BUP i Stockholm. BUP:s Specialenheter. Mellanvårdsenheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BUP i Stockholm. BUP:s Specialenheter. Mellanvårdsenheter"

Transkript

1 BUP i Stockholm BUP-divisionen i Stockholms läns landsting Inom BUP i Stockholms läns landsting arbetar över 1000 personer på drygt 30 enheter. De största personalkategorierna är psykologer, socionomer, assistenter, läkare, skötare och sjuksköterskor. BUP:s mottagningar Öppenvårdsmottagningen är basen i BUP:s vårdutbud med 16 enheter spridda över Stockholms län. År 2005 slogs flera mindre mottagningar samman till större enheter så att en mottagning nu kan ha flera kommuner i sitt befolkningsunderlag. Mottagningarna finns i Täby, Danderyd, Sollentuna, Bromma, Solna, Kungsholmen, Järva, Jakobsberg, Globen, Ektorp, Haninge, Farsta, Skärholmen, Södertälje, Huddinge och Botkyrka Mellanvårdsenheter Mellanvården är en relativt ny verksamhet inom BUP som förstärker öppenvårdsmottagningarna när mer intensiv behandling behövs. Det finns en mellanvårdsenhet i var och ett av BUP:s fyra geografiska verksamhetsområden. Mellanvårdsenheter finns i Huddinge, Danderyd, Kungsholmen och Enskede. Till BUP:s mottagningar kan man komma utan föregående remiss antingen akut eller genom att boka en tid. Mottagningarna har telefontid vardagar Övrig tid hänvisas patienterna till akutmottagningen BUP-kliniken i Sachsska huset vid Södersjukhuset Till BUP-kliniken kommer ungdomar med allvarliga psykiska störningar som djupa depressioner, självmordsförsök, svåra ätstörningar och psykoser. BUP-kliniken har en akutmottagning, två geografiska team, en heldygnsenhet, ett psykosteam samt en konsultverksamhet vid barnsjukhusen. BUP-klinken är organisatoriskt ett eget verksamhetsområde för hela länet. BUP:s Specialenheter. Ytterligare ett verksamhetsområde med hela länet som befolkningsunderlag är BUP:s specialenheter med uppgift att utveckla nya vårdformer samt att erbjuda behandling för ungdomar med speciell problematik. Specialenheterna presenteras närmare på skärmarna här bredvid.

2 BUP:s Vårdideologiska plattform En människonsyn grundad på helhetstänkande Vi utgår från en människosyn som baseras på ett biologiskt-psykologiskt-socialt helhetstänkande. För att förstå människan och hennes förutsättningar för att utveckla hälsa/ohälsa, måste teorier utifrån olika perspektiv användas. Familjeralationer och familjens relation till omgivande sammanhang måste också vägas in. I vår professionalism ligger att kunna kombinera dessa teorier så att de blir användbara i en kompletterande process. Sub-specialisering inom barnoch ungdomspsykiatrin är en specialistverksamhet inom sjukvården. Inom BUP arbetar vi också med specialiseringar som vi kallar subspecialiteter. Utifrån patientkategori: Kris och trauma Ångest, tvång och fobier Utagerande ADHD/ADD Små barn och anknytningsproblematik Autistspektrumtillstånd Ätstörningar Självskadebeteende Depression och psykostillstånd Utifrån strukturella arbetsmetoder: Akutvård Samverkan och konsultation Utvärdering & utveckling Nätverk-familj-individ-grupp Varje barn, ungdom och familj som söker hjälp på BUP är unik i sin situation och sina behandlingsbehov. Situationen kring varje barn är föränderlig, komplex och mångfacetterad. Därför har vi ett brett behandlingsutbud. Man erbjuds oftast en kombination av olika behandlingsmetoder och en specialanpassad behandlingsplan. Den här posterutställningen är ett försök att beskriva mångfalden av de psykoterapeutiska behandlingsmetoder som används inom BUP.

3 Familjeterapi och nätverksarbete Två grundstenar i BUP:s behandlingsarbete Familjeterapi och nätverksarbete är behandlingsmetoder som används inom alla olika problemområden. Vid den inledande kontakten är alltid uppmärksamheten på familjens och nätverkets kapacitet i fokus. All behandlande personal ska ha en god kompetens för detta arbete. Familjeterapi Barnorienterad familjeterapi är en familjeterapeutisk behandlingsmetod som inriktar sig på samspelet mellan föräldrar och barn. Relationerna gestaltas och bearbetas i sandlådan på en symbolisk nivå. Samspelssituationerna videoinspelas och diskuteras i efterhand. Korttids familjeterapi Familjeterapiform bestående av i förväg bestämt antal samtal. Dessa kan variera från ett samtal till tre samtal. Funktionell familjeterapi (FFT) Fokuserar på symtomens relationella funktion i familjen. Strukturell familjeterapi där terapeuten bedömer familjens struktur och interaktion med begrepp som subsystem, hierarkier, gränser etc. och försöker genom olika omstruktureringstekniker förändra familjesystemet till att bli mer funktionellt. Systemisk/språksystemisk och narrativ familjeterapi fokuserar på hur kommunikationen och hur mening skapas genom vårt sätt att samtala med varandra. Lösningsfokuserad familjeterapi där man tillsammans med familjemedlemmarna omformulerar problem till mål. Arbetet går sedan ut på att hitta och stödja deras egna steg mot en lösning. Nätverksarbete Genom att på olika sätt samla det sociala nätverket runt patienten kan nya möjligheter upptäckas. Nätverkets resurser aktiveras vilket kan leda till större tydlighet var problemen hör hemma och till samordningsvinster i behandlingsarbetet. Nätverksarbete kan vara till hjälp för de flesta av BUP:s familjer, men används speciellt när nätverket sviktar eller många är inblandade och stor oro finns. Till nätverksmöten samlas personer som står patienten nära som syskon kamater mor- och farföräldrar. Terapeutens uppgift är att se till att man under mötet pratar om det som var bestämt. Familjeterapi i lägenhet Barn och ungdomar med allvarliga psykiatriska tillstånd, brister i nätverket och låg funktionsnivå kan få behandling i miljön på BUP-kliniken. Behandlingen innehåller bland annat familjeterapi, individuell färdighetsträning, aktivitetsgrupper av olika slag. Vissa barn och ungdomar går i långtidsbehandling, som innehåller familje- och nätverksterapi och individuell behandling i miljön. På Kliniken finns därför ett antal lägenheter där familjen kan övernatta kortare perioder under behandlingen.

4 Råd och stöd Ett till fyra besök Av de nya patienter som kommer till BUP årligen får ungefär hälften den hjälp de behöver vid ett till fyra samtal. Denna korta men verkningsfulla behandling benämns Råd och stöd. Ibland beror det på att vi inte har möjlighet att erbjuda fler samtal men oftast är det familjen/ungdomen som väljer denna kortare kontakt. Även om det rör sig om få samtal så har det ofta en stor terapeutisk betydelse. Familjerna och ungdomarna är vanligen mycket nöjda och tycker att de har fått den hjälp de behövde. Vad får man för hjälp då? Man blir mött både som familj och som individ Man får förståelse för och en bedömning av sin situation och sina psykiatriska problem Man får hjälp att själv förstå sin och familjens situation Man får hjälp att få tillit till den egna förmågan. Man får stöd i att pröva nya sätt Man får hjälp att utforska möjligheter i nätverket Patientprioritering I varje enskilt fall måste hänsyn tas både till arten av patientens psykiska problem, svårighetsgraden avspeglat i symtom och funktionsförmåga samt familjens/nätverkets resurser. En bedömning måste också göras om patientens psykiska tillstånd riskerar att allvarligt försämras om vård dröjer. När det gäller blivande föräldrar bedöms alltid risken för att problemen kan leda till allvarliga anknytningssvårigeter.

5 Samspelsbehandling För späda och små barn och deras föräldrar Samspelsbehandling i dyaden, barn-mamma respektive triaden, barn-mammapappa syftar till att stärka anknytning och främja relationen mellan barn och deras föräldrar. Samspelsbehandling i grupp Genom att erbjuda samspelsbehandling med barn och föräldrar tillsammans i grupp (spädbarns- kolt- respektive småbarnsgrupper) tillförs ytterligare en dimension till det dyadiska och triadiska samspelsarbetet: gruppsamvaron. Såväl barn som förälder får möjlighet att inom en härbärgerande gruppram dela ett pågående liv med andra barn och föräldrar. Theraplay Theraplay är en terapimetod som genom strukturerad lek syftar till att stärka och förbättra anknytning och samspel mellan barn och förälder. Det är en integrerad, parallell barn- och föräldraterapi. Målet är att hjälpa barn och förälder att skapa nya positiva samspelserfarenheter tillsammans. Marte Meo Utifrån korta videofilmade sekvenser av samspel mellan barn och förälder/föräldrar görs en noggrann analys av interaktionen. I återgivning till föräldrar tar terapeuten fasta på ögonblick av kontakt och goda gensvar från förälder till barn. Syftet är att stärka ett utvecklingsbefrämjande samspel mellan barn och föräldrar

6 Individuell behandling Individuell behandling av barn och ungdomar Sedan många år bedrivs psykoterapi på psykodynamisk grund inom BUP. Numera har utbudet vidgats och innefattar också KBT kognitiva och beteendeterapeutiska metoder. Då barn går i behandling är föräldrarna delaktiga på olika sätt exempelvis i familjesamtal, föräldrasamtal eller i föräldragrupper. KBT- Kognitiv beteendeterapi Kognitiv psykoterapi fokuserar i hög grad på hur våra känslor och vårt beteende styrs av hur vi tänker (i form av automatiska tankar, tankefällor eller sk. scheman). Arbetet går ut på att lära sig använda ett mer funktionellt och realistiskt tänkande. Används ofta som en behandlingsmetod för ungdomar. Beteendeterapi handlar om hur beteendet är beroende av inlärning. Genom förstärkning, utsläckning och exponering, hjälper terapeuten klienten att förändra eller acceptera beteendet. Används också för yngre barn. Barnpsykoterapi med parallellt föräldraarbete Barn med djup egen inre problematik kan gå i individuell terapi. Samtidigt sker då ett parallellt föräldraarbete. Det rör sig om barn med många olika problem som grav traumatisering, kontaktstörningar m.m. Terapierna kan pågå under längre tid eller vara korta. Fokuserade korttidsterapier med barn förkommer ofta. Tonårsterapi Många tonåringar söker själva till BUP, andra kommer tillsammans med sina föräldrar. Många vill ha en egen samtalskontakt. Ungdomar med svår problematik av olika slag, som depression, identitetskriser, självdestruktivitet osv. får individualpsykoterapi på BUP. Tonårsterapierna kan variera i längd - från en termin till flera år. Man arbetar med identitetsutvecklingen - att växa till vuxen och bli en separat individ. Ibland går föräldrarna i parallell samtalskontakt. Barn och ungdomar kan också få färdighetsträning och ibland individuell psykoterapeutisk behandling i miljön på BUP-kliniken

7 Gruppbehandling Gruppbehandling av barn och ungdomar Det finns många olika former av gruppbehandling inom BUP. Både grupper som är processinriktade och grupper som är manualbaserade. Gruppsykoterapi för latensbarn och för yngre tonåringar Grupperna är processinriktade. Barnen har en blandad problematik men gemensamt för deltagarna är att de har svårigheter med kamratrelationer och gruppfungerande. Målet med terapin är att i första hand utveckla relationsförmågan och kapaciteten att fungera i grupp. Gruppsykoterapi för tonåringar Samtalsgrupper för tonåringar, huvudsakligen gymnasieungdomar. Till dessa grupper kommer ungdomar med blandad problematik, som relationssvårigheter, ångest, depression, och självskadebeteende. Det är ungdomar som lider av ensamhet och känsla av utsatthet. Temagrupper Grupper för barn med missbrukade föräldrar eller psykiskt sjuka föräldrar. Dessa grupper genomförs i samarbete med socialtjänsten respektive vuxenpsykiatrin Grupper för barn i svåra skilsmässosituationer Grupper för flyktingbarn förekommer i samarbete med skolan Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Gruppbehandling för tonåringar i att hantera stress och främja psykisk hälsa. Tonåringarna lär sig förebygga nedstämdhet, stress och ångestproblematik. SNAP (Stop Now And Plan) Manualbaserad behandlingsmetod utifrån KBT-principer. De tolv sessionerna utgår ifrån olika teman kopplat till normbrytande problematik: att inte ljuga, att undvika bråk. Barnen får samtala, försöka generera lösningar på problem, och rollspela mot ledare eller varandra för att träna sig i att hantera situationerna på socialt acceptabla sätt. Coping with Depression CWT-A En manualbaserad kognitiv beteendebehandling för deprimerade tonåringar. Behandlingen sker i grupp och innefattar psykoedukativa inslag. Cirka nio träffar Dinosauriegrupp (Webster-Stratton) Manualbaserat program för barn att lära sig sociala färdigheter. 20 till 22 lektioner. Hålls parallellt till föräldrautbildningsprogrammet Incredible Years. Traumagrupper Dessa grupper bedrivs mest av specialenheterna (se i montern till höger!) men också på öppenvårdsmottagningarna, tex. i form av grupper för tonåringar som utsatts för sexuella övergrepp. Psykodrama Gruppmetod som syftar till att öka kommunikativ förmåga och förståelse av andra, bland annat genom rollbyte. Gruppmedlemmarna ges möjlighet att stödja och lära av varandra. Feed back är ett viktigt inslag. Centralt är gestaltning av en frågeställning med hjälp av en ledare/regissör och gruppen. Tillämpliga delar av metoden kan användas i familjeterapi samt i nätverksarbete

8 Gruppbehandling för föräldrar Gruppbehandling för föräldrar Grupper finns som riktar sig till föräldrar, till spädbarnsföräldrar, till föräldrar som har svårigheter med att handskas med sina barn och till föräldrar vars barn och/ eller ungdomar också går i grupp. Gruppbehandling för föräldrar har visat sig särskilt bra eftersom man tillsammans med andra föräldrar i samma situation kan arbeta med sina problem med föräldraskapet. Komet - föräldrautbildning Komet är en förkortning för KOmmunikations- METod. Programmet syftar till att lära föräldrar, i grupp, ett bättre sätt att kommunicera med sitt barn. Svår förlossningsgrupp - Kejsarsnittsgrupp Grupper för bearbetning av trauman i samband med barnets födelse, för att undanröja hinder för en god anknytning. Under två-tre grupptillfällen ges möjlighet att, under ledning av en terapeut, tillsammans med andra föräldrar dela och bearbeta erfarenheter. Incredible Years föräldrautbildning (Parent Training) Studiecirklar för föräldrar till barn i tre- till tioårsåldern sammankomster. Cirklarna är manualbaserade och innehåller videomaterial runt olika situationer. Cirklarna behandlar hur man kan skaffa sig ett förtroendekapital hos barnet, man lär sig leka med sitt barn, ge uppmuntran, belöna, och när så krävs ignorera och gränssätta. Framför allt för barn med utagerande beteende. Psykoedukativa interventioner Föräldragrupper och syskongrupper finns, för dem som har barn/syskon med psykoser eller bipolära tillstånd, där syftet är att ge kunskaper och förhållningssätt. Kompletterande gruppbehandling Olika typer av gruppbehandling för föräldrar finns parallellt med att barnen går i olika former av gruppterapi/behandling.

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2014

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2014 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2014 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2015

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2015 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2015 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2012

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2012 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2012 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Välkommen till BUP Kärnan

Välkommen till BUP Kärnan Välkommen till BUP Kärnan För barn i åldrarna 0-6 år och blivande föräldrar Barn- och föräldraverksamheten BUP Kärnan vänder sig till dig/er som snart ska få barn och till er föräldrar med barn i åldern

Läs mer

Utvärdering av Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholms län. Karolinska Institutets folkhälsoakademi 2009:15

Utvärdering av Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholms län. Karolinska Institutets folkhälsoakademi 2009:15 Utvärdering av Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholms län Karolinska Institutets folkhälsoakademi 2009:15 På uppdrag av Stockholms läns landsting Karolinska Institutets folkhälsoakademi (KFA) etablerades

Läs mer

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå BUP Västerbotten Vår klinik Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå I landstinget är vi nu tre specialistkliniker som har ansvar för åldersgruppen 0-17 år.

Läs mer

Struktur och vårdutbud inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP) i Stockholms läns landsting

Struktur och vårdutbud inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP) i Stockholms läns landsting 1 (1) LS 2015-1186 HSN 1501-0102 SLL1143 Struktur och vårdutbud inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP) i Stockholms läns landsting Nuvarande struktur och utbud inom Barn- och ungdomspsykiatri i Stockholms

Läs mer

Traumafokuserad kognitiv beteendeterapi

Traumafokuserad kognitiv beteendeterapi Traumafokuserad kognitiv beteendeterapi Moa Mannheimer, enhetschef och leg. psykolog på BUP Grinden, deltar vid ISIS höstsymposium 2012 för att berätta om hur de arbetar med traumafokuserad kognitiv beteendeterapi

Läs mer

FAKTA OM BUP TEMA. Tonåringar

FAKTA OM BUP TEMA. Tonåringar FAKTA OM BUP TEMA Tonåringar Fakta om BUP Tema: Tonåringar Psykisk hälsa, psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd vad är skillnaden? Psykisk hälsa definieras som ett tillstånd av mentalt välbefinnande

Läs mer

Familjeinriktade insatser; Parterapi.

Familjeinriktade insatser; Parterapi. Familjeinriktade insatser; Parterapi. Eva Sjölander Leg. Psykoterapeut/familjeterapeut. Beroendecentrum Stockholm, EWA- mottagningen. Alkoholmottagning för kvinnor med barn och nyblivna föräldrar med olika

Läs mer

Första linjens hälso- och sjukvård för barn och ungas psykiska hälsa. Anna Jonsson Regional samordnare för Första linjen och En väg in

Första linjens hälso- och sjukvård för barn och ungas psykiska hälsa. Anna Jonsson Regional samordnare för Första linjen och En väg in Första linjens hälso- och sjukvård för barn och ungas psykiska hälsa Anna Jonsson Regional samordnare för Första linjen och En väg in Var kan jag få hjälp som passar bäst för mig? Första linjen eller Barn-

Läs mer

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion SFBUBs riktlinjer för depression Psykosocial behandling remissversion multimodal behandling i familjekontext med inriktning på depression fasindelad ges under minst 4-8 veckor före annan specifik behandling

Läs mer

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Habilitering inom BUP Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Neuropsykiatrisk behandling och habilitering inom BUP i Värmland Att begränsa symtom och förebygga psykisk ohälsa vid ASD Psykiatrisk problematik

Läs mer

BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD

BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK MOTTAGNING KUNGSHÖJD Uppdrag Att för barn och ungdom 0-18 år igenkänna, bota och lindra psykisk sjukdom och störning som utgör hinder för personlig tillväxt och mognad. Hur?

Läs mer

Struktur och vårdutbud inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP) i Stockholms läns landsting

Struktur och vårdutbud inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP) i Stockholms läns landsting 1 (5) öppenvård i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga- Tensta samt Botkyrka kommun Struktur och vårdutbud inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP) i Stockholms läns landsting Nuvarande struktur och utbud

Läs mer

BUP VISBY. Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog

BUP VISBY. Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog BUP VISBY Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog INNEHÅLL BUP Visby Självskador; definition och behandling hos oss Emotionell instabilitet och

Läs mer

det psykologiska perspektivet

det psykologiska perspektivet För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med sig både det medicinska,

Läs mer

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Bogruppen Öppenvård erbjuder psykiatrisk bedömning, behandling och stöd till klienter inom Bogruppen samt mot andra

Läs mer

Att införa evidensbaserade metoder i barnoch ungdomspsykiatrin. Olav Bengtsson Divisionschef BUP Stockholm

Att införa evidensbaserade metoder i barnoch ungdomspsykiatrin. Olav Bengtsson Divisionschef BUP Stockholm Att införa evidensbaserade metoder i barnoch ungdomspsykiatrin Olav Bengtsson Divisionschef BUP Stockholm Riktlinjer till stöd för bedömning och behandling Juni 2010 April 2012 Varför används inte riktlinjer

Läs mer

Bedömning inför psykoterapi. Barnet 3

Bedömning inför psykoterapi. Barnet 3 Bedömning inför psykoterapi Barnet 3 Bedömning av barnets psykosociala situation, inklusive trauma För att få en viktig pusselbit i förståelsen av barnet För att bedöma om det är psykoterapi eller andra

Läs mer

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden.

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Det har nu gått ungefär 25 år sedan det blev möjligt att bli legitimerad psykoterapeut på familjeterapeutisk grund och då

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Korttidspsykoterpi för barn och ungdomar vid Ericastiftelsen

Korttidspsykoterpi för barn och ungdomar vid Ericastiftelsen Korttidspsykoterpi för barn och ungdomar vid Ericastiftelsen Anders Jacobsson, Janne Karlsson, Anders Schiöler och Helena Vesterlund Föreningen för barn- och ungdomspsykoterapeuter 17/9 11 Program Kort

Läs mer

Små barn och trauma. Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut. anna.norlen@rb.se

Små barn och trauma. Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut. anna.norlen@rb.se Små barn och trauma Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut anna.norlen@rb.se Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i utsatta livssituationer 1 Trauma En extremt påfrestande

Läs mer

BUP Sahlgrenska Universitetssjukhuset

BUP Sahlgrenska Universitetssjukhuset BUP 2018-05-16 Väntande till första besök 421 334 287 106 161 138 0 80 TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR TOTALT ANTAL ÖVER 30 DAGAR 2015 2016 2017 MARS 2018

Läs mer

Varför är föräldraarbete viktigt vid traumafokuserad behandling och hur kan vi underlätta? NFBO, 23 maj 2016

Varför är föräldraarbete viktigt vid traumafokuserad behandling och hur kan vi underlätta? NFBO, 23 maj 2016 Varför är föräldraarbete viktigt vid traumafokuserad behandling och hur kan vi underlätta? NFBO, 23 maj 2016 Poa Samuelberg Leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi BUP Traumaenhet,

Läs mer

Selektiv mutism och dess behandling

Selektiv mutism och dess behandling Selektiv mutism och dess behandling Selektiv mutism och dess behandling Första ärenden 1996 Barnorienterad familjeterapi (BOF) - den använda behandlingsmetoden utveckling och anpassning av metoden till

Läs mer

Gunilla Silfverberg, enhetschef Första linjen Malmö/Trelleborg Maria Ten Siethoff, enhetschef BUP Gotland (Emma Byqvist Jönköping)

Gunilla Silfverberg, enhetschef Första linjen Malmö/Trelleborg Maria Ten Siethoff, enhetschef BUP Gotland (Emma Byqvist Jönköping) Medverkande: Gunilla Silfverberg, enhetschef Första linjen Malmö/Trelleborg Maria Ten Siethoff, enhetschef BUP Gotland (Emma Byqvist Jönköping) Moderator Gunnel Löndahl öl BUP Malmö; konsultläk Första

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård.

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Svar på interpellation 2013:19 av Thomas Eriksson (MP) om vård av barn med svår psykisk ohälsa

Svar på interpellation 2013:19 av Thomas Eriksson (MP) om vård av barn med svår psykisk ohälsa 1 (5) Sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (FP) INTERPELLATIONSSVAR 2013-10-22 LS 1309-1125 Svar på interpellation 2013:19 av Thomas Eriksson (MP) om vård av barn med svår psykisk ohälsa Tomas Eriksson

Läs mer

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling.

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Om behandling För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Sakkunniggrupp Pia Enebrink docent i psykologi, Karolinska Institutet Staffan Jansson professor i barn- och ungdomsmedicin, Uppsala universitet Ulf

Läs mer

Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer

Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer Eva Andersson Pedagog/samordnare Maria Svanström Socionom Gryningen En behandlingsenhet för späd- och småbarnsfamiljer

Läs mer

FÖRSTA LINJEN I MALMÖ

FÖRSTA LINJEN I MALMÖ Malmö/Trelleborg FÖRSTA LINJEN I MALMÖ Gunilla Silfverberg-Dymling - Enhetschef Catarina Olsson Kurator (Må bättre) Maria Aldén Psykolog (Våga mera) Den bästa tillgängliga kunskapen Den professionelles

Läs mer

Rätten att uttrycka sig fritt

Rätten att uttrycka sig fritt Rätten att uttrycka sig fritt Detta är en terapi, ett arbete vi gör tillsammans för att du ska få ett bra liv trots.. Att låna ut sig till något som man inte har en aning om vilken funktion det fyller.

Läs mer

-Stöd för styrning och ledning

-Stöd för styrning och ledning -Stöd för styrning och ledning Första nationella riktlinjerna inom området Lyfter fram evidensbaserade och utvärderade behandlingar och metoder inom vård och omsorg för personer med schizofreni Ett underlag

Läs mer

Utbildningar: Irene Bergman, leg. psykolog/psykoterapeut Mejl: irene@gfpm.se Telefon: 0046 (0)26 10 16 00

Utbildningar: Irene Bergman, leg. psykolog/psykoterapeut Mejl: irene@gfpm.se Telefon: 0046 (0)26 10 16 00 Irene Bergman, leg. psykolog/psykoterapeut Mejl: irene@gfpm.se Telefon: 0046 (0)26 10 16 00 Jag har ett genuint intresse för människor och dess historia. Som psykolog använder jag mig av flera olika metoder

Läs mer

Child Parent Psychotherapy, CPP

Child Parent Psychotherapy, CPP Child Parent Psychotherapy, CPP BUP Traumaenhet Kristin Österberg leg psykolog, leg psykoterapeut kristin.osterberg@sll.se BUP Traumaenhets målgrupper 1. Barn och unga med komplex traumatisering Interpersonella,

Läs mer

Mentaliseringsutveckling i samspel och lek

Mentaliseringsutveckling i samspel och lek Mentaliseringsutveckling i samspel och lek -en studie av mentaliseringsteorins användbarhet i behandlingsarbetet med yngre barn på BUP Maria Borg 1 Sammanfattning I denna studie undersöks hur vi kan använda

Läs mer

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom Efter migrationen - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom elin.linden@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar & Landa-projektet

Läs mer

IMR-programmet. sjukdomshantering och återhämtning. 1 projektet Bättre psykosvård

IMR-programmet. sjukdomshantering och återhämtning. 1 projektet Bättre psykosvård IMR-programmet sjukdomshantering och återhämtning 1 projektet Bättre psykosvård 2 Vad är IMR-programmet? IMR-programmet är ett utbildningsprogram för den som har en psykisk sjukdom. Genom att lära sig

Läs mer

Katrin Bernstad. Leg.psykolog/Leg.psykoterapeut Specialist i klinisk psykologi Handledare Viktoriagården, BUP Malmö

Katrin Bernstad. Leg.psykolog/Leg.psykoterapeut Specialist i klinisk psykologi Handledare Viktoriagården, BUP Malmö Katrin Bernstad Leg.psykolog/Leg.psykoterapeut Specialist i klinisk psykologi Handledare Viktoriagården, BUP Malmö Viktoriagården då. Enhet inom barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö Startade som en behandlingsförskola

Läs mer

Familjeterapi med spädbarn och deras föräldrar

Familjeterapi med spädbarn och deras föräldrar Familjeterapi med spädbarn och deras föräldrar Familjeterapikongress Stockholm 2018 S t i n a H e l m strand Leg psykolog och psykoterapeut med inriktning mot familj stina.helmstrand@gmail.com STINA HELMSTRAND,

Läs mer

Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder?

Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder? Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder? Terapeuten och barnet tycker om varandra=verklig relation Terapeuten förmedlar en tydlig önskan om kontakt, flickan

Läs mer

ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige

ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige Magnus Ringborg Svenska Föreningen för Familjeterapi Årskonferens i Ystad 17-18 oktober 2013 ABFT: Modellen Utvecklad för i första hand

Läs mer

Information till vårdnadshavare Småenheter

Information till vårdnadshavare Småenheter Information till vårdnadshavare Småenheter Allmänt Risingegårdens behandlingsenhet tar emot flickor mellan flickor 12-18 år, med psykosocial och/eller neuropsykiatrisk problematik, självskadebeteende,

Läs mer

Svar på interpellation 2013:20 av Åsa Brunius (V) om psykiatrisk tvångsvård av barn

Svar på interpellation 2013:20 av Åsa Brunius (V) om psykiatrisk tvångsvård av barn 1 (5) Sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (FP) INTERPELLATIONSSVAR 2013-10-22 LS 1309-1126 Svar på interpellation 2013:20 av Åsa Brunius (V) om psykiatrisk tvångsvård av barn Åsa Brunius (MP) har ställt

Läs mer

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor.

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning ar na bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Familjer med barn och unga med psykisk ohälsa

Familjer med barn och unga med psykisk ohälsa Familjer med barn och unga med psykisk ohälsa En kunskapsöversikt om anhörigas erfarenheter samt insatser i form av: information, stöd och behandling/terapi relevanta ur ett anhörigperspektiv Ylva Benderix

Läs mer

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom Psykiatriska problem och behandling av unga 1. Utgångspunkter i den barnpsykiatriska behandlingen 2. Behandling inom ungdomspsykiatrin 3. Mentaliseringsbegreppet 4. Depression/Ångest 5. Terapiformerna

Läs mer

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev ) SOSFS 2015:8 BUP. Delmål SOSFS 2015:8. Kurs. SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Den specialistkompetenta

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev ) SOSFS 2015:8 BUP. Delmål SOSFS 2015:8. Kurs. SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Den specialistkompetenta Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev 2016.05.27) SOSFS 2015:8 BUP Delmål SOSFS 2015:8 Delmål a1 Medarbetarskap, ledarskap pedagogik Delmål a2 Etik, mångfald jämlikhet Delmål a5 Medicinsk vetenskap

Läs mer

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Psykologverksamheter Mödrabarnhälsovård/Föräldra- och barnhälsa i region Skåne SUS (Mottagningar i Lund, Malmö

Läs mer

Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar. Spridningskonferens missbruk Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU

Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar. Spridningskonferens missbruk Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar Spridningskonferens missbruk 2016 10 11 Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU Ungdomar Med ungdomar avses i riktlinjerna personer i åldern 12 18 år.

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi Vad är det? KBT-praktiken Introduktion i kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en inriktning inom kunskapsfältet psykoterapi. Med psykoterapi menas behandling

Läs mer

KBT. Kognitiv Beteendeterapi.

KBT. Kognitiv Beteendeterapi. KBT Kognitiv Beteendeterapi. Inledning. KBT är en förkortning för kognitiv beteendeterapi, som är en psykoterapeutisk behandlingsmetod med rötterna i både kognitiv terapi och beteendeterapi. URSPRUNGLIGEN

Läs mer

Familjeinriktade insatser Familjeprogram

Familjeinriktade insatser Familjeprogram Familjeinriktade insatser Familjeprogram Kunskap till praktik Peter Comstedt Leg. psykoterapeut, handledare och lärare Vad är en familj? - Svaret skiftar beroende på vem man frågar - Kärnfamilj? - Ursprungsfamilj?

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 BUP Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Missbrukspsykologi. S-E Alborn / C. Fahlke

Missbrukspsykologi. S-E Alborn / C. Fahlke Missbrukspsykologi S-E Alborn / C. Fahlke Sven-Eric Alborn Leg.Psykolog, leg Psykoterapeut Kliniksamordnare Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Email:sven-eric.alborn@vgregion.se Mobil:

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi Dnr FAK1 2011/154 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Programkod: Programmets benämning: Beslut

Läs mer

MBT - MentaliseringsBaserad Terapi

MBT - MentaliseringsBaserad Terapi MBT - MentaliseringsBaserad Terapi MBT-teamet Psykiatrisk Öppenvårdsmottagning Solhem Solhem, Ing. 2, plan 2, SÄS 501 82 Borås Tel: 033-616 35 50 www.vgregion.se/sas MBT MentaliseringsBaserad Terapi Vad

Läs mer

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig

Del 1 introduktion. Vi stöttar dig Del 1 introduktion Välkommen till vårt självhjälpsprogram med KBT för posttraumatisk stress. Detta program ger dig möjligheten att gå vidare från svåra händelser som du har upplevt. Vi stöttar dig Du kommer

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. KBT och barn PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. KBT och barn PDF ladda ner KBT och barn PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Helen Adolfson. I KBT och BARN visar författarna hur man med hjälp av ett KBT-baserat förhållningssätt samt olika strategier och metoder

Läs mer

Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl

Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl 1 Egentlig depressionsepisod Minst 5 symtom under 2 veckor Symtom 1 eller 2 krävs

Läs mer

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 2018-0095 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0095 Hälso-

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Bedömning inför psykoterapi. Föräldrarna

Bedömning inför psykoterapi. Föräldrarna Bedömning inför psykoterapi Föräldrarna Olika aspekter 1) Föräldrarnas beredskap att genomföra behandlingen 2) Barnets svårigheter och förmåga att tillgodogöra sig behandling 3) Yttre omständigheter barnet

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

Ansökan Terapikolonier barn/ungdom 2018

Ansökan Terapikolonier barn/ungdom 2018 Ansökan Terapikolonier barn/ungdom 2018 Ansökan är till hjälp i vårt arbete med att sätta samman en bra behandlingsgrupp. Vi tänker att gruppen blir bra när barnen är i ungefär samma ålder (ungefärligt

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Några tankar om mentalisering i bedömningssamtal

Några tankar om mentalisering i bedömningssamtal ERICASTIFTELSEN Mentalisering i psykiatriskt arbete med barn, ungdomar och föräldrar, 15 hp. HT2011 Examinationsuppgift - Sofie Alzén Några tankar om mentalisering i bedömningssamtal Inledning Barn- och

Läs mer

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård.

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård. I samtliga sex kommuner i Halland be driver vi öppenvård för både barn och vuxna. Dessutom har vi heldygnsvård för vuxna i Varberg och Halmstad, samt hel dygnsvård för barn och ungdomar i Halmstad. I Kungsbacka,

Läs mer

Psykiatrisk samsjuklighet vid opiatberoende. Nadja Eriksson Sektionschef och Överläkare Metadonsektionen

Psykiatrisk samsjuklighet vid opiatberoende. Nadja Eriksson Sektionschef och Överläkare Metadonsektionen Psykiatrisk samsjuklighet vid opiatberoende Nadja Eriksson Sektionschef och Överläkare Metadonsektionen Psykiatrisk samsjuklighet vid opiatberoende Vanliga diagnoser är: - Ångesttillstånd - PTSD - Affektiva

Läs mer

Ole Hultmann, specialistpsykolog, psykoterapeut, doktorand vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet

Ole Hultmann, specialistpsykolog, psykoterapeut, doktorand vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet Våld i familjen Kartläggning och behandling inom BUP Resultat och erfarenheter av arbetet med våldsutsatta barn finansierad av Brottsoffermyndigheten Forskningsrådet om Arbetsliv och Sociala frågor (FAS)

Läs mer

God samverkan kräver. Regionala utvecklingsplanen för Psykiatri, Beroende. Samverkan FMB Behandling / Stöd

God samverkan kräver. Regionala utvecklingsplanen för Psykiatri, Beroende. Samverkan FMB Behandling / Stöd God samverkan kräver Samverkan FMB Behandling / Stöd Sven-Eric Alborn Leg.Psykolog, leg Psykoterapeut Biträdande verksamhetschef Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Email:sven-eric.alborn@vgregion.se

Läs mer

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Detta informationsblad innehåller en presentation av de psykoterapeuter som har avtal med Region Örebro län utifrån lagen om valfrihetssystem, LOV. Samtliga terapeuter

Läs mer

Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för sexuellt traumatiserade

Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för sexuellt traumatiserade Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Andreas Falk TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (4) HSN 2017-1967 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet (V) om vård för

Läs mer

KBT i barnpsykiatrisk heldygnsvård möjligheter och svårigheter. Eva Gafvelin Ramberg Leg psykolog, leg psykoterapeut Handledare och lärare i KBT

KBT i barnpsykiatrisk heldygnsvård möjligheter och svårigheter. Eva Gafvelin Ramberg Leg psykolog, leg psykoterapeut Handledare och lärare i KBT KBT i barnpsykiatrisk heldygnsvård möjligheter och svårigheter Eva Gafvelin Ramberg Leg psykolog, leg psykoterapeut Handledare och lärare i KBT Några käpphästar Öppenhet Tydliggöra syftet med slutenvårdsvistelsen

Läs mer

Stöd och behandling för barn som drabbats av våld

Stöd och behandling för barn som drabbats av våld Stöd och behandling för barn som drabbats av våld Anna Norlén Verksamhetschef & Rektor Leg Psykolog, Leg Psykoterapeut ERICASTIFTELSEN ERICASTIFTELSEN Högskoleutbildning Psykoterapi för barn och unga (0-25)

Läs mer

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Fri omarbetning efter Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. Svensk översättning Makower&Skön. Bearbetning Irena Makower.

Läs mer

Integrerad Psykiatri En sammanfattande beskrivning av metoden

Integrerad Psykiatri En sammanfattande beskrivning av metoden Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Psykiatri Psykos INTEGRERAD PSYKIATRI... 4 PSYKISKT FUNKTIONSHINDER... 4 ATT KOMMA IGÅNG... 4 ARBETSALLIANS... 4 CASE MANAGER... 5 RESURSGRUPP... 5 DELAT BESLUTSFATTANDE/BRUKARMAKT...

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

FFT FÖR YNGRE BARN Grundutbildning i FFT. Certifierade terapeuter. Tilläggsutbildning VI SOM ARBETAR MED FFT YNGRE BARN

FFT FÖR YNGRE BARN Grundutbildning i FFT. Certifierade terapeuter. Tilläggsutbildning VI SOM ARBETAR MED FFT YNGRE BARN FÖR YNGRE BARN SVERIGE VI SOM ARBETAR MED YNGRE BARN Magdalena Uthberg Firouzeh Badiee VAD KRÄVS FÖR ATT ARBETA MED FÖR YNGRE BARN Grundutbildning i Certifierade terapeuter Tilläggsutbildning 1 HUR KOM

Läs mer

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö Information till remitterande läkare om, PTSD och MMS-behandling i Malmö BEDÖMNINGSSAMTAL Samtalet resulterar i en gemensam behandlingsplan. - kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi () är en effektiv

Läs mer

Barn och Trauma - bedömning och behandling

Barn och Trauma - bedömning och behandling Barn och Trauma - bedömning och behandling Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut anna.norlen@rb.se Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i utsatta livssituationer 1 Trauma

Läs mer

INTENSIV KONTEXTUELL BEHANDLING AV SJÄLVSKADA En integrerad. Målstyrd och fasindelad. behandlingsmodell

INTENSIV KONTEXTUELL BEHANDLING AV SJÄLVSKADA En integrerad. Målstyrd och fasindelad. behandlingsmodell INTENSIV KONTEXTUELL BEHANDLING AV SJÄLVSKADA En integrerad individ- och familjeterapeutisk behandlingsmodell Barn- och ungdomspsykiatrin i samarbete med Uppsala läns kommuner Målstyrd och fasindelad behandlingsmodell

Läs mer

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan. Mastersprogram i psykologi med inriktning kognitiv beteendeterapi.

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan. Mastersprogram i psykologi med inriktning kognitiv beteendeterapi. Dnr HS 2013/164 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i psykologi med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Programkod: Programmets benämning: Beslut om inrättande:

Läs mer

PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA

PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA PSYKOLOGISK OCH PSYKOSOCIAL BEHANDLING FÖR VUXNA Claudia Fahlke, professor, leg psykolog Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet Beroendekliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset Psykologisk

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET Ärendenr UPPDRAG 2011-09-21 1 (8) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET 1 Mål och inriktning Barn och ungdomspsykiatrin skall uppfylla de förväntningar som ställs på en väl fungerande

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

Lars-Gunnar Eriksson. Barn-och ungdomspsykiatrin Uppsala län

Lars-Gunnar Eriksson. Barn-och ungdomspsykiatrin Uppsala län Lars-Gunnar Eriksson Barn-och ungdomspsykiatrin Uppsala län Initiativ från politiken Effektivisera vårdinsatser för ungdomar och deras familjer utifrån mänsklig och ekonomisk hänsyn BUP och socialtjänsten

Läs mer

Stina Lasu leg psykolog

Stina Lasu leg psykolog Samverkan mödravårdens barnmorskor och mödra- och barnhälsovårdspsykologerna Stina Lasu leg psykolog Studiedagar 13-14 februari 2018 Liljegrensalen Akademiska sjukhuset Samverkan mödravårdens barnmorskor

Läs mer

GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna

GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna Reviderad 2019-03-07 2 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar inom BUP Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar

Läs mer

Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport. Tvångssyndrom. OCD, Obsessive-Compulsive Disorder

Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport. Tvångssyndrom. OCD, Obsessive-Compulsive Disorder Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport Tvångssyndrom OCD, Obsessive-Compulsive Disorder Hälso- och sjukvårdsavdelningen Mars 2012 Slutrapport från arbetsgruppen OCD, Obsessive-Compulsive

Läs mer

Barn utsatta för våld i nära relationer och barnmisshandel. Kartläggning, riskskyddsbedömning. BUP Göteborg

Barn utsatta för våld i nära relationer och barnmisshandel. Kartläggning, riskskyddsbedömning. BUP Göteborg Barn utsatta för våld i nära relationer och barnmisshandel. Kartläggning, riskskyddsbedömning och behandling inom BUP Göteborg finansierad av Brottsoffermyndigheten Forskningsrådet om Arbetsliv och Sociala

Läs mer

BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN

BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN Malin Gren Landell Fil dr, Leg psykolog, leg psykoterapeut Avd för klinisk psykologi och socialpsykologi BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN Ladda ned/beställ från www.sos.se/publikationer Vikten av kunskap om blyghet

Läs mer

Ansökan Terapikolonier förälder-barn 2018

Ansökan Terapikolonier förälder-barn 2018 Ansökan Terapikolonier förälder-barn 2018 Ansökan är till hjälp i vårt arbete med att sätta samman en bra behandlingsgrupp. Vi tänker att gruppen blir bra när barnen är i ungefär samma ålder (ungefärligt

Läs mer

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM Hannele Renberg 2012-10 04 Stockholm Uppstarstkonferens 1 Varför ska vi engagera

Läs mer