lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk."

Transkript

1 Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa Grupp 2 En bil lampor bilar Grupp 3 En resturang resturanger Ett Grupp 4 Ett äpple Grupp 4 Ett bord äpplen bord En-ord Grupp 1. Ord som slutar med -a får ändelsen -or. En lampa blir lampor och en klocka blir klockor. Grupp 2. Grupp 3. en tomat blir tomater.

2 Ett-ord Ett-ord har två grupper, en som slutar på en konsonant och en som slutar med en vokal. Grupp 4. Grupp 4 slutar på en vokal Ett äpple blir äpplen och hjärta blir hjärtan Grupp 5. Den här gruppen förändras inte. Ett bord blir bord och ett glas blir glas. Grupp 1 en klocka klockor en krona en tavla tavlor en gurka en flaska en penna en matta en karta en flicka en apa en mössa brickor en hylla kannor en låda en tårta en strumpa en docka Skriv orden i korrekt form 1. (mössa) Jag har två en svart och en gul. 2. (bokhylla) Jag ska köpa två nya på IKEA. 3. (låda/strumpa) Min byrå har fyra och i den översta har jag lagt mina. 4. (soppa) Den restaurangen har många goda till lunch. Ska vi gå dit? 5. (bricka)i domino finns det många. 6. (klocka) På mitt företag får de som jobbat länge i present. 7. (penna)det ligger fyra röda och fem blåa på mitt skrivbord. 8. (tårta/blomma)jag har bakat två och köpt en bukett med till min 9. (saga)min dotter älskar nr jag läser för henne. kanna/flaska) Det står två på bordet om ni vill ha vatten. Om ni vill ha öl finns det tre i kylen.

3 tröja kopia krona mössa strumpa tavla Fyll i dialogen - Nej de kostar säkert många tusen. - Ja det har inte jag råd med. - Åh vilka fina dina barn har. Var har du köpt dem? - Min mormor har stickat dem. Hon har stickat våra också. beställa av henne. Visste du...? En-ord som slutar på -are förändras inte. en lärare en läkare lärare läkare

4 en kopp koppar Grupp 2 2 en kopp koppar en timme en kniv knivar en spegel en nyckel nycklar en handskar en övning en vägg en lök en arm en purjolök en båt en älg en hund en mening en dörr en buss bussar en säng en fågel en bil en bulle en sladd en boll en hund en ring en våning Skriv orden i korrekt form 1. (båt) Det ligger många inne i hamnen på sommaren. 2. (arbete/våning) Mitt arbete har tre _ som ligger på olika. Jag jobbar på bottenvåningen. 3. (duk, kopp, sked) Vi måste köpa 2, fem nya till köket och några 4. (ring 5. (boll) Min man köpte nya till sonens fotbollslag. 6. (älg) Kör försiktigt här, det finns många ute på vägarna på kvällen. 7. (arm) Jag tränade styrketräning i går och nu har jag ont i mina. 8. (hund) Oj, vad många det är nog ett hundagis i närheten. 9. (Räkning) Usch! Jag har så många den här månaden att jag nog får äta knäckebröd i trettio dagar. 10. (väg) De bygger många nya här i Stockholm.

5 Fyll i dialogen - Kan jag hjälpa till med någonting? - Ja gärna. Kan du lägga fram besticken? Bara några och vid varje tallrik. - Absolut. - Tror dina barn på tomten? - Ja, hon kan till och med namnen på alla tomtens och hon har skrivit en lång lista med alla hon önskar sig. Och dina barn? - Ja de tror också på tomten. - Vad ska du köpa för födelsedagspresent till din pappa? - Jag vet inte riktigt, tror du att han vill ha? - Nja, är det inte bättre att köpa ett presentkort. Visste du...? Grupp 2 har också en-ord som slutar på -e, -el, -en, -er, -on, -e och -o. I plural försvinner -e, -el, -en, -er, -on, -e och -o. en pojke pojkar en kasse kassar en cykel cyklar en axel axlar Två ord, moder och dotter, är lite speciella i plural. en dotter en moder döttrar mödrar

6 3 Grupp 3 en resturang resturanger en present en tomat tomater en biljett en banan en frukt en biolog en person en champinjon en aprikos en grönsak en apelsin en necessär en ingenjör ingenjörer en mobiler en fotografer en bok en advokat en hand en servitör en vokal en katt en film en tand Skriv orden i korrekt form 1. (son)kevin har en dotter och två. 2. (bok) Han har säkert läst tusen. Han älskar att läsa. 3. (polis) Vi har inte så många på gatorna i Sverige. 4. (land) Hur många _ finns det i världen? 5. ( ) Det ligger säkert fem på min gata. 6. ( ) Ni skriver väl många? 7. ( )Ali har så fruktansvärt ont i sina. 8. (film) Det är så många nya som jag vill se på bio nu. 9. ( )Jag har två till stadsteatern. Vill du följa med? 10. ( )Det finns flera i Helsingborg, ingen av dem är särskilt duktig. 11. ( 12. (

7 park strand dator bakelse surfplatta Fyll i dialogen - Åh jag har just köpt en ny dator. - Va, köpte du inte en i januari också? Hur många har du nu? - Bara tre, men jag har också tre. - Oj du måste älska teknik! - Ska vi åka på semester tillsammans? - Ja, men jag vill åka till en stad med många, så att jag kan sola också. - Visst men det får gärna finnas många där man kan jogga på morgonen också. Och Visste du...? Grupp 3 har också en-ord som är lite speciella. De får ett så kallat omljud. en bok böcker en tand tänder en hand händer en land länder Några ord i grupp 3 slutar på en vokal och de får ändelsen -r istället för -er. en tå en sko tår skor

8 4 ett äpple äpplen Grupp 4 ett hjärta hjärtan ett ansikte ett äpple äpplen ett öga ett yrke yrken ett öron ett foto ett kvitto ett piano ett täcke ett ställe ett tuggummi ett meddelande ett område Skriv orden i korrekt form 1. (yrke) Kevin har två. 2. (piano) Det finns tre på skolan. 3. (äpple) Man behöver många för att laga äppelpaj. 4. (kvitto) Min plånbok är full av _ men inga pengar. 5. (område) Det finns många trevliga i den här staden. foto område meddelande Fyll i dialogen - Har du varit i Istabul? - Ja, vi var där förra året. Vi hittade många trevliga och tog många med vår nya kamera. - Fick du mitt meddelande igår? - Jag är inte säker. Jag fick så många igår.

9 glas glas 5 Visste du...? Grupp 5 har förändras inte i plural. ett bord bord ett flygplan flygplan ett golv golv ett jobb jobb ett papper papper ett brev brev På nästa sida kan du öva substantiv i plural och singular. Övningarna är blandade med exempel från alla grupper. Du kan också öva på webben. Gå in på för fler övningar och exempel.

10 Saga är 9 år och skriver ett brev till tomten med en önskelista på saker. Välj mellan saker i rutan och skriv in i rätt form (antal inom parantesen) en fotboll en matta en bok ett tennisracket ett bord en tröja en mössa en halsduk en vante en filt en borste en skål en docka ett TV-spel en dator Kära Tomten. Jag önskar mig ganska många saker. Först önskar jag mig en och så en. Jag skulle också vilja ha tre och fem. Sen skulle det vara kul med och så många. Sen skulle jag vilja ha två stora som jag kan dela med min syster. Och vår katt kan ju inte skriva så jag önskar mig en och två till henne. Tack så mycket och God Jul önskar Sara. Välj singular eller plural och form. lista gem papper penna pärm kaka möte - Vi måste handla till kontoret. - Vad behöver vi? Jag skriver en. - Vi behöver massor av_, _, och så några svarta. - Oj vad mycket saker. Var det allt? - Nej, Vi behöver en till alla kvitton, och till våra i dag och i morgon. barn dotter son familj barn pojkvän flicka - Hej Mohammed! Det var länge sen jag har hört att du fått. Grattis! - Ja jag fick en, men jag har redan två sedan tidigare. - Oj vilken stor du har John. - Ja och du då John? - Mina är ju vuxna nu och jag har separerat från min. Hon har en ny och de fick två förra året. Tvillingar.