Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska."

Transkript

1 Kapitel 2 - Yrken Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska. På väggen: plansch/affisch med olika yrken. Läraren presenterar de olika yrkena på affischen med hjälp av pantomim eller beskrivningar. Kursledaren visar, deltagarna gissar (på svenska eller på det gemensamma undervisningsspråket varpå ledaren i så fall översätter till svenska). Deltagarna får sedan fylla i andra yrken som fattas. Aktivering 2.2. Vi funderar på vad de olika yrkesmänniskorna gör i sitt arbete. På väggen: plansch/affisch med olika yrken. Övrigt material: små kort med namn på yrke + bild Löjliga familjerna / Svartepetter

2 Del 1: Kursledaren drar kort med bild på yrke och visar som pantomim, deltagarna gissar. Del 2: Deltagarna drar varsitt (varsina) kort och visar för de andra som gissar. Del 3:Deltagarna drar varsitt (varsina) kort och berättar för de andra vilket yrke och vad personen gör.

3 Aktivering 2.3. Prepositioner. Vi lär oss vad olika prepositioner heter och vad de betecknar. På väggen: affisch/plansch med de vanligaste prepositionerna. Material: lappar med instruktioner om vart föremål ska placeras, lappar med ledtrådar till skattjakten. Kursledaren använder sig av ett lätt igenkännligt föremål, t.ex. en boll, och utnyttjar utrymmet. Bollen placeras så att alla ser den - på bordet, i låda, under stolen, vid väggen osv. Kursledaren delar ut andra föremål, t.ex. en mindre boll till var och en av deltagarna. Del 1: Deltagarna jobbar parvis så att den ena placerar föremålet och den andra säjer var föremålet finns, sedan byter turen så att den andra personen placerar och den första säger var föremålet finns. Del 2: Kursledaren delar ut instruktioner skrivna på små lappar, t.ex. på lärarens stol. Alternativt drar paren instruktionerna från en skål och gör därefter det som står på lappen. Del 3: Skattjakt. Det här kräver lite mer förberedelser och är kanske inte genomförbart på alla ställen. Kursledaren gömmer en skatt (valfritt innehåll) och skriver sedan instruktioner eller ledtrådar i stil med Sök under mattan, Sök bakom skåpet osv, där deltagarna sedan hittar följande ledtråd. på lärarens stol under bordet i din på väska bordet i lådan på hyllan på stolen vid fönstret bredvid boken vid dörren under stolen i papperskorgen bakom dörren framför läraren ovanpå skåpet bakom datorn Aktivering 2.4. Transportmedel. Vi undersöker vilka transportmedel det finns och vilka deltagarna brukar använda. På väggen: affisch/plansch med olika transportmedel. Deltagarna får kort med transportmedels namn på samt en uppsättning bilder. Del 1: Bilderna ska paras ihop med rätt transportmedel. Del 2: Vänd på bilderna och blanda dem. Spela Memory, så att varje deltagare först drar ett kor med ordet skrivet på och uttalar det högt, sedan drar ett bildkort. De andra deltagarna får hjälpa till om de vill.

4 Bil Buss Båt Cykel Flygplan Traktor Tåg Ambulans Helikopter Motorcykel Luftballong Undervattensbåt Aktivering 2.5. Var bor du? Gatunamn. Var och en deltagare berättar var han/hon bor, och kan både fråga och få svar av de övriga deltagarna. På väggen / i rummet: plansch med stadskarta, gatunamn tydligt utmärkta. T.ex. kan kursledaren använda en karta över staden/orten där kursen äger rum eller också använda gratis modeller på internet, t.ex. någon av nedanstående kartor med egenhändigt skrivna namn. Det går bra att googla på stadskarta eller city map clipart.

5 Eriksgatan 5 Fredsgatan 10 Centralgatan 18 Slottsgatan 7 Solgatan 3 Eriksgatan 7 Kyrkogatan 1 Köpmangatan 8 Hamngatan 2 Stortorget 4 Eriksgatan 15 Fredsgatan 3 Slottsgatan 18 Esplanaden 28 Skolgatan 12 Järnvägsgatan 8 Stationsgatan 25 Skillnadsgatan 22 Bangatan 3 Drottninggatan 15 Ågatan 21 Kungsgatan 17 Kanalgatan 16 Brogatan 4 Hamngatan 16 Kyrkogatan 13 Museigatan 6 Museigatan 9 Kanalgatan 14 Esplanaden Deltagarna väljer ut en adress åt sig, bildar par, frågar och berättar för varandra var de bor. 2. Deltagarna berättar var andra bor. Var och en drar ett kort med namn, t.ex. kursdeltagarnas egna, och ett med adress. De berättar var personen ifråga har sitt hem samt gärna peka ut stället på kartan. 3. (Om någon av deltagarna bor nära varandra kan kursledaren välja att introducera ordet granne. Vem bor granne med vem? Korten med namn och adress delas ut på nytt och deltagarna får söka andra i gruppen som bor på samma gata) 4. Deltagarna tar reda på vad deras egen riktiga hemadress är och berättar för de andra.

6 Aktivering 2.6. Pronomen igen. Vi övar vidare på pronomen och deras användning. På väggen: affisch/lista på alla pronomen Eventuellt kan kursledaren välja att repetera genom att visa bilder igen och gruppen ska känna igen vilket pronomen som avses. Gruppen arbetar i par, använder meningarna i 12&13/32 och placerar in rätt pronomen på rätt plats. Detta kan också göras gemensamt i gruppen om deltagarantalet är litet, t.ex. genom att skriva meningarna på tavlan eller på en oh-hinna. Beroende på om deltagarna verkar behöva övningen eller om de behärskar pronomen kan aktiveringen göras längre eller kortare. Det är ändå bra med en repetition inför nästa aktivering. Jens är kock. jobbar på en restaurang. ligger i Vasa. Åsa kör bil till arbetet. är sjuksköterska. Hon arbetar på sjukhuset. ligger också i Vasa. Emma och Johan går i skolan. väntar på bussen. kommer nu. Familjen Lindström har ett hus. ligger på Solgatan 7 i Vasa. Hej! heter George. fru heter Linda och kommer från Finland. själv kommer från England. bor i Vasa. har tre barn. går i skolan. jobbar på en restaurang. Linda är lärare och jobbar på en skola i Vasa. bror bor också i Vasa. studerar svenska. mamma är 78 år och pappa är 80 år. bor i England. besöker dem ibland. Det De Han Den Den Det Hon Jag Han Hon Vi De Min

7 Aktivering 2.7. Verb. Vi bekantar oss med olika vardagsverb i presens och imperativ. Deltagarna kan säja vem som gör vad. På väggen: affisch/lista på alla pronomen samt plansch med olika verb och verbkort åt deltagarna. Kursledaren går igenom verben på listan och utför/mimar verbet samtidigt som han/hon säjer det med hög röst. 1. Deltagarna drar varsin lapp med ett skrivet imperativ på, t.ex. Hoppa! Skratta! Sjung! Och kursledaren gör som de säjer. 2. Härnäst är det kursledaren som drar lapparna och berättar för deltagarna vad de ska göra (alla i grupp). Beroende på gruppen kan befallningarna bli svårare vartefter, t.ex genom att sätta in prepositioner: Stig upp på stolen! Hoppa på mattan! Sätt boken i väskan! 3. Deltagarna drar lapp med verb på (verb, olika böjningsformer samt bild) och utför som pantomim det verb som finns på lappen. De andra gissar vilket verb det är fråga om, kursledaren hjälper vid behov. Gå till dörren! Gå! Stanna! Sitt ner! Stig upp! Öppna dörren! Gå till fönstret! Öppna fönstret! Gå till stolen! Peka på dörren! Peka på fönstret! Stäng dörren! Peka på stolen! Titta ut! Sitt ner! Skratta! Peka på stolen! Öppna dörren! Sitt på golvet! Gå till fönstret! Peka på bordet! Sitt på bordet! Sitt på stolen! Sitt på golvet! Lägg handen på bordet! Lägg handen på stolen! Lägg handen under bordet! Titta på handen! Titta på bordet! Titta på väskan! Lägg väskan på stolen! Lägg väskan under bordet! Lägg väskan på golvet! Ta väskan! Titta i väskan! Lägg väskan vid dörren! Titta på dörren! Stäng väskan! Sitt på handen! Gå till stolen! Hoppa på golvet! Stå på stolen! Stå på mattan! Sätt väskan på mattan!

8 Kursledaren förklarar ännu en gång att verbet förblir i samma form oberoende av vem det är som utför gärningen. Deltagarna får dra varsin lapp med verb och varsin lapp med pronomen. Lägg ihop pronomen och verb - hey presto, den första meningen på svenska (trots att den är kort ) Om deltagarna verkar osäkra övar vi vidare genom att båda sorternas lappar dras en gång till. Och en till Deltagarna säjer sina meningar högt (alternativt kursledaren) samt skriver upp. Verbkort. Det lönar sig att printa ut dessa och limma dem på kort som är lika stora sinsemellan. Likaså är det bra att skriva verbet under bilden. Bilderna föreställer (i rätt ordning): köra, cykla, fråga, skriva, ligga, titta, äta, sova, sjunga, lyssna, sitta, stå, gå, städa. Verbformerna kan också skrivas in enligt följande: att KÖRA, jag KÖR, jag KÖRDE, har KÖRT, ska KÖRA, KÖR!

9 Deltagarna arbetar i par eller i små grupper och fyller i luckorna i övning 2.14 (se nedan). 1. Johan i skolan. 2. Lena från Sverige. 3. Vi på bussen. 4. Han bil till arbetet. 5. Min katt Måns. 6. Vi svenska. 7. Emma en bror. 8. De tåg till Åbo. 9. Åbo en stad. 10. Åbo i Finland. 11. Familjen Eriksson i Åbo. 12. Emma på sin bror. Fyll i med följande verb: talar bor heter är kommer har ligger går kör åker väntar ser

10 Aktivering 2: Vad gör du? Deltagarna står i en ring och kursledaren börjar utföra en pantomim, t.ex. sopa golvet. Deltagare nr 1 frågar Vad gör du? och kursledaren svarar någonting som helt tydligt är helt osant: Jag sjunger opera. Deltagare nr 1 mimar då att han eller hon sjunger opera, varpå deltagare nr 2 frågar vad han eller hon gör. Deltagare nr 1 svarar osanningsenligt och deltagare nr 2 börjar mima det som deltagare 1 har sagt. Så fortsätter det ringen runt så länge det är roligt. Aktivering 2.8. Den / det, min / mitt. Vi övar och repeterar en/ett samt också hur det påverkar possessivt pronomen. På väggen: plansch med olika föremål samt affisch med pronomen. Kursledaren berättar/repeterar att det finns två olika slags ord - en och ett och förklarar hur det possessiva pronomenet böjs enligt detta. (min/mitt) Deltagarna drar varsitt / varsina substantivkort och berättar för de andra a) vad de har (Jag har en häst) samt b) att föremålet är deras (Det är min häst) Aktivering 2.9. Frågeord. Vi lär oss vilka frågeord som används och vilka svar som kan förväntas. På väggen: lista på frågeorden i samma ordning som i texten. Vad? Får till svar ett substantiv. Alla deltagare drar ett substantivkort, kursledaren frågar VAD är det och de svarar (ett bord, t.ex.). Deltagarna drar nytt substantivkort och frågar varandra VAD det är. Var? Får till svar en preposition. Kursledaren sätter upp planschen med prepositioner på väggen. Deltagarna svarar på frågorna: var finns katten? Under bordet. Var är min bok? På sängen. Var är pappas glasögon? I köket. Osv Eventuellt kan detta göras som en interiörbild med massor av föremål där deltagarna ska hitta och kunna beskriva var saker och ting finns. Här kan man använda t.ex. bilder ur olika böcker eller spel, t.ex. spelet Kaleidos eller Criminal Case på internet. Bilderna är proppfulla med föremål. Deltagarnas uppgift är att känna igen och namnge så många olika föremål som möjligt på svenska samt ange var de finns. Vart? Får till svar till (till butiken, till skolan, till arbetet, till posten, till Spanien) eller på (på bio, på teater). Kursledaren tar fram kartan över staden och deltagarna drar varsitt kort med gatunamn eller ställen samt ska säja vart de är på väg. Varifrån? Får till svar från (från skolan, från tandläkaren, från biblioteket, från Teheran). Kursledaren tar fram affischen över länderna igen, och deltagarna säjer varifrån de kommer. Vem? Får till svar en person, namn eller pronomen. Kursledaren tar fram namn- och adresskorten, deltagarna tar var sitt och frågar varandra vem de är. Kursledaren kan också samla bilder på kända figurer som visas för hela gruppen, som ska säja vem bilden föreställer. Vill man göra det svårare delar kursledaren in deltagarna i par eller små grupper och ger en bild (eller två) i sönderklippt skick till varje grupp. Bilderna kan med fördel föreställa någon ur den svenskspråkiga kulturen.

11 Kort med tillhörande mening, vem gör vad? (övning 2.25) VART? cyklar Jens? Till jobbet. VEM? arbetar på sjukhuset? Åsa. HUR? mår du? Tack, bra! VARIFRÅN? kommer Ahmed? Från Iran. VEMS? cykel är det? Det är min cykel. VAR? ligger Uganda? I Afrika. VAD? heter Emmas bror? Johan. HUR? kommer du till skolan? Jag åker buss. VART? är du på väg? Till tåget. VAR? är Åsas väska? Vid dörren.

12 VAD? gör du? Jag läser svenska. Deltagarna ska para ihop rätt bild med rätt mening. Förslagsvis så att varje deltagare får en av varje (ett par som inte hör ihop) och ska söka reda på den som har rätt motsvarighet. Då rätt par har hittats läggs det åt sidan och deltagarna drar nya kort tills alla kort har hittat sitt rätta par.

Åsa Lindström. Jens Lindström. Emma Lindström. Johan Lindström

Åsa Lindström. Jens Lindström. Emma Lindström. Johan Lindström Kapitel 1 - Att presentera sig. Aktivering 1.1. Att presentera sig på svenska. Vi lär oss att uttrycka vad vi själva heter och fråga om andras namn. På väggen: affisch/plansch med Vad heter du? Jag heter

Läs mer

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska.

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kapitel 6 Boende Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kursledaren har en bunt med substantivkort som föreställer grönsaker och frukter, så

Läs mer

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig.

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig. Kapitel 14 Sjuk Aktivering 14.1. Självständighetsmiddag hos farmor, del 1 och 2. Vi lär oss om olika sjukdomar på svenska samt repeterar imperfekt. På väggen finns plansch/affisch med verb samt verbkort.

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

Besöka grannen Simma Laga mat

Besöka grannen Simma Laga mat Kapitel 3 - Veckodagar och månader Aktivering 3.1. Kalender - att stämma träff. Vi övar oss på veckodagar. Del 1. Kursledaren tar fram ett stort veckoschema på väggen, deltagarna går igenom veckodagarna

Läs mer

framför en jättestor TV och tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på dvd-filmer och dataspel.

framför en jättestor TV och tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på dvd-filmer och dataspel. Kapitel 9 I varuhuset Aktivering 9.1. Jens och Johan handlar, På elektronikavdelningen och På sportavdelningen. Vi lär oss ord som har att göra med att shoppa och handla. Gruppen lyssnar till övning 9.1.,

Läs mer

enligt egen smak eller enligt instruktioner som kursledaren ger (valfritt alternativ).

enligt egen smak eller enligt instruktioner som kursledaren ger (valfritt alternativ). Kapitel 11 Kläder Aktivering 11.1. Jens ska köpa nya kläder. Vi lär oss vad olika klädesplagg heter på svenska. Gruppen lyssnar till ljudfilen i övning 11/1 och läser texten. Tillsammans märker deltagarna

Läs mer

Välkommen att träna skriva!

Välkommen att träna skriva! Välkommen att träna skriva! B-kurs I det här häftet ska du träna på olika skrivövningar. De hjälper dig att bli bättre på att skriva. Om du är på C- eller D-kurs kan du repetera. Du behöver träna på både

Läs mer

Svenska - Läxa ORD att kunna förklara

Svenska - Läxa ORD att kunna förklara Svenska - Läxa ORD att kunna förklara Substantiv är namn på ting; t ex boll och ring Adjektiven sen oss lär hurudana tingen är Verb det är vad man kan göra; skriva läsa, se och höra Ordklasser som vi lärt

Läs mer

Upptäck Orden. ett material i svenska för nyanlända i åk 5-9 och Språkintroduktion. Innehåller provkapitel

Upptäck Orden. ett material i svenska för nyanlända i åk 5-9 och Språkintroduktion. Innehåller provkapitel Upptäck Orden ett material i svenska för nyanlända i åk 5-9 och Språkintroduktion Innehåller provkapitel Upptäck orden för dig som undervisar nyanlända i svenska! Upptäck orden en bildordbok med cd och

Läs mer

Ordföljd. Påstående. Fråga med frågeord (verbet på plats 2) Ja- / nejfråga (verbet först) Uppmaning = imperativ (verbet först)

Ordföljd. Påstående. Fråga med frågeord (verbet på plats 2) Ja- / nejfråga (verbet först) Uppmaning = imperativ (verbet först) Tisdag 21 mars Ordföljd - Påstående = information - Fråga: fråga med frågeord och ja-/nejfråga - Uppmaning = imperativ Påstående Anna och Daniel åker tåg. Fråga med frågeord (verbet på plats 2) När åker

Läs mer

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

ORDKLASSERNA I SVENSKA SPRÅKET

ORDKLASSERNA I SVENSKA SPRÅKET ORDKLASSERNA I SVENSKA SPRÅKET SUBSTANTIV 1 Namn på saker, människor, djur, växter. Du kan sätta en, ett eller flera, den det eller de framför ordet. Konkreta substantiv: stol, bord, gubbe, boll (du kan

Läs mer

Svenska i fokus 1. provlektion. 1 5 timmar och 11 minuter. Svenska i fokus. Svenska i fokus 1 (4710404-8) Författarna och Liber AB Får kopieras 1

Svenska i fokus 1. provlektion. 1 5 timmar och 11 minuter. Svenska i fokus. Svenska i fokus 1 (4710404-8) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 Svenska i fokus Producent: Dicentia Ingår i: 978-91-47-10404-8 1 5 timmar och 11 minuter Författarna och Liber AB Kopiering förbjuden Liber_CD_skiva_2.indd 1 11-04-06 13.21.42 Svenska i fokus 1 provlektion

Läs mer

Språkis Svenska för nyanlända

Språkis Svenska för nyanlända Språkis Svenska för nyanlända Språkis består av Språkis för nyanlända och Språkis för nyfikna. Språkis för nyanlända passar de barn som inte har några förkunskaper alls i svenska språket. PROVLEKTION:

Läs mer

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Pronomen subjekt. Jag De det Vi Du Ni Han. 2 - Verb. kommer/är heter är kommer/är. 3 - Frågor. Heter/Är Vad Kommer/Är

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Pronomen subjekt. Jag De det Vi Du Ni Han. 2 - Verb. kommer/är heter är kommer/är. 3 - Frågor. Heter/Är Vad Kommer/Är Svenska 1 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 -Pronomen subjekt Jag De det Vi Du

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Kapitel 13 Kroppen och mående

Kapitel 13 Kroppen och mående Kapitel 13 Kroppen och mående Aktivering 13.1. Är Emma vacker? Vi lär oss olika kroppsdelar på svenska. På väggen finns plansch med kroppsdelar. Gruppen lyssnar till ljudfilen i övning 13.1. och läser

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 1 Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Läs mer

Amanda: Jaha? Kan man ha svenska som modersmål i Finland? Det visste jag inte!

Amanda: Jaha? Kan man ha svenska som modersmål i Finland? Det visste jag inte! Kapitel 21 Språkförhållanden Aktivering 21.1. Vi förstår varandra! Vi lär oss om likheter och olikheter mellan svenska språket i Sverige och Finland. Gruppen läser texten till övning 21.1. och lyssnar

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA SPRÅKET.

Läs mer

Studiebrev 13. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is.

Studiebrev 13. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is Studiebrev 13 Uppgift 1 I det här sista Studiebrevet vill jag att du kommer med lite

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

Svensk grammatik Ordklasser!

Svensk grammatik Ordklasser! Svensk grammatik Ordklasser! Grammatik är läran om ett språk, hur detta språk är uppbyggt och hur det fungerar i tal/skrift. Alla ord betyder något och kan delas in i olika ordklasser. Det finns 9 olika

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Jens ser Misse, öppnar fönstret och lyfter in katten. Jens: Oj vad stor och tjock du är, Misse! Det regnar ute och Misse är våt.

Jens ser Misse, öppnar fönstret och lyfter in katten. Jens: Oj vad stor och tjock du är, Misse! Det regnar ute och Misse är våt. Kapitel 7 Misses hemlighet Aktivering 7.1. Misses hemlighet. Vi läser högt och dramatiserar. På väggen finns olika planritningar på hus, t.ex. från spelet Cluedo. Kursledaren delar ut texten till stycket

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Mun- och ljudlek. Mun- och ljudlek. Mun- och ljudlek. Språklig medvetenhet. Språklig medvetenhet. Benämningslek

Mun- och ljudlek. Mun- och ljudlek. Mun- och ljudlek. Språklig medvetenhet. Språklig medvetenhet. Benämningslek Du fyller år och får en underbar present av din vän. Visa hur glad du blir! Som belöning för din tacksamhet får du flytta framåt till nästa blomma. Om du inte vill visa din min får du stå kvar och vänta

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har kvinnan? 4. Vilken årstid är det på bilden?

Läs mer

Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage)

Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage) Vägledning till Från bild till ord 1 Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage) Från bild till ord har som syfte att skapa situationer där barnen får möjlighet att bygga sitt språk i samspel med andra.

Läs mer

Ordklasser. Substantiv är benämningar på människor, djur, växter och föremål. Du kan sätta en, ett eller flera framför substantiv.

Ordklasser. Substantiv är benämningar på människor, djur, växter och föremål. Du kan sätta en, ett eller flera framför substantiv. Ordklasser Substantiv Substantiv är benämningar på människor, djur, växter och föremål. Du kan sätta en, ett eller flera framför substantiv. Konkreta och abstrakta substantiv Konkreta substantiv kallas

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Annonsen Arbetsmaterial för läsaren Författare: Gull Åkerblom

Annonsen Arbetsmaterial för läsaren Författare: Gull Åkerblom Annonsen Arbetsmaterial för läsaren Författare: Gull Åkerblom Ord Arbeta med ord Motsatser: Välj ut femton ord ur ordlistan i slutet av boken. Ta reda på vilka ord som är deras motsatser. Synonymer: Ta

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Art. nr. 7763-074-6 Maxilotto Hemma

LÄRARHANDLEDNING. Art. nr. 7763-074-6 Maxilotto Hemma LÄRARHANDLEDNING Art. nr. 7763-074-6 Maxilotto Hemma Maxilotto - Hemma är framtaget för att på ett roligt och stimulerande sätt hjälpa barn och ungdomar utveckla basordförrådet. Det lämpar sig givetvis

Läs mer

Verb. "Verb" är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen "ord".

Verb. Verb är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen ord. Verb Verb "Verb" är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen "ord". Verb som är namn på en handling Springa, hoppa, studsa,

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Var är katten? Elin Adolfsson Louise Bengtsson Linnéa Östling

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Var är katten? Elin Adolfsson Louise Bengtsson Linnéa Östling Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Var är katten? Elin Adolfsson Louise Bengtsson Linnéa Östling Beskrivning och instruktion till materialet. Materialet är utformat för att

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Ordbok arabiska - svenska. Denna ordboks webbadress är:

Ordbok arabiska - svenska. Denna ordboks webbadress är: Ordbok arabiska - svenska Denna ordboks webbadress är: http://www.swedishmekteb.se/utbildning/arabiska/index.html 1 1 Om ordboken Sedan hösten 2009 pågår Swedish Mektebs studiecirkel i arabiska språket

Läs mer

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL Pronomen subjekt. 1 - Jag 2 - De 3 - det 4 - Vi 5 - Du 6 - Ni 7 - Han. 2 - Verb

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL Pronomen subjekt. 1 - Jag 2 - De 3 - det 4 - Vi 5 - Du 6 - Ni 7 - Han. 2 - Verb Svenska 1 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 - Pronomen subjekt 1 - Jag 2 - De 3

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Erik och Lea är i skateparken. Erik vill att de ska gå hem till honom och fika för hans pappa jobbar och han är ensam hemma. Lea kan inte, hon måste hem och

Läs mer

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4 Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4 Det finns mycket som kan vara konstigt och annorlunda när man kommer till ett nytt land eller möter en ny kultur. Det behöver inte vara bara traditioner, utan

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Lektion 5-2016 Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Dagens dikt Idag är det onsdag. Vi studerar svenska. Igår var det tisdag och det regnade inte. Då studerade vi också svenska. men

Läs mer

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska.

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska. Arbetsmaterial till Arg Skriven av: Anna Fiske Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Arg. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att övningen

Läs mer

Saad är byggarbetare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Saad är byggarbetare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har mannen? 4. Vad gör han? Sida 5 arbeta

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Förord. Elevfacit och Test för kopiering utges till varje del av Grammatikövningar för Sfi, del 1 2.

Förord. Elevfacit och Test för kopiering utges till varje del av Grammatikövningar för Sfi, del 1 2. Förord Grammatikövningar för Sfi består av två delar, del 1 2, för kurserna B C resp C D och liknande utbildningar. Det är ett övningsmaterial som tränar svensk basgrammatik. Utgångspunkten för uppläggningen

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Geparden Kvicke Prick ett spännande val

Geparden Kvicke Prick ett spännande val Geparden Kvicke Prick ett spännande val Hejsan! Jag är Geparden Kvicke Prick. Jag är sju år gammal och går i förskola, tillsammans med Iggy Igelkott och ekorrtvillingarna Ila och Kila. Men jag är mycket

Läs mer

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Vera som är häxa. Hennes kompis Sira fick en häxkvast när hon fyllde år. Vera vill också ha en kvast. Problemet är att hennes föräldrar

Läs mer

FRAMSTEGSTEST 2. Kapitel 4 6. Namn: 1 Vad svarar man? 2 Substantiv: singular och plural. Ringa in rätt alternativ.

FRAMSTEGSTEST 2. Kapitel 4 6. Namn: 1 Vad svarar man? 2 Substantiv: singular och plural. Ringa in rätt alternativ. FRAMSTEGSTEST 2 Kapitel 4 6 1 Vad svarar man? Ringa in rätt alternativ. Namn: 1 Något annat? a Ja, tack. Det var bra så. b Nej, tack. Det var bra så. c Tack så mycket. 2 Vill du ha kvittot? a Ja, tack.

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011 Samarbetsövningar och lekar Lekar och olika övningar kan vara bra på många olika sätt: - Har man en ny grupp, eller nya medlemmar så för att göra alla lite mer

Läs mer

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar Författare: Emma- Ida Johansson Bakgrund Det här materialet hör till boken Darias stigar som är skriven av Emma- Ida Johansson. Materialet är tänkt som ett stöd för

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Programmering. Scratch - grundövningar

Programmering. Scratch - grundövningar Programmering Scratch - grundövningar Lär känna programmet: Menyer för att växla mellan att arbeta med script, utseende/bakgrund och ljud. Scenen där allting utspelar sig. Här klickar du på bakgrunden

Läs mer

Dialog Språkmemory Handledning utarbetad av Eva Cerú.

Dialog Språkmemory Handledning utarbetad av Eva Cerú. 1(7) Dialog Språkmemory Handledning utarbetad av Eva Cerú. Gäller för 7762-550-1 Dialog 1 7762-552-8 Dialog 2 7762-554-4 Dialog 3 7762-555-2 Dialog 4 7762-572-2 Dialog Spelplan 7762-549-0 Dialog 5 Målgrupp

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Ordklasserna pronomen. Ingemar Wiklund, Ellös skola, Ellös

Ordklasserna pronomen. Ingemar Wiklund, Ellös skola, Ellös Ordklasserna pronomen Pronomen Pronomen är ett latinskt ord som egentligen betyder istället för substantiv. Ett pronomen kan alltså ersätta ett substantiv. Man kan t.ex. Skriva: Stolen (substantiv) - den

Läs mer

Studiehandledning för nybörjare

Studiehandledning för nybörjare Studiehandledning för nybörjare Innehåll Inledning... 3 1. Språkets historia och utbredning... 4 2. Språkets grunder och uttal... 4 3. Vardagsfraser, hälsningsfraser... 4 4. Räkna, pengar... 5 5. Tid...

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 1 väntar barn, (sida 5, rad 8), är gravid bultar, (sida 6, rad 5), slår hårt för säkerhetsskull, (sida 6, rad 13), för att vara säker maten

Läs mer

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift 1. Inledning 1. Inledning 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning Vad lärde jag mig idag? är ett globalfostran projekt som Interpedia rf förverkligar

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Ord och fraser. Vi pratar om väder. Uttal. Väder-kommentarer. Grammatik:

Ord och fraser. Vi pratar om väder. Uttal. Väder-kommentarer. Grammatik: Lektion 5 Ord och fraser Vi pratar om väder Uttal Väder-kommentarer Grammatik: När ska vi använda obestämd och bestämd form? När ska vi säga går och åker Reflexiva, possessiva pronomen (sin, sitt, sina)

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver Innehåll.... 2 Elevexempel.... 4 Analys och uppföljning.... 4 Bildunderlag 1.... 6 Blankett Kartläggningsunderlag Aktivitet 1.... 7 1 HITTA SPRÅKET NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I SPRÅKLIG MEDVETENHET

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Kapitel 18 Samhälle och trafik

Kapitel 18 Samhälle och trafik Kapitel 18 Samhälle och trafik Aktivering 18.1. Stadskarta. Vi lär oss olika institutioner och service som finns i en stad. Kursledaren ser till att få upp stadsbilden i övning 18.1. på stor skärm så att

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

Svenska GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV: Alla mina (fin) saker Jag har många saker.

Läs mer

Kapitel 1. Kattungen. "Nu går jag till skolan!" sa jag. "Hej då! " "Hej då Bella!". När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante.

Kapitel 1. Kattungen. Nu går jag till skolan! sa jag. Hej då!  Hej då Bella!. När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante. Guldskatten Kapitel 1 Kattungen Klockan var halv 7 på morgonen. Idag var det 12/1. Jag skulle flytta. Fast egentligen ville jag inte flytta. Väckarklockan ringde, och jag gick upp ur sängen och tog på

Läs mer

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar. De ska spela tevespel hemma hos killen som är jag i boken. När de kommer hem är pappa hemma. Innan de får spela

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Studiebrev 12. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.

Studiebrev 12. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is Studiebrev 12 Nu är det dags att börja repetera inför provet! I detta studiebrev kommer

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Jag heter Max Andersson. Jag jobbar på B.U. PAC. Sandbackevägen 1 är där jag bor.

Jag heter Max Andersson. Jag jobbar på B.U. PAC. Sandbackevägen 1 är där jag bor. Jag heter Max Andersson. Jag jobbar på B.U. PAC. Sandbackevägen 1 är där jag bor. DEN ÅTTONDE MAJ 2004 FYLLER JAG 40 ÅR INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRESENTATION AV MIG..SID 1 MITT KOMMUNIKATIONSPASS..SID 3 VIKTIGT

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Följ med in i det lilla huset och knacka

Läs mer

Förord KERSTIN BALLARDINI

Förord KERSTIN BALLARDINI Förord Det här häftet är avsett för elever som redan har ett visst ordförråd i svenska, men som behöver få en klar bild av språkets tempussystem, lära sig vilka former de regelbundna och oregelbundna verben

Läs mer

Kapitel 3 Vad är Jessika glad för? Vad är det som oroar henne? Varför vill Jessika ha en tröja grön som våren? Vad kan våren symbolisera?

Kapitel 3 Vad är Jessika glad för? Vad är det som oroar henne? Varför vill Jessika ha en tröja grön som våren? Vad kan våren symbolisera? ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN BRITT ENGDAL ORDLISTA enorm (sida 6, rad 11) jättestor rätar på ryggen (sida 18, rad 14) sätter sig eller ställer sig med rak rygg flinar (sida 32, rad 12) skrattar stal (sida

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Lucia i motvind INFÖR LÄSNINGEN UNDER LÄSNINGEN GULL ÅKERBLOM ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Lucia i motvind INFÖR LÄSNINGEN UNDER LÄSNINGEN GULL ÅKERBLOM ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN GULL ÅKERBLOM INFÖR LÄSNINGEN Titta på omslaget, läs titeln och baksidestexten. Vad får du veta om boken? Varför heter den? Tänk på att motvind kan betyda flera saker. UNDER LÄSNINGEN

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Saki: I söndags, åkte jag till Gröna Lund med min pojkvän. Vi åkte många attraktioner. Bläckfisken var roligast. Och Insane var också jättebra.

Saki: I söndags, åkte jag till Gröna Lund med min pojkvän. Vi åkte många attraktioner. Bläckfisken var roligast. Och Insane var också jättebra. Läxa till tisdag 5 juni Skriv text ÖB/47 presens till preteritum ÖB/51 Olgas vecka - ordföljd! ÖB/52 Klockan - skriv hela meningen! (Kvart över åtta börjar jag skolan) TB/56

Läs mer

En fotbollsplan Jag har gjort en fotbollsplan. På min fotbollsplan finns det ett fotbollsmål, spelare som är både tjejer och killar, en domare, en hejarklack som bara är killar, en matta som hejarklacken

Läs mer

PROV ORDKLASSER SV Förklara vad ett konkret substantiv är och ge två exempel (3p)

PROV ORDKLASSER SV Förklara vad ett konkret substantiv är och ge två exempel (3p) PROV ORDKLASSER SV 8-9 1. Förklara vad ett konkret substantiv är och ge två exempel (3p) 2. Förklara vad ett abstrakt substantiv är och ge två exempel (3p) 3. Vilket genus har orden? Skriv dem i rätt spalt.

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Ordbok arabiska - svenska

Ordbok arabiska - svenska 1 Ordbok arabiska - svenska Denna ordboks webbadress är: http://www.swedishmekteb.se/arabiska/index.html 2 Chapter 1 Inledning 1.1 Om ordboken Sedan hösten 2009 pågår Swedish Mektebs studiecirkel i arabiska

Läs mer