Innovatören som älskar tennis

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innovatören som älskar tennis"

Transkript

1 Innovatören som älskar tennis Föreställ dig en halvö med vidunderlig utsikt mot Kattegatt, skärgårdsbåtar, klippbad och pensionat. Ja, då tänker du på platsen där vår nye tränare Richard Rohdén växte upp - Saltholmen. Men det var inte Göteborgs skärgårdsliv som lockade Richard, utan en tennisbana som låg ett stenkast från hans hem. Richard var bara fyra år när han började spela tennis. Som minstingen i en syskonskara om fem tennis-intresserade bröder och en likasinnad pappa led han inte brist på vare sig speltider eller uppåtsparring. Detta parat med talang och ett brinnande intresse sporten gav snart resultat - Richard blev en mycket duktig, ja den bäste spelaren i Saltholmen och snart även en av Göteborgs bästa tävlingsjuniorer. Han fick också förtroendet att träna andra. När jag var 14 så var jag ganska så mycket bättre än a!a andra i den här klubben (Saltholmens TK) så jag fick ta över träningen där. Jag tränade vuxna, juniorer och, ja, ti! och med mina klasskompisar, ha, ha. Det var spännande. Richard trivdes i rollen som instruktör. Han lade upp träningen utifrån sina egna erfarenheter. Då var det min egen bild av tennis som gä!de, men jag tror ändå att jag hade tänkt ti! ganska mycket, vad det handlade om, teknik, att vi har olika förutsättningar. Jag tog ti!vara den träning som jag själv hade gått igenom och försökte förmedla det på olika sätt, $amför a!t att det sku!e vara kul. Jag själv tyckte att det var så himla kul och då blev det ju enklare. Richards egen träning hade redan när han var 10 år förflyttats till Göteborgs Lawn Tennisklubb, GLTK. I samma veva började han att tävla och deltog under de kommande åren i bland annat de klassiska juniorturneringarna i SM, Salk Open och Båstad. Den sistnämnda var den absoluta favoriten.

2 Båstad var fantastiskt kul. Den var bäst av a!a. Det var ett stort gäng som åkte ner, en massa andra tennisspelare som man kände, ja, hela atmosfären var fantastisk. A!t andades tennis. Man körde minnitennis på området e!er hittade på något annat kul att göra. Det gick bra för tävlingsjunioren Richard, särskilt under de första åren. De första åren hade jag lätt för mig. Då fanns det bara att vinna. Det var inget alternativ att förlora. Jag hade min bild av tennis och körde den fu!t ut. Det var självklart att jag sku!e gå $ån matchen som vinnare. Det var inte bara på tennisbanan som det gick bra för Richard. Jag tävlade i schack också. Det gick väldigt bra. Jag var delad etta, i a!a fa! näst bäst i Göteborg. Och jag kom nia i SM när jag var 11 år. Trots framgångarna lade han ner schacken efter samma år. Tennisen tog det mesta av hans tid, även om han ibland hade tid för annat. Jag hö! på a!a andra bo!sporter också, med kompisar, men inget organiserat, bara på skoj. Vi återvänder till tävlingspelaren Richard. Vad hände när han inte vann? Då blev jag inte glad, ha, ha. Då var jag knäckt och det hände att jag kunde gå och tänka på matchen i flera dagar. På banan kunde jag lätt bli besviken på mig själv och gå tänka lite för mycket under matchen istä!et för att göra mig av med det och gå vidare. Jag drog på misstagen för länge istä!et för att fokusera på nästa bo!. Vi konstaterar att just det där är ett vanligt fenomen och en av de stora utmaningarna för både juniorer och vuxna som tävlar. Att förhindra att de egna misstagen äter sig in i skallen och i värsta fall skapar en nedåtgående spiral. Om man verkligen tänker på det så är poängräkning och stä!ning bara negativa faktorer under match. Så länge du tänker på dem stör de ditt fokus, även om du leder. Det bästa är om du bara är i bo!en hela tiden. Det är klart att man ska ha en övergripande bild rent taktiskt, men i övrigt gä!er det att vara i bo!en, att vara i nuet. För då har du gjort a!t du kan i varje bo!. En sak som Richard många gånger återkommer till är vikten att ha tennis som referenspunkt, inte gruppen man spelar med, rankingpoäng eller något annat.

