Flaskmatning - så funkar det

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Flaskmatning - så funkar det"

Transkript

1 Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis

2 Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade av barnläkare, barnsjuksköterska, barnmorska och amningskonsulter.

3 Att flaskmata är ett fullgott alternativ när föräldrar inte kan eller inte vill amma sina barn. För alla fungerar det inte att amma av olika anledningar. Ingen anledning är sämre än någon annan. Om man inte vill lägga sitt barn till bröstet kan man till exempel pumpa ut bröstmjölk och ge på flaska. Det finns även bröstmjölkersättning och nappflaskor att köpa på vilken matvaruaffär som helst. Att ge modersmjölksersättning Om du inte ammar ditt barn ska du ge det modersmjölksersättning. Det är viktigt att inte ge vanlig mjölk eftersom det kan vara skadligt för bäbisens tarmar och njurar och i värsta fall kan vanlig mjölk till och med orsaka dödsfall. Komjölk innehåller tre gånger så mycket salt och protein som bröst mjölk. I Sverige tillverkas den mesta modersmjölksersättningen av komjölk som sedan anpassas för att passa små bäbismagar. Man tillsätter vitaminer, mineraler och andra ämnen som behövs för barnens utveckling. I ersättningen tillsätter man också fetter, bland annat DHA som är ett omega-3-fettsyra som är bra för barns kognitiva utveckling och som finns naturligt i bröstmjölk.

4 Mjölken finns både som färdigblandad i tetror och som pulver som blandas ut med vatten och finns att köpa i vanliga mataffärer. Färdigblandad ersättning är steriliserad och rekommenderas till barn som är prematura eller är känsliga för infektioner. Barn ska inte äta ersättning som inte är godkänd i Sverige. Mjölkfri ersättning finns att köpa på apotek för barn som är känsliga mot mjölkprotein eller laktos. Anknytning Barnet anknyter genom närhet och hudkontakt och ett flaskmatat barn anknyter lika fint till sina föräldrar som ett ammat barn gör. Det kan verka enkelt att flaskmata barnet i vagnen eller sängen, men undvik det för kontaktens skull. Det går utmärkt att samsova med bäbisen när man flaskmatar. Bär gärna i sjal eller bärsele under dagarna för att få maximalt med närhet. De första månaderna kan man också begränsa antalet personer som matar barnet till två stycken för att inte störa anknytningsprocesserna.

5 Flaskor Det finns ett stort utbud av olika sorter, märken och flaskor i vanliga livsmedelsbutiker. En del lovar mindre kolikbesvär eller att de ska göra det lättare för bäbisen att rapa till exempel. Det viktigaste är att hitta en flaska som bäbisen gillar och där mjölken kommer lagom fort och passar just ditt barn. Det spelar ingen roll om du har bröstmjölk, mjölk-ersättning eller välling i flaskan. Se bara till att du använder rätt dinapp till rätt vätska. Bröstmjölk är tunnare och rinner lagom ur nappar märkta 1 som har små hål. Nappar märkta 2 passar för ersättning och nappar märkta 3 eller X passar för tjockare vätska som välling. Kolla dinapparna med jämna mellanrum, särskilt om din bäbis har fått tänder. Napparna slits lätt och en skadad napp ska bytas ut. Rengör flaskorna genom ta isär alla delar och diska ordentligt. Koka flaskorna med jämna mellanrum.

6 Så tillreder du ersättning Tillverkarna av ersättning rekommenderar att man kokar vattnet tills barnet är sex månader. Det är för att vattnet ska vara så rent som möjligt och fritt från bakterier för att minska risken för att bäbisen blir sjuk. Det finns ingen sådan rekommendation från Socialstyrelsen och flera inom vården menar att det är onödigt att koka kommunalt vatten i Sverige eftersom det är så pass rent ändå. Har man egen brunn ska man antingen göra ett vattenprov eller koka vattnet för att vara på säkra sidan. Gör så här: Koka upp vatten och förvara det i en tillbringare i kylskåpet eller mät upp rätt mått vatten och förvara i flaskorna i kylen. Låt inte vattnet stå mer än 24 timmar. Läs noga på paketet hur du ska blanda pulver och vatten till önskad mängd ersättning. Detta skiljer sig från olika tillverkare. Det är extremt viktigt att inte överdosera eller underdosera mängden pulver i förhållande till vattnet. För hög andel pulver kan orsaka svår förstoppning som kan vara dödlig. För lite pulver kan leda till undernäring. Använd alltid kallt vatten. Om man använder vatten från varmvattenkranen finns det risk att metallpartiklar och bakterier från rören kan följa med ner i flaskan. Du kan antingen värma vattnet i kastrull på spisen eller värma med vattenkokare. Du kan också värma vattnet i mikrovågsugn. Hur länge varierar mellan olika mikrovågsugnar men ungefär 30 sekunder brukar vara lagom. Om vattnet

7 blir för varmt kan du ta kallt vatten från kranen och kyla ner det med eller ställa flaskan i en kopp eller annat kärl med kallvatten och kyla ner det. Tillverkarna av ersättning rekommenderar att man värmer vattnet till minst 70 grader och sen låter det svalna till ättemperatur men många tar vatten från kranen och värmer till ättemperatur i mikron. Livsmedelsverket trycker i sina rekommendationer på att det viktigare med den egna hygienen som att tvätta händerna och tycker inte det är lika viktigt att vårt svenska rena vatten måste hålla 70 grader när man blandar. En tumregel är att vara mer noggrann ju mindre barnet är. Prematura barn är extra känsliga och kan gärna äta färdigblandad ersättning från tetra på grund av risken för bakterier då man blandar själv. När barnet är större och ni är hemmiljö finns bara familjens bakterier och du kan micra ersättningen, diska som vanligt och inte koka flaskorna varje gång du använt dem. Kall eller varm? Du kan vänja bäbisen vid att äta ersättningen kall eller rumstempererad. Det är väldigt praktiskt att ha en bäbis som äter ersättningen ouppvärmd när man är på resa, ute på stan eller i en park. Vissa bäbisar föredrar dock alltid sin ersättning varm. Varm ersättning ska ätas inom en timma. Annars riskerar bäbisen att få i sig bakterier som bildas i den uppvärmda maten.

8 Hur länge håller ersättningen? Om du kokar vatten och blandar ersättning i förväg håller den 24 timmar i kylskåp. Steriliserat vatten håller längre än om du använder kallt vatten direkt från kranen. Då håller ersättningen ungefär 6-8 timmar i kylskåp. Smaka på ersättningen själv innan du ger den till bäbisen. Tänk på att när bäbisen suger på flaskan hamnar bakterier i ersättningen och rester ska därför inte sparas. Om du blandar till ersättning och bäbisen inte äter upp eller bara äter väldigt lite, ska du alltid blanda till ny ersättning om bäbisen blir hungrig igen. Det skiljer lite mellan hållbarhetstider på öppnade tetror men vanligt är en till två dagar i kylskåp. Läs på paketet för just den ersättningssort du använder. Så matar man bebisen Sätt dig bekvämt. Ha gärna en kudde under armen. Smek gärna barnets läppar med flasknappen och vänta tills det gapar själv. Stoppa in mycket napp i munnen och håll flaskan vinklad så att det alltid finns mjölk i nappen. Om mjölken rinner för fort eller för långsamt kan du reglera genom att vinkla flaskan upp eller ner. Om barnet släpper nappen och vänder bort huvudet, följ inte med med flaskan utan låt barnet själv välja när och i vilken takt den ska äta.

9 Stoppa bröstmjölksproduktion Bröstmjölksproduktionen kan stoppas på två sätt. Du kan trappa ner den genom att mjölka ur successivt, så lite som möjligt, så sällan som möjligt. Detta brukar ta ungefär fjorton dagar. Alternativet är att be om att få piller som stoppar mjölkproduktionen, som annars sätts igång. På en del kvinnor har produktionen startat redan innan bäbisen är född, för andra krävs det att bäbisen suger igång produktionen. Att stoppa bröstmjölksproduktion tar ungefär fjorton dagar oavsett om du mjölkar ur eller tar tabletter. Om du vill amma Många vill amma men kan uppleva på olika sätt att mjölken inte räcker för barnet. Oftast är det inte så. Ju mer barnet suger desto mer mjölk produceras och mjölken räcker i de allra flesta fall till. Det viktigaste är att barnet verkar nöjt och att det växer som det ska. Barnet har också olika tillväxtfaser då det vill äta mer och oftare. Då ökar mjölkproduktionen. Vill man amma är det viktigt att ta sig tid och orka amma mycket, inte sällan hela dagar och kvällar för att mjölkproduktionen ska öka i takt med att barnet växer och dricker mer mjölk. Ibland behöver man ändå ge tillägg i form av modersmjölksersättning. Amma alltid först på båda brösten tills de känns tomma. Ge sedan tillägg på flaska eller kopp. Börja med ml. Prova sedan att amma igen och varva så tills barnet är

10 mätt. Modersmjölksersättningen kan du alltid trappa ner på om du vill amma mer. Om du gett ersättning för att barnet ska öka i vikt kan du minska ml i flaskorna och amma efter att barnet har ätit ur flaskan. Ta för vana att amma först, ge ersättningen och amma sedan igen. Pumpa bröstmjölk och ge på flaska Så här gör du för att pumpa; sitt bekvämt och gärna lite framåtlutad. Placera bröstvårtan mitt i tratten och håll tratten mot bröstet så att det bildas vakuum. Utan vakuum inget pumpande. Tryck dock inte för hårt, då kan du klämma mjölkgångarna så att du får mjölkstockning. Börja sedan pumpa. Du kommer att se hur bröstvårtan åker in och ut. Det kan göra ont i början, precis som det gör ont när bäbisen suger första tiden. Du kan få hålla på några minuter innan mjölken rinner till. Bröstet stimuleras inte lika lätt av pumpen som när barnet suger på det. Mjölken kan stå i rumstemperatur i tre timmar, eller tre dygn i kylen alternativt tre månader i frysen. Om du ska spara mjölken för att ge vid ett senare tillfälle så kyl den så fort som möjligt. Förvara bröstmjölken sedan i kylskåpet. Du kan pumpa vid flera olika tillfällen och samla ihop i en flaska när du ska mata barnet. Du ska däremot kyla varje omgång mjölk separat innan du blandar allting i samma flaska för att ge

11 bäbisen. Blanda aldrig varm och kall mjölk, då kan bakterier bildas som är skadliga för barnet. Tinad mjölk håller ungefär ett dygn. För att värma kyld mjölk ska du använda vattenbad. Bröstmjölken är känslig och förstörs om den blir alltför varm och därför ska man inte värma mjölken i mikrovågsugn. Glöm inte... Oavsett hur ditt barn får sin mat är du alltid den bästa föräldern till ditt barn. Lyssna på din magkänsla och gör det som är rätt för dig och din familj. Många tror att det är antingen amma eller flaska som gäller, men så behöver det inte vara. Man kan varva flaska och amning och man behöver inte ge flaska varje dag om man inte vill det. Det finns inga godkända anledningar att flaskmata. Du bestämmer. Amning är frivilligt. Amning är bra och det kan behövas lite träning för att det ska fungera. Om du inte vill amma, är det helt okej.

12 Mer information om flaskmatning hittar du här: Att flaskmata En handbok och en blogg om flaskmatning Föreningen Flaskmatning i Sverige Om modersmjölksersättning och tillskottsnäring på 1177: På Facebook finns flera grupper där du kan finna råd och stöd för och om flaskmatning: Till dig som flaskmatar ditt barn råd och tips på vägen Rätten att välja flaskmatning

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Oltermansvägen 8 00620 Helsingfors sydanliitto@sydanliitto.fi www.sydanliitto.fi

Oltermansvägen 8 00620 Helsingfors sydanliitto@sydanliitto.fi www.sydanliitto.fi Första matåret Arbetsgrupp: Tuija Pusa, legitimerad näringsterapeut, HvM, Finlands Hjärtförbund Anna Kara, LVK Kirsi Pietiläinen, docent, LVM Redaktion: YTM, redaktör Virve Järvinen Sakkunniga: Arja Lyytikäinen,

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Liten handbok för kaninägare

Liten handbok för kaninägare Liten handbok för kaninägare 1 Tänk efter innan du köper kanin! Läs på ordentligt innan köpet. Ta reda på om det verkligen är kanin du vill ha som husdjur. Om du kommer fram till att det är det, lär dig

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

6-12 månader ålder. Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Barnmat del 1

6-12 månader ålder. Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Barnmat del 1 Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Barnmat del 1 6-12 månader ålder Centrala Barnhälsovården Borås Dietister inom barnhälsovården i Södra Älvsborg Reviderad april 2012, Julia Backlund Innehållsförteckning

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri Fimpa Nu! bli rök- och snusfri Allt du sparar Allt du vinner Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall Hallå där du som röker eller snusar! Funderar du på att sluta? Klokt

Läs mer

Information till dig som får sondnäring genom PEG

Information till dig som får sondnäring genom PEG Information till dig som får sondnäring genom PEG Inledning Vid olika typer av sjukdomar där man har svårt att svälja vanlig mat, kan det bli aktuellt att anlägga en PEG. En PEG är en 15-20 cm lång slang

Läs mer

Hur ska livsmedel hanteras?

Hur ska livsmedel hanteras? Hur ska livsmedel hanteras? Hantera maten rätt! Mat är en källa till angenäm samvaro och näring och i detta informationsmaterial ger vi dig lite goda råd på vägen. Alla hanterar vi livsmedel i hemmet,

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Sov bra. utan sömnmedicin

Sov bra. utan sömnmedicin Sov bra utan sömnmedicin 1 1 Innehåll Fakta om sömn 4 Fakta om sömnläkemedel 7 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 8 Varför har du svårt att sova? 9 Granska din dag 9 Allmänna råd för en bättre sömn 9 