framför en jättestor TV och tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på dvd-filmer och dataspel.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "framför en jättestor TV och tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på dvd-filmer och dataspel."

Transkript

1 Kapitel 9 I varuhuset Aktivering 9.1. Jens och Johan handlar, På elektronikavdelningen och På sportavdelningen. Vi lär oss ord som har att göra med att shoppa och handla. Gruppen lyssnar till övning 9.1., 9.3. och i tur och ordning samt läser texterna samtidigt. Deltagarna streckar under ord som de inte kan/känner till och gruppen går igenom dessa. Det är bra om kursledaren har substantivkort som passar in till texten (förutom de som ingår i grunduppsättningen). Kursledaren kan också välja att deltagarna själva söker reda på de ord som de inte kan ur en hög med substantivkort på ett bord samt redovisar för de övriga vilka de är. Del 1: Jens och Johan handlar Jens och Johan åker till varuhuset Cityshop för att handla. Det är fredag kväll och det är mycket folk i affären. De ska handla mat till helgen. Jens ger en euro åt Johan och han hämtar en kundvagn. Sedan går de tillsammans in i affären. Del 2: På elektronikavdelningen Först kommer Jens och Johan till elektronikavdelningen. Där finns massor av TVapparater, både stora och små! Det är en fotbollsmatch på TV. Jens och Johan stannar framför en jättestor TV och tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på dvd-filmer och dataspel. Plötsligt ropar Jens: Mål! En gammal tant går förbi och tittar förvånat på Jens. Sedan börjar hon skratta. Johan kommer tillbaka. Nej, nu har vi bråttom, säger Jens, nu måste vi gå och köpa mjölk. Del 3: På sportavdelningen Jens och Johan ska köpa mjölk, för mjölken är slut där hemma. Nu går de förbi sportavdelningen. Johan ser ett par häftiga blåa fotbollsskor. Johan: Pappa, jag behöver att par nya fotbollsskor! Får jag prova de där skorna Jens: De ser små ut. Vilken storlek har du? Johan: Jag vet inte. Kanske 37. Johan provar storlek 37, men skorna är för små. De hittar inte storlek 38. Jens hämtar en expedit. Jens: Finns de här skorna i storlek 38? Expediten: Ett ögonblick, så ska jag se efter. Efter en stund kommer expediten tillbaka.

2 Expediten: Nej tyvärr. Men vi har storlek 39, om du vill prova. Johan provar skorna, men de passar inte. De är för stora. Expediten visar ett par andra skor. De är på rea. Expediten: Vad tycker du om de här skorna? Jens: Titta Johan, de är billiga! De kostar bara 29,90. Johan suckar och skakar på huvudet. Han vill inte ha röda fotbollsskor! Del 2. Kursledaren gör i ordning alla tre texterna med mellanrum vid shoppingspecifika ord (i stället för ordet finns det en tom rad och en bild). Deltagarna delas in i tre grupper (lika många som det finns texter. Om gruppen är stor kan det löna sig att ha två grupper som behandlar övning 9.1., två som behandlar övning 9.3. och två som behandlar övning 9.11). Grupperna ska med gemensamma krafter skriva in rätt ord på strecket och vid bilden. Del 3. Gruppen får en annan grupps text uppdelad på pappersremsor. Det gäller för dem att ordna remsorna så att de bildar en hel och vettig berättelse. Aktivering 2. Var och en av grupperna framställer sin egen text som ett kort drama, med Jens, Johan och ev. berättare.

3 Del 1: Jens och Johan handlar Jens och Johan åker till 1. för att handla. Det är fredag kväll och det är mycket folk i affären. De ska handla 2. till helgen. Jens ger en 3. åt Johan och han hämtar en 4.. Sedan går de tillsammans in i affären. Del 2: På elektronikavdelningen Först kommer Jens och Johan till elektronikavdelningen. Där finns massor av TV-apparater, både stora och små! Det är en fotbollsmatch på TV. Jens och Johan stannar framför en jättestor 1. och 3. tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på

4 2. och dataspel. Plötsligt ropar Jens: Mål! En gammal tant går förbi och tittar förvånat på Jens. Sedan börjar hon skratta. Johan kommer tillbaka. Nej, nu har vi bråttom, säger Jens, nu måste vi gå och köpa 3.. Del 3: På sportavdelningen Jens och Johan ska köpa 1., för den är slut där hemma

5 3. Nu går de förbi sportavdelningen. Johan ser ett par häftiga blåa 2.. Johan: Pappa, jag behöver att par nya fotbollsskor! Får jag prova de där skorna? Jens: De ser små ut. Vilken storlek har du? Johan: Jag vet inte. Kanske 37. Johan provar storlek 37, men skorna är för små. De hittar inte storlek 38. Jens hämtar en 3.. Jens: Finns de här skorna i storlek 38? Expediten: Ett ögonblick, så ska jag se efter. Efter en stund kommer expediten tillbaka. Expediten: Nej tyvärr. Men vi har storlek 39, om du vill prova. Johan provar skorna, men de passar inte. De är för stora. Expediten visar ett par andra skor. De är på 4.. Expediten: Vad tycker du om de här skorna? Jens: Titta Johan, de är billiga! De kostar bara 29,90. Johan suckar och skakar på huvudet. Han vill inte ha! Del 1: Jens och Johan handlar Jens och Johan åker till varuhuset Cityshop för att handla. Det är fredag kväll och det är mycket folk i affären

6 De ska handla mat till helgen. Jens ger en euro åt Johan och han hämtar en kundvagn. Sedan går de tillsammans in i affären. Del 2. På elektronikavdelningen Först kommer Jens och Johan till elektronikavdelningen. Där finns massor av TV-apparater, både stora och små! Det är en fotbollsmatch på TV. Jens och Johan stannar framför en jättestor TV och tittar en stund. Jens och Johan stannar framför en jättestor TV och tittar en stund. Snart blir Johan trött och går förbi för att titta på dvd-filmer och dataspel. Plötsligt ropar Jens: Mål! En gammal tant går förbi och tittar förvånat på Jens. Sedan börjar hon skratta. Johan kommer tillbaka. Nej, nu har vi bråttom, säger Jens, nu måste vi gå och köpa mjölk. Del 3: På sportavdelningen Jens och Johan ska köpa mjölk, för mjölken är slut där hemma. Nu går de förbi sportavdelningen. Johan ser ett par häftiga blåa fotbollsskor. Johan: Pappa, jag behöver att par nya fotbollsskor! Får jag prova de där skorna? Jens: De ser små ut. Vilken storlek har du? Johan: Jag vet inte. Kanske 37. Johan provar storlek 37, men skorna är för små. De hittar inte storlek 38. Jens hämtar en expedit. Jens: Finns de här skorna i storlek 38? Expediten: Ett ögonblick, så ska jag se efter. Efter en stund kommer expediten tillbaka. Expediten: Nej tyvärr. Men vi har storlek 39, om du vill prova. Johan provar skorna, men de passar inte. De är för stora. Expediten visar ett par andra skor. De är på rea.

7 Expediten: Vad tycker du om de här skorna? Jens: Titta Johan, de är billiga! De kostar bara 29,90. Johan suckar och skakar på huvudet. Han vill inte ha röda fotbollsskor! Aktivering 9.2. Varför-För att. Vi lär oss att ställa frågor med Varför och att svara på rätt sätt. Kursledaren övar Varför? För att med deltagarna med hjälp av exemplen och ljudfilerna i övning 9.2. På väggen finns utskrivet i stort ovalen med samma uttryck. Då exemplen tar slut kan ledaren fortsätta med egna exempel, t.ex. Varför går vi till skolan varje dag? För att lära oss svenska, Varför går vi till köket varje morgon? För att äta frukost osv. Deltagarna kan också komma med egna förslag om gruppen är snabb i vändningarna och lär fort. Gruppen skriver sedan ihop fråga och svar så att det blir en mening, t.ex. Vi går till restaurangen för att äta god mat. Del 2. Gruppen använder sig av utprintade frågor och svar på lappar som ska passa ihop så att frågorna och svaren blir vettiga. Det här kan göras parvis eller i små grupper så att var och en grupp får samma frågor och svar som ska passas ihop. Eller så att var och en deltagare utrustas med slumpvis fråga och svar (de ska helst inte passa ihop) och minglar sinsemellan. Deltagarna ställer sin egen fråga och avvaktar svaret, svarar sen på de andras fråga. Om svaren inte matchar frågorna går båda vidare, om en deltagare får rätt/vettigt svar på sin fråga får han eller hon det rätta svaret och går ur leken. Varför går vi till restaurangen? För att äta god mat. Varför åker Johan och Emma till Åbo? För att träffa mormor och morfar. Varför tar Åsa bilen? För att åka till jobbet. Varför går morfar till vardagsrummet? För att titta på TV. Varför springer Johan till skolan? För att inte komma för sent till lektionen. Varför går Jens och Johan till affären? För att handla mat. Varför går Åsa till köket? För att laga mat. Varför går Emma till datorn? För att chatta med kompisar. Varför går vi till skolan varje dag? För att lära oss svenska. Aktivering 9.3. Också inte heller. Vi lär oss att använda uttrycken för att ange vad man har eller inte har. Kursledaren förklarar med hjälp av substantivkorten vad också betyder, t.ex. genom att klistra fast korten på väggen med ett plustecken emellan. Deltagarna övar i stor grupp genom att dra (minst) två substantivkort och i tur och ordning redogöra för vad de har, t.ex. Jag har en... och också en... Del 2: Deltagarna minglar med sina två kort och frågar var och en av de andra vad de har. Efter utbytt information byter deltagarna kort med varandra. Minglandet fortsätter tills var och en återfått de kort han eller hon började med. För att göra det svårare kan ledaren bestämma att deltagarna väljer vilka kort de ger bort, eller att de alltid ger bort det kort de har haft längst.

8 Del 3. På samma sätt förklarar kursledaren den negativa innebörden i inte-inte heller. Igen får deltagarna två eller flera substantivkort och ska berätta för de andra vad de INTE har, t.ex. Jag har inte en... och inte heller en... Aktivering 9.4. Både och varken eller. Vi lär oss att använda uttrycken för att ange vad någon är/inte är, vad någon har/inte har. Deltagarna lyssnar på ljudfilerna i övning 9.5. och läser texterna. Kursledaren tar fram utprintade meningar (en mening per lapp) och det gäller för deltagarna att para ihop meningarna så att paren passar ihop (betyder samma sak). Det kan göras i par, smågrupper eller i små grupper beroende på gruppens storlek och aktivitet. Alternativt kan kursledaren också välja att bara dela ut ena versionen till deltagarna, vars uppgift det sedan blir att producera motsvarande text själva. T.ex. säjer Person 1 till Person 2: Jens tycker om kaffe. Han tycker också om te. Person 2 svarar: Jens tycker om både kaffe och te. Del 2: Deltagarna får minst två substantivkort och ska berätta i stor grupp att de har både en... och en... Kursledaren kommer och rycker korten ifrån någon, och säjer Nu har du varken en... eller en... Deltagarna minglar sinsemellan och gör samma sak, dvs tar den andras kort och konstaterar att den andra personen inte mera har varken det ena eller det andra. T.ex. på följande sätt: Person 1: Jag har både ett bord och en häst. Person 2: Jag har både en båt och ett flygplan. (Person 1 tar korten av Person 2) Person 1: Nu har du varken en båt eller ett flygplan... men jag har både ett bord, en häst, en båt och ett flygplan. (Person 2 tar korten av Person 1) Person 2: Nu har du varken ett bord eller en häst.. men jag har både en båt, ett flygplan, ett bord och en häst Emma har en katt. Hon har också en hund. Emma har både en katt och en hund. Emmas kompis Lina har inte någon katt. Hon har inte heller någon hund. Emmas kompis Lina har varken katt eller hund. Jens tycker om kaffe. Han tycker också om te. Jens tycker både om kaffe och te. Johan tycker inte om kaffe. Han tycker inte heller om te. Johan tycker varken om kaffe eller te. Jens tycker om kaffe. Åsa tycker också om kaffe. Både Jens och Åsa tycker om kaffe. Johan tycker inte om kaffe. Emma tycker inte heller om kaffe. Varken Johan eller Emma tycker om kaffe. Aktivering 9.5. Ordföljd, verbets plats. Vi lär oss att konstruera en mening på flera olika sätt samt att alltid sätta verbet på rätt plats. Kursledaren har kort med verb, pronomen, adverb osv. som sätts fast på väggen och kan placeras om, t.ex. meningarna i övning 9.7. till att börja med. DET ÄR ONSDAG I DAG

9 VI BOR HÄR JAG KAN INTE KOMMA JOHAN OCH JENS KOMMER FÖRST TILL ELEKTRONIKAVDELNINGEN JOHAN BLIR SNART TRÖTT JENS ROPAR PLÖTSLIGT JAG BOR VAD GÖR DU BUSSEN GÅR KLOCKAN TRE I MORGON I FINLAND FRÅN PARKERINGEN Gruppen får öva genom att placera orden i övning 9.9. i rätt ordning, antingen parvis, i mindre grupper eller i stor grupp. Utskrifterna får gärna vara i större format så att hela gruppen kan göra det tillsammans. Ett alternativ är att kursledaren medvetet ordnar en del av meningarna i fel ordning och deltagarna ska avgöra vilka meningar som är rätt och vilka som är fel. Vid behov kan kursledaren ge flera frågor i samma format, t.ex. som de nedan. Del 2. Deltagarna delas in i grupper, t.ex. tre stycken och får två meningar per grupp. Alternativt sex grupper om deltagarantalet är stort, med en mening per grupp. Meningens ord placeras ut i stationer och grupperna cirkulerar tills de har gjort alla. Varv två görs med orden i ovalerna i tabellen nedan, då börjar meningen med ordet i fetstil. Orden ska placeras i rätt ordning, grupperna väljer ut en sekreterare eller turas om att skriva ner sin version av meningen/meningarna och går vidare till nästa. Nedan är orden i samma mening markerade med färg. MAT I KÖKET MAMMA LAGAR ÄTER KLOCKAN ÅTTA FRUKOST HON I AFFÄREN MYCKET FOLK ÄR DET KOMMER TILLBAKA EFTER EN STUND EXPEDITEN VÄNTA MÅSTE DE VID KASSAN COCA COLA I KUNDVAGNEN HAR DE OCH GLASS KAN DRICKA KAKAO UTAN MJÖLK MAN INTE SKA KÖPA VI VAD TÅGET NÄR TILL HELSINGFORS GÅR PÅ MORGONEN BRUKAR KAFFE DU DRICKA

10 Aktivering 9.6. Ordföljden i frågor. Kursledaren visar med samma ordklasskort hur meningen förändras då den blir en fråga. Deltagarna använder samma exempel och ska omvandla meningarna till frågor med samma ord. Samma aktiveringsmodell som ovan. Aktivering 9.7. Johan provar skor... skorna är för små. Vi lär oss obestämd och bestämd form av substantiv, både i singularis och pluralis. Kursledaren förklarar grammatiken med hjälp av exemplen i övning 9.12 och 9.13 samt med andra exempel som finns i klassen, t.ex. En bok ligger på bordet. En rock hänger i korridoren. I väskan finns det en sax.

11 Hur heter det om vi vill beskriva de här föremålen lite närmare? Jo, boken är tjock, rocken är svart och saxen är vass. Kursledaren delar ut utskrivna meningar ur övning 9.16 med luckor där den bestämda formen kommer. Deltagarna ska avgöra hur den bestämda formen ser ut, beroende på om det är singularis eller pluralis. Två spelar fotboll. bor på samma gata. en POJKE I affären finns många. är fina och dyra. en CYKEL Johan ser två i skåpet. Han äter en av. en BANAN På Solgatan står två nya. är väldigt stora. ett HUS Två ligger på köksbordet. är rutiga. ett HÄFTE Det finns två i lägenheten. är små. en SOFFA Runt bordet står fyra. Ingen sitter på. en STOL På sjukhuset jobbar många. måste också jobba på natten. en SJUKSKÖTARE Johan tittar i skåpet. Där finns två. Men är tyvärr gamla. ett BRÖD Maria har två. heter Lotta och Sofia. Huset har många. är både stora och små. I parken leker många och många. och ser glada ut. en SYSTER en LÄGENHET en MAMMA ett BARN

12 Aktivering 9.8. Den här/den där, de här/de där. Gruppen lyssnar till övning Kursledaren aktiverar med föremål i klassrummet som finns nära respektive längre bort, t.ex. den här boken är lätt, medan den där boken är svår. De här skorna är passliga, men de där skorna är på tok för små. Del 2: Deltagarna fyller i övning 9.15 tillsammans så att rätt form kommer på raden. Vid behov kompletterar kursledaren med flera meningar. Vems är där? ett BARN Vem är där? en KVINNA Du får här. en BLOMMA Det regnar mycket i här. ett LAND Tycker du om här. BYXOR här ser gamla ut. PÄRON (flera) Men här ser goda ut. en BANAN Vad kostar där? ett BRÖD Vad gör där? en POJKE här är lätt. en ÖVNING Aktivering 9.9. Siffror och priser. Vi lär oss uttryck för pengar och storlekar i förhållande till varandra. Kursledaren börjar med att repetera siffrorna, t.ex Detta kan göras t.ex. i form av en boll som kastas mellan deltagarna medan den mottagande personen säjer nästa siffra i ordningen. Alternativt kan repetitionen göras som bingo (eller bägge). Del 2: Kursledaren håller ett litet drama där han eller hon låtsas köpa en sak och gräver efter pengar i sina fickor/sin väska (t.ex. leksakspengar som man köper i snabbköpet). Ledaren konstaterar att han/hon har pengar att köpa föremålet, alltså att han eller hon har råd. Andra alternativet är att kursledaren inte har råd, för lite pengar.

13 Deltagarna får olika summor i leksaksvaluta. Deras första uppgift är att räkna efter hur mycket pengar de har, och meddela detta. Kursledaren börjar försiktigt med en bild på ett av föremålen med pris och frågar deltagarna om de har råd att köpa (man får själv bestämma priset på de olika föremålen). De som har pengar tillräckligt räcker upp handen och kursledaren övergår till nästa bild. Gå gärna igenom samtliga bilder i aktiveringens del 1, sedan kan man göra det svårare genom att kursledaren visar flera bilder och deltagarna måste addera innan de kan säja om de har råd.

14 Aktivering Kursledaren kopierar upp de befintliga orden i övning 9.18 (ett ord per A4) och fäster rutsystemet på väggen, alternativt på golvet om det inte finns tillräckligt stor väggyta i undervisningsutrymmet. Hela rutsystemet läggs upp på det här sättet, också tomrummen. Deltagarna ska gemensamt fylla i tomrummen med de rätta substantivböjningarna. Då orden i övningen tagit slut kan gruppen fortsätta t.ex. i mindre grupper och med hjälp av substantivkort för att få en längre lista. Deltagarna drar ett substantivkort i tur och ordning och antingen skriva ner formerna eller göra övningen muntligt. En polis Djuret Flaskor Bussarna Ett träd Gummit En granne Tidningarna Ett arbete Fåtöljen En fråga Svar Obestämd form singularis Bestämd form singularis Obestämd form pluralis Bestämd form pluralis

15 Aktivering Gruppen lyssnar till övning 9.19 och läser texten samtidigt. Deltagarna streckar under ord som de inte kan/känner till och gruppen går igenom dessa. Det är bra om kursledaren har substantivkort som passar in till texten (förutom de som ingår i grunduppsättningen). Kursledaren kan också välja att deltagarna själva söker reda på de ord som de inte kan ur en hög med substantivkort på ett bord samt redovisar för de övriga vilka de är. Del 2. Kursledaren gör i ordning texten med mellanrum vid shoppingspecifika ord (i stället för ordet finns det en tom rad och en bild). Deltagarna delas in i lämpligt antal grupper, alla grupper behandlar samma text. Grupperna ska med gemensamma krafter skriva in rätt ord på strecket och vid bilden. Jens: Johan, nu har vi verkligen bråttom. Nu måste vi handla 1.! Johan går och hämtar mat åt Rufus och Misse. Jens går vidare. 4. ser goda ut, men de har redan ost där hemma Men yoghurten är nästan slut. Jens tar en liter blåbärsyoghurt och två små burkar med jordgubbsyoghurt. Emma tycker inte om blåbärssmak Jens tittar i fickan. Han hittar inte 2.. Oj då! Den ligger på hallbordet där hemma. Jens: Johan, minns du vad vi behöver? Johan: 3. är slut och Misse behöver också mera mat. Johan kommer snart tillbaka och de fortsätter. När de kommer till kassan, har de också 2 kg 5., ½ kg 6., ett paket 7., 400 g kycklingfiléer, en påse äpplen, två bröd, en flaska Coca Cola och en liter 8. i kundvagnen. Johan: Pappa, kan jag få en chokladstång? Jens: Javisst, jag vill också ha en! Vi tar en 9., så räcker det åt mamma och Emma också.

16 Vid kassan måste de vänta en stund, för det är kö. Men snart är det deras tur. Kassörskan: Det blir 31,20. Jens betalar med 10., medan Johan sätter varorna i en 11. De för tillbaka kundvagnen. Det är mörkt ute och det regnar, så de skyndar till bilen. De sätter fast säkerhetsbältena och kör iväg. Plötsligt ropar Johan: Johan: Pappa, 12.! Aktivering Pengar och pris. Vi lär oss vad pengarna är värda, vad de kallas och vad något kostar. Kursledaren börjar med att repetera siffrorna, t.ex Detta kan göras t.ex. i form av en boll som kastas mellan deltagarna medan den mottagande personen säjer nästa siffra i ordningen. Alternativt kan repetitionen göras som bingo (eller bägge). Gruppen lyssnar till audiofilerna i övning 9.20 och ser på bilderna. Kursledaren har leksakspengar och delar ut ojämt antal till deltagarna. De ska säja vilka olika mynt och sedlar de har samt hur stor summan blir, antingen parvis, i mindre grupper eller i stor grupp. Aktivering Vad kostar...? Vi lär oss att uttrycka priser och säja vad något kostar. Gruppen lyssnar till de olika föremålens pris. Kursledaren delar ut olika frågor med samma föremål och priser, som deltagarna ska besvara. Hur kan priset uttryckas på annat sätt? VAD KOSTAR...? 29, ,50 / st 1,80 / kg 0,95 32,50

17 Alternativt kan kursledaren förbereda papper där antingen frågan eller svaret saknas, deltagarnas uppgift är att fylla i tomrummen med rätt information. Deltagarna delas in i par och får varsin del av samma uppgift (samma föremål på bägge papper men prisuppgifterna är fördelade på de två olika delarna). Gruppernas uppgift är att fråga den andra deltagaren vad de icke-prissatta föremålen kostar så att båda två har kunskap om vad alla föremål kostar. Se exempel nedan! Del 2: Kursledaren delar ut bilder från övning 9.25 och 9.26 tillsammans med lappar med priserna. Gruppen delas in i två mindre och får varsin uppsättning. Tillsammans lyssnar de till audiofilen och placerar rätt pris vid rätt vara. Då de båda grupperna har klarat av uppgiften byter de bilder och prislappar och gör om övningen så att alla har gått igenom samtliga priser. VAD KOSTAR? DEN/DET/DE KOSTAR... 12, 50 2,70 1,80 / kg 260

18 4, ,99 2,55 / kg 3,80 2,15 / kg ,60 / kg 0,98 5,10 1,98 1,67 0,89 3,85 0,96 1,20 Aktivering Hur mycket / Hur många? Vi lär oss att uttrycka mängd. På väggen finns planscher med året, månaderna och veckodagarna. Kursledaren har med sig en

19 klocka, en karta och en våg som deltagarna får använda. Deltagarna får i uppgift att lösa enkla räkneoperationer i stil med 4+5 uttryckt i siffror, uttryckt i text och textuppgifter, t.ex. från grundskolans matematik (åk 2 har ganska lämpliga). Uppgifterna kan utföras parvis eller i mindre grupper. Del 2: Mått och vikt. Deltagarna lyssnar till ljudfilerna i övning 9.30 och får sedan parvis eller i smågrupp öva att väga frukter, grönsaker och annat som deltagarna/kursledaren bestämmer. Del 3: Längd och tid. Deltagarna lyssnar till ljudfilerna i övning 9.31 och arbetar sedan i par eller mindre grupper med att mäta varandra och säja hur långa de är, hur lång väg de har till skolan eller hur länge det tar att åka till olika ställen. Förslag på frågor nedan. Hur mycket är 4 + 6? Hur mycket är klockan? Hur mycket socker behövs det i kakan? 2 dl Hur mycket mjölk ska vi köpa? 3 liter Hur många dagar är en vecka? Hur många veckor är en månad? Hur många månader är ett år? Hur många sekunder är en minut? Hur många minuter är en timme? Hur många timmar är ett dygn? Hur många syskon har du? Hur många barn har du? Hur långt är det till stationen härifrån? Hur länge tar det att åka tåg till Helsingfors? Till Åbo? Till Vasa? Hur mycket väger? Hur gammal är din lärare? Hur lång är du? Hur länge stannar du i Stockholm? Aktivering Vad är det här? Vi lär oss att beskriva saker och ting närmare, att ställa följdfrågor för att få mera information. Gruppen lyssnar till ljudfilerna i övning 9.33 och övar sig genom att använda substantivkort för att ställa frågor till varandra. Vad är det? Det är en häst? Vad är det för häst? Det är ett fullblod. Del 2. Gruppen delas in i par eller mindre grupper och ska producera frågan som leder till det givna svaret (övningarna ) Kursledaren får gärna fylla på med flera frågor i stil med de här nedan. 1.? 14.? - Det är en Volvo. - De åker till mormor och morfar. 2.? 15.? - Det är en ros. - Det är 100 km dit. 3.? 16.? - Det är en skola. - Åsa kokar mat. 4.? 17.? - Det regnar. - Ja, jag tycker om köttbullar.

20 5.? 18.? - Det är fisksoppa. - Det är Emmas dator. 6.? - Jag har tre syskon. 19.? - Nej, det är lätt. 7.? 20.? - Det är ca 200 km till Åbo. - Jag har bott i Finland i 5 år. 8.? - Filmen börjar kl ? - Apelsinerna väger 2 kg. 10.? - Resan tar tre timmar. 11.? - Mats är 185 cm. 12.? - Kim studerar i Åbo. 13.? - George kommer från England.

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska.

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kapitel 6 Boende Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kursledaren har en bunt med substantivkort som föreställer grönsaker och frukter, så

Läs mer

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra SFI ORDKUNSKAP 1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra 3. Alvedon och nässpray kan du receptfritt. 4. Receptfritt att du

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!)

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Träna ordföljd Mening Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Exempel: Jag gillar glass. Känner du Hibaq? Haybe går på Gökstensskolan.

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Åsa Lindström. Jens Lindström. Emma Lindström. Johan Lindström

Åsa Lindström. Jens Lindström. Emma Lindström. Johan Lindström Kapitel 1 - Att presentera sig. Aktivering 1.1. Att presentera sig på svenska. Vi lär oss att uttrycka vad vi själva heter och fråga om andras namn. På väggen: affisch/plansch med Vad heter du? Jag heter

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska.

Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska. Kapitel 2 - Yrken Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska. På väggen: plansch/affisch med olika yrken. Läraren presenterar de olika yrkena på affischen

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

Tarzan & fotboll!! L"en

Tarzan & fotboll!! Len Tarzan & fotboll!! L"en kapitel 1 D et var en mörk och sval natt i djungeln.den röda pandan Tarzan satt på en gren utanför huset. Han kan inte sova. Han tänker på hur det skulle vara att vara fotbolls

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte locka fram monstret. Läs för att få veta mer. EBBA

Läs mer

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት.

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት. Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት Bok መጽ ሓፍ Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ መጻ ሕፍ ቲ ) Lärare መምህ ር Tavla ሰ ሌዳ Laptop - ላ ፕ ቶ ፕ (ኮ ምፑተ ር ) Skrivbok

Läs mer

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Catherine Bergman Maria Österlund

Catherine Bergman Maria Österlund Lgr 11 Matematik Åk 3 Geometri, mätningar och statistik FA C I T Catherine Bergman Maria Österlund Kan du använda geometriska begrepp? Kan du beskriva figurernas egenskaper, likheter och skillnader? Skriv

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Fröken spöke och den svarta katten

Fröken spöke och den svarta katten SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Ebba och Ivar, som en morgon får se en katt som mystiskt förvinner när Fröken Sparre

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig.

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig. Kapitel 14 Sjuk Aktivering 14.1. Självständighetsmiddag hos farmor, del 1 och 2. Vi lär oss om olika sjukdomar på svenska samt repeterar imperfekt. På väggen finns plansch/affisch med verb samt verbkort.

Läs mer

Träningshäfte ordklasser (Venus)

Träningshäfte ordklasser (Venus) Träningshäfte ordklasser (Venus) Substantiv 1. Stryk under substantiven bland följande ord (8 st) glad simma luft koka barnslig tre oj därifrån vikt nej pojke moln lycka jord överenskommelse Pelle femte

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!!

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!! TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2 Lycka till!!! 1 Verb: s-passiv Skriv om meningarna till s-passiv. 1 Man ska exportera den nya bilmodellen till hela världen. 2 Så här startar man programmet:

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Angus, som gillar Ella. För att imponera på Ella, säger Angus att han är bra på att läsa av ansikten. Han säger att han vill bli mentalist (vilket

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Facit till FRAMSTEGSTEST 1

Facit till FRAMSTEGSTEST 1 Facit till FRMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 1 b 5 a 2 Frågeord 1 Vilken 2 Vilket 3 Vad 4 Hur 5 Vilken 6 Varifrån 7 Var 8 Vad 3 Verb 1 kommer/är 2 bor 3 jobbar 4 talar 5 är 6 har 7 är 8 forskar 4 Substantiv:

Läs mer

Kompisböcker 3-4 Facit

Kompisböcker 3-4 Facit Kompisböcker 3-4 Facit Dataspelet Paket 3 DATASPELET Kommer du ihåg? Stryk orden: en minut långsamt för kort tid sedan eller? Ringa in rätt svar 1. tre 2. ja, alla utom en 3. en grön växt 4. som går hem

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag

studerar vid musikinstitut tycker om att promenera i skogen surfar på nätet över två timmar per dag Eget-kort 1 studerar vid musikinstitut får äta godis bara på godisdagen är scout till familjen hör pappa, mamma och en hund är allergisk för många djur sjunger i kör bor med sin mamma och bror tränar med

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Besöka grannen Simma Laga mat

Besöka grannen Simma Laga mat Kapitel 3 - Veckodagar och månader Aktivering 3.1. Kalender - att stämma träff. Vi övar oss på veckodagar. Del 1. Kursledaren tar fram ett stort veckoschema på väggen, deltagarna går igenom veckodagarna

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Simon var på väg ut mot skolgården och det hördes ett ljud från källaren. Simon gick ner och det han såg var inte vanligt. Det var ett monster.

Simon var på väg ut mot skolgården och det hördes ett ljud från källaren. Simon gick ner och det han såg var inte vanligt. Det var ett monster. Simon var på väg ut mot skolgården och det hördes ett ljud från källaren. Simon gick ner och det han såg var inte vanligt. Det var ett monster. Hur ska han säga till de andra att det var ett monster i

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN Semesterresan blev alldeles strålande fast pappa glömde hem sin egen fotboll. Pappa fick oss att skratta genom att leka världens sämsta målvakt Efter semestern

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare!

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare! 1. Schackproblem Det går bara inte! Det är omöjligt! Man blir ju bara arg på problemet!! Mariana dunkar en av pjäserna hårt i köksbordet. Lugna ner er! Jag trodde schack var ett tyst spel. Efter alla dataspel

Läs mer

Svenska i fokus 1. provlektion. 1 5 timmar och 11 minuter. Svenska i fokus. Svenska i fokus 1 (4710404-8) Författarna och Liber AB Får kopieras 1

Svenska i fokus 1. provlektion. 1 5 timmar och 11 minuter. Svenska i fokus. Svenska i fokus 1 (4710404-8) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 Svenska i fokus Producent: Dicentia Ingår i: 978-91-47-10404-8 1 5 timmar och 11 minuter Författarna och Liber AB Kopiering förbjuden Liber_CD_skiva_2.indd 1 11-04-06 13.21.42 Svenska i fokus 1 provlektion

Läs mer

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN din vecka DAGSTIDNING Dagstidningarna berättar om människor. Bredvid texten finns ofta en bild av personen som man berättar om. Någon journalist som jobbar på dagstidningen har kanske intervjuat en person

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Nasir älskar sin mammas citronlemonad. Nasir dricker citronlemonaden i klassrummet och fröken säger till honom

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

BARNENS MÅNADSBREV februari 2010

BARNENS MÅNADSBREV februari 2010 EQ BARNENS MÅNADSBREV februari 2010 På EQ har vi pratat mycket om grupptryck, hur vi känner oss och hur vi kan få det bättre i klassen. Hur vi känner i skolan och om vi känner oss trygga i skolan. Vi jobbar

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

enligt egen smak eller enligt instruktioner som kursledaren ger (valfritt alternativ).

enligt egen smak eller enligt instruktioner som kursledaren ger (valfritt alternativ). Kapitel 11 Kläder Aktivering 11.1. Jens ska köpa nya kläder. Vi lär oss vad olika klädesplagg heter på svenska. Gruppen lyssnar till ljudfilen i övning 11/1 och läser texten. Tillsammans märker deltagarna

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall)

Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall) Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall) Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas

Läs mer

Titta! säger Maja. Nu har det hänt

Titta! säger Maja. Nu har det hänt kapitel 1 En sjungande hund Titta! säger Maja. Nu har det hänt igen! Hon sträcker över tidningen som hon läser och visar Lasse en artikel. Lasse och Maja sitter i var sin skön fåtölj i Majas källare. Där

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift 1. Inledning 1. Inledning 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning Vad lärde jag mig idag? är ett globalfostran projekt som Interpedia rf förverkligar

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje. AL Publishing

Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje. AL Publishing Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje AL Publishing Välkomna Hit En pedagogisk familjebok för nyanlända om livet i Sverige koncept och text illustrationer och omslag grafisk formgivning Josephine

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus AFFÄRSPLAN Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus Innehållsförteckning Affärsidé s. 2 Företagsnamn och logotyp s. 2 Historia s. 2 Verksamhet & Aktiviteter s. 2 Utflykter s. 3 Logi s. 3 Kunder & Målgrupp s.

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Erik firar jul TORSTEN BENGTSSON

Erik firar jul TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Boken handlar om Äntligen är det julafton. Erik har längtat i flera veckor. Allra mest har han längtat efter julklapparna. Innan det är dags att öppna julklapparna, ska de äta och kolla på Kalle

Läs mer

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar:

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Sida 1 av 6 Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Bryt isen Oväntad information Äta kolasnören Det stora trasslet Kom ihåg- leken Samarbeta Dvärg, jätte, trollkarl Amazonas

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer