Stig Ålund, sekreterare Marianne Ivarsson Monica Rydlund Lilian Persson, 235 Sofia Floreby, 235 Siv Wilborgsson, 236 Katarina Rasmusson, 237, 239, 250

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stig Ålund, sekreterare Marianne Ivarsson Monica Rydlund Lilian Persson, 235 Sofia Floreby, 235 Siv Wilborgsson, 236 Katarina Rasmusson, 237, 239, 250"

Transkript

1 Arbetsutskottet (22) Plats och tid Närvarande Ledamöter Frostavallen Hotell & Konferens, Höör. Kl Stefan Lundgren (m), ordförande Maria Wiberg Nordström (fp) Kjell-Åke Persson (c) Margareta Dovsjö (s) Tommy Johansson (s) Ej tjänstgörande ersättare Thomas Håkansson (m) Bo Polsten (fp) Anders Pettersson (c) Inger Nilsson (s) Övriga deltagare Utses att justera Stig Ålund, sekreterare Marianne Ivarsson Monica Rydlund Lilian Persson, 235 Sofia Floreby, 235 Siv Wilborgsson, 236 Katarina Rasmusson, 237, 239, 250 Tommy Johansson Underskrifter: Sekreterare... Paragrafer: Stig Ålund Ordförande... Stefan Lundgren Justerande... Tommy Johansson

2 Arbetsutskottet (Dnr , , , , ) Kommunledningsfrågor och internationella frågor. Förbundssekreterarna Lilian Persson och Sofia Floreby informerar om aktiviteter för kommunledningarna och på det internationella området. Kommunledningskonferens 8 oktober 2010 i Kristianstad. Styrelsemöte med Schleswig-Holstein 7-8 oktober 2010 i Kristianstad. Kommunledningskonferens 3 december 2010 i Lomma. Representation i Bryssel. Kommunernas Öresundsplattform (KÖP). Capacity Building Project. Effektiv miljötillsyn. Entris Arbetsutskottet beslutar att lägga informationen till handlingarna.

3 Arbetsutskottet (Dnr ) Insatser för barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Hälso- och sjukvårdsdirektören inom Region Skåne har fått i uppdrag att upprätta en handlingsplan tillsammans med berörda verksamheter, för att öka tillgängligheten till första linjens sjukvård för barn och unga. Då elevhälsa förutsätter en hög grad av samverkan med socialtjänsten och övrig hälso- och sjukvård är Kommunförbundet Skåne inbjuden att delta i detta arbete. Uppdraget innebär bland annat att på det lokala planet skapa överenskommelser och en gemensam planering i hur behoven av insatser på specialist-, förstalinjen och basnivå ska tillfredsställas, för att få ett effektivt resursutnyttjande. Målet är att skapa en modell för Skånes 33 kommuner och Region Skåne, som är utgångspunkten i ett gemensamt ramavtal. Beredningen för utbildningsfrågor har beslutat att ställa sig positiv till ett gemensamt framtagande av ramavtal. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att Kommunförbundet Skåne deltar i skapande av en modell som är utgångspunkten i ett gemensamt avtal för Skånes 33 kommuner och Region Skåne.

4 Arbetsutskottet (Dnr ) Översyn av avtal om hjälpmedelsverksamhet. Kommunerna i Kommunalförbundet Medelpunktens verksamhetsområde är genom Medelpunkten medlemmar i Kommunförbundet Skånes Samverkansorganisation för hjälpmedelsfrågor. Nuvarande avtalsperiod är treårig och löper mellan och Uppsägningstiden är 1 år. Medelpunkten betalar ca 220 tkr för medlemskapet.. Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor bildades för att möjliggöra en formell samverkan kring strategiska hjälpmedelsfåror mellan de skånska kommunerna. Detta innebär bl.a. deltagande i gemensamma upphandlingar genom Kommunförbundet Skånes försorg. Direktionen för Kommunalförbundet Medelpunkten har beslutat, , att säga upp samverkansavtalet med Kommunförbundet Skåne i syfte att åstadkomma ett nytt avtal från 2011 med en tydligare ansvarsfördelning mellan parterna såväl juridiskt som ekonomiskt. Arbetsutskottet beslutar att styrelsens presidium och förbundskansliet tar kontakt med Kommunalförbundet Medelpunkten för dialog om samverkansavtalet.

5 Arbetsutskottet (Dnr ) 198 Styrelsen Markavtal. Ledningsdragning i landets tätorter sker regelmässigt i gatumark och annan allmän plats. Det är i de flesta fall önskvärt och ändamålsenligt att använda dessa utrymmen för ledningsändamål. Utvecklingen mot fler ledningsägare har inneburit att konkurrensen om utrymmet har ökat. Flera olika ledningsägare har även medfört ett behov av samordning mellan olika ledningsägares och kommunens arbeten. Förekomsten av ledningar i kommunens mark medför besvär och arbete för kommunen Förbundskansliet har i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting samt ett antal kommuner arbetat med att utforma ett ramavtal om markupplåtelse, förfarande vid flyttning av ledningar, kostnadsfördelning m.m. Principen för ett sådant avtal bör vara att varje verksamhet ska bära de kostnader som verksamheten ger upphov till men även de besparingar som verksamheten ger upphov till ska fördelas mellan ledningsägarna och kommunen. Beredningen för samhällsbyggnadsfrågor beslutade att informera styrelsen om det pågående arbetet med markavtal. Arbetsutskottet beslutade att föreslå styrelsen att informera kommunerna i fråga. Styrelsen beslutade enligt arbetsutskottets förslag. I arbetet med att utforma ett markavtal för koncessionsägare inom eldistribution har de extra kostnader som markägare drabbats av, med anledning av andra aktörers infrastruktur i allmän platsmark, utretts. Arbetet finansieras av SKL:s fastighetsfond. Beredningen för samhällsbyggnadsfrågor beslutade att föreslå styrelsen att utgångspunkten för arbetet ska vara att konstaterade extrakostnader ska regleras genom markavtal med de aktörer som bedriver kommersiell verksamhet i kommunens mark. Arbetsutskottet beslutar att återremittera ärendet till förbundskansliet för ett förtydligande av rekommendationer till beslut, samt att behandla ärendet på styrelsens sammanträde den 1 oktober 2010.

6 Arbetsutskottet (Dnr ) 243 Styrelsen IT-samverkan. Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) enades 2004 om att etablera ett nära samarbete kring IT-utvecklingen inom vård- och omsorgssektorn. Hösten 2004 startade samarbetet och Socialdepartementet tillsatte en nationell ledningsgrupp för IT i vård och omsorg. I gruppen ingick representanter för Socialdepartementet, Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Apoteket AB och Carelink. Arbetet har utmynnat i en nationell IT-strategi för vård och omsorg som presenterades våren Den nationella IT-strategin är första etappen i ett långsiktigt nationellt arbete. Kommunförbundet Skåne styrelse och Region Skåne har beslutat att tillsammans ta fram en regional IT-strategi/handlingsplan utifrån intentionerna i den nationella IT-strategin. Styrelsen för Kommunförbundet Skåne rekommenderade kommunerna i början av 2007 att verka i positiv anda för att utveckla användandet av IT-stöd i den kommunala vård- och omsorgsverksamheten i enlighet med intentionerna i den nationella IT-strategin och att en samverkan skulle ske med Region Skåne i de frågor där det föreligger ett gemensamt intresse. Kommunförbundets Skånes styrelse avsatte 600 tkr i 2009 års budget ( 114/08) för arbetet med IT i vården och samordnad vårdplanering i enlighet med förbundskansliets utarbetade PM ( ). Frågan om en regional samverkansorganisation i Skåne har diskuterats vid kommunledningskonferenser och andra konferenser under 2008 och Det har framhållits att en sådan organisation bör skapas. Förbundskansliet har sammanställt en skrivelse till styrelsen, Behov av regional samordning och satsningar inom IT-området I skrivelsen framgår bl.a. ett exempel på en gemensam regional organisation är IT-forum i Stockholm, som är en sammanslutning som består av Stockholms stad, Stockholms läns lansting, Länsstyrelsen i Stockholms län och kommunerna i länet samt Gotland. IT-forum är en resultatenhet inom Kommunförbundet Stockholms län, KSL, och leds av en ägargrupp. Finansieringen ske via medlemsavgifter. Samarbetet regleras via avtal om tre år. Styrelsen beslutade , 191, att tillskapa en resultatenhet med uppdrag, att utarbeta en handlingsplan för utvecklingsinsatser inom området,

7 Arbetsutskottet att utarbeta ett förslag till samverkansorganisation i Skåne, samt att utarbeta ett förslag till samverkansavtal med kommunerna med ett finansieringsförslag fr.o.m En arbetsgrupp inom förbundskansliet har utarbetat ett förslag för en regional samverkansorganisation för IT i vård och omsorg. Arbetsgruppen föreslår att inom Kommunförbundet Skånes ram bilda en resultatenhet fr.o.m med huvuduppdrag att omsätta den nationella IT-strategin i ett regionalt arbete som med hjälp av ändamålsenlig IT-teknik främjar en verksamhetsutveckling i kommunerna i Skåne med hög kvalitet och goda möjligheter till kommunikation med medborgare och andra myndigheter, samt att den gemensamma organisationen finansieras via medlemsavgifter (1 kr/invånare) samt via eventuella nationella stöd som fördelas till regionalt arbete. Varje kommun står för de kostnader som uppkommer i den egna verksamheten. Samarbetet regleras genom avtal om tre år. Arbetsutskottet behandlade frågan och beslutade att ställa sig bakom förslaget. Projektledare Bo Nilsson föredrar projektet IT-samverkan Skåne för styrelsen. Styrelsen beslutade, 243, att ställa sig bakom förslaget, samt att uppdra åt förbundskansliet att med ledning av dagens diskussion utforma förslag till skrivelse till kommunerna samt förslag till samverkansavtal i frågan. Förbundskansliet har utformat förslag till samverkansavtal mellan kommunerna i Skåne län och Kommunförbundet Skåne. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att anta förslag till samverkansavtal i IT-frågor mellan kommunerna i Skåne län och Kommunförbundet Skåne, samt att rekommendera kommunerna att anta samverkansavtalet.

