Telemeddelande (A) Sid. 1(2) Mnr BOGO/ Bogotá, D.C. Tommy Strömberg, Ambassadråd Jenny Jonsson, Praktikant.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Telemeddelande (A) Sid. 1(2) Mnr BOGO/20110318-1 2011-03-18. Bogotá, D.C. Tommy Strömberg, Ambassadråd Jenny Jonsson, Praktikant."

Transkript

1 Telemeddelande (A) Sid. 1(2) Mnr BOGO/ Bogotá, D.C. Tommy Strömberg, Ambassadråd Jenny Jonsson, Praktikant UD-AME Dnr 20 Narkotikafrågan i Colombia Sammanfattning: Colombia är enligt tillgängliga siffror världens största kokainproducent med cirka 45 procent av den totala produktionen. Kokaodlingarna har minskat som en följd av besprutningar och manuell utrotning. Kokainet framställs och transporteras till större städer och utländska marknader via land, sjö och flyg. Till Europa fraktas narkotikan främst via Sydamerika, Karibien och Afrika och till USA huvudsakligen via Centralamerika och Karibien. Gerillor och andra illegala väpnade grupper kontrollerar droghandeln som finansierar såväl den interna väpnade konflikten som organiserad brottslighet. Narkotika, den interna väpnade konflikten och våldet är centrala inrikespolitiska frågor i Colombia. Intern drogkonsumtion är ett växande problem i Colombia. Den inhemska marknaden blir alltmer intressant för kriminella grupper när exporten försvåras. Relationen mellan Colombia och USA har dominerats av kampen mot terrorism och narkotika det senaste decenniet. Det militära inslaget i det amerikanska stödet har lett till spänningar mellan Colombia och grannländerna. Sedan president Santos tillträdde sitt ämbete i augusti 2010 har dock relationen till USA breddats, och kontakterna med grannländerna förbättrats.

2 2(6) Produktion och flöden av narkotika Colombia är enligt de senast tillgängliga siffrorna världens största kokainproducent med 45 procent av världsproduktionen. Därefter följer Peru med procent och Bolivia med procent. För elva år sedan stod Colombia för 90% av världens kokaodlingar, samtidigt som odlingen i Peru och Bolivia låg på historiskt låga nivåer. Colombias regering satsar sedan slutet av 90-talet på att utrota kokaodlingar genom besprutning och manuell utrotning med stöd från USA. Under 2010 har drygt hektar utrotats manuellt och nästan hektar har utrotats genom besprutning. I Colombia fanns 2009 cirka hektar kokaodlingar. I Peru och Bolivia har dock kokaodlingarna ökat sedan I Peru fanns 2009 cirka hektar kokaodlingar och i Bolivia cirka hektar. Detta brukar benämnas ballongeffekten med innebörden att om man klämmer åt på ett ställe sväller problemen på andra håll i den andinska regionen. Narkotikahandlarna har en kedja av kontakter från odlarna av kokablad på landsbygden till konsumenterna i städerna och utlandet. Efter skörd raffineras kokabladen till kokain i laboratorier. De kemiska laboratorierna är mer utvecklade i Colombia än i till exempel Peru och Bolivia. De flesta laboratorierna i Colombia återfinns i östra delen av landet, i regionerna Casanare, Cundinamarca och Vichada. Efter att kokablad blivit kokain i ett laboratorium fraktas drogen till de större städerna. Korruptionen är utbredd och det är inte ovanligt att frakten sker tillsammans med lagliga varor och att polisen ser mellan fingrarna mot betalning. Väl i städerna distribueras kokainet till olika langare som sedan säljer kokainet på den lokala marknaden. Gerillor och andra illegala grupper, liksom korrupta offentliga företrädare, samverkar utan att nödvändigtvis ha direkt kontakt med varandra. Frakten av kokain kräver inte territoriell kontroll, endast rätt nätverk. Smugglingen av kokain till Europa är till stor del organiserad av colombianska kriminella grupper som samarbetar med kontakter i Europa, främst i Spanien, Italien och Nederländerna. På plats i Europa deltar colombianska grupper i distribution och försäljning av narkotikan. Flödena till Europa från Colombia passerar främst genom Paraguay, Peru, Venezuela, Brasilien, Argentina, Ecuador och Karibien. Andra flöden går genom olika afrikanska länder, bland andra Guinea Bissau, Senegal och Mauretanien. Colombianska droger fraktas med stora fartyg, så kallade moderskepp, till Västafrika varifrån de sedan fraktas vidare på mindre fartyg mot Europa. Delar av narkotikan lämnas i Västafrika som betalning till mellanhänder som i många fall själva fraktar drogerna vidare via flyg. Drogflödena till USA går genom Karibien och Centralamerika, över både Atlanten och Stilla havet. Enligt colombianska och internationella källor har

3 3(6) en ökning skett av landtransporter från Colombia till Venezuela. Från Venezuela används flygvägen för att frakta droger till USA via Dominikanska republiken, Honduras och andra Centralamerikanska och Karibiska länder. Kokaintransporter från Colombia till Mexiko sker främst genom fartyg. Nyligen har användningen av förarlösa u-båtar ökat. Exporten av kokain blir allt svårare. Kontrollen vid gränserna har skärpts och kokainhandeln i många nordamerikanska städer kontrolleras numera av mexikanska karteller. Colombianska karteller har därför delvis börjat exportera en mindre raffinerad form av kokain (kokapasta) för undvika stora ekonomiska förluster. Konsekvensen är dock även minskade intäkter. Under 2010 beslagtogs 155,9 ton kokain i Colombia, vilket är en minskning med 23 % från föregående år. Det skedde även en minskning av antalet förstörda laboratorier. Däremot ökade antalet förhindrade eller beslagtagna fordon, fartyg och flygplan. I mindre skala genomförs även drogsmuggling med hjälp av personer och företagspost. Under 2009 beslagtogs drygt 3 ton kokain på colombianska flygplatser. Narkotikarelaterat våld Under 80- och 90-talen var det drogrelaterade våldet utbrett i samband med statens kamp mot drogkartellerna från Cali och Medellín och dess ledare som exempelvis Pablo Escobar. Efter dennes död, 1993, följde gerillornas och paramilitärens expansion inom droghandeln vilket ledde till att det drogrelaterade våldet i Colombia ökade och nådde en ny topp under början av 2000-talet. Den väpnade konflikten i Colombia hålls delvis vid liv med resurser från narkotikahandeln. Det är därför mycket svårt att skilja mellan våld som är en följd av narkotikahandel och våld som har andra orsaker. Gerillor och andra kriminella grupper, många med kopplingar till paramilitären, finansierar enligt uppskattningar drygt hälften av sin verksamhet genom den illegala droghandeln. Den tilltagande försäljningen av narkotika i Colombia för också med sig omfattande våld i de områden där rivaliserande grupper kämpar om kontrollen. Organiserad brottslighet Narkotikahandelns samtliga led finns i Colombia; produktion, handel, pengatvätt och konsumtion. De kriminella grupperna har strategier för att öka marknaden i landet. Det har bland annat lett till att bruket av droger på skolor har ökat. Satsningen på den egna marknaden beror bland annat på ökade svårigheter för export av kokain. Den nationella narkotikahandeln har ökat sedan 2008, och återfinns nu i nästan alla städer i Colombia. Droghandeln utgör ett säkerhetshot eftersom den finansierar organiserad brottslighet och leder till ökat våld. Det är inte ovanligt att de som sysslar med narkotikahandel

4 4(6) även ägnar sig åt annan kriminell verksamhet. Förutom gerillorna och paramilitära grupper finns också kopplingar till exempelvis vapenhandel, människohandel och illegal utvinning av råvaror. Pengatvätt sker genom andra näringar som exempelvis skönhetssalonger och restauranger. Nationell politik Narkotikafrågan är central i Colombia. I narkotikans spår har våld och underminerade demokratiska institutioner följt. Vidare har den interna väpnade konflikten komplicerats av att droghandeln finansierat de illegala väpnade grupperna. Politiken idag går i huvudsak ut på att bekämpa odling, produktion och smuggling av kokain. Besprutningen av kokaodlingar har varit ett viktig inslag i regeringens kamp mot narkotikan. Metoden har kritiserats eftersom den inte bara förstör kokaodlingar, utan även annan växtlighet såsom andra odlingar och regnskog. Dessutom kan besprutningsmedlet vara hälsofarligt för människor och djur. En debatt kring legalisering av droger förs i Colombia. Nuvarande president Juan Manuel Santos har nämnt att frågan om legalisering av narkotika skulle kunna diskuteras. Diskussionen är kopplad till det delade ansvar mellan producent- och konsumentländer som Colombia traditionellt framhållit. Politiker som öppet förespråkar att droger bör legaliseras argumenterar för att droghandeln då skulle bli mindre lönsam och att det i sin tur skulle leda till minskade negativa ekonomiska, sociala och politiska konsekvenser som den illegala droghandeln för med sig. Relationer med omvärlden Samarbetet mellan Colombia och USA är intensivt. Amerikanskt stöd i kampen mot narkotikahandel och terrorism till colombiansk polis och militär, såväl genom utbildning som i form av utrustning och underrättelsesamarbete, är omfattande. Omkring 90 procent av kokainet i USA har producerats i Colombia. I juli 2000 påbörjade USA sitt stöd mot narkotikan i Colombia genom Plan Colombia, fram till idag har USA satsat 8 miljarder dollar. Delvis genom Plan Colombia, men också genom den medvetna politik mot gerilla och narkotikahandel under Colombias förre president Álvaro Uribe, försvagades gerillagrupperna kraftigt och våldet minskade. En konsekvens av satsningarna mot droghandeln i Colombia är att delar av den kokainrelaterade kriminella verksamheten har flyttats från Colombia till Mexiko. Det så kallade kriget mot terrorism och narkotika har varit bärande i den bilaterala relationen mellan Colombia och USA under lång tid. Med Obamas tillträde i Vita huset och senare Juan Manuel Santos som president i Colombia, i augusti 2010, började relationen förändras. Idag är samarbetet fortsatt omfattande men USA drar ner på stödet via Plan Colombia och Colombia söker också en bredare relation till USA.

5 5(6) Den militarisering som kampen mot gerillor och narkotika inneburit, och det tydliga stödet från USA, har tidvis lett till spänningar med Colombias grannländer. Inte minst Venezuela har reagerat kraftigt mot det man kallar amerikansk inblandning i sydamerikanska angelägenheter och pekat ut USA som ett regionalt hot. Relationerna med Ecuador har också tidvis varit mycket spända, delvis som en konsekvens av det colombianska samarbetet med USA. Colombias president Santos har sedan tillträdet närmat sig sina grannar och markerat ett visst oberoende gentemot USA. EU har ställt sig utanför Plan Colombia då man ansett att metoderna varit för hårdhänta. Kritik har riktats mot en alltför ensidig fokus på militära insatser och mot besprutning av kokaodlingar pga. dess bristande effektivitet och negativa bieffekter. EU har istället satsat på stöd till alternativa utvecklingsprogram, så kallade Fredslaboratorier, för att skapa möjligheter för jordbrukare som livnär sig på kokaodlingar att finna alternativa inkomstkällor. Sverige stödjer även bilateralt lokala utvecklings- och fredsprogram genom UNDP:s program Redes. Svensk inblandning i narkotikatrafiken är begränsad men förekommer. Ett uppmärksammat fall, där en svensk medborgare utlämnades till Sverige från Colombia för omfattande narkotikasmuggling, inträffade i slutet av Samarbetet mellan svenska och colombianska myndigheter är viktigt och fungerar generellt väl. Till hösten kommer en nordisk polissambandsman att placeras på ambassaden i Bogotá vilket ytterligare kommer att stärka arbetet mot organiserad brottslighet samt narkotikasmuggling till Sverige. STRÖMBERG CC: UD-SP Ottawa, Ambassaden Washington, Ambassaden Mexico, Ambassaden Havanna, Ambassaden Guatemala, Ambassaden Santiago de Chile, Ambassaden Buenos Aires, Ambassaden LaPaz, Ambassaden Eklund, Elisabeth Lovén, Jonas

6 Eidman, Johan Hammar, Claes Svenungsson, Torgny 6(6)

Telemeddelande (A) Sid. 1(14) Mnr BOGO/20070625-2 2007-06-15. Bogotá, D.C. Lisa Minell Praktikant. UD-AME Dnr 58. Narkotikarapport

Telemeddelande (A) Sid. 1(14) Mnr BOGO/20070625-2 2007-06-15. Bogotá, D.C. Lisa Minell Praktikant. UD-AME Dnr 58. Narkotikarapport Telemeddelande (A) Sid. 1(14) Mnr BOGO/20070625-2 2007-06-15 Bogotá, D.C. Lisa Minell Praktikant UD-AME Dnr 58 Narkotikarapport Sammanfattning Narkotikaproduktionen i Colombia fortsätter att vara den högsta

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr ABUJ/20110201-1 2011-02-01. Abuja. Markus Lundgren. UD-AF Dnr 9. Droghandel i Västafrika.

Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr ABUJ/20110201-1 2011-02-01. Abuja. Markus Lundgren. UD-AF Dnr 9. Droghandel i Västafrika. Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr ABUJ/20110201-1 2011-02-01 Abuja Markus Lundgren UD-AF Dnr 9 Droghandel i Västafrika Sammanfattning Sedan 2004 har handeln med droger, främst kokain, ökat exponentiellt

Läs mer

FRAMTIDEN. Sprida informationen Utbilda ungdomar och lärare Ungdomsorganisationer Media Fråge-app Utvärdera

FRAMTIDEN. Sprida informationen Utbilda ungdomar och lärare Ungdomsorganisationer Media Fråge-app Utvärdera PROJEKTETS MÅL Minska användandet av narkotika Analysera och beskriva konsekvenserna för miljön Skapa ett starkt nätverk Publicera materialet Initiera mer forskning FRAMTIDEN Sprida informationen Utbilda

Läs mer

Telemeddelande (A) Bogotá, D.C. Den väpnade konflikten i Colombia

Telemeddelande (A) Bogotá, D.C. Den väpnade konflikten i Colombia Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr BOGO/20110303-1 2011-03-03 Bogotá, D.C. Tommy Strömberg Ambassadråd UD-AME Dnr 14 Den väpnade konflikten i Colombia Våldet fortsätter i Colombia. Konflikten leder varje

Läs mer

Om drogrelaterade skador

Om drogrelaterade skador Den internationella legaliseringsdebatten Om drogrelaterade skador Att narkotikan hittills har varit illegal beror till stor del på att psykoaktiva substanser är potentiellt skadliga. Att väcka frågan

Läs mer

ORGANISERAD BROTTSLIGHET

ORGANISERAD BROTTSLIGHET ORGANISERAD BROTTSLIGHET WALTER KEGÖ Senior Fellow Detective Superintendent Västra Finnbodavägen 2 131 30 Nacka-Stockholm Tel: +46(0)8-41056968 E-mail: wkegö@isdp.eu PRESENTATION Narkotikindustrin i världen

Läs mer

Markera ut det här på kartan som heter Afrikas stater:

Markera ut det här på kartan som heter Afrikas stater: Afrika 2. Markera Victoriasjön med namn och blått 3. Markera bergskedjan Atlasbergen med brunt och namn 4. Markera ut godahoppsudden på kartan 5. Markera Ön madagaskar med röd färg 6. Markera ut Saharaöknen

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.10.2014 COM(2014) 665 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om Colombias uppfyllande av de relevanta kriterierna med sikte på förhandling

Läs mer

Swedavias resvanebarometer

Swedavias resvanebarometer Swedavias resvanebarometer 2011 Kommentarer: Antalet passagerare vid Swedavias flygplatser ökade med 13 procent under 2011, en historiskt mycket hög siffra och oöverträffad sedan 1980-talet. Swedavias

Läs mer

Får ej offentliggöras före den 23 november 2006 kl MET/Bryssel

Får ej offentliggöras före den 23 november 2006 kl MET/Bryssel NARKOTIKA I EUROPA FAKTA OCH SIFFROR Årsrapport 2006 över situationen på narkotikaområdet i Europa och Statistikbulletinen för 2006 Får ej offentliggöras före: kl. 11.00 MET den 23 november 2006 Europeiska

Läs mer

Droghandeln i Colombia

Droghandeln i Colombia Lunds universitet Statsvetenskapliga institutionen STV002 HT06 Handledare: Annica Kronsell Droghandeln i Colombia En fallstudie av de nya krigens ekonomi Nina Wijkström Abstract I Colombia idag råder det

Läs mer

Narkotikafrågan ur ett globalt perspektiv. Erik Leijonmarck Generalsekreterare Europeiska Städer mot Narkotika (ECAD)

Narkotikafrågan ur ett globalt perspektiv. Erik Leijonmarck Generalsekreterare Europeiska Städer mot Narkotika (ECAD) Narkotikafrågan ur ett globalt perspektiv. Erik Leijonmarck Generalsekreterare Europeiska Städer mot Narkotika (ECAD) erik.leijonmarck@ecad.net Vad är narkotika? Samlingsnamn för illegala rusmedel av olika

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2006:1129 Utkom från trycket den

Läs mer

Gröna blad blir miljardaffärer

Gröna blad blir miljardaffärer Gröna blad blir miljardaffärer 1 Svara på frågorna. 1. Varför blev kokain en sensation i början av 1800-talet? Man trodde att det kunde bota alkoholister och kunde användas som bedövningsmedel. 2. Vad

Läs mer

Rapport. EULAC konferens 14 16 november 2011. Chiclayo, Peru

Rapport. EULAC konferens 14 16 november 2011. Chiclayo, Peru Rapport EULAC konferens 14 16 november 2011 Chiclayo, Peru Rapport från EULAC-konferensen i Lambayeque, Peru 14/11-16/11, 2011 Bakgrund Göteborgs stad fick 2007 en förfrågan om deltagande i styrgruppen

Läs mer

Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014

Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014 Wholesaleprislista - IQ Telecom 11-19-2014 Alla priser i svenska kronor exklusive moms. Debiteringsintervall 50 kb för datatrafik. I i Zon 1-2 är debiteringsintervallet 1Kb 1 EUR = 9,0723 Land/nät Zon

Läs mer

5179/11 mw/bl/cs 1 DG H 3A

5179/11 mw/bl/cs 1 DG H 3A EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 13 januari 2011 (18.1) (OR. en) 5179/11 CORDROGUE 3 I/A-PUNKTSNOT från: Generalsekretariatet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr: 17014/1/10 REV 1 CORDROGUE 100 Ärende:

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

Ekonomisk och handelspolitisk rapport Colombia

Ekonomisk och handelspolitisk rapport Colombia Telemeddelande (A) Sid. 1(11) Mnr BOGO/20110415-1 2011-04-15 Bogotá D.C. Åsa Hindenborg, andre ambassadsekreterare Alfonso Jaramillo, lokal kommersiell handläggare UD-AME Dnr 26 Ekonomisk och handelspolitisk

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

På väg mot en bättre framtid? Migrationen i Latinamerika

På väg mot en bättre framtid? Migrationen i Latinamerika Andres Solimano På väg mot en bättre framtid? Migrationen i Latinamerika Nästan 26 miljoner latinamerikaner bor utanför hemlandet. Jakten på en bättre framtid får många att söka sig till främst USA, Spanien

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2016

Stockholms besöksnäring. November 2016 Stockholms besöksnäring. Under november månad registrerades ca 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med november 2015. Cirka 74 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2016

Stockholms besöksnäring. December 2016 Stockholms besöksnäring. December 2016 Under december månad registrerades ca 0,9 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med december 2015. Cirka 65 av

Läs mer

För ett socialdemokratiskt Europa

För ett socialdemokratiskt Europa För ett socialdemokratiskt Europa Foto: Imagine/Peter Berggren Jan Andersson Ledamot för Socialdemokraterna i Europaparlamentet De Europeiska Socialdemokraternas Parlamentsgrupp Foto: Imagine/Jerry Bergman

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning Inrikesministeriets förordning om bidrag för frivillig återresa I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 31 2 mom. i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

syftar till att utbilda och informera samt främja fortsatt forskning, medvetenhet och civilt engagemang. grund av en ökning av farliga utsläpp.

syftar till att utbilda och informera samt främja fortsatt forskning, medvetenhet och civilt engagemang. grund av en ökning av farliga utsläpp. Narkotikaindustrin är en bransch som inte bara har en negativ påverkan på människor och hälsan. Vid produktion, transport och distribution av narkotika förstörs miljön genom kemisk förorening, skogsskövling

Läs mer

Grenadinerna samt Venezuela. Observatörsländer är: Grenada, Haiti, Paraguay, Uruguay och Syrien.

Grenadinerna samt Venezuela. Observatörsländer är: Grenada, Haiti, Paraguay, Uruguay och Syrien. Telemeddelande (A) Sid. 1(11) Mnr BOGO/20101122-1 2010-11-22 Bogotá, D.C. Tommy Strömberg Chargé d'affaires a.i. UD-AME Dnr 53 Latinamerikas nya roll i världen Under det senaste decenniet har Latinamerika

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2015

Stockholms besöksnäring. Maj 2015 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades cirka 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2014. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2010:1161 Utkom från trycket den

Läs mer

Grov organiserad brottslighet. Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län

Grov organiserad brottslighet. Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län Grov organiserad brottslighet Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län 1 2 Organiserad brottslighet enligt EU:s kriterier Samarbete mellan fler än två personer. Egna tilldelade uppgifter åt var

Läs mer

* FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

* FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2004 ««««««««««««Fiskeriutskottet 2009 PRELIMINÄR VERSION 2004/0268(CNS) 7.4.2005 * FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till rådets beslut om Europeiska gemenskapens ingående av avtalet

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2016

Stockholms besöksnäring. September 2016 Stockholms besöksnäring. September Under september månad registrerades över 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med september månad 2015. Cirka

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 Norden Danmark 798 94 1 04 1 208 1

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2015

Stockholms besöksnäring. November 2015 Stockholms besöksnäring. November 2015 Under november månad registrerades över 1,0 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 % jämfört med november månad 2014. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Januari 2016

Stockholms besöksnäring. Januari 2016 Stockholms besöksnäring. Under januari månad registrerades över 750 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med januari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Information om ansökan per land

Information om ansökan per land Information om ansökan per land OBS! Till ansökan bifogade handlingar skall vara översatta till landets officiella språk, eller, om det är svårt att få till stånd en sådan översättning till engelska eller

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört

Läs mer

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10)

Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land. Källa: CSN (10) Antal studiemedelstagare i utlandsstudier per världsdel och land Världsdel Studieland 1997/98 1998/99 1999/2000 2000/01 2001/02 2002/0 200/04 2004/05 2005/06 2006/07 2007/08 Norden Danmark 798 94 1 04

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2005R1277 SV 29.04.2009 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1277/2005 av den 27 juli

Läs mer

Delegater: Malin Gunnarsson, Erica Pauckstadt, Simon Nilsson

Delegater: Malin Gunnarsson, Erica Pauckstadt, Simon Nilsson Armenien Delegater: Malin Gunnarsson, Erica Pauckstadt, Simon Nilsson Armeniens regering fördömer handeln av de illegala drogerna som produceras i Colombia. Vi anser den rådande situationen i Colombia

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 * Skatteverkets allmänna råd om merkostnadstillägg för utomlands stationerad personal vid statliga myndigheter för beskattningsåret 2008 Skatteverket lämnar med

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av andra staters anslutning till vissa konventioner om straffrättsligt samarbete; SFS 2010:1028 Utkom från trycket den 13 juli 2010 beslutat den 1 juli 2010.

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2015

Stockholms besöksnäring. Juli 2015 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 20 jämfört med juli månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2455. Krafttag mot miljöbrott. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion

Motion till riksdagen: 2014/15:2455. Krafttag mot miljöbrott. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2455 av Johan Hedin (C) Krafttag mot miljöbrott Sammanfattning Miljöbrott kan skada miljön och ekosystemtjänster som människan är beroende av. De kan också

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 15.6.2001 KOM(2001) 306 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av korrigeringskoefficienter som skall tillämpas från och med den 1 på löner

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2015

Stockholms besöksnäring. April 2015 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades cirka 885 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 9 jämfört med april månad 214. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 1 Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 Konflikten uppstår 1. Vilka frågor diskuterades vid konferensen i Jalta i feb 1945? Vad kom man fram till? 2. Vad bestämdes vid nästa konferens i

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning Inrikesministeriets förordning om bidrag för frivillig återresa I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 31 2 mom. i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2007:140 Utkom från trycket den

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Regional översikt: amerika

Regional översikt: amerika amnesty international årsrapport 2010 Regional översikt: amerika Vi har lidit alltför mycket med så mycket våld vi ber inte om våra rättigheter, vi kräver dem: en snabb gränsdragning kring våra landområden

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2016

Stockholms besöksnäring. Juli 2016 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en minskning med 3 jämfört med juli månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Global förekomst av övervikt och fetma hos vuxna per region

Global förekomst av övervikt och fetma hos vuxna per region Global förekomst av övervikt och fetma hos vuxna per region Europeiska regionen Albanien 2008-9 Nationella 10302 15-49 44.8 8.5 29.6 9.7 DHS Armenien 2005 Nationella 6016 15-49 26.9 15.5 DHS Österrike

Läs mer

BEFOLKNINGSFÖRDELNING

BEFOLKNINGSFÖRDELNING BEFOLKNINGSFÖRDELNING VAD SKA JAG KUNNA? Resonera om orsakerna till och konsekvenserna av befolkningsfördelning i olika delar av världen Alltså: Varför bor människor på vissa platser men inte på andra

Läs mer

Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012

Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012 Den svenska utländsk bakgrund-befolkningen den 31 december 2011 Tobias Hübinette, Mångkulturellt centrum, 2012 Detta är en sammanställning av den svenska utländsk bakgrund-befolkningen en generation bakåt

Läs mer

Att vilja krig den svenska narkotikapolitiken i Latinamerika. LNB bakgrund augusti 2012 Av Erik Jennische

Att vilja krig den svenska narkotikapolitiken i Latinamerika. LNB bakgrund augusti 2012 Av Erik Jennische Att vilja krig den svenska narkotikapolitiken i Latinamerika LNB bakgrund augusti 2012 Av Erik Jennische INNEHÅLL Paradigmskifte i narkotikapolitiken... 3 Våren 2012... 4 Konkreta förslag... 5 Den internationella

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2016

Stockholms besöksnäring. Juni 2016 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades närmare 1,3 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 3 jämfört med juni månad 2015. Cirka 58 av övernattningarna

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2010:1

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2016

Stockholms besöksnäring. Maj 2016 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades över 1,2 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2015. Cirka 64 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016 Stockholms besöksnäring. Oktober 216 Under oktober månad registrerades ca 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med oktober 215. Cirka 69 av övernattningarna

Läs mer

GMO på världsmarknaden

GMO på världsmarknaden GMO på världsmarknaden En marknadsöversikt för genetiskt modifierade organismer, GMO en kortversion USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina, Indien, Paraguay och Sydafrika är de länder som producerar mest

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med augusti månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2011-05-16 i mål B 2453-11

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2011-05-16 i mål B 2453-11 Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 oktober 2011 B 2944-11 KLAGANDE AS Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2016

Stockholms besöksnäring. April 2016 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades över 1 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 16 jämfört med april månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2008:75 Utkom från trycket den

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016 Stockholms besöksnäring. Sommaren Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2014

Stockholms besöksnäring. November 2014 Stockholms besöksnäring. November 214 Under november 214 gjordes närmare 951 övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 44 fler än under november 213, en ökning med 5 %. Under november

Läs mer

Fair Trade Grund del 2

Fair Trade Grund del 2 Fair Trade Grund del 2 Del 2: Producenterna i centrum Fattigdom, handel och utveckling Gör rörelsen Fair Trade någon skillnad? Producenterna och deras varor Handel med producenter i syd För en mer hållbar

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2014

Stockholms besöksnäring. December 2014 Stockholms besöksnäring. December 214 När 214 summeras överträffas års rekordsiffor för övernattningar på länets kommersiella boendeanläggningar varje månad. Drygt 11,8 miljoner övernattningar under 214

Läs mer

Att kunna inför Kartgeografin

Att kunna inför Kartgeografin Sida 1 E C A Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt. Eleven

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

EKN:s Småföretagsrapport 2014

EKN:s Småföretagsrapport 2014 EKN:s Småföretagsrapport 2014 Rekordmånga exporterar till tillväxtmarknader Fyra av tio små och medelstora företag tror att försäljningen till tillväxtmarknader ökar det kommande året. Rekordmånga exporterar

Läs mer

Marknadens Utveckling

Marknadens Utveckling Marknadens Utveckling Svensk försvarsexport 2015 Försvarsexportmyndighetens, FXM, uppdrag är att främja svensk försvarsexport när den är av försvarspolitiskt intresse. Myndigheten stöder företags försvarsnyttiga

Läs mer

Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1

Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1 Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr BRAS/20101215-2 2010-12-15 Brasilia Annika Markovic Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1 När president Lula lämnar sitt ämbete vid årsskiftet

Läs mer

Ungdomsutbyte. Schablonbeloppet för projektkostnader för delprogram 1.1 är följande - gäller i det land där projektet genomförs: Projekt kostnader

Ungdomsutbyte. Schablonbeloppet för projektkostnader för delprogram 1.1 är följande - gäller i det land där projektet genomförs: Projekt kostnader Ungdomsutbyte Schablonbeloppet för projektkostnader för delprogram 1.1 är följande - gäller i det land där projektet genomförs: Projekt kostnader A1.1 Österrike 39 Belgien 37 Bulgarien 32 Kroatien 35 Cypern

Läs mer

Försäljningen av sprit, vin och öl i liter alkohol 100% per invånare 15 år och däröver. 1861-2005.

Försäljningen av sprit, vin och öl i liter alkohol 100% per invånare 15 år och däröver. 1861-2005. 1 Försäljningen av sprit, vin och öl i liter alkohol 1% per invånare 15 år och däröver. 1861-25. Liter 12 9 Totalt Öl (totalt) Sprit Vin 6 3 1861 1871 1881 1891 191 1911 1921 1931 1941 1951 1961 1971 1981

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2004:218 Utkom från trycket den

Läs mer

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Connecting Lives, Sharing Cultures Ta hem världen till dig Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Att vara värdfamilj är att växa som individer, lära nytt & få uppleva ett fantastiskt år tillsammans. Att

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2012

Finländska dotterbolag utomlands 2012 Företag 2014 Finländska dotterbolag utomlands 2012 Finländska företag utomlands: nästan 4900 dotterbolag i 119 länder år 2012. Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av staters tillträde till Haagkonventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner; SFS 2005:599 Utkom från trycket den 5 juli 2005 beslutat

Läs mer

En skrift om. narkotikaindustrins. påverkan på samhällen

En skrift om. narkotikaindustrins. påverkan på samhällen En skrift om narkotikaindustrins påverkan på samhällen NARKOTIKAINDUSTRIN - EN SMUTSIG BRANSCH Men lönsam. De som ägnar sig åt handel med narkotika kan tjäna riktigt stora pengar. Produktion och export

Läs mer

Utlandstraktamenten för 2016

Utlandstraktamenten för 2016 På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Jag förstår Utlandstraktamenten

Läs mer

Årsredovisning 2010. Latinamerikagrupperna

Årsredovisning 2010. Latinamerikagrupperna Årsredovisning 2010 Latinamerikagrupperna Org. Nr 802004-5681 Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 5 Balansräkning 6 Redovisnings- och värderingsprinciper 7 Noter 8 Styrelsens underskrifter

Läs mer

Patrioten, Ledaren, Mannen

Patrioten, Ledaren, Mannen Patrioten, Ledaren, Mannen Sofie Ahlgren, SAMgymnasiet HT-07 Vi ska gå mot frihetens sol eller mot döden; och om vi dör, så kommer vår sak ändå att leva vidare. Andra kommer att följa oss. (Sandino, Augusto

Läs mer

Dole Food Company Instruktioner för avgiftsfria, internationella telefonsamtal

Dole Food Company Instruktioner för avgiftsfria, internationella telefonsamtal Dole Food Company Instruktioner för avgiftsfria, internationella telefonsamtal Inhemska Telefonsamtal (USA, Kanada & Guam): 1. Ring 888-236-7527 Internationella samtal: 1. För att ringa Dole integritetshotlineleverantör

Läs mer

Nya aktörer på världsmarknaden

Nya aktörer på världsmarknaden Nya aktörer på världsmarknaden Global marknadsöversikt för jordbruksprodukter en kortversion Argentina, Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Ukraina Länderna är idag stora producenter inom livsmedelsproduktionen

Läs mer

MINNS DU SOMMAREN 2012?

MINNS DU SOMMAREN 2012? MINNS DU SOMMAREN 2012? Block 1 Fråga 1 Den muslimska fastemånaden Ramadan har passerat under sommaren. Hur många boende i Sverige är muslimer? 1 cirka 15 000 x cirka 150 000 2 cirka 1,5 miljoner En av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2005:672 Utkom från trycket den

Läs mer

THOMAS GUSTAFSSONS NYHETSBREV, NYÅR 2015/2016

THOMAS GUSTAFSSONS NYHETSBREV, NYÅR 2015/2016 THOMAS GUSTAFSSONS NYHETSBREV, NYÅR 2015/2016 Nytt politiskt landskap efter historiskt val Partido Popular störst men svårt bilda regering Valet tvingar spanska politiker lära sig kohandla Intervju om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2004:636 Utkom från trycket den 30 juni 2004

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

Vad kan FN göra åt den internationella vapenhandeln?

Vad kan FN göra åt den internationella vapenhandeln? Vad kan FN göra åt den internationella vapenhandeln? Paul Beijer Enheten för Nedrustning och ickespridning Bakgrundsteckning väpnat våld och konflikt Den internationella handeln med vapen FNs insatser

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND FÖRBINDELSER PÅ REGIONNIVÅ

RÄTTSLIG GRUND FÖRBINDELSER PÅ REGIONNIVÅ LATINAMERIKA OCH VÄSTINDIEN EU:s förbindelser med Latinamerika och Västindien är mångfacetterade och arbetet bedrivs på olika nivåer. EU samverkar med hela regionen genom toppmöten för stats- och regeringschefer,

Läs mer

Militära utgifter i en ny definition av bistånd

Militära utgifter i en ny definition av bistånd Militära utgifter i en ny definition av bistånd Text Carla da CosTA Bengtsson Research Göran Eklöf BILD RIYANA/People that matter Bistånd går i allt större utsträckning till konfliktdrabbade stater. Detta

Läs mer

Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen

Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2012-07-12 Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen Världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter väntas den kommande tioårsperioden

Läs mer

FÖRBINDELSERNA MELLAN EU OCH LATINAMERIKA/ VÄSTINDIEN

FÖRBINDELSERNA MELLAN EU OCH LATINAMERIKA/ VÄSTINDIEN LATINAMERIKA OCH VÄSTINDIEN EU:s förbindelser med Latinamerika och Västindien är mångfacetterade och arbetet bedrivs på olika nivåer. EU samverkar med hela regionen genom toppmöten för stats- och regeringschefer,

Läs mer