Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2013 för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2013 för Hälso- och sjukvårdsnämnden"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tommy Sandegran TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden , P 7 1 (7) HSN Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2013 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Ärendebeskrivning Landstingsrevisorerna har översänt årsrapport 2013 till Hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande. Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Landstingsrevisorernas årsrapport 2013 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att att till Landstingsrevisorerna överlämna förvaltningens förslag till yttrande omedelbart justera beslutet. Förvaltningens motivering till förslaget Landstingsrevisorerna har i årsrapporten 2013 framfört åtta rekommendationer till HSN. Nedan redovisas svar på rekommendationerna. Revisorernas synpunkter är markerade med kursiv stil. Rekommendationer från årsrapporten 2013 Förvaltningen bör införa rutiner som säkerställer att en dokumenterad risk- och väsentlighetsanalys upprättas Nämnden bör göras mer delaktig i arbetet med risk- och väsentlighetsanalys än idag. Av den interna kontrollplanen bör enbart prioriterade risker framgå. Rekommendationerna avser arbetet med Intern styrning och kontroll 2013 (ISK 2013) och intern kontrollplan Förvaltningen har identifierat åtta uppföljningsområden för arbetet med Intern styrning och kontroll (ISK):

2 2 (7) Budgetprocess Verksamhetsplan Avtalsprocess Ekonomisk redovisning Leverantörsuppföljning, Analys och utvärdering av hälso- och sjukvården Intern styrning HR-funktion Inom respektive uppföljningsområde har ett antal delmoment identifierats. Delmomenten har diskuterats i styrgrupp och moment avgränsades i den interna kontrollplanen som mer viktiga att följa upp än andra och benämns kontrollmoment i den interna kontrollplanen. Förslaget till intern kontrollplan behandlades i förvaltningsledningen varefter beslut fattades av Hälso- och sjukvårdsnämnden. Under 2013 sattes ökat fokus på arbetet med risk- och väsentlighetanalyser men avser då Intern styrning och kontroll 2014 (ISK 2014) och intern kontrollplan Den interna kontrollplanen 2014 har tagits fram utifrån en bruttolista och genomförda risk- och väsentlighetsanalyser inom ett antal uppföljningsområden. Förvaltningen har numera ett verktyg, en så kallad riskmodul, för att genomföra risk- och väsentlighetsanalyser. Vad som efterfrågas i landstingsrevisorernas rekommendationer är en bruttolista på risker som diskuterats på ledningsnivå och i nämnden. Detta ingår som ett utvecklingsarbete kopplat till den arbetsgrupp inom landstinget som arbetar med frågan. Arbetsgruppen med representant från Trafikförvaltningen, Landstingsstyrelsens förvaltning och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar med att ta fram riktlinjer för ett med enhetligt och systematiskt arbete med både Intern styrning och kontroll (ISK) och tillämpningsanvisningar för riskanalys inom ISK. Materialet beräknas bli klart under Nämnden bör utöka informationen som patienten förväntas använda som underlag för val av husläkare både till form och innehåll så att den i högre grad än idag möter kraven i lag (2006:962) om valfrihetssystem kap 9 1 samt möjliggör för patienter att välja vårdgivare utifrån dennes behov. Förvaltningen instämmer i revisorernas ställningstagande att den information som i dag ges till länsinvånarna inför valet av husläkarmottagning och husläkare behöver utvecklas. Flertalet av de indikatorer som i dag redovisas på 1177 Vårdguiden bygger på resultat från den nationella patientenkäten. Enligt förvaltningens bedömning är dessa

3 3 (7) indikatorer i sig relevant information som grund för val av husläkarmottagning. Emellertid är det precis som framhålls i årsrapporten svårt att mot bakgrund av det stora bortfallet uttala sig om den patientupplevda kvaliteten på respektive husläkarmottagning. Det finns därför anledning att överväga om resultatet ska redovisas på mottagningsnivå och i vart fall måste osäkerheten i underlaget kommenteras. I övrigt instämmer förvaltningen i stort i revisorernas specifika synpunkter angående vilka indikatorer som bör ingå i underlaget för val av husläkarmottagning och läkare. Under det kommande arbetet med att utveckla indikatorerna kommer förvaltningen att inledningsvis pröva om någon av de indikatorer som har etablerats under de uppföljningarna som genomförts av länets husläkarmottagningar sedan vårdvalets införande kan ingå som del i underlaget. Det är också att viktigt att utveckla säkra mätmetoder inom områden som ska redovisas publikt och bedöms vara av vikt inför valet av husläkarmottagning. Ett exempel på sådant område är väntetid för läkarbesök, där nuvarande mätmetod bedöms som osäker och bör ersättas med en automatiserad väntetidsmätning. Under hösten planeras en pilot vid några husläkarmottagningar för att pröva denna automatiserade metod. Ytterligare ett område som bedöms vara av stor betydelse är kontinuitet, där förvaltningen ser behov av att pröva om det är möjligt att utveckla inrapporteringssystemen för att mäta i vilken utsträckning som patienter får träffa samma läkare vid upprepade besök. I årsrapporten framhåller revisorerna betydelsen av att i större utsträckning ge länsinvånarna information av strukturell karaktär såsom information om mottagningens bemanning, tjänster, kompetens med mera. Förvaltningen instämmer i bedömningen att information av denna karaktär kan vara av stort värde inför val av husläkarmottagning. Som del i detta arbete ser förvaltningen behov av en större enhetlighet i den information som ges i de så kallade kontaktkorten som finns för respektive husläkarmottagning på 1177 Vårdguiden. Myndigheten för Vårdanalys har utarbetat en rapport Vad vill patienten veta för att välja?. Som en del i fortsatta arbetet kommer förvaltningen att pröva möjligheterna att införa den information som i nämnda rapport bedöms som värdefull inför val av husläkarmottagning. Förvaltningen kommer också att delta i det arbete som leds av SKL och som syftar till att utarbeta en nationell basmodell för information om vårdval.

4 4 (7) Nämnden bör, när man ansvarar för stora och komplexa projekt som ligger utanför nämndens kärnkompetens, redan i ett initialt planeringsskede säkerställa dels sakkompetens som tillvaratar landstingets intressen, dels styrning och kostnadskontroll i upphandling av konsulter. Landstingsrevisorerna pekar på två aktiviteter, säkerställa sakkompetens samt styrning och kostnadskontroll, som det är angeläget att säkerställa i planeringsstadiet i stora och komplexa projekt som ligger utanför nämndens kärnkompetens. Rekommendationen är värdefull och kommer att beaktas vid kommande projekt. Förvaltningen bör säkerställa att införande av nya och/eller förändrade ersättningsmodeller (i Ersmo) dokumenteras och arkiveras för spårbarhet och god intern kontroll. Det är av stor vikt att kunna eftersöka hur Ersmo vid varje tidpunkt har bearbetat information och beräknat den produkt som sedermera skickas till HEJ för prissättning och utbetalning av ersättning till vårdgivare. Arbetssättet för detta har utvecklats under det senaste året. Genom en systemutveckling av Ersmo ges möjlighet via en inbyggd versionshantering att följa vilka ändringar som gjorts av vem och vid vilken tidpunkt. Rapporteringsanvisningar (R-anv) speglar förfrågningsunderlag (FFU) och den konfiguration som finns i Ersmo. R-anv publiceras på webplatsen Vårdgivarguiden (VGG). Vid de tillfällen R-anv ändras presenteras en ny version med information om vilka ändringar som har utförts sedan senaste revidering. VGG har ingen versionshantering av dokumenten, men ansvariga för konfigureringar av Ersmo har internt ett arbetssätt att arkivera nya versioner av dokumenten. Detta just för att kunna eftersöka hur informationen i givna lägen har varit presenterade. Konfigureringsändringar i Ersmo görs på uppdrag av hälso- och sjukvårdsförvaltningens beställaravdelningar. Så det är även av vikt att ta till vara underlag från beställaren av ändringen. Detta är e- post-konversationer som sparas.

5 5 (7) Landstingsrevisorernas rekommendation stödjer det fortsatta arbetet i frågan. Förvaltningen avser att arbeta med att hitta ytterligare formaliserade arbetssätt kring hur man kan eftersöka de ändringar som görs och på vems uppdrag ändringen görs. Förvaltningen bör se till att formaliserad kontroll införs för användare i kritiska system i syfte att säkerställa att åtkomsten är förenlig med användarens arbetsuppgifter. I revisionens granskning av rutiner för utbetalning av vårdersättning till vårdgivare rekommenderar revisionen att förvaltningen bör säkerställa att en formaliserad kontroll införs för användare i kritiska system. De system som revisionen tar upp är följande: Vårdfaktura, Ersmo och Hej. För Vårdfaktura finns tre olika behörighetsnivåer, för Ersmo finns två och för Hej finns nio. Förvaltningen bedömer att det endast är nivåerna Systemadministratör och Administratör som är kritiska för utbetalningsprocessen. I Hej finns ytterligare en nivå som ger vårdgivare behörighet att uppdatera priser. Ett utvecklingsarbete i Hej är initierat som kommer att ta bort denna behörighet från vårdgivarna under hösten. För att säkerställa att rollerna som Systemadministratör och Administratör är förenlig med användarens arbetsuppgifter kommer förvaltningen att införa en ny årlig rutin i förvaltningsplanen för systemen. Rutinen innebär att alla användare som tilldelats dessa två roller i Vårdfaktura, Ersmo och Hej kommer att granskas utifrån nuvarande arbetsuppgifter. I en kommande federeringslösning kommer ansvaret och administrationen av behörigheter återfinnas hos respektive vårdgivare. Förvaltningen bör förbättra följsamheten till policy och delegationsordning avseende representation, resor, kurs- och konferenskostnader samt stärka kontrollerna av att rutinerna följs. En lathund gällande regelverket för representation samt kurser och konferenser håller på att tas fram av LSF Ekonomi i samarbete med Hälsooch sjukvårdsförvaltningen. Utbildningar planeras genomföras under hösten 2014.

6 6 (7) Förvaltningen bör säkerställa att bokföringsorder där kostnader påförs en ny ansvarskod slutattesteras av ansvarig chef, eller införa annan kontroll som kan säkerställa att posten är korrekt. Förvaltningen delar inte revisorernas uppfattning att bokföringsorder alltid ska slutattesteras av ansvarig chef utan anser att nuvarande rutiner på ett tillräckligt sätt säkerställer att posten är korrekt. Bokföringsorder som är en rättning av en felbokföring av ansvar uppstår mestadels på grund av att en faktura där behörig ansvarig chef har attesterat fakturan men inte uppmärksammat att den är felkonterad. Rutinen för en rättning mellan olika ansvar innebär att berörda controllers från båda ansvaren säkerställer att posten är korrekt och godkänner rättningen. I steg två attesterar LSF Ekonomi. Förvaltningen säkerställer att hanteringen av bokföringsorder är korrekt och säker även genom att LSF Ekonomi slutattesterar och gör kontroller av konteringen på ett sätt som ansvarig chef inte kan göra utan redovisningskunskaper/inte är insatt i. En bokföringsorder genererar inte en utbetalning på samma sätt som en leverantörsfaktura. Nämnden bör upprätta rutiner för bokföring av särskilda statsbidrag som säkerställer att redovisning sker enligt god redovisningssed. Genomgång och rättelse bör ske av statsbidrag avseende tidigare år som finns bokförda som skuld i balansräkningen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har deltagit i ett projekt som SLL Ekonomi och finans inom Landstingsstyrelsens förvaltning ansvarat för som mynnat ut i en samlad bild av förekommande statsbidrag och hur de bokförs inom Stockholms läns landsting. Inom ramen för detta projekt har inventerats vilka statsbidrag som går direkt till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Med utgångspunkt från det nationella redovisningschefsnätverkets rekommendationer för redovisning av statsbidrag görs i samverkan med SLL ekonomi- och finans en avstämning att Hälso- och sjukvårdsförvaltningens hantering av statsbidragen är i linje med dessa rekommendationer. Vad gäller den särskilda rekommendation från Landstingsrevisorerna om genomgång och rättelse avseende tidigare år gällande statsbidrag för rehabiliteringsgarantin pågår en sådan genomgång med avstämning mot de

7 7 (7) villkor som ställts upp för statsbidraget respektive år. I de delar som det visar sig att statsbidraget felaktigt bokförts som skuld kommer rättelse att ske. Även detta sker i samverkan med SLL Ekonomi och finans koncernredovisningsfunktion, då det kan bli aktuellt att göra rättelse mot eget kapital centralt inom Stockholms läns landsting. Catarina Andersson Forsman Hälso- och sjukvårdsdirektör Henrik Gaunitz Avdelningschef

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-03-04 P 9 1 (5) HSN 1312-1443 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013

Läs mer

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-08-28 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-08-15 HSN 1206-0718 Handläggare: Ann Fjellner Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tommy Sandegran TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 6 1 (5) HSN 1304-0474 Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport

Läs mer

Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om God tillgänglighet till vård och omsorg i Stockholm

Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om God tillgänglighet till vård och omsorg i Stockholm Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (4) HSN 2017-0302 Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1420 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2018-1241 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1241 Hälso-

Läs mer

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 5 1 (2) HSN 1402-0216 Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Motion 2017:14 av Lars Harms Ringdahl, Susanne Nordling m.fl.

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Motion 2017:14 av Lars Harms Ringdahl, Susanne Nordling m.fl. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Yvonne Lettermark TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-13 Hälso-och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1201 Yttrande över motion 2017:14 av Lars Harms- Ringdahl,

Läs mer

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 2018-0077 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0077

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten under 2018

Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten under 2018 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-13 1 (6) HSN 2017-1592 Handläggare: Lisa Hagberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-12-19 Inriktning för genomförandet av uppdrag om digitala vårdmöten

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013, Tillgången på vårdplatser Styrningen på landstingsoch sjukhusnivå

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013, Tillgången på vårdplatser Styrningen på landstingsoch sjukhusnivå Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 1312-1331 Handläggare: Anna Nergårdh Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 11 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013,

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 1 (3) HSN 1105-0509 Handläggare: Britt Fälth Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 8 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 2018-1311 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Eva Bohlin 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag

Läs mer

Yttrande över motion 2016:42 av Tove Sander (S) om mobil vårdcentral

Yttrande över motion 2016:42 av Tove Sander (S) om mobil vårdcentral Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Bergman Örberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-03 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0028 Yttrande över motion 2016:42 av Tove Sander (S)

Läs mer

25 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om mobil radiologi HSN

25 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om mobil radiologi HSN 25 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om mobil radiologi HSN 2019-0811 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0811 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-29 Prehospital vård och

Läs mer

23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN

23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN 23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN 2019-1308 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1308 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-10-03 Verksamhetsplanering

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Birger Forsberg Kajsa Westling TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, P 17 1 (3) HSN 1209-1123 Yttrande över motion 2012:15 av

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem för rehabilitering vid långvarig

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem för rehabilitering vid långvarig Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 1211-1348 Handläggare: Anne-Marie Norén Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 3 Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen

Läs mer

Patientnämndsärende gällande att remiss skickas till privat vårdgivare som inte debiterar enligt offentlig taxa

Patientnämndsärende gällande att remiss skickas till privat vårdgivare som inte debiterar enligt offentlig taxa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2016-12-08 1 (2) HSN 2016-4601 Handläggare: Peder Eskesen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 Patientnämndsärende gällande att remiss skickas till privat vårdgivare

Läs mer

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 2016/17: 106) HSN 2018-0687 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-12 1 (5) HSN 1508-0957 Handläggare: Maria Hägerstrand Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-02-20, p [XX] Antagande av leverantör - upphandling av

Läs mer

Yttrande över revisorernas rapport 16/ Landstingets ansvar för tandvården för barn och unga

Yttrande över revisorernas rapport 16/ Landstingets ansvar för tandvården för barn och unga HSN 2009-03-17 p 19 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Maria Hedberg Yttrande över revisorernas rapport 16/2008 - Landstingets ansvar för tandvården för barn och unga Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd för en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning

Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd för en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-24 1 (3) HSN 2016-3546 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-03-21 Rekommendation till landsting och regioner om deltagande

Läs mer

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1333 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-06 SLL Budget Johan Stjernfält 1 (3) Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av Jens Sjöström (S), Susanne

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-06-19 p 19 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Rune Holmsen Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande över förslag till regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker

Yttrande över förslag till regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Anders Nettelbladt 2013-12-11, p 23 Yttrande över förslag till regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade

Läs mer

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 LANDSTINGS- REVISORERNA Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 med sammanfattning av yrkesrevisorernas årsrapporter för nämnder, styrelser och bolag April 2008 RK 200706-48

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

Yttrande över JO-anmälan angående landstingets hantering av begäran om registerutdrag

Yttrande över JO-anmälan angående landstingets hantering av begäran om registerutdrag HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-09-25 p 22 1 (1) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-08-24 HSN 1207-0804 Handläggare: Anne Rundquist Yttrande över JO-anmälan angående landstingets

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-29 1 (4) HSN 0609-1543 Handläggare: Anki Eriksson Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2013-11-19 p 12 Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tore Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, P 28 1 (2) HSN 1512-1407 HSN 1512-1409 Svar på skrivelser från Dag Larsson

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-27 HSN 1308-0918 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Torsten Ibring 2013-09-03, p 20 Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll

Läs mer

Svar på förfrågan från socialdepartementet angående patientmaktsutredningen

Svar på förfrågan från socialdepartementet angående patientmaktsutredningen Förvaltningschef Staffan Blom PaN 2013-03-12 P 8 Dnr A1302-00047-30 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-27 Svar på förfrågan från socialdepartementet angående patientmaktsutredningen Ärendet Patientnämnden har mottagit

Läs mer

Intern kontrollplan 2015 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Intern kontrollplan 2015 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-11-07 1 (2) HSN 1409-1181 Handläggare: Ingela Gundmark Göthe Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-12-09, p 8 Intern kontrollplan 2015 för Hälso- och

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Yttrande över landstingsrevisorernas rapport över löpande granskning 2011 för AB Storstockholms Lokaltrafik

Yttrande över landstingsrevisorernas rapport över löpande granskning 2011 för AB Storstockholms Lokaltrafik 1 (3) Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-01-18 Identitet TN 1201-0015 Handläggare: Niklas Personne 08-686 3646 Yttrande över landstingsrevisorernas rapport över löpande granskning 2011 för AB Storstockholms

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-10 1 (5) HSN 1501-0102 Handläggare: Eva Bohlin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Antagande av leverantör - upphandling av barn- och ungdomspsykiatrisk

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 1 (6) HSN 1508-0955 Handläggare: Moa Isacsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 Antagande av leverantör - upphandling av Transkulturell

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION KULTUR OCH UTBILDNING

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION KULTUR OCH UTBILDNING För kännedom Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Samlad redovisning Kultur- och utbildningsförvaltningen Förvaltningschef

Läs mer

Yttrande över landstingsrevisorernas årsrapport 2015 över kulturnämndens verksamhet

Yttrande över landstingsrevisorernas årsrapport 2015 över kulturnämndens verksamhet Förvaltningschef TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2016-05-09 KN 2016/342 Handläggare: Göran Rosander Yttrande över landstingsrevisorernas årsrapport 2015 över kulturnämndens verksamhet Ärendebeskrivning

Läs mer

Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala läkemedelsinjektioner vid S:t Eriks Ögonsjukhus

Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala läkemedelsinjektioner vid S:t Eriks Ögonsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-15 1 (2) HSN 1506-0814 Handläggare: Piret Kaaman-Lepisk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 12 Särskilt avtal avseende behandling med intravitreala

Läs mer

Yttrande över revisorernas rapport 19/2008 Att mäta säkerheten i vården patientsäkerhet i SLL

Yttrande över revisorernas rapport 19/2008 Att mäta säkerheten i vården patientsäkerhet i SLL HSN 2009-04-28 p 33 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Ann Fjellner Yttrande över revisorernas rapport 19/2008 Att mäta säkerheten i vården patientsäkerhet i SLL Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

Sammanträde med Programberedning vårdval

Sammanträde med Programberedning vårdval 1 (11) Kl. 10:00-11:30 37-44 Sammanträde med Olle Reichenberg (M) Christina Enocson-Mårtensson (S) Plats Skärgårdssalen Närvarande ledamöter Olle Reichenberg (M) (ordförande) Madeleine Sjöhage (C) (vice

Läs mer

13 Yttrande över motion 2018:32 av Tove Sander (S) om behovet av samlad information till barn som diagnostiseras med neuropsykiatriska

13 Yttrande över motion 2018:32 av Tove Sander (S) om behovet av samlad information till barn som diagnostiseras med neuropsykiatriska 13 Yttrande över motion 2018:32 av Tove Sander (S) om behovet av samlad information till barn som diagnostiseras med neuropsykiatriska funktionshinder HSN 2018-1478 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler

Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-10-05 LS 2016-0266 Landstingsstyrelsen Motion 2016:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om inrättandet av äldrevårdcentraler Föredragande

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande hur säkras förlossningskapaciteten i Stockholms läns landsting i år

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande hur säkras förlossningskapaciteten i Stockholms läns landsting i år Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Berg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, P 25 1 (3) HSN 2016-0589 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet med behandling för endometrios

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet med behandling för endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Christina Walldin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (4) HSN 2017-0605 Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Vision för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen: Rätt, säker och mesta vård för insatta resurser

Vision för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen: Rätt, säker och mesta vård för insatta resurser BESLUT HSN 2011-10 - 25 1 (16) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen INTERN KONTROLLPLAN 2011 HSN 1109-0997 Vision för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen: Rätt, säker och mesta vård för insatta resurser Politiska

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 P 12 1 (6) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kim Nordlander Patrik Hansson Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden Ärendebeskrivning I ärendet föreslås

Läs mer

Yttrande angående stiftelsen Alfhild Aquilins och Karl Bensens minne

Yttrande angående stiftelsen Alfhild Aquilins och Karl Bensens minne HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-06-19 p 9 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-05-03 HSN 1204-0509 Handläggare: Tore Johansson Yttrande angående stiftelsen Alfhild Aquilins och

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kristina Laurell Laroussi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-23 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (2) HSN 2017-0031 Yttrande över motion 2016:44 av Maria Kjellsdotter

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2012:14 LS 1103-0490 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:10 av Håkan Jörnehed och Gunilla Bhur (V) om att starta en vårdcentral i Husby med forskningsuppdrag i folkhälsa

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anne-Marie Norén Förslag att införa vårdval för patienter med långvarig smärta och psykisk ohälsa samt införande

Läs mer

36 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet om villkoren inom vårdval specialiserad allergologi HSN

36 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet om villkoren inom vårdval specialiserad allergologi HSN 36 Svar på skrivelse från Vänsterpartiet om villkoren inom vårdval specialiserad allergologi HSN 2018-0690 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0690 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Planeringsenhet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer

Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera (MP) om ny upphandlingsorganisation i SLL

Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera (MP) om ny upphandlingsorganisation i SLL Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Ölund TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-08-29 1 (2) HSN 2016-4867 Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera

Läs mer

Yttrande över motion 2012:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om krav på insyn och offentlighet hos anlitade privata vårdleverantörer

Yttrande över motion 2012:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om krav på insyn och offentlighet hos anlitade privata vårdleverantörer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (4) 2012-12-06 p 15 Handläggare: Peter Ölund Yttrande över motion 2012:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om krav på insyn och offentlighet hos anlitade

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad hudsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad hudsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-09 1 (3) HSN 1105-0476 Handläggare: Camilla Jakobsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 7 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN

23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 2018-1406 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1406 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-02-01

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjerstin Greve-Löberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-06-21, P 21 1 (3) HSN 2016-1047 Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt vård för patienter med reumatiska sjukdomar

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt vård för patienter med reumatiska sjukdomar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Susanna Stål Karlström TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1646 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt

Läs mer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-13 1 (3) HSN 2016-4802 Handläggare: Amalia Vinogradova Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag

Läs mer

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 2018-1480 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1480

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1403-0348 Landstingsstyrelsen Motion av Helene Öberg ni.fi. (MP) om akutmottagning för våldtagna män Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård

Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård 1 (5) Utskottet för framtidens hälso- och sjukvård Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård Datum Måndagen den 9 maj 2016 Tid Plats 09:30 11.30 Sammanträde Mälarsalen, Landstingshuset

Läs mer

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom 9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom vården HSN 2019-0675 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för äldre och multisjuka

Sammanträde i programberedningen för äldre och multisjuka 1 (6) PROTOKOLL Sammanträde i programberedningen för äldre och multisjuka Datum Måndagen den 17 september 2018 Tid 14.00 16.10 Plats Roslagssalen, Landstingshuset Ledamöter (KD) (M) (S) (M) (C) (S) (S)

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

BESLUT HSN 2010-06 - Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning INTERN KONTROLLPLAN 2010 HSN 0910-1326 Bilaga 1

BESLUT HSN 2010-06 - Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning INTERN KONTROLLPLAN 2010 HSN 0910-1326 Bilaga 1 BESLUT HSN 2010-06 - 1 (13) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning INTERN KONTROLLPLAN 2010 HSN 0910-1326 Bilaga 1 Vision för HSN-förvaltningen: Rätt, säker och mesta vård för insatta resurser Politiska

Läs mer

PROTOKOLL Motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontroller i Stockholms läns landsting LS

PROTOKOLL Motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontroller i Stockholms läns landsting LS Region Stockholm Regionstyrelsen Ärende 20 Förslag 2019:27 Rotel II Föredragande regionråd Anna Starbrink (L) PROTOKOLL 2019-02-19 RS 2019-0063 27 (31) 42 Motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer