LÄRARHANDLEDNING Innovatörsskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRARHANDLEDNING Innovatörsskolan"

Transkript

1 LÄRARHANDLEDNING Innovatörsskolan

2 Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt avtryck. Här får eleverna genom olika interaktiva uppdrag utmana sina sinnen, träna sin hjärna att bli ännu mer uppfinningsrik och låta sig inspireras av andras smarta idéer och innovationer. I Framtidslabben skapar eleverna lösningar på vardagsnära problem efter teman som skräddarsytts efter läroplanen för undervisningen i olika årskurser, med det entreprenöriella lärandet i fokus. Innovatörsskolan Primär målgrupp: åk 7 gymnasiet Centralt tema: marknadsföring, entreprenörskap och hållbar utveckling Ämnen: samhällskunskap, teknik samt media och kommunikation En bra idé kan bli något riktigt stort, kul och viktigt men då får den inte stanna i våra huvuden. Innovatörsskolan är ett pedagogiskt skolprogram med lektionsmaterial för ett komplett tvärvetenskapligt undervisningsmoment på temat innovation, entreprenöriellt lärande och hållbar utveckling. Utifrån uppdraget Vår framtidsstad får eleverna möjlighet att prova de olika steg som finns i en innovationsprocess med fokus på konceptutveckling och marknadsföring. Arbetet med Innovatörsskolan sker dels i skolan och dels på Tekniska museet.

3 Arbetet består av följande tre delar: Förberedande övningar Uppdraget: Vår framtidsstad I skolan: Research, koncept- och produktutveckling På Tekniska museet: Marknadsföringskampanj Redovisning Hela momentet tar ca 8 13 timmar beroende på hur många av övningarna ni väljer att jobba med. Ni väljer själva om ni koncentrerar arbetet till en vecka, eller sprider ut det över en längre period. Innehållet är anpassat för att tillgodose de kunskapskrav som ställs i aktuella styrdokument för den svenska grund- och gymnasieskolan (Lgr11/Lgy11). Kopplingar till specifika kursmål finns med i denna handledning. Kontakt För mer information, se För bokning av skolprogram, maila till skolbokning@tekniskamuseet.se Förberedande övningar Följande övningar är förslag på hur du kan introducera eleverna till temat entreprenöriellt lärande och innovationsprocessen inför uppdraget Vår framtidsstad. Övning 1: Vad kan man göra med en tegelsten? I denna övning jobbar vi med att synliggöra och skapa förståelse för metoder för att stimulera idéskapande. Tid: cirka minuter Tema: Problemlösning Material: Post-it-lappar, pennor, bild på en tegelsten eller en riktig tegelsten Instruktioner: Dela in klassen i mindre grupper. Varje grupp får i uppgift att komma på så många nya användningsområden som möjligt för en tegelsten. De har 5 minuter på sig. Uppmuntra eleverna att idéerna får vara hur tokiga eller långsökta som helst. Låt grupperna sätta upp post-it-lappar med sina idéförslag på tavlan. Samtala om begreppet brainstorming och hur vi genom att tänka utanför ramarna kan hitta nya lösningar på ett problem. Diskutera i helklass vilka metoder och tillvägagångsätt som de anser gynna respektive begränsa deras förmåga att kunna skapa nya idéer.

4 Övning 2: Vad är en innovatör? I denna övning jobbar vi med att synliggöra och skapa förståelse hos eleverna för delar av innovationsprocessen och begrepp som idé, uppfinning, innovation och innovatör. Tid: cirka min Tema: Innovationsprocessen Material: Whiteboard-tavla och pennor Instruktioner: Diskutera och förklara skillnaden mellan en idé, uppfinning och innovation. Låt eleverna komma med förslag på vilka egenskaper som en innovatör behöver ha. Skriv upp alla förslag på tavlan. Avsluta med att diskutera: Behöver en innovatör ha alla dessa egenskaper? Vilka olika roller behöver finnas i ett innovationsteam? Kan ni ge förslag på några kända innovatörer? Förslag på egenskaper: Kreativ, Punktlig, Rolig, Idérik, Nyfiken, Flexibel, Strukturerad, Eftertänksam, Initiativrik, Driven, Analytisk, Lyssnande, Effektiv, Fokuserad, Företagsam, Seriös, Ansvarsfull, Pratglad, Bestämd, Målinriktad, Ekonomisk, Oansvarig, Lugn, Snål, Tävlingsinriktad, Social, Ödmjuk, Lyhörd och så vidare. Övning 3: Produktutvecklingens fem steg I denna övning jobbar vi med att synliggöra och skapa förståelse hos eleverna för den del av innovationsprocessen där en idé ska bli till en verklig produkt. Tid: cirka 60 min Tema: Innovationsprocessen, produktutveckling och entreprenörskap Material: Papper och penna Instruktioner: Låt eleverna komma med förslag på vilka steg som ingår i produktutvecklingsfasen, det vill säga från att konceptidén är framtagen. Förklara och rita upp de fem stegen i produktutvecklingsfasen: 1. Behov vilket behov tillfredsställs, vilken är målgruppen? 2. Funktion vilka är produktens egenskaper och funktion? 3. Design hur ska produkten se ut och hur görs den enkel att använda? 4. Produktion prototypbygge, tester och justeringar efter tester. 5. Marknadsföring var ska produkten säljas? Hur genomförs reklamkampanjer? Dela in klassen i mindre grupper och låt de välja en pryl som de tycker är viktig, bra eller rolig i deras egen vardag. Låt grupperna analysera prylen utifrån de olika produktionsstegen och frågeställningarna: 1. Behov: Vilket behov uppfyller er pryl? Vilken är målgruppen? 2. Funktion: Vilka funktioner och egenskaper har prylen som gör att behovet uppfylls? 3. Design: Hur påverkas prylens funktion av designen? 4. Produktion: Hur tillverkas prylen? Material, produktionsland etc. 5. Marknadsföring: Var säljs prylen? Hur och var marknadsförs den?

5 Övning 4: Produktutveckling då, nu och i framtiden I denna övning jobbar vi med att skapa förståelse hos eleverna för innovationsprocessen samt teknik- och produktutveckling över tid. Uppgiften kan kombineras med Övning 3: Produktutvecklingens fem steg. Tid: ca 60 min Tema: Innovationsprocessen, produktutveckling, entreprenörskap Instruktioner: Låt eleverna välja ett vardagsföremål som de får i uppdrag att undersöka och förbättra för framtiden. Eleverna ska göra en tidslinje med bilder på föremålet med tillhörande bildtexter från att den uppfanns till idag. Låt de rita och skriva hur de tror att föremålet kommer fungera och se ut i framtiden. Uppgiften kan göras individuellt eller i grupp och presenteras skriftligt och/eller muntligen. Förslag på frågeställningar för den historiska delen: Vad löser föremålet för problem? När uppfanns det? Av vem? Några centrala utvecklingssteg. Förslag på frågeställningar för framtidsdelen: Är det något som föremålet saknar eller som skulle kunna förbättras, t ex lösa problemet bättre, lösa ytterligare problem, är miljövänligare och/eller vänder sig till nya konsumentgrupper, ny design (material etc)? Finns föremålet kvar i framtiden eller är det ersatt av en ny/annan uppfinning? Isf varför och fungerar den nya uppfinningen? Uppdraget: Vår framtidsstad I uppdraget Vår framtidsstad ska eleverna i projektgrupper skapa sin hållbara framtidsstad. Syftet är att eleverna ska få en förståelse för hur innovationsprocessen ser ut och hur vi genom vår egen idé- och innovationskraft kan vara med och påverka samhällsutvecklingen och lösa viktiga problem för framtiden. Arbetet med uppdraget kan genomföras tvärvetenskaplig eller anpassas beroende på ämne. Välj då ut ett specifikt område i den framtida staden som eleverna fokuserar på. Grupperna ska i slutet av undervisningsmomentet redovisa sin framtidsstad genom en kampanjfilm som de producerar på Tekniska museet. Följande moment ingår i uppdraget: I skolan: 1. Introduktion (ca 60 min) 2. Research (ca min) 3. Konceptutveckling & Produktutveckling (ca min)

6 På Tekniska museet: 4. Produktion av marknadsföringskampanj (90 min) 5. Innovationsuppdraget i MegaMind (90 min) Redovisning i skolan (ca 60 min) I skolan Följande moment av Innovatörsskolan genomförs i skolan och består av tre obligatoriska delar samt en valfri del. 1.1 Introduktion: Upplägg & planering Tid: ca 30 min Instruktioner: Gå igenom uppdragets upplägg, vilka delar som ingår och hur det ska redovisas (utöver marknadsföringskampanjen kan du t ex låta eleverna föra loggbok över arbetsprocessen). Uppdraget består av följande delar: Manifestet: staden namn, storlek, stadsvapen, motto, mål etc. Vardagen: Bilder från staden och intervju med en fiktiv medborgare. Innovationen: En innovation som gjort stort avtryck och/eller är viktig för att göra staden hållbar. Marknadsundersökningen (valfri del): Vilka problem är viktiga att lösa i framtidens städer? Hur ska framtidens stad se ut/fungera etc? Marknadsföringskampanjen (konceptutvecklingen utförs i skolan, produktionen på Tekniska museet): En film som presenterar staden och där alla ovanstående delar ingår. Dela in klassen i grupper om ca 6-10 personer, max fyra grupper. Eleverna får själva fördela ansvarsområden, men varje grupp ska bestå av följande roller (samma elev kan ha flera roller): Projektledare, ca 1-2 personer: Samordnar allt arbete och leder projektmötena. Stadsplanerare, ca 3-4 personer: Ansvarar för utvecklingen av Manifestet, Vardagen och ev. Marknadsundersökningen. Innovatör, ca 2-3 personer: Ansvarar för koncept- och produktutvecklingen av Innovationen. Marknadsförare, ca 2-3 personer: Ansvarar för allt film-, bild- och ljudunderlag inom de olika delmomenten, samt ansvarar för Koncept: Marknadsföringskampanjen. Vår framtidsstad

7 1.2 Introduktion: Vad behövs i en stad? Tid: ca 30 min Instruktioner: Brainstorma i helklass kring vilka centrala delar som behövs i en stad för att den ska fungera, tillgodose invånarnas behov och vara attraktiv och trivsam att bo i. Låt sedan grupperna skapa en prioriteringslista över vilka behov och delar som är viktigast för just deras stad. Beroende på tid och ämne kan du som lärare antingen välja ut ett område som samtliga grupper ska fokusera på, låta eleverna själva välja ett par områden som de fokuserar på: Transport: Hur transporterar man sig? Hur ser transportmedlen/systemen ut? Vad drivs de av? Mat: Vad äter man? Hur och var produceras maten? Varför? Boende: Hur bor man i er stad? Hur är husen byggda? Varför? Energi: Hur drivs er stad? Varför? Regler och direktiv? Människan: Hur styrs er stad? Normer och regler? Religiös tro? Varför? Jobb och utbildning: Vad och hur arbetar man? Vad lär man sig i skolan? Vilka kompetenser är viktiga? Varför? Konsumtion: Vad lägger man pengar på? Hur handlar man? Vad äger/delar man? Varför? 2. Research: Marknadsundersökning Tid: ca min Material: Enkätfrågor, videokamera och redigeringsverktyg t ex en smartphone Instruktioner: Låt grupperna formulera egna frågeställningar, utefter valda områden, som de tar med sig hem, ut på stan, skolan, arbetsplatser etc. för att undersöka vad andra anser vara viktigt i en framtida hållbar stad. Eleverna kan välja att t.ex. filma eller göra ljudupptagningar vid sin undersökning och använda materialet som en del av sin kampanjfilm. Materialet redigeras av gruppens marknadsförare och de kan även välja att göra t.ex. statistiska bilder av resultatet som visas i kampanjfilmen. Förslag på frågor till marknadsundersökning: Hur skulle din drömstad se ut? Vad är viktigast att förändra i framtiden? Vad är bra/dåligt med den stad/samhälle du lever i? Vad skulle du vilja förändra? Om du fick uppfinna något som förbättrar miljön, vad skulle det vara? Om du fick uppfinna något som förbättrar människors hälsa, vad skulle det vara? Hur tror du att vi bor om 100 år? Vad tror du vi arbetar med i framtiden? Hur tror du vi transporterar oss i framtiden?

8 3. Koncept- och produktutveckling Tid: ca min Grupperna delar upp sig utifrån sina olika roller och jobbar parallellt med de olika delarna, men inleder varje arbetspass med ett projektmöte där de exempelvis spånar idéer, diskuterar eventuella problem de stött på och omfördelar uppgifter. 3.1 Manifestet Material: Dator med bildredigeringsprogram Instruktioner: Stadsplanerare och marknadsförare tar fram stadens manifest. Eleverna utgår från de frågeställningar och prioriteringslista de tagit fram i delen Vad behövs i en stad? samt marknadsundersökningen när de formulerar stadens mål och motto. Manifestet ska bestå av text och bild med stadens: Namn Storlek och geografiska placering Motto Hållbarhetsmål Stadsvapen/logotyp 3.2 Vardagen Material: Dator med bildredigeringsprogram Instruktioner: Stadsplanerare och marknadsförare gör ett manus för en fiktiv intervju med en person i staden. Intervjun ska berätta om personens vardag i staden, t ex hur de transporterar sig, hur husen är konstruerade, vad man jobbar med etc. Gruppen ska även ta fram bilder (göra egna, omarbeta eller använda befintliga inspirationsbilder) över hur staden ser ut, t ex stadsvyer och detaljbilder som passar berättelsen och som ska vara i bakgrunden vid intervjun. 3.3 Innovationen Material: Dator med bildredigeringsprogram och/eller CAD och/eller material för att bygga en prototyp. Instruktioner: Projektgruppen kan välja att utforma en innovationsidé utifrån ett av följande påståenden: Cykla mer, Minska matsvinnet, Odla i stan, Röra på sig mer etc. Alternativt kan gruppen välja ett eget problem att lösa utifrån t ex stadens hållbarhetsmål. Vad är en innovation? Innovatörerna och marknadsförarna ska producera ett manus för hur de presenterar sin produkt med analoga och/eller digitala bilder, tekniska ritningar och/ eller prototyper. I presentationsmanuset ska följande delar ingå: Innovationens namn Behov som innovationen uppfyller eller problem den löser Målgrupp Funktioner och egenskaper som gör att behovet uppfylls Utseende/design/material etc.

9 4 Koncept: Marknadsföringskampanjen Material: USB-minne, ev dator med bild- och videoredigeringsprogram Instruktioner: Kampanjfilmen ska vara max 8 min lång. Marknadsförarna ansvarar för att göra ett urval av bilder, texter och filmklipp som ska användas i filmen, samt ta fram ett första utkast på bild- och textmanus. Vilka karaktärer behövs framför kameran, t ex berättarröst eller programledare, fiktiva person i staden, innovationspresentatörer etc. Öva på repliker och gör ev. manuskort som stöd. Checklista inför besök på Tekniska museet Projektledaren ansvarar för att ta med allt underlag till Tekniska museet. Manuskort/textunderlag: t ex berättare/programledare Bildmanus: skiss över filmens upplägg/scener Bilder på staden: t ex stadsvyer, transportmedel, arkitektur, landmärken Manifestet: i textformat och en bild med stadsvapen/logotyp Ev statistikbilder/video: t ex från marknadsundersökning Bilder/Prototyper på innovationen: digitala och/eller analoga Rekommenderat filformat för video/bild/ljud AVI, MOV, MPEG, MP4, WMV, PSD, PNG, BMP, JPEG, RAW, TIF, MP3, WAV Övrig info: storlek och kodning(video/stillbilder) Bild och video format 16:9, upplösning 1920x1080 (rekommenderas) Om möjligt så ska filen vara kodad i H.264 Filtypsnamnen måste stå i små bokstäver På Tekniska museet Välkommen till oss på Tekniska museet! Vi kan ta emot max två projektgrupper vid ett bokat program av Innovatörsskolan. Grupperna får producera sina marknadsföringskampanjer i museets TV-studio samt lösa uppdrag i science centret MegaMind. 1. Produktion: Marknadsföringskampanjen Tid: 90 min Instruktioner: Programmet leds av Tekniska museets pedagoger i en fullt utrustad studiomiljö med tillgång till ljud-, ljus- och kamerautrustning, redigeringsverktyg samt green screen. Gruppen delas in i olika ansvarsområden framför och bakom kameran när de producerar sin kampanjfilm. 2. Innovationsuppdraget i MegaMind Tid: 90 min Instruktioner: Eleverna får parvis lösa uppdrag i MegaMind på temat idéskapande, problemlösning och innovation.

10 Redovisning i skolan Tid: ca 60 min Material: Dator samt TV/projektor för filmuppspelning Instruktioner: Låt de olika projektgrupperna redovisa sina framtidsstäder genom att visa kampanjfilmen för resten av klassen samt motivera och argumentera för hur de tänkt och vilka val de gjort. Koppling till läroplan (Lgr11) för gymnasiet Förmågor Centralt innehåll Kunskapskrav Teknik Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar. Värdera konsekvenser av olika tekniklösningar för individ, samhälle och miljö. Analysera drivkrafter bakom hur teknikutveckling har förändrats över tid. Samhällskunskap Förmåga att söka, kritiskt granska och tolka information från olika källor samt värdera källornas relevans och trovärdighet. Förmåga att uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer. Teknik Teknikutvecklingsprocessens alla delar från idé och modell, produkt eller tjänst till användning och återvinning med praktisk tillämpning av teknik och teknikutveckling. Entreprenörskap och entreprenörskapets villkor med utgångspunkt i innovativa och kreativa processer. Teknikens och teknikerns roll med fokus på framtidens teknik och ett hållbart samhälle. Skiss- och ritteknik. Kommunikations-, presentations- och modellteknik, till exempel digitala medier och programvaror, manualer och instruktioner, muntliga och skriftliga framställningar samt digitala och manuella tekniker för att skapa modeller. Teknik Eleven kan beskriva och ge exempel på tekniska lösningar kopplat till hållbar utveckling. Eleven kan beskriva och ge exempel på för- och nackdelar hos tekniska lösningar kopplat till hållbar utveckling och dess funktion, ändamålsenlighet och funktion. Eleven kan genomföra produktutveckling genom att pröva möjliga idéer till lösningar. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Eleven gör dokumentationer av arbetet med skisser, modeller och texter där intentionen i arbetet är synliggjord. Eleven kan föra resonemang kring tekniska lösningars för- och nackdelar för individ, samhälle och miljö.

11 Mediekommunikation Förmåga att analysera vilken genomslagskraft ett budskaps uttryck och utformning har på olika målgrupper samt utvärdera hur olika budskap tas emot och tolkas. Kunskaper om olika mediers styrkor och svagheter i förhållande till en given målgrupp. Färdigheter i att producera och förmedla information för att nå ut med ett givet budskap till en specifik målgrupp. Kunskaper om och färdigheter i att utforma och genomföra marknads- och attitydundersökningar och publika undersökningar samt att analysera och presentera resultatet. Förmåga att använda olika kanaler för att söka information samt att kritiskt granska och värdera denna. Kommunikationsteknik för förmedling av information. Samhällskunskap Olika metoder för medborgarnas påverkansmöjligheter till samhällsutvecklingen på olika nivåer utifrån t ex opinionsbildning, entreprenörskap och den digitala teknikens möjligheter. Presentation av olika samhällsfrågor, t ex hållbar utveckling, i olika former och med olika tekniker. Mediekommunikation Grundläggande kommunikationsvetenskaplig metod med fokus på kommunikations- och marknadsföringsprocessens olika steg. Genomförande av marknadsföringskampanj som är riktade mot en tänkt målgrupp. Samhällskunskap Eleven kan dra enkla slutsatser om hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer. Eleven kan analysera samhällsfrågor och identifiera någon orsak och konsekvens. I analysen diskuterar eleven översiktligt orsakerna och konsekvenserna samt möjliga lösningar på samhällsfrågorna. Eleven kan ge argument för sina ståndpunkter och värderar med andras ståndpunkter. I arbetet med samhällsfrågor kan eleven söka, granska och tolka information från olika källor samt göra reflektioner om källornas relevans och trovärdighet. Eleven kan uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer. Mediekommunikation Eleven kan redogöra för och genomföra olika steg i kommunikationsprocessen. Var kommer alla smarta idéer irån?

12 Kommunikation inom journalistik, information och reklam via olika medier. Informationssökning via olika kanaler, källor och digitala medietillämpningar samt grundläggande metoder för kritisk granskning av deras relevans och trovärdighet. Eleven redogör för hur olika budskap tas emot av en målgrupp och drar slutsatser om vilken betydelse budskapens utformning har för deras effektivitet. Med det som bakgrund redogör eleven för några samband och aspekter som gäller samspelet mellan medier och individ. Eleven redogör för hur olika medier kommunicerar och fungerar som bärare av budskap via olika kanaler. Eleven använder olika kanaler och källor som underlag i sitt arbete samt värderar dem med enkla omdömen. Gymma hjärnan för att bli ännu påhittigare!

13 Koppling till läroplan (Lgr11) för åk 7 9 Förmågor Centralt innehåll Kunskapskrav Teknik Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar. Teknik Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för t ex marknadsföring. Teknik Eleven kan beskriva och ge exempel på tekniska lösningar kopplat till hållbar utveckling Värdera konsekvenser av olika tekniklösningar för individ, samhälle och miljö. Analysera drivkrafter bakom hur teknikutveckling har förändrats över tid. Samhällskunskap Reflektera över hur individer och samhällen kan formas och förändras genom nya innovationer. Analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv. Uttrycka och värdera olika ståndpunkter och idéer kopplat till en hållbar samhällsutveckling, och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv. Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska eller digitala modeller. Hur tekniska lösningar kan bidra till hållbar utveckling. Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om hållbar utveckling. Eleven kan beskriva och ge exempel på för- och nackdelar hos tekniska lösningar kopplat till hållbar utveckling och dess funktion, ändamålsenlighet och funktion. Eleven kan genomföra produktutveckling genom att pröva möjliga idéer till lösningar. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Eleven gör dokumentationer av arbetet med skisser, modeller och texter där intentionen i arbetet är synliggjord. Eleven kan föra underbyggda resonemang kring tekniska lösningars för- och nackdelar för individ, samhälle och miljö.

14 Bild Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap. Skapa bilder med digitala tekniker och verktyg samt med olika material. Presentera olika ämnesområden med bilder. Samhällskunskap Marknadsföringens roll som informationsspridare och opinionsbildare. Olika slags marknadsföringsmetoder, deras uppbyggnad och innehåll. Aktuella samhällsfrågor, t ex hållbar samhällsutveckling. Individers och gruppers möjligheter att påverka samhällsutveckling, t ex genom entreprenörskap. Bild Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande marknadsföringsbilder. Kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande. Digital bearbetning av bilder och film. Presentationer av eget bildskapande. Samhällskunskap Eleven kan föra resonemang om hur individer och samhällen påverkas av opinion och media och vice versa. Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv. Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor. Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor och för resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. Bild Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser så att budskapet framgår. I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt.

15 Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften. Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas. Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med anpassning till syfte och sammanhang. Innovatörsskolan

LÄRARHANDLEDNING Var kommer alla smarta idéer från?

LÄRARHANDLEDNING Var kommer alla smarta idéer från? LÄRARHANDLEDNING Var kommer alla smarta idéer från? Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Hacka med sensorer. Hacka ett labb i MegaMind i samarbete med King

LÄRARHANDLEDNING Hacka med sensorer. Hacka ett labb i MegaMind i samarbete med King LÄRARHANDLEDNING Hacka med sensorer Hacka ett labb i MegaMind i samarbete med King Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

LEKTION 3: PROJEKTARBETE I ETT TEKNIKFÖRETAG

LEKTION 3: PROJEKTARBETE I ETT TEKNIKFÖRETAG LEKTION 3: PROJEKTARBETE I ETT TEKNIKFÖRETAG 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 3: PROJEKTARBETE I ETT TEKNIKFÖRETAG Tid: 60 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Identifiera och

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

Fördjupningsuppgift 1 Den hållbara staden 2114. TEMA Hållbar utveckling, Framtid, Stadsplanering, Teknisk utveckling, Regler & Normer etc.

Fördjupningsuppgift 1 Den hållbara staden 2114. TEMA Hållbar utveckling, Framtid, Stadsplanering, Teknisk utveckling, Regler & Normer etc. Efter visning Följande fördjupningsuppgifter syftar till att följa upp och fördjupa de tankar och idéer kring hållbar samhällsutveckling som lyftes vid visningen av utställningen Framtidsland. Fördjupningsuppgift

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Pedagogisk planering

Pedagogisk planering Pedagogisk planering Årskurs 6 Ämne: Rörelse och konstruktion (NTA-låda) Period: Vecka 39 ca: vecka 51 Det här ska vi träna på: (Syfte) Hur framgångsrik en teknisk produkt är beror på den vetenskap som

Läs mer

MEDIEKOMMUNIKATION. Ämnets syfte

MEDIEKOMMUNIKATION. Ämnets syfte MEDIEKOMMUNIKATION Ämnet mediekommunikation behandlar journalistikens, informationens och reklamens innehåll, villkor och roll i samhället. Inom ämnet studeras kommunikationsprocessens olika steg utifrån

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2016

Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2016 Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2016 Teknikåttans intentioner med årets Klassuppgift är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med Klassuppgiften tror vi att eleverna

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teknik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teknik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet TEKNIK Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter,

Läs mer

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER TIDNINGSVECKAN 2019 ALLA ÅRSKURSER KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER ÅRSKURS 1 3 analys Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar. Historiska och samtida bilder

Läs mer

Arbetsområde: Inte konst(igt)

Arbetsområde: Inte konst(igt) Arbetsområde: Inte konst(igt) Huvudsakligt ämne: Bild, åk 7-9 Läsår: 18/19 Tidsomfattning: 6 lektioner Ämnets syfte Undervisning i ämnet bild syftar till: länk Målet med arbetsområdet är att utveckla följande

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3

ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3 ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3 Inledning I den här övning kommer du få möjlighet att skapa en uppfinning som kan stödja en person med en funktionsnedsättning.

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik Övergripande Mål: Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att identifiera och analysera tekniska

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. TEKNIK Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla

Läs mer

Centralt innehåll. Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. I årskurs 1 3. I årskurs 4 6

Centralt innehåll. Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. I årskurs 1 3. I årskurs 4 6 KNIK 3.20 KNIK Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och

Läs mer

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEKNIK Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter,

Läs mer

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Gäller fr.o.m. 170701 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Reviderad 2017, s 283-289 Det här styrdokumentet är reviderat med skrivningar

Läs mer

Lärares verktyg i bedömningsprocessen. Svårfångat lärande elever i behov av anpassning och särskilt stöd

Lärares verktyg i bedömningsprocessen. Svårfångat lärande elever i behov av anpassning och särskilt stöd Lärares verktyg i bedömningsprocessen Svårfångat lärande elever i behov av anpassning och särskilt stöd Personalen uppmärksammar att en elev riskerar att inte utvecklas i riktning mot kunskapsmålen i läroplanen

Läs mer

En produkts livscykel

En produkts livscykel En produkts livscykel Du ska arbeta med en produkt eller förpackning. Den ska vara gjord av ett eller flera olika material. Du ska beskriva produkten från det att produkten är råvara och fram till färdig

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Hjärngympa

LÄRARHANDLEDNING Hjärngympa LÄRARHANDLEDNING Hjärngympa Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Teknik Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion, identifiera problem

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019 Pedagogisk planering till klassuppgifterna åttan 2019 åttans intentioner med årets klassuppgifter är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna tror vi att eleverna

Läs mer

Kursplan: Samhällskunskap

Kursplan: Samhällskunskap Kursplan: Samhällskunskap Ämnets syfte Undervisning i samhällkunskap ska: Förmedla kunskaper om demokrati och de mänskliga rättigheterna såväl de individuella som de kollektiva rättigheterna, samhällsfrågor,

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8 PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 8: 1 Intro Ritteknik 2 Rita i vyer 3 Forts. Rita i vyer 4 Bygga modeller 5 Repetition 6 Förhör Ritteknik 7 Intro Internetuppgift 8 Intro

Läs mer

Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap

Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap Det här är vi! Pernilla Holmgren Yvonne Eriksson Anpassningsbara läromedel Grundskola Gymnasium Särskola Förberedelseklass SFI Grundvux Efter gymnasiet Gymnasiet

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Förankring Lgr11. Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2013

Förankring Lgr11. Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2013 Teknikåttans intentioner med årets Klassuppgift är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med Klassuppgiften tror vi att eleverna kommer att ha goda möjligheter att utveckla förmågorna

Läs mer

Teknik. Syfte. Kurskod: SGRTEK7 Verksamhetspoäng: 150 TEKNIK 62 SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

Teknik. Syfte. Kurskod: SGRTEK7 Verksamhetspoäng: 150 TEKNIK 62 SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Teknik Kurskod: SGRTEK7 Verksamhetspoäng: 150 Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit

Läs mer

Marie Svensson och Camilla Sjöberg

Marie Svensson och Camilla Sjöberg VÄLKOMNA! Marie Svensson och Camilla Sjöberg Björkhagaskolan, Söderköping Teknikuppdrag för elever på mellanstadiet Genom teknikuppdrag får vi eleverna att pröva och ompröva sina idéer utifrån givna yttre

Läs mer

Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP

Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnets syfte Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Teknikåttans intentioner med årets klassuppgifter är att de ska vara väl förankrade i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna

Läs mer

Teknik. Teknik. Uppfinningar - utvecklingsprocessen. Arbetshäfte. Namn på gruppmedlemmarna: Klass 7E

Teknik. Teknik. Uppfinningar - utvecklingsprocessen. Arbetshäfte. Namn på gruppmedlemmarna: Klass 7E Teknik Uppfinningar - utvecklingsprocessen Arbetshäfte Namn på gruppmedlemmarna:......... Klass 7E 1 Tidsplanering 7E Vad gör vi idag? Färdig? Må 4/5 (140 min) Ti 5/5 (190 min) On 6/5 (250 min) To 7/5

Läs mer

Syfte och mål med kursen

Syfte och mål med kursen Arbetsområde: Världskrigens tid åk 9 Under vecka 34-40 kommer vi att arbeta med Världskrigens tid. Genom att ha kunskap om vår historia skapar vi förståelse om det samhälle vi lever i idag. Första och

Läs mer

Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan Förankring Lgr11

Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan Förankring Lgr11 Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2015 Teknikåttans intentioner med årets Klassuppgift är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med Klassuppgiften tror vi att eleverna

Läs mer

Teknik Granbergsskolan 7-

Teknik Granbergsskolan 7- Teknik Granbergsskolan 7- Teknikämnets Syfte 9 Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: identifiera och analysera tekniska lösningar

Läs mer

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012.

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. PROJEKT: DICE Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av teknikutvecklingsprocessen d.v.s.

Läs mer

TEKNIKEN GÅR FRAMÅT ELLER?????

TEKNIKEN GÅR FRAMÅT ELLER????? TEKNIKEN GÅR FRAMÅT ELLER????? Förmåga: Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar Värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild Övergripande Mål: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, undersöka

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13 Kurs: Storyline Market place Tidsperiod: Vecka 46- Skola: Åsens Skola Klass: F-5 Lärare: Alla Kursen kommer att handla om: Du kommer att få arbeta med Storylinen Market place där du ska få lära dig hur

Läs mer

LPP att bygga och konstruera

LPP att bygga och konstruera LPP att bygga och konstruera Varför skall vi bygga? Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? 1 Varför läser vi? Eleverna skall ges förutsättningar

Läs mer

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40.

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Design och produktveckling Ett arbetsområde i Teknik Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Ur det centrala innehållet i kursplanen för teknik, årskurs 7-9: Bearbetning av råvara till färdig

Läs mer

P R O J E K T : D I C E

P R O J E K T : D I C E P R O J E K T : D I C E Ett projektarbete i svenska, entreprenörskap och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2013. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av utvecklingsprocessen

Läs mer

Koppling till kursplaner

Koppling till kursplaner Koppling till kursplaner Övnings- och tävlingsmomenten i The Battery Challenge faller inom ramen för undervisning om hållbar utveckling och du kan välja att arbeta ämnesintegrerat eller kopplat specifikt

Läs mer

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30)

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) 2018-01-26, kl. 14-18 (Marie Fahlén) 18 p - G: 10 p, VG: 15 p FRÅGA 1 A. Vilka problem kan ev. uppstå när du bedömer elevers kunskaper i bild i årskurs

Läs mer

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 14 Teknik, slöjd och hemkunskap

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 14 Teknik, slöjd och hemkunskap Lägenhetsprojekt, så 9 ht 14 Teknik, slöjd och hemkunskap Teknik och slöjd Lägenhetsbygge Krav: Du skall göra en ritning över en lägenhet. Använd millimeterpapper. Du skall ange skala, mått, area osv.

Läs mer

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Förmåga att Citat från examensmålen för NA-programmet Citat från kommentarerna till målen för gymnasiearbetet

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar Tre lärare som undervisar i årskurs 6 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om glasögonbågar i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap Teknik och slöjd Husbygge Krav: Du skall göra en ritning över en Attefallsstuga som skulle kunna vara en lägenhet. Kravet är 25 m 2 och 4 m i takhöjd.

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Samhällskunskap 2 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod SAMSAM02 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Aktuellt läromedel för kursen. Vt 13 är detta: Almgren/Höjelid/Nilsson: Reflex 123 Gleerups Utbildning AB,

Läs mer

Snilleblixtarna och LGR11 HALLSTA

Snilleblixtarna och LGR11 HALLSTA Kunskap Snilleblixtarna och LGR11 HALLSTA Kunskapens kanske viktigaste funktion är att ge människor kompetens och självförtroende nog att med förändringar se möjligheter i stället för hot. Budgetpropositionen

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

MEDIER, SAMHÄLLE OCH KOMMUNIKATION

MEDIER, SAMHÄLLE OCH KOMMUNIKATION MEDIER, SAMHÄLLE OCH KOMMUNIKATION Ämnet medier, samhälle och kommunikation har sin bas inom medie- och kommunikationsvetenskap, journalistikvetenskap och samhällsvetenskap. Det behandlar såväl traditionella

Läs mer

Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11

Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11 Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11 Övergripande mål och riktlinjer: Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola - kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande,

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Tema Energi i Teknik och No hösten -14

Tema Energi i Teknik och No hösten -14 Tema Energi i Teknik och No hösten -14 Praktiska uppgifter i teknik: 1. Solcellsbil på Molekylverkstan 2. Tillverka grätzelceller i samarbete med molekylverkstan. 4. Du ska enskilt eller tillsammans med

Läs mer

Mariann Kuusivuori NT-utvecklare i Huddinge kommun

Mariann Kuusivuori NT-utvecklare i Huddinge kommun Mariann Kuusivuori NT-utvecklare i Huddinge kommun (mariann.kuusivuori@huddinge.se) Linda Sjöblom NT-utvecklare i Huddinge kommun (linda.sjoblom@huddinge.se) Händer under workshopen LGR11 Konstruktionsarbete

Läs mer

Sidor att läsa inför provet vecka 49

Sidor att läsa inför provet vecka 49 Teknik åk 7 Produktion / konstruktion / historia, nu och framtid Varför teknik Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom

Läs mer

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 1 Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 2 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Kursplan svenska 3... Kursplan samhällskunskap 4... Kursplan bild 4... Barnkonvention 5...

Läs mer

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap Teknik och slöjd Husbygge Krav: Du skall göra en ritning över en Attefallsstuga som skulle kunna vara en lägenhet. Kravet är 25

Läs mer

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia)

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Läroplanens mål: Historia Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska

Läs mer

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se IKT i fokus Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Kap 1: Skolans värdegrund och uppdrag Skolans uppdrag: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Riddersholm Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet

Läs mer

Rymdutmaningen koppling till Lgr11

Rymdutmaningen koppling till Lgr11 en koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar med. Vi listar de delar av

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för arbetsområdet genetik i årskurs 9

Lokal pedagogisk planering för arbetsområdet genetik i årskurs 9 Lokal pedagogisk planering för arbetsområdet genetik i årskurs 9 Syfte: Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen och samhället.

Läs mer

Vad händer sen? en lärarhandledning

Vad händer sen? en lärarhandledning Vad händer sen? en lärarhandledning Syfte och avsändare Den här lärarhandledningen är ett komplement till häftet Vad händer sen?, ett häfte från Returpack som sammanfattar hur återvinningen av burkar och

Läs mer

VARFÖR TEKNIK I FÖRSKOLAN? VARFÖR TEKNIK I SKOLAN?

VARFÖR TEKNIK I FÖRSKOLAN? VARFÖR TEKNIK I SKOLAN? VARFÖR TEKNIK I FÖRSKOLAN? VARFÖR TEKNIK I SKOLAN? Ekonomiargument Nyttoargument VARFÖR? Demokratiargument Kulturargument Dagens samhälle är ett teknikintensivt samhälle och vi klarar oss inte utan kunskaper

Läs mer

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Informationshäfte. - Ett koncept för skolor om hållbar utveckling och socialt entreprenörskap

Informationshäfte. - Ett koncept för skolor om hållbar utveckling och socialt entreprenörskap Informationshäfte - Ett koncept för skolor om hållbar utveckling och socialt entreprenörskap innehållsförteckning SID 3 SID 4 SID 6 SID 9 Inledning Konceptets innehåll Till dig som pedagog Kopplingen till

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9

SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9 SAMHÄLLSKUNSKAP - KUNSKAPSKRAV ATT UPPNÅ I ÅR 9 REFLEKTERA OCH VÄRDERA Hur du kan reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar. Hur du kan reflektera över mänskliga rättigheter

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Trafiksignalsystem

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Trafiksignalsystem t Tre lärare som undervisar i årskurs 9 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om trafiksignalsystem i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7

Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7 Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7! " # $ % & ' ( ' ) '!*!*! + '! + ( " ) + " %!,! -' *! ' ! '! *!)!!!. / )+' 01 $ 2 Syfte Genom undervisningen i ämnet samhällskunskap ska eleverna

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan Kopplingar till kursplanen särskola, Gålö Bilaga 13:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Ämnesområde Hållbar konsumtion

Ämnesområde Hållbar konsumtion Ämnesområde Hållbar konsumtion Årskurs Gymnasiet Lektionstid 180 min Lektionstyp Arbetsuppgift LÄRARINSTRUKTION Skriv en insändare Uppgift Eleverna ska skriva en insändare under temat Gör något, för att

Läs mer

Förslag på kunskapskrav och förmågor

Förslag på kunskapskrav och förmågor Leksaker av skräp Av kartong Förslag på kunskapskrav och förmågor Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar konstruktion och utprövning. Hur faserna

Läs mer

för samtalen och diskussionerna framåt

för samtalen och diskussionerna framåt Kopplingar till kursplaner, Björnö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs Y

Kursplan i svenska grundläggande kurs Y kursplan svenska y.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs Y Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Jag har limmat fast gitarren på bakgrunden genom att jag först limmat små bitar av tjock papp/frigolit för att få ett djup i bilden.

Jag har limmat fast gitarren på bakgrunden genom att jag först limmat små bitar av tjock papp/frigolit för att få ett djup i bilden. Picassos gitarr Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund - Bild, Årskurs 1-3 Syfte Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där design

Läs mer

Snilleblixtarna och LGR 11 TEKNIK

Snilleblixtarna och LGR 11 TEKNIK Att verka i läroplanens anda och uppfylla dess krav/sid104 Allmänt syfte Göra tekniken omkring oss synlig och begriplig Grund: Pilla, Upptäcka. Sagor: Kapitel 2, Kapitel 3, Kapitel 11, Kapitel 12 År efter

Läs mer

Energi VT-13. 1 av 6. Syfte: Kopplingar till läroplan. Lerum. Energi kan varken förstöras eller nyskapas, utan bara omvandlas mellan olika former.

Energi VT-13. 1 av 6. Syfte: Kopplingar till läroplan. Lerum. Energi kan varken förstöras eller nyskapas, utan bara omvandlas mellan olika former. Energi VT-13 Syfte: Energi kan varken förstöras eller nyskapas, utan bara omvandlas mellan olika former. Världens energibehov tillgodoses idag till stor del genom kol och olja, de så kallade fossila energikällorna.de

Läs mer

Hållbar utveckling Kungsmarksskolan 2016

Hållbar utveckling Kungsmarksskolan 2016 Hållbar utveckling Kungsmarksskolan 2016 Hej och välkommen till samarbetsprojektet för hållbar utveckling! Under sex veckor kommer elva av era ämnen att samarbeta med temat hållbar utveckling i åk 8. Enligt

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer