ENTREPRENÖRSKAP ÄR VÄGEN UT UR FATTIGDOM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ENTREPRENÖRSKAP ÄR VÄGEN UT UR FATTIGDOM"

Transkript

1 ENTREPRENÖRSKAP ÄR VÄGEN UT UR FATTIGDOM Hand in Hands mål är att utrota fattigdom genom att skapa jobb och försörjningsmöjligheter. Med vår unika modell för hjälp till självhjälp stärker vi framförallt kvinnor och hjälper dem att starta egna affärsverksamheter. Därmed kan de, av egen kraft, ta sig själva och sina familjer ur fattigdom.

2 VÅR VISION ÄR PERCY BARNEVIK Hedersordförande i Hand in Hand International och sedan mer än tio år engagerad i filantropiskt arbete. EN VÄRLD UTAN FATTIGDOM Hand in Hand startades i början av 90-talet av ett svenskt lärarpar som ville verka för att utrota barnarbete i Indien. De insåg att orsaken till problemet var att föräldrarna saknade arbete och inkomst och att barnen därför måste hjälpa till med familjeförsörjningen. Ur denna insikt utvecklades Hand in Hands modell för hjälp till självhjälp som, genom utbildning och träning i entreprenörskap, bidrar till att skapa hållbara företag för fattiga och utsatta människor. Genom familjens ökade inkomst har föräldrarna råd att låta sina barn gå i skolan istället för att arbeta, familjemedlemmarna kan äta sig mätta och, vid behov, få tillgång till sjukvård. Belöningen kommer när jag träffar en stolt kvinna som lyft sig själv och sin familj ur fattigdom och nu driver ett framgångsrikt företag. Kvinnor är av central betydelse i utvecklingsarbetet eftersom de har en viktig social och ekonomisk inverkan på både familjen och på samhället. Studier visar att kvinnor generellt investerar över 90 % av sin inkomst på familjens välbefinnande, medan motsvarande siffra för män är %. För att lyckas måste alla ta sitt ansvar. Trots en global ekonomisk tillväxt lever fortfarande ungefär 2 miljarder av jordens befolkning i fattigdom (dvs. på mindre än 3,1 USD om dagen). Klyftorna ökar och fattiga människor förblir utestängda från möjligheten att skapa sig en bättre tillvaro. Det går dock att ändra på genom att ge fler människor chansen att försörja sig själva och sina familjer. Hjälp till självhjälp och möjlighet till jobb och inkomst är det effektivaste och mest långsiktiga sättet att skapa en inkluderande tillväxt. För att lyckas krävs det att alla tar sitt ansvar och bidrar, inte minst näringslivet. Företagens roll i att skapa en hållbar ekonomisk utveckling, både lokalt och globalt, blir avgörande. Därför har företagens CSR arbete (Corporate Social Responsibility) blivit allt viktigare och betraktas som en avgörande faktor i bekämpningen av världsfattigdomen. CHARLOTTE BOHMAN Generalsekreterare, Hand in Hand Sweden Orsaken till att människor är fattiga beror ofta på att de saknar ett jobb och en inkomst, inte på att de saknar drömmar och ambitioner. Men de saknar verktygen för att kunna göra något åt sin situation och det är där Hand in Hand kommer in i bilden. Vår modell för hjälp till självhjälp bygger i grunden på idéer från näringslivet som utvecklats till en effektiv, skalbar och mycket framgångsrik modell för att hjälpa framförallt fattiga kvinnor att starta företag. Ett jobb med en stabil inkomst skapar resurser i familjen så att de har råd att köpa mat och medicin samt låta barnen gå i skolan. Resultatet är bättre hälsa, framtidshopp och en positiv utveckling. Dessutom ger det kvinnan en stärkt självkänsla och en röst i familjen och i samhället.

3 SÅ HÄR ARBETAR VI Vi använder en unik arbetsmodell som effektivt bekämpar fattigdom Vår arbetsmodell bygger på hjälp till självhjälp och innehåller fyra utbildningssteg som tillsammans skapar förutsättningar för bestående förbättring och utveckling. Modellen har anpassats utifrån de lokala förutsättningarna i respektive land för att uppnå bästa möjliga resultat. Mätbara resultat SAMLADE RESULTAT T.O.M. OKTOBER 2016 Hand in Hand arbetar transparent, kostnadseffektivt och i samarbete med lokala partners för att uppnå bästa möjliga resultat. Vi sätter upp tydliga mål och mäter resultat för att kunna påvisa effekten av vårt arbete. SOCIAL MOBILISERING Som ett första steg i vår modell mobiliserar vi kvinnor i självhjälpsgrupper. De får utbildning i gruppdynamik samt vikten av finansiell diciplin. En grupp består av ungefär 20 medlemmar och tillsammans påbörjar de ett gemensamt sparande. I grupperna skapas en viktig social gemenskap där de arbetar mot gemensamma och tydliga mål. UTBILDNING I ENTREPRENÖRSKAP Medlemmarna i självhjälpsgrupperna får grundläggande entreprenörsutbildning som innefattar bland annat bokföring, finansiering, marknadsföring och hur man driver en verksamhet. I gruppen analyseras vilka kunskaper de olika deltagarna besitter samt potentiella branscher och affärsinriktningar. FINANSIERING Redan från starten börjar medlemmarna att spara små summor - både individuellt och gemensamt. Skulle någon behöva ta ett lån utöver gruppens egna besparingar och har fullföljt utbildningen, länkar vi dem till seriösa institut för mikrolån. Lånen får enbart användas för investeringar i deras affärsverksamheter. EXPANSION När verksamheten är igång erbjuder våra affärscoacher löpande hjälp med frågor om till exempel distribution, kvalitet, förpackning och expansion. Vi hjälper också grupper av företag från en region att tillsammans introducera sina produkter på nya marknader. Självhjälpsgrupper: Medlemmar i självhjälpsgrupper: Startade/vidareutvecklade företag: Skapade jobb: Barn ut ur arbete och in i skola: Återbetalningsgrad mikrolån: 99 % Insamlings- och administrationskostnader: 10 % Vårt mål är att så många insamlade kronor som möjligt ska gå direkt till vår verksamhet i fält. Förutom att spara på alla utgifter på kontoret så har vi många fantastiska samarbetspartners som vi arbetar med på pro bono-basis. Det gör att 90 % av våra insamlade medel går direkt till våra projekt i Indien, Afghanistan, Kenya och Zimbabwe. Som innehavare av 90-konto följer vi Svensk Insamlingskontrolls riktlinjer som garanterar att våra insamlade medel går till ändamålet. Vi är även medlemmar i Frivilligorganisationers Insamlingsråd (FRII) som arbetar för att insamling ska bedrivas på ett etiskt korrekt sätt.

4 Skolgång är en rättighet för alla barn. Ju fler barn vi lyckas flytta från arbete till skola, desto snabbare kommer det gå att utrota fattigdomen. EFFEKTEN AV VÅRT ARBETE Att engagera fattiga människor i ekonomiska aktiviteter är avgörande för långsiktig fattigdomsbekämpning och en ekonomisk tillväxt som inkluderar alla. Att kunna försörja sig själv och sin familj är en förutsättning för att kunna bygga hållbara samhällen. Hand in Hands arbete fokuserar därför på att förbättra den ekonomiska och sociala tryggheten för fattiga och utsatta människor. Möjligheten att försörja sig för med sig många positiva effekter: Fler barn kan gå i skolan 168 miljoner barn världen över beräknas vara tvungna att arbeta istället för att gå i skolan. Vi vill att alla barn ska gå i skolan. När familjens försörjning förbättras till följd av en stabil inkomst har föräldrarna råd att låta sina barn gå i skolan istället för att arbeta. Bättre hälsa En ökad inkomst leder till bättre hälsa eftersom man har råd med sjukvård och medicin. Det leder även till bättre kosthållning och hygien som direkt påverkar människors hälsa. Ökad jämställdhet Eftersom vi fokuserar på kvinnor ger vårt arbete direkt effekt på kvinnors möjligheter att försörja sig själva och sina familjer. När kvinnor får en inkomst bidrar det till att de får en starkare och mer jämlik roll i familjen såväl som i samhället. Ökad jämställdhet är en förutsättning för mer rättvisa samhällen eftersom kvinnor i fattiga länder lever mer utsatta liv än män. Bättre miljö De flesta i våra målgrupper lever på landsbygden och är starkt beroende av jordbruk. Därmed drabbas de ofta hårdast av klimatförändringarna. Vi fokuserar därför mycket på att skapa klimatsmarta företag och hållbara försörjningsmöjligheter. Ökat engagemang i samhället Bättre självförtroende bidrar inte bara till bättre livskvalitet för individen, det ger också bättre förutsättningar att utkräva sina demokratiska rättigheter. Långsiktiga försörjningsmöjligheter ger individen bättre levnadsförhållanden och en solid grund att skapa stabila samhällen, vilket i sin tur ger bättre förutsättningar för att hantera katastrofer och förhindra konflikter.

5 Här finns vi Hand in Hand samarbetar idag med lokala partners i Indien, Kenya, Zimbabwe och Afghanistan som sköter all fältverksamhet i respektive land. I Sverige och i London bedrivs insamlingsverksamhet, programstöd, kommunikation och påverkansarbete. KENYA Mercy planterar och säljer träd för att försörja sin familj, och affärerna går lysande. Sedan starten har Mercy kunnat investera i sonens utbildning, en motorcykel (för att frakta plantorna), en vattentank och höns! Härnäst vill hon expandera verksamheten ytterligare. Indien Trots Indiens snabba ekonomiska tillväxt de senaste årtiondena lever över hälften av invånarna i fattigdom (dvs. på mindre än 3,1 USD om dagen) och landet har högst antal barnarbetare i världen. Hand in Hand bedriver verksamhet i sju delstater i Indien. Med åren har vårt arbete för att öka människors försörjningsmöjligheter och barns skolgång kompletterats med aktiviteter för att förbättra människors hälsa, den lokala miljön och kunskap om demokratiska rättigheter. Afghanistan KENYA Medlemmarna i självhjälpsgruppen Mother försörjer sig på att tillverka och sälja kläder. Det viktigaste som Hand in Hands utbildning bidragit till är att vi numera har råd att betala för våra barns skolgång! NÅGRA AV VÅRA ENTREPRENÖRER AFGHANISTAN Mitt liv har förändrats helt. Jag är inte längre beroende av min mans inkomst och nu har jag råd att köpa kläder, skolmaterial och att ta mina barn till läkaren. Efter träning i entreprenörskap och ett lån från självhjälpsgruppens gemensamma sparande kunde Nafisa starta en egen verksamhet. Genom att tillverka och sälja konserver har 4-barnsmamman ökat sin inkomst från noll till kronor i månaden. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder. Den långvariga konflikten i landet har satt sin prägel på landet i form av instabilitet, fattigdom, hög arbetslöshet och kvinnoförtryck. Som en konsekvens av landets patriarkaliska samhälle finns det få möjligheter för kvinnor att utbilda sig och att arbeta. Hand in Hand bedriver verksamhet i de norra provinserna i Afghanistan. Vår erfarenhet visar att självhjälpsgrupperna är oerhört viktiga för framgång och ger ökad självkänsla för kvinnorna som deltar. Kenya och Zimbabwe I Afrika bedriver vi verksamhet i Zimbabwe och Kenya, två länder som påverkas svårt av de globala klimatförändringarna. Detta i kombination med bristen på försörjningsmöjligheter bidrar till fattigdom och instabila samhällen. Hand in Hand arbetar bland annat för att öka försörjningsmöjligheterna i länderna och lär människor att anpassa sig till de extrema väderförhållandena. INDIEN Förut var jag rädd för att gå utanför huset och behöva prata med någon. Nu har jag till och med lärt mig att prata med bankmän. Som en följd av Hand in Hands utbildning och stöd samt den verksamhet Parvathi nu bedriver har hennes självförtroende ökat markant. KENYA Som en del av Hand in Hands ungdomsprojekt i Kenya får 15-åriga Solo Hayes Frank utbildning i entreprenörskap i skolan. Projektet går ut på att skapa möjligheter för ungdomar att starta egna verksamheter när de slutar skolan. Solo har nu planer på att utveckla ett online-system som gör det möjligt för sjukhus att se vilka apotek som har förskrivna läkemedel i lager. INDIEN 32-åriga Mathra giftes bort när hon bara var 13 år. Hennes man arbetar på annan ort och spenderar sin lön på alkohol. Mathra måste därför ensam försörja familjen. Med stöd från Hand in Hand har hon öppnat en liten dagligvaruhandel vars inkomst hon och hennes två barn nu kan livnära sig på.

6 VI STÖDJER HAND IN HAND Det interna engagemanget för människorna vi stödjer har vuxit enormt. Tharanga Kulamithra / Kommunikationsansvarig, Claremont FOTO: SOPHIE JOHANSSON / CLAREMONT Syftet med Hand in Hands byprojekt är att lyfta hela byar ur fattigdom genom insatser som fokuserar på att öka bybornas försörjningsmöjligheter, säkra barns skolgång samt öka invånarnas kunskap om hälsovård, den lokala miljön och deras demokratiska rättigheter. Charlotte och Tomas Bergström finansierade ett sådant byprojekt i Indien. Donationen har bidragit till oförglömliga minnen för dem och deras två barn, samtidigt som den har förändrat livsvillkoren för invånarna i en hel by på den indiska landsbygden. Vi känner stor ödmjukhet över att vara födda i den rika delen av världen och vill gärna hjälpa till på något sätt, säger Tomas om varför han och familjen valde att stötta invånarna i en indisk by. Dessutom har jag alltid gillat Hand in Hands modell med hjälp till självhjälp och en nästan affärsmässig ansats till bistånd. Jag tror att det har överlägset bäst effektivitet. Mot slutet av det 2-åriga byprojektet reste familjen till Indien för att besöka byn. Alla fyra är eniga om att det starkaste minnet var att, på plats få uppleva hur mycket bra investeringen resulterat i samt bybornas stolthet över vad de åstadkommit. Vi ser det som en av de bästa investeringarna vi gjort. Charlotte Bergström / Bydonator Ebba Bergström hälsar på några av flickorna i byn. Adam Bergström och en jämnårig pojke dansar Gangnam style på byns torg. V ikten av att företag ska ha ett utpräglat CSR-engagemang blir allt mer betydelsefullt i valet av arbetsgivare. Eftersom anställda idag har större medvetenhet om vilka sociala engagemang ett företag bedriver ställer det högre krav på företag att ta ett större ansvar i CSR-frågor. Management- och IT-konsultbolaget Claremont insåg redan för några år sedan att de var i position att bidra till förändring och beslöt sig då för att investera i ett av Hand in Hands byprojekt i Indien. - Vi var måna om att vårt bidrag skulle hjälpa människor långsiktigt och ville se konkreta förändringar samt att det fanns en kvalitetssäkring genom hela projektet, säger Tharanga Kulamithra, medarbetare på Claremont, om valet att stödja Hand in Hand. För några månader sedan besökte Tharanga och kollegan Sophie Johansson byn som Claremont stödjer, en upplevelse som båda beskriver med mycket värme. - Då fick vi uppleva förändringen som skett i byn under projektet, berättar Sophie. Förskolan och skolan är renoverade med toalett och rinnande vatten, och flera av kvinnorna i byn har startat egna företag som ger dem självständighet och bidrar till att de nu kan försörja sig själva och sina familjer. Allt vi såg fungerade och det var fantastiskt roligt att se. Under besöket höll Tharanga och Sophie kollegorna i Sverige uppdaterade via videoklipp och berättelser på företagets hemsida och i sociala medier. - Tack vare resan och kommunikationen kring projektet har det interna engagemanget för människorna vi stödjer vuxit enormt och likaså stoltheten över Claremonts bidrag, förklarar Tharanga. Hand in Hand och IKEA Foundation har påbörjat ett unikt samarbete för att bidra till en mer hållbar framtid för människor särskilt utsatta av de globala klimatförändringarna i Kenya. - Vårt samarbete med Hand in Hand kommer att hjälpa tusentals kvinnor och IKEA Foundation stödjer Hand in Hand, eftersom vi vet att barn får en bättre framtid när deras familjer har hållbara inkomster. Jonathan Spampinato / Kommunikationschef IKEA Foundation ungdomar att skapa klimatsmarta jobb och småföretag i Kenya, förklarar Jonathan. Vi har valt att stödja Hand in Hand på grund av deras unika modell för att skapa hållbara småföretag och nya jobb. Målet med projektet är att bidra till drygt klimatsmarta jobb för fattiga kvinnor bosatta på den kenyanska landsbygden. Dessutom kommer cirka 5000 ungdomar utbildas i entreprenörskap i syfte att öka deras förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden i ett land där nästan 80 % av alla arbetslösa är under 34 år.

7 Jag är noga med vart mina pengar går och jag vill att de ska göra så mycket nytta som möjligt. Hand in Hands byprogram ger människor som lever i fattigdom en verklig chans att skapa ett bättre liv och en framtid för sig själva och sina barn. Peter Settman / Bydonator Mitt stöd till Hand in Hand grundar sig i organisationens effektiva utnyttjande av resurser och tydliga redovisning av de resultat som verkligen har betydelse för dem verksamheten riktar sig till. Hand in Hands genomslagskraft är enligt min mening svåröverträffad. Lena Apler / Privat givare Stöd vårt arbete Plusgiro: Bankgiro: Swish: Varmt tack för ditt bidrag! Jag stödjer Hand in Hand eftersom jag tror att fattigdom och krig lättare utrotas om fler kvinnor får möjlighet till utbildning och självförsörjning. En jämlikare värld gynnar alla! Jag tror att hjälp till självhjälp är det bästa sättet att uppnå detta. Cajsa Davegård / Månadsgivare FOTO: TOMAS BLIDEMAN, RICHARD LEWISOHN, GEORGINA GOODWIN OCH HELENE STENMO. PAPPER: MILJÖVÄNLIGT MULTIOFFSET. VÅRT LÅNGSIKTIGA SAMARBETE MED INSTITUTIONELLA GIVARE BIDRAR TILL ETT EFFEKTIVT OCH HÅLLBART ARBETE. Hand in Hand Sweden Box 5216, Stockholm Besöksadress: Nybrogatan info@handinhand.nu

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Nu ser man ljuset i tunneln!

Nu ser man ljuset i tunneln! Nu ser man ljuset i tunneln! För människor som lever i fattigdom är ett riktigt jobb det viktigaste steget mot en tryggare och hälsosammare framtid. Vår mission är att bekämpa fattigdomen genom utbildning

Läs mer

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra!

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra! Entreprenörskap som utvecklar Afrika Nu kan jag försörja mig själv och andra! Ungt entreprenörskap en väg ut ur fattigdom NavPartners engagerar sig i utveckling av företag och företagare i Afrika. Uppgiften

Läs mer

Nu ser man ljuset i tunneln!

Nu ser man ljuset i tunneln! Nu ser man ljuset i tunneln! För människor som lever i fattigdom är ett riktigt jobb det viktigaste steget mot en tryggare och hälsosammare framtid. Vår mission är att bekämpa fattigdomen genom utbildning

Läs mer

Omvandlingen av. Kannankudi

Omvandlingen av. Kannankudi Omvandlingen av Kannankudi STOLTASTE SPONSORERNA Nu är vi igång! Vi är så glada och stolta att kunna hjälpa de fattigaste av de fattiga, inte bara genom att donera pengar utan faktiskt få människor i en

Läs mer

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen!

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen! HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2014 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har varit med och stöttat våra

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

Tharaka, Kenya Projektrapport. I samarbete med NORES och projektpartner International Aid Service ANTAL UTDELADE SOLVATTEN

Tharaka, Kenya Projektrapport. I samarbete med NORES och projektpartner International Aid Service ANTAL UTDELADE SOLVATTEN Projektrapport 2017-2018 Tharaka, Kenya I samarbete med NORES och projektpartner International Aid Service ANTAL UTDELADE SOLVATTEN 1400 ANTAL BARN MED BÄTTRE FRAMTID 5000 ANTAL MÄNNISKOR VI NÅR 7800 ANTAL

Läs mer

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER Världens ledare har lovat att uppnå 17 globala mål till år 2030. Det innebär att alla länder tagit på sig ansvaret för en bättre, mer rättvis och hållbar

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange FLICKA FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Alla flickor har rätt att få gå i skolan, ha tillgång till

Läs mer

FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN.

FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN. FÖRÄNDRING I ETT AV DE FARLIGASTE LÄNDERNA I VÄRLDEN. SVENSKA AFGHANISTANKOMMITTÉN BILDEN AV AFGHANISTAN är ofta mörk. Men i landet sker också framsteg. Uppskattningsvis går över sex miljoner barn i skolan

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG

RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG För människor som lever i fattigdom är ett riktigt jobb det viktigaste steget mot en tryggare och hälsosammare framtid. Med hjälp av en väl utvecklad

Läs mer

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år.

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år. HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat våra

Läs mer

lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder

lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder MyRight Att erövra världen, mars 2018 Vi som driver MyRight är organisationer för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Stöd Flickaprojektet! Sms:a Flicka till 72909 så bidrar du med 50 kr. Du kan också swisha valfri gåva till 1239000795 eller besöka fn.se. Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander FLICKA UTSTÄLLNING

Läs mer

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID Projektrapport 2018-2019 Kenya I samarbete med Nores och PLAN International 800 FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN 21 200 BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID 9 600 KUBIKMETER RENT OCH VARMT VATTEN 1 600 UTDELADE

Läs mer

DE FÖRSTA STEGEN EFTER 6 MÅNADER

DE FÖRSTA STEGEN EFTER 6 MÅNADER Rådgivning Revision Skatt Företagsservice RAPPORT NR 2 DE FÖRSTA STEGEN EFTER 6 MÅNADER 2 Följ utvecklingen i Annamputhur! Som partnerföretag till Hand in Hand finansierar vi ett av deras byprogram i Indien

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS

LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS LITA PÅ VÅRT STÖD VI STANNAR SÅ LÄNGE VI BEHÖVS Vision Vår vision är ett Afghanistan fritt från fattigdom, våld och diskriminering där mänskliga rättigheter respekteras och alla lever i värdighet, med

Läs mer

INNEHÅLLSRIK IKEA + SOCIALA ENTREPRENÖRER

INNEHÅLLSRIK IKEA + SOCIALA ENTREPRENÖRER Sakshi Hantverkare, Rangsutra Pressmaterial: INNEHÅLLSRIK IKEA + SOCIALA ENTREPRENÖRER Tillfällig kollektion. Säljstart: 16 mars 2018. Kontakt: press.sto@ikea.com PRESSMATERIAL SOCIALA ENTREPRENÖRER STÄRKER

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bouar

Centralafrikanska republiken, Bouar Centralafrikanska republiken, Bouar Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Francis har kämpat hårt för att ge sina barn ett bättre liv. Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barn och familjer i Bouar Det

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: Vincent Tremeau Tack för att ni ger barn en trygg uppväxt! SOS Barnbyar arbetar i 135 länder runtom i världen. Totalt fick nästan 800 000 barn

Läs mer

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige Insamlingspolicy för WaterAid Sverige WaterAid Sverige samlar in pengar och bidrar till WaterAids globala verksamhet för att kunna säkerställa att människor i världens fattigaste delar får tillgång till

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Insamlingsstiftelsen WaterAid Sverige Effektrapport

Insamlingsstiftelsen WaterAid Sverige Effektrapport Insamlingsstiftelsen WaterAid Sverige 802426-1268 Effektrapport 2015-04-01-2016-03-31 Inom ramarna för FRII:s Kvalitetskod gör vi en effektrapport som svarar på följande frågor; Vad vill er organisation

Läs mer

Stoppa hunger. Köp en tröja.

Stoppa hunger. Köp en tröja. Stoppa hunger. Köp en tröja. Resultat - Style It Forward Stockholm 2014 I samarbete med: Inledning Med denna rapport vill vi på Hungerprojektet tacka alla individer och företag som genom Style it Forward

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med MyRight Att erövra världen, mars 2018 MyRight är en svensk organisation som arbetar i hela världen. Vi arbetar tillsammans med andra

Läs mer

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR Initiativet för Socialt ansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att

Läs mer

Indien, Khajuri Kalan

Indien, Khajuri Kalan Indien, Khajuri Kalan Återrapport 2/2018 Nyrenoverat familjehem i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn och unga i Khajuri Kalan! Den ekonomiska situationen i Indien

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT Foto: UNFPA/Linsey Addrio/VII Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange SKOLMAT SKOLMAT EN UTSTÄLLNING OM HUR SKOLMAT FÅR BARN TILL SKOLAN Utbildning är en mänsklig rättighet. I dag börjar 9 av 10 barn

Läs mer

LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD

LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD LÅT JULEN GÖRA SKILLNAD I Afrika finns det miljontals människor som saknar det kapital de behöver för att utveckla sina företag och därmed bidra till den lokala ekonomiska utvecklingen. Mer än 15 procent

Läs mer

Verksamhetsplan för 2012

Verksamhetsplan för 2012 Verksamhetsplan för 2012 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Ukraina Kiev. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA KIEV

Ukraina Kiev. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA KIEV Ukraina Kiev Återrapport 1/2018 Tack för att ni ger barn en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev är inne på sitt 9:e verksamhetsår och idag bor 66 barn i 16 SOS-familjer. Flera ungdomar har

Läs mer

AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA

AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA VÅRT ÅTAGANDE AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA När Anita Roddick grundade The Body Shop 1976 var hennes tro på att företagande kunde vara en kraft för gott helt revolutionerande. Företagets sätt att driva

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bossangoa

Centralafrikanska republiken, Bossangoa Centralafrikanska republiken, Bossangoa Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn och familjer i Bossangoa, Centralafrikanska republiken! Den turbulenta situationen i Centralafrikanska

Läs mer

Botswana. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 BOTSWANA

Botswana. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 BOTSWANA Botswana Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn, unga och familjer i Botswana! Genom SOS Barnbyars sociala center i Botswana bedrivs familjestärkande program

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Swedfund. Kännedomsmätning nov 2014

Swedfund. Kännedomsmätning nov 2014 Swedfund Kännedomsmätning nov 2014 141217 SWEDFUND Uppföljning ursprungsmätning 141219 Innehåll Om undersökningen Resultat från uppföljningsmätningen Jobb och tillväxt Fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer

Läs mer

FÖR SAMARBETSPARTNERS. Motivationslyftet

FÖR SAMARBETSPARTNERS. Motivationslyftet FÖR SAMARBETSPARTNERS Motivationslyftet En metod i fem steg som syftar till att öka individers motivation och självledarskap samt förmåga till reflektion kring sig själv och sin omgivning. Jag siktar mot

Läs mer

Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future.

Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future. Rewrite the Future Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future. Här följer en presentation som i korthet beskriver projektet och hur er gåva kommer till nytta i år. Rewrite

Läs mer

MÅNGSIDIG textilkollektion ger människor möjligheter

MÅNGSIDIG textilkollektion ger människor möjligheter MÅNGSIDIG textilkollektion ger människor möjligheter Samarbete mellan IKEA och sociala etreprenörer i Indien Säljstart 27:e juni 2014 MÅNGSIDIG textilkollektion: samarbete mellan IKEA och sociala entreprenörer

Läs mer

Kina Nanchang. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 KINA NANCHANG

Kina Nanchang. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 KINA NANCHANG Kina Nanchang Återrapport 2/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till Nanchang! SOS barnby Nanchang har varit verksam i 25 år, och idag bor 63 barn i de 12 familjerna i barnbyn. I anslutning

Läs mer

Vem ska rädda världen?

Vem ska rädda världen? Vem ska rädda världen? Forskning om lärande för hållbar utveckling Forskartorget 19 oktober 2012 inger.bjorneloo@ped.gu.se Hållbar utveckling är att förbättra mänsklig livskvalitet inom de uppehållande

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Indien, Khajuri Kalan

Indien, Khajuri Kalan Indien, Khajuri Kalan Återrapport 1/2018 Varmt tack för att ni ger barn i Khajuri Kalan en bättre framtid! SOS barnby Khajuri Kalan är inne på sitt 14:e verksamhetsår. Barnbyn finns till för att barn med

Läs mer

Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus

Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus december 2013 Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus Av Anna Kiefer Det började med att uppfylla krav och uppförandekod och genom åren har det omvandlats till själva grunden för

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé

Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé Drömmar om fotografering, teknikintresse och en outforskad marknad blev grunden åt det som senare utvecklades till företaget Swescan AB. Fredrik

Läs mer

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land.

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Sverige är ett rikt land Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot

Läs mer

Verksamhetsplan för 2010

Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplan för 2010 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen

Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen Vattnet, toaletterna och tvålens roll för de Globala Hållbarhetsmålen Cecilia Chatterjee-Martinsen Generalsekreterare WaterAid Sverige @C_Martinsen @WaterAidSverige cecilia@wateraid.se Claudine, 10 år,

Läs mer

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut foto: Pernilla Norström Ett tryggt barn blir en trygg vuxen och en trygg förälder. Utbildning ger barn möjligheten att utvecklas och ta kontroll

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE. Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen

EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE. Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen HUVUDSTAD New Delhi BEFOLKNING 1,3 miljarder (2015) SPRÅK Grundlagen erkänner officiellt

Läs mer

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 En familj i SOS barnby Abobo Gare. Tack för att ni ger barn och unga i Abobo Gare en bättre framtid I SOS barnby Abobo Gare bor för närvarande 82 barn i 14

Läs mer

för jämställdhet elevmaterial

för jämställdhet elevmaterial för jämställdhet elevmaterial INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN. 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET... 5 FÖRDJUPA ER INOM PROJEKET FLICKA... 6 INFORMATION VID INSAMLING... 6 MATERIAL...

Läs mer

Insamlingsstiftelsen WaterAid Sverige Effektrapport

Insamlingsstiftelsen WaterAid Sverige Effektrapport Insamlingsstiftelsen WaterAid Sverige 802426-1268 Effektrapport 2016-04-01-2017-03-31 Inom ramarna för FRII:s Kvalitetskod gör vi en effektrapport som svarar på följande frågor; Vad vill er organisation

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Bangladesh Landinfo 2017 Om Bangladesh Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder med mer än 1 000 invånare per kvadratkilometer. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap

Läs mer

Togo Atakpamé. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 TOGO ATAKPAMÉ

Togo Atakpamé. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 TOGO ATAKPAMÉ Togo Atakpamé Återrapport 2/2018 Foto: SOS Arkiv Ett av klassrummen i en skola i Atakpamé. Foto: Peter Kaeser Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! SOS Barnbyars projekt i Atakpamé fortskrider

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

Detta är Swedbank. 23 oktober 2018

Detta är Swedbank. 23 oktober 2018 Detta är Swedbank 23 oktober 2018 Sverige, Estland, Lettland och Litauen är våra hemmamarknader 16,3 miljoner invånare 7,3 miljoner privatkunder Ca 600 000 företagskunder 316 bankkontor 14 340 medarbetare

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet:

Avkastning à la Hungerprojektet: Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Foto: Johannes Odé En win-win affär: Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom. Men

Läs mer

HAND IN HAND ÅRSBERÄTTELSE 2014

HAND IN HAND ÅRSBERÄTTELSE 2014 HAND IN HAND ÅRSBERÄTTELSE 2014 CHARLOTTE BOHMAN Generalsekreterare Hand in Hand Sweden 2014 VÅRT BÄSTA ÅR HITTILLS Särskilt vill vi tacka alla våra givare, stora som små, för det förtroende ni visar oss

Läs mer

fairtrade av susanne lundström

fairtrade av susanne lundström fairtrade av susanne lundström 8 9 Vem har sagt att rättvisa produkter måste se tråkiga och fula ut? Och får man verkligen ställa krav på kvaliteten? Det har hänt mycket de senaste åren inom rättvis handel.

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 2/2017 Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! I SOS barnby och ungdomsboende i Ulan Bator bor för närvarande 109 barn och unga. De flesta av dem

Läs mer

Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad!

Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad! Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad! Ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta Framgångsrik forskning har bidragit till effektiva behandlingar som ger många människor med reumatiska

Läs mer

Winnovators. WaterAids program för dig och dina kollegor som vill bidra till att lösa den globala vatten- och sanitetskrisen.

Winnovators. WaterAids program för dig och dina kollegor som vill bidra till att lösa den globala vatten- och sanitetskrisen. Winnovators WaterAids program för dig och dina kollegor som vill bidra till att lösa den globala vatten- och sanitetskrisen. Tävla mot andra lag runt om i världen och bidra till att lösa ett verkligt problem.

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé.

Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Vi gör stor skillnad med små medel. Tänk vad vi kan göra om du satsar lite mer: Hungerprojektet är effektivt. Vi ser till att hålla

Läs mer

SIFO-undersökning: Ungas röst & makt i samhället. Världsnaturfonden WWF & WWF Sweden Youth Juni 2018

SIFO-undersökning: Ungas röst & makt i samhället. Världsnaturfonden WWF & WWF Sweden Youth Juni 2018 SIFO-undersökning: Ungas röst & makt i samhället Världsnaturfonden WWF & WWF Sweden Youth Juni 2018 Många unga upplever att de inte påverkar samhället och utvecklingen i Sverige Undersökningen visar att

Läs mer

Detta är Swedbank. 2 februari, 2017

Detta är Swedbank. 2 februari, 2017 Detta är Swedbank 2 februari, 2017 Sverige, Estland, Lettland och Litauen är våra hemmamarknader 16,2 miljoner invånare 7,3 miljoner privatkunder 650 000 företagskunder 389 bankkontor 13 700 medarbetare

Läs mer

Effektrapport Flickors Utbildning i Kamerun IDEELL FÖRENING

Effektrapport Flickors Utbildning i Kamerun IDEELL FÖRENING Effektrapport 2015 Flickors Utbildning i Kamerun 802442-1341 IDEELL FÖRENING Flickors Utbildning i Kamerun FUIK, är en humanitär, ideell, icke-vinstdrivande och ickestatlig organisation som har till uppgift

Läs mer

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad Foto: Éric St-Pierre När jag säljer mer Fairtrade-kakao får jag råd med sjukvård och utbildning till mina barn och kan försörja min familj

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Höjdpunkter 2014 Uppdaterad grafisk profil Den nya moderna loggan visar även vår samhörighet med Svenska Diabetesförbundet. Armband för forskningen I vårt fortsatta samarbete

Läs mer

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning.

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. 1 Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. När man stärker kvinnor och flickors rättigheter förbättras

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Kambodja Siem Reap. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 KAMBODJA SIEM REAP

Kambodja Siem Reap. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 KAMBODJA SIEM REAP Kambodja Siem Reap Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Siem Reap en bättre framtid Barnbyn i Siem Reap öppnade 2002, och i dag bor 126 barn i de 14 SOS-familjerna i byn.

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014 HUNGERPROJEKTET Jula Resultat 2014 Inledning Varmt tack till Jula AB - ledningen och medarbetarna - som under det som under det gångna året har investerat i en framtid fri från hunger och fattigdom i Bangladesh.

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET.. 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.....5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..8 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion genomförd av FN-elevföreningar

Läs mer

Jordens Vänners paket

Jordens Vänners paket Foto: Shutteerstock.com Jordens Vänners paket VI ERBJUDER WORKSHOPS med utgångspunkten klimaträttvisa för gymnasieskolor, folkhögskolor och organisationer. Vår workshop-form har under åren utvecklats till

Läs mer

Tillsammans. för hållbar utveckling STRATEGISK PLAN

Tillsammans. för hållbar utveckling STRATEGISK PLAN Tillsammans för hållbar utveckling STRATEGISK PLAN 2018-2021 som Svenska Afghanistankommitténs fokus har alltid varit att skapa genuin solidaritet med det afghanska folket. För att göra det strävar SAK

Läs mer

Ukraina Brovary. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA BROVARY

Ukraina Brovary. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 UKRAINA BROVARY Ukraina Brovary Återrapport 1/2018 Tack för att ni ger barn en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev är inne på sitt 9:e verksamhetsår och idag bor 66 barn i 16 SOS-familjer. Flera ungdomar har

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Noll hunger och fattigdom

Noll hunger och fattigdom Noll hunger och fattigdom HUNGERPROJEKTET GHANA RAPPORT 2015 INLEDNING 2015 VAR ETT HISTORISKT ÅR. Ett år som många kommer att minnas för sina dystra rubriker. Över 60 miljoner människor befann sig på

Läs mer