Funktionshinderrörelsens valplattform

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionshinderrörelsens valplattform"

Transkript

1 Funktionshinderrörelsens valplattform Inledning Funktionshinderrörelsen i Sundsvalls kommun vill med denna valplattform peka på ett antal frågor som vi anser är viktiga för våra medlemmars välbefinnande. Tyvärr kommer frågor om tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning sällan eller aldrig upp till debatt under en valrörelse. Det råder måhända en allt för försiktig och räddhågsen attityd från partiernas sida gentemot funktionshinderrörelsen. Vi menar att det är dags att bryta denna vall var femte medborgare i Sverige har någon typ av funktionsnedsättning, det är ingen liten grupp, det är inte få, utan många människor som lever i denna verklighet. Därför har vi enats om att presentera denna valplattform, som ett försök att bryta tystnaden kring funktionshinderpolitiken.

2 Fram för en bättre riksfärdtjänst! Färdtjänsten fungerar till stor del inom Sundsvalls kommun, ett sorgebarn är dock riksfärdtjänsten. Det krävs att man är ute ca 6-8 veckor innan den tänkta resan ska gå av stapeln för att ha en chans att få sin riksfärdtjänst (med riksfärdtjänst avses resor utanför den egna kommunen, exempelvis uppstår riksfärdtjänst när man måste åka över kommungränsen till Härnösands kommun). Funktionshinderrörelsen anser att detta är ett allvarigt problem som begränsar funktionsnedsatta personers rörelsefrihet. Många personer som är aktiva har nödgats avstå från att delta vid möten i andra kommuner, eftersom man sällan får kallelserna till dessa möten mer än ett par 3 veckor i förväg. Detta är således också ett demokratiskt problem. Frågan har gått att lösa i många andra kommuner, varför vi upplever Sundsvalls kommuns tjänstemän och politiker som ytterst motsträviga i denna fråga. Vi vill: att den långa ansökningstiden för riksfärdtjänst förkortas för att öka funktionsnedsattas möjligheter till ett aktivt liv och deltagande i demokratiska processer, som möten exempelvis. Höj anslaget till funktionshinderrörelsen! Det har gått många år sedan den senaste höjningen av anslaget till föreningar för personer med funktionsnedsättningar inom Sundsvalls kommun ägde rum. Det anslås årligen en summa på Kr , vilken ska fördelas mellan ett allt större antal föreningar. Föreningarna för personer med funktionsnedsättningar fyller en viktig funktion i samhället. Vi hävdar att vi utför ett arbete som kommunen inte kan utföra rättare sagt: vi tar vid där kommunens insatser slutar. I föreningarna träffas personer från skilda kulturer, med skilda livserfarenheter. Att vara aktiv inom en förening innebär att man kan möta personer som drabbats av samma typ av funktionsnedsättning som man själv har. Genom erfarenhetsutbyte kan man underlätta vardagen för varandra. Vi kan våga ställa frågor och ta upp ämnen som man aldrig skulle drömma om att ta upp med någon myndighetsperson frågor som kan vara mycket viktiga för ens personliga välbefinnande, men som man inte vill diskutera med en person i myndighetsställning. Här spelar våra föreningar en stor och betydelsefull roll. Vi vill inget hellre än att kunna fortsätta spela den rollen!

