Mer om utbildningen, utbildningsplan och anmälningsinformation hittar du på HBs söksidor: Vill studera

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mer om utbildningen, utbildningsplan och anmälningsinformation hittar du på HBs söksidor: Vill studera"

Transkript

1 Sjuksköterska Du som väljer att utbilda dig till sjuksköterska går en spännande framtid till mötes. Som sjuksköterska befinner du dig i ett arbetsområde i ständig förändring med många karriärmöjligheter. Mycket praktik Alla våra sjuksköterskestudenter får 28 veckors praktik under de tre studieåren. Du kommer att genomföra din praktik på någon av våra populära utbildningsvårdavdelningar, på något av de närliggande sjukhusen och inom kommunal hälso- och sjukvård. Läs mer om verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Utbildningsvårdavdelningar (UVA) Vi har i samarbete med Södra Älvsborgs sjukhus fyra utbildningsvårdavdelningar och med Alingsås kommun en utbildningsenhet inom vård- och äldreomsorg. Där har studenten, genom ett speciellt framtaget koncept med kvalificerade handledare och lärare, ökade möjligheter till reflektion och återkoppling mellan teori och praktik i sin utbildning. Läs mer om våra utbildningsvårdavdelningar» Studera utomlands Vi samarbetar med flera universitet i Norden och Europa och har även samarbetsavtal med universitet i bland annat Costa Rica och Indonesien. Du kan göra någon av praktikperioderna utomlands. Mer information om utlandsstudier via VHB. Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och läses helfart under 3 år. Sjuksköterskeutbildningen startar varje termin. Mer om utbildningen, utbildningsplan och anmälningsinformation hittar du på HBs söksidor: Vill studera Utbildningens upplägg Översikt Principskissen ger dig en översikt över utbildningen och ungefärlig läsordning för de olika kurserna (för exakt tidsordning på kurserna, se kursutlägg per termin). Översikt över utbildningen

2 Kursutlägg Kursutläggen visar mer detaljerat hur teoridelar och praktikveckor är fördelade över terminerna under utbildningen Vårterminen 2013 Höstterminen 2012 Vårterminen 2012 Höstterminen 2011 Vårterminen 2011 Höstterminen 2010 Vårterminen 2010 Deldiscipliner I programmets teoretiska och kliniska professionskurser studeras ämnena Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad omfattande 135 högskolepoäng (hp) och Medicinsk vetenskap omfattande 45 hp. Samtliga kurser har en tydlig professionsinriktning. Karriärmöjligheter Som legitimerad sjuksköterska har du ett brett arbetsområde. Du ska finnas till för patienter och deras anhöriga i samverkan med många andra yrkesgrupper för att ge behandling och omvårdnad. Sjuksköterskor arbetar också som arbetsledare, verksamhetschefer samt inom hälsoförebyggande verksamheter. Du kan också arbeta utomlands t.ex. genom att söka internationella uppdrag. Efter din examen har du stora valmöjligheter när det gäller vidareutbildning. Du kan bl.a. läsa till specialistsjuksköterska inom något område eller gå vidare till forskarstudier. Utbildningsvårdavdelning (UVA) Vår ambition är att varje student en gång under sin studietid ska få göra sin Verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på en utbildningsvårdavdelning (UVA). UVA har en miljö där vårdande och lärande förenas och UVA:s huvudsakliga syfte är att höja kvaliteten i sjuksköterskestudenternas VFU genom att med ett väl utvecklat UVA-koncept integrera teori och praktik.

3 På UVA används en av Västra Götalands Regionen framtagen handledningsmodell som bygger på att bashandledare och huvudhandledare är viktiga resurser för studenterna. Till varje UVA finns också en klinisk adjunkt och en klinisk lektor knuten där adjunkten har det yttersta pedagogiska ansvaret och lektorn finns som vetenskaplig- och pedagogisk resurs. Institutionen för Vårdvetenskap vid Högskolan i Borås (VHB), Södra Älvsborgs Sjukhus(SÄS) och Alingsås kommun har i samverkan utvecklat UVA. På SÄS finns det UVA inom medicinsk vård, ortopedisk vård, rehabiliterande vård och psykiatrisk vård. UVA inom kommunal vård är förlagd till Alingsås. UVA-konceptet En UVA har en miljö där vårdande och lärande kan förenas genom reflekterande handledning. UVA karaktäriseras av att patientperspektivet är tongivande och vården av patienten och studentens lärande tar sin utgångspunkt i patientens berättelse. Vårdvetenskapliga och medicinska kunskaper ligger till grund för vårdandet och man lägger stor vikt vid att studenterna både tillägnar sig och tillämpar dessa kunskaper i det patientnära arbetet. På en UVA får studenterna träna på att samarbeta med olika personalkategorier för att åstadkomma optimal vård för patienten ur ett helhetsperspektiv. Här får man som student också använda sig av olika metoder för att nå ett lärande eftersom det på UVA finns goda förutsättningar för utveckling av olika lärandestrategier. Studenterna på UVA erbjuds kontinuerligt tid för reflektion eftersom man här betonar att reflexionen har stor betydelse för inlärning. På UVA läggs också stor vikt vid att studenten ska kunna se sina egna framsteg i sin utveckling. UVA präglas av en studiemiljö som stimulerar till utveckling och forskning. Studenterna på en UVA har tillgång till handledare med hög handledarkompetens och på varje UVA finns huvudhandledare, bashandledare, klinisk lärare samt klinisk lektor. Miljön på UVA kännetecknas av: En uttalad vårdvetenskaplig grund för vårdarbetet där patientperspektivet är tongivande Fokus på att patienten ska vara delaktig i sin vård En reflekterande hållning hos vårdarna Ett livsvärldsperspektiv som referensram för lärande och handledning Tydliga strategier för vårdande och lärande som parallella företeelser Förutsättningar för utveckling av olika lärandestrategier Kvalificerad handledning Tydlig progression i lärandet Gynnsamma förutsättningar för utveckling och forskning som gynnar en aktiv utveckling av patientens vård Fokus på hur olika vårdkompetenser tillsammans kan åstadkomma optimal vård för patienten ur ett helhetsperspektiv. För mer information om UVA-konceptets olika delar: Kännetecken för UVA.pdf Här nedan hittar du några filmer som beskriver vad en UVA är och vad som händer där:

4 Utveckling av kunskap om kompetens och lärande i vården Det pedagogiska stödet på UVA Utbildningsvårdsavdelning (UVA) Medicinsk UVA Medicinsk utbildningsvårdsavdelning (Med UVA) består av en Medicinsk avdelning (avd 4) med 20 vårdplatser. På Med UVA är studenterna inte knutna till en personlig handledare utan de följer ett vårdlag. I varje vårdlag arbetar en sjuksköterska och en undersköterska i par. Vårdlaget har ansvar för en patientgrupp. Studenten gör sin verksamhets förlagda utbildning på Med UVA under andra och fjärde terminen. Under termin 2 ligger fokus på grundläggande omvårdnad där sjuksköterskan och undersköterskan är handledare. Sjuksköterskan har huvudansvaret. Progressionen visar sig i att studenterna efter hand får ta ett allt större ansvar för den grundläggande omvårdnaden för en eller flera patienter. För termin 4 studenter sker en successiv progression i utveckling av kunskaper och förmågor som leder till att de i slutet av praktikperioden kan ta ansvar för hela omvårdnadsprocessen avseende en eller flera patienter. I viss mån arbetar studenter i termin 2 och termin 4 i par i omvårdnadsarbetet av patienter. Specifikt för Med UVA: Studenten arbetar dagligen med ett speciellt utarbetat reflektionsblad. Skriftlig reflektion av dagen görs av studenten och sen ska handledaren skriftligt reflektera tillbaka till studenten. Seminarier med vårdvetenskapliga teman där studenten skriver ner en händelse som sedan reflekteras över i grupp (leds av adjunkt) Case med studenterna (leds av adjunkt) Kontinuerligt utbildningar för både studenter och personal (adjunkt och övrig personal). Reflekterande grupphandledning med personalen (leds av adjunkt) Artikelgranskning eller kompetensutveckling för all personal 4-5 gånger per termin (leds av Klinisk lektor/adjunkt). Ortopedisk utbildningsvårdavdelning Ortoped-UVA finns i team 1 på Ortopedavdelning E 51 på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS). Ortoped-UVA har 7-8 vårdplatser för patienter med en ortopedisk diagnos, planerad såväl som akut ortopedi. På avdelningen arbetar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare.

5 Även sjukgymnast och arbetsterapeut är knutna till avdelningen. Ortoped-UVA är ett samarbete mellan Högskolan i Borås och SÄS. Två kliniska adjunkter och en klinisk lektor är knutna till enheten. Studenten som går sista terminen gör tio dagars verksamhetsförlagd utbildning. Redan från första dagen tar studenten ansvar för egna patienter. Studenten har ett primärt omvårdnadsansvar för två till tre patienter. Studenten förväntas planera, utföra, utvärdera, dokumentera och reflektera kring patientens omvårdnad. Det ges regelbundet tillfälle för reflektion med fokus på studentens upplevelser och erfarenheter i vårdandet. Under de sista fem dagarna görs en examination av studentens kliniska kompetens. Verktyget för denna examination är ett instrument. Både student och handledare gör en bedömning av studentens prestationer. Dessa dokumenteras i en dagbok som är underlag vid det avslutande examinationssamtalet där även den kliniska adjunkten är med. En tillåtande miljö eftersträvas på UVA där alla frågor kan och får ställas. Handledaren ger kontinuerlig feedback till studenten som uppmuntras till eftertanke och reflektion. Studenterna arbetar tillsammans med andra studenter, tränar sig i kommunikation och arbetsfördelning samt ser varandra som resurser. Målsättningen är att studenten upplever UVA som om det är deras egen avdelning. Kontakt Huvudhandledare Eva-Britt Wüstenhagen Tfn E-post: eva-britt.wustenhagen@vgregion.se Kerstin Dagborn Tfn E-post: kerstin.dagborn@hb.se Christina Olofsson Tfn E-post: christina.olofsson@hb.se Klinisk lektor Susanne Knutsson Tfn E-post: susanne.knutsson@hb.se Rehabiliteringsklinikens utbildningsvårdavdelning Rehabiliteringsklinikens utbildningsvårdavdelning (Rehab UVA) består av två vårdavdelningar med totalt 37 vårdplatser. Studenten gör sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Rehab UVA under sin andra termin

6 och då handlar VFU främst om att lära sig att möta och tillgodose patientens basala omvårdnadsbehov. På Rehab UVA är studenterna inte knutna till en personlig handledare utan följer ett vårteam som ansvarar för en patientgrupp. Vårdteamet består av sjuksköterska och undersköterska som båda handleder studenten. Fokus ligger på grundläggande omvårdnad. Progressionen visar sig i att studenterna efter hand får ta ett allt större ansvar för den grundläggande omvårdnaden för en eller flera patienter. Specifikt för Rehab UVA Reflektionen har en central plats vid lärandet och sker dagligen mellan student och handledare samt varje vecka mellan studerande och klinisk adjunkt. Studenten arbetar dagligen med ett speciellt utarbetat reflektionsblad. Skriftlig reflektion av dagen görs av studenten, handledaren lämnar därefter skriftlig reflektion tillbaka till studenten. har varje vecka reflekterande grupphandledning med personal. Varje vecka arbetar studenterna med casemetoden utifrån en patientberättelse där man reflekterar omkring en omvårdnadssituation med vårdvetenskaplig förankring tillsammans med adjunkt och huvudhandledare. Kontinuerliga utbildningar i både vårdvetenskap och medicinsk vetenskap för både studenter och personal (adjunkt och övrig personal). Psykiatrisk utbildningsvårdavdelning Psykiatrisk utbildningsvårdavdelning består av två vårdavdelningar, båda inriktade på att vårda patienter med förstämningssyndrom. Avdelningarna har sammanlagt 28 vårdplatser. På avd 1 arbetar personalen i lag. På avd 3 finns det en UVA enhet och där arbetar tre skötare, två sjuksköterskor och en huvudhandledare. Verksamhetsförlagda utbildning (VFU) inom psykiatrin blir aktuellt för studenterna under termin 4. På Psyk UVA sker en utökad integrering mellan teori och vårdpraxis genom att kursinnehållet i psykiatrisk vård inhämtas i sin helhet på UVA. Konkret innebär detta att både teori och praktik görs på Psyk UVA. Undervisningen sker i tre steg; teoretisk genomgång, praktiskt genomförande, teoretisk uppföljning. Specifikt för Psyk UVA En pedagogisk grundsyn som lyfter fram studenten som aktivt kunskapssökande och som betonar att lärandet sker i relationen i det vårdande sammanhanget där studenter, vårdare och patienter är involverade Studenter deltar i föreläsningar och uppföljande seminarium med reflektion som tar sin utgångspunkt i patientens berättelse Majoriteten av vårdpersonalen har gått en skräddarsydd handledarutbildning benämnd Studenthandledarutbildning med inriktning mot psykiatrisk utbildningsvårdavdelning Adjunkter har 1,5 tim processhandledning med bashandledarna och huvudhandledarna per vecka. Adjunkter har reflektion med handledarna 1 gång i veckan

7 KUVO - Kommunal utbildningsenhet i Alingsås Utbildningsenheten i Alingsås kommun som kallas för KUVO ( har sitt centrum påkvarnbackens rehabiliteringscentrum ( )i Alingsås. Här finns huvudhandledaren placerad och studenterna samlas där bland annat för introduktion. I den kommunala hemsjukvården finns det ca 800 vårdtagare och drygt hälften av dessa bor på särskilt boende. Det finns ca 70 sjuksköterskor som är placerade på olika boenden inom kommunen. Utbildningsenheten har ca 13 utbildade bashandledare kopplade till utbildningsenheten. Bashandledarna kan ha ansvar för antingen korttidsboende, särskilt boende (inneområde) eller ordinärt boende (uteområde) och vissa har båda ute och inne. Sjuksköterskestudenter gör sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på KUVO i termin 5 tillsammans med en sjuksköterska/distriktssköterska och fördelas över de olika områdena Centrum, Haga, Tuve, Hemsjö eller Sollebrunn. Specifikt för KUVO Gemensam introduktion med studenterna vid VFU:ns början Aktivt arbete med frågeställningar som finns beskrivna i den studiehandledning som handledarna arbetat fram utifrån kursplanen Varje student får en personlig bashandledare som tillsammans med studenten planerar hur praktiken ska genomföras så att studenten når sitt mål Reflektion över hemmets etik, estetik samt betydelse i vårdandet Träning i att arbeta med riskförebyggande åtgärder gällande hygien, fallrisk, risk för trycksår samt risk för undernäring Schemalagd reflektion i grupp tillsammans med adjunkten Utvärdering med bashandledarna Handledning och stöd till bashandledarna Läs mer på: KUVO folder KUVO En lärande miljö Kontakt Medicinsk UVA Huvudhandledare Teija Fredenlund teija.fredenlund@vgregion.se

8 Klinisk lektor Susanne Knutsson Lena Hedegärd Elisabeth Lindberg Ortopedisk UVA Huvudhandledare Klinisk lektor Eva-Britt Wüstenhagen Susanne Knutsson Christina Olofsson Kerstin Dagborn Rehabiliterande UVA Huvudhandledare Klinisk lektor Patrice Anderberg Eva Persson Eva Fransson Anna Kängström

9 Psykiatrisk UVA Huvudhandledare Avd 1 Huvudhandledare Avd 3 Linda Karlsson linda.l.karlsson@vgregion.se Linda Karlsson linda.l.karlsson@vgregion.se Stefan Gustavsson stefan.gustavsson@hb.se Kommunal utbildningsenhet i Alingsås Huvudhandledare Klinisk lektor Carina Carlson , carina.carlson@alingsas.se Ann-Britt Thorén ann-britt.thoren@hb.se Sara Larsson Fällman sara.larsson@hb.se FAQ - Vanliga frågor Här har vi samlat svar på frågor vi ofta får i samband med sjuksköterskeutbildningen. Vi har även en FAQ-sida för frågor som rör våra övriga utbildningar och fristående kurser. Antagning och behörighet Hur vet jag om jag är behörig? För sjuksköterskeutbildingen gäller Grundläggande behörighet samt lägst betyg G/3 i Ma B, Nk

10 B och Sh A (Områdesbehörighet 16). Läs mer om behörighet på studera.nu. Du kan även kontakta vår studievägledare om du har fler frågor. Hur svårt är det att bli antagen? Vilka betyg krävs? Det varierar. För att få en ungefärlig uppfattning kan du titta på antagningsstatistiken från föregående terminer. Jag har blivit antagen till sjuksköterskeutbildningen, hur tackar jag ja till min plats? Följ instruktionerna om att tacka ja på "Mina sidor" på studera.nu Hur många reserver tar ni in varje termin? Det är omöjligt att uppskatta. Det varierar från termin till termin beroende på hur många som tackar nej/hoppar av/får en plats på annat lärosäte etc. Jag har hört att man som reserv kan komma till uppropet och få en studieplats ifall någon annan inte dyker upp? Nej. Vi antar reserver i turordning enligt reservlistan. Ökar det mina chanser att bli reservantagen om jag ringer direkt till er och påtalar mitt intresse innan kursstart? Nej. Vi antar reserver i turordning enligt reservlistan. Utbildningens upplägg Jag är antagen men kan inte komma den första veckan. Hur gör jag? Meddela oss att du vill behålla din plats, men att du kommer senare. E-post: inst.vhb@hb.se Måste jag ha köpt all litteratur redan till den första dagen på utbildningen? Nej, vi rekommenderar att du väntar tills efter uppropet första dagen. Var ser jag schemat för den första kursen? Schemat publiceras på institutionens hemsida en tid före terminsstart under sidorna för nya studenter. Hur många timmar måste jag vara i skolan varje vecka? I de flesta kurser är få moment obligatoriska, men innehållet i momenten examineras under kursens gång. Under verksamhetsförlagd utbildning (praktiken) är kravet att studenten deltar 35 timmar per vecka. Jag har tänkt åka utomlands. När är det lov? Det finns inga officiella lovdagar. Se schema för dina kurser. Jag bor i Göteborg, är det möjligt att gå utbildningen och pendla? Ja, det är många som pendlar mellan Göteborg och Borås. Det finns bra kommunikationer med både bussar och tåg. För mer information om tider, se kommunikationer ellervästtrafiks webbsida.

11 Jag har ett funktionshinder, vad finns det för möjligtheter till stöd för att underlätta mina studier? Se mer under Högskolans sidor Stöd och hjälp Jag skulle vilja studera utomlands under min utbildning till sjuksköterska. Är det möjligt? Ja, vi har avtal med flera lärosäten utomlands. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på våra studentsidor. Jag har hört att jag är klar undersköterska efter tre terminer. Stämmer det? Nej. Undersköterskeutbildningen ges på gymnasienivå och vi har inga synpunkter på när en ssk-student hos oss kan anses ha de kunskaper som en undersköterska har. Begär ett studieintyg från för eventuella arbetsgivare. Jag har klarat alla poäng i en kurs. Varför står det att den är oavslutad? Kursen avslutas först efter att examinator (lektor alt. professor) signerat Resultat på hel kursdokumentet. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/Praktik Hur många veckor gör jag VFU under utbildningen? Totalt 28 veckor. Kan jag välja själv var jag vill göra min VFU? Nej. För mer information, se våra VFU-sidor.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. KVALITETSKRITERIER för den gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. Uppsala kommun och Uppsala Universitet 2009 01 01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Studentcentrerat

Läs mer

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn:

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn: Kursrapport Kursens namn: Inom program /fristående: Kursansvarig: Kurstid: (ex: V34 V44 Ht05) Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp Sjuksköterskeprogrammet SSK 10 Eva Fransson Anna Kängström V39

Läs mer

Utbildningsvårdavdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus och Sektionen för Vårdvetenskap vid Akademin för Hälsa, Arbetsliv och Välfärd, Högskolan i Borås

Utbildningsvårdavdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus och Sektionen för Vårdvetenskap vid Akademin för Hälsa, Arbetsliv och Välfärd, Högskolan i Borås Utbildningsvårdavdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus och Sektionen för Vårdvetenskap vid Akademin för Hälsa, Arbetsliv och Välfärd, Högskolan i Borås Utbildningsvårdavdelning (UVA) är en vårdande och lärande

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet. Uppsala kommun och Uppsala universitet (5)

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet. Uppsala kommun och Uppsala universitet (5) 1 (5) KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning på fysioterapeutprogrammet Uppsala kommun och Uppsala universitet 2018 2020 2 (5) Innehåll KVALITETSKRITERIER... 3 Inledning... 3 Förutsättningar...

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning..

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Institutionen för hälsa och lärande Sjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Kursansvariga OM124G Stina Thorstensson, stina.thorstensson@his.se

Läs mer

Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg: ÄO, Korttids: KT, Särskilt boende: SÄBO, Hälso- och sjukvård i hemmet: HSiH

Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg: ÄO, Korttids: KT, Särskilt boende: SÄBO, Hälso- och sjukvård i hemmet: HSiH Sid 1 (8) Bilaga 1 Volym Följande maxtak VFU-platser kan erbjudas inom Robertsfors kommun. Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg: ÄO, Korttids: KT, Särskilt boende: SÄBO, Hälso- och sjukvård i hemmet:

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Sektionen för Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Vårterminen 2011 Period 1 Senast reviderad 2011-01-10 Anna

Läs mer

13 studenter, 2 veckor/student

13 studenter, 2 veckor/student Sid 1 (9) Bilaga 1 Volym Följande maxtak VFU-platser kan erbjudas inom Umeå kommun. Praktiksamordnare Umeå kommun meddelar utbildningarna fördelningen av platserna enligt datumstruktur 3. Fördelningen

Läs mer

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik 2009-07-17 KVALITETSKRITERIER för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Lycksele kommun.

Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Lycksele kommun. Sid 1 (9) Bilaga 1 volym Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Lycksele kommun. Förklaringar förkortningar: Särskilt boende äldre (SÄBO), Hemsjukvård (HS),

Läs mer

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning - Arbetsterapeut- och fysioterapeutprogrammen (beslut i PRAST )

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning - Arbetsterapeut- och fysioterapeutprogrammen (beslut i PRAST ) Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning - Arbetsterapeut- och fysioterapeutprogrammen (beslut i PRAST 2013-12-13) Huvudhandledare med följande kompetens tillhandhålls: Magisterexamen

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 201511232

Läs mer

Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg/Särskilt boende: SÄBO, Hemsjukvård: HSV, LSS och Psykosociala vuxenenheten: PSV

Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg/Särskilt boende: SÄBO, Hemsjukvård: HSV, LSS och Psykosociala vuxenenheten: PSV Sid 1 (9) Bilaga 1 Volym Följande maxtak VFU-platser kan erbjudas inom Örnsköldsviks kommun. Praktiksamordnare Örnsköldsviks kommun meddelar utbildningarna fördelningen av platserna enligt datumstruktur

Läs mer

1 (7) KVALITETSKRITERIER

1 (7) KVALITETSKRITERIER 1 (7) KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterskeprogrammen, röntgensjuksköterskeprogrammet, barnmorskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogrammet Uppsala kommun och Uppsala

Läs mer

Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Vindelns kommun.

Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Vindelns kommun. Sid 1 (8) Bilaga 1 Volym Reviderad 160202 Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Vindelns kommun. Arbetsterapeuter (per termin) Termin 4 Termin 6 1 studenter/termin

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

Kamratlärande Avd 1 kirurgen Hudiksvall. regiongavleborg.se

Kamratlärande Avd 1 kirurgen Hudiksvall. regiongavleborg.se Kamratlärande Avd 1 kirurgen Hudiksvall Historik Idéer när jag fick uppdraget som huvudhandledare på avd 1 om förbättringar. VFU konferens i Skövde 2013 gav mig lite idéer. Tanken var att anpassa kamrathandledning

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp Nursing Science BA (B), Primary Health Care III - Psychiatric Nursing Practice, 15

Läs mer

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens läns landsting - Arbetsterapeut- och sjukgymnastprogrammen

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens läns landsting - Arbetsterapeut- och sjukgymnastprogrammen Bilaga till 2 i avtalet mellan Umeå universitet och Västerbottensläns landsting rörande verksamhetsförlag utbildning Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

KUA - Malmö Klinisk utbildningsavdelning. Skånes Universitetssjukvård/ Malmö

KUA - Malmö Klinisk utbildningsavdelning. Skånes Universitetssjukvård/ Malmö KUA - Malmö Klinisk utbildningsavdelning Skånes Universitetssjukvård/ Malmö Fastställd 2012-08-23 Reviderad 2015-01-15 Charlotte Gillrell, Sara Halldèn, Liselott Persson, Monika Vestling Kurs- och momentansvariga

Läs mer

En kort presentation av. Sjuksköterskeutbildningen på Högskolan i Borås

En kort presentation av. Sjuksköterskeutbildningen på Högskolan i Borås En kort presentation av Sjuksköterskeutbildningen på Högskolan i Borås År 1: Fyra kurser Hela utbildningen Introduktion till vårdvetenskap Humanbiologi Mikrobiologi och vårdhygien Allmän omvårdnad År 2:

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4350 Omvårdnad vid hälsa och ohälsa, 30 högskolepoäng Nursing in health and illness, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för vårdvetenskap

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Pedagogiska arbetsformer

Pedagogiska arbetsformer Pedagogiska arbetsformer Att utbilda sig till sjuksköterska ställer krav på att du som student tillägnar dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att vårda människor i livets alla skeden. Därför

Läs mer

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö=

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö= ríäáäçåáåöëéä~åñ ê aåêdontunulnm mêçöê~ããéíñ êâçãéäéííéê~åçéìíäáäçåáåö Ñ êä â~êéãéçìíä åçëâéñ~ãéå SMÜ ÖëâçäÉéç åö `çãéäéãéåí~êómêçöê~ããéñçêmüóëáåá~åëïáíü~ jéçáå~äaéöêééñêçãçìíëáçéíüébrlbbp~åç pïáíòéêä~åç

Läs mer

Studiehandledning Omvårdnad med.- o kir. sjukdomstillstånd, O0056H Omvårdnad, 15 Hp

Studiehandledning Omvårdnad med.- o kir. sjukdomstillstånd, O0056H Omvårdnad, 15 Hp Institutionen för hälsovetenskap Avdelningen för omvårdnad Studiehandledning Omvårdnad med.- o kir. sjukdomstillstånd, O0056H Omvårdnad, 15 Hp Sjuksköterskeprogrammet Termin 6: ht 2012 Kursansvarig: Åsa

Läs mer

Handledningsmodell i sjuksköterskeprogrammet under verksamhetsförlagd utbildning inom kommunal vård och omsorg

Handledningsmodell i sjuksköterskeprogrammet under verksamhetsförlagd utbildning inom kommunal vård och omsorg Handledningsmodell i sjuksköterskeprogrammet under verksamhetsförlagd utbildning inom kommunal vård och omsorg 2007-12-03, justerad 101209 1 INTRODUKTION Att skapa högskolemässig kvalitet i den verksamhetsförlagda

Läs mer

Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 credits

Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 credits Dnr: G 2012/218 Utbildningsplan för Röntgensjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelse 2007-11-01 Reviderad

Läs mer

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens läns landsting - Arbetsterapeut- och

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens läns landsting - Arbetsterapeut- och 2010-11-23 Bilaga till 2 i avtalet mellan Umeå universitet och Västerbottensläns landsting rörande verksamhetsförlag utbildning Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom

Läs mer

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör en betydande del av sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn:

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn: Kursrapport Kursens namn: Inom program /fristående: Kursansvarig: Kurstid: (ex: V34 V44 Ht05) Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp Sjuksköterskeprogrammet SSK 13 Eva Fransson Anna Kängström V 07-

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten OPSR14, Perioperativ omvårdnad med inriktning operationssjukvård V, 7,5 högskolepoäng Perioperative Room Nursing V, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp () Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 80 Bachelor Programme of Science in Nursing, 80 Credits. Kod, omfattning och fastställande Programkod VPNU Omfattning: 80 Utbildningsnivå: Grundnivå Beslut:

Läs mer

Beskrivning av Klinisk undervisningsavdelning (KUA)

Beskrivning av Klinisk undervisningsavdelning (KUA) INFORMATION 1 (5) INLEDNING Det övergripande syftet med klinisk undervisningsavdelning (KUA) är att du som student ska få träning i teamarbete kring vård, omvårdnad och rehabilitering. Med patienten i

Läs mer

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Riktlinjer för studenthandledning i verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under termin 5

Riktlinjer för studenthandledning i verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under termin 5 Riktlinjer för studenthandledning i verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under termin 5 I samarbete mellan Institutionen för Neurovetenskap och Fysiologi/ Rehabilitering/ Fysioterapi och sjukgymnaster inom

Läs mer

Specifika KVALITETSKRITERIER

Specifika KVALITETSKRITERIER 2017-11-17 Specifika KVALITETSKRITERIER för studenter på kursen Läkemedel och äldre (7,5hp) Uppsala kommun och Uppsala universitet 2018-2020 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Organisation och ansvar

Läs mer

Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp

Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp Nursing Science BA (C), General Health Care Nursing Practise IV, 15 Credits Allmänna data om kursen

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp

Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp Nursing Science Ba (A), Health and Ill Health I 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

Avtal gällande verksamhetsförlagd utbildning inom elevhälsa med medicinsk inriktning

Avtal gällande verksamhetsförlagd utbildning inom elevhälsa med medicinsk inriktning KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Brundin Marie-Louise Datum 2014-01-22 Diarienummer UAN 2014-0060.23 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Avtal gällande verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Institutionen för kvinnors och barns hälsa Enheten för reproduktiv hälsa Barnmorskeprogrammet STUDIEHANDLEDNING

Institutionen för kvinnors och barns hälsa Enheten för reproduktiv hälsa Barnmorskeprogrammet STUDIEHANDLEDNING Institutionen för kvinnors och barns hälsa Enheten för reproduktiv hälsa Barnmorskeprogrammet STUDIEHANDLEDNING Kurs: Barnmorskeledd graviditets-, förlossnings- och eftervård 7,5 hp 1 Mål Se kursplan Innehåll

Läs mer

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp () Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 80 Bachelor Programme of Science in Nursing, 80 Credits. Kod, omfattning och fastställande Programkod VPSN Omfattning: 80 Utbildningsnivå: Grundnivå Beslut:

Läs mer

Utbildningsplan för Röntgensjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 higher education credits

Utbildningsplan för Röntgensjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 higher education credits Dnr G217 4354/07 Utbildningsplan för Röntgensjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Diagnostic Radiology Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelse 2007-11-01

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten RSJD22, Radiografi VI: Specifika undersökningar och interventioner, 25 högskolepoäng Radiography VI: Specific Radiographic Examinations and Interventions, 25 credits Grundnivå / First

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen Dnr. 613/333-00 Fastställd av institutionsstyrelsen 2000-06-07 2 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) Graduate Diploma in Psychiatric Care Specialist Nursing I 60 ECTS INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014 SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Introduktion Välkommen till PEH-kursens

Läs mer

Information inför den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) i termin 5 på fysioterapeutprogrammet, vårterminen 2019.

Information inför den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) i termin 5 på fysioterapeutprogrammet, vårterminen 2019. Besöksadress/Visiting adress: Institutionen för hälsovetenskap, Luleå tekniska universitet Postadress/Postal adress: SE-971 87 Luleå, Sweden Telefon/Telephone: +46 920 49 10 00. Telefax/Fax: +46 920 49

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 15 11 09 Kursfakta

Läs mer

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing 1(7) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod Nursing Programme, 180 ECTS Inriktningskod ----- VGSSK Examen Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing Filosofie kandidatexamen

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Information till studenter och handledare om bedömning av verksamhetsförlagd utbildning

Information till studenter och handledare om bedömning av verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare om bedömning av verksamhetsförlagd utbildning I kursen finns en integrering mellan teoretiskt innehåll och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Kursplanens lärandemål

Läs mer

Jag uppfattar att det fanns en röd tråd genom kursen från lärandemål till examination.

Jag uppfattar att det fanns en röd tråd genom kursen från lärandemål till examination. Vård vid akuta sjukdomstillstånd (1SJ008 T5) VT 15 Campus, besvarad av 43 % (43 av 100) Jag bedömer att jag har uppnått kursens lärandemål. Jag uppfattar att det fanns en röd tråd genom kursen från lärandemål

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4360 Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 högskolepoäng Environmental impact on health Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015 151002 Katja Cederholm Studentens utvärdering i samband med avslutande av VFU placering Planering och genomförande av din VFU Lärandemål bedömning Patientfokuserad handledning

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursslut Datum: 15 01 19 Kursfakta Kursens namn Inom program Kursansvarig

Läs mer

Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder

Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder DNR DNR LIU-2015-02321 1(6) Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder Programkurs 19.5 hp The Nurse Profession and Fundamentals of Nursing 8SKG11 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten ANSR14, Omvårdnad med inriktning anestesisjukvård II, 7,5 högskolepoäng Anesthesia Care Nursing II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Programme in Nursing 180 higher education credits

Programme in Nursing 180 higher education credits Dr G 2013/27 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse 2013-03-20 1. Beslut om fastställande

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2012.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2012. Medicinska fakulteten SJSD14, Processorienterad omvårdnad i ett livscykelperspektiv, 19 högskolepoäng Process Oriented Nursing from a Life Cycle Perspective, 19 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2) Graduate Diploma in Elderly Care Specialist Nursing II, 60 ECTS Dnr 4540/01-395

Läs mer

SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN FÖR YRKESMÄSSIG HANDLEDNING I OMVÅRDNAD PRESENTERAR

SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN FÖR YRKESMÄSSIG HANDLEDNING I OMVÅRDNAD PRESENTERAR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN FÖR YRKESMÄSSIG HANDLEDNING I OMVÅRDNAD PRESENTERAR RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV HANDLEDARE I YRKESMÄSSIG HANDLEDNING I OMVÅRDNAD Reviderad 25 januari 2008

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng Study Programme in Oral Health Dnr. 473/333-01 Fastställd i institutionsstyrelsen HV 2001-04-04, rev 2005-01-12 Tandhygienistprogrammet

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursslut Datum: 17 01 16 Kursfakta Kursens namn Inom program Kursansvarig

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing 1(5) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod Nursing Programme, 180 higher education credits Inriktningskod ----- VGSSK Examen Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Läs mer

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Nursing 180 higher education credits

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Nursing 180 higher education credits Dnr G217 4700/06 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelse 2006-11-24 Reviderad av dekanus

Läs mer

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter Västra Götalandsregionens regiongemensamma Chefsutvecklingskarta Målgrupp Förvaltningschef Områdeschef Chef över chef 1:a linjens chef Stabschef P r o Västra Götalandsregionens introduktionsprogam Kvalificerat

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

Utbildningsplan Sjuksköterska för läsåret 2008/2009

Utbildningsplan Sjuksköterska för läsåret 2008/2009 Utbildningsplan Sjuksköterska för läsåret 2008/2009 Study Programme in Nursing Utbildningsplanen är reviderad 2008-03-27 av enhetschefen för utbildnings- och forskningsenheten. Denna utbildningsplan är

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2016. Medicinska fakulteten DSKN43, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, 13,5 högskolepoäng Health and Ill-Health in Children and Adolescents, 13.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Omvårdnad GR (A), Äldres hälsa och ohälsa med verksamhetsförlagd utbildning I, 15 hp

Omvårdnad GR (A), Äldres hälsa och ohälsa med verksamhetsförlagd utbildning I, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Omvårdnad GR (A), Äldres hälsa och ohälsa med verksamhetsförlagd utbildning I, 15 hp Nursing Science BA (A), Theoretical and Practical Studies of Health and Unhealth among Elderly People

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad februari 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 1 VAE201 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

KUA - Malmö Klinisk utbildningsavdelning. Skånes Universitetssjukhus/ Malmö

KUA - Malmö Klinisk utbildningsavdelning. Skånes Universitetssjukhus/ Malmö KUA - Malmö Klinisk utbildningsavdelning Skånes Universitetssjukhus/ Malmö Fastställld 2012-08-23 Anna-Karin Wahn, Cecilia Benoni, Gertrud Nilsson, Birgitta Wästberg Kursansvariga Varmt välkommen till

Läs mer

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör en betydande del av sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet 1 (5) Grundutbildningsnämnden Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng (hp) Grundnivå (G) VGSSK Programbeskrivning Sjuksköterskeprogrammet leder fram till en akademisk examen på kandidatnivå och till

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Välkommen till KUA Klinisk utbildningsavdelning Skånes Universitetssjukvård Lund, Malmö och Helsingborgs sjukhus

Välkommen till KUA Klinisk utbildningsavdelning Skånes Universitetssjukvård Lund, Malmö och Helsingborgs sjukhus Välkommen till KUA Klinisk utbildningsavdelning Skånes Universitetssjukvård Lund, Malmö och Helsingborgs sjukhus Läsåret 2015-2016 Välkommen till Klinisk Utbildnings Avdelning (KUA) i Malmö! KUA är en

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1) Graduate Diploma in General Health

Läs mer

SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp

Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp 1 (6) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp Nursing Science Ba (B), Health and Ill-health III Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning

Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning Informerande dokument Information Sida 1 (5) Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning 2019-02-06 Kerstin Rahkola Kerstin Rahkola Sida 2 (5) Bästa handledare! Inom kort ska du få handleda

Läs mer

Sid 1 (8) Sammanställt av: Studierektorsenhet primärvård Göteborg VFU. PLANERINGSGUIDE VFU Reviderad: 2014-10-02

Sid 1 (8) Sammanställt av: Studierektorsenhet primärvård Göteborg VFU. PLANERINGSGUIDE VFU Reviderad: 2014-10-02 Sid 1 (8) Sammanställt av: Studierektorsenhet primärvård Göteborg VFU PLANERINGSGUIDE VFU Innehållsförteckning Sid 1) Inledning 3 2) Guide för kort VFU/fältstudier 4 Syfte Planering Introduktion Innehåll

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS 020 Verksamhetsförlagd utbildning i sjukgymnastik, 7,5 hp Grundnivå Vt13

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KUA-MALMÖ

VÄLKOMMEN TILL KUA-MALMÖ MALMÖ HÖGSKOLA Lunds universitet Universitetssjukhuset MAS Hälsa och samhälle MEDICINSKA FAKULTETEN Medicinkliniken VÄLKOMMEN TILL KUA-MALMÖ Att lära tillsammans för att kunna arbeta tillsammans 1 (5 )

Läs mer

Att förbereda sjuksköterskor för sin profession - betydelsen av samverkan mellan lärosäte och vårdverksamhet

Att förbereda sjuksköterskor för sin profession - betydelsen av samverkan mellan lärosäte och vårdverksamhet Att förbereda sjuksköterskor för sin profession - betydelsen av samverkan mellan lärosäte och vårdverksamhet Cecilia Olsson, klinisk lektor, Christina Sundin Andersson, Klinisk adjunkt, Sjuksköterskeprogrammet,

Läs mer

Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen

Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK NKSE FÖRSÖKSVERKSAMHET NKSE Syfte Syftet med Nationell klinisk slutexamination för är att pröva om studenten i slutet av termin sex/utbildningen har uppnått den kliniska

Läs mer