Lägesrapport avseende drift och utbyggnad inom logistikområdet, samt slutreglering av kostnader vid Eskilstuna Kombiterminal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lägesrapport avseende drift och utbyggnad inom logistikområdet, samt slutreglering av kostnader vid Eskilstuna Kombiterminal"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2015:392 Jan Rundgren (8) Kommunstyrelsen Lägesrapport avseende drift och utbyggnad inom logistikområdet, samt slutreglering av kostnader vid Eskilstuna Kombiterminal Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Kommunledningskontorets lägesrapport avseende drift och utbyggnad inom logistikområdet läggs till handlingarna. 2. Kommunstyrelsen gör 2016 ett internköp och överför 6,7 miljoner kronor till Kommunfastigheter AB avseende markanläggning på Gamla Terminalen. 3. Kommunstyrelsen köper 2015 in två kontorsbyggnader på Eskilstuna Kombiterminal för summan kronor. Ärende Kommunledningskontoret har sammanställt en rapport som speglar historik, läge och status avseende Eskilstuna kommuns fleråriga logistiksatsning. Byggnation, utveckling och drift bedrivs som ett koncernövergripande samverkansprojekt där Eskilstuna Logistik (affärsområde i Kommunfastigheter AB) och kommunledningskontoret har ledande roller. Rapporten behandlar läget avseende Eskilstuna Kombiterminal (EKT) i Folkesta där byggnationen är avslutad och ekonomisk slutreglering återstår, samt Eskilstuna Logistikpark (ELP) i Kjula. Flygplatsen berörs också helt kort. Ett avsnitt behandlar läget inför kommunens byggnation av en verkstads- och underhållsdepå på Gredby bangårdsområde för MÄLABs ca 40 personvagnståg med trafikområde i Mälarregionen.

2 Eskilstuna kommun (8) Rapporten tjänar också som underlag för höstens utredning med överväganden om att samla kompetens och resurser och organisera, driva och vidareutveckla kommunens logistiksatsning i bolagsform. Sammanfattning Kommunens satsning inom logistikområdet går nu in i ett driftskede där marknadsföring, försäljning och etableringar får ökat fokus. EKT : Utbyggnaden av EKT är klar sedan årsskiftet En bokföringsmässig överföring mellan Kommunfastigheter och kommunstyrelsen behöver göras avseende bokfört värde på en asfalterad yta på Gamla Terminalen för att renodla kommunens ägande av anläggningen. Denna överföring begärs göras från och med Två kontorsbyggnader som idag hyrs bör också köpas in för att samla ägandet och sänka driftkostnaderna. ELP : Byggnationen av nödvändig infrastruktur för att kunna erbjuda tomter för etablering längs områdets huvudväg och järnväg vid ELP är avslutad. Fortsatt arbete är närmast inriktat på trafiksäkra anslutningar till området samt en entrétomt mot E20 med plats för service, mat, drivmedel, etc. FLYG : Flygplatsens standard har bibehållits. Dess potential och förutsättningar att komplettera logistiksatsningen kommer att ses över under hösten. Ett uppdrag att ta fram en utvecklingsstrategi är givet i Årsplanen. GREDBY : En verkstads- och depåbyggnationen för personvagnståg på Gredby bangård är ett stort flerårigt projekt som övergår i drift först hösten UTREDNING : En eventuell bolagsbildning för fortsatt utveckling och drift av kommunens logistiksatsning ska utredas hösten Att säkra kompetens avseende bemanning, kvalitetssäkra och vidareutveckla anläggnings-, etableringsoch säljprocessen, är den mest betydelsefulla åtgärden för framtiden utifrån lärdomarna så här långt i logistikprojektet. EKONOMI : Ekonomisk redovisning av de genomförda logistikinvesteringarna visas samlat i bilaga 4. De ekonomiska satsningarna har, både avseende kombiterminalen och logistikparken, varit inom ramen för respektive anläggnings budget och funnits upptagna och beslutade i kommunens samlade investeringsplaner. Lägesrapport avseende utbyggnad och drift sommaren 2015, samt slutreglering av kostnader vid Eskilstuna Kombiterminal Strategi bakom logistiksatsningen Genom att kommunen tillhandahåller och exploaterar mark, utvecklar och investerar i infrastruktur, bidrar kommunen till att skapa förutsättningar som säkrar och skapar arbetstillfällen och företagsetableringar i Eskilstuna.

