Slutrapport Pilotprojekt gällande granskning av indirekta kontakter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Pilotprojekt gällande granskning av indirekta kontakter"

Transkript

1 Landstingsstyrelsens förvaltning Slutrapport Pilotprojekt gällande granskning av indirekta kontakter Mars 2008 Staffan Bryngelsson, Emendor Consulting AB

2 2 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Indirekta kontakter Frågeställningar Material och urval Deltagande sjukhus Antal kontakter Bedömningsprotokoll Granskare Genomförande Resultat inklusive kommentarer Urval Tidsåtgång Granskare Underlag Bedömning Diskussion...9

3 Sammanfattning Ett pilotprojekt har genomförts för att dels förbereda inför en revision av ersättningssystemet inom somatisk öppenvård i SLL och dels för att bidra med underlag till beslut för ett nationellt regelverk kring registrering och inrapportering av indirekta kontakter. Uppdragsgivare till pilotprojektet är Peter Bolin, Avdelningen för vårdinformatik, Stockholms läns landsting. Staffan Bryngelsson, Emendor Consulting AB, har ansvarat för pilotprojektets genomförande. Pilotprojektet har genomförts vid Karolinska Universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Capio S:t Görans sjukhus och har omfattat totalt 200 slumpmässigt utvalda kontakter, 50 per sjukhus. Samtliga granskade kontakter var grupperade till DRG 929O Brev och telefonrådgivning. Till denna DRG grupperas exempelvis telefonkontakter och telefonrecept. Journalanteckning saknades i 11 fall. 33 av fallen bedömdes att de ej skulle ha registrerats som en kontakt och därmed inte ersättas. 21 av dessa fall kom från två verksamheter. I 25 av fallen bedömdes det som tveksamt att de skulle ha registrerats som en kontakt. Urvalet vid en kommande revision bör göras som ett riktat urval. Ett alternativ är att revision görs av verksamheter som har en väsentligt större andel indirekta kontakter än andra liknande verksamheter. Ett annat alternativ är att välja enheter med väsentligt större andel indirekta kontakter för vissa vårdgivarkategorier. Vid en kommande granskning av indirekta kontakter bör regelverket för registrering av telefonrecept och elektroniska recept (besökstyp 6, Telefonrecept) förtydligas. Räcker det med en journalanteckning om att receptet är utfärdat eller ska en dokumentation av vilken medicinsk bedömning som gjorts finnas?

4 4 1. Bakgrund Ett nytt beskrivnings- och ersättningssystem för öppenvård infördes i SLL Inom Lsf-Vårdbeskrivningar har påtalats behovet av att genomföra revisioner av det nya systemet för öppenvården. Det finns ett generellt behov av granskning inom den öppnavården och speciellt för indirekta vårdkontakter. Indirekta vårdkontakter är en företeelse som accelererat till antalet och har blivit en av Stockholms läns landstings största produkter. Detta beror på att det är ett otydligt regelverk kring denna form av aktivitet och där det är önskvärt med en nationell förbättring. Därför känns det angeläget med att genomföra en pilotstudie för att tydliggöra hur ett fortsatt arbete kan formuleras vidare, i syfte att förbättra de nationella klassifikationerna med tillhörande regelverk. Centrum för Patientklassificering-Patientregistret (CPK-PAR) vid Socialstyrelsen har uttalat intresse för ett samarbete med SLL kring revision/analys av regelverk och anvisningar för registrering av indirekta vårdkontakter. Rapportering av indirekta kontakter behöver idag ej inrapporteras till Patientregistret, men diskussioner förs om att inkludera även dessa kontakter. Beslut fattades om att genomföra ett pilotprojekt med syfte att dels förbereda en mer omfattande revision/analys av tillämpningen av beskrivnings- och ersättningssystemet för öppenvård i SLL och dels bidra med underlag till beslut för ett nationellt regelverk kring registrering och inrapportering av indirekta kontakter. 2. Indirekta kontakter I detta pilotprojekt avses med indirekta kontakter kontakter som innebär att läkare och patient ej träffas fysiskt. En gemensam DRG-egenskap för dessa kontakter är att de grupperas till DRG 929O Brev och telefonrådgivning. De kontakter som avses med indirekta kontakter är till exempel telefonkontakter, telefonrecept, elektroniska recept, distanskonsultationer, brev och e-post. De aktuella besökstyperna är: - 4 indirekt kontakt - 6 telefonrecept - 9 telefonkontakt I SLL:s DRG-tjänst har ett antal programfixar gjorts för att påverka grupperingslogiken för indirekta kontakter: - Om besökstyp 4 Indirekt kontakt registreras genereras av DRG-tjänsten automatiskt KVÅ-koden XS003 Brevkontakt med patient. Om ingen annan signifikant KVÅ-kod registrerats grupperas besöket till DRG 929O Brev och telefonrådgivning - Om besökstyperna 6 Telefon/recept eller 9 Telefonkontakt registreras genereras av DRG-tjänsten automatiskt KVÅ-koden XS012 Telefonkontakt med patient.