8 Arbetsutskottet (Dnr ) Ekonomisk rapport. Ekonomisk rapport t.o.m. juni månad föreligger. Bilaga 240. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att lägga den ekonomiska rapporten till handlingarna.

9 Arbetsutskottet (Dnr ) Medlemsavgift Enligt stadgar för Kommunförbundet Skåne skall förbundsmötet fastställa ram för medlemsavgiften. Enligt gällande beslut skall avgiftsramen för Kommunförbundet Skånes verksamhet utgöra högst 0,5 promille av respektive kommuns sammanlagda inkomster i form av skatteintäkter och generellt statsbidrag. Styrelsen äger rätt att inom denna ram fastställa kommande års avgift. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att avgiften för Kommunförbundet Skånes verksamhet för 2011 skall vara oförändrad, 0,38 promille av avgiftsunderlaget bestående av skatteintäkter och generellt statsbidrag.

10 Arbetsutskottet (Dnr ) 240 Styrelsen Höjning av bidrag till Tourism in Skåne AB. Business Region Skåne (BRS) har till ägarna, Region Skåne och Kommunförbundet Skåne, underhand framfört en förfrågan om att få ett extra kapitaltillskott till en ytterligare satsning på turismen. Ledningen för BRS` dotterbolag Tourism in Skåne AB, redovisade vid kommunledningskonferens sina planer. Styrelsen har i skrivelse informerat kommunerna i frågan. Arbetsutskottet beslutade att avvakta diskussionen på kommunledningskonferensen , samt att återuppta ärendet Arbetsutskottet beslutade att återsända ärendet till förbundskansliet för vidare beredning. Styrelsen beslutade att behandla frågan vid styrelsekonferensen Business Region Skåne (BRS AB) har i skrivelse, , till Kommunförbundet Skåne äskat om ökad uppdragsbudget. BRS AB äskar att det utöver 2010 års medel och indexerad uppräkning avsätts ytterligare minst 1,6 Mkr för 2011 och med inriktning att den nivån även ska gälla framöver. Arbetsutskottet beslutar föreslå styrelsen att höja avgiften till Business Region Skåne fr o m 2011 från 0,50 öre till 0,58 öre per skattekrona, samt att villkor för bidraget är att det tillfaller den verksamhet som bedrivs av Tourism in Skåne AB.

11 Arbetsutskottet (Dnr ) Nytt avtal beträffande Rådet för kommunalekonomisk forskning och utbildning, KEFU. Kommunförbundet Skåne, Region Skåne samt Lunds universitet har sedan 1984 samverkat rörande forskning och utbildning inom kommunal ledning, organisation och ekonomi. KEFU:s syfte är att, som ett samarbetsorgan mellan de olika medlemmarna, initiera och stödja forskning och utbildning som kan tillämpas i kommuners och landstings arbete på det ekonomiska området. För initiering och finansiering av forsknings och utvecklingsprojekt tillskjuts belopp årligen motsvarande 1,00 kronor per invånare från vardera Kommunförbundet Skåne och Region Skåne. Medlen förvaltas av Kommunförbundet Skåne. Gällande avtal löper ut Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att anta nytt avtal för Rådet för kommunalekonomisk forskning och utbildning, KEFU.

12 Arbetsutskottet (Dnr ) Samverkansöverenskommelse med Region Skåne. Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har i presidieöverläggningar gett förbundsdirektören respektive regiondirektören uppdrag. Vid presidiemötet mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne den 24 februari 2010 gjordes en överenskommelse om en uppdatering och modernisering av det gemensamma samarbetsavtalet från 1997 mellan dåvarande Regionförbundet och det nybildade Kommunförbundet Skåne. Genom åren har samarbetet mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne utvecklats väl. Parterna har utvecklat väl fungerande samarbete inom många av de områden där gemensamma intressen finns. Förbundsdirektör Stig Ålund och regiondirektör Sören Olofsson har utarbetat ett förslag om förnyelse av den tidigare överenskommelsen. Förslaget kommer att behandlas av vid ett möte mellan de båda styrelsepresidierna den 24 september Arbetsutskottet beslutar att överlämna frågan till styrelsen den 1 oktober 2010.

13 Arbetsutskottet (Dnr ) Representation i Öresundskomiteen, Öresundsregionen är en av de mest integrerade gränsregionerna i Europa. Öresundskomiteen är tvärpolitisk och arbetar med aktuella frågor inom t.ex. infrastruktur, arbetsmarknad, kultur, folklig förankring. Öresundskomiteen har 12 medlemsorganisationer varav fem från svensk sida. Medlemsorganisationerna betalar en avgift för medlemskapet. I presidieöverläggningar med Region Skåne har framkommit önskemål om att Kommunförbundet Skåne borde vara representerade i Öresundskomiteen. Arbetsutskottet beslutar att förbundskansliet tar fram ett diskussionsunderlag avseende Kommunförbundet Skånes representation i Öresundskomiteen, samt att behandla diskussionsunderlaget med Region Skåne den 24 september 2010 på presidieträffen.

14 Arbetsutskottet (Dnr ) 245 Styrelsen Länsstyrelsens resurser för arbete med överklagande detaljplaner. Kommunernas möjligheter att fullfölja sitt ansvar inom samhällsbyggnadsprocessen blir alltmer komplicerat. Under senare år har, inte minst i attraktiva regioner, med stark efterfrågan på nyproducerade bostäder och lokaler, en tungrodd fysisk planprocess medfört att viktiga utvecklingsprojekt stannat, förskjutits fram i tiden till men för samhället i sin helhet. Peter Kovács föreslog att styrelsen tar initiativ till att Sveriges Kommuner och Landsting aktualiserar frågan hos regeringen. Styrelsen beslutade 245, att behandla ärendet på arbetsutskottet Arbetsutskottet beslutar att ge ordförande och förbundsdirektören i uppdrag att träffa Länsstyrelsen för information om hantering och tidsåtgång av överklagade detaljplaner.

15 Arbetsutskottet (Dnr ) 204 Styrelsen 209 Arbetsutskottet Behov av studentbostäder. Tillgången till högutbildad arbetskraft är en av ett antal framgångsfaktorer för en region. Det har dessutom en självgenererande effekt, vilket gör den ännu viktigare och på sikt kanske den allra viktigaste framgångsfaktorn. Välutbildade människor har ofta stor rörlighet och deltar i en mängd nätverk genom vilka de sprider en positiv bild av sin del av världen, om den motsvarar de krav som de ställer. Människor säljer sina bostäder inom ett ganska stort område, under förutsättning att de erbjuds goda möjligheter att resa mellan bostad och arbete. För de flesta hänger valet av bostadsort inte samman med kommunindelningen. I Skåne, liksom sannolikt i andra delar av Sverige, anses studentbostadsfrågan vara en angelägenhet för universitets och högskoleorterna. I undantagsfall har andra kommuner erbjudit studentbostäder, men det har då varit i situationer med ett besvärande bostadsöverskott och det har oftast varit endast under en begränsad tid. Vid styrelsekonferensen i september 2008 väcktes frågan om huruvida insatser skulle kunna göras i syfte att stimulera byggandet av studentbostäder i kommuner utanför universitets- och högskoleorterna. Förbundskansliet har låtit utföra en utredning i frågan. Bilaga 209. Arbetsutskottet föreslog styrelsen besluta 209, att bevaka frågor kring bostadsförsörjning och då med inriktning på studentbostäder, att bidra till ökad kunskap hos de regionala aktörerna på bostadssidan, i första hand kommuner och bostadsföretag, om vikten och nyttan av att ha studenter boende inom sin kommun och i sitt bostadsbestånd, att verka för att underlätta för bostadssökande studenter att hitta en bostad genom ett samordnat utbud av bostäder, samt att medverka i bevakningen av studenternas intressen in sammanhang där bostäder i allmänhet och studentbostäder i synnerhet diskuteras. Styrelsen beslutade 204, enligt arbetsutskottet förslag, samt

16 Arbetsutskottet att uppmärksamma statliga myndigheter på situationen beträffande studentbostadsförsörjningen. Berikon AB, Bengt Eriksson, har tagit fram ett förslag på Uppdragsbeskrivning för handläggare av studentbostadsfrågor hos Kommunförbundet Skåne, Uppdraget innebär översiktligt och långsiktigt att för Kommunförbundet Skåne bevaka och vara pådrivande i frågor kring studentbostäder. Uppdraget innefattar frågor kring såväl nyproduktion av studentbostäder som förmedling av befintliga studentbostäder eller andra bostäder som fungerar som studentbostäder. Hos dem som är engagerade i bostadsfrågan i allmänhet och studentbostadsfrågan i synnerhet har man reagerat mycket positivt på att Kommunförbundet Skåne tar initiativ till att få ett större engagemang hos de skånska kommunerna i denna fråga. Av förslaget till uppdragsbeskrivningen framgår också att en stödgrupp ska bildas med representanter från Lunds Universitet, Länsstyrelsen i Skåne, Hyresgästföreningen, Fastighetsägareföreningen, Region Skåne, samt Lunds Universitetets Studentkårer. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att ge förbundsdirektören i uppdrag att i samband med 2011 års budget se över möjligheter för extern finansiering för att Kommunförbundet Skåne ska bevaka och vara pådrivande i frågor kring studentbostäder.

17 Arbetsutskottet (Dnr ) Uppföljning av styrelsekonferensen. Styrelsekonferens har ägt rum på Frostavallen den 2 3 september Arbetsutskottet beslutar att diskutera och följa upp styrelsekonferensen den 2-3 september på styrelsemötet den 1 oktober 2010.

18 Arbetsutskottet (Dnr ) Yttrande över miljökonsekvensbeskrivning angående planerad bro över Fehmarn Bält. Kommunförbundet Skåne har fått rubricerande ärende för yttrande med önskemål om svar senast Kommunförbundet Skåne har inhämtat synpunkter från särskilt berörda kommuner, Malmö, Helsingborg och Trelleborg. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att ställa sig bakom Yttrande över miljökonsekvensbeskrivning ang. Fehmarn Bält (dnr RV Fehmarn Bält ).

19 Arbetsutskottet (Dnr ) IT-stöd för Samordnad vårdplanering i Skåne. Arbetet för att kunna införa IT-stöd till Samordnad vårdplanering (SVPL) har pågått sedan 2006 och börjar nu närma sig sitt slut. Förbundsdirektören har i skrivelse, IT-stöd för Samordnad vårdplanering i Skåne, till regiondirektören i Region Skåne påtalat att de ekonomiska förutsättningarna klargörs för att gemensamt kunna driva processen vidare i detta långdragna och viktiga arbete. I enlighet med en skrivelse från Region Skåne, vilken kommunerna haft som grund när de under 2008 lämnat fullmakter, skall företaget SYStem leverera en IT-lösning till Region Skåne, som paketerar den som en tjänst till alla vårdgivare i Skåne. Tjänsten innehåller drift, support och konfigurering av ITlösningen för samordnad vårdplanering. Tjänsten distribueras till kommunerna för 1:20 kr/invånare och år. Avtalstiden är 5 år. SVPL- tjänsten förutsätter s.k. hårda certifikat och kräver också en gemensam katalogtjänst. Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har varit överens om att HSA katalogen (HSA= Hälso- och sjukvårdens adressregister) skulle nyttjas av alla. Föra att kommunerna ska kunna mata in sina personuppgifter i denna utan att gå in i originalkatalogen utvecklades tillsammans en funktion benämnd Samverkanslagret (SVL). SVL kan i framtiden nyttjas av alla vårdgivare i Skåne. I enlighet med de kostnader för framtagandet av SVL som redovisats löpande under projektet, i den gemensamma styrgruppen för IT samverkan, har kostnaden med en femårig avskrivning hamnat på 0:79 kr/invånare. Total kostnad för SVPL samt SVL blir då 1:99 kr/invånare och år. Kommunerna har lämnat fullmakt till Kommunförbundet Skåne på en SVPL tjänst motsvarande 1:20 kr/invånare och år. Utöver detta finns förståelse för en tillkommande kostnad, i enlighet med ovan (0:79 kr/invånare och år) som möjliggör nyttjandet av Region Skånes HSA katalog (SVL). För kommunerna tillkommer dessutom kostnader för certifikat. För Kommunförbundet Skåne är det inte möjligt att starta en breddutrullning av IT stödet utan att kunna lämna en fullständig prisuppgift till kommunerna. Det är angeläget att de ekonomiska förutsättningarna klargörs för att den gemensamma processen ska kunna drivas vidare i detta långdragna och viktiga utvecklingsarbete.

20 Arbetsutskottet Arbetsutskottet beslutar att snarast ta upp en diskussion med Region Skåne för klarläggande och överenskommelse om de ekonomiska förutsättningarna för SVL, samt att de totala ekonomiska förutsättningarna klargörs för att processen skall kunna drivas vidare.

21 Arbetsutskottet (Dnr ) Ledamöter till Tourism in Skåne AB. Ordförande Stefan Lundgren informerar om att en nomineringskommitté bestående av ordförande, vice ordförande och VD i Business Region Skåne (BRS) arbetar med nomineringar till dotterbolagens styrelser. Kommunförbundet Skåne ska dels nominera fyra ledamöter till Tourism i Skåne dels föreslå hur lång mandatperioden ska vara. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att mandatperioden bör vara två år, samt att uppdra åt förbundsdirektören att förbereda nomineringen av kommunrepresentanter i Tourism in Skåne AB.

22 Arbetsutskottet Anmälningar a) Minnesanteckningar beredningen för vård- och omsorgsfrågor b) Protokoll Euroregion Pomeranias Råd c) Protokoll Sydöstra Skånes samarbetskommitté d) Protokoll Skåne Nordost e) Protokoll Skåne Nordväst f) Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, FIRS. g) Stärkta regionala strukturer till stöd för Kunskapsutveckling inom socialtjänsten, Sveriges kommuner och Landsting. h) Nyckeltalsprojektet. i) Radiokommunikationssystemt Rakel tvist. j) Ny hemsida, Hästen i Skåne. k) Höghastighetsbana. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att lägga anmälningarna till handlingarna.

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Arbetsutskottet 2011-03-15 1 (14) Plats och tid Närvarande Ledamöter Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Stefan Lundgren (m), ordförande Maria Winberg Nordström (fp) Bo Polsten (fp),

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Styrelsen 2011-04-08 1 (13) Plats och tid Närvarande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Stefan Lundgren (m), ordförande Thomas Håkansson (m)

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE.

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE. Sid. 1 (5) Mellan. kommun, nedan kallad Kommunen, och Kommunförbundet Skåne, nedan kallat Kommunförbundet, har träffats följande SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund Kl. 09.00-10.20

Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund Kl. 09.00-10.20 Styrelsen 2010-03-05 1 (15) Plats och tid Närvarande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund Kl. 09.00-10.20 Stefan Lundgren (m), ordförande Péter Kovács (m) Urban

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Eva Nilsson, Överkalix, (s)

Eva Nilsson, Överkalix, (s) 2006-10-26 79 (89) Plats och tid Beslutande SWECO-huset, V Varvsgatan 11, Luleå. Sammanträdesrummet 4 ½ tr Bo Johansson, Älvsbyn, (s), ordförande Maj-Britt Lindström, (s), Piteå Margareta Lindbäck, (s),

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå 20/38 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande Övriga deltagare Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Margareta Bladfors, (s), Luleå Henning Åhman, (s) Arvidsjaur Marlene Haara, (s), Haparanda Rita

Läs mer

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-29 109 Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN-2019-1756

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Utlåtande 2016:19 RVIII (Dnr 152-1797/2015) Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Ann-Christin Bingåker. Stefan Lamme. Pia Ingvarsson 2011-02-02

Ann-Christin Bingåker. Stefan Lamme. Pia Ingvarsson 2011-02-02 2011-01-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, tisdagen den 11 januari 2011 kl. 9.00 11.15 Beslutande Enl särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enl särskild förteckning, sid 2 Utses att justera

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Styrelsen 2007-06-18 1 (19) Kommunförbundet Skåne, Storgatan 33, Klippan kl. 09.00-12.00

Styrelsen 2007-06-18 1 (19) Kommunförbundet Skåne, Storgatan 33, Klippan kl. 09.00-12.00 Styrelsen 2007-06-18 1 (19) Plats och tid Närvarande Ledamöter Kommunförbundet Skåne, Storgatan 33, Klippan kl. 09.00-12.00 Stefan Lundgren (m), Sjöbo, ordförande Ulrika Thulin (s) Torbjörn Lövendal (s)

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp)

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp) Datum Beteckning 2011-01-11 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 11 januari 2011, kl. 09.00-10.45,, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars Ahlkvist (m), ordförande

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/8 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.00 14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande J Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-02-09 Dnr KS 2015/0380 Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS 2015-0997 Sammanfattning

Läs mer

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 2015-04-21 1 (19) Plats och tid ande Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Linda Andersson (S) Adele Olander

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

Utveckling av närvård - samarbete mellan Uppsala kommun och Landstinget

Utveckling av närvård - samarbete mellan Uppsala kommun och Landstinget Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Susanne Platerud 2012-04-03 Diarienummer BUN-2012-0083 Barn- och ungdomsnämnden Utveckling av närvård - samarbete mellan Uppsala

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne

Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne Skånes kommuner 2018-12-19 Viktig information kring förslag på ny finansieringsmodell för beräkning av medlemsavgift för Kommunförbundet Skåne Här nedan kommer viktig information kring ny finansieringsmodell

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016 Kulturnämnden Annelien van der Tang Eliasson Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 40 Annelien.vanderTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-14 Dnr 1502892 1 (5) Kulturnämnden Regionalt

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 15.00 Ajournering 14.42-14.50 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Sammanträdesdatum. Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå

Sammanträdesdatum. Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå 1/16 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande, Övriga deltagare Birgitta Persson,(s), Överkalix Kåre Strömbäck, (s), Haparanda, Ingrid Norberg, (s), Luleå Roger Suup, (s), Kiruna Rolf

Läs mer

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård.

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Länsstyrgruppen gav den 24 oktober 2014 en arbetsgrupp, bestående av Monika Agnedal, Inger Eklind

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Stadshuset Borås 14.00 16-00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson, v ordf. Gert-Inge Andersson Björn Bergquist Jan Gunnarsson Inga-Lill Andersson Stefan

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl Social- och omvårdnadsnämnden 2011-09-27 1 (13) Plats och tid Paragraf 94-103 Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (S) ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen VästKom Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Nääs slott, Lerum. Kl. 09.00 14.00 Beslutande Ej närvarande Göran Johansson, ordf Lena Facht Peter Hemlin Ulf Sjösten Rune Forsdahl Christer Aronsson Thomas

Läs mer

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN FoUrum arbetar med att utveckla kvaliteten inom socialtjänsten i Jönköpings län. Verksamhetsidén är att långsiktigt och samordnat

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/13 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 14.55 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP)

Läs mer

Bengt Eriksson 2010-01-18

Bengt Eriksson 2010-01-18 BERIKON AB Promemoria Bengt Eriksson 2010-01-18 Kommunförbundet Skånes engagemang i studentbostadsfrågan Styrelsen för Kommunförbundet Skåne har väckt frågan om förbundets engagemang i studentbostadsfrågan,

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter 2010-08-24 Handläggare Anders Langemark Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter Deltagande kommuner I detta projekt medverkar individ och familjeomsorgen (IFO)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen (Extra sammanträde) 2014-01-08 Sida 1 (9) Kulturens Hus, Luleå

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen (Extra sammanträde) 2014-01-08 Sida 1 (9) Kulturens Hus, Luleå Styrelsen (Extra sammanträde) 2014-01-08 Sida 1 (9) Plats Kulturens Hus, Luleå Beslutande kommunrepresentanter Britta Flinkfeldt Jansson, (s), Arjeplog Lotta Åman, (s), Arvidsjaur Torbjörn Lidberg, (s),

Läs mer

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare 1 (8) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.00 Beslutande Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare Övriga deltagande Ulf Bengtsson,

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Marcus Eklund. Hanna Ohlsson Bredh. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-10-30. Beslutande organ

Marcus Eklund. Hanna Ohlsson Bredh. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-10-30. Beslutande organ Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen kl 13:00-16:30 Beslutande Björn Fagerlund (M) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Marcus Eklund (S) ledamot Eivor Hallén (S)

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet Denna information redogör kortfattat för beslut i de ärenden som behandlades vid vårdproduktionsberedningens sammanträde den 27 april 2009. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se under

Läs mer

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Sida 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.30 11.45 Beslutande Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Övriga deltagande Per Rosenqvist,

Läs mer

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014)

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014) Socialförvaltningen Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-18 Handläggare Krister Eriksson Telefon: 08-508 25 567 Till Socialnämnden Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 för VästKom Beslutad i styrelsen den 28 november 2014 1 1. Inledning VästKoms verksamhetsplan beskriver huvuddragen i de verksamheter och aktiviteter som vi ser framför oss för 2015.

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 1 (14) PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (s), Älvsbyn ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet UNDERSKRIFTER 1-9 Margareta

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Program 09.00 Inledning 10.10 Kaffe Kent Mårtensson ordförande och Monica Holmqvist förbundsdirektör Greater Copenhagen

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014 Kulturnämnden Kristina Elding Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 39 Kristina.Elding@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-14 Dnr 1400765 1 (5) Kulturnämnden Regionalt mediesamarbete för biblioteken

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Marlene Haara Justerare. Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Marlene Haara Justerare. Kjell-Åke Halldén Sekreterare 17/27 Plats Beslutande Övriga deltagare Sunderby kurs och konferens, Södra Sunderbyn Helena Öhlund, (s), Älvsbyn Margareta Bladfors Eriksson, (s), Luleå Marlene Haara, (s), Haparanda Ayse Duyar, (mp),

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost:

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost: Datum Beteckning 2013-05-31 Handläggare Katarina Rasmusson Telefon: 046/71 99 43 Minnesanteckningar från dialogkonferens mellan Beredningen för Vård- och omsorgsfrågor och socialnämndspresidier och socialchefer

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Anders Westerlund Jenny Delén. Agneta Henriksson ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anders Westerlund Jenny Delén. Agneta Henriksson ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1 (13) Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-18.00 Beslutande Thomas Lindqvist (PF), ordförande Anders Westerlund (S), vice ordförande Jenny Delén (M), ledamot Emelie Dockenfelt (C), ledamot Sven Magnusson

Läs mer

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne Datum Beteckning 2012-10-23 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 23 oktober 2012, kl. 09.00-11.15, Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars

Läs mer

Kommunfullmäktige i Klippans Kommun kallas härmed till sammanträde

Kommunfullmäktige i Klippans Kommun kallas härmed till sammanträde 1 (8) VÄLKOMMEN i Klippans Kommun kallas härmed till sammanträde Datum och tid: 2018-11-27, kl 19:00 Plats: Musikskolans aula, Storgatan 9, Klippan Ledamot som är förhindrad att närvara vid sammanträdet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Räddningsnämnden

Sammanträdesprotokoll Räddningsnämnden Tid och plats 2013-05-22 Kommunhuset klockan 13.30-15.00. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Tomas Nilsson (C) - förste vice ordförande Christer Olsson (S) - ledamot Gunnar Edvardsson (KD) - ledamot

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 107 ANSLAG/BEVIS

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 107 ANSLAG/BEVIS 106 Plats och tid Kommunhuset, Åstorp kl. 19.00 20.00 Beslutande Karlsson, Gunilla (s) ordförande Gavrilids, Georgios (s) Cimpoeru, Iona (s) Berglund, Tony (s) Sagna, Ben Ibou (s) Glinka, Lucy (s) Pettersson,

Läs mer

Utdrag ur protokoll ( 310) från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 9 februari 2018 på Folkets hus, Lilla Edets kommun

Utdrag ur protokoll ( 310) från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 9 februari 2018 på Folkets hus, Lilla Edets kommun Protokoll Förbundsstyrelsen 2018-02-09 Utdrag ur protokoll ( 310) från förbundsstyrelsens sammanträde fredag 9 februari 2018 på Folkets hus, Lilla Edets kommun 310 Dnr: 2018-00012.021 Förslag till samrådsunderlag

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Kommunkansliet kl 15.00

Kommunkansliet kl 15.00 1(9) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Alf Nilsson (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S)

Läs mer

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson 1 Sammanträdesdatum 2007-12-04 Plats och tid Kommunhusets tingssal, tisdagen den 4 december 2007 kl 09.00-12.10. Beslutande Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Styrelsen

Styrelsen 1 Plats och tid Beslutande Ringsjöstrands Konferens, Osbyholm Start kl 08.30. Avslutning kl 13.00. Bengt Gustafson, Kristianstad (ordförande) Ulrika Thulin, Perstorp Arnold Andreasson, Perstorp Åke Hammarstedt,

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård Cirkulärnr: 11:08 Diarienr: 11/1188 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Camilla Sköld Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2011-03-07 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ-

Läs mer

Du har nu öppnat en presentation som innehåller:

Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Information och förankringsmaterial avseende utvecklingsfrågor gällande kunskapsstyrning: organisation, aktiviteter och tankar framåt. NSK NSK-S Nuvarande

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 1 Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 2017-11-08 Tid: 13.30-16.30 Plats: Gothia Science Park, Vänern och Vättern, Skövde Närvarande Agneta Nilsson Hörnlund Koncernkontoret, ordförande

Läs mer

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion 2014-02-18 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/0002-1. Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning 2014-04-02 Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag

Läs mer

Arnold Andréasson, ordförande Lars Svensson, 1:e vice ordförande Kaj Seger, 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson, ordförande Lars Svensson, 1:e vice ordförande Kaj Seger, 2:e vice ordförande Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken, kl 08.00 11.06 1 (13) Beslutande Arnold Andréasson, ordförande Lars Svensson, 1:e vice ordförande Kaj Seger, 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Carl-Åke Elmersjö (MP), ordförande Annika Krispinsson (C) Monica Brode (LP) Anders Pettersson (S) Margaretha Gadde-Jennische (M)

Carl-Åke Elmersjö (MP), ordförande Annika Krispinsson (C) Monica Brode (LP) Anders Pettersson (S) Margaretha Gadde-Jennische (M) - DEMOKRATIBEREDNINGEN - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 09.00 12.00 Beslutande Carl-Åke Elmersjö (MP), ordförande Annika Krispinsson (C) Monica Brode (LP) Anders Pettersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-09-23 145(162)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-09-23 145(162) Styrelsen 2010-09-23 145(162) Plats Beslutande Kulturens Hus, Luleå Karl Petersen, (s), Luleå Anna Hövenmark, (v), Jokkmokk Britta Flinkfeldt-Jansson, (s), Arjeplog Tommy Nyström, (s), Gällivare Robert

Läs mer

Socialnämnd 2011-03-21 1

Socialnämnd 2011-03-21 1 Socialnämnd 2011-03-21 1 Plats och tid Socialtjänsten 16.00-17.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Bengt Andersson (C), ordf Per Gren (S), vice ordf Siw Malmsten

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen 2013-01-16, kl 1000-1110 Beslutande Anne Niska, S Ann-Sofi Larsson, V Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef Anita Sköld,

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB 2018-2021 Dnr 17 062 Sammanfattning År 2010 beslutades att Almi Företagspartner Stockholm AB och Almi

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (13) Plats och tid Mikaelstugan, onsdagen den 23 januari 2019 kl 09:00-10:50 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Mikael Henrysson (SD) Claes Osslén (SD) Tjänstgörande

Läs mer

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-06-30 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden Svar på remiss betänkandet

Läs mer

6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013

6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013 Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet 2014-02-18 Sida 1 av 7 Ärendeförteckning 6-9 6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013 7 Bldandet av en regional utvecklingsenhet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg

Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg Bakgrund Vård och omsorgscollege Kronoberg är en sammanslutning och en samverkansform för arbetsgivare, fackliga organisationer samt utbildningsanordnare

Läs mer

Tekniska nämnden arbetsutskottet 2009-05-14 1

Tekniska nämnden arbetsutskottet 2009-05-14 1 Tekniska nämnden arbetsutskottet 2009-05-14 1 Plats och tid kl 08.30 10.30 Beslutande Pär Palmgren, m, ordförande Arne Dahlström, kd, 1:e vice ordförande, 46-49 Benny Petersson, s, 2:e vice ordförande

Läs mer

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2012-03-23 HSS120066 Solweig Rydmarker Utvecklare Vårdanalysavdelningen 035-17 96 68 solweig.rydmarker@regionhalland.se Regionstyrelsen Remiss Förslag avseende

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/09

Protokoll Dnr: 0005/09 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/09 SAMMANTRÄDES Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-09.30, 09.40-12.00. Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse. Protokoll II:6 vid regeringssammanträde 2011-06-16 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 1 bilaga

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2009-09-08 Handläggare: Krister Eriksson tel. 508 25 567 Ulla Fredriksson tel. 508 36 216 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Henry Larsson (S) Niclas Nilsson (SD)

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Henry Larsson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-01 1 (9) Plats och tid Rådhusets 2:a våning kl 10.00 11.15 Beslutande Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson

Läs mer