Arbetsförmedlingens och Kriminalvårdens policy för Kramiverksamheterna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsförmedlingens och Kriminalvårdens policy för Kramiverksamheterna"

Transkript

1 1(6) Beslutsdatum: Senast ändrad: Beslutad av: Angeles Bermudez Svankvist Lars Nylén Arbetsförmedlingens och Kriminalvårdens policy för Kramiverksamheterna Bakgrund Arbetsförmedlingen och Kriminalvården har ett gemensamt regeringsuppdrag att samverka för Kriminalvårdens klienters inträde på arbetsmarknaden. Grunden för denna samverkan är en nationell överenskommelse mellan myndigheterna. Syftet är att samarbeta om såväl resurser som kompetens för att gemensamt motverka fortsatt utanförskap för målgruppen. Krami bygger på samverkan och samarbete mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och kommunen. Genom ett tätt samarbete, ett pedagogiskt förhållningssätt samt ett kontrakt med deltagaren säkras möjligheten att nå målet arbete. Kriminalvården och Arbetsförmedlingen har enats om denna policy för att skapa enhetlighet och ge vägledning såväl till etablerade som till nystartade Kramiverksamheter, nedan kallat Krami. Syftet med policyn är att tydliggöra statens roll i Krami. Policyn ska utgöra grund för myndigheternas dialog med kommunen, som är tredje part i samarbetet. Grundförutsättningar för Krami Verksamheten Deltagare - En skriftlig överenskommelse ska upprättas mellan de tre parterna Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och kommunen - Det ska finnas en beslutsmässig styrgrupp där de tre parterna ingår - Verksamheten ska präglas av ett konsekvenspedagogiskt förhållningssätt - Verksamheten ska bedrivas i egen lokal - Krami är i normalfallet en gruppverksamhet. Bedömer personalen det som bättre för individen kan individuella starter förekomma - Riktpunkt för verksamheter med en (1) personal per part är att deltagare startinskrivs per år. För större verksamheter är riktpunkten startinskrivningar. - Erfarenheten säger att kvinnor har lättare ta till sig programverksamhet där bara kvinnor deltar. På de orter där möjligheten finns bör därför separata verksamheter för män och kvinnor ordnas - Deltagande i Krami är frivilligt och förutsätter en vilja till förändring för att leva ett laglydigt liv, bli självförsörjande och vara fri från missbruk.

2 2 Personal Lokaler - Drogkontroll arrangeras lokalt av varje Krami - Fullföljer deltagaren sitt åtagande i kontraktet erbjuder Krami honom/henne möjlighet att uppnå målet anställning/reguljär utbildning. - Varje part bidrar med tjänster enligt tilldelade medel. I normalfallet minst en heltidstjänst per part. - Att arbeta i Krami innebär en vilja att samverka och en vilja att ta på sig en pedagogisk roll i sitt arbete. Arbetet innebär nära vägledande kontakt med deltagarna - Varje ny medarbetare i Krami ska under första anställningsåret erhålla grundutbildning i konsekvenspedagogik. Därefter sker påfyllnad av kunskap enligt lokal/nationell planering - All Kramipersonal har möjlighet att delta i Nationella Samverkansgruppens årliga konferens för Krami - Arbetsledning och arbetsmiljöansvar för Kramipersonal är i enlighet med gällande beslutsordning för respektive organisation. Lokalerna ska utrustas så att de är ändamålsenliga för verksamheten. Detta innebär exempelvis att - samtliga medarbetare kan utföra sina myndighetsuppdrag - det finns rum för gruppaktiviteter - det finns utrymme för sociala aktiviteter - deltagare och personal kan äta/tillreda lunch etc. - det finns tillgång till hygienutrymmen Krami-konceptet Mål Deltagarna ska Finna, få och behålla ett arbete Leva ett laglydigt liv Bli självförsörjande och bli delaktiga i nya sociala sammanhang Som ett medel för att nå dessa mål tillämpar Krami konsekvenspedagogik i syfte att öka den sociala handlingskompetensen. Konsekvenspedagogiken bygger på ett betraktelsesätt som innebär att individen är fri i sitt handlande, att deltagaren har möjlighet att välja och att denne har rätt och skyldighet att själv ta ansvar för sina handlingar i mötet med de krav som omgivningen ställer. Deltagarna ska se och förstå konsekvenserna av sina handlingar för att därefter kunna göra medvetna val.

3 3 Målgrupp Verksamheten riktar sig till kvinnor och män som i normalfallet är aktuella hos samtliga tre organisationer. Gemensamt för målgruppen är sociala svårigheter med kriminellt beteende, alternativt att de befinner sig i kriminella sammanhang. Verksamheten riktar sig till personer från 18 år. Personal Personal från de tre organisationerna arbetar tillsammans i egen lokal och med gemensam programidé och arbetssätt. Arbetet utgår från ett gemensamt förhållningssätt med ett framåtsyftande perspektiv på deltagarnas förutsättningar och resurser. Varje part medverkar med sin kompetens, sina resurser och sina insatser utifrån sina specifika uppdrag. Ledning Styrning Grundförutsättning för gemensam styrning I Nationella samverkansgruppen och lokal styrgrupp sker gemensam beredning. Varje part fattar sedan beslut för sig. Nationell nivå Styrning på nationell nivå sker för Arbetsförmedlingens och Kriminalvårdens del i den Nationella Samverkansgruppen mellan de båda myndigheterna. Nationella samverkansgruppen behandlar frågor om: riktlinjer för lokala överenskommelser personalresurser per verksamhet och år kvantifierbara mål årligen bereder förslag på orter där Krami ska utredas, startas eller avvecklas nästkommande år uppföljning halvårsvis riktlinjer/policydokument Nationella Samverkansgruppens arbetsutskott ska årligen sammanträffa med representanter för de lokala styrgrupperna i gemensamt möte kring aktuella frågor. Arbetsutskottet kommer vid behov att skapa arbetsgrupper med representanter för personal/styrgrupp i aktuella frågor. Lokal nivå Överenskommelse om lokal Kramiverksamhet görs mellan Kriminalvårdens regionchef, arbetsförmedlingschef med områdesansvar (AFO) samt berörd chef inom kommun/kommunerna. (För mall se bilaga 1) I enlighet med den nationella överenskommelsen om samverkan ska den lokala samverkan präglas av långsiktighet. Det innebär att överenskommelsen om Kramiverksamhet kan vara längre än ett år. Resurstilldelning från respektive organisation kan endast bestämmas per budgetår.

4 4 Lokala styrgruppen ansvarar för: resultat budget och fördelning av kostnader uppföljning samt återrapportering till nationella samverkansgruppen att årligen ta fram verksamhetsplan och verksamhetsredovisning rekrytering av personal gemensamma administrativa rutiner kvalitetssäkring inklusive eventuella lokala kvalitetsmål Den lokala styrgruppen sammanträder minst tre gånger per år. Protokoll förs. Verksamhetsredovisning sänds årligen till Nationella Samverkansgruppen senast 31 mars. (För mall se bilaga 2).I verksamhetsredovisningen ska resultatet framgå. I den mån resultatet avviker från uppställda mål, ska redovisningen innehålla en analys av orsaken till avvikelsen. Fördelning av kostnader Respektive organisation ansvarar för lön och kostnad för kompetensutveckling samt andra kostnader, t.ex. IT-stöd, för den egna personalen. Gemensamma driftskostnader regleras i den lokala överenskommelsen. Driftskostnader för lokaler, inventarier, fritidsaktiviteter, kopiator, resor mm. Arbetsförmedlingen ansvarar för kostnader för arbetsmarknadspolitiska program. Kvalitetssäkring Den lokala styrgruppen är ansvarig för att respektive Krami arbetar i enlighet med riktlinjer/policydokumentet. Varje enskilt Krami ska ha definierade ansvarsområden och befogenheter. För att tillförsäkra en hög kvalitet i arbetet krävs att inte bara Kramipersonalen utan också ledningen för respektive organisation är delaktig i förbättrings- och utvecklingsarbetet. Stöd från och kunskap bland övrig personal i berörda myndigheter och kommuner är viktigt för att undvika missförstånd och motkrafter. Ett bra klimat skapas av goda relationer mellan ledning, personal och deltagare. De olika organisationerna ska verka för att samverkan kan fungera inom den egna organisationen. Verksamhetsuppföljning Lokal styrgrupp ska se till att Kramipersonalen dokumenterar deltagarna i Kriminalvårdens Excel-mall Kriminalvårdens verkställighetsplan (av Kramifrivårdaren) Arbetsförmedlingens dokumentationssystem AIS

5 5 Kramiprocessen Beslutsordning Respektive personal i Krami beslutar enligt sin myndighets delegationsordning. Konsensus ska gälla i personalgruppen för vilka som ska starta eller inte. Arbetsförmedlingen tar det formella beslutet om inskrivning och avstängning/utskrivning enligt arbetsförmedlingens regler. Före avstängning ska konsekvenssamtal hållas. Startinskrivning i Krami Personalen deltar aktivt i rekrytering av nya deltagare via informationsinsatser till anstalter, frivårdskontor, socialtjänst etc. Förutom personer med övervakning kan även intagna på anstalt med frigång, utökad frigång, halvvägshus och vårdvistelse enligt 54 KvaL bli aktuella. Att söka till Krami är ett steg inom den planering som görs i verkställighetsplaneringen. Deltagarna söker till Krami på eget initiativ, via skriftlig eller muntlig intresseanmälan som sedan följs av informationsträff och/eller intervju. Utgångspunkter för att nå målsättningarna i Krami är att deltagarna har boende, ordnad barnomsorg, inga kända kommande rättegångar som kan leda till fängelsestraff, uppvisa drogfrihet och kan vara heltid på Krami. I syfte att minska väntetiderna mellan gruppstarterna och bygga en relation före gruppstart kan en förberedande aktivitet ordnas med korta träffar. Ett annat sätt är att deltagarna arbetstränar via socialtjänsten före start. Varje deltagare undertecknar ett kontrakt inför start på Krami. (För mall se bilaga 3). I kontraktet förbinder sig deltagaren att avhålla sig från kriminalitet, våld och droger och i övrigt uppträda på sådant sätt att programmet går att fullfölja för honom/henne själv såväl som för andra deltagare. Vid start i vägledningsgrupp skrivs deltagaren in i Arbetsförmedlingens AIS samt registreras i Kriminalvårdens gemensamma Excelmall för Kramiverksamheten. Deltagarnas ekonomi under Kramitiden Vid start i Kramis vägledningsaktivitet erhåller deltagaren normalt aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen. När detta inte är möjligt ska deltagaren ansöka om försörjningsstöd från kommunen. Verksamhetsinnehåll och aktiviteter Kramiprogrammet innehåller två till fyra veckors vägledningsaktiviteter i grupp. Gruppen ger möjlighet att lära och utvecklas i sociala sammanhang. Deltagarna ska ges ökad kunskap om kraven på arbetsmarknaden, yrkesvägledning och allmän information om arbetsmarknadens parter. De ska också få information om sina rättigheter och skyldigheter, budgetrådgivning, skuldsanering och information från kronofogden med flera. Aktiviteterna följs av arbetspraktik. Praktikperioderna varierar över tid i enlighet med gällande regelverk och deltagarens behov. Syftet är att praktiken ska övergå till anställning alternativt utbildning. Som en del av den pedagogiska processen hålls under

6 6 praktiken kontinuerlig kontakt mellan personal, deltagare och arbetsgivare. Kontakten kvarstår under anställningens första år. Formerna bestäms efter individuella behov och lokala förutsättningar. Om behov och intresse finns har individen möjlighet till fortsatt råd och stöd även efter det första året. Sådana kontakter får ske utanför deltagarens arbetstid. Förutom aktiviteter som är direkt riktade mot arbete/utbildning kan fritidsverksamhet förekomma. I detta arbete kan man med fördel ta hjälp av lekmannaövervakare. Deltagarnas utvärdering Utvärdering görs av deltagarna efter vägledningsaktiviteterna. Utvärdering kan även göras efter praktiktiden. Slututskrivning från Krami Slutlig utskrivning sker till arbete eller reguljär utbildning (vid arbetsmarknadsutbildning har deltagaren fortfarande kontakt med Krami, med syfte att nå målet anställning efter avslutad utbildning). Avstängning/utskrivning kan ske vid kontraktsbrott. Återinskrivning är då möjlig. Framgångsfaktorer en någorlunda sammanhållen grupp som är ålders- och bakgrundmässigt homogen samt har en vilja till att förändra sina handlingar och synsätt. Personalens förmåga att motivera till förändring samt att fungera som förebild i sociala sammanhang är också framgångsfaktorer. En metodisk användning av konsekvenspedagogiken förbättrar resultaten. Det är av stor vikt att personalen är överens om hur de konsekvenspedagogiska begreppen ska tolkas, definieras och användas pedagogiskt. Kontraktet att medverka i Krami ska av deltagarna uppfattas som ett verkligt val. Angeles Bermudez -Svankvist Generaldirektör Arbetsförmedlingen Lars Nylén Generaldirektör Kriminalvården

Sida: 0 av 5. Krami Trollhättan Vänersborg Ett samarbete mellan

Sida: 0 av 5. Krami Trollhättan Vänersborg Ett samarbete mellan Sida: 0 av 5 Krami Trollhättan Vänersborg Ett samarbete mellan Inledning Kriminalvårdens klienter har en mycket svag ställning på arbetsmarknaden. Utmärkande är begränsad arbetslivserfarenhet, mest kortvariga

Läs mer

Samarbetsavtal om KRAMI 2015

Samarbetsavtal om KRAMI 2015 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2014-12-04 Diarienummer AMN-2015-0113 Arbetsmarknadsnämnden Samarbetsavtal om KRAMI 2015 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås

Läs mer

WORKSHOP. Krami. Presenterat Av Mona Sjögren & Mikael Andersson

WORKSHOP. Krami. Presenterat Av Mona Sjögren & Mikael Andersson WORKSHOP Krami Presenterat Av Mona Sjögren & Mikael Andersson INNEHÅLL Bakgrund och organisation Målgruppen Krami programmet Arbetsmetodik Krami utvärderad VAD ÄR KRAMI? Rehabiliteringsprogram för unga

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Frivårdsinspektör På uppdrag av

Läs mer

KRAMI. Mona Sjögren & Mikael Andersson. Kriminella får jobb genom Krami

KRAMI. Mona Sjögren & Mikael Andersson. Kriminella får jobb genom Krami KRAMI Kriminella får jobb genom Krami Lyckad satsning av Krami Publicerat: tisdag 16 november 2010 Krami i Borlänge hjälper tidigare fångar ut i samhället igen. Och sedan Krami startade i Borlänge så har

Läs mer

Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014

Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2013-12-06 Rev 2014-01-24 Diarienummer UAN-2013-0567 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014

Läs mer

Lokal överenskommelse för Krami 2018

Lokal överenskommelse för Krami 2018 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Helmer Linda Datum 2018-01-03 Diarienummer AMN-2017-0375 Lokal överenskommelse för Krami 2018 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Krami-verksamhet i Umeå

Krami-verksamhet i Umeå Samordningsförbundet Umeå Projekt/verksamhetsbeskrivning Umeå den 2006-12-06 Krami-verksamhet i Umeå Bakgrund/Problemformulering Krami-verksamheten har sitt ursprung från Köpenhamn och startade 1974. Jens

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Plan att redovisas senast 28 februari 2012 enligt regleringsbreven för 2012 aktivitetsersättning

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun. Årsrapport 2007

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun. Årsrapport 2007 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun. Årsrapport 2007 2007-03-01 2007-12-31 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Cecilia Ökvist Lennart Persson På uppdrag

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun Rapport 2007-2009 2007-03-01 2009-12-31 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Annika Jonsson Rapport 2007-2009 2(16)

Läs mer

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66 Chefspolicy Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-24 Dnr 2014/66 1 Chefspolicy Bergs kommun 2 Inledning Syftet med chefspolicyn är att sammanfatta

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Chefspolicy för Söderköpings kommun

Chefspolicy för Söderköpings kommun y c i l o p s Chef Chefspolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-13 43 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och verka i.

Läs mer

Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen

Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen Projekt Vägen till Bostad Vägen ut! kooperativen Projekt Vägen till Bostad Regeringens hemlöshetssatsning 2 år Pågår till 2010-10-31 Vägen ut! kooperativen i samarbete med Kriminalvården Region Väst /

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 arbetslöshet 2a. Månadsrapport 2012-04-27 Tidsperiod: mars 2012 Sida: 2 av 12 Sida: 3 av 12 Dnr: AF-2011/414101 Datum: 2012-04-27 Återrapportering enligt regleringsbrevet

Läs mer

Kriminalvårdens riktlinjer för samverkan med civilsamhället m.m. (2018:6)

Kriminalvårdens riktlinjer för samverkan med civilsamhället m.m. (2018:6) Kriminalvårdens riktlinjer för samverkan med civilsamhället m.m. (2018:6) 2 (8) Revideringar Datum Avser 2018-07-19 Riktlinjer beslutade av Lennart Palmgren (Frivårdsdirektör) 3 (8) 1 Inledning Dessa riktlinjer

Läs mer

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker Förslag till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA KFV Bakgrund TUNA (Träning, Utveckling Nära Arbetslivet) Eskilstuna är en samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Eskilstuna

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02 Parter: Polismyndigheten i Stockholms län OFR/P OFR/S Jusek SEKO Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

Anne-Chatrine Älgevik

Anne-Chatrine Älgevik Anne-Chatrine Älgevik RIKTLINJER Riktlinjer nr 2007:16 1 (5) Rökfri Kriminalvård Kriminalvårdens riktlinjer 2007:16 Huvudkontoret Personalenheten Postadress Besöksadress Telefon Fax E-post 077-22 80 800

Läs mer

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar Riktlinjer Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar 1 FÖRORD Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar är olika forum för dialog mellan arbetsgivaren och medarbetare. Genom en dialog

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH KRIMINALVÅRDEN

ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH KRIMINALVÅRDEN ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH KRIMINALVÅRDEN Delrapport av Uppdrag till Kriminalvården och Arbetsförmedlingen om åtgärder för att främja dömda kvinnors förutsättningar på arbetsmarknaden JU2012/3982/KRIM 31 maj

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Företagarna. DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag

Företagarna. DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag Varför finns DUA? Många unga är arbetslösa (17 % Västernorrland 12 % riket). En stor del av gruppen har inte fullständig gymnasieutbildning (24%

Läs mer

policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige

policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige r a t e b r Meda policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-12-15 165 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Kvalitetskrav Fritidsgårdar

Kvalitetskrav Fritidsgårdar Kvalitetskrav Fritidsgårdar Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-27 Dnr: 185-2016 KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sida 1 Gemensamma rutiner och administrativa system Avvikelser

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning VERKSAMHETSPLAN 212 (dnr 211:29 / 1) 1. Inledning Samordningsförbund har ett unikt uppdrag att stödja samordnade insatser för personer som behöver hjälp av flera huvudmän för att komma tillbaka till arbete.

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy Beslutad av kommunfullmäktige 2008-11-24 och framtagen i samverkan med samtliga fackliga organisationer Gäller från 2009-01-01 Uppdaterad enligt personaldelegationens beslut 2014-06-18

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 12 februari 2009-2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum: 2012-02-12 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget

Läs mer

Sida: 2 av 20. Fler personliga möten

Sida: 2 av 20. Fler personliga möten Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 2013-02-22 Tidsperiod: år 2012 Sida: 2 av 20 Sida: 3 av 20 Dnr: AF-2011/414101 Datum: 2012-02-22 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2012, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet ÖVERENSKOMMELSE KOMMUNLEDNINGSKANSLIET

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet ÖVERENSKOMMELSE KOMMUNLEDNINGSKANSLIET Bilaga 2 Redovisning av befintlig verksamhet Höörs kommun: Box 53 243 21 Höör Besöksadress: Södergatan 28 Höör Tel: 0413-280 00 Fax: 0413-207 41 kommun@hoor.se www.hoor.se www.facebook.com/hoorskommun

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Personalpolitiskt program - uppdatering

Personalpolitiskt program - uppdatering Titel: Personalpolitiskt program 1 (6) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 4.0 Fastställd: KF 2016-09-14, 75 Uppdateras: Personalpolitiskt program - uppdatering Styrdokument för personalarbetet

Läs mer

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 (5) RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 Parter och XX kommun. 2 Avtalstid Avtalet gäller fr.o.m. 2008-xx-xx tills vidare med möjlighet för part att skriftligt säga upp

Läs mer

Drogpolicy. Dorotea kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den , 52

Drogpolicy. Dorotea kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den , 52 Drogpolicy för ANSTÄLLDA INOM Dorotea kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 2005-12-13, 52 Inledning Detta dokument ersätter Drogpolicydokument för Dorotea kommun som utarbetades under 1995. Denna policy

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-02-17 Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post: goran.thunberg@vasteras.se Kopia till Ylva Wretås Strateg Stadsledningskontoret

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering2012 2012-03-15 Tidsperiod: januari 2012 Sida: 2 av 12 Sida: 3 av 12 Dnr: AF-2011/414101 Datum: 2012-03-15 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2012, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

Chefs- och ledningspolicy

Chefs- och ledningspolicy STYRDOKUMENT DATUM 2012-12-03 Chefs- och ledningspolicy Detta dokument ersätter Ledningspolicy antagen av kommunstyrelsen 2000-05-15, KS 4.05. Inledning Verksamheten i Älvsbyns kommun ska vara visions-

Läs mer

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN VISION Polismyndigheten i Kronobergs län ska vara en attraktiv arbetsplats med medarbetare som känner arbetstillfredsställelse i sitt arbete

Läs mer

Samverkan. Arbetsförmedlingen Mariestad Charlotte Bergström. Kriminalvården VO Mariestad anstalten Rödjan Christer Mann

Samverkan. Arbetsförmedlingen Mariestad Charlotte Bergström. Kriminalvården VO Mariestad anstalten Rödjan Christer Mann Samverkan Arbetsförmedlingen Mariestad Charlotte Bergström Kriminalvården VO Mariestad anstalten Rödjan Christer Mann Kriminalvårdens klienter ska få del av Arbetsförmedlingens tjänster efter behov och

Läs mer

Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå

Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-08 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren) å ena sidan

Läs mer

Medarbetarsamtal. Samtal om måluppfyllelse och förväntningar, medarbetarskap, organisation och arbetsmiljö, kompetensutveckling.

Medarbetarsamtal. Samtal om måluppfyllelse och förväntningar, medarbetarskap, organisation och arbetsmiljö, kompetensutveckling. Medarbetarsamtal Samtal om måluppfyllelse och förväntningar, medarbetarskap, organisation och arbetsmiljö, kompetensutveckling Samtal om lön Besked om lön Datum: Medarbetare: Ansvarig chef: 16 12 28 Medarbetarsamtal

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler Sid 1 (5) Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler 1. Bakgrund Universitetsstyrelsen fattade den 11 juni 2009 ett inriktningsbeslut avseende Akademiskt och

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747 Polismyndighetens strategi för likabehandling 2017-2021 PM 2017:33 Saknr. 747 Strategi 2 (8) Avser område/ämne Likabehandling 2017-2021 Beslutad av/titel Rikspolischefen Dan Eliasson Gäller för följande

Läs mer

Kommunfullmäktige 11 juni

Kommunfullmäktige 11 juni KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 11 juni 2013 33 Paragraf Diarienummer KS-2013/705.173 Sociala insatsgrupper - bordläggning av svar på interpellation ställd av Emil

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Gemensamma taget, GT

Gemensamma taget, GT Gemensamma taget, GT Bakgrund/Problemformulering I Lycksele finns det ca: 80 helt arbetslösa ungdomar under 25 år och ytterligare 200 till som har deltid, eller tillfälliga anställningar. Ett flertal ungdomar

Läs mer

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige 2003-10-09 Inledning Som anställd i Falu Kommun är Du en viktig del av alla Falubors vardag. Det är genom ditt och alla dina kollegors arbete

Läs mer

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 2007-06-12 Dnr PA 10-2007/201 Ändring i avtal dnr PA 49-06/121, daterad 20060215. Beslutad i Centrala samverkansgruppen den 12 juni 2007 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 1 Inledning

Läs mer

Arbetsträning. & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN

Arbetsträning. & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN Arbetsträning & karriärstöd HOS VÄGEN UT! KOOPERATIVEN Vägen ut!s arbetsträning är kopplad till företagande och riktiga arbetsuppgifter. Arbetet formar vår vardag välkomnar alla. har medarbetare med egen

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg?

Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg? Alla förtjänar en ärlig chans. Är du redo att ta nästa steg? Är det dags att tänka på vad du skall göra efter du har muckat? Har du 2-6 månader kvar till din villkorliga frigivning? Har du tröttnat på

Läs mer

Stångåstaden Ett steg till sysselsättning

Stångåstaden Ett steg till sysselsättning Tjänsteskrivelse 1 (5) Utbildningskontoret Johanna Lensell Rebillon 2018-04-13 Dnr BIN 2018-70 Bildningsnämnden Stångåstaden Ett steg till sysselsättning Förslag till beslut 1. Bildningsnämnden godkänner

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(8) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Åke

Läs mer

Personalpolicy i Hultsfreds kommun

Personalpolicy i Hultsfreds kommun Personalpolicy 1 (5) Personalpolicy i Hultsfreds kommun Inledning Kommunstyrelsen är det politiska organ som ytterst är ansvarig för personalpolitiken i Hultsfreds kommun. Det är kommunstyrelsen som beslutar

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:3250 av Beatrice Ask m.fl. (M) med anledning av skr. 2015/16:27 Riksrevisionens rapport om återfall i brott

Motion till riksdagen 2015/16:3250 av Beatrice Ask m.fl. (M) med anledning av skr. 2015/16:27 Riksrevisionens rapport om återfall i brott Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3250 av Beatrice Ask m.fl. (M) med anledning av skr. 2015/16:27 Riksrevisionens rapport om återfall i brott Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Riktlinjer för arbetsplatsträffar. Planera för arbetsplatsträff. Genomföra arbetsplatsträff

ESLÖVS KOMMUN. Riktlinjer för arbetsplatsträffar. Planera för arbetsplatsträff. Genomföra arbetsplatsträff Riktlinjer för arbetsplatsträffar Arbetsplatsträffen ska möjliggöra för samtliga medarbetare att aktivt delta i och ta ansvar för utveckling, planering och uppföljning samt ständig förbättring av den egna

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun. Halvårsrapport 2008

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun. Halvårsrapport 2008 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Umeå kommun. Halvårsrapport 2008 2008-01-01 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Cecilia Ökvist Lennart Persson På

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN 1 LOKALT I För att vidareutveckla verksamheten ska delaktighet och inflytande öka för medarbetare i Vilhelmina kommun. Beslut ska så långt det är möjligt fattas av dem som berörs i sin dagliga verksamhet,

Läs mer

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-12-11 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Samtliga Förvaltningar Fastställt av: TKL 2016-11-18

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Arbetsförmedlingen Bryggan kan anvisa vuxna arbetssökande med försörjningsstöd samt ungdomar (16-24 år) till parallella insatser på JobbMalmö.

Arbetsförmedlingen Bryggan kan anvisa vuxna arbetssökande med försörjningsstöd samt ungdomar (16-24 år) till parallella insatser på JobbMalmö. Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Innerstaden i Malmö stad Mellan Arbetsförmedlingen Bryggan och Malmö stad

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Samverkan... 3 Arbetsbeskrivning i samverkan... 3 Samverkan/Förebyggande... 4 Tänkbara mål i fortsatt

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Antal elever behöriga till gymnasieskolan (siris skolverket)

Antal elever behöriga till gymnasieskolan (siris skolverket) Målgrupp bilaga 1 Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen i Surahammar/Hallstahammar har gemensamt gjort kartläggningar (2015) för att få ett grepp om målgruppens storlek samt att försöka kartlägga vilka

Läs mer

13 Svar på återremiss, motion, Åtgärder för att hantera sekundära trauman (Kst/2016:108)

13 Svar på återremiss, motion, Åtgärder för att hantera sekundära trauman (Kst/2016:108) Kommunfullmäktige 2017-02-27 1 (5) 13 Svar på återremiss, motion, Åtgärder för att hantera sekundära trauman (Kst/2016:108) Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena

Läs mer

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Samlokalisering av handläggare från fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottens läns landsting Ledning/styrning består

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP

RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Arbetsmarknads- och socialnämnden 2018-05-23 Ansvarig: Amanda Klint Diarienummer: POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Policy Arbetsmiljöpolicy

Policy Arbetsmiljöpolicy Policy Arbetsmiljöpolicy Fastställd av: KF 182 2016-11-22 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Policy Arbetsmiljöpolicy... 3 Omfattning... 3 Vem omfattas av policyn... 3 Definition av arbetsmiljö i denna

Läs mer

Granskning av kommunens integrationsarbete. Revisorerna Sandvikens kommun

Granskning av kommunens integrationsarbete. Revisorerna Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunens integrationsarbete Karin Magnusson David Boman Revisorerna Sandvikens kommun September 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr F1 4129/04 REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2010-05-06

Läs mer

Silvie Jalmsell, sektionschef unga vuxna Arlandaregionen Arbetsförmedlingen

Silvie Jalmsell, sektionschef unga vuxna Arlandaregionen Arbetsförmedlingen KONTAKTUPPGIFTER Hanna Bäck Enhetschef Vägval Ungdom 08-590 973 39 Hanna.back@upplandsvasby.se BEHÖRIGA FÖRETRÄDARE Upplands Väsby, 2015-12-31 Mathias Bohman, Kommunstyrelsens ordförande Upplands Väsby

Läs mer