3 För att vi ska kunna fortsätta vår verksamhet (förhoppningsvis även utveckla densamma) hävdar vi, att en höjning av anslaget till våra föreningar är nödvändig. Allt blir dyrare i samhället och detta måste kompenseras genom en ökning av anslaget till våra föreningar. Det finns idag fler föreningar än förr som har att dela på dessa kr. Risken finns att vi, istället för att odla och utveckla ett gott samarbete mellan våra olika föreningar, istället börjar slå vakt om våra bidrag. Det vore olyckligt om vi började titta snett på varandra och istället för att jobba ihop försöka utestänga varandra från den gemenskap vi skulle kunna ha. Vi vill: 1) att, Kultur- och fritidsnämnden tar initiativ till en höjning av anslaget för föreningar för personer med funktionsnedsättningar; 2) att, om nämnden inte finner någon möjlighet att tillföra mer pengar istället ger Föreningsbyrån i uppdrag att omfördela bland de ekonomiska medel som finns, för att därigenom kunna öka anslaget till funktionshinderrörelsen. Fungerande hållplatsutrop! Sundsvalls kommun har, under 10 års tid, lovat att man ska tillse att fungerande hållplatsutrop finns på stadsbussarna. Trots dessa löften har man ännu inte lyckats med sin strävan. Man har skylt på mycket, alt från att det ska lösa sig, bara vi får nya biljettmaskiner, till att busschaufförerna själva kan trycka på en knapp och därmed stänga av hållplatsutropen. Vi hävdar att fungerande hållplatsutrop är viktigt, inte bara för den som inte ser var man befinner sig, utan för samtliga som åker buss i Sundsvalls tätort. Lika viktigt som att varje hållplats ropas ut är att det också finns en tydlig display där namnen på hållplatserna står att läsa. Vi vill: att, Sundsvalls kommuns politiker och tjänstemän äntligen kommer till rätta med hållplatsutropen! Dags att lära känna Handikappkonventionen! År 2009 trädde FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (ofta kallad Handikappkonventionen) i kraft i Sverige. Konventionen är en milstolpe i handikapphistorien, såväl i Sverige som internationellt.

4 Tillsammans med en rad andra konventioner (kvinnokonventionen och barnkonventionen för att nämna två exempel) ingår Handikappkonventionen i familjen av icke-diskriminerings-konventioner. I dagsläget finns det nio mänskliga rättighets-konventioner (mänskliga rättigheter förkortas MR). Konventionerna gäller inte för alla medlemsländer inom FN, det är bara de länder som väljer att tillträda ifrågavarande konvention, som sedan har att leva upp till kraven i konventionstexten. En konvention fungerar som ett avtal mellan FN och konventionsstaten. Man lyfter inte in en konvention i de nationella lagarna, utan harmoniserar och anpassar det nationella lagarna så att de står i samklang med konventionstexterna. I konventionen, vilken innehåller 50 artiklar, tas mångahanda ting upp. Det slås fast att alla är lika inför lagen, att man som funktionsnedsatt har samma grundläggande rättigheter, samma självbestämmande som de människor som inte är drabbade av någon funktionsnedsättning. I konventionen fastslås att kvinnor och flickor med funktionsnedsättning är utsatt för flerfaldig diskriminering, detta genom dels sin könstillhörighet och dels genom sin funktionsnedsättning. Man kan tycka att vi, här i det rika landet Sverige, ska vara experter på jämlikhet, icke- diskriminering och att staten skulle gå i bräschen när det gällde att göra texten i konventionen till verklighet. Dock är det långt kvar innan alla våra rättigheter är tillgodosedda. Idag finns det ca 130 lagar som måste ändras för att man, med fog, ska kunna hävda att innehållet i konventionen är införlivat i svensk lagstiftning. Det är lagarna i konventionsstaterna (de stater som valt att underteckna konventionen) som måste ändras så de överensstämmer med vad som står i konventionen. Det går inte att använda sig av en konvention i en domstol, utan det blir det egna landets lagar som kommer att ligga till grund för en dom. Med Handikappkonventionen medföljer även ett så kallat fakultativt (frivilligt) tilläggsprotokoll, vilket konventionsstaterna kan välja att avstå från att underteckna (ratificera), även om man väljer att underteckna konventionen (idag har? av FN:s? medlemsländer undertecknat Handikappkonventionen och? av dem? länder som undertecknat konventionen har också valt att underteckna det frivilliga tilläggsprotokollet).

5 Om en konventionsstat valt att också underteckna tilläggsprotokollet kan man driva ett rättsfall vidare. Det som då sker är att fallet hamnar hos den övervakningskommité som har att se över hur konventionstaterna arbetar för att leva upp till vad som står i konventionen. Det allvarligaste som kan hända är att en konventionsstat får en eller flera anmärkningar om man anser att konventionsstaten ifråga begått brott mot konventionen (konventionsbrott). Anmärkningarna tas upp i FN:s generalförsamling. Dock kan man inte exempelvis bötfälla en konventionsstat som gjort sig skyldig till konventionsbrott. Det här kanske låter som om det är något som regering och riksdag har att arbeta med. Dock ska man komma ihåg att det är än mer viktigt att förändringar sker där människor bor och människor bor i kommunerna. Således måste politiker och tjänstemän skaffa sig en grundkunskap i vad FN:s Handikappkonvention är och innebär. Vi vill: att, Sundsvalls kommun tar initiativ till en föreläsningsserie kring Handikappkonventionen och att dessa utbildningstillfällen ska omfatta såväl politiker som tjänstemän. Dags att kommunen anställer en tillgänglighetssamordnare! I en del kommuner finns personer, vars arbetsuppgift går ut på att samordna tillgänglighetsfrågorna. Det yrket kallas oftast för tillgänglighetssamordnare. Denna person ska, anser vi, sitta centralt placerad på kommunstyrelsekontoret (Konsörnstaben som det heter i Sundsvalls kommun). En tillgänglighetssamordnares uppgifter är bland annat följande: att vara tjänsteman för kommunens handikappråd, att leda och ansvara för tillgänglighetsarbetet i kommunen, delta i nätverk, utbilda politiker, tjänstemän, funktionshinderrörelsen, byggherrar och kommunala bolag, delta i utarbetandet av översiktsplaner, bostadsförsörjningsplaner, trafikstrategier och områdesutveckling, samt ska även kunna föreläsa om enkelt avhjälpta hinder, bemötande ur ett funktionshinderperspektiv samt olika projekt, ska se till att FN:s Handikappkonvention alltid beaktas och används i kommunens tillgänglighetsarbete. Personen ska även kunna medverka vid framtagandet av olika upphandlingsunderlag. Vi vill: att, Sundsvalls kommun beslutar att anställa en tillgänglighetssamordnare.

6 Lika möjligheter till arbete på lika villkor Människor med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga har en sysselsättningsgrad på 44 procent, vilket är runt 30 procentenheter lägre än personer utan någon funktionsnedsättning respektive personer med funktionsnedsättningar som inte medför nedsatt arbetsförmåga. Den låga sysselsättningsgraden bland funktionsnedsatta med nedsatt arbetsförmåga innebär att många ur denna grupp i praktiken stängs ute från den öppna arbetsmarknaden, vilket leder till ett utanförskap för den enskilde individen och mindre skatteintäkter och ökade kostnader för samhället. Om inte alla människor har tillträde till arbetsmarknaden missas sannolikt mycket kompetens, vilket kan leda till mindre effektiva organisationer. Att anställa människor med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga har goda förutsättningar att innebära ett mervärde för arbetsgivaren, för den enskilde och för hela samhället. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar anger att människor med funktionsnedsättningar har rätt till arbete på lika villkor som alla andra. Regeringens funktionshinderspolitik-strategi bygger på denna FN-konvention och där betonas bland annat att: Sysselsättningsgraden ska öka för människor som har funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. Den offentliga sektorn bör gå i bräschen och vara ett föredöme genom att anställa människor med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. För att anställningar ska kunna ske på lika villkor, i enlighet med grundtankarna i FN-konventionen, är det viktigt att människor med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga inte hänvisas till en alternativ arbetsmarknad med sämre löner och sämre anställningsvillkor (som exempelvis genom så kallade beredskapsavtal). Istället ska ordinarie anställnings- och löneavtal gälla, där arbetsgivaren sedan får kompensation för den anställdes nedsatta arbetsförmåga genom det statliga anställningsstödsystemet.

7 Forskning visar att arbetsgivare ofta underskattar arbetsförmågan hos människor som har funktionsnedsättningar. Här kan föreläsningar av yrkesarbetande med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga bidra till att förändra attityder och beteenden. Vidare kan regelbundna diskussioner inom organisationen om innebörden av ett likvärdigt arbetsliv göra att man vid ett rekryteringsbehov funderar på hur tjänstepaket och platsannonser utformas, så att människor med funktionsnedsättningar inte utestängs från den öppna arbetsmarknaden. Enstaka punktinsatser, som föreläsningar och diskussioner, räcker dock sällan för att åstadkomma en varaktig förändring, utan insatserna behöver knytas till den ordinarie verksamheten och ha ledningens stöd. Det behövs även tydliga styr- och policydokument med handlingsplaner som innehåller mätbara mål, vilka följs upp löpande och revideras vid behov. Vi vill att: Sundsvalls kommun sätter upp som mål att andelen anställda i kommunen med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga ska vara 5 procent vid utgången av 2016 och upprättar en handlingsplan för hur detta ska genomföras. Sundsvalls kommun vid rekryteringar utformar tjänstepaket och platsannonser som inte utestänger människor med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. Alla anställda inom Sundsvalls kommun som har funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga har marknadsmässiga löner och likadana anställningsvillkor som alla andra inom organisationen med jämförbara arbetsuppgifter. Den nedsatta arbetsförmågan kompenseras genom det statliga anställningsstödet. Sundsvalls kommun tar initiativ till föreläsningsinsatser för politiker och anställda inom kommunen genom att bjuda in yrkesarbetande människor med olika typer av funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga, i syfte att förbättra attityder och beteenden inom organisationen gentemot denna grupp.

8 Sundsvall den 24 april 2014 Psoriasisförbundet (PSO) Sundsvall Epilepsiföreningen Sundsvall Hörselskadades Riksförbund (HRF) Sundsvall Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet (DHR) Sundsvall Synskadades Riksförbund (SRF) Sundsvall Föreningen HjärtLung (HJL) Sundsvall Attention Sundsvall Reumatikerföreningen Sundsvall Neuroförbundet Medelpad Sundsvalls Diabetesförening

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 5 MILJÖPARTIETS FOKUSFRÅGOR FÖR MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2012 Tillgänglighet, delaktighet och skydd mot diskriminering är mänskliga rättigheter.

Läs mer

MAKTEN ÖVER VÅRA LIV. Valplattform för Synskadades Riksförbund

MAKTEN ÖVER VÅRA LIV. Valplattform för Synskadades Riksförbund MAKTEN ÖVER VÅRA LIV Valplattform för Synskadades Riksförbund Vi har väntat länge nog! STAT, LANDSTING OCH KOMMUNER - nu är det dags att öka tempot rejält för att leva upp till era mål och åtaganden. Den

Läs mer

MAKTEN ÖVER VÅRA LIV. Inspel i valrörelsen

MAKTEN ÖVER VÅRA LIV. Inspel i valrörelsen MAKTEN ÖVER VÅRA LIV Inspel i valrörelsen Vi har väntat länge nog! Stat, regioner, landsting och kommuner behöver en rejäl tempoökning för att leva upp till sina mål och åtaganden. Den politiska viljan

Läs mer

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG foto: frida lenholm Inledning ABFs viktigaste uppgift är att medverka till att ge människor ökad insikt och kunskap

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 163 2013-10-01 2012/573 POLITISKT PROGRAM FÖR ARBETE MED FRÅGOR KRING FUNKTIONSHINDER Politiskt

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 1 (9) Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning LF 2011-09-21 79 Lena Karlström 2011-10-01 Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet

Läs mer

Nordisk funktionshinderpolitik. Kurs på rätt arbete och samarbete

Nordisk funktionshinderpolitik. Kurs på rätt arbete och samarbete Nordisk funktionshinderpolitik Kurs på rätt arbete och samarbete Aktivera resurser seminarium, Tammerfors 9.6.2015 1 Nordisk funktionshinderpolitik Funktionshinderpolitiska strategier medel för att säkra

Läs mer

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

FNs Konvention om Barnets rättigheter

FNs Konvention om Barnets rättigheter FNs Konvention om Barnets rättigheter I teori och praktik Eva Geidenmark 1 Förmiddagens program Introduktion till barnkonventionen Historik Innehåll Uppföljning Arbeta praktiskt med barnkonventionen Barnets

Läs mer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer Socialdepartementet att: lars.x.nilsson@regeringskansliet.se Stockholm 2018-02-28 Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer 1. Tycker ni sakrådet

Läs mer

Full delaktighet i Håbo

Full delaktighet i Håbo Full delaktighet i Håbo 2016-2019 2 Innehållsförteckning Inledning 4 Kommunfullmäktiges mål 2016-2018 4 Bakgrund 4 Kommunala Handikapprådet i Håbo 5 Handikapprörelsens samarbetsorgan i Håbo 5 Syfte 6 Ambition

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Påverka strategiskt - konkreta förslag på handling

Påverka strategiskt - konkreta förslag på handling Påverka strategiskt - konkreta förslag på handling Plats för anteckningar Konkreta förslag på handling Visa att ni finns Redan efter valet är det dags att kontakta personer på de olika politiska posterna

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

1. Fem tips till punkter att ta upp under samtalet 2. Debattinlägg på Föräldrakrafts hemsida

1. Fem tips till punkter att ta upp under samtalet 2. Debattinlägg på Föräldrakrafts hemsida Till dig som är paneldeltagare vid Föräldrakrafts seminarium Vägen till arbete i Almedalen den 30 juni Stockholm i juni 2015 INSPEL INFÖR PANELSAMTAL 1. Fem tips till punkter att ta upp under samtalet

Läs mer

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län FJORTON FRÅGOR som HSO i Uppsala län vill ha ett skriftligt svar på senast 2014-08-13. Svaren e-postas till: janne.wallgren@c.hso.se Handikappföreningarnas

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Stockholm 2015-11-10. Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se. Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel

Stockholm 2015-11-10. Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se. Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel Stockholm 2015-11-10 Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel Lika Unika har beretts möjlighet att lämna synpunkter som underlag

Läs mer

Mer än bara trösklar

Mer än bara trösklar Lättläst Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som andra www.sll.se 1 2 Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna

LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna FN-konventionen Grunden för funktionshinderspolitiken är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige har ratificerat och förbundit

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER 1 (3) POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER Förord De politiska inriktningsmålen är ett komplement till gällande lagstiftning, lagar och förordningar som reglerar stöd och service för målgruppen

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Mer än bara trösklar

Mer än bara trösklar Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Kansliavdelningen Elisabet Åman 2009-12-14 1 (9) Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Ingen ska lämnas utanför! - Verklig hållbarhet kräver tydligt funktionshinderperspektiv

Ingen ska lämnas utanför! - Verklig hållbarhet kräver tydligt funktionshinderperspektiv Ingen ska lämnas utanför! - Verklig hållbarhet kräver tydligt funktionshinderperspektiv Malmö 2018-10-23 Om oss. Lika Unika är en federation och samarbetsorganisation med 6 riksförbund från svenska funktionshinderrörelsen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun

Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun EMELIE HALLIN SID 1/5 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter. juni2014

Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter. juni2014 Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter juni2014 Ingrid Burman, presentation Ordförande Handikappförbunden 37 förbund Ca 400 000 individer Olika funktionsnedsättningar Intressepolitisk

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Detta program är styrande för Region Skånes funktionshinderspolitik. Alla verksamheter inom Region Skåne,