5 5 Om ingen annan signifikant KVÅ-kod registrerats grupperas besöket till DRG 929O Brev och telefonrådgivning. Anledningen till dessa fixar är att indirekta kontakter och telefonkontakter där vårdgivaren är läkare och där ingen signifikant KVÅ-kod registrerats enligt CPK:s grupperingslogik grupperas till Övriga läkarbesök vid sjukdomar i organen som finns i respektive MDC. Då hamnar dessa kontakter i samma DRG som de vanliga läkarbesöken där läkare och patient möts. Detta har inom SLL ej ansetts korrekt varken ur beskrivnings- eller ersättningssynpunkt. 3. Frågeställningar Följande frågeställningar skulle pilotprojektet besvara: - Hur lång tid tar det att granska varje kontakt? - Hur många kontakter bör granskas för att få slutsatser ska kunna dras? - Vilka och hur många granskare behövs? - Hur ska ett bedömningsprotokoll se ut? 4. Material och urval 4.1 Deltagande sjukhus Följande sjukhus tillfrågades och accepterade att delta i pilotprojektet: - Karolinska Universitetssjukhuset - Södersjukhuset - Danderyds sjukhus - Capio S:t Görans sjukhus 4.2 Antal kontakter Granskningen i pilotprojektet omfattar 50 öppenvårdskontakter per sjukhus, samtliga grupperade till DRG 929O. Urvalet beslutades att bestå av de kontakter i DRG 929O som på respektive sjukhus, oavsett klinik, från och med måndag 14 januari kl först registrerades, fördelade enligt följande: - Besökstyp 9 Telefonkontakt 33 st - Besökstyp 4 Indirekt kontakt 11 st - Besökstyp 6 Telefonrecept 6 st. Genom ett missförstånd gjordes urvalet på Södersjukhuset av kontakter registrerade 14 februari. På DS gjordes urvalet enligt följande: Antalet poster ur varje grupp bestämdes i förhållande till resp kliniks "totalprestation" under den valda veckan. Utifrån detta togs sedan posterna i kronologisk ordning.

6 6 4.3 Bedömningsprotokoll Ett förslag till bedömningsprotokoll togs fram. Protokollet skulle, enligt pilotprojektsuppdraget, innehålla följande: - Har det förekommit en kontakt med patienten? - Finns en journalanteckning? - Styrker dokumentationen att en medicinsk bedömning gjorts? - Är diagnos- och åtgärdskodningen i överensstämmelse med journaldokumentationen? - Överensstämmer de i journalen registrerade diagnos- och åtgärdskoderna med vad som är rapporterat till GVR? - Är det enligt granskarna korrekt att denna kontakt registrerats? Om nej, motivera - Övriga kommentarer I samband med den första granskningen, på Karolinska, gjordes smärre justeringar (tillägg av vissa administrativa data) av protokollet. Se bilaga Bedömningsprotokoll mall. 4.4 Granskare Södersjukhuset: Kenneth Lindberg, Henrik Olofsson och Staffan Bryngelsson Danderyds sjukhus: Peter Lindton, Christina Bringner, Owe Schill (del av mötet) och Staffan Bryngelsson Karolinska Universitetssjukhuset: Mats Karlsson och Staffan Bryngelsson Capio S:t Görans sjukhus: Staffan Hederoth, Lennart Wennerström (del av mötet), Per Hansson och Staffan Bryngelsson. Granskningarna genomfördes: - Karolinska Universitetssjukhuset 3 mars - Danderyds sjukhus 4 mars - Södersjukhuset 7 mars - Capio S:t Görans sjukhus 14 mars 4.5 Genomförande Granskningen genomfördes på plats hos respektive sjukhus och direkt i vårdgivarens egna digitala journal- och PAS-system. Granskningen på Danderyds sjukhus var initialt avsedd att genomföras via pappersutskrifter av journalanteckningar. Men även denna granskning genomfördes digitalt.

7 7 5. Resultat inklusive kommentarer 5.1 Urval Urvalsmetoden visade sig resultera i en viss anhopning av kontakter från några få enheter. Sannolikt är det så att den typ av kontakter som granskningen omfattar i större utsträckning än för andra kontakter registreras i klump. De mest frekventa klinikerna på respektive sjukhus var: - K: Kliniknr 131, 18 kontakter - DS: Kliniknr 131, 14 kontakter - SöS: Kliniknr 101, 29 kontakter - CStG: Klinknr 101, 23 kontakter De 200 kontakterna fördelades sig per vårdgivarkategori enligt följande: - Läkare: Sjuksköterska: 16 - Barnmorska: 6 - Dietist: 5 - Sjukgymnast: 4 - Kurator: 3 Vid granskning av vanliga kontakter (fysiskt möte mellan läkare och patient), får ett urval i kronologisk ordning troligen större spridning mellan enheterna. Om en kronologisk ordning ändå ska användas bör startpunkten ligga senare på dygnet än En alternativ urvalsprincip kan vara att göra problemorienterade urval. Exempel på problemorientering kan vara: - Enheter med större andel kontakter (av klinikens totala öppenvårdskontakter) i DRG 929O (alternativt i respektive besökstyp) än andra liknande enheter - Enheter med större andel i DRG 929O (alternativt i respektive besökstyp) för vissa vårdgivarkategorier än andra liknande enheter. Hur stort urvalet bör vara vid den kommande stora granskningen har ej diskuterats inom pilotprojektet eftersom ingen statistiker ingått i arbetsgruppen. 5.2 Tidsåtgång Tidsåtgången för de 50 granskade kontakterna har var mellan 1,5 och 2,5 timmar på respektive sjukhus. Genomgången har gått betydligt snabbare under senare delen av granskningen på respektive sjukhus, sannolikt beroende på att en viss rutin upparbetats.

