Ärenden vid kommunfullmäktiges sammanträde den 4 november 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärenden vid kommunfullmäktiges sammanträde den 4 november 2013"

Transkript

1 Ärenden vid kommunfullmäktiges sammanträde den 4 november Upprop och val av justerare 2. Allmänhetens frågestund 3. Redovisning av granskningsrapporter från Kommunens revisorer 4. Tjustbanans nuläge och framtid information från Kalmar Länstrafik (KLT) 5. Motion om utbildningsdag i arbetsrätt för kommunens sistaårselever 6. Väckta motioner, interpellationer och frågor 7. Visning av Västerviks kommuns nya webb 8. Styrmodell Så styrs Västerviks kommun 9. Delårsrapport för januari-augusti 2013 för Västerviks kommun 10. Ändring av lokala ordningsföreskrifter för Västerviks kommun 11. Revidering av policy för kommunens upplåtelser till ideella föreningar 12. Revidering av stadgar för kulturstipendiet och föreningsledarstipendiet 13. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag 14. Valdistriktsindelning vid valen Valkretsindelning vid valen Antalet ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Sammanträdesplan för Väckta medborgarförslag 19. Valärenden 20. Anmälningar

2 Upprop och val av justerare Efter uppropet utser fullmäktige två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. I tur att justera är Linnea Janson (M) och Helena Åsberg (S). Reserver är Viktor Fransson (M) och Katrin Stagnell (S). Extra reserver är Bertil Gyllenram (M) och Johannes Regell (SV). Justeringen föreslås äga rum tisdagen den 5 november 2013 kl på kommunstyrelsens förvaltning, Fabriksgatan 21, Västervik.

3 Allmänhetens frågestund Dnr 2013/ Kenneth Lind, Västervik har inkommit med en fråga till Allmänhetens frågestund om kommunfullmäktige vill uttala sitt stöd till att demokratiberedningen bjuder in Vision Västervik som en av flera deltagare i arbetet med att utveckla den kommunala demokratin i Västerviks kommun.

4 Redovisning av granskningsrapporter Dnr 2013/ Kommunens revisorer har med skrivelse överlämnat granskningsrapport över miljö- och byggnadsnämndens verksamhet. Rapporten bifogas separat. s presidium förslår att rapporten remitteras till miljöoch byggnadsnämnden för yttrande senast den 15 februari 2014.

5 Tjustbanans nuläge och framtid information från Kalmar länstrafik (KLT) Ordföranden har till dagens sammanträde bjudit in trafikstyrelsens ordföranden Ulf Nilsson och trafikdirektör Karl-Johan Bodell för information om Tjustbanan.

6 Motion om utbildningsdag i arbetsrätt för kommunens sistaårselever Dnr 2013/ Mariann Gustafsson (V) har väckt en motion om att underlätta för de unga att veta vilka rättigheter och skyldigheter man har på arbetsmarknaden. Motionären förslår att barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att ta reda på vad en endagsutbildning i arbetsrätt för kommunens sistaårselever skulle kosta samt att en policy tas fram för hur arbetsrättslig information regelbundet ska förmedlas till kommunens unga.

7 Interpellation om utställningshall för konst i Gamleby Dnr 2013/ Mariann Gustafsson (V) har väckt en interpellation om verkställande av antagen motion om utställningshall för konst i Gamleby. Interpellationen är ställd till kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Tomas Kronståhl.

8 Motion om ingen ytterligare asylmottagning vid Västervik Resort AB Dnr 2013/ Bo Karlsson (SD) har väckt en motion om att utifrån kommunallagens och ägardirektiven för bolaget inte godkänna en fortsatt asylmottagning Västervik Resort AB.

9 Motion om skyddsavstånd på en kilometer från vindkraftverk till bebyggelse Dnr 2013/ Bo Karlsson (SD) har väckt en motion om att införa ett skyddsavstånd på minst 1000 meter till närmaste bostadsbebyggelse vid etablerandet av tillståndspliktiga vindkraftverk

10 Visning av Västerviks kommuns nya webb Fredrik Blom, informatör och webbansvarig medverkar.

11 Styrmodell Så styrs Västerviks kommun Dnr 2013/ Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 9 september 2013 förslag till styrmodell Så styrs Västerviks kommun. Syftet är att Västerviks kommun ska få en styrmodell som på ett bra och lättfattligt sätt beskriver styrsystemet i Västerviks kommun, från Västerviks vision, budgetprocess till verksamhetens genomförande. Syftet är också att ge stöd till verksamheterna i form av bland annat mallar som underlättar arbetet ute i verksamheterna. Bakgrunden är uppdrag i budget samt påtalanden från revisorerna om behovet av en samlad dokumentation av kommunens styrmodell. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta föreslagen modell som styrmodell för Västerviks kommun, samt att uppdra åt kommunstyrelsen att ansvara för implementeringen av styrmodellen för samtliga delar inom Västerviks kommun. Yrkanden Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag med följande redaktionella ändringar: - s. 4, första stycket, sist i första meningen, ersätt den geografiska orten med kommunen, - s. 6, andra punkten i stycket om rösträtt ska rättas vad gäller medborgare i EU:s medlemsstater, Norge och Island, - s. 19, sista stycket under rubriken Budget, sista meningen ska avslutas med november istället för oktober, - information om att kommunens näringslivsfrågor hanteras av Västervik Framåt AB ska finnas med i dokumentet. Sverker Thorén (FP) med instämmande av Anna Bodjo (MP) och Mats Hugosson (C) yrkar som tillägg att cirkeldiagrammet på sida 8 kompletteras med en del för Politik & Demokrati och en del för miljöoch byggnadsnämndens verksamhet. Ordföranden finner att kommunstyrelsen har bifallit båda yrkandena.

12 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med de på kommunstyrelsens sammanträde redovisade ändringarna anta föreslagen modell som styrmodell för Västerviks kommun, samt att uppdra åt kommunstyrelsen att ansvara för implementeringen av styrmodellen för samtliga delar inom Västerviks kommun. Handlingar i ärendet: Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning med förslag till styrmodell Så styrs Västerviks kommun. Bifogas separat.

