Protokoll. Styrgrupp för projektmodell Nolhaga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. Styrgrupp för projektmodell Nolhaga 2009-03-12"

Transkript

1 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga

2 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 1 Plats och tid Sammanträdesrummet, Nolhagahallen, Alingsås kl Beslutande Stefan Svensson(kd), ordf Thorsten Larsson(m) Tore Hult(s) Joakim Järrebring(s) Övriga deltagare Bo Norling, projektledare Anci Eyoum, sekreterare Peter Jakobson, VD Fabs AB Sekreterare Ordförande Anci Eyoum Stefan Svensson

3 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 2 Nolhagahallen, information och diskussion med Fabs AB Peter Jakobson, Fabs informerar om läget för fastighetsförsäljning och hyresavtal. Styrgruppen ställer frågor och diskuterar bl.a. Ekonomi Arenabolag Hyresavtal Investeringskalkyl Beslut i KF april/maj 2009

4 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 3 Årsredovisning 2008 Ärendebeskrivning Projektledaren lämnar vid dagens sammanträde en redovisning av årsredovisning 2008 för projektmodell Nolhaga innehållande bland annat syfte, mål, uppdrag, projekttid, projektområde, utgångspunkter, redovisning av genomförda aktiviteter under 2008 och med följande sammanfattning: Projektet har hittills kunnat genomföras i stort sett i enlighet med uppdraget och den upprättade projekt- och tidplanen. Huvudkoncept för byggande av Arenahall samt beslutsunderlag för om- och tillbyggnad av badet har slutförts. Detaljplanen har kommit till samrådsskedet och ligger något efter ursprunglig tidsplan. Parkkoncept finns som underlag för att utveckla målbilden för Nolhaga. Ett första underlag för en heltäckande investeringsplan har upprättats. För 2009 ska arbetet med detaljplanen drivas vidare och inför kommande budgetarbete behöver styrgruppen ta ställning till utvecklingen av badet samt en första preliminär investeringsplan. I anslutning till kommande utställning av detaljplanen är det lämpligt att utveckla inriktnings- och målbilden. Beslut Styrgruppen godkänner årsredovisningen och överlämnar den till kommunstyrelsen.

5 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 4 Budget för år 2009 Ärendebeskrivning Under år 2009 är det i första hand följande verksamhet som ska genomföras inom projekt Nolhaga: -Detaljplanen färdigställs med utställning och beredning inför beslut i kommunfullmäktige i början av år Förslag till beslut i Kommunfullmäktige för utveckling av badet -Ett förslag till investeringsprogram tas fram inför budgetbeslutet hösten Ett kvalitetsprogram/utformningsprogram utarbetas till utställningen av detaljplanen -Principbeslut kring djurparkens utveckling Med utgångspunkt från ovanstående föreslås följande budget; Alla kostnader anges som tkr Aktiviteter Budget 2009 Utblick 2010 Resultat 2008 Detaljplan Trafik o parkering Exploatering Arena Bad Park Djurpark Belysning Övrigt Totalt I posten övrigt ingår framtagande av kvalitetsprogram. Intern tid Projektledare Sekreterare Beräknat: 640 timmar 80 timmar Beslut Styrgruppen godkänner budget för år 2009.

6 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 5 Projekt Nolhaga, om- o tillbyggnad av badet Ärendebeskrivning I november 2008 presenterade arkitekt Per Pilerot en förenklad systemhandling med tillhörande kalkyl på investeringskostnader, intäkter, drift mm för tre olika alternativ för badets renovering. Kostnaderna bygger på en mer detaljerad kalkyl än för den badutredning som Pilerot tidigare under året gjorde för styrgruppen. Den senaste kalkylen stämmer relativt väl med den översiktliga kalkyl som fanns i badutredningen. I och med den fördjupade systemhandlingen och den större säkerhet som därmed erhållits när det gäller kostnader och intäkter finns nu de beslutsmaterial som krävs för ett beslut om fortsatt handläggning av frågan. Beredning Projektledaren har i skrivelse den 10 mars 2009 framfört följande: När Pilerots utredning nu är genomförd har styrgruppen fullgjort sitt uppdrag att ta fram ett helhetskoncept för om- och tillbyggnad av badet och Nolhagahallen. Styrgruppen bör därför lämna en rekommendation till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om fortsatt arbete med badet. I Pilerots utredning finns tre alternativ beskrivna; Om- och tillbyggnad 0-alternativ Underhåll. Om- och tillbyggnad Detta alternativ innebär en total upprustning av befintligt bad, inklusive entré, friskvårdsanläggning och relaxavdelning. Tillbyggnaden innehåller också en helt modern anläggning med upplevelsebad, två rutschbanor, småbarnsbad och en så kallad aktivitetsbassäng med höj och sänkbar botten. Detta förslag är innebär möjligheter till en mycket flexibel användning och kommer att vara ett av de mest kompletta baden i Västsverige. Investeringskostnaden är beräknad till tkr. 0-alternativ Innebär en total renovering av befintlig bassäng, med tillhörande teknikdelar, samt en mindre aktivitetsbassäng med höj- och sänkbar botten. Även entre och omklädningsrum byggs om liksom friskvårdsavdelningen. Alternativet innehåller en viss utökad flexibilitet jämfört med dagens anläggning, men till för inga nya funktioner i badet. Investeringskostnaden är beräknad till tkr.

7 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 6 Underhåll Detta alternativ innehåller samma insatser som i 0-alternativet, med undantag för aktivitetsbassängen. Åtgärden innebär att den nu slutkörda anläggningen kan användas i ytterligare ca 25 år. Att kostnaden blir relativt hög beror på att all maskinutrustning och reningsanläggning måste bytas ut och att ett helt nytt tak och delar av ytterväggen måste bytas ut. Investeringskostnaden är beräknad till tkr. Bedömning En sammanställning av ekonomi och besökssiffror för de olika alternativen finns sist i rapporten. De viktigaste siffrorna sammanfattas i nedanstående tabell; Parameter Underhåll 0-alternativ Tillbyggnad Investeringskostnad, tkr Ekonomi på årsbasis Antal besökare, st Ny totalkostnad, tkr Intäkter, tkr Nettokostnad, tkr Ökad årlig kostnad Kostnad per besökare alternativet innebär en mycket liten förbättring av förutsättningar för att bedriva en modern badanläggning. Kommunen når inte nya målgrupper och besökstalet (attraktiviteten) påverkas mycket lite. Den ökade kostnaden för detta alternativ står inte i proportion till förbättringen. Detta alternativ bör därför kunna avskrivas. Underhållsalternativet är den nivå som behöver genomföras om badet och friskvårdsavdelningen ska kunna drivas vidare. Ombyggnaden av entrén motiveras av att den nya arenahallen ställer ökade krav på ytor och service jämfört med dagsläget och att inpasseringssystemet behöver bytas ut samtidigt som entrémiljön behöver anpassas för funktionshindrade. Genomförandet behöver ske inom en snar framtid, då byggnadskonstruktionen är skadad och rening och övrig teknisk utrustning tjänat ut. Om- och tillbyggnadsalternativet innebär att kommunen får en mycket moderna och intressant bad- och friskvårdsanläggning. Här gynnas flera nya målgrupper inte minst ungdomar i tonåren. I Pilerots utredning har samtliga kostnader och intäkter behandlats försiktigt, vilket innebär att det torde finnas en viss marginal för att minska nettokostandsökningen. Under utredningens gång har det diskuterats möjligheten av att genomföra s.k. bantade förslag, men risken är då att man minskar förutsättningarna för intäktsökning. Däremot bör det finnas möjlighet att i någon mån minska på kvaliteten utan att äventyra hållbarheten över tid. Kalkylen för bygg- och driftkostnader är gjord innan finanskrisen, vilket innebär att det är troligt att en byggnation i nuvarande konjunktur skulle bli billigare, kanske upp till %. Samtidigt är erfarenheten att intäkterna inte påverkas nämnvärt i lågkonjunktur.

8 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 7 En jämförelse med andra badanläggningar visar att den bedömning som gjorts i utredningen av intäkter och kostnader väl stämmer överens med praktisk erfarenhet. Bedömningen är att om- och tillbyggnadsalternativet är så pass föredelaktigt för Alingsåsare och besökare att det är intressant att gå vidare med att projektera anläggningen och begära in anbud under det närmsta året. Först då får man svaret på hur mycket billigare en byggnation i lågkonjunktur skulle bli. Projektering och upphandling bör genomföras på sådant sätt att underhållsalternativet särredovisas, så att man har en valfrihet för genomförandet när beslut om byggnation tas. Projektering och upphandling kan komma att ta ett år och själva byggtiden beräknas till ett och ett halvt år. Eftersom badet är i behov av omedelbar upprustning skulle, om projekteringen genomförs som ovan beskrivits, viss tid kunna vinnas utan att man i dag behöver låsa sig för vilket alternativ som slutligen väljs. En bra utgångspunkt för projektering och framtida beslut är at försöka klara projektet inom den ram som tidigare diskuterats, dvs. 4,2 mnkr i ökad nettodriftkostnad. Det är inte helt osannolikt att man kan nå denna nivå om byggnationen genomförs i en lågkonjunktur och med en fortsatt låg räntenivå samt att alla kostnader i projektet noga övervägs. Den risk som kommunen tar genom att fortsätta projekteringen är projekteringskostnaden, som om projektet inte genomförs kommer att debiteras kommunen av Fabs AB. En bedömning är att merkostnaden för att projektera för en fullskalig om- och tillbyggnad i förhållande till ett renoveringsalternativ (som under alla förhållanden måste genomföras) är ca X mnkr. Det är således kapitaltjänsten på detta belopp som kan komma att belasta ett upprustningsalternativ. Beslut: 1. Styrgruppen beslutar med anledning av genomförd utredning att förorda en fortsatt projektering och upphandling enligt ovanstående förslag. 2. Styrgruppen föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige bör besluta att uppdra åt Fabs AB att genomföra projektering och upphandling av en ny badanläggning enligt om- och tillbyggnadsalternativet i Pilerots utredning, med en särredovisning av underhållsalternativet. Projektering och upphandling ska genomföras i fortsatt samråd med kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden.

9 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 8 Detaljplan för Nolhaga park, samrådsprocessen Projektledaren lämnar en redovisning över samrådsprocessen. Förutom sedvanligt samrådsmöte och remisser kommer särskilda guidade parkvandringar att genomföras, utställning av informationsmaterial i såväl park som på Stora torget samt ungdomsremisser till bland annat Alströmergymnasiet och Nolhagaskolan.

10 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 9 Målbild för Nolhaga park Uppdraget att utveckla en inriktnings- och kvalitetsbild för Nolhaga diskuteras. Styrgruppen förordar att de mål som antagits för projektet i sin helhet är utgångspunkten och att inriktnings- och kvalitetsbild ska utvecklas vidare i detaljplanebeskrivningen och det kommande kvalitetsprogrammet.

11 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 10 Sammanträdestider Styrgruppen sammanträder nästa gång tisdagen den 19 maj kl 9.00 samt tisdagen den 9 juni kl 9.00.

Styrgrupp för projekt Nolhaga Protokoll 2/9 2008

Styrgrupp för projekt Nolhaga Protokoll 2/9 2008 Protokoll 2/9 2008 Plats och tid Rådslaget, Rådhuset, Alingsås kl 10.00-11.15 Paragrafer Hasse Lindwert(fp), ordf Tore Hult(s), kl 10.00-10.40, inga beslut Joakim Järrebring(s), sekreterare Gabriella Graf,

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-08-12 NR 20 Handläggare: Niklas Karlsson Telefon: 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 september 2008 Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Läs mer

Renovering av Bredängshallens simbassäng med mera

Renovering av Bredängshallens simbassäng med mera Fastighetskontoret Idrottsförvaltningen Sida 1 (6) 2014-12-18 Handläggare Kontaktperson fastighetskontoret Arne Karlsson Projektavdelningen Telefon: 08-508 26 529 arne.karlsson@stockholm.se Till fastighetsnämnden

Läs mer

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s 1 (7) Plats och tid Torgskolan, Teckomatorp, kl. 09.00 11:00 Beslutande Hans-Inge Svensson (S), ordf. Birgit Landquist (C), vice ordf. Torsten Vigre (M) 6-7, 9 Hans Lennartsson (S) Sven-Ove Dahlsson

Läs mer

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen Östen' n Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-04 AU 2:10 Dnr. KS 2014/0372-01 Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2012 05 24 58 164 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 05 11 73 174 Dnr 2011/945.04 Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt Bilaga:

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsen

Protokoll. Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 121 Kommunstyrelsen sammanträ de 121. Projekt Nolhaga Om- och tillbyggnad Nolhagahall Kommunstyrelsen Sida 1 Plats och tid Rå dslaget, Rå dhuset, Alingså s kl 16.00-17.20 Ajournering kl

Läs mer

Stina Nilsson Till Kommunstyrelsen

Stina Nilsson Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande ö Österåker Kommunkansliet Stina Nilsson Till Kommunstyrelsen Dnr KS 2014/0372 Datum 2015-03-20 Uppdaterad rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning

Läs mer

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus 1(6) Fastighetsnämnden Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus Ärendet återredovisar härmed uppdraget Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus i enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-18 168 KS 217/18 Igångsättning och genomförande provisorisk 25-metersbassäng Åbybadet Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, ÄRENDE DNR. Val av justerare samt dag och tid för justering

Sammanträdesdatum Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, ÄRENDE DNR. Val av justerare samt dag och tid för justering TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-01-28 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 28 januari 2014, kl. 15.00 OBS! Veckodag! FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR - Val av justerare samt

Läs mer

2012-12-11. Till: Kommunstyrelsen

2012-12-11. Till: Kommunstyrelsen KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2012-12- 1 4 ~ KARLSKOGA KOMMUN ~ Revl!Jlonen 2012-12-11 Till: Kommunstyrelsen Diarienr Handl.l'\;~~;~.':~ Kopia... :1\)\'2.0"13\...... För kännedom: Kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2003-06-03 1(13) Plats och tid: Tekniska kontorets sammanträdesrum kl 15.30-18.00 Studiebesök kl 13.30-15.30 ande: Eva Eriksson (c), ordförande Åke Carlsson (c) Lennart Slättengren (c)

Läs mer

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-01-30 3 Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar Dnr 2017-000022 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna preliminärt hyresavtal,

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Fastighetskontoret tisdagen den 7 oktober 2014 kl 13.00. Justerande...

Fastighetskontoret tisdagen den 7 oktober 2014 kl 13.00. Justerande... 1(9) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 8.00-14.30 Fastighetsnämnden Sammanträdesdatum 2014-10-01 Beslutande Lars-Erik Nyström (C) ordförande Markus Lewintus (M) Lisbeth Åkestrand (M) Marcus Ingelsbo

Läs mer

PROTOKOLL Tekniska nämnden

PROTOKOLL Tekniska nämnden sid 1 av 6 Plats och tid Årydssalen, klockan 13:15 - Beslutande: Mats Dahlbom Ordförande (C) Katrin Johansson Vice ordf (S) Lars Hasselgren Ledamot (M) Tor Billing Ledamot (SD) Stig Johansson Ledamot (S)

Läs mer

Granskning av kontroller i investeringsprocessen. Trosa kommun

Granskning av kontroller i investeringsprocessen. Trosa kommun Revisionsrapport Granskning av kontroller i investeringsprocessen Matti Leskelä Februari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Vårt uppdrag 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte 2 2.3 Metod 2 3

Läs mer

Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker

Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker 1 Bakgrund Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har i olika ärenden tagit beslut som påverkar hanteringen av kommunens verksamhetsparker - Nolhaga Park, Gräfsnäs

Läs mer

Konstgräsfotbollsplaner på Kaknäs BP och Årsta IP Inriktningsbeslut samt svar på skrivelse från Åsa Jernberg och Axel Nekham (båda MP)

Konstgräsfotbollsplaner på Kaknäs BP och Årsta IP Inriktningsbeslut samt svar på skrivelse från Åsa Jernberg och Axel Nekham (båda MP) IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR412/7/12 DNR 017/905/11 SID 1 (6) 2012-03-07 IDN 2012-03-20 Handläggare: Jan Sågström Tel: 08-508 26 238 Hans Eriksson Tel: 08-508 26 754 Till

Läs mer

Förslag till investeringsprocess

Förslag till investeringsprocess PM Tyresö kommun 2013-05-14 1 (8) Sigbrith Martinsson Kommunstyrelsen Dnr 2013/KS 0177 10 Förslag till investeringsprocess Investeringsprocessen inom Tyresö Kommun har varit föremål för översyn. En utgångspunkt

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta att

Fritidsnämnden föreslås besluta att Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 8 Datum: 2012-11-27 Ärende: Avveckling av plan på uppförande av Nationalarena i Bowling samt hemställan hos Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar. Kommunstyrelsen föreslår vidare kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar. Kommunstyrelsen föreslår vidare kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (36) 2016-01-25 Kf Ks 383 Avtal mellan Västerviks kommun och Stiftelsen Västerviks Museum angående naturum samt redovisning av uppdrag att se över stadgarna för

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunstyrelsen 2007-07-19 1 Plats och tid torsdag 19 juli 2007 kl. 19.00-20.35 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde

Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde 1 (4) Fastighets- och servicenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr FSN 2019-0020 Fastighets- och servicenämnden Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde Ärendebeskrivning Styrelsen

Läs mer

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 2015-04-23 1(7) INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 Till tjänsteutlåtande avseende Projekt: Nya Hallsta förskola Om- och tillbyggnad av fastighet på Magistervägen i Hallstavik till en förskola med 6 avdelningar.

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07. Protokoll. == Tekniska nämndens arbetsutskott= = 2011-06-08= = =PQ=Ó=PV=

Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07. Protokoll. == Tekniska nämndens arbetsutskott= = 2011-06-08= = =PQ=Ó=PV= Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07 == Tekniska nämndens arbetsutskott= = = = =PQ=Ó=PV= Tekniska nämndens arbetsutskotts sammanträde den 8 juni 2011 Beredningsärenden 34 Yttrande över

Läs mer

Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut

Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Himn Dagemir Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut Katrineholms kommun Granskning av exploateringsavtal underlag

Läs mer

Fastighetskontoret. Idrottsförvaltningen. Inriktningsbeslut. Fastighetskontorets förslag till beslut. Idrottsförvaltningens förslag till beslut

Fastighetskontoret. Idrottsförvaltningen. Inriktningsbeslut. Fastighetskontorets förslag till beslut. Idrottsförvaltningens förslag till beslut Fsk dnr 4.3-540/2016 Idf dnr 08.02.01/191/2016 Sida 1 (5) 2017-02-28 Handläggare Fastighetskontoret Åke Söderberg Projektavdelningen Telefon: 08-508 260 09 ake.soderberg@stockholm.se Till Fastighetsnämnden

Läs mer

Tinnerbäcksbadet - utredning framtid

Tinnerbäcksbadet - utredning framtid Tjänsteskrivelse 1 (5) Kultur- och fritidskontoret Hans Mayer 2018-02-14 Dnr KOF 2017-302 Dnr KS 2018-217 Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen Tinnerbäcksbadet - utredning framtid Förslag till kultur-

Läs mer

Upprustning av Stockholms stadsbibliotek, fastigheten Spelbomskan 16, ombyggnad, renovering och utveckling. Reviderat inriktningsbeslut. Lägesrapport.

Upprustning av Stockholms stadsbibliotek, fastigheten Spelbomskan 16, ombyggnad, renovering och utveckling. Reviderat inriktningsbeslut. Lägesrapport. Sida 1 (6) 2017-01-04 Handläggare Fastighetskontoret Lena Johanson Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 269 28 lena.johanson@stockholm.se Handläggare Karin Bolin Stockholms stadsbibliotek Telefon: 08-508

Läs mer

Granskning av investeringsprocessen. Kommun

Granskning av investeringsprocessen. Kommun Granskning av investeringsprocessen i Jönköpings Kommun Jönköping december 2004 Björn Lindblad (1) 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Syfte... 4 2.3 Metod... 4 2.4 Avgränsning...

Läs mer

Protokoll från extra sammanträde med styrelsen för Karlshamnsfastigheter AB

Protokoll från extra sammanträde med styrelsen för Karlshamnsfastigheter AB Protokoll från extra sammanträde med styrelsen för Karlshamnsfastigheter AB Plats och tid: Sammanträdeslokal Zambesi, hus A på Östra Piren, kl 17:00 17:50 Närvarande: (markerade med x): Ledamöter x Rune

Läs mer

PROTOKOLL. Tekniska nämnden

PROTOKOLL. Tekniska nämnden PROTOKOLL Tekniska nämnden 94 98 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 27 november 2012 Informationer och överläggningar 94 Förslag till nämndstrategi för perioden 2013-2015 95 Utveckling

Läs mer

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden 2014-09-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014/140-041 KFKS 2014/240-041 Fritidsnämnden Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24 PROTOKOLL Tekniska nämnden 22-24 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 6 mars 2012 22 Granskning, detaljplan för idrott m m vid Mjörngatan 23 Remiss plansamråd, bostäder vid Simmenäsvägen

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16. Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Urban Granfeldt Patrik Fornander Peter Johansson Marina

Läs mer

A. Genomförande- och anskaffiiingsbeslut för SL:s investeringar i projekt Citybanan

A. Genomförande- och anskaffiiingsbeslut för SL:s investeringar i projekt Citybanan Stockholms läns landsting Trafiknämnden Handläggare: Johan von Schantz 08-686 3788 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Identitet 1 ( 4 ) 2012-10-02 TN 1210-0206 STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE NR 201JHO- 16 A. Genomförande-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Ärende 8. Kommunstyrelsens begäran om överföring av investeringsmedel från budget 2018 till budget 2019

Ärende 8. Kommunstyrelsens begäran om överföring av investeringsmedel från budget 2018 till budget 2019 Ärende 8. Kommunstyrelsens begäran om överföring av investeringsmedel från budget 2018 till budget 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Kommunledningsförvaltningen 2019-02-04 Daniel Gustafsson 0477 441 26 daniel.gustafsson@tingsryd.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2017-05-29 Plats Sammanträdesrum Fjelie, Kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 17.01 18.35 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

Kommunens investeringsverksamhet

Kommunens investeringsverksamhet www.pwc.se Revisionsrapport Clas-Bertil Söderlund Cert. kommunal revisor Maj 2013 Kommunens investeringsverksamhet Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kulturutskottet 2003-01-15

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Kulturutskottet 2003-01-15 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 1 Presentation av verksamheten Cheferna för biblioteks-, fritids- och kulturenheterna gör en kortare presentation av respektive verksamhet och de ekonomiska förutsättningarna

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE BYGGNATION AV EN NY RIDANLÄGGNING I SÄTRA

INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE BYGGNATION AV EN NY RIDANLÄGGNING I SÄTRA IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 125/295/09 SID 1 (6) 2009-03-06 Handläggare: Ulf Sankell Telefon: 08-508 27 919 Till Idrottsnämnden 2009-03-17 Nr 8 INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE

Läs mer

Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11

Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 1 (5) 2010-05-11 Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11 P g a personuppgiftslagen (PUL) är vissa personuppgifter borttagna

Läs mer

Anläggande av 7-manna konstgräsplan på Bäckahagens bollplan. Genomförandebeslut

Anläggande av 7-manna konstgräsplan på Bäckahagens bollplan. Genomförandebeslut FASTIGHETSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN Handläggare fastighetskontoret: Karl Frisell Telefon: 08 508 270 16 Till Idrottsnämnden Nr 12 Fastighetsnämnden 5.2-047/2011 SID 1 (6) IDN 2011-02-15 FN 2011-02-15

Läs mer

Exploateringsavtal med Bonava Södermalm AB avseende Tobaksmonopolet 3 på Södermalm.

Exploateringsavtal med Bonava Södermalm AB avseende Tobaksmonopolet 3 på Södermalm. Dnr Sida 1 (5) 2016-10-14 Handläggare Maria Öberg 08-508 266 78 Till Exploateringsnämnden 2016-11-10 Exploateringsavtal med Bonava Södermalm AB avseende Tobaksmonopolet 3 på Södermalm. Förslag till beslut

Läs mer

Upprustning av gymnastikhallsdelen med mera i Åkeshovs sim- och idrottshall Inriktnings- och genomförandebeslut

Upprustning av gymnastikhallsdelen med mera i Åkeshovs sim- och idrottshall Inriktnings- och genomförandebeslut Handläggare Kontaktperson fastighetskontoret Jan Lind Fastighetsavdelningen Telefon: 08-508 26 951 jan.lind@stockholm.se Fastighetskontoret Idrottsförvaltningen Sida 1 (6) 2016-01-15 Till Fastighetsnämnden

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 17 december 2008 1 (8)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 17 december 2008 1 (8) Kommunstyrelsens teknikutskott 17 december 2008 1 (8) Plats och tid: Sammanträdesrum BUN kl 13.30-14.30 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Peter Johansson Sune Carlsson Annika Johansson Bo Olsson Ersättare:

Läs mer

Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 6 mars 2017 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund på gula linjen

Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 6 mars 2017 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund på gula linjen Ärende 2 Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-06 LS 2017-0389 Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedningen Landstingsstyrelsens beredning

Läs mer

Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset

Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-09-04 IDN 2014-09-23 Handläggare Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset Genomförandebeslut

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall "Gröna ladan"

Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall Gröna ladan 1(2) TEKNISK NÄMND Sammanträdesdatum: 2017-09-12 119 Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall "Gröna ladan" Dnr 2017-000169 Beslut Tekniska nämnden beslutar att inriktningen framöver ska

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens 117 2 117 Flerårsstrategi 2014-2016 Alingsås kommun...4 3 Plats och tid Rådslaget, Rådhuset, Alingsås kl 9.00-9.25 Paragrafer 117 Beslutande Daniel Filipsson (M), ordförande Joakim Järrebring

Läs mer

Bandy- och skridskohall i Stockholm Kompletterande utredningsbeslut

Bandy- och skridskohall i Stockholm Kompletterande utredningsbeslut IDROTTSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 411-870-11 SID 1 (5) 2013-03-05 IDN 2013-03-19 Handläggare: Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Till idrottsnämnden Bandy- och skridskohall

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Fränsta sim- och sporthall

Fränsta sim- och sporthall 2019-06-18 1 (6) Fränsta sim- och sporthall Bakgrund Fränsta Sim-och sporthall byggdes 1968. Under ett antal år har behovet av renovering och utveckling av simhallen diskuterats. I slutet av 2017 gjordes

Läs mer

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun 1(3) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-19 Version Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 10 Diarienummer SL 2014-1889 Infosäk. klass K1

Läs mer

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 17 Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(9) Plats och tid Naverlönnsalen, tisdagen den 22 augusti 2017 kl 17:20-17:30, 19:00-19:40 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) TEKNISKA NÄMNDEN

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) TEKNISKA NÄMNDEN RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Hoby-salen, Stadshuset kl 13 30 14 30. Beslutande Nils-Olov Olofsson S Ordförande Tommy Arvidsson S Bengt Backe S Lars Peter Karlsson S Judith Skörsemo

Läs mer

PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN

PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN 2015-05-22 PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN Beslutad av Kommunstyrelsen 195 2015-06-18 1 Allmänt... 3 Kriterier för investeringar... 3 Kapitalkostnader... 3 Investeringsbudgeten... 3 Driftbudgetramar...

Läs mer

Redovisning av obesvarade motioner KS

Redovisning av obesvarade motioner KS Redovisning av obesvarade motioner 2017 16 KS 2017.323 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-11-20 209 Redovisning av obesvarade motioner 2017 (KS 2017.323) Beslut Kommunstyrelsen överlämnar redovisningen

Läs mer

Upprustning av simhallen i Åkeshovs sim- och idrottshall Förslag till beslut

Upprustning av simhallen i Åkeshovs sim- och idrottshall Förslag till beslut Jan Lind Projektavdelningen 08-508 269 51 Jan.lind@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2016-05-17 Upprustning av simhallen i Åkeshovs sim- och idrottshall Förslag till beslut 1. Fastighetsnämnden godkänner

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2014-02-14 2/2014 Styrelsesammanträde för Sundsvalls Hamn AB den 14 februari 2014 Sid nr 12 Sammanträdets öppnande och justering... 2 13 Godkännande av dagordning... 2

Läs mer

SB-2014/416.358 GRANSKNINGSHANDLING. Gatukostnadsutredning Kartbilaga över fördelningsområdet Bilaga beräkningsunderlag

SB-2014/416.358 GRANSKNINGSHANDLING. Gatukostnadsutredning Kartbilaga över fördelningsområdet Bilaga beräkningsunderlag Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen SB-2014/416.358 GRANSKNINGSHANDLING Gatukostnadsutredning Kartbilaga över fördelningsområdet Bilaga beräkningsunderlag Flygbild

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2011-05-30 KOMMUNSTYRELSENS SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2011-05-30 KOMMUNSTYRELSENS SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 09:00 09:20 KOMMUNSTYRELSENS SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTT Plats: Rodret Ledamöter: Arne Olsson (c) ordförande Olof Lundberg (s) vice ordförande Christina Engström (m) Roger Andersson

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges:

44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges: Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-02-13 44: Internbudget 2018 med förslag på omdisponeringar för kommunens nämnder och styrelser Delges: Samtliga nämnder Dnr 17KS348 Beslut Kommunstyrelsen belsutar

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige kallas till sammanträde Sida 1 av 8. Plats och tid Stadshusets Spegelsal 09:00-17:00

Kallelse. Kommunfullmäktige kallas till sammanträde Sida 1 av 8. Plats och tid Stadshusets Spegelsal 09:00-17:00 Kommunfullmäktige kallas till sammanträde 2019-03-25 Plats och tid Stadshusets Spegelsal 09:00-17:00 Ordförande Eva Älander (S) Förhinder anmäls till respektive gruppledare Sida 1 av 8 1. Upprop, val av

Läs mer

Stockholms läns landsting 4

Stockholms läns landsting 4 Stockholms läns landsting 4 Landstingsstyrelsen Fastighets- och investeringsberedningen PROTOKOLL 2/2017 2017-03-16 LS 2017-0067 10 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund

Läs mer

Sekreterare Elisabeth Eriksson Paragraf 41-51

Sekreterare Elisabeth Eriksson Paragraf 41-51 Servicenämnden 2017-06-26 1-14 Plats och tid Neden, kl. 13.30-16.00 Beslutande Harald Lagerstedt (C) Lennart Johansson (S) Göran Dahl (M) Jan Fagenheim (M) Peter Sjöholm (M) Karl Johan Wiktorp (L) Christer

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens 23-27 2 23 Tillfällig senareläggning av beslut om flerårsstrategi...4 24 Översyn av föreningsbidragen i kommunen som helhet...5 25 Kommunens samlade åtaganden 2013-2015, utifrån nämndernas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Lomma kommunhus, Fjelie Tid 2018-03-19, kl. 15:00-17:04 Sammanträdesdatum s. 1 (8) Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Janina

Läs mer

Genomförandebeslut avseende o m- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall

Genomförandebeslut avseende o m- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGE N Handläggare: Roger Svenson Telefon: 08-508 27 922 Stefan Båmstedt, tel 08 508 27 908 Till Idrottsnämnden 2009-06-09 Nr 12 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-27

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Ordförandes förslag till beslut - Byggnation av nytt stadshus samt försäljning av befintligt kommunhus

Ordförandes förslag till beslut - Byggnation av nytt stadshus samt försäljning av befintligt kommunhus 2017-11-09 Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Byggnation av nytt stadshus samt försäljning av befintligt kommunhus Förslag till beslut 1. Kommunfullmäktige godkänner att Växjö Fastighetsförvaltning

Läs mer

26 Dnr 2016/ KS

26 Dnr 2016/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) 26 Dnr 2016/37-298 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, lokallösning för socialförvaltningens administration i fastigheten Höken. Kommunstyrelsen

Läs mer

.XPPHOQlV9lJI UHQLQJVNDON\OI U YlJRPE\JJQDWLRQRFKQDWXUPDUN

.XPPHOQlV9lJI UHQLQJVNDON\OI U YlJRPE\JJQDWLRQRFKQDWXUPDUN .XPPHOQlV9lJI UHQLQJVNDON\OI U YlJRPE\JJQDWLRQRFKQDWXUPDUN *loodqgh'hwdomsodqhrpungh)6roylnvrpunghw 8SSUlWWDGDY.XPPHOQlV9lJI UHQLQJVVW\UHOVHLPDM,QOHGQLQJ Vid fortsatt enskilt huvudmannaskap för Solviksområdet

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-11-20 KS 2018/1106 0480-450 028 Kommunfullmäktige Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Upprustning av Hammarby IP Genomförandebeslut

Upprustning av Hammarby IP Genomförandebeslut Sida 1 (7) 2015-05-22 Handläggare fastighetskontoret Stefan Hagdahl Telefon: 08-508 26 938 stefan.hagdahl@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 hans.eriksson@stockholm.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tillgänglighetsrådet 2014-09-22 Blad 1 (12) Plats och tid Almen, kommunkontoret i Strömsund, kl. 09.00 11:45 Beslutande Susanne Hansson (s), ordförande Jan-Olof Olofsson (m) Marie Gabrielsson (s) Inger

Läs mer

Omstrukturering inom Hornstulls servicehus

Omstrukturering inom Hornstulls servicehus SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE. SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Stadsdelsnämnden 2012-10-25 Omstrukturering

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR KONSTNÄRLIG GESTALTNING I OFFENTLIG MILJÖ ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 274 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR

Läs mer

Protokoll. Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott för kultur, fritid, turism och evenemang

Protokoll. Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott för kultur, fritid, turism och evenemang 1 arbetsutskott för kultur, fritid, turism och 2 Plats och tid Duvemåla, Kungsgatan 9 Paragrafer 15-19 kl. 14:00-15:05 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Jan-Erik

Läs mer

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 91-11-2.6:9 SID 1 (6) SDN 2012-06-14 2012-06-04 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Blackebergs vård-

Läs mer

Linköping där idéer blir verklighet

Linköping där idéer blir verklighet Linköping där idéer blir verklighet Kort om Linköping 155 000 invånare - landets femte största stad Låg snittålder 39 år 36 procent har högskoleutbildning Universitet Universitetssjukhus Regionalt nav

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 15.00-17.30 Beslutande Lennart Månsson (M) ordförande Patric Bystedt (M) tjg. ersättare för Alf Michelsen (M) Ola Ahlqvist

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) 2011-04-21. Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande. Stefan Hortlund

PROTOKOLL 1(5) 2011-04-21. Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande. Stefan Hortlund - EXTRA PROTOKOLL 1(5) Tid: kl 08:30 8:45 Plats: Bäcken Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande Stefan Hortlund, s Jenny Dahlberg, s Inger Grankvist, s Tomas Egmark, s Harry Nyström, v Matilda Wiklund,

Läs mer

Protokoll. Förbundsdirektionen 2011-06-10 15-21

Protokoll. Förbundsdirektionen 2011-06-10 15-21 Förbundsdirektionen 15-21 Förbundsdirektionen sammanträde 15. Godkännande av dagordning 16. Utseende av justeringsperson 17. Ramar och finansiella mål 2012-2014 18. Säkerhetssamordning ny uppgift för Räddningstjänstförbundet

Läs mer

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-09:15 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 1 2018-01-09 1(1) Styrelse/Nämnd: Tekniska utskottet Dag, tid: 2018-01-09, kl. 13:30 Plats: Tekniska förvaltningens sammanträdesrum Övrigt: Ärenden: Dnr: Sida: Ny kategori 1 Val

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut

Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-11 HN-HOS09-213 61 Vårdcentralen City, ombyggnad för folktandvården, hyreshöjning Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Fastighetsnämnden 2015-05-06 1(6)

Sammanträdesdatum Sida Fastighetsnämnden 2015-05-06 1(6) Fastighetsnämnden 2015-05-06 1(6) Plats och tid: Nymansgatan 23, kl. 12:00-12:45 Beslutande: Carl-Johan Berthilsson (M) ordförande Carin Söderberg (S) vice ordförande Ola Johnsson (M) Kent Gustafsson (S)

Läs mer