8 8 5.3 Granskare En sammansättning av: - medicinskt sakkunnig från egna sjukhuset - administrativt sakkunnig från egna sjukhuset - extern granskare utsedd av uppdragsgivaren har framstått som en lämplig arbetsgrupp. 5.4 Underlag Granskningen ska göras på plats och direkt i respektive sjukhus journal- och PASsystem. För att kunna göra en komplett bedömning av om det varit korrekt att registrera en kontakt har granskarna i flera fall behövt se vad som registrerats direkt före alternativt direkt efter den aktuella kontakten. Det är då inte tillräckligt att bara ha en papperskopia av anteckningarna från den aktuella kontakten. Det är också viktigt att det går smidigt att få information om registrerande enhet fått ersättning för kontakter strax före eller strax efter den granskade kontakten. 5.5 Bedömning Vad har inte bedömts respektive bedömts? Följande har inte bedömts: - Korrektheten i diagnos- eller åtgärdsklassificering. Det finns varken lokala eller nationella anvisningar eller regler som styr klassificering av indirekta kontakter. Först när sådana anvisningar finns kan klassificeringen bedömas. - Överensstämmelse mellan de i journalen registrerade diagnos- och åtgärdskoderna och det som finns överfört till GVR (SLL:s Gemensamt VårdRegister) Bedömning har gjorts av: - Finns en journalanteckning för kontakten? - Styrker dokumentationen att man varit i kontakt med patienten eller hans/hennes ställföreträdare (anhörig, annan vårdgivare) - Styrker dokumentationen att en medicinsk bedömning gjorts? - Är det korrekt att kontakten DRG-registrerats och att man därmed fått ersättning för den? Granskarna har för respektive bedömning angivit Ja, Nej eller Tveksamt. Tveksamt har använts då granskarna varit osäkra på regelverkets mening eller då det funnits oklarheter i journaldokumentationen Bedömning av besökstyp 9 Telefonkontakt, 132 kontakter Journalanteckning saknas i 7 fall. En klinik har i 5 fall registrerat provtagning som kontakt utan att journalanteckning gjorts. I 12 av fallen skulle kontakten ej ha registrerats. I ytterligare 13 fall är det tveksamt om de skulle ha registrerats.

9 Bedömning av besökstyp 4 Indirekt kontakt, 44 kontakter Journalanteckning saknas i 2 fall. I 18 av fallen skulle kontakten ej ha registrerats. På en klinik avser samtliga (11) fall ordination av ett läkemedel som ges då patienten kommer på besök någon/några dar senare. I ytterligare 6 fall är det tveksamt om de skulle ha registrerats Bedömning av besökstyp 6 Telefonrecept, 24 kontakter Tolkningen av regelverket har varit föremål för diskussion vid samtliga granskningstillfällen. I flera av de aktuella kontakterna har journaldokumentationen bestått av en notering att ett elektroniskt recept eller ett vanligt recept är utfärdat. Ska detta anses uppfylla kriterierna på att journaldokumentationen är tillfredsställande samt att en medicinsk bedömning gjorts? 6. Diskussion Vid kommande granskning av indirekta kontakter måste definieras vad som avses med indirekta kontakter. Är det samtliga kontakter som grupperats till DRG 929O? Eller är det enbart de med besökstyp 4? Ett förtydligande av regelverket måste göras gällande telefonrecept och elektroniska recept. Vilken dokumentation ska krävas? Hur ska den medicinska bedömningen vara dokumenterad? Eller ska det räcka med att det finns en journalanteckning som anger att recept utfärdats? Ska åtskillnad mellan nya utfärdade respektive förnyade recept göras? Urval vid granskning bör vara riktade mot problemområden. En högre andel indirekta kontakter inom en verksamhet jämfört med andra liknande verksamheter kan vara ett sådant problemområde. Likaså kan en högre andel kontakter hos vissa vårdgivarkategorier indikera olikheter i registreringspraxis. Är regelverket tillräckligt entydigt gällande registrering av Waranordinationer som görs av läkare som inte träffar patienten? Vilket krav på dokumentation ska gälla för dessa kontakter? Vid kommande granskningar måste alltså säkerställas att regelverket är tillräckligt tydligt för de typer av kontakter granskningen ska gälla. Det är sannolikt också att föredra att konsekvenserna för registrerande verksamheter av eventuella felregistreringar är klargjorda innan granskningen påbörjas. Staffan Bryngelsson

