Frivilligcentralen i Umeå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frivilligcentralen i Umeå"

Transkript

1 Frivilligcentralen i Umeå Idéer och arbetssätt Ett sätt att skapa sociala nätverk Mattias Gillow 2009

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Syfte Avgränsning Metod Vad är en frivilligcentral? Driftsform Definitioner och avgränsningar Frivilligt arbete och volontärverksamhet Umeås frivilligcentral Gemensam aktivitetslokal Volontärverksamhet En volontärinsats i Umeå kan innebära att man: Framgångsfaktorer Referenser (8)

3 1 Bakgrund I samband med Äldreomsorgens kostnadssäkningsarbete och pågående översyn av Träffpunkternas verksamhet, har behov av att ta del av alternativa driftsformer gällande mötesplatser för äldre blivit allt mer aktuellt. Således fick jag i uppdrag av verksamhetschef Rose-Marie Carlsson att ta reda på mer om vad begreppet frivilligcentral är. 2 Syfte Att beskriva vad en frivilligcentral är samt fånga idéer och arbetssätt man kan använda sig av i arbetet med frivilligsektorn. 3 Avgränsning Jag har valt att titta närmare på Umeå Kommuns frivilligcentral som av olika skäl är intressant att belysa. 4 Metod I arbetet har information inhämtats via sökning på internet och bibliotek samt telefonkontakt med frivilligcentraler. 5 Vad är en frivilligcentral? Bakgrund Frivilligcentraler är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Det var Stiftelsen Centrum för samhällsarbete och mobilisering (CESAM) i Örebro som initierade frivilligcentraler i Sverige. Sveriges första frivilligcentral öppnades i kommundelen Haga i Örebro Därpå började frivilligcentraler etableras på olika platser i Sverige under 90-talet. Inspiration till att bilda frivilligcentraler kom bland annat från Norge. Vad händer på frivilligcentralen? Det ideella och frivilliga arbetet i samhället är en betydelsefull resurs för den lokala utvecklingen. En kommuns programarbete för samverkan med civilsamhället kan handla om att förbättra folkhälsan, bekämpa utanförskap, utveckla och stödja en hållbar utveckling av välfärden mm. Tanken är att en frivilligcentral ska rikta sig till alla inom lokalsamhället och utgöra ett komplement till verksamheten inom både den offentliga och privata sektorn. Frivilligcentraler är en öppen organisationsform. Man behöver inte ha vissa åsikter eller tro för att vara med. Man eller kvinna eller ålder spelar ingen roll. Det finns ingen medlemsavgift. Målet är att erbjuda mötesplatser, och med dessa motverka ensamhet och isolering. Genom samordning av enskilda och föreningars ideella krafter vill man aktivt medverka till att skapa fungerande nätverk runt människor (3) (8)

4 Frivilligcentralerna erbjuder aktiviteter utifrån de besökandes behov och önskemål, såväl inom som utanför lokalen. Det kan t.e.x vara kafé, gymnastik, studiecirklar, självhjälpsgrupper och promenader. De förmedlar även kontakt mellan personer som önskar göra en frivillig insats för en person som har behov av sådan insats. Det kan t.e.x vara i form av besök, promenader, ledsagning mm. 6 Driftsform Nästan 70 procent av frivilligcentralerna finansieras av kommunerna. Övriga finansieras i huvudsak gemensamt av kommuner och frivilligorganisationer (2). En samordnare, oftast anställd av kommunen, leder det operativa arbetet. Denne ansvarar för information, förmedlingsarbete, rekrytering, utbildning, stöd, handledning och uppmuntran av frivilliga. Vidare ansvarar samordnaren för att en tydlig gränsdragning finns mellan kommunens ansvar, näringslivsutövande och frivilliginsatser. Verksamheten leds av en styrelse eller styrgrupp med bred förankring i lokalsamhället (4). 7 Definitioner och avgränsningar Det finns olika benämningar på begreppet frivilligcentral. I Sverige finns idag verksamheter som enligt definitionen är en frivilligcentral men som inte har med ordet i sitt namn. De kallar sig t.e.x resursbank, dagcentral, mötesplats eller träffpunkt. CESAMs definition är den som används idag och enligt deras definition är en frivilligcentral: - Ett informationskontor för frivilliga uppgifter. - En kontaktpunkt mellan människor som önskar göra frivilliga insatser (till enskilda eller till organisationer) och de som har behov av att få t.e.x. hjälp av frivilliga. - En verksamhet som har till uppgift att synliggöra det frivilliga arbetet i närområdet och visa hur viktigt det är med frivilliga insatser. - En verksamhet som bör underlätta förhållanden så att organisationer, grupper och enskilda kan göra insatser i närmiljön. - En verksamhet som ska fungera som ett komplement till den offentliga och privata sektorn. År 2005 fanns det 69 frivilligcentraler i Sverige. Av dessa fanns 5 i Norrland (2) (8)

