Flaskmatning - så funkar det

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Flaskmatning - så funkar det"

Transkript

1 Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis

2 Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade av barnläkare, barnsjuksköterska, barnmorska och amningskonsulter.

3 Att flaskmata är ett fullgott alternativ när föräldrar inte kan eller inte vill amma sina barn. För alla fungerar det inte att amma av olika anledningar. Ingen anledning är sämre än någon annan. Om man inte vill lägga sitt barn till bröstet kan man till exempel pumpa ut bröstmjölk och ge på flaska. Det finns även bröstmjölkersättning och nappflaskor att köpa på vilken matvaruaffär som helst. Att ge modersmjölksersättning Om du inte ammar ditt barn ska du ge det modersmjölksersättning. Det är viktigt att inte ge vanlig mjölk eftersom det kan vara skadligt för bäbisens tarmar och njurar och i värsta fall kan vanlig mjölk till och med orsaka dödsfall. Komjölk innehåller tre gånger så mycket salt och protein som bröst mjölk. I Sverige tillverkas den mesta modersmjölksersättningen av komjölk som sedan anpassas för att passa små bäbismagar. Man tillsätter vitaminer, mineraler och andra ämnen som behövs för barnens utveckling. I ersättningen tillsätter man också fetter, bland annat DHA som är ett omega-3-fettsyra som är bra för barns kognitiva utveckling och som finns naturligt i bröstmjölk.

4 Mjölken finns både som färdigblandad i tetror och som pulver som blandas ut med vatten och finns att köpa i vanliga mataffärer. Färdigblandad ersättning är steriliserad och rekommenderas till barn som är prematura eller är känsliga för infektioner. Barn ska inte äta ersättning som inte är godkänd i Sverige. Mjölkfri ersättning finns att köpa på apotek för barn som är känsliga mot mjölkprotein eller laktos. Anknytning Barnet anknyter genom närhet och hudkontakt och ett flaskmatat barn anknyter lika fint till sina föräldrar som ett ammat barn gör. Det kan verka enkelt att flaskmata barnet i vagnen eller sängen, men undvik det för kontaktens skull. Det går utmärkt att samsova med bäbisen när man flaskmatar. Bär gärna i sjal eller bärsele under dagarna för att få maximalt med närhet. De första månaderna kan man också begränsa antalet personer som matar barnet till två stycken för att inte störa anknytningsprocesserna.

5 Flaskor Det finns ett stort utbud av olika sorter, märken och flaskor i vanliga livsmedelsbutiker. En del lovar mindre kolikbesvär eller att de ska göra det lättare för bäbisen att rapa till exempel. Det viktigaste är att hitta en flaska som bäbisen gillar och där mjölken kommer lagom fort och passar just ditt barn. Det spelar ingen roll om du har bröstmjölk, mjölk-ersättning eller välling i flaskan. Se bara till att du använder rätt dinapp till rätt vätska. Bröstmjölk är tunnare och rinner lagom ur nappar märkta 1 som har små hål. Nappar märkta 2 passar för ersättning och nappar märkta 3 eller X passar för tjockare vätska som välling. Kolla dinapparna med jämna mellanrum, särskilt om din bäbis har fått tänder. Napparna slits lätt och en skadad napp ska bytas ut. Rengör flaskorna genom ta isär alla delar och diska ordentligt. Koka flaskorna med jämna mellanrum.

6 Så tillreder du ersättning Tillverkarna av ersättning rekommenderar att man kokar vattnet tills barnet är sex månader. Det är för att vattnet ska vara så rent som möjligt och fritt från bakterier för att minska risken för att bäbisen blir sjuk. Det finns ingen sådan rekommendation från Socialstyrelsen och flera inom vården menar att det är onödigt att koka kommunalt vatten i Sverige eftersom det är så pass rent ändå. Har man egen brunn ska man antingen göra ett vattenprov eller koka vattnet för att vara på säkra sidan. Gör så här: Koka upp vatten och förvara det i en tillbringare i kylskåpet eller mät upp rätt mått vatten och förvara i flaskorna i kylen. Låt inte vattnet stå mer än 24 timmar. Läs noga på paketet hur du ska blanda pulver och vatten till önskad mängd ersättning. Detta skiljer sig från olika tillverkare. Det är extremt viktigt att inte överdosera eller underdosera mängden pulver i förhållande till vattnet. För hög andel pulver kan orsaka svår förstoppning som kan vara dödlig. För lite pulver kan leda till undernäring. Använd alltid kallt vatten. Om man använder vatten från varmvattenkranen finns det risk att metallpartiklar och bakterier från rören kan följa med ner i flaskan. Du kan antingen värma vattnet i kastrull på spisen eller värma med vattenkokare. Du kan också värma vattnet i mikrovågsugn. Hur länge varierar mellan olika mikrovågsugnar men ungefär 30 sekunder brukar vara lagom. Om vattnet

7 blir för varmt kan du ta kallt vatten från kranen och kyla ner det med eller ställa flaskan i en kopp eller annat kärl med kallvatten och kyla ner det. Tillverkarna av ersättning rekommenderar att man värmer vattnet till minst 70 grader och sen låter det svalna till ättemperatur men många tar vatten från kranen och värmer till ättemperatur i mikron. Livsmedelsverket trycker i sina rekommendationer på att det viktigare med den egna hygienen som att tvätta händerna och tycker inte det är lika viktigt att vårt svenska rena vatten måste hålla 70 grader när man blandar. En tumregel är att vara mer noggrann ju mindre barnet är. Prematura barn är extra känsliga och kan gärna äta färdigblandad ersättning från tetra på grund av risken för bakterier då man blandar själv. När barnet är större och ni är hemmiljö finns bara familjens bakterier och du kan micra ersättningen, diska som vanligt och inte koka flaskorna varje gång du använt dem. Kall eller varm? Du kan vänja bäbisen vid att äta ersättningen kall eller rumstempererad. Det är väldigt praktiskt att ha en bäbis som äter ersättningen ouppvärmd när man är på resa, ute på stan eller i en park. Vissa bäbisar föredrar dock alltid sin ersättning varm. Varm ersättning ska ätas inom en timma. Annars riskerar bäbisen att få i sig bakterier som bildas i den uppvärmda maten.

8 Hur länge håller ersättningen? Om du kokar vatten och blandar ersättning i förväg håller den 24 timmar i kylskåp. Steriliserat vatten håller längre än om du använder kallt vatten direkt från kranen. Då håller ersättningen ungefär 6-8 timmar i kylskåp. Smaka på ersättningen själv innan du ger den till bäbisen. Tänk på att när bäbisen suger på flaskan hamnar bakterier i ersättningen och rester ska därför inte sparas. Om du blandar till ersättning och bäbisen inte äter upp eller bara äter väldigt lite, ska du alltid blanda till ny ersättning om bäbisen blir hungrig igen. Det skiljer lite mellan hållbarhetstider på öppnade tetror men vanligt är en till två dagar i kylskåp. Läs på paketet för just den ersättningssort du använder. Så matar man bebisen Sätt dig bekvämt. Ha gärna en kudde under armen. Smek gärna barnets läppar med flasknappen och vänta tills det gapar själv. Stoppa in mycket napp i munnen och håll flaskan vinklad så att det alltid finns mjölk i nappen. Om mjölken rinner för fort eller för långsamt kan du reglera genom att vinkla flaskan upp eller ner. Om barnet släpper nappen och vänder bort huvudet, följ inte med med flaskan utan låt barnet själv välja när och i vilken takt den ska äta.

9 Stoppa bröstmjölksproduktion Bröstmjölksproduktionen kan stoppas på två sätt. Du kan trappa ner den genom att mjölka ur successivt, så lite som möjligt, så sällan som möjligt. Detta brukar ta ungefär fjorton dagar. Alternativet är att be om att få piller som stoppar mjölkproduktionen, som annars sätts igång. På en del kvinnor har produktionen startat redan innan bäbisen är född, för andra krävs det att bäbisen suger igång produktionen. Att stoppa bröstmjölksproduktion tar ungefär fjorton dagar oavsett om du mjölkar ur eller tar tabletter. Om du vill amma Många vill amma men kan uppleva på olika sätt att mjölken inte räcker för barnet. Oftast är det inte så. Ju mer barnet suger desto mer mjölk produceras och mjölken räcker i de allra flesta fall till. Det viktigaste är att barnet verkar nöjt och att det växer som det ska. Barnet har också olika tillväxtfaser då det vill äta mer och oftare. Då ökar mjölkproduktionen. Vill man amma är det viktigt att ta sig tid och orka amma mycket, inte sällan hela dagar och kvällar för att mjölkproduktionen ska öka i takt med att barnet växer och dricker mer mjölk. Ibland behöver man ändå ge tillägg i form av modersmjölksersättning. Amma alltid först på båda brösten tills de känns tomma. Ge sedan tillägg på flaska eller kopp. Börja med ml. Prova sedan att amma igen och varva så tills barnet är

10 mätt. Modersmjölksersättningen kan du alltid trappa ner på om du vill amma mer. Om du gett ersättning för att barnet ska öka i vikt kan du minska ml i flaskorna och amma efter att barnet har ätit ur flaskan. Ta för vana att amma först, ge ersättningen och amma sedan igen. Pumpa bröstmjölk och ge på flaska Så här gör du för att pumpa; sitt bekvämt och gärna lite framåtlutad. Placera bröstvårtan mitt i tratten och håll tratten mot bröstet så att det bildas vakuum. Utan vakuum inget pumpande. Tryck dock inte för hårt, då kan du klämma mjölkgångarna så att du får mjölkstockning. Börja sedan pumpa. Du kommer att se hur bröstvårtan åker in och ut. Det kan göra ont i början, precis som det gör ont när bäbisen suger första tiden. Du kan få hålla på några minuter innan mjölken rinner till. Bröstet stimuleras inte lika lätt av pumpen som när barnet suger på det. Mjölken kan stå i rumstemperatur i tre timmar, eller tre dygn i kylen alternativt tre månader i frysen. Om du ska spara mjölken för att ge vid ett senare tillfälle så kyl den så fort som möjligt. Förvara bröstmjölken sedan i kylskåpet. Du kan pumpa vid flera olika tillfällen och samla ihop i en flaska när du ska mata barnet. Du ska däremot kyla varje omgång mjölk separat innan du blandar allting i samma flaska för att ge

11 bäbisen. Blanda aldrig varm och kall mjölk, då kan bakterier bildas som är skadliga för barnet. Tinad mjölk håller ungefär ett dygn. För att värma kyld mjölk ska du använda vattenbad. Bröstmjölken är känslig och förstörs om den blir alltför varm och därför ska man inte värma mjölken i mikrovågsugn. Glöm inte... Oavsett hur ditt barn får sin mat är du alltid den bästa föräldern till ditt barn. Lyssna på din magkänsla och gör det som är rätt för dig och din familj. Många tror att det är antingen amma eller flaska som gäller, men så behöver det inte vara. Man kan varva flaska och amning och man behöver inte ge flaska varje dag om man inte vill det. Det finns inga godkända anledningar att flaskmata. Du bestämmer. Amning är frivilligt. Amning är bra och det kan behövas lite träning för att det ska fungera. Om du inte vill amma, är det helt okej.

12 Mer information om flaskmatning hittar du här: Att flaskmata En handbok och en blogg om flaskmatning Föreningen Flaskmatning i Sverige Om modersmjölksersättning och tillskottsnäring på 1177: På Facebook finns flera grupper där du kan finna råd och stöd för och om flaskmatning: Till dig som flaskmatar ditt barn råd och tips på vägen Rätten att välja flaskmatning

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2013 Omslagsfoto: Ola Gäverth Den här broschyren är utdrag

Läs mer

Se till att barnet är hungrigt när det ska prova första gången. Ha tålamod. Det kan behövas flertalet försök innan barnet vänjer sig vid en ny smak.

Se till att barnet är hungrigt när det ska prova första gången. Ha tålamod. Det kan behövas flertalet försök innan barnet vänjer sig vid en ny smak. r ATT BÖRJA MED PREGESTIMIL Eftersom proteinet i Pregestimil är höggradigt hydrolyserat så skiljer den sig i lukt och smak från vanlig modersmjölksersättning. Nedan följer några tips på hur du kan vänja

Läs mer

Se till att barnet är hungrigt när det ska prova första gången. Ha tålamod. Det kan behövas flertalet försök innan barnet vänjer sig vid en ny smak.

Se till att barnet är hungrigt när det ska prova första gången. Ha tålamod. Det kan behövas flertalet försök innan barnet vänjer sig vid en ny smak. ATT BÖRJA MED NUTRAMIGEN AA Eftersom Nutramigen AA inte är baserad på mjölkprotein så skiljer den sig i lukt och smak från vanlig modersmjölksersättning. Nedan följer några tips på hur du kan vänja ditt

Läs mer

Se till att barnet är hungrigt när det ska prova första gången. Ha tålamod. Det kan behövas flertalet försök innan barnet vänjer sig vid en ny smak.

Se till att barnet är hungrigt när det ska prova första gången. Ha tålamod. Det kan behövas flertalet försök innan barnet vänjer sig vid en ny smak. ATT BÖRJA MED NUTRAMIGEN AA Eftersom Nutramigen AA inte är baserad på mjölkprotein så skiljer den sig i lukt och smak från vanlig modersmjölksersättning. Nedan följer några tips på hur du kan vänja ditt

Läs mer

Nyligen tillblandad ersättning i flaska kan antingen värmas i vattenbad eller i flaskvärmare.

Nyligen tillblandad ersättning i flaska kan antingen värmas i vattenbad eller i flaskvärmare. Tillredning av ENFAMIL A.R. 1. Tvätta händerna noga med tvål och vatten före tillredning av ersättningen. Rengör och koka flaskor, nappar, lock och andra tillbehör minst 1 min. 2. Koka vattnet minst 1

Läs mer

MAM:s amningsinformation

MAM:s amningsinformation MAM:s amningsinformation Amning ett samspel När du ammar ditt barn är det inte bara mat det handlar om. Det handlar även om närhet, kärlek, tillit men även ibland oro, smärta och sorg. För en del tar osäkerheten

Läs mer

Att amma två. Hur man kan sitta bra De flesta vill ha kuddar till hjälp. Vad som passar bäst beror på många saker:

Att amma två. Hur man kan sitta bra De flesta vill ha kuddar till hjälp. Vad som passar bäst beror på många saker: Att amma två Första försöken Tänk på att barnen är två olika individer, om än aldrig så lika. Börja gärna med att amma dem en och en. På så sätt bekantar du dig med barnen och kan lättare se hur var och

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Kvinnokliniken MK 2 Obstetriksektionen Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar. Matstunden är en unik möjlighet

Läs mer

FÖRSTA HALVÅRET GODA RÅD OCH SVAR PÅ DINA FRÅGOR OM MJÖLKALLERGI 0 6 MÅNADER

FÖRSTA HALVÅRET GODA RÅD OCH SVAR PÅ DINA FRÅGOR OM MJÖLKALLERGI 0 6 MÅNADER FÖRSTA HALVÅRET GODA RÅD OCH SVAR PÅ DINA FRÅGOR OM MJÖLKALLERGI 0 6 MÅNADER VARFÖR HAR JAG FÅTT DEN HÄR BROSCHYREN? Du har fått den här broschyren eftersom du har ett barn i åldern 0 6 månader, som utreds

Läs mer

Att stimulera bröstmjölksproduktionen

Att stimulera bröstmjölksproduktionen Att stimulera bröstmjölksproduktionen Varför är det bra med tidig bröstmjölksstimulering/urmjölkning? Timmarna efter förlossningen är nivåerna av amningshormonerna oxytocin och prolaktin extra höga. Genom

Läs mer

Saker du inte behöver göra

Saker du inte behöver göra Saker du inte behöver göra Du behöver inte plocka undan i sovrummet. Skjut på saker, bokstavligt, så skapar du en liten gång utan risk för snubbel. Du behöver inte ringa alla och rapportera om hur saker

Läs mer

Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC

Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC Amningsstarten kan vara svår och all information kan inte ges vid första kontakten. Vissa insatser är viktiga vid det första mötet, medan andra

Läs mer

Att stimulera bröstmjölksproduktionen

Att stimulera bröstmjölksproduktionen Att stimulera bröstmjölksproduktionen Varför är det bra med tidig bröstmjölksstimulering/urmjölkning? Timmarna efter förlossningen är nivåerna av amningshormonerna oxytocin och prolaktin extra höga. Genom

Läs mer

Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad. Föräldrautbildning på mödravården

Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad. Föräldrautbildning på mödravården Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad Föräldrautbildning på mödravården Att diskutera Vilka behov har ett nyfött barn? Det nyfödda barnets behov Närhet, trygghet och tröst Välbekanta lukter och röster

Läs mer

Prebiotika & Probiotika för små barns magar

Prebiotika & Probiotika för små barns magar Prebiotika & Probiotika för små barns magar Spädbarn kan få ont i magen, som kan bero på förstoppning och gaser. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är orsaken till att magen och tarmen inte fungerar.

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Amning. Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning.

Hälsa Sjukvård Tandvård. Amning. Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning. Hälsa Sjukvård Tandvård Amning Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning. Den här pärmen innehåller information och råd om amning som

Läs mer

Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Alfamino

Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Alfamino Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Alfamino Information riktad till dig som förälder Nestlé Health Science stödjer amning och att bröstmjölk är den bästa maten för ditt barn. Alfamino är ett

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Amningscentrum Kvinnokliniken MK 2 Karolinska Universitetssjukhuset Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar.

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Calma BPA. SV Bruksanvisning. free. Bisphenol-A

Calma BPA. SV Bruksanvisning. free. Bisphenol-A Calma SV Bruksanvisning BPA Bisphenol-A free Gratulerar till ert beslut att köpa Calma. I nästan 50 år har Medela banat vägen för innovativa produkter som främjar spädbarns hälsa genom bröstmjölkens livgivande

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Grattis till din baby!

Grattis till din baby! Grattis till din baby! Information till dig som är förälder till ett barn med spalt. Att vänta barn är för de flesta en alldeles fantastisk upplevelse med mycket glädje och förväntningar. Vanligtvis kan

Läs mer

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans!

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Styrande lokalt dokument 1 (5) Omvårdnads PM Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels, Vårdchef

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

Hemkunskap Anki Demred och Martin Ekholm 2011

Hemkunskap Anki Demred och Martin Ekholm 2011 Hemkunskap Tvätt 1. Det finns olika tvättsymboler på klädernas tvättlappar. Rita de olika symbolerna och berätta med egna ord vad de betyder. Du ska med symboler från de tre kategorierna: Tvätt Tork Stryk.

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET

TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET En enkel guide för dig som vill göra och äta gott Var klimatsmart! Släng inte mer än du behöver. Laga god mat på rester! 1 Vad är matsvinn? Matsvinn är livsmedel som framställs

Läs mer

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

Hur ska livsmedel hanteras?

Hur ska livsmedel hanteras? Hur ska livsmedel hanteras? Hantera maten rätt! Mat är en källa till angenäm samvaro och näring och i detta informationsmaterial ger vi dig lite goda råd på vägen. Alla hanterar vi livsmedel i hemmet,

Läs mer

En föräldraguide om komjölksallergi: Från diagnos till smakportioner

En föräldraguide om komjölksallergi: Från diagnos till smakportioner En föräldraguide om komjölksallergi: Från diagnos till smakportioner Vad är komjölksallergi? Komjölksallergi är en av de vanligaste allergierna under barndomen. Den uppkommer när immunsystemet överreagerar

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER

NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER Nyföddas intensiv och övervakning PERSONUPPGIFTER namn: födelsetid: Döpt Odöpt Nöddöpt Nöddopet skall bestyrkas i den egna församlingen. födelsevikt: vikten vid hemfärden:

Läs mer

ALTHÉRA. Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Althéra. Information riktad till dig som förälder

ALTHÉRA. Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Althéra. Information riktad till dig som förälder ALTHÉRA Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Althéra Information riktad till dig som förälder Med den här broschyren hoppas vi kunna ge dig svar på de vanligaste frågorna kring användningen

Läs mer

En liten bok om mjölk

En liten bok om mjölk En liten bok om mjölk Om mjölk till barn Faktamaterial till film Faktamaterial om mjölk och mjölkens positiva egenskaper för våra barns hälsa. Materialet finns även i A4-format på medföljande DVD och på:

Läs mer

Måltidsplanerare Ett hjälpmedel för att planera ditt barns måltider

Måltidsplanerare Ett hjälpmedel för att planera ditt barns måltider Måltidsplanerare Ett hjälpmedel för att planera ditt barns måltider 4-6 månader: Pyttesmå smakprov Bröstmjölk är den bästa maten för barnet. Livsmedelsverket rekommenderar amning, eller modersmjölkersättning

Läs mer

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel Efter förlossningen

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel Efter förlossningen Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Efter förlossningen Efter förlossningen När du blir utskriven från sjukhuset

Läs mer

Amning. och typ 1-diabetes

Amning. och typ 1-diabetes Amning och typ 1-diabetes Utges av: Diabetesförbundet Box 1107, 172 22 Sundbyberg, Telefon: 08 564 82 1 00, Fax: 08 564 821 39 Pg: 481 31 35 3, Bg: 332 4373 info@diabetes.se, www.diabetes.se Text och idé:

Läs mer

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index:

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index: Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com Index: 1.0 Vad är det här för handledning? 1.1 När tvångsmata? 1.2 Är det svårt att tvångsmata en

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Detta händer mjölken från kon till dess vi kan köpa den i paket i affären.

Detta händer mjölken från kon till dess vi kan köpa den i paket i affären. Mjölk Mjölk betraktas som ett av våra nyttigaste livsmedel. Det beror på att den innehåller så många av de näringsämnen som är särskilt viktiga för kroppen. De viktigaste ämnena är kalcium ( C), protein,

Läs mer

vatten än vad som behövs. Det är vanligt att vattnet kokas upp, glöms bort och sedan behöver kokas igen

vatten än vad som behövs. Det är vanligt att vattnet kokas upp, glöms bort och sedan behöver kokas igen Fakta 01. Sparar energi. Med en elektrisk vattenkokare värmer du ofta mycket mer vatten än vad som behövs. Det är vanligt att vattnet kokas upp, glöms bort och sedan behöver kokas igen det är slöseri med

Läs mer

Omstart : Barnets väg till bröstet. Amning Speciella omständigheter. Spruta för indragna bröstvårtor. Plana eller indragna bröstvårtor

Omstart : Barnets väg till bröstet. Amning Speciella omständigheter. Spruta för indragna bröstvårtor. Plana eller indragna bröstvårtor 2009 Amning Speciella omständigheter Omstart : Barnets väg till bröstet Anna Maria /Mia/ Westlund Barnmorska IBCLC Kontakt : mia.westlund@home.se Låt mamman sitta/halvsitta bekvämt Börja med en lugn baby

Läs mer

DRAFT. 2.4 Om du tagit del av inspirationsföreläsning vid Sjukhuset i Skövde vid ett tillfälle, vilket datum var det vid första tillfället?

DRAFT. 2.4 Om du tagit del av inspirationsföreläsning vid Sjukhuset i Skövde vid ett tillfälle, vilket datum var det vid första tillfället? Mark as shown: Correction: Please use a ball-point pen or a thin felt tip. This form will be processed automatically. Please follow the examples shown on the left hand side to help optimize the reading

Läs mer

Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes.

Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes. Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes. Du håller den här broschyren i din hand för att ett barn, som du eller ditt eget barn känner, har fått typ 1-diabetes. Eftersom det är

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

Pärm - amningsråd på BVC

Pärm - amningsråd på BVC Pärm - amningsråd på BVC Innehåll: Handledning angående amningsråd på BVC Flik 1 Inledning sid 2 Bakgrund sid 2 Barnets första levnadsdagar sid 2 Syfte sid 3 Mål sid 3 Amningsråd på BVC Flik 2 1. Amningsråd

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 341 279 Livsmedelsverket 2011 Uppdaterad juni 2019 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk form: Form etc. Stockholm Foto:

Läs mer

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Stora resultat börjar med små steg i ditt hem Följ med på en kort tur genom ett helt vanligt hem. Efter besöket kommer du att kunna

Läs mer

Amning/rådgivning på BVC

Amning/rådgivning på BVC Amning/rådgivning på BVC Verksamhetsutvecklare BVCs styrdokument och basprogram Amningssamtalet på BVC Amning rökning, alkohol Amningsstatistik Avsluta amningsperioden Styrdokument BVC Artikel 2 Alla barn

Läs mer

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sex råd till dig som förälder

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sex råd till dig som förälder Minska risken för plötslig spädbarnsdöd Sex råd till dig som förälder Minska risken för plötslig spädbarnsdöd Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt, men ändå något som oroar många blivande och nyblivna

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Litteratur. Internetresurser. Attityder till amning. Stark tillit och motivation Svag tillit stark motivation Ej sås. motiverad väljer annat

Litteratur. Internetresurser. Attityder till amning. Stark tillit och motivation Svag tillit stark motivation Ej sås. motiverad väljer annat 2009 Amning Litteratur Anna Maria /Mia/ Westlund Barnmorska IBCLC Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession Ruth Lawrence, Robert Lawrence Human Lactation Jan Riordan Immunobiology of Human Milk

Läs mer

Mei Tai bärsele. www.kolmarken.se

Mei Tai bärsele. www.kolmarken.se Mei Tai bärsele www.kolmarken.se Vad är en Mei Tai? En Mei Tai (MT) är ett mellanting mellan en bärsjal och en bärsele. Det är en modern variant av ett gammal kinesiskt bärdon. Mei betyder att bära på

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Bakterier i maten. #AntibiotikaSkolan

Bakterier i maten. #AntibiotikaSkolan Bakterier i maten #AntibiotikaSkolan 2 Bakterier i maten Bakterier i maten Finns det antibiotika i maten? Det är bra att veta att det inte finns antibiotika i köttet som vi köper i butik. Ett djur som

Läs mer

Mat för barn under 1 år. DEN GEMENSAMMA MÅLTIDEN mat för barn under 1 år

Mat för barn under 1 år. DEN GEMENSAMMA MÅLTIDEN mat för barn under 1 år DEN GEMENSAMMA MÅLTIDEN Mat för barn under 1 år DEN GEMENSAMMA MÅLTIDEN mat för barn under 1 år Matrekommend ationer för barnfamiljer 2016 DEN GEMENSAMMA MÅLTIDEN Under barnets första år skapas grunden

Läs mer

Strömlös. Hjälp vid strömavbrott

Strömlös. Hjälp vid strömavbrott Strömlös Hjälp vid strömavbrott Om det blir strömavbrott El har blivit en given förutsättning för att vardagen ska fungera. Lyckligtvis finns el tillgängligt så gott som alltid. Faktum är att du som bor

Läs mer

Qufora IrriSedo minisystem

Qufora IrriSedo minisystem Qufora IrriSedo minisystem Smidig och varsam rektal irrigation NYHET belagd engångskon Kom igång med irrigation Irrigation det naturliga valet Anvisningar för att använda Qufora IrriSedo Forskning visar

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

GODA RÅD OCH ENKLA RECEPT FÖR DIG SOM HAR ETT BARN MED MJÖLKALLERGI ELLER ALLERGI MOT FLERA FÖDOÄMNEN 0 12 MÅNADER

GODA RÅD OCH ENKLA RECEPT FÖR DIG SOM HAR ETT BARN MED MJÖLKALLERGI ELLER ALLERGI MOT FLERA FÖDOÄMNEN 0 12 MÅNADER GODA RÅD OCH ENKLA RECEPT FÖR DIG SOM HAR ETT BARN MED MJÖLKALLERGI ELLER ALLERGI MOT FLERA FÖDOÄMNEN 0 12 MÅNADER VARFÖR HAR JAG FÅTT DEN HÄR BROSCHYREN? Mjölkallergi är den vanligaste födoämnesallergin

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Spar energi och värna om vår miljö

Spar energi och värna om vår miljö Spar energi och värna om vår miljö Innehåll Inledning 2 Bli ett ljushuvud 3 Medicinsk utrustning 4 Tänk på temperaturen 6 Använd apparater smart 8 Köket en energifälla 10 Inledning Över 40 000 personer

Läs mer

Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig. Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun. orebro.se

Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig. Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun. orebro.se Gott, friskt och alltid till hands. i en kran nära dig Värt att veta om vatten och avlopp i Örebro kommun orebro.se 1 Varje invånare i vår kommun använder ca 100 liter vatten varje dag. Det är dels dricksvatten,

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Frågeformulär 3 månader

Frågeformulär 3 månader Frågeformulär 3 månader Fyll i frågeformuläret inför besöket hos studiesköterskan. Om det är något som är oklart, går vi igenom det med Er vid besöket. Ange datum för när Ni fyllde i uppgifterna. Datum:

Läs mer

Hälsa/Skola/Träning & Match. DJ-verksamheten säsongen 2017/2018

Hälsa/Skola/Träning & Match. DJ-verksamheten säsongen 2017/2018 Hälsa/Skola/Träning & Match DJ-verksamheten säsongen 2017/2018 Planering För att kunna göra bra ifrån er och må bra behöver ni planera! Sätt er hälsa främst och var därför noggranna med att planera så

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Neocate LCP recept och goda råd

Neocate LCP recept och goda råd Neocate LCP recept och goda råd Innehåll Vad är Neocate LCP? 3 Komjölksallergi 3 Tillredning av Neocate LCP som modersmjölksersättning 4 Hållbarhet och förvaring 5 Hur mycket Neocate LCP behöver mitt barn

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer

ATT KÖPA. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. Blodsockervärde. Frukost Insulindos och anmärkningar. Datum. En guide för unga

ATT KÖPA. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. Blodsockervärde. Frukost Insulindos och anmärkningar. Datum. En guide för unga ATT KÖPA Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt Blodsockervärde n Datum 20/8 En guide för unga Frukost före efter Lunch före efter Middag före efter Kväll 6.8 9.9 7.3 12.1 7.5 13.8 13.5 Natt - Insulindos och anmärkningar

Läs mer

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går in genom näsan och ner till magen. Alfred har en liten

Läs mer

Nutricia 2018 Material_28

Nutricia 2018 Material_28 www.alltomsondnaring.se Nutricia 2018 Material_28 MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR 02 ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går

Läs mer

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Amning på neonatalavdelning Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Annorlunda start Oförberedd på förlossning Traumatisk förlossning Sjuk mor Sjukt barn eller barn som fötts för tidigt Krisreaktioner

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

Qufora IrriSedo konsystem

Qufora IrriSedo konsystem Qufora IrriSedo konsystem Smidig och varsam rektal irrigation NYHET belagd engångskon Kom igång med irrigation Irrigation det naturliga valet Anvisningar för att använda Qufora IrriSedo Forskning visar

Läs mer

Frågor. om tillfällig diarré. om tillfällig diarré. Några praktiska råd vid tillfällig diarré!

Frågor. om tillfällig diarré. om tillfällig diarré. Några praktiska råd vid tillfällig diarré! Några praktiska råd vid tillfällig diarré! Drick mycket och ofta. En vuxen ska dricka minst 2 liter vätska/dygn fördelat på minst 6 gånger. Undvik kolsyrade drycker och mjölk. Drick istället morots- eller

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

Tandköttsinflammation och tandlossning

Tandköttsinflammation och tandlossning Tips och information om Tandköttsinflammation och tandlossning Tandlossning är en dold folksjukdom. Ca 40% av den vuxna befolkningen har tandlossning i någon grad många utan att veta om det. Ju tidigare

Läs mer

En föräldraguide om komjölksproteinallergi: Från diagnos till smakportioner

En föräldraguide om komjölksproteinallergi: Från diagnos till smakportioner En föräldraguide om komjölksproteinallergi: Från diagnos till smakportioner Vad är komjölksproteinallergi? Komjölksproteinallergi (KMPA) är en av de vanligaste allergierna under barndomen. Den uppkommer

Läs mer

En föräldraguide om komjölksproteinallergi: Från diagnos till smakportioner

En föräldraguide om komjölksproteinallergi: Från diagnos till smakportioner En föräldraguide om komjölksproteinallergi: Från diagnos till smakportioner Vad är komjölksproteinallergi? Symtom Komjölksproteinallergi (KMPA) är en av de vanligaste allergierna under barndomen. Den uppkommer

Läs mer

Qufora IrriSedo ballongsystem

Qufora IrriSedo ballongsystem Qufora IrriSedo ballongsystem Smidig och varsam rektal irrigation NYHET belagd engångskateter Kom igång med irrigation Irrigation det naturliga valet Anvisningar för att använda Qufora IrriSedo Forskning

Läs mer

Sedan vi började med Souvenaid är vi ute mycket mer

Sedan vi började med Souvenaid är vi ute mycket mer Sedan vi började med Souvenaid är vi ute mycket mer En nutritionsåtgärd för personer i ett tidigt stadium av Alzheimers sjukdom Symptom vid Alzheimers sjukdom Det första tecknet på Alzheimers sjukdom är

Läs mer

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Du kan göra mycket för att vårt vatten ska vara rent och för att vi ska få en bättre natur. Det är enkla saker som

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset

Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset Välkomna till oss på planerat kejsarsnitt! Du/ni får en kallelse i brevlådan med information om vilken dag ditt/ert barn ska födas med planerat

Läs mer

Vaccination mot rödsjuka

Vaccination mot rödsjuka Vaccination mot rödsjuka Rödsjuka orsakas av en bakterie, Erysipelothrix rhusiopathiae. Vacciner mot bakteriella sjukdomar, som till exempel rödsjuka, innehåller avdödade bakterier eller delar av bakterier

Läs mer

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se Till dig som just fått barn När barnet skriker 1177 1177.se Att hantera skrik Små barn skriker, vissa mer än andra. När barnet är litet har det inget annat sätt att uttrycka sig på. Skriket kan vara svårt

Läs mer

EN NY NUTRITIONSÅTGÄRD FÖR PERSONER I ETT TIDIGT STADIUM AV ALZHEIMERS SJUKDOM PATIENTFOLDER

EN NY NUTRITIONSÅTGÄRD FÖR PERSONER I ETT TIDIGT STADIUM AV ALZHEIMERS SJUKDOM PATIENTFOLDER EN NY NUTRITIONSÅTGÄRD FÖR PERSONER I ETT TIDIGT STADIUM AV ALZHEIMERS SJUKDOM PATIENTFOLDER Symptom vid Alzheimers sjukdom Det första tecknet på Alzheimers sjukdom är vanligtvis problem med närminnet,

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN!

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! Två gånger om dagen Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Det är därför bra att ta som vana att både som barn och vuxen borsta

Läs mer

Vätska, svettning och hudavlagringar

Vätska, svettning och hudavlagringar Vätska, svettning och hudavlagringar Hur mycket vätska behöver vi på en dag? Varför ska man duscha efter en idrottslektion? Vilken funktion har svetten för människorna? Byter vi människor hud precis som

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer