Miljöaffärsverksamhet 2013 Blankettanvisningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöaffärsverksamhet 2013 Blankettanvisningar"

Transkript

1 Miljöaffärsverksamhet 2013 Blankettanvisningar Denna enkät gäller Ert företags miljöaffärsverksamhet år Produktionen inom miljöaffärsverksamhet omfattar de produkter Ni producerar och de tjänster Ni erbjuder inom miljöaffärsverksamhet. Blanketten har fyra sidor: förstasidan, kontaktinformation, miljöaffärsverksamhet samt avslutningssidan. Ni kan förflytta er mellan dessa med knapparna uppe eller nere på blanketten. Ni kan spara de uppgifter Ni fyllt i när som helst med knappen "Spara" nere på varje sida. Om Ni så önskar kan Ni spara de uppgifter som Ni angett på den elektroniska blanketten med knappen Spara även om blankettens uppgifter ännu inte är slutliga. Ni kan då fortsätta fylla i blanketten senare. När uppgifterna sparas överförs de till Statistikcentralen. När uppgifterna är slutliga gå till avslutningssidan, där Ni kan logga ut, varvid uppgifterna sparas i Statistikcentralens datasystem. Efter detta kan Ni också logga in på nytt på blanketten och ändra eller komplettera uppgifter som Ni sparat tidigare. Pappersblankettens återsändningsadress finner Ni i slutet av blanketten. Kontaktinformation Fyll i företagets och kontaktpersonens kontaktinformation. Om det finns fel i den elektroniska blankettens förhandsifyllda uppgifter, vänligen korrigera dem på de gamla uppgifterna. Uppgifterna på de gråa raderna, korrigeras i slutet av den sidan under punkt Tilläggsinformation. Primäruppgifter om miljöaffärsverksamhet Bekanta Er med produktionsklasserna inom miljöaffärsverksamhet. Genom de blåa info-bollarna som står efter klasserna får Ni fram mer detaljerade beskrivningar av klasserna. Anteckna här Ja om Ert företag år 2013 hade produktion som räknas till miljöaffärsverksamhet. Uppskatta miljöaffärsverksamhetens andel av Ert företags omsättning i procent. Beskriv kort med egna ord Ert företags verksamhet och produktion. Om Ert företag inte hade någon produktion inom miljöaffärsverksamhet år 2013 anteckna Nej och beskriv kort med egna ord Ert företags affärsverksamhet. Efter detta kan Ni spara uppgifterna och gå till avslutningssidan. Produktion inom miljöaffärsverksamhet år 2013 Produktionen inom miljöaffärsverksamhet omfattar de produkter och den teknologi som Ni producerar samt de tjänster som Ni erbjuder inom miljöaffärsverksamhet. Produktionen inom miljöaffärsverksamhet antecknas i tabellen klassvis. Lagren räknas med om de enligt bokföringen sålts år Inkomsten av försäljning på avbetalning medräknas också, ifall produkten eller tjänsten har levererats till kunden under år Hela inkomsten antecknas då på år 2013.

2 2 Exempel: Produktionsklasser Produktionsslag Försäljning i Finland, euro (exkl. skatter) Export till utlandet, euro (exkl. skatter) i 05 Produkter och tjänster 1 Produkt samband med skydd och efterbehandling av mark och ytoch grundvatten 12 Produkter och tjänster i 1 Produkt samband med produktion av energi från förnybara källor 12 Produkter och tjänster i 2 Tjänst samband med produktion av energi från förnybara källor Totalt Produktionsklasser Det finns 16 produktionsklasser. I enkäten behöver Ni lämna uppgifter bara om de klasser som gäller Ert företags produktion. Produktionsklasserna 1 09 hänför sig huvudsakligen till förebyggande av miljöförorening och klasserna huvudsakligen till sparandet av naturresurser och förvaltningen av resursanvändningen. Välj här vilken klass/vilka klasser Ert företags produktion hör till. Om produkten eller tjänsten hör till flera klasser, antecknas produkten under den klass som den huvudsakligen hör till. Om flera produkter hör till samma klass antecknas de sammanräknat på en rad. Om Ni producerar fler än ett produktionsslag som hör till samma klass, anteckna varje produktionsslag på en egen rad (se exempelsvaret). På den elektroniska blanketten kan Ni trycka på knappen Lägg till ny produktionsrad och så får Ni en ny rad på skärmen. När Ni vill radera en hel rad tryck på knappen "Ta bort". På pappersblanketten antecknas produktgrupperna i tabellen bara med nummer (01 16). Beskrivningar av produktionsklasserna: 01 Skydd av luft och klimat genom minskning av utsläpp av växthusgaser (Växthusgaser: CO2, CH4, N2O, HFC- och PFC-föreningar, SF6) Minskning, hantering, mätning och uppföljning av deponigaser (bl.a. metan) och växthusgaser. T.ex. programvaror, maskiner, utrustning och metoder för att minska och mäta utsläpp. Dessutom installation och underhåll av dessa produkter. Till denna grupp hör också t.ex. planerings- och expertistjänster i anslutning till växthusgaser. 02 Skydd av luft och klimat på andra sätt än genom minskning av utsläpp av växthusgaser (NOx, SOx, CO, VOC, CFC, partiklar) Minskning och hantering av utsläpp av rökgaser (eller andra än växthusgaser). All sådan produktion i anslutning till skydd av luft och klimat (produkt, teknik och tjänst) som inte hör till grupp 01, dvs. som inte direkt hör till minskning av växthusgaser.

3 3 T.ex. trycktvätt eller högtryckspruta för att förbättra luftkvaliteten, tillverkning av biogasbrunnar eller andra utrustningar eller metoder för luftrening samt planering och expertishjälp med anknytning till branschen. 03 Produkter och tjänster i samband med behandling av avloppsvatten (fast substans, BOD/ COD, N, P, metaller, mikrober) Transport, behandling och processändringar med anknytning till behandling av avloppsvatten och slam. Maskiner, utrustning, komponenter, installation, underhåll och andra tjänster i anslutning till avloppsrening (t.ex. avlopp, slambrunnar, slamavskiljare, septiktankar, cisterner INTE: byggande av avloppsanläggning). Verksamhet, mätning, uppföljning, styrning och rådgivning i anslutning till minskning av avloppsvatten. Hantering av kylvatten. 04 Produkter och tjänster i samband med avfallshantering (vanligt avfall och problemavfall) Avfallshantering (insamling, transport, sortering, hantering, mellanlagring, slutförvaring och upprustning av slutförvaringsplatser). Återvinning och kompostering av avfall (returråvara som förädlats från avfall hör till grupp 15). Avfallsförbränning (förbränning av avfall till energi hör till grupp 12). Insamling, transport och hantering av lågradioaktivt avfall. Förebyggande av avfallsuppkomst, avfallsrådgivning och -handledning, avfallsförvaltning( t.ex. producentsammanslutningars verksamhet). Maskiner, utrustning, installation och underhåll i anslutning till avfallshantering (t.ex. soppåsar, sopsäckar, kärl, cisterner, tankar, krossar, komprimatorer balpressar, komposterare). 05 Produkter och tjänster i samband med skydd och efterbehandling av mark och yt- och grundvatten Förebyggande av absorbering och spridning av förorenande ämnen Rengöring av förorenat jordmaterial och förorenad mark och utredning av föroreningen. Rengöring av förorenat grundvatten eller ytvatten (direkta åtgärder inom restaurering av vattendrag hör till grupp 07). Mätnings- och uppföljningstjänster med anknytning till jordmån och vattendrag. Maskiner och utrustning producerade för ovan nämnda syften samt installation och underhåll av dem. T.ex. system för hantering av avloppsvatten, mätutrustning och kemiska analyser som används vid uppskattning av vatten- och markföroreningar, ísoleringsmaterial för skydd av grundvatten och oljesaneringsutrustning. 06 Produkter och tjänster i samband med buller- och vibrationsbekämpning (exkl. arbetarskydd) Förebyggande och isolering av buller och vibration samt skydd av hörsel. Åtgärder, mätning, uppföljning i anslutning till buller- och vibrationsbekämpning. Maskiner, utrustning, komponenter, material, konstruktioner, installation och underhåll i anslutning till buller- och vibrationsbekämpning (t.ex. ljudisolering, hörselskydd, bullervallar, akustik- och vibrationsutredningar).

4 4 07 Produkter och tjänster i samband med skydd av den biologiska mångfalden och landskapet Skydd av växt- och djurarter (t.ex. återförande av hotade arter till naturen). Skydd och återställande av djur- och växtarters livsmiljöer. Skydd och återställande av naturenliga miljöer samt vård av naturskyddsområden. Restaurering av vattendrag (rening av förorenade vattendrag hör till grupp 05). Maskiner, utrustning, konstruktioner och teknik förknippade med skydd av den biologiska mångfalden och landskapet samt installation och underhåll av dem. T.ex. utredningar i syfte att skona miljön, miljökonsekvensbedömningar och motsvarande expertistjänster. 08 Produkter och tjänster i samband med skydd mot strålning Skydd av miljön mot strålning vid hantering och transport av radioaktivt avfall (exkl. arbetarskydd och kärnkraftsverk; lågradioaktivt avfall hör till grupp 04). Radonmätning, åtgärder för att avlägsna eller minska radon. Till den här gruppen hör maskiner och utrustning, komponenter installation, underhåll. 09 Övriga produkter och tjänster i samband med miljöskydd samt forskning och utveckling inom miljöskydd Forskning och utveckling inom miljöskydd (dvs. all forskning och utveckling förknippad med grupperna hör till den här denna grupp). Laboratorietjänster inom miljövård och -hygien. Företagsutbildning och -praktik inom miljövård. Informations- och kommunikationssystem inom miljövård. Miljöprogram, miljösystem, kontroll, konsultation. Övriga åtgärder förknippade med miljöskyddsverksamhet, som inte ingår i grupperna Produkter och tjänster i samband med sparande av vattenresurser Processändringar förknippade med sparande av vatten, minskning av vattensvinn och vattenläckage (INTE: själva vattenförsörjningen och normal verksamhet i vattenanläggningar). Maskiner, utrustning, komponenter, installation, underhåll i anslutning till sparande av vatten och effektiv användning av vatten. Byggandet av torrtoaletter (t.ex. bajamajor, utedass, biotoaletter, utrustning). 11 Produkter och tjänster i samband med minskad användning av skogsresurser Produktgruppen omfattar minskad användning av både ekonomiskogar och jungfruliga och skyddade skogar Effektivare och minskad träanvändning i produktionen, mindre spill i produktionen och användningen Återanvändning och återvinning av träbaserade råvarori produktionen Returpapper (andel av försäljningen beräknas enligt samma förhållande som slutprodukten innehåller returmaterial) Utbildning och kommunikation om minskad användning av skogstillgångar 12 Produkter och tjänster i samband med produktion av energi från förnybara källor

5 5 Produktion av biobränsle och maskiner, utrustning, komponenter, installation och underhåll i anslutning därtill (t.ex. rörflen, pelletar, briketter, bränsleflis, klippaggregat för energived, flisare, pelletsmaskiner, grotbuntare, INTE: torvbaserade bränslen). Produktion av bioenergi och maskiner, utrustning, komponenter, installation och underhåll i anslutning därtill ( bioenergi, förbränning av avfall till energi, pannor, biogasanläggningar, öppna spisar med insats, pelletsförbrännare o.d. biobränslesystem och komponenter). Produktion av vindkraft och maskiner, utrustning, komponenter, installation och underhåll i anslutning därtill (t.ex. socklar, turbiner). Utvinning av jordvärme och maskiner, utrustning, komponenter, installation och underhåll i anslutning därtill (t.ex. jordvärmerör, pumpar, borrning). Utvinning av solenergi och maskiner, utrustning, komponenter, installation och underhåll i anslutning därtill (t.ex. paneler). Vattenkraftsproduktion och maskiner, utrustning, komponenter, installation och underhåll i anslutning därtill (t.ex. turbiner). Produktion av energi baserad på andra förnybara energikällor. 13 Produkter och tjänster i samband med effektiv användning av värme / energi Minskad användning av icke-förnybara 1 energikällor inom värme- och energiproduktionen. Minskat svinn vid produktionen och överföringen av värme- och energi (t.ex. värmeisolering, VVS-isolering, o.d. byggisolering, installation). Åtgärder för sparande av värme och energi (t.ex. 3- glasfönster, komponenter förknippade med lågenergibyggande, byggtekniska förbättringsåtgärder, värmepumpar, värmeåterföringsapparater, installation). Åtgärder för effektiv användning av värme och energi, mätning och uppföljning. 14 Minimering av användningen av fossila energikällor för annan användning än för energiförsörjning Minskad användning av icke-förnybara energikällor inom andra branscher än inom energiförsörjning (t.ex. vid produktion av plast, kemikalier och gummi) Biologiskt nedbrytbara schampon, tvättmedel och andra kemikalier. Plaster av återvinningsmaterial Tillverkning av regummerade däck 15 Produkter och tjänster i samband med sparande av ändliga naturresurser Effektivering av användning av ändliga naturresurser 2, minskad användning av dem eller ersättning av dem med förnybara naturresurser. (INTE: Produkter och tjänster förknippade med ibruktagandet av förnybara naturresurser, om dessa inte har någon särskild naturresurssparande effekt) Minskat svinn i produktion och användning. Produktion av returråvaror (t.ex. returmetaller av skrot). Ökad användning av returråvaror och återvinningsmaterial i produktionen. Utnyttjande av slagg vid mark- och vägarbete, markförbättring eller tillverkning av cement 1 Icke-förnybara energikällor är: olja, kol, torv, naturgas. 2 Ändliga naturresurser är t.ex. fossila bränslen, mineraler och stenmaterial.

6 6 Produktionsslag 16 Övriga produkter och tjänster i samband med sparande av naturresurser samt forskning och utveckling inom sparande av naturresurser Forskning och utveckling inom förvaltning av naturresurser (dvs. all forskning och utveckling förknippad med grupperna antecknas i denna grupp). T.ex. planerings- och konsultationstjänster eller utveckling av teknologi i anslutning till minskande av energiförbrukning eller till förnybar energi Mätning, uppföljning och laboratorietjänster inom förvaltning av naturresurser. Informations- och kommunikationssystem inom förvaltning av naturresurser. Bevarande och återställande av bestånden av vilda växt- och djurarter, utbildning inom ämnesområdet, kommunikation och uppföljning Övriga åtgärder inom förvaltning av naturresurser som inte ingår i grupperna På pappersblanketten antecknas produktionsslagen i tabellen antingen med numror (1 eller 2) eller med ord (produkt eller tjänst). 1 Produkt avser en fysisk vara (sällanköpsvara eller engångsartikel). Produkten är ett företags slutprodukt (kan också vara en underleverantörskomponent för ett annat företag), vars syfte är att förebygga förorening av miljön eller spara naturresurser. Exkl. installation och underhåll av en sådan produkt, som i den här enkäten räknas till tjänster. 2 Tjänst avser verksamhet förknippad med planering, installation, handledning vid ibruktagande och underhåll av en produkt eller teknik inom miljöaffärsverksamhet. Kan också vara verksamhet förknippad med planering, utbildning, annan handledning, informationsspridning och informationshantering inom miljöaffärsverksamhet. Också konsultering och bedömning av miljökonsekvenser räknas till tjänster. Försäljning i Finland Ange här inkomsterna från försäljning av miljöaffärsverksamhet i Finland år 2013 i euro, exkl. skatter (exkl. moms och andra skatter som baserar sig direkt på försäljningsmängden, samt exkl. beviljade rabatter). Också försäljning av lager anges här till den del de bokförts som sålda år Också inkomsten av försäljning på avbetalning inkluderas här, ifall produkten (produkt, teknologi, tjänst) är levererad till kunden under år Hela inkomsten antecknas då på år Export till utlandet I den här enkäten avses med export försäljning till utländska ekonomiska enheter (el. företag). Frågan gäller alltså inkomster (försäljningsvärdet) av utlandsförsäljningen. Export uppstår då det sker en förändring i ägande mellan inhemska och utländska ekonomiska enheter (oberoende av om motsvarande fysiska förflyttning av varor sker över gränser eller inte). T.ex. exporten av tjänster består av alla tjänster som de ekonomiska enheterna erbjuder ekonomiska enheter i utlandet. Även om varor vanligtvis förflyttas över gränser också fysiskt, är det inte en nödvändig eller en tillräcklig förutsättning för export. Det är uttryckligen fråga om att ägarförhållandet ändras mellan den inhemska och den utländska ekonomiska enheten.

7 7 Ange här inkomsterna från export (försäljningsvärde) inom miljöaffärsverksamhet år 2013 i euro, exklusive skatter (exkl. moms och andra skatter som baserar sig direkt på försäljningsmängden, samt exkl. beviljade rabatter). Också försäljning av lager anges här till den del de bokförts som sålda år Också inkomsten av försäljning på avbetalning anges här, ifall produkten eller tjänsten har levererats till kunden år Hela inkomsten antecknas då på år På den elektroniska blanketten summeras kolumnets siffror automatiskt på Totalt - raden. På pappersblanketten bör Ni själv räkna ihop kolumnets siffror på Totalt - raden. Sysselsättningen inom miljöaffärsverksamhet Ange här hur stor %-andel av de årsverken som gjordes i Ert företag år 2013 användes för produktion av produkter och tjänster inom miljöaffärsverksamhet? Om möjligt, beakta också sådana icke-produktiva arbetsuppgifter som marknadsföring och produktutveckling. Tilläggsinformation Ange här ytterligare information och kommentarer till företagets kontaktinformation, miljöaffärsverksamhet eller denna enkät.

Miljöaffärsverksamhet 2010 Blankettanvisningar

Miljöaffärsverksamhet 2010 Blankettanvisningar Miljöaffärsverksamhet 2010 Blankettanvisningar Denna enkät gäller Ert företags miljöaffärsverksamhet år 2010. Produktionen inom miljöaffärsverksamhet omfattar de produkter och den teknik inom miljöaffärsverksamhet

Läs mer

Miljöaffärsverksamhet 2012 Blankettanvisningar

Miljöaffärsverksamhet 2012 Blankettanvisningar Miljöaffärsverksamhet 2012 Blankettanvisningar Denna enkät gäller Ert företags miljöaffärsverksamhet år 2012. Produktionen inom miljöaffärsverksamhet omfattar de produkter och den teknologi inom miljöaffärsverksamhet

Läs mer

Allmänna anvisningar och definitioner

Allmänna anvisningar och definitioner IFYLLNINGS- ANVISNINGAR 1(5) A n v i s n i n gar för miljöskyddsutgifter 2017 - enkäten Enkäten omfattar gruvdrift, industriell tillverkning samt näringsgrenar inom energi och vattenförsörjning. Näringsgrenarnas

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump.

Bergvärme. Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. X är värmen i berggrundens grundvatten. med hjälp av värmepump. Bergvärme X är värmen i berggrundens grundvatten. Detta kan utnyttjas för uppvärmning med hjälp av värmepump. Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord

Läs mer

Människan, resurserna och miljön

Människan, resurserna och miljön Människan, resurserna och miljön Hålbar utveckling "En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov." http://www.youtube.com/watch?v=b5nitn0chj0&feature=related

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval Det är skillnad på värme och värme Välj värme märkt Bra Miljöval Varför du ska välja värme märkt Bra Miljöval Du som väljer värme märkt Bra Miljöval... Genom att miljömärka värmeenergi med Bra Miljöval

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 KAP 6 miljöbalken, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Tänk på att anmälan måste vara

Läs mer

Förnybarenergiproduktion

Förnybarenergiproduktion Förnybarenergiproduktion Presentation av nuläget Energiproduktion och växthusgasutsläpp 1.Statistik 2.Insatser 3.Förväntad utveckling 1. Statistik Energitillförsel El, import Förnybara bränslen Fasta:

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Energisamhällets framväxt

Energisamhällets framväxt Energisamhällets framväxt Energisamhället ett historiskt perspektiv Muskelkraft från djur och människor den största kraftkällan tom 1800-talets mitt Vindkraft, vattenkraft och ångkraft dominerar Skogen

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala Sid 1 Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala 1. Inledning 1.1 Studerade scenarier I Uppsala finns en avfallsplan för hur den framtida avfallshanteringen ska se ut

Läs mer

Styrmedel. - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se

Styrmedel. - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se Styrmedel - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se Avfallsområdet är komplext Aktörer inom avfallsområdet Myndigheter tillstånd,

Läs mer

Energiförbrukning. Totalförbrukningen av energi sjönk med 4 procent år 2008. Andelen förnybar energi steg till nästan 28 procent

Energiförbrukning. Totalförbrukningen av energi sjönk med 4 procent år 2008. Andelen förnybar energi steg till nästan 28 procent Energi 2009 Energiförbrukning 2008 Totalförbrukningen av energi sjönk med 4 procent år 2008 År 2008 var totalförbrukningen av energi i Finland 1,42 miljoner terajoule (TJ), vilket var 4,2 procent mindre

Läs mer

DATAINSAMLING Företags-, miljö- och teknologimaterial 00022 STATISTIKCENTRALEN Tfn 029 551 1000 tiede.teknologia@stat.fi

DATAINSAMLING Företags-, miljö- och teknologimaterial 00022 STATISTIKCENTRALEN Tfn 029 551 1000 tiede.teknologia@stat.fi DATAINSAMLING Företags-, miljö- och teknologimaterial 00022 STATISTIKCENTRALEN Tfn 029 551 1000 tiede.teknologia@stat.fi Skyldigheten att lämna uppgifter grundar sig på statistiklagen (280/2004). Uppgifterna

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet

Biobränsle. Biogas. Biomassa. Effekt. Elektricitet Biobränsle Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord just nu. Exempelvis ved, rapsolja, biogas, men även från organiskt avfall. Biogas Gas, huvudsakligen metan,

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

Avfallsstatistik 2010

Avfallsstatistik 2010 Miljö och naturresurser Avfallsstatistik Biologiskt nedbrytbart smaterial utnyttjas till största delen År uppgick mängden biologiskt i Finland till omkring, miljoner ton. Av detta utnyttjades 9 procent,

Läs mer

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17 1 (5) FAKTA OM AVFALLSIMPORT Fortum genomför test med import av en mindre mängd avfall från Italien. Det handlar om drygt 3000 ton sorterat avfall som omvandlas till el och värme i Högdalenverket. Import

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning 2011

Energiskaffning och -förbrukning 2011 Energi 2012 Energiskaffning och -förbrukning 2011 Totalförbrukningen av energi minskade med 5 procent år 2011 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,39 miljoner terajoule

Läs mer

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Effekt Beskriver

Läs mer

Avfallsstatistik 2011

Avfallsstatistik 2011 Miljö och naturresurser Avfallsstatistik Ändringar i shanteringen Avfallshanteringen genomgår just nu en kraftig brytningstid. År förbrändes procent mer än året innan, sammanlagt över miljoner ton. Med

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Askor i e) hållbart energisystem. Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB

Askor i e) hållbart energisystem. Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB Askor i e) hållbart energisystem Monica Lövström VD Svenska EnergiAskor AB Svenska EnergiAskor Svenska EnergiAskor är ett branschorgan som arbetar för miljöriktig hantering av de askor som uppstår vid

Läs mer

MILJÖVÄRDERING 2018 GUIDE FÖR BERÄKNING AV FJÄRRVÄRMENS MILJÖVÄRDEN

MILJÖVÄRDERING 2018 GUIDE FÖR BERÄKNING AV FJÄRRVÄRMENS MILJÖVÄRDEN MILJÖVÄRDERING 2018 GUIDE FÖR BERÄKNING AV FJÄRRVÄRMENS MILJÖVÄRDEN Inledning Det här är en vägledning för hur fjärrvärmebranschen ska beräkna lokala miljövärden för resursanvändning, klimatpåverkan och

Läs mer

Energiförbrukning 2010

Energiförbrukning 2010 Energi 2011 Energiförbrukning 2010 Totalförbrukningen av energi ökade med 10 procent år 2010 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,46 miljoner terajoule (TJ) år 2010, vilket

Läs mer

miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden

miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden 1 Inledning Det här är en vägledning för hur fjärrvärmebranschen ska beräkna lokala miljövärden för resursanvändning, klimatpåverkan

