Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Hemavan år 2009 Naturvårdsverkets dnr Nf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Hemavan år 2009 Naturvårdsverkets dnr 319-6807-09 Nf"

Transkript

1 1 för naturum Vindelfjällen i år 2009 Naturvårdsverkets dnr Nf

2 2 Innehåll INLEDNING 3 1. SYFTE Syfte enligt Nationella riktlinjer rapport Lokala och regionala syften för naturum Vindelfjällen i 4 2. UTVÄRDERING AV MÅL FÖR VERKSAMHETSÅRET Mål Utvärdering av 2009 års mål Utvärdering av målgrupper enligt Nationella riktlinjer Målgrupper för naturum Vindelfjällen i 5 3. UTVÄRDERING AV ANALYS AV RISKER/MÖJLIGHETER Utfall av nulägesbeskrivning Utfall av förväntade möjligheter inför UTVÄRDERING AV NATURUMETS AKTIVITETER Årskalendarium Teman Programverksamhet Kommunikation / marknadsföring UTVÄRDERING AV BEMANNINGEN Bemanningen UTVÄRDERING AV KOMPETENSUTVECKLING AV PERSONAL UTVÄRDERING AV EV. FÖRNYELSE AV FAST UTSTÄLLNING Budget och finansiering Förankring UTVÄRDERING EV. RENOVERING, FÖRÄNDRING AV FASTIGHET/LOKALER UTVÄRDERING AV ÖVRIGA INVESTERINGAR UTVÄRDERING AV BUDGET FÖR NATURUM NATURUM UPPFYLLER NATURVÅRDSVERKETS RIKTLINJER 18

3 3 Inledning Punkt 1 och 2 beskriver vilka syften och mål naturums utställning och verksamhet har. I verksamhetsberättelsen utvärderas målen samt hur väl verksamheten har överensstämt med planerade syften och mål från årets verksamhetsplan. Punkt 3 beskriver och utvärderar de omvärldsfaktorer som påverkat planeringen. Punkt 4 beskriver och utvärderar de aktiviteter som genomförts för att bidra till att syfte och mål uppfylls. Punkt 5-9 beskriver vilka resurser som använts för att uppfylla aktiviteterna och hur de motsvarat planerat behov. Orsak till eventuella skillnader mellan plan och verklighet anges här. Punkt 10 beskriver utfall av planerad budget och finansiering av aktiviteter och resurser. I punkt 11 anges om naturum uppfyller Naturvårdsverkets riktlinjer samt fastställer verksamhetsberättelsen. 1. Syfte 1.1. Syfte enligt Nationella riktlinjer rapport 5376 Naturum ska visa vägen in i naturen. I naturum ska besökaren på ett lustfyllt sätt få kunskap om naturen, förståelse och känsla för alla dess värden samt inspireras att bege sig dit, vistas där och få en fördjupad naturkontakt som utbyte av sitt besök. Ett naturum ska därmed fungera som en port till naturen i allmänhet och ett visst naturområde i synnerhet. I syftet ingår att genom utställningar, programaktiviteter och annan naturvägledning: Öka kunskapen om ett naturområdes naturvetenskapliga, natur- och kulturhistoriska, kulturella och upplevelsemässiga värden, Fördjupa besökarnas förståelse för naturområdet; förklara vad som hänt, händer och varför det sker, Vägleda besökarna om vad man kan se, uppleva och göra i området och hur man lämpligen tar sig dit, Motivera/påverka besökarna att uppträda i och använda naturområdet på sådant sätt att dess värden bevaras, Skapa förståelse för behovet av att bevara och vårda naturen i allmänhet och i området i synnerhet, Stimulera intresset för natur, naturvård och naturstudier och tjäna som underlag för olika undervisningsbehov Ge kunskap om hur människan använt sig av och påverkat naturen i ett kulturhistoriskt perspektiv, Sprida kännedom om en trakts naturskyddade områden och andra besöksmål för friluftslivet.

4 4 1.2 Lokala och regionala syften för naturum Vindelfjällen i I projektplanen från 2004 för naturum Vindelfjällen utställning drift kostnader anges följande syften och mål med naturum Vindelfjällen: Sprida kunskap om Vindelfjällens naturreservat och dess natur och kulturvärden och därmed skapa förståelse för vikten av att bevara området Med hjälp av god natur- och kulturinformation marknadsföra Vindelfjällens naturreservat som en viktig resurs för turismen i Storumans och Sorsele kommuner och i s län. Åstadkomma att Vindelfjällens naturreservat uppmärksammas som ett attraktivt område både internationellt och nationellt vilket ska leda till ökad naturturism i området. Till detta kan fogas åtgärder för att uppfylla nationella och regionala miljömål för framförallt Storslagen fjällmiljö, Ett rikt växt och djurliv, folkhälsa samt landsbygdsutveckling. Till exempel: Främja rekreation och folkhälsa genom att stimulera till besök i Vindelfjällens naturreservat samt sprida information om nationalpark och naturreservat i länet Informera om terrängkörning och leder i området Sprida kunskap om natur, kultur, nybyggarna och rennäringen 2. Utvärdering av mål för verksamhetsåret 2009 Övergripande mål är att naturum Vindelfjällen ska hos invånare och företagare i och Tärnabyområdet ses som en resurs som bidrar till utvecklingen Mål 2009 Öka samarbetet med lokala intressenter: företagare, kommunen och organisationer i närområdet. Naturum ska ha en väl organiserad program- och utställningsverksamhet som inspirerar bofasta, skolklasser och flergångsbesökare (t.ex. stugägare) att återbesöka naturum. Erbjuda verksamhet som är anpassad för barn yngre än 12 år ska 50% av turistföretagen aktivt marknadsföra naturum. Erbjuda mer information kring rennäring och samisk kutur. I verksamhetsplanen för 2009 formulerades ytterligare mål för delpunkterna; bemanning, öppettider, programverksamhet etc. vilket utvärderas längre fram i detta dokument.

5 Utvärdering av 2009 års mål Naturumsföreståndaren håller kontinuerlig kontakt med lokala turistföretag genom att delta i företagens gemensamma planeringsträffar. På så sätt har också information om naturums verksamhet och öppettider kunnat spridas via turist- och logiföretagens anslagstavlor. För att ta reda på hur många företag som aktivt marknadsför naturum behöver en undersökning bland dessa göras under Många gäster från olika anläggningar besöker dock naturum efter tips från dessa, varför siffran torde vara högre än 50%. Den ideella föreningen fjällbotaniska trädgårdens vänner sköter fjällbotaniska trädgården som finns i anslutning till naturum. Genom avtal blir den fjällbotaniska trädgården en integrerad del av naturums verksamhet under sommaren. Vilket möjliggör samutnyttjande av personal, förbättrad marknadsföring och bättre guideverksamhet i fält. Programverksamheten i naturum hölls tre gånger per vecka under våren och fyra gånger per vecka under sommaren, dessutom hölls dagliga guidningar i den fjällbotaniska trädgården under sommaren. Programaktiviteterna har varit guidade turer för såväl äldre som yngre (främst barn 3-9 år) besökare samt sagostunder för barn under skolloven, guidade turer på fjället och i fjällbotaniska trädgården i samarbete med fjällbotaniska trädgården samt bildvisningar, föredrag och temadagar. Genom temadagarna har samarbetet lokalt ökat och dessa dagar har varit populära både lokalt, hos stugägare och bland turister i området. Ett annat mål för 2009 var att öka informationen kring samisk kultur i området. Detta har gjorts bla genom att under sommaren 2009 visa den tillfälliga bildutställningen Samernas åtta årstider i naturum, vilken visar samernas år med renskötseln Utvärdering av målgrupper enligt Nationella riktlinjer Huvudsaklig målgrupp för naturumverksamheten är den breda allmänheten i alla åldrar utan speciella förkunskaper. En viktig målgrupp är skolans lärare och elever. Även andra än svenskspråkiga besökare ska genom lämplig översättning kunna ta del av innehållet i naturum. Lokaler, verksamhet och information ska så långt möjligt vara tillgängliga också för personer med funktionshinder Målgrupper för naturum Vindelfjällen i När naturum byggdes var målgrupperna allmänheten i åldern 12 år och uppåt samt naturskoleoch konferensbesökare. Under 2009 har flera barnfamiljer återkommit till naturum under skolloven. De flesta med barn under 10 år. Antalet barn som besökte naturum under året har legat på omkring 13% av det totala antalet besökare med en topp på 20% under april. Liksom under 2008 har naturum därför sattsat mycket på barn under 12 år i form av spårvandringar och sommarexkursioner.

6 6 Antalet skolor som väljer att ha lägerskola i området har minskat under senare år sannolikt till följd av ändrade regler för finansiering av skolresor. Under 2009 har skolor och förskolor från Tärnaby/ besökt naturum vid fyra tillfällen. Klasser från Vindelns folkhögskola, Vännäs och Lunds universitet samt dagcenter i Storuman har även besökt naturumet. Totalt har 21 grupper besökt naturumet, varav hälften var obokade grupper. Detta är något fler än 2008 då 16 grupper besökte naturum. Besökare som övernattar i närområdet är en naturlig målgrupp för naturum. Idag är det svårast att få stugägarna att hitta till naturum. s expansion med byggande och planläggning av nya stugområden har medfört att naturum fungerat som ett slags informationscenter dit folk kommit för att höra sig för om området och vad som finns att se och upptäcka. Naturums satsning på föreläsningar och temadagar har lockat till återbesök t.ex. Lavindemonstration i mars och april, naturreservatens dag i juni, fjällbotaniska trädgården dag i juli och svampens dag i September. Turistbussar hittar till naturum, framförallt under sommarsäsongen, då många bussar passerar längs Blå vägen (E12). En del bussföretag hör av sig någon dag innan besök men de flesta gör det inte, vilket bl.a. innebär att de i vissa fall inte kan få guidning i fjällbotaniska trädgården (eller kommer efter att den stängt för säsongen i tron att den är öppen). Naturum har under 2009 riktat marknadsföringen mot bussföretag och bussarrangörer genom annonsering i Bussguiden, vilket har lett till att något fler bussgrupper hittat till naturum, men även detta år var många inte förbokade. Marknadsföringen till denna grupp av besökare bör forsatt sattsas på under Idag finns information på engelska. Översättningarna är lättillgängliga eftersom informationen ligger i datorer och besökaren själv kan välja språk med en knapptryckning. Det finns ett litet antal icke engelsktalande som därmed får ut mindre av utställningen. Rennäringen är en integrerad del av Vindelfjällens naturreservat. I VP för 2009 stod att naturum skulle var delaktiga i att sprida information om rennäringen. Under sommaren 2009 visades utställningen Samernas åtta årstider. Det saknas dock information på samiska i utställningen. Naturum ligger inom språkområdet för sydsamiska, nordsamiska och umesamiska. Naturums lokaler och utställningsmontrarnas information samt fjällbotaniska trädgården är tillgängliga för personer som är rullstolsburna. På sikt bör en översyn göras för att på bästa sätt kunna erbjuda en utställning och verksamhet som också är tillgänglig för personer med andra funktionshinder. Delar av utställningen t.ex. kartreliefen går att känna för blinda och fiskarnas ljud kan kännas. Det saknas talad information (förutom naturumsföreståndaren).. Under 2009 har naturums besöksstatistik åter igen ökat. Totalt hade naturum öppet 1756 timmar och 8078 besökare. Det är en ökning av antalet besökare med 8,9 % jämfört med 2008, då naturum också var öppet under större delen av året. Under mars-april var ökningen 30 %. En anledning till detta är troligen marknadsföringen i den lokala foldern snöguiden som ges ut i

7 exemplar vilka finns på anläggningarna i Tärnaby samt skickas ut till 2500 fritidshusägare i området. 3. Utvärdering av analys av risker/möjligheter Utfall av nulägesbeskrivning I VP:n talades det om ökat besöksantal i området till följd av expansion av stugor samt bättre flygförbindelser. Under 2009 har också antalet turister i ökat under sommaren. Under 2009 har fler stugområden byggts. Det är idag svårt att hitta en bostad för de säsongsanställda i turitsnäringen. För dessa nya invånare och stugägare, som i de flesta fall inte har tidigare förankring i bygden, bör naturums aktiviteter kunna utgöra ett viktigt komplement till annan verksamhet. Dels som informationscentral (vad som finns att göra) men också som samlingpunkt och plats där det sker intressanta aktiviteter under året Utfall av förväntade möjligheter inför 2009 Naturums utveckling hänger på flera sätt ihop med utvecklingen och marknadsföringen av Vindelfjällens naturreservat. Vindelfjällens naturreservat med sina ha har stor potential för guidade turer och som magnet att locka besökare. Det finns goda förutsättningar att locka in besökare i naturum. En skidnedfart med belysning slutar vid fjällparken där naturum ligger. I samma byggnad som naturum finns också en sportbutik med bl.a. skiduthyrning. Portalen vid början på Kungsleden ligger i anslutning till naturum så under sommaren passerar de som ska vandra naturum. Skyltningen uppe i skidbacken bör dock förbättras med information om naturum. Inom Vindelfjällens naturreservat arbetar flera naturbevakare. Det finns därför goda möjligheter att i naturum ge aktuell information om ledstandard och resultat från inventeringar. Naturumsföreståndaren har fortlöpande kontakt med naturbevakarna. Längs Kungsleden driver turistföreningen (STF) stugorna. Samtliga stugor har inför vinter- och sommarsäsong 2009 fått information om naturums öppettider och foldrar om naturreservatet. Antalet gästnätter i STF stugorna längs Kungsleden mellan Ammarnäs och ökade under sommaren 2008 från (år 2007) till (år 2008.) troligen beroende på sattsningar på en bilaga för området i STF:s tidning turist. Under 2009 gjordes en liknande bilaga och antalet gästnätter låg på samma nivå som under Förväntade risker inför 2010 Naturum ska tillföra ett mervärde för turismen i området och inte konkurrera med de aktiviteter som turistföretagarna erbjuder. Naturum deltar på träffar med lokala intressenter gruppen för att få information om verksamheter i området samt sprida information om naturums verksamhet. Under 2009 har naturumsföreståndaren initierat ytterligare kontakter

8 8 med lokala företagare och boende i området som bidragit till naturums verksamhet t.ex. berättarkvällar. I januari 2009 hölls ett upppstartsmöte för programrådet då det inte varit något programråd de senaste åren p.g.a stor personalomsättning i naturum och lågt intresse från lokala intressenter att medverka. I September 2009 hölls ytterligare ett programråd. Takhöjden och utställningens utformning kan vid få besökare ge en känsla av ödslighet. Det är samtidigt en styrka att ha tillräckligt med utrymme för att kunna sätta upp tillfälliga utställningar i befintliga lokaler. Under 2009 har 2 utställningar visats. Den besökarundersökning som genomfördes 2008 gav ökad kännedom om vilka som besöker naturum, varför och deras förväntningar på verksamheten. Liknande undersökningar bör i framtiden göras även under andra delar av året för att utvärdera om det finns någon skillnad mellan målgrupperna som besöker naturum under året. Undersökningar bör även göras kontinuerligt för att hålla en god kvalitet på naturums aktiviteter

9 9 4. Utvärdering av naturumets aktiviteter För att denna verksamhet ska kunna genomföras på ett bra sätt krävs att naturumsföreståndaren har ett bra samarbete och kontakter med andra intressenter t.ex. universitetet, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen m.fl vilket inte alltid är lätt på grund av avstånd, brist på tid etc. Det samarbete som inletts mellan landets naturum genom naturumsutvecklingsprojketet, inte minst via projektplatsen.se är därför bra Årskalendarium Under 2009 har öppettiderna bestämts för nästkommande säsong i god tid innan säsongen börjat. Naturum har haft öppet från 12 januari-18 December. Naturums öppettider anpassades under vintersäsongen med ankommande flyg och kvällskidåkning. Under sommaren var det som planerat öppet alla dagar i veckan. Högsäsong Vinter (9 feb-17 april): måndag-fredag 9:00-16:30, med kvällsöppet onsdagar 17:00-19:00. Högsäsong Sommar (22 juni-23 augusti): alla dagar 9:00-18:00, kvällsöppet onsdagar 19:00-21:00. September samt vecka 44 tisdag-lördag 9:00-17:00 Övrig tid har naturum haft öppet måndag-fredag 9:00-16:30. Med avvikelser vid särskilda aktiviteter Teman Under 2009 har temat varit naturens år vilket firats med flera aktiviteter. Under sommaren visades utställningen Åtta årstider i naturum vilket gav en koppling till samernas liv i vindelfjällen. Denna inledde den egentliga sommarsäsongen med en premiär 22 juni. Många har uttryckt positiva saker kring utställningen Programverksamhet Naturums programverksamhet 2009 Naturum har genomfört den programverksamhet som angavs i verksamhets-planen. Vintersäsongen (V 8-16) 2009: Barnguidning utomhus (växter och djur på vintern,) 1 gång/vecka Sagostund/barnaktivitet (plupptema) 1 gång/vecka Guidning i naturum för vuxna Besök av skolor Kvällsöppet onsdagar 17-19

10 10 Temadagar/kvällar t.ex. berättarcafé, lavinräddningsdemonstration Sommarsäsongen (V26-34) 2009: Guidning i naturum Barnguidningar ute 1 gång/vecka Besök av skolor Guidning i fjällbotaniska trädgården Blomstervandringar på fjället Gierravardo 2 gånger/vecka Temadagar t.ex. naturreservatens dag, svampens dag, fjällbotaniska trädgårdens dag, insektdag Temakvällar t.ex fladdermöss, bildspel Kvällsöppet onsdagar Under vårvintern (vecka 8-16) genomfördes särskilda barnaktiviteter i naturum två gånger/vecka i form av sagostunder och utomhusguidning. Under uteaktiviteten kunde barnen se på spårtecken och höra om djurens och växternas liv under vintern.. Intresset för aktiviteterna var relativt lågt (totalt 46 st) även om de barn (och föräldrar) som kom verkligen uppskattat dem. Marknadsföringen skulle eventuellt kunna bli bättre, exempelvis borde programmet för våren finnas med i den lokal foldern snöguiden. Anslag om aktiviteterna har skickats ut med turistbyråns områdesinformation och funnits tillgänglig på deras veckoprogram som ligger på webben. Naturumsföreståndaren har också själv satt upp anslag (bilaga) vid skidliftarna, restauranger och anslagstavlor i byn. Under sommarsäsongen 22 juni- 23 augusti 2009 har programverksamhet med fasta tider för barnguidningar samt kvällsaktiviteter annordnats. Annonsering har gjorts på samma sätt som för vårsäsongen (bilaga). Deltagandet har varit relativt lågt (47 barn och 21 vuxna). Två bokad barnguidningar har även hållits under året med 8 barn och 4 vuxna från Slussfors skola samt med 20 barn från s förskola. Totalt sett över sommaren har antalet besökande barn legat på ca 13% av det totala antalet/dag och mellan 17-20% under våren. Under våren hölls berättarcafé som lockade relativt få från lokalbefolkningen (5) samt ett föredrag om Grönland och klimatförändringen vilket lockade 15 besökare, mest stugägare från området. Under våren annordnade naturum i samarbete med fjällsäkerhetsrådet 2 lavindemonstrationer (bilaga) där åskadarna själva fick delta i ett eftersök, vilka var populära bland skidturisterna och stugägarna med totalt ungefär 130 besökare. Denna typ av arrangemang är bra då de engagerar mycket folk i området i verksamheten och därigenom stärker verksamheten för naturum Naturums sommarsäsong inleddes dels med tidigare omnämnda utställning Åtta årstider samt Länsstyrelsens årliga arrangemang Naturreservatens dag (Naturreservatens dag är s firande av Europeiska nationalparkernas dag) 28 juni. Dagen hade 41 besökare, de flesta bybor vilket är naturligt eftersom det är lite tidigt på säsongen för turister. Eftersom naturreservatens dag innebär arrangemang på flera platser i länet är det ur marknadsföringssynpunkt en bra dag att inleda säsongen.

11 11 Under sommaren genomfördes 2 blomstervandringar/vecka (bilaga). Tiden var anpassad efter bussen. Att 2009 var ett ekonomiskt tufft år, vilket ledde till mer turism inom Sverige syntes i ökningen av besökare på anläggningarna i. Fler vill gå på dagsturer vilket avspeglade sig i att både fjällbotaniskas blomstervandringar (11 stycken med 55 deltagare) och en annan dagstursarrangör haft delatagare vid sommarens alla turer. Besökare erbjöds också två guidade turer i fjällbotaniska trädgården per dag, kl. 10:30 och 16:30. Förmiddagsturen har lockat flest besökare, troligtvis för att nyanlända gäster (som kommit med flyg på morgonen) fått information att en guidad tur var möjlig. Naturum har också under sommaren haft en fladdermuskväll i augusti med Michael Schneider, från Länsstyrelsen och en guidade insektsdag i Juli, vilka lockade få besökare 6 resp 2 besökare. Annonseringen inför insektsdagen gjordes möjligen för nära inpå evenemanget. Fjällbotaniskaträdgårdens dag firades 24 juli. En välbesökt dag där besökare som strömmade till under dagen erbjöds blomstervandringar, en guidning med tema nyttans växter, skohötillverkning, pinnbrödsgrillning och barnguidningar. Naturums besöksräknare stannade på 130 besökare, en ökning mot för 2008 (117). Fjällbotaniska trädgården hade öppet 56 dagar och sammanlagt besökare (betalande besökare och deltagare vid guidningarna). Hösten inleddes den 6 september med svampens dag (bilaga) vilken hölls av en svampkonsulent från trakten. Dagen gav god uppslutning hos lokalbefolkningen och tillresta svampplockare med 130 besökare (en dryg fördubbling mot fjolåret (61)) vilka fick komma in med sin egen svampkorg för att se vilka svampar de plockat. Det fanns även en utställning med olika svampar och svampkosulenten berättade om hur de kan användas. Fler bildspel har köpts in och visats bla ett om Vindelfjällens blommor. Bildspel har visats vid 15 tillfällen både under våren och sommaren med 121 besökare totalt. Totalt har under guidade turer, föredrag el dyl genomförts med 447 besökare. Under året besökte även 21 större grupper naturum, personer, varav 11 bokade. Av dessa var 5 bokade skolklasser från skolor i, Skytteanska Tärnaby, Vännäs, Vindelns folkhögskola och Slussfors skola. Tillfälliga utställningar Som tidigare nämnts under rubriken teman hyrdes utställningen Samernas åtta årstider av museum och visades i Naturum mellan vecka Naturumföreståndaren har dessutom en utställning om vackra besöksmål i trakten uppe som förnyas under året. Utställningarna har gett positiv respons, många besökare har tyckt saker som Å vad fint det var här. Utställningarna har fyllt upp det hål i mitten av rummet som besökare tidigare har tyckt gjort naturum ödsligt. Under 2010 bör fler utställningar därför hyras in.

12 12 För att såväl programverksamhet och tillfälliga utställningar ska kunna genomföras på ett bra sätt krävs att naturumsföreståndaren har bra samarbete och kontakter med andra intressenter t.ex. universitet, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, lokalbedolkning, skola m.fl. vilket inte alltid är lätt på grund av långa avstånd i vissa fall, brist på tid etc Kommunikation / marknadsföring Marknadsföringen samordnas så långt det är möjligt med annan marknadsföring av länets naturreservat samt naturumet i Ammarnäs. Eftersom naturum är entré till Vindelfjällens naturreservat från söder och början på Kungsleden marknadsförs naturum också indirekt via deras marknadsföring. Turistbyrån i Tärnaby har fortlöpande informerats i god tid innan förändringar gjorts om naturums öppettider. Programaktiviteter har även vecka för vecka skickats till turistbyrån vilken gör utskick till traktens företag varje vecka samt lägger in dem på ett kalendarium på nätet. Under vintern 2009 gav turistbyrån ut foldern snöguiden (producerad av turitbyrån) där naturum finns med. Denna fanns tillgänglig på de flesta anläggningarna samt skickades ut till ca 2500 stugägare. Informationslappar med öppettider har även tillverkats och satts upp på anslagstavlor såväl utomhus som inne på de olika anläggningarna i och Tärnaby. Annonser med öppettider och programaktiviteter gjordes tillsammans med Ammarnäs Naturum och lades in i Storumanbladet under februari samt juni. Information om Ammarnäs och s Naturum har även satts upp i stugor längs Kungsleden efter möte mellan stugvärdarna och Ammarnäs naturumsföreståndare. Under Maj skickades en annons till Sevärt med öppettider och tider för programverksamhet. Information har även varit tillgänglig på hemsidan för Vindelfjällens naturreservat och tiderna för de guidade turerna i trädgården på fjällbotaniskas hemsida Länsstyrelsen bidrog även med en annonsplats i STF:s bilaga till tidningen turist i Maj Fler annonskanaler har använts enligt nedan, för att få en bredd på vilka som läser annonserna. 2009: Annonsplatser sammanställning -Storuman/Sorselebladet 2 ggr februari och juni Annons i tidningen Bussguiden 1 ggr våren Vandringsbilaga Vindelfjällen i STF:s tidning Turist maj Kurirens sommarbilaga -Naturum och fjällbotaniska trädgården, annons i Allers under våren Artikel i Allt om trädgård om fjällbotaniska trädgården under våren Fjällbotaniska var med i tävlingen årets trädgård och vann hedersomnämnande. - (gratis, kategorier museum, turistattraktioner, np/nr)

13 13 -Annons i Snöguiden under våren Blad för Tärnaby/ som sprids till 2500 fritidshusägare samt finns på alla anläggningar i trakten (totalt ex). -I tidningen Resmål 1 ggr under våren tillsammans med länets övriga reservat. - Tidningen finns tillgänglig på flygplatser i västerbotten, färjan Vasa-Umeå samt på ca 120 turistbyråer. -I Länsstyrelsens eget blad.nu -Vindelfjällens hemsida har även varit kopplad till aftonbladets sida sommar i Sverige. -På naturens års hemsida har aktiviteter på naturumet synts. -Hitta.se under sökordet naturreservat Att naturumsföreståndaren suttit med på de områdesmöten, gruppen som hållits i har varit värdefullt. På mötena deltar företagare som på ett eller annat sätt är engagerade inom turismen. Naturumsföreståndaren har på så sätt kunnat informera om naturum, öppettider etc. Medverkan har också gett möjlighet att ha en kontinuerlig dialog med företagarna om naturum och aktiviteter. Möten med gruppen har hållits under våren, för och sensommaren samt hösten. I Januari och September 2009 hölls programråd i naturum, vilka hade relativt få deltagare, men dessa representerade olika delar av s närings, föreningsliv och skola. 5. Utvärdering av bemanningen Naturum har 2009 haft öppet 1759,5 timmar, 12 januari-18 december. Månad Öppet dagar Öppet timmar Bemanning dagar Bemanning timmar Antal besök antal antal antal antal antal januari , februari ,5 413 mars , april maj juni juli , augusti , september oktober 11 82, november ,5 0 december Summa ,5 330,5 2644,5 8078

14 14 Årsanställd 1,0 åa. Naturumsföreståndaren har varit föräldraledig hela året. En vikarie har arbetat under hela Säsongsanställd personal: 4 personer under juni-augusti sammanlagt nästan 0,5 åa. Den säsongsanställda personalen har också arbetat i fjällbotaniska trädgården, som genom avtal med den ideella föreningen Fjällbotaniska trädgårdens vänner de senaste åren varit en integrerad del av naturums verksamhet Bemanningen 1 åa är för lite för att kunna ha öppet alla dagar i veckan. Genom avtalet med föreningen Fjällbotaniska trädgårdens vänner har dock naturum kunnat ha öppet alla dagar under sommarsäsongen samt erbjuda guidade turer. Naturum bör ha en tjänst som är anställd hela året för att verksamheten ska fungera. Det behövs tid för utvärdering och uppföljning samt planering av kommande säsong och års verksamhet. Säsongsanställd personal under högsäsong möjliggör också för en helårsanställd naturumsföreståndaren att ha semester under naturums högsäsong på sommaren. I framtiden bör det även ses över om mer personal kan anställas under vårsäsongen (mars-april), då besökarantalet är högt, för att eventuellt hålla öppet 7 dagar per vecka samt för att naturum ej ska behöva stänga vid uteverksamhet. I dagsläget finns inte budget till detta. 6. Utvärdering av kompetensutveckling av personal Naturumsföreståndaren deltog på naturum norr träffen i dalarna i april samt den nationella naturumträffen för föreståndare i Ronneby. Föreståndaren har själv under sin ledighet varit ute i naturreservatet och rekognoserat. Under året har naturumsföreståndarna i länets naturum utbytt erfarenheter. Under hösten annordnade länsstyrelsen även en resa till Bilbao där föreståndaren fick se hur liknande visitors center, naturstigar och guidade turer sköts i Spanien i nationalparken Picos del Europa. I samband med anställning av fjällbotaniska trädgårdens personal informerade Länsstyrelsen om arbetsvillkor samt verksamheten i naturum och fjällbotaniska föreningen hade ett par dagars introduktion om trädgårdens skötsel. Internt arbete med att följa upp verksamheten t.ex. rutiner för redovisning av försäljning och sammanställa information om naturums verksamhet och rutiner för nyanställda.

15 15 7. Utvärdering av ev. förnyelse av fast utställning Under 2009 har ljud till bäckutställningen installerats, vilket har motverkat den tidigare tomhetskänslan som en del har upplevt i naturums stora lokal. I receptionen har en modell av fjällens uppkomst tillverkats under sommaren. Till detta har stenar samlats in som exemplifierar vilka bergarter besökaren kan finna inom området. Referensbiblioteket har uppdaterats med ny litteratur bla om samisk kultur. Ny förvaring av broschyrer har ordnats då det råder brist på förrådsutrymme Budget och finansiering Naturumsföreståndaren har under 2009 gjort en genomgång av behoven av förnyelse av utställningen Förankring Naturumföreståndarens idéer har förankrats vid turistföretagens planeringsträffar, hos naturreservatsförvaltare och naturbevakare samt budgetansvarig chef och vid programrådsmöten i januari och september. 8. Utvärdering ev. renovering, förändring av fastighet/lokaler Den ombyggnation som fastighetsägaren gjorde inför säsongsstart 2007 då en sportbutik öppnade i angränsande lokal har medfört att fler personer rör sig i byggnaden. Naturum kan stänga lokalerna när naturums personal ej är på plats. Naturums besökare har sannolikt ökat i antal tack vare att många av skidshopens kunder passar på att besöka Naturum då de ändå finns i byggnaden. Emellanåt kommer familjer till skidshopen och barnen roar sig då i Naturum medan föräldrarna ordnar med skidor. Under 2009 har nya fasadskyltar kommit på plats genom fastighetsägaren. Texten är tyvärr i en röd färg istället för naturums ursprungliga blå vilket gör den lite svår att se och skilja från övriga skyltar på fasaden. Naturums informationsdisk är stor och ligger nära entrén till byggnaden varför besökare i byggnaden tror att det är informationsdisk för hela byggnaden alternativt turistiformation för området som kan hjälpa till med logibokningar m.m. När strömma hyr ut rum i anläggningen för konferenser, kommer ofta många personer som tror att Naturumsföreståndaren är konferensvärdinna. En banderoll/flagga har satts upp ovanför disken, men eftersom en stor andel av besökarna inte vet vad ett naturum är, förekommer fortfarande samma missförstånd. Reparationerna av tubkikaren som visar ett bildspel med fåglar gjordes under våren 2009, men måste åter göras under I tidigare verksamhetsplan togs frågan om fler naturstigar i området

16 16 upp. Ett antal tidigare naturstigar (Trollstigen, Kobåsstigen mfl) har forsatt markerats ut bättre av en annan aktör i området, nya husbyggen försvårar dock dragningen av den ena av dessa. Fjällbotaniska trädgården har därtill under sommaren två naturstigar uppmarkerade med infoskyltar. Naturums lokal har högt i tak och montrar och föremål är placerade längs väggarna. Flera besökare har uttryckt att de upplever naturum ödsligt och många sänker rösten när de går in. Tillfälliga utställningar fyller därför en funktion genom att de bidrar till att naturums lokal känns mindre tom. De fungerar lite som en rumsavdelare. Till detta har ljudet av forsen och fåglar i utställningen som byggdes in under 2009 ytterligare gett rummet mer liv. Arbetsmiljön för personalen behöver förbättras. Det är kallt under vintern, ofta endast grader C då det drar från entré och dörrar och elementen räcker inte till. En tillfällig lösning har varit att ha ett löst värmeelement vid naturums disk. Naturum har begränsat med förråd varför det blivit trängre i lokalerna. Under 2010 bör naturum inköpa ett kassaskåp för att slippa osäkerheten med kontanter och dyr utrustning såsom bildprojektor och tubkikare i ett delat förrådsutrymme. Förändringar av lokalen har försvårats efter ett nytt avtal som skrevs under årskiftet 2008/09 där fastighetsägaren ändrat uppsägningstiden av Naturum till endast 10 månader from 31/ Utvärdering av övriga investeringar -

17 Utvärdering av budget för naturum Intäkter Från Naturvårdsverket (Fördelningsprotokollet 7. Bemanning och drift av naturum) Budget (verksamhetsplan) Faktiskt utfall (verksamhetsberättelse) Från Länsstyrelsen, andra anslag än ovanstående Från annan finansiär (icke-statlig huvudman, sponsor eller liknande) Intäkter från försäljning av varor och tjänster vid naturum Summa intäkter Kostnader Budget (verksamhetsplan) Faktiskt utfall (verksamhetsberättelse) Personal Personal, anges som lön + lönekostnadspåslag (LKP) OH-kostnad Delsumma personalkostnader Lokaler (ej investeringar i fastighet) Fastighetsdrift (el, värme, vatten, sopor, reparation och underhåll) Lokalhyra Delsumma lokalkostnader Verksamhet och utställningar (ej investeringar) Verksamheten (program, föredrag, köpta tjänster för detta, programtryckning, marknadsföring, evenemang av olika slag) Fasta utställningen (skötsel, underhåll, revidering, renovering och komplettering) Tillfälliga utställningar (produktion, köpta tjänster, skötsel och underhåll) Delsumma verksamhet- och utställningskostnader Summa kostnader Resultat (intäkter minus kostnader)

18 Naturum uppfyller Naturvårdsverkets riktlinjer Efter granskning av denna verksamhetsberättelse bedömer vi att naturum uppfyller riktlinjerna enligt naturvårdsverkets rapport Ange de eventuellt återstående punkterna i åtgärdsplanen från 2005/2006 och en tidsplan för åtgärder: Samtliga åtgärder som planerades i Länsstyrelsens yttrande (Lst dnr ) är genomförda. n bygger på uppgifter lämnade av vikarierande naturumsföreståndare Andreas Karlsson Underskrift Kajsa Berggren Huvudman (budgetansvarig chef) Andreas Karlsson Naturumföreståndare

19 Arkivbeteckning :1 19(20) Bilaga Lavinräddningsdemonstration Mars 2009 Länsstyrelsen Naturförvaltning Tel vx Fax UMEÅ Storgatan 71 B Direkttel Direktfax kajsa.berggren@lansstyrelsen.se

20 Svampens dag September 2009 Annons i Allers Annons i STF:s vandringsbilaga Vindelfjällen

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018 1 (12) Naturvårdsverkets ärendenr: NV-07103-13 Länsstyrelsen Västerbotten Diarienr: 512-8811-2013 VERKSAMHETSPLAN för naturum 2013-11-29 Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Läs mer

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Hemavan År 2008

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Hemavan År 2008 Arkivbeteckning 2402027:1 1(32) Naturvårdsverkets dnr 319-7220-08 Nf för naturum Vindelfjällen i År 2008 Länsstyrelsen Naturförvaltning Tel vx. 090-10 70 00 Fax 090-10 71 00 www.ac.lst.se 901 86 UMEÅ Storgatan

Läs mer

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs År 2007

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs År 2007 NV dnr 319-6891-07 Nf 1(16) för naturum Vindelfjällen i År 2007 Länsstyrelsen Naturförvaltning Tel vx. 090-10 70 00 Fax 090-10 71 00 www.ac.lst.se 901 86 UMEÅ Storgatan 71 B Direkttel. 090-10 73 61 Direktfax

Läs mer

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Hemavan År 2007

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Hemavan År 2007 NV dnr 319-6891-07 Nf 1(19) för naturum Vindelfjällen i År 2007 Länsstyrelsen Naturförvaltning Tel vx. 090-10 70 00 Fax 090-10 71 00 www.ac.lst.se 901 86 UMEÅ Storgatan 71 B Direkttel. 090-10 73 61 Direktfax

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs År 2009 År 2010-2013

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs År 2009 År 2010-2013 Verksamhetsplan Naturum Vindelfjällen Ammarnäs Arkivbeteckning 2402027:1 1(16) Naturvårdsverkets dnr 319-7220-08 Nf Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs År 2009 År 2010-2013 Länsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vattenriket År 2010 År 2011-2014

Verksamhetsplan för naturum Vattenriket År 2010 År 2011-2014 1 (11) NATURUM VATTENRIKET Naturvårdsverkets dnr 319-6807-09 Nf VERKSAMHETSPLAN Naturum Vattenriket 2010-09-19 Verksamhetsplan för naturum Vattenriket År 2010 År 2011-2014 BESÖK: naturum Vattenriket POST:

Läs mer

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2010

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2010 L ÄN S ST Y R E L SE N V ÄST E R B O T T EN ÄRENDEBETECKNING 512-547-2011 ARKIVBETECKNING Naturvårdsverkets dnr 319-5251-10 Nf VERKSAMHETSBERÄTTELSE naturum Vindelfjällen Ammarnäs 2011-02-28 Verksamhetsberättelse

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2011 År 2012-2015

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2011 År 2012-2015 1(16) V ERKSAMHETSPLAN D ATU M Ä REN DEBETECKN ING A RK IVBETECKN ING Naturvårdsverkets dnr 319-5250-10 Nf naturum Vindelfjällen Ammarnäs Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2011 År 2012-2015

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2013 År 2014-2017

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2013 År 2014-2017 1 (18) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Länsstyrelsen Västerbotten diarienr: 512-9394-2012 Naturvårdsverkets ärendenr: NV-06720-11 VERKSAMHETSPLAN för naturum Vindelfjällen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs År 2009

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs År 2009 Arkivbeteckning 1(22) Naturvårdsverkets dnr 319-6807-09 Nf för naturum Vindelfjällen i År 2009 Länsstyrelsen Naturvårdsenheten Tel vx. 090-10 70 00 Fax 090-10 71 00 www.ac.lst.se 901 86 UMEÅ Storgatan

Läs mer

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum. Dalarna

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum. Dalarna Nyfiken på naturen Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum 1 Dalarna 2 5 Varumärket 6 Vår mission 9 Vår vision 10 Verksamhetsidé 12 Övergripande mål 14 Porten till naturen 17 Våra värdeord 24

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Hemavan År 2009 År

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Hemavan År 2009 År Verksamhetsplan Naturum Vindelfjällen Hemavan Arkivbeteckning 2402027:1 1(17) Naturvårdsverkets dnr 319-7220-08 Nf Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Hemavan År 2009 År 2010-2013 Länsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2013

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2013 1 (14) LÄNSSTYRELSEN VÄSTERBOTTEN Naturvårdsverkets ärendenr: NV-07102-13 Länsstyrelsen Västerbotten ärendenr: 512-1069-2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för naturum 2014-02-14 Verksamhetsberättelse för naturum

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Ammarnäs NV dnr 1(15) för i 2008 2009-2012 Länsstyrelsen Naturförvaltning Tel vx. 090-10 70 00 Fax 090-10 71 00 www.ac.lst.se 901 86 UMEÅ Storgatan 71 B Direkttel. 090-10 73 61 Direktfax 090-10 73 41 lena.lundevaller@ac.lst.se

Läs mer

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen.

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Systemtänkande för kvalitetssäkring. Vi har ett antal BESÖKSMÅL i området och dessa kan föranleda Vandringsturism. Vandringen går på LEDEN och den som

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Hemavan

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen i Hemavan NV dnr 319-6891-07 Nf 1(15) Naturvårdsverket Mia Olausson 106 48 STOCKHOLM för naturum Vindelfjällen i 2008 2009-2012 Länsstyrelsen Naturförvaltning Tel vx. 090-10 70 00 Fax 090-10 71 00 www.ac.lst.se

Läs mer

Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning och pedagogik i samverkan

Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning och pedagogik i samverkan Kultur & Utbildning TJÄNSTESKRIVELSE HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Lisbeth Åhlund, Karin Lindvall 2009-06-03 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning

Läs mer

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum Nyfiken på naturen Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum 1 2 5 Varumärket naturum 6 Vår mission 9 Vår vision 10 Verksamhetsidé 12 Övergripande mål 14 Porten till naturen 17 Våra värdeord 24

Läs mer

Verksamhetsberättelse för naturum Vattenriket

Verksamhetsberättelse för naturum Vattenriket 1 (12) N A T U R U M V A T T E N RI K E T Naturvårdsverkets dnr 319-6807-09 Nf VERKSAMHETSBERÄTTELSE naturum VATTENRIKET 2011-02-22 Verksamhetsberättelse för naturum Vattenriket År 2010 BESÖK: naturum

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vandringsturism i Vindelfjällen Journalnummer: 2010-1118 Namn på länsstyrelse

Läs mer

Attraktiva Alby avstämning av målbild

Attraktiva Alby avstämning av målbild TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-04-30 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (7) Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare 08-578 291 23 Dnr 2012 KS/0092 071 Utskottet för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Turism i Kosterhavets nationalpark

Turism i Kosterhavets nationalpark Turism i Kosterhavets nationalpark - Förslag till samverkansmodell mellan turism och förvaltning. Bakgrund Syftet med Kosterhavets nationalpark, liksom för övriga nationalparker, är att skydda värdefull

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2012

Verksamhetsberättelse för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2012 1 (14) LÄNSSTYRELSEN VÄSTERBOTTEN Naturvårdsverkets ärendenr: NV-06721-11 Länsstyrelsen Västerbotten Diarienr: 512-1684-2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för naturum Vindelfjällen Ammarnäs 2013-02-15 Verksamhetsberättelse

Läs mer

Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum

Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum Tåkern Fåglarnas sjö Ett paradis för fåglar en oas av mångfald TEMA 2019 Biologisk mångfald Naturum Tåkern Fakta: Invigdes 25 maj 2012 Ägs av Naturvårdsverket

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvård på Åstön

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvård på Åstön SLUTRAPPORT 2007-12-21 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturvård på Åstön Projektets namn: Naturvård på Åstön Kontaktperson på kommunen:

Läs mer

3.2. Aktiviteter I projektet kommer vi att koncentrera de flesta aktiviteter till ett begränsat område.

3.2. Aktiviteter I projektet kommer vi att koncentrera de flesta aktiviteter till ett begränsat område. Saepmie Welcomes! 1. Inledning I juni 2014 genomförs den internationella fotbollsturneringen Conifa World Football Cup i Östersund/Staare med deltagare från hela världen. I samband med turneringen vill

Läs mer

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare Länsnaturträff Helsingborg 5 oktober 2016 Malin Andersson Friluftslivssamordnare Friluftslivspolitiken & friluftsmålen Länsstyrelsens uppdrag Ledinventering Riksintresse Friluftsliv Vad är friluftsliv?

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten SLUTRAPPORT 2006-08-15 Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 Uppsala Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Naturstig vid Hållnäskusten Projektets namn: Naturstig vid Hållnäskusten Kontaktperson på

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS BESÖKARUNDERSÖKNING I NATURUM Resultat för Naturum Sommen

NATURVÅRDSVERKETS BESÖKARUNDERSÖKNING I NATURUM Resultat för Naturum Sommen NATURVÅRDSVERKETS BESÖKARUNDERSÖKNING I NATURUM 2008 Resultat för Naturum Åldersfö rd eln ing 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 5% 3% 9% 7% 18% 19% 24% 13% 22% 19% 18% U nder 20 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

DIALOGMÖTE. 16 April 2018

DIALOGMÖTE. 16 April 2018 DIALOGMÖTE 16 April 2018 Vilka är vi och vad gör vi? Länsstyrelsen Skåne Malmö + Kristianstad Anläggningar Naturvård EUROPARC 3 satelliter med naturum Skötsel och underhåll Inventering Diplomerade guider

Läs mer

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Kontaktpersoner är: Lars Åke Johannesson Margareta Johansson Projektledare Ekonomiansvarig Tel. 070

Läs mer

Slutrapport för öppet hus i Ljustorp

Slutrapport för öppet hus i Ljustorp Sid1/6 Slutrapport för öppet hus i Ljustorp 1. Vilket projekt? Utökning av öppet hus i Ljustorp Paraplyprojekt under byutveckling Projektägare: Ljustorp socken ek förening 2. Vilka personer kan svara på

Läs mer

LIFE Reclaim, vad är det?

LIFE Reclaim, vad är det? LIFE Reclaim, vad är det? Hur påverkas boende och entreprenörer kring Venakärret och Tysslingen en socio-ekonomisk uppföljning av LIFE-projektet Reclaim Länsstyrelsen i Örebro län har genomfört en undersökning

Läs mer

Borgås samarbetsbok för turism

Borgås samarbetsbok för turism Borgås samarbetsbok för turism Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig har egentligen ingen betydelse. Här lever jag min dröm, för jag känner igen mig i stadens gamla gränder. Jag förälskar

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Syfte Projektets syfte var att utifrån olika marknadsföringsåtgärder motverka en hyllifiering av den statligt stödda litteraturen eller med

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Hävvi i Glen HB Journalnummer:

Läs mer

Mall för interpretationsplan *

Mall för interpretationsplan * Mall för interpretationsplan * Vägledning för er som arbetar med interpretationsplanering Den här mallen är tänkt att fungera som ett stöd för er som ska skriva en interpretationsplan. Den innehåller generella

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Gunnes gård

Verksamhetsplan med budget Gunnes gård Verksamhetsplan med budget - Gunnes gård 1 Sammanfattning Gunnes gård är en del av Kultur- och fritidskontoret. Gunnes gård ersätts av Kultur- och fritidsnämnden enligt en överenskommelse baserat på antal

Läs mer

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 BILAGA 1: Enkät med gemensamma frågor samt unika enkäter Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 Sunne kommun genomför under sommaren 2011 en besöksundersökning

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Utvärdering. Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Sofie Larsson, studentkoordinator Dnr

Utvärdering. Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Sofie Larsson, studentkoordinator Dnr Utvärdering STARK-dagar för förskollärar- och lärarstudenter 2014 Den 21/3 i Borås Den 25/4 i Varberg Bakgrund Högskolan i Borås har som prioriterat område att det ska finnas verksamhetsförlagda- eller

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för 1 Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för Projektets namn: Fiska med alla Sökande kommun: Timrå Kontaktperson på kommunen: Stefan Grundström Förvaltning/avdelning:

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2019

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2019 Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till Verksamhetsplan & budget för år 2019 2 (7) Inledning Denna verksamhetsplan och budget bygger på det av kongressen 2016 beslutade handlingsprogrammet för

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Fågelsångens naturreservat

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Fågelsångens naturreservat SLUTRAPPORT 2006-10-26 Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Fågelsångens naturreservat Projektets namn: Kontaktperson på kommunen: Stefan

Läs mer

Rekommendation /kommentar. Detta krav gäller endast delårsöppen turistbyrå och behöver inte signeras av helårsöppen turistbyrå.

Rekommendation /kommentar. Detta krav gäller endast delårsöppen turistbyrå och behöver inte signeras av helårsöppen turistbyrå. Sammanställning av auktorisationskrav och rekommendationer auktorisation 2015 1. MEDARBETARE 1.1 Utbildning Tillsvidareanställda (fast anställda) medarbetare på turistbyrån har en utbildning som minst

Läs mer

Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade.

Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade. Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade. Under 2012-2014 har Göteborg stad blivit beviljade ett EU-projekt Ett blomstrande Rosenlund för att Göteborgs

Läs mer

lokala nätverk, företag och offentlig verksamhet kommer vi ta fram en

lokala nätverk, företag och offentlig verksamhet kommer vi ta fram en Projektnamn: Mat, möten, miljö - odlingsträdgård för lärande och landsbygdsutveckling Organisationsnummer: 55918-5469 Bilaga nummer: 1 Ingår moms i utgifterna? Ja Nej X Aktivitet 1 Utgiftstyp Nummer Beskrivning

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vattenriket År 2011 År

Verksamhetsplan för naturum Vattenriket År 2011 År Naturvårdsverkets dnr 319-5250-10 Nf VERKSAMHETSPLAN Naturum Vattenriket 2010-12-27 Verksamhetsplan för naturum Vattenriket År 2011 År 2012-2015 BESÖK: naturum Vattenriket, Härlövängaleden 2 POST: 291

Läs mer

Naturturism i Uppsala län

Naturturism i Uppsala län Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism i Uppsala län - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin 2010-05-10 HS Konsult AB Journalnummer: 2009-3403 Innehållsförteckning

Läs mer

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr Turismsamverkan Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. Projektägare: Nedre Dalälvens Utvecklings AB Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela området Dnr: 30 Jnr: 2009-2129

Läs mer

Ansökan, Lokala naturvårdssatsningen - LONA. Projekt: Rekreation- och friluftsplan. Kommunens projektansvarige. Övriga kontaktpersoner.

Ansökan, Lokala naturvårdssatsningen - LONA. Projekt: Rekreation- och friluftsplan. Kommunens projektansvarige. Övriga kontaktpersoner. Ansökan, Lokala naturvårdssatsningen - LONA Projekt: Rekreation- och friluftsplan Län Stockholms län Kommun Nacka Kommunens projektansvarige Kommunens projektansvarige Liselott Eriksson Postadress Enhet/förvaltning

Läs mer

Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET

Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET 2015 Huvudmål Mål 2015 5% vinst 2500 medlemmar Övergripande mål 2015-2017 Tillväxt på 3% till 2630st medlemmar.

Läs mer

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer:

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer: Välkommen att delta i denna enkätundersökning! Denna enkät är avsedd att kartlägga nuläget inom regionens arbetslivsmuseer/industrihistoriska föreningar för att ge ett bra underlag för NAV:s fortsatta

Läs mer

Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014

Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014 Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014 Foto: Mats Blomberg. Kometprogrammet Vad är det? Kronobergs län har under perioden 2010 till 2014 varit ett av fem försöksområden i projektet Kometprogrammet

Läs mer

Solkosternytt juli 2016

Solkosternytt juli 2016 Försommar Solkosternytt juli 2016 Början av maj var kall och uthyrningen gick trögt men i vecka 22 kom värmen och folk strömmade till Solkoster för att njuta av det ljuvliga försommarvädret. Det vackra

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 1. Är du kvinna eller man? Är du kvinna eller man? A. Kvinna 103 83,7 B. Man 20 16,3 Total 123 100 100% (123/123) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0-18 1 0,8 B.

Läs mer

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Kultur- och föreningsutskottet 17 juni 2009 1 (9 )

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Kultur- och föreningsutskottet 17 juni 2009 1 (9 ) Kultur- och föreningsutskottet 17 juni 2009 1 (9 ) Plats och tid: Nämndhuset kl. 9.00-10.30 Beslutande: Torbjörn Parling, ordförande Bengt-Olov Persson Marian Väpnargård Ersättare: Övriga deltagande: Inger

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Foto från Enköpingsmässan 2014, kommunens gemensamma monter. Råd och checklistor. Medverka vid mässor. Enköpings kommun

Foto från Enköpingsmässan 2014, kommunens gemensamma monter. Råd och checklistor. Medverka vid mässor. Enköpings kommun Råd och checklistor Foto från Enköpingsmässan 2014, kommunens gemensamma monter Medverka vid mässor Enköpings kommun Planera en mässa Enköpings kommun kan ha nytta av att medverka vid mässor. Men för att

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II VÄLKOMNA! Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt

Läs mer

KOLA SAAMI DOCUMENTATION PROJECT http://www2.hu-berlin.de/ksdp/

KOLA SAAMI DOCUMENTATION PROJECT http://www2.hu-berlin.de/ksdp/ KOLA SAAMI DOCUMENTATION PROJECT http://www2.hu-berlin.de/ksdp/ Sām Kīll Sījjt Språkläger i kildinsamiska Lujavv r, 13.08. 26.08.2007 Rapport Umeå, 2008-01-21 1. Målsättning I Augusti 2007 genomförde Kola

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Textilkonst och Sportvagnsträff Kulturcheckens namn Roland Haraldsson Sökande (Namn/Förening) 520612-5717

Läs mer

HÅLLBAR TURISM I SKYDDADE OMRÅDEN

HÅLLBAR TURISM I SKYDDADE OMRÅDEN HÅLLBAR TURISM I SKYDDADE OMRÅDEN Förvaltarträff 2018 Skåne, 4 oktober Foto: Michael Engman / Engmanbild. Jenny Lindman-Komstedt, Camilla Näsström, Naturvårdsverket 2018-10-08 Naturvårdsverket Swedish

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse FÖRENINGEN LÄSTRINGEBYGDEN Verksamhetsberättelse För år 2014 Föreningen Lästringebygden 2015-01-22 Verksamhetsberättelse för år 2014, innehållande Miljöplan, Balans- och Resultaträkning, Budgetförslag

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

Projektansökan. Projekt: Upptäck Gräsön - ökad kunskap och upptäckarglädje. Kommunens projektansvarige. Övriga kontaktpersoner

Projektansökan. Projekt: Upptäck Gräsön - ökad kunskap och upptäckarglädje. Kommunens projektansvarige. Övriga kontaktpersoner Projektansökan Projekt: Upptäck Gräsön - ökad kunskap och upptäckarglädje Län Uppsala län Kommun Östhammar Kommunens projektansvarige Kommunens projektansvarige Camilla Andersson Postadress Östhammars

Läs mer

Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna

Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna BILAGA 7 2004-09-06 Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna Olofströms Kommun ansöker om bidrag med 24 962 kronor för delprojektet Mossadammarna Projektets namn: Mossadammarna Sökande kommun:

Läs mer

INNEHÅLL. 4. Verksamhetsberättelse. 6. Resultatanalys. 8. Balansräkning. 9. Finansiell rapport

INNEHÅLL. 4. Verksamhetsberättelse. 6. Resultatanalys. 8. Balansräkning. 9. Finansiell rapport B OKSLUT Tjolöholms Slott 2014 INNEHÅLL 4. Verksamhetsberättelse 6. Resultatanalys 8. Balansräkning 9. Finansiell rapport Bilaga: Årsredovisning 2014 2 3 VERKSAMHETSBERÄTTELSE STIFTELSENS ÄNDAMÅL Stiftelsen

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista

Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Ålhajking- Konst o Gourmetvandringar Journalnummer: 2010-1490 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Handläggare Jelina Khoo Telefon:

Handläggare Jelina Khoo Telefon: Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Jelina Khoo Telefon: 08-508 88 95 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-04-18 Ansökan om föreningsbidrag till föreningen

Läs mer

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Besö ksenkä t Lysekil, Hävets Hus öch Käpärutstä llningen Juli 2014 Förutsättningar: En person frågades ut

Läs mer

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön BILAGA 11 2004-09-06 Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön Olofströms Kommun ansöker om bidrag med 68 302 kronor för delprojektet Agrasjön enligt beskrivning nedan. Projektets namn: Agrasjön Sökande

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Turism AB (svb) Affärsplan 2014

Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Övergripande målsättning - fördubbla omsättningen i besöksnäringen i MittSkåne till 1 miljard 2020 Fo k u s b e s ö k s n ä r i n g e n s o m basindustri och samhällsbyggare

Läs mer

Naturturism. Turism i Örebroregionen. En möjlighet till utveckling av Örebroregionen. Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008

Naturturism. Turism i Örebroregionen. En möjlighet till utveckling av Örebroregionen. Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008 Naturturism En möjlighet till utveckling av Örebroregionen Turism i Örebroregionen Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008 Norge + 30 % Finland + 30 % Holland + 34 % Ryssland + 17 % Italien

Läs mer

12 Sörmlands museum, Utveckling av informationsverksamheten vid Stendörren. att godkänna den i bilagda program föreslagna verksamheten, samt

12 Sörmlands museum, Utveckling av informationsverksamheten vid Stendörren. att godkänna den i bilagda program föreslagna verksamheten, samt PROTOKOLL DATUM DIARIENR Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet 2006-06-07 KN-KUS06-209 12 Sörmlands museum, Utveckling av informationsverksamheten vid Stendörren Redovisades tjänsteutlåtande

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Klimatklivet - stöd till lokala klimatinvesteringar!

Klimatklivet - stöd till lokala klimatinvesteringar! Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER En rapport om hur kvinnor kan uppmuntras och introduceras till tyngdlyftningssporten Till Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Västerbottens Idrottsförbund Av Lucy Rist och Frida

Läs mer

Varför har Svenska Turistföreningen detta erbjudande?

Varför har Svenska Turistföreningen detta erbjudande? STFs Fjälluffa är en satsning vi gör för att göra det möjligt för dig och fler att upptäcka fjällen på ett roligt, lärorikt och spännande sätt. Fjälluffa riktar sig mot unga mellan 18-25 år som inte har

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2017

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2017 1(6) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Slutrapport för projekt Båtmöjlighet i Rämenbygden

Slutrapport för projekt Båtmöjlighet i Rämenbygden Leader Falun-Borlänge Slutrapport för projekt Båtmöjlighet i Rämenbygden 1. STÖDMOTTAGARE Sökande: Rämshyttans bygdegårdsförening Postadress: Rämshyttan 364, 781 99 Idkerberget Organisationsnummer: 802433-3570

Läs mer

Svartviks Industriminnen

Svartviks Industriminnen Svartviks Industriminnen Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Svartvik fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök 4 Hur fick

Läs mer

Workshop på temat Skapa stabila strukturer och hjälpmedel för kommuners arbete med hållbara livsstilar" den 14 november 2018.

Workshop på temat Skapa stabila strukturer och hjälpmedel för kommuners arbete med hållbara livsstilar den 14 november 2018. 2018-11-28 Workshop på temat Skapa stabila strukturer och hjälpmedel för kommuners arbete med hållbara livsstilar" den 14 november 2018. I anslutning till 2018 års Nationell verkstad för hållbara livsstilar,

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2011-03-23 Diarienummer:2008-001 R Turismcheckens namn Elinor Krabbe Sökande (Namn/Förening) Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av

Läs mer