Läs mer

Yttrande över FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Ds 2008:23)

Yttrande över FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Ds 2008:23) 1 (8) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Ds 2008:23) Ärendet

Läs mer

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället. Detta program är styrande för Region Skånes funktionshinderspolitik. Alla

Läs mer

Handikapplan. för Sandvikens kommun

Handikapplan. för Sandvikens kommun Handikapplan för Sandvikens kommun 1 Reviderad version av handikapplan antagen av kommunfullmäktige 1998-04-27 Handikappolitik handlar om allas rätt att vara medborgare, att kunna vara delaktig. Att få

Läs mer

Vi vet att tillgänglighet lönar sig för vi har räknat på det. Dags att tänka på nya sätt

Vi vet att tillgänglighet lönar sig för vi har räknat på det. Dags att tänka på nya sätt Vi vet att tillgänglighet lönar sig för vi har räknat på det Den här texten har tagits fram av den svenska funktionshinderrörelsen genom samarbetsorganisationerna Lika Unika och Handikappförbunden. Vi

Läs mer

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt 2 Handisams uppdrag handlar om att få ansvariga på olika nivåer i samhället att inse vinsterna med ett tillgängligt samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett

Läs mer

Mer än bara trösklar. Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. www.sll.

Mer än bara trösklar. Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. www.sll. Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för delaktighet för personer med funktionsnedsättning www.sll.se Mer än bara trösklar Stockholms läns landstings program 2011 2015 för

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

och regionernas nämnder, styrelser och kontor

och regionernas nämnder, styrelser och kontor FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Arbetet i kommunernas, landstingens och regionernas nämnder, styrelser och kontor Ledningen för en kommun, ett landsting eller en region

Läs mer

Handikappolitiskt program för Södertälje kommun

Handikappolitiskt program för Södertälje kommun Kommunstyrelsens kontor Handikappolitiskt program för Södertälje kommun alla nämnders och bolagsstyrelsers ansvar Antagen av kommunfullmäktige i oktober 2011 Vision och grundläggande utgångspunkter Södertälje

Läs mer

Utifrån de givna ramarna inför sakrådet föreslår Lika Unika följande åtta rekommendationer för diskussion.

Utifrån de givna ramarna inför sakrådet föreslår Lika Unika följande åtta rekommendationer för diskussion. Stockholm 2017-12-15 Socialdepartementet att: magnus.lagercrantz@regeringskansliet.se Underlag inför sakråd den 16 januari 2018 Lika Unika tackar för möjligheten att ge förslag om vilka av FN-kommitténs

Läs mer

Allas delaktighet. Funktionhinderspolitiskt program För åren 2015-2017. Lättläst

Allas delaktighet. Funktionhinderspolitiskt program För åren 2015-2017. Lättläst Allas delaktighet Funktionhinderspolitiskt program För åren 2015-2017 Lättläst Delaktighet i samhället Region Skåne arbetar för att alla ska kunna vara med på lika villkor. Vi vill få bort sådant som gör

Läs mer

Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år.

Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år. Bästa Ingrid, Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år. I mitt senaste brev redogjorde jag för min grundläggande syn, att funktionsnedsatta

Läs mer

Jodå. Tillgänglighet lönar sig. (vi har räknat på det)

Jodå. Tillgänglighet lönar sig. (vi har räknat på det) Jodå. Tillgänglighet lönar sig. (vi har räknat på det) 1 Ökad delaktighet minskar utanförskapet. Fler i arbete ger mer i skatteintäkter. Logiskt? 2 Dags att byta fokus Svensk diskrimineringslag måste skärpas.

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne

Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne beslut i RF 2009-04-28 1 Inledning År 2002 antog regionfullmäktige ett handikappolitiskt program, vilket nu har reviderats. Region Skånes

Läs mer

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bild 1. Sverige beslöt 1990 att anta FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och 2014 beslöts om en ny ungdomspolitik.

Läs mer

FSDB:s verksamhetsplan för åren 2014-2015

FSDB:s verksamhetsplan för åren 2014-2015 Fastställd av FSDB:s kongress 2013 FSDB:s verksamhetsplan för åren 2014-2015 Inledning och bakgrund Förbundets kongress 2011 fattade beslut om en ny form av verksamhetsplan. Tidigare prioriterade vi vissa

Läs mer

Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad

Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad PLAN Stadskontoret Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad Lättläst Den här planen är skriven på lättläst av Centrum för lättläst. Innehållsförteckning Så ska det vara i Malmö stad... 1 Om LSS och FN-konventionen...

Läs mer

Valmanifest 2006 DE HANDIKAPPADES RIKSFÖRBUND

Valmanifest 2006 DE HANDIKAPPADES RIKSFÖRBUND Valmanifest 2006 DE HANDIKAPPADES RIKSFÖRBUND STOPPA DISKRIMINERINGEN! 2 Den 17 september går svenska folket till val för att rösta fram sina blivande beslutsfattare i riksdag, kommuner och landsting för

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Arbetet med att uppnå full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning har bedrivits i Sverige sedan cirka 40 år tillbaka. Under 1990

Läs mer

Remissvar, Låt fler forma framtiden, betänkande från 2014 års Demokratiutredning (SOU 2016:5)

Remissvar, Låt fler forma framtiden, betänkande från 2014 års Demokratiutredning (SOU 2016:5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Stockholm 2016-06-20 Remissvar, Låt fler forma framtiden, betänkande från 2014 års Demokratiutredning (SOU 2016:5) 1) Allmänna utgångspunkter

Läs mer

Mänskliga rättigheter och konventioner

Mänskliga rättigheter och konventioner 18 Mänskliga rättigheter och konventioner 3. Träff Mål för den tredje träffen är att få förståelse för hur mänskliga rättigheter och icke-diskriminering hänger ihop med svenska lagar få en allmän bild

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-11-08 kl 17:30-18.50 35-44 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE HANDIKAPPOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8 2008-05-02 DNR 172-08-006 SDN 2008-05-22 Handläggare: Susanne Rydberg-Lif Telefon: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning w EN KOMMUN FÖR ALLA Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning Framtagen i samråd med Rådet för funktionshinderfrågor och handikappföreningar i Skövde kommun. Beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga 1 Funktionsrättskonventionen och LSS

Bilaga 1 Funktionsrättskonventionen och LSS Bilaga 1 Funktionsrättskonventionen och LSS Jag har försökt göra en jämförelse mellan Funktionsrättskonventionen (FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning) och LSS (lagen om

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun 1 Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Till programmet hör en handlingsplan.

Läs mer

Funktionshinderpolitik. - En Fråga om Mänskliga Rättigheter

Funktionshinderpolitik. - En Fråga om Mänskliga Rättigheter Funktionshinderpolitik - En Fråga om Mänskliga Rättigheter Grunderna i funktionshinderspolitiken Mille Salomaa Lindström Myndigheten för delaktighet: Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet

Läs mer

Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv

Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv Fastställd av Brottsofferjouren Sverige den 2 september 2014 Innehållsförteckning Alla människor har lika värde och lika rättigheter...

Läs mer

Transport Fakta i korthet

Transport Fakta i korthet Varje tisdag rider jag. Det är en buss som kommer och hämtar mig till ridningen. Busschauffören hjälper mig med väskan och rullstolen hamnar i bagageutrymmet. Citat ur Barn äger Transport Fakta i korthet

Läs mer

Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla

Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla Ett Halmstad för alla är målet Samhället skall designas för alla medborgare. Ett tillgängligt samhälle och ett bra bemötande är viktiga utgångspunkter för

Läs mer

En medborgare som alla andra! Valprogram 2014

En medborgare som alla andra! Valprogram 2014 En medborgare som alla andra! Valprogram 2014 HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖSTERGÖTLANDS VALPROGRAM 2014 1 2 HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖSTERGÖTLANDS VALPROGRAM 2014 Funktionshinder Funktionsnedsättning Funktionshinder(disability)

Läs mer

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: Antagen: KF 52/2008 för Ronneby Kommun Bemötande, tillgänglighet och information Det handikappolitiska arbetet har sin utgångspunkt i den

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Full delaktighet för alla Kommunfullmäktige har beslutat om Uppsala kommuns program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Program för ett tillgängligt samhälle

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Program för ett tillgängligt samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett tillgängligt samhälle Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

LÄTTLÄST. Presentation av Allmän kommentar 2 om artikel 9. Myndigheten för delaktighet. Tillgänglighet

LÄTTLÄST. Presentation av Allmän kommentar 2 om artikel 9. Myndigheten för delaktighet. Tillgänglighet FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Presentation av Allmän kommentar 2 om artikel 9 Tillgänglighet LÄTTLÄST Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet, 2016

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet

Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet Mötesplats Funktionshinder 17-18 april 2012 Riitta-Leena Karlsson Innehåll FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Västerås stads vision 2026 Visionen, en målbild med framtidsfokus. Den anger den långsiktiga inriktningen för stadens egna verksamheter,

Läs mer

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen Denna byggsten innehåller: - Kort beskrivning av barnkonventionen - Förhållandet mellan barnkonventionen

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning RIKTLINJE 1 (7) SYFTE Syftet i konventionen är att främja, skydda och säkerställa det fulla och lika åtnjutandet av alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Program för funktionshinderpolitiken

Program för funktionshinderpolitiken OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomas Österberg 2015-05-25 OSN-2015-0125 Omsorgsnämnden Program för funktionshinderpolitiken Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Handlingsplan om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan om rättigheter för personer med funktionsnedsättning [? G- _ NOSJ0 11 Il }) -- -- - kommun Handlingsplan om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handlingsplanen gäller 2016-2020 enligt beslut i kommunfullmäktige april 2016 Handlingsplan om rättigheter

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset kl 17 00 19 20, ajournering kl 18 10 18 20 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande

Läs mer

Policy för funktionshinderfrågor

Policy för funktionshinderfrågor Styrdokument 1 (5) 2014-06-24 Fastställd: Kommunfullmäktige 2014-09-18 x, att gälla fr.o.m. 2015 Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentig: Kanslichefen Reviderad: revideras senast 2018-12-31

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Antagen av kommunfullmäktige 2005-11-21, 112 ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Baserad på FN:s barnkonvention Bakgrund FN:s barnkonvention innebär

Läs mer

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter Myndigheterna har ett stort ansvar för att människor med funktionsnedsättning ska få full

Läs mer

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Tanzania har ratificerat FN:s konvention om avskaffandet av all slags diskriminering av kvinnor och officiellt förklarar sig landet

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE Foto: Frank Ashberg I filmen "Mitt liv som barn en dokumentärfilm om barn i socialt utanförskap" får vi möta Lilly,

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar

Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar Rapport 1:2009 Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar En rapport från Kristdemokraterna Seniorförbundet Januari 2009 Gör livet enklare för

Läs mer

Sänkta trösklar högt i tak

Sänkta trösklar högt i tak Sänkta trösklar högt i tak Arbete, utveckling, trygghet Lättläst Lättläst version av FunkA-utredningen Stockholm 2012 SOU 2012:31 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av

Läs mer

Ett delaktigt Linköping

Ett delaktigt Linköping Linköpings funktionshinderpolitiska program Dokumenttyp: Program Antaget av: Fullmäktige 2017-01-24, 5 Status: Antagen Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2015-282

Läs mer

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Funktionshinder och Agenda 2030 Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Dagens frågeställningar Varför behövs funktionshinderspolitik? Vad är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer