Rapport avseende uppföljning av inspektion rörande polismyndigheternas tillsyn av vapenhandlare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport avseende uppföljning av inspektion rörande polismyndigheternas tillsyn av vapenhandlare"

Transkript

1 Rapport avseende uppföljning av inspektion rörande polismyndigheternas tillsyn av vapenhandlare Länspolismästare Ulla Ardermark Paulsson

2 RAPPORT 2 (11) Rapport om uppföljningen av Rikspolisstyrelsens inspektion av polismyndigheternas tillsyn m.m. av vapenhandlare Sammanfattning En effektiv och väl fungerande tillståndsprövning och tillsyn av vapenhandlare kräver att polisen använder tillräckliga resurser med rätt kompetens för att garantera rättssäkerhet och allmänna skyddsaspekter för medborgarna. Det är också viktigt att garantera att det gäller lika marknadsmässiga villkor för handel och konkurrens oavsett var verksamheten bedrivs. Det är därför av avgörande betydelse att frågor om vapenhandel och tillsyn av denna är ett uttalat prioriterat område för polismyndigheterna och att ledningens stöd är tydligt. Den säkerhetsrisk som uppkommer till följd av en bristfällig förvaring av vapen, eller andra brister hos en vapenhandlare, är av så allvarlig dignitet att åtgärder måste vidtas för att minimera risken. Inspektionen 2009/2010 visar att det finns ett antal fokusområden som bör uppmärksammas. Ett av dessa är vikten att skapa ett system för att i framtiden dels få en långsiktigt hållbar och säker myndighetsutövning, dels tillgodose behovet av att genomgripande revidera både tidigare handläggning och de idag gällande beslut som inte når upp till denna nivå. Ett antal myndigheter har redan på strategisk nivå fattat sådana beslut och kompetenta medarbetare har ibland efter kunskapsinhämtning från annan myndighet därefter kvalitetssäkrat verksamheten. På ett antal myndigheter kvarstår flera frågor att behandla. Genom de kompetenshöjande insatser som skett under de senaste åren har både RPS och ett flertal polismyndigheter kraftsamlat inför uppgiften att kvalitetssäkra åtgärder i nutid och för framtiden. Dessa insatser har skapat en god potential för att lyckas med uppgiften att säkerställa myndighetsutövningen avseende vapenhandel samt även att stimulera andra myndigheter till motsvarande aktivitet. Denna rapport tar upp ett antal frågor och svar om dels vilka initiativ som polismyndigheterna tagit sedan inspektionsrapporten 2010, dels vilka ämnesområden som bör föranleda en ökad uppmärksamhet. Inspektionsrapporten 2010:7 utgör en grund för kunskap och förståelse för hur handläggning och beslutsfattande bör ske avseende tillstånd och tillsyn av vapenhandel. Det kan rekommenderas att jämförelser görs mellan å ena sidan det som framgår av inspektionsrapportens och denna uppföljnings slutsatser och å andra sidan verksamheten i den egna myndigheten.

3 RAPPORT 3 (11) Inledning Rikspolisstyrelsen (RPS) beslutade i december 2008, inom ramen för den tillsynsverksamhet som RPS fortlöpande bedriver, att genomföra en inspektion av polismyndigheternas tillståndsgivning och tillsyn avseende vapenhandlare. Utfallet av inspektionen redovisades av RPS i inspektionsrapport 2010:7, publicerad i augusti RPS beslutade i december 2010 att göra en uppföljning av inspektionen av vilka konkreta åtgärder som polismyndigheterna genomfört med anledning av de iakttagelser och rekommendationer som finns redovisade i inspektionsrapporten. Denna rapport är en sammanfattning av de svar och övrigt material som redovisats av samtliga tjugoen polismyndigheter under december 2010 och januari Frågeformulärets disposition har tagit upp de olika områden som RPS funnit skäl att närmare studera. Mot denna bakgrund disponeras rapporten på motsvarande sätt, se frågeformulär bilaga 1. A Organisation, ledning och styrning Under inspektionen av polismyndigheternas tillståndsgivning och tillsyn avseende vapenhandel har framkommit skillnader mellan polismyndigheterna vad gäller organisation och prioritering av tillsynen. På vissa platser har den årliga inspektionsplikten utförts av närpolisområdena och på andra av en central tillsynsgrupp. Inspektionsgruppen konstaterade att då ansvaret för tillsynen ligger hos ett stort antal individer, alternativt hos en enskild befattningshavare, finns uppenbara risker för att brister kan uppkomma i handläggningen av ärenden om vapenhandel. Inspektionsgruppen rekommenderade därför en tydlig och kärnfull ansvarskedja. RPS har med anledning av ovanstående frågat polismyndigheterna om de har en kort och tydlig ansvarskedja, vilket samtliga myndigheter besvarat jakande. På frågan om ansvarskedjan ändrats under 2010 har en tredjedel av polismyndigheterna uppgivit att ändringar vidtagits. De vanligaste orsakerna till gjorda förändringar har varit att tydliggöra ansvar enligt delegationsordningen, att centralisera ansvaret till en gemensam grupp och även att tydliggöra olika ansvarsområden inom vapenhandläggargrupper. Förändringar har även skett så att inte en och samma befattningshavare är ansvarig som beslutsfattare för vapenhandel och senare leder inspektion av samma vapenhandlare.

4 RAPPORT 4 (11) B Kompetens Vid inspektionen under 2009 konstaterade inspektionsgruppen att personalen hos de granskade polismyndigheterna hade olika kompetens och erfarenhet. Vapenhandläggare får allmänt anses ha en god grundkompetens inom vapenområdet. Däremot ansåg en stor del av den personal inspektionsgruppen mötte på respektive arbetsplats att de inte hade tillräcklig kompetens avseende vapenhandlares förvaring av skjutvapen. Handläggande personal tyckte att regelverket var komplicerat och svårtillgängligt. Det föreligger, enligt inspektionsgruppens mening, ett stort behov av utbildning i främst förvaringsfrågor. Men även andra kunskapsfrågor rörande handläggning och beslutsfattande i fråga om vapenhandelsärenden kom ofta upp till diskussion under inspektionen. Detta föranledde frågan till polismyndigheterna om åtgärder vidtagits för att öka beslutsfattares och handläggares kompetens, främst avseende förvaringsfrågor men även beträffande underlag för tillståndsgivning. De allra flesta polismyndigheterna har lämnat ett positivt svar på frågan. Många har hänvisat till utbildningar och sammankomster som skett under ledning av RPS, främst under Därutöver har även kompetensutveckling skett i samverkansområden samt på enskilda myndigheter. Tre polismyndigheter har svarat att de inte haft någon kompetensutveckling på området i fråga under C Tillstånd Den övervägande delen av de vapenhandlartillstånd inspektionsgruppen granskade under 2010 var behäftade med olika brister. Bakgrunden till bristerna finns angivna i inspektionsrapporten och är bland annat följden av en låg sakkompetens och/eller låg prioritering av handläggningen av vapenhandlartillstånds- eller tillsynsärenden. Ett av de dilemman som uppkommer är att de felaktiga vapenhandlartillstånden får genomslag i de årliga inspektionerna, eftersom polismyndigheternas tillsynsverksamhet i regel utgår från själva tillståndet och att detta är korrekt. Det är därför positivt att ett antal polismyndigheter med kännedom om förhållandet och inom ramen för sin egenkontroll valt att göra en omfattande genomlysning av sina samtliga tillstånd, såväl de nuvarande som vad gäller att bestämma kraven för de framtida. Detta innebär att dessa polismyndigheter inte bara åtgärdar nuvarande brister i tillstånden och senare följdfel i kommande tillsyn, dessutom skapas goda förutsättningar för en rättssäker och i övrigt korrekt framtida handläggning.

5 RAPPORT 5 (11) Grundförutsättningen är korrekta anläggarintyg utfärdade av en anläggningsfirma certifierad av Svensk Brand och Säkerhetscertifiering AB (SBSC) för inbrottslarm, larmklass 3 och intyg från värdeförvaringstekniker 1 eller en tekniker/besiktningsman på t.ex. ett försäkringsbolag med motsvarande kompetens. Detta ger goda förutsättningar för de årliga inspektionerna. Tillståndsgivning och tillsynsverksamhet handlar i hög grad om att leva upp till förvaltningslagens krav på att värna om rättssäkerheten, servicen och en snabb handläggning/beslutsfattande. Det råder ingen tvekan om att polismyndigheterna arbetar på olika sätt i sin handläggning av vapenhandlarfrågor. Bristen på skriftlig handläggning och skriftliga besked i vissa fall kan medföra negativa konsekvenser för både allmänheten och den sökande. Detta gäller ur såväl allmän säkerhetsaspekt som rättssäkerhetssynpunkt, intressen som polismyndigheten i sin myndighetsutövning ska skydda. Mot bakgrund av ovanstående har RPS i ett antal frågor efterhört hur myndigheten kvalitetssäkrat handläggningen avseende både tillståndsgivningen till vapenhandel och förvaringsfrågan. De allra flesta myndigheter, arton stycken, har svarat att de försäkrat sig om att de allmänna brister som redovisas i inspektionen inte föreligger vid myndigheten. Enstaka myndigheter har dock inte gjort sådana insatser. Flera myndigheter har efterlyst ett bättre stöd i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (FAP) beträffande förvaringsbestämmelser, för att bl.a. bättre kunna kommunicera med värdeförvaringstekniker och larminstallatörer, som ibland ställer sig frågande till RPS:s regelverk. I grunden utgör förvaringsföreskrifterna absoluta villkor för tillstånden. Det är således varken värdeförvaringstekniker eller larminstallatörer som sätter agendan för vad som ska gälla för förvaringen. De ska däremot garantera att de förhållanden som gäller för den enskilde vapenhandlarens förvaring inklusive larmanläggning når upp till den nivå som krävs enligt föreskrifterna. Det är endast beslutsfattaren vid tillståndsgivningen som beslutar om eventuell avvikelse får ske i det enskilda fallet. 1 Endast en certifierad värdeförvaringstekniker får underhålla och reparera en certifierad värdeförvaringsenhet, om certifikatet för enheten ska fortsätta att gälla. Certifierade enheter ska fortlöpande kontrolleras och underhållas enligt tillverkarens föreskrifter. DNV kan certifiera exempelvis en låssmed som värdeförvaringstekniker. Därmed kan personen ifråga visa att han/hon har den kompetens som krävs för att utföra de låsbyten/ombyggnader som behövs hos kunder som har DNV-certifierade värdeförvaringsenheter.