13 Delårsrapport för kommunen januari-augusti 2013 Dnr 2013/ följer kommunens verksamhet två gånger under löpande år, efter första tertialet och efter andra tertialet. Delårsrapporten för januari april ska ge en indikation på om mål och uppdrag i budgeten kommer att kunna nås som planerat. Avseende det ekonomiska resultatet så lämnas en helårsprognos för året. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 8 oktober 2013 delårsrapport för kommunen januari augusti Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna kommunens delårsrapport januari augusti Yrkanden Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag med följande redaktionella ändringar: - Sida 15: I beskrivningen av måluppfyllelsen för målet om barnperspektivet ska formuleringen vara Kommunstyrelsen antog en rutin för hur barnperspektivet ska vägas in. - Sida 51: Prognosen avvikelse mot budget 2013 totalt för barn- och utbildningsnämnden ska vara 3,2 och inte 3,5 som anges i tabellen. Anna Bodjo (MP) med instämmande av Sverker Thorén (FP) yrkar att det ändras på sida 15 vad gäller målet om barnperspektivet så att det står Nej i rutan för måluppfyllelse. Anna Bodjo (MP) med instämmande av Sverker Thorén (FP) yrkar att det ändras på sida 18 vad gäller målet om jämställdhet och mångfald så att det står Nej i rutan för måluppfyllelse. Proposition Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att kommunstyrelsen har bifallit eget yrkande. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med redovisade redaktionella ändringar godkänna kommunens delårsrapport januari augusti 2013.

14 Reservation Anna Bodjo (MP) och Sverker Thorén (FP) reserverar sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden. Till ärendet fogas revisorernas bedömning av delårsrapporten samt PWC:s granskning av delårsrapporten. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förslag till delårsrapport januari-augusti 2013 för Västerviks kommun samt revisorernas skrivelse jämte PWC:s granskning av delårsrapporten. Handlingarna bifogas separat i ett häfte.

15 Lokala ordningsföreskrifter för Västerviks kommun ändring Dnr 2012/ I de lokala ordningsföreskrifterna för Västerviks kommun, föreslogs tidigare i år att ambulerande försäljning skulle förbjudas i hela kommunen. Länsstyrelsen i Kalmar län har meddelat invändningar mot detta och en ny genomgång har skett. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 7 oktober 2013 en förändring som innebär förbud inom ett visst område i Västerviks tätort. De motsvarar det område vi använder oss av idag, under vecka 28. Precis som tidigare kan alla försäljare ansöka om tillstånd enligt ordningslagen och hänvisas en plats, med sedvanlig markupplåtelse. Texten i 13 i de lokala ordningsföreskrifterna föreslås bli ersatta med: Ambulerande försäljning är inte tillåten i Västerviks centrum inom ett område markerat på karta, med undantag av välgörenhetsmärken, tryckta tidningar, foldrar eller lotter med kontrollerad försäljning för välgörande ändamål. Försäljare kan istället ansöka om markupplåtelse och hänvisas då plats för sin försäljning. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna ovanstående ändring av 13 i lokala ordningsstadgar för Västerviks kommun och föreslå länsstyrelsen i Kalmar län att godkänna redovisad ändring. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag med tillägget att det i den föreslagna ändrade texten i 13 ska läggas till två ord med kontrollerad försäljning för ideella eller välgörande ändamål. Ordföranden finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med kommunstyrelsens tillägg godkänna ovanstående ändring av 13 i lokala ordningsföreskrifter för Västerviks kommun och föreslå länsstyrelsen i Kalmar län att godkänna redovisad ändring. Handlingar i ärendet: Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning (utsänd tidigare).

16 Revidering av policy för kommunens upplåtelser till ideella föreningar Dnr 2013/ Kommunstyrelsen beslutade , 33 att uppdra åt kommunstyrelsens förvaltning att lämna förslag till revidering av policyn för kommunens upplåtelser till ideella föreningar. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 11 juni 2013 förslag till reviderad policy. Andemeningen och ändringarna i förslaget är mindre redaktionella. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna revidering av policyn för kommunens upplåtelser till ideella föreningar i enlighet med förslaget. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag med ändringen att beslutet är ett förslag till kommunfullmäktige. Ordföranden finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna revidering av policyn för kommunens upplåtelser till ideella föreningar i enlighet med förslaget. Handlingar i ärendet: Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning med nu gällande policy och förslag till ny policy. (Samtliga handlingar bifogas)

17 Revidering av stadgar för kulturstipendiet och föreningsledarstipendiet Dnr 2013/ Kommunstyrelsen beslutade , 33 att uppdra åt kommunstyrelsens förvaltning att lämna förslag till revidering av stadgar för kulturstipendium, stadgar för föreningsledarstipendium, stipendiesumma och formerna för utdelning. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 11 juni 2013 förslag till reviderade stadgar. Ändringarna är mindre redaktionella där även rubriksättningen i dokumenten föreslås bli likvärdiga. Vad gäller formerna för utdelning är förslaget att inför år 2014 flytta stipendieutdelningarna från att som tidigare år genomföras på kommunfullmäktige i juni och december till att båda stipendierna fortsättningsvis delas ut årligen på Nationaldagen i stadsparken. Summan för respektive stipendium har under de senare åren varit kr, vilket också är budgeterat för år En höjning är i förvaltningens mening motiverad eftersom summan har varit samma under ett antal år, men det kräver en prioritering i budgetarbetet inför kommande år. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna revidering av kulturstadgarna och föreningsstadgarna i enlighet med förslagen, samt att från och med 2014 dela ut kultur- och föreningsledarstipendierna på Nationaldagen i stadsparken i Västervik. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag med ändringen att beslutet är ett förslag till kommunfullmäktige, samt med ändringen att andra att-satsen ska vara att från och med 2014 dela ut kulturstipendiet och föreningsledarstipendiet vid kommunens arrangerade nationaldagsfirande. Ordföranden finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna revidering av kulturstadgarna och föreningsstadgarna i enlighet med förslagen, samt

18 att från och med 2014 dela ut kulturstipendiet och föreningsledarstipendiet vid kommunens arrangerade nationaldagsfirande. Handlingar i ärendet: Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning med nu gällande stadgar och förslag till nya stadgar. (Samtliga handlingar bifogas)

19 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag Dnr 2013/ Enligt kommunallagen 5 kap 33 bör en motion eller ett medborgarförslag beredas så att beslut kan fattas inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva motionen eller medborgarförslaget från vidare handläggning. Kommunstyrelsen ska lämna en redovisning till kommunfullmäktige av de motioner som inte beretts färdigt. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 1 oktober 2013 finns den 30 september 14 obesvarade motioner, varav åtta är äldre än ett år. kan enligt gällande arbetsordning i vissa fall överlåta till kommunstyrelsen eller annan nämnd att besluta om medborgarförslag. Styrelsen och nämnden ska löpande informera fullmäktige om de beslut som fattats med anledning av förslagen. Medborgarförslag, som inte avgjorts inom ett år från det att förslagen väcktes i fullmäktige, redovisas vid fullmäktiges sammanträden i april och oktober. 41 medborgarförslag är för närvarande obesvarade, varav 15 är äldre än ett år. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att överlämna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2013 till kommunfullmäktige. På sammanträdet uppmärksammas att texten för de tre sista motionerna redovisningen inte är fullständig och bör kompletteras. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag med den på sammanträdet uppmärksammade redaktionella ändringen. Ordföranden finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att med redovisad redaktionell ändring överlämna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2013 till kommunfullmäktige. Handlingar i ärendet: Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning med redovisningar över obesvarade motioner och medborgarförslag.

20 Valdistriktsindelningen vid valen 2014 Dnr 2013/ Kommunen ska enligt 4 kap 17 vallagen se över indelningen i valdistrikten året närmast före det år då ordinarie val till riksdagen skall hållas. Länsstyrelsen har i skrivelse 5 maj 2013 begärt kommunens översyn av valdistriktsindelningen. Varje valdistrikt ska omfatta mellan 1000 och 2000 röstberättigade. Vid särskilda skäl kan ett valdistrikt omfatta färre än 1000 eller fler än 2000 röstberättigade. Inför valet 2010 gjordes flera förändringar i valdistriktsorganisationen. Valnämnden har behandlat ärendet vid sammanträde , 6 och beslutat att föreslå att valdistriktsindelning och valdistriktens namn ska vara oförändrade inför valen Kommunstyrelsens förvaltning har enligt skrivelse 8 oktober 2013 inget ytterligare att tillföra ärendet. Valnämndens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att föreslå länsstyrelsen att valdistriktsindelning och valdistriktens namn ska vara oförändrade. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla valnämndens förslag. Handlingar i ärendet: Valnämndens beslut Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning Länsstyrelsens skrivelse (Samtliga handlingar utsända tidigare) Ks 320

21 Valkretsindelning vid valet 2014 Dnr 2013/ Länsstyrelsen har i skrivelse 7 maj 2013 begärt kommunens besked om valkretsindelning inför valet till kommunfullmäktige Indelning i valkretsar bestäms av kommunfullmäktige. Om en kommun har fler än personer som har rösträtt, får kommunen delas in i två eller fler valkretsar. Om en kommun har fler än röstberättigade eller om det för kommunen ska utses minst 51 fullmäktige ska kommunen delas i två eller flera valkretsar. Antalet röstberättigade till kommunfullmäktige i Västerviks kommun var den 1 mars Kommunen är indelad i två valkretsar. Valnämnden har behandlat ärendet vid sammanträde , 7 och beslutat att föreslå oförändrad valkretsindelning inför 2014 års val. Kommunstyrelsens förvaltning har enligt skrivelse 8 oktober 2013 inget ytterligare att tillföra ärendet. Valnämndens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att valkretsindelningen inför 2014 års val av kommunfullmäktige ska vara oförändrad. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla valnämndens förslag. Handlingar i ärendet: Valnämndens beslut Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning Länsstyrelsens skrivelse (Samtliga handlingar utsända tidigare)

22 Antalet ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2013/ Länsstyrelsen har i skrivelse begärt kommunens beslut om vilket antal ledamöter och ersättare som fullmäktige ska ha under nästa mandatperiod. Beslutet ska fattas före utgången av februari månad valåret. Kommunstyrelsen beslutade att remittera länsstyrelsens skrivelse om antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige till samtliga partier för yttrande till kommunstyrelsens förvaltning senast den 30 september Yttranden har inkommit från de sju partierna (C), (FP), (KD), (M), (S), (SD) och (V). I samtliga svar förordas ett oförändrat antal ledamöter och ersättare, dvs. 57 ledamöter samt ersättare enligt det högsta antalet i 5 kap. 4 andra stycket kommunallagen (1991:900), dvs. högst hälften av det antal platser som varje parti får i kommunen. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 2 oktober 2013 att antalet ledamöter och ersättare ska vara oförändrat mot bakgrund av inkomna yttranden. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att antalet ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden ska vara oförändrat, dvs. 57 ledamöter och ersättare enligt det högsta antal som kommunallagen medger. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning med remissyttranden. Länsstyrelsens skrivelse (Samtliga handlingar utsända tidigare)

23 Sammanträdesplan för 2014 Dnr 2013/ Fullmäktiges sammanträden följer numera den praxis som efterhand utvecklats mellan kommunerna i länet, landstinget och regionförbundet. Enligt fullmäktiges arbetsordning ska ordinarie sammanträde hållas varje månad utom i juli och augusti. För varje år bestämmer fullmäktige dag och tid för sammanträdena. Sammanträdena äger rum sista måndagen i månaden. Är denna dag helgdag eller dag före helgdag eller är det befogat av särskilda skäl, hålls sammanträdet på dag som ordföranden bestämmer efter samråd med övriga presidiet. Fullmäktiges presidium har föreslagit följande sammanträdesdatum under jan 24 febr 31 mars 28 april 26 maj 30 juni 29 sept 27 okt 24 nov 15 dec Förslaget följer arbetsordningen med undantaget för decembersammanträdet. Förslaget är avstämt med kommunsekreterare och ekonomichef samt med landstingets och regionförbundets sammanträdesplan i de delar som hittills är beslutade. I regeringens proposition Vital kommunal demokrati föreslås flera ändringar i kommunallagen från den 1 februari Bl. a. föreslås att det nyvalda fullmäktige tillträder redan 15 oktober istället för som tidigare 1 november. Detta innebär att det gamla fullmäktiges sista sammanträde sker den 29 september och att val av presidium och valberedning sker av det nya fullmäktige den 27 oktober.

24 Medborgarförslag om en revision rörande kommunens kostverksamhet Dnr 2013/ Johan Sjökvist, Ankarsrum har väckt ett medborgarförslag om kvaliteten på kosten inom det särskilda boendet i Ankarsrum. Förslagsställaren föreslår att en revision genomförs av kommunens kostverksamhet. Frågeställaren har därefter återkommit med ytterligare en skrivelse i ärendet. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till socialnämnden för beslut och besvarande.

25 Medborgarförslag om att göra något åt björkarna på Bökensved ut mot Idrottsgatan Dnr 2013/ Agneta Lind, ordförande i Västerviks hus nr 21, Västervik har väckt ett medborgarförslag om björkarna på Bökensved. Förslagsställaren anser att björkarna både skymmer utsikten och skräpar ner. Förslaget är att hamla björkarna. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

26 Medborgarförslag om att skapa ett kommunalt månadskort för kollektiva resor i kommunen. Dnr 2013/ Jonas Karlsson, Överum har väckt ett medborgarförslag om att skapa ett kommunalt månadskort för kollektiva resor i kommunen. Förslagsställaren anser att vinsterna är flera om möjligheten finns att lösa ett månadskort bara för resor inom kommunen. Nu krävs att man löser ett månadskort för hela länet för 1120 kr för att resa fritt inom kommunen. I Kalmar finns ett kommunalt månadskort för 480 kr genom ett avtal med KLT. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

27 Medborgarförslag om digitala anslagstavlor på stationerna i Gamleby och Överum Dnr 2013/ Stig Lundh, Gamleby har väckt ett medborgarförslag om att digitala anslagstavlor för tågtider m m bör sättas upp på stationerna i Gamleby och Överum. Frågeställaren återkommer med ett besked från trafikverket om att anslagstavlor ska sättas upp under Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att avskriva medborgarförslaget och lägga ärendet till handlingarna.

28 Medborgarförslag om att få bättre säkerhet i korsningen Östra Kyrkogatan Södra Järnvägsgatan. Dnr 2013/ Martin Kronkvist, Västervik, har väckt ett medborgarförslag om att få bättre säkerhet i korsningen Östra Kyrkogatan och Södra Järnvägsgatan. Förslagsställaren anser att det finns en stor risk att bli påkörd i denna korsning som beskrivs som livsfarlig. Förslaget är att införa trafikljus eller förbättra säkerheten på annat sätt. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

29 Medborgarförslag om att införa 30 km/h från från kommunhuset till S:t Gertruds kyrka Dnr 2013/ Sabina Lindholm, Västervik, har väckt ett medborgarförslag om att införa 30 km/h ner till S:t Gertruds kyrka. Förslagsställaren undrar varför det är 50 km/h förbi två övergångsställen och ett äldreboende och ett gruppboende. Förslaget är sänka hastigheten till 30 km/h. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

30 Medborgarförslag om att namnge en väg i Loftahammar till Åke Strömbergs väg Dnr 2013/ Karl-Gustav Andersson, Loftahammar har väckt ett medborgarförslag om att namnge vägen vid fabriken Wienerbagaren till Åke Strömbergs väg. Bakgrunden är att det är på Åke Strömbergs initiativ som fabriken tillkom på mitten av 1960-talet. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

31 Medborgarförslag om att sätta upp en skylt Kör försiktigt, lekande barn på Gösgatan i Skogshagaområdet. Dnr 2013/ Liselotte Hummelgren, Västervik, har väckt ett medborgarförslag om att sätta upp en skylt där det står Kör försiktigt, lekande barn. Förslagsställaren påpekar att dels att det är många bilar som kör förbi dagligen och ganska fort samt att det är ett generationsskifte på gång i området så det blir fler och fler barnfamiljer. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

32 Medborgarförslag om cykeltrafik på trottoaren på Hallströmsgatan. Dnr 2013/ Bernt Cederberg, Västervik, har väckt ett medborgarförslag om cykeltrafiken på Hallströmsgatans västra trottoar, trots att cykeltrafik där är förbjuden. Detta skapar många incidenter till olyckor, eftersom många fastigheter har utgångar direkt på trottoaren. Förslagsställaren beskriver att kontakt är tagen med trafikingenjör Kristina Hörnqvist kring förslag på åtgärder med att bl. a. sätta upp en stolpe och skylt. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

33 Medborgarförslag om farthindren vid förskolan Ekbacken Dnr 2013/ Olov Klavebäck, Västervik, har väckt ett medborgarförslag om att ta bort farthindren vid förskolan Ekbacken. Förslagsställaren menar att avgaserna har ökat sedan farthindren byggts upp. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

34 Medborgarförslag om att elever ska få betygsätta skolmaten med mobilen Dnr 2013/ Karolina Axelsson, Gamleby har väckt ett medborgarförslag om eleverna får betygsätta skolmaten med sin mobil på en fyrgradig skala. Resultaten kan användas för att avgöra om maträtten ska vara kvar på menyn eller tas bort. Presidiet har berett förslaget. s presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till barn- och utbildningsnämnden för beslut och besvarande.

35 Kommunala befattningar, ersättare i demokratiberedningen Dnr 2013/ Kristina Nilsson (V) har i skrivelse begärt entledigande från uppdraget som ersättare i demokratiberedningen fr o m Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja begärt entledigande samt att till ny ersättare till och med utgången av 2014 utse Mats Molin Skyttegatan 18 C Västervik (V) beslutar att bifalla valberedningens förslag.

36 Kommunala befattningar, ersättare i demokratiberedningen Dnr 2013/ Anna Hertzog (C) har i skrivelse begärt entledigande från uppdraget som ordförande och ledamot i barn- och utbildningsnämnden fr o m Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja begärt entledigande samt att till ny ersättare från till och med utgången av 2014 utse Annette Torstensson xxx xxx xxx (C) beslutar att bifalla valberedningens förslag.

37 Kommunala befattningar, ersättare i demokratiberedningen Dnr 2013/ Jonas Wikström (VDM) har i skrivelse begärt entledigande från uppdraget som ledamot i Västerviks Kraft Elnät AB. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja begärt entledigande samt att till ny ersättare till och med slutet av bolagsstämman 2015 utse xxx xxx xxx xxx (VDM) beslutar att bifalla valberedningens förslag.

38 Kommunala befattningar, ersättare i demokratiberedningen Dnr 2013/ Jonas Wikström (VDM) har i skrivelse begärt entledigande från uppdraget som ledamot i Västervik Miljö & Energi AB. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja begärt entledigande samt att till ny ersättare till och med slutet av bolagsstämman 2015 utse xxx xxx xxx xxx (VDM) beslutar att bifalla valberedningens förslag.

39 Kommunala befattningar, ersättare i valberedningen Dnr 2013/ Benny Johansson (SD) har i skrivelse inkommen begärt entledigande från uppdraget som ersättare i kommunfullmäktiges valberedning. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja begärt entledigande samt att till ny ersättare till och med utgången av 2014 utse xxx xxx xxx xxx (SD) beslutar att bifalla valberedningens förslag.

40 Kommunala befattningar: Benny Johansson, avsägelse som ersättare i kommunfullmäktige Dnr 2013/ Benny Johansson (SD) har i skrivelse inkommen avsagt sig sitt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige. beslutar att bevilja Benny Johansson begärt entledigande, samt att hos länsstyrelsen i Kalmar län anmäla beslutet för ny sammanräkning och för förordnande av ny ersättare för Sverigedemokraterna Paragrafen expedieras till Benny Johansson Länsstyrelsen i Kalmar län, Kalmar Kommunledningskontoret, Inga-Lill Karlsson

41 Anmälningar Benny Johansson (SD) har i skrivelse inkommen begärt entledigande från uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige. Socialnämndens svar på Anitha Källmark Janssons medborgarförslag om mer aktiviteter för de äldre på Guldknappen i Loftahammar. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens svar på Jan Hartmans medborgarförslag om att ingen ska behöva bo närmare ett vindkraftverk än två kilometer. Dnr 2011/ Kommunstyrelsens svar på Lars Cornells medborgarförslag om Översiktsplan 2025 med vindbruksplan. Dnr 2012/ Kommunstyrelsens svar på Lars Cornells medborgarförslag om att kom munfullmäktige ska ta ställning till vissa principfrågor och ändringsförslag i Översiktsplanen Dnr 2012/ Kommunstyrelsens svar på Lars Cornells medborgarförslag om komplettering av vindbruksplanen och dess konsekvensbeskrivning. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens svar på Albin Karlssons medborgarförslag om ett utegym med hävstänger och andra enkla redskap. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens svar på Åsa Bertilssons medborgarförslag om att Amerikavägen i Västervik öppnas för trafik. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens svar på Edvin Wretmans m. fl. medborgarförslag om konstgräs på Tjustvallen i Gamleby. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens svar på Anja Coes medborgarförslag om att cykelbanan från Västerviks centrum förlängs till Näktergalens skola. Dnr 2013/ Ks Anmälningar, forts

42 Kommunstyrelsens svar på Urban Johanssons medborgarförslag om säkrare passage från gångbana till busshållplats i Gamleby. Dnr 2013/ Barn- och utbildningsnämndens svar på Gustav W Jonssons medborgarförslag om förbättring av klassrummen i vissa skolor. Dnr 2013/ Demokratiberedningens mötesanteckningar Dnr 2013/ Demokratiberedningens mötesanteckningar Dnr 2013/ Länsstyrelsens beslut om överklagande av beslut om att anta detaljplan för fastigheterna Slottsholmen 1 m. fl. i Västerviks kommun. Dnr 2013/ Mark- och miljödomstolens dom om detaljplan för fastigheterna Slottsholmen 1 m. fl. i Västerviks kommun. Dnr 2013/ Pressmeddelande från Finansdepartementet om redovisning av partistöd och möjlighet att minska kommunfullmäktige i de minsta kommunerna. Hid 2013/2873 Socialnämndens redovisning av ej verkställda beslut avseende kvartal Dnr 2013/ Yttrande från kommunfullmäktiges presidium om förordnande av tillfällig vikarie för överförmyndare. Dnr 2013/ SKL:s information om demokrati för månaderna februari-augusti 2013.

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 6 (59) 2018-02-26 Kf Ks 54 3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden 2018-2022 Dnr 2016/371-111 Kommunfullmäktige ska enligt kommunallagen

Läs mer

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 7 (31) Ks 335 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018 Dnr 2018/122-109 Enligt kommunallagen 5 kap 35 ska en motion

Läs mer

Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg (C)

Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg (C) 2019-07-08 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 8 juli 2019 kl. 10.00 10.30 Beslutande Dan Nilsson (S), ordf. Malin Wimmerström (S) Marcus Fridlund, (S), tjg. ers. Conny Tyrberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S)

Sammanträdesdatum Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S) 1(7) Plats och tid Rademacherrummet, Stadshuset Klockan 13:00 14:40 Beslutande Insynsledamöter Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S) Bernt-Åke

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (6) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 17 oktober 2018, kl 18:30 Plats: Stora scenen Ålderspresident: Jan Stefanson (KD) Sekreterare: Andrea Andersson Ledamot och ersättare som inte

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: ,

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: , PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-08-22 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön 2017-08-22 kl. 10:00-12.00, 13.00-13.55 Beslutande Yvonne Lorentzson (S) ordförande Bengt Holwaster (MP)

Läs mer

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige 2012-01-26

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige 2012-01-26 Kommunfullmäktige 2012-01-26 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(22) Plats och tid Kil Arena, torsdag 26 januari 2012, kl. 17.00 Föredragningslista Ärende 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, indelning i valkretsar och valdistriktsindelning till valet 2018

Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, indelning i valkretsar och valdistriktsindelning till valet 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2017-08-17 KS 2017/0601 Kommunfullmäktige Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, indelning i valkretsar och valdistriktsindelning till valet 2018

Läs mer

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 Kommunfullmäktige 45 (59) 2018-02-26 Kf Ks 44 27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 I samband med att kommunfullmäktige

Läs mer

TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 50 Inledning Kommunfullmäktige firade 70-års jubileum. Sammanträdet inleddes med tal av ordföranden Hans Lindberg. Därefter uppträdde en stråkkvartett och en

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 13, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 13, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (25) Ärendelista 14 oktober 2013 Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 13, 16-19 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Remiss om

Läs mer

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 31 mars 2019

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 31 mars 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2019-04-15 7 (40) Ks 82 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 31 mars 2019 Dnr 2019/143-109 Enligt kommunallagen 5 kap 35 ska en motion eller

Läs mer

Budget 2016 och ekonomisk planering för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna

Budget 2016 och ekonomisk planering för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 12 (28) 2015-09-28 Kf Ks 263 Budget 2016 och ekonomisk planering 2017-2018 för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna förändrade arvoden politiker

Läs mer

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 Kommunfullmäktige 2012-10-29 Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 80 Allmänhetens frågestund 81 Resultatinformation 2012:2 82 Fastställelse av skattesats för 2013 83 Länsgemensam

Läs mer

Lokal Utsikten, Västerviks Stadshotell, Västervik 21 november 2016 kl

Lokal Utsikten, Västerviks Stadshotell, Västervik 21 november 2016 kl Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Lokal Utsikten, Västerviks Stadshotell, Västervik 21 november 2016 kl. 15.55-16.35 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Sharad

Läs mer

Se nästa sida. Se nästa sida.

Se nästa sida. Se nästa sida. PLATS OCH TID Fagerås bygdegård, torsdag 20 september 2018, kl. 19.00 19.25 BESLUTANDE Se nästa sida. ÖVRIGA Se nästa sida. JUSTERING PLATS OCH TID Kommunhuset 2018-09-26 PARAGRAFER 109-117 UNDERSKRIFTER

Läs mer

Anslag/bevis. Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan

Anslag/bevis. Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan Valnämnden 2017-05-12 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan 8.30-10.15 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Lars-Erik Karlsson (C) Reine Antonér (M) Karl-Johan Wiktorp (L)

Läs mer

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003

12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (59) 2018-02-26 Kf Ks 27 12. Reglemente för den samordnade revisionen i Västerviks kommun ändring Dnr 2018/6-003 Gällande reglemente för den samordnade revisionen

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 4, 6, 9, 13-14, 16, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST

Ärenden till kommunfullmäktige: 4, 6, 9, 13-14, 16, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST Kommunstyrelsen 3 (23) Ärendelista 13 oktober 2014 Ärenden till kommunfullmäktige: 4, 6, 9, 13-14, 16, 17 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4.

Läs mer

Dnr 2015/ Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag , 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län.

Dnr 2015/ Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag , 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 42 (42) 2016-04-25 18. Anmälningar Dnr 2015/309-010 Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag 2016-02-24, 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län.

Läs mer

16. Motion om valkretsindelning för Västerviks kommun vid valet 2018 svar Dnr 2016/

16. Motion om valkretsindelning för Västerviks kommun vid valet 2018 svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 30 (45) 2017-06-19 Kf Ks 205 16. Motion om valkretsindelning för Västerviks kommun vid valet 2018 svar Dnr 2016/314-109 Lars-Inge Karlsson (KD) för Kristdemokraterna

Läs mer

Kungörelse Dnr: Ks 2014/ Val av ordförande, 1:e vice ordförande och 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige för tiden t.o.m.

Kungörelse Dnr: Ks 2014/ Val av ordförande, 1:e vice ordförande och 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige för tiden t.o.m. 2014-10-17 1 (10) Larsen, Kristina Kommunsekreterare Sammanträdesdatum 2014-10-29 Plats Lärcenter, Norrevångsgatan 5, Vellinge (mötessal Bryggan 8) Tid 18:00 Ärendelista 1. Upprop 2. Val av justerare 3.

Läs mer

Sammanträde i kommunstyrelsen

Sammanträde i kommunstyrelsen Kommunstyrelsen KALLELSE KUNGÖRELSE Sammanträde i kommunstyrelsen Tid och plats för sammanträde Måndagen den 10 november 2014, kl. 13.00. Lockvattnet, Västra Storgatan 15, Gnesta Gruppmöten Majoriteten

Läs mer

14. Valkretsindelning vid 2018 års allmänna val yttrande till länsstyrelsen Dnr 2016/

14. Valkretsindelning vid 2018 års allmänna val yttrande till länsstyrelsen Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 27 (45) 2017-06-19 Kf Ks 203 14. Valkretsindelning vid 2018 års allmänna val yttrande till länsstyrelsen Dnr 2016/371-111 Länsstyrelsen i Kalmar län har i skrivelse

Läs mer

12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109

12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (46) 2017-10-30 Kf Ks 311 12. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 Malin Sjölander (M) och Peter Johansson (M) har i skrivelse den 23 januari

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638)

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunledningskontorets

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109

19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (48) 2017-11-27 Kf Kf 237 19. Motion om riktlinjer mot barnäktenskap svar Dnr 2017/27-109 Malin Sjölander (M) och Peter Johansson (M) har i skrivelse den 23 januari

Läs mer

Mejeriet, Vårdträdsplan, Västervik 2 april 2019 kl

Mejeriet, Vårdträdsplan, Västervik 2 april 2019 kl 2019-04-02 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Mejeriet, Vårdträdsplan, Västervik 2 april 2019 kl. 8.30 12.00 Anna Bodjo (MP), ordförande Hans Ellervik (W) Mariann Gustafsson (V) Sverker

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 14 oktober 2015 Kulturhuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 14 oktober 2015 Kulturhuset, kl Kommunfullmäktige KUNGÖRELSE 2015-10-07 Rev. 2015-10-08, 2015-10-12 1(5) Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 14 oktober 2015 Kulturhuset, kl. 18.30 Kl. 19.00 inleds frågestund för allmänheten. Frågor

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med Dnr 48/2013 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige, 3 att gälla från och med 2014-10-15. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (5) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 17 oktober 2018, kl. 18:30 Plats: Stora scenen Ålderspresident: Jan Stefanson (KD) Sekreterare: Andrea Andersson Ledamot och ersättare som inte

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Kommunledningskontoret, Björkhemsvägen 13, kl. 10:00-11:30. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Anders Svensson (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon

Läs mer

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 14 december 2016 kl. 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 181. Upprop och anmälningar

Läs mer

Upprop och val av justerare UTKAST. Efter uppropet utser fullmäktige två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll.

Upprop och val av justerare UTKAST. Efter uppropet utser fullmäktige två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. Kommunfullmäktige 4 (23) Upprop och val av justerare Efter uppropet utser fullmäktige två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. I tur att justera är Angelica Katsanidou (S)

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

16. E-förslag uppföljning och utvärdering

16. E-förslag uppföljning och utvärdering SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 26 (32) Ks 160 16. E-förslag uppföljning och utvärdering Dnr 2014/374-109 Kommunfullmäktige fattade 2016-09-26, 150 beslut om att införa e-förslag och

Läs mer

Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018

Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Datum 2017-08-24 Diarienummer KSN-2016-1303 Valnämnden Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018 Förslag

Läs mer

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets KF Ärende 9 Löpnummer i Politikerrummet: 22 Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets Tjänsteskrivelse 2013-09-30 KS 2012.0210 Handläggare: Karin Jirénius

Läs mer

13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/

13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 25 (46) 2017-10-30 Ks 312 13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/124-109 Elin Landerdahl (M) har 21 mars 2017 lämnat in en motion om giftfri förskola och skola. Motionären

Läs mer

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Bengt Nilsson. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Bengt Nilsson. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (19) Plats och tid Politikerrummet, 2018-01-18, kl. 13.00 16.10 Beslutande Se nästa sida. Övriga närvarande Annika Jansson, Kommunsekreterare, del av 4, 6 Gun Andersson, Administratör, del

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2018-09-27 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ulla Persson Sammanträdesdatum 4 oktober 2018 Plats och tid s sessionssal, kl. 16:00 2018-09-27 2 (7) 1 Dnr KS 1810721-

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare och tid och plats för justering

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare och tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-29 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 29 januari 2015, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1. Upprop 2 Val av två protokolljusterare och tid och plats

Läs mer

19. Motion om samåkningsparkering svar Dnr 2017/10-109

19. Motion om samåkningsparkering svar Dnr 2017/10-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 37 (45) 2017-06-19 Ks 215 19. Motion om samåkningsparkering svar Dnr 2017/10-109 Leif Svensson (V) har i skrivelse 11 januari 2017 väckt en motion om samåkningsparkering.

Läs mer

Bryggarens Teatersalong, Spötorget, Västervik 31 oktober 2011 kl Kommunledningskontoret 8 november 2011

Bryggarens Teatersalong, Spötorget, Västervik 31 oktober 2011 kl Kommunledningskontoret 8 november 2011 Kommunfullmäktige 1 (18) Plats och tid Bryggarens Teatersalong, Spötorget, Västervik 31 oktober 2011 kl. 18 00 19 50 Beslutande Harald Hjalmarsson (M) Solveig Thorngren (S) Denny Åsberg (S) Eva Ahlström

Läs mer

7. Införande av e-förslag i Västerviks kommun samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2014/

7. Införande av e-förslag i Västerviks kommun samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (50) 2016-09-26 Kf Ks 297 7. Införande av e-förslag i Västerviks kommun samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2014/374-109 Kommunfullmäktiges presidium har

Läs mer

15. Valdistriktsindelning vid 2018 års allmänna val yttrande till länsstyrelsen Dnr 2016/

15. Valdistriktsindelning vid 2018 års allmänna val yttrande till länsstyrelsen Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 29 (45) 2017-06-19 Kf Ks 204 15. Valdistriktsindelning vid 2018 års allmänna val yttrande till länsstyrelsen Dnr 2016/371-111 Länsstyrelsen i Kalmar län har i skrivelse

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl

Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl 1 (10) 2017-05-30 Plats och tid Beslutande Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl. 13.00 13.30. Gunnar Jansson (S) ordförande Ann-Margret Knutsson (S) Tomas Sundell (S) Malin

Läs mer

20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/

20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 26 (48) 2017-11-27 Kf Kf 238 20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/124-109 Elin Landerdahl (M) har 21 mars 2017 lämnat in en motion om giftfri förskola och skola. Motionären

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige

Kallelse. Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Torsdagen den 19 april 2018 Kommunfullmäktige 2018-04-19 2 Kommunfullmäktige i Ragunda kommun sammanträder torsdagen den 19 april 2018, kl. 17.00, Anders Olofskolan, Hammarstrand.

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Kommunfullmäktiges arbetsordning

Kommunfullmäktiges arbetsordning Kommunfullmäktiges arbetsordning Dokumentets namn Kommunfullmäktiges arbetsordning Diarienr KS 2018/439 Dokumenttyp Fastställd av Kommunfullmäktige Datum och 2018-10-22 162 paragraf Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN Diarenr Ks 2015-00023 1(10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN 2015-2018 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Ugglehallen kl. 18:00-19:25, 19:55-20:45 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Ulf Bengtsson, kommundirektör Cecilia Håkansson, kommunsekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

Sammanträdestider för kommunfullmäktige mandatperioden Dnr 2018/

Sammanträdestider för kommunfullmäktige mandatperioden Dnr 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 24 (49) 2018-06-04 Ks 230 Sammanträdestider för kommunfullmäktige mandatperioden 2018-2022 Dnr 2018/145-006 Kommunfullmäktige beslutade 2017-10-30, 245 att i samband

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 18.30 20.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M) ordf Gunnar Bengtsson (S) 1:e v ordf Fredrik Jönsson (C) 2:e vice ordf Bedrija

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Kommunhuset 28 februari Underskrifter Sekreterare Paragrafer Johan Hägglund. Tomas Kronståhl. Gunnar Jansson

Kommunhuset 28 februari Underskrifter Sekreterare Paragrafer Johan Hägglund. Tomas Kronståhl. Gunnar Jansson Kommunstyrelsen 1 (6) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 26 februari 2018 kl. 11.00 - ajournering 11.40-11.50 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Conny Tyrberg (C)

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ESKILSTUNA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 1991, att gälla fr o m den 1 januari 1992. Ändring antagen av kommunfullmäktige den 26 augusti 1993,

Läs mer

Protokoll 1 (15) Se nästa sida. Martin Kalén. Albin Karlsson (S) Lars Dekan (SD) Anslag/bevis

Protokoll 1 (15) Se nästa sida. Martin Kalén. Albin Karlsson (S) Lars Dekan (SD) Anslag/bevis Protokoll 1 (15) Plats och tid Kommunhuset - Mårten, 2018-09-11, kl. 17.30-18.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Ann-Charlotte Oredsson, Kultursamordnare Justerade paragrafer 52-60 Justeringens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) Innehållsförteckning: 42 Godkännande av kungörelse. 43 Godkännande av dagordning. 44 Politiska uppdrag; ny M-ersättare och V-ersättare, kommunfullmäktige 2014-2018. 45

Läs mer

Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018

Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018 KF 215 9 oktober 2017 Diarienummer KSN-2016-1303 Kommunfullmäktige Motion av Jonas Segersam m fl (alla KD) om kommunens indelning i valkretsar vid valet 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(10) Plats och tid Svedala kommunhus, mötessal Aggarp, tisdagen den 5 september 2017 Kl 18.00-19.00 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande Sida 1/9 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 18.30 20.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Gunnar Bengtsson (S), 1:e vice ordförande Fredrik Jönsson (C),

Läs mer

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare samt dag för justering

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare samt dag för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-10-29 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 29 oktober 2015, 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två protokolljusterare samt dag för justering

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige OBS! Lokal KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. Tid: Måndag 3 november 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Obs! Ändrad plats NR ÄRENDE DNR

Sammanträdesdatum Obs! Ändrad plats NR ÄRENDE DNR KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-09-20 PLATS OCH TID Fagerås bygdegård, torsdag 20 september 2018, 19.00 Obs! Ändrad plats FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två protokollsjusterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl Kommunstyrelsen 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl. 15.15 16.50 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Mats Hugosson

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-03-14 1 (1) Sida 45 KS/2016:25 Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige 1(10) Antagen av kommunfullmäktige 1992-02-12, 41, Dnr 3/92.003 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-12-06, 57, Dnr 127/06.003 Reviderad av kommunfullmäktige 2009-02-25, 321, Dnr 118/08.003 Reviderad av

Läs mer

Upprop och val av justerare

Upprop och val av justerare Kommunfullmäktige 4 (45) Upprop och val av justerare Efter uppropet utser fullmäktige två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. I tur att justerar är: Linnea Jansson (M) och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

17. Motion om att införa dagsammanträden för kommunfullmäktige i Västerviks kommun svar Dnr 2016/

17. Motion om att införa dagsammanträden för kommunfullmäktige i Västerviks kommun svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 32 (45) 2017-06-19 Kf Ks 195 17. Motion om att införa dagsammanträden för kommunfullmäktige i Västerviks kommun svar Dnr 2016/313-109 Sverker Thorén (L) har 26 september

Läs mer

regel plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regler för kommunfullmäktiges arbetsordning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

regel plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regler för kommunfullmäktiges arbetsordning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan policy regel regler för kommunfullmäktiges arbetsordning program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-05-18 86 Ansvarig:

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-02-12 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Arbetsordning för kommunfullmäktige Dnr: KS 2018-67 Typ av dokument: Arbetsordning Handläggare: Linda Ökvist, kommunsekreterare Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Kungörelse Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen)

Kungörelse Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) 1(14) 2010-12-07 Kommunstyrelseförvaltningen Kommunsekreterare Svensson, Ingegerd Tfn 040-42 5151 Sammanträdesdatum Plats Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) Tid 18:00 Ärendelista 1. Upprop

Läs mer

U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/288 2018/11 2014-11-03 2018-01-29 Kf 2014-11-03 96 Kf 2018-01-29 14 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Innehåll Antalet ledamöter... 2 Ordförande och vice ordförande... 2 Presidiets

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 5 november 2018 klockan 18.30 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anders Griph (KD), Isabelle Tiderblom (KD), Ludwig

Läs mer

fft! /J;a./J t?k&~ Marcus Andersson ~R/~?--- Varbergs kommun Valnämnden Sammanträdesprotokoll Plats och tid Beslutande Ersättareej tjänstgörande

fft! /J;a./J t?k&~ Marcus Andersson ~R/~?--- Varbergs kommun Valnämnden Sammanträdesprotokoll Plats och tid Beslutande Ersättareej tjänstgörande 1-5 Plats och tid ande Stadshuset, sammanträdesrum A2, kl. 8.30-9.00 Ulf Prahl, (C) Inger Karlsson, (S) Andreas Björklund, (M) Lennaii Andren, (M) Karl-Johan Wiktorp, (FP) Vivi-Anne Karlsson, (S) Folke

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Politikerrummet, kommunhuset, 2018-09-13, kl. 13.00 14.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Christian Björkqvist, kanslichef, sekreterare Justerade paragrafer 36-41

Läs mer

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum Val av två protokolljusterare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-04-22 PLATS OCH TID KilArena, onsdag 22 april 2015, 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Upprop 2 Val av två protokolljusterare

Läs mer