3 Eskilstuna kommun (8) Samtidigt kan kommunen via hållbarhetsinriktat planarbete kraftfullt styra utvecklingen för förbättrad fysisk miljö. Logistikinvesteringarna bidrar till att flytta transporter av tungt gods från landsväg till järnväg vilket är betydelsefullt ur bland annat klimatsynpunkt. Alla anläggningar som färdigställts har skapats med tydlig miljöprofil. En långsiktig satsning på utveckling av ortens näringsliv, balanserad mot kommunens övriga åtaganden för att göra Eskilstuna till en attraktiv kommun att leva, bo och arbeta i, fullföljs nu. Eskilstuna, med sitt gynnsamma geografiska läge, står väl rustat avseende infrastruktur när nu de naturliga förutsättningarna med knutpunkter vid motorväg, järnväg och flygplats har utvecklats och kan samverka på ett för regionen unikt sätt. Detta kommer, på både kort och lång sikt, att innebär goda förutsättningar för fortsatt hållbar tillväxt för kommunen. En samverkande kommunkoncern Eskilstuna Kommunföretag AB fick i uppdrag att bilda och utveckla Eskilstuna Logistik, som i nära samarbete med kommunledningskontoret, berörda nämnder och bolag, planerar och genomför kommunens satsningar inom logistikområdet. En politiskt tillsatt styrgrupp fanns fram till 2014 dit rapportering och löpande avstämningar av inriktningsbeslut skett. Beslut har sedan fattas av respektive styrelse/nämnd. En ledningsgrupp ledd av Eskilstuna Logistik koordinerar arbetet med logistikutbyggnaden och agerar byggherre. Kommunledningskontoret har beställarrollen, har ekonomiansvar samt är ägare av mark och de anläggningar som färdigställs. Kommunledningskontoret svarar också för markförsäljning, och tillsammans med Eskilstuna Logistik för marknadsföring och etableringsarbete. Företrädare för Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar med plan-, bygglovs- och miljöfrågor, samt är exploatörer av infrastruktur (väg, el-och VA-försörjning med mera), där även Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö (ESEM) har en betydelsefull roll. En samordnad och tydlig kontaktyta från kommunens sida gentemot marknad och etablerare har utvecklats i projektet. Prissättning, taxor och anslutningsavgifter har samordnats och en smidig och snabb beslutsprocess genom berörda nämnder och styrelser har utvecklats. Detta har av etablerare uppfattats som en framgångsfaktor för kommunen. Eskilstuna Logistik finns idag organiserat som affärsområde i Eskilstuna Kommunfastigheter AB. Här finns spetskompetens inom bygg, järnväg, transport, marknad, mm. Kommunen erlägger ett årligt driftbidrag på 4 miljoner kronor till affärsområdet för deras uppdrag avseende den samlade logistikutvecklingen.

4 Eskilstuna kommun (8) Övrig betydelsefull kompetens finns hos kommunledningskontorets ledningsstab, näringslivs- och mark/exploateringsavdelningar. En eventuell bolagsbildning för fortsatt utveckling och drift av kommunens logistiksatsning ska utredas hösten Att säkra kompetens avseende bemanning, kvalitetssäkra och vidareutveckla anläggnings-, etablerings- och säljprocessen, är den mest betydelsefulla åtgärden för framtiden utifrån lärdomarna så här långt i logistikprojektet. Eskilstuna Kombiterminal (EKT) Vid kombiterminalen sker omlastning av vagnslaster, containrar och trailers som anländer på järnväg för vidare lokal och regional distribution på väg. Spåranläggning, omlastnings- och avställningsytor har byggts ut etappvis och klarar direktangöring av fyra stycken 700 meter långa godståg för lossning/lastning samtidigt. Alla fordonsrörelser kan utföras av ellok. Hela anläggningen är signalreglerad vilket medför mycket hög säkerhet vid trafikering. Terminalen kan från hösten 2012 ta emot anländande och avgående tåg i båda riktningarna mot Svealandsbanan. Översiktsbild i bilaga 1. Hela markytan, där hantering och uppställning av containers och trailers och övrig service sker, är asfalterad. För att motsvara varuägares och transportörers krav på säkerhet och skydd, har terminalområdets uppställningsyta från och med hösten 2013 skalskydd i form av larm och kameraövervakning. Lokaler som tidigare var Silverdalens värmekraftverk har byggts om till en så kallad crossdocking-anläggning. Där sker omlastning mellan olika former av lastbärare så som trailers, containrar och styckegodsbilar. I lokalerna finns också möjlighet att lagra samt förtulla gods. Byggnaden har utrustats med brandlarm och skalskydd. En automatiserad containerlastare finns också för effektiv packning av containers som ska transporteras ut från terminalen. Denna kan nyttjas av näringslivet/varuägare för miljövänliga transporter på tåg. Kombiterminalen är sedan årsskiftet helt färdig. En speciell inpasseringsgate med kamera/streckkod kan nu systematisk registrera och reglera in- och utfart från långtradarparkeringen till och från terminalen. Medfinansiering av kostnaderna för gate-anläggningen har sökts från EU-fond och beviljats. Trafikverket har deltagit i planeringen kring kombiterminalen. Signaler och anslutningsväxlar mot Svealandsbanan är fjärreglerade från Trafikverkets driftledningscentral i Norrköping. Driftledningscentralen styr även tågrörelser in på terminalens huvudspår på uppdrag av Eskilstuna Logistik genom trafikledningsavtal med Trafikverket. Kostnader för anslutningsväxlar och signaler har fördelats mellan parterna.

5 Eskilstuna kommun (8) EKT rankas idag som en av landets mest effektiva och kompletta anläggningar. Terminalen har två anslutningar till Svealandsbanan för att godståg snabbt ska kunna ankomma och avgå. Kombiterminalens överlämningsbangård kan också användas som mötesspår för Svealandsbanan. Fortsatt anpassning till branschutvecklingen och lyhördhet för kundernas behov är nyckelfaktorer för att bibehålla terminalens starka position i en region där hård konkurrens inom transportsektorn råder. Driftekonomi vid EKT : Ekonomiskt har anläggningens kostnader/intäkter struktureras så att kommunen är ägare till järnvägsanläggning, mark, och fast egendom (staket, belysningsmaster, skalskydd, etc). Eskilstuna Logistik arrenderar anläggningen av kommunen, och har i nästa led ett avtal för nyttjande gentemot den operatör som sköter lossning, lastning, uppställning, mm. Avtalet med operatören på terminalen (M4) är baserat på fast hyra och avgifter/intäkter baserat på antal lyft. Kommunen har, efter Transportstyrelsens reglering, ingått ett avtal (så kallat infrastrukturförvaltningsavtal) med Affärsområde Logistik avseende drift skötsel och underhåll av hela den kommunägda järnvägsanläggningen (EKT, ELP och Vilstaspåren). Avtalet/skötseln av järnvägsanläggningen kostar kommunen 3,5 miljoner kronor per år (2014 års pris) och summan blir en intäkt hos Eskilstuna Logistik som har anställt personal med specialistkompetens för uppdraget. För att renodla ägarbilden, så att kommunen ensam äger hela EKT-anläggningen, görs 2016 ett internköp via en intern överföring av kapital. Kommunen ersätter Kommunfastighet via engångsbelopp med 6,7 miljoner kronor. Detta belopp motsvarar kvarvarande bokfört värdet avseende asfaltsytan på Gamla Terminalen som Kommunfastigheter idag äger och har i sina böcker vid ingången av Två byggnader (entrébyggnaden med bommar, kontor och personalutrymmen, samt ett mindre kontor på Gamla Terminalen ) hyrs idag. Dessa båda köps in 2015 av kommunen för att sänka driftkostnaderna. Priset för båda är kronor och är åsatt utifrån kvarvarande bokfört värde och värdering (520 resp 420 tkr). Från och med 2016 hyr kommunen ut komplett terminalanläggning med samtliga byggnader vid terminalen till Eskilstuna Logistik för ett pris som motsvarar de kostnader kommunen har i sina böcker efter reglering enligt ovan. Fram till dess gäller arrende baserat på dagens ägarbild (2015 års arrende uppgår till kr). I bilaga 4 redovisas investeringskostnader/ekonomi avseende EKT som del i redovisningen av hela logistiksatsningen.

6 Eskilstuna kommun (8) Övriga åtgärder i Folkestaområdet I direkt närhet till EKT, mellan spårområdet och E20, finns radhus och villabebyggelse med 29 fastigheter. Innan byggnationen av EKT startade överklagades detaljplanen för etablering av kombiterminalen. Planen vann dock laga kraft i maj 2009 och byggnation startade ett år senare. I dialog med boende kring åtgärder för att minimera olägenheterna från terminalutbyggnaden, har bullerskydd/vall, åtskild väganslutning, gång- och cykelförbindelse till Hällbysidan, med mera, färdigställts. I dialogen framförde de boende önskemål att kommunen ska erbjuda sig att stå villig att köpa fastigheter i området. Detta eftersom marknadsintresset svalnade och fastigheterna bedömdes bli osäljbara. Efter framställan från den politiska styrgruppen tog kommunstyrelsen i december 2011 beslut om villkor för att stå som köpare i händelse fastighetsägare i området vill sälja. Kommunens särskilda villkor om köp gällde fram till I dagsläget är kommunen ägare till bostadsfastigheterna (förutom tre stycken) i området. Fastigheterna hyrs ut på kontrakt utan besittningsskydd via Kommunfastigheters hyresenhet (merparten radhus). I kommunens nya översiktsplan anges området som del i framtida omvandling till planeringsområde för verksamhet/industri och en detaljplan för ändamålet kommer att beställas. Eskilstuna Logistikpark i Kjula Med läge vid E20 i norr, flygplats i öster och med järnvägsanslutning mot Svealandsbanan i söder, har ELP ett läge i en tillväxtregion som ur logistiksynpunkt är optimalt för etablering av lager- och distributionsföretag, men även för tillverkande företag med behov av god logistik. Visionsbild i bilaga 2. ELP har en total areal av drygt 300 hektar och av markområdet bedöms cirka 15 % utgöras av allmän platsmark såsom gator, cykelbana, naturområde med mera. 3 privata fastighetsägare finns kvar inom området vilka i nuläget inte kommer i konflikt med exploateringen. Inom ELP har markberedningsarbeten utförts där stora mängder massor förflyttas för att erhålla grundplanerad tomtmark. Under 2014 har huvudväg, cykelbana, och teknisk infrastruktur färdigställts för att vara klart våren Eget fyllnadsmaterial/bergkross produceras inom området varför miljöpåverkan av transportarbete minimeras.

7 Eskilstuna kommun (8) Järnvägsanslutningen från Svealandsbanan till ELP, och huvudspåret i området är klart och elektrifierat sedan våren I södra delen är två större tomter sålda, båda med järnväg in i egna fastigheten/tomten (DHL respektive ESEM). DHL-tomten på cirka 10,6 hektar har förberetts för kommande byggnation och etablering som förväntas påbörjas under ESEM har på sin tomt på cirka17,5 hektar verksamhet med lagring av rundtimmer och flisning för biobränsle till kraftvärmeverket. En eventuell lokalisering av ett kommande nytt kraftvärmeverk ryms på tomten. I norra delen av ELP, mot E20, är tre mindre tomter sålda för verksamhetsutövare inom lager- och byggverksamhet. Dialog med intressenter pågår och några större aktörer på bygg- och fastighetsmarknaden har option på tomtmark och marknadsför ELP för etablering till sina respektive kunder. I norra delen, med koppling till av- och påfarten till E20, har en tomt för områdets allmänna service reserverats. Diskussioner med Trafikverket och polismyndigheten om intresse och behov av en så kallad Truck-Stop-anläggning har inletts. Serviceanläggningen skulle innehålla säker uppställningsplats, drivmedel, tvätt, restaurang, etc. I bilaga 4 redovisas investerings- och exploateringskostnader/ekonomi avseende ELP som del i redovisningen av hela logistiksatsningen. Eskilstuna Flygplats i Kjula Eskilstuna Flygplats kompletterar logistiksatsningen genom att bibehålla nuvarande funktionalitet. All behövlig flygteknisk utrustning finns installerad. Ändrade övergångsbestämmelser gör att befintlig banbredd på 35 meter är godkänd för start och landning med tyngre flygplan fram till hösten Därefter måste dispensansökan göras för varje enskild flygning såvida inte banan breddas. Vid sidan av Arlanda är Eskilstuna Flygplats landets enda flygplats med järnvägsanslutning. En särskild utredning ska belysa flygplatsens framtida förutsättningar även ur ett regionalt/nationellt perspektiv. Verkstads- och underhållsdepå på Gredby bangård MÄLAB är ett av 6 län i regionen samägt bolag för samordnad kollektivtrafik med tåg i Mälardalen. För närvarande pågår upphandling av nya personvagnståg som från och med 2017 ska trafikera området med ett 40-tal fordon. Efter utredning om lämplig lokalisering av tågflottans verkstads- och underhållsdepå, samt efter inhämtande av konkurrensutsatta prospekt på