5 8 Frivilligt arbete och volontärverksamhet Att engagera sig är tillrådigt inte bara av moraliska skäl utan också av ren egennytta Michael Argyle - socialpsykolog Frivilligt arbete sker i stor utsträckning runt om i landet, såväl i informella sammanhang som i organiserade former. Oavsett om en person är föreningsaktiv eller inte är frivilligt arbete en konkret möjlighet att visa ett personligt engagemang och göra en frivillig insats. En frivilligcentral kan innehålla mycket, men en grundläggande tillgång måste alltid finnas. Där måste finnas frivilliga. Volontär är ett annat namn för frivillig. Människor som tar av sin egen tid för att, utan krav på ekonomisk ersättning, göra en insats för någon annan. Det är främst pensionärer och personer med sjuk- eller aktivitetsersättning som utför frivilliga sociala insatser (2). De flesta frivilligcentraler har flera målgrupper för sin verksamhet, men äldre och anhöriga är de vanligaste målgrupperna. I socialstyrelsens kartläggning av frivilligcentraler 2005 framgår att ca 2/3 av frivilligcentralerna förmedlar frivilliga sociala insatser till mellan 1-50 personer (2). 9 Umeås frivilligcentral Delad glädje dubbel glädje Frivilligcentralen i Umeå startade 1999 och är en politiskt och religiöst obunden ideell förening. Verksamheten finansieras med bidrag från Umeå kommun och landsting och drivs av en frivilligsamordnare (anställd av Umeå kommun), i samverkan med Röda korset och pensionärsföreningar. På frivilligcentralen sker ideell verksamhet under organiserade former i syfte att bryta ensamhet och skapa gemenskap bland människor. Man behöver inte vara medlem i något förbund eller organisation för att delta i Frivilligcentralens verksamheter. Frivilligcentralen är en kontaktpunkt mellan människor som önskar göra frivilliga insatser och de som har behov av gemenskap, sällskap eller hjälp. Frivilligcentralen är såväl ett aktivitetshus som ett café och framför allt en knutpunkt för volontärverksamhet (8)

