Årsredovisning SAMFUNDET S:T ERIK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning SAMFUNDET S:T ERIK"

Transkript

1 Samfundet S:t Erik Stockholm Årsredovisning 2011 SAMFUNDET S:T ERIK Styrelsen för Samfundet S:t Erik (org.nr ) får härmed avge årsredovisning för år 2011, det etthundrationde verksamhetsåret. Förvaltningsberättelse Samfundet S:t Erik är en ideell förening vars syfte enligt stadgarna är att sprida kännedom om Stockholms historia att väcka intresse för bevarande av stadens från historisk, topografisk, konstnärlig eller kulturell synpunkt värdefulla kultur- och naturminnesmärken att verka för tillgodoseende av historiska och konstnärliga krav vid stadens omdaning och utveckling. Samfundet är en medlemsbaserad, opolitisk och oberoende organisation. Förenande för samfundets medlemmar är både intresset för Stockholm och Stockholms historia och viljan att vara med och påverka stadens omdaning och utveckling. Samfundet och dess verksamhet beskrivs på hemsidan Samfundet är Stockholms stadsmuseums och Stockholms medeltidsmuseums vänförening. Stadsmuseets och Medeltidsmuseets program och föreläsningar har under året varit tillgängliga för samfundets medlemmar. Konung Carl XVI Gustaf är sedan 1974 samfundets Höge beskyddare. 1(16)

2 Årsmötet 2011 Samfundet S:t Eriks årsmöte ägde rum onsdagen den 30 mars 2011 i Börshuset, Stora Börssalen, Gamla stan. Cirka 100 personer av samfundets medlemmar och inbjudna gäster var närvarande vid årsmötet. Till ordinarie ledamöter omvaldes fd ekonomidirektör Folke Dellström, verkställande direktör Jan Larsén och professor Johan Mårtelius för en tid om två år. Till suppleanter för en tid om två år omvaldes landskapsarkitekt Jonas Berglund och antikvarie Suzanne Lindhagen. Till ordinarie revisorer omvaldes auktor revisor Bodil Björk och civilekonom Roland Valtersson. Till revisorssuppleanter omvaldes auktor revisor Christina Lundin och byggnadsantikvarie Stephan Fickler. Till valberedning omvaldes Kerstin Mandén Örn (ordförande), Per Kallstenius och direktör Hans von Schreeb. Såväl revisorer, revisorsuppleanter som valberedning valdes för en tid av ett år. Årsmötet beslutade att medlemsavgifterna för år 2012 skall vara oförändrade, 225 kr för enskild medlem, 100 kr för familjemedlem samt 5000 kr för ständig fysisk medlem. Efter årsmötet höll f d stadsarkitekt Per Kallstenius föredraget Minne och vision en exposé över hans gärning som stadsarkitekt i Stockholm och stadens utveckling. Samfundet S:t Eriks belöningsplakett och pris Årets belöningsplakett och pris tilldelades konstnären Bo Larsson, som låter oss se Stockholm och dess vattenlandskap på nya sätt, i strålande sol, i skimrande motljus eller i sparsamt kvällsljus. Motiveringen löd: Som ingen annan har han skildrat det vintriga Stockholm, med staden i snöstorm eller snödis, och inbäddad i snö: kall, porös, tung, färgrik och vacker. Ibland samspelar ute och inne i fascinerande dubbelexponering. Vad som än händer med Slussenområdet (vår tids mest segslitna stadsbyggnadsfråga i Stockholm) kommer dagens Slussen att fortleva tack vare Bo Larssons bilder i alla dess årstider, dagrar och väderlägen. Stiftelsen Höjerings Bokförlag för Stockholmianas stipendium 2011 utdelades inget stipendium. Anslag ur Stiftelsen Axel Hirschs Fond Ur Stiftelsen Axel Hirschs Fond 2011 har ett anslag om kr tilldelats Martin Emanuel för sin doktorsavhandling Trafikslag på undantag: Cykeltrafiken i Stockholm (16)

3 Stockholmiapriset Stockholmiapriset inrättades 2009 tillsammans med Stockholmsforskningen vid Stockholms Stadsmuseum. Priset delas ut till bästa master- eller magisteruppsats om stockholmsförhållanden, som godkänts under föregående år. Stipendiet 2011 om kr tilldelades Johan Hjertberg för uppsatsen Stockholms skönhetsråd En studie av historiebruk, skönhetsbruk och fulhetsbruk i det offentliga rummet. Examensarbete för magisterkurs i historia, Stockholms universitet Ett hedersomnämnande tilldelades Mitchell Reardon för uppsatsen An Opportunity for Renewal: The Participatory Process and Social and Income Diversity in Brownfield Developments. Examensarbete för masterexamen vid Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet, Anslag, gåvor och donationer Under 2011 har 31 ansökningar om bidrag inkommit till samfundet för behandling. De flesta till utgivning och tryck av publikationer om Stockholm i skilda genrer. Dessa har beretts av Johan Mårtelius, Sven Lilja och Laila Reppen. Totalt har styrelsen beslutat att utdela anslag om kronor under Under anslag redovisas också ett anslag om kr för nedtagning av den sista fresken, av fem, i Lindgården innan den revs. Ullenius Ateljéer AB genomförde nedtagningen på uppdrag av samfundet. Nedtagningen möjliggjordes av att Arcona Concept AB, som ägare till fastigheten Lindgården, donerade fresken till samfundet. Under anslag redovisas även 15 små tavlor i olja på pannå av W A Rothstén ca 1890-tal som inropats på Stockholms Auktionsverk för en kostnad av kronor. Tavlorna donerades till Stockolms stadsmuseum vid samfundets 110-årsjubileum. Samfundet har vid AB Stadsholmens 75-årsjubileum som en gåva utlovat plantering av ett valnötsträd på plats som Stadsholmen bestämmer. Samarbetspartners Samfundet S:t Erik ingick under hösten 2009 en samverkansöverenskommelse med Strindbergsmuseet, Intima Teatern och K. A. Almgrens Sidenväveri. Samarbetet har resulterat i att dessa har annonserat sina aktiviteter i samfundets informationsblad och genom utskick till e-postmedlemsregistret. Samfundets medlemmar har fått tillgång till fler medlemsförmåner, t ex rabatt på entréer och på föremål i butikerna samt återkommande rabatt på föredrag och föreställningar. 3(16)

4 Höstmöte och 110-årsjubileum Höstmötet, tillika samfundets 110-årsjubiluem, ägde rum tisdagen den 23 november i Börshusets stora sal och inleddes med bubbel och mingel i Börshusets magnifika trapphus. Cirka 135 medlemmar, hedersledamöter och inbjudna gäster deltog i jubileet. Vid mötet gav skattmästare Folke Dellström en underhandsrapport från styrelsens arbete med beredningen av styrelsens svar på Max Hüttners motion vid årsmötet Därefter tog vice ordförande Johan Mårtelius över och berättade om Stockholm Mötet var öppet för allmänheten. Programaktiviteter för medlemmar Årets medlemsaktiviteter började den 27 januari med ett föredrag av Anders Gullberg som i Tessinsalen på Stadsmuseet berättade om Från Hästspårvagn till förbifart. Den 3 februari berättade Ann Lindegren Westerman om arkitekterna Albin Stark och Erik Stark. Stockholm i förvandling med utgångspunkt från monografin med samma titel. Den 22 mars besökte två grupper Stigbergets Borgarrum och Anna Lindhagens museum. Suzanne Lindhagen var ciceron. Den 6 april visades Medeltidsmuseets utställning 800 kilo ben. Den 13 april besöktes Riksidrottsmuseet och museichef Karl Örsan var ciceron. Den 2 maj genomfördes en vandring i Gasverksområdet i Hjorthagen. På plats fanns Daniel Carlsson-Mård från exploateringskontoret och Urban Nilsson från Nyréns Arkitektkontor. Vårens heldagsutflykt ägde rum lördagen den 7 maj. Resmålet var Dalarö och Bo Eliasson var huvudciceron. Aftonen den 19 maj var byggnadsantikvarie Maria Lorentzi ciceron vid vandringen Butiksfasader och Bodar i Gamla stan. Den 25 maj promenerade landskapsarkitekt Jonas Berglund och ekolog Magnus Nilsson med en grupp medlemmar i Kristinebergs slottspark. Höstens programverksamhet inleddes den 2 september med en visning av Skandias och Kreugers Tändstickpalats på Västra Trädgårdsgatan 15. Den 5 och 7 september öppnade Skandia dörrarna till Masreliezrummen på Salviigränd. Den 17 september högtidshölls minnet av August Blanches födelse för 200 år sedan; ett arrangemang initierat av Raoul Boström och genomfört av Föreningen Östermalm, Stockholms-Gillet och samfundet. Stockholms Allmänna Sångförenings manskör sjöng och styrelseledamot Fredrik von Feilitzen och journalisten Martin Stugart höll tal. Ett 150 tal personer deltog. Den uppskattade vandringen i maj i Kristinebergs Slottspark genomfördes ytterligare en gång den 22 september. Den 5 oktober bjöd samfundet och Stadsmuseet medlemmarna på Medlemskväll i Stadsmuseet. Stadsantikvarie Ann Charlotte Backlund hälsade välkommen, Ingrid Severin, chef för Faktarummet, berättade om S:t Eriksamlingen, barnkulturansvariga Elisabeth Brenning, berättade om Somaliska torget och Hans Öjmyr, chef för publika enheten berättade om nya och kommande utställningar. Därefter var det fritt att titta på den nya utställningen Förorten. Kvällen avslutades med bubbel och mingel på Hyllan där samfundets klubbmästare Jonas Berglund medverkade. Den 26 oktober berättade antikvarie Lin Annerbäck om 4(16)

5 öppningen av Magnus ladulås grav i Riddarholmskyrkan och de resultat projektet hittills givit. Årets bokrea förlades i oktober v 42 med generösa erbjudanden av titlar ur bl a bokförlaget Höjerings Bokförlags lager, den nyss utgivna boken Sevenboms Stockholm av Björn Hallerdt och annan stockholmiana ur samfundets arkiv. Överupplagor av utvalda årgångar av samfundets årsböcker skänktes bort. Den 2 november hölls föredraget Stadens rum - ur ett landskapsperspektiv av landskapsarkitekt Jonas Berglund. Den 5 november var det åter visning av Tändstickspalatset. Den 10 november höll Höjeringstipendiaten Anders Sjöbrandt en föreläsning Stockholm på och 1960-talet. Programverksamheten avslutades den 2 december med föredraget Den levande väggen med byggnadsantikvarie Mari Ferring. Under året har Lisa Härmark och Lisa Sarban, t o m april, arrangerat programverksamheten med bistånd av programgruppen som bestått av klubbmästare Jonas Berglund, Suzanne Lindhagen, Laila Reppen och Jan Larsén. Seminarier, symposier och konferenser med samfundet som huvudarrangör Sedan hösten 2010 har samfundet utvecklat arbetet med seminarieverksamheten och kommer att som huvudarrangör genomföra en serie seminarier och symposier om stadsbyggnadsfrågor där medlemmarna, forskare, praktiker och ideellt engagerade ges en chans att delta aktivt. Under 2011 har tre seminarier arrangerats. Det första, Höga hus i Norden, ägde rum den 10 februari 2011 i Stockholms Byggnadsförenings lokaler på Norrlandsgatan 10. Moderator var Rasmus Wӕrn. Talare var Karolina Keyzer, Kjell Kristian Jacobsen, Mikael Sundman, Tina Saaby, Sarah Jackson och Odd Iglebӕk. Över 200 personer deltog i seminariet, som även omskrevs i media. SVTs ABCnyheter hade dagen därpå ett inslag från seminariet. Det andra seminariet, Stadsplanering och segregation. Den sociala segregationen orsaker och botemedel, ägde rum den 10 mars 2011, i Nürnbergshusets lokaler på Björngårdsgatan 14 B. Moderator var Anders Gullberg. Talare var Roger Andersson, Christer Bengs, Katarina Ahlqvist, Lars Olsson och Fredrik von Feilitzen. Cirka 70 personer deltog Den 17 november arrangerades det tredje seminariet för året, Offentliga Rum. Nu åter i Stockholms Byggnadsförening lokaler. Moderator var Göran Cars. Talare var Karolina Keyzer, Helle Søholt, Klas Tham, Lena Kautsky, Laila Reppen, Kjell Forshed och Ola Andersson. Cirka 130 personer deltog. Under senhösten 2011 påbörjades planering av ett vårseminarium Det kommer att handla om Parken i Staden och Staden i Parken. 5(16)

6 Informationsbladet Informationsbladet, med kalendarium och annan information till samfundets medlemmar, har utkommit med fyra nummer under Därutöver har medlemmar som anmält sig till e-postmedlemsregistret kunna ta del evenemang och informationer som vänmuseerna informerat om samt av kansliet utvalda arrangemang arrangerade av andra. Hemsida, IT och media Samfunder har under 2011 arbetat med att förnya och modernisera samfundets hemsida. Den nya hemsidan lades ut på nätet i februari Samfundet har under 2011 skapat ett facebook-konto. Kulturhusskyltar Skyltgruppen, består av Suzanne Lindhagen, Ann-Katrin Pihl Atmer, Jonas Berglund, Susanne Ingo och Bengt O H Johansson har under året arbetat med att avsluta det sk Broskyltsprojektet, ett samarbetet med Trafikkontoret. Vidare har gruppen arbetat med att ta fram texter till ytterligare fem fastighetsskyltar. Skrivelser Yttranden och skrivelser över följande ärenden har avsänts: Remissvar på Motion av Tomas Rudin (s) om framtagande av ett skyltprogram för ökad kunskap om Stockholms fantastiska gatunamn och deras historia, Yttrande över Förslag till detaljplan för ny bussterminal för Nacka- och Värmdöbussarna vid Slussen, del av Södermalm 7:87 m.fl. i stadsdelen Södermalm; S- Dp , Yttrande över Detaljplan för Slussen, del av Södermalm 7:85 m.fl. inom stadsdelarna Södermalm och Gamla stan; Dp , Remissvar på Arkitektur Stockholm. En strategi för stadens gestaltning. Samrådsförslag juni Diarienummer , Öppet brev Slussens omdaning påverkar kollektivtrafiksystemet i hela Stockolmsregionen, och Angående den s.k. TV-eken, Här utöver har bland annat följande pressmeddelanden avsänts: Samfundet S:t Erik och Stockholmsforskningen prisar forskning kring Stockholms skönhetsråd och Norra Djurgården, Samfundet S:t Erik prisar konstnären Bo Larsson för hans unika Stockholmsmålningar, Den 4 februari 2011 fick samfundet meddelandet om att Länsstyrelsen upphäver Stadsbyggnadsnämndens beslut som svar på den av samfundet inlämnade överklagan på 6(16)

7 Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms beslut att bevilja bygglov för ändring av byggnadens yttre utseende på fastigheten Cepheus 26 i Gamla stan. Skrivelser, yttranden och PM skickas regelmässigt till berörda politiker, tjänstemän och valda delar av media samt till samfundets speciella samarbetskontakter. Media I följande tidningsartiklar, tidningsnotiser, nättidningar samt bloggar och webbsidor har samfundet skrivit, omnämnts eller varit medagerande i: Höga hus, Fredman på Kvarnberget, Myt att det finns en folkstorm mot högre bebyggelse, Newsmill.se Policy saknas för höghusbyggen i Stockholm. SVT.se, Pris till uppsatser om Stockholm, SU.se Stockholmiapriset 2011, Stockholmia.stockholm.se Johan Hjertberg tilldelas Stockholmiapriset för examensarbete, Historia.SU.se Dagsljus, skyskrapor och studentliv, BOFAST, En långsiktig hållbar lösning för Slussen behövs, DN Debatt, Tornen delar Vasastadsborna, Vi i Vasastan, Segregation bör angripas på generell nivå, Fastighetsnytt 3/2011 Bussterminal döms ut, SvD Nyheter, Dramatik när Lindgården rivs, Gård&Torp, Gömda gränder i Gamla stan. DN.se, Nya Slussen klarar inte klimatförändringen, SvD Kultur, Slussen kan bli valfråga, SvD Kultur, August Blanche 200 år, Stockholms-Gillet årgång 16, nummer 3, 2011 Blanche firas med sanering, DN.se, Utred en nedgrävd tunnelbana, DN.se Utemiljöer ur olika perspektiv, ByggIndustrin 38/2011 Nyrik medelklass stoppar nybyggnation inom tullarna, DN.se, Stockholms offentliga rum måste värnas. DN.se Epsteins STHLM Offentliga rum. Samfundet S:t Eriks årsbok 2011, Historia.SU.se Hårda klappar om Stockholm, DN.se Samfundet S:t Eriks Årsbok 2011 Årsboken 2011 Offentliga Rum utkom i november i en upplaga av exemplar och utgavs på Balkong Förlag. Årsboksredaktör var Ulf Sörenson. Redaktionskommittén bestod av, förutom årsbokredaktören, Monica Andersson, Sven Lilja, Johan Mårtelius, Andreas Pemer och Laila Reppen. 7(16)

8 Styrelse, revisorer och valberedning Samfundets styrelse har sedan årsmötet 2011 haft följande sammansättning: vald tom årsmöte Ledamöter: fil dr Monica Andersson, ordförande 2012 advokat Per Björkman 2012 fd ekonomidirektör Folke Dellström, skattmästare 2013 fd överläkare Fredrik von Feilitzen 2012 verkställande direktör Jan Larsén 2013 professor Johan Mårtelius, vice ordförande 2013 arkitekt Laila Reppen, sekreterare 2012 Suppleanter: landskapsarkitekt Jonas Berglund, klubbmästare 2013 arkitekt Susanne Ingo 2012 professor i stockholmshistoria Sven Lilja 2012 byggnadsantikvarie Suzanne Lindhagen 2013 Adjungerade funktionärer: Lisa Härmark, kansliansvarig Lisa Sarban, vik kansliansvarig t o m april Susanna Detthoff, kansliansvarig fr o m oktober författare Ulf Sörenson, årsboksredaktör stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund Revisorer valda t o m årsmötet 2012: Ordinarie: auktor revisor Bodil Björk civilekonom Roland Valtersson Suppleanter: auktor revisor Christina Lundin byggnadsantikvarie Stephan Fickler Valberedning vald t o m årsmötet 2012: antikvarie Kerstin Mandén Örn, ordförande stadsarkitekt Per Kallstenius direktör Hans von Schreeb Styrelsen har haft 11 protokollförda sammanträden, nämligen den 11/1, 8/2, 8/3, 30/3 (2 st, varav ett konstituerande), 3/5, 15/6, 5/9, 11/10, 7/11 samt 6/12. Befattningshavare Under året har Lisa Härmark, Lisa Sarban (t o m 8 maj) och Susanna Detthoff (fr o m 17 oktober) arbetat på samfundets kansli med administration, ekonomi samt övriga föreningsangelägenheter. Den 1 april slutade Lin Annerbäck och började arbeta på Medeltidsmuseet och den 9 maj började Lisa Sarban på Stadsmuseet. 8(16)

9 Samfundets representation och kontakter Samfundets representant i Rådet till skydd för Stockholms skönhet har varit Fredrik von Feilitzen med Johan Mårtelius som ersättare. Samfundets representanter i AB Stadsholmens styrelse har varit Folke Dellström (ordinarie) och Monica Andersson (suppleant). Fredrik von Feilitzen och Marianne Råberg har representerat samfundet i AB Stadsholmens kulturhusråd. Monica Andersson och Fredrik von Feilitzen har representerat samfundet i AB Stadsholmens kulturhusprisjury. Samfundet är ständig medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Sveriges Hembygdsförbund och Vaxholms Fästnings Musei Vänner. Vidare är samfundet medlem i, Förbundet för Ekoparken, Föreningen Briggen Tre Kronor, Gamla Stan Sällskapet, Stockholms Sjögård, Köpmangatans företagarförening, Skärgårdens Trafikantförening och associerad medlem i Europa Nostra Sverige. Samfundet inhämtar aktuell kunskap genom kontakter med företrädare för utbildning/forskning/museer, föreningar och organisationer såsom KTH, Stockholms universitet, Förbundet för Nationalstadsparken, Stockholms handelskammare med flera. Regelbundna avstämningskontakter med ledande politiker är en viktig del av samfundets verksamhet. Medlemmar och medlemsavgifter Medlemsavgiften för år 2011 utgjorde enligt årsmötets beslut 225 kronor för årligen betalande medlemmar och 100 kronor för familjemedlemmar. Avgiften för ständigt medlemskap är kronor och gäller endast för fysiska personer. Det totala antalet medlemmar uppgick vid årets slut till st (2 146). Antalet årligen betalande medlemmar uppgick till st (1 689), varav 281 st (299) är familjemedlemmar. Antalet ständiga medlemmar uppgick till 386 st (401). Under året har tre nya ständiga medlemmar tillkommit. Samfundet har 6 st (6) hedersledamöter. Årets resultat och disposition av resultatet Årets resultat uppgick till kronor ( ). Årets beslutade anslag, kronor, specificeras i not 1 och redovisas som en avgående post ur balanserat kapital. Samfundets värdepappersportfölj hade vid årets slut ett marknadsvärde på 46,6 mkr (53,4), vilket överstiger dess bokförda värde med 7,0 mkr (13,4). Samfundets förmögenhet uppgick per den 31 december 2011 till 46,7 mkr (53,2). Styrelsen föreslår att årets resultat, kronor, disponeras enligt nedan. Samfundet har sedan flera år tillämpat principen att 60 % av omplaceringsresultaten förs till bundet eget kapital. Den på så sätt uppbyggda reserven uppgår till betydande belopp. Med hänsyn härtill har styrelsen ansett det vara möjligt och därför beslutat att konsolideringsgraden från och med verksamhetsåret (16)

10 tillfälligt minskas från 60 % till 20 % av omplaceringsresultaten. Syftet är att frigöra medel för angelägna uppgifter i den löpande verksamheten Årets resultat före dispositioner Omplaceringsresultat till bundet eget kapital (20/60 %) Återstår till balanserat kapital Fonder och erhållna gåvor Utdelningen för år 2011 från Johan Unmans fond på kronor ( ) har, liksom tidigare år, använts för årsboken. Elsa Svenséns Minnesfond, vars avkastning skall användas till stipendium för främjande av forskning om staden Stockholm och dess kulturhistoria, uppgick vid verksamhetsårets slut till kronor (36 448). Elsa Svenséns Dispositionsfond uppgick till kronor (26 351). Utdelning av stipendiemedel har inte gjorts under året. De penninggåvor som samfundet erhöll i anslutning till fru Greta Wästbergs bortgång år 2006 på sammanlagt kronor, ingår i samfundets egna kapital och används enligt hennes önskemål för samfundets syften. Den gåva som samfundet erhöll år 1992 från fru Signe Wirgin på kronor, ingår i samfundets egna kapital och används för samfundets syften. Stiftelser Axel Hirschs fond förvaltas i stiftelseform under namnet Stiftelsen Axel Hirschs fond. Stiftelsens ändamål framgår av dess verksamhetsberättelse, som avges samtidigt med samfundets. Resultatet uppgick för verksamhetsåret 2011 till kronor (-4 254) och beslutade anslag under året uppgick till kronor (50 000). Mottagare av 2011 års anslag är Martin Emanuel för boken Trafikslag på undantag: Cykeltrafiken i Stockholm Stiftelsens förmögenhet uppgick vid årsskiftet till kronor ( ). Samfundet erhöll den 21 augusti 2001 en donation till ett värde av kronor från Margot Höjering. Donationen förvaltas i stiftelseform under namnet Stiftelsen Höjerings Bokförlag för Stockholmiana. Stiftelsens ändamål framgår av dess verksamhetsberättelse, som avges samtidigt som samfundets. Något stipendium har inte utdelats under verksamhetsåret. Resultatet för verksamhetsåret uppgick, efter nedskrivning av stiftelsens värdepappersportfölj med kronor, till kronor ( ). Stiftelsens förmögenhet uppgick vid årsskiftet till kronor ( ). 10(16)

11 Resultatet av samfundets verksamhet under år 2011 samt dess ställning vid verksamhetsårets slut framgår av efterföljande resultaträkningar samt balansräkningar. Stockholm den 12 mars 2012 Monica Andersson Ordförande Folke Dellström Skattmästare Johan Mårtelius Vice ordförande Laila Reppen Sekreterare Fredrik von Feilitzen Per Björkman Jan Larsén 11(16)

Årsredovisning SAMFUNDET S:T ERIK

Årsredovisning SAMFUNDET S:T ERIK Årsredovisning 2010 SAMFUNDET S:T ERIK Styrelsen för Samfundet S:t Erik (organisationsnummer 802003-3950) får härmed avge årsredovisning för år 2010, det etthundranionde verksamhetsåret. (Det kan noteras

Läs mer

Årsredovisning SAMFUNDET S:T ERIK

Årsredovisning SAMFUNDET S:T ERIK Årsredovisning 2009 SAMFUNDET S:T ERIK Styrelsen för Samfundet S:t Erik (organisationsnummer 802003-3950) får härmed avge årsredovisning för år 2009, det etthundranionde verksamhetsåret. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning SAMFUNDET S:T ERIK

Årsredovisning SAMFUNDET S:T ERIK Samfundet S:t Erik Stockholm Årsredovisning 2012 SAMFUNDET S:T ERIK Styrelsen för Samfundet S:t Erik (org.nr. 802003-3950) får härmed avge årsredovisning för år 2012, det etthundraelfte verksamhetsåret.

Läs mer

RESULTATRÄKNINGAR för år 2011 2010. Noter

RESULTATRÄKNINGAR för år 2011 2010. Noter RESULTATRÄKNINGAR för år 2011 2010 Noter Föreningsverksamheten 2 Medlemsavgifter 348 000 353 360 Avgår till ständiga ledamöters fond -15 000-10 000 Försäljning av publikationer 23 660 21 920 Övriga intäkter

Läs mer

Ordföranden Ulla Magnusson hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat. Till mötesordförande valdes Eric Magnusson och till sekreterare Margareta

Ordföranden Ulla Magnusson hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat. Till mötesordförande valdes Eric Magnusson och till sekreterare Margareta Årsmöte 2014 Protokoll från årsmöte med Tyresö hembygdsförening torsdagen den 20 februari 2014 i Uddby gårdskafé. Närvarande: 51 medlemmar. 1. Mötet öppnas Ordföranden Ulla Magnusson hälsade välkommen

Läs mer

Föreningen Gamla Lund Org nr Å R S R E D O V I S N I N G

Föreningen Gamla Lund Org nr Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 7 Innehåll: Förvaltningsberättelse Verksamhetsberättelse Resultaträkning Balansräkning Noter Verksamheten Allmännt om verksamheten Styrelsen för Föreningen Gamla Lund,

Läs mer

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS)

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: 822001-6052 36:e ordinarie årsmötet Lördagen den 12 mars 2016 kl. 16.00 på Hotell Höga Kusten i Kramfors kommun. 1 Årsmötet öppnas Årsmötet öppnades

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006

Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006 Sida 1 (5) Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006 Åkers Hembygdsförenings styrelse lämnar för verksamhetsåret 2006 följande verksamhetsberättelse. Årsmötet genomfördes den 29 mars 2006

Läs mer

Årsredovisning 2017 och Verksamhetsberättelse. för. Sveriges Vänföreningar för Konst och Kultur. Org.nr

Årsredovisning 2017 och Verksamhetsberättelse. för. Sveriges Vänföreningar för Konst och Kultur. Org.nr Årsredovisning 2017 och Verksamhetsberättelse för Sveriges Vänföreningar för Konst och Kultur Org.nr. 802408-6632 1 Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsåret 2017-01-01 2017-12-31 Sveriges Vänföreningar

Läs mer

Ersta diakonisällskaps årsmöte Årsmötets öppnande Styrelsens ordförande, Staffan Bohman, öppnade årsmötet.

Ersta diakonisällskaps årsmöte Årsmötets öppnande Styrelsens ordförande, Staffan Bohman, öppnade årsmötet. Protokoll fört vid sammanträde med: Ersta diakonisällskaps årsmöte 2011 Mötesdatum: Lördagen den 28 maj 2011 Tid: Kl. 11:30 13.00 Plats: Ordförande: Sekreterare: Ersta kyrka Staffan Bohman Christina Lehnert

Läs mer

Årsredovisning 2015 och Verksamhetsberättelse. för. Sveriges Vänföreningar för Konst och Kultur. Org.nr

Årsredovisning 2015 och Verksamhetsberättelse. för. Sveriges Vänföreningar för Konst och Kultur. Org.nr Årsredovisning 2015 och Verksamhetsberättelse för Sveriges Vänföreningar för Konst och Kultur Org.nr. 802408-6632 1 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsåret 2015-01-01 2015-12-31 Sveriges Vänföreningar

Läs mer

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS)

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) 251659264 Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: 822001-6052 34:e ordinarie årsmötet Lördagen den 8 mars 2014 kl. 15.00 på Scandic Täby. 1 Årsmötet öppnas Årsmötet öppnades av föreningens

Läs mer

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP STADGAR Svenska byggnadsvårdsföreningen bildades, under namnet Svenska föreningen för byggnadsvård, för att fortsätta det arbete som påbörjades under Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. De ursprungliga

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE I FÖRENINGEN HUSARÖ LOTSMUSEUM LÖRDAGEN DEN 18 JUNI 2011, Kl I BYSTUGAN, HUSARÖ

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE I FÖRENINGEN HUSARÖ LOTSMUSEUM LÖRDAGEN DEN 18 JUNI 2011, Kl I BYSTUGAN, HUSARÖ PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE I FÖRENINGEN HUSARÖ LOTSMUSEUM LÖRDAGEN DEN 18 JUNI 2011, Kl. 15.00 I BYSTUGAN, HUSARÖ Närvarande: Birgitta Öhman, Lisa Rosen, Ragnar Nilsson, Monika Österman, Nilas Österman,

Läs mer

RESULTATRÄKNINGAR för år Noter

RESULTATRÄKNINGAR för år Noter RESULTATRÄKNINGAR för år 2012 2011 Noter Föreningsverksamheten 2 Medlemsavgifter 356 175 348 000 Avgår till ständiga ledamöters fond -15 000-15 000 Försäljning av publikationer 29 665 23 660 Övriga intäkter

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(7) Rosenlunds Herrgårds Vänner ideell förening Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Information om verksamheten

Läs mer

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS)

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: 822001-6052 35:e ordinarie årsmötet Lördagen den 7 mars 2015 kl. 15.00 på Valla Folkhögskola, Linköping. 1 Årsmötet öppnas Årsmötet öppnades av

Läs mer

Protokoll fört vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte 12/8 2017

Protokoll fört vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte 12/8 2017 1 Protokoll fört vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte 12/8 2017 Plats: Berättarladan, Rottneros Närvarande: ett drygt hundratal av sällskapets medlemmar, ordf. Eva Eriksson, sittande ordf. Susanne Nyman,

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med: Ersta diakonisällskaps årsmöte 2013 Mötesdatum: Torsdagen den 2 maj 2013 Tid: Kl. 18:

Protokoll fört vid sammanträde med: Ersta diakonisällskaps årsmöte 2013 Mötesdatum: Torsdagen den 2 maj 2013 Tid: Kl. 18: Protokoll fört vid sammanträde med: Ersta diakonisällskaps årsmöte 2013 Mötesdatum: Torsdagen den 2 maj 2013 Tid: Kl. 18:00 19.15 Plats: Ordförande: Sekreterare: Ersta kyrka Staffan Bohman Christina Lehnert

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2010

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2010 Föreningen Norden Örebroavdelningen VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2010 Styrelsens sammansättning: Ordförande: Vice ordförande: Kassör: Sekreterare: Övriga ledamöter: Suppleanter: Eva Bellsund Torgny Larson

Läs mer

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär ~Sida 1 ~ STADGAR för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND 1 Namn, verksamhetsområde och karaktär Örebro Läns Hembygdsförbund (nedan även kallad förbundet) är en samlande organisation för hembygdsrörelsen i Örebro

Läs mer

Sid. 1. 2 Val av mötesordförande Att leda dagens förhandlingar valdes Krister Sörhede.

Sid. 1. 2 Val av mötesordförande Att leda dagens förhandlingar valdes Krister Sörhede. Sid. 1 PROTOKOLL FÖRT VID SKÅNSKA SÅNGARFÖRBUNDETS REPRESENTANTSKAPSMÖTE SÖNDAGEN DEN 8 MARS 2009 PÅ "DEGEBERGA-WITTSKÖFLE GOLFKLUBB" I DEGEBERGA. 25 MEDLEMMAR NÄRVARANDE 1 Mötets öppnande Ordförande Kjell

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer 1 P a g e Föreningens stadgar Revision giltigt till årsmötet 2016-03-15 1 Föreningens firma Föreningens firma är med organisationsnummer 802007-2339. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att

Läs mer

Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Pinneberget i Lysekil

Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Pinneberget i Lysekil Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Pinneberget i Lysekil Org.nr: 716444-6382 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

GÅRVIKS BADORTSFÖRENING

GÅRVIKS BADORTSFÖRENING GÅRVIKS BADORTSFÖRENING Protokoll Årsmöte Dag/Tid 2015-07-25 kl 11.00-12.15 Plats; Gula Villan 1 Mötets öppnande Föreningens ordförande Åsa Gustaf- Jansson hälsade alla hjärtligt välkomna och öppnade årsmötet

Läs mer

Midsommar Garphyttan 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014/2015. Kultisgänget Örebro Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sida 1

Midsommar Garphyttan 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014/2015. Kultisgänget Örebro Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sida 1 Midsommar Garphyttan 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014/2015 Kultisgänget Örebro Verksamhetsberättelse 2014-2015 Sida 1 Årsmöte torsdagen den 8 oktober 2014 i samband med dansen. Plats: Södermalmshemmet Dagordning:

Läs mer

1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Ingrid Tapper hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Ingrid Tapper hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Ingrid Tapper hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av röstlängden Efter genomfört upprop fastställde årsmötet röstlängden

Läs mer

Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Pinneberget i Lysekil

Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Pinneberget i Lysekil Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Pinneberget i Lysekil Org.nr: 716444-6382 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Årsmötesprotokoll 2015, IF Friskis & Svettis Norrköping

Årsmötesprotokoll 2015, IF Friskis & Svettis Norrköping Årsmötesprotokoll 2015, IF Friskis & Svettis Norrköping Tid och plats: 2015-03-31, 18.00-19.10, Citylokalen 1 Mötets öppnande Styrelsens ordförande Agnetha Westerdahl öppnade mötet. 2 Fastställande av

Läs mer

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr:

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: 822001-6052 251659264 33:e ordinarie årsmötet Lördagen den 9 mars 2013 kl. 15.00 på Scandic Mölndal. 1 Årsmötet öppnas Årsmötet öppnades av föreningens

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

Närvarande ur styrelsen: Hanna Wallin, Tomas Gustavsson, Stefan Carlzohn och Eva Alexandersson

Närvarande ur styrelsen: Hanna Wallin, Tomas Gustavsson, Stefan Carlzohn och Eva Alexandersson Protokoll fört vid årsmöte den 30 maj 2015 Koloniföreningen Solhällan. Närvarande ur styrelsen: Hanna Wallin, Tomas Gustavsson, Stefan Carlzohn och Eva Alexandersson 1 Mötets öppnande Styrelsens ordförande

Läs mer

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 Sida 1 av 6 Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 1 Årsmötets öppnande. Klas Wetter hälsade alla 25 medlemmar välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Godkännande

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne.

Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne. Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne. Plats: Föreningshuset Steffens Minne Tid: 2016-04-24 Närvarande: 44 röstberättiga medlemmar 1 Föreningens ordförande Maria Ahlén öppnade

Läs mer

SVENSKA TURISTFÖRENINGEN

SVENSKA TURISTFÖRENINGEN SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Sydvästra Skåne ÅRSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2017 Styrelsen för Svenska Turistföreningen Sydvästra Skåne får härmed avge följande berättelse för verksamheten under år 2017.

Läs mer

Lördagen den 5 mars 2016 kl Börssalen, Svenska Akademien, Börshuset, Stockholm

Lördagen den 5 mars 2016 kl Börssalen, Svenska Akademien, Börshuset, Stockholm Protokoll fört vid årsmöte i Svenska Humanistiska Förbundet Lördagen den 5 mars 2016 kl. 11.05 12.20 Börssalen, Svenska Akademien, Börshuset, Stockholm Närvarande: se bilaga Ordföranden Margareta Attius

Läs mer

Boråskretsen av Svenska Scoutförbundet

Boråskretsen av Svenska Scoutförbundet 1(9) Årsredovisning för Boråskretsen av Svenska Scoutförbundet Räkenskapsåret 2008-09-01 -- 2009-08-31 Innehåll: sida Förvaltningsberättelse 2-4 Resultaträkning 5 Balansräkning 6-7 Redovisningsprinciper

Läs mer

DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00

DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00 DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00 1. Årsmötets öppnande. 2. Parentation 3. Val av presidium a) mötesordförande b) sekreterare. c) protokolljusterare tillika rösträknare. 4.

Läs mer

Stadgar för Genealogiska Föreningen

Stadgar för Genealogiska Föreningen Stadgar för Genealogiska Föreningen Stadgar för Genealogiska Föreningen, senast reviderade den 6 april 2019. Föreningens namn och ändamål 1 Föreningens namn är Genealogiska Föreningen. Föreningen är en

Läs mer

Kopia av protokollet

Kopia av protokollet Kopia av protokollet SE-SAM Protokoll nr 4/2014 Protokoll fört vid det 32:a årsmötet med SE-SAM, Swedish Senior Airmen, på Tekniska Museet i Stockholm 2014-04-07 kl 1100-1150. Närvarande: 48 medlemmar

Läs mer

GRUPP ATMEN STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET. Föreningens arbete utgår från ledorden Personligt engagemang och kunskapsspridning

GRUPP ATMEN STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET. Föreningens arbete utgår från ledorden Personligt engagemang och kunskapsspridning Grupp Atmen är en ideell och obunden förening som samlar, sammanställer och sprider kunskap om byggande och byggnadskonst i Sverige. Föreningen verkar för hus och byggande av god kvalitet i ett helhetsperspektiv.

Läs mer

StorStockholms Genealogiska Förening

StorStockholms Genealogiska Förening StorStockholms Genealogiska Förening Förslag till revidering av stadgarna för SSGF. Nu gällande stadgar. 1 Föreningens namn är StorStockholms Genealogiska Förening, förkortat SSGF. Föreningen är en ideell

Läs mer

Norra Orust Fiber ekonomisk förening

Norra Orust Fiber ekonomisk förening Årsredovisning för Norra Orust Fiber ekonomisk förening Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehållsförteckning: Sida 0-1 Förvaltningsberättelse 1-2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4-5 Noter 6 Noter

Läs mer

Förslag på reviderade stadgar Sida 1 ( 6 )

Förslag på reviderade stadgar Sida 1 ( 6 ) Förslag på reviderade stadgar Sida 1 ( 6 ) 1 NAMN Föreningens namn är NYKÖPING- OXELÖSUNDS SLÄKTFORSKARFÖRENING. 2 SÄTE Föreningen har sitt säte i Nyköping. 3 ÄNDAMÅL Nyköping-Oxelösunds Släktforskarförening

Läs mer

ERICSSON VÄST SENIORFORENING sid 1(4) Ordföranden Anders Åberg hälsade alla välkomna och presenterade dagens föredragshållare,

ERICSSON VÄST SENIORFORENING sid 1(4) Ordföranden Anders Åberg hälsade alla välkomna och presenterade dagens föredragshållare, ERICSSON VÄST SENIORFORENING sid 1(4) PROTOKOLL fört vid ERICSSON VÄST SENIORFÖRENINGS årsmöte den 1 mars 2017. Ordföranden Anders Åberg hälsade alla välkomna och presenterade dagens föredragshållare,

Läs mer

Stadgar för föreningen ECPAT Sverige

Stadgar för föreningen ECPAT Sverige Stadgar för föreningen ECPAT Sverige Reviderade 2016-04-26 1. Namn Föreningens namn är ECPAT Sverige. 2. Ändamål ECPAT Sverige, som är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation, har som ändamål

Läs mer

1 Föreningens namn Föreningens namn är: Tynningö/ Ramsö Byalag & Bygdegårdsförening (TRBB)

1 Föreningens namn Föreningens namn är: Tynningö/ Ramsö Byalag & Bygdegårdsförening (TRBB) Tynningö 2011-08-31 Föreningsstadgar 1 Föreningens namn Föreningens namn är: Tynningö/ Ramsö Byalag & Bygdegårdsförening (TRBB) 2 Föreningens ändamål Föreningen, som är en ideell förening, politisk och

Läs mer

Årsmöte Trollhättesektionen 2014-01-31

Årsmöte Trollhättesektionen 2014-01-31 Årsmöte Trollhättesektionen 2014-01-31 DAGORDNING vid årsmötet fredagen den 31 januari 2014 1 Mötets öppnande 2 Fråga om mötets behöriga utlysande 3 Val av ordförande och sekreterare för mötet 4 Val av

Läs mer

Årsredovisning. Skottanet Ekonomisk Förening

Årsredovisning. Skottanet Ekonomisk Förening Årsredovisning för Skottanet Ekonomisk Förening Räkenskapsåret 2009 Skottanet Ekonomisk Förening 1(7) Styrelsen för Skottanet Ekonomisk Förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2009.

Läs mer

EUROPA NOSTRA SVERIGE

EUROPA NOSTRA SVERIGE EUROPA NOSTRA SVERIGE Organisationen Europa Nostra (Vårt Europa), bildades 1963 i syfte att internationellt uppmärksamma och värna om det gemensamma europeiska kulturarvet. Europa Nostra är en paraplyorganisation

Läs mer

SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm

SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm Årsmöteshandlingar 21 februari 2019 Innehållsförteckning sid Dagordning årsstämma 2019 2 Årsredovisning 2018 - Förvaltningsberättelse 3 - Resultat- och balansräkning 4

Läs mer

FOND- REDOVISNING. FM 2017 Ransberg

FOND- REDOVISNING. FM 2017 Ransberg FOND- REDOVISNING FM 2017 Ransberg 1 STIFTELSEN DAN WINTHERS FOND FÖR SCOUTRÖRELSENS FRÄMJANDE Org nr 802424-0080 ÅRSREDOVISNING Förvaltaren avger härmed följande årsredovisning för verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM

ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM 1 ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM Protokoll fört vid årsmöte på Tullhuset - 2014 04 08 1 Öppnande Mötet öppnas av ordförande Richard Nordgård som hälsar all välkomna.. 2 Fastställande av dagordning

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Protokoll fört vid stadgeenligt årsmöte inom Sällskapet Quatre Boule i Malmö på Bouletoftahallen

Protokoll fört vid stadgeenligt årsmöte inom Sällskapet Quatre Boule i Malmö på Bouletoftahallen Protokoll fört vid stadgeenligt årsmöte 2016-03-30 inom Sällskapet Quatre Boule i Malmö på Bouletoftahallen Årsmötet öppnas av föreningens ordförande Roland Bengtsson. Alla närvarande hälsas välkomna.

Läs mer

Kallelse till årsmöte i Tyresö Golfklubb Måndagen den 31 mars 2014 kl Golfrestaurangen Spis & Vin vid Tyresö Golf

Kallelse till årsmöte i Tyresö Golfklubb Måndagen den 31 mars 2014 kl Golfrestaurangen Spis & Vin vid Tyresö Golf 1 Kallelse till årsmöte i Tyresö Golfklubb Måndagen den 31 mars 2014 kl. 19.00 Golfrestaurangen Spis & Vin vid Tyresö Golf Innehållsförteckning SID 2: FÖREDRAGNINGSLISTA / STYRELSE / REVISION / VALBEREDNING

Läs mer

Börssällskapet i Göteborg

Börssällskapet i Göteborg Börssällskapet i Göteborg 1 (8) Styrelsen för Börssällskapet i Göteborg avger härmed följande årsredovisning för räkenskapsåret 2006 Innehåll Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 4 Balansräkning 5

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens ändamål. 2 Släktskap samt medlemskap i föreningen. 3 Medlemsavgifter. 4 Hedersledamöter. Stadgar den 2 juni 2001 sidan 1 av 5

Stadgar. 1 Föreningens ändamål. 2 Släktskap samt medlemskap i föreningen. 3 Medlemsavgifter. 4 Hedersledamöter. Stadgar den 2 juni 2001 sidan 1 av 5 Stadgar den 2 juni 2001 sidan 1 av 5 Stadgar för Släktföreningen Huss antagna vid ordinarie släktmöte den 2 juni 2001 1 Föreningens ändamål Släktföreningen Huss har till ändamål: att verka för sammanhållningen

Läs mer

2 Ändamål 2.1 Bohusläns Hembygdsförbunds värdegrund vilar på tre ideologiska grundpelare: humanism, demokrati och solidaritet.

2 Ändamål 2.1 Bohusläns Hembygdsförbunds värdegrund vilar på tre ideologiska grundpelare: humanism, demokrati och solidaritet. Stadgar för Bohusläns Hembygdsförbund 1 Organisation 1.1 Bohusläns Hembygdsförbund är en allmännyttig ideell förening av hembygdsföreningar, andra kulturarvsföreningar och föreningar med lokal natur- och

Läs mer

Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj Senast reviderade den 20 maj 2014.

Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj Senast reviderade den 20 maj 2014. STADGAR Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj 1947. Senast reviderade den 20 maj 2014. 1 Firma Föreningens firma är Avfall Sverige. 2. Ändamål Föreningens ändamål är att tillvarata

Läs mer

Wiskansfiber ekonomisk förening

Wiskansfiber ekonomisk förening Årsredovisning för Wiskansfiber ekonomisk förening Räkenskapsåret 2014-05-20-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltnings- och verksamhetsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015 Stadgar för Sveriges HR Förening Sveriges HR Förening orgnr. 802004-2159 (The Swedish Association for Human Resource Management) Fastställda vid stämman den 29 mars 2012. Föreningen bildad 1921 1. Föreningens

Läs mer

KALLELSE TILL KSAK-DM:s ÅRSMÖTE 2014

KALLELSE TILL KSAK-DM:s ÅRSMÖTE 2014 Till KSAK-DM:s MEDLEMMAR KALLELSE TILL KSAK-DM:s ÅRSMÖTE 2014 Kungliga Svenska Aero Klubbens Direktanslutna Medlemmar kallas härmed till årsmöte i restauranten i Ansgarskyrkan, Odenvägen 3, Lidingö Centrum

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

KIDS FUTURE

KIDS FUTURE STADGAR för KIDS FUTURE Beslutade i Stockholm den 11 maj 2016 1 FIRMA Föreningens firma är Kids Future. 2 ÄNDAMÅL Kids Future är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell förening som bedriver internationellt

Läs mer

MOLLÖSUNDS 2012-06-16 SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

MOLLÖSUNDS 2012-06-16 SAMFÄLLIGHETSFÖRENING MOLLÖSUNDS 2012-06-16 SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Kallelse till ordinarie föreningsstämma. Tid och plats: lördagen den 14 juli 2012 kl. 15.00 i Änggården Medlem i föreningen är ägare till fastighet eller därmed

Läs mer

Förhandlingsverksamheten

Förhandlingsverksamheten Förhandlingsverksamheten Avtalsförhandlingarna sköter Ledarna centralt. Det så kallade Ledaravtalet har fortfarande diskuterats och ifrågasatts om det fungerar som det var tänkt ute bland våra medlemmar.

Läs mer

www.sjofartskultur.org

www.sjofartskultur.org Protokoll årsmöte i Sjöfartens Kultursällskap 2014 Årsmöte i Sjöfartens Kultursällskap DATUM & TID: Torsdag den 8 maj klockan 15.00 PLATS: Katarina Sjöfartsklubb Stockholm Närvarande: Berit Blomqvist Emma

Läs mer

STADGAR FÖR MEDELPADS ORNITOLOGISKA FÖRENING BIRDLIFE MEDELPAD

STADGAR FÖR MEDELPADS ORNITOLOGISKA FÖRENING BIRDLIFE MEDELPAD STADGAR FÖR MEDELPADS ORNITOLOGISKA FÖRENING BIRDLIFE MEDELPAD Antagna första gången vid ordinarie årsmöte 2018-03-20 Antagna andra gången vid extra årsmöte 2018-11-13 Godkända av BirdLife Sverige November

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 2 (9) Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Stiftelsen, som tillkom 1975, har som ändamål att med penningbidrag stödja medicinsk forskning, företrädesvis vid Linköpings Universitet. Stiftelsen

Läs mer

Protokoll fört vid årsmötet den 14 april 2016 kl i studio 3, Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20, Stockholm

Protokoll fört vid årsmötet den 14 april 2016 kl i studio 3, Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20, Stockholm 1 Protokoll fört vid årsmötet den 14 april 2016 kl 11.00-12.00 i studio 3, Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20, Stockholm 1 Välkomnande Ordföranden Sven Olof Ekholm hälsade de ca 80 närvarande medlemmarna

Läs mer

ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM

ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM ÅRSMÖTE DALARÖ KULTUR och FÖRENINGSCENTRUM Protokoll fört vid årsmöte på Tullhuset 2016 04 06 1 Öppnande Mötet öppnades av ordförande Richard Nordgård som hälsar alla välkomna. 2 Fastställande av dagordning

Läs mer

SFIR Svenska Föreningen för Immaterialrätt

SFIR Svenska Föreningen för Immaterialrätt Svenska Föreningen för Immaterialrätt Protokoll från extra föreningsstämma i Svenska Föreningen för Industriellt Rättskydd den 31 augusti 2011 kl. 13.00 på Armémuseum 1 Den extra föreningsstämman öppnas

Läs mer

Årsmöte Trollhättesektionen 2015-01-30

Årsmöte Trollhättesektionen 2015-01-30 Årsmöte Trollhättesektionen 2015-01-30 DAGORDNING vid årsmötet fredagen den 30 januari 2015 1 Mötets öppnande 2 Fråga om mötets behöriga utlysande 3 Val av ordförande och sekreterare för mötet 4 Val av

Läs mer

Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari :00

Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari :00 Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari 2019 15:00 På mötet kommer bland annat att behandlas frågan om ett samgående med SPF Seniorerna Sotenärbygden. Efter förhandlingarna bjuder

Läs mer

STADGAR FÖR [namn på föreningen]

STADGAR FÖR [namn på föreningen] STADGAR FÖR [namn på föreningen] Antagna på årsmötet 20[xx-xx-xx]. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är [namn]. 2 Föreningens säte 2.1 Föreningen har sitt säte i [er hemkommun]. 3 Föreningsform 3.1

Läs mer

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016 1(10) Styrelsen för ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 2016 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om inte

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND

ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND 2014 Styrelsen för Posithiva Gruppens Stödfond får härmed avge följande årsredovisning för 2014 Förvaltningsberättelse Inledning Posithiva Gruppens Stödfond

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2006 I sällskapets styrelse har följande personer ingått: Ingegerd Sahlström (ordförande) Karin Alvtegen, Ulf Boëthius (vice ordförande), Sven Ekberg, Margret

Läs mer

Stadgar för ProLiv Kronoberg

Stadgar för ProLiv Kronoberg 2010-03-01 1 Stadgar för ProLiv Kronoberg 1. Namn Föreningens namn är ProLiv Kronoberg - patientföreningen för prostatacancer i Kronobergs län - med registrerat säte i Växjö kommun. Patientföreningen är

Läs mer

nummer 1»2013«årgång 34

nummer 1»2013«årgång 34 nummer 1»2013«årgång 34 =====================Ledare======================== God fortsättning på det nya året! Jag hoppas att ni alla har haft en skön ledighet under helgerna som varit. Årets första ON

Läs mer

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor 1 Namn Föreningens namn är Prostatacancerföreningen Viktor, en patientförening i Blekinge med registrerat säte i Karlskrona kommun. Patientföreningen är en ideell

Läs mer

Norrbottens Körsångarförbund

Norrbottens Körsångarförbund Styrelsens förslag Norrbottens Körsångarförbund www.bdkör.se info@bdkor.se 1. Namn Norrbottens Körsångarförbund. 2. Ändamål Förbundet har till ändamål att verka för körsångens utveckling att sprida kännedom

Läs mer

Protokoll från årsmötet för Stensviks Ångbåtsbryggförening

Protokoll från årsmötet för Stensviks Ångbåtsbryggförening Protokoll från årsmötet för Stensviks Ångbåtsbryggförening 1 Datum: 2015-07-11 klockan 11.00 Plats: Stensviks ångbåtsbrygga 1. Johnny Rosberg öppnade mötet och presenterade dagordningen. 2. Till ordförande

Läs mer

ST I SOLLENTUNA KOMMUN

ST I SOLLENTUNA KOMMUN ST I SOLLENTUNA KOMMUN Kommunled Håkan Wikman Tjänsteutlåtande 2012-05-24 Sidan 1 av 2 Dnr 2012/0277 KS-1 Kommunstyrelsen Verksamhets- och revisionsberättelse för stiftelsen Lettströms Livräntefond för

Läs mer

Årsstämma - Brf Bergakungen

Årsstämma - Brf Bergakungen HSB Brf Bergakungen Sida 1 (5) Årsstämma - Brf Bergakungen Datum 21 februari 2008 Klockan 19:00 Plats Föreningslokalen Becksjudarvägen 33-35 Dagordning Stämman öppnas 1. Stämman öppnas 2. Val av ordförande

Läs mer

Årsredovisning. Västra Lagnöströms samfällighetsförening. Styrelsen får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2013.

Årsredovisning. Västra Lagnöströms samfällighetsförening. Styrelsen får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2013. Årsredovisning Västra Lagnöströms samfällighetsförening Styrelsen får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2013. Innehåll Sid Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 3

Läs mer

Stadgar för Föreningen Lilla barnets fond

Stadgar för Föreningen Lilla barnets fond Stadgar för Föreningen Lilla barnets fond Antagna 2008-10-09 1 Namn Föreningens namn är Föreningen Lilla barnets fond. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Uppgifter Föreningen ska stödja

Läs mer

M-båtsförbundets årsmöte 2010

M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 (5) Protokoll 2010-11-28 M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 Årsmötet öppnades Förbundets ordförande Kristina Lundevall hälsade närvarande medlemmar välkomna till mötet. Erik Persson anmäler frågan om mässan

Läs mer

Fullmäktigesammanträdet öppnas av styrelsens ordförande Bo Nilsson som hälsar alla välkomna.

Fullmäktigesammanträdet öppnas av styrelsens ordförande Bo Nilsson som hälsar alla välkomna. HSB Mitt Protokoll Sundsvall, 2011-04-09 Ordinarie föreningsstämma 1. Öppnande 2. Ordförande 3. Protokollförare 4. Närvarande fullmäktige och röstlängd (bil.) Fullmäktigesammanträdet öppnas av styrelsens

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Dagordningspunkt 11 Riksstämma 2010 Bilaga 1 Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade

Läs mer

Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Prästgården i Göteborg

Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Prästgården i Göteborg Styrelsen för HSB Bostadsrättsförening Prästgården i Göteborg Org. nr: 757202-6255 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2016.07.01-2017.06.30 Bilaga till förvaltningsberättelse

Läs mer

Förvaltningsberättelse för år 2011

Förvaltningsberättelse för år 2011 Förvaltningsberättelse för år 2011 Träpatronernas styrelse får härmed avge sin förvaltningsberättelse för verksamhetsåret 201 inkluderande resultat- och balansräkning. Träpatronerna fyller nio år i mars

Läs mer

Protokoll för Årsmöte, Pyreneiska mastiffklubbens styrelse 21 februari 2015, Maristad.

Protokoll för Årsmöte, Pyreneiska mastiffklubbens styrelse 21 februari 2015, Maristad. Protokoll för Årsmöte, Pyreneiska mastiffklubbens styrelse 21 februari 2015, Maristad. 1 Mötets öppnande Ordförande Jan Lennartsson öppnade årsmötet och hälsande alla välkomna. 2 Justering av röstlängden

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Alumniföreningen vid Företagsekonomiska institutionen

Kallelse till årsmöte för Alumniföreningen vid Företagsekonomiska institutionen Kallelse till årsmöte för Alumniföreningen vid Företagsekonomiska institutionen Datum: Torsdag, 20 september 2018 Tid: kl. 18:00 19:00 Plats: Sal K334 Ekonomikum, Uppsala Dagordning 1. Öppnande 2. Val

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte i Vikens Kultur- och Byaförening Onsdagen den 5 mars 2014 på Vikens Hemgård

Protokoll fört vid årsmöte i Vikens Kultur- och Byaförening Onsdagen den 5 mars 2014 på Vikens Hemgård Protokoll fört vid årsmöte i Vikens Kultur- och Byaförening Onsdagen den 5 mars 2014 på Vikens Hemgård Kvällen inleddes med att Anders Rönndal från Öresundskraft och Ulf Liljefors från Höganäs Energi informerade

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE för Västmanlands idrottshistoriska sällskap 2014

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE för Västmanlands idrottshistoriska sällskap 2014 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE för Västmanlands idrottshistoriska sällskap 2014 Årsmöte Idrottens Hus Västerås Årsmötes förhandlingar 26 mars 2014 kl. 14.00 Vid årsmötet skall följande ärenden förekomma; 1. Mötets

Läs mer