Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation"

Transkript

1 Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation

2 Denna information är ett tillägg till den muntliga informationen och de förberedelser som ni som föräldrar får innan hemgång. När ett barn som vårdas på Neonatalen kommit så långt i vårdförloppet att han eller hon är stabil nog att fortsätta vårdas hemma erbjuder vi hemsjukvård. Det innebär att en sjuksköterska ifrån hemsjukvårdsteamet kommer hem till er en eller flera gånger i veckan utifrån era och barnets behov. Förutsättningarna för att kunna vårdas i hemmet är bland annat att Barnets andning är stabil Barnet håller stabil kroppstemperatur utan hjälp av värmesäng. Rökfri hemmamiljö och telefon i hemmet. En förälder skall förstå och tala svenska Bil eller sjukresekort samt bilbarnstol för att kunna ta sig mellan hemmet och sjukhuset. VAD INNEBÄR HEMSJUKVÅRD I PRAKTIKEN? När barnet börjar närma sig hemgång, informeras ni om möjligheten till hemsjukvård. Ni får vägledning i hur ni på bästa sätt kan observera ert barn och genomgång av rutiner kring t.ex. sondmatning eller ljusbehandling. Hembesök planeras in utifrån barnets och era behov och kan ofta vara tätare till en början för att sedan bli glesare mot slutet. Det kan också bli aktuellt för er att komma in till sjukhuset i samband med läkarkontroll eller t.ex. för sondsättning. Barnet blir utskrivet när det kan äta själv, via amning eller annan tillmatning och går upp tillfredställande i vikt. Det kan också handla om att ljusbehandling skall vara avvecklad och bilirubinvärdet sjunker stabilt. Barnet är under vårdtiden inom hemsjukvården fortsatt inskrivet på neonatalavdelningen. Detta innebär att, ni kan ringa dygnet runt för rådgivning och ni har båda rätt till att få tillfällig föräldrapenning tills avslutad hemsjukvård. Amning och tillmatning i hemmet Innan hemgång har ni tillsammans med personalen gjort upp en planering kring hur barnet skall äta när ni kommer hem. Tanken är att ni följer den planeringen tills hemsjukvården kommer hem och väger, då kan ni tillsammans justera utifrån hur det utvecklats hemma. Om regelbundna amningsobservationer gjorts och du som ammande mor fått tillräckligt med stöd på avdelningen ska du känna dig trygg med din känsla när du tror att ditt barn sugit bra. Du kan då givetvis pröva dig fram med ökade avdrag (ge mindre mängder i sonden än planerat).

3 Sondmatning: Värm maten i vattenbad till ca 37 grader och kasta det som inte används efter måltid. Sondsprutorna får ni med inte hem från avdelningen och lagret av sprutor fylls på av hemsjukvården under vårdtiden. Kontrollera alltid sondens läge innan du börjar sondmata. Kontrollera att tejpen sitter fast ordentligt Att den röda markeringen är på rätt plats vid näsvingen och stämmer överens med siffermarkeringen Sätt sondsprutan på sonden och dra långsamt tillbaka (retur). När det kommer maginnehåll är detta ett tecken på att sonden ligger i magsäcken. Om det inte kommer upp något maginnehåll, prova att spruta ner 2 ml luft och dra sedan tillbaka igen. Du kan också ändra barnets läge eller ge lite mat i munnen på sked, kopp eller via amning. Om barnet kommit igång med amningen är det lättare att få upp mat från magen vid testning av sondläge. Mata aldrig om du inte vet att sonden är rätt placerad, d.v.s. du får upp en retur i sonden. Barnet skall med fördel sondmatas vid bröstet eller i famnen, hud mot hud. Detta för att förknippa mättnaden med bröstet, ge närkontakt och kunna ha god uppsikt att sonden sitter på plats under proceduren och du kan se hur barnet reagerar på maten. Avsluta sondmatningen med att spruta ner ca 0,5 ml luft igenom sonden. Rengör sprutorna genom att skölja dem med först kallt och sedan varmt vatten. Dra isär och låt lufttorka. Återanvänd dem och byt sprutor 2 ggr/ dygn, morgon och kväll. Sondsprutorna skall inte kokas eller diskas i maskin. Pumpning och bröstmjölkshantering Så länge du pumpar så gör det direkt efter amningen och tillmatningen. Tvätta händerna innan du pumpar. Efter pumpning sköljs flaskorna och pumptillbehören med kallt vatten och handdiskas eller maskindiskas, låt sedan lufttorka. Pumpset, flaskor och nappar (inte slangar) kokas i 5 min, 1 gång/dygn. Bröstmjölk- förvaring Urpumpad bröstmjölk kan förvaras i kylskåp (+4-6 C) i max 2 dygn, blanda inte kall och varm bröstmjölk, men häll gärna ihop mjölken från samma dygn när den är kall. Märk flaskorna. Bröstmjölk kan frysas inom ett dygn och förvaras i frys och minst -18 grader i 6 månader. Den frysta mjölken tinas i kylskåp under natten alternativt i vattenbad med kallt vatten i 2-3 timmar. Den håller sedan ytterligare 2 dygn och kan inte frysas ner igen. Bröstmjölksersättning: nyöppnad förpackning håller vanligtvis 1 månad. Blanda pulvret med uppkokt och sedan avsvalnat vatten. Du kan på detta sätt förbereda och förvara ersättningen 12 timmar i kylskåp. Samma hållbarhetstid gäller om du tillför tillsatser i bröstmjölksersättningen.

4 Temperaturreglering För att få åka hem måste barnet först hålla kroppstemperaturen utan värmebädd. Eftersom temperaturregleringen hos barnet ej är fullt utvecklad behöver du som förälder i hemmet kontrollera kroppstemperaturen regelbundet under det första dygnet, (morgon och kväll), för att veta att barnet behåller en normal kroppstemperatur, mellan Ett barn som blir kallt förbrukar mycket energi på att hålla sig varm istället för att öka i vikt. Ett barn som blir för varmt kan bli trött och mindre intresserad av att äta. Rekommenderad rumstemperatur är ca 22 grader hemma. När barnets temperatur är stabil räcker det att känna på barnets nacke, rygg och mage. Om ditt barn blir kallt kan du: Lägga barnet hud mot hud. Använd bärsjal eller tub/tröja. Ta på kläder, sparkdräkt med långa ärmar och ben. Använd mössa inomhus. Tänk lager på lager i sängen. Använd i första hand ullmaterial eller rena bomullsfiltar, hellre än fleece. Placera barnet säng längs en innervägg och undvik drag. Vädra när barnet inte befinner sig i rummet. Bäddning Enligt Socialstyrelsen redogörs att forskningsresultat från en rad länder visar på att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar när barnet sover i ryggläge. Sömn i ryggläge istället för sidoläge är säkrare eftersom spädbarnet kan rulla över från sida till mage. Man kan med fördel använda en mjuk lite plattare kudde, som både huvud och axlar vilar på. I vaket tillstånd och under tillsyn skall barnet träna magläge för att stimulera den motoriska utvecklingen. Barnet skall sova i egen säng i föräldrarnas sovrum alternativt egen bädd i föräldrarnas säng. Vilket innebär att barnet skall ha egen madrass och eget täcke, för att undvika att barnet blir för varmt. Ta bort överflödiga kuddar som riskerar ramla över barnet. Hantera besök, infektionsrisk och handhygien Ett nyfött barn är i behov av lugn och ro för att växa. För tidigt födda barn är känsligare än andra, t.ex. för många intryck, som ljus och ljud. I den grad ni och ert barn orkar går det bra att ta emot besök från släkt och vänner, men begränsa besöken den fösta tiden. Ingen som kommer på besök får vara förkyld eller ha en annan smittsam sjukdom. Eftersom det finns en ökad smittorisk hos små barn upp i förskoleålder, bör man begränsa dessa besök. Man bör också undvika offentliga miljöer där mycket folk samlas, såsom lokaltrafik, köpcentrum och matbutiker i rusningstid. Det går dock mycket bra att ta promenader och vistas ute, frisk luft är hälsosamt för alla.

5 Om någon i familjen blir sjuk skall man undvika nära kontakt med barnet dvs. inte pussa barnet eller nysa över det. Händerna är en avgörande smittväg, så tvätta och sprita händerna extra noga. Handhygien sker normalt med handtvätt, tvål och vatten, samt ren handduk är viktigt. Vid infektionstid skall även handsprit användas. Om barnet får en infektion och återinläggning krävs, bör ni veta att denna inte blir tillbaka till BB Sophia, då smittorisken till övriga patienter är för stor. Om inläggning blir aktuellt pga. något annat, så skall barnet i första hand alltid komma tillbaka till Neonatalen på BB Sophia. Rökning Barnet skall inte utsättas för tobaksrök och i hemmamiljön bör ingen röka. Måste du, så gör detta utomhus och tänk på att rökpartiklar sitter kvar i kläderna, som därför bör bytas ut efter rökning. Det är också viktigt att veta att nikotinhalten i bröstmjölken är förhöjd efter rökning. Om föräldrarna röker ökar även risken för luftvägsinfektioner och barnet kan också utveckla tidiga astmabesvär. Huden Många barn tycker om att bada, men 1-2 ggr/vecka räcker gott och väl. Badrutiner har ofta blivit genomgånget på avdelningen tillsamman med personalen. Använd 37 gradigt vatten med lite olja i. Mellan baden tvättas barnet och när de börjar få allt med underhudsfett och hudveck, måste man hålla extra koll på t.ex. halsveck, ljumskar och armhålor. Rent och torrt är en tumregel. Det går bra att bada trots att navelstumpen inte ramlat av. Många barn blir röda i stjärten eftersom avföringen är lös, lite frätande och kommer ofta. Använd i första hand torra tvättlappar som blöts upp med ljummet vatten eller tvätta under rinnande vatten. Lufta och håll rent och torrt. Sortimentet på salvor är stort och vid röd, irriterad hud kan du badda med bröstmjölk eller använda en salva som Bepanthen, Inutiol eller Silonsalva användas för att skydda huden. Rådgör gärna med hemsjukvårdssköterskan. Färdmedel: Alla inskrivna i hemsjukvården måst ha möjlighet att ta sig till och från sjukhuset på ett eller annat sätt. Har du inte egen bil, så erbjuds sjukresekort som laddas med resor så att man skall kunna ta sig till och från sjukhuset. Resan kostar 140 kr enkelt resa och sker med taxi. Lokaltrafik rekommenderas ej under inskriven tid pga. infektionsrisken. Mer information om sjukresor ges separat vid behov innan hemgång från avdelningen. Ett godkänt babyskydd/bilbarnstol bör medtas till sjukhuset inför hemfärd. Personalen på avdelningen kan hjälpa er att sätta barnet på plats första gången. Det går också bra att hyra bilbarnstol, ex på alt

6 När skall jag kontakta hemsjukvården/avdelningen Alla eventuella förändringar i barnets allmäntillstånd är anledning att ringa och rådgöra med en sjuksköterska. Barnet är fortsatt inskrivet och det medicinska ansvaret ligger kvar på oss. Dock är det du som förälder som ser ditt barn dygnet runt och känner ditt barn bäst, dina iakttagelser är viktiga för vår bedömning. Ex på när du skall ringa; Om sonden åker ut och ni inte har ett planerat hembesök inom de närmsta timmarna Om barnets kroppstemperatur är under 36.5 trots vidtagna åtgärder. Om barnets andningsmönster och hudfärg förändras. Barnet är ovanligt trött och inte orkar äta som tidigare. Ni får ingen retur då ni kontrollerar sondläge Hur kan jag observera mitt barns allmäntillstånd. Kom alltid ihåg att det är ni som känner ert barn bäst. Därför är det ni ser hos ert barn mycket viktigt för oss. Var uppmärksamma på barnets hudfärg, t.ex. blekhet Om barnet blir tröttare och inte orkar äta Kroppstemperaturen Nästäppa, snuva. Ha gärna koksalt hemma. Kladdiga ögon. Om barnet börjar kräkas mycket, ex i horisontellt läge, oberoende av måltider, grimaserar och tappar matlust. Om naveln blir röd och kladdig, tvätta med koksalt och kompress.

7 Doseringsschema för D-vitamin och Niferex Barn födda före vecka 35 går över till D-vitamin vid 35 veckors ålder. Medans barn som föds efter v 35 börjar ge D-vitamin vid ca 2 veckors ålder. Normaldos är 5 dr/dygn. Niferex ges till barn födda för vecka 35 eller med en födelsevikt under 2.5 kg. Introduceras från ca 3-4 veckors ålder och sätts ut efter 6 månader. Lathund för dosering av Niferex 30 mg/ml, järnprofylax till underburna barn Aktuell vikt: Dosering i antal droppar: g 1 drp 2 gånger/dygn g 2 drp 2 gånger/dygn >4000 g 3 drp 2 gånger/dygn Det är bra att trappa in dropparna försiktigt under en veckas tid, d.v.s. börja med en droppe om dagen i två dagar, en droppe morgon och kväll i två dagar, osv. Färgen på dropparna missfärgar lätt kläderna om du spiller. Observera att medicinen smakar gott, men är giftig i stora mängder, förvaras oåtkomligt från syskon. Undantag: Om ditt barn äter mer än halva intaget med en ersättning som heter Infatrini, Enfalac, PreNAN Discharge, Nutramigen, Althéra eller Pregestemil Lipil ska den rekommenderade dosen Niferex minskas då järninnehållet i dessa ersättningar är högre än i de flesta andra. Rådgör med ansvarig läkare på neonatalenheten.

8 Skickas med från avdelningen: Sondsprutor Tejp för att extratejpa sonden Bröstpump för lån/hyra. Prematurformula om den är receptförlagd. Ev. tillsatser som blandas i bröstmjölk/modersmjölksersättning. Ev. mediciner som skall administreras i hemmet. Bärhjälpmedel som lånas med hem från avdelningen. Att köpa med sig hem: Blöjor, prematurblöjorna säljs på apoteket. Koksalt för näsan och ev ögontvätt. Termometer för att kontrollera kroppstemperatur. Länkar: Terumo termometer digital/ axilar kan köpas på (ca pris 300 kr): Proffsoffice.se eller kontorsmagasinet.se Tröstnapp Soothie som används på avdelningen kan köpas på (ca pris 40 kr): Pytteliten.net eller littlekidscorner.se Amningsmottagningen kommer du i kontakt med på: Danderyds sjukhus Södersjukhuset mottagningar/mottagningar/amningscentrum/ Kontaktuppgifter, hemsjukvården: Vi jobbar måndag till fredag, nåbara mellan kl I första hand kontakta oss på telefonnummer: Sara Westberg tel , Pernilla Dillner tel , Om vi inte svara kan du alltid lämna meddelande eller skicka ett sms, om det inte är brådskande. Annars ringer du till Neonatalenheten på tel Vid akuta tillstånd ring alltid 112.

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN en broschyr om att bli förälder 1 Den här broschyren Vänta och föda barn samt sköta om sitt barn den första tiden innehåller information för

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

Några råd till dig som får mat genom. Nutricias PEG Flocare

Några råd till dig som får mat genom. Nutricias PEG Flocare Några råd till dig som får mat genom Nutricias PEG Flocare Några råd till dig som får mat genom Nutricias PEG Flocare Vid olika typer av sjukdomar där man har svårt att svälja vanlig mat kan det bli aktuellt

Läs mer

Information till dig som får sondnäring genom PEG

Information till dig som får sondnäring genom PEG Information till dig som får sondnäring genom PEG Inledning Vid olika typer av sjukdomar där man har svårt att svälja vanlig mat, kan det bli aktuellt att anlägga en PEG. En PEG är en 15-20 cm lång slang

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Tag med Dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför Din operation Inskrivningsdag: Klockslag:

Läs mer

Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst

Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst Här kommer lite information till Dig som Du kan läsa i lugn och ro tillsammans med Dina

Läs mer

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

7 Information om antibiotika. 9 Några vanliga infektionssymtom och infektionssjukdomar. 20 Barnhälsovården i förskolan

7 Information om antibiotika. 9 Några vanliga infektionssymtom och infektionssjukdomar. 20 Barnhälsovården i förskolan När barnet är sjukt Ska barnet vara hemma eller i barngrupp? Råd om barns vardagssjuklighet och om andra sjukdomar som förekommer i förskoleverksamheten. Innehåll 4 När barnet är sjukt 5 Ovanligare smittor

Läs mer

Hur gör vi när barnen blir sjuka?

Hur gör vi när barnen blir sjuka? Hur gör vi när barnen blir sjuka? Råd till föräldrar med barn i förskolan Barnhälsovården i samarbete med Smittskydd Halland Innehåll Till dig som har ditt barn i förskola 2 Allmänt 3-4 Kontaktuppgifter

Läs mer

hur gör vi när barnen blir sjuka?

hur gör vi när barnen blir sjuka? hur gör vi när barnen blir sjuka? Råd till föräldrar med barn i förskolan Denna broschyr riktar sig till föräldrar med barn i förskolan, den är tänkt som en hjälp på vägen när barnen blir sjuka. För informationen

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

Sov bra. utan sömnmedicin

Sov bra. utan sömnmedicin Sov bra utan sömnmedicin 1 1 Innehåll Fakta om sömn 4 Fakta om sömnläkemedel 7 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 8 Varför har du svårt att sova? 9 Granska din dag 9 Allmänna råd för en bättre sömn 9 Sömnskolan

Läs mer

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se Sov gott En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre www.lvn.se Innehåll Fakta om sömn 4 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 7 Varför har du svårt att sova? 8 Granska din dag 8 Allmänna råd

Läs mer

Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala Tag med dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför din operation. Inskrivningsbesök: Klockslag: 07:45

Läs mer

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum:

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum: Ta med denna broschyr vid inskrivning & inläggning! Kirurgi (Slutenvård) Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett Inläggnings datum: Operations datum: 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar Neonatalavdelningen Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Information till föräldrar 2 Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Målet med den här foldern är att hjälpa

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

L_ l djwh XWhd >WdZXea \ h ]hwl_z_j[jij_z[d ey^ l hz Wl ic XWhd

L_ l djwh XWhd >WdZXea \ h ]hwl_z_j[jij_z[d ey^ l hz Wl ic XWhd Vi väntar barn 29:e upplagan THL Institutet för hälsa och välfärd Illustrationerna: Taru Castren ISBN 978-952-245-282-5 281-8 (tryckt) ISBN 978-952-245-282-5 (webb) Erikoismedia Graphic Oy, Helsingfors

Läs mer

Min guide till säker vård

Min guide till säker vård Min guide till säker vård På lättläst svenska Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: E-post: Säkrare vård med din hjälp Regeringen vill att patienter ska kunna vara med och bestämma mer över

Läs mer

nr 4 2014 STOCKHOLMS LÄN NÄRÖPPET hjälp, nu! Smärtsamma stenar STÄLL DIG UPP och må bättre Temavaccin

nr 4 2014 STOCKHOLMS LÄN NÄRÖPPET hjälp, nu! Smärtsamma stenar STÄLL DIG UPP och må bättre Temavaccin nr 4 2014 STOCKHOLMS LÄN NÄRÖPPET hjälp, nu! Smärtsamma stenar STÄLL DIG UPP och må bättre Temavaccin Notiser Jag vill mejla! Varför kan jag inte få mejla min vårdcentral och boka tid, eller till exempel

Läs mer

När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem

När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem Denna skrift är utarbetad av Barnhälsovårdsenheten och Smittskydd, Landstinget i Värmland Utgivningsår 1997,

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

2007-09-26 Palliativa Teamet Askersunds kommun 1(73)

2007-09-26 Palliativa Teamet Askersunds kommun 1(73) 1(73) Innehållsförteckning Sida Förord...4 Inledning...5 Empati och professionellt förhållningssätt...8 Trygghet dygnet runt...9 Beslut om och planering av palliativ vård...12 Beslut om palliativ vård...12

Läs mer

Ny höftled. Information till dig som ska opereras. Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket

Ny höftled. Information till dig som ska opereras. Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket Ny höftled Information till dig som ska opereras Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket Innehållsförteckning Viktiga datum...1 I väntan på operationen...2 Sjukhusvistelsen i korthet...3 Utskrivningskriteriet...3

Läs mer

Ny knäled. Information till dig som skall opereras. Broschyren skall läsas före inskrivningsbesöket

Ny knäled. Information till dig som skall opereras. Broschyren skall läsas före inskrivningsbesöket Ny knäled Information till dig som skall opereras Broschyren skall läsas före inskrivningsbesöket Broschyren är framtagen av: Sjuksköterskor: Jenny Hempel, Anita Fredriksson, Marita Hedberg. Sjukgymnaster:

Läs mer