6 RAPPORT 6 (11) Återkallelser Ett tillstånd till vapenhandel ska återkallas om tillståndshavaren inte längre bedriver yrkesmässig handel. Tillståndet ska också återkallas om andra förutsättningar för tillståndet inte längre finns eller om t.ex. tillståndshavaren inte uppfyller kraven på kunskap, ordentlighet eller pålitlighet. Åsidosätts bestämmelserna i vapenlagen eller föreskrift eller villkor som meddelats med stöd av lagen kan också återkallelse ske. De erfarenheter som gjordes vid inspektionerna och som redovisats i inspektionsrapporten 2010 var bland annat att det i vissa fall förelåg sådana brister i tillstånds- och tillsynsärenden som rimligen borde leda till återkallelse eller rättelse. Bristerna framträdde tydligast och i störst omfattning beträffande vapenhandelns förvaring av vapen. Därefter kom frågan om bristande yrkesmässighet. RPS valde att fråga polismyndigheterna hur många vapenhandlartillstånd som återkallats under 2010 och fördelningen mellan kravet på yrkesmässighet och brister i förvaringen. Polismyndigheterna har svarat att sammanlagt 56 tillstånd återkallats under 2010, varav 30 helt eller delvis avsåg brister i kravet på yrkesmässighet och 13 avsåg brister i förvaringen. 2 Nio vapenhandlare har på egen begäran yrkat att tillståndet inte längre skall gälla, i vissa fall efter överläggningar med aktuell myndighet. Fjorton av återkallelserna gäller Polismyndigheten i Jämtlands län som tagit initiativ till och gjort en total översyn av tillstånds- och tillsynsfrågorna. Sju av återkallelseärendena avsåg bristande yrkesmässighet och sju bristande förvaring. RPS konstaterar därmed att samtliga övriga polismyndigheter under 2010 endast återkallat sex tillstånd på grund av bristande förvaring. Detta får anses förvånande eftersom de största bristerna i samband med inspektionen 2009/2010 avsåg just bristande förmåga att nå upp till gällande regler för förvaring. En positiv tolkning av det som redovisas är att polismyndigheterna i kommunikation med handlarna skapat förutsättningar för att handlarna aktivt höjt säkerhetskraven till den nivå som gällande bestämmelser avser. Vidare görs reflektionen att den genomlysning som skett hos vissa myndigheter inneburit initiativärenden för eventuell återkallelse av tillstånd beträffande bristande förvaring. Dessa kommer att avgöras under Det förtjänar dock att anmärkas att inspektionsgruppens iakttagelser beträffande främst bristande nivå på förvaring i gällande tillstånd 2 Uppräkningen är inte fullständig då det dessutom fanns ytterligare enstaka återkallelser som inte hänförde sig till brister i yrkesmässighet eller avsåg brister i förvaring.

7 RAPPORT 7 (11) sannolikt fortfarande är aktuella i ett antal ärenden hos vissa polismyndigheter. Detta kan endast åtgärdas genom kvalitativt väl genomförda egenkontroller, samverkan mellan myndigheter för erfarenhetsutbyte och insatser i närtid för kompetenshöjande åtgärder. Samtidigt har både RPS och lokala myndigheter genomfört kompetenshöjande utbildningar och erfarenhetsutbyten under Den samverkan i polismyndigheternas respektive samverkansområden som nyligen påbörjats kan på många sätt ytterligare skapa kvalitativt bättre polisverksamhet, dels genom kompetensutbyte och utbyte av sakkunniga mellan myndigheter, dels genom erfarenhetsutbyte och bättre samverkan med relevanta branschorganisationer. Återkallelseförbehåll Gynnande förvaltningsbeslut kan som huvudregel inte återkallas eller ändras. Detta har sin grund i att en enskild måste kunna lita på att ett beslut som en myndighet fattat är riktigt och att det därför ska stå fast. Det finns tre viktiga undantag från denna regel. Ett är återkallelse med stöd av förbehåll i själva beslutet eller den författning som ligger till grund för beslutet. Ett annat är om det bl.a. finns tvingande säkerhetsskäl för att ändra beslutet och ett tredje är om den enskilde lämnat oriktiga uppgifter som legat till grund för beslutet. Ett av sätten att kunna återkalla ett gynnande förvaltningsbeslut är att skriva in ett återkallelseförbehåll i beslutet. Det möjliggör att myndigheten vid senare tillfälle kan återkomma och hävda nya förutsättningar för att beslutet ska fortsatt gälla eller i värsta fall att givet tillstånd ska återkallas. En del myndigheter har i tillstånden fört in ett slags villkor att vederbörande vapenhandlare ska se till att följa aktuella rättsregler och att man då i princip ska kunna återkalla tillståndet när detta inte sker. Frågan uppkommer dock om man kan återkalla ett gynnande beslut mot bakgrund av en skriftlig hänvisning till gällande lag i beslutet? Av praxis på det förvaltningsrättsliga området framgår att en retroaktiv tillämpning endast bör utdömas om det är föreskrivet i särskilda övergångsbestämmelser eller tydligt kan utläsas av regelsystemet. I annat fall ska rättstillämpningen ske till den enskildes fördel (RÅ 1996 ref 57). Det resonemang inspektionsgruppen håller i inspektionsrapporten 2010:7 handlar om hur man kan skapa återkallelseförbehåll i beslut. För att förhöra sig om hur myndigheterna diskuterat kring denna problematik ställde RPS frågan om polismyndigheterna diskuterat möjligheten att använda sig av återkallelseförbehåll i beslut om vapenhandlartillstånd och om de övervägt att tillämpa detta. Tretton av myndigheterna svarade nej på frågan om återkallelseförbehåll diskuterats och femton myndigheter svarade nej