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Revision av diagnos- och åtgärdsklassificering en nödvändighet. 2009-05-14 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB

Revision av diagnos- och åtgärdsklassificering en nödvändighet. 2009-05-14 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB Revision av diagnos- och åtgärdsklassificering en nödvändighet 2009-05-14 Staffan Bryngelsson 1 Vågar vi dra några slutsatser om den vård som bedrivs med utgångspunkt i data från de medicinska registren?

Läs mer

Slutrapport. Revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid GynStockholm, Cevita Care AB. Februari 2010

Slutrapport. Revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid GynStockholm, Cevita Care AB. Februari 2010 Slutrapport Revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid, Cevita Care AB Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning... 2 0.1 Slutenvården... 2 0.2 Öppenvården...

Läs mer

Avdelningen för vårdinformatik Diarienummer: LS Slutrapport. Granskning av indirekta kontakter och telefonkontakter i SLL 2008

Avdelningen för vårdinformatik Diarienummer: LS Slutrapport. Granskning av indirekta kontakter och telefonkontakter i SLL 2008 Avdelningen för vårdinformatik Diarienummer: LS 0902-0110 Slutrapport Granskning av indirekta kontakter och telefonkontakter i SLL 2008 Mars 2009 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning... 2 1. Uppdrag...

Läs mer

Diagnosgranskning och medicinsk revision av kostnadsytterfall vid Karolinska Universitetssjukhuset

Diagnosgranskning och medicinsk revision av kostnadsytterfall vid Karolinska Universitetssjukhuset 1Cost outlier WHY? Diagnosgranskning och medicinsk revision av kostnadsytterfall vid Karolinska Universitetssjukhuset Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB Peter Bolin Stockholms läns landsting Mats

Läs mer

Slutrapport. Revision av dokumentation och registrering av brev- och telefonkontakter vid Aleris Sabbatsberg, Aleris Handen och Aleris Järva

Slutrapport. Revision av dokumentation och registrering av brev- och telefonkontakter vid Aleris Sabbatsberg, Aleris Handen och Aleris Järva Slutrapport av dokumentation och registrering av brev- och telefonkontakter vid Sabbatsberg, Handen och Järva April Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning...

Läs mer

Slutrapport Granskning av klassificering av sjukdomar och åtgärder Handens närsjukhus December 2008 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB

Slutrapport Granskning av klassificering av sjukdomar och åtgärder Handens närsjukhus December 2008 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB Slutrapport Granskning av klassificering av sjukdomar och åtgärder Handens närsjukhus December 2008 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning... 2 1. Uppdrag...

Läs mer

Slutrapport. December 2010. Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB

Slutrapport. December 2010. Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB Slutrapport Revision av vårdtillfällen i slutenvård vid kvinnoklinikerna på Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus 2010 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning:

Läs mer

Redovisning av diagnosgranskning av kostnadsytterfall från n Karolinska Universitetssjukhuset 2005

Redovisning av diagnosgranskning av kostnadsytterfall från n Karolinska Universitetssjukhuset 2005 Redovisning av diagnosgranskning av kostnadsytterfall från n Karolinska Universitetssjukhuset 2005 April 2007 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB Uppdrag Genomföra granskning av diagnos- och åtgärdsklassificering

Läs mer

Slutrapport. Granskning av klassificering av sjukdomar och åtgärder vid Aleris Specialistvård Handen och Aleris Specialistvård Järva.

Slutrapport. Granskning av klassificering av sjukdomar och åtgärder vid Aleris Specialistvård Handen och Aleris Specialistvård Järva. Slutrapport Granskning av klassificering av sjukdomar och åtgärder vid Aleris Specialistvård Handen och Aleris Specialistvård Järva Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0.

Läs mer

Kvalitetssäkring av medicinska databaser. utbildning, analys och revision

Kvalitetssäkring av medicinska databaser. utbildning, analys och revision Kvalitetssäkring av medicinska databaser utbildning, analys och revision 25 mars 2011 Staffan Bryngelsson Emendors affärsidé: Att bidra till att beslut i hälso-och sjukvården fattas på grundval av korrekta

Läs mer

Slutrapport. Revision av dokumentation, klassificering och registrering av vårdkontakter inom öppenvård vid Nacka Närsjukhus Proxima AB.

Slutrapport. Revision av dokumentation, klassificering och registrering av vårdkontakter inom öppenvård vid Nacka Närsjukhus Proxima AB. Slutrapport av dokumentation, klassificering och registrering av vårdkontakter inom öppenvård vid 25 maj Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning... 3 0.1 Ögonmottagningen...

Läs mer

Resultat av terminologiremiss om distanskontakt och relaterade begrepp

Resultat av terminologiremiss om distanskontakt och relaterade begrepp 2017-03-15 Dnr 32041/2016 1(5) Resultat av terminologiremiss om och relaterade begrepp Begreppen i denna sammanställning är resultatet av ett terminologiarbete. Begreppen har förankrats dels internt på

Läs mer

Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019

Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019 Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019 Hur förändras vårdgarantin från den 1/1 2019? Det är vårdgarantin inom primärvården som förändras. Den nationella vårdgarantin omfattar idag

Läs mer

Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 januari 2010 Senast uppdaterad

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter - rapporteringsanvisning gällande underlag

Läs mer

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting 1 (14) Närsjukvårdsavdelningen Enheten barn, kvinnor, unga och asyl Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 april 2012 Senast uppdaterad: 2014-01-03

Läs mer

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Läs mer

Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting Somatisk specialistvård Specialistenhet 1 (11) Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting Gäller fr.o.m. 2013-01-01 Senast uppdaterad 2014-05-23 2014-02-18:

Läs mer

Slutrapport. Medicinsk revision samt revision av diagnos- och åtgärdsklassificering vid Avesina Gynspecialisterna AB i Kista.

Slutrapport. Medicinsk revision samt revision av diagnos- och åtgärdsklassificering vid Avesina Gynspecialisterna AB i Kista. Slutrapport revision av diagnos- och åtgärdsklassificering vid Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning... 2 1. Uppdrag... 5 2. Syfte... 5 3. Frågeställningar...

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Reviderad 2016-12-08 1 (5) Registrering av verksamhetsdata och definitioner Huvuddiagnos Huvuddiagnos är det tillstånd

Läs mer

KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC

KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC 2017-05-09 SEC IT Utveckling och Förvaltning Fg RPVA KONTAKT- OCH BESÖKSTYPER I COSMIC 1 KONTAKTTYPER 2 1 MOTTAGNINGSBESÖK, ENSKILT 2 2 MOTTAGNINGSBESÖK, GRUPP 2 3 MOTTAGNINGSBESÖK, TEAM 2 4 MOTTAGNINGSBESÖK,

Läs mer

Habiliteringsteamet Danderyds sjukhus, Rapporteringsanvisningar

Habiliteringsteamet Danderyds sjukhus, Rapporteringsanvisningar 1 (10) Avdelningen för närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Habiliteringsteamet Danderyds sjukhus, Rapporteringsanvisningar Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Senast uppdaterad

Läs mer

Användning av vårdkontakter i Cosmic

Användning av vårdkontakter i Cosmic Användning av vårdkontakter i Cosmic 1. SYFTE MED DOKUMENTET... 3 2. OPLANERAD OCH PLANERAD VÅRDKONTAKT... 3 3. AKUT OCH EJ AKUT VÅRDKONTAKT... 4 4. KONSULTATIONER... 5 KONSULTATION I SAMBAND MED ÖPPENVÅRDSBESÖK...

Läs mer

Frågor och svar angående. rapportering av vårdkontakter 2014

Frågor och svar angående. rapportering av vårdkontakter 2014 Frågor och svar angående rapportering av vårdkontakter 2014 (Tolkningsdokument till Regelverk för rapportering av vårdkontakter i Stockholms läns landsting 2014) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123

Läs mer

Anvä ndning äv vä rdkontäkter i Cosmic

Anvä ndning äv vä rdkontäkter i Cosmic Sida 1 av 85 Anvä ndning äv vä rdkontäkter i Cosmic VERSIONSHISTORIK... 3 1. SYFTE MED DOKUMENTET... 4 2. OPLANERAD OCH PLANERAD VÅRDKONTAKT... 4 3. AKUT OCH EJ AKUT VÅRDKONTAKT... 5 4. KONSULTATIONER...

Läs mer

INFORMATIONSDAG SJUKDOMSKLASSIFIKATION. Välkomna

INFORMATIONSDAG SJUKDOMSKLASSIFIKATION. Välkomna INFORMATIONSDAG SJUKDOMSKLASSIFIKATION Välkomna Lilian Kikuchi och Lena Granberg Sjukdomsklassifikation i Östergötland 2015 Dagens program Logikförändring i Nord-DRG 2015 Fika PAR Socialstyrelsens patientregister

Läs mer

Slutrapport Revision av registreringsrutiner inom psykiatrin i Stockholms läns landsting Oktober 2011 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB

Slutrapport Revision av registreringsrutiner inom psykiatrin i Stockholms läns landsting Oktober 2011 Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB Slutrapport av registreringsrutiner inom psykiatrin i Stockholms läns landsting Oktober Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning... 4 1. Uppdrag... 6 2. Syfte...

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Vårdkontakter regler vid registrering

Vårdkontakter regler vid registrering Upprättare: Gunilla Lindqvist, Informatiksamordnare Margareta Högström, Kvalitetsutvecklare Revisionsnr Diarienr. 1() Granskare: Ingrid Åsberg, Verksamhetsutvecklare Fastställandedatum 2010-09-16 Fastställare:

Läs mer

Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda operationer tidigare år

Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda operationer tidigare år Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-19 1 (5) HSN 2017-0604 Handläggare: Mikaela Lingvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda

Läs mer

Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 mars 2009

Läs mer

Bilaga 1 - Förbättrad beskrivning av den specialiserade öppna

Bilaga 1 - Förbättrad beskrivning av den specialiserade öppna Bilaga 1 - Förbättrad beskrivning av den specialiserade öppna vården inom NordDRG 2 Innehåll Sammanfattning... 4 Bakgrund... 6 NordDRG... 6 Syfte... 7 Mål... 7 Metod... 8 Resultat... 9 3 Sammanfattning

Läs mer

Rapportbilaga vecka 5

Rapportbilaga vecka 5 1 (8) Utvecklingsavdelningen Statistik och mätningar Rapportbilaga vecka 5 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Rapportbilaga vecka 29

Rapportbilaga vecka 29 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 29 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Registreringsrutiner för ungdomspsykiatrisk specialistmottagning för barn- och ungdomar med tvångssyndrom

Registreringsrutiner för ungdomspsykiatrisk specialistmottagning för barn- och ungdomar med tvångssyndrom Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för ungdomspsykiatrisk specialistmottagning för barn- och ungdomar med tvångssyndrom

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Datum: Diarienummer: Fördjupad uppföljning Ultragyn Sophiahemmet

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Datum: Diarienummer: Fördjupad uppföljning Ultragyn Sophiahemmet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2017-04-05 Diarienummer: 2017-0654 Fördjupad uppföljning Ultragyn Sophiahemmet Revisorer: Mathias Pålsson Överläkare gynekologi och reproduktionsmedicin

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården samt Diagnos- och KVÅ-kodning Ändring i HSL (2017:30) Landstinget ska erbjuda vårdgaranti åt den som omfattas av landstingets ansvar enligt

Läs mer

Veronika Stemme Gudrun Jonsson Mats Karlsson Hector Reyes

Veronika Stemme Gudrun Jonsson Mats Karlsson Hector Reyes Journalgranskning avseende användande av tilläggskod T91 för rapportering av rehabiliteringsinsatser under 2012 vid Brommageriatriken och Danderydsgeriatriken i Stockholms läns landsting Veronika Stemme

Läs mer

Fördjupad uppföljning del 2 Ultragyn Sophiahemmet

Fördjupad uppföljning del 2 Ultragyn Sophiahemmet Fördjupad uppföljning del 2 Ultragyn Sophiahemmet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2017-06-09 Diarienummer: 2017-0654 information Revisorer: Mathias Pålsson Överläkare Extern revisor

Läs mer

Dokument nr: Utgåva: Status: Sida: 2.2 Beslutsunderlag 1 (6)

Dokument nr: Utgåva: Status: Sida: 2.2 Beslutsunderlag 1 (6) 2.2 Beslutsunderlag 1 (6) Regional termförteckning B&T 2006 Bilaga 2 Regionala begrepp och termer samt regionalt kompletterande regelverk för några av termerna i Socialstyrelsens termbank (Termer från

Läs mer

Rapportbilaga vecka 25

Rapportbilaga vecka 25 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 25 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Kort beskrivning om utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården Dokumentet utgår från ett patientperspektiv i sin beskrivning av kontakter med primärvården i enlighet med Styrande principer inom

Läs mer

Stockholms läns landsting Mottagningen för hemlösa - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning

Stockholms läns landsting Mottagningen för hemlösa - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning 1 (20) Avdelningen för Närsjukvård Psykiatri Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Mottagningen för hemlösa - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning Gäller

Läs mer

Möte med akutsomatikens registreringsgrupp

Möte med akutsomatikens registreringsgrupp 1 (6) Utvecklingsavdelningen Vårdinformatik och ersättningsmodeller Möte med akutsomatikens registreringsgrupp Datum 2014-02-05 Tid 14.00-16.00 Plats HSF/Mästaren Namn Närvarande Frånvarande Lena Centervall

Läs mer

Stockholms läns landsting Vårdval Planerad specialiserad rehabilitering inom området lymfödem, sluten vård samt dagrehabilitering

Stockholms läns landsting Vårdval Planerad specialiserad rehabilitering inom området lymfödem, sluten vård samt dagrehabilitering 1 (10) Särskilda vårdfrågor Individuella vårdärenden Stockholms läns landsting Vårdval Planerad specialiserad rehabilitering inom området lymfödem, sluten vård samt dagrehabilitering - rapporteringsanvisning

Läs mer

Inledning. Denna e-kurs handlar om ACG Adjusted Clinical Groups.

