En skrift om. narkotikaindustrins. påverkan på samhällen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En skrift om. narkotikaindustrins. påverkan på samhällen"

Transkript

1 En skrift om narkotikaindustrins påverkan på samhällen

2 NARKOTIKAINDUSTRIN - EN SMUTSIG BRANSCH Men lönsam. De som ägnar sig åt handel med narkotika kan tjäna riktigt stora pengar. Produktion och export av narkotika är en av världens största industrier. Handeln beräknas omsätta ca kronor (2250 miljarder kronor). Smugglingen av narkotika sköts av kriminella grupper med kontakter i flera länder. De höga vinsterna, men också de höga riskerna, kräver att de som smugglar organiserar sig väl. Kopplingen mellan den gränsöverskridande organiserade brottsligheten och narkotikahandeln är tydlig. Pengar byter händer många gånger och gör redan rika människor rikare. En del får sätta livet till eller hamnar i fängelse för att drogerna ska kunna komma fram till sina konsumenter. Så länge det finns personer som vill köpa narkotika så kommer handeln att fortgå. Vinsterna är så höga att smugglarna bokstavligen går över lik för att förse köparna med varan. Det knark som konsumeras i Sverige har en lång historia bakom sig. I Sydamerika produceras kokainet som snortas på krogen, i Marocko odlas haschet som röks hemma i lägenheten och i Afghanistan tillverkas heroinet som injiceras i kroppen.

3 KONSUMENT Resan från bonde till konsument är lång. Narkotikan passerar mafiosos, knarkkungar, drogåsnor, smugglare, grossister och langare för att till slut hamna i konsumentens kropp. Men vem köper egentligen narkotika och varför? Är det socialt utslagna missbrukare som är så beroende att de inte har något annat val? Eller är det grovt kriminella som har gjort det till sin livsstil att missbruka narkotika? SÄLJARE Eller är det helt vanliga människor som då och då använder narkotika? PRODUCENT

4 Vilka köper narkotika? Martin, Amanda och Jakob är tre av fler än svenska gymnasieelever som någon gång testat narkotika. Martin började röka hasch när han var 17 år gammal. Han gillar att festa och ha kul och har av den anledningen även testat amfetamin och kokain. Martin köper från en avlägsen bekant men har aldrig riktigt reflekterat över varifrån narkotikan kommer. Det rör inte honom menar han. Amanda kommer från en stabil uppväxtmiljö och röker då och då marijuana. Amanda tycker att det är viktigt att ingen har rätt att komma till henne och säga vad hon ska och inte ska göra med sin kropp. Ett par gånger har hon åkt utomlands och testat kokain och hallucinogena svampar. Jakob som har låtit håret och skägget växa ut, har en lugn och tillbakadragen stil. Han började röka marijuana tillsammans med sin dåvarande flickvän när han var sexton år gammal. Jakob har ett starkt miljöengagemang och köper alltid ekologiska varor i affären när han kan det. Även om cannabis, som är växten från vilken både hasch och marijuana kommer, är den utan tvekan vanligaste narkotikan så använder svenskar även kokain, amfetamin, läkemedel, ghb, khat och ecstacy. FN har uppskattat att ungefär svenskar i åldrarna 15 till 64 använt cannabis under det senaste året.

5 Vad kostar det? Ju längre bort från kontinenten och storstäderna man kommer, desto dyrare är det att köpa narkotika. I en svensk storstad kostar: Hasch ungefär 100 kronor per gram. Marijuana ungefär 120 kronor per gram. Syntetiska droger som amfetamin mellan 150 och 300 kronor per gram. DEN VANLIGASTE NARKOTIKAN I SVERIGE HASCH OCH MARIJUANA LÄKEMEDEL AMFETAMIN KOKAIN Kokain mellan 500 och 1000 kronor per gram. Enkel matematik: Multiplicera priset på narkotika med fler än hundratusen svenska konsumenter. Det handlar om miljardsummor varje år. VILKA TJÄNAR MILJARDER PÅ AMANDA, MARTIN OCH JAKOB?

6 VAR TILLVERKAS NARKOTIKA? Peru, Colombia, Somalia och Afghanistan plågas av inbördeskrig som pågått i decennier. Det är ingen slump att just dessa länder är stora producenter av narkotika. RYSSLAND HOLLAND POLEN USA MAROCKO AFGHANISTAN MEXIKO JAMAICA COLOMBIA SOMALIA PERU BOLIVIA CANNABIS, HASCH, MARIJUANA AMFETAMIN KOKAIN KHAT HEROIN VAD FÅR DET FÖR KONSEKVENSER?

7 NARKOTIKA FÖRLÄNGER INBÖRDESKRIG OCH KONFLIKTER Produktion av narkotika går ofta hand i hand med konflikter och inbördeskrig. En studie har visat att konflikter där den ena parten smugglade diamanter eller narko tika pågick i genomsnitt i 28 år. Konflikter där så inte skedde pågick i genomsnitt i 6 år. Det förekommer att barnsoldater pump as fulla med kokain för att de ska våga ut föra anfall som är så riskabla att de är att betrakta som rena självmordsuppdrag. Produktion av narkotika sker oftast i laglösa om råden bortom regeringars kontroll. Krig och konf likter skapar ofta områden där rebeller (och regeringsmiliser) kan producera narkotika och köpa vapen för pengarna. I situationer där en eller båda parter tjänar på att konflikter fortsätt er blir det svårt att nå fredsuppgörelser. Ett fredsavtal hotar produktion av narkotika som ger pengar åt gerillaledare och korrupta militärer. Farc-gerillan i Colombia har slagits i över 30 år mot den colombianska regeringen och samtidigt passat på att producera och smuggla enorma mängder kokain. Inbördeskrig och konflikter drabbar civilbe folkningen hårdast. Tyvärr förekommer det att barn kidnappas och blir barnsoldater i ligor nas armeér. Logiken med barnsoldater är enkel. De kan tränas till att koppla bort känslor och ta större risker än vad vuxna soldater förväntas göra. Är det en bra idé att använda narkotika om vi tycker att fred på jorden är viktigt?

8 NARKOTIKA SKÖVLAR REGNSKOG Den colombianska regeringen har länge försökt vädja till miljömedvetna västerländska narkotikakonsumenter att deras kokainvanor förstör regnskogen och hotar den känsliga balansen i jordens lungor Amazonasdjungeln. Regnskogen fyller en viktig funktion för jordens atmosfär då den binder koldioxid och producerar syre. Här lever 1800 fågelarter, 506 reptilarter och fler än 2000 arter av sötvattensfiskar. Den biologiska mångfalden i Amazonas är större än någon annanstans på jorden - nästan var tionde växt och djurart finns i området. Ingen annanstans tillverkas så mycket kokain som i Amazonas djungler. En lina kokain skövlar en kvadratmeter regnskog Odlarna av kokabuskar, från vilka man utvinner kokain, flyttar längre och längre in i djungeln för att bryta ny mark och undkomma myndigheterna. Odlarna tänker kortsiktigt och överutnyttjar jorden eftersom de ändå riskerar att behöva fly undan polis och rivaler. För att odla en hektar kokablad måste tre hektar regnskog brännas ned. Askan från träden räcker bara för att ge jorden näring under en kort tid. För att produktionen av kokain ska ligga på en jämn nivå måste ny regnskog skövlas vart tredje år. Under de senaste 20 åren har regnskog som täcker en yta lika stor som Värmland bränts ned för att bereda plats för odling av kokabuskar. Skövlingen av regnskog är ett allvarligt hot mot Amazonas unika djur- och växtliv.

9 Ett kilo kokain motsvarar 600 kilo kemiskt nedsmutsat avfall NARKOTIKA FÖRGIFTAR VATTEN För att producera narkotika krävs kemika lier. För varje kilo kokain som odlarna i Amazonas djung ler tillverkar smutsar de ned 600 kilo löv och restprodukter med kemikalier. Odlarna tar ingen miljöhän syn utan dumpar detta giftiga avfall i floderna. Colombianska myndigheter har beräknat att ungefär 200 liter vatten smutsas ned för varje kilo kokain som tillverkas. Gifterna får förödande konsekvenser för vattenlivet efter som fiskar och växter dör eller förändras ge netiskt. Problemet är inte begränsat till Amazonas utan förekommer i alla länder där narkotika produceras. Ett närmare exempel är Holland där avfall efter amfetamintillverkning dumpas rätt ut i kanalerna. Det är knappast möjligt att lämna in hun dratals kilo av kemiskt avfall till en återvinningsstation utan att få frågor om varifrån avfallet kommer. Enklast blir då att dumpa gifterna direkt ut i vattnet. På vilket sätt hjälper den miljömedvetne kampen för en bättre miljö genom att använda narkotika?

10 NARKOTIKA HÅLLER KVAR LÄNDER I FATTIGDOM I många av världens länder är produktionen av narkotika viktig för befolkningen. Afghanistan är ett av många exempel på länder där bönderna tjänar mer pengar på att odla grödor för narkotikafram ställning än på att odla livsmedel. Ändå blir det inga stora rikedomar för befolkningarna. Vinsterna hamnar istället hos de kriminella gäng som köper upp narkotikan och säljer den vidare. Narkotikapengar investeras i vapen och mutor av länders polismakter och politiker. Samhällen erövras steg för steg av kriminalitet, korruption och våld. Knarkbossarna berikar sig på de fattigas be ko stnad och kan dessutom köpa sig fria från la gen genom att muta poliser och domare. I Ma rocko slåss poliser om att få tjänstgöra i den provins där den största mängden hasch tillver kas eftersom de kan tjäna stora pengar på mutor. Korruptionen är svår att stå emot när den väl fått fäste i samhället eftersom den utmanar tilliten mellan människor. Kan du vara för rättvisemärkt och fattigdomsbekämpning men samtidigt röka hasch?

11 Är alla människor lika mycket värda när de med mycket pengar kan köpa sig fria från lagen? För kriminella är det bra att människor är fat tiga. Med få andra framtidsutsikter blir unga män soldater och unga kvinnor prostituerade i knarkligornas armeér. Bönderna odlar kokablad, vallmoblommor och cannabisplantor för en struntsumma av värdet på gatan i Stockholm. Drogåsnor kallas de desperata människor som riskerar liv och hälsa för att åka som knarkkurirer till rika länder. Vanligt är att svälja kokain i kondomer och hoppas på att kondomerna inte spricker i magsäcken eller att man åker fast. Handeln med narkotika omsätter mycket pengar men gör varken länder eller hederliga människor rikare. Korrup tionen och våldet som drabbar länderna hin drar dem från att utvecklas och förstör männi skors tilltro till sina regeringar och varandra. Skattepengar som kunde ha använts till att bygga skolor och sjukhus går nu istället till att bekämpa droggäng och städa upp eft er narkotikavåldet. Biståndspengar får svårt att göra nytta i länder där maktha vare och tjänstemän vant sig vid mutor. I Mexiko gör kriminella ligor räder mot rehabiliteringskliniker och för bort de som försöker vänja sig av vid sina drogmissbruk. Klienterna blir billiga redskap för knarkligorna eftersom de är så beroende av narkotika att de gör nästan vad som helst för sina nya herrar. Ett annat sätt för narkotikaligorna att kontrollera sina undersåtar på är att hota deras familjer - tjallar man på ligan straffas familjen.

12 Vem blir utnyttjad? >>BORG VI BÖRJADE MED SMÅ PORTIONER I GÖTEMEN TILLSLUT HANDLADE VI MED FLERA KILON UTOMLANDS. >> Narkotikan som svenskarna köper kommer från länder långt borta. Att smuggla narkotika genom många länder och distribuera den till köpare i rika länder är inget som görs av en deal er i grannkvarteret. Ciwan som idag är 30 år, var involverad i drogsmuggling som ung, men åkte sen fast och fick ett fem år långt fängelsestraff. - Jag träffade en man som hade internationella kon takter inom drogvärlden. I utbyte mot hans kärlek och bekräftelse började jag smuggla droger åt honom. Vi började med små portioner kokain i Göteborg men tillslut handlade vi med flera kilon utomlands. Efter ett tag tog jag över hans plats och började utnyttja unga tjejer, precis som jag själv, till att smuggla in drogerna. I Sverige möttes de av en person som tog hand om lever ansen och sålde den vidare till någon med kanaler att sprida den på. Jag visste aldrig vilka dessa personer var. Narkotikasmuggling kräver god organisation och ett väl utbyggt kontaktnät i flera län der. Personer som befinner sig långt ned i kedjan tjänar inga stora pengar. Det räcker of tast till att finansiera det egna missbruket. Högre upp tjänas de stora pengarna. Ciwan berättar igen.

13 - På våra resor utomlands träffade vi en hel del kostymnissar med respektabla yttren men som egentligen bara var skurkar med en sak på hjärnan att tjäna pengar. I ett försök att kartlägga marknaden för cannabis i Sverige hittade polisen fler än 170 gäng som smugglar cannabis. Det är svårt att beräkna hur mycket cannabis som smugglas till Sverige varje år men en försiktig uppskattning är att det handlar om minst 30 ton. DET ÄR INGEN SLUMP ATT FÖRSÄLJNINGEN AV NARKOTIKA ÄR DEN ORGANISERADE BROTTSLIGHETENS HUVUDINKOMST. Den svenska efterfrågan på kokain är svår att uppskatta men marknaden tycks ha vuxit de senaste åren. Fler använder drogen och priserna har sjunkit. När organisationen för att smuggla narkotika finns på plats kan brottslingarna utöka sina vinster genom att även handla med kvinnors kroppar, råna banker och värdetransporter, begå ekonomisk brottslighet, ägna sig åt utpressning eller kidnappa människor. Vad och vilka är det man hjälper när man köper narkotika i Sverige?

14 NARKOTIKA FÖRSTÖR SAMHÄLLEN OCH MÄNNISKOR I Sverige ökar hotbilden mot poliser och åklagare som arbetar mot den organiserade brottsligheten. De som använder narkotika bidrar till ett hårdare samhälle där kriminella tar över mer och mer. En sådan utveckling har skett i alltför många länder redan. Skräckexemplet är Mexiko där narkotika gängen blivit mäktiga genom att smuggla kokain från Sydamerika till USA och Europa. Narkotika pengar har använts till att köpa poliser och myndighetspersoner för att de ska låta handeln pågå. Sedan ett antal år tillbaka pågår ett blodigt försök av myndigheterna att bryta knarkligornas makt. Över människor har dött sedan 2006 i strider mellan polis, militär och kriminella. Ligorna tjänar så mycket pengar på narkotikahandeln att de har råd att hålla sig med toppmoderna Det är en ojämn kamp. vapen för att bekämpa polis, militär och varan dra. I eldöverfall på poliser är det inga gamla rostiga kalashnikovs som används utan moderna helikoptrar och raketgevär. Det finns knarkligor som består av uteslutande före detta elitsoldater. Som så ofta när det pågår konflikter så råkar os kyldiga illa ut. I en räd mot en fest en januari dag 2010 dödade en knarkliga 13 ungdomar i staden Ciudad Juarez - blodet flöt ut på gatan och bildade stora pölar. Familjer till polismän mördas, avhuggna huvuden radas upp fram för polisstationerna och tjallares kroppar stympas och kastas i högar vid sidan av vägar. Det mexikanska samhället brutaliseras av knarkvåldet. Bidrar vi till ökat våld när vi snortar kokain?

15 NARKOTIKA STÖDJER MÄNNISKOHANDEL Vinster från narkotikasmuggling in vesteras i handel med människor. Samma brottsnätverk som smugglar narkotika till Sverige säljer kvinnor som sexslavar. FN:s brottsförebyggande råd betraktar handeln med människor (s.k. trafficking) som den snabbast växan de verksamheten för den organiserade brottsligheten. Vår tids slavhandlare lurar kvinnor till Sverige med löften om jobb och tvingar dem att betala dyra pengar för resa och uppehälle. Många tjejer görs i ett tidigt stadium beroende av narkotika och kan på så sätt kontrolleras av sina hallickar. Utan papper och språkkunskaper har kvin norna få möjligheter att ta sig ur sin fångenskap. Rikskriminalpolisen beräknar att ca kvinnor kommer till Sverige varje år för att säljas som sexslavar. De flesta kom mer från östra Europa, Baltikum och Ryssland.

16 Efter terrordåden 2001 mot World Trade Cen ter har regeringar konfiskerat stora summor pengar från terroristgruppers bankkonton. För att hitta pengar till sin verksamhet vänder sig terrorister till den organiserade brotts ligheten. Smuggling och produktion av narkotika har på senare år blivit en viktig inkomstkälla för ter rornätverk som Al Qaida. I Afghanistan beskat tar Al Qaida opiumproduktionen och smugglar samtidigt kokain åt sydamerikanska drogkarteller. Terroristerna behöver pengar och den organiserade brottsligheten behöver nya smug glingsnätverk. När båda parter vinner på samarbetet spelar eventuella politiska men ingsskiljaktigheter föga roll. Al Qaidas bombningar av Madrids kollek tivtrafik 2004 som dödade över 100 männi skor utfördes till stora delar av människor som var involverade i haschsmuggling från Marocko. NARKOTIKA SPONSRAR TERRORISM Svenska pengar går till terrorism. Försäljningen av drogen khat till svensksomalier ger intäkter till terrornätverket Al Sha bab. Al Shabab vill införa stränga religiösa la gar i Somalia och har vid flera tillfällen offentligt halshuggit personer. Det ironiska är att många av de svensksomalier som en gång flytt undan Al Shabab nu stödjer samma organisation genom att tugga khat i Sverige. 90 procent av haschet som importeras till Sverige kommer från Marocko. Bilden tagen av en övervakningskamera visar hur en av flera bomber exploderar på en tågstation i Madrid den 11 mars Terrorattentatet dödade 191 människor.

17 De som använder narkotika hjälper den grova organiserade brottsligheten o att förstöra vara samhällen DE STÖDJER: Terrorism och människosmuggling DE FÖRLÄNGER: Inbördeskrig och konflikter DE MOTVERKAR: Fattigdomsbekämpning och trygghet mellan människor DE BIDRAR TILL ATT: Regnskog skövlas, vatten smutsas ned, gifter dumpas i naturen, människor blir utnyttjade, samhällen korrumperas och blir våldsammare

18 Vi i Sverige har ett gemensamt ansvar, tillsammans med länder som Afghanistan och Colombia, för att motverka organiserad brottslighet och narkotikasmuggling. Den som inte använder narkotika stödjer inte narkotikaindustrin - det är stort. Men det går att göra mer än så. Att använda narkotika skadar brukarens hälsa och kan medföra stora konsekvenser för dennes anhöriga. Det är en bra anledning att inte knarka. Tyvärr biter inte de argumenten på Martin, Amanda eller Jakob. Känner du någon eller några som tänker som dem? IFRÅGASÄTT om de har de tänkt på att när de använder narkotika så förstör de andra människors liv. PÅMINN dem om att när de använder narkotika blir de ambassadörer för en industri som utnyttjar människor hänsynslöst. De blir en del av en smutsig och nedblodad bransch och utgör ett dåligt föredöme för andra människor. FRÅGA nästa gång ämnet kommer upp bland kompisarna: Bidrar vi till ökat våld när vi snortar kokain? Kan du vara för rättvisemärkt och fattigdomsbekämpning men samtidigt röka hasch? På vilket sätt hjälper den miljömedvetne kampen för en bättre miljö genom att använda narkotika? Är det en bra idé att använda narkotika om vi tycker att fred på jorden är viktigt? Vad och vilka är det man hjälper när man köper narkotika i Sverige?

19 ÄR DU OROLIG FÖR EN KOMPIS SOM BÖRJAT MED NARKOTIKA? Då kan du vända dig till: BARNENS RÄTT I SAMHÄLLET / JOURHAVANDE KOMPIS / UNGA KRIS NATIONELLA HJÄLPLINJEN / TÄNK OM! Hedersvåld - Droger - Kriminalitet / Jour HASSELA HELPLINE / DRUGSMART / SOCIALTJÄNSTEN i din kommun Kan vi minska efterfrågan på narkotika i Sverige så gynnas inte bara vårt eget samhälle utan också andras. De enda som förlorar på en sådan utveckling är den organiserade brottsligheten.

20 Referenser Institute for Security & Development Policy United Nations Office on Drugs and Crime Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Rikskriminalpolisens årsrapporter om narkotikabrottslighet Act Now Stratfor Colombias Vicepresident - Francisco Santos Calderón Skriven av Walter Kegö och Erik Leijonmarck Layout och illustrationer Helene Gedda, Foto Scanpix Abdelhak Senna, Howard Sokol, Shah Marai, STR, Behrouz Mehri, Amazonaspress, HO Finansierad av Socialstyrelsen Institute for Security and Development Policy

FRAMTIDEN. Sprida informationen Utbilda ungdomar och lärare Ungdomsorganisationer Media Fråge-app Utvärdera

FRAMTIDEN. Sprida informationen Utbilda ungdomar och lärare Ungdomsorganisationer Media Fråge-app Utvärdera PROJEKTETS MÅL Minska användandet av narkotika Analysera och beskriva konsekvenserna för miljön Skapa ett starkt nätverk Publicera materialet Initiera mer forskning FRAMTIDEN Sprida informationen Utbilda

Läs mer

ORGANISERAD BROTTSLIGHET

ORGANISERAD BROTTSLIGHET ORGANISERAD BROTTSLIGHET WALTER KEGÖ Senior Fellow Detective Superintendent Västra Finnbodavägen 2 131 30 Nacka-Stockholm Tel: +46(0)8-41056968 E-mail: wkegö@isdp.eu PRESENTATION Narkotikindustrin i världen

Läs mer

Gröna blad blir miljardaffärer

Gröna blad blir miljardaffärer Gröna blad blir miljardaffärer 1 Svara på frågorna. 1. Varför blev kokain en sensation i början av 1800-talet? Man trodde att det kunde bota alkoholister och kunde användas som bedövningsmedel. 2. Vad

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2455. Krafttag mot miljöbrott. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion

Motion till riksdagen: 2014/15:2455. Krafttag mot miljöbrott. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2455 av Johan Hedin (C) Krafttag mot miljöbrott Sammanfattning Miljöbrott kan skada miljön och ekosystemtjänster som människan är beroende av. De kan också

Läs mer

Varför långtidsuppföljning?

Varför långtidsuppföljning? Ungdomar, som placerades inom 12 vården i Stockholms län i början av 1990 talet, på grund av antisocialt beteende Jerzy Sarnecki Varför långtidsuppföljning? Teoretiska utgångspunkter Kausalitet Policy

Läs mer

Teoretiska utgångspunkter Kausalitet Policyimplikationer Långsiktiga effekter. McCords studie

Teoretiska utgångspunkter Kausalitet Policyimplikationer Långsiktiga effekter. McCords studie Jerzy Sarnecki Teoretiska utgångspunkter Kausalitet Policyimplikationer Långsiktiga effekter McCords studie Början Fortsättning Slutet Intermittency Vändpunkter Human agency Klientel (födda 1943 51)

Läs mer

TEMA: Droger Mitt namn:

TEMA: Droger Mitt namn: TEMA: Droger Mitt namn: 1 Vad är en drog? Drog är ett medel som ger användaren (den som använder droger) en bra känsla som brukar kallas rus, t.ex. glädje. För att inte förlora detta rus måste användaren

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden tar del av narkotikartläggning för 2008.

Förslag till beslut Socialnämnden tar del av narkotikartläggning för 2008. TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Handläggare, titel, telefon Britt Birknert, programansvarig 011-15 22 68 2009-04-16 SN-124/2009 Narkotikakartläggning för 2008 Förslag till beslut tar del av narkotikartläggning för

Läs mer

Ekologiskt fotavtryck

Ekologiskt fotavtryck Resursanvändning Ekologiskt fotavtryck Ditt ekologiska fotavtryck = din påverkan på miljön Det finns 2 perspektiv då man mäter hur mycket enskilda personer eller länder påverkar miljön Produktionsperspektiv

Läs mer

Om drogrelaterade skador

Om drogrelaterade skador Den internationella legaliseringsdebatten Om drogrelaterade skador Att narkotikan hittills har varit illegal beror till stor del på att psykoaktiva substanser är potentiellt skadliga. Att väcka frågan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2011-05-16 i mål B 2453-11

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom 2011-05-16 i mål B 2453-11 Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 oktober 2011 B 2944-11 KLAGANDE AS Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

CANNABIS I TRAFIKEN - FRÅGOR OCH SVAR -

CANNABIS I TRAFIKEN - FRÅGOR OCH SVAR - CANNABIS I TRAFIKEN - FRÅGOR OCH SVAR - INNEHÅLL INLEDNING INLEDNING VIKTIGA ORD CANNABIS I TRAFIKEN FRÅGOR OM CANNABIS SID 3 SID 4-5 SID 6-7 SID 8-9 Hej! MER OM CANNABIS DITT VAL GÖR SKILLNAD SID 10-11

Läs mer

JENSEN gymnasium Borås Klass EK12 och NA12

JENSEN gymnasium Borås Klass EK12 och NA12 I JENSEN gymnasium Borås Klass EK12 och NA12 TRAFFICKING Trafficking, den tredje största organiserade brottsligheten i världen. Det är fruktansvärt att människohandel förekommer 2013. Allvarliga brott

Läs mer

Drogvaneundersökning på Tyresö gymnasium 2009 år 2

Drogvaneundersökning på Tyresö gymnasium 2009 år 2 Drogvaneundersökning på gymnasium 2009 år 2 Sedan 2004 har Kommun genomfört drogvaneundersökningar i år 6, 9 och 2 på gymnasiet. Detta är en kort sammanställning efter undersökning under november 2009

Läs mer

Internationell jämförelse

Internationell jämförelse Diagram 26. En internationell jämförelse. ESPAD-undersökningen genomförd 2003 Andelen elever motsvarande åk.9 som någon gång provat narkotika Kunskapskällar n PrevU (Preventions- och utvecklingsenheten)

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av 2010 Katvig. Illustration: Søren Mosdal. När Vigga var liten ville hon rädda världen. När hon blev vuxen fick hon egna

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(2) Mnr BOGO/20110318-1 2011-03-18. Bogotá, D.C. Tommy Strömberg, Ambassadråd Jenny Jonsson, Praktikant.

Telemeddelande (A) Sid. 1(2) Mnr BOGO/20110318-1 2011-03-18. Bogotá, D.C. Tommy Strömberg, Ambassadråd Jenny Jonsson, Praktikant. Telemeddelande (A) Sid. 1(2) Mnr BOGO/20110318-1 2011-03-18 Bogotá, D.C. Tommy Strömberg, Ambassadråd Jenny Jonsson, Praktikant UD-AME Dnr 20 Narkotikafrågan i Colombia Sammanfattning: Colombia är enligt

Läs mer

syftar till att utbilda och informera samt främja fortsatt forskning, medvetenhet och civilt engagemang. grund av en ökning av farliga utsläpp.

syftar till att utbilda och informera samt främja fortsatt forskning, medvetenhet och civilt engagemang. grund av en ökning av farliga utsläpp. Narkotikaindustrin är en bransch som inte bara har en negativ påverkan på människor och hälsan. Vid produktion, transport och distribution av narkotika förstörs miljön genom kemisk förorening, skogsskövling

Läs mer

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Lärartips till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Juni 2012 Hej lärare! Naturskyddföreningens filmpaketet för skolan innehåller fyra korta

Läs mer

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Översikt Totalt antal svar 194 Filter Hur gammal är du? är lika med 18 år (född 1993) Resulterande svar

Läs mer

Rapport. EULAC konferens 14 16 november 2011. Chiclayo, Peru

Rapport. EULAC konferens 14 16 november 2011. Chiclayo, Peru Rapport EULAC konferens 14 16 november 2011 Chiclayo, Peru Rapport från EULAC-konferensen i Lambayeque, Peru 14/11-16/11, 2011 Bakgrund Göteborgs stad fick 2007 en förfrågan om deltagande i styrgruppen

Läs mer

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Översikt Totalt antal svar 194 Filter Hur gammal är du? är lika med 16 år (född 1995) Resulterande svar

Läs mer

De lovar visserligen motsatsen, men bryter systematiskt sina löften.

De lovar visserligen motsatsen, men bryter systematiskt sina löften. PARALLELL-SAMHÄLLE Låt oss utgå ifrån att en allt för stor del av befolkningen fortsätter sin törnrosasömn och att vi tvingas fortsätta leva under de gamla politikernas vanstyre. Vi är ju inte livegna

Läs mer

Proposition om ett tryggare samhälle utan brott

Proposition om ett tryggare samhälle utan brott Proposition om ett tryggare samhälle utan brott Gemenskapspartiet Ingen människa ska behöva bli utsatt för brott. Brott skadar människor och kostar samhället stora pengar. En vanlig dag sitter cirka 5000

Läs mer

Ny miljöbrottsenhet i den nya polisorganisationen. Förorenaren ska betala

Ny miljöbrottsenhet i den nya polisorganisationen. Förorenaren ska betala Kortrapport miljöbrott Miljöbrott kan skada miljön och ekosystemtjänster som människan är beroende av. De kan också vara skadliga för människors hälsa. Miljöbrott kan röra sig om stort eller smått, från

Läs mer

Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar

Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar Under många decennier har man samlat information & diskuterat effektivare och tryggare metoder av självförsvar / obeväpnad kamp samt olika polisiära

Läs mer

03.12.2010 15:04 www.questback.com. Studenter och narkotika 2010 1

03.12.2010 15:04 www.questback.com. Studenter och narkotika 2010 1 Studenter och narkotika 2010 1 1. Kön Proc ent 100,0 % 1 Kvinna 2 Man 90,0 % 80,0 % 70,0 % 60,0 % 57,3 % 42,7 % 40,0 % 30,0 % 20,0 % 10,0 % 0,0 % 1 2 Aktuell 450 N Studenter och narkotika 2010 2 2. Vad

Läs mer

Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution

Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution Den mest integritetskränkande handlingen en individ kan utsättas för måste vara just påtvingade

Läs mer

8 myter om cannabis. Föreläsning om fakta och debatt kring hasch och marijuana. Pelle Olsson www.pelleolsson.se

8 myter om cannabis. Föreläsning om fakta och debatt kring hasch och marijuana. Pelle Olsson www.pelleolsson.se 8 myter om cannabis Föreläsning om fakta och debatt kring hasch och marijuana Pelle Olsson www.pelleolsson.se Cannabisvännernas debattmetoder Massiv aktivitet på nätet Övertygelse + konspirationstänkande

Läs mer

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Alkohol och olyckor Vi lever i ett land där många ser alkohol som en naturlig del av livet. Vid privata fester

Läs mer

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol Tornhagsskolan Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol De här frågorna är bra för att lära om det viktigaste om ekologi och alkohol. Du behöver Fokusboken.

Läs mer

Vad dricker ditt barn?

Vad dricker ditt barn? Vad dricker ditt barn? INFORMATION FRÅN EN UNDERSÖKNING I LINKÖPINGS KOMMUN BLAND UNGDOMAR MELLAN 12-19 ÅR Till dig som är förälder VARFÖR DRICKER UNGDOMAR ALKOHOL? 85% av eleverna i årskurs 6 svarar,

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Introduktionstext till tipspromenaden

Introduktionstext till tipspromenaden Introduktionstext till tipspromenaden 1,2 miljarder människor lever i dag i extrem fattigdom. Världens ledare i FN har beslutat om en handlingsplan för att utrota fattigdomen. Denna handlingsplan består

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Sammanfattande kommentarer

Sammanfattande kommentarer Sammanfattande kommentarer Björn Hibell, Erik Fender, Ulf Guttormsson, Thomas Hvitfeldt Det är ofta svårt att beskriva tillstånd och företeelser som innebär brott mot lagar eller normer. Detta är något

Läs mer

Elevernas Researcharbete Biologi Utdrag ur kursplanen för biologi

Elevernas Researcharbete Biologi Utdrag ur kursplanen för biologi Elevernas Researcharbete Elevernas researcharbete är det moment som särskiljer Film For Real metoden från alla tidigare informationsinsatser om droger. För deltagande skolor i kommunerna innebär detta

Läs mer

Narkotikaläget vad vet vi? utveckling, omfattning

Narkotikaläget vad vet vi? utveckling, omfattning Narkotikaläget vad vet vi? utveckling, omfattning Håkan Leifman CAN Sverige mot narkotika, Landskrona 1-2 oktober 2015 Upplägg: Användningen i Sverige Cannabis Nätdroger Totalanvändning Fokus på unga men

Läs mer

i Täby tobak cannabis & alkohol

i Täby tobak cannabis & alkohol Elever i Täby SVARAR PÅ FRÅGOR om tobak cannabis & alkohol Foto: Anne Dillner Inte skulle väl mitt barn...? Troligtvis inte! Du har fått den här broschyren för att ditt barn bor eller går i skola i Täby.

Läs mer

Boende Integration/ Mini-Maria Göteborg

Boende Integration/ Mini-Maria Göteborg Boende Integration/ Mini-Maria Göteborg Mattias Borg Tidigare: Samordnare Mini-Maria Nu: Gruppchef Integration ensamkommande Prata om: Mini-Maria insatser, drogval m.m. Tendenser över tid. Fokus cannabis

Läs mer

Narkotika bland unga. Av Gatulangningsgruppen i Göteborg City

Narkotika bland unga. Av Gatulangningsgruppen i Göteborg City Narkotika bland unga Av Gatulangningsgruppen i Göteborg City Gatulangningsgruppen Består av 1 Gruppchef och 6 Poliser Arbetar mot den öppna drogförsäljingen i Göteborg City Arbetar mot tips och BIS I krogmiljö

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

8 myter om cannabis. Cannabisnätverket. 12 oktober 2012 Pelle Olsson www.pelleolsson.se

8 myter om cannabis. Cannabisnätverket. 12 oktober 2012 Pelle Olsson www.pelleolsson.se 8 myter om cannabis Cannabisnätverket 12 oktober 2012 Pelle Olsson www.pelleolsson.se Vem kan man lita på i cannabisdebatten? Den typiske cannabisförsvararen n Övertygelse + konspirationstänkande n Förnekande

Läs mer

Narkotika? En skrift till dig som är ung, vill veta mer om narkotika & bor i Höganäs kommun

Narkotika? En skrift till dig som är ung, vill veta mer om narkotika & bor i Höganäs kommun Narkotika? En skrift till dig som är ung, vill veta mer om narkotika & bor i Höganäs kommun Du jer l ä v v! själ Ställer du upp? Det är lätt att få tag på narkotika. Undersökningar i skolor visar också

Läs mer

Cannabis. utvecklingen i Sverige och Europa. Ulf Guttormsson, CAN. Cannabiskonferens, Karlstad, 3 september, 2012

Cannabis. utvecklingen i Sverige och Europa. Ulf Guttormsson, CAN. Cannabiskonferens, Karlstad, 3 september, 2012 Cannabis utvecklingen i Sverige och Europa Ulf Guttormsson, CAN Cannabiskonferens, Karlstad, 3 september, 2012 Vad är CAN? Paraplyorganisation med drygt 40 medlemsorganisationer. Statlig finansiering och

Läs mer

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv IQ Stars är ett samarbete mellan IQ-initiativet och Riksidrottsförbundet. Läs mer på www.iqstars.se Detta häfte tillhör: Hur gör vi svensk

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 101196tv 3 4 UR-val svenska som andraspråk Klimatet och växthuseffekten och Klimatet vad kan vi göra? Handledning till två program om klimat och växthuseffekten av Meta Lindberg Attlerud Förberedelse

Läs mer

Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta

Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta Jag har accepterat, men kommer aldrig förlåta Publicerad 2016-02-15 Hedersvåld. Melissa är en av många flickor som under uppväxten kontrollerades av sina föräldrar. Efter åratal av kontroll, hot och våld

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET

MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET ABF MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET rollspel Upplägget: Det finns 4 roller i varje scen, en roll som uttrycker sig främlingsfientligt, en cirkelledare/föreningsledare och en som ger stöd åt respektive

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag!

1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag! 1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag! 2b. Att jaga djur är vår rätt! 3a. Homosexualitet borde behandlas

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Norrtälje kommun, Gymnasiet

Norrtälje kommun, Gymnasiet 10 9 8 7 6 5 4 3 Röker du? Norrtälje kommun, Gymnasiet Nej, har aldrig rökt Nej, har bara prövat Nej, har slutat Ja, när jag blir bjuden Ja, 1-5 cigaretter per dag Ja, mer än fem cigaretter per dag Pojkar

Läs mer

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa UPPDRAG: AVLOPP In till samhället fraktas nyttigheter i form av olika material, mat, bränsle och vatten. Resurserna används och blir avfall av olika slag: fasta sopor, vattensopor och sopor i gasform.

Läs mer

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Hej! Häng med på upptäcktsfärd bland coola frukter och bli klimatschysst! Hej! Kul att du vill jobba med frukt och grönt och bli kompis med

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

Cannabis i Europa & Sverige

Cannabis i Europa & Sverige Cannabis i Europa & Sverige Siri Nyström CAN 08 412 46 24 siri.nystrom@can.se Cannabiskonferens, Linköping 14 april, 2011 Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning Intresseorganisation, med

Läs mer

Vår tids arbetarparti Avsnitt Trygghet från våld och brott. Preliminär version efter stämmans beslut

Vår tids arbetarparti Avsnitt Trygghet från våld och brott. Preliminär version efter stämmans beslut Vår tids arbetarparti Avsnitt Trygghet från våld och brott Preliminär version efter stämmans beslut oktober 2007 Trygghet från våld och brott Nolltolerans mot brott Brott innebär en kränkning av människors

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juli 2012 B 1158-12 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART DBO Ombud och offentlig försvarare: Advokat BJ Ombud och

Läs mer

Får ej offentliggöras före den 23 november 2006 kl MET/Bryssel

Får ej offentliggöras före den 23 november 2006 kl MET/Bryssel NARKOTIKA I EUROPA FAKTA OCH SIFFROR Årsrapport 2006 över situationen på narkotikaområdet i Europa och Statistikbulletinen för 2006 Får ej offentliggöras före: kl. 11.00 MET den 23 november 2006 Europeiska

Läs mer

Informatör åt polisen lämnades utan skydd

Informatör åt polisen lämnades utan skydd Informatör åt polisen lämnades utan skydd Bokmärk artikel Publicerad i dag 00:01 Foto: Magnus HallgrenJohan lämnades utan skydd efter att ha arbetat som informatör åt polisen. Riksdagen har överlåtit åt

Läs mer

Cannabis utvecklingen i Sverige och Europa

Cannabis utvecklingen i Sverige och Europa Cannabis utvecklingen i Sverige och Europa Ulf Guttormsson CAN 08 412 4619 ulf.guttormsson@can.se Cannabiskonferens i Östergötland, Linköping, 26 Januari 2011 www.can.se Vad är CAN? Idéburen, paraplyorganisation,

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott.

Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott. Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott. Nu räcker det. Det är betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga när de går ensamma hem sent på

Läs mer

Vi träffade Wenche Fredriksen som är norska tullverkets chef för kontrollverksamheten vid Svinesund, Fredrikstad och Rygge flygplats.

Vi träffade Wenche Fredriksen som är norska tullverkets chef för kontrollverksamheten vid Svinesund, Fredrikstad och Rygge flygplats. Ingen narkotika inga missbrukare Om det inte finns någon narkotika så finns det inte några missbrukare. Så enkelt är det i teorin, men verkligheten ser annorlunda ut. Narkotika måste bekämpas på många

Läs mer

Vad är en drog? 2/1/14. substanser med psykologisk, ofta berusande, effekt som inte i första hand intas för näringens skull. Nationalencyklopdien:

Vad är en drog? 2/1/14. substanser med psykologisk, ofta berusande, effekt som inte i första hand intas för näringens skull. Nationalencyklopdien: Opiumrökande dam, Carlo Sarra (ca 1890) Vad är en drog? Nationalencyklopdien: substanser med psykologisk, ofta berusande, effekt som inte i första hand intas för näringens skull. Vissa droger är lagliga:

Läs mer

Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun. Resultat

Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun. Resultat Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun Resultat 2004-2010 Drogvaneundersökning i år 2, Tyresö kommun 2010 Svarsfrekvens: 2004: 83% (tot antal svarande elever 354st)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 mars 2012 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART RGA Ombud och offentlig försvarare: Advokat TE SAKEN Grovt narkotikabrott

Läs mer

Befolkning. Geografi.

Befolkning. Geografi. Befolkning Geografi. Den ojämna fördelningen av befolkningen.. Uppdelning på världsdelar. Man bor där man kan försörja sig. Tillgång på vatten och jord att odla på. När industrierna kom - bo nära naturresurserna.

Läs mer

Cannabisanvändningen I Sverige och övriga Europa

Cannabisanvändningen I Sverige och övriga Europa Cannabisanvändningen I Sverige och övriga Europa Ulf Guttormsson CAN Konferens om cannabis; risker och åtgärder Huddinge, 10 mars, 2016 Nationella cannabisnätverket Upplägg Tillgänglighet/utbud/marknad

Läs mer

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Fokus skolår 7, 9 och 2 gymn med och utan funktionsnedsättning LIV & HÄLSA UNG 2014 Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Josefin Sejnelid, utredningssekreterare

Läs mer

Brist på rent vatten

Brist på rent vatten Namn: Porntipa Loré Ämne: Geografi 1 Bedömningsuppgift: Hållbar utveckling Brist på rent vatten 1. Inledning Jag har valt att i denna uppsats fördjupa mig i ämnet: Brist på rent vatten. I Sverige har vi

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

årskurs 9... 10 13. Är det någon i din familj som snusar? Procentuell fördelning efter kön i Norrbotten,

årskurs 9... 10 13. Är det någon i din familj som snusar? Procentuell fördelning efter kön i Norrbotten, Tabeller Norrbottens län årskurs 9 Bilaga 2 1. Hur bor du? Procentuell fördelning efter kön i Norrbotten, årskurs 9.... 5 2. Vad gör din pappa? Procentuell fördelning efter kön i Norrbotten, årskurs 9....

Läs mer

Ekonomi ( 4) Konsumera eller mindre november 2007 Sunt förnuft november 2008 Mer eller mindre juni 2009 Business as unusual augusti 2011

Ekonomi ( 4) Konsumera eller mindre november 2007 Sunt förnuft november 2008 Mer eller mindre juni 2009 Business as unusual augusti 2011 Ekonomi Under mina elva år som verksamhetsledare på Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg skrev jag ett antal ledartexter till Ekocentrums månatliga nyhetsbrev som gick ut till cirka 7000 mottagare. Ledartexterna

Läs mer

meddelad i Stockholm den 6 juni 2003 B 4597-01

meddelad i Stockholm den 6 juni 2003 B 4597-01 Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 6 juni 2003 B 4597-01 KLAGANDE 1. I.K. Offentlig försvarare och ombud: advokaten B.I. 2. F.N. Offentlig försvarare och ombud: advokaten

Läs mer

Samhälle 7: Innehält PRIO. Dina rättigheter. Leva tillsammans. FN:s räulgllelsförklaring. ~ "Hon är en av mina hjältar!"

Samhälle 7: Innehält PRIO. Dina rättigheter. Leva tillsammans. FN:s räulgllelsförklaring. ~ Hon är en av mina hjältar! PRIO Samhälle 7: Innehält Dina rättigheter 2 RäUlglleler oell skyldiglleler 47 Dagens samlläue 7 FN:s räulgllelsförklaring 50 SamlläUels uppbyggnad 10 ~ "Hon är en av mina hjältar!" 53 SamlläUskunskap

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Detta vill Vänsterpartiet

Detta vill Vänsterpartiet Valplattform 2018 på lättläst svenska Detta vill Vänsterpartiet (Lättläst) 2 Innehåll 4 4 5 6 7 8 8 9 10 10 11 12 12 12 13 14 Alla ska ha det bra i Sverige Folket ska bestämma Skattesystemet Jämställdhet

Läs mer

Drogvaneundersökning vt 2012

Drogvaneundersökning vt 2012 Drogvaneundersökning vt 2012 DVE Åre 2012 Årskurs grupp Översikt Totalt antal svar 172 Filter Vilken klass går du i? är lika med Årskurs 2 på gymnasiet Resulterande svar 99 Gruppera efter fråga nej Är

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

Vi gör Sverige tryggare

Vi gör Sverige tryggare Vi gör Sverige tryggare Stoppa den fria rörligheten för kriminella, illegala vapen och narkotika Moderaterna ska göra Sverige tryggare. Det kräver att den fria rörligheten stoppas för kriminella, illegala

Läs mer

Drogvaneundersökning februari 2010 Åk 9. Urval: alla

Drogvaneundersökning februari 2010 Åk 9. Urval: alla Drogvaneundersökning februari 2010 Åk 9 Urval: alla Är du pojke eller flicka? A. Pojke 43 51,2 B. Flicka 41 48,8 Total 84 100 100% (84/84) Ålder? A. 13 år 0 0 B. 14 år 1 1,2 C. 15 år 45 55,6 D. 16 år 35

Läs mer

Sammanställning av drogvaneenkät för gymnasiet

Sammanställning av drogvaneenkät för gymnasiet Sammanställning av drogvaneenkät för gymnasiet Härjedalens kommun läsåret 2017/2018 Sammanställt av Cecilia Hallgren 2018-08-08 INNEHÅLLSFÖRTECKING... 1 1. Inledning... 2 2. Tobaksvanor... 3 4. Alkoholvanor...

Läs mer

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Hållbar utveckling Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Tekla Mattsson.9c Gunnesboskolan 2010-05- 21 Innehållsförteckning: Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte/ frågeställning...4 Metod...4 Hypotes...4

Läs mer

Cannabis. fakta & missuppfattningar. 14 april 2011 Pelle Olsson www.pelleolsson.se

Cannabis. fakta & missuppfattningar. 14 april 2011 Pelle Olsson www.pelleolsson.se Cannabis fakta & missuppfattningar Linköping 14 april 2011 Pelle Olsson www.pelleolsson.se Cannabis sativa Hasch Marijuana THC Viktiga källork World Drug Report unodc.org ECNN emcdda.europa.eu Skador av

Läs mer

Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun. Resultat Drogvaneundersökning i år 2, Tyresö kommun 2016

Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun. Resultat Drogvaneundersökning i år 2, Tyresö kommun 2016 Drogvaneundersökning bland elever i år 2 på Tyresö gymnasium Tyresö kommun Resultat 2004-2016 Drogvaneundersökning i år 2, Tyresö kommun 2016 Svarsfrekvens: 2004: 83 % (354 svar) 2011: 78% (248 svar) 2005:

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ Kapitlet OM DÖDEN i BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN av Bô Yin Râ Mer information om boken finns på: http://www.boyinra-stiftelsen.se Om döden Vi står här framför den dunkla port som människorna måste passera

Läs mer