förfalla om arealen minskar under minimigränsen. Om man byter åtgärd på basis av rådgivning, fattas då ett nytt beslut om förbindelse? Jo, ett nytt beslut fattas eftersom det sker ändringar inom förbindelsen. Måste den reglerbara dräneringen vara färdig redan nu? Den reglerbara dräneringen ska vara färdig när man ansöker om ersättning. Ett hurdant skifte duger som skyddszon? Ett skifte längs ett vattendrag eller ett utfallsdike, på ett grundvattenområde, på naturaområde, invid en våtmark och en tidigare avtalsskyddszon. Börjar skiftena omfattas av förbindelsen, om man har haft LFA-förbindelse? Ja, eftersom uppgiften om berättigande slås samma för åkerskiftenas del. Är det basskiftessignumet som avgör området dit ersättningen riktas? Ja. Gård det att göra höstens anmälan elektroniskt? Enligt planerna nog. Varför har miniplogen strukits från reducerad bearbetning i samband med växttäcke vintertid? För att den bearbetar jorden mer än reducerat. Är tanken med åtgärden som gäller växttäcke att man förbinder sig för fem år? Inom åtgärden förbinder man sig för fem år. Vilken areal betalas ersättning för växttäcke vintertid? Vissa arealer fullgör procenttalet för växttäcke, och dessa arealer betalas ersättning. Hur bred är skyddszonen? Det har inte fastställts. Om man inte ingår förbindelse det första året, kan man göra det först år 2016? Och hur bestäms då den stödberättigande arealen?

13 13 (45) Ersättningsberättigandet för arealen bestäms år År 2016 duger arealen i princip som förbindelseareal, men i den ansökningsförordning som utfärdas på våren nämns om det går att t.ex. ansöka om nya förbindelser. Måste alla ha skiftesbokföring? Alla som ingått förbindelse. Måste åtgärderna väljas det första året? Vissa möjligheter till byte under senare år. Blir det sanktioner om man inte genomför den valda åtgärden under alla fem år? Vissa åtgärder, men inte alla, ska genomföras varje år. Då blir det inga sanktioner. Får man använda glyfosat på fånggrödor? Fånggrödan får avslutas med glyfosat samma höst. Måste fleråriga miljövallar grundas under hela förbindelseperioden? Det är ingen tvungen sak. Får en saneringsgröda sås in med skyddssäd? I så fall är den anmälda grödan säd. Ska gröngödslingsvallen anläggas på nytt nästa år så att omloppstiden blir 2 år? Nej det behövs inte. Tre år är den maximala tiden att bevara gröngödslingsvall. Varför är procenttalet för naturvårdsåker inte samma i hela Finland? Man har velat styra arealen. Är det fortfarande obligatoriskt med odlingsplan? Odlingsplanen kommer att ingå i åtgärden Balanserad användning av näringsämnen. (detta visste vi inte när kurserna hölls). Naturvårdsåkern kan utgöra 5 %, räknas gröngödslingsvallarna med där? Nej. Är gränsen för skyddszoner 15 meter? Bredden har inte slagits fast.

14 14 (45) Markägaren avslutar arrendeavtalet och ingen söker längre stöd för åkrarna. Anses de gå till en som inte har förbindelse? De går till en som inte har förbindelse, men orsakar inget återkrav. Ingen skillnad vart åkern går, förutsatt att den bevaras som åker, så blir det inga påföljder? Ja, och arrendatorn är inte längre ansvarig för om ägaren till exempel beskogar åkern. Om åkrarna härrör från personer äldre än 65 år, blir dessa åkrar utan stöd? Regeln om 65 år kommer fortfarande att tillämpas nästa år. Senare är det ansökningsförordningarna som avgör tillämpandet. Kan en boskapsgård som har flytgödsel ta emot fast gödsel från granngården? Samma gård kan inte ha placering av flytgödsel i åker och tillskott av organiskt material som åtgärder. Det lönar sig tydligen att välja alla åtgärder, även om man inte vet om man genomför alla? I princip kan man välja åtgärder inom gränserna för villkoren. Varför duger det inte med den egna gårdens material i åtgärden Återanvändning av näringsämnen och organiskt material? Syftet med detta är att sprida organiskt material i ett mer utbrett område. Finns det någon övre åldersgräns för miljövårdsvallarna sammanlagt? Nog för vall på naturvårdsåker, men inte för andra. Ska en skyddszon anläggas? Och hur är det med gamla? Gammal vall behöver inte anläggas på nytt. Avslutandet av ett arrendeavtal orsakar inte återkrav om arrendeavtalet avbryts under femårsperioden och markägaren bygger ett hus på marken? Nej, inget återkrav om marken inte längre är i jordbrukarens besittning. Är skyddszon den enda åtgärden på ett grundvattenområde? Det kan också finnas andra. Finns det förbud mot användning av ytfosfor? Nej. Hur kontrolleras en skyddszon vid kommunen, går den bara till betalning? Administrativ kontroll och på basis av den godkänns skyddszonen eller inte. Eventuellt hörande.

15 15 (45) Om man inte genomför en vald åtgärd under ett enda förbindelsår, blir det då sanktion? Nej, om inte förbindelsevillkoren stipulerar att den måste genomföras. Annars nog. Måste naturvårdsåkern vara på samma skifte i 2 år? Om en längre tid, blir det då sanktion? Det blir ingen sanktion pga. vall på naturvårdsåker, om den bevaras längre tid. Kan en husdjursgård inte välja återanvändning av näringsämnen och organiskt material? Jo den kan välja, eftersom det inte görs någon skillnad mellan växtproduktions- och husdjursgårdar i fråga om miljöersättningen. Om det finns åkrar som inte omfattas av miljöstöd, får man ingå förbindelse? Förbindelse om ersättningsberättigande skiften kan ingås inom ramen för förbindelsevillkoren. Skiftena anmäls till förbindelsen, man bygger ett svinhus, ska skiftet lämnas oanmält? Får lämnas utanför förbindelsen. Om skiftena återgår till arrendegivaren, inverkar det på jordbrukarens ersättningar? Enligt vad vi vet just nu inverkar det inte. Är 1 ha gräns när det gäller byte av ersättningsberättigandet? Ja. Finns bärgningsskyldigheten fortfarande? Nej, om det inte har nämnts särskilt. Om förbindelserna avslutas automatiskt, och ett beslut skickas efter ansökningstiden, kan någon tro att den gamla förbindelsen fortsätter? Informationen spelar en stor roll här. Vad händer med dem som inte märker att de ska ingå miljöförbindelse? I mån av möjlighet kan de ingå förbindelse under de följande åren, om det fortfarande går för sig. Har naturvårdsåkrarna delats in under olika åtgärder? De tidigare naturvårdsåkrarna finns nu under åtgärden Miljövårdsvallar där det finns vallar på naturvårdsåker. Mångfaldsåkrarna finns nu under åtgärden Åkernaturens mångfald. Väljs åtgärderna för 5 år i taget?

16 16 (45) Ja. Måste skyddszonerna genomföras varje år? Jo, om sådana har uppgetts för skiftet. Då ska de finnas på samma skifte ända till förbindelsens slut. Finns det krav på hur många år i rad vall på naturvårdsåker ska finnas? Minst 2 år. Kommer det listor över kommunerna i områdena dit ersättningen riktas? Ja. Hur uppges skiftena i kommuner som gränsar till de områden dit ersättningen riktas? Området dit ersättningen riktas bygger på basskiftets placering. Kan en åtgärd tas in i förbindelsen innan den har kontrollerats? Vad händer om t.ex. jordarten ändras? Skedet då förbindelsen ingås är avgörande. Force majeure undantagen för minskning av arealen, gäller de och på vilket sätt? De gäller. Om en hästgård (3 ha) inte får tillskottsåker och har beviljats investeringsbidrag, återkrävs då investeringsstödet om åkern inte räcker till? Kalkylerna har uppgjorts utgående från att ersättning betalas, så knappast återkrävs det. Det här är mer en sak för investeringssidan. Om man vid tidpunkten för ingåendet av förbindelse är osäker på fleråriga miljövallar, lönar det sig ändå att välja dem? Åtgärder kan väljas senare på vissa villkor. Får en skyddszon andra stöd? Jo, men inte miljöersättning för andra åtgärder. Kan gamla åkrar omfattas av förbindelsen? Om de har varit åker före år 2004 och uppgetts då samt Om ett organiskt gödselfabrikat inte innehåller någotdera näringsämnet (N/P), måste då näringsämnena beaktas? I så fall inte.

17 17 (45) Om naturvårdsåkern utgör 20 % i fråga om växttäcket och det finns ytterligare 20 %, för vilken areal betalas ersättningen? 40 %. Om det i området dit ersättningen riktas finns 20 % lätt bearbetad, så betalas bara för 20 % i det området. Går det att byta åtgärder? Jo under vissa förutsättningar. Måste man odla nya arealer enligt villkoren för miljöersättning, fastän de inte går att få med i förbindelsen? Om gården har en förbindelse måste alla skiften odlas enligt balanserad användning av näringsämnen. Om ersättningsberättigande areal utgår, kan den då kompenseras med kommande ersättningsberättigande areal? Under olika år, samma år? Nej, eftersom den inte är referensareal. Om en åker har varit naturvårdsåker i 15 år, blir det begränsningar? Kanhända, om växtligheten tillåter anmälan som naturvårdsåker. Är det frågan om areal som tas ur användning för jordbruksändamål, om markägarna själva börjar bruka arrendeskiften? Arrendatorn är inte längre ansvarig för dem. Måste åtgärden som gäller marktäckning genomföras varje år, fastän det inte är tillåtet att odla utsädespotatis mer än 2 år i följd på samma skifte? I så fall måste åtgärden genomföras på något annat skifte. Varje förbindelseår på något skifte. Är det så att villkoren måste uppfyllas varje år för trädgårdsväxternas del? Ja, åtminstone på ett skifte. Reducerad gödsling av ettåriga trädgårdsväxter slopas från åtgärderna. Kan det finnas reglerbar dränering på naturvårdsåker? Ja.

18 18 (45) Tankesmedja 4: Ersättning för djurens välbefinnande Ändras ersättningarna eller förbindelsevillkoren under pågående period? Perioden förkortas stegvis från fem år till ett år, och därför blir det inte längre några ändringar under pågående period. Det har reserverats ca 20 % mer pengar för ersättningarna än nu, så det torde knappast bli några minskningar av ersättningsbeloppen. Eurobeloppet kan sjunka t.ex. på en mjölkgård, framför allt om gården bara har kalvar för att förnya besättningen. Vilka är de allmänna ersättningsgrunderna? Ersättningsgrunden är bl.a. det extra arbete jordbrukaren utfört, material (strö och stimulerande material) och experternas arbete (t.ex. planer och besök). Dessa är kalkylerat fördelade per djurenhet i de kalkyler över ersättningsnivåer som MTT-ekonomisk forskning har utarbetat. Räcker det för betesgång att t.ex. ladugårdsdörren hålls öppen och djuren kan komma ut? I MTT:s kalkyl är ersättningsgrunden det arbete som åtgår för att föra ut och hämta in djuren, så enbart en möjlighet att komma ut räcker vanligen inte. Måste utfodringsplanen och produktionskontrollen vara utförda av en utomstående? Man kan göra upp dem själv, om det finns de verktyg och det kunnande som behövs. Kan produktionsuppehåll godkännas, dvs. då underskrids kravet på minsta antal djurenheter? Det får finnas kortvariga produktionsuppehåll inom nötkötts-, svinkötts- och fjäderfäproduktionen. Vanligtvis är hela djurstallet tomt då. Produktionsuppehållen kan sänka det genomsnittliga antalet djurenheter och därmed också ersättningen. Vilka papper ska lämnas till kommunen? Ärendena som rör djurhälsovård överförs till åtgärden Jordbruksrådgivning och brandbekämpnings- och räddningsplaner krävs inte. Några anmälningar om djurantal behövs för svin och fjäderfä, men också de kan i regel uppgöras i Viputjänsten. Anmälningarna bör göras i januari det år som följer på stödåret. Hur söks den nya ersättningen för djurens välbefinnande? Ansökan om ersättning för 2015 och förbindelse för perioden görs senast i samband med den samlade stödansökan, helst i Viputjänsten. Den årliga ansökan om ersättning görs i fortsättningen före stödåret, dvs. i november 2015 söks ersättning för tiden Vad händer om man gör sig av med djuren under pågående förbindelseperiod utan någon särskild orsak? Ersättningen för förbindelseperioden återkrävs och inget nytt avtal får ingås på två år.

19 19 (45) Tankesmedja 5: Att rita in jordbruksskiften och rätten till ersättning för skiftena ATT RITA IN JORDBRUKSSKIFTEN Måste alla jordbruksskiften ritas in? Nej. Jordbruksskiften ritas in bara i det fall att det finns fler än ett jordbruksskifte på ett basskifte. Då måste jordbruksskiftena ritas in. Med ritandet avses att man på kartan visar var gränsen mellan jordbruksskiftena går. Senast när måste jordbruksskiftena ritas in och hur länge får de ändras? Hur gör man ändringar? Ansökningstiderna ändras inte jämfört med dem vi vant oss vid. Jordbruksskiftena i den samlade stödansökan uppges senast Senast då ska man uppge jordbruksskiftenas arealer och rita in jordbruksskiftena i det fall att det finns flera jordbruksskiften på ett basskifte. Om uppgifterna om jordbruksskiften har ändrats efter den samlade stödansökan måste ändringarna göras senast I samband med ändringsanmälan ritas jordbruksskiftena in bara i det fall att jordbruksskiftets areal har ändrat. Om det bara blir ändringar i uppgifterna om grödan (t.ex. havre ändras till korn), behöver ingen ritning göras. När man ritar jordbruksskiften, kan deras storlek då avrundas till något annat än basskiftets storlek? Nej. Tillämpningen styr sökanden att rita jordbruksskiftena så att jordbruksskiftenas sammanlagda areal alltid är exakt lika stor som basskiftets areal. Kan basskiftena ändras före ritandet? Ja. Vid den elektroniska stödansökan är det viktigt att jordbrukaren först utför gränskorrigeringar, sammanslagningar och delningar av basskiften och efter det övergår till att rita in jordbruksskiftena. Vid ansökan på papper gör kommunen de behövliga ändringarna enligt jordbrukarens kartkorrigering och ritar in jordbruksskiftena efter det. Måste man rita in nya jordbruksskiften som har samma stödnivå men annan växtart? Ja. Måste man rita in jordbruksskiftena separat, om det på ett basskifte till exempel nu finns 4 olika jordbruksskiften som är besådda med samma gröda på grund av olika gödslingsnivå och anläggningsår?

20 20 (45) För förvaltningens skull behöver sådana jordbruksskiften inte uppges separat i stödansökan. På grund av gödslings- och andra villkor måste åtgärderna enligt behov ingå separat i gårdens anteckningar. De som använder uppgifterna från ett odlingsplaneringsprogram som förhandsifyllda uppgifter i Viputjänsten ska beakta att om arealer och andra skiftesuppgifter återladdas från Vipu till odlingsplaneringsprogrammet uppdateras informationen i det senare så att den överensstämmer med det som uppgetts i Viputjänsten. I detta fall, om man vid ansökan slår samman 4 jordbruksskiften till ett enda, laddas också bara ett jordbruksskifte i stället för fyra i odlingsplaneringsprogrammet. Det är inte tvunget att göra någon återladdning, utan uppgifterna kan också uppdateras för hand om det har blivit ändringar när ansökan uppgjordes. Måste områden som tillfälligt inte odlas uppges separat, eller går det fortfarande att uppge många små områden som ett enda? Vart och ett område som tillfälligt inte odlas uppges som separat område. Frågan kan ändå preciseras under vinterns lopp före den samlade stödansökan. Blir det påföljder om alla små jordbruksskiften inte ritas in? Ärendet utreds än, tills vidare går frågan inte att besvara. Om en jordbrukare arrenderar ett basskifte, men markägaren vill ha ett en ar stort potatisland i ett hörn, kan jordbrukaren låta bli att rita in det eller hur ska han göra? Alla områden som är minst en ar stora måste ritas in på kartan genom att märka ut jordbruksskiftets gränser. Kan man kryssa för på stödansökan att den anmälda arealen med samtycke av stödsökanden får ändras med några ar från det som uppgetts, om myndigheten inte får ritningen att stämma exakt med den areal som meddelats? Det här alternativet utreds. Hur fungerar kartprogrammet, laddar den skiftesuppgifterna i minnet? Det är annars trögt att använda karttillämpningen. Kartor eller skiftesuppgifter laddas inte i minnet. Kan man själv mäta med GPS och på så sätt exakt föra över ett jordbruksskifte direkt till Vipu? Tills vidare är det inte möjligt att föra över uppgifter på det sätt som frågas här. Vi har vetskap om önskemålet och under kommande blir det eventuellt möjligt att föra över uppgifter. Motsvarar de förhandsifyllda uppgifterna i Vipu de arealändringar som senast konstaterats vid kontrollen? Ja, föregående års kontroller och jordbrukarkorrigeringar har uppdaterats på kartorna.

21 21 (45) Går det att göra en del av ansökan elektroniskt och en del på papper? Den samlade stödansökan kan inte delvis göras elektroniskt och delvis på papper, till exempel så att man ritar in jordbruksskiftena elektroniskt och lämnar in resten av uppgifterna på papper. Det här beror på att Viputjänsten vägleder sökanden så att en bristfällig ansökan inte kan lämnas in. Kan den karta som lämnas in med pappersansökan och på vilken jordbruksskiftena är inritade vara någon annan än uppdateringskartan som Mavi senast skickade? Vi funderar på godkännandet av andra kartor. Kan en elektronisk sökande lämna in ändringsanmälan på papper? Ändringsanmälan kan skickas in på papper fastän sökanden har gjort upp en elektronisk ansökan i den samlade stödansökan. Det går inte att göra tvärtom, dvs. i situationer där den samlade stödansökan har gjorts upp på papper måste också ändringsanmälan göras på papper. Måste jordbruksskiftena ritas in på nytt i ändringsansökan? På ändringsanmälan ritas jordbruksskiftena in på nytt i det fall att jordbruksskiftets areal har ändrats jämfört med den areal som uppgavs i den samlade stödansökan. I annat fall ritas jordbruksskiftena inte i ändringsanmälan. Ritas annulleringar av stöd också in på kartan? Troligtvis inte, men saken preciseras under vinterns lopp. Hur förhåller sig tillsynen om man inte har uppgett jordbruksskiften för ett basskifte, men det finns 2 av dem på basskiftet och grödorna har samma stödnivå? Till denna del motsvarar kontrollbestämmelserna de nuvarande, dvs. om grödorna har samma stödnivå blir det ingen påföljd. Skiften i gemensam användning: Går det inte att i fortsättningen anmäla skiften i gemensam användning i två olika ansökningar? Om det i fortsättningen inte är möjligt att lämna in flera stödsökandes ansökningar för ett enda basskifte, men man i praktiken vill fortsätta med samma förfarande, hur går man då till väga? På basis av responsen från utbildningsrundan återgår vi till förfarandet för anmälan om skiften i gemensam användning på så sätt att varje sökande kan uppge de områden han eller hon odlar i sin egen ansökan. Skiften i gemensam användning kan uppges i egna ansökningar i Viputjänsten och i pappersansökan. På grund av den ändrade planen kan jordbruksskiften i gemensam användning ändå inte ritas in i Viputjänsten, utan de som ansöker elektroniskt måste lämna i jordbruksskifteskartor över basskiften i gemensam användning på papper.

22 22 (45) Är det möjligt att dela ett skifte som varit i gemensam användning, så att jordbrukarna uppger arealerna som separata basskiften? Ett basskifte i gemensam användning kan vid behov delas. Behovet av delning är emellertid inte så stort nu när förfarandet för anmälan återgår till att vara samma som under tidigare år. FRÅGOR SOM RÖR MYNDIGHETERNA NÄR DET GÄLLER RITANDET AV JORDBRUKS- SKIFTEN: Syns jordbruksskiftena på övervakningskartorna? Ja. Kartorna kan i praktiken utformas för kontrolländamål efter Hur sköts åtskiljandet av uppgifter när det gäller ritandet av jordbruksskiften, är den som registrerar kartan samma person som utför registreringen? Det här kan vi ännu inte svara på. Vilka kartor kan jordbrukaren använda för att rita in skiften? I första hand används uppdateringskartorna. Instruktioner om användningen av andra kartor kommer att ges på samarbetsområdenas möten. Kan en assistent som ger jordbrukare råd om användningen av elektronisk stödansökan, och som jobbar vid kommunen under tiden för stödansökan, vara någon annan än en rådgivare eller ett EUblankettombud som har ansvarsförsäkring? Också kommunens tjänsteinnehavare får ge instruktioner om och uppmuntra jordbrukare att använda elektronisk stödansökan när det gäller den tekniska delen. Jfr en situation där jordbrukaren får anvisningar om att fylla i blanketter. Är kommunens tjänsteman jävig att rita in jordbruksskiften i Viputjänsten? Ja. Jordbrukaren måste göra upp sin ansökan själv eller med hjälp av en rådgivare. Hörande som gäller ritandet av jordbruksskiften: Fram till vilket datum kan hörande verkställas, finns det någon bakre gräns? Det finns ingen bakre gräns. Dock kan det ärende som hörandet gäller avgöras utan jordbrukarens genmäle, om denne inte besvarar hörandet inom utsatt tid. Kan hörandet avgöras om jordbrukaren inte besvarar brevet om hörande? Ärendet kan avgöras i det fall att en bakre gräns för genmäle har meddelats i brevet om hörande, och det i brevet har nämnts att ärendet kan avgöras efter detta datum.

23 23 (45) Måste hörandet verkställas senast 15.6? Inte nödvändigtvis, så snart som möjligt så att kontrollerna kan påbörjas. Kan ett hörande förstora och förminska anmälda jordbruksskiften? Kan arealer ändras också efter 15.6 i samband med hörande? Ja, ändringar är möjliga åt bägge hållen. Ändring är möjlig också efter 15.6, eftersom det är frågan om en myndighetsprocess. Kan hörande verkställas med förenklat förfarande? Ja. Kommunen kan t.ex. be att jordbrukaren besöker kansliet och så går man igenom ritningarna tillsammans. Jordbrukaren måste kvittera ansökningspapperen som tecken på att han eller hon godkänner arealerna/ritningarna. ERSÄTTNINGSBERÄTTIGANDE I FRÅGA OM PROGRAMSTÖD Om man alla år har uppgett ett basskifte i stödansökan, men det i misstag blev borta från stödansökan just år 2014 (t.ex. i fråga om skiften i gemensam användning kan detta hända), finns det då någon chans att få det till ett ersättningsberättigande skifte? Vi funderar ännu på detaljerna i förordningen. Kan ersättningsberättigandena flyttas över från Vipu till ett odlingsplaneringsprogram? Vi kan inte lova det än. Saken preciseras under vinterns lopp. Får ekogårdarnas skiften rätt till stöd? Inte automatiskt, alla gårdar/produktionsinriktningar har samma regler. Kan skiften som aldrig uppgetts som stödberättigande få rätt till ersättning? Nej. När ska man ansöka om ersättningsberättigande för ett skifte som ingår i ett gällande 20-årigt avtal om miljöspecialstöd? När avtalet har löpt ut kan skiftet godkännas som ersättningsberättigande. Varför får man till ett ersättningsberättigande skifte årligen inte foga mer än 10 ar areal som inte berättigar till ersättning? Gränsen är en balansgång mellan målen för minskade utsläpp, ändringar i markanvändningen och å andra sidan ramvillkoren för praktisk odling.

24 24 (45) Tankesmedja 6: Förgröning Får en jordbrukare förgröningsstöd om han eller hon har befriats från kraven på basis av något undantag? Ja, förgröningsstöd betalas för gårdens all stödberättigande jordbruksmark också i det fall att gården har fått befrielse från kraven på basis av något undantag. Förgröningsstöd kan dock betalas högst för den areal som motsvarar stödrätterna. Om en jordbrukare bryter mot villkoren för förgröningsstöd, går han eller hon då miste om hela stödet? För överträdelse av villkoren räknas ut ett avdrag från beloppet av förgröningsstöd. Det är också möjligt att jordbrukaren går miste om hela stödet, men då är det redan fråga om överträdelse av flera krav. Påföljderna skärps, om gården överträder villkoren tre år i rad. Under de två första åren riktas en påföljd av försummelser inom förgröningsstödet bara mot förgröningsstödet och inga andra direktstöd blir föremål för avdrag, men från och med 2017 kan försummelse av förgröningsstödets krav leda till att också andra direktstöd minskar. Kan man låta bli att ansöka om förgröningsstöd? Det är inte obligatoriskt att ansöka om förgröningsstöd. Det är ändå bra att minnas att om jordbrukaren ansöker om förgröningsstöd måste gården följa förgröningsstödets krav på alla stödberättigande hektar. Se också svaret på föregående fråga. Ger Vipurådgivaren råd om ansökan om förgröningsstöd i vår? Målet är att grödornas procentandelar och de gårdsspecifika kraven och undantagen som rör förgröningsstödet ska framgå av Vipurådgivaren i vår. Varför ska en ekoodlare ansöka om befrielse? Om en ekogård också har konventionell odling måste förgröningskraven iakttas på den arealen. Grödor i ekologisk produktion kan inte räknas in i diversifierad odling. Då är det i vissa fall bättre för gården att inte ansöka om befrielse, utan iaktta diversifierad odling på hela gården. Eftersom en jordbrukare måste ansöka om ekobefrielse, måste man också anhålla om befrielse i fråga om andra undantag (t.ex. en gård som är mindre än 10 ha)? Det är bara ekobefrielsen som söks separat, de andra undantagen kommer automatiskt på basis av uppgifterna som lämnats i stödansökan. Får man bärga skörden, bearbeta åkern och så en höstgröda före 31.8.? Ja, om två eller tre grödor enligt kravet på diversifiering bevaras på gården och procentandelarna för dessa grödor inte överskrids. Om en gård anmäler mindre än 10 ha åker, och det vid övervakningen konstateras mer än 10 ha, påförs gården då krav på diversifiering? Ja. Stöd betalas ändå högst enligt den anmälda arealen.

25 25 (45) Om en gård har bara permanenta grödor, och inte alls åkerareal, hur går det då med diversifieringen och för vilken areal betalas stöd? Om gården inte alls har någon åker behöver den inte följa kraven för diversifierad odling. Stöd betalas ändå för gårdens hela jordbruksmark, för arealen enligt stödrätterna. Omfattas träda av slåtterskyldighet? Det finns inte längre någon slåtterskyldighet, men icke odlad åker som sköts måste hållas öppen i enlighet med kravet på bevarande av jordbruksmark. När ska träda anläggas, räcker det med våren 2015 eller måste det vara redan i slutet av 2014? På EFA-träda får inte bedrivas jordbruksproduktion under trädesperioden. Den planerade trädesperioden är Bestämmelser om minimiväxttäcket på EFA-träda kommer att utfärdas i tvärvillkorskraven för god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden. Enligt dem ska trädor i regel bestå av grön- eller stubbträda. Svartträda godkänns bara i vissa undantagsfall. Växttäcket på grönträda ska sås senast Har ärt som odlats på EFA-areal rätt till produktionsbidrag för jordbruksgrödor? Ja. Duger en blandning av ärt och spannmål som EFA-areal? Tyvärr inte, bara ren ärt och blandningar med andra grödor som är godkända som kvävefixerande grödor duger som EFA-areal. Mer frågor och svar om förgröningsstödet publiceras senare på förgröningsstödets egna webbsidor.

26 26 (45) Tankesmedja 7: Miljöavtal och icke-produktiva investeringar Måste miljösidan granska avtalen även om kostnadsnivån är fast? Det är rekommendationen. Måste avtalet ändras om arealen minskar? Om arealen minskar till följd av kontroll eller uppdatering, uppdateras uppgifterna i tillämpningen. Får alla raser av får/nötkreatur läggas i samma avtal? Samma arter får läggas i samma avtal, de har samma ersättning. Lantfår i eget avtal och lantraser av nötkreatur i eget avtal. Hur många måste årligen användas för avel? Måste till exempel 80 tackor ha använts för avel årligen? Användning för avel betyder inte alltid att avkomma måste produceras. Betäckt/inseminerad, ingen avkomma (tackan eller baggen kan vara en ofruktsam individ) eller betäckt/inseminerad, kastning beaktas också. Genom jord- och skogsbruksministeriets utkast till förordning har man slagit fast att av avtalsdjuren måste hästar och nötkreatur producera avkomma minst två gånger under avtalsperioden och får och getter minst tre gånger under avtalsperioden. Hönor ska producera avkomma varje år under avtalsperioden. Enklare för baggar än för tackor Ett djur måste ersättas om det inte kan producera avkomma. För reproduktion får under avtalsperioden användas bara ett renrasigt djur av samma ras. Får renar användas för betesgång i ett avtal om landskapsvård? Det är inte förbjudet, betestrycket måste beaktas. Var kontrollerar man de åkrar som fåglarna använder när det gäller åkrar för tranor, gäss och svanar? I NTM-centralernas eget material, de flesta NTM-centralernas miljöavdelningar har materialet i fråga. Går det att undgå återkrav om man överför arealen i en annan persons besittning och den här personen avslutar avtalet? En annan person kan fortsätta med avtalet eller frånträda det. Måste en ersatt skördeskada ha konstaterats i fråga om en fågelåker? Eller räcker det att skördeskadeanmälan har gjorts? Det bör finnas bevis på att skördeskadeersättning har sökts. I fråga om icke-produktiva investeringar var önskemålet att ha ansökningstider flera gånger om året. Så verkar det inte bli, varför inte? De ansökta beloppen har varit så små att den administrativa bördan ökar om ansökan sker flera gånger per år.

Miljöersättning

Miljöersättning Miljöersättning 2016 17.3.2016 Presentationens innehåll Ändringar i miljöersättningen Ändringarnas verkningar Nya pappersärenden att minnas i fråga om miljöersättningen Programändringar Godkännande 29.2.2016

Läs mer

FRÅGOR och SVAR utbildning om stödansökan våren 2015

FRÅGOR och SVAR utbildning om stödansökan våren 2015 PROMEMORIA 1 (30) 30.4.2015 FRÅGOR och SVAR utbildning om stödansökan våren 2015 Allmänna frågor Kan schemat för åtskiljande av uppgifter ändras i kommunerna för den nya programperioden? Ja. Personerna

Läs mer

HÖSTEN Statsrådet fattade beslut om Finlands val av nationella riktlinjer för verkställighet av direktstöd.

HÖSTEN Statsrådet fattade beslut om Finlands val av nationella riktlinjer för verkställighet av direktstöd. UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 GRUNDSTÖD Tankesmedja 1: Grundstöd 1. Allmänt I den här presentationen har de uppgifter som är säkra/avgjorda skrivits med normal font och de som är osäkra/

Läs mer

Utbildning kring stödansökan våren 2015

Utbildning kring stödansökan våren 2015 Ersättningsberättigande Ersättning för ekologisk produktion Programperioden 2014 2020 Utbildning kring stödansökan våren 2015 Ersättningsberättigande Ändringar efter höstens utbildningar Ersättningsberättigandet

Läs mer

Ändringar i Ansökningsguiden 2015

Ändringar i Ansökningsguiden 2015 Ändringar i Ansökningsguiden 2015 Ansökningsguiden publiceras 16.3.2015. I den här listan sammanställs de ändringar som gjorts efter publicerandet. Ändringar som gjorts efter 16.3. Alla de ställen i ansökningsguiden

Läs mer

MINNESLISTA FÖR DIG SOM HAR INGÅTT FÖRBINDELSE OM MILJÖERSÄTTNING

MINNESLISTA FÖR DIG SOM HAR INGÅTT FÖRBINDELSE OM MILJÖERSÄTTNING 1 (5) MINNESLISTA FÖR DIG SOM HAR INGÅTT FÖRBINDELSE OM MILJÖERSÄTTNING Jordanalysen ska in till kommunen senast 30.9.2015 Om du har förbundit dig till åtgärder som gäller hantering av avrinningsvatten

Läs mer

Förgröningsstöd. Utbildning för ansökan om jordbrukarstöd

Förgröningsstöd. Utbildning för ansökan om jordbrukarstöd Förgröningsstöd Utbildning för ansökan om jordbrukarstöd Presentationen omfattar Allmänna frågor Diversifiering av grödor Permanent gräsmark Arealer med ekologiskt fokus Tre krav: Diversifiering av grödor

Läs mer

Utbildningens innehåll

Utbildningens innehåll Grundstöd Utbildningens innehåll Stödregionreformen Upphävande av överlopps stödrättigheter Användning av stödrättigheter Överföring av stödrättigheter och den aktiva jordbrukaren Nationella reserven Stödregionreformen

Läs mer

Miljöersättning 2015

Miljöersättning 2015 Miljöersättning 2015 1 Maarit Solla och Markku Äijälä, NTM-centralen i Egentliga Finland, enheten för landsbygdstjänster Uppdaterad 2.4.2015 Tidigare och nya jordbruksstöd 2 Miljöersättningssituationen

Läs mer

Stödrättigheter ger: grundstöd förgröningsstöd stöd till unga odlare. (hette gårdsstöd förut)

Stödrättigheter ger: grundstöd förgröningsstöd stöd till unga odlare. (hette gårdsstöd förut) Stödrättigheter ger: grundstöd förgröningsstöd stöd till unga odlare (hette gårdsstöd förut) Nya stödregioner: AB C Stödrättigheternas ägande- och besittningsrättförhållanden kvarstår kontrollera 103A!

Läs mer

Grund- och förgröningsstöd

Grund- och förgröningsstöd Grund- och förgröningsstöd 2018 Grundstöd Uppskattat värde på stödrättigheternas enhetliga del i AB-området 121,72 euro/ha Stödberättigande areal är all jordbruksmark -> åkrar, permanenta grödor samt permanenta

Läs mer

Visst var det bättre förr (2015)

Visst var det bättre förr (2015) Visst var det bättre förr (2015) Stödrättigheter ger: grundstöd 111 /ha förgröningsstöd 65 /ha stöd till unga odlare 50 /ha Stödregioner: AB C Stödrättigheternas ägande- och besittningsrättförhållanden

Läs mer

Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd

Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd Stödberäkningshelheten Stödberäkning Gamla Stödtillämpningen Vipuberäkning Comms- Proxy: hantering Kimalle Stödberäkning (gamla) Beräkning med

Läs mer

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om miljöersättning

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om miljöersättning 1 Utkast 7.1.2016 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om miljöersättning I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning om miljöersättning (235/2015) 16, 19-23

Läs mer

I SRf blir det inga ändringar i villkoren för en miljöförbindelse

I SRf blir det inga ändringar i villkoren för en miljöförbindelse 1 2 I SRf blir det inga ändringar i villkoren för en miljöförbindelse 3 I Vipu går det att lägga till en anmärkningeller spärr så att den reducerat bearbetade arealen inte räknas in i växttäcket alls ->

Läs mer

Aktiv jordbrukare. Landsbygdsverket

Aktiv jordbrukare. Landsbygdsverket Aktiv jordbrukare Landsbygdsverket Innehåll Aktiv jordbrukare Förvaltning Förbudslistans definitioner Att strykas från förbudslistan Inlämnande av bevis Kontaktuppgifter Aktiv jordbrukare Granskas varje

Läs mer

Förgröningsstöd. Neuvo 2020 Hösten 2014. Materialet bygger på den information som var tillgänglig vid tidpunkten för presentationen.

Förgröningsstöd. Neuvo 2020 Hösten 2014. Materialet bygger på den information som var tillgänglig vid tidpunkten för presentationen. Förgröningsstöd Neuvo 2020 Hösten 2014 Förgröningsstöd Ett nytt direkt EU-stöd Cirka 157 miljoner per år Två stödregioner och stödnivåer: AB och C Tre krav: Diversifiering av grödor Bevarande av permanent

Läs mer

Annat aktuellt från enheten för jordbrukarstöd. Utbildning om stödansökan våren 19

Annat aktuellt från enheten för jordbrukarstöd. Utbildning om stödansökan våren 19 Annat aktuellt från enheten för jordbrukarstöd Utbildning om stödansökan våren 19 Aktiv jordbrukare Ändringar 2019 Den så kallade förbudslistan i samband med begreppet aktiv jordbrukare tillämpas inte

Läs mer

ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd

ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd Ersättningen för ekologisk

Läs mer

GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009

GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009 GÅRDSSTÖD OCH MODULERING 2009 Anna Myréen / Mavi Helsingfors 17.2.2009 Obs. Bara gällande rättsakter och författningar är officiella källor. PRESENTATIONENS INNEHÅLL Huvudpunkterna i presentationen Stödberättigande

Läs mer

GRUNDSTÖD. Tankesmedja 1: Grundstöd. 1. Allmänt

GRUNDSTÖD. Tankesmedja 1: Grundstöd. 1. Allmänt UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 GRUNDSTÖD Tankesmedja 1: Grundstöd 1. Allmänt I den här presentationen har de uppgifter som är säkra/avgjorda skrivits med normal font och de som är osäkra/

Läs mer

Miljöersättning. Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2017 Markku Kuoppa-aho

Miljöersättning. Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2017 Markku Kuoppa-aho Miljöersättning Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2017 Markku Kuoppa-aho Innehåll Programbaserade ersättningar som kan sökas Ändringar i miljöförbindelsen kan göras Om åtgärderna i miljöförbindelsen

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om miljöersättning I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning om miljöersättning (235/2015) 16, 17, 19 23 och 25, 26 2

Läs mer

Vipu Stödansökanskolning

Vipu Stödansökanskolning Vipu 2016 Stödansökanskolning 3.4.2016 Tidtabellen för den samlade stödansökan Stödansökan inleds 9.5.2016 Stödansökan avslutas 15.6.2016 Andra datum Om du har 2015 miljöförbindelse: femårig växtföljdsplan

Läs mer

Utbildning om ansökan om jordbrukarstöd

Utbildning om ansökan om jordbrukarstöd Utbildning om ansökan om jordbrukarstöd 25.2.2016 Frågor och svar Förgröningsstöd Fråga: Kan naturvårdsåker anmälas som EFA? Svar: Nej, det kan den inte, om arealen har anmälts som naturvårdsåker. Bara

Läs mer

STÖDINFO 2017 Stödansökan

STÖDINFO 2017 Stödansökan STÖDINFO 2017 Stödansökan Tidtabellen för den samlade stödansökan Andra datum - Krav på utbildning om miljöersättning 30.4.2017. - En gård som ansöker om ny ekoförbindelse ska begära att få ansluta sig

Läs mer

GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar för överföringen år 2014

GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar för överföringen år 2014 GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar 117 Överföringarna av stödrättigheter i ett nötskal - mängd stödberättigande areal övergår till mottagaren. Överföringen av besittningen

Läs mer

Direktstöd 2015-2020

Direktstöd 2015-2020 Direktstöd 2015-2020 Direktstöd är de EU-finansierade jordbrukarstöden, utom ersättningarna i landsbygdsprogrammet. Från 2015 är direktstöden: Gårdsstöd Förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Nötkreatursstöd

Läs mer

Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008

Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008 Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008 Jordbrukare som omfattas av en ny förbindelse: Från basgödsling till gödsling enligt markkartering, dvs. behovsanpassad

Läs mer

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD STÖDANSÖKAN 2017 Blankett 101B Lämna in blanketten senast 15.6.2017 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat bestående

Läs mer

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2017

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2017 1 Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen STÖD SOM BETALAS I HELA FINLAND EU-helfinansierade stöd (dvs. direkta stöd) Grundstöd och förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Bidrag för

Läs mer

Miljöersättningar 2015

Miljöersättningar 2015 . Miljöersättningar 2015 Denna presentation är inte utbildningmaterial för obligatorisk utbildningsdag . Ändringar jämfört med det tidigare miljöstödet Den övre åldersgränsen slopas Ingen definition av

Läs mer

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD STÖDANSÖKAN 2018 Blankett 101B Lämna in blanketten senast 15.6.2018 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat bestående

Läs mer

Tidslinje för kontrollerna

Tidslinje för kontrollerna Juni Tidslinje för kontrollerna 17.6.2019. sista dagen för inlämnande av ansökan 18.6.2019. kontrollerna kan påbörjas Juli Augusti September Oktober Urval och gårdar Urvalet utförs av Livsmedelsverket

Läs mer

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019 1/5 Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019 STÖD SOM BETALAS I HELA FINLAND EU-helfinansierade stöd (dvs. direkta stöd) Grundstöd och förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Bidrag

Läs mer

ÖVERVAKNING AV VÄXTTÄCKE 2018

ÖVERVAKNING AV VÄXTTÄCKE 2018 Ärendenr: 3340/03.00.01/2018 ÖVERVAKNING AV VÄXTTÄCKE 2018 I kraft fr.o.m. 1.11.2018. 1 ALLMÄNT OM ÖVERVAKNINGEN AV VÄXTTÄCKE... 2 1.1 Åtgärdens krav på areal... 2 1.2 Gårdar som är föremål för övervakning...

Läs mer

Preliminär information om ändringar i jordbruksstöden 2015

Preliminär information om ändringar i jordbruksstöden 2015 Uppgifterna i broschyren baserar sig på beredningsläget i november 2014. Kontrollera de slutliga villkoren före ansökan om stöd 2015. Jordbruksstöden förnyas 2015 vad förändras? Innehåll 2 3 Preliminär

Läs mer

1 Ylikoski. Elektronisk ansökan. Stödinfo Jenny Sundkvist

1 Ylikoski. Elektronisk ansökan. Stödinfo Jenny Sundkvist 1 Elektronisk ansökan Stödinfo 25.3.2015 Jenny Sundkvist 25.3.2015 2 Basskiftesändringar Basskiftesändringar Delning Sammanslagning Grundande av nytt Gränskorrigering Gränskorrigering (görs först) Delning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 mars 2015 236/2015 Statsrådets förordning om Utfärdad i Helsingfors den 19 mars 2015 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen

Läs mer

Skötsel av våtmarker och dammar 2017

Skötsel av våtmarker och dammar 2017 2017-07-18 Skötsel av våtmarker och dammar 2017 Du kan få miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar. Syftet är att förbättra våtmarker och dammar som redan finns. Våtmarker och dammar kan vara

Läs mer

Sändning av jordbruksskiftesblankettens överföringsmaterial till den elektroniska stödansökan

Sändning av jordbruksskiftesblankettens överföringsmaterial till den elektroniska stödansökan Pertti Savela 24.03.2015 ProAgria Keskusten Liitto ANVISNING Sändning av jordbruksskiftesblankettens överföringsmaterial till den elektroniska stödansökan Stödtjänst för WebWisu-användare Programvarustöd

Läs mer

STÖDANSÖKAN 2019 Pemar

STÖDANSÖKAN 2019 Pemar STÖDANSÖKAN 2019 Pemar 2.4.2019 Livsmedelsverket inledde verksamheten 1.1.2019 Livsmedelssäkerhetsverket, Landsbygdsverket och en del av Lantmäteriverkets central för ICT-tjänster är från och med 1.1.2019

Läs mer

Övervakningsobservationer I samarbete med

Övervakningsobservationer I samarbete med Övervakningsobservationer 2015 Urval Urvalet görs av Landsbygdsverket År 2015 var 307 gårdar i Egentliga Finland utvalda till övervakning (ca 19 000 ha) 66 gårdar genom slumpmässigt urval resten genom

Läs mer

Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020

Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020 Gårdsstöd och förgröningsstöd 2015-2020 Lars Hansson Stödkommunikationsenheten Jordbruksverket Gårdsstöd oförändrat i grunden EU:s definitioner och villkor styr stödberättigandet Minst 4 hektar och 4 stödrätter

Läs mer

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13.

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13. LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015

Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 1 Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 14. Kompensationsersättning Nytt 2015 Ettårig ersättning (ingen förbindelse) Gårdsspecifika begränsningar för trädesareal och betalningsbelopp Kompensationsersättningen

Läs mer

Sändning av jordbruksskiftesblankettens överföringsmaterial till den elektroniska stödansökan

Sändning av jordbruksskiftesblankettens överföringsmaterial till den elektroniska stödansökan Pertti Savela 13.04.2016 ProAgria Keskusten Liitto ANVISNING Sändning av jordbruksskiftesblankettens överföringsmaterial till den elektroniska stödansökan Stödtjänst för WebWisu-användare Programvarustöd

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden Nya stöd år 2015 Stöd till landsbygden Innehåll Nya stöd år 2015... 3 Gårdsstödet finns kvar år 2015... 4 Sverige ska välja om du får behålla dina stödrätter eller om du ska få nya... 4 Stödrätternas värde

Läs mer

En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha en stödrätt.

En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha en stödrätt. 1(5) Stödrätter 2015 Här finns den information som gällde för stödrätter 2015. En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för

Läs mer

FÖRESKRIFT. Datum Dnr 3454/54/2014. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14. Bemyndigande:

FÖRESKRIFT. Datum Dnr 3454/54/2014. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14. Bemyndigande: FÖRESKRIFT Datum 7.5.2014 Dnr 3454/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Motsvarande EU-rättsakter: Europaparlamentets

Läs mer

Miljöersättning. Kimito Pargas

Miljöersättning. Kimito Pargas Miljöersättning Kimito 6.4.2016 Pargas 8.4.2016 1 Presentationens innehåll Ändringar i miljöersättningen Miljöförbindelsens gårdsspecifika och skiftesspecifika åtgärder Förgröningens inverkan på betalning

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015

Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015 1 (8) Stöd till unga jordbrukare (EU), bakgrundsmaterial för utbildningen våren 2015 1. Stödvillkor Stöd betalas till en aktiv jordbrukare som för första gången etablerar jordbruk som huvudsaklig företagare

Läs mer

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/03.03.00/2016 30.05.2016 Giltighetstid 31.5-14.10.2016 Betalningstid 3.6.-14.10.2016 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 19 2 mom. Motsvarande

Läs mer

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN Våren 2015 Seinäjoki. Allmänt Direktstöd Definitionen av aktiv jordbrukare Finansiell disciplin Tvärvillkoren Direktstödens nedre gräns

Läs mer

GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar för överföringen år 2013

GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar för överföringen år 2013 GÅRDSSTÖD Överföringar av stödrättigheter Villkor och anvisningar för överföringen år 2013 129 Överföringarna av stödrättigheter i ett nötskal - 103B sida A). Överföringen av besittningen till den motsvarande

Läs mer

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter

Läs mer

Exempel 1. Direktstöden för år 2014 var högst 5 000 euro. Du är aktiv jordbrukare.

Exempel 1. Direktstöden för år 2014 var högst 5 000 euro. Du är aktiv jordbrukare. 4. Aktiv jordbrukare Granskningen av om en sökande är aktiv jordbrukare utförs varje år i samband med stödansökan. Kravet som gäller aktiv jordbrukare ska med tanke på mottagandet av stöd förbli godtagbart

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om EU:s direktstöd för jordbrukare; SFS 2014:1101 Utkom från trycket den 30 september 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver följande. Grundläggande

Läs mer

En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha 1 stödrätt.

En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha 1 stödrätt. 2017-07-18 Stödrätter 2017 En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha gårdsstöd för måste du ha en stödrätt. Stödrätterna gäller för all

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 256 00101 HELSINGFORS Datum 29.4.2010 Dnr 760/22/2010 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD

2. FÖRUTSÄTTNINGAR SOM SAMMANSLUTNINGAR OCH SAMFUND SKA UPPFYLLA I FRÅGA OM NATIONELLA OCH EU DELFINANSIERADE STÖD STÖDANSÖKAN 2016 Blankett 101B Lämna in blanketten senast 15.6.2016 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna eller på annat bestående

Läs mer

Anmälan för miljöersättning, inlämnas på hösten. 1. Uppgifter om ersättningssökanden och gården Lägenhetssignum

Anmälan för miljöersättning, inlämnas på hösten. 1. Uppgifter om ersättningssökanden och gården Lägenhetssignum Anmälan för miljöersättning, inlämnas på hösten Blankett 465 Lämna in blanketten senast 31.10.2016 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2016

Stöd till unga jordbrukare 2016 1(8) Stöd till unga jordbrukare 2016 Här finns den information som gällde för stödet till unga jordbrukare 2016. Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag

Läs mer

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 2017-07-18 Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 Du kan få miljöersättning för restaurering av betesmarker och slåtterängar. Syftet är att öka arealen betesmarker och slåtterängar, och utveckla

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2017

Stöd till unga jordbrukare 2017 2017-07-18 Stöd till unga jordbrukare 2017 Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag för första gången. Syftet med stödet är att göra det lite lättare

Läs mer

STÖDANSÖKANS JORDBRUKSSKIFTESBLANKETT 2016

STÖDANSÖKANS JORDBRUKSSKIFTESBLANKETT 2016 STÖDANSÖKANS JORDBRUKSSKIFTESBLANKETT 2016 Blankett 102B Lämna in blanketten senast 15.6.2016 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna

Läs mer

Stödrätter för gårdsstöd 2016

Stödrätter för gårdsstöd 2016 1(7) Stödrätter för gårdsstöd 2016 Här finns den information som gällde för stödrätter 2016. En stödrätt är en slags värdehandling som ger dig rätt att få gårdsstöd. För varje hektar mark som du vill ha

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Nr 12 Nr 12 ÅLANDS LANDSKAPSREGERINGS BESLUT om kompensationsbidragets nationella tilläggsdel år 2009 Utfärdat i Mariehamn den 3 mars 2009 Med stöd av 9 och 26 landskapslagen

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2016 Nr 44 Nr 44 LANDSKAPSFÖRORDNING om administration av miljöersättning, ersättning för ekologisk produktion och kompensationsersättning Utfärdad i Mariehamn den 30 juni 2016

Läs mer

SKÖTSEL AV ÄNGSVALL. Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015

SKÖTSEL AV ÄNGSVALL. Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015 SKÖTSEL AV ÄNGSVALL Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015 1. Allmänna villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall För att erhålla ersättning för

Läs mer

Stöd & Granskning Janika Hinders och Rune Forsman

Stöd & Granskning Janika Hinders och Rune Forsman Stöd & Granskning 2018 Janika Hinders och Rune Forsman Kan sökas 2018 Nyskiftesarealer (ägoreglering) som ersättningsberättigande (max. 5 ha) till miljöersättning, ekoersättning och kompensationsersättning

Läs mer

SYSTEMET FÖR JORDBRUKSRÅDGIVNING. En gårds miljöplan. Anvisning för rådgivare

SYSTEMET FÖR JORDBRUKSRÅDGIVNING. En gårds miljöplan. Anvisning för rådgivare SYSTEMET FÖR JORDBRUKSRÅDGIVNING En gårds miljöplan Anvisning för rådgivare 1. Inledning I de här anvisningarna för en miljöplan i systemet för jordbruksrådgivning presenteras i koncentrerad form anvisningar

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europa investerar i landsbygdsområden

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europa investerar i landsbygdsområden Blankett Å16 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europa investerar i landsbygdsområden Landskapsregeringens anteckningar Blanketten emottagen, datum ANSÖKAN OM ÅTAGANDE

Läs mer

EU-finansierade och delfinansierade arealstöd (undantaget miljöstöd)

EU-finansierade och delfinansierade arealstöd (undantaget miljöstöd) EU-finansierade och delfinansierade arealstöd (undantaget miljöstöd) AREALSTÖDEN 2014 INLEDNING De stöd/ersättningar som betalas ut åt jordbrukare har flera olika orsaker. En avsikt är att trygga en lönsam

Läs mer

2. Stödvillkor som hänför sig till stödrättigheterna och grundstödet

2. Stödvillkor som hänför sig till stödrättigheterna och grundstödet 1 (5) UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) Tankesmedja 9: Unga jordbrukare och Tvärvillkoren 1. Allmänt Stödet till unga jordbrukare är ett av EU:s direktstöd.

Läs mer

Anmälan för miljöersättning, inlämnas på hösten. 1. Uppgifter om ersättningssökanden och gården Lägenhetssignum

Anmälan för miljöersättning, inlämnas på hösten. 1. Uppgifter om ersättningssökanden och gården Lägenhetssignum Blankett 465 Anmälan för miljöersättning, inlämnas på hösten Myndighetens anteckningar Lämna in blanketten senast 31.10.2019 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen.