6 I Umeå har särskild vikt lagts vid att utveckla det frivilliga sociala arbetetvolontära insatserna. Utvecklingen har skett i nära samarbete med ideella organisationer och enskilda. I den processen togs under år 2005 en avsiktsförklaring fram, om samverkan med den sociala frivilligsektorn (5). Det arbetet har troligtvis varit till god hjälp för Umeås frivilligcentral att fortsatt bredda och utveckla sitt arbetssätt. 9.1 Gemensam aktivitetslokal Frivilligcentralen har lokaler i 2 plan i centrala delarna av Umeå. Bottenvåningen utgörs av en rymlig mötesplats med caféverksamhet. Ovanvåningen inhyser kontorslokaler för frivilligorganisationerna. Frivilligcentralen har lokaler tillsammans med pensionärsorganisationerna; PRO (Pensionärernas Riksorganisation) RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap) SKPF (Svenska KommunalPensionärers Förbund) SPF (Sveriges Pensionärsförbund) SPRF (Sveriges Pensionärers Riksförbund). På Storgatan 76 anordnar Frivilligcentralen trevliga aktiviteter, informationsträffar, föreläsningar tillsammans med pensionärsorganisationerna. Aktiviteterna är ofta i samarbete med studieförbund och projektet "Kultur för seniorer". Caféverksamheten är öppen flera dagar i veckan och erbjuder sociala aktiviteter och särskilda trivselaktiviteter ( mån-tors kl ). 9.2 Volontärverksamhet Frivilligcentralen har ca 190 volontärer engagerade i verksamheten. Man arbetar mycket utifrån matchning vilket innebär kartläggning av individers intresse, erfarenhet, personliga behov mm. Volontärerna hjälper och stödjer andra praktiskt och mänskligt till ömsesidig glädje. Som Volontär väljer man själv vilka uppgifter man vill ta på sig. Volontärinsatser sker såväl till enskilda som till grupper/organisationer (t.ex äldreboende, sjukhus/onkologen mm) För en volontär i Umeå utgår Kostnadsersättning för busskort, resor med egen bil samt telefonsamtal inom uppdraget. Innan en volontär åtar sig ett uppdrag erläggs en tystnadsförsäkran. Vidare får volontärerna delta i informations- och utbildningsträffar. Volontärerna inbjuds kontinuerligt till gruppträffar med handledning och föreläsningar i aktuella ämnen (8)

7 10.3 En volontärinsats i Umeå kan innebära att man: Gör kontinuerliga besök hos någon. Det kan innebära en pratstund, en promenad eller att göra något annat trevligt tillsammans Är sällskap till sjukhus, shopping, kyrkobesök, kulturarrangemang etc Går ut med hunden eller ta en skidtur tillsammans med någon som behöver sällskap Sjunger, spelar, berättar, läser, spelar bingo tillsammans med andra Är värd eller värdinna vid olika trivselaktiviteter Är hemfixare Är anhörigstödjare - avlösning Är extra-mormor eller farfar åt en familj 10 Framgångsfaktorer Umeås framgångsfaktorer i arbetet med hur frivilliga krafter ska komplettera kommunens åtagande, har handlat om ett gediget nätverksbygge. Tillsammans med insikten om vikten av att skapa dialog och förankra på alla samarbetsnivåer menar man att framgångsfaktorerna har varit att skynda långsamt och att spela med öppna kort från början (6). Vidare har man satsat på bred front med avsikten att stimulera samverkan och utvecklingen med frivilligsektorn. Uppdraget har givits hög prioritet och förankrats väl i både socialförvaltning och kulturförvaltning som hos ideella organisationer. Tre viktiga processer har löpande pågått gällande Umeås utvecklingsarbete med frivilligsektorn. Dels har man tålmodigt byggt upp frivilligcentralen, vidare har man satsat stort på nätverksbygget och projektet kultur för äldre, och slutligen har man tagit fram en avsiktsförklaring med riktlinjer för att klarlägga kommunens syn på det frivilliga, sociala arbetet, och hur kommunens verksamheter kan utveckla samverkan med frivilligsektorn. Slutligen vill jag kortfattat nämna lite om dessa tre parallella processer ; 1. För det första var man med svenska mått mätt tidigt ute 1999, med att organisera en frivilligcentral, som över tid har fått utvecklas. Dessutom är Umeå en ovanligt föreningstät stad med över 600 registrerade föreningar av vilka ett 100-tal är socialt inriktade(6). 2. Umeå startade år 2002 projektet Kultur för seniorer - kultur och hälsa, ett samarbetsprojekt mellan Umeå Kulturförvaltning och Umeå socialförvaltning. Numera är det en uppskattad kommunal verksamhet som i korthet går ut på att erbjuda äldre en god (8)

