Framgångsrik organisering. Arbetsplatsklubb

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framgångsrik organisering. Arbetsplatsklubb"

Transkript

1 Framgångsrik organisering Arbetsplatsklubb

2 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar Till dig som är förtroendevald Ialla tider har människan sökt gemenskap. För att lättare ta sig genom svårigheter, men också för känslan av att ingå i något som är större än det egna jaget. Och få sammanhang kombinerar dessa grundläggande behov bättre än ett medlemskap i en fackförening. För Journalistförbundet har den lokala organisationen alltid stått i centrum. Det är i våra klubbar och sektioner som vår gemenskap grundläggs. Det är där vi skapar känslan av tillhörigheten till något större. Men det är också i den redaktionella vardagen vi tar hand om varandra, och håller samman. Det är vårt gemensamma förbund som får oss att lyfta blicken och se våra gemensamma intressen. I tuffa tider som de vi gått igenom de senaste åren sätts gemen skapen på prov. Samtidigt är det då vi behöver varandra som mest. Och därför är det nödvändigt att vår organisering fungerar. Att vi är ett inkluderande förbund, med klubbar och sektioner där gemenskapen lockar nya medlemmar, och som tydligt visar varje oorganiserad journalist: Vi saknar dig. Vi är bra nu, men med dig blir vi ännu bättre.! Det här häftet är tänkt att fungera som en sorts guide, och ska ge klubbstyrelser på arbetsplatser verktyg för att kunna organisera fler medlemmar. Låt det finnas med dig som inspiration. Om du har egna idéer och metoder som funkar tipsa oss så kan vi sprida dem. Saknar du någon i vår gemenskap? Visa det direkt för den du saknar. Det är det organisering handlar om. Din ordförande, Jonas Nordling Foto: Theresia Viska

3 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar Ställ frågan För varje gång du ställer frågan Är du med i facket? på din arbetsplats, ökar du chanserna till att att få fler medlemmar i klubben/sektionen. Om den tillfrågade redan är med, kan du ägna en stund åt medlemsvård och kolla vad hen tänker och tycker om klubbens arbete. Om personen inte är medlem kan du exempelvis säga så här: Det var synd, för vi behöver varandra. Och så har du satt i gång ett värvande samtal. Är du med i facket? Värvande samtal En väl beprövad och ofta framgångsrik värvningsmetod bygger på ett enkelt samtal. Nedan har du exempel på en variant där du, utan att skriva någon på näsan, får din kollega att själv inse att den största chansen till förändring finns i att så många som möjligt går ihop och engagerar sig. Ta daa själva grundidén med facket. Den kan ofta kännas så självklar att man glömmer att ta upp den. Men för dem som inte redan är med i facket kanske den inte sitter gjuten i hjärnbalken än. Det är där du kommer in och hjälper till. Lite gammal hederlig retorik, på ett mycket ärligt och enkelt sätt. Du ställer öppna frågor och kollegan får prata av sig fritt. Låt det gärna bli personligt, och förtydliga att det som sägs stannar mellan er om kollegan vill det. Så här, något förenklat: Hur har du det (på jobbet)? Du lyssnar uppmärksamt, ställer följdfrågor vid behov. Om ni har en stund på er vilket är att föredra kan du låta samtalet blomma fritt, men återkom till arbetsförhållandena. När kollegan tar upp missförhållanden på er arbetsplats bekräftar du, talar om när du håller med. Sedan: Vad skulle du vilja ändra på? Hur tror du att du skulle kunna göra det? Ofta kan man då bli överens om att det skulle bli bäst resultat om personen går ihop med andra för att få till en förändring. Kanske kan kollegan till och med bli en aktiv medlem och faktiskt engagera sig i de frågor som ni har tagit upp.

4 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar En aktiv klubb När man eftersträvar en aktiv klubb, med aktiva medlemmar, är det viktigt att man kommunicerar just detta; att själva grundidén är att vi alla är organiserade och engagerade tillsammans. Annars kan man lätt hamna i en sits där en del medlemmar tror något helt annat. Nyvärvade eller gamla medlemmar se om de kan aktiveras i klubben. Finns något specialintresse eller någon särskild kompetens? Kan någon hjälpa till att göra affischer till klubbmötena? Göra en enkel hemsida? Fixa klubbfest? Eller skulle det passa med någon post i styrelsen, bolagsstyrelsen, kompetensutvecklingsrådet, skyddskommittén och så vidare? Synlig på arbetsplatsen Nummer ett när det gäller synlighet är förstås att kontinuerligt tala om vad klubben/sektionen jobbar med. När ni har fått igenom förbättringar på arbets platsen: se till att alla anställda får veta det. Både medlemmar och ickemedlemmar. Förutom mejlutskick kan ni säkert också hitta på många andra sätt att belysa förbättringarna på. Kanske genom att bjuda på kakor eller sätta upp ballonger. Det är viktigt att fira! Ni kan också se till att så många som möjligt på företaget engagerar sig när ni ska lyfta en viktig fråga. En namninsamling kan vara ett effektivt grepp. Ha som målsättning att få alla på företaget att skriva under, och passa på att ha lite rekryteringssamtal under insamlingen. När en person skriver på en namninsamling är kanske steget till att också bli med i facket inte lika långt. Om ni går runt på redaktionen kan ni ha med er de nya vykorten med intresseanmälan. Om listan ligger i fikarummet eller hänger på en anslagstavla kan det finnas en plastficka med rekryteringsmaterial intill. Sätt upp en affisch med namn och bild på klubbstyrelsens medlemmar, och bjud in till samtal. Prata med oss! Kom ihåg kontaktuppgifter.! Det finns många olika sätt att rekrytera medlemmar på. Testa gärna något annorlunda grepp ibland.

5 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar Dela ut foldern Bli medlem! gärna på ett personligt sätt. Till exempel: Jag har en present till dig. Jag vill att du läser den och talar om för mig vad du tycker sedan. Kom även ihåg frilansarna, de kan bli frilansmedlemmar i Journalistförbundet, men också I-medlemmar i din klubb. Det finns ett särskilt blad för frilansar, att lägga i Bli medlem! -foldern. Gör en enkel hemsida, där ni kan lägga ut information med jämna mellanrum. Kontakta informationsavdelningen på Journalistförbundet, så får ni hjälp att starta en enkel wordpressida och fixa ett domännamn. Bli presskortshandläggare. Det gör att du och klubben syns, och kan väcka intresse hos dem som inte redan är medlemmar. Medlemmarna får förbättrad service. Se om ni kan skapa mervärde för medlemmarna, till exempel genom att anordna en kurs eller ett seminarium. Kan arbetsgivaren ge ett ekonomiskt bidrag? Om ni inte har möjlighet att göra det lokalt, kan ni komma med kurs idéer till Journalistförbundet centralt. På kan du se vilka kurser som erbjuds redan nu. Starta ett kompetensutvecklingsråd. Enligt kollektivavtalet ska det finnas ett sådant på varje företag, med representanter från arbetsgivare och arbetstagare. Kompetensutveckling ligger i de allra flestas intresse, och kan förändra mycket för varje individ. Nöjda medlemmar genererar fler medlemmar. Ordna kontaktytor utanför jobbet, som exempelvis en AW eller någon annan aktivitet. Det behöver inte kosta mycket, och det är otroligt värdefullt att medlemmarna får prata fritt med varandra under avslappnade former. Ett klassiskt grepp: Stå vid dörren och välkomna de anställda på morgonen. Dela ut information och öppna för facklig diskussion. Kanske kan ni bjuda på något gott också.

