Hur kan vi lära av goda exempel i Öresundsregionen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur kan vi lära av goda exempel i Öresundsregionen?"

Transkript

1 Hur kan vi lära av goda exempel i Öresundsregionen? Studiebesök och föreläsningar inom samhällsentreprenörskap, folkbildning och hållbar utveckling i Malmö och Köpenhamn juni 2011 FOTO: kaerekbh.com Inbjudan till fyra dagar för att lära av exempel och av varandra! Vill du inspireras av intressanta projekt och verksamheter på båda sidor av Öresund? I juni kommer Malmö bli navet för världens folkbildare genom en internationell konferens. Samtidigt bjuder vi in till dagar för att lära mer inom områdena samhällsentreprenörskap, hållbar utveckling och folkbildning. Vilket tema inspirerar dig? Inbjuden till fortbildningsdagarna är du som är anställd vid folkhögskola, studieförbund eller i andra verksamheter, men även du som är studerande eller ideellt engagerad i organisationer. Vi erbjuder tre olika fortbildningsprogram med tid för föreläsningar, studiebesök, erfarenhetsutbyte och reflektion. Du väljer som deltagare ett av dessa tre. Programmens teman möjliggör fördjupning inom specifika frågeställningar och möten direkt i verksamheter på båda sidor av sundet. 13 juni - Gemensamma föreläsningar 14 juni - Studiebesök i Köpenhamn 15 juni - Studiebesök i Malmö 16 juni - Gemensam reflektion Vi hälsar dig varmt välkommen i juni! Håkan Larsson, IRUC Malmö och Köpenhamn delar idéer och redskap inom följande områden: Samhällsentreprenörskap - Under de senaste åren har det tagits spännande steg som genererar både nytt tänkande och nya intressanta verksamheter. I Köpenhamn finns bland annat Socialventures@2200, som hittar nya lösningar på sociala problem och skapar arbetstillfällen i stadsdelen Nørrebro. Centrum för Publikt Entreprenörskap, som är ett regionalt center med kontor i Malmö, stödjer och synliggör idag projekt och verksamheter inom flera olika områden. Program: Sid. 3 Folkbildning - På båda sidor om Öresund ryms många nyskapande verksamheter, men det finns även utmaningar med bland annat en stor ojämlikhet i de båda städerna. Det krävs både ett stort mod, kreativitet och många bra samarbeten mellan studieförbund, folkhögskolor, det offentliga, högskolor/universitet och andra aktörer för att nyfiket arbeta utifrån de olika förutsättningar som finns. Program: Sid. 4-5 Hållbar utveckling - I diskussionen om hållbara städer lyfts Malmö ofta fram i ett internationellt perspektiv, med den ekokloka stadsdelen Augustenborg som en av de mest intressanta delarna. I Köpenhamn utvecklas också många spännande initiativ inom områden som stadsodling, gröna skolgårdar och lokal matförsörjning. Praktisk info om fortbildningsdagarna: Sid. 7 Program: Sid. 5-6 Arrangör för fortbildningsdagarna är IRUC, Ideellt Resurs och Utvecklings Centrum, som med bas i Malmö leder och ger stöd till projekt inom social ekonomi i Skåne. IRUC är en gemensam utvecklingsorganisation för Sofielunds Folkets Hus, Glokala Folkhögskolan och Infokooperativet i Malmö.

2 Gemensamt program 13 juni Plats: Tryckeriet - Sofielunds Folkets Hus, Rolfsgatan 7 i Malmö Fredrik Björk, doktorand i historia vid Malmö högskola Malmö, från produktionsstad till konsumtionsstad Under 1900-talets andra hälft har många städer upplevt en genomgripande förändringsprocess. I såväl Sverige som andra västeuropeiska länder har denna process inneburit att en gång stolta industristäder drabbats av arbetslöshet och avindustrialisering, något som gett både ekonomiska konsekvenser och i en del fall identitetskris. Gamla symboler har ersatts av nya. Den nya stad som växt fram har ofta haft spår med sig från ursprungliga näringsstrukturer, men kan också ibland stå i direkt kontrast till dess traditioner. Vilka begrepp som är lämpliga för att beskriva denna nya stad har inte varit helt klart. Olika alternativ har ofta varit mer att betrakta som politiska visioner än som förankrade i stadens ekonomiska, politiska och kulturella verklighet. Något som i vart fall blivit tydligt, är att privatkonsumtion av varor och tjänster blivit en allt viktigare aspekt av staden. Skall vi beskriva Malmös förändring från 1950-talet till 2000-talet kan processen närmast beskrivas som en process där produktionsstaden fått ge vika för konsumtionsstaden, något som också är synligt såväl i stadsplaneringssammanhang som i den dagliga stadsbilden FOTO: Martin Lunch gemensamt på Tryckeriet - Sofielunds Folkets Hus, ingår i dagen Bernt Gustavsson, professor i utbildning och demokrati vid Örebro universitet Utbildningens förändrade villkor: nya perspektiv på kunskap, bildning och demokrati. Den policy som skapas genom organisationer som EU och OECD har medfört att utbildningens humanistiska och demokratiska dimensioner marginaliserats. Centrala begrepp som kunskap, bildning och demokrati behandlas som sekundära i förhållande till utbildningens ekonomiska funktion. Kunskap är ett rikt begrepp och olika former av kunskap har sin förankring i olika verksamheter som bedrivs. Bildning är själva inbegreppet av hur kunskap påverkat en människa och förekommer idag i en rad versioner runtom i världen. Demokrati diskuteras i forskning och samhällsdebatt ur en rad olika perspektiv. Vi ger här en översikt över hur denna rikedom på perspektiv ser ut så att vi därigenom bättre kan skapa oss en egen uppfattning, en egen välgrundad mening. 2 (7)

3 Tema: Samhällsentreprenörskap 14 juni - Köpenhamn Tid: Överresa till Köpenhamn med tåg. Samling vid tågstation Triangeln, utanför Skånetrafikens kundcenter vid norra uppgången. Länk till karta: Plats: Nørrebro De vänder problem till möjligheter på Nørrebro Socialventures@2200 erbjuder en lärande miljö och utvecklar kapaciteten inom socialt företagande på Nørrebro, ett mångkulturellt område i Köpenhamn där de ekonomiska skillnaderna är stora. Syftet med projektet är att skapa arbetstillfällen, och boende i området hittar själva nya lösningar på sociala problem, vilket bidrar till engagemang i demokratiska processer. Tack vare lokala partnerskap och samarbetet mellan den offentliga, privata och ideella sektorn maximeras mervärdet av projektet. Lise Bisballe från Centre for Social Entrepreneurship vid Roskilde universitet berättar om projektet som startades Lunch. Därefter fri eftermiddag i Köpenhamn. 15 juni - Malmö Tid: Samling på Sofielunds Folkets Hus, för gemensam promenad till Bryggeriet Plats: Grönegatan 11 a Plats: Bryggeriet, Ystadvägen 46 i Malmö Bryggeriet Sveriges mest framgångsrika skatenod Centrum för Publikt Entreprenörskap - Nya utmaningar kräver nytänkande Har du en idé som kan göra världen lite bättre, roligare eller mänskligare för alla att leva i? Centrum för Publikt Entreprenörskap är ett resurscentrum för eldsjälar, föreningar, privata företag, politiker, tjänsteman och andra människor och organisationer som har en samhällsutvecklande idé. De stöttar samhällsentreprenöriella initiativ i hela Skåne genom att erbjuda mentorskap och kostnadsfri rådgivning samt tillgång till sektorsövergripande nätverk. Centret är ett initiativ från idéburen sektor som är finansierat av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Det drivs i regi av Folkuniversitetet, i nära samarbete med Glokala Folkhögskolan. Under 80-talets första år hade Malmö en kommersiell arena där man kunde skejta inomhus och träffas, men skejtarna själva hade en dröm om hur deras intresse skulle kunna utvecklas. Ett gammalt bryggeri togs över och 1998 kunde drygt 2000m2 skejtyta, cafe och inbjudande gemenskap öppnas. Ur Bryggeriet växte tankar på utbildning, och det blev IV-program, projektutbildning (ettårig folkhögskolekurs) och sedan gymnasieskola. Tobias Henriksson och Nils Svensson som är två av grundarna berättar om den mödosamma men roliga resan. Carl Lundgren som är rektor på skolan berättar om den spännande situationen kring att vara rektor på en skola som ägs av Malmös skejtare och vilka pedagogiska möjligheter och utmaningar som finns i denna miljö av samhällsentreprenörskap. Frivilligt: Besök på Stapelbäddsparken En skateboardanläggning utomhus i världsklass, nära Västra hamnen i Malmö. 3 (7)

4 Tema: Folkbildning 14 juni - Köpenhamn Tid: Överresa till Köpenhamn med tåg. Samling vid tågstation Triangeln, utanför Skånetrafikens kundcenter vid norra uppgången. Länk till karta: Plats: Akademiet for Utæmmet Kreativitet, Enghavevej 82 B Akademiet For Utæmmet Kreativitet - Den otämjda kreativiteten är husets själ Akademiet For Utæmmet Kreativitet är ett filosofisk forum med intresse för den kreativa processen. Ett antal fristående skolor och föreningar skapar möjligheter för icke-traditionell utbildning i en miljö full av liv, skratt, lekfullhet, allvar och introspektion. Amatörer och yrkesverksamma arbetar sida vid sida med allt ifrån cirkus, performance, teater, skrivande, konst, design och mat till konsten att ha ett bra liv. Under studiebesöket får vi möjligheten att ta del av deras förberedelser inför en stor festival, som äger rum bara ett par dagar senare Plats: Enghavevej 80c KPH Projects - Ett hus för unga passionerade projektskapare Sedan 2009 utvecklas Köpenhamns projekthus, där det finns flexibla kontorsplatser och möjligheter till vägledning för unga sociala och kulturella projektskapare. Får man plats i huset ger man också tillbaka genom att arrangera inspirationsworkshops för andra, i en anda av kollektivt lärande. Vi möter miljön och några av personerna och projekten i huset Lunch. Därefter fri eftermiddag i Köpenhamn. 15 juni - Malmö Plats: Sofielunds Folkets Hus, Rolfsgatan 16 Folkbildningsresan på Sofielunds Folkets Hus Göte Rudvall tar med oss på en resa där där vi får följa vilken roll Folkets Hus har spelat för folkbildningen i Sofielund och Malmö. Genom sin egen långa erfarenhet samt intervjuer med personer som på olika sätt är verksamma i huset, har Göte sökt svaret på vilka förhållanden som särskilt har bidragit till att verksamheten blivit alltmer omfattande och långsiktigt stabil. Sofielunds Folkets Hus är idag basen för Glokala Folkhögskolans verksamhet, med kurser i bland annat glokala medier, urbankonst och samhällsentreprenörskap Fika 4 (7)

5 Plats: Sofielunds Folkets Hus Hur utvecklas gränsöverskridande samarbeten mellan universitet/ högskolor, folkbildning och föreningsliv? Hans-Edvard Roos och Anders Järnegren är sociologer vid Lunds unviersitet. Båda har lång erfarenhet av att etablera samarbeten genom deltagande forskning, och intresserar sig för föreningslivets betydelse. Just nu genomförs bland annat en forskningscirkel om lokala medier i Malmö. Hur utvecklas samarbeten mellan universitet eller högskola, folkbildningsorganisationer och föreningsliv? Vad kan de betyda och vad ger de för värden? Lunch Plats: Sofielunds Folkets Hus Demokratisk forskning i samverkan - hur kan vi klokna tillsammans? Lars Holmstrand och Gunilla Härnsten, professorer i pedagogik vid Linneuniversitetet, berättar om idéer i den nystartade föreningen för deltagarbaserad aktionsforskning SPARC (Swedish Participatory Action Research Consortium). Varför är deltagande metoder viktiga, och hur kan fler folkbildningsaktörer komma med i samarbetet? Plats: Sofielunds Folkets Hus/Tryckeriet Urbankonstens kraft En viktig del av Malmös miljö är de ständigt skiftande motiven på de lagliga väggarna för graffiti vid Folkets Park och kanalen. Pärra Andreasson, konstnär och ledare för Glokala folkhögskolans kurs i urbankonst Spinneriet, berättar om kursen och leder ett deltagande moment där vi tillsammans prövar att göra avtryck! FOTO: Liv Zetterling Tema: Hållbar utveckling 14 juni - Köpenhamn Tid: Överresa till Köpenhamn med tåg. Samling vid tågstation Triangeln, utanför Skånetrafikens kundcenter vid norra uppgången. Länk till karta: Transition Towns Danmark - Omställning för att möta framtiden Nätverk av lokala initiativ som arbetar för att möta utmaningar kring frågor som mat, energi, oljeberoendet och en lokal ekonomi, växer fram i många länder. I Köpenhamn får vi stiga in i det Ekologiska Inspirationshuset i Frederiksberg där vi möter Erik Lemcke som berättar om det danska nätverket av omställningsgrupper, Omstilling Danmark. Sedan följer vi Poul Erik Pedersen som tar oss med på en vandring till exempel på stadsodling och permakultur i Köpenhamn Arbetet i Det Økologiske Inspirationshus med Hanne Andersen Introduktion till Transition Towns med Erik Lemcke Stadsvandring med Poul Erik Pedersen Lunch och därefter fri eftermiddag i Köpenhamn 5 (7)

6 15 juni - Malmö Plats: Sofielunds Folkets Hus Apokalyps Labotek - Hur kan design bli hållbar? Möt skaparna av bland annat falafeltvålen! Petra Lilja och Jenny Nordberg är industridesigners som driver Apokalyps Labotek där de arbetar med design och innovationer för hållbarhet. Internationellt har de fått pris för bästa återvinningsdesign Fika Plats: Sofielunds Folkets Hus Omställning här och nu med Återsvinnlarna på Sofielund FOTO: Lisa Arfwidson Återsvinnlarna är en kurs som drivs av Glokala Folkhögskolan i Malmö. Man tränas i hur man kan tänka och agera klokt, miljömässigt och hållbart i vardagens alla göromål. Kursen har fokus på att via nyckelpersoner inom Sofielunds Folkets Hus personalgrupp förändra en organisation inifrån och ut till maximalt grönt tänk. Därigenom blir gruppens kunskaper och handlingskraft en viktig faktor i Sofielunds Folkets Hus miljö- och omställningsarbete. Återsvinnlarna agerar även lokalt bland annat genom lokalt skördearbete. Kursen är en del av ett större förändringsarbete där Malmö stads miljöambitioner och Omställning Sverige rörelsen är några av flera inspirationskällor. Vi får ta del av inspirerande exempel på hur det går att jobba med odling och olika material som till exempel textil, plåt, metall, papper och naturmaterial Lunch Plats: Augustenborg Ekostaden Augustenborg Från nedslitet område till inspirerande ekostadsdel. Stadsdelen Augustenborg har från slutet av 1940-talet genomgått en uppmärksammad förvandling. Ekostadsprojektet startade 1998 med bidrag från Lokala investeringsprogrammet för ekologisk omställning. Ett av huvudmålen med projektet var att involvera de boende så mycket som möjligt i skapandet av en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar stadsdel. Projektet Ekostaden har utvecklats i samverkan med MKB, Fosie Stadsdelsförvaltning och olika tekniska förvaltningar i Malmö. Augustenborg lockar nu besökare från hela världen som vill ta del av erfarenheterna från Ekostads-projektet och lärdomarna används när andra bostadsområden ska göras mera hållbara. 6 (7)