8 livskvalité. Arbetet bedrivs i form av ett nätverkssamarbete mellan studieförbund, seniorföreningar, frivilligorganisationer av olika slag och olika kulturinstitutioner. Cirka arrangemang har genomförts av nätverket sedan starten, vilket givetvis har förutsatt en uppsjö av frivilliga krafter(7). Man har under åren successivt byggt upp en kunskap kring volontärskap, arrangemang av aktiviteter, rekrytering av frivilliga, samarbetsformer mm. 3. Som en följd av det storskaliga nätverksbygget kom volontärsfrågan att diskuteras allt mer inom Umeå kommun. Vilket sedermera ledde till den avsiktsförklaring för samverkan med den sociala frivilligsektorn, som Umeå kommunfullmäktige antog år Referenser 1. Utveckla samverkan med civilsamhället. Sveriges kommuner och landsting, Stockholm Frivilligcentraler i Sverige en kartläggning. Socialstyrelsen, Jan Rönnermark, Lars: Att finna sin väg Socialt arbete i mötet med frivilliga och offentliga organisationer. 2003, FoU i väst, Göteborg. 4. Nationell nätverksträff för frivilligsamordnare. Umeå Konferensmaterial. 5. Avsiktsförklaring och riktlinjer: Umeå kommuns samverkan med den sociala frivilligsektorn. Umeå Kommun Nordén, Hans. Fri och villig om ideellt arbete i välfärdslandet. Premiss förlag, Stockholm Abrahamsson, Kirsi: Slutrapport; Kultur för livet, förstudie. Umeå kommun (8)

ANHÖRIGPLAN 2012-2015

ANHÖRIGPLAN 2012-2015 ANHÖRIGPLAN 2012-2015 INLEDNING Anhörigplanen för Svedala kommun 2012-2015 är kommunens plattform för anhörigstödet. Planen ska ses som ett uttryck för den politiska synen på verksamheten, övergripande

Läs mer

Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018 Dnr 155/18

Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018 Dnr 155/18 Vård- och omsorgsförvaltningen Christina Hammarlund Administrativ handläggare Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 14 juni 2018 Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018

Läs mer

Webbinarium 30 mars 2017

Webbinarium 30 mars 2017 Webbinarium 30 mars 2017 Signe Isaksson Frivilligengagemangets betydelse för anhöriga till personer som behöver stöd/hjälp Att vara Anhörig är inte att vara Frivillig Som anhörig tar man ansvar för sin

Läs mer

Frivillighet på modet!

Frivillighet på modet! Frivillighet på modet! Maj 2008 Inledning Forum för Frivilligt Socialt Arbete har gått igenom alla kommunernas hemsidor för att få en bild av hur kommunerna arbetar med frivilligarbete knutet till välfärdens

Läs mer

Stadsdelen Centrum. 1 av 21 stadsdelar i Göteborgs kommun. ca 52 000 invånare. ca 8 000 pensionärer

Stadsdelen Centrum. 1 av 21 stadsdelar i Göteborgs kommun. ca 52 000 invånare. ca 8 000 pensionärer Stadsdelen Centrum 1 av 21 stadsdelar i Göteborgs kommun ca 52 000 invånare ca 8 000 pensionärer Förebyggande arbete i äldreomsorgen Träffpunkterna navet i den förebyggande verksamheten Olika delprojekt

Läs mer

Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn

Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Ks 2007:422 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Fastställt

Läs mer

Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer

Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-10-30 Socialnämnden Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Frivilligcentraler i Sverige en kartläggning

Frivilligcentraler i Sverige en kartläggning Frivilligcentraler i Sverige en kartläggning Frivilligcentraler i Sverige en kartläggning 2 Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är en Lägesbeskrivning. Det innebär

Läs mer

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga.

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga. 1 Förord Det här är Linköpings kommuns program för utveckling av det sociala innehållet i vardagen för personer som är äldre. Programmet beskriver hur Linköping ska arbeta för att möta äldres sociala behov.

Läs mer

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka uppdaterad version december 2016 Nannette Büsgen Koordinator Riktlinjerna är till hjälp för organisationer som tar emot volontärer och ger stöd och vägledning

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

1 av 7. Volontärverksamheten 2008 i Umeå kommun en årsöversikt

1 av 7. Volontärverksamheten 2008 i Umeå kommun en årsöversikt 1 av 7 Volontärverksamheten 2008 i Umeå kommun en årsöversikt 2 av 7 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Sid. 1. Skolan 3 2. Kommundelsnämnder 3 2.1 Sävar 4 2.2 Holmsund 4 2.3 Hörnefors 4 3. Socialtjänsten

Läs mer

Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare Kristina Holmdahl, föreningen AXEL 79 Mariann Lundin, bitr. omsorgschef 79

Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare Kristina Holmdahl, föreningen AXEL 79 Mariann Lundin, bitr. omsorgschef 79 78-90 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl.8.30 12.30 Beslutande Susanne Aronsson (m), UN, ordförande Eva Abrahamsson (m), M&BN Kristina Frigert (m), ON Ragnhild Selstam (m), GN Petra Sundblad

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2007

Bidrag till frivilligorganisationer år 2007 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-03-23 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Bidrag till frivilligorganisationer år 2007 Förslag

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Frivillighet Tre länder Tre kommuner

Frivillighet Tre länder Tre kommuner Frivillighet Tre länder Tre kommuner Bakgrund Samverkan kring barn och unga 2008: Nystart för samverkansarbetet 2009: Laholm ska bli en av Sveriges bästa för barn och unga att växa upp och leva i. För

Läs mer

KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET

KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET Bilaga 3 KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET BAKGRUND GR-kommunernas sociala styrgrupp beslutade i oktober 2008 att kartlägga omfattningen av volontär-/frivilligverksamheter

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad?

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? ANHÖRIGSTÖD INFORMATION OCH STÖD TILL DIG SOM VÅRDAR EN ANHÖRIG ANHÖRIGSTÖD 2 TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? Du

Läs mer

PROJEKTPLAN-SOCIALA INNEHÅLLET.DOC

PROJEKTPLAN-SOCIALA INNEHÅLLET.DOC PROJEKTPLAN Titel: PROJEKTPLAN Projekt: Stimulansmedel Delprojekt: Sociala innehållet- Träffpunkter Beställare: Rose-Marie Carlsson Version: 1 Skriven av: Mattias Gillow Datum: 2008-10-31 Godkänd av: Datum:

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Träffpunkter/Mötesplatser Socialt innehåll i vardagen för Äldre. En omvärldsbeskrivning

Träffpunkter/Mötesplatser Socialt innehåll i vardagen för Äldre. En omvärldsbeskrivning Träffpunkter/Mötesplatser Socialt innehåll i vardagen för Äldre En omvärldsbeskrivning Mattias Gillow Juni 2009 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1.1 Definition av socialt innehåll...4

Läs mer

KULTUR OCH HÄLSA för seniorer i ORSA

KULTUR OCH HÄLSA för seniorer i ORSA KULTUR OCH HÄLSA FÖR SENIORER KULTUR OCH HÄLSA för seniorer i ORSA PROJEKTPLAN Varför ger kultur bättre hälsa? Man blir glad! hormoneffekter de hormon som utsöndras vid aktiviteter bidrar till att förlänga

Läs mer

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för 1 Verksamhetsplan 2015 PRO är en av Sveriges största folkrörelser och har en viktig roll och uppgift att fylla som pensionärernas intresseorganisation. PRO strävar efter ett samhälle som präglas av solidaritet,

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

ABCDE. Bidrag till frivilligorganisationer. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Bidrag till frivilligorganisationer. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Stadsmiljö- och planeringsavdelningen N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2003-05-05 DNR 671-248/03 Handläggare: Gunilla Schedin Hahn Tfn: 08-508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLISTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-02-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Verksamhetsbidrag

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer

att Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och pensionärsorganisationer Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-08-15 LS 1109-1161 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 2-08- 28 0 0 03 3 " Reviderad modell för samverkan mellan Stockholms

Läs mer

ResursPoolen frivilliga uppdrag i Linköping

ResursPoolen frivilliga uppdrag i Linköping Joakim Nyman 2015-03-19 Utvecklingsledare 0490-25 52 95 ResursPoolen frivilliga uppdrag i Linköping Information från Siv Nordkvist, ordförande, och Jan-Erik, volontär, vid möte med Synskadades Riksförbund

Läs mer

Policy för frivilliga i Kristianstads kommun

Policy för frivilliga i Kristianstads kommun Policy för frivilliga i Kristianstads kommun Fastslagen av Omsorgsnämnden 2011-10-27 ON 103 Dnr 2011/239 Dpl 760 Policy för frivilliga i Kristianstads kommun. Kristianstads kommun har för att förbättra

Läs mer

Ditt engagemang är viktigt för verksamheten. Det skapar ett mervärde för de äldre i kommunen.

Ditt engagemang är viktigt för verksamheten. Det skapar ett mervärde för de äldre i kommunen. Volontärens handbok Innehållsförteckning Välkommen till Frivilligcentralen Vi behöver bli fler Försäkringar Tystnadslöfte GDPR Tider Rapportera Vår fadderverksamhet Exempel på volontäruppdrag FvC erbjuder

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Volontärbarometern 2011

Volontärbarometern 2011 Volontärbarometern 2011 Volontärbyråns årliga undersökning om volontärer och vad de får ut av sitt engagemang Vanja Höglund Volontärbyrån 2011 Någon frågade Har vänner som volontärjobbat och sett till

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2009-12-08

Sammanträdesprotokoll 2009-12-08 Sida 1 Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Drottninggatan 2, Motala Tisdag 8 december 2009, kl 08:30 12:00 Beslutande Martina Axene KD ordf Siv Ludén S Bertil Carlzon C Ingeman Svensson S Carl-Gunnar

Läs mer

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Den 11 mars möttes nära 130 personer i Eslövs medborgarhus för att under en dag fokusera på hur samverkan kan vara ett

Läs mer

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA Verksamhetschef: Karoline Lundvall 08-580 229 28 Karoline.lundvall@jarfalla.se Ansvarar för Stöd och förebyggande,

Läs mer

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Vad menas med civilsamhället? Civilsamhället Föreningar, sällskap och organisationer utanför både offentliga sektorn och marknadssamhället Civilsamhället avgränsas

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

Vad gör volontärerna inom äldreomsorgen?

Vad gör volontärerna inom äldreomsorgen? SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 3 Vad gör volontärerna inom äldreomsorgen? November 2007 2 Omslagsbilden Fri och villig om ideellt arbete i välfärdslandet Tillsammans med förlaget

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2018

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2018 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-23 Handläggare Anna Löfvall Telefon 08-508 09 780 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-04-19 Bidrag till

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

Här kan du ta del av. enkätens resultat

Här kan du ta del av. enkätens resultat Här kan du ta del av enkätens resultat Bakgrund till enkäten Utvecklingsplanen för äldreomsorgen år 2013-2018 i Kungsör utgår. I september 2018 påbörjades ett projekt med syfte att färdigställa ett nytt

Läs mer

Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer

Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer Sammanfattning av Förstudie 1 www.orebroll.se Post Box 1613, 701 16 Örebro Besök Eklundavägen

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningarnas rapport och lägger den till handlingarna.

1. Stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningarnas rapport och lägger den till handlingarna. KATARINA-SOFIA OCH MARIA - GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNINGAR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE OCH ÄLDRE SID 1 (6) 2007-03-05 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Tfn 508 11310 Till SDN 2007-03-22 Rapport om vilka

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa.

VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa. VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa. Porten 3-årigt ESF-projekt Samspelet genomförare Pilotprojekt- Porten 2013-2015 Lyckad metodik, ser behoven att utveckla Förstudie Arena 2014 Kartläggning

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2014-2015

HANDLINGSPLAN 2014-2015 HANDLINGSPLAN 2014-2015 Mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Våld är en ensidig handling och inte en ömsesidig handling. Där det finns våld finns också motstånd. Omgivningens positiva respons

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2017

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande. Sida 1 (6) 2017-03-24 Handläggare Anna Löfvall Telefon 08-50809780 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-04-20 Bidrag till

Läs mer

Fastställd av kommunfullmäktige 2010-01-25

Fastställd av kommunfullmäktige 2010-01-25 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-01-25 Kommunfullmäktige gav under 2004 socialnämnden i uppdrag att i samarbete med övriga, berörda nämnder lägga särskild vikt vid att utveckla det frivilliga, sociala

Läs mer

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018 Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018 Innehåll Livsglädjechaufförer, seniorrestauranger och fritt inträde för äldre i swimmingpooler Human Rights manifesto AGE SKPF pensionärernas handlingsprogram

Läs mer

Fastställande av äldreplan Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier

Fastställande av äldreplan Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier Fastställande av äldreplan 2018-2028 Sammanfattning remissvar Revidering innehåll och presentation Äldreplanens strategier Sammanfattning av remissvar äldreplan 2018-2028 Förebyggande insatser Ett utvecklingsområde

Läs mer

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-10 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med omsorgsförvaltningens svar på motion från Carl-

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2014

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2014 Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-03-13 Handläggare Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. För projektbidrag

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Vård- och omsorgsförvaltningen Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Slutrapport Mölndals stad December 2012 Lotta Malm Projektledare Projekt BRA-grupper

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-01 Handläggare Samia Choudhury Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-04-07 Bidrag till lokala föreningar

Läs mer

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014 1 Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014 1 Foto Taina Ahola ANSLAGSTAVLAN Ört och Kryddcafé Kom på vårt första Ört

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2. Socialnämnden 2006-11-24 98 3

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2. Socialnämnden 2006-11-24 98 3 Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2 Socialnämnden 2006-11-24 98 3 Länsstyrelsen, Verksamhetschefer, enhetschefer stab, sektionschefer Dnr 2005/109 732 Anhörigstöd för personer som vårdar äldre anhöriga/ närstående

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Om Frivillig i Gävleborg Paragraf 37a Insatser för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter Förordning

Läs mer

Totalt föreslås 51 föreningar beviljas grund- och medlemsbidrag för 2019 till en totalsumma av kronor.

Totalt föreslås 51 föreningar beviljas grund- och medlemsbidrag för 2019 till en totalsumma av kronor. Tjänsteskrivelse 1 (7) Omsorgs- och äldreförvaltningen Christina Våleman 2018-11-14 Dnr ÄN 2018-488 Äldrenämnden Föreningsbidrag 2019 Förslag till beslut 1. Grundbidraget fastställs till 3000 kronor per

Läs mer

Innehåll Utveckling av frivilligt arbete inom sociala sektorn...3

Innehåll Utveckling av frivilligt arbete inom sociala sektorn...3 Innehåll Utveckling av frivilligt arbete inom sociala sektorn...3 1 Bakgrund...3 2 Mål och förväntade resultat...3 3 Frivilligt arbete...4 3.1 Vad är frivilligt socialt arbete?...4 3.2 Ideellt arbete...4

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun, remissyttrande

Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun, remissyttrande Bilaga 9:1 Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Teknik- och servicenämnden Riktlinjer för frivilligverksamhet i Strängnäs kommun, remissyttrande Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden föreslår

Läs mer

Anhörigstöd i Bodens kommun

Anhörigstöd i Bodens kommun Anhörigstöd i Bodens kommun Vad är anhörigstöd Anhörigstöd är insatser som syftar till att underlätta för dig som ger stöd och omsorg till någon närstående. Insatserna kan vara biståndsbedömda, dvs. ges

Läs mer

Äldre 2020. Lättläst version

Äldre 2020. Lättläst version Policy Äldre 2020 Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2010 26 Lättläst version Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Lättläst version av Äldre 2020, Tierps kommun Inledning

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M)

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) 2015-02-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/979-008 Kommunstyrelsen IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att i

Läs mer

Frivilliga en resurs inom anhörigstöd!

Frivilliga en resurs inom anhörigstöd! Frivilliga en resurs inom anhörigstöd! 6:e Internationella Anhörigkonferensen Göteborg 3-6 September 2015 Marianne Falås, rådgivare Lena Tynnemark, rådgivare Charlotta Karlsdotter, rådgivare Frivilligt/ideellt

Läs mer

Regionpensionärsrådet 42-51

Regionpensionärsrådet 42-51 Protokoll Sammanträdesdatum 2012-12-14 Regionpensionärsrådet 42-51 Tid Fredag 14 december 2012, kl 09:00 11:45 Plats Hallands sjukhus Kungsbacka Ledamöter Gösta Bergenheim (M) Lise-Lotte Bensköld-Olsson

Läs mer

Volontärverksamheten 2009 i Umeå kommun - en årsöversikt Umeå Volontärcenters årsrapport för verksamhetsåret 2009

Volontärverksamheten 2009 i Umeå kommun - en årsöversikt Umeå Volontärcenters årsrapport för verksamhetsåret 2009 Volontärverksamheten 2009 i Umeå kommun - en årsöversikt Umeå Volontärcenters årsrapport för verksamhetsåret 2009 1/10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid. 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund Den politiska viljan 3 1.2 Övergripande

Läs mer

Vi gör din röst hörd!

Vi gör din röst hörd! Vi gör din röst hörd! SPF bevakar dina intressen! - Har du tänkt på hur du vill du bo när du blir äldre? - Tycker du att det är rättvist att arbete och pension beskattas olika? - Vet du att i genomsnitt

Läs mer

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion Sundsvalls Anhörigstrategi Kortversion oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sundsvalls Anhörigstrategi...3 1.1 Anhörigstödet idag!...3 2 Det här ska vi utveckla!...4 2.1 Anhöriga med olika behov av stöd

Läs mer

Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106

Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106 Äldrenämndens uppföljning demokratiplan 2019-02-05 1 (6) Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106 Demokratiplan för Järfälla kommun för en hållbar demokrati

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

kommunalt och ideellt medskapande

kommunalt och ideellt medskapande Vad händer idag? 10.00-11.00 Vad är KIM och vad kan vi göra? 11.00-12.00 Workshop 1 12.00-13.00 Avbrott för lunch 13.00-13.30 Webbsändning 13.30-13.45 Paus 13.45-15.30 Workshop 2 15.30-16.00 Avslutning

Läs mer

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun - en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun SYFTE: Att diskutera och föreslå åtaganden som kommunen och idéburen sektor kan göra Diskutera de identifierade utvecklingsområdena

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Stöd till dig som är anhörig

Stöd till dig som är anhörig Stöd till dig som är anhörig Information om vilket stöd som finns till dig som hjälper en närstående www.umea.se/anhorig Innehåll Stöd till dig som är anhörig... 3 Anhörigkonsulenterna ger dig stöd...

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 SÖDERMALMS FRIVILLIGCENTRAL VILJAN Verksamhetsidé Viljan, Södermalms frivilligcentral, är en ideell förening bildad 1993. Föreningen är demokratiskt uppbyggd och politiskt

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser 2018-03-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser Förslag till beslut 1. Äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet (KPR)

Kommunala pensionärsrådet (KPR) (KPR) 1 Val av justerare... 2 2 Information från landstingets verksamhet... 3 3 Tematräffar 2018... 4 4 Information om särskilt boende... 5 5 Bo-råd... 6 6 Utbyte av trygghetslarm... 7 7 Hur vill man som

Läs mer

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer

Resultatredovisning. för 2008-2010. Fastställd 2011-01-31av styrelsen för Forum för frivilligt socialt arbete

Resultatredovisning. för 2008-2010. Fastställd 2011-01-31av styrelsen för Forum för frivilligt socialt arbete Resultatredovisning för 2008-2010 Fastställd 2011-01-31av styrelsen för Forum för frivilligt socialt arbete Summering av projektet - i kortformat Begreppet frivilligcentral är otydligt till både innehåll,

Läs mer

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun ÖK Idé Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun VILL DU VARA MED OCH GÖRA UDDEVALLA TILL EN PLATS FÖR ALLA? Samverkan med idéburna sektorn mycket viktig för både anställda

Läs mer