3 Det är viktigt att referenspunkten är tennis. Då vågar man missa mer, man jämför sig inte, utan öppnar för ett lärande, där man inte hela tiden jämför sig med andra. Richard själv hade en period då han hela tiden jämförde sig med den grupp han tränade med. Och då han ville prestera inför en auktoritär tränare. Jag vi!e leverera för att vara duktig, det är en erfarenhet som jag tagit med mig... För att gruppen ska ta sig $amåt så måste några i den ha tennis som referenspunkt för att den ska komma $am. Vi var så sammansvetsade att det nästan bara blev gruppen vi jämförde oss med. Det blev först när vi fick in Jonas Svensson (nr 10 i världen 1991) som tränare och när vi fick, under en kortare period, vara med och träna med exempelvis ATP-spelarna Mikael Ti!ström och David Engel. Vi fick på nära hå! se och förstå vad det innebär samt vad som krävs för att spela på ATP-touren. En annan sak som blev tydlig för Richard under hans juniortid var den fysiska tillväxtens betydelse. De som är tidiga i utvecklingen har ofta en fördel. Richard själv tillhörde inte den gruppen. Jag växte väldigt sent. När jag var typ 18. Jag var nog 1.70 ti!s jag var 17, sen blev jag helt plötsligt 1.88, Det gjorde stor ski!nad. När man är större och starkare blir det en ny typ av tennis. Det är viktigt att inte räkna bort de som inte har vuxit. Richard fortsatte att tävla under hela juniortiden och nådde så sakteliga ikapp sina tävlingskompisar. Hans näst sista tävling som tävlingsjunior blev en seger i DM (numera RM) för herrar i Göteborg. Richard fortsatte att tävla under hela juniortiden och man skulle kunna säga att han hade både turen och oturen att åldersgruppens bästa spelare också bodde i regionen. Tur för att han ofta fick möjlighet att spela mot de bästa. Otur för att han vanligen fick respass i semifinal. När juniortiden nådde sitt slut var det väl egentligen som uppbyggt för Richard att bege sig till USA för collegetennis. De flesta av hans tennisvänner gjorde det Men så blev det inte. Jag en hade bild av att skaffa mig en svensk utbildning, jag trodde att det var bättre. Jag fattade inte riktigt att jag hade kunnat komplettera en amerikansk utbildning med en master här hemma. Hade jag vetat det hade jag nog kompletterat med en master på Handelshögskolan.

4 Istället för college blev det alltså studier i Sverige - industriell ekonomi i Linköping. Under universitetsåren blev det inte mycket tennisträning för Richards del. Men intresserad som han är, höll han sig hela tiden à jour. Jag hö! mig uppdaterad på a! utveckling och hö! ko! på spelarna. Det här var perioden då Federer blev så bra och Nadal kom $am och började kriga om positionen så det var en väldigt kul tennisutveckling. När studierna var klara föll det sig naturligt för Richard att plocka upp både jobbet som tränare och sin egen tennis. Nu var det ännu roligare, berättar han. Först var han timtränare i Påvelunds TK, därefter chefstränare på deltid i Högsbo TK. Han tränade både barn och vuxna, såväl nybörjare som tävlingsspelare. Han satt dessutom i styrelsen i Saltholmens TK. På bilden intill ser vi när han är tävlingsledare för Saltholmen Open Vari ligger skillnaden mellan att träna vuxna och barn? Man kan självklart tala tennis med båda, men på olika vis. Jag tycker att nyckeln li,er i nyfikenheten. Det är väldigt lätt att prata med vuxna, om teknik, balans, ja, a!t. Med barnen, om de är riktigt små, gä!er det att hitta en tydlig struktur och att de har riktigt kul, det är mer att man härmar när man är liten. Med vuxna och tävlingsjuniorer är det något helt annat. Om jag ska lära dig något som jag vet så kan jag inte föra över kunskapen e!er känslan bara så där, utan du måste själv komma på det e!er känna det med kroppen. Då får jag som tränare vara ett bo!plank för dig. Stä!a $ågor så att du själv upptäcker e!er säga ti! när det ser bättre ut och $åga hur det känns. Målet är att de ti! största del ska! bli sina egna tränare, för ingen känner deras förutsättningar så bra som de själva. En sak som vi ännu inte har kommit in på är Richards stora intresse för innovationer och affärsidéer. Redan under gymnasiet startade han två företag, där det ena, i korta ordalag, handlade om samåkning och det andra en räknesticka för golfspelare. Jag tycker den innovativa delen är jättekul.

5 Richard har kommit på fler affärsidéer genom åren. Men trots detta har hans intresse för att lära ut tennis aldrig slocknat. Han älskar ju tennis och faktum är, att det är det yrket som har ägnat mest tid åt under sitt liv. Ja, jag har snart gjort det i 20 år, vilket ju nästan känns knasigt, ha, ha. Helt plötsligt blir jag väldigt gammal trots att jag fortfarande känner mig som 25 (Richard är 34 år. Min anmärkning). I Smedslättens LTK ansvarar Richard sedan i januari för Tennisskolan under helgerna och så jobbar han med både tennisjuniorer och tävlingsgrupp under resten av veckan. Övrig arbetstid hjälper han sin flickvän, som driver ett företag inom affärsjuridik, med bokföring och affärsutveckling. Richard har fortfarande affärsidéer på gång, men allt det där får huvudsakligen vila nu, berättar han. Ett större och viktigare uppdrag är nämligen i antågande. Han ska bli pappa, för första gången. Om bara några veckor. Sista frågan jag hinner ställa till Richard innan han måste bege sig ner till tennisbanan är vad han vill bidra med till Smedslättens LTK. Glädjen och nyfikenheten på tennis. Att förstå tennis. Det är nyckeln ti! $amgång i a!t. Åsa-Mia Fellinger

Jag ser väldigt mycket lycka och glädje i mitt jobb

Jag ser väldigt mycket lycka och glädje i mitt jobb Jag ser väldigt mycket lycka och glädje i mitt jobb Cissi Helland är ett välbekant ansikte för många i hallen. Men få känner till att hon var en av Sveriges bästa tennisjuniorer. Och att hon har en sköldpadda

Läs mer

Kristian Persson. Kristian persson

Kristian Persson. Kristian persson Kristian Persson Kristian persson Christofer Borén intervjuar Mannen, myten, legenden. Behöver jag säga mer? Kristian Persson, nyss hemkommen från träningsläger i Kiel med några av klubbens tävlingsspelare,

Läs mer

Presentation av Skanör-Falsterbo TK

Presentation av Skanör-Falsterbo TK Presentation av Skanör-Falsterbo TK Skanör-Falsterbo Tennisklubb gör en storsatsning inför höstterminen 2017. Med ett riktigt bra tränar team som har klara riktlinjer och mål för samtliga grupper är vi

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Helsingborgs Tennisklubb. Tillsammans är vi starka. Kids Academy

Helsingborgs Tennisklubb. Tillsammans är vi starka. Kids Academy Helsingborgs Tennisklubb Lekfullhet Nyfikenhet Glädje Att vara spelare i innebär att ni gillar att tävla under träning och vara med och spela matcher. Man förstår också att det är viktigare att få mycket

Läs mer

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Karin Redelius, GIH Dennis Hörtin & Mark O Sullivan, AIK Natalie Barker-Ruchti, Göteborgs universitet Selektion och tidiga satsningar från

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING DREAM BIG ARVIKA 12-03-29 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Dream Big Arvika Datum då aktiviteten genomfördes: 29 mars 2012 Insamlingsperiod

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Syftet med verksamhetsplanen Med denna verksamhetsplan vill vi kortfattat kommunicera föreningens ambitioner, målsättningar och prioriteringar till klubbens medlemmar och till externa

Läs mer

Regionmästerskap Stockholm utomhus 2011

Regionmästerskap Stockholm utomhus 2011 Regionmästerskap Stockholm utomhus 2011 Huddinge TK har för tredje året i rad arrangerat Regionmästerskap Stockholm utomhus (RM Stockholm ute 2011). Den minnesgode kommer väl ihåg att tävlingsledaren Claes

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Markera endast 1 svar på varje fråga om inte annat anges Personlig målsättning 1. Vilka matcher vill du helst spela? a) DJ 1 b) DJ 2 c) JAS (Juniorallsvenskan) d)

Läs mer

If SO Tour. Originalet. Världens första Mini-, Midi-, Maxitennistour

If SO Tour. Originalet. Världens första Mini-, Midi-, Maxitennistour If SO Tour Originalet. Världens första Mini-, Midi-, Maxitennistour Projektledare Anders Heimklo Till vardags Stockholms Tennisförbund Historik Gunnar Lindahl, Stefan Malmqvist, Per Henricsson, Jan Himberg

Läs mer

Slaget i Lund. Tennis måste vara den mest spännande sport man uppleva. Vi som deltog i årets slutspel för H55-herrarna är helt överens om detta.

Slaget i Lund. Tennis måste vara den mest spännande sport man uppleva. Vi som deltog i årets slutspel för H55-herrarna är helt överens om detta. Slaget i Lund 1676 stod Slaget vid Lund mellan danskar och svenskar. Helgen 11-12/8, 2012 stod Slaget i Lund på Smörlyckans härliga tennisanläggning i centrala Lund. Tennis måste vara den mest spännande

Läs mer

Ungdomskompendium Verksamhetsåret 2010/2011

Ungdomskompendium Verksamhetsåret 2010/2011 Version 2011-04-28_v2 Mälarhöjdens IK tennissektion Ungdomskompendium Verksamhetsåret 2010/2011 Detta kompendium redovisar målsättning och organisation för ungdomsverksamheten i Mälarhöjdens IK tennissektion,

Läs mer

Kids Tennis Academy. Helsingborg, Sweden (sedan 2017) Vision

Kids Tennis Academy. Helsingborg, Sweden (sedan 2017) Vision Vision Att barnen får träffas, få nya kompisar och spela tennis på sina villkor i en av Världens bästa miljöer. Värdegrund I HTKs Kids Academy väljer barnen hur mycket de vill träna. HTKs tränare guidar

Läs mer

SPELA TENNIS! EN INFORMATIONSBROSCHYR MED BRA SAKER ATT VETA OM ÖVIKS TENNISKLUBB TRÄNING TÄVLING

SPELA TENNIS! EN INFORMATIONSBROSCHYR MED BRA SAKER ATT VETA OM ÖVIKS TENNISKLUBB TRÄNING TÄVLING KONTAKT Mattsborgen Eriksgatan 2, 892 51 Domsjö 0660-823 85 oviktk.se@telia.com HUVUDTRÄNARE Hans Jansson 070-686 19 16 hans.jansson.oviktk@telia.com Bertil Sundman 070-562 82 79 bertil.sundman.oviktk@telia.com

Läs mer

Juniorer och vuxna som inte vill tävla men fortsätta att spela tennis ska också erbjudas möjlighet att träna och vidarutveckla sitt spel.

Juniorer och vuxna som inte vill tävla men fortsätta att spela tennis ska också erbjudas möjlighet att träna och vidarutveckla sitt spel. Tränings/tävlingsverksamheten i Motala TK Syfte Dokumentet beskriver hur tränings- och tävlingsverksamheten är uppbyggd i Motala TK. Det beskriver också riktlinjer för vilka krav som ställs på deltagarna

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Huddinge Tennis Klubb Matchsida Information & statistik för HTK juniorer som tävlar.

Huddinge Tennis Klubb Matchsida Information & statistik för HTK juniorer som tävlar. Inledning Idag finns Huddinge tennis hemsida på adressen: http://www5.idrottonline.se/huddingetk-tennis Där finner man det mesta rörande klubbens verksamhet. Är man junior som tävlar mycket eller som vill

Läs mer

Det är åtta dagar kvar till dess mästerskapen börjar den 1 augusti.

Det är åtta dagar kvar till dess mästerskapen börjar den 1 augusti. Hej! Du som anmält Dig till Veteran SM ute i Båstad! Det är torsdag, torsdagen den 24 juli 2014. Det är åtta dagar kvar till dess mästerskapen börjar den 1 augusti. Redaktören hade i sitt förslag till

Läs mer

Spela tennis med Höllvikens Tennisklubb

Spela tennis med Höllvikens Tennisklubb Spela tennis med Höllvikens Tennisklubb höllvikens tennisklubb holltk.se Ordförande Peter Erlandsson: Tennisklubben för alla! Välkommen till Höllvikens Tennisklubb. Med broschyren du håller i din hand

Läs mer

Karlstads Tennisklubb. Verksamhetsplan

Karlstads Tennisklubb. Verksamhetsplan Karlstads Tennisklubb Verksamhetsplan 2(8) Innehållsförteckning 1. Föreningen... 3 1.1. Vision... 3 1.2. Verksamhetsidé... 3 1.3. Värdegrund... 3 2. Strategi... 4 2.1. Långsiktiga mål... 4 2.2. Kortsiktiga

Läs mer

Mental Träning Tennis. Tävlingsspelaren

Mental Träning Tennis. Tävlingsspelaren Mental Träning Tennis Tävlingsspelaren Den mental biten är mycket viktig för att bli duktig tennisspelare. Detta häfte är en grund i mental träning som yngre tävlingsspelare men även äldre kan använda

Läs mer

Söderling. Intervju Robin söderling. always travelling

Söderling. Intervju Robin söderling. always travelling Robin Söderling always travelling Text: Fredrik Thorén Foto: Anton Renborg Han gillar inte att resa, trots att han reser 30-35 veckor per år. Han är den fjärde bästa tennisspelaren i världen. Och när alla

Läs mer

Kids Tennis Academy. Helsingborg, Sweden (sedan 2017) Vision

Kids Tennis Academy. Helsingborg, Sweden (sedan 2017) Vision Vision Att barnen får träffas, få nya kompisar och spela tennis på sina villkor i en av Världens bästa miljöer. Värdegrund I HTKs Kids Academy väljer barnen hur mycket de vill träna. HTKs tränare guidar

Läs mer

KALLE ANKA CUP Matchskola

KALLE ANKA CUP Matchskola KALLE ANKA CUP Matchskola Kalle Anka Cup matchskola är uppdelad i fem avsnitt Sida Så ser tennisbanan ut 2 Så räknar du 4 Så spelar du singel 5 Så spelar du dubbel 7 Första matchen 8 Sida 1 av 10 Så ser

Läs mer

Nyhetsbrev nr

Nyhetsbrev nr Nyhetsbrev nr 3-2015 Helsingborgs TK vill vara en klubb för alla tennisspelare. Både för er som vill prova på, spela en gång i veckan, motionera, tävla lite grann, drömmer om att bli proffs, redan är proffs

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

IF BROMMAPOJKARNAS AKADEMI VÅR IDENTITET

IF BROMMAPOJKARNAS AKADEMI VÅR IDENTITET IF BROMMAPOJKARNAS AKADEMI VÅR IDENTITET Innehållsförteckning Om den här skriften... 2 Vad är IF Brommapojkarnas Akademi?... 2 Vad skiljer IF Brommapojkarnas Akademi från andra?... 3 Vad vill vi uppnå?...

Läs mer

Verksamhetsplan för Roslagens GK 2016 Juniorer/knattar

Verksamhetsplan för Roslagens GK 2016 Juniorer/knattar Verksamhetsplan för Roslagens GK 2016 Juniorer/knattar 1 Vision Vi vill skapa en stabil ungdomsverksamhet för att på så sätt garantera Roslagens Gk:s framtid. Vi skall erbjuda barn och ungdomar en trygg

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Add an Attitude. Arbetsbok

Add an Attitude. Arbetsbok Add an Attitude Arbetsbok 1 Varför är det så svårt att uppmuntra sig själv?! Det är en bra fråga. För vi det verkar vara så mycket lättare att vara negativ mot oss själva en vara positiv. I det här kapitlet

Läs mer

Ett stort tack till dig och ditt företag som har stöttat och gett mig möjlighet att utvecklas och prestera under säsongen 2012.

Ett stort tack till dig och ditt företag som har stöttat och gett mig möjlighet att utvecklas och prestera under säsongen 2012. Ett stort tack till dig och ditt företag som har stöttat och gett mig möjlighet att utvecklas och prestera under säsongen 2012. Min säsong 2012 Jag skulle vilja säga att min säsong har varit helt fantastisk.

Läs mer

Utvecklings grupp 2. Vad får ni av klubben?

Utvecklings grupp 2. Vad får ni av klubben? Utvecklings grupp 2 Vad får ni av klubben? Individuella samtal (1 per termin) 2-3 Klubb utbytesmatcher Obligatoriska tävlingar som det alltid kommer vara matchbevakning på (SALK, Båstad Tennis, JSM Ute/Inne,

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 7 år

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 7 år Föreningsträdet Handledning Aktiva 7 år Alma och Burre plockar svamp Tennisturnering i skogen Effe och Burre spelar pingis Alma och skogsbusarna spelar innebandy I vår busgrupp Att arbeta med Föreningsträdet

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Tillägg till rapporten ang MD 50/55

Tillägg till rapporten ang MD 50/55 Tillägg till rapporten ang MD 50/55 Efter det att denna rapport offentliggjordes den 6 augusti har den manliga parten av segrarna, Per Johansson Järfälla TS, hört av sig till redaktören med både foton

Läs mer

SÖDERHAM S TE ISSÄLLSKAPS ORGA ISATIO SPLA

SÖDERHAM S TE ISSÄLLSKAPS ORGA ISATIO SPLA SÖDERHAM S TE ISSÄLLSKAPS ORGA ISATIO SPLA Denna organisationsplan vänder sig till deltagare i tennisskolan samt till deras föräldrar. Övergripande ambitioner Söderhamns TS ungdomsverksamhet syftar till

Läs mer

Stegen. Träningsgrupper för Åkersberga. GK s ungdomar 2011

Stegen. Träningsgrupper för Åkersberga. GK s ungdomar 2011 Stegen Träningsgrupper för Åkersberga GK s ungdomar 2011 Putter Wedge Hybrid Rescue Spoon Driver Officiellt hcp + 36 Anki, Knatte,Fnatte,, Tjatte Knatteskoj Knatteskoj I den här knattegruppen finns det

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1 TALANG TILL TOPP Tips från coachen tankar från dig 1 Innehåll Förord 3 Du är en del av svensk ridsport 4 En idrott med hästen i centrum 6 Tillsammans 8 Vad är talang? 10 Vad motiverar dig? 12 Sätta mål!

Läs mer

SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta

SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta Efter en härlig träningsrunda, Pepparkaksrunda, av Olle Smitt bjöds det på god lunch och sedan

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

1. INFORMATION SOM BERÖR SAMTLIGA: NYHET! AKTIVA FÖRÄLDRAR HJÄLPER KLUBBEN :D

1. INFORMATION SOM BERÖR SAMTLIGA: NYHET! AKTIVA FÖRÄLDRAR HJÄLPER KLUBBEN :D Stockholms SS Nyhetsbrev November 2011 Kära schackförälder, året går mot sitt slut och det börjar bli dags att avrunda höstterminen med några punkter. Eftersom vi hittills inte hunnit skicka några nyhetsbrev

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

Tränings- och Tävlingsgrupp 13 år och äldre (födda 02 och tidigare):

Tränings- och Tävlingsgrupp 13 år och äldre (födda 02 och tidigare): Tränings- och Tävlingsgrupp 13 år och äldre (födda 02 och tidigare): HT (15 veckor) 1tim/vecka HT (15 veckor) 2tim/vecka (+ fysträningsspass och teori) VT (17 veckor) 1 tim/ vecka VT(17veckor) 2 tim/vecka

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna

Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna Artikel i Svenska Dagbladet, Av Henrik Ennart, Tor 2 Juli, 2015, 07.24 En unik satsning på mental träning bäddade för de heroiska insatser som gav EMguld. U21-laget

Läs mer

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes har ridit och sen Jonas som är hoppryttare och systern

Läs mer

MÖT ANN CATRIN KEY ACCOUNT MANAGER TACK FÖR ETT GIVANDE FRUKOSTEVENT MARKNADEN OCH PERIDO. PeriScoop

MÖT ANN CATRIN KEY ACCOUNT MANAGER TACK FÖR ETT GIVANDE FRUKOSTEVENT MARKNADEN OCH PERIDO. PeriScoop MÖT ANN CATRIN KEY ACCOUNT MANAGER TACK FÖR ETT GIVANDE FRUKOSTEVENT MARKNADEN OCH PERIDO PeriScoop 1 /6 Ann Catrin tänker på dig För att ge våra kunder en möjlighet att lära känna oss på Perido lite bättre

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo

Läs mer

Spelarutveckling Tips från coachen. Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK

Spelarutveckling Tips från coachen. Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK Spelarutveckling Tips från coachen Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK Bakgrund Informationen i presentationen utgår från tre delar: - Tränarerfarenhet(över 14.000 timmar på banan) - Utbildningar(3

Läs mer

NORRKÖPINGS TENNISKLUBB ORGANISATION MÅLDOKUMENT VERKSAMHET

NORRKÖPINGS TENNISKLUBB ORGANISATION MÅLDOKUMENT VERKSAMHET NORRKÖPINGS TENNISKLUBB 2012 ORGANISATION MÅLDOKUMENT VERKSAMHET FAKTA Norrköpings Tennisklubb (NTK) bildades 1921 Klubben har idag ca 550 medlemmar varav ca 260 är aktiva juniorer och ca 100 st. aktiva

Läs mer

Nyhetsbrev nr 4-2015

Nyhetsbrev nr 4-2015 Nyhetsbrev nr 4-2015 Det har väl inte undgått någon att HTK numera har en färsk WTA-segrarinna i klubben? Johanna Larsson gjorde återigen succé i Båstad och denna gång fick hon med sig båda titlarna hem

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Information Inomhusträningen

Information Inomhusträningen Allmänt Välkomna till en ny spännande och rolig säsong med Helsingborgs Tennisklubb. Roligt att ni vill vara med och spela tennis med oss och skulle det vara så att ni har vänner och bekanta som vill hoppa

Läs mer

Att hitta en vardag då allt blir förändrat. Grattis ni har blivit föräldrar till en flicka 7 månader gammal Lyckan var enorm!

Att hitta en vardag då allt blir förändrat. Grattis ni har blivit föräldrar till en flicka 7 månader gammal Lyckan var enorm! Att hitta en vardag då allt blir förändrat Grattis ni har blivit föräldrar till en flicka 7 månader gammal Lyckan var enorm! Här med kompisarna i Kiruna Den första hjärnblödningen kom när Daniela var 4-år

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Styrelsen har haft 8 protokollförda möten under säsongen

Styrelsen har haft 8 protokollförda möten under säsongen Handbollsklubb Sida 1 av 6 Verksamhetsberättelse Ljunghusens Handbollsklubb, säsongen 2013/2014 Styrelse Klas Olsson, ordförande tom februari Jan Persson, ordförande from mars Carina Ostrander, sekreterare

Läs mer

Till dig som är ung med funktionshinder

Till dig som är ung med funktionshinder Till dig som är ung med funktionshinder Nya vänner Träna Samtala Träffas i grupp U.N.G. Ung Nätverk Grupp På U.N.G. kan du träffa nya vänner. U.N.G. är till för dig i åldern 13 25 år med lindrig till måttlig

Läs mer

Träningsinfo. Träningsläger. Nr 2 2002 I detta nummer Resultat Statestik Sthlm top 20 Månadens presentation Tävlingar Träningsplanering Tävling

Träningsinfo. Träningsläger. Nr 2 2002 I detta nummer Resultat Statestik Sthlm top 20 Månadens presentation Tävlingar Träningsplanering Tävling Nr 2 2002 I detta nummer Resultat Statestik Sthlm top 20 Månadens presentation Tävlingar Träningsplanering Tävling MÅNADENS ROCKAR FETT!!!!!!!!!!!!!!! Alla slår pers hela tiden!!!!!!!! Alexander representerar

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Rapport slutspel H35 Jonas Nilsson

Rapport slutspel H35 Jonas Nilsson Rapport slutspel H35 Jonas Nilsson Vi spelade semifinalerna i Enebyberg och vill härmed tacka Anders Lindgren & co som ordnade med mat/dryck, bollar, banor och bananer! Det blev konstigt nog exakt samma

Läs mer

BTK AKADEMI är för dig som vill spela lite tennis och har för ambition att börja tävla eller som redan tävlar och vill satsa på din tennis.

BTK AKADEMI är för dig som vill spela lite tennis och har för ambition att börja tävla eller som redan tävlar och vill satsa på din tennis. BTK AKADEMI BTK AKADEMI är för dig som vill spela lite tennis och har för ambition att börja tävla eller som redan tävlar och vill satsa på din tennis. Vår Filosofi Engagemang är nyckelordet för att lyckas

Läs mer

Utbildningsplan för juniorerna i SLTK.

Utbildningsplan för juniorerna i SLTK. Utbildningsplan för juniorerna i SLTK. Juniortennis 6-7 år. Minitennis med skummgummiboll/röd boll. Målsättningen är att lära barnen enkel men rätt teknik i grundslagen. Vi går också igenom volley, serve

Läs mer

Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare

Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare Vad är unikt för mig? Det är du själv som är grunden för ditt ledarskap och för att fungera bra som ledare måste du veta mer om ur du själv fungerar

Läs mer

R M I Rätt Mental Inställning

R M I Rätt Mental Inställning R M I Rätt Mental Inställning För att coacha, hjälpa personer inom näringslivet, finns det en uppsjö av konsulter, som mer eller mindre effektivt sätter sin prägel på utvecklingen. En av de mer framgångsrika

Läs mer

Att vara tennisförälder utbildande & inspirerande material för rollen vid sidan av planen. Utvecklat och skapat av Idrotten I Örebro Län.

Att vara tennisförälder utbildande & inspirerande material för rollen vid sidan av planen. Utvecklat och skapat av Idrotten I Örebro Län. Att vara tennisförälder utbildande & inspirerande material för rollen vid sidan av planen. Utvecklat och skapat av Idrotten I Örebro Län. Världen bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt.

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Verksamhetsplan Sollentuna TK

Verksamhetsplan Sollentuna TK 1. VISION & MISSION Verksamhetsplan Sollentuna TK Vi ska revolutionera klubbtennisen i Sverige. Svensk tennis ska tillbaka till världsnivå. Mission: För alla inte som alla andra 2. VERKSAMHETSIDÉ Sollentuna

Läs mer

34 PiCCOLO Företag i Fokus

34 PiCCOLO Företag i Fokus 34 PiCCOLO Företag i Fokus PiCCOLO Företag i Fokus 35 De har hängt där ett bra tag nu. De där kärlekshandtagen som tillsammans min kula till mage ger mig en god portion ångest varje dag. Det är inte så

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Europamästerskapen för veteran i Seefeld rapport 4

Europamästerskapen för veteran i Seefeld rapport 4 Europamästerskapen för veteran i Seefeld 2011 - rapport 4 Måndag 10 januari 2011 Efter pressläggningen av gårdagens tillägg till rapport 3 spelade Henrik Andrén sin match mot tysken Heinz Wagner Tyskland

Läs mer