7 Fest i Folkets park! 15 juni 18.30, Folkets park i Malmö En del av A World Worth Living In Läs mer på Gemensamt program 16 juni Plats: Tryckeriet - Sofielunds Folkets Hus, Rolfsgatan 7 i Malmö Gemensam reflektion och utbyte av erfarenheter och intryck under dagarna Lunch gemensamt på Tryckeriet - Sofielunds Folkets Hus som avslutning, ingår i dagen Praktisk info Anmälan: Anmäl dig senast den 6/6 till info@iruc.se. Uppge ditt namn, ev organisation eller skola/universitet, telefonnummer och e-post, eventuella allergier samt vilket tema du vill ta del av (samhällsentreprenörskap, hållbar utveckling eller folkbildning). Är ni flera tar vi gärna emot anmälan som grupp, med motsvarande uppgifter för varje person. Kostnad: SEK för studerande och ideella, vilket inkluderar lunch måndag samt torsdag. Lunch tisdag-onsdag och resa Malmö-Köpenhamn står varje deltagare själv för SEK för anställda, vilket inkluderar lunch samt resor Malmö-Köpenhamn. Betalning: IRUC:s bankgironr. är och organisationsnr. är Betalningen ska vara inne senast den 8/6. Boende: Boende ordnas på egen hand. Du kan använda dig av den bokningsinformation som finns för konferensen A World Worth Living In: Du kan även boka ditt boende via Kontaktuppgifter: Kontaktperson: Carlos Percovich Hemsida: Telefon: E-post: info@iruc.se 7 (7)

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

»Det bästa vi har att erbjuda har inte upptäckts än.«open SPACE. for inspiration, new skills and new jobs

»Det bästa vi har att erbjuda har inte upptäckts än.«open SPACE. for inspiration, new skills and new jobs »Det bästa vi har att erbjuda har inte upptäckts än.«open SPACE for inspiration, new skills and new jobs arbetsmarknaden. Ser vi till Skåne står 15 000 ungdomar under 24 år utanför densamma. Nästan 4 000

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Mångfald för ökad konkurrenskraft. Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden

Mångfald för ökad konkurrenskraft. Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden Mångfald för ökad konkurrenskraft Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden Vår framtid Skåne har väldigt bra förutsättningar att bli en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor Resultat Workshop Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.00 Inledning

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

1. Publikt Entreprenörskap

1. Publikt Entreprenörskap 1. Publikt Entreprenörskap Folkuniversitetet i Malmö Projektledare Ingemar Holm e-postadress info.malmo@folkuniversitetet.se Tel 040-691 83 00 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Syftet har varit att

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

En ny mötesplats blir till.

En ny mötesplats blir till. En ny mötesplats blir till. Välkommen till en ny mötesplats! Forum folkhälsa Samling för social hållbarhet minska skillnader i hälsa Beslut om att skapa en ny mötesplats (vår 2013) Samarbete mellan SKL

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Ramarna för dagen Syfte med seminariet och introduktion till Mötesplatsen Förmiddag: Näringslivets perspektiv på social hållbarhet

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Akademi Näringsliv En förändrad omvärld med flera aktörer Offentlig sektor Engagerade medborgare Idéburen sektor Den idéburna sektorn omfattar organiserade

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP?

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? INTRODUKTION Deltagare: Tid: Ni behöver: HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? Helst alla i gruppen 1 till 3 timmar Det här aktivitetsbladet, en plats att träffas på Varför ska vi göra det

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Och hur ska det gå till då?

Och hur ska det gå till då? Och hur ska det gå till då? EN GEMENSAM VISION FÖR DE NORDISKA STÄDERNA POLITISKT LEDARSKAP OCH SAMSKAPANDE De nordiska städerna ska vara hållbara socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt genom

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.25

Läs mer

Agenda MixadMaxadMångfald! för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!---

Agenda MixadMaxadMångfald! för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!--- Agenda 2016-2018 för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!--- Ett tryggt och engagerande lokalsamhälle behövs mer än någonsin! för idéer innovationer kultur egenorganisering.

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Folkets Hus, Göteborg den 7 december 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Överenskommelsen Regeringskansliet Idéburna organisationer inom det sociala området Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn

Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Globalisering, urbanisering och digitalisering spås

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Social Innovation i Halland

VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Social Innovation i Halland VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Social Innovation i Halland 18 november 2016 Samhället står inför stora och ofta komplexa utmaningar som segregation, klyftor mellan stad och land, utanförskap och klimathot.

Läs mer

med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap

med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap 1 partnerskap Samverkan är viktigt för Malmö högskola. Vi samverkar aktivt med såväl näringsliv,

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll!

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! 21 000 idéburna organisationer - varav 14 000 ideella föreningar 5 000 har anställda Lönesumma 4,1 miljarder kr/år = 10 000 heltidsårsarbeten 90 miljoner ideella timmar

Läs mer

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau NYHETSBREV 2011 # 2 Lite klarare luft, lite starkare färger och en härlig energi efter sommarens ledighet. Hoppas att ni också känner så nu när hösten närmar sig. Efter sommarens många möten med vänner

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

Urban Transition Forum 19 september 2013

Urban Transition Forum 19 september 2013 Urban Transition Forum 19 september 2013 Dokumentation Av Boel Kjellsdotter, projektkoordinator Urban Transition Öresund www.urban-transition.org Innehåll Urban Transition Forum 19 september 2013... 3

Läs mer

Ett kvinnokooperativ som drivs av den ideella föreningen Yalla Trappan Arbetsintegrerande socialt företag

Ett kvinnokooperativ som drivs av den ideella föreningen Yalla Trappan Arbetsintegrerande socialt företag Ett kvinnokooperativ som drivs av den ideella föreningen Yalla Trappan Arbetsintegrerande socialt företag Yalla Trappan Von Rosens väg 1 213 66 Malmö 040 21 86 30 info@yallatrappan.se www.yallatrappan.se

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

INSTRUKTION LAB. Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT. 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4.

INSTRUKTION LAB. Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT. 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4. INSTRUKTION LAB Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4. Finansiering 5. Planering 6. Genomförande 7. Efterarbete NORDICCITYNETWORK.COM

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Ett kvinnokooperativ som drivs av den ideella föreningen Yalla Trappan Arbetsintegrerande socialt företag

Ett kvinnokooperativ som drivs av den ideella föreningen Yalla Trappan Arbetsintegrerande socialt företag Ett kvinnokooperativ som drivs av den ideella föreningen Yalla Trappan Arbetsintegrerande socialt företag Yalla Trappan Von Rosens väg 1 213 66 Malmö 040 21 86 30 info@yallatrappan.se www.yallatrappan.se

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i Malmö

Lärande för hållbar utveckling i Malmö Lärande för hållbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010 Upprättad Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2010-06-15 1.0 Johanna Ekne, Åsa Hellström, Per-Arne Nilsson Miljöförvaltningen Miljöstrategiska

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra?

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? Wapnö Gård, Halmstad den 3 juni 2014 Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Gastronomiska Samtal Halland Processledning och dokumentation:

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Halland i Europa. Var med och engagera dig i vår gemensamma framtid www.europadirekthalland.se

Halland i Europa. Var med och engagera dig i vår gemensamma framtid www.europadirekthalland.se Halland i Europa Var med och engagera dig i vår gemensamma framtid Undrar du på vilket sätt EU finns närvarande för dig här i Halland? I den här broschyren berättar vi om några av de projekt som har genomförts

Läs mer

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe EPALE Electronic Platform for Adult Learning in Europe 27 nov 2014 Kerstin Hagblom 2 EPALE: http://ec.europa.eu/epale/ Webbplats för att samla stöd till vuxenutbildningsaktörer i Europa För vem? Den som

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar När människor systematiskt använder sina styrkor och bygger vidare på framgångsfaktorer och önskvärda lägen möjliggörs storverk. När vårt fokus

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2010-12-09 1.0 Malin Midler Norén Fritidsförvaltningen Fritidsförvaltningen Syfte

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting samt Folkbildningsförbundet Inbjudan till konferens Arena för utvecklad dialog mellan kommuner och studieförbund

Sveriges Kommuner och Landsting samt Folkbildningsförbundet Inbjudan till konferens Arena för utvecklad dialog mellan kommuner och studieförbund Sveriges Kommuner och Landsting samt Folkbildningsförbundet Inbjudan till konferens Arena för utvecklad dialog mellan kommuner och studieförbund Kulturmiljösektionen Malmö Museer remisser februari Kulturmiljösektionen

Läs mer

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun ÖK Idé Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun VILL DU VARA MED OCH GÖRA UDDEVALLA TILL EN PLATS FÖR ALLA? Samverkan med idéburna sektorn mycket viktig för både anställda

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

Storträff Gemensamt lärande. Scandic Klara 16 januari 2018

Storträff Gemensamt lärande. Scandic Klara 16 januari 2018 Storträff Gemensamt lärande Scandic Klara 16 januari 2018 Vision Optimal patientmedverkan i Vision partnerskap för varje människa som har en sällsynt diagnos genom samverkan och organisering på Mission

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK Inbjudan till konferens 17 18 maj 2008 i Stockholm En mötesplats för nya kunskaper, goda idéer och kritiska synpunkter Välkommen till nätverkskonferens i Stockholm den 17-18

Läs mer

VÄLKOMNA. till TOPPMÖTE. i Nordic City Network:s FORUM FÖR POLITISKA LEDARE. 17 april 2018 Malmö

VÄLKOMNA. till TOPPMÖTE. i Nordic City Network:s FORUM FÖR POLITISKA LEDARE. 17 april 2018 Malmö VÄLKOMNA till TOPPMÖTE i Nordic City Network:s FORUM FÖR POLITISKA LEDARE 17 april 2018 Malmö PROGRAM NORDIC CITY LAB OCH VÄRLDSUTSTÄLLNING Hannah Wadman Direktör Nordic City Network EN GEMENSAM VISION

Läs mer

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Örebro län Keep my earth clean Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande,

Läs mer

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad Överenskommelse Malmöandan Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad 2018 2022 Överenskommelse Malmöandan - handlar om samverkan mellan hela den idéburna sektorn i Malmö och Malmö stad. Antogs den

Läs mer

Välkommen till Glokala Folkhögskolan i Malmö. Handbok för nya deltagare 2010-2011

Välkommen till Glokala Folkhögskolan i Malmö. Handbok för nya deltagare 2010-2011 Välkommen till Glokala Folkhögskolan i Malmö Handbok för nya deltagare 2010-2011 Vår vision: att samskapa den glokala staden Malmö Vi arbetar utifrån en samhällssyn som bygger på solidaritet och alla människors

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete.

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete. Bildningssystem Antaget vid UNF:s kongress i Göteborg 2009 Reviderat vid UNF:s kongress i Åre 2011 Reviderat vid UNF:s kongress i Borås 2013 Reviderat vid UNF:s kongress i Lund 2015 Inledning UNF är en

Läs mer

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 5 (26 30 januari 2015)

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 5 (26 30 januari 2015) VÄLKOMMASKOLAN VECKA 5 (26 30 januari 2015) Sista dag/tid för inlämnande av manus: Torsdagar klockan 09.00 till vksinfo@gallivare.se Denna veckas innehåll: Matsedel Personal Skolkataloger SYV informerar

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Marint centrum i Simrishamn. Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en tillväxtmotor i sydöstra Skåne

Marint centrum i Simrishamn. Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en tillväxtmotor i sydöstra Skåne Marint centrum i Simrishamn Initiativ för en bättre Östersjömiljö och en tillväxtmotor i sydöstra Skåne Simrishamn ett marint centrum Östersjön är ett av världens känsligaste hav, ett hav som står inför

Läs mer

Mötesplatser för Skåne att skapa framtiden i partnerskap

Mötesplatser för Skåne att skapa framtiden i partnerskap Mötesplatser för Skåne att skapa framtiden i partnerskap Årets regionala forum sätter fokus på möten och mötesplatser. Med utgångspunkt i Överenskommelsen Skåne pratar vi om partnerskap, kultur och Skånes

Läs mer

och civila samhället SKL Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur

och civila samhället SKL Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur och civila samhället Region Norrbotten och civila samhället SKL 20181108 Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur Hur har vi arbetat fram till nu? Vad pågår? Var ska vi? Organisationer

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

HANDELNS DAG TORSDAG 17 NOVEMBER LANDSKRONA TEATER 2011 INSPIRERANDE FÖRELÄSARE MODESHOW MED BUTIKER. Fotograf: Gekås Ullared

HANDELNS DAG TORSDAG 17 NOVEMBER LANDSKRONA TEATER 2011 INSPIRERANDE FÖRELÄSARE MODESHOW MED BUTIKER. Fotograf: Gekås Ullared FÖRELÄSNINGAR MODESHOW KONTAKTER INSPIRATION ETABLERINGAR HANDELNS DAG TORSDAG 17 NOVEMBER LANDSKRONA TEATER 2011 MODESHOW MED BUTIKER INSPIRERANDE FÖRELÄSARE Fotograf: Gekås Ullared VÄLKOMMEN TILL HANDELNS

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

EG Tacticus. Inspirationsdag 2014 Hur kan Du skapa värden i din verksamhet?

EG Tacticus. Inspirationsdag 2014 Hur kan Du skapa värden i din verksamhet? Inspirationsdagen arrangeras hos i Malmö måndagen den 25 augusti med start kl. 12.00 en ny stor aktör på den svenska marknaden Se hur Microsoft SharePoint kan effektivisera din verksamhet Dalsjöfors berättar

Läs mer

Nätverksträff. För politiker och tjänstemän i Klimatkommunerna. Östersund, 26-27 November 2014

Nätverksträff. För politiker och tjänstemän i Klimatkommunerna. Östersund, 26-27 November 2014 Nätverksträff För politiker och tjänstemän i Klimatkommunerna Östersund, 26-27 November 2014 Välkomna till Östersund! Hej! Hösten är här, och med den har klimatarbetet åter tagit fart efter sommarens vila.

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen.

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Gävle Vision 2025 Gävle sätter segel Vision 2025 Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Trygghet och nyfikenhet ger mod att växa, tillsammans och individuellt. Mångfalden ger

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Hela Skånes sparbank

Hela Skånes sparbank Hela Skånes sparbank Tillsammans ger vi tillbaka Sparbanksidén har drygt 200 år på nacken och är mer aktuell än någonsin. Genom våra tre ägarstiftelser fortsätter vi en stolt tradition att ge tillbaka

Läs mer

Alla Företagare i Bräcke kommun inbjuds till. Lördag 3 oktober kl.18.00 på Hotell Jämtkrogen Bräcke

Alla Företagare i Bräcke kommun inbjuds till. Lördag 3 oktober kl.18.00 på Hotell Jämtkrogen Bräcke Alla Företagare i Bräcke kommun inbjuds till Lördag 3 oktober kl.18.00 på Hotell Jämtkrogen Bräcke Inspirationsföreläsning av stig WIKLUND Stig har mentalt tränat många kända idrottare och företagare till

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Klimatafton. 28 april kl 18-20.15

Klimatafton. 28 april kl 18-20.15 Hej! Vill du bli Hildas klimatcoach? Smarta val gynnar miljön och din ekonomi! Klimatcoacherna bjuds på spännande studieresor och får en ipad som arbetsverktyg Vi söker dig som bryr dig om miljö och klimat

Läs mer

Rörelsefolkhögskolornas idégrund

Rörelsefolkhögskolornas idégrund Rörelsefolkhögskolornas idégrund Inledning I detta dokument uttrycks den gemensamma idégrunden för rörelsefolkhögskolorna i Sverige. Rörelsefolkhögskolorna drivs av folkrörelser, föreningar eller stiftelser.

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

FREDSDAGEN2013. Fira Fredsdagen 20/9 med oss! 20 september 2013 i Malmö

FREDSDAGEN2013. Fira Fredsdagen 20/9 med oss! 20 september 2013 i Malmö FREDSDAGEN2013 20 september 2013 i Malmö Fredsdagen 2013 arrangeras av de M a l m ö b a s e r a d e medlemmarna i Anna L i n d h - s t i f t e l s e n s svenska nätverk. Fira Fredsdagen 20/9 med oss! I

Läs mer