Utskrivningsklar patient - Rutin för informationsöverföring - Hälso- och sjukvård Region Gävleborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utskrivningsklar patient - Rutin för informationsöverföring - Hälso- och sjukvård Region Gävleborg"

Transkript

1 Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(10) Dokument ID: Fastställandedatum: Giltigt t.o.m.: Upprättare: Anna G Eriksson Fastställare: Roger Olof Nilsson Utskrivningsklar patient - Rutin för informationsöverföring - Hälso- och sjukvård Innehåll 1 Syfte och omfattning Allmänt Ansvar och roller Divisionschef Primärvård Medicin-Psykiatri Berörda divisionschefer inom regionen och socialchef/förvaltningschef i respektive kommun Berörd personal inom regionen och kommuner Beskrivning Huvudprinciper Inskrivning När ska vårdplan upprättas? Kallelse till vårdplanering Upprättande vårdplan Utskrivningsmeddelande Betalningsansvar Plan förkommunikation och implementering Dokumentinformation Referenser Syfte och omfattning Syftet med dokumentet kan sammanfattas i följande punkter: Att utgöra ett stöd för vårdprocessen mellan olika vårdaktörer. Att säkra den enskildes rätt till trygghet, delaktighet och inflytande när vård, omsorg och stöd planeras och genomförs. Att fördela ansvaret/insatserna av patientens vårdbehov, mellan enheterna, samt att reglera betalningsansvaret mellan kommunerna och regionen. Att skapa incitament för att landsting och kommun samordnar sig och utifrån den enskildes behov av vård och stöd genomför en samordnad planering. Rutinen omfattar samtliga vårdverksamheter inom regionen, vårdverksamheter med avtal och samtliga kommuner.

2 Rutin 2(10) 2 Allmänt Den 1 juli 2003 skedde ändringar i Lagen om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård (SFS 2003:193). Bakgrunden till lagändringen var brister i information och samordning samt brister i överförandet av medicinskt ansvar. Inriktningen i den nya lagen är att utöka landstingens och kommunernas befogenheter att utforma arbetet utifrån de lokala förutsättningarna för att gemensamt kunna fullgöra uppgifter inom vård- och omsorgsområdet. För att ett kommunalt betalningsansvar ska föreligga krävs att behandlande läkare bedömer att patienten är medicinskt utskrivningsklar från den slutna vården samt att en samordnad planering skett där en upprättad justerad vårdplan framtagits mellan slutenvården och berörda mottagande vårdgivare för patientens fortsatta vård och omsorg. Betalningsansvarslagen ska användas som stöd när parterna inte kommit överens om annat. Tillägg till lagen om kommunernas betalningsansvar kom i form av Socialstyrelsens föreskrift om samverkan vid in- och utskrivning av patienter i slutenvård 2005:27. Det förutsätts i propositionen att patienten skrivs ut från slutenvården så snart han/hon är utskrivningsklar utan att tidpunkten för betalningsansvar inväntas. Resursbrist får inte vara en anledning till att huvudmännen inte tar sin del av ansvar gällande vård, omsorg och stöd för patienten. Ansvaret för hemsjukvården togs över från regionen till kommunerna. Från att ha handlat om tre parter (slutenvård, primärvård och kommun) i samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården så sker nu samverkan med ytterligare en part (kommunal hemsjukvård) Den enskildes integritet och delaktighet samt rätt till självbestämmande ska vara vägledande för parterna. 3 Ansvar och roller 3.1 Divisionschef Primärvård Medicin-Psykiatri Processägare/systemägare IT-stöd. Fastställare av denna rutin. 3.2 Berörda divisionschefer inom regionen och socialchef/förvaltningschef i respektive kommun Ansvarar för att innehållet i denna rutin kommuniceras till berörda chefer och medarbetare.

3 Rutin 3(10) 3.3 Berörd personal inom regionen och kommuner Ansvar för att känna till och tillämpa innehållet i denna rutin 4 Beskrivning I texten nedan citeras lagtext med referens till aktuella paragrafer. 4.1 Huvudprinciper Endast de personer som har behov av slutenvårdens specifika resurser behandlas inom slutenvården. Vårdtiden ska inte förlängas på grund av administrativa rutiner i samband med vårdplaneringen. Ingen av de inblandade parterna ger den enskilde några löften om annan parts insatser. Ingen ifrågasätter läkarens rätt att avgöra när en patient är medicinskt utskrivningsklar. Slutenvårdsläkaren måste förvissa sig om att det medicinska ansvaret övertas av primärvårdsläkare alternativt läkare inom psykiatrisk öppenvård före utskrivning. Detta sker i samband med justering av vårdplan. Slutenvårdsläkaren kan även välja att behålla det medicinska ansvaret efter utskrivning. Samma hantering ska gälla somatisk- och psykiatrisk vård. I särskilda fall kan innehållet i en vårdplan innehålla faktorer som gör att patienten kan överföras till annan vårdform först efter att information/utbildning om patientens tillstånd/behov getts till företrädare inom primärvård/kommun. Det kan även innefatta att t ex personal med viss kompetens behöver anställas, tid för anskaffande av medicintekniska hjälpmedel eller då det medicinska ansvaret behöver förtydligas.

4 Rutin 4(10) 4.2 Inskrivning Inskrivningsmeddelande skickas på patienter som har eller förväntas få behov av insatser från kommun/primärvård efter utskrivning från slutenvården. Inskrivningsmeddelande skickas till den hälsocentral där patienten är listad. Innan inskrivningsmeddelande skickas bör samtycke inhämtas från patienten. OBS! Enligt lag 1990: : Sekretess hindrar inte att ett landsting till en kommun lämnar uppgift om namn, personnummer och folkbokföringsadress för patienter som avses i 10 a och patienter för vilka kommunen har betalningsansvar. Inskrivningsmeddelandet innebär inte att vårdplaneringen är inledd. Behandlande läkare ska anges för varje patient. Meddelandet i IT-stödet bekräftas av kommun/primärvård enligt överenskommelse. Detta sker i form av kvittering och i omedelbar anslutning till läsning av inkommande dokument vardagar kl samt kl När ska vårdplan upprättas? Insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är frivilliga för den enskilde. En utredning kan därför endast ske i samtycke med den som ärendet berör. Även insatser enligt hälsooch sjukvårdslagen (HSL) bygger på att den enskilde accepterar den vård som erbjuds. Om samtycke till vårdplanering inte ges från patienten kan inte vårdplaneringen genomföras. Behandlande läkare skriver då ut patienten när den bedöms vara medicinskt utskrivningsklar. Under dessa omständigheter inträder inte kommunens betalningsansvar.

5 Rutin 5(10) 4.4 Kallelse till vårdplanering Innan kallelse till vårdplanering skickas ska samtycke inhämtas från patienten eller i förekommande fall från närstående. Vårdplaneringen inleds tidigast följande vardag efter att kallelse skickats till kommun/primärvård/psykiatri, under förutsättning att kallelsen skickats senast kl Vid kallelse till vårdplanering efter kl gäller att vårdplaneringen inte behöver inledas dagen efter utan nästföljande dag. Tidpunkt för kvittens av kallelse till vårdplanering gäller som kvitto på att kommunen mottagit kallelse till vårdplanering. Kallelsen bekräftas av kommun/primärvård. Vid önskemål om ändring av tidpunkt så meddelas detta i IT-stödet. Behandlande läkare har ansvaret för kallelse till vårdplanering. Kallelsen kan enligt särskilda rutiner överlåtas till annan befattningshavare. Kallelsen till vårdplanering ska innehålla uppgifter som gör att kallade parter kan avgöra på vilket sätt de deltar i vårdplaneringen. Formen för den samordnade planeringen kan ske via IT-stödet, via videokonferens, via telefon eller vid ett personligt möte på avdelningen. Det lämpligaste sättet avgörs i det enskilda fallet. I de fall behandlande läkare bedömer att en familjeläkarinsats kan bli aktuell, i anslutning till utskrivning eller under de närmaste veckorna efter utskrivning, ska behandlande läkare kontakta familjeläkare inför den samordnade vårdplaneringen. I annat fall kvarstår det medicinska ansvaret hos behandlande läkare på sjukhuset. Inför vårdplanering som sker på sjukhuset ska patienten informeras om mötet. Om patienten önskar ska närstående informeras. Patienten bör även ha fått information av behandlande läkare om datum för medicinskt utskrivningsklar. I de fall planeringen sker på vårdavdelning inleds och sammanfattas denna av utsedd personal från slutenvården. Mötet ska följa en gemensamt utarbetad rutin och om möjligt utmynna i en justerad vårdplan.

6 Rutin 6(10) 4.5 Upprättande vårdplan En formell och dokumenterad vårdplanering är en förutsättning för att säkerställa en fortsatt god och säker vård för patienter som behöver insatser från kommun/primärvård/psykiatrisk öppenvård efter utskrivning från slutenvården. Av vårdplanen ska tydligt och klart framgå vilka sjukvårdsinsatser som patienten behöver och vilken sjukvårdsnivå som de ska utföras på. Egenvårdsinsatser ska bedömas och planeras enligt rutin. Innan bedömning av egenvårdsansvar skett ansvarar primärvården eller hemsjukvården för insatser. Av vårdplanen ska även framgå patientens behov av sociala insatser. Formellt beslut fattas efter utredning av biståndshandläggare i kommunen. Av vårdplanen ska framgå vem som efter utskrivning från slutenvården är ansvarig läkare för patienten, vilken vård och behandling som erfordras och formerna för dem. I vårdplanen ska målsättningen med insatserna framgå samt hur och när dessa ska följas upp. Justering av vårdplan ska ske utan dröjsmål. Förutsätter att medicinskt utskrivningsklardatum är bestämt vid vårdplaneringstillfället. Med begreppet justering menas här att berörda parter är överens om planeringen och en bekräftelse på att vårdplanen därmed är fastställd. I komplicerade fall kan justering av vårdplanen ske i efterhand enligt överenskommelse vid vårdplaneringsmötet. Detta gäller även då medicinskt utskrivningsklardatum inte är bestämt vid vårdplaneringstillfället. Om förändringar i status skett dvs. förutsättningarna ändras ska detta dokumenteras i vårdplanen och primärvård/kommun ska göras uppmärksam på detta genom ett meddelande. Om förutsättningarna ändrats så mycket att vårdplanen måste göras om skickas ny kallelse till vårdplanering. Tidigare vårdplan sparas då i historikpost i IT-stödet. Bevakning av justering av vårdplan åligger slutenvården. Namngiven person ska framgå på vårdplanen.

7 Rutin 7(10) 4.6 Utskrivningsmeddelande Utskrivningsmeddelande skickas till berörda parter senast klockan dagen innan beräknad utskrivning. Inför utskrivning av patient ska bekräftelse från mottagare i vårdkedjan inhämtas. Preliminär epikris/utskrivningsmeddelande, vårdplan, aktuell läkemedelslista, omvårdnadsepikris och rehabplan ska medfölja patienten vid utskrivningen. 4.7 Betalningsansvar Som huvudregel gäller att patienten skrivs ut och överförs från sluten vård så snart han/hon är utskrivningsklar, utan att tidpunkten för betalningsansvar inväntas. Att betalningsansvar inträder, inom somatisk vård, tidigast fem vardagar (lördagar, söndagar och helgdagar oräknade) efter det att kallelsen till vårdplanering skickats innebär: a) Om kallelse till vårdplanering sänts före kl inträder betalningsansvaret fr.o.m. den sjätte dagen efter kallelsen (ex Kallelse sänds en måndag före kl på grund av mellanliggande lördag-söndag inträder betalningsansvar från tisdag följande vecka). b) Om kallelse till vårdplanering sänts efter kl räknas nästföljande dag som sändningsdag. c) För psykiatrisk vård gäller motsvarande regler, men betalningsansvaret inträder först efter 30 dagar.

8 Rutin 8(10) Om patienten lämnar sjukhuset den dag betalningsansvar inträder debiteras den dagen. Om det beror på kommunen att en vårdplan inte blir upprättad (justerad), inträder ändå kommunens betalningsansvar oavsett skälet till att kommunen inte medverkat i upprättandet av vårdplanen. Exempel på sådana situationer kan vara att kommunen inte anser sig ha tid att delta i vårdplanering eller att ansvarig handläggare är frånvarande. Om det beror på regionen att de insatser som regionen ansvarar för enligt vårdplanen inte kan utföras blir däremot kommunen inte betalningsansvarig. Betalningsansvaret kvarligger då i regionen.

9 Rutin 9(10) 5 Plan förkommunikation och implementering Denna rutin kommer att göras känd och tillämpad inom berörda verksamheter genom respektive chefsled. Vidare kommer regelbundna gemensamma utbildningsaktiviteter att genomföras med medarbetare. 6 Dokumentinformation Denna rutin har reviderats inom ramen för Lifecare processråd som är en gemensamt sammansatt arbetsgrupp från kommunerna och regionen i Gävleborgs län. Arbetsgruppen består av: Elisabet Jonsson, Arbetsterapeut Gävle kommun Ingela Sjösten, Älvkarleby kommun Britta Gustavsson Älvkarleby kommun Helena Bergman, Systemförvaltare Gävle kommun Jenny Ögren, Biståndshandläggare Sandvikens kommun Britt-Marie Blom-Lindström, Medicinskt ansvarig sjuksköterska och stabschef Bollnäs Kommun Katarina Stistrup, Biståndschef Gävle kommun Sigrid Knardal-Persson, Distriktsköterska Division Primärvård Medicin Psykiatri (Ljusdal) Mårten Berglund, Vårdutvecklare Division Primärvård Medicin Psykiatri Kaisa Nilsson, Enhetschef Ovanåkers kommun Linda Regnander, Sjuksköterska Aleris Bollnäs sjukhus Maud Sjölund, Vårdkoordinator Division Primärvård-Medicin/Psykiatri (Hudiksvall) Carina Hedman, Vårdplanerare Division Operation (Gävle) Anna Eriksson, Verksamhetsutvecklare, Ulrika Ågren, Vårdplanerare Division Primärvård Medicin Psykiatri (Gävle) Ann-Katrin Troeng, Objektförvaltare

10 Rutin 10(10) 7 Referenser Dokumentnamn Lag om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård SFS 1990:1404 Hälso- och Sjukvårdslagen HSL 1982:763och-sjukvardslag- 1982_sfs / Föreskrifter "Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård SOSFS 2005:27" Socialtjänstlagen SoL 2001:453 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1993:387 Patientdatalag 2008:355 Patientsäkerhetslagen 2010:659 Offentlighets- och sekretesslagen 2009:400 Plats Socialstyrelsen.se

Riktlinje för samverkan vid in- och utskrivning av patienter i slutenvård samt betalningsansvar för utskrivningsklara patienter

Riktlinje för samverkan vid in- och utskrivning av patienter i slutenvård samt betalningsansvar för utskrivningsklara patienter Riktlinje för samverkan vid in- och utskrivning av i slutenvård samt betalningsansvar för utskrivningsklara Samverkan mellan Värmlands kommuner och Landstinget i Värmland. (2015 06 01 2017 05 31) - Dokumenttyp

Läs mer

Överenskommelse om samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård samt betalningsansvar för utskrivningsklara patienter

Överenskommelse om samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård samt betalningsansvar för utskrivningsklara patienter 2003-03-27 rev 2006-03-22 Överenskommelse om samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård samt betalningsansvar för utskrivningsklara patienter Inledning Ändringar i Lag (1990:1404) om

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

ÖVERENSKOMNA RUTINER AVSEENDE BETALNINGSANSVARSLAGEN OCH SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING I SLUTEN VÅRD

ÖVERENSKOMNA RUTINER AVSEENDE BETALNINGSANSVARSLAGEN OCH SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING I SLUTEN VÅRD ÖVERENSKOMNA RUTINER AVSEENDE BETALNINGSANSVARSLAGEN OCH SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING I SLUTEN VÅRD Utarbetade av landstinget i Kalmar län och länets kommuner i samverkan Reviderade av Mall-gruppen

Läs mer

Definition av vissa begrepp utifrån lagen (2002/03:20) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård.

Definition av vissa begrepp utifrån lagen (2002/03:20) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård. Äldreenheten Definition av vissa begrepp utifrån lagen (2002/03:20) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård. Inskrivningsmeddelande 10 a När en patient skrivs in i landstingets slutna

Läs mer

Samarbetsformer gällande samordnad vårdplanering mellan Jämtlans läns landsting och kommunerna i Jämtlands län.

Samarbetsformer gällande samordnad vårdplanering mellan Jämtlans läns landsting och kommunerna i Jämtlands län. Kommunförbundet Jämtlands län Ersätter dokument, Vårdplaneringsrutiner mellan Jämtlands läns landsting och kommunerna i Jämtland/Härjedalen Fastställd av, Karin Strandberg Nöjd, landstingsdirektör och

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

Riktlinje för samordnad vårdplanering vid in- och utskrivning från sjukhus inom Region Halland med stöd av Meddix

Riktlinje för samordnad vårdplanering vid in- och utskrivning från sjukhus inom Region Halland med stöd av Meddix Riktlinje för samordnad vårdplanering vid in- och utskrivning från sjukhus inom Region Halland med stöd av Meddix Denna riktlinje är gemensamt framtagen av representanter från Region Halland och kommunerna

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Samordnad vårdplanering (SVPL) Dokumentansvarig Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

Hälso- och sjukvården Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner

Hälso- och sjukvården Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner MANUAL 1(7) Samordnad vårdplanering på Gotland rutiner Samverkan vid in och utskrivning av patienter i slutenvård. (SOSFS 2005:27 ) 1) Signal till socialtjänsten vid inläggning. Vid inskrivning av samtliga

Läs mer

Överenskommelse om samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård samt betalningsansvar för utskrivningsklara patienter

Överenskommelse om samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård samt betalningsansvar för utskrivningsklara patienter Rubrik specificerande dokument RIKTLINJER Omfattar område/verksamhet/enhet Hälso- och sjukvård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Arbetsgrupp

Läs mer

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Bilaga 2 Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Detta dokument är en bilaga till regionala Överenskommelsen

Läs mer

Rutin för Samordnad vårdplanering i verktyget Mina Planer (fd. SVPL-IT)

Rutin för Samordnad vårdplanering i verktyget Mina Planer (fd. SVPL-IT) Ansvarig Verksamhetsområdes chef Hälsa och omsorg Enhetschef IFO Dokumentnamn Rutin för Samordnad vårdplanering (SVPL-IT) Mina vårdplaner Upprättad av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Vårdplanerare hälsa

Läs mer

Var? SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX

Var? SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus med stöd av MEDDIX Beslutad på strategisk nivå 2012-03-02 Ersätter tidigare dokument

Läs mer

Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612)

Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612) Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser om 1. Samverkan vid planering för dem med behov av insatser

Läs mer

Samordnad Vårdplanering

Samordnad Vårdplanering Samordnad Vårdplanering Rutiner vid Samordnad vårdplanering i samverkan mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne Gäller från 2007-03-01, anpassad 2011-01-28 Rutiner SVPL 2011 1 (16) Innehållsförteckning

Läs mer

SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING AV PATIENTER I SLUTENVÅRDEN I SÖRMLAND Informationsöverföring och upprättande av samordnad plan

SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING AV PATIENTER I SLUTENVÅRDEN I SÖRMLAND Informationsöverföring och upprättande av samordnad plan RIKTLINJER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING AV PATIENTER I SLUTENVÅRDEN I SÖRMLAND Informationsöverföring och upprättande av samordnad plan Enligt SOSFS 2005:27 Riktlinjerna avser en process som syftar

Läs mer

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Slutenvården planerar i samråd med patienten den slutenvård som ska ges, samt informerar fortlöpande kommun och öppenvård om hur planen och den enskildes status

Läs mer

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet En förändrad planeringsprocess inskrivningsmeddelandet

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård samt hantering i Lifecare samordnad planering vid utskrivning(spu) - Länsgemensam rutin

Samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård samt hantering i Lifecare samordnad planering vid utskrivning(spu) - Länsgemensam rutin Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(12) Dokument ID: 09-295928 Fastställandedatum: 2018-03-05 Giltigt t.o.m.: 2019-03-05 Upprättare: Anna G Eriksson Fastställare: Göran Angergård Samverkan vid utskrivning

Läs mer

1. SAMORDNAD VÅRDPLANERING SVPL-IT påverkar inte regelverket för Samordnad Vårdplanering

1. SAMORDNAD VÅRDPLANERING SVPL-IT påverkar inte regelverket för Samordnad Vårdplanering 1. SAMORDNAD VÅRDPLANERING SVPL-IT påverkar inte regelverket för Samordnad Vårdplanering 2. SVPL-IT Inloggning Öppna och logga in på din dator som vanligt. Stoppa in ditt SITHS - kort i kortläsaren Gå

Läs mer

SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter. Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter. Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

SAMORDNAD PLANERING. Rutiner för samverkan mellan kommunerna och landstinget i Dalarna vid in och utskrivning av patienter i slutenvård.

SAMORDNAD PLANERING. Rutiner för samverkan mellan kommunerna och landstinget i Dalarna vid in och utskrivning av patienter i slutenvård. Sida 1(14) Handläggare Mona-Lisa Lundqvist 023-77 70 97 mona-lisa.lundqvist@regiondalarna.se Datum Reviderat 2013-05-21 SAMORDNAD PLANERING Rutiner för samverkan mellan kommunerna och landstinget i Dalarna

Läs mer

Riktlinje för samordnad vårdplanering inom LGS-området Beslutad av ledningsgruppen för samverkan, LGS

Riktlinje för samordnad vårdplanering inom LGS-området Beslutad av ledningsgruppen för samverkan, LGS Riktlinje för samordnad vårdplanering inom LGS-området 2011 Beslutad av ledningsgruppen för samverkan, LGS 2011-03-21 Gäller from1april 2011 2 2011-07-07 A. Allmänt 1. Inkomna meddelanden (Inkorgen) ska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård; SFS 2017:612 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Ny lag om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Prop.2016/17:106 Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 för den somatiska vården och 1 januari 2019 för den psykiatriska

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20) Remissvar 2015-06-23 Dnr 10.1-9035/2015 1(12) Avdelningen för regler och behörighet Anders Kring lars-anders.kring@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Svensk författningssamling (SFS)

Svensk författningssamling (SFS) Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 290 kommuner 21 landsting/regioner Överenskommelser om utskrivningsprocessen Ökad tillit och förtroende Bättre samverkan och samordning Gemensamt

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Mål Genom ett tillitsfullt samarbete med den enskildes bästa i fokus bedriva en god och effektiv

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

PSYKIATRISK ÖPPENVÅRD

PSYKIATRISK ÖPPENVÅRD Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: Öppenvården och/eller Kommunen Öppenvården svarar inom 24 timmar på vardagar

Läs mer

Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehåll 1. Överenskommelsens parter... 3 2. Gemensam

Läs mer

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN SIP OCH LUSEN SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Både i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen står att läsa att en samordnad individuell plan ska tas fram när någon är i behov av insatser från både

Läs mer

Rutin för Samordnad vårdplanering i verktyget Mina Planer (fd. SVPL-IT)

Rutin för Samordnad vårdplanering i verktyget Mina Planer (fd. SVPL-IT) Ansvarig Anna-Lisa Simonsson verksamhetschef Dokumentnamn Rutin för Samordnad vårdplanering (SVPL-IT) Mina vårdplaner Upprättad av Gunilla Marcusson och Liselott Trinse Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9

Läs mer

Lag (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård

Lag (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård SVENSKA Bilaga 1 KOMMUNFÖRBUNDET 2003-06-30 Lag (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård 1 En kommun skall betala ersättning till ett landsting för kostnader för hälsooch

Läs mer

Samordnad va rdplanering - rutin

Samordnad va rdplanering - rutin 1 Samordnad va rdplanering - rutin Trygghet och delaktighet Processen för samordnad vårdplanering gäller för personer i alla åldrar, som efter utskrivning från den slutna vården har behov av insatser från

Läs mer

Överenskommelse mellan landsting och kommun inom Hässelby- Vällingby stadsdel

Överenskommelse mellan landsting och kommun inom Hässelby- Vällingby stadsdel HÄSSELBY- VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING 12 februari 2009 Överenskommelse mellan landsting och kommun inom Hässelby- Vällingby stadsdel Rutiner för samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten

Läs mer

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten vård syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för individer

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård start 2018-01-01 respektive 2018-01-02 1 Agenda Uppdraget och arbetsgruppen Lagens innehåll Processteg Olika processer Skillnader

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 2 Reviderad: 2018-06-01 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-06-18-2018-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

Samordnad Individuell Plan samt hantering i Lifecare SIP - Hälso- och sjukvård Region Gävleborg

Samordnad Individuell Plan samt hantering i Lifecare SIP - Hälso- och sjukvård Region Gävleborg Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(10) Dokument ID: 09-41567 Fastställandedatum: 2018-02-22 Giltigt t.o.m.: 2019-02-22 Upprättare: Ingrid K Åsberg Fastställare: Göran Angergård Samordnad Individuell Plan

Läs mer

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Alla dessa planerbegreppsförklaring SIKTA- Skånes missbruks- och Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Vård och omsorgsplaner Vård och omsorgsplanering Kan resultera i Vård och omsorgsplan Dokumenteras

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss? Samverkan från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss? Projekt Trygg och effektiv /A-MT Från och med 1 januari 2018 träder lagen Lag (2017:612) om samverkan från sluten hälso-

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

SAMORDNAD VÅRDPLANERING SKARABORG

SAMORDNAD VÅRDPLANERING SKARABORG RUTINER FÖR SAMORDNAD VÅRDPLANERING SKARABORG mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal vård och omsorg från januari 2007 Innehållsförteckning sid Allmänt 3 Omvårdnadsmeddelande vårdbegäran och 5 meddelande

Läs mer

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Särskilt boende Senast reviderad 2008-06-25 Syfte och ansvar Syftet med en samordnad vårdplanering är att den enskilde tillsammans med alla berörda enheter skall

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen samverkan vid från sluten hälso- och sjukvård sprocess enligt regeringens proposition utgiven 2017-02-21 Version 3.0 Datum 2017-03-22 Framtaget av: Ida Wernered Ny betalningsansvarslag

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Håbo kommun Region Uppsala: Primärvården i Håbo, Psykiatrimottagningen i Håbo och Enköpings lasarett Fastställt av: Tjänstemannastyrgruppen för närvårdsamverkan Datum:

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Regional tillämpning Samordnad vårdplanering - SVPL gemensam rutin i Västra Götaland samt IT stödet KLARA SVPL

Regional tillämpning Samordnad vårdplanering - SVPL gemensam rutin i Västra Götaland samt IT stödet KLARA SVPL Regional tillämpning Samordnad vårdplanering - SVPL gemensam rutin i Västra Götaland samt IT stödet KLARA SVPL Uppdragsgivare: Regional SAMSA Version: version 3.0 baserad på Gemensam Rutin i Västra Götaland

Läs mer

Giltig från Reviderad: Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd

Giltig från Reviderad: Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Innehållsförteckning Inledning... 1 Målgrupp... 1 Undantag för personer som skrivs ut från sluten psykiatrisk tvångsvård...

Läs mer

FAQ Samverkan vid utskrivning

FAQ Samverkan vid utskrivning 1 FAQ Samverkan vid utskrivning 2017-12-22 Generella frågor Behövs en säker uppkoppling för Skype? Skype for business räknas som säker uppkoppling Gäller tilläggsrutinerna framöver? Tilläggsrutiner som

Läs mer

13:40 Processen för Trygg och effektiv utskrivning, SIP och IT-stödet Lifecare

13:40 Processen för Trygg och effektiv utskrivning, SIP och IT-stödet Lifecare Utbildningar november/december/ 2017 Program 13:30 Inledning 13:40 Processen för Trygg och effektiv utskrivning, SIP och IT-stödet Lifecare 14:30 Fika 14:45 Fortsättning utskrivningsprocessen. Processen

Läs mer

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 2013-04-02 Hemsjukvård 2015 delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient Gunnel Rohlin Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 HEMSJUKVÅRD 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BESLUT OM HEMSJUKVÅRD...

Läs mer

UTBILDNING Lag Överenskommelse Lifecare Samordnad planering (SP), inkl. öppenvårdsdel (SIP)

UTBILDNING Lag Överenskommelse Lifecare Samordnad planering (SP), inkl. öppenvårdsdel (SIP) UTBILDNING Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Gävleborg Lifecare Samordnad planering

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Agenda Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, lagändring 1/1-18. Kristina Jungmar, Chef för avdelningen för myndighetsutövning berättar

Läs mer

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (10)

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (10) Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS 2017-03-03 1.0 1 (10) Link Slutenvård psykiatri Samordnad vårdplanering i Cosmic Link är det verktyg som ger möjlighet för slutenvård, primärvård, här ersatt med psykiatrisk

Läs mer

Avdelningen för juridik. Handikappomsorg Juridik Äldreomsorg Hälso- och sjukvård Kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård

Avdelningen för juridik. Handikappomsorg Juridik Äldreomsorg Hälso- och sjukvård Kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN Ändra ej på fältnamnen! Cirkulärnr: 12:2 Diarienr: 12/0254 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2012-01-11 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Handikappomsorg

Läs mer

Diarienummer Rutin för Samordnad vårdplanering (SVPL-IT) Mina Planer

Diarienummer Rutin för Samordnad vårdplanering (SVPL-IT) Mina Planer Ansvarig Jakob Thorsteinsson verksamhetschef Dokumentnamn Rutin för Samordnad vårdplanering (SVPL-IT) Mina vårdplaner Upprättad av Gunilla Marcusson och Anna- Lisa Simonsson Ledningssystem Enligt SOSFS

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20

Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Blekingesjukhuset Ögonkliniken 1 Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Blekingesjukhuset Ögonkliniken 2 Bakgrund Huvudproblemet har definierats som att patienter som behöver fortsatt

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En samordnad individuell plan vid utskrivning. Version 1.0 Datum 2017-04-01 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor

Läs mer

Samordnad vårdplanering - SVPL

Samordnad vårdplanering - SVPL Samordnad vårdplanering - SVPL Regional tillämpning av Gemensam rutin för samordnad vårdplanering samt IT stödet KLARA SVPL Uppdragsgivare: Regional SAMSA Version: version 1.0, baserad på Gemensam Rutin

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 290 kommuner 21 landsting/regioner Överenskommelser om utskrivningsprocessen Ökad tillit och förtroende Bättre samverkan och samordning Gemensamt

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process... 11 Röd process... 14 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård.

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om samverkan

Läs mer

Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson

Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson Monica Rask- Carlsson, MAS 2011-04-11 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbetet 2011-04-11 Övergripande rutin

Läs mer

Författare Avd Telefon Datum Version Sid

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Link -Samordnad vårdplanering i Cosmic 1 (10) Link och Ärendeöversikten Link Ärendeöversikten finns i menyraden i Cosmic. Här visas alla aktuella vårdplaneringsärenden på enheten. Rutiner för att bevaka

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning Trygg och effektiv utskrivning Regeringen föreslår en ny lag Samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård Version: 1.0 Datum: 2017-02-11 Framtaget av: Ida Wernered Ny lag på gång Samverkan vid

Läs mer

Fastställd av: Chefsforum Kontaktperson: Ewa Göransson Region Västmanland Gäller fr.o.m: Diarienummer: PPHV170075

Fastställd av: Chefsforum Kontaktperson: Ewa Göransson Region Västmanland Gäller fr.o.m: Diarienummer: PPHV170075 Samordnad individuell plan - samverkansdokument Region Västmanland och kommunerna i Västmanlands län avseende samarbete och gemensam individuell planering mellan regionens hälso- och sjukvård och kommunernas

Läs mer

Region Norrbotten, Norrbotten Kommuner Luleå kommun, Haparanda kommun Luleå Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7

Region Norrbotten, Norrbotten Kommuner Luleå kommun, Haparanda kommun Luleå Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7 Rutin Pilot 25 april 9 juni 2017 INNEHÅLL Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7 Sök patient... 7 Samtycke... 7 Inskrivningsmeddelande... 7 Underlag (vänster meny under SPU i Lifecare)... 7 ADL (vänster

Läs mer

1. Överenskommelsens parter

1. Överenskommelsens parter 2(13) Innehåll Innehåll... 2 1. Överenskommelsens parter... 3 2. Inledning... 4 3. Huvudprincip för samverkan... 4 4. Syfte... 5 5. Mål... 5 6. Definitioner... 5 7. Parternas ansvar... 7 8. Kommunens ansvar...

Läs mer

Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: och/eller

Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: och/eller Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: Öppenvården och/eller Kommunen Öppenvården svarar inom 24 timmar på vardagar

Läs mer

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017

Superkontaktombudsträff. 10 oktober 2017 Superkontaktombudsträff 10 oktober 2017 Agenda Förmiddag Aktuell SAMSA information Informationsvägar Trygg och säker utskrivning från slutenvården Patientfall Lunch Kl. 11.30 12.30 Eftermiddag Fortsättning

Läs mer

Samverkansmöte 27/9. Agenda

Samverkansmöte 27/9. Agenda Agenda Samverkansmöte 27/9 Nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård from 1/1-18. Kristina Jungmar, chef avdelningen för myndighetsutövning Information från Maria Kittel, verksamhetschef

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Utbildningsmaterial breddinförande Norrbotten 2018

Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Utbildningsmaterial breddinförande Norrbotten 2018 Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Utbildningsmaterial breddinförande Norrbotten 2018 www.norrbotten.se/minplan Syfte/mål Uppnå bättre följsamhet i processerna Implementering av nya rutiner och

Läs mer

Gemensamma Blekingerutiner för Samordnad Vårdplanering

Gemensamma Blekingerutiner för Samordnad Vårdplanering Gemensamma Blekingerutiner för Samordnad Vårdplanering UVO Gäller från 28 September 2010 Version 1 1(21) För att trygga vårdtagarens rätt till en god och säker vård krävs samverkan mellan Blekingesjukhuset,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering. Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL. Version 3

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering. Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL. Version 3 Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering samt IT-tjänsten SAMSA Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL Version 3 Arbetsgruppen SAMSA med representation för kommun, sjukhus

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

Utskrivningsprocess med information Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Utskrivningsprocess med information Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utskrivningsprocess med information Lagen samverkan från sluten hälso- och sjukvård En indiuell plan. Version 2.0 Datum 2017-05-11 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor Storberg En indiuell plan från sluten

Läs mer

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården;

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården; 1(15) Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården; Lokala riktlinjer för Norrtälje kommun Inskrivning Samordnad vårdplanering Utskrivning Patient skrivs ut Verkställande av beslut Inskrivningsmeddelande

Läs mer

Uppdrag nytt processråd

Uppdrag nytt processråd Uppdrag nytt processråd Processråd för Samverkan vid utskrivning från sluten Hälso-och sjukvård samt Samordnad Individuell Plan (SIP) Länsledning 180608 Anna Eriksson, Ingrid Åsberg Bakgrund Regionen och

Läs mer

Giltig från Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd

Giltig från Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Innehållsförteckning Inledning... 1 Målgrupp... 1 Lagen, överenskommelsen och processen ska främja... 1 Sammanfattning

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun 2015-02-18 Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun Vad är Link? Link är ett verktyg/system för att förenkla den samordnade vårdplaneringen mellan slutenvården, kommunen och primärvården.

Läs mer