Inledning. Denna e-kurs handlar om ACG Adjusted Clinical Groups. Inledning Denna e-kurs handlar om ACG Adjusted Clinical Groups. Du kommer att få en introduktion till vad ACG är och information om hur den används för att beskriva hälsotillstånd och beräkna framtida

Läs mer

Markörbaserad Journalgranskning, Kungälvs sjukhus

Markörbaserad Journalgranskning, Kungälvs sjukhus Markörbaserad Journalgranskning, 2017 Kungälvs sjukhus Allmänt: Markörbaserad journalgranskning är en metod för egenkontroll och ger underlag för utveckling och säkerställande av kvalitet i journalföring.

Läs mer

Stockholms läns landsting Tilläggsavtal gällande första linjen vid psykisk ohälsa hos barn och ungdom

Stockholms läns landsting Tilläggsavtal gällande första linjen vid psykisk ohälsa hos barn och ungdom 1 (12) Avdelningen för Närsjukvård Enheten för Allmänmedicin Stockholms läns landsting Tilläggsavtal gällande första linjen vid psykisk ohälsa hos barn och ungdom - rapporteringsanvisning gällande underlag

Läs mer

Rapportbilaga vecka 34

Rapportbilaga vecka 34 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 34 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Rapportbilaga vecka 30 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Rapportbilaga vecka 30 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen. 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 30 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Doc ID Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Januari 215 Bakgrund och sammanfattning Under 214 redovisar de landstingsägda akutsjukhusen negativa

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsdokumentation

Hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-10-10 Beslutad av SN 126 2017-10-25 Hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vårdgivaren ansvarar för att det förs patientjournaler.

Läs mer

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre! Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Läs mer

Riktlinje för bedömning av Egenvård

Riktlinje för bedömning av Egenvård RIKTLINJE Dokumentnamn RUTIN Riktlinje för bedömning av Egenvård Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 2017-11-01 Gemensam med Regionen: Nej Gäller

Läs mer

Rapportbilaga vecka 5

Rapportbilaga vecka 5 1 (7) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik Rapportbilaga vecka 5 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård)

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Gäller

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

VGR IT. VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD. Registrering i Medidoc. Regionservice, VGR IT, rev LB

VGR IT. VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD. Registrering i Medidoc. Regionservice, VGR IT, rev LB VGR IT VG PRIMÄRVÅRD Medidoc VG PRIMÄRVÅRD Registrering i Medidoc Regionservice, VGR IT, 2010-01-20 rev LB 20121010 Innehållsförteckning FLERA ENHETER I SAMMA MEDIDOCDATABAS... 3 LISTNING... FEL! BOKMÄRKET

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Arbetsväxling vad anser personalen? Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Arbetsväxling vad anser personalen? Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Karlstads Teknikcenter Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15

Läs mer

Vårdkontaktsregistrering i VAS

Vårdkontaktsregistrering i VAS Styrande dokument Regeldokument Riktlinje Sida 1 (10) Vårdkontaktsregistrering i VAS Inledning Vårdkontakt är kontakt mellan patient och hälso- och sjukvårdspersonal för utredning, behandling, rådgivning

Läs mer

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården

regionvastmanland.se Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti och utvidgad uppföljning i Primärvården Syftet med beslutet Proposition 2017/18:83 Första steget på en omstrukturering av svensk hälso- och sjukvård - Från sjukhus till första linjens

Läs mer

Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården LATHUND Vårt dnr SKL Dnr 16/01539 2017-11-23 Utgåva 1.0 Avd. vård och omsorg Lisbeth Isaksson Lathund för vårdcentralen/motsvarande som har infört en utökad uppföljning av tillgänglighet i primärvården

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård

Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård Läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse samt dokumentation, rutin för division Länssjukvård Bakgrund Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) samt ändringsförfattning SOSF

Läs mer

Allmänpsykiatri PVS - Journalsystem

Allmänpsykiatri PVS - Journalsystem Stockholms läns landsting NVSO 1997-12-16 Sida 1(8) Minnesanteckningar begreppsmodellering Allmänpsykiatri PVS - Journalsystem 1997-12-11 Plats: Astrakan, Gävlegatan 22, Stockholm Närvarande: Göran Holmberg,

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning. Handläggare: Renate Cremer 1 (4) PaN 2014-06-03 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-09 PaN V1211-04982-58 PaN V1211-05199-58 Återföring Brister i remissbevakning Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Fördjupad uppföljning Aleris Specialistvård Nacka Gynekologimottagning

Fördjupad uppföljning Aleris Specialistvård Nacka Gynekologimottagning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2017-06-13 Diarienummer: 2017-0865 Fördjupad uppföljning Aleris Specialistvård Nacka Gynekologimottagning Revisorer: Mathias Pålsson Överläkare Extern

Läs mer

PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL

PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL Tidigare ordnades en halvdagsutbildning av IT-avdelningen för primärvård, som handlade om primärvårdens specifika uppdrag och ersättningssystem. Den utbildningen

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal om handledning och kunskapsstöd för intensivträning för förskolebarn med autismspektrumtillstånd

Stockholms läns landsting Avtal om handledning och kunskapsstöd för intensivträning för förskolebarn med autismspektrumtillstånd 1 (16) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om handledning och kunskapsstöd för intensivträning för förskolebarn med autismspektrumtillstånd

Läs mer

Revision av Aleris på Handens Närsjukhus

Revision av Aleris på Handens Närsjukhus HSN 2009-04-28 p 25 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ANMÄLAN 2009-03-31 HSN 0811-1300 Handläggare: Anita Cronholm Revision av Aleris på Handens Närsjukhus Ärendet Avdelningen för Somatisk

Läs mer

Rapportbilaga vecka 27

Rapportbilaga vecka 27 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 27 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 4 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Rapportbilaga vecka 27

Rapportbilaga vecka 27 1 (7) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik Rapportbilaga vecka 27 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Anvisning för Journal via nätet

Anvisning för Journal via nätet Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Anvisning för Journal via nätet Bakgrund Landstingsstyrelsen antog den 17 juni 2015 ett regelverk för Journal via nätet, det vill säga den tjänst som

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal STI-mottagningar - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning

Stockholms läns landsting Avtal STI-mottagningar - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning 1 (10) Avdelningen för Närsjukvård Enheten för barn, kvinnor, unga och asyl Stockholms läns landsting Avtal STI-mottagningar - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning RFSU,

Läs mer

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen Standardiserad utskrivningsprocess - startar på akutmottagningen Landstinget i Värmland Befolkningsmängd Värmland 275 904 Tre akutsjukhus Karlstad, Arvika och Torsby 30 vårdcentraler i länet Standardiserad

Läs mer

Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning

Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning 1 (12) Avdelningen för Närsjukvård (NSV) Kvinnor-Barn-Asyl Registreringsrutiner för besök på obstetrisk ultraljudsmottagning Gäller fr o m 2015-06-01 Senast uppdaterad: 2015-05-12 2015-05-11: Det tidigare

Läs mer

Styrelsen för utbildning 2014-09-24

Styrelsen för utbildning 2014-09-24 Förslag till beslut Dnr: 1-493/2013 Sid: 1 / 1 Universitetsförvaltningen Avdelningen för styrelsestöd och internationella relationer Philip Malmgren, handläggare Pierre Lafolie, Universitetslektor, överläkare

Läs mer

MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall

MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall MAS Riktlinje Åtgärder vid dödsfall 1 Inledning I hälso- och sjukvårdslagens (HSL)1 första paragraf regleras att omhändertagande av avlidna tillhör hälso- och sjukvården och i 2d HSL regleras att När någon

Läs mer

Frågor och svar om Journal via nätet i SLL

Frågor och svar om Journal via nätet i SLL Frågor och svar om Journal via nätet i SLL Frågor och svar för medarbetare i vården Fråga: Vad är e-tjänsten Journal via nätet? Svar: Journal via nätet är en tjänst som ger patienterna direktåtkomst till

Läs mer

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Slutrapport Datum: 2003-12-08 1(10) Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Rätt förmån Rätt ersättning 2003-12-08 Projektledare: Kristina Hylén Bengtsson och

Läs mer

14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN

14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN 14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN 2018-0328 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0328 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 SjukhusLOU-avtal

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård)

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Avdelningen för närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Återföring. Remisshantering

Återföring. Remisshantering Handläggare: Renate Cremer PaN 2013-09-19 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 PaN V1112-0487558 PaN V1112-0488858 PaN V1112-0503458 PaN V1206-0255458 PaN V1207-0303458 PaN V1207-0303558 Återföring Remisshantering

Läs mer

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län Rubrik specificerande dokument ÖVERENSKOMMELSE Omfattar område/verksamhet/enhet Hemsjukvård Sidan 1 av 5 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Särskild arbetsgrupp

Läs mer

Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning. Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson

Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning. Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson Utvidgad nationell tillgänglighetsuppföljning Lisbeth Isaksson och Johan Assarsson Tillgänglig primärvård För ökad kunskap och stöd för verksamhetsutveckling Vad följer vi idag i primärvård 40 miljoner

Läs mer

Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 2015-01-23

Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 2015-01-23 Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 Villkor 3, 2015 inom Sjukskrivningsmiljarden -tidig samverkan i sjukskrivningsprocessen Funktionen (dvs. rehabsamordnaren) ska ha både en intern och extern

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet

Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Läs mer

Slutrapport. Medicinsk revision samt revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid Proxima AB, Nacka Närsjukhus.

Slutrapport. Medicinsk revision samt revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid Proxima AB, Nacka Närsjukhus. Slutrapport revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid Mars Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning... 2 0.1 Medicinsk revision av farmakologiska

Läs mer

Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) och Michael Silvestri (MP) om situationen på akutsjukhusen utifrån ett femårsperspektiv

Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) och Michael Silvestri (MP) om situationen på akutsjukhusen utifrån ett femårsperspektiv Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mikaela Lingvall TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-26 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, P 13 1 (11) HSN 1502-0285 Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-06-27 Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vid vård av patienter ska det föras patientjournal. En patientjournal

Läs mer