Rapport från studieresa till presidentvalet i USA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från studieresa till presidentvalet i USA"

Transkript

1 Rapport från studieresa till presidentvalet i USA 1. Inledning En grupp från reste i november 2012 till Washington DC för att på plats studera presidentvalet i USA. Gruppen bestod av Anna Steele och Anne-Lie Elfvén från styrelsen samt tre av vinnarna i medlemsvärvartävlingen, nämligen Bengt Hall, Lund, Anders Unnerstad, Norrtälje, och Christina Gelezelius, Linköping. Delegationen anlände på kvällen lördagen den 3 november för att följa valet som skedde tisdagen den 6 november. I programmet för studieresan ingick att uppsöka kampanjaktiviteter, besöka vallokaler, träffa ett antal journalister, ha möte med statsvetare, prata med vanliga väljare samt få en dragning inför valet på Svenska ambassaden med efterföljande valvaka. 2. USA United States of America Amerikas förenta stater är en förbundsrepublik vars konstitution antogs den 17 september USA består av 50 delstater med totalt 314 miljoner invånare. Landet är världens största ekonomi och det tredje största till yta och befolkningsstorlek. USA är världens äldst bevarade federation med representativ demokrati. Det finns tre nivåer i systemet: federala, delstatliga och lokala styren. Den federala statsmakten består av tre grenar: Den lagstiftande kongressen med två kamrar som är senaten och representanthuset. Den verkställande som är presidenten, lika med statsoch regeringschef samt militärens överbefälhavare. Den dömande som är Högsta domstolen, som ska tolka konstitutionen och som består av nio domare som utnämns på livstid av presidenten. Representanthuset består av 435 ledamöter med rösträtt som representerar ett distrikt för en mandatperiod av två år. Senaten består av 100 medlemmar där varje delstat har två senatorer som väljs på sex år, en tredjedel av senatens platser väljs vartannat år. Presidenten väljs på fyra år och kan inte väljas om mer än en gång. Presidenten väljs genom indirekt elektorskollegium. Delstaternas styren är uppbyggda likt det federala men till skillnad från presidenten så väljs högste styrelsemannen som kallas guvernör genom direktval. Under största delen av USA:s historia har man haft tvåpartisystem. Det Demokratiska partiet grundades 1824 och det Republikanska partiet Man betraktar Demokratiska partiet som center-vänster-liberalt medan Republikanska partiet ses som center-höger-konservativt. Vad gäller fördelning av röster för vardera partiet över den amerikanska kontinenten så kan man säga att delstaterna i nordöstra USA, längs västkusten och några i Great Lakes är blå (Demokraternas färg), det vill säga relativt liberala, medan de relativt konservativa röda (Republikanernas färg) finns främst i södra USA samt i delar av Mellanvästern och Klippiga bergen.

2 3. Presidentvalet i USA 2012 Presidentvalet 2012 var det 57:e presidentvalet i USA och hölls tisdagen den 6 november. Valet stod främst mellan den sittande demokratiske presidenten Barack Obama och den republikanske före detta guvernören i Massachusetts Mitt Romney. Systemet med elektorsröster, som är 538 till antalet, går ut på att om en kandidat vinner en stat så vinner man alla delstatens elektorsröster. Det behövs minst 270 av de 538 elektorsrösterna för att vinna. Inför valet 2012 fanns nio vågmästarstater, eller swing states, som skulle kunna rösta antingen demokratiskt eller republikanskt. Det var Colorado med nio elektorsröster, Florida med 29, Iowa med sex, Nevada med sex, New Hampshire med fyra, North Carolina med 15, Ohio med 18, Virginia med 13 samt Wisconsin med tio. Valet slutade med att Barack Obama blev omvald som president efter att ha fått stöd 51,0 procent av väljarnas röster och 332 elektorsröster mot Mitt Romney som fick 47,3 procent av väljarnas röster samt 206 elektorsröster. Samtidigt som presidentvalet hölls valdes även 33 ledamöter till USA:s senat och hela representanthuset till den 113:e kongressen. Samtliga delstater valde ledamöter till sin lagstiftande församling och elva höll guvernörsval samtidigt som presidentvalet. 4. Reflektioner De två statsvetare som vi träffade, Michael Edson och Philip Auerswald, den ena från Smithsonian university och den andre från Georgetown university, menade att det behövs en revitalisering av det politiska systemet. Det är svårt för nya partier att uppkomma. Man estimerar att valrörelsen kostar nästan sju miljarder dollar där republikanerna främst får sitt stöd från finansvärlden medan demokraterna får det mesta av sina pengar från många människor. Det är alltså oerhörda summor i omlopp för att kunna genomdriva ett val i USA. De journalister vi mötte var eniga i att media inte ger en objektiv eller balanserad bild av politiken utan mer arbetar som opinionsbildare för det parti de vill framhäva. Det finns knappt någon nyhetsförmedling likt public service i USA. I ett land där religionen spelar en så framträdande roll som i USA finns också starka krafter som exempelvis är emot abort och det finns överlag stor konservatism och därför också grogrund för rörelser som Tea-party som någon kallade för Amerikas talibaner. Åsiktsspridningen är annars stor inom de två partierna. De enskilda kandidaterna i samma parti kan stå långt isär i olika enskilda frågor. Vi ställde frågor om valet till alla vi mötte, från taxichaufförer till personer på gatan. Vi upplevde en stor öppenhet som skiljer sig från Sverige där var och en inte hade något emot att komma med personliga synpunkter om hur just de funderade gällande valet. Ingen svarade att de inte ville prata om det.

3 Vi fick vara med och kampanja utan att de i förväg ville veta något om oss. Huvudsaken var att vi var villiga att hjälpa till. Stor entusiasm fanns bland människorna som kampanjade. De hade tillgång till listor med uppgifter om vilka väljare som hade röstat på vilket parti, ålder, kön och var de bodde. Dessa individer bearbetades in i det sista för att försäkra sig om att de verkligen gick och röstade. Dörrknackning och flygbladsutdelning förekom överallt på valdagen och diskussionerna pågick också under valdagen. I Sverige har vi av hävd inget kampanjande på själva valdagen och vi har inte heller tillgång till den statistik som man har i USA på grund av personuppgiftslagen. Vi insåg snart att valet genomfördes med för få vallokaler, då människor stod och köade i många timmar för att kunna rösta. I sitt installationstal senare refererade också Obama till detta problem och sa: "We will fix this!" Det förekom också diskussioner om Romneys ägande i det företag som försåg vallokalerna med röstmaskiner. På alla TV-kanaler pågick olika valdebatter, detta pågick fram till valnatten och fortsatte även dagarna efter med analyser med mera. Valvakan på den svenska ambassaden var välbesökt och varje stor yta i byggnaden hade storbildsvisning av olika kanaler där valet följdes. Dock verkade valet vara klart långt tidigare än när vallokalerna stängde ner i de olika delarna av landet. Någon hade läst av hur siffrorna såg ut och konstaterade: "Obama vinner!" Själva valsystemet och valets premisser skiljer sig mycket från Sverige. Det faktum att olika delstater genom lagstiftning kan försvåra för vissa grupper att överhuvudtaget kunna rösta kan starkt ifrågasättas. De enorma summor som behövs för att en kandidat ska kunna genomföra en valrörelse och hävda sig i det stora och vinklade mediapådraget utgör en annan betänklighet. Det absolut mest positiva i lärdomen från denna resa var den fantastiska kampanjanda vi upplevde, där alla var välkomna oavsett bakgrund, något som vi skulle kunna överföra till svenska förhållanden.

4 Bilaga: Reseskildring från deltagarna på studieresan En femmannadelegation från har besökt Washington DC för att studera presidentvalet. Syftet var att se om det amerikanska systemet kunde ge idéer till hur ett presidentval kan organiseras i Sverige. Vid våra samtal med folk vi mött har bilden av väljarpreferenser bekräftats. Färgade, latinamerikaner, unga, kvinnor och intellektuella röstar på Barack Obama. Vita medelklassamerikaner röstar på Mitt Romney. En vanlig kritik mot demokraterna är att de är alldeles för liberala. I halva väljarkåren är i dag liberal ett skällsord. Vi besöker ett bostadsområde i Virginia, söder om huvudstaden. Ett idylliskt, välordnat medelklassbostadsområde utmed Potomacfloden. Utanför många hus sitter plakat med kandidatnamn: Romney, Obama, Kaine etcetera. Det är namn på presidentkandidater, kandidater till senaten, representanthuset, lokala organ med mera. Det är många som ska väljas. Vi pratar med folk vi möter. En ung man håller på Romney men tror att Obama vinner. Han tar Ohio, säger han. Det gäller att vinna swingstaterna, de stater där det står och väger. En annan säger att we need change. En man som är Obama-anhängare påpekar att många i området har tagit aktiv ställning. Vi möter vid ett annat tillfälle någon som menar att det inte finns någon skillnad mellan presidentkandidaterna. Det är de stora företagen som bestämmer och bakom dem står judarna. Kunskapen om andra länder är på många håll bristfällig. Alla länder i Europa är socialistiska, sa samma röst. Vi besöker George Washingtons gård Mont Vernon, där han bodde, odlade tobak och spannmål, och skötte det nyligen från engelsmännen befriade landet. Han blev landets förste president ( ). Han var också en stor slavägare. Totalt hade han 300 slavar på gården. (Under Martin Luther Kings tid kunde man hamna i fängelse om man anklagade USA:s förste president för att vara slavägare.) Därefter gör vi ett besök på Arlingtonkyrkogården där stupade soldater ligger begravda. Vi ser också John F Kennedys grav. Vi besöker också andra historiska minnesmärken och viktiga centrala platser för administrationen: Lincoln Memorial, Vietnam Memorial (med namnen på alla stupade amerikanska soldater i Vietnamkriget), Capitolium där kongressen huserar, kongressens stora bibliotek och Vita huset utifrån.

5 Två amerikanska statsvetare vi träffar menar att det finns ett behov av revitalisering av det politiska systemet. Det finns många röster som aldrig kommer fram. Majoritetsvalssystemet förhindrar uppkomsten av nya partier. Många unga människor är kritiska till en utbredd korruption. Pengarnas roll i valet är ett jätteproblem. Det uppskattas att nästan sju miljarder dollar har använts i valrörelsen. Framför allt har republikanerna fått pengar från finansvärlden medan demokraterna får mindre summor men från många människor. På frågan om när den stora krisen kommer blir svaret att den redan har kommit. Det jättelika budgetunderskottet kräver åtgärder som havererat på grund av den stora polarisering som i dag finns mellan blocken. Karin Henriksson, som är Svenska Dagbladets reporter i USA, berättar om åsiktsjournalistiken som blivit legio i landet. Media ger ingen objektiv bild; folk vill höra antingen eller. TV-kanalen CNN, som ansetts vara någorlunda balanserad, går dåligt. Det finns förvisso kunniga människor i USA men många är förvånansvärt okunniga. Republikanerna och Tea Party-rörelsen, som i dag är synonyma begrepp, har som främsta mål att dra ner på de federala utgifterna. Inga skattehöjningar tillåts. Det har deras kongressledamöter skriftligen lovat. Skulle Romney vinna är dock 2/3 av de federala utgifterna intecknade och militärutgifterna vill man ju inte dra ner på, ej heller sjukvårdsprogrammet (Medicare). Många betonar att demokraterna har den mest realistiska budgeten. Ett stort demokratiskt problem är att republikanerna medvetet infört svårigheter att rösta, krav och regler som i första hand drabbar fattiga och minoritetsgrupper det vill säga demokraternas väljarkår. Problemet med röstningsmaskinerna, som drabbade Florida 2000 när Bush tvivelaktigt valdes, kvarstår berättar Anders Törnvall från Dagens Industri. Ett problem vi lägger märke till är de långa köerna vid vallokalerna. Det leder till att en del avstår från att rösta. Vi möter själva en person som avstod av det skälet. I många delstater har de som straffats i domstol ingen rösträtt och krav på fotolegitimation vid röstning förhindrar många minoritetsgrupper från att delta. Journalisten Martin Gelin som skrivit boken Den amerikanska högern tror att om inte dessa begränsningar funnits hade Obama fått minst 70 procent av rösterna. Fastän USA är med och gör valobservationer i andra länder har man i många delstater sagt nej till den europeiska organisationen OSSE:s begäran om att få insyn i det amerikanska valet. Det har ansetts kränkande. De riktar stark kritik mot flera inslag i valrörelsen: väljare finns i flera staters röstlängder, omkring 50 miljoner av cirka 237 miljoner röstberättigade var inte alls registrerade, att dömda inte får rösta strider mot internationella normer och kraven på legitimation innebar att många avvisas i vallokalerna.

6 Invandrarfrågan är en partiskiljande fråga. Det finns cirka tolv miljoner illegala invandrare i USA. Republikanerna vill kasta ut dem och demokraterna att de ska integreras och vara kvar. Under valdagen besöker vi olika vallokaler och konstaterar att köerna är långa. I Washington DC röstar man på president men inte på kongressledamöter. Vi besöker en demokratisk valbyrå i Virginia, huvudstadens grannstat. Det är i huvudsak unga människor som kampanjar för Obama. Här finns flaggor, trycksaker, dekaler, godisbord med mera. Vi deltar också i en dörrknackningskampanj i närliggande bostadsområde. Det gäller nu att få folk till valurnorna. Senare på valdagen lyssnar vi på Sveriges valorakel Sören Holmberg på svenska ambassaden. Han visar statistik över tidigare USA-val. Valdeltagandet brukar ligga kring 60 procent och har ökat de sista valen. Högre valdeltagande gynnar Obama. Tydlig regional skiktning i valen: i nordost finns klar övervikt för demokrater och i syd för republikanerna. Kampen står mellan unga kvinnor (dem.) och gamla gubbar (rep.). De som främst röstar på demokraterna är färgade, latinamerikaner, judar, katoliker, homosexuella, yngre, kvinnor, låginkomsttagare, högutbildade. I motsats till Sverige har polariseringen mellan partierna ökat och ekonomifrågor betyder mer för valutgången än i många andra länder. Under kvällen deltar vi i valvakan på ambassaden, äter amerikansk mat, minglar och studerar fortlöpande valresultaten. Det verkar som om Obama och demokraterna går mot vinst i presidentvalet. På vår fråga om vad som händer nu när Obama får fortsätta som president och republikanerna har fortsatt majoritet i representanthuset, svarar journalisten Martin Gelin dagen efter valet att även om både Obama och republikanernas talman i representanthuset sträckt ut händer mot en mer uttalad kompromisspolitik är risken stor att republikanerna fortsätter sin konfrontationspolitik och att man nästa gång vill prova en true conservative. I mångas Tea Party-ögon är Romney alltför mycket en mittenpolitiker som man inte riktigt kan lita på. Om partierna inte kan enas om åtgärder för att sanera de usla statsfinanserna träder automatiskt skattehöjningar och nedskärningar i kraft vid årsskiftet som kan få stora ekonomiska effekter på världsekonomin. Republikanerna har konsekvent satsat på vit medelklass och byggt murar gentemot de problematiska i samhället. Romney har anammat Wall Street-bilden att 47 procent av befolkningen, det vill säga de fattigaste, bör betala mer i skatt. Republikanerna har här ett långsiktigt problem: Minoriteterna som i hög grad stödjer demokraterna växer i antal och ökar sin andel av väljarkåren och följaktligen blir det än svårare för republikanerna att vinna val i fortsättningen såvitt man inte ändrar politik och inställning till de lägre samhällsskikten.

7 I takt med pengarnas växande roll och bilden av politiker som verktyg för finanskretsarna ökar politikerföraktet bland många människor. Den ilska som finns mot till exempel orättvisor riktar sig snarast mot de intellektuella, byråkratin och eliten än mot "big business". Gelin menar att det gör skillnad om Obama eller Romney leder landet. Många vi mött säger att Obama, har gjort mycket för vanliga människor, även om han kunde gjort mer, medan Romney bara hjälper de rika. Obama lyckades inte stänga Guantanamo på grund av trilskande senatorer och han försöker skära ner på militärutgifterna. Sammanfattningsvis såg vi följande nackdelar och problem i det amerikanska valet: - Dåligt demokratiskt genomslag. Kanske endast 80 procent av de teoretiskt röstberättigade kan i praktiken rösta. Inga personnummer, krångliga och orättvisa restriktioner och legitimationskrav som bestäms olika i olika delstater. Ibland är det lättare att få vapentillstånd än rösträtt. - Krav på stora ekonomiska resurser hos kandidater eller deras organisationer. Fund-raising (insamling av pengar) får allt större betydelse. - Majoritetsvalet innebär att the winner takes all det vill säga alla elektorsröster. Det förhindrar effektivt framväxt av nya och små partier. Valrörelsen sker därför i praktiken framför allt i så kallade swing-states, där de båda partierna ligger nära varandra i röstetal. - Dålig organisation av själva valet. Långa köer är vanligt och det kan ta upp till två-tre timmar att få rösta (i extremfall upp till åtta timmar). Orsaken torde vara att guvernören i respektive stat bestämmer över hur många vallokaler som ska etableras. - Massmedias bevakning är mycket skiftande och beroende av vem som äger respektive organ. Det finns i princip inga helt oberoende massmedia (public service). Det finns också fördelar: - Det lokala engagemanget översteg ofta det vi är vana vid i Sverige. Unga frivilliga från respektive parti gjorde mycket stora insatser med information, dörrknackning med mera. Vi fick till och med delta i en sådan lokal aktion. - Öppenheten bland folk i allmänhet att diskutera valet och sina egna preferenser. På frågan vilken kandidat man avsåg att rösta på var det sällan någon svarade undvikande eller fann frågan konstig. - Massmedial bevakning, som trots vad som sagts ovan under nackdelar, var mycket stor. Det var några mycket lärorika dagar i Washington DC. Vi har fått en bra bild av hur politik och valrörelse fungerar i USA och vi har sett problem, demokratiska och moraliska, i ett amerikanskt presidentval, som vi bär med oss när vi återkommer till monarkins Sverige som förhoppningsvis snart övergår till republik. Sammantaget är vårt intryck att vi i vår argumentation för republik i Sverige i huvudsak inte ska ta det stora landet i väster som ett föredöme.

8 Rapport från studieresa till presidentvalet i USA 1. Inledning En grupp från reste i november 2012 till Washington DC för att på plats studera presidentvalet i USA. Gruppen bestod av Anna Steele och Anne-Lie Elfvén från styrelsen samt tre av vinnarna i medlemsvärvartävlingen, nämligen Bengt Hall, Lund, Anders Unnerstad, Norrtälje, och Christina Gelezelius, Linköping. Delegationen anlände på kvällen lördagen den 3 november för att följa valet som skedde tisdagen den 6 november. I programmet för studieresan ingick att uppsöka kampanjaktiviteter, besöka vallokaler, träffa ett antal journalister, ha möte med statsvetare, prata med vanliga väljare samt få en dragning inför valet på Svenska ambassaden med efterföljande valvaka. 2. USA United States of America Amerikas förenta stater är en förbundsrepublik vars konstitution antogs den 17 september USA består av 50 delstater med totalt 314 miljoner invånare. Landet är världens största ekonomi och det tredje största till yta och befolkningsstorlek. USA är världens äldst bevarade federation med representativ demokrati. Det finns tre nivåer i systemet: federala, delstatliga och lokala styren. Den federala statsmakten består av tre grenar: Den lagstiftande kongressen med två kamrar som är senaten och representanthuset. Den verkställande som är presidenten, lika med statsoch regeringschef samt militärens överbefälhavare. Den dömande som är Högsta domstolen, som ska tolka konstitutionen och som består av nio domare som utnämns på livstid av presidenten. Representanthuset består av 435 ledamöter med rösträtt som representerar ett distrikt för en mandatperiod av två år. Senaten består av 100 medlemmar där varje delstat har två senatorer som väljs på sex år, en tredjedel av senatens platser väljs vartannat år. Presidenten väljs på fyra år och kan inte väljas om mer än en gång. Presidenten väljs genom indirekt elektorskollegium. Delstaternas styren är uppbyggda likt det federala men till skillnad från presidenten så väljs högste styrelsemannen som kallas guvernör genom direktval. Under största delen av USA:s historia har man haft tvåpartisystem. Det Demokratiska partiet grundades 1824 och det Republikanska partiet Man betraktar Demokratiska partiet som center-vänster-liberalt medan Republikanska partiet ses som center-höger-konservativt. Vad gäller fördelning av röster för vardera partiet över den amerikanska kontinenten så kan man säga att delstaterna i nordöstra USA, längs västkusten och några i Great Lakes är blå (Demokraternas färg), det vill säga relativt liberala, medan de relativt konservativa röda (Republikanernas färg) finns främst i södra USA samt i delar av Mellanvästern och Klippiga bergen.

9 3. Presidentvalet i USA 2012 Presidentvalet 2012 var det 57:e presidentvalet i USA och hölls tisdagen den 6 november. Valet stod främst mellan den sittande demokratiske presidenten Barack Obama och den republikanske före detta guvernören i Massachusetts Mitt Romney. Systemet med elektorsröster, som är 538 till antalet, går ut på att om en kandidat vinner en stat så vinner man alla delstatens elektorsröster. Det behövs minst 270 av de 538 elektorsrösterna för att vinna. Inför valet 2012 fanns nio vågmästarstater, eller swing states, som skulle kunna rösta antingen demokratiskt eller republikanskt. Det var Colorado med nio elektorsröster, Florida med 29, Iowa med sex, Nevada med sex, New Hampshire med fyra, North Carolina med 15, Ohio med 18, Virginia med 13 samt Wisconsin med tio. Valet slutade med att Barack Obama blev omvald som president efter att ha fått stöd 51,0 procent av väljarnas röster och 332 elektorsröster mot Mitt Romney som fick 47,3 procent av väljarnas röster samt 206 elektorsröster. Samtidigt som presidentvalet hölls valdes även 33 ledamöter till USA:s senat och hela representanthuset till den 113:e kongressen. Samtliga delstater valde ledamöter till sin lagstiftande församling och elva höll guvernörsval samtidigt som presidentvalet. 4. Reflektioner De två statsvetare som vi träffade, Michael Edson och Philip Auerswald, den ena från Smithsonian university och den andre från Georgetown university, menade att det behövs en revitalisering av det politiska systemet. Det är svårt för nya partier att uppkomma. Man estimerar att valrörelsen kostar nästan sju miljarder dollar där republikanerna främst får sitt stöd från finansvärlden medan demokraterna får det mesta av sina pengar från många människor. Det är alltså oerhörda summor i omlopp för att kunna genomdriva ett val i USA. De journalister vi mötte var eniga i att media inte ger en objektiv eller balanserad bild av politiken utan mer arbetar som opinionsbildare för det parti de vill framhäva. Det finns knappt någon nyhetsförmedling likt public service i USA. I ett land där religionen spelar en så framträdande roll som i USA finns också starka krafter som exempelvis är emot abort och det finns överlag stor konservatism och därför också grogrund för rörelser som Tea-party som någon kallade för Amerikas talibaner. Åsiktsspridningen är annars stor inom de två partierna. De enskilda kandidaterna i samma parti kan stå långt isär i olika enskilda frågor. Vi ställde frågor om valet till alla vi mötte, från taxichaufförer till personer på gatan. Vi upplevde en stor öppenhet som skiljer sig från Sverige där var och en inte hade något emot att komma med personliga synpunkter om hur just de funderade gällande valet. Ingen svarade att de inte ville prata om det.

10 Vi fick vara med och kampanja utan att de i förväg ville veta något om oss. Huvudsaken var att vi var villiga att hjälpa till. Stor entusiasm fanns bland människorna som kampanjade. De hade tillgång till listor med uppgifter om vilka väljare som hade röstat på vilket parti, ålder, kön och var de bodde. Dessa individer bearbetades in i det sista för att försäkra sig om att de verkligen gick och röstade. Dörrknackning och flygbladsutdelning förekom överallt på valdagen och diskussionerna pågick också under valdagen. I Sverige har vi av hävd inget kampanjande på själva valdagen och vi har inte heller tillgång till den statistik som man har i USA på grund av personuppgiftslagen. Vi insåg snart att valet genomfördes med för få vallokaler, då människor stod och köade i många timmar för att kunna rösta. I sitt installationstal senare refererade också Obama till detta problem och sa: "We will fix this!" Det förekom också diskussioner om Romneys ägande i det företag som försåg vallokalerna med röstmaskiner. På alla TV-kanaler pågick olika valdebatter, detta pågick fram till valnatten och fortsatte även dagarna efter med analyser med mera. Valvakan på den svenska ambassaden var välbesökt och varje stor yta i byggnaden hade storbildsvisning av olika kanaler där valet följdes. Dock verkade valet vara klart långt tidigare än när vallokalerna stängde ner i de olika delarna av landet. Någon hade läst av hur siffrorna såg ut och konstaterade: "Obama vinner!" Själva valsystemet och valets premisser skiljer sig mycket från Sverige. Det faktum att olika delstater genom lagstiftning kan försvåra för vissa grupper att överhuvudtaget kunna rösta kan starkt ifrågasättas. De enorma summor som behövs för att en kandidat ska kunna genomföra en valrörelse och hävda sig i det stora och vinklade mediapådraget utgör en annan betänklighet. Det absolut mest positiva i lärdomen från denna resa var den fantastiska kampanjanda vi upplevde, där alla var välkomna oavsett bakgrund, något som vi skulle kunna överföra till svenska förhållanden.

11 Bilaga: Reseskildring från deltagarna på studieresan En femmannadelegation från har besökt Washington DC för att studera presidentvalet. Syftet var att se om det amerikanska systemet kunde ge idéer till hur ett presidentval kan organiseras i Sverige. Vid våra samtal med folk vi mött har bilden av väljarpreferenser bekräftats. Färgade, latinamerikaner, unga, kvinnor och intellektuella röstar på Barack Obama. Vita medelklassamerikaner röstar på Mitt Romney. En vanlig kritik mot demokraterna är att de är alldeles för liberala. I halva väljarkåren är i dag liberal ett skällsord. Vi besöker ett bostadsområde i Virginia, söder om huvudstaden. Ett idylliskt, välordnat medelklassbostadsområde utmed Potomacfloden. Utanför många hus sitter plakat med kandidatnamn: Romney, Obama, Kaine etcetera. Det är namn på presidentkandidater, kandidater till senaten, representanthuset, lokala organ med mera. Det är många som ska väljas. Vi pratar med folk vi möter. En ung man håller på Romney men tror att Obama vinner. Han tar Ohio, säger han. Det gäller att vinna swingstaterna, de stater där det står och väger. En annan säger att we need change. En man som är Obama-anhängare påpekar att många i området har tagit aktiv ställning. Vi möter vid ett annat tillfälle någon som menar att det inte finns någon skillnad mellan presidentkandidaterna. Det är de stora företagen som bestämmer och bakom dem står judarna. Kunskapen om andra länder är på många håll bristfällig. Alla länder i Europa är socialistiska, sa samma röst. Vi besöker George Washingtons gård Mont Vernon, där han bodde, odlade tobak och spannmål, och skötte det nyligen från engelsmännen befriade landet. Han blev landets förste president ( ). Han var också en stor slavägare. Totalt hade han 300 slavar på gården. (Under Martin Luther Kings tid kunde man hamna i fängelse om man anklagade USA:s förste president för att vara slavägare.) Därefter gör vi ett besök på Arlingtonkyrkogården där stupade soldater ligger begravda. Vi ser också John F Kennedys grav. Vi besöker också andra historiska minnesmärken och viktiga centrala platser för administrationen: Lincoln Memorial, Vietnam Memorial (med namnen på alla stupade amerikanska soldater i Vietnamkriget), Capitolium där kongressen huserar, kongressens stora bibliotek och Vita huset utifrån.

12 Två amerikanska statsvetare vi träffar menar att det finns ett behov av revitalisering av det politiska systemet. Det finns många röster som aldrig kommer fram. Majoritetsvalssystemet förhindrar uppkomsten av nya partier. Många unga människor är kritiska till en utbredd korruption. Pengarnas roll i valet är ett jätteproblem. Det uppskattas att nästan sju miljarder dollar har använts i valrörelsen. Framför allt har republikanerna fått pengar från finansvärlden medan demokraterna får mindre summor men från många människor. På frågan om när den stora krisen kommer blir svaret att den redan har kommit. Det jättelika budgetunderskottet kräver åtgärder som havererat på grund av den stora polarisering som i dag finns mellan blocken. Karin Henriksson, som är Svenska Dagbladets reporter i USA, berättar om åsiktsjournalistiken som blivit legio i landet. Media ger ingen objektiv bild; folk vill höra antingen eller. TV-kanalen CNN, som ansetts vara någorlunda balanserad, går dåligt. Det finns förvisso kunniga människor i USA men många är förvånansvärt okunniga. Republikanerna och Tea Party-rörelsen, som i dag är synonyma begrepp, har som främsta mål att dra ner på de federala utgifterna. Inga skattehöjningar tillåts. Det har deras kongressledamöter skriftligen lovat. Skulle Romney vinna är dock 2/3 av de federala utgifterna intecknade och militärutgifterna vill man ju inte dra ner på, ej heller sjukvårdsprogrammet (Medicare). Många betonar att demokraterna har den mest realistiska budgeten. Ett stort demokratiskt problem är att republikanerna medvetet infört svårigheter att rösta, krav och regler som i första hand drabbar fattiga och minoritetsgrupper det vill säga demokraternas väljarkår. Problemet med röstningsmaskinerna, som drabbade Florida 2000 när Bush tvivelaktigt valdes, kvarstår berättar Anders Törnvall från Dagens Industri. Ett problem vi lägger märke till är de långa köerna vid vallokalerna. Det leder till att en del avstår från att rösta. Vi möter själva en person som avstod av det skälet. I många delstater har de som straffats i domstol ingen rösträtt och krav på fotolegitimation vid röstning förhindrar många minoritetsgrupper från att delta. Journalisten Martin Gelin som skrivit boken Den amerikanska högern tror att om inte dessa begränsningar funnits hade Obama fått minst 70 procent av rösterna. Fastän USA är med och gör valobservationer i andra länder har man i många delstater sagt nej till den europeiska organisationen OSSE:s begäran om att få insyn i det amerikanska valet. Det har ansetts kränkande. De riktar stark kritik mot flera inslag i valrörelsen: väljare finns i flera staters röstlängder, omkring 50 miljoner av cirka 237 miljoner röstberättigade var inte alls registrerade, att dömda inte får rösta strider mot internationella normer och kraven på legitimation innebar att många avvisas i vallokalerna.

13 Invandrarfrågan är en partiskiljande fråga. Det finns cirka tolv miljoner illegala invandrare i USA. Republikanerna vill kasta ut dem och demokraterna att de ska integreras och vara kvar. Under valdagen besöker vi olika vallokaler och konstaterar att köerna är långa. I Washington DC röstar man på president men inte på kongressledamöter. Vi besöker en demokratisk valbyrå i Virginia, huvudstadens grannstat. Det är i huvudsak unga människor som kampanjar för Obama. Här finns flaggor, trycksaker, dekaler, godisbord med mera. Vi deltar också i en dörrknackningskampanj i närliggande bostadsområde. Det gäller nu att få folk till valurnorna. Senare på valdagen lyssnar vi på Sveriges valorakel Sören Holmberg på svenska ambassaden. Han visar statistik över tidigare USA-val. Valdeltagandet brukar ligga kring 60 procent och har ökat de sista valen. Högre valdeltagande gynnar Obama. Tydlig regional skiktning i valen: i nordost finns klar övervikt för demokrater och i syd för republikanerna. Kampen står mellan unga kvinnor (dem.) och gamla gubbar (rep.). De som främst röstar på demokraterna är färgade, latinamerikaner, judar, katoliker, homosexuella, yngre, kvinnor, låginkomsttagare, högutbildade. I motsats till Sverige har polariseringen mellan partierna ökat och ekonomifrågor betyder mer för valutgången än i många andra länder. Under kvällen deltar vi i valvakan på ambassaden, äter amerikansk mat, minglar och studerar fortlöpande valresultaten. Det verkar som om Obama och demokraterna går mot vinst i presidentvalet. På vår fråga om vad som händer nu när Obama får fortsätta som president och republikanerna har fortsatt majoritet i representanthuset, svarar journalisten Martin Gelin dagen efter valet att även om både Obama och republikanernas talman i representanthuset sträckt ut händer mot en mer uttalad kompromisspolitik är risken stor att republikanerna fortsätter sin konfrontationspolitik och att man nästa gång vill prova en true conservative. I mångas Tea Party-ögon är Romney alltför mycket en mittenpolitiker som man inte riktigt kan lita på. Om partierna inte kan enas om åtgärder för att sanera de usla statsfinanserna träder automatiskt skattehöjningar och nedskärningar i kraft vid årsskiftet som kan få stora ekonomiska effekter på världsekonomin. Republikanerna har konsekvent satsat på vit medelklass och byggt murar gentemot de problematiska i samhället. Romney har anammat Wall Street-bilden att 47 procent av befolkningen, det vill säga de fattigaste, bör betala mer i skatt. Republikanerna har här ett långsiktigt problem: Minoriteterna som i hög grad stödjer demokraterna växer i antal och ökar sin andel av väljarkåren och följaktligen blir det än svårare för republikanerna att vinna val i fortsättningen såvitt man inte ändrar politik och inställning till de lägre samhällsskikten.

14 I takt med pengarnas växande roll och bilden av politiker som verktyg för finanskretsarna ökar politikerföraktet bland många människor. Den ilska som finns mot till exempel orättvisor riktar sig snarast mot de intellektuella, byråkratin och eliten än mot "big business". Gelin menar att det gör skillnad om Obama eller Romney leder landet. Många vi mött säger att Obama, har gjort mycket för vanliga människor, även om han kunde gjort mer, medan Romney bara hjälper de rika. Obama lyckades inte stänga Guantanamo på grund av trilskande senatorer och han försöker skära ner på militärutgifterna. Sammanfattningsvis såg vi följande nackdelar och problem i det amerikanska valet: - Dåligt demokratiskt genomslag. Kanske endast 80 procent av de teoretiskt röstberättigade kan i praktiken rösta. Inga personnummer, krångliga och orättvisa restriktioner och legitimationskrav som bestäms olika i olika delstater. Ibland är det lättare att få vapentillstånd än rösträtt. - Krav på stora ekonomiska resurser hos kandidater eller deras organisationer. Fund-raising (insamling av pengar) får allt större betydelse. - Majoritetsvalet innebär att the winner takes all det vill säga alla elektorsröster. Det förhindrar effektivt framväxt av nya och små partier. Valrörelsen sker därför i praktiken framför allt i så kallade swing-states, där de båda partierna ligger nära varandra i röstetal. - Dålig organisation av själva valet. Långa köer är vanligt och det kan ta upp till två-tre timmar att få rösta (i extremfall upp till åtta timmar). Orsaken torde vara att guvernören i respektive stat bestämmer över hur många vallokaler som ska etableras. - Massmedias bevakning är mycket skiftande och beroende av vem som äger respektive organ. Det finns i princip inga helt oberoende massmedia (public service). Det finns också fördelar: - Det lokala engagemanget översteg ofta det vi är vana vid i Sverige. Unga frivilliga från respektive parti gjorde mycket stora insatser med information, dörrknackning med mera. Vi fick till och med delta i en sådan lokal aktion. - Öppenheten bland folk i allmänhet att diskutera valet och sina egna preferenser. På frågan vilken kandidat man avsåg att rösta på var det sällan någon svarade undvikande eller fann frågan konstig. - Massmedial bevakning, som trots vad som sagts ovan under nackdelar, var mycket stor. Det var några mycket lärorika dagar i Washington DC. Vi har fått en bra bild av hur politik och valrörelse fungerar i USA och vi har sett problem, demokratiska och moraliska, i ett amerikanskt presidentval, som vi bär med oss när vi återkommer till monarkins Sverige som förhoppningsvis snart övergår till republik. Sammantaget är vårt intryck att vi i vår argumentation för republik i Sverige i huvudsak inte ska ta det stora landet i väster som ett föredöme.

Rapport från studieresa till presidentvalet i USA

Rapport från studieresa till presidentvalet i USA Rapport från studieresa till presidentvalet i USA 1. Inledning En grupp från reste i november 2012 till Washington DC för att på plats studera presidentvalet i USA. Gruppen bestod av Anna Steele och Anne-Lie

Läs mer

Presidentval i USA. Mars 2012

Presidentval i USA. Mars 2012 ! Presidentval i USA Mars 2012 Obama vinner i Europa Föga förvånande skulle Barack Obama vinna i de fyra länder vi undersökt. Dock skiljer sig Storbritannien åt en hel del då de i högre utsträckning skulle

Läs mer

Stockholm 2016-05-26 Dnr 1030 2015/16

Stockholm 2016-05-26 Dnr 1030 2015/16 Stockholm 2016-05-26 Dnr 1030 2015/16 Resans syfte Konstitutionsutskottet beslutade den 17 december 2015 att med en delegation från konstitutionsutskottet besöka Washington DC och Columbia, South Carolina,

Läs mer

Dakota. Massachusetts Nevada. New Jersey Kansas Kalifornien Arizona Mexico. Arkansas. Georgia Texas Louisiana Florida

Dakota. Massachusetts Nevada. New Jersey Kansas Kalifornien Arizona Mexico. Arkansas. Georgia Texas Louisiana Florida USA Alaska Stilla havet Washington Montana North Oregon Dakota Minnesota Vermont Maine Idaho South Wisconsin New Hampshire Wyoming Dakota Michigan New York Massachusetts Nevada Nebraska Iowa Pennsylvania

Läs mer

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Internet - rädslor och möjligheter Uppgift: 1. 2 och 2 ska ni skapa en enkät. 2. Använd er keynote om USA och lägg

Läs mer

TISDAG NOVEMBER SVERKER LATHUND VALET I USA 2008

TISDAG NOVEMBER SVERKER LATHUND VALET I USA 2008 TISDAG 4 NOVEMBER SVERKER LATHUND VALET I USA 2008 Valet USA väljer president vart fjärde år och valdagen infaller alltid tisdagen efter den första måndagen i november. 2008 års presidentval hålls den

Läs mer

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken gör en sammanfattning av Amerikas historia och bildandet av USA. Den berättar om viktiga personer och händelser,

Läs mer

FYRA NYANSER AV VITT. en rapport som granskar Socialdemokraternas enfald.

FYRA NYANSER AV VITT. en rapport som granskar Socialdemokraternas enfald. FYRA NYANSER AV VITT en rapport som granskar Socialdemokraternas enfald. BAKGRUND Fyra nyanser av vitt är ett initiativ från tre unga socialdemokrater som under 2012 väntade på att Socialdemokraterna skulle

Läs mer

Inför primärvalet i New Hampshire Analys av docent Örjan Hultåker

Inför primärvalet i New Hampshire Analys av docent Örjan Hultåker Inför primärvalet i New Hampshire Analys av docent Örjan Hultåker SKOP:s vetenskaplige ledare analyserar opinionen inför rond 2 av de amerikanska primärvalen. Efter rond 1 i Iowa Första ronden caucus i

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

Analysrapport PULS #4-2016

Analysrapport PULS #4-2016 Det amerikanska presidentvalet 8 november 2016 Analysrapport PULS #4-2016 Östsvenska Handelskammaren Anna Lövheim Inledning Östsvenska Handelskammaren är en politiskt obunden näringslivsorganisation, som

Läs mer

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut?

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut? Upptäck Samhälle Upptäck Samhälle är ett grundläromedel i samhällskunskap för årskurs 4-6 som utgår från de fem samhällsstrukturerna i Lgr 11. Författare är Göran Svanelid. Provlektion: Hur genomför man

Läs mer

.Den politiker och det förslag som har fått flest röster vinner valet. Det kallas att majoriteten vinner. Men, det är viktigt att det i ett

.Den politiker och det förslag som har fått flest röster vinner valet. Det kallas att majoriteten vinner. Men, det är viktigt att det i ett Vad är Demokrati Finland är en demokrati. Demokrati är ett grekiskt ord som betyder att folket bestämmer. Vi som bor i Finland får vara med och välja vilka som ska bestämma i vårt land. Vi får rösta på

Läs mer

Fakta om USA. Amerika upptäcks LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Fakta om USA. Amerika upptäcks LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Amerika upptäcks 1. Var ligger USA? 2. Vem

Läs mer

Demokrati och politik i Sverige Pedagogisk planering i samhällskunskap och historia åk 8 ht 2012

Demokrati och politik i Sverige Pedagogisk planering i samhällskunskap och historia åk 8 ht 2012 Demokrati och politik i Sverige Pedagogisk planering i samhällskunskap och historia åk 8 ht 2012 Kunskap om partier och hur riksdag och regering fungerar är exempel på saker du får lära dig om i det här

Läs mer

AMERIKANSKA REVOLUTIONEN

AMERIKANSKA REVOLUTIONEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN W ashington Montana North Dakota Minnesota New Hampshire Vermont Maine Massa- Oregon W isconsin chusetts Idaho W yoming South Dakota Michigan New York Rhode Island Connecticut

Läs mer

Jonas Ebbesson Orättvisa miljöer

Jonas Ebbesson Orättvisa miljöer Jonas Ebbesson Orättvisa miljöer Även miljöfrågor polariserar rika mot fattiga. Miljöpolitik kan vara rasistisk. I många länder är miljörättvisa en politisk stridsfråga. Varför inte i Sverige? I "Cancergränden",

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Weekend i Washington DC

Weekend i Washington DC Weekend i Washington DC Weekendresa till Washington D.C. med besök till stadens alla sevärdheter. På denna resa till Washington D.C. får ni åka båt på Potomacfloden till Mount Vernon, ni ser kända monument

Läs mer

Surgeon Generalrapporterna om tobak 50 år. Hans Gilljam Läkare mot Tobak

Surgeon Generalrapporterna om tobak 50 år. Hans Gilljam Läkare mot Tobak Surgeon Generalrapporterna om tobak 50 år Hans Gilljam Läkare mot Tobak Surgeon General vad är det? The Surgeon General (SG) of the United States är chef för U.S. Public Health Service Commissioned Corps

Läs mer

En delad nation skall enas President Barack Obama fick en mycket klar majoritet av elektorsrösterna i veckans

En delad nation skall enas President Barack Obama fick en mycket klar majoritet av elektorsrösterna i veckans 12 november 2012 Makrofokus Daniel Grythberg, Strukturering +46 8 463 84 34 Daniel.grythberg@penser.se Sven-Arne Svensson, Chefekonom +46 8 463 84 32 Sven-arne.svensson@penser.se OMX Index 102,1-1,7% En

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

DEMOKRATI 2 DEN SKÖRA VALFRIHETEN

DEMOKRATI 2 DEN SKÖRA VALFRIHETEN SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Partier och intresseorganisationer

Partier och intresseorganisationer Frankrike Frankrikes nuvarande författning kallas för femte republiken och antogs vid en folkomröstning 28 december 1958 med 80 % majoritet. I och med femte republiken så stärktes presidentens makt avsevärt.

Läs mer

Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3359

Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3359 Stockholm 2015-10-13 Dnr 2014/15:3359 Resans syfte Näringsutskottet beslutade den 26 mars 2015 att med en delegation besöka New York och Washington, D.C., USA den 6 13 september 2015. Det övergripande

Läs mer

DEMOKRATI. - Folkstyre

DEMOKRATI. - Folkstyre DEMOKRATI - Folkstyre FRÅGOR KRING DEMOKRATI 1. Allas åsikter är lika mycket värda? 2. För att bli svensk medborgare och få rösta måste man klara av ett språktest? 3. Är det ett brott mot demokratin att

Läs mer

Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick

Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick Statschefen bör väljas demokratiskt En undersökning av svenska medborgares inställning till Sveriges statsskick Samordnare av rapporten Mona Abou- Jeib Broshammar Republikanska Föreningen Inledning I offentlig

Läs mer

Weekend i Washington DC

Weekend i Washington DC Weekend i Washington DC Weekendresa till Washington D.C. med besök till stadens alla sevärdheter. På denna resa till Washington D.C. får ni åka båt på Potomacfloden till Mount Vernon, ni ser kända monument

Läs mer

THOMAS GUSTAFSSONS NYHETSBREV, NYÅR 2015/2016

THOMAS GUSTAFSSONS NYHETSBREV, NYÅR 2015/2016 THOMAS GUSTAFSSONS NYHETSBREV, NYÅR 2015/2016 Nytt politiskt landskap efter historiskt val Partido Popular störst men svårt bilda regering Valet tvingar spanska politiker lära sig kohandla Intervju om

Läs mer

Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010

Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010 2012-01-02 UF2012/ Port-au-Prince p.t. Stockholm Ambassadör Claes Hammar Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010 Sammanfattning Haiti är 208 år efter sin självständighet,

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

Svenska regeringspartier (våra största partier)

Svenska regeringspartier (våra största partier) Demokrati Fria val: Ingen annan har rätt att bestämma vad väljaren ska rösta på och man har rätt att vara hemlig om vad man röstar på. Rösträtt: Alla har rätt att rösta i politiska val. I en demokrati

Läs mer

Demokratin i Sverige och valet 2018

Demokratin i Sverige och valet 2018 Demokratin i Sverige och valet 2018 Ett lektionsmaterial av Göran Svanelid Komplement till Upptäck Samhälle kapitel 5 Politik sid 64 83 Upptäck Samhälle Lärarwebb (47-12810-5) 2018 Göran Svanelid och Liber

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. I den här essän kommer jag att undersöka och jämföra skillnader och likheter i orsakerna till den amerikanska

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

Inte bara invandring driver väljare till SD. Om upplevelsen av respekt, inflytande och valuta för skatterna En undersökning av Kantar Sifo 2018

Inte bara invandring driver väljare till SD. Om upplevelsen av respekt, inflytande och valuta för skatterna En undersökning av Kantar Sifo 2018 Inte bara invandring driver väljare till SD Om upplevelsen av respekt, inflytande och valuta för skatterna En undersökning av Kantar Sifo Inte bara invandring driver väljare till SD Resultat och slutsatser

Läs mer

Målgruppsutvärdering Colour of love

Målgruppsutvärdering Colour of love Målgruppsutvärdering Colour of love 2010 Inledning Under sommaren 2010 gjordes en målgruppsutvärdering av Colour of love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of loves målgrupp

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND

KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND JAN STRID tidigare SOM-undersökningar där frågor gällande Svenska kyrkan ingått har vi I mest varit intresserade av kyrkovalen. Men i samband med dessa val har

Läs mer

ALLMÄNINTRESSE OCH SÄRINTRESSE I VÄLFÄRDSPOLITIKEN

ALLMÄNINTRESSE OCH SÄRINTRESSE I VÄLFÄRDSPOLITIKEN OM ALLA I FÖRSTA HAND TÄNKER PÅ SIG VEM SKA DÅ SE TILL HELHETEN? ALLMÄNINTRESSE OCH SÄRINTRESSE I VÄLFÄRDSPOLITIKEN UR ETT STATSVETENSKAPLIGT PERSPEKTIV HELENA STENSÖTA, DOCENT PHD STATSVETENSKAP GÖTEBORGS

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

1922 BBC grundas. Kallas idag public service-modern

1922 BBC grundas. Kallas idag public service-modern British Broadcasting Corporation Historia 1922 BBC grundas. Kallas idag public service-modern 1935 BBC börjar sändas på TV, förr var det endast radio. Företaget stod bakom den första nationella TV-kanalen

Läs mer

Ring P1, , inslag med ett lyssnarsamtal; fråga om opartiskhet och saklighet

Ring P1, , inslag med ett lyssnarsamtal; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2016-04-18 Dnr: 15/03392 SAKEN Ring P1, 2015-12-09, inslag med ett lyssnarsamtal; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget kritiseras men frias. Granskningsnämnden anser att det brister

Läs mer

Kuststäder i nordost Portland, Boston, Newport och New Haven

Kuststäder i nordost Portland, Boston, Newport och New Haven Kuststäder i nordost Portland, Boston, Newport och New Haven Längs New Englands östkust finns städer med prestigefyllda universitet, pampiga byggnader och mycket historia. Innanför ö-och hummerrika CascoBay

Läs mer

Ny Tid. Rapport 15. Matt Browne. Wii, the people

Ny Tid. Rapport 15. Matt Browne. Wii, the people Ny Tid Rapport 15 Matt Browne Wii, the people Partier, rörelser, infrastruktur och presidentvalskampanjen 2012 Matt Browne Wii, the people Partier, rörelser, infrastruktur och presidentvalskampanjen 2012

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig?

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig? Idag är var femte invånare i Sverige mellan 18-30 år. Samtidigt är bara var femtonde politiker i samma ålder. I kommuner och i landsting såväl som i riksdagen är unga människor kraftigt underrepresenterade.

Läs mer

Valet av republikens president 2012

Valet av republikens president 2012 Valet av republikens president 2012 Lättläst Presidentval Den här broschyren berättar om presidentvalet, som ordnas i Finland år 2012. Presidentens uppgifter Presidenten leder Finlands utrikespolitik tillsammans

Läs mer

Inslaget: I inslaget beskrivs att undersökningen bygger på en enkät som skickats till kommunerna, samt intervjuer.

Inslaget: I inslaget beskrivs att undersökningen bygger på en enkät som skickats till kommunerna, samt intervjuer. Begäran om beriktigande och genmäle betr. programmet Medierna (ett inslag med rubriken Manipulerad graffittibild som sändes i P1 den 31 jan 2015 kl. 11.03) I ett inslag i Medierna den 31 januari 2015 ges

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem december 2012

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem december 2012 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem december 2012 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 5 339 mnkr. Det är en ökning med 124 mnkr sedan förra månaden, och 79% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder december 2012

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder december 2012 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder december 2012 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 2 445 mnkr. Det är en minskning med 1 193 mnkr sedan förra månaden, och 54% av ramen

Läs mer

Det viktigaste valet. (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner.

Det viktigaste valet. (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner. Det viktigaste valet (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner. 2 April 2006 Det viktigaste valet SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala

Läs mer

Bra att veta inför KYRKOVALET

Bra att veta inför KYRKOVALET Bra att veta inför KYRKOVALET Svenska kyrkan är en demokratiskt uppbyggd folkkyrka där alla är välkomna att vara med, ta initiativ och dela ansvar. I kyrkovalet har Svenska kyrkans medlemmar möjlighet

Läs mer

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet Den 4-7 juni kan ungefär 375 miljoner européer välja sina representanter till Europaparlamentet för en femårsperiod. Den ekonomiska situationen och klimatfrågan

Läs mer

BLAND RÖDA TRÖJOR, RUTIGA SKJORTOR OCH PROFESSIONELLA PRESIDENTKANDIDATER

BLAND RÖDA TRÖJOR, RUTIGA SKJORTOR OCH PROFESSIONELLA PRESIDENTKANDIDATER BLAND RÖDA TRÖJOR, RUTIGA SKJORTOR OCH PROFESSIONELLA PRESIDENTKANDIDATER SVEND DAHL I USA är det presidentval år 2000. Men kandidater har redan börjat formera sig. Republikaner som vill till Vita Huset

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP GUIDE TILL DET AKTIVA MEDBORGARSKAPET Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EUmedborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51)

Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51) Utlåtande 2003:127 RV (Dnr 011-2966/2002) Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:51 av Svante Linusson

Läs mer

Dödshjälp. En kunskapssammanställning. (Smer 2017:2)

Dödshjälp. En kunskapssammanställning. (Smer 2017:2) Dödshjälp. En kunskapssammanställning. (Smer 2017:2) Rapport från Statens medicinsk-etiska råd (Smer) Sammanfattning i fråga-svar-form Vad är skillnaden mellan dödshjälp, eutanasi och assisterat döende?

Läs mer

Hemtenta Vad är egentligen demokrati?

Hemtenta Vad är egentligen demokrati? Hemtenta Vad är egentligen demokrati? Inledning Demokrati ett begrepp många av oss troligen tycker oss veta vad det är, vad det innebär och någonting många av oss skulle hävda att vi lever i. Ett styrelseskick

Läs mer

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Bilden av förorten så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Författare: Mats Wingborg Bilden av förorten är skriven på uppdrag av projektet Mediebild

Läs mer

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/5 BESLUT 2013-06-10 Dnr: 13/00495 SAKEN P4 Extra, 2013-02-25, programledaruttalande om Sverigedemokraterna; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

KF INRÄTTANDE AV BEREDNING FÖR ÖVERSIKTSPLAN

KF INRÄTTANDE AV BEREDNING FÖR ÖVERSIKTSPLAN KF 2007-01-29 INRÄTTANDE AV BEREDNING FÖR ÖVERSIKTSPLAN I handlingarna på sida 49-54 redovisar KS sitt förslag till beslut i KF att inrätta en tillfällig beredning med sju ledamöter. Inför handläggningen

Läs mer

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen 30.9.2009 EB71.3 EU-VALET 2009 Eftervalsundersökning Landsprofil:

Läs mer

PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012

PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012 PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012 1. Inledning: Svenska Missionskyrkans Gendergrupp Svenska Missionskyrkans Gendergrupp bildades, på Kyrkostyrelsens uppdrag, för att vara ett

Läs mer

Ideologi. = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras. " Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier!

Ideologi. = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras.  Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier! Liberalism Ideologi = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras. Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier! 1. Mellan 1750 och 1850 kom Konservatism Socialism 2. Under 1930-talet

Läs mer

Demokrati medborgardialog och governance

Demokrati medborgardialog och governance Demokrati medborgardialog och governance 8 februari 2017 Innehåll Demokrati i förändring Analys och slutsatser Governance Kritik mot medborgardialog Demokratiteori Demokrati i förändring Problem idag Färre

Läs mer

Demokrati. Folket bestämmer

Demokrati. Folket bestämmer Demokrati Folket bestämmer Demokratins grundpelare Alla människors lika värde Regelbundna och allmänna val Rättssäkerhet Fri opinionsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet Majoritetsprincipen Hänsyn

Läs mer

Politisk reklam i TV

Politisk reklam i TV Novus Opinion Politisk reklam i TV 1 juli 2009 David Ahlin Allmänheten om TV-reklam från politiska partier Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av TV4. Intervjuerna har genomförts

Läs mer

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Träff 1 Inledning Kongressen är UNF:s högsta beslutade organ, den sker vartannat år och av tradition så sker den under en vecka tillsammans med resten av IOGT-NTO

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Hemtentamen politisk teori II.

Hemtentamen politisk teori II. Hemtentamen politisk teori II. Inledning: Att kunna formulera en fråga som är politisk-filosofiskt var inte det lättaste för mig, eftersom det inom vilken gräns kan man skapa en sådan fråga. Något som

Läs mer

Demokratipolitiskt program

Demokratipolitiskt program Demokratipolitiskt program 2017 Ämnespolitiskt program antaget av Centerstudenters förbundsstämma 21 23 april 2017 i Stockholm. Programmet behandlar Centerstudenters syn på staten och demokratin samt redogör

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30 Biskopsgården 2011-03-30 Valstrategi för Socialdemokraterna i Biskopsgården Tillsammans skapar vi möjligheternas Västra Götaland Socialdemokraterna i Biskopsgården www.socialdemokraterna.se/biskopsgarden

Läs mer

Nato-medlemskap och svensk militär

Nato-medlemskap och svensk militär Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Nato-medlemskap och svensk militär närvaro i Afghanistan Ulf Bjereld F rågan om svenskt Nato-medlemskap är fortfarande kontroversiell i svensk politik

Läs mer

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader.

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader. Anf. 33 HILLEVI LARSSON (s): Fru talman! Detta år är det 30 år sedan sjukdomsklassificeringen av homosexualitet togs bort här i Sverige. Varje steg framåt mot diskriminering har varit mödosamt och tagit

Läs mer

Inför USA:s presidentval

Inför USA:s presidentval Universitetslektor BIRGER HAGÅRD: Inför USA:s presidentval Vilka chanser har Robert Kennedy att bli president? Sv.T:s red.sekr. Birger Hagård analyserar situationen efter president Johnsons sensationella

Läs mer

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna.

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna. INTERNATIONELL POLITIK Rollspel. Jag har suttit och spånat fram ett tänkbart område, ni ska använda era kunskaper i internationell politik och lösa ett par uppgifter som ni finner längst bak i häftet.

Läs mer

Femte jobbskatteavdraget i medierna

Femte jobbskatteavdraget i medierna Femte jobbskatteavdraget i medierna December 2013 Daniel Löfstedt Innehåll 1. Inledning sid 3 2. Metod sid 3 3. Sammanfattning och analys sid 3 4. Jobbskattefrågan är huvudämne eller central för artikelns

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för

I augusti 2017 demonstrerade många för ANNELIE DREWEN & LINA PILO IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om hur verige styrs. Du kommer att få veta hur ett val går till och vad som är skillnaden mellan regering och riksdag.

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB Standard 69.2) Våren 2008 Analytisk sammanfattning

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB Standard 69.2) Våren 2008 Analytisk sammanfattning Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Förbindelser med medborgarna ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Eurobarometerundersökning

Läs mer

Demokrati och medier

Demokrati och medier Demokrati och medier Demokratins grunder s. 8 12 1 Motsatsen till majoritet är minoritet. 2 Kompromissa innebär att personer eller partier som inte kommer överens försöker mötas på halva vägen. drar lott

Läs mer

ICA-kundernas syn på amerikansk mat

ICA-kundernas syn på amerikansk mat ICA-kundernas syn på amerikansk mat Om ICAs kundpanel ICAs Kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället cirka 2025 kunder. Kunderna rekryteras slumpmässigt via telefon.

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 25 februari 2010 om situationen i Ukraina

Europaparlamentets resolution av den 25 februari 2010 om situationen i Ukraina P7_TA(2010)0035 Situationen i Ukraina Europaparlamentets resolution av den 25 februari 2010 om situationen i Ukraina Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av sina tidigare resolutioner

Läs mer

INFÖR KYRKOVALET

INFÖR KYRKOVALET Inför kyrkovalet 2005-08-23 INFÖR KYRKOVALET 2005-08-23 JAN STRID K yrkovalet har av många kallats det glömda valet. Under många år sammanföll valet till kyrkans olika organ med riksdags- och kommunvalet

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN.

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN. ENKÖPINGS KOMMUN 2016 Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN Enköping 1 Enköping 2 Innehåll Demokratibarometern... 4 Så här genomförs Demokratibarometern...

Läs mer

ORSAKER TILL DEN ENGELSKA REVOLUTIONEN

ORSAKER TILL DEN ENGELSKA REVOLUTIONEN ORSAKER TILL DEN ENGELSKA REVOLUTIONEN BAKGRUND Crécy 26 augusti 1346 (En del av det s.k. Hundraårskriget 1337-1453) Engelska långbågar Kanoner DIGERDÖDEN 1348-49 Pandemi som medförde en enorm folkminskning

Läs mer

Intervju med Anders Bergman

Intervju med Anders Bergman Sida 1 av 5 Intervju med Anders Bergman 1. Inom vilka samhällsområden upplever du att det förekommer störst problem med främlingsfientlighet? Ett område där det förekommer stora problem med diskriminering

Läs mer

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Malta 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Malta är en konstitutionell republik och en parlamentariskt uppbyggd rättsstat. Domstolsväsendet

Läs mer

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras Vänsterpartiet i EU Fotograf: GUE/NGL Vi i Vänsterpartiet är kritiska till hur Europeiska unionen fungerar idag. Därför kämpar vi för att påverka utvecklingen inom EU till det bättre. Våra tre främsta

Läs mer

Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP)

Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP) PM 2011:55 RI (Dnr 335-1498/2010) Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

1 Firma Riksorganisationens namn är Folkrörelsen Nej till EU.

1 Firma Riksorganisationens namn är Folkrörelsen Nej till EU. Folkrörelsen Nej till EU Stadgar för riksorganisationen 1 Firma Riksorganisationens namn är Folkrörelsen Nej till EU. 2 Mål 2:1 Folkrörelsen Nej till EU är en ideell organisation, som verkar för ett demokratiskt,

Läs mer

MARTIN LUTHER KING OCH MEDBORGARRÄTTSRÖRELSEN. Nobelprislektionen

MARTIN LUTHER KING OCH MEDBORGARRÄTTSRÖRELSEN. Nobelprislektionen MARTIN LUTHER KING OCH MEDBORGARRÄTTSRÖRELSEN Nobelprislektionen Photo: Flip Schulke/Getty Images THE NOBEL PRIZE NOBELPRISLEKTIONEN TEMA: MARTIN LUTHER KING OCH MEDBORGARRÄTTSRÖRELSEN THE NOBEL PRIZE

Läs mer

SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER

SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER VAL 2014 SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER FÖR DIG SOM VALLEDARE I EN ARBETREKOMMUN ELLER PARTIDISTRIKT Sid 2 (6) INLEDNING Det är de personliga samtalen som medverkar till att övertyga

Läs mer