Kommunservice. Ett tips när du kommer fram på och du vet namnet på den du söker kan du bli kopplad direkt genom vår automatiska telefonist.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunservice. Ett tips när du kommer fram på 24 80 00 och du vet namnet på den du söker kan du bli kopplad direkt genom vår automatiska telefonist."

Transkript

1 Kommunservice. Kommunservice Stadshuset Kommunservice försöker svara på dina frågor. Får du inte besked direkt kan vi hjälpa dig att hitta rätt i kommunen. Kommunservice i Stadshuset och telefonväxeln Vardagar Kommunservice Tekniska divisionen, Lennings väg Vardagar Lördagsöppet Några gånger varje år bjuder kommunen in till Lördagsöppet i Stadshusets entréhall. Här presenteras kommunens verksamhet, nyheter och aktuella byggplaner. Varje tillfälle har sitt tema. Det kan handla om bakgrunden till politiska beslut och hur du kan påverka. Ett tips när du kommer fram på och du vet namnet på den du söker kan du bli kopplad direkt genom vår automatiska telefonist.

2 Köttfri måndag»köttfri måndag«är en internationell satsning för att minska köttkonsumtionen och spara på miljön. Det innebär en vegetarisk dag utan kött, fisk eller fågel. Kommunstyrelsen beslutade nyligen att införa Köttfri måndag på alla kommunala förskolor, grundskolor, gymnasium och särskolor med start vårterminen Efter ett år ska vi ta reda på vad barn och ungdomar har tyckt om att äta vegetarisk lunch en dag i veckan. Därefter avgörs om satsningen ska fortsätta. Bakgrunden till beslutet är en motion från Nyköpings Ungdomsfullmäktige och ett medborgarförslag. Satsningen går i linje med kommunens mål om en hållbar utveckling.

3 Vi utvecklar stadskärnan tillsammans Tyck om Nyköping fick in en rad förslag: K Gör stadskärnan grönare, barnvänligare och roligare. K En ny gångbrygga vid Bryggeriet. K Bättre belysning utmed åpromenaden och cykelvägarna. K Fler sittplatser på Stora Torget. K Gör Östra Storgatan till gångfartsgata. Gångbryggan, bättre belysning och fler sittplatser har förverkligats.

4 Nysam fortsätter Arbetet för en attraktivare stadskärna fortsätter inom Nysam där handlare och kommunen samarbetar om aktiviteter. Siktet är inställt på att fira Nyköpings Gästabud 700 år Diskussioner pågår om att ansöka om att bli Årets Stadskärna Planer finns på att dra igång arbeten kring ungdomar och mångfald. Nyköping tävlade om att bli Årets Stadskärna Utmärkelsen gick till Västerås.

5 NY & nykoping.se NY Nyköpings Tidning, NY, kommer så gott som varje månad direkt i brevlådan. Här berättar vi om nyheter, satsningar och om kommunens service och tjänster. Temanumren anknyter till Lördagsöppet och handlar om allt från byggläge till utbildning. K NY delas ut till hushållen som en bilaga i Södermanlands Nyheter. K NY finns också att hämta i tidningsställ runtom på stan. K NY går att läsa, prenumera på eller ladda hem från nykoping.se På kommunens webbplats hittar du allt du behöver veta om den service och de tjänster du får från Nyköpings kommun. K När är det öppet på Björshult? K Hur ansöker jag om barnomsorgsplats? K Vem kan hjälpa mig att sköta om min gamla mamma? K Vilka frågor beslutas på nästa kommunstyrelse? K Vad planeras för framtidens Nyköping?

6 Så styrs Nyköping MEDBORGARE KF KS NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år i allmänna val av medborgarna. Här fattas alla beslut om uppdrag, målsättning och budget för kommunens verksamhet. 2. KF delegerar ansvaret för att styra den dagliga driften av kommunen till Kommunstyrelsen, KS. KS är också ansvarig för att bereda ärenden till fullmäktige, samordna kommunens hela verksamhet och hantera kommunövergripande frågor, uppföljningar och ägarfrågor. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. 4. Om nämnderna beslutar att beställa verksamheten från en privat utförare bestäms ersättningen utifrån krav på kvalitet och volymer i ett avtal såvida det inte finns lagstiftning som reglerar ersättningen. 5. Om nämnden väljer att beställa verksamheten av kommunens egen produktion skrivs en internöverens kommelse som reglerar ersättningen utifrån krav på kvalitet och volymer. 6. För att divisioner och verksamheter ska kunna utföra sina uppdrag måste de ha personal och lokaler som KS ansvarar för. Det är därför KS kallas produktionsstyrelse. 7. I KS uppdrag ligger också att ha uppsikt över nämndernas verksamhet.

7 Cykla mera. Förslag om hur Nyköping kan bli en bättre cykelstad: K bättre gatuunderhåll vintertid K bättre belysning K uppmana till att cykla till stora evenemang K visa på de ekonomiska fördelarna med att cykla Klart K nya cykelpumpar vid Rosvalla och Gullans kiosk K ommålning av gång- och cykelvägar K belysning på Arnöleden K ny gång- och cykelväg till Bergshammar K fler cykelställ på och runt Storgatan K fler fasta cykelpumpar

8 Dialog med medborgare. Politikerna i Nyköpings kommun vill ha mer dialog med medborgarna. En medborgardialog ger: K politikerna kunskap om vad medborgarna tycker K medborgarna insikt i kommunens prioriteringar K information om hur vägen fram till beslut ser ut K ett brett perspektiv på kommunens verksamhet Just nu pågår en medborgardialog om hur kommunen kan förbättra för cyklister.

9 Sociala medier. Sociala medier är en kanal för dialog med medborgare, precis som telefon eller e-post. Det ska vara enkelt och snabbt att kommunicera med kommunen. Facebook Välkommen att följa Nyköpings kommuns sidor på Facebook. Här får du snabbt svar på frågor eller så hänvisar vi dig rätt. För att skriva frågor eller kommentarer måste du vara med på facebook. Det är gratis och du blir medlem direkt på facebook.com. Du når Nyköpings kommuns officiella facebooksida genom att söka på nykopingskommun när du är på facebook. Har du inte facebook kan du se sidan på Här hittar du också alla andra verksamheter med facebooksidor, exempelvis Nyköpings Gymnasium, Campus Nyköping och Bo i Nyköping.

10 Så kan du påverka. K Nyköpings Undomsfullmäktige. Om du är år kan du vara med i Nyköpings Ungdomsfullmäktige. K Använd din rösträtt. Du kan påverka politiken och samhället genom att rösta i riksdagsval, kommunalval, landstingsval, EU-val, folkomröstningar, med mera. K Ring direkt. K Bli politiker. K Lämna en synpunkt. Kommunen vill bli bättre Jag önskar på service och snabbare få bättre på att rätta till sådant belysning som inte fungerar. Hur är i Bryngan. Nyköping för dig? Bra kanske kan bli ännu bättre? Dåligt kanske enkelt kan fixas! K Gå på kommunfullmäktigemöten. Du hittar information om nästa möte på FÖP K Planer & samråd. Kolla in planer och samråd här i Stadshuset eller på oss en hundrastgård i Nyköping«K Delta i medborgardialog. Just nu pågår en medborgardialog om att cykla i Nyköping. K Gör en felanmälan. Exempelvis om gator, gatlyktor, vatten, avlopp eller kommunala fastigheter och byggnader. Du kan också anmäla klotter eller skadegörelse. Ring eller anmäl via hemsidan. K Lämna ett medborgarförslag. Förslaget kan handla om allt som kommunen ansvarar för. De som berörs i ditt förslag utreder om för slaget kan genomföras. Det kommer också att meddelas offentligt i kallelsen inför sammanträdet.

11 Ny hundrastgård. K Flera medborgarförslag om hundrastgårdar kom in. K Tekniska divisionen utredde förutsättningarna. K Kommunstyrelsen beslutade om kr till en hundrastgård i Kungshagen. K Tekniska divisionen har nu anlagt en hundrastgård på kvadratmeter. K Driftkostnaden på kr per år ryms inom Bygg- och tekniknämndens budget.

12 Översiktsplanen När den Fördjupade översiktsplanen, FÖP visades i Stadshuset fick vi in många synpunkter. K Ta inte bort skogsbackarna i Brandkärr, de är gröna lungor i området. K Behåll fotbollsplanen vid Krikonbacken och låt den utvecklas med exempelvis övernattningsmöjligheter. K Kråkbergets allmänna besöksvärde som utkikshöjd bör behållas men kan kombineras med viss bebyggelse. K Förutsättningar för TGOJ-banan måste säkerställas. K Det får inte vara alltför tung trafik och höga hastigheter på Blommenhovsvägen. K Trafiksäkerheten kring cykel- och gångbanor måste prioriteras. För mer information En effektiv trafikplanering är viktigt när staden växer. Här en modell från Järnvägsgatan.

13 Hur ska Nyköping växa fram till 2030? Politikernas vilja är att Nyköping som stad ska bli tätare istället för att breda ut sig. Befintliga stadsdelar ska fortsätta att växa genom förtätning, utveckling och omvandling. Under sommaren kunde alla medborgare lämna förslag och synpunkter på hur Nyköping ska växa. Nu arbetar Samhällsbyggnadsavdelningen in synpunkterna i förslaget till Fördjupad översiktsplan, FÖP.

14 Synpunkten. Kan belysningen tändas lite tidigare i Ekensberg? Mer papperskorgar i hamnen. Fler cykelvägar. Gör ett café på bibblan. Vi vill ha fler allmänna toaletter! Hur fungerar Nyköping för dig? Hör av dig med synpunkter på kommunens verksamhet via telefon, brev, e-post eller genom ett besök. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra service och tjänster. På hittar du Synpunkten under Kontakta oss.

15 KF. Kommunfullmäktige K Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. De ledamöter som väljs hit är direktvalda av invånarna i kommunen. K KF har 61 ledamöter och under följande mandatfördelning: K KF presidium Eva Thunér Ohlsson (S) ordförande, Jonas Hultberg (MP) 1:e v ordf och Annika Karlsson (C) 2:e vi ordf. Gruppledare Eva Andersson (C), Göran Silfverling (FP), Marita Göransson (KD) och Thom Zetterström (SD). Majoriteten: x23 x3 x6 Oppositionen: x15 x4 x4 x3 x3

16 KS. Kommunstyrelsen Har övergripande ansvar för räddningstjänst, samhällsbyggnad, kommunens fastigheter, marknadsföring och ungdomsfullmäktige Kommunstyrelsen (KS) är kommunens»regering«ks har i uppgift att verkställa kommunfullmäktiges beslut Här bereds alla större frågor KS väljs av kommunfullmäktige Har ansvar för kommunens ekonomi, IT och personal KS tar egna beslut och skickar vidare förslag till beslut i KF. Kommunstyrelsen Urban Granström (S) ordförande, Malin Hagerström (MP) 1:e v ordf och Anne-Marie Wigertz (M) 2:e v ordf. Ledamöter Cajsa Widquist (S), Jacob Sandström (S), Louise Ankarfjäll (S), Jonas Hultberg (MP), Nicklas Franzén (V), Adéle Bergentoft (M), Johan Schenström (M), Eva Andersson (C), Göran Silfverling (FP) och Marita Göransson (KD). Bilder på alla politiker finns på skärmen över Kommunfullmäktige.

17 Kommunalråd. Urban Granström (S) KS ordf Malin Hagerström (MP) Nicklas Franzén (V) Jonas Hultberg (MP) Anne-Marie Wigertz (M) oppositionsråd

18 Fråga politikerna. Välkommen till kommunens öppna nämndsammanträden. Även kommunfullmäktige är öppet och inleds med Allmänhetens frågestund, där du kan ställa frågor till politikerna. Handlingar till ärendena finns på vår webbplats Här kan du ta del av samtliga protokoll och du får veta vad som beslutats och hur just ditt parti eller din politiker röstat i olika frågor. Samtliga kallelser publiceras i god tid innan ett sammanträde. Observera att vid vissa ärenden kan inte allmänheten delta på grund av sekretess. Följande nämnder och kommunfullmäktige har öppna sammanträden: K Vård- och omsorgsnämnden K Barn- och ungdomsnämnden K Kultur- och fritidsnämnden K Utbildnings-, arbetsmarknadsoch integrationsnämnden

19 K nu är ett forum där unga i Nyköping kan påverka de politiska besluten och föra fram sina egna åsikter. K nu består av runt 40 ledamöter från alla högstadieoch gymnasieskolor i Nyköpings kommun. K nu är partipolitiskt obundet, ledamöterna representerar bara sina skolor och sig själva. K Politikerna och tjänstemännen i kommunen tar gärna hjälp av nu för att få ungdomars syn på besluten. K Alla ungdomar mellan år i Nyköpings kommun har rätt att lämna in motioner till nu. K Vill du lära dig mer om politiskt arbete i en kommun och påverka viktiga beslut, var med i nu. Här jobbar vi på ett demokratiskt sätt för samhällsutvecklingen.

20 Medborgarförslag. K Du som är skriven i Nyköpings kommun kan lämna förslag till kommunfullmäktige. Rättigheten gäller även barn under 18 år. K Medborgarförslaget kan handla om allt som kommunen ansvarar för. Kom ihåg att ett medborgarförslag bara får innehålla ett förslag. K När ditt förslag tas upp i nämnden har du möjlighet att presentera förslaget. K Medborgarförslaget ska lämnas skriftligt. Ange ditt namn och din adress, gärna också telefonnummer och e-postadress så att vi enkelt kan kontakta dig. K Förslaget skickar du direkt på nykoping.se (gå in under»tyck till«) eller med e-post till kommun@nykoping.se. Skickar du brev är adressen Nyköpings kommun, Medborgar förslag, Nyköping. Du kan även lämna in ditt förslag i Stadshuset.

21 Graffitivägg Ungdomsfullmäktiges initiativ K Ungdomsfullmäktige tog initiativ till en graffitivägg. K Kommunstyrelsen tog beslut om graffitiväggen i december K Väggen invigdes 8 juni 2013 med kända graffitimålare på plats. K Den har blivit en mötesplats för ungdomar. K Väggen är 60 meter lång i tre delar. Öppen dygnet runt upplyst under mörka årstiden. K Sköts av graffitimålare, parkavdelningen och polisen. K På prov till sommaren Fungerar allt blir den permanent.

22 Nyköpings Graffitivägg Mad C från Tyskland är en av världens mest kända graffitikonstnärer. I augusti 2013 målade hon på Nyköpings graffitivägg på Riksteaterns turné Walls of Fame. Graffitiväggen finns i hamnen vid skateboardrampen och volleybollplanen. Väggen är öppen för alla, du som vill måla tar med egen färg. Kommunen ansvarar för väggen i nära samarbete med graffitimålare, parkavdelningen och polisen.

23 Svar direkt. K Du kan alltid ta kontakt direkt med politiker och tjänstemän via besök, telefonsamtal, brev eller e-post. K Du når dem via e-post: fornamn.efternamn@nykoping.se eller på Du kan också ringa Kommunservice K Nyköpings skolor har särskilda kontaktpolitiker som respektive skola har uppgifter om. Du hittar alla skolor på

24 Östra hamnsidan Planer & samråd. Hur bebyggelsen förändras i kommunen har stor betydelse för människor. Därför är det viktigt att besluten är väl förankrade. Rätten att påverka planförslag regleras i plan- och bygglagen. K Kommunens översiktsplan visar hur den bebyggda miljön ska bevaras och utvecklas och hur mark- och vatten områden ska förändras på kort och lång sikt. K I en detaljplan prövas om marken är lämplig för bebyggelse och här regleras också hur bebyggelsen ska utformas. De flesta bygglov för ny och ändrad bebyggelse styrs av detalj planen för området. K Detaljplaner finns för kommunens tätorter och större fritidshus områden. K När ett planförslag är klart får boende, föreningar och myndigheter som berörs av förändringen chans att tycka till genom så kallat samråd. Alla plan förslag visas också här i Stadshuset, på Culturum och på

25 Felanmälan. Ring eller anmäl på nykoping.se Dygnet runt kan du göra en anmälan om fel på gator, gatlyktor, vatten, avlopp eller på kommunens fastigheter eller byggnader. Du kan också anmäla klotter eller skadegörelse.

26 Elisabeth Toll. Årets Bo i Nyköping-fotograf Född och uppvuxen i Stockholm. Studerade arkeologi, historia, socialantropologi och juridik vid Stockholm universitet och därefter på GFU fotoskola. Sedan 2001 verksam som fotograf i Paris, Stockholm och Hamburg. Känd för sina mode- och porträttuppdrag, för bl a Louis Vuitton, Bonmarché, Omega, Air France, Hennes och Mauritz, Sisley, franska Elle, franska, tyska och ryska Vogue, Harper s Bazaar UK, L huomo Vogue, Bon, Stiletto, Man about town utsågs Elisabeth till Årets Modefotograf av tidningen Elle, Stockholm. Eliabeth har även ställt ut sina bilder i bland annat Stockholm, Paris och Berlin.

27 Tyra och storasyster Miranda gillar stranden vid Horn för den är så långgrund. boinykoping.nu VID KUSTEN EN TIMME SÖDER OM STOCKHOLM

28 Familjen Ahlkvist fick mer tid tillsammans när de bytte en tvåa på Söder mot en gård i Råby. boinykoping.nu VID KUSTEN EN TIMME SÖDER OM STOCKHOLM

29 Elias vid Horn där korna har både gräs och hav i hagen. Det finns platser där havet känns större, avstånden mindre och livet lite lättare. Nyköping är en sådan plats. Gå in på boinykoping.nu eller ring Susanna på så berättar hon mer. boinykoping.nu VID KUSTEN EN TIMME SÖDER OM STOCKHOLM

30 Paula och Tyra på äventyr nära Helgö med appaloosan The Real McCoy. boinykoping.nu VID KUSTEN EN TIMME SÖDER OM STOCKHOLM

31 Paulina jobbar på badhuset i Nyköping. här testar hon och pojkvännen Pradip klippan på ön skäret. boinykoping.nu VID KUSTEN EN TIMME SÖDER OM STOCKHOLM

32 Skatepark i Kungshagen K Av säkerhetsskäl stängdes den nuvarande skateparken. K En ny attraktiv skatepark byggs i Kungshagen. K Utformas i samarbete med skateåkande ungdomar. K Skateparken byggs i betong och blir ca 350 kvadratmeter stor. K I anslutning till skateparken reserveras en yta för en framtida parkourbana. K Företag välkomnas att bidra för att skateparken ska bli ännu finare. K Kommunen satsar 1,5 1,8 miljoner kronor.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. Så styrs Nyköping. 1. 2. MEDBORGARE KF KS 3. 7. NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år

Läs mer

Nyköpings kommun 2013

Nyköpings kommun 2013 Nyköpings kommun 2013 1 Vision 2020 Nyköping är en hållbar kommun som med lokal och internationell närhet har unika möjligheter. Verksamhetsidé Genom att erbjuda god service vill kommunen tillsammans med

Läs mer

Medborgarförslag och andra möjligheter att påverka

Medborgarförslag och andra möjligheter att påverka Medborgarförslag och andra möjligheter att påverka Vad är ett medborgarförslag? Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna ett förslag till kommunen om något du vill förändra eller förbättra inom kommunens

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Kommande bostadsprojekt.

Kommande bostadsprojekt. Kommande bostadsprojekt. K Malmbryggshagen tredje etappen 112 bostäder K Strandängen, Brandholmen 179 bostäder K Jakten, Brandholmen 130 bostäder K Västra Skeppsbron, Hamnen 200 bostäder K Linjalen, Fågelbo

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 131 Svar på motion (DEX) Skapa en öppen medborgardialog på kommunens hemsida (KS 2010.

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 131 Svar på motion (DEX) Skapa en öppen medborgardialog på kommunens hemsida (KS 2010. Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-09-09 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 131 Svar på motion (DEX) Skapa en öppen medborgardialog på kommunens hemsida (KS 2010.292)

Läs mer

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige den 12 november 2003, 137 med ändring den 9 mars 2005, 48, med ändring den 13 februari 2008, 36 och med ändring 14 april 2010, 70 Uddevalla

Läs mer

Ordförande... Ulla-Karin Danielsson. Justerande... Eva Sjöström ANSLAG/BEVIS

Ordförande... Ulla-Karin Danielsson. Justerande... Eva Sjöström ANSLAG/BEVIS Plats och tid Stadshuset sal kl 17.00-17.10 Ledamöter och ersättare Beslutande Ulla-Karin Danielsson (S), ordf Karina Josevski (MP) Staffan Folke (V) Eva Sjöström (M) Kent Gustafsson (C) Johan Munthe (FP)

Läs mer

Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474

Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 186 Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Är du man eller kvinna? Man 26 46,4 Kvinna 30 53,6 Din ålder? 30 år eller yngre 1 1,8 31 50 18 32,1 51 65 23 41,1 66 år eller äldre 14 25 Vilka av följande möjligheter

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-09-09 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 135 Svar på motion (S) Inför frågestund och medborgarförslag (KS 2012.315) BESLUT Kommunstyrelsen

Läs mer

Steg för steg till en säker livsmedelsanläggning.

Steg för steg till en säker livsmedelsanläggning. Steg för steg till en säker livsmedelsanläggning. Så här anmäler du registrering och ägarbyten Alla verksamheter som hanterar livsmedel ska senast 10 dagar före start registrera sig hos kommunens livsmedelsenhet.

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet Christofer Nilsson kommunsekreterare

Kommunala pensionärsrådet Christofer Nilsson kommunsekreterare Kommunala pensionärsrådet 2015-09-11 Christofer Nilsson kommunsekreterare Upplägg: Introduktion Genomgång av den politiska organisationen Ärenden för politiska beslut Lagar som styr oss Kommunallagen Förvaltningslagen

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag - bifaller att-satsen gällande att införa en allmänhetens frågestund vid fullmäktiges sammanträden.

Läs mer

Förtydligande av rutiner för medborgarförslag

Förtydligande av rutiner för medborgarförslag Sida 1 (5) 2019-05-02 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-05-23 Förtydligande av rutiner för medborgarförslag Förslag till beslut Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Bibliotek (KS/2014:238)

Bibliotek (KS/2014:238) Allmänna utskottet 2015-06-08 123 Bibliotek (KS/2014:238) Allmänna utskottets förslag till kommunstyrelsen, kommunfullmäktige beslutar Förvaltningen får i uppdrag att gå vidare i en fördjupad dialog om

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 2006 12 11 ANSLAG/BEVIS

NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 2006 12 11 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Stadshuset sal C kl. 14.00-14.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Urban Granström (s) v ordf Tina Michalowski (m) Annika Karlsson (c) Göran Silfverling (fp) Curt Eriksson (kd) Leif Larsson

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Politisk organisation Förvaltningens organisation och arbetssätt 9 januari 2019 Peter Lönn Kommundirektör sedan januari 2017 HÄRRYDA KOMMUN 1 Härryda i korthet 37 750 invånare

Läs mer

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets KF Ärende 9 Löpnummer i Politikerrummet: 22 Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets Tjänsteskrivelse 2013-09-30 KS 2012.0210 Handläggare: Karin Jirénius

Läs mer

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion Innehåll BEREDNING MEDBORGARE OCH FOLKHÄLSAS VERKSAMHET... 2 1 Allmänt om beredningarna under kommunstyrelsen... 2 2 Beredningen medborgare och folkhälsas ansvarsområde och uppgifter... 2 BEREDNINGEN MEDBORGARE

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet har justerats och justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. Kommunledningskontoret/kansli

ANSLAG/BEVIS. Protokollet har justerats och justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. Kommunledningskontoret/kansli Plats och tid Stadshuset, Sal A, Kl 19.00-20.00 Ledamöter Se bilagd förteckning KF 71 Tjänstgörande ersättare Se bilagd förteckning KF 71 Ersättare Se bilagd förteckning KF 71 Underskrifter Sekreterare...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Yxningen, kommunhuset Kl. 13.30 14.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lennart Haraldsson, (S), ordförande Bo Hasselblad, (M), Ann Hemmingsson

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Information om medborgarförslag i Nykvarns kommun ANVISNING/RUTIN. Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni

Information om medborgarförslag i Nykvarns kommun ANVISNING/RUTIN. Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni Information om medborgarförslag i Nykvarns kommun Antagen av kommunfullmäktige den 22 juni 2016 57 Innehållsförteckning Information om att lämna ett medborgarförslag vägledning och information till förslagsställaren...

Läs mer

Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05

Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05 Minnesanteckningar 1 (2) Datum 2012-11-05 Demokratiberedningen Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05 Deltagare: Björn Johansson (MP), Dag Bergentoft (M), Lotta Johnsson-Fornarve

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Dnr KK17/782. Rubricerat medborgarförslag inlämnat av Mats Eriksson föredras. att omvandla medborgarförslaget till en synpunkt, samt

Dnr KK17/782. Rubricerat medborgarförslag inlämnat av Mats Eriksson föredras. att omvandla medborgarförslaget till en synpunkt, samt NYKÖPINGS KOMMUN FÖRSLAG Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2017-12-12 KF Dnr KK17/782 Medborgarförslag att dom stora strålkastarna på Västra skolan är tända kvällstid Rubricerat medborgarförslag inlämnat

Läs mer

KF MARS Nr 53. Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om ökad transparens i kommunens organ KSN

KF MARS Nr 53. Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om ökad transparens i kommunens organ KSN KF 53 25 MARS 2013 Nr 53. Motion av Kristin Lilieqvist (MP) om ökad transparens i kommunens organ KSN-2012-0769 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Dnr BTN13/65 RIKTLINJE Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Antagen av Bygg- och tekniknämnden 2015-12-15 Dnr BTN13/65 2/6 Innehållsförteckning

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 26 januari 2015 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Stadskärnan utvecklas.

Stadskärnan utvecklas. Stadskärnan utvecklas. Utvecklingsarbetet går vidare. Exempel på vad som hänt: K Gångbryggan vid Gamla Bryggeriet K Belysningen utmed åpromenaden K Utvecklingen av Nyköpings hamn K Stensättning av Storgatans

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 KARLSTADS KOMMUN Ärende 3 sid 17 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 8 Politiskt initiativ från majoriteten - Användande av sociala medier för medborgardialog - återrapportering Dnr KS-2011-535 Dpl

Läs mer

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på?

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter din kommun som en plats att bo och leva på. Frågorna handlar bl. a. om arbetsmöjligheter,

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2014 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Sundsvalls kommuns servicegarantier till företag. Snabbar upp processer Skapar trygghet Förbättrar dialogen Hjälper företagen

Sundsvalls kommuns servicegarantier till företag. Snabbar upp processer Skapar trygghet Förbättrar dialogen Hjälper företagen Sundsvalls kommuns servicegarantier till företag Snabbar upp processer Skapar trygghet Förbättrar dialogen Hjälper företagen Våra sex servicegarantier är företagarens bästa vänner Utan företag stannar

Läs mer

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Lilian Persson (s), ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB)

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Ställföreträdande kommundirektör Annette Andersson Enhetschef Christina Karlberg 2014-01-28 1 (5) Sociala medier 2 (5) Sociala medier

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2017-09-05 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 19 september 2017 Plats och tid Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare Stadshuset A287,

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-10-15 15 (18) 135 HANTERING AV MASSMEDIA OCH AGERANDE PÅ SOCIALA MEDIER I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2014-428 Bilden av och förtroendet

Läs mer

Protokoll 1 (15) Se nästa sida. Julia Andersson Thysell, Planarkitekt Håkan Svensson, Driftchef Peter Dahl, Projektledare Gata/VA.

Protokoll 1 (15) Se nästa sida. Julia Andersson Thysell, Planarkitekt Håkan Svensson, Driftchef Peter Dahl, Projektledare Gata/VA. Protokoll 1 (15) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdesrum Selma, kommunhuset, 2018-01-16, kl. 17.00 18.30 Se nästa sida. Julia Andersson Thysell, Planarkitekt Håkan Svensson, Driftchef

Läs mer

Ordförande... Adéle Bergentoft. Justerande... ANSLAG/BEVIS

Ordförande... Adéle Bergentoft. Justerande... ANSLAG/BEVIS Plats och tid Stadshuset, Sal A, kl. 19.00 20.20 Ledamöter Se bilagd förteckning KF 41 Tjänstgörande ersättare Se bilagd förteckning KF 41 Ersättare Se bilagd förteckning KF 41 Underskrifter Sekreterare...

Läs mer

16. E-förslag uppföljning och utvärdering

16. E-förslag uppföljning och utvärdering SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 26 (32) Ks 160 16. E-förslag uppföljning och utvärdering Dnr 2014/374-109 Kommunfullmäktige fattade 2016-09-26, 150 beslut om att införa e-förslag och

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Ungdomsdialog på stadsbiblioteket

Ungdomsdialog på stadsbiblioteket Ungdomsdialog 2012.03.13 på stadsbiblioteket Ungdomsdialogmötet 2011.10.19 var en uppföljning av den träff som KSAU hade med ungdomar 2009.10.21 och ansvariga tjänstemän var Lars Persson (KoF samt Pia

Läs mer

Kungörelse Vellinge kommunhus, Fullmäktigesalen (Måkläppen) Revisorerna informerar om sitt uppdrag (tidsåtgång cirka 15 minuter)

Kungörelse Vellinge kommunhus, Fullmäktigesalen (Måkläppen) Revisorerna informerar om sitt uppdrag (tidsåtgång cirka 15 minuter) 1(23) 2011-09-05 Kommunförvaltningen Kommunsekreterare Kristina Larsen Tfn 040-42 5151 Sammanträdesdatum Plats Vellinge kommunhus, Fullmäktigesalen (Måkläppen) Tid 19:00 Revisorerna informerar om sitt

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 66-76

Allmänpolitiska utskottet 66-76 PROTOKOLL 1(6) Plats: Stora konferensrummet, Vandalorum Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång, ordf (KD) Per Hansson (FP) Jarl Karlsson (S) Anders Gustafsson (M) 66-75 Kjell Ekelund (S) Eva Eliasson

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 2006 10 16 ANSLAG/BEVIS

NYKÖPINGS KOMMUN. PROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 2006 10 16 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Stadshuset sal B kl 13.30 15.00 Ledamöter och ersättare Beslutande Jan Carle (m) vice ordf. Carl-Åke Andersson (s) Eva Thunér Ohlsson (s) Saga-Britt Landelius (s) Cajsa Carlsson Widqvist

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 17 november 2015 Plats och tid Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum

Läs mer

Bild: Malin Forsberg. Det händer i Kinda

Bild: Malin Forsberg. Det händer i Kinda Det händer i Kinda Bokslut 2017 Kommunalrådet har ordet Den politiska majoriteten i kommunen som består av socialdemokrater, moderater samt kristdemokrater har under 2017 fortsatt att intensivt arbeta

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2016-05-18 1 (8) Plats och tid Rådrummet, kommunhuset, Tierps köping, kl. 18.00-20.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 15-18 Utses att justera Justeringens plats och tid Sara Sjödal

Läs mer

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Beslutad av kommunfullmäktige 20 juni 2018, 83/18. Dnr KS2017.0156 Innehåll 1 Allmänt om råd... 3 2 Rådets syfte och uppgift... 3 3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl

Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl. 14.00-16.00 Lars-Peter Hållstrand (S) ordförande Ulrika Löfgren (S) Håkan Thomsson (MP) Per Bergsten (M) Barbro Jurell (FP) Joakim Larsson (SD) Bengt Jansson

Läs mer

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2014-09-16 KS 2013/0415 Kommunfullmäktige Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen Förslag

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

Demokratiberedning. Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30

Demokratiberedning. Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30 Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), l :e vice ordförande David Sahlsten (KD) Anna Tora Huss (MP) Cornelia Kirpensteijn,

Läs mer

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-29 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00 Närvarande: Åhörare:

Läs mer

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS , borgarrådssekreterare 2014-05-28 Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS Så här fungerar Stockholms stad 868 000 invånare VÄLJER 38 500 medarbetare inom Stockholms stad samt entreprenörer i stadens

Läs mer

Dnr KK19/147. Medborgarförslag avseende att inrätta en hundpark för alla hundar i området Oppeby

Dnr KK19/147. Medborgarförslag avseende att inrätta en hundpark för alla hundar i området Oppeby FÖRSLAG PROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2019-03-12 KF Dnr KK19/147 Medborgarförslag avseende att inrätta en hundpark för alla hundar i området Oppeby Förslag väckt av medborgarförslag föredras.

Läs mer

Medborgarförslag om graffiti i Luleå

Medborgarförslag om graffiti i Luleå 2008-09-28 214 481 Kommunstyrelsen 2009-04-14 88 211 Arbets- och personalutskottet 2009-03-16 62 130 Dnr 08.559-008 aprilkf11 Medborgarförslag om graffiti i Luleå Bilaga: Medborgarförslag Ärendebeskrivning

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 STADSBYGGNADSKONTORET Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 Bildcollage från kvällen Kvällen, som hade temat Du får snart fler grannar,

Läs mer

Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) 9 Christina Svensson (S)

Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) 9 Christina Svensson (S) Tid och plats 31 oktober 2018, kl. 13:00-14:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 5-9 Utses att justera Stig Lundqvist Beslutande Ledamöter Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg

Läs mer

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Den 20-22 oktober 2011 arrangerades för första gången demokratidagar i Huddinge kommun med det övergripande syftet att lyfta

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Kommunallag i praktiken övningar med facit

Kommunallag i praktiken övningar med facit Kommunallag i praktiken övningar med facit Övning 1 Barn- och ungdomsnämnden (BUN) har fått uppmaning från frivilligorganisation om att bidra med 7 500 kr för läkemedelspaket till utsatta flickor i Nigera.

Läs mer

Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 16 september 2014

Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 16 september 2014 Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 16 september 2014 Ärende 3 Redovisning av kommuninvånarnas postlåda Dnr. Ks 2014.528 2.7.3 Svar från tf Gata/park chef. Ärende 4 - Anmälan

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (6) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 17 oktober 2018, kl 18:30 Plats: Stora scenen Ålderspresident: Jan Stefanson (KD) Sekreterare: Andrea Andersson Ledamot och ersättare som inte

Läs mer

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Upprättad: 2013-11-21 Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-02-24, 6 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE. Valteknisk samverkan vid val till kommunala nämnder och styrelser m m i Kalmar kommun för mandatperioden

ÖVERENSKOMMELSE. Valteknisk samverkan vid val till kommunala nämnder och styrelser m m i Kalmar kommun för mandatperioden ÖVERENSKOMMELSE Mellan Socialdemokraterna i Kalmar, Vänsterpartiet i Kalmar och Miljöpartiet i Kalmar har följande överenskommelse om samverkan under mandatperioden 2011 2014 träffats: Överenskommelsen

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 (14) Plats och tid Inredia, måndagen den 20 maj 2019 kl 18:00-19:10 Beslutande Se närvarolista på sida 2 Övriga deltagande Josefin Karlsson, kommunsekreterare Jan Malmgren, förbundsdirektör Skaraborgs

