16 Days of Activism 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "16 Days of Activism 2014"

Transkript

1 Aktionscirkulär: Gäller 25 november t.o.m december Days of Activism 2014 Tema: Sexuella och reproduktiva rättigheter

2 16 Days of Activism 2014 År 1999 utsåg FN:s generalförsamling den 25 november till den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen är en påminnelse till väldens stater och det internationella samfundet att insatserna för att stoppa det könsrelaterade våldet måste intensifieras. Den 25 november är också startdatum för den årligen återkommande kampanjen 16 Days of Activism som avslutas på MR-dagen den 10 december. Kampanjen startades Över organisationer i mer än 150 länder har deltagit sedan dess. Under de 16 dagarna infaller även andra viktiga datum, såsom International Women Human Rights Defenders Day (29 november). Årets tema Amnesty fokuserar detta år på sexuella och reproduktiva rättigheter. Detta eftersom vår globala kampanj Min kropp, mina rättigheter pågår för fullt. Vårt övergripande mål är att kvinnor och flickor ska åtnjuta sina sexuella och reproduktiva rättigheter utan att utsättas för diskriminering, tvång eller våld. Årets aktion fokuserar på situationen i tre länder: Egypten, El Salvador och Sydafrika. Dessutom ingår en solidaritetsaktion för kvinnor i Maghreb-länderna. Instruktioner till grupperna Vi organiserar inte en särskild aktionsdag från centralt håll men hoppas att grupper som vill arbeta för kvinnors rättigheter deltar genom att skicka brev. Materialet kan användas av Amnestygrupperna året ut om inget annat anges och består av : en generell infotext om sexuella och reproduktiva rättigheter bakgrundsbeskrivningar gällande situationen i de aktuella länderna färdiga brevförslag /petition att skriva ut och posta solidaritetsaktion (Maghreb) samt e-post adresser till mottagarna om du hellre vill maila Utöver brevskrivning kan ni exempelvis skriva en insändare till lokal media. Använd gärna bakgrundsbeskrivningarna som underlag. Den 25 eller 29 november kan vara lämpliga dagar att uppmärksamma i insändaren och kroka upp texten kring. Ni kan även göra om vädjandebreven till petitioner som arbetskamrater och andra kan skriva på eller som kan användas om ni gör en miniaktivitet i samband med internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Kontakt Har du frågor, kontakta Katarina Bergehed, kampanjsamordnare, telefon: eller mkmr@amnest.se Tack för att du deltar! Lycka till med aktionen!

3 Vad är sexuella och reproduktiva rättigheter? Sexuella och reproduktiva är mänskliga rättigheter som tillhör alla, oavsett kön, könsidentitet, ålder, sexuell läggning, fertilitet, reproduktiva val. Varje människa har rätt att fatta beslut över sin kropp, identitet, hälsa och sitt sexualliv utan att utsättas för diskriminering, tvång eller våld. Det handlar bland annat om att alla har rätt att: söka och få information om sexualitet och reproduktion få tillgång till hälsoservice och preventivmedel själva välja partner och om de vill gifta sig eller ej bestämma om, när och med vem de vill ha barn, samt hur många själva bestämma om och i så fall vilken typ av familj de vill bilda leva sina liv utan diskriminering och utan att utsättas för tvång och våld, inklusive sexuellt våld, kvinnlig könsstympning, påtvingade graviditeter, tvångsaborter, tvångssterilisering eller tvångsäktenskap. Även om sexuella och reproduktiva rättigheter ofta överlappar varandra är det inte nödvändigtvis samma sak. Det finns rättigheter som inte är direkt länkade till reproduktion, såsom rätten att vara sexuellt aktiv eller ej, samt rätten att ha ett säkert och njutbart sexliv. Vad är problemet? Könsbaserat våld mot kvinnor kränker ofta flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter och hindrar dem från att själva välja och besluta i frågor som har med deras sexualitet och reproduktion att göra. Attityder till och försök att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet används ofta för att rättfärdiga könsbaserat våld mot kvinnor. Som exempel kan nämnas brott som begås i hederns namn, attacker mot kvinnor som är eller uppfattas vara prostituerade eller våldtäkt av lesbiska kvinnor i syfte att bota dem från deras sexuella läggning. Myndighetspersoner har ofta nedsättande attityder mot flickor och kvinnor på grund av deras (faktiska eller uppfattade) sexuella beteende och moral, vilket i sin tur kan underminera kvinnors rätt till likhet inför lagen i exempelvis sexualbrottsutredningar. Stater använder också lagar och policys för att reglera individers sexuella och reproduktiva val, beteenden och identitet. Människors sexualitet, könsuttryck och reproduktion kontrolleras. Stater använder sin makt, inklusive ordningsmakten, för att upprätthålla socialt konstruerade normer och könsroller baserade på stereotypa uppfattningar om kön och sexualitet. Inskränkningar på de sexuella och reproduktiva rättigheterna rättfärdigas ofta med hänvisning till tradition, religion och seder. Samkönade sexuella relationer, abort, sex mellan samtyckande vuxna utanför äktenskapet eller sexuella relationer i tonåren är några exempel på beteenden som kriminaliseras och bestraffas. Stater reglerar och kontrollerar också tillgången till preventivmedel, föreskriver eller förbjuder specifika metoder utan hänsyn till individers behov. Lagar och policys som reglerar sexualitet och reproduktion riktar sig ofta mot kvinnor och marginaliserade individer, som drabbas oproportionerligt.

4 EL SALVADOR: Avkriminalisera abort Marlene anklagades och dömdes för att ha gjort abort efter att hon som 18-åring fått missfall. Amnesty International Varje år nekas tusentals flickor och kvinnor sina rättigheter genom totalförbudet mot abort i El Salvador. Ytterst är det landets regering som bär ansvar för de dödsfall och människorättskränkningar som det resulterar i. Vi kräver att: abort avkriminaliseras alla kvinnor och flickor som fängslats för abort eller missfall friges tillgång till säker och laglig abort då kvinnans liv eller hälsa hotas, eller för dem som blivit gravida efter incest eller våldtäkt. AGERA NU! Använd bifogad pdf (petition) Skicka in till oss senast 15 december BAKGRUND: El Salvador har totalförbjudit abort. Inga undantag medges, inte ens om en kvinna riskerar att dö eller skadas om graviditeten fullföljs. Inte heller då läkare konstaterat att ett foster har mycket allvarliga skador och inte kommer att överleva, kan kvinnan få abort. Och för de flickor och kvinnor som blivit gravida efter incest eller våldtäkt finns bara två val: att fullfölja graviditeten eller göra en olaglig abort. Det är väl känt att abortförbud inte leder inte till färre aborter utan till fler hemliga, farliga aborter som resulterar i skador, komplikationer och dödsfall. Ändå totalförbjöds abort i El Salvador år 1997 efter starka påtryckningar från konservativa krafter, däribland den katolska kyrkan. Stränga straff Kvinnor som gör abort riskerar fängelsestraff i 2-8 år. Men det är inte ovanligt att de istället döms för mord eller allvarligare fall av mord - ett brott som ger mellan års fängelse. Sjukvårdspersonal som utför abort riskerar att straffas med fängelse mellan 6-12 år. Lagen bakbinder läkarnas händer. Kvinnor som söker vård för komplikationer som uppstått efter osäkra aborter riskerar att anmälas till polisen av sjukvårds- personalen. Det gör att många drar sig för att uppsöka vården. Det förekommer även att kvinnor som fått missfall anmäls och förhörs av polis på sjukhuset. En del har åtalas och döms för mord. Unga kvinnor som är singel och lever i fattigdom tycks utgöra en majoritet av dem som åtalas och döms för dessa brott. De fällande domarna baseras ofta på svag bevisning efter bristfälliga rättegångar. En form av tortyr Totalförbudet mot abort är ingenting annat än institutionaliserat våld mot kvinnor som också utgör tortyr något som också FN hävdat.

5 EGYPTEN: Könsbaserat våld mot kvinnor Diskriminering och våld mot kvinnor är mycket utbrett i Egypten. Landets nya president har lovat att stoppa våldet mot kvinnor men ändå fortsätter myndigheterna att trakassera kvinnorättsförsvarare som kämpar mot förtrycket. Vi kräver bla att: myndigheterna, i nära konsultation med kvinnoorganisationer, utvecklar och implementerar en omfattande strategi för att bekämpa sexuellt våld och diskriminering alla samvetsfångar friges Grafitti mot sexuella trakasserier, Kairo Amnesty AGERA NU! Använd mallbrevet i bilaga 1 och posta eller maila presidenten. BAKGRUND: Kvinnor i dagens Egypten möter en epidemi av våld och diskriminering. I undersökningar som gjorts av UN Women och det egyptiska hälsovårdsministeriet uppgav över 99 procent av kvinnorna att de utsatts för sexuella trakasserier och 47 procent för någon form av våld från närstående. Diskriminerande lagar tvingar gifta kvinnor att lyda sina män i utbyte mot försörjning och håller dem fångna i äktenskap där övergrepp förekommer eftersom de har svårt att få skilsmässa utan att bli av med underhåll och sin hemgift. Säkerhetsstyrkorna och rättsväsendet tar inte våld mot kvinnor på allvar. En kvinna som utsatts för våld av sin make uppger exempelvis för Amnesty att "Polisen bryr sig inte, de tycker inte att det är ett problem om en man slår sin fru." Kvinnor har också åsidosatts i det offentliga livet. Det finns bara en handfull kvinnor i regeringen och institutioner som rättsväsendet och säkerhetsstyrkorna. Myndigheternas tomma löften Hittills har myndigheternas svar på våldet mot kvinnor varit svagt. I juni 2014 godkände den avgående presidenten ett nytt dekret för att bekämpa sexuella trakasserier, men knappt hade dekretet antagits förrän mobbar attackerade och begick sexuella övergrepp mot kvinnliga demonstranter på Tahrirtorget i Kairo. Attackerna och våldet som pågått under flera år, har fortsatt även efter att landets nye president Abdel Fattah al-sisi kom till makten. Presidenten lovade att hans regering ska ta krafttag mot våld mot kvinnor. Statsmedier uppgav att myndigheterna bl.a utlovat fler poliser på gatorna och vård för sexualbrottsoffer på de statliga sjukhusen. Men inte mycket har hänt sedan dess. I stället har myndigheterna slagit till mot sina kritiker och fängslat kvinnor som fredligt protesterat. Flera kvinnorättsförsvarare och aktivister finns bland dem gripits för att de höjt sina röster.

6 SYDAFRIKA: Mödradödlighet, hiv och våld Kvinnor och flickor saknar ofta kunskap och information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Många får vetskap om preventivmedel först efter att de blivit gravida. De som inte uppsöker sjukvården har svårt att få information om hur de kan skydda sig mot hiv och oönskade graviditeter. Vi kräver bla att: regeringen i Sydafrika tar sig ann de hinder som finns vad gäller kvinnors tillgång till hälsoservice samt bekämpar mödradödlighet, hiv och könsdiskriminering Maria Shongwe från Amsterdam, Mpumalanga, är mentor i Treatment Action Campaign i Mkhondo kommun. Amnesty International AGERA NU! Använd mallbrevet i bilaga 2 och posta eller maila myndigheterna. BAKGRUND: Mödradödligheten bland flickor och kvinnor som är hiv-positiva är fem gånger så hög jämfört med kvinnor som inte har hiv. Det är helt avgörande att hiv-positiva gravida kvinnor tidigt får tillgång till mödravård och så kallade bromsmediciner, dels för den egna hälsan, dels för att förebygga att viruset överförs till barnet i samband med förlossningen. Kommunen Mkhondo, i provinsen Mpumalanga har stora problem med hiv och mödradödlighet. Deras vårddistrikt, Gert Sibande, är ett av de värsta i hela Sydafrika vad gäller förekomsten av hiv bland gravida kvinnor: 46,1% av dem bär på viruset. Staden Amsterdam är ett typexempel för kommunen. De flesta kvinnor och flickor som Amnesty intervjuat där uppgav att de sökt mödravård först efter 20:e veckan, trots att vården är gratis. Nationell statistik visar att närmare en fjärdedel av alla dödsfall i samband med graviditet och förlossning som hade kunnat undvikas, kan kopplas till alltför sen eller oregelbunden mödravård. Hinder för att söka vård Det finns flera skäl till att flickor och kvinnor dröjer med att uppsöka vården. Långa avstånd till klinikerna kan vara ett hinder. En del har inte råd med transporter utan måste starta före gryningen för att hinna ta sig fram till fots. Att gå i mörkret medför risker för att utsättas för attacker och sexuellt våld. De som Amnesty intervjuat talade om bristen på konfidentiellt och professionellt bemötande. Personalens attityd är ett problem: de kunde skrika åt flickor för att de blivit gravida i ung ålder, ge hårdhänt behandling eller skvallra om patienter inför andra. Kvinnorna var rädda för att deras hiv-status skulle avslöjas för omgivningen. Många var också rädda för att hiv-testa sig. De som lever med hiv stigmatiseras ofta och flera fruktade att de skulle överges av sina män eller förskjutas av sin familj om det visade sig att de var hiv-positiva. Diskriminering av flickor med hiv, inklusive fysiskt och psykiskt våld, ökar rädslan, inte minst för dem som lever i fattigdom och som är beroende av sin partner eller familj för sin försörjning. Samtidigt ökar våldtäkt och annat sexuellt våld riskerna för kvinnor och flickor att smittas med hiv.

7 MAGHREB: Solidaritetsaktion Tidigare i år avskaffade Marocko lagen som innebar att våldtäktsmän kunde undgå straff om de gifte sig med sitt minderåriga offer, men det finns fortfarande diskriminerande lagar som måste ändras för att skydda flickor och kvinnors rättigheter. I Algeriet och Tunisien gäller lagen fortfarande. Den som vågar anmäla en våldtäkt kan dessutom själv anklagas för oanständighet. Amnestyaktivister i Marocko uppmanar världens ledare att skydda sexuella och reproduktiva rättigheter 8 mars De som överlever våldtäkt och annat sexuellt våld ska ha tillgång till rättvisa och upprättelse. De ska också ha tillgång till psykosocialt stöd och hälso- och sjukvård, inklusive akutpreventivmedel och säker, laglig abort. Visa ditt stöd! Delta i fotoaktionen En viktig del av arbetet på Maghreb handlar om att visa vårt stöd för dem som utsatts för sexuellt våld i Marocko, Algeriet och Tunisien. Vi vill att de ska veta att Amnesty- aktivister och andra personer över hela världen står vid deras sida. Det gör vi genom att ta foton med en hälsning. Vårt internationella sekretariat kommer att göra affischer /kollage av alla foton och Amnesty i Tunisien, Marocko och Algeriet kommer att ge dem till kvinnojourer och center för våldsutsatta flickor och kvinnor i sina länder. Det här är en interaktiv aktivitet som passar jättebra i utåtriktade sammanhang. Förklara ordentligt vad bilderna ska användas till. Ladda upp era foton på: Ni kan använda skyltarna med kvinnosymbolen tre olika budskap som finns med som pdf-filer.

8 President Abdel Fattah al-sisi Office of the President Al Ittihadia Palace Cairo Arab Republic of Egypt Your Excellency, I urge you to take steps to end violence and discrimination against women in Egypt once and for all. I call on you to: Amend the law to ensure that all provisions on violence against women and girls, including marital rape and other forms of domestic violence, are in line with international human rights standards. Clear instructions must be given to law enforcement and judicial officials to diligently investigate violence and harassment against women and girls. End the judicial harassment of women human rights defenders for peacefully exercising their human rights. In consultation with experts including women s and human rights defenders, lawyers, doctors, psychologists, and educators; devise and implement a strategy to stamp out all forms of violence against women, including a public awareness raising campaign to combat discrimination, sexual and gender-based violence and gender stereotyping. Repeal all legislation and end practices that discriminate on the grounds of sex or gender and especiallyamend discriminatory provisions in all personal status laws, in line with Egypt s obligations under the Convention to Eliminate All Forms of Discrimination against Women. Yours respectfully,

9 Pravin Gordhan, Chair of the Inter-Ministerial Task Team on Service Delivery Private Bag X802 Pretoria, 0001 South Africa Dear Minister Gordhan, As a member of Amnesty International, I am writing to you in your capacity as Chair of the Inter-Ministerial Task Team on Service Delivery. I am deeply concerned about the risks faced by pregnant women and girls in relation to their right to maternal health in rural areas in South Africa, and in particular Mkhondo Local Municipality, Mpumalanga Province. An integrated approach based on South Africa s human rights obligations is urgently needed to address the violations which are impacting women and girls right to health. I applaud the Department of Health s commitment to improving maternal health outcomes and commend the many advances made in combating preventable maternal deaths. It is distressing to learn however that maternal mortality has more than doubled in Gert Sibande District in 2012/13. National data shows that 25% of preventable maternal deaths are related to late or infrequent access of antenatal care. I am concerned that the same social and gender-related forms of discrimination in South Africa that place women and girls at high risk of HIV infection appear to continue to impact significantly on their health prospects throughout pregnancy. Government authorities, including at national, provincial and municipal levels, have obligations to respect, protect and fulfil women and girls right to health and their sexual and reproductive rights. Amongst other things, this requires the removal of all barriers interfering with their access to health services, education and information, contraception and family planning, including financial barriers and barriers related to accessing necessary transport. In respect of these obligations, I urge the Honourable Minister to ensure that the South African government recognises that gendered barriers to accessing healthcare services exist and to implement a multi-department approach to combatting maternal mortality and morbidity, HIV/AIDS and gender-based discrimination. In particular, I urge you to ensure adequate budgetary resources are allocated by all departments and that regular feedback is provided to Parliament on progress in line with resources allocated and commitments made. Yours sincerely,

10 Vill du hellre maila till presidenten i Egypten? Använd följande epostadress: ncw@ncwegypt.com Vill du hellre maila myndigheterna i Sydafrika? Använd följande epostadress: minreg@treasury.gov.za Underskrivna petitioner för El Salvador skickar du till: Amnesty International Att: MKMR Chalmers Tvärgata Göteborg

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning.

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. 1 Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. När man stärker kvinnor och flickors rättigheter förbättras

Läs mer

Manifesto for a feminist definition of SRHR

Manifesto for a feminist definition of SRHR Manifesto for a feminist definition of SRHR WOMEN S RIGHT TO DECIDE over their own sexuality and reproduction is fundamental in the fight for human rights and against discrimination. One of the biggest

Läs mer

ABORTFÖRBUDET PÅ IRLAND

ABORTFÖRBUDET PÅ IRLAND LATHUND INFÖR SOMMARKAMPANJEN MOT ABORTFÖRBUDET PÅ IRLAND LATHUND I den här lathunden finns all nyttig information som ni kan tänkas behöva för ert arbete under sommaren när det gäller Irlandskampanjen!

Läs mer

Beskrivning: Börjar med två personer, från två olika delar av världen: Moses Akatugba från Nigeria och Teodora del Carmen Vasquez från El Salvador.

Beskrivning: Börjar med två personer, från två olika delar av världen: Moses Akatugba från Nigeria och Teodora del Carmen Vasquez från El Salvador. 1. Presentation/inledning Vem är jag och varför är jag här? För att komma igång och få eleverna att vakna till kan det vara bra att inleda med en Heta stolen övning. Den enkla varianten innebär att informatören

Läs mer

I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE!

I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE! ATT GÖRA EN AKTION LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE! BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ

Läs mer

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR

Läs mer

fattigdom en rättighetsfråga

fattigdom en rättighetsfråga fattigdom en rättighetsfråga amnesty.se/nuvetdu Var 8:e kvinna riskerar att dö Visste du att risken att dö i samband med graviditet och förlossning är större i Sierra Leone än i nästan alla andra länder

Läs mer

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR

Läs mer

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Mäns våld i heterosexuella relationer Köp av tjänster för sexuella ändamål Mäns våld mot kvinnor Våld i hbtrelationer Hedersrelaterat

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

mödradödlighet en människorättsskandal

mödradödlighet en människorättsskandal mödradödlighet en människorättsskandal amnesty.se/nuvetdu 95 procent Av alla kvinnor som dör i mödradödlighet, bor i fattiga länder. Mödradödlighet en rättighetsfråga 3 Varje år dör över en halv miljon

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

X

X QUIZ 8 MARS 2018 1. Azza Soliman är en egyptisk advokat och människorättsförsvarare. Hon har kämpat för kvinnors rättigheter i Egypten i årtionden, bland annat genom att ge juridiskt stöd till kvinnor

Läs mer

The Quest for Maternal Survival in Rwanda

The Quest for Maternal Survival in Rwanda The Quest for Maternal Survival in Rwanda Paradoxes in policy and practice from the perspective of near-miss women, recent fathers and healthcare providers Jessica Påfs, PhD jessica@pafs.se Research team:

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. Anna-ChuChu Schindele Utredare Folkhälsomyndigheten

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. Anna-ChuChu Schindele Utredare Folkhälsomyndigheten Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige Anna-ChuChu Schindele Utredare Folkhälsomyndigheten Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) The vision by WHO Europe "Europa är en region där alla

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET.. 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.....5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..8 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion genomförd av FN-elevföreningar

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Jämlikhet och jämställdhet Familj och individ Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

Flickor i konflikt En presentation för lärare och elever på FN-skolor av Svenska FN-förbundet

Flickor i konflikt En presentation för lärare och elever på FN-skolor av Svenska FN-förbundet Talmanus och diskussionsfrågor Flickor i konflikt En presentation för lärare och elever på FN-skolor av Svenska FN-förbundet Flickor i Konflikt är en presentation som tagits fram av Svenska FN-förbundets

Läs mer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Social resursförvaltning Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 2014 2018 www.goteborg.se Innehåll Det här är en kortversion av Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. I september 2015

Läs mer

Ni arbetar i grupper. Varje grupp har fått fyra beskrivningar av olika människoöden, en uppgiftsbeskrivning och en matris.

Ni arbetar i grupper. Varje grupp har fått fyra beskrivningar av olika människoöden, en uppgiftsbeskrivning och en matris. DISKUSSION OCH ANALYS FÖR SH2 OCH MSK1 FYRA FALL I denna uppgift kommer ni att få fördjupa er i fyra människoöden från olika delar av världen: Evdokia Romanova, Noura Hussein, Edward Snowden och Tep Vanny.

Läs mer

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sociala frågor och miljö 2 oktober 2003 ARBETSDOKUMENT om fattigdomsrelaterade sjukdomar och reproduktiv hälsa i AVS-länderna inom ramen för

Läs mer

för jämställdhet elevmaterial

för jämställdhet elevmaterial för jämställdhet elevmaterial INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN. 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET... 5 FÖRDJUPA ER INOM PROJEKET FLICKA... 6 INFORMATION VID INSAMLING... 6 MATERIAL...

Läs mer

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Kommunstyrelsens kontor Handlingsplan rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Våld mot kvinnor innebär: Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i eller sannolikt kommer

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION

VÅLD I NÄRA RELATION VÅLD I NÄRA RELATION RIKTLINJE FÖR HANTERING VID MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE SAMT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. 7 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

[ALLA. )Välbehandlad. }Allas rätt OSS! UTAN OSS BERÖRS AV HIV INGET. till bästa möjliga hälsa! RÄTTIGHETER FÖR PERSONER SOM LEVER MED HIV

[ALLA. )Välbehandlad. }Allas rätt OSS! UTAN OSS BERÖRS AV HIV INGET. till bästa möjliga hälsa! RÄTTIGHETER FÖR PERSONER SOM LEVER MED HIV (MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER FÖR PERSONER SOM LEVER MED HIV }Allas rätt till bästa möjliga hälsa! TESTNING OCH BEHANDLING ÄR BÄSTA PREVENTION [ALLA BERÖRS AV HIV! INGET OM OSS UTAN OSS! )Välbehandlad hiv överförs

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange FLICKA FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Alla flickor har rätt att få gå i skolan, ha tillgång till

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Att praktisera sin religion i Sverige Barns rättigheter Våld i

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med ÖRS och Riksidrottsförbundets värderingar om glädje

Läs mer

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Stöd Flickaprojektet! Sms:a Flicka till 72909 så bidrar du med 50 kr. Du kan också swisha valfri gåva till 1239000795 eller besöka fn.se. Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander FLICKA UTSTÄLLNING

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik SD Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Mäns våld i heterosexuella relationer Köp av tjänster för sexuella ändamål Mäns våld mot kvinnor Våld i hbtrelationer Hedersrelaterat

Läs mer

PLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER

PLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument PLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2015-11-25, 272 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: SEKTORCHEF VÄLFÄRD GÄLLER

Läs mer

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet P5_TA(2002)0359 Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet Europaparlamentets resolution om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (2001/2128(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna

Läs mer

RFSU:s internationella arbete vision, strategi och program

RFSU:s internationella arbete vision, strategi och program RFSU:s internationella arbete vision, strategi och program Detta dokument innehåller tre komponenter: Visionen beskriver det framtida tillstånd vårt arbete syftar till. Åtagande och strategi beskriver

Läs mer

RFSL:s synpunkter på förslag till Sveriges SRHR policy

RFSL:s synpunkter på förslag till Sveriges SRHR policy Skapat den Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of International

Läs mer

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Tanzania har ratificerat FN:s konvention om avskaffandet av all slags diskriminering av kvinnor och officiellt förklarar sig landet

Läs mer

Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda. 6 juli 2018

Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda. 6 juli 2018 Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda 6 juli 2018 För att ge barn möjlighet att göra sina röster hörda av beslutsfattare, civilsamhällesorganisationer och andra vuxna har Sverige samarbetat

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med HS och Riksidrottsförbundets

Läs mer

TEMARAPPORT FLICKAFADDER

TEMARAPPORT FLICKAFADDER TEMARAPPORT FLICKAFADDER Tack för att du är Flickafadder och bidrar till Plan Internationals insatser för flickors rättigheter! Flickor och kvinnor tillhör en av de mest marginaliserade grupperna i världen.

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

LATHUND - ATT SKRIVA BREV

LATHUND - ATT SKRIVA BREV ATT SKRIVA BREV LATHUND - ATT SKRIVA BREV Ett av aktionsbenen i BRAVE/Skriv för frihet är påverkansbrev till makthavare. I denna guide hittar ni instruktioner och tips rörande brevskrivning. Information

Läs mer

Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention?

Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention? Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention? CEDAW-nätverkets lättlästa rapport Sveriges Kvinnolobby Rapporten har tagits fram med pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.

Läs mer

Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Mänskliga rättigheters utgångspunkt

Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Mänskliga rättigheters utgångspunkt Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Elisabeth Abiri Mänskliga rättigheters utgångspunkt! Alla människor är lika i värdighet och rättigheter! Alla människor

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER

HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER Mullsjö kommuns socialtjänst Revideras 2012 Antagen av kommunstyrelsen 20090826 1 Våld i nära relationer och barn som bevittnar våldet Handlingsplanens syfte och

Läs mer

Hbtq-personers rättigheter i Sverige

Hbtq-personers rättigheter i Sverige Hbtq-personers rättigheter i Sverige Den här broschyren är till för dig som är ung hbtq-person och som nyligen har kommit till Sverige. Hbtq-personer är homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Hannah Kejerhag Oldenmark Annica Odelind Utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor 6:e jämställdhetspolitiska

Läs mer

VET MAN INTE MYCKET OM HIV, DÅ DÖMER MAN

VET MAN INTE MYCKET OM HIV, DÅ DÖMER MAN VET MAN INTE MYCKET OM HIV, DÅ DÖMER MAN Kalle Norwald Kurator och utbildningsledare, Enheten för sexuell hälsa Sösam, Södersjukhuset Auktoriserad sexologisk rådgivare (NACS) Masteruppsats i sexologi Fått

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-04 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER

NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER DET KANSKE ÄR LITE HEDER Lagar Nationella strategin 2017 Deklarationen om mänskliga rättigheter 1948 Kvinnokonventionen 1979 Barnkonventionen 1989 Istanbulkonventionen

Läs mer

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför?

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför? Våld i nära relation Hur ser det ut? Vem, när och varför? www.karlskoga.se Våld är ett svårt ord vem vill För oss är det viktigt att skilja på person och handling. Inget blir bättre av att man stämplar

Läs mer

Att prata om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Att prata om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter Att prata om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter Maria Stefansson, hälsoutvecklare Helena Gard, hälsoutvecklare 1 Vad är SRHR? Sexuell hälsa Fysiskt, känslomässigt, mentalt och socialt välbefinnande

Läs mer

B8-0295/2014 } B8-0297/2014 } B8-0299/2014 } B8-0301/2014 } B8-0303/2014 } B8-0308/2014 } RC1/Am. 1

B8-0295/2014 } B8-0297/2014 } B8-0299/2014 } B8-0301/2014 } B8-0303/2014 } B8-0308/2014 } RC1/Am. 1 B8-0308/2014 } RC1/Am. 1 1 Javier Couso Permuy, Ángela Vallina, Georgios Katrougkalos, Emmanouil Glezos, Sofia Sakorafa, Kostadinka Kuneva, Rina Ronja Kari Skäl Aa (nytt) Aa. Irakiska kvinnor utsätts för

Läs mer

I den här texten får ni tips på hur ni i gruppen kan komma igång med att skriva brev.

I den här texten får ni tips på hur ni i gruppen kan komma igång med att skriva brev. ATT SKRIVA BREV LATHUND - ATT SKRIVA BREV I den här texten får ni tips på hur ni i gruppen kan komma igång med att skriva brev. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE Vi lever

Läs mer

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj. FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.se TOUGH GUISE Förväntningar på våld Från barndomen är killar

Läs mer

SEXUELLA TRAKASSERIER. En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november

SEXUELLA TRAKASSERIER. En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november SEXUELLA TRAKASSERIER En vecka fri från våld, Kronoberg 19 november JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN Är förvaltningsmyndighet för frågor som rör jämställdhetspolitiken Utför regeringens uppdrag med fokus på de

Läs mer

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard AIDS Accountability International 2008 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard 1 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Läs mer

Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott.

Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott. Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott. Nu räcker det. Det är betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga när de går ensamma hem sent på

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Mina två mammor DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Mina två mammor är en berättelse som tar upp frågor som att växa upp i en regnbågsfamilj, att prata om sex med sina föräldrar och olika sätt att se på sex beroende

Läs mer

IRAN: DU SKA AVLA BARN! Kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter under attack.

IRAN: DU SKA AVLA BARN! Kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter under attack. IRAN: DU SKA AVLA BARN! Kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter under attack. Aktionscirkulär 1 : Gäller under april 2015 Aktionen är en del av kampanjen Min kropp mina rättigheter Bildtext: En

Läs mer

BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE

BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE ATT GÖRA EN AKTION LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION I den här texten får ni bakgrundsinformation om Loujain al-hathloul, Iman al-nafjan och Aziza al-yousef och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion

Läs mer

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Vilka är vi? är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld. och förtryck.

Vilka är vi? är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld. och förtryck. Vilka är vi? och förtryck. är en verksamhet på Fryshuset som arbetar mot hedersrelaterat våld Fryshuset har en särställning inom Sveriges ideella sektor med verksamheter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Läs mer

Rätten till hälsa. Elin Jacobsson, utredare. Anna-ChuChu Schindele, utredare. Enheten Hälsa och sexualitet. Avdelningen för kunskapsstöd

Rätten till hälsa. Elin Jacobsson, utredare. Anna-ChuChu Schindele, utredare. Enheten Hälsa och sexualitet. Avdelningen för kunskapsstöd Rätten till hälsa exemplifierat genom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) Elin Jacobsson, utredare Anna-ChuChu Schindele, utredare Enheten Hälsa och sexualitet Avdelningen för kunskapsstöd

Läs mer

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström.

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström. Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström Våren 2014 Länsstyrelsens regeringsuppdrag Stödja samordningen av insatser som

Läs mer

Den svenska sektionens position angående den föreslagna policyn om avkriminalisering av sexarbete

Den svenska sektionens position angående den föreslagna policyn om avkriminalisering av sexarbete Den svenska sektionens position angående den föreslagna policyn om avkriminalisering av sexarbete Den svenska sektionen tar avstånd från den föreslagna policyn om avkriminalisering av sexarbete. Förslagets

Läs mer

Samordningsförbundet Väster och VKV

Samordningsförbundet Väster och VKV Samordningsförbundet Väster och VKV Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Vad är våld? Regionala medicinska riktlinjer HRV-Hedersrelaterat våld och förtryck Projekt UM SIMBA ISLAND Fyrbodal

Läs mer

Regnbågsfamiljer och normativ vård. Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder

Regnbågsfamiljer och normativ vård. Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder Regnbågsfamiljer och normativ vård Lotta Andréasson Edman Leg. Barnmorska Fil.mag Mama Mia Söder Föreläsningens innehåll Regnbågsverksamhet Historik Normer Heteronormativitet och dess konsekvenser i vården

Läs mer

RIKTLINJER KRING FÖREBYGGANDE OCH HANTERING AV DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM

RIKTLINJER KRING FÖREBYGGANDE OCH HANTERING AV DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM RIKTLINJER KRING FÖREBYGGANDE OCH HANTERING AV DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM 1 Handelshögskolan i Stockholm (HHS) strävar efter att vara en kreativ

Läs mer

DÄRFÖR FINNS VI DÄRFÖR BEHÖVS DU VÅRT ARBETE GER RESULTAT HIT GÅR DITT BIDRAG VILL DU GÖRA MER? EN ÅTERBLICK ÖVER AMNESTYS ARBETE

DÄRFÖR FINNS VI DÄRFÖR BEHÖVS DU VÅRT ARBETE GER RESULTAT HIT GÅR DITT BIDRAG VILL DU GÖRA MER? EN ÅTERBLICK ÖVER AMNESTYS ARBETE DÄRFÖR FINNS VI DÄRFÖR BEHÖVS DU VÅRT ARBETE GER RESULTAT HIT GÅR DITT BIDRAG VILL DU GÖRA MER? 2015 EN ÅTERBLICK ÖVER AMNESTYS ARBETE 2015 FRAMGÅNGAR MOSES AKATUGBA BENÅDADES Moses från Nigeria erkände

Läs mer

Elimination of New Pediatric HIV Infection & Prevention and Response to Survivors of Domestic and Gender Based Violence in Rwanda

Elimination of New Pediatric HIV Infection & Prevention and Response to Survivors of Domestic and Gender Based Violence in Rwanda Elimination of New Pediatric HIV Infection & Prevention and Response to Survivors of Domestic and Gender Based Violence in Rwanda Rwanda Republik i östra Centralafrika, huvudstad Kigali Etniska grupper:

Läs mer

Insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck

Insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck Enskild motion MP2207 Motion till riksdagen 2018/19:2748 av Åsa Lindhagen m.fl. (MP) Insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Könsstympning av flickor och kvinnor. Det Tysta Brottet..

Könsstympning av flickor och kvinnor. Det Tysta Brottet.. Könsstympning av flickor och kvinnor Det Tysta Brottet.. En rättighetsfråga! Ett liv fritt från våld, förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är en rättighetsfråga! Hedersrelaterat våld

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Barn som separeras från

Barn som separeras från Barn som separeras från sina föräldrar 1 Mellan 100 150 miljoner barn bor och lever på gatan I Afrika söder om Sahara är 12% av alla barn föräldralösa, vilket motsvarar 48,3 miljoner barn Över 8 miljoner

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga våld mot kvinnor i nära relationer

Handlingsplan för att förebygga våld mot kvinnor i nära relationer Handlingsplan för att förebygga våld mot kvinnor i nära relationer Beslutad av kommunfullmäktige den 26 april 2010, 39. Inledning Mäns våld mot kvinnor har erkänts som ett grundläggande brott mot mänskliga

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Min första kärlek DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Min första kärlek handlar om förälskelse, flirt och de första trevande stegen i ett förhållande. Berättelsen som utspelar sig i Bagdad visar också vilka olika utgångslägen

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

LATHUND INFÖR 8 MARS VÅR 2018

LATHUND INFÖR 8 MARS VÅR 2018 LATHUND INFÖR 8 MARS VÅR 2018 LATHUND INFÖR 8 MARS 2018, BRAVE Här finns det du behöver veta inför det fortsatta arbetet med den globala kampanjen BRAVE och nästa kampanjtopp - 8 mars. Denna lathund vänder

Läs mer

samhälle Susanna Öhman

samhälle Susanna Öhman Risker i ett heteronormativt samhälle Susanna Öhman 1 Bakgrund Riskhantering och riskforskning har baserats på ett antagande om att befolkningen är homogen Befolkningen har alltid varit heterogen när det

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Fattas informationskampanj Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Den svenska sexualbrottslagstiftningen genom tiderna Historiskt sett har våldtäkt inte betraktats som ett

Läs mer

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Enkät om kränkningar och hot mot journalister

Enkät om kränkningar och hot mot journalister Enkät om kränkningar och hot mot journalister Enkät om kränkningar och hot mot journalister 2013 Journalistförbundet genomför regelbundna enkätundersökningar bland sina medlemmar för att kartlägga förekomsten

Läs mer

1. Mänskliga rättigheter

1. Mänskliga rättigheter Kritiken Kritiken 1. Mänskliga rättigheter Kritiken 1. Mänskliga rättigheter 2. Ekonomin 3. Migrationspolitiska effekter 4. Allt till alla 1. Mänskliga rättigheter När det gäller skyldigheten att erbjuda

Läs mer

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE .... Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE Riksting 18 20 maj 2012 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Sexualpolitiskt uttalande INLEDNING Sexualpolitik handlar om frågor som känns inpå bara skinnet

Läs mer

JSL Socialstyrelsen. Migrationsverket. Information till dig som är gift med ett barn

JSL Socialstyrelsen. Migrationsverket. Information till dig som är gift med ett barn JSL Socialstyrelsen Migrationsverket Information till dig som är gift med ett barn Barnäktenskap är förbjudet i Sverige I Sverige är det förbjudet att gifta sig med någon under 18 år. Det finns många anledningar

Läs mer

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Fattas informationskampanj Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Den svenska sexualbrottslagstiftningen genom tiderna Historiskt sett har våldtäkt inte betraktats som ett

Läs mer

ANTAGNA TEXTER. Paraguay: de rättsliga aspekterna av barngraviditeter

ANTAGNA TEXTER. Paraguay: de rättsliga aspekterna av barngraviditeter Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER P8_TA(2015)0230 Paraguay: de rättsliga aspekterna av barngraviditeter Europaparlamentets resolution av den 11 juni 2015 om Paraguay: de rättsliga aspekterna av

Läs mer

Kvinnors rätt till trygghet

Kvinnors rätt till trygghet Kvinnors rätt till trygghet Fem konkreta insatser för kvinnofrid som kommer att ligga till grund för våra löften i valmanifestet Inledning Ett av svensk jämställdhetspolitisks viktigaste mål är att mäns

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Mexiko

Mänskliga rättigheter i Mexiko Mänskliga rättigheter i Mexiko Mexiko blev självständigt från kolonialt styre år 1821. I konstitutionen står det redan i den andra artikeln att landet är multikulturellt till sin natur med många olika

Läs mer