Läs mer

/01.02/2017

/01.02/2017 A m mm.a BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 235785 1(2) 15.5.2017 1003/01.02/2017 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄND- RING AV 7 I STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÖVERVAKNING

Läs mer

NATIONELLA HUSDJURSSTÖD

NATIONELLA HUSDJURSSTÖD NATIONELLA HUSDJURSSTÖD Förutsättningar som gäller Över 18 år. sökande Maken kan uppfylla ålderskravet. I sammanslutningar åtminstone en av de delaktiga över 18 år. Förutsättningar som gäller sökande Övre

Läs mer

Elektronisk stödansökan 2012

Elektronisk stödansökan 2012 Elektronisk stödansökan 2012 Helsingfors 8.3.2012 Joakim Forsbäck Tukihakukoulutus 2012 Presentationens innehåll Erfarenheter från våren 2011 Pilotprojekt i Sastamala hösten 2011 gällande kartkorrigeringar

Läs mer

Miljöavtal: Icke-produktiva investeringar: 1.Skötsel av våtmark. 2.Skötsel av jordbruksnaturens mångfald och landskapet. 1.Anläggning av våtmarker

Miljöavtal: Icke-produktiva investeringar: 1.Skötsel av våtmark. 2.Skötsel av jordbruksnaturens mångfald och landskapet. 1.Anläggning av våtmarker Miljöavtal: 1.Skötsel av våtmark 2.Skötsel av jordbruksnaturens mångfald och landskapet Icke-produktiva investeringar: 1.Anläggning av våtmarker 2.Inledande röjning och stängsling av vårdbiotoper och naturbeten

Läs mer

Kompensationsstöd 2015

Kompensationsstöd 2015 Kompensationsstöd 2015 Här finns den information som gällde för kompensationsstödet 2015. Namnet på ersättningen är ändrat till kompensationsstöd. Syftet med kompensationsstödet är att ge ersättning till

Läs mer

Du söker åtagande för fäbodar i SAM Internet. Läs mer om hur du söker ett åtagande.

Du söker åtagande för fäbodar i SAM Internet. Läs mer om hur du söker ett åtagande. Fäbodar 2018 Du kan få miljöersättning för att sköta fäbodbete. Syftet är att bevara ett fäbodbruk som förstärker och bevarar landskapets karaktär och dess biologiska mångfald. Åtagande för fäbodar Om

Läs mer

VIPU ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2013 KARTANVÄNDARANVISNING

VIPU ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2013 KARTANVÄNDARANVISNING VIPU ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2013 KARTANVÄNDARANVISNING Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Allmänna funktioner... 3 2. Basskiftets gränskorrigeringar... 3 2.1 Redigera gränslinjen:... 3

Läs mer

Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010

Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010 Avdelningen för finansförvaltning 15.9.2010 1457/22/2010 Enheten för utbetalning av stöd Författningsnummer 60/10 ELY-centralerna Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010 Landsbygdsverkets

Läs mer

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen.

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. 1(7) Nötkreatursstöd 2016 Här finns den information som gällde för nötkreatursstödet 2016. Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Stödet ska ge företag inom

Läs mer

Förbindelserna om miljöstöd för jordbruket för programperioden 2007 2013 avslutas

Förbindelserna om miljöstöd för jordbruket för programperioden 2007 2013 avslutas MILJÖERSÄTTNING: Miljöförbindelse Förbindelserna om miljöstöd för jordbruket för programperioden 2007 2013 avslutas Största delen av förbindelserna om miljöstöd för jordbruket för programperioden 2007

Läs mer

LFA & Miljöersättning

LFA & Miljöersättning LFA & Miljöersättning Fogande av skiften till förbindelserna: Miljöersättning Vid ägoregleringar högst 5 ha 0,10 ha kan fogas till per basskifte INGET ANNAT LFA Vid ägoregleringar Skiften som fallit ur

Läs mer

FÖRESKRIFT. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare

FÖRESKRIFT. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare FÖRESKRIFT Datum 8.4.2015 Dnr 850/54/2015 Landsbygdsverkets föreskriftssamling nr 23/15 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare LANDSBYGDSVERKETS

Läs mer

Vem behöver blanketten? Vad kan du överta med den här blanketten?

Vem behöver blanketten? Vad kan du överta med den här blanketten? Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2015 Följ anvisningen så att du fyller i ansökan rätt. Kom ihåg att lämna in ansökan i rätt tid! Observera att länsstyrelserna har särskilda

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B7-0079/151. Ändringsförslag. Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B7-0079/151. Ändringsförslag. Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen 6.3.2013 B7-0079/151 151 Martin Häusling, José Bové för Verts/ALE-gruppen Artikel 30 punkt 1a (ny) 1a. I områden där det av agronomiska skäl är omöjligt får reglerna för växelbruket, genom undantag från

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(15) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Areal som härrör från någon som ingått förbindelse kan direkt inkluderas i förbindelsen.

Areal som härrör från någon som ingått förbindelse kan direkt inkluderas i förbindelsen. MILJÖFÖRBINDELSER Tankesmedja 3: Miljöförbindelser Betydelsefulla ändringar jämfört med det tidigare miljöstödet - Den övre åldersgränsen för den som ansöker om förbindelse slopas - Ingen definition av

Läs mer

Vipu karta 2.0. Åke Möller Stödansökans skolning 2019

Vipu karta 2.0. Åke Möller Stödansökans skolning 2019 Vipu karta 2.0 Åke Möller Stödansökans skolning 2019 Innehåll Inledning Förevisning av nya kartan Användargränssnitt Skapande av jordbruksskiften Basskiftesändringar Basskiftet tas bort ur jordbruksanvändning

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR

ANSÖKNINGSANVISNINGAR 2012 ANSÖKNINGSANVISNINGAR Jordbrukets miljöstöd Kompensationsbidrag EUROPEISKA EUROPEISKA UNIONEN UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Läs mer

Du behöver odla minst 2 eller 3 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor

Du behöver odla minst 2 eller 3 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor. Ja, du kan behöva odla minst 2 grödor 1(13) Förgröningsstöd 2016 Här finns den information som gällde för förgröningsstödet 2016. Du som söker gårdsstöd söker också förgröningsstöd. Förgröningsstödet är ett stöd för jordbruksmetoder som är

Läs mer

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV SÅNINGSAREALER 2015

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV SÅNINGSAREALER 2015 ANMÄLAN OM ÄNDRING AV SÅNINGSAREALER 2015 Blankett 117 Lämna in blanketten senast 15.6.2015 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen. Fyll i blanketten med kulspetspenna

Läs mer

STÖDINFO Sekreterarnas tips - Landsbygdssekreterarna

STÖDINFO Sekreterarnas tips - Landsbygdssekreterarna STÖDINFO 2019 Sekreterarnas tips - Landsbygdssekreterarna Innehåll Presentation av Livsmedelsverket Tidtabellen för vårens stödansökan VIPU-tjänsten VIPU-kartan 2.0 Huvudstödansökan Påminnelser www.livsmedelsverket.fi

Läs mer

Elektronisk stödansökan. Elektronisk stödansökan Ansökan om tackbidrag, tackstöden och nationella husdjurstödets förskotts elektroniska anvisningar

Elektronisk stödansökan. Elektronisk stödansökan Ansökan om tackbidrag, tackstöden och nationella husdjurstödets förskotts elektroniska anvisningar Elektronisk stödansökan Elektronisk stödansökan Ansökan om tackbidrag, tackstöden och nationella husdjurstödets förskotts elektroniska anvisningar Innehåll 1 Allmänt om ansökan om djurstöden elektroniskt...

Läs mer

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om kompensationsbidrag, miljöstöd för jordbruket samt om vissa andra stöd som har samband med förbättrande av miljöns och

Läs mer