Läs mer

Motion av Mohamad Hassan (L) om öppna nämndsammanträden

Motion av Mohamad Hassan (L) om öppna nämndsammanträden KF 191 12 DECEMBER 2016 Datum 2016-11-24 Diarienummer KSN-2016-0204 Kommunfullmäktige Motion av Mohamad Hassan (L) om öppna nämndsammanträden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Onsdagen den 12 november kl.14.00

Onsdagen den 12 november kl.14.00 1(4) Plats och tid Plenisalen, 13.00-13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Tjänstemän Se närvarolista sidan 2 Övriga Se

Läs mer

Kommunfullmäktige ANSLAG/BEVIS. Protokollet har justerats och justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Kommunfullmäktige ANSLAG/BEVIS. Protokollet har justerats och justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Stadshuset, Sal A, kl. 19.00 20.40 Ledamöter Se bilagd förteckning KF 202 Tjänstgörande ersättare Se bilagd förteckning KF 202 Ersättare Se bilagd förteckning KF 202 Underskrifter Sekreterare...

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-03-14 1 (1) Sida 45 KS/2016:25 Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunal författningssamling Arbetsordning

Kommunal författningssamling Arbetsordning Kommunal författningssamling Arbetsordning 2007 Nr 9 Arbetsordning för medborgarstämmor Antagen av kommunfullmäktige den 6 september 2007 Gäller fr.o.m. den 7 september 2007 Ersätter KFS 1998 nr 9 ADRESS

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing MINNESANTECKNINGAR Robert Hagström robert.hagstrom@vargarda.se Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing Medborgardialog Medborgardialogen genomföres den 4 november i hus.

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

Kommunfullmäktiges handlingar (12)

Kommunfullmäktiges handlingar (12) Kommunfullmäktiges handlingar 2011-05-02 1(12) FÖREDRAGNINGSLISTA den 2 maj 2011 kl 18.00 i sessionssalen, Stadshuset Sid nr 1. Godkännande av dagordning... 2 2. Information 2 Utbildningsnämnden angående

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Tyresö kommun / 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering

Läs mer

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29 Regler Sociala medier Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni 2012. Reviderad 2017-04-24, 29 2 (7) Sociala medier används allt mer som kommunikationskanal bland många andra. Det

Läs mer

Så kan du påverka. »Ge oss en hundrastgård i Nyköping«

Så kan du påverka. »Ge oss en hundrastgård i Nyköping« Så kan du påverka. K Nyköpings Undomsfullmäktige. Om du är 13 19 år kan du vara med i Nyköpings Ungdomsfullmäktige. K Använd din rösträtt. Du kan påverka politiken och samhället genom att rösta i riksdagsval,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2013-05-06 Sid 1 av 15 Plats Tranemosalen, kommunkontoret, Tranemo Tid 18.00 20.00 Beslutande Enligt närvarolista 4/2013 Övriga närvarande Annika Hedvall, kommunchef Sebastian Olofsson, funktionschef ca

Läs mer

onsdagen den 6 februari 2013 kl. 15:00 i Stadshusets sessionssal.

onsdagen den 6 februari 2013 kl. 15:00 i Stadshusets sessionssal. 1 (5) Ni kallas härmed till sammanträde med kommunstyrelsen onsdagen den 6 februari 2013 kl. 15:00 i Stadshusets sessionssal. Ordförande Sekreterare Helmfrid Mats Göran Sundberg, tel 046-35 59 49, e-post:

Läs mer

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj 2016 Kärnvärden och vision Sammanställning kärnvärden och vision Nära till allt Definitioner av nära till allt Ja! Det är nära till allt. Inte nära till mörka platser.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-19 1 () Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, klockan 15.00 15.40 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Hanna Lostelius (C) ordf Owe Nilsson

Läs mer

Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344

Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 13 Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C)

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-02 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kl. 08:30-11:40. Ajournering 09:05-09:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Ronny Löfquist

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (8) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 14 juni 2017, kl. 18:30 Plats: Stora scenen Ordförande: Solange Olame Bayibsa Sekreterare: Jennifer Lendeng Ledamot och ersättare som inte kan

Läs mer

Motion om att skapa diskussionsforum på Sala kommuns hemsida

Motion om att skapa diskussionsforum på Sala kommuns hemsida o/r~' ~~:~ :r SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 29 (44) KOMMUNSTYRELSEN SALA KOMMUN Sammanträdesdatum 2011-10-13 Y~F : s HANDLING NR 67 2011 202 Dnr 2011/111 Motion om att skapa diskussionsforum på Sala kommuns hemsida

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-01-07 Sida 1 (14) Jon Forsärla, (MP)

Sammanträdesdatum 2015-01-07 Sida 1 (14) Jon Forsärla, (MP) 2015-01-07 Sida 1 (14) Plats och tid KS-salen, 13:15-15:15 Beslutat Bo Akterin, (M) Ordförande Anders Karlsson, (S) Vice ordförande Jon Forsärla, (MP) Ledamot Lars Karlsson, (S) Ledamot Ingegerd Polbring,

Läs mer

1. Så här fungerar en kommun

1. Så här fungerar en kommun LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 1. Så här fungerar en kommun Organisation och påverkan I Sverige finns 290 kommuner som har till uppgift att ta tillvara gemensamma intressen för dem som lever

Läs mer