6 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar extramaterial Så kan du ladda med argument Ta för vana att fundera över vilka argument som skulle funka bra på just din arbetsplats, och diskutera det i styrelsen. Dela med er av era värvningserfarenheter. Du kan också läsa 100 skäl till medlemskap på hemsidan eller vår folder Bli medlem. Journalistförbundets förmånliga försäkringar lockar många. Särskilt inkomstförsäkringen. Lär dig mer om den och beställ hem informationsmaterial. Här listar vi tio vanliga påståenden och svar om varför man inte vill men ska vara medlem i Journalistförbundet: 1. Det är för dyrt. I medlemsavgiften som baseras på inkomstnivå ingår en olycksfallsförsäkring, tidningen Journalisten och presskort. Vid behov får du råd, förhandlings-, och juridisk hjälp. Alla som är med i A-kassan och tjänar över taket (18 700) får en obligatorisk inkomstförsäkring för 50 kr i månaden. Den försäkrar månadsinkomster upp till kronor i max 100 ersättningsdagar. Hos flera banker kan du få rabatt på lån. Som medlem kan du ringa journalistklubben på företag där du söker jobb och fråga om löneläget den informationen kan betyda flera tusenlappar mer i plånboken varje månad. 2. Facket är för lamt, arbetsgivarna gör ändå som de vill. Den svenska modellen bygger på att arbetsgivare är skyldiga att förhandla med facket när det sker förändringar på arbetsplatser. Därmed har de lokala klubbarna/sektionerna chans att ge sin syn på saken och kan påverka många beslut. Ett starkt fack, med hög anslutningsgrad, ger större tyngd i förhandlingarna med arbetsgivarna. Journalistförbundet arbetar ständigt med en lång rad centrala förhandlingar, och om en arbetsgivare gör sig skyldig till grava fel kan facket stämma till domstol. Men om fallet rör en enskild person som inte vill driva fallet vidare, måste förbundet ta hänsyn till det. Förbundet kan heller inte strejka när som helst, i kollektivavtalen har vi kommit överens om fredsplikt. Varför ska jag vara med i facket? Ju fler vi är, desto mer tyngd får våra argument. Du behövs för dina kolleger. Just du är viktig. Men det handlar inte bara om dig, vi är ett oss. Vi behöver vara starka till sammans.

7 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar extramaterial 3. Jag är chef och känner att förbundet inte kan göra något för mig. Journalistförbundet är till för alla medlemmar. Har du behov av råd och hjälp vid en förhandling eller konflikt har du rätt till det, även som chef. Om du som chef företräder arbetsgivaren mot klubben i förhandlingar, kan du ansöka om direktmedlemskap. Då står du kvar som medlem i förbundet men inte i den lokala klubben. Journalistförbundet är det enda fackförbund som jobbar för att säkerställa journalistiken. Förbundet driver dina yrkesfrågor i kontakter med politiker och myndigheter. Journalistförbundet satsar på att bygga upp ett chefsnätverk och ordnar särskilda kurser och träffar för chefer. Det finns en ombudsman som ger råd till chefer. 4. Jag förhandlar bättre själv, exempelvis när det gäller min lön. Hur vet du det? Ensam mot arbetsgivaren är du alltid i under läge eftersom det är arbetsgivaren ensam som bestämmer vad du ska ha i lön. 5. Facket gör ändå inget för mig. Exakt vad vill du att facket ska göra för dig? Kanske vi kan försöka hjälpa dig med det? Men viktigast: Facket är vi! Du och alla vi andra inom förbundet. Vi tillsammans som demokratisk organisation blir vad alla medlemmar gör den till. Var med och påverka själv. Du kan bli med i styrelsen i din lokala klubb/sektion och vara med och jobba för förbättringar. 6. Jag är bara vikarie men när jag fått fast jobb, då ska jag bli medlem. Som visstidsanställd behöver du facket! Det är då du är som mest utsatt och i behov av råd och stöd. Arbetsgivaren har ingen rätt att utnyttja dig för att du är vikarie. Journalistförbundet satsar särskilt på personer med otrygga anställningar, och ska bilda ett särskilt råd för att minska otryggheten i branschen. Du kan bli medlem som vikarie om du har minst fyra veckor kvar på din anställning när ansökan kommer in Jag fick ingen hjälp av facket. Låt inte det påståendet stå oemotsagt. Ställ följdfrågor: Bad du om hjälp? Vad vill/ ville du ha hjälp med? Kan vi hjälpa dig nu?

8 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar extramaterial till förbundet eller om du gör återkommande inhopp på en redaktion. Sök upp den lokala fackliga organisationen och tala om vad just du behöver hjälp med. Du räknas som medlem i den klubb/sektion som finns där du är anställd. 7. Jag får höjd lön och kollektivavtal ändå. Ja, men vem har du att tacka för att du faktiskt får höjd lön? Löneökningar förhandlas fram i kollektivavtalen som facket och arbetsgivaren enas om. Och vad händer med kollektivavtalen om det inte finns medlemmar som är med och upprätthåller arbetstagarorganisationen? 8. Presskort kan man få tag på ändå. Ja, men kan du använda det överallt? Journalistförbundets presskort är en godkänd id-handling och etablerat som garant för att innehavaren är yrkesverksam som journalist. Du kan inte få förbundets presskort utan att vara medlem och du kan inte bli medlem utan att vara journalist. Det garanterar också att du har förbundit dig att följa de pressetiska reglerna. 9. Det räcker att vara med i A-kassan. A-kassan har ett maxtak på kr. Det innebär att maximal ersättning från A-kassan är kr före skatt (cirka kr efter skatt). Någon annan hjälp får du inte. Medlemmar i Journalistförbundet, som tjänar mer än taket i arbetslöshetsförsäkringen, har en inkomstförsäkring som ger 80 procent av lönen (upp till kr) i 100 dagar. 10. Kollektivavtal är förlegat. Helt fel! Kollektivavtalen är stommen i den svenska arbetsrätten. Över 80 procent av den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. För den enskilda är kollektivavtalet en garant för att sämre villkor än avtalet aldrig får tillämpas. Kollektivavtalet ger pengar i plånboken tack vare att bland annat ob-ersättning, övertidsersättning och tjänstepension finns avtalat. TCO har räknat ut att kollektivavtalen innebär lön och förmåner till en summa motsvarande cirka kr om året per anställd.

9 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar extramaterial Effektivare organisering Om klubben/sektionen vill få lite extra snurr på rekryteringsarbetet kan dessa sju punkter vara en hjälp på vägen. 1. Utse en organiseringsansvarig Det är bra om en person har ansvar för att samordna rekrytering i klubben/sektionen. Alla ska förstås delta i arbetet med att organisera kollegerna, men den ansvariga håller koll på övergripande struktur och mål.! Frågor? Kontakta Sara Carlsson, ombudsman med ansvar för organisering Identifiera målgrupper Det kan finnas olika målgrupper bland de anställda. Fundera på vilka de är, och vad som lockar respektive grupp. Sedan kan ni tänka på att anpassa informationen ni förmedlar till olika målgrupper. Glöm inte de digitala tjänsterna, om de finns på redaktionen kan de organiseras av Journalistförbundet. 3. Sätt upp mål Sätt upp kort- och långsiktiga mål för rekryterings arbetet. 4. Lägg upp en plan Hur ska klubben/sektionen nå målen? Punkta upp vad det är ni ska göra och när ni ska göra det. Fördela ansvaret. 5. Hela styrelsens ansvar Se hur rekrytering kan bli ett stående inslag på arbetsplatsen, med styrelsens gemensamma krafter. Ta också hjälp av medlemmarna. 6. Följ upp Rekrytering bör vara en stående punkt vid varje styrelsemöte. Följ regelbundet upp hur det går med plan och mål. Behåll det som funkar, byt ut det som inte funkar. 7. Fira och skryt När ni når något av era mål, belöna er själva. Tala om för de anställda att ni blivit fler och varför.

10 Organisering för klubbar Framgångsrik extramaterial organisering för arbetsplatsklubbar extramaterial Kopiera och mejla! Grattis Grattis till till nya nya jobbet! jobbet! Hej och välkommen till XX. Jag hoppas att du ska trivas här Hej med och oss välkommen kolleger, och till att XX. du Jag även hoppas ska känna att du dig ska välkommen trivas här in med i vår oss lokala kolleger, fackklubb/-sektion. och att du även Jag ska svarar känna gärna dig på dina välkommen frågor arbetsplatsen in i vår lokala och fackklubb/-sektion. arbetsvillkoren. Jag vill svarar också gärna höra på vad dina som frågor är viktigt om arbetsplatsen för just dig, för och att just du ska må bra arbetsvillkoren. på jobbet. Jag vill också höra vad som är viktigt för just dig, för att just du ska må bra på jobbet. Inte medlem i Journalistförbundet? Då kan jag berätta om vad du skulle kunna få ut av ett medlemskap. Eller läs mer Inte här: medlem i Journalistförbundet? Då kan jag berätta om vad du skulle kunna få ut av ett medlemskap. Eller läs mer Är här: du redan i Journalistförbundet? Logga in på och uppdatera dina uppgifter, så att du blir registrerad du redan på rätt medlem klubb. i Journalistförbundet? Logga in på Är och uppdatera dina uppgifter, så att du blir registrerad på rätt klubb. Med vänlig hälsning, Med vänlig hälsning, FÖRNAMN EFTERNAMN, Journalistklubben/-sektionen vid XX Telefon: Mejl: FÖRNAMN EFTERNAMN, Journalistklubben/-sektionen PS: Du kan också ringa eller mejla vid XX till Telefon: Journalistförbundets förhandlingsjour. Mejl: eller Telefontid: måndag 11 12, tisdag fredag Kort om Journalistförbundet Kort om Journalistförbundet Journalistförbundet organiserar journalister. Vi är det enda fackförbund Journalistförbundet organiserar journalister. Vi är det enda som bevakar viktiga journalistiska frågor som yttrandefrihet, upphovsrätt fackförbund och yrkesetik. som Journalistförbundet bevakar viktiga journalistiska jobbar för frågor att fler som journalister ska ha yttrandefrihet, trygga arbetsvillkor. upphovsrätt Andra och högt pressetik. prioriterade Journalistförbundets frågor är kompetensutveckling, arbetsmiljö mål är att och fler lön. journalister De lokala ska fackklubbarna ha trygga arbetsvillkor. är en viktig bas i för viktigaste Andra bundets högt verksamhet. prioriterade Alla frågor medlemmar är kompetensutveckling, kan på olika sätt arbetsmiljö delta i det lokala fackliga arbetet. och lön. De lokala fackklubbarna är en viktig bas i förbundets verksamhet.

11 Framgångsrik organisering för arbetsplatsklubbar Organisering extramaterial för klubbar extramaterial Kopiera och mejla! Grattis du har valts ut till intervju! Du är en av dem som har valts ut till intervju för arbetet Du är en av dem som har valts ut till intervju för arbetet som XX på XX. som XX på XX. Jag representerar facket på XX, och hjälper dig gärna Jag om du representerar har frågor inför facket intervjun. på XX, och Du hjälper kanske dig undrar gärna om över du exempelvis har frågor löneläge inför intervjun. eller andra Du kanske anställningsvillkor. undrar över Jag hoppas exempelvis kunna löneläge bidra till eller att andra du känner anställningsvillkor. dig väl förberedd. Jag hoppas kunna bidra till att du känner dig väl förberedd. Med vänlig hälsning, Med vänlig hälsning, FÖRNAMN EFTERNAMN, Journalistklubben/-sektionen vid XX Telefon: FÖRNAMN Mejl: EFTERNAMN, Journalistklubben/-sektionen vid XX Telefon: PS: Du kan också ringa eller mejla till Journalistförbundets förhandlingsjour. Mejl: eller Telefontid: måndag 11 12, tisdag fredag PS: Du kan också ringa eller mejla till Journalistförbundets förhandlingsjour: eller Telefontid: måndag 11 12, tisdag fredag Kort om Journalistförbundet Kort om Journalistförbundet Journalistförbundet Journalistförbundet organiserar organiserar journalister. journalister. Vi Vi är är det det enda enda fackförbund fackförbund som bevakar som viktiga bevakar journalistiska viktiga journalistiska frågor som yttrandefrihet, frågor som upphovsrätt yttrandefrihet, och yrkesetik. Journalistförbundet upphovsrätt och yrkesetik. jobbar Journalistförbundet att fler journalister ska ha jobbar trygga arbetsvillkor. för att fler journalister Andra högt ska prioriterade ha trygga arbetsvillkor. frågor är kompetensutveckling, arbetsmiljö frågor och är lön. kompetensutveckling, De lokala fackklubbarna arbetsmiljö är en och viktig lön. bas De i för Andra högt prioriterade lokala bundets fackklubbarna verksamhet. är Alla en medlemmar viktig bas i förbundets kan på olika verksamhet. sätt delta i Alla det lokala fackliga arbetet. medlemmar kan på olika sätt delta i det lokala fackliga arbetet.

12 Kontakta oss! Växeln och receptionen Måndag Tisdag-torsdag Fredag Lunch Sommartid, maj-augusti, stänger vi alla dagar Presskortshandläggning I receptionen på Vasagatan 50 i Stockholm. Måndag och Tisdag-fredag och Medlemsregistret Medlemsregistret har hand om inträdesansökningar, avgiftsfrågor, adressändringar med mera. Telefontid måndag Tisdag-fredag Förhandlingsjouren Hit kan du ringa eller maila angående frågor som rör lagar, kollektivavtal, löner, frilans- och vikariefrågor med mera. Telefontid måndag tisdag-fredag Journalistförbundets försäkringar Hit ringer eller mejlar du om du har frågor om dina försäkringar Postadress: Svenska Journalist förbundet, Box 1116, Stockholm Besöksadress: Vasagatan 50 i Stock holm. E-post:

Satsa på dig själv med fler i facket

Satsa på dig själv med fler i facket Satsa på dig själv med fler i facket Du är viktigast! Du har det viktigaste fackliga uppdraget av alla. Så sträck på dig och var stolt! Som medlemsvärvare är du med och ser till att vi tillsammans blir

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

En handbok för nya styrelser. Att komma igång. med lokal facklig verksamhet

En handbok för nya styrelser. Att komma igång. med lokal facklig verksamhet En handbok för nya styrelser Att komma igång med lokal facklig verksamhet 1 2 ST, 2005. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Print, september 2005. Upplaga: 3 000 ex. Beställ fler exemplar genom

Läs mer

Nära dig. Norrbotten. Guldnappen 2012. En tidning till dig som är medlem i Unionen

Nära dig. Norrbotten. Guldnappen 2012. En tidning till dig som är medlem i Unionen Nära dig No: 1-2012 Norrbotten En tidning till dig som är medlem i Unionen I detta nummer : Vårens kurser och aktiviteter sidan 5-8 Unionens ledarskapsprogram sidan 9 Vikten av ett fast jobb sidan 3 Bli

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Att synas och bli flera. En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar

Att synas och bli flera. En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar Att synas och bli flera En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar 1 Att synas och bli flera Det går bra nu. Sacoförbunden växer och får kontinuerligt fler medlemmar.

Läs mer

LÖN FÖR MÖDAN. Medlingsinstitutet

LÖN FÖR MÖDAN. Medlingsinstitutet LÖN FÖR MÖDAN Medlingsinstitutet innehall: förord...1 1. VAD ÄR ETT ARBETE VÄRT?...3 2. OLIKA INTRESSEN gemensam lösning...9 3. Arbetslivets regelbok -kollektivavtalet...14 4. förhandlingar och konflikter...20

Läs mer

DESSUTOM: VARFÖR DELPENSION? GULDNAPPEN 2013 LARS OM GENÊVESKOLAN NYA PROFILARTIKLAR OCH MYCKET MER!

DESSUTOM: VARFÖR DELPENSION? GULDNAPPEN 2013 LARS OM GENÊVESKOLAN NYA PROFILARTIKLAR OCH MYCKET MER! 4:2013 GULDNAPPEN Är din arbetsplats föräldravänlig? Gränslöst arbetsliv Höstens kampanjtema Unionen + Farmaciförbundet = sant Från den 1 januari 2014 DESSUTOM: VARFÖR DELPENSION? GULDNAPPEN 2013 LARS

Läs mer

Frågor och svar om arbetstid

Frågor och svar om arbetstid Frågor och svar om arbetstid 1 Känner du också att arbetstid och fritid flyter ihop ibland? Ny teknik och nya arbetssätt gör att du kan jobba var som helst, när som helst och hur mycket som helst. Var

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

EN JURIDISK PERSON I BYGGNADS BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014

EN JURIDISK PERSON I BYGGNADS BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014 EN JURIDISK PERSON I BYGGNADS BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och förslag... 2 1.1. Sammanfattning...2 1.2. Överväganden...2 1.3. Alternativ till att vara en juridisk

Läs mer

MB-ledamoten. en facklig förtroendeman

MB-ledamoten. en facklig förtroendeman MB-ledamoten en facklig förtroendeman Den här foldern ger en inblick i hur MB-verksamheten är tänkt att fungera i företagen och i Byggnads som organisation. Hur ser företagets orderingång ut framöver nyanställningar

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. Motioner och utlåtanden

Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. Motioner och utlåtanden Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 Motioner och utlåtanden A STADGEFRÅGOR A:1 Fackavgiften Enskild medlem, sektion Skellefteå Vård och Service, Kommunal Västerbotten Jag vet

Läs mer

Din 2 15. Marknadsmässig lön? Vi har svaret! ipad eller pensionsavtal som förmån? Nytt jobb, ny lön: Detta ska du begära

Din 2 15. Marknadsmässig lön? Vi har svaret! ipad eller pensionsavtal som förmån? Nytt jobb, ny lön: Detta ska du begära Din lön 0 2 15 Marknadsmässig lön? Vi har svaret! ipad eller pensionsavtal som förmån? Nytt jobb, ny lön: Detta ska du begära Innehåll. På omslaget: Jeanne d Arc, medlem. Foto: Andreas Dybeck 3. Intervju

Läs mer

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

KAPITEL 5 AVDELNINGENS EKONOMI

KAPITEL 5 AVDELNINGENS EKONOMI KAPITEL 5 AVDELNINGENS EKONOMI Ansvar och roller Ekonomisk hantering Finansiering Ansökningar Vad en ansökan brukar innehålla Redovisning av bidrag Att anställa i RFSL Bilagor - förteckning 5-1 5-2 5-5

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Allt om dina medlemsförsäkringar. är du tryggare än du trodde?

Allt om dina medlemsförsäkringar. är du tryggare än du trodde? Allt om dina medlemsförsäkringar är du tryggare än du trodde? TILLHÖR: Innehåll Lite praktisk vardagssolidaritet 4 Försäkringar är mänskliga 6 Både lönsamt och solidariskt 9 Lätt och ärligt 13 Det handlar

Läs mer

Hanna Jonsson. www.lsu.se Beställ denna bok:www.lsu.se

Hanna Jonsson. www.lsu.se Beställ denna bok:www.lsu.se Hanna Jonsson Skribent: Hanna Jonsson Projektledare & redaktör: Johan Welander, LSU Layout: Gillbring Grafisk Design Illustrationer: Torgeir Husby Korr: Helena Lindh Omslagsidé: Torgeir Husby Omslagsfoto:

Läs mer

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen Att ha anställda i Vi Unga - en guide till styrelsen Fastställd av förbundsstyrelsen den 1 juni 2008 FÖRORD... 3 ARBETSGIVARE ELLER ARBETSLEDARE?... 4 ANSTÄLLNING... 4 ANSTÄLLNINGAVTAL...4 ANSTÄLLNINGSFORMER...5

Läs mer

Transport. Avtalskonferens 2015. facklig samverkan. avdelning 5 fyller 100 FEMMAN. Uppladdning inför avtalsrörelsen 2016

Transport. Avtalskonferens 2015. facklig samverkan. avdelning 5 fyller 100 FEMMAN. Uppladdning inför avtalsrörelsen 2016 Transport i Stockholm Nummer 1/2015 FEMMAN Avtalskonferens 2015 Uppladdning inför avtalsrörelsen 2016 avdelning 5 fyller 100 HUR ALLTING BÖRJADE EN GÅNG I TIDEN facklig samverkan för mänskliga rättigheter

Läs mer

D a g Ta ut din pension på bästa sätt! Annika Creutzer t l Annika Creutzer Viktiga adresser Min Pension: S P Konsumenternas Försäkringsbyrå

D a g Ta ut din pension på bästa sätt! Annika Creutzer t l Annika Creutzer Viktiga adresser Min Pension: S P Konsumenternas Försäkringsbyrå Annika Creutzer Dags att lägga pensionspusslet så tar du som kvinna ut pension på bästa sätt Av Annika Creutzer Förord Annika Creutzer 2015 Ineko AB, Stockholm 2015 ISBN 978-91-637-7764-6 Pensionerna har

Läs mer