Läs mer

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL Varför är det viktigt att upprätta en LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI? Bioenergi är den dominerande formen av förnybar energi inom EU och står för ungefär

Läs mer

Utvecklingstrender i världen (1972=100)

Utvecklingstrender i världen (1972=100) Utvecklingstrender i världen (1972=1) Reell BNP Materialförbrukning Folkmängd Koldioxidutsläpp Utvecklingen av befolkningen på jorden, i EU15-länderna och EU:s nya medlemsländer (195=1) Världen EU-15 Nya

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

Byggsektorns betydande miljöaspekter

Byggsektorns betydande miljöaspekter Byggsektorns betydande miljöaspekter Per Lilliehorn Naturresurser 2 Ekosystem 3 1 Människors hälsa 4 Byggsektorn Tillverkning, försäljning och transport av byggmaterial Ca 90.000 Byggindustrin Ca 230.000

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

1. Tidsseriens eller statistikområdets innehåll. Klimat och hållbar utveckling Miljöstatistik

1. Tidsseriens eller statistikområdets innehåll. Klimat och hållbar utveckling Miljöstatistik Datum: 14/10-2014 Klimat och hållbar utveckling Miljöstatistik Author Statistics Denmark: Peter Rørmose Author Statistics Sweden: Anders Wadeskog 1. Tidsseriens eller statistikområdets innehåll Namn på

Läs mer

STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS

STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS PB 6B, 00022 STATISTIKCENTRALEN Datainsamling Telefon (09) 17341 FÖRETAGSSTRUKTURER, UPPGIFTER OM FÖRETAGET Industri- och byggnadsverksamhet 2012 Företagets namn och postadress:

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning 2012

Energiskaffning och -förbrukning 2012 Energi 2013 Energiskaffning och -förbrukning 2012 Träbränslen var den största energikällan år 2012 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,37 miljoner terajoule (TJ) år 2012,

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, Betydande miljöaspekt - värderingsmodell)

Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, Betydande miljöaspekt - värderingsmodell) 1(7) Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, miljöaspekt - värderingsmodell) Utsläpp Utsläpp till luft - pelletspanna - oljepannor - lokala transporter - förbränning trädgårdsavfall - köldmedia Utsläpp

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

Vänö miljöbeskrivning I projektet Green Islands

Vänö miljöbeskrivning I projektet Green Islands Vänö miljöbeskrivning I projektet Green Islands www.greenislands.se Om Green Islands Green Islands projektet har under tre år samlat information om hur vi kan leva mer hållbart med fokus på energi-, avfalls-,

Läs mer

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion

Läs mer

Statistiska centralbyråns författningssamling

Statistiska centralbyråns författningssamling Detaljerad beskrivning av insamlande uppgifter Bilaga 1 Variabler Beskrivning Undersökning Benämning Namn på rapporterande enhet. Samtliga undersökningar Adress Adress för rapporterande enhet Postnummer

Läs mer

Rapporteringsformulär Energistatistik

Rapporteringsformulär Energistatistik Rapporteringsformulär Energistatistik Del 1 Företagsinformation 1. namn: 2. a. Anläggning: b. Dossiernr: 3. Adress: 4. Kontaktperson energifrågor: 5. Telefonnr: E-post: 6. Rapporteringsår 7. Bruksarea

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Värdering av fjärrvärmens resurseffektivitet och miljöpåverkan

Värdering av fjärrvärmens resurseffektivitet och miljöpåverkan Värdering av fjärrvärmens resurseffektivitet och miljöpåverkan Fjärrvärmedagarna 2013-04-18 Johanna Fredén IVL Svenska Miljöinstitutet Vi som jobbat med detta: Tomas Ekvall, Jenny Gode, Ida Adolfsson och

Läs mer

Välkommen till REKO information Fjärrvärme

Välkommen till REKO information Fjärrvärme Välkommen till REKO information Fjärrvärme REKO Information 2012-12-01 Vad vill vi säga? 1. Vad är REKO 2. Vad har hänt de senaste året 3. Ekonomi 4. Hur ser prisutvecklingen ut 5. Fjärrvärmens miljöpåverkan

Läs mer

HVO 100% - Hydrerade vegetabiliska oljor

HVO 100% - Hydrerade vegetabiliska oljor Välkommen till Energifabriken AB Startade 2006, tre lantbruksfamiljer Specialister på omställning från fossil diesel till biodrivmedel Kunskap om användning, utrustning, teknik, miljö, Vi får det att fungera

Läs mer

Statistik över regional företagsverksamhet 2015

Statistik över regional företagsverksamhet 2015 Företag 26 Statistik över regional företagsverksamhet Nyland fortfarande populärt år Enligt Statistikcentralen fanns det 36 företag i Finland år. Antalet arbetsställen var totalt 392. Arbetsställena sysselsatte,4

Läs mer

El- och värmeproduktion 2012

El- och värmeproduktion 2012 Energi 2013 El- och värmeproduktion 2012 Andelen förnybara energikällor inom el- och värmeproduktionen ökade år 2012 År 2012 producerades 67,7 TWh el i Finland. Produktionen minskade med fyra procent från

Läs mer

STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS

STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS STATISTIKBILAGEBLANKETT STATIS PB 5A, 00022 STATISTIKCENTRALEN Datainsamling Telefon 029 551 1000 Struktur- och bokslutsstatistik över företag UPPGIFTER OM FÖRET AGET 2014 Företagets namn och postadress:

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning

Energiskaffning och -förbrukning Energi 2012 Energiskaffning och -förbrukning 2011, 4:e kvartalet Totalförbrukningen av energi sjönk med 5 procent år 2011 Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter var totalförbrukningen av energi

Läs mer

Bilaga 3. Resultat studier av olika fraktioner och material

Bilaga 3. Resultat studier av olika fraktioner och material Sid 1 Bilaga 3. Resultat studier av olika fraktioner och material 1. Inledning 1.1 Studerade scenarier En fördjupad analys har gjorts av några scenarier där olika fraktioner och material hanteras på olika

Läs mer

Perspektiv på framtida avfallsbehandling

Perspektiv på framtida avfallsbehandling Perspektiv på framtida avfallsbehandling Johan Sundberg, Profu Centrum för optimal resurshantering av avfall www.wasterefinery.se I ett miljöperspektiv så har Sverige världens bästa avfallsbehandling!

Läs mer

Högsåra miljöbeskrivning I projektet Green Islands

Högsåra miljöbeskrivning I projektet Green Islands Högsåra miljöbeskrivning I projektet Green Islands www.greenislands.se Om Green Islands Green Islands projektet har under tre år samlat information om hur vi kan leva mer hållbart med fokus på energi-,

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

Avfallsstatistik 2012

Avfallsstatistik 2012 Miljö och naturresurser Avfallsstatistik Sextiosex procent av allt brännbart bränns År uppgick mängden brännbart i Finland till omkring, miljoner ton. Av denna mängd brändes, miljoner ton, dvs. procent,

Läs mer

Främst skrivande journalist. Även foto och redigering. Arbetar i gränslandet mellan journalistik och reklam.

Främst skrivande journalist. Även foto och redigering. Arbetar i gränslandet mellan journalistik och reklam. Miljöutredning för: Företag/verksamhet:_StormStyrka Gatuadress:_Syrengården 51 Postadress:_424 39 ANGERED Miljöansvarig:_Karin Storm Tel:_031-330 21 55 Verksamheten Vår verksamhet kan kortfattat beskrivas

Läs mer

Klimatpåverkan, försurning, övergödning, luftförorening, förbrukning av icke förnybara naturresurser.

Klimatpåverkan, försurning, övergödning, luftförorening, förbrukning av icke förnybara naturresurser. Direkt = mycket stor = stor = medelstor Lätta vägtransporter (typ personbilstransport eller liknande inom arbetet) Utsläpp till luft av CO, NO x, SO x, CO, Partiklar, förnybara naturresurser. Miljöpåverkan

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Enkät om datateknik och elektronisk handel vid företagen år 2009

Enkät om datateknik och elektronisk handel vid företagen år 2009 Företagsstrukturer Vetenskap, teknologi och informationssamhälle 00022 STATISTIKCENTRALEN Tfn (09) 17 341, Fax (09) 1734 2465 tiede.teknologia@stat.fi Enligt statistiklagen (280/2004) är uppgifterna på

Läs mer

Grönt är bara en färg

Grönt är bara en färg El är aldrig grön Grönt är bara en färg Välj el märkt Bra Miljöval Varför du ska välja el märkt Bra Miljöval Du som väljer el märkt Bra Miljöval... All elproduktion har en miljöpåverkan, det är oundvikligt.

Läs mer

Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi

Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi Agenda Stora Enso Marknadsinformation Hur jobbar vi med GROT 2 14/6/2016 Allt som tillverkas av fossila material idag kan tillverkas av

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Månadens molekyl är syre, O 2. Syre har valts till månadens molekyl därför att syre ingår i en mängd olika reaktioner där energi omsätts.

Månadens molekyl är syre, O 2. Syre har valts till månadens molekyl därför att syre ingår i en mängd olika reaktioner där energi omsätts. 1 Solen tillför jorden enorma mängder energi. Energin går åt till att värma upp marken, vindar uppkommer, is smälter, vatten blir vattenånga, vatten förflyttar sig som moln, regnet ger vattenkraft, vattenkraft

Läs mer

Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i

Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser

Läs mer

I vilken utsträckning har du fått information om projektet för utbyggnad av avfallskraftverket från följande källor?

I vilken utsträckning har du fått information om projektet för utbyggnad av avfallskraftverket från följande källor? Miljökonsekvensbedömning av Vanda Energi Ab:s utbyggnad av avfallskraftverk Undersökning i anknytning till MKB-förfarandet om invånarnas synpunkter och förväntningar 2019 Vi ber dig svara på frågorna genom

Läs mer

Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning

Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning Projektets huvudaktiviteter HA 1 - Status och potentialer för klimatsmart energiförsörjning HA 2 - Klimatsmarta energisystem vision och praktik HA

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning

Energiskaffning och -förbrukning Energi 213 Energiskaffning och -förbrukning 213, 2:a kvartalet Med träbränslen producerades mer energi än tidigare Korrigerad 23.9.213. Den korrigerade siffran är markerad med rött, var tidigare 33,3.

Läs mer

Ett långsiktigt perspektiv

Ett långsiktigt perspektiv 40 Hållbar utveckling Iggesund Paperboard följer Holmen-koncernens miljöpolicy: Det ligger i Holmens intresse att bidra till en positiv och hållbar samhällsutveckling såväl ekonomiskt, socialt som miljö-

Läs mer

Föreställ dig en morgondag, där mängden avfall minskar. Där städer kan förädla sitt avfall till energi, till förmån för invånarna.

Föreställ dig en morgondag, där mängden avfall minskar. Där städer kan förädla sitt avfall till energi, till förmån för invånarna. EN RENARE MORGONDAG Det ledande nordiska energibolaget Gasum vill bidra till utvecklingen mot ett koldioxidneutralt samhälle tillsammans med sina samarbetspartners. 1 Föreställ dig en morgondag, där mängden

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning

Energiskaffning och -förbrukning Energi 2011 Energiskaffning och -förbrukning 2011, 3:e kvartalet Totalförbrukningen av energi sjönk med 2 procent under januari september Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter var totalförbrukningen

Läs mer

Miljövård med luftens egna beståndsdelar

Miljövård med luftens egna beståndsdelar Miljövård med luftens egna beståndsdelar Miljövård med luftens egna beståndsdelar Gaser och gasteknologi från Air Liquide bidrar till att skydda och förbättra allas vår miljö. Äldre, miljöbelastande metoder

Läs mer

Miljöpolicy. Krokoms kommun

Miljöpolicy. Krokoms kommun Miljöpolicy Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-06-11 Innehåll 1 Inledning... 7 2 Övergripande miljömål för Krokoms kommun... 8 2.1 SamhäIlsplanering och byggande... 8 2.2 Energi...

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C)

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C) Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning Regional avfallsplan 2019 2023 Bilaga 4: Miljöbedömning 1 Bilaga 4. Miljöbedömning Bakgrund Enligt 6 kap. miljöbalken ska en miljöbedömning genomföras vid upprättande av planer som krävs enligt lag och

Läs mer

Checklista Behovsbedömning. Tvärbanans Kistagren, Stockholms stad. dnr

Checklista Behovsbedömning. Tvärbanans Kistagren, Stockholms stad. dnr Sida 1 (6) Checklista Behovsbedömning Tvärbanans Kistagren Dnr 201407599 Checklista Behovsbedömning Tvärbanans Kistagren, Stockholms stad dnr 201407599 (Miljöbalken 6 kap 12 punkt 6 och MKB förordningen

Läs mer

UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN

UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND (Ifylls av myndighet) Diarieanteckning Myndighetens kontaktuppgifter Ansökan har anhängiggjorts UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE OCH ANLÄGGNINGEN 1. VERKSAMHET FÖR VILKEN TILLSTÅND SÖKS

Läs mer

VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen

VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen Inledning Detta regelverk är utformat för växthusproduktion av grönsaker, krukväxter och blomsterlök. Livsmedelskedjan står för minst

Läs mer

ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25

ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25 ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25 Icke förnybara energikällor Fossila bränsle Olja, kol och gas är fossila bränslen. De bildades för väldigt lång tid sedan av döda växter och djur, som pressats ihop i jordskorpan.

Läs mer

Energideklarationsrapport

Energideklarationsrapport Rapportversion: 140407 Energideklarationsrapport Rapportnummer: 892 Datum: 2014-05-22 Fastighetsbeteckning: Öringen 6 Adress: Augustivägen 12, 302 60 Halmstad Besiktigad av: Hanna Norrman Rapport av: Hanna

Läs mer

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan Utkast 2 Bilaga till prospekt Ekoenhets klimatpåverkan Denna skrift syftar till att förklara hur en ekoenhets etablering bidrar till minskning av klimatpåverkan som helhet. Eftersom varje enhet etableras

Läs mer

Om klimat, miljö och energi

Om klimat, miljö och energi Om klimat, miljö och energi Årskurs 4-6 Bild/framsida Inledning Den här lektionen handlar om hur energiförsörjningen fungerar, vilka energikällor som finns och hur klimatet påverkas av vår energianvändning.

Läs mer

Statistik över regional företagsverksamhet 2016

Statistik över regional företagsverksamhet 2016 Företag 2017 Statistik över regional företagsverksamhet Bruttovärdet av produktionen på arbetsställena ökade år Sme-företagen stod för hälften av ökningen Korrigerad 9.2.2017. Den korrigerade siffran är

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 1084656-01-01 Varunamn Wisa - Form Spruce Artikel-nr/ID-begrepp 1103 Varugrupp BK04-01203

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer