Maritha Sedvallson Ovanåker, Gävleborgs län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Maritha Sedvallson Ovanåker, Gävleborgs län"

Transkript

1 Maritha Sedvallson Ovanåker, Gävleborgs län Ordförande Maritha var med och startade upp Ovanåkers lokalförening 1996 och har nått långt med allergifrågorna i den egna kommunen. Sedan -96 har hon även arbetat i länet och har de senaste 6 åren även varit ordinarie ledamot i förbundsstyrelsen. Hon arbetar som speciallärare vid en F-6 skola och trivs förträffligt med sitt arbete, här har också nytta av i sitt allergiarbete. Barnens och familjernas situation och behov är det som ligger Maritha närmast hjärtat och hon ser mycket fram emot det kommande Barnallergiåret. Hon tycker om att umgås med vänner, musik och friskvårdsaktiviteter. Jag har nu suttit två mandatperioder i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse. Tiden har varit stimulerande och lärorik och jag känner ett fortsatt starkt engagemang för allergifrågorna. De delar som ligger mig allra närmast är barn- och familjefrågor, skolfrågor och även matfrågor, både när det gäller skolmat och övriga måltider. Jag tycker exempelvis det är rent bedrövligt att man inte ska garanteras säker mat inom sjukvården och ännu värre ibland inte få någon mat alls. Vårdfrågor överhuvudtaget engagerar mig också liksom tillgänglighetsfrågor. Ja, man kan nog säga att jag intresserar mig för det mesta när det gäller allergifrågor i vårt samhälle. På lokal- och länsnivå har jag, tillsammans med mina kamrater och medarbetare engagerat mig i alla dessa frågor och vi har idag ett mycket bra samarbete med kommunen. Det som gör att jag kan tänka mig ordförandeposten i förbundet under en period är att jag känner fortfarande ett varmt och innerligt engagemang för allergifrågorna och tycker att arbetet är angeläget och viktigt och upplever ett stöd från många människor omkring mig. Engagerade människor som tror på mig och anser att jag kan uträtta saker för dem och förbundet, vilket sporrar mig till nya krafttag. Än är vi inte i mål! Det känns stort att axla ordförandeuppdraget men jag känner mig varm och glad för att blivit tillfrågad. Jag är beredd inför uppdraget. en Maritha är en mycket kompetent efterträdare till avgående förbundsordförande. Marithas styrka är att hon är oerhört saklig och när hon uttalar sig finner man ett stort förtroende för hennes frågor. Maritha har varit aktiv i förbundsarbetet och vet vad det skulle innebära av tid, kraft och engagemang. Maritha är glad, positiv och mycket driftig. Hon passar verkligen som förbundsordförande. Maritha är en mjuk fin person som har lätt för att ta folk, är

2 lyhörd, kan konsten att lyssna och har stor kunnighet inom astma- och allergiområdet. Har tillsammans med Ann-Christin Östlund startat lokalföreningen i Edsbyn, och har trots sitt engagemang i FS visat att hon lika fullt även har fullt engagemang i sina hemföreningar. Hon är duktig på att formulera skrivelser samt att hålla tal som berör. Har även engagerat sig i vårdfrågor i Gävleborg tillsammans med andra i styrelsen. Är drivande och lägger stor vikt på att förbättra samhället; tillgänglihet och rättigheter för de personer som lider av allergier/astma. Hennes engagemang för barn i förskola och skola med allergi är otroligt viktigt. Med Marithas kunskap och starka engagemang i dessa frågor är hon en stor tillgång för förbundet och dess medlemmar. Hon har det som krävs för att leda Förbundet framåt, helt enkelt. Leif Henriksson Lidköping, Västra Götalands län 1:e vice ordförande i förbundsstyrelsen Leif har varit med i Förbundsstyrelsen sedan Han har varit 1:e vice ordförande och har varit med i Fondstyrelsen i två mandatperioder. Varit ombudsman i Länsföreningen Västra Götaland nordost tills han blev pensionär. Leif har även en lång föreningserfarenhet även på hemmaplan. Han besitter stor kunskap inom födoämnesområdet. Vill gärna fortsätta med att bygga upp det som är på gång i vårt förbund samtidigt som jag kommer att vara mentorn för den yngre generationen efter mitt långa engagemang i förbundet. Ett stort intresse hos mig är att stimulera föreningarna som en viktig del denna mandatperiod. Detta intresse beror på att jag själv kommer från gräsrötterna och är aktiv i min lokalförening där jag kan se dess svårigheter men även allt positivt som gemenskap, påverkansarbete och medlemsservice på lokal nivå. Känner fortfarande utmaningen att utveckla och driva förbundet vidare samt att finnas med som stöd och en klippa för nya ledamöter med den mångaåriga erfarenhet som jag har. Leifs stora kunskap betyder mycket för förbundet. Leif är en "föreningsmänniska" med en omfattande kännedom om allergiföreningarna runt om i landet. Dessutom är Leif en lyhörd, drivande, kunnig och social person som kan ta människor på ett bra sätt. Han är glad, positiv och brinner för våra frågor inom allergiområdet, han är en stor tillgång på alla områden. Han bör fortsätta i förbundets styrelse. Bra att blanda gammalt och ungt i förbundets ledning. Leif kan bidra med många bra idéer för förbundets framtid.

3 Mikaela Odemyr Örnsköldsvik, Västernorrlands län 2:e vice ordförande Mikaela Odemyr har gått 3-årig ekonomisklinje, 1-årig utbildning till friskvårdare samt utbildad massageterapeut. Aktiv i Astmaoch Allergiföreningen Svalan, Örnsköldsvik sedan flera år tillbaka med att ordna olika aktiviteter. Har lång erfarenhet av arbete med astmatiska och allergiska barn i hemmet och i skolans värld. Är mycket intresserad av matallergier och innemiljöfrågor. Min familj är verkligen det viktigaste i livet men jag tycker mycket om att umgås med släkt och vänner och träffa nya människor. Jag älskar att laga mat och baka, det är alltid en ny utmaning att försöka göra rätter till mina allergiska barn. Jag gillar även att resa och gå i skogen och leta svamp. Sedan mina barn fick sin allergi har jag kämpat för att de ska få ett så bra liv som möjligt. Jag vill gärna försöka påverka samt öka förståelsen för personer med astma/allergi och annan överkänslighet så att vardagen i förskola/skola och yrkesliv blir till det bättre. Jag brinner för frågor om matallergier och följer med stort intresse allt som händer inom EU med regler och märkning. Jag har stor kunskap och erfarenhet av allergi och annan överkänslighet och vill gärna förmedla den. Arbetar aktivt sedan många år i lokal förening och har sett vikten av samarbetet mellan lokal- och länsföreningar samt förbundet, och dess positiva inverkan den har för våra medlemmar. Södergården ligger mig varmt om hjärtat och vill fortsätta se den positiva trenden och att fler får upp ögonen och reser dit. Mikaela är en oerhört fascinerande person som ger av sig själv och gärna delar med sig av sina erfarenheter. Hon lyssnar och ger sakliga råd samt har förmåga att få människor att lyssna. Hon har även haft mycket telefonkontakt med medlemmar runt om i landet. Hon är en fantastisk föreläsare. Hon har föreläst bland annat på; högskolan för spa utbildningen, grundskolan, för föräldrar och personal inom kommunen. Drabbade familjer som lyssnat på hennes föreläsningar har gått därifrån med ny kraft att orka kämpa vidare. Hon är öppen, mycket kunnig och rätt kvinna på rätt plats. Hon är en person med många års erfarenhet av sina egna och andras allergier och hur man på ett utomordentligt sätt klarar sin vardag och kan hjälpa andra. Vidare är Mikaela saklig och har visat ett stort allmänintresse i förbundsstyrelsen. Kunnig i matallergifrågor där hon gör viktiga insatser för förbundet. Hon gör också en bra insats för Södergården.

4 Robert Hejdenberg Kungsbacka, Hallands län Ordinarie ledamot Robert är VD för Ågrenska AB (Ågrenska Stiftelsen). Han är aktiv i Astma- och Allergiförbundet sedan början av 1980-talet. Han var med och startade upp verksamheten, Unga Allergiker, inom Astma- och Allergiförbundet på central och lokal nivå. Under flera mandat perioder har han varit ledamot i förbundsstyrelsen och där varit med i olika arbetsgrupper. Han har varit med i styrgruppen för Barnallergiåret 2003 och ledamot i förbundets och forskningsfondens samverkansråd. Robert har även varit sammankallande i förbundets framtidsgrupp. Han har också haft internationella uppdrag genom EFA. Jag är intresserad av uppdraget som ledamot i förbundsstyrelsen Jag brinner för: Alla personer med astma- och/eller allergi har rätt till ett gott liv. Att få samhället att ta ansvar för allergifrågorna är den fråga som känns mest angelägen. Det är viktigt att förbundet fortsätter att arbeta för en nationell handlingsplan mot allergi. I arbetet för att få till ett bättre samhälle är samverkan med professionen nödvändigt och centralt. En annan viktig uppgift är att ha en väl fungerande vård. Där vi just nu behöver arbeta med att få fram en ny generation allergologer och allergisjuksköterskor. För att få adekvat vård i framtiden måste vi ha tillgång till kompentent personal i erforderlig utsträckning. Robert är en trevlig och humoristisk person och har en bred kompetens på de områden som krävs för att vara en ledande person i vårt förbund. Han har en förmåga att få andra att engagera sig och utveckla sitt engagemang i förbundets frågor. Han har talets goda gåva och har lätt för att få folk att lyssna, när han lägger fram saker och ting så har han en stor förmåga att få fram det på ett enkelt och bra sätt. Med hänvisning till ovanstående vill vi nominera Robert som ledamot i förbundsstyrelsen. Christina Hermansson Norberg Östhammar, Uppsala län Ordinarie ledamot Christina Hermansson har varit ledamot i förbundsstyrelsen sedan 1998 och varit engagerad i förbundsstyrelsens arbete med tillgänglighetsfrågor. Hon är ordförande i Östhammars lokalförening och ledamot i Uppsala länsförening. Till yrket är Christina undersköterska vid företagshälsovård och vid hudmottagning.

5 Jag anser att jag kan med min kunskap och erfarenhet från kontakter med personer med hud och luftvägsbesvär samt mångårigt arbete i förebyggande hälsovård m.m. vara en tillgång för förbundet och dess medlemmar. Jag är intresserad av tillgänglighetsfrågor, arbetsliv och yrkesvägledning. Speciellt intresserad av eksem/allergi/astma samt yrkeseksemutredningar, kemikalier i arbetslivet Christina har stora kunskaper om yrkesallergier, kontakteksem och atopiskt eksem. I professionen deltar hon i utvecklingsarbete inom hudområdet både på Akademiska sjukhuset i Uppsala och på sitt arbete inom industrin. Christina Hermanssons kunskaper som behövs i Astma- och Allergiförbundet Emma Larsson Ängelholm, Skåne län Ordinarie ledamot Emma har erfarenhet av arbete i lokalförening sedan 10 år tillbaka. Visade från första början stort intresse och var tidigt redo att axla förtroendeuppdrag. Emma har varit en av de drivande krafterna i lokalföreningens arbete med att bygga upp och utveckla barn- och ungdomsverksamheten. Idag studerar Emma på arkitektutbildningen och trots detta tar hon sig tid att delta i alla möten hos FS i Stockholm, som suppleant, och som ledamot i Ängelholms lokalförening. I sin lokalförening har hon inte endast en plats i styrelsen utan är även ansvarig för en alltid aktuellt uppdaterad hemsida. Efter tre år i förbundsstyrelsen som suppleant har jag sett vilken styrka det finns inom förbundet. Och med den styrkan har vi möjligheten att förbättra situationen för personer med astma eller allergi. Jag var själv starkt påverkad av flera allergier under min uppväxt, så jag är medveten hur stor inverkan en allvarlig allergi kan ha på en människas liv. Efter att själv växt upp påverkad av olika allergier så är det naturlig att jag känner starkt för frågor som berör barn och unga. Vi har många viktiga frågor som vi som förbund måste arbeta med framöver. Inte minst frågan om hur vi möter en ny generation som har ett annat sätta att se på ideellt engagemang. Och hur vi stärker förbundet i en tid då de flesta ideella organisationer tappar i medlemsantal. Emma är en engagerad person med stor kapacitet och som tar sig an alla uppgifter hon blir tilldelad med stort intresse. Hon ser alltid till att vara påläst och är en effektiv och sorterad person, vilket gör att man kan lita på att hon utför de uppgifter hon blir tilldelad och/eller ställs inför alltid blir noga övervägda och behandlade. Med engagerade personer som Emma finns det hopp för oss allergiker att vi ska få ett samhälle med bättre miljö, större tillgänglighet och mer förståelse för våra problem. Dessutom behöver förbundet ta vara på

6 en ung människas kraft, energi och förmåga att driva viktiga frågor. Det är bra om vi får in ungdomarna i förbundet. Så att vår organisation kan fortsätta i lång tid. Per-Åke Wecksell Tullinge, Stockholms län Ordinarie ledamot Per- Åke Wecksell har varit aktiv inom förbundet på lokal nivå sedan Har funnits med i Förbundsstyrelsen under 6 mandatperioder. Han har varit 2:e vice ordförande under två perioder och därmed även ledamot i arbetsutskottet. Sedan 4 år har Per-Åke arbetat med internationella frågor för förbundet och han är sekreterare i EFAS styrelse, europeiska astma organisationen, och han är också aktiv inom NAO, nordiska astmaorganisationen. Per-Åke är till yrket polis med utlandsuppdrag. Han är därmed van att ha med människor att göra, vilket också visar sig i hans arbete i förbundet. Han har familj med allergi- och astmabesvär och har stor kunskap inom området Jag vill vara med i förbundsstyrelsen därför att jag fortfarande känner mig motiverad att fortsätta arbeta med förbundets frågor både nationellt och inom EFA och NAO. Per-Åke Wecksell nomineras till ordinarie förbundsstyrelseledamot, för han har gedigen kunskap och han har möjlighet att driva frågor både nationellt och internationellt i Europa och Norden. Siv Pettersson S:a Närke, Örebro län Ordinarie ledamot Ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Södra Närke samt länsordförande. Varit aktiv i föreningen sedan mitten på 70-talet. Till yrket är Siv lärare och specialpedagog med handledarutbildning för grupp. Hon har arbetat i ett elevhälsovårdsteam under 5-6år. Hon är intresserad av natur och miljö, friluftsliv. Hon är aktiv som ungdomsledare i orienteringsklubben OK-Tisaren. Jag har under många år arbetat med allergifrågor och därigenom samlat på mig kunskap och erfarenhet, såväl utifrån mina barns olika former av astma och allergi, egna svårigheter samt