8 RAPPORT 8 (11) eller motsvarande på frågan huruvida man övervägde att tillämpa ett sådant förbehåll. Polismyndigheten i Hallands län betonade vikten av att en fullödig kontroll sker, innan ett gynnande beslut fattas mot bakgrund av svårigheterna att återkalla ett sådant beslut. Återkallelseförbehåll tillämpas numera i denna myndighet. Polismyndigheten i Östergötlands län har tillämpat förbehåll i ett ärende avseende tekniska frågor kring en förbikopplare i larmklass tre. Polismyndigheten i Jämtlands län har diskuterat frågan kring återkallelseförbehåll men anser att tvingande säkerhetsskäl räcker som skäl för att initiera återkallelse av vapenhandelstillstånd. Polismyndigheten i Norrbottens län tog upp frågan i samband med RPS:s inspektion och kommer att införa återkallelseförbehåll i de nya tillstånd som utfärdas. D Tillsyn Det viktigaste verktyget i polisens kontroll av att bestämmelserna för vapenhandel följs är inspektion av verksamheten. Sådana inspektioner ska enligt vapenförordningen göras minst en gång om året. De årliga inspektionsbesöken bör, enligt inspektionsgruppens mening, genomföras vid olika tidpunkter på året, gärna oanmält, för att minimera risken för ett eventuellt iordningsställande i förväg av vapenhandeln. Vid varje enskilt inspektionstillfälle ska en självständig prövning göras huruvida vapenhandlaren uppfyller förvaringskraven för skjutvapen enligt gällande regelverk. En kontroll av gällande abonnemangsavtal för larmöverföring och larmmottagning bör också alltid göras. Vidare bör granskning ske av inköps- och försäljningsförteckningar med bilagor, liksom fysisk granskning av vapenhandlarnas lager. Polismyndigheterna ska bemöda sig om att de årliga inspektionerna hos vapenhandlarna sker på ett sätt som är systematiskt och strukturerat. Det är av största vikt att åtgärder vidtas vid brister. Beslut om dessa olika åtgärder ställer höga krav på de medarbetare som är verksamma på plats hos handlaren. Polismyndigheterna måste vara tydliga i sin myndighetsutövning och inte lämna utrymme för tyckande eller spekulationer. Det ska inte heller ges utrymme för att förhala processen och därmed äventyra att åtgärder för att bota brister aldrig riktigt genomförs. Har brister i handeln uppstått, som inte naturligen kan hanteras mer eller mindre omgående, bör rättelse ske genom en skriftlig kommunikation med angivet slutdatum och med upplysning om vilka åtgärder myndigheten annars kommer att vidta.

9 RAPPORT 9 (11) Det är således en omfattande materia som skall hanteras på plats av de behöriga för inspektionen. RPS ställde därför flera frågor om själva tillsynsområdet till polismyndigheterna. Finns tidsplan och skriftliga handläggningsrutiner för inspektion av vapenhandlare? När reviderades de senast? Om tidsplan och skriftliga rutiner inte finns, hur kvalitetssäkras myndighetsutövningen? Vilka åtgärder vidtas vid uppdagade brister vid tillsynen? Meddelas skriftlig erinran och slutdatum för rättelse? Polismyndigheternas svar varierade i hög grad. De flesta myndigheter har en tidsplan för när tillsyn ska ske under året. Polismyndigheten i Södermanlands län arbetar in tidsplanen i PUM-A i början av Andra myndigheter har tidsplaner under framtagande. Mer överraskande är möjligen att endast hälften av myndigheterna har skriftliga handläggningsrutiner för inspektionerna, detta mot bakgrund av hur krävande en inspektion i själva verket är. De rutiner som finns har olika utseenden, en del har fortlöpande uppdaterade checklistor som Polismyndigheten i Skåne medan andra har framtagna pärmuppslag indelat i olika tillsynsområden som Polismyndigheten i Östergötlands län. Polismyndigheten i Västerbottens län har såväl en allmän information inför inspektionen till samtliga vapenhandlare (som kan vara oanmäld vid själva inspektionstillfället) som en snabbguide och en mer omfattande lathund till själva inspektionen. Frågan om hur myndighetsutövningen avseende tillsynen kvalitetssäkras, om inte tidplan eller skriftliga handläggningsrutiner finns, besvaras av polismyndigheterna på olika sätt. Ett antal myndigheter svarar inte alls eller hänvisar till annat allmänt svar, en myndighet svarar att tillsynen kvalitetssäkras av beslutsfattaren. Ett annat svar som flera myndigheter lämnat är att samtliga protokoll redovisas vid kommande resultatdialog eller motsvarande. Polismyndigheten i Västernorrlands län anför att myndigheten genomför minst två möten per år med samtliga handläggare, där kvaliteten kontrolleras. RPS har genom inspektionsrapporten tydligt rekommenderat tidsplan och handläggningsrutiner vid tillsynstillfällena. Därutöver förordas kvalitetssäkring genom kontinuerlig genomgång av rutiner i förväg och stickprov i efterhand av protokoll genom sakkunnig medarbetare från annan myndighet i till exempel samverkansområdet. Slutligen ställdes frågor om vilka åtgärder myndigheten vidtog mot bakgrund av uppdagade brister vid tillsynen? Meddelades skriftlig erinran och slutdatum för rättelse? Sker uppföljning? Myndigheternas svar beträffade åtgärder vid brister varierade men någon form av kontakt med vapenhandlaren i fråga brukar vidtas.

10 RAPPORT 10 (11) Femton myndigheter svarar att skriftlig erinran och slutdatum tillämpas i handläggningen. Noterbart är att flera myndigheter konstaterar att ingen skriftlig erinran lämnas eller skriftligt slutdatum sätts. Denna handläggning ersätts i stället av muntliga besked vid besök och genom telefonsamtal. Dilemmat med en handläggning som nu nämnts är risken för långa handläggningstider och otydlighet i den fortsatta handläggningen av tillsynsärendet. Det finns även risk för att uppdagade brister vid inspektionen inte avhjälps i tid, utan fastnar i längre muntliga diskussioner om olika förhållanden. Detta kan innebära att vapenförvaringen är otillfredsställande under längre tid och självfallet riskerar brister i vapenhandlarnas förvaring att vapen kan åtkommas på olagligt sätt. I vissa mycket allvarliga ärenden kräver situationen kanske att samtliga vapen omhändertas omgående eller att bevakning av lokalen sker till dess tillräckliga åtgärder vidtagits, för att därmed säkerheten ska kunna tillgodoses i enlighet med lagstiftarens krav. E Samverkan Korsvisa kontroller mellan polismyndigheter av respektive myndighets vapenhandlare är bara ett av flera exempel på hur man kan dra nytta av erfarenheter och kompetens som finns i till exempel ett samverkansområde. Inte minst beträffande förvaringsfrågorna finns många exempel på hur man kan genomlysa eller uppdatera kunskap om vapenhandel genom erfarenhetsutbyte. RPS ställde därför frågan om polismyndigheterna samverkade med andra polismyndigheter beträffande erfarenhetsutbyte, kvalitetssäkring av tillstånd, utövande av tillsyn m.m. Dessutom ställdes frågan om vilken samverkan som skedde med adekvata branschorganisationer. Polismyndigheternas svar var överlag att samverkan ännu är i sin linda och när samverkan sker är det främst i respektive samverkansområde och per telefon. I några fall finns en särskilt utpekad kontaktman för förvaringsfrågor. Beträffande kontakter med branschorganisationer är svaret från de flesta myndigheter att kontakter förekommer, medan ett fåtal konstaterar att det inte finns någon kontakt alls. F Övrigt För att en inspektionsrapport ska kunna användas som ett kunskapsmaterial för kompetensutveckling och underlag för utbyte av erfarenheter, är det angeläget att rapporten får spridning bland beslutsfattare och medarbetare.

11 RAPPORT 11 (11) RPS frågade därför vilka befattningshavare som tagit del av inspektionsrapporten och om den diskuterats vid vapenhandläggarträffar eller motsvarande. Svaren hade en ganska stor spridning, alltifrån att inspektionsrapporten diskuterats bland beslutsfattare och handläggare och att den cirkulerats bland vissa företrädare till att frågan inte diskuterats eller att den kommer att diskuteras under Ulla Ardermark Paulsson Bifogas Frågeformulär december 2010, bilaga 1.

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-03-28 Dnr 114-2011 Försvararsamtal BAKGRUND Enligt lagen (2007:980) om tillsyn över viss brottsbekämpande verksamhet (tillsynslagen) har Säkerhets-

Läs mer

Kameraövervakning 2016 Länsstyrelsernas nationella tillsynsrapport

Kameraövervakning 2016 Länsstyrelsernas nationella tillsynsrapport Kameraövervakning 2016 Länsstyrelsernas nationella tillsynsrapport 1 Rapporten är sammanställd av: Linnea Tegernäs, enheten för tillstånd vid Länsstyrelsen i Stockholms län Omslagsfoto: Hans Engbers, Mostphotos

Läs mer

Användningen av kvalificerade skyddsidentiteter inom det särskilda personsäkerhetsarbetet

Användningen av kvalificerade skyddsidentiteter inom det särskilda personsäkerhetsarbetet Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-06-14 Dnr 139-2011 Användningen av kvalificerade skyddsidentiteter inom det särskilda personsäkerhetsarbetet 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens

Läs mer

Inspektion av polis myndigheternas tillsyn av vapenhandlare

Inspektion av polis myndigheternas tillsyn av vapenhandlare Inspektion av polis myndigheternas tillsyn av vapenhandlare Inspektionsrapport 2010:7 Rikspolisstyrelsen Enheten för inspektionsverksamhet Augusti 2010 Vapen.indd 1 2010-08-19 15.30 Utgivare: Rikspolisstyrelsen,

Läs mer

Uppföljning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen

Uppföljning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-11-15 Dnr 83-2013 Uppföljning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen 1 SAMMANFATTNING Nämnden har följt upp sin tidigare granskning

Läs mer

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher 1(5) Kampsportsdelegationen Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher Sökanden: Svenska MMA Förbundet Organisationsnummer: 802436-5093 Adress: Ölandsgatan

Läs mer

Promemoria med förslag till ändringar i lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kamportsmatcher och i förordningar på det aktuella området

Promemoria med förslag till ändringar i lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kamportsmatcher och i förordningar på det aktuella området Promemoria 2014-06-02 Ku2014/44/MFI Kulturdepartementet Promemoria med förslag till ändringar i lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kamportsmatcher och i förordningar på det aktuella området

Läs mer

Personcertifiering Administrativa regler C22

Personcertifiering Administrativa regler C22 C22 utgåva 2, 2010-10-18 www.nordcert.se Dok.nr: C22 sid 1/7 Innehållsförteckning 0. Inledning 1. Bedömning före ansökan 2. Ansökan; förbindelser 3. Nordcerts granskning 4. Beslut om certifiering; certifikat

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 december 2016 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 77 Möjligheten att få tillstånd att förvara vapen hos någon annan förutsätter inte att vapeninnehavaren är bosatt i Sverige och inte heller att förvaringen är en tillfällig lösning. 5 kap.

Läs mer

Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen

Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-09-04 Dnr 117-2012 Granskning av polismyndigheternas användning av centrala säkerhetsloggen 1 SAMMANFATTNING Nämnden har granskat de 83 beställningar

Läs mer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Rikspolisstyrelsen 2013-08-23 RAPPORT 2 (6) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 UPPDRAGET... 3 2.1 Uppdragets genomförande... 3 3 GENOMFÖRDA ÅTGÄRDER

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-03-25 Dnr 46-2014 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Förstöring av upptagningar och uppteckningar från vissa hemliga tvångsmedel en granskning av två åklagarkammare och en polismyndighet

Förstöring av upptagningar och uppteckningar från vissa hemliga tvångsmedel en granskning av två åklagarkammare och en polismyndighet Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-12-11 Dnr 146-2011 Förstöring av upptagningar och uppteckningar från vissa hemliga tvångsmedel en granskning av två åklagarkammare och en polismyndighet

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT egp inspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3485/20141(7) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.gerleczgivo.se Nyköpings kommun Socialnämnden 611 83 Nyköping Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datum Diarienr 2011-10-05 466-2011 Likviditetskontroll Kreditfakta i Norrköpings KB Linköpingsvägen 55 602 36 Norrköping Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datainspektionens

Läs mer

HFD 2013 ref 1 Förvaltningsprocess övriga frågor

HFD 2013 ref 1 Förvaltningsprocess övriga frågor HFD 2013 ref 1 Förvaltningsprocess övriga frågor När ett mål har återförvisats till en polismyndighet av utredningsskäl har myndigheten inte haft rätt att fatta beslut till den enskildes nackdel i förhållande

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2009 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35

Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ulf Carlsson, Lena Johannesson Margaretha Löfving, Anna Övergaard Tel:031-613584 2005-10-18 Dnr: 113/2005 Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35 Sammanfattning Göteborgs kommun

Läs mer

21 Alkoholtillsyn. 21.1 Allmänt

21 Alkoholtillsyn. 21.1 Allmänt 265 21 Alkoholtillsyn 21.1 Allmänt 8 kap. 1 a andra stycket AL Skatteverket utövar tillsyn över efterlevnaden av bestämmelserna i 4 kap. 5. Det är SKV, före detta RSV, som sedan den 1 januari 2000 utövar

Läs mer

Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning

Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-06-18 Dnr 82-2013 Överskottsinformation från hemlig rumsavlyssning 1 SAMMANFATTNING Syftet med Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens granskning

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning 2012-04-20 Dnr 1.4-10032/2012 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Johanna Eksgård Johanna.eksgard@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Granskning av personalakter

Granskning av personalakter Granskning av personalakter Internrevisionen 2019-02-25 RAPPORT 2 (8) Granskning av personalakter INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING... 4 2.1 Bakgrund... 4 2.2 Syfte och revisionsfrågor... 4 2.3

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vapenlagen (1996:67); SFS 2006:386 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 11 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vapenlagen (1996:67)

Läs mer

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher 1(6) Kampsportsdelegationen Svenska MMA Förbundet Ölandsgatan 42 116 63 Stockholm Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher Kampsportsdelegationens beslut

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om polismyndigheternas lokala personsäkerhetsverksamhet;

Läs mer

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6)

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) Avdelning mitt Ann Fagerlind ann.fagerlindgivo.se Eskilstuna kommun Arbetsmarknads- och familjenämnden 631 86 Eskilstuna Ärendet Egeninitierad

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 20 maj 2013 KLAGANDE Polismyndigheten i Värmland Box 157 651 05 Karlstad MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism PM 1 (5) Emil Cargill-Ek 08-580 069 06 Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (Reviderad version) Tillsynsprojektet I juni 2015 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen

Läs mer

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen-Allmänt Prop. 2016/17:180 SFS 2017:900 Trädde i kraft 2018-07-01 Förvaltningslagen omfattar

Läs mer

Om jag får avslag Sveriges läkarförbund 2015. Om jag får avslag. Sveriges läkarförbund

Om jag får avslag Sveriges läkarförbund 2015. Om jag får avslag. Sveriges läkarförbund 2015 Om jag får avslag Sveriges läkarförbund 1 Utgåva I, 2015 Läkarnas allmäntjänstgöring (AT) och specialiseringstjänstgöring (ST) regleras av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Utbildningarnas

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-17 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Erik Nymansson. Kompletteringar av den tillfälliga lagen för

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

Tillsynsstrategi för myndigheten för yrkeshögskolan

Tillsynsstrategi för myndigheten för yrkeshögskolan YH2000, v1.3, 2012-01-13 1 (5) Diarienr: YH 2012/1691 Tillsynsstrategi Tillsynsstrategi för myndigheten för yrkeshögskolan Gällande regelverk Myndighetens för yrkeshögskolans tillsynsstrategi tar sin utgångspunkt

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-07-02 Diarienummer 3961/2014 Process 3.5.1 Sundsvalls kommun, stadsbyggnadskontoret 851 85 Sundsvall Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Anmälan mot Södertörns högskola angående bl.a. fortsatt tillämpning av en disciplinnämnds beslut om avstängning efter att beslutet upphävts av domstol

Anmälan mot Södertörns högskola angående bl.a. fortsatt tillämpning av en disciplinnämnds beslut om avstängning efter att beslutet upphävts av domstol BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Södertörns högskola Rektor 141 89 Huddinge Anmälan mot Södertörns högskola angående bl.a. fortsatt tillämpning

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller Beslut Diarienr 1 (8) 2017-06-13 989-2016 Praktikertjänst AB 103 55 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Läs mer

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen Sida: 1/9 LEDNINGSYSTEM Datum: 2010-04-23 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn och Tillståndspröva Dokumentnummer: 124 Version: 1 Författare: Anna Norstedt, Anders Wiebert mfl Fastställd: Ann-Louise

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (140) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 30 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Polismyndigheten i Västra Götaland Box 429 401 26 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 30

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2015-02-18 Dnr 2095-2014 Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret 1. SAMMANFATTNING

Läs mer

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen Datum Dnr 2010-02-26 32-2009-0552 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2009 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks årsredovisning,

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2008 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Mål nr 2932-12, Lagmark Gastronomi AB./. Socialnämnden i Helsingborgs kommun angående serveringstillstånd

Mål nr 2932-12, Lagmark Gastronomi AB./. Socialnämnden i Helsingborgs kommun angående serveringstillstånd Kammarrätten i Göteborg Stockholm den 12 oktober 2012 Box 1531 401 50 Göteborg Mål nr 2932-12, Lagmark Gastronomi AB./. Socialnämnden i Helsingborgs kommun angående serveringstillstånd Yttrande Givna möjligheten

Läs mer

7 första stycket, 9 a första stycket lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

7 första stycket, 9 a första stycket lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade HFD 2016 ref. 7 En kommun har, sedan tiden för en tidsbegränsad insats enligt LSS har löpt ut, fortsatt att utföra insatsen. Detta har inte medfört att det har förelegat en rätt till insatsen som gällt

Läs mer

Länsrapport Länsstyrelserna. Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Länsrapport Länsstyrelserna. Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) srapport 2014 - sstyrelserna sstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper srapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Remissvar ang. Ersättning vid arbetslivsinriktad rehabilitering (Ds 2018:32)

Remissvar ang. Ersättning vid arbetslivsinriktad rehabilitering (Ds 2018:32) ENHET Enheten för Välfärd, Utbildning och Arbetsmarknadspolitik HANDLÄGGARE Kjell Rautio DATUM 2018-09-05 ERT DATUM 2018-09-24 DIARIENUMMER 20180218 ER REFERENS S2018/04043/SF Remissvar ang. Ersättning

Läs mer

Rikspolisstyrelsens rutiner för och kontroll av behandling av känsliga personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret, KUR

Rikspolisstyrelsens rutiner för och kontroll av behandling av känsliga personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret, KUR Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-12-11 Dnr 231-2012 Rikspolisstyrelsens rutiner för och kontroll av behandling av känsliga personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret,

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr

Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr Länsstyrelsernas tillsyn av kameraövervakning 2014 Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 1 ALLMÄNNA UTGÅNGSPUNKTER... 1 SAMMANFATTNING... 1 VILKA REGLER GÄLLER FÖR

Läs mer

1. Inledning. Henrik Kvennberg Axel Starck Caroline Sigesgård

1. Inledning. Henrik Kvennberg Axel Starck Caroline Sigesgård Tillsyn över allmän kameraövervakning genomförd av länsstyrelserna gällande skolor och restauranger 212 1. Inledning Enligt 21 lagen (1998:15) om allmän kameraövervakning utövar länsstyrelsen tillsyn över

Läs mer

PM HK/Rättsavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Polisrättssektionen RA /12 Lars Sjöberg kommissarie

PM HK/Rättsavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Polisrättssektionen RA /12 Lars Sjöberg kommissarie 1 (5) PM HK/Rättsavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Polisrättssektionen 2012-06-01 RA-579-3813/12 Lars Sjöberg kommissarie PM - förslag till ändring av Rikspolisstyrelsens föreskrifter och

Läs mer

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Högskolan i Halmstad Rektor Box 823 301 18 Halmstad Juridiska avdelningen Teresa Edelman BESLUT Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Bakgrund Under ett besök hos Högskolan i Halmstad den

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Styrelsen för Redeye AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av 8 kap. 21 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och 11 kap. Finansinspektionens föreskrifter (FFFS

Läs mer

Riktlinje vid delegering för arbetsterapi och sjukgymnastik/fysioterapi

Riktlinje vid delegering för arbetsterapi och sjukgymnastik/fysioterapi Riktlinje vid delegering för arbetsterapi och sjukgymnastik/fysioterapi -inom den kommunala hälso- och sjukvården utifrån Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1997:14) KARLSTADS KOMMUN

Läs mer

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [4951] Med narkotika avses i denna lag detsamma som i 8 narkotikastrafflagen (1968:64) (Smugglingslagen m.m. [1710]).

Läs mer

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun BESLUT inspektionenforvårdochomsorg Avdelning sydöst Cecilia Lobos Cecilia.Lobosgivo.se 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/20131(5) Motala kommun Socialnämnden 591 86 Motala Ärendet Anmälan enligt lex Sarah enligt

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-03-27 Dnr 14-2013 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Uppdrag att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område (Ju 2017:E)

Uppdrag att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område (Ju 2017:E) Promemoria 2017-04-03 Ju2017/03110/LP Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap (L4) Uppdrag att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens

Läs mer

Rubrik: Inkassolag (SFS nr: 1974:182)

Rubrik: Inkassolag (SFS nr: 1974:182) Rubrik: Inkassolag (SFS nr: 197:182) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Stora upphandlingar. och små företag. Rapport från Företagarna januari 2011

Stora upphandlingar. och små företag. Rapport från Företagarna januari 2011 Stora upphandlingar och små företag Rapport från Företagarna januari 2011 Innehållsförteckning Inledning... 2 Små företag hindras av stora upphandlingar... 2 Skillnader mellan företagsstorlekar... 3 Länsvisa

Läs mer

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta.

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta. HFD 2013 ref 68 Försäkringskassans lagakraftvunna omprövningsbeslut beträffande återbetalningsskyldighet av livränta för en viss period utgör hinder mot att myndigheten på nytt prövar samma fråga. Lagrum:

Läs mer

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete www.pwc.se Revisionsrapport Systematiskt arbetsmiljöarbete Lina Olsson, Cert. kommunal revisor Högbo Bruks AB Erika Brolin Januari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 1.1. Inledning... 2 1.2. Bedömning...

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 4 juni 2014 KLAGANDE AA Polisförbundet Förbundsområde Västernorrland Box 720 851 21 Sundsvall ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls

Läs mer

Legala vapen för jakt- och skytteändamål

Legala vapen för jakt- och skytteändamål Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3233 av Beatrice Ask m.fl. (M) Legala vapen för jakt- och skytteändamål Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

BESLUT Datum

BESLUT Datum 1 BESLUT Datum 2016-03- 14 Dnr 1763-15-40 Aktbilaga SKADESTÅNDSANSPRÅK MOT STATEN MED HÄNVISNING TILL NATURVÅRDSVERKETS BESLUT ATT ÅTERKALLA ETT BESLUT OM TYPGODKÄNNANDE AV FÅNGSTREDSKAP Justitiekanslerns

Läs mer

SÄKERHETS- OCH. 2012-04-26 103-2011 och 113-2011

SÄKERHETS- OCH. 2012-04-26 103-2011 och 113-2011 Uttalande Dnr SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-04-26 103-2011 och 113-2011 Granskning av förstöring av material från hemliga tvångsmedel i vissa avseenden 1 BAKGRUND Nämnden har på eget initiativ

Läs mer

Personuppgiftsansvar för behandling av personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret, KUR

Personuppgiftsansvar för behandling av personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret, KUR Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-09-04 Dnr 37-2013 Personuppgiftsansvar för behandling av personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret, KUR 1 SAMMANFATTNING Det centrala

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Lokal lex Sarah-rutin Kommunfullmäktige har utfärdat riktlinjer för nämndernas verksamhet när det gäller tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänsten (SoL)

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT ExP Z6 t C4--61( 756 inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3492/2014 1(8) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.Gerleczgivo.se Trosa kommun Socialnämnden 619 80 TROSA Ärendet Egeninitierad

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. R-2015/0394 Stockholm den 4 juni 2015 Till Näringsdepartementet N2015/2228/ITP Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad

Läs mer

Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare

Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-11-06 Dnr 589-2013 Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare 1. SAMMANFATTNING Säkerhets-

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Kristin Nyström DOM 2017-10-13 Meddelad i Falun Mål nr 5599-16 1 KLAGANDE Per-Åke Persson, 19830116-7212 Odd-Fellowgatan 4 A Lgh 1101 780 50 Vansbro God man: Lars Gyllenvåg Österby 2 780

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

1 (12) 1. Bakgrund. Postadress Gatuadress Telefon E-post Husargatan 3 205 90 MALMÖ. Telefax. Förundersökning nedlägges.

1 (12) 1. Bakgrund. Postadress Gatuadress Telefon E-post Husargatan 3 205 90 MALMÖ. Telefax. Förundersökning nedlägges. 1 (12) Riksenheten för polismål, Malmö 8A-A-AE Ange dessa uppgifter vid kontakt med myndigheten Förundersökning nedlägges. 1. Bakgrund 1.1. Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden har vid inspektion i

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Finspångs kommun augusti 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 2 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 750-2011 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2012-01-13 Diarienummer 1363-1790/2011 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser inte att handläggningstiden

Läs mer

FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING

FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING Lars Bejstam 5 februari 2018 1 NY KOMMUNALLAG En ny kommunallag, SFS 2017:725 har trätt i kraft den 1 januari 2017. Lagen ska ge goda förutsättningar för den

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 22 juni 2011 KLAGANDE Sociala resursnämnden i Göteborgs stad Tillståndsenheten Box 5282 402 25 Göteborg MOTPART Fortress Restaurang AB,

Läs mer

BESLUT. Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura

BESLUT. Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura BESLUT Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Datum 2015-07-10 Dnr 1972-2014 Sid 1 (8) Kritik mot Socialnämnden i Åstorps kommun för att ha genomfört en lex Sarah-utredning och förelagt ett assistansbolag

Läs mer

Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6)

Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6) Yttrande Diarienr 2010-08-19 838-2010 Ert diarienr Ju 2010/3907/L4 Justitiedepartementet Enheten för allmän ordning och säkerhet Att: NN 103 33 STOCKHOLM Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6)

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1579-2010 Socialnämnden i Botkyrka Kommun 147 785 Tumba Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Viktig för att allmänheten ska ha ett stort förtroende för att uppgifterna sköts på ett ansvarsfullt och korrekt sätt Ger en struktur för kontakterna

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet.

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet. Bilaga 1 1 (6) Förslag till Elinstallatörslag 1 Syftet med denna lag är att förebygga person- eller sakskada till följd av felaktigt eller bristfälligt elinstallationsarbete på elektriska anläggningar

Läs mer

Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (RPSFS 2000:59) om europeiskt skjutvapenpass m.m.

Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (RPSFS 2000:59) om europeiskt skjutvapenpass m.m. Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (RPSFS 2000:59) om europeiskt skjutvapenpass m.m. Rikspolisstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2015-08-03 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm, MHN 2015-08-25, p 8 Överklagande av

Läs mer