8 Eskilstuna kommun (8) anläggningens tekniska funktionalitet och prisbild, beslutade MÄLAB i december 2014 att under förutsättning av samtliga ägares godkännande ska hyresavtal på 25- år ingås mellan MÄLAB och Eskilstuna kommun. I dagsläget finns hyresavtal med bilagor framtagna och kan, efter beslut i kommunfullmäktige i juni, signeras så snart samtliga ägare delgett MÄLAB sitt godkännande (Östergötland återstår). Kommunen har ingått ett arrendeavtal med fastighetsägaren Train Aliance som säkrar tillgång till erforderlig mark för byggnation av verkstad och spåranläggning på Gredby bangård. I avtalet regleras att kommunens förvärvar fastigheten efter att nuvarande ägare svarat för all eventuell sanering som kan bli nödvändig i samband med byggnationen. (Bild från Gredby bangård i bilaga 3. Lokverkstaden i bakgrunden driftas idag av Green Cargo och ska fortsatt användas för reparation och service av godståg.) Den projektgrupp som arbetar med verkstadsetableringen har ambitionen att i början av september sända ut ett förfrågningsunderlag för upphandling av byggnation av anläggningen. Den 1 juli 2017 ska sedan verkstads- och underhållsdepån vara klar att tas i drift. Under augusti sker fortsatt samråd och planering kring konsekvenser av byggnationen så att störningar minimeras på ordinarie verksamhet på bangården (Green Cargos lokverkstad för godståg och vagnverkstad med uppställningsspår). Gredbyrojektets kostnader innefattar ännu inga investeringar (avser personal på KLK och Eskilstuna Logistik och miljökonsultation) och har så här långt i huvudsak belastat kommunledningskontorets ordinarie driftbudget. I samband med upphandling och start av projektering, kommer budget och ekonomisk redovisning att regleras i projektet. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Pär Eriksson Kommundirektör Jan Rundgren Biträdande kommundirektör Utdrag till: Eskilstuna kommunföretag AB

9 Eskilstuna Kombiterminal, EKT Bilaga 1

10 Eskilstuna Logistikpark, ELP Bilaga 2 Informationsskylt Servicetomt Ärlavägen breddning/avfarter

11 Gredby bangård Lokverkstad Bilaga 3

12 Ekonomisk redovisning logistiksatsningen till och med juli 2015 Bilaga 4 Eskilstuna Kombiterminal (EKT) och Folkesta till och med juli 2015 "Gamla terminalen" Ägd av EEM, utbyggd av K-fast Kostnad Intäkter Spår och signalanläggning 35,3 18,0 Medfinans TrV Markanläggning (överförs från K-fast till bokfört värde 6,7 mkr) 13,4 Summa investering / intäkt 48,7 18,0 Netto 30,7 mkr Kombiterminalen Logistikprojektet, budget 187 mkr Etapp 1-4, spår-, signal- och markanläggning 165,7 Trailerparkering med inpasseringsgate 17,0 6,5 EU-bidrag Silverdalen (tull, omlastning, mm) 7,9 Övrigt (skalskydd, vägvisning, skyltar, mm) 1,1 Summa investering / intäkt 191,7 6,5 Netto 185,2 mkr Kommunens arrendeintäkt 2015 Arrende 1,3 mkr Årlig driftintäkt från M4 till AO-logistik (prognos 2015) Driftintäkt 1,1 mkr Övriga insater i Folkestaområdet Ny infartsväg Folkesta bostads- och utvecklingsområde 1,5 Bulleråtgärder mm 2,9 Gång- och cykelväg Folkesta Hemlaås 9,0 Summa investering / intäkt 13,4 0,0 Fastighetsköp Inköp efter KS-beslut (26 av 29 radhus/småhus) 30,6 Årlig driftintäkt hyror Driftintäkt 1,2 Summa investering / intäkt 30,6 0,0 Strategiska mark- och fastighetsinköp Stamfastighet Torlunda med hus (hyrs av Volvo) 5,0 Årlig hyresintäkt 240 tkr Mark mot E20, Egelsta 2,2 Del av jordbruksarrende Hällby Mellangård 2,4 Hällby Norrgård (värderad, dialog pågår) - Summa investering / intäkt 9,6 0,0 Eskilstuna Logistikpark (ELP) till och med juli 2015 Investeringskostnader Budget Utfall 31/7 Markköp 70,0 45,8 Plan/utredningar/arkeologi/MKB 10,0 22,5 VA/el 62,0 24,1 Värme 27,0 0,0 Dagvattensystem allmänmark exkl gator 13,0 9,0 Gator inkl projektering 192,0 136,6 Järnväg 90,0 96,9 Fiber/stadsnät 2,0 1,2 Stickspår till omlastningsyta 7,0 Markarbeten direkt åt kund (EEM) 29,1 Summa: 466,0 343,1 Försäljning och säkrade intäkter EEM tomt (arrende, 3 Mkr/år under 10 år) 30,0 EEM tomt köpeskilling år ,0 DHL köpeskilling 10,6 Övrig tomtförsäljning (A-förp, TT, PA schackt) 3,6 Summa: 65,2 Krossmaterial (lagervärde) 12,0 Summa: 12,0 ELP 4 AB Resultat i bolaget 2014 efter arbeten direkt åt kund 0,9

183 Lägesrapport avseende drift och utbyggnad inom logistikområdet, samt slutreglering av kostnader vid Eskilstuna Kombiterminal (KSKF/2015:392)

183 Lägesrapport avseende drift och utbyggnad inom logistikområdet, samt slutreglering av kostnader vid Eskilstuna Kombiterminal (KSKF/2015:392) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-09-08 Sida 1(3) 183 Lägesrapport avseende drift och utbyggnad inom logistikområdet, samt slutreglering av kostnader vid Eskilstuna Kombiterminal

Läs mer

215 Godkännande av total och slutlig riktkostnad för byggandet av Eskilstuna tågdepå inom Gredby bangårdsområde (KSKF/2016:554)

215 Godkännande av total och slutlig riktkostnad för byggandet av Eskilstuna tågdepå inom Gredby bangårdsområde (KSKF/2016:554) Kommunstyrelsen 2016-11-08 1(2) 215 Godkännande av total och slutlig riktkostnad för byggandet av Eskilstuna tågdepå inom Gredby bangårdsområde (KSKF/2016:554) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1.

Läs mer

Eskilstuna logistik studiebesök Region Västerbotten 2013-09-03

Eskilstuna logistik studiebesök Region Västerbotten 2013-09-03 Eskilstuna logistik studiebesök Region Västerbotten 2013-09-03 2002 H&M etablerar i Eskilstuna Geografiskt läge Kompetensförsörjning Nätverk kommun, näringsliv 2 Ex transportflöde Arbetspendling i Mälardalen

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Sankt Johannes 2:1 med närområde (Södra Vrinnevi) inom Vrinnevi och Kårtorp i Norrköping, fysisk planering den 24 mars 2011 reviderad den 2 mars och den

Läs mer

2013-03-19. Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527

2013-03-19. Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-03-19 84 Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av KF 2017-09-13 67 RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte...4 1.2 Utgångspunkt för exploateringsavtal...4 2. RIKTLINJER

Läs mer

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Ägardirektiv Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Fastställt senast av kommunfullmäktige den 21 mars 2016 och av bolagsstämman den 20 april

Läs mer

Översyn av bolagskoncernens struktur och sammansättning

Översyn av bolagskoncernens struktur och sammansättning Kommunstyrelsen 2015-04-27 1 (6) Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:269 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 Kommunstyrelsen Översyn av bolagskoncernens struktur och sammansättning Förslag

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun RIKTLINJER Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun Dnr 2015/925. Antagna av kommunfullmäktige 2015-01-25. INNEHÅLL 1. Inledning Lagtext sid 2 2. Riktlinjerna Vad är ett exploateringsavtal?

Läs mer

1 (2) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret. Ann-Sofi Salomon Kommunstyrelsen

1 (2) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret. Ann-Sofi Salomon Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-03-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:197 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 1 (2) Kommunstyrelsen Avveckling av kommanditbolagen Tunavallen Fastighetsförvaltning,

Läs mer

Måluppfyllelse Resecentrum Mark och Exploatering

Måluppfyllelse Resecentrum Mark och Exploatering Måluppfyllelse 2018 Resecentrum Mark och Exploatering Innehåll 1 Uppfyllelse av uppdrag 3 2 Efterlevnad av det fastställda kommunala ändamålet 3 3 Efterlevnad av de kommunala befogenheterna 3 4 Efterlevnad

Läs mer

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:558-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-11-23 1/2 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Läs mer

HALLERNA ETAPP II GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Detaljplan för. Stenungsunds kommun, Västra Götaland

HALLERNA ETAPP II GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Detaljplan för. Stenungsunds kommun, Västra Götaland Antagandehandling Detaljplan för HALLERNA ETAPP II Stenungsunds kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB, Mark och exploatering Uppdragsnummer: 215 550 2 1 INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Ägardirektiv Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Fastställt senast av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9144, Sicklaön 202:9 del av Ektorps Centrum

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9144, Sicklaön 202:9 del av Ektorps Centrum Bilaga 2 Sicklaön 202:9 del av Ektorps Centrum Slutrapport Nabiha Shahzad 2010-11-11 Sammanfattning Planområdet är beläget i Ektorp på Sicklaön och avgränsas av Ektorpsvägen, Lasarettsvägen och Värmdövägen.

Läs mer

Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun

Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Sandlund Kommunstyrelsen Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att - godkänna projektorganisation

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:93-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-02 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Innehåll Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal 3 Markanvisning generellt 5 Markanvisning vid

Läs mer

Genomförandeavtal Hede stationshus

Genomförandeavtal Hede stationshus TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionkontoret Ekonomi och finans Åke Bengtsson Finanschef Datum Diarienummer 2017-03-07 RS160602 Regionstyrelsen Genomförandeavtal Hede stationshus Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Sida. Sammanträdesdatum (2)

Sida. Sammanträdesdatum (2) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-05-02 Sida 1(2) 101 Avveckling av kommanditbolagen Tunavallen Fastighetsförvaltning, Gröndal stadion 1, Ekängens arena förvaltning och överföring

Läs mer

Sida. Sammanträdesdatum (2)

Sida. Sammanträdesdatum (2) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 226 Yttrande över tillståndsansökan för datacenter med tillhörande reservkraftsgeneratorer i Eskilstuna - Amazon Web Services Sweden

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB Organisationsnummer 556509-7663 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Näringslivs AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att allmänt främja

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Bakgrund 3 1.1 Syfte 3 1.2 Kommunens organisation 3 1.3 Kommunala avtal 3 2 Tillvägagångssätt 4 2.1 Detaljplaneläggning 4 2.2 Exploateringsavtal 4 3 Exploatering 4 3.1

Läs mer

Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning

Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning Eskilstuna Kommunföretag AB är moderbolag i en koncern bestående av: Eskilstuna Kommunfastigheter AB Eskilstuna Energi och Miljö AB Destination Eskilstuna AB

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret ^ SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Andersson Exploateringsingenjör +46 8 579 216 42 Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 5 Diariekod: 222 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Förvärv

Läs mer

Budget 2013. i Eskilstuna

Budget 2013. i Eskilstuna Budget 2013 i Eskilstuna Ägardirektiv för Kommunföretag AB 2013 1 Innehållsförteckning Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning... 3 Kommunföretag AB... 4 Bolagsstyrning... 4 Taxor och hyror... 4 Parken

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 328 Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Analys av budget för Kuststad 2025

Analys av budget för Kuststad 2025 PM 1 (6) Datum 2016-12-15 Analys av budget för Kuststad 2025 I denna intern PM och Arbetsmaterial, analyseras i ett första inledande utkast 2017 års budget för Kuststad 2025. Inledningsvis ges en kort

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2015:653-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-04 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB Org nr 556008-5374 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Hallands Hamnar Halmstad AB:s verksamhet är, enligt bolagsordningen, att tillhandahålla hamnanläggningar

Läs mer

Medfinansieringsavtal Trafikverket Eskilstuna Tågdepå

Medfinansieringsavtal Trafikverket Eskilstuna Tågdepå Kommunstyrelsen 2017-08-14 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:445 Per Idesten 016-710 83 53 1 (2) Kommunstyrelsen Medfinansieringsavtal Trafikverket Eskilstuna Tågdepå Förslag till

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2015-03-26, 47 ANSVAR UPPFÖLJNING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

UPPDRAGSNUMMER

UPPDRAGSNUMMER PM VÄGTRAFIK Detaljplan industrispår i Rundvik, Nordmaling. Bakgrund och syfte Detaljplanen syftar till att skapa planmässiga förutsättningar till att koppla på ett industrispår till befintlig växel på

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9312 Område X Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-09-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektområdet, som utgörs av ett 40-tal fastigheter, är beläget utefter Djurgårdsvägen i sydöstra

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:265 RI (Dnr 123-1570/2017) Upphörande av underhåll på sidospår längs Mälarbanan i Sundbyberg (bdl 404) och Spånga (bdl 445) i Sundbybergs och Stockholms stad, Stockholms län samt hemställan om

Läs mer

Yttrande om översiktsplan Flens kommun

Yttrande om översiktsplan Flens kommun Kommunstyrelsen 2017-05-10 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:298 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande om översiktsplan Flens kommun Förslag till beslut

Läs mer

Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Eskilstuna Logistik och Etablering AB

Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Eskilstuna Logistik och Etablering AB Kommunstyrelsen Datum Kommunledningskontoret 2017-11-20 Miljö och samhällsbyggnad Kristina Birath, 016-7105156 1 (3) Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Eskilstuna Logistik och Etablering AB Förslag

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-10-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet, som är beläget i centrala delen av Boo, syftade till att efter en om- och nybyggnad av

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen 2011-11-16 David Arvidsson KFKS 2007/79-251 Sammanfattning Syfte med projektet var att reglera byggrätter med tillfartsvägar och

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Förändring av investeringsbudget Falkenbergs Näringsliv AB och Destination Falkenberg AB. KS

Förändring av investeringsbudget Falkenbergs Näringsliv AB och Destination Falkenberg AB. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-10-10 305 Förändring av investeringsbudget Falkenbergs Näringsliv AB och Destination Falkenberg AB. KS 2017-466 KS, KF Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 [9] Mark- och exploateringsenheten 2009-01-20 rev 2009-09-17 Plannummer: 45-33 Referens Agneta Engver Lindquist DETALJPLAN FÖR Tullinge Trädgårdsstad, etapp 3 Tullinge Villastad, Botkyrka

Läs mer

Anvisning av investeringsbudget - Missiv

Anvisning av investeringsbudget - Missiv Kommunstyrelsen 2017-05-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:353 Carin Granfors 016-710 95 38 1 (2) Kommunstyrelsen Anvisning av investeringsbudget - Missiv Förslag till beslut Förslag

Läs mer

162 Finansieringsavtal mellan Eskilstuna kommun och Trafikverket gällande del av Eskilstuna Tågdepå (KSKF/2017:445)

162 Finansieringsavtal mellan Eskilstuna kommun och Trafikverket gällande del av Eskilstuna Tågdepå (KSKF/2017:445) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-09-05 Sida 1(2) 162 Finansieringsavtal mellan Eskilstuna kommun och Trafikverket gällande del av Eskilstuna Tågdepå (KSKF/2017:445) Beslut Förslag

Läs mer

Riktlinjer för EXPLOATERINGS- AVTAL. Beslutade i kommunfullmäktige

Riktlinjer för EXPLOATERINGS- AVTAL. Beslutade i kommunfullmäktige Riktlinjer för EXPLOATERINGS- AVTAL Beslutade i kommunfullmäktige 2018-03-22 Foto: Sigtuna kommun Sigtuna Alla tiders mötesplats Sigtuna kommun är belägen i Stockholmsregionens starkaste tillväxtområde.

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET Bollebygds kommun, Västra Götalands län Samrådshandling 2009-01-20 Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET

Läs mer

Inriktningsbeslut för Stockholms Stads Parkerings AB avseende nytt parkeringsgarage i Hjorthagen

Inriktningsbeslut för Stockholms Stads Parkerings AB avseende nytt parkeringsgarage i Hjorthagen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-08-18 Ärende 7 Handläggare Stadshus AB: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Till

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Diarienr 2015/000864-FN nternati Riktlinjer för 2016-10-10 Beslutade av kommunfullmäktige den 2 februari 2017 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Ägardialog Göteborgs Hamn AB Summering och handlingsplan

Ägardialog Göteborgs Hamn AB Summering och handlingsplan Bilaga F Styrelsen 2017-02-06 1 Diarenummer: 0003/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ägardialog Summering och handlingsplan Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

260 Slutrapport Stiga Sports Arena Eskilstuna i Munktellstaden (KSKF/2018:315)

260 Slutrapport Stiga Sports Arena Eskilstuna i Munktellstaden (KSKF/2018:315) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(1) 260 Slutrapport Stiga Sports Arena Eskilstuna i Munktellstaden (KSKF/2018:315) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Slutrapporten

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-19

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-19 1(6) Plats och tid Rinmansalen, stadshuset, klockan 15:05-15.10 Beslutande Jimmy Jansson (S), ordförande Sarita Hotti (S) Marie Svensson (S) Mikael Edlund (S) Ann-Sofie Wågström (S), ersätter Mona Kanaan

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 november 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-73 ande Jonas Lövgren (M) ordförande Ingemar Einarsson (C) 67-68 Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Markanvisningsavtal, Årby Norra

Markanvisningsavtal, Årby Norra Kommunstyrelsen 2019-09-04 Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad KSKF/2019:190 Karin Israelsson 1 (2) Kommunstyrelsen Markanvisningsavtal, Årby Norra Förslag till beslut Markanvisningsavtal med Svenska

Läs mer

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011, 171 1/7 Strategi för Gislaveds kommuns markförsörjning STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Rätt mark på rätt plats MARKFÖRSÖRJNING MARKFÖRVÄRV

Läs mer

Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB

Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-04-09 KS 2013/0318 0480-450100 Kommunfullmäktige Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TIERPS KOMMUN Riktlinjer för kommunala markanvisningar 4"4, Bill - -?-s Dokumenttyp Riktlinjer för kommunal markanvisningar att gälla från och med 15 juni 2016 Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter

Läs mer

Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde

Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde 1 (4) Fastighets- och servicenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr FSN 2019-0020 Fastighets- och servicenämnden Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde Ärendebeskrivning Styrelsen

Läs mer

Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession

Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession 2015-04-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/319-291 Kommunstyrelsen Tomträtt för uppförande av skola i Makaronifabriken på Kvarnholmen, fastigheten Sickla 38:14 Erbjudande om tjänstekoncession Förslag

Läs mer

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Kst 2016/212 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (6) Vad är en markanvisning? Enligt 1 Lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs.

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Stefan Sköldén Mark-exploateringsingenjör Telefon 08 555 010 74 stefan.skolden@nykvarn.se kv. Kaffebryggaren KS/2017:458 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Destination Eskilstuna AB

Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Destination Eskilstuna AB Kommunstyrelsen 2018-10-16 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2018:375 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (2) Kommunstyrelsen Uppdragsavtal mellan Eskilstuna kommun och Förslag till beslut

Läs mer

Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station

Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station 1 (5) Ärendenummer Trafikverket TRV 2019/ Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station Detta avtal avser byggande och genomförande av åtgärder och innefattar medfinansiering från annan

Läs mer

-Det råder en viss uppdelning av finansieringssystemen mellan väg- och spårinvesteringar. Det finns en investeringsdel för infrastruktur, rörlig del

-Det råder en viss uppdelning av finansieringssystemen mellan väg- och spårinvesteringar. Det finns en investeringsdel för infrastruktur, rörlig del -Det råder en viss uppdelning av finansieringssystemen mellan väg- och spårinvesteringar. Det finns en investeringsdel för infrastruktur, rörlig del för driftskostnaderna, samt kostnaderna för fordonen.

Läs mer

Godkännande av aktieförsäljning Parken Zoo i Eskilstuna AB

Godkännande av aktieförsäljning Parken Zoo i Eskilstuna AB Kommunstyrelsen 2016-05-27 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2016:365 Kristina Birath 1 (4) Kommunstyrelsen Godkännande av aktieförsäljning Parken Zoo i Eskilstuna AB Förslag till beslut

Läs mer

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 1 (2) Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 68 Överlåtelse av fastigheten Kalmar Törneby 8:18 från Kalmar kommun till Kalmar Öland Airport AB Handlingar

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 115 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB)

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Ulricehamns Energi AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37 och fastställda

Läs mer

Uppförande av kulturhus och bostadshus samt ianspråktagande av befintligt garage på Messingen jämte försäljning av Vilunda Parkering AB (KS/2013:364)

Uppförande av kulturhus och bostadshus samt ianspråktagande av befintligt garage på Messingen jämte försäljning av Vilunda Parkering AB (KS/2013:364) Kommunfullmäktige 2013-10-28 31 11 Uppförande av kulturhus och bostadshus samt ianspråktagande av befintligt garage på Messingen jämte försäljning av Vilunda Parkering AB (KS/2013:364) Ärendebeskrivning

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2013-11-08 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet omfattar del av Insjöns villaområde och är beläget i den nordöstra delen av Boo, vid gränsen

Läs mer

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Fastställda av moderbolaget Rodret i Örnsköldsvik AB den 10 november 2014, 73. 1. Föremålet för verksamheten i bolaget (syftet) Föremål för bolagets

Läs mer

-1- Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-17 142 att gälla fr o m 2015-07-01.

-1- Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-17 142 att gälla fr o m 2015-07-01. -1- TILLÄMPNINGSANVISNING - BILAGA TILL REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN, BYGGNADSNÄMND OCH TEKNISK NÄMND Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-17 142 att gälla fr o m 2015-07-01. SYFTE Syftet med föreliggande

Läs mer

Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisningsoch exploateringsavtal Fastställd av regionfullmäktige Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-03-25 Gäller fr o m 2019-05-01 Ärendenr RS 2018/720 Version

Läs mer

Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning

Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning Eskilstuna Kommunföretag AB är moderbolag i en koncern bestående av: Eskilstuna Kommunfastigheter AB Eskilstuna Energi och Miljö AB Eskilstuna Jernmanufaktur

Läs mer

Månadsrapport Handläggare Kommunstyrelsen månadsrapport per oktober 2017 Driftredovisning Jan-okt 2017 Helår 2017

Månadsrapport Handläggare Kommunstyrelsen månadsrapport per oktober 2017 Driftredovisning Jan-okt 2017 Helår 2017 Handläggare Niklas Almhager Tel. 0152-29358 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen månadsrapport per oktober 2017 Driftredovisning Kommunstyrelsen (tkr) Utfall (U) Jan-okt 2017 Helår 2017 Budget Avvi kel s e

Läs mer

Slutrapport. Slutrapport Solberga, etapp

Slutrapport. Slutrapport Solberga, etapp Slutrapport Slutrapport Solberga, etapp 7 2018-04-27 SLUTRAPPORT 2 (7) SLUTRAPPORT 3 (7) Innehåll 1 Sammanfattning...4 2 Inledning...4 3 Projektets resultat...4 4 Utvärdering av arbetet i projektet...5

Läs mer

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

228 Uppdragsavtal med Destination Eskilstuna AB (KSKF/2018:375)

228 Uppdragsavtal med Destination Eskilstuna AB (KSKF/2018:375) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-06 Sida 1(2) 228 Uppdragsavtal med Destination Eskilstuna AB (KSKF/2018:375) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Uppdragsavtalet mellan Eskilstuna kommun

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker

Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker 1 Bakgrund Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har i olika ärenden tagit beslut som påverkar hanteringen av kommunens verksamhetsparker - Nolhaga Park, Gräfsnäs

Läs mer

En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan.

En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan. En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan. LOGISTIKPOSITION K ARLSHAMN Öst är det nya Väst! Effektiv logistik handlar till stor del om att minimera förflyttning av gods både

Läs mer

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren Handlingsplan Boende 1. Inledning 4 Mälarstäder (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning NLC Terminal Umeå

Järnvägsnätsbeskrivning NLC Terminal Umeå 1 (7) Järnvägsnätsbeskrivning NLC Terminal Umeå Gäller fr.o.m 2015-08-31 2 (7) Senast införda ändring Datum Omfattning Sida 2010-08-03 Nytt dokument Alla 2012-09-01 Ändring Alla 2014-05-12 Nya kontaktuppgifter,

Läs mer

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5)

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Projektbeställare Projektledare David Lanthén Amanda Docherty Datum 2016-06-01 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0215 Innehållsförteckning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Östra Eneby 1:1 med närområde (Östra Ryssnäs) inom Svärtinge i Norrköpings kommun, Fysisk planering den 24 mars 2011 reviderad den 13 september

Läs mer

ÄGARDIREKTIV TILL ESKILSTUNA KOMMUNFÖRETAG AB FÖR ÅR 2008. Eskilstuna Kommunföretag AB är moderbolag i den kommunala bolagskoncernen.

ÄGARDIREKTIV TILL ESKILSTUNA KOMMUNFÖRETAG AB FÖR ÅR 2008. Eskilstuna Kommunföretag AB är moderbolag i den kommunala bolagskoncernen. ÄGARDIREKTIV TILL ESKILSTUNA KOMMUNFÖRETAG AB FÖR ÅR 2008 ALLMÄNT Eskilstuna Kommunföretag AB är moderbolag i den kommunala bolagskoncernen. Bolagets syfte är att minska risktagandet inom bolagssfären,

Läs mer

Genomförandestrategi för Ekängen

Genomförandestrategi för Ekängen 1 (6) 2013-05-14 2013-243 Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Håkan Sylvan, detaljplanering Anna Call, mark- och exploatering Samhällsbyggnadsnämnden Genomförandestrategi

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB och Länsstyrelsen i Södermanlands län och Regionförbundet Sörmland

Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB och Länsstyrelsen i Södermanlands län och Regionförbundet Sörmland Kommunstyrelsen 2017-05-22 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017: 375 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (3) Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB

Läs mer

Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering

Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering 2 (8) Inledning I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid. Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar framtid.

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Fastighets AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att i allmännyttigt syfte

Läs mer