7 i kontakten med medlemmar. Ett av mina hjärteområden är skola och utbildning, eftersom jag arbetat inom skolans värld, sett möjligheter och svårigheter och hittat vägar att påverka genom införande och arbete med Allergipolicy. Min vision är att alla ska få lika möjlighet till utbildning, vilket också stämmer med skolverkets och läroplanens mål. Jag har i min yrkesverksamhet arbetat för att ge varje elev en omgivande miljö som ur alla aspekter underlättar utveckling och lärande oavsett funktionsnedsättning. Även andra tillgänglighetsfrågor är viktiga för mig. Alla ska kunna ha ett boende som fungerar och kunna resa med allmänna kommunikationsmedel utan att bli sjuka. Jag vill i alla lägen se möjligheter och inte så många hinder. Jag är van vid samarbete och ser stora vinster i ett givande och tagande. Jag kan tänka mig att fortsätta som ordinarie i Förbundsstyrelsen. Siv är en varm och glad person som är engagerad i astma- och allergifrågor och hon har mycket stor kunskap inom området när det gäller både barn och vuxna. Hon har medverkat vid införandet och genomförandet av Allergironden och Allergi Policy i Hallsberg kommun. Solveig Enberg Katrineholm, Södermanlands län och Astma och Allergiföreningen på internet Ordinarieledamot Jag är från början Verkstadstekniker men fick sluta då jag inte tålde sköljvätskorna och byta yrkes inriktning och började studera. Efter några år rekryterades jag till Åsa folkhögskola med det uttalade uppdraget att samverka med fackliga och ideella organisationer samt undervisa på långkurs i samhällsämnen. När min doftöverkänslighet förhindrade mig från att fortsätta arbeta på det sätt jag var van, i mötet öga mot öga, tog jag så småningom initiativ till en kurs via internet, Leva med överkänslighet. Som en avknoppning från kursen bildades Nätverket för Doft- och Kemikalieöverkänsliga 2005, ett helt internetbaserat nätverk med syfte att stötta medlemmarna, att påverka omgivningen och driva opinion i ett samhälle där doftöverkänsliga blir alltmer isolerade. Jag har på senare år försökt utveckla internetbaserad pedagogik och nya mötesformer i studiecirklar och lärgemenskaper på nätet Fil. Kand i samhälls- och beteendeämnen. LO s lärarutbildning. Mina intressen är Samhällsfrågor. Läser en del, gärna om trädgård. Detta uppdrag är roligt och spännande. Mina erfarenheter från mitt yrkesliv kan kanske komma väl till pass men framför allt de erfarenheter jag gjort på senare år i mötet med utsatta doft- och kemikalieöverkänsliga. Jag har också erfarenheter av extrem födoämnesöverkänslighet, som min dotter led av i många år. Jag har varit verksam en kongressperiod som ersättare men kan nu tänka mig att bli ordinarie. Det återstår mycket att göra för att förbättra villkoren för oss med allergiska sjukdomar. Som suppleant i FS har jag fått insikt i många frågor och jag vill gärna fortsätta i styrelsen som ordinarie. Vi har varit ett bra arbetslag i styrelsen och det finns goda förutsättningar för ett fortsatt bra samarbete.

8 Solveig är en glad och positiv kvinna. Har stor kunskap när det gäller doft- och kemikalieöverkänslighet. Solveig platsar i förbundsstyrelsen med sina kunskaper speciellt när ett nytt projekt ska starta om kemikalier i kläder. Solveig är en person med stort engagemang och mycket kunskap om bland annat doft-och kemikalieöverkänslighet där för är hon en stor tillgång för förbundet och dess medlemmar tillgodo. Anna-Lena Didic Bergslagen, Örebro län Ledamot Anna-Lena är lärare åk.1-7 och har även jobbat med SFI (sv. för invandrare) och med barn med inlärningsproblematik. Har varit medlem i Astma- och Allergiförbundet sedan 70-talet. Har varit aktiv i olika Astma- och Allergiföreningar med bl.a. ungdomsverksamhet, sedan mitten av 80-talet. Har informerat om astma/allergi och annan överkänslighet på framför allt förskolor och skolor, men även på företag och inom vården sedan 90-talet. Hon har genomgått förbundets astmaambassadörsutbildning. Av egen erfarenhet och med erfarenhet av mina och andra barns allergier, vet jag hur ensam och isolerad man kan bli som allergiker. När jag läste till lärare var det just med tanke på att finnas till för de allergiska barnen, som har samma rätt till skolgång, men långt ifrån samma möjligheter. Någon måste ta barnens parti i samhället. Förutom information på bl.a. skolor, har jag också "jobbat" för införandet av allergirond och allergipolicy. Sedan 2011 driver jag ungdomsverksamhet två dagar i veckan i Kopparberg. Denna verksamhet är tillgänglig för alla. Detta innebär att vi har "allergiregler". Barn som vill vara med, men inte är allergiska, lär sig på detta sätt att ta hänsyn till sina allergiska kompisar. Vilket ger "ringar på vattnet" även i skolan startade jag "Kalas för alla". Vi bjuder på ett stort kalas dit alla barn (oavsett allergier mm) ska kunna komma, leka, äta och må bra! 2012 blev startåret för "Allergisk men Energisk". Barn som vill visa någon talang, får möjlighet att träna och visa upp sig vid en speciell show! Förutom barn- och ungdomsverksamhet "jobbar" jag med att påverka bl.a. affärer med t.ex. placering av varor. "Jobbar" också aktivt med förbud för pälsdjur i allmänna lokaler och affärer. Jag vill jobba för allas tillgänglighet i samhället. Ingen ska behöva bli isolerad p.g.a. sitt funktionshinder. Anna-Lena är en glad o positiv kvinna i sina bästa år. Hon är ordförande i astma- och Allergiföreningen i Bergslagen. Hon är kunnig inom området astma- och allergi. Hon jobbar för tillgängligheten i samhället och med vårdfrågor. Anna-Lena har många kreativa idéer om hur man kan få ett bättre samhälle för oss med astma, allergi eller annan överkänslighet. Hon har under åren samlat på sig stor kunskap

9 genom erfarenheter både från sin egen familj och från annat håll. Hon behärskar konsten att informera och leda en grupp. Anna-Lena skulle vara en tillgång för förbundet. Gisela Petersson Malmö, Skåne län Ledamot Gisela är egenföretagare med inriktning mot ekonomi/administration och bygg/renovering. Hon är kassör i Malmöföreningen, har stor erfarenhet från det uppdraget. Gisela har också haft mycket framgångsrikt samarbete med vår "ventilationsexpert" Sven Andersson i Malmöföreningen, även ledamot av förbundets granskningsråd. Jag gärna vill engagera mig för gruppen svårt astmasjuka, som kräver betydligt mer vård och omsorg samt individuella anpassningar, än den "vanliga" astmasjuka gruppen. Jag har lång erfarenhet av extremt omfattande födoämnes- och miljöallergier och mycket svår astma. Är väl insatt i områden som rör stor allergisanering, installation av slutet ventilationssystem och ansökan om vårdbidrag och bostadsanpassning. Under 22 år har jag lärt mig att ha barn med svår allergi och astma är som att slå huvudet i väggen, energikrävande och ensamt. Jag kan dels vara ett stöd och bollplank till familjer i den situationen, dels ge dem värdefulla tips om hur de kan hantera bidragsansökningar och kontakter med myndigheter. Gisela Petersson nomineras till förbundsstyrelsen på grund av hennes ovanstående kunskaper och meriter inom astma- och allergiområdet men också för att vi lärt oss att Gisela är en mjuk fin person, som kan lyssna, kan framföra sina kunskaper och uppgifter på ett bra sätt och inte minst djupt engagerad i våra frågor. Gisela kan bli en bra resurs i förbundsstyrelsen inte minst inom inomhusmiljöområdet, där hon har stora och gedigna egna erfarenheter. Hon har också allmänt goda kunskaper om allergi- och annan överkänslighet.

10 Ann-Christin Östling Ovanåker, Gävleborgs län Suppleant Ann-Christin är utbildad undersköterska och vårdare. Högskoleutbildning, sociala omsorgsprogrammet med arbetsledarkompetens. Hon arbetar som handläggare inom socialtjänsten. Hon var med och startade Astma- och Allergiföreningen i Edsbyn i Ovanåkers kommun tillsammans med Maritha Sedvallson, där hon nu är ordförande och hon är sekreterare i länsföreningen. Ann- Christin Östling har varit med i förbundsstyrelsen i två mandatperioder. Ann-Christin har en dotter med svår matallergi och har därför stor kunnighet kring de problem som finns. Jag har haft förmånen att få vara med i förbundsstyrelsen som ersättare under två mandatperioder. Vill gärna få möjlighet att fortsätta det arbete jag har påbörjat eftersom dessa år har varit väldigt lärorika år och intressanta på många sätt. Jag känner att jag har mer att ge i arbetet för alla som lever med astma och allergi och min tid i förbundsstyrelsen har bara startat. Jag kan inte tänka mig något viktigare än att få vara med och arbeta för att våra medlemmar ska få det bättre på alla områden i samhället. Vi måste visa, men framför allt göra vår röst hörd, att vi finns och att vi vill och ska kämpa för vår rätt att finnas till! Som person är Ann-Christin någon som kan sätta ner foten och tydliggöra regler och konsekvenser vilket vi lokalföreningen har stor nytta av. Ann-Christin är en naturlig kontaktperson för många i vår kommun då det gäller allergifrågor och vi tror att hela förbundet har nytta av hennes arbete och kompetens. Ann-Cristin behövs eftersom hon har erfarenhet i vårdfrågor. Hon är också en mjuk, vänlig person bra att samarbeta med. Ann- Christin har stor kunskap kring inte minst matallergierna genom sina barn. Marie Göthe Skövde, Västra Götaland nordost Suppleant En föreningsmänniska med erfarenheter från både lokal och regional verksamhet. Arbetar som ombudsman i länsföreningen Västra Götaland nordost. Har varit aktiv i Astma och Allergiföreningen i Skövde sedan Jag började som en vanlig medlem men blev snabbt invald som ledamot, sekreterare och är nu ordförande. Jag har två allergiska barn och jag är också allergisk och har varit sedan jag var liten. Hösten 2010 anställdes jag på 50 % utav Länsföreningen i Västra Götaland Nordost

11 som ombudsman med huvudfokus på att samordna verksamheten och representera. En bra egenskap jag tycker mig ha är att jag kan lite om många olika saker. Jag försöker alltid att vara rak och ärlig med mycket empati. Många säger om mig att jag är social och en god lyssnare som kan konsten att inspirera andra. Astma- och Allergiföreningen i Västra Götaland nordost har ett stort upptagningsområde med både landsbygd och storstad. Vi anser att Marie är en framtidsperson som kan bidra med kuskap som blir till nytta för hela Sverige med den bakgrund hon har i detta område. Birgitta Alstergren Luleå, Norrbottens län Suppleant - Birgitta har varit med i Föreningen sedan 1970, suttit i styrelsen från 1987 som informatör,vise ordförande och ordförande de sista 15 åren. Hon har gått många utbildningar i föreningens regi med början redan Hon är utbildad förskollärare och har arbetat inom förskolan i Luleå Kommun 40 år,11 år som föreståndare(rektor). Hon sitter i KTR Kommunala tillgänglighetsrådet. Har även varit med och utarbetat Handikapplanen inom Kommunen. Jag har haft problem med allergi sen födseln. Mina intressen är föreningsliv, släktforskning etc. Jag tycker att jag har stor erfarenhet och brinner för våra frågor, bl.a. äldrefrågor, djur i skolor boende etc. Jag är inte rädd för att ställa upp i t.ex. media och framföra våra frågor. Birgitta är en mångkunnig och engagerad person. Hon är vice ordförande, informatör samt studieorganisatör i länsföreningen Norrbotten. Hon är också den person om har kontakter med media i Norrbottens län. Hon har med sina kunskaper mycket att dela med sig av, till andra i organisationen.

Valberedningens förslag

Valberedningens förslag Valberedningens förslag Angående följande nomineringar I detta dokument finner du valberedningens förslag till förbundsstyrelse, forskningsfond, stadgekommitté samt revisorer till förbundsstyrelsen och

Läs mer

Valberedningens fö rslag Köngress 2016

Valberedningens fö rslag Köngress 2016 Valberedningens fö rslag Köngress 2016 Angående följande nomineringar I detta dokument finner du valberedningens förslag till förbundsstyrelse, forskningsfond samt revisorer till förbundsstyrelsen och

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie är 21 år och sitter som ordförande i DUS Värmland för året 2012. Hon har varit aktiv i DUS sedan 2007 där hon tidigare suttit

Läs mer

Samlade erfarenheter från några medlemmar ur Hämta Hem

Samlade erfarenheter från några medlemmar ur Hämta Hem Samlade erfarenheter från några medlemmar ur Hämta Hem Det som har varit positivt för mig med Hämta Hem att det har varit en väldigt positiv ton i projektet och att man har träffat nya människor, som ger

Läs mer

Question 1. Date Session Type Question Respondents

Question 1. Date Session Type Question Respondents Date Responses Tips_och_kunskap Kul Kontakter Tillsammans Erfarenhet Tips Lära_avvarann Erfarenhetsutbyte Utbyte_med_andra_förening Nytändning Inspiration Idéer Prioriteringar Framtid Lärande_av_varandra

Läs mer

Den historiska vandringen

Den historiska vandringen Dokumentation Förbundskonferensens 28-29 maj 2016 Den historiska vandringen Under den historiska vandringen fick deltagarna besöka viktiga årtal i Svenska Diabetesförbundets historia och samtidigt fundera

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Hur många är ni i gruppen? Vi brukar vara mellan 5 till 9 deltagare per gång. Hur ofta träffas ni? Vi har träffats 3 till 4 gånger per termin.

Hur många är ni i gruppen? Vi brukar vara mellan 5 till 9 deltagare per gång. Hur ofta träffas ni? Vi har träffats 3 till 4 gånger per termin. Inspirationshäfte -Föräldrastödsgrupper Vad är en föräldrastödsgrupp En föräldrastödsgrupp är en grupp där föräldrar till barn med allergisjukdom kan träffas för att utbyta erfarenheter, lära av varandra

Läs mer

I vilken grad är du nöjd med relationen mellan dig och din senior?

I vilken grad är du nöjd med relationen mellan dig och din senior? Studenternas utvärdering, 2010 ( 17 har svarat utav 19 deltagare) I vilken grad är du nöjd med relationen mellan dig och din senior? 3 mycket nöjd 2 nöjd 1 mindre nöjd 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 Några

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan

Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan Emma Olsson Ida Persson Samhällsvetarprogrammet för lärande, utveckling och kommunikation 2008-06-02 Inledning När

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Årsmötet hölls i Studiefrämjandets lokal Kronohallen i Falun den 15 mars. Mötet avslutades med att Ida Otterholm berättade om hur det är att leva med ett barn med NPF-diagnos.

Läs mer

Styrelsekandidaturer. Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer

Styrelsekandidaturer. Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer Styrelsekandidaturer Ordförande Sofia Carlsbrand: Jag heter Sofia Carlsbrand, går mitt tredje år på programmet och pluggar just

Läs mer

Det är dags att skolans inomhusmiljö hamnar överst på politikernas skrivbord!

Det är dags att skolans inomhusmiljö hamnar överst på politikernas skrivbord! Varför behövs ett Barnallergiår? Alltför många barn drabbas av utanförskap på grund av kronisk sjukdom som ofta förvärras av en dålig skolmiljö. Det påverkar livet för hela familjen barn, syskon och föräldrar.

Läs mer

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung.

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung. Studiecirkel Varumärkesplattform I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor 1 hjart-lung.se Studiecirkel I den här cirkeln får deltagarna tillfälle att diskutera

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 3 Sekreterare: Anneli Hagberg 2014-09-27 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 21: 30 procent i våra styrelser under 35 år Motionär: Motionärer: Landstingsavdelningen Värmland,

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Volontärbarometern 2009

Volontärbarometern 2009 Volontärbarometern 2009 Volontärbyråns undersökning kring varför personer engagerar sig ideellt och vad de får ut av sitt engagemang Jag har fått inblick i vad som behövs göras och jag har själv kunnat

Läs mer

Personalgruppen består av två förskollärare, två barnskötare, en elevassistent och en kokerska.

Personalgruppen består av två förskollärare, två barnskötare, en elevassistent och en kokerska. Föräldrakooperativet Möllekullen har funnits sen augusti 1992 då en grupp entusiastiska föräldrar startade en förskola med ambition att erbjuda ett bättre barnomsorgsalternativ än vad kommunen kunde. Just

Läs mer

Presentation kandidater

Presentation kandidater Presentation kandidater Riksdag & Landsting 2014-2018 Distriktskongressen 5-6 april i Ånge I denna broschyr hittar du den politiska valberedningens förslag till de sex översta namnen på valsedeln till

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter

Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter POLISENS CHEFsstöd Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter Polisens övergripande mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Chefens uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Åkerbo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Fridebo 0 0 Åkerbo 25 100 Ängabo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Månen 1 4 Regnbågen 0 0 Solen 0 0 Stjärnan 0 0 Flöjten 12 48

Läs mer

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest Westerlundska Gymnasiet Samhällsvetenskapligaprogrammet 2012 svenska kurs 2 Amanda Vesterberg SA2B Sjukgymnast Att hjälpa människor när de behöver det som mest Inledning Jag har valt att fördjupa mig i

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Förtroendevald. För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget

Förtroendevald. För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget Förtroendevald För dig som är nyfiken och vill veta mer om uppdraget Välkommen! I den här utbildningen kommer du att få kunskap om vad det innebär att vara förtroendevald i LRF. Vi beskriver uppdragen

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott!

Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott! Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott! Vill du vara med och engagera dig i en av Sveriges främsta personalvetarföreningar? engagerar hundratals medlemmar som alla brinner för personalfrågor

Läs mer

Boka en ambassadör från (H)järnkoll

Boka en ambassadör från (H)järnkoll Boka en ambassadör från (H)järnkoll Ambassadörerna har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och berättar gärna om hur det är. Boka din egen ambassadör och slå hål på fördomar och öka dina kunskaper. Du

Läs mer

Vice ordförande Per-Åke Wilhelmsson. Max Korkkinen (fyllnadsval) Anna Nordqvist. Mikael Friberg (fyllnadsval) Patrik Unné (fyllnadsval)

Vice ordförande Per-Åke Wilhelmsson. Max Korkkinen (fyllnadsval) Anna Nordqvist. Mikael Friberg (fyllnadsval) Patrik Unné (fyllnadsval) Valberedningen i aikidosektionen föreslår följande styrelse inför det extra årsmötet samt den konstituerande förbundsstämman för Aikidoförbundet den 11 oktober 2009 Ordförande Leif Sunje (fyllnadsval)

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

A L L E R G I K O M M I T T É N RÅD TILL PERSONAL OM ALLERGI. i förskola och skola

A L L E R G I K O M M I T T É N RÅD TILL PERSONAL OM ALLERGI. i förskola och skola A L L E R G I K O M M I T T É N RÅD TILL PERSONAL OM ALLERGI i förskola och skola Inledning Allergiska besvär har blivit allt vanligare bland barn och ungdomar. En del av allergierna är av lindrig art

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll?

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll? det har gett mig mer kunskap och självkänsla för det jag arbetar med. det har kännts väldigt skönt att fått gått utbildningar som passat in i verksamheten,som man annars inte hade fått gått.. Ökade kunskaper

Läs mer

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Hej alla barn och föräldrar, Hoppas att ni alla har haft en trevlig Valborg. Vi jobbar på i full fart för att välkomna er till en spännande skolstart i höst. Maija

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN 1. Inledning ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN Detta dokument är en arbetsordning för LRF Ungdomen. LRF Ungdomen är inte stadgebundna och är därför att betrakta som ett nätverk med stor frihet i sin verksamhet.

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Vad erbjuder Gunilla och G-kraft Akupressur? Jag gör behandlingar utifrån traditionell kinesisk medicin. Akupressur Öronakupunktur Koppning/koppningsmassage

Läs mer

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan 2005-04-21 Bilaga 1 1 Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan Verksamhetsplan för det nationella utvecklingsprogrammet för dans i skolan mellan NCFF, Myndigheten för skolutveckling, Statens kulturråd

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN En god hälsa och en kreativ lärmiljö är viktiga förutsättningar, för att få en positiv och harmonisk utveckling hos både barn, elever

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var?

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? Kommentar till: Hur givarna förstår information och frågor. Bra att

Läs mer

Valberedningens förslag på Styrelsemedlemmar. Lillemor Sivemark. Jag är medlem i SÖF enskild sedan 2 år, tidigare var jag medlem genom mitt företag

Valberedningens förslag på Styrelsemedlemmar. Lillemor Sivemark. Jag är medlem i SÖF enskild sedan 2 år, tidigare var jag medlem genom mitt företag Valberedningens förslag på Styrelsemedlemmar Lillemor Sivemark Jag är medlem i SÖF enskild sedan 2 år, tidigare var jag medlem genom mitt företag Jag vill medverka att hjälpa personer med ödem av alla

Läs mer

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 Våra liv OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 som gamla Att bli gammal alla har vi både farhågor och förhoppningar för vår egen del när vi tänker på oss själva som pensionärer. Finns det något skyddsnät när jag

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

JAQT - SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS KVINNLIGA NÄTVERK. Kvinnor i jakten Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent Västerbotten

JAQT - SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS KVINNLIGA NÄTVERK. Kvinnor i jakten Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent Västerbotten JAQT - SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS KVINNLIGA NÄTVERK Kvinnor i jakten 1998-2016 Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent Västerbotten KVINNLIGA JÄGARE HAR ÖKAT 61,3 PROCENT ÅR 1997-2016 (+6 926 ST) 18 226 kvinnliga

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Ordförandeseminariet i Luleå

Ordförandeseminariet i Luleå Ordförandeseminariet i Luleå Nordkalotten Konferenslokalen Ann-Kristin Sandberg vår ordförande Attention Norrbotten Luleå Boden Miriam Jakola Bengt Westerberg Sofie Andersson Ca 300 medlemmar Verksam

Läs mer

Hej arbetsterapeuter!

Hej arbetsterapeuter! Hej arbetsterapeuter! Årets första månader har flugit förbi och våren är här. Styrelsen har genomfört årsmötet som hölls den 7 mars där Anette Hjälmefjord bjöds in för att prata om sina erfarenheter kring

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Vi är en Montessoriinspirerad förskola. Det innebär, att vår syn på barns lärande vilar på Maria Montessoris lära.

Vi är en Montessoriinspirerad förskola. Det innebär, att vår syn på barns lärande vilar på Maria Montessoris lära. Föräldrakooperativet Möllekullen har funnits sen augusti 1992 då en grupp entusiastiska föräldrar startade en förskola med ambition att erbjuda ett bättre barnomsorgsalternativ än vad kommunen kunde. Just

Läs mer

Förskola, arbetsliv & framtidstro

Förskola, arbetsliv & framtidstro Foto: Foto: Med tillstånd av Nyckelpigans förskoleklass, Nyckelbergsskolan Köping Förskola, arbetsliv & framtidstro Foto: Publiceras med tillstånd av Nyckelpigans förskoleklass, Nyckelbergsskolan Köping

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Bo Hjalmarsson och Maria Lindborg hösten 2011 Upplägg av dagen Vi presenterar och resonerar kring Tematiska föräldramöten Ni kommer att få prova på delar av materialet

Läs mer

Förbundsstämma Djurskyddet Sverige

Förbundsstämma Djurskyddet Sverige Valberedningens förslag Förbundsstämma Djurskyddet Sverige Louis de Geer konsert & konferens Norrköping 12-13 maj 2012 2 Valberedningens förslag 2012 till Djurskyddet Sverige Styrelse 2012-2014 Ordförande

Läs mer

Hoppas ni får en underbar sommar!

Hoppas ni får en underbar sommar! juni 2015 Till alla Klippan-sektioner Hej alla vänner i Klippan-sektionerna! brev Bild från Almedalen Foto: Mikael Svedberg Nu kanske ni inte träffas så ofta när sommaren är här? Då kan du ta med nyhetsbrevet

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Utomhuspedagogik. En hållbar pedagogik för en hållbar utveckling

Utomhuspedagogik. En hållbar pedagogik för en hållbar utveckling Na onellt centrum för utomhuspedagogik Utomhuspedagogik En hållbar pedagogik för en hållbar utveckling Nyfiken och öppen för nya intryck Genom etableringen av NCU i Vimmerby vill vi stärka kontakten med

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem FRITIDSHEM -DEN LÄRANDE LEKEN Måldokument för fritidshem i Varbergs kommun Arbetsgrupp Madelene Eriksson, fritidspedagog Eva-Lotta Bjärne, fritidspedagog Lovisa Sandberg Ronan, utredare Mikael Sili, rektor

Läs mer

VALBEREDD ELEVRÅDSKONGRESSEN 2018

VALBEREDD ELEVRÅDSKONGRESSEN 2018 VALBEREDD ELEVRÅDSKONGRESSEN 2018 VALBEREDD DIN GUIDE TILL VALET VAD ÄR VALET? På måndagen den 19/11 kommer vi på Elevrådskongressen besluta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen för verksamhetsåret

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning 2014 2015 Antagen vid kongressen i Borås 2013 Inledning IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass för hela vår organisation och vad vi gör. Genom

Läs mer

Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda

Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda Verksamhetsplan för arbetet med äventyrspedagogik. "Med äventyrspedagogiken som grund vill vi genom lek och lärande skapa förutsättningar för att barnen skall

Läs mer

Stadgar för Equmenia region Svealand

Stadgar för Equmenia region Svealand Stadgar för Equmenia region Svealand 1 Regionens grund, namn och uppdrag JESUS KRISTUS ÄR HERRE. Equmenia region Svealand delar denna bekännelse från Filipperbrevet 2:11 med kristna genom alla tider. Barn-

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

I UR OCH SKUR MULLEBO

I UR OCH SKUR MULLEBO NÄRA NATUREN I UR OCH SKUR Lötkärrsskolan Lötkärrsskolan är en liten grundskola med elever från förskoleklass till åk 5 (från 2013 till åk 6). Verksamheten bedrivs av lärare, fritidspedagoger och förskollärare.

Läs mer

NLP Practitioner med INLPTA Certifikat Höstterminen 2012.

NLP Practitioner med INLPTA Certifikat Höstterminen 2012. NLP Practitioner med INLPTA Certifikat Höstterminen 2012. NLP Practitioner kurs För personligt ledarskap och utveckling En internationellt certifierad kurs 4 långhelger, 16 dagar Vill du: Kommunicera bättre

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016 Verksamhetsplan för Vendestigens Förskola och Skola AB's Fritidsverksamhet 2015-2016 Fritidshemmet ska erbjuda en meningsfull fritid. En förutsättning för att barnen ska uppleva fritiden som rolig och

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Klippan Vi jobbar bra tillsammans!

Klippan Vi jobbar bra tillsammans! Klippan Vi jobbar bra tillsammans! Välkommen till Klippan Vi lägger stor vikt vid bra livskvalité; att våra medarbetare trivs och kan utvecklas både personligt och professionellt. Marianne N. Claesson,

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Valberedningens förslag. förbundsstämma 2016

Valberedningens förslag. förbundsstämma 2016 Valberedningens förslag förbundsstämma 2016 2 Vid förbundsstämman i Trollhättan den 18 19 juni 2016 ska Hyresgästföreningen fatta beslut som betyder mycket, för Hyresgästföreningen och vårt arbete de kommande

Läs mer

Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor. Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet

Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor. Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet Fokusgrupper diskuterar framtidsfrågor Unga vuxnas tankar hjälper oss planera framtidens verksamhet Bakgrund Hösten 2011 sökte vi projektbidrag för att genomföra fokusgrupper med unga vuxna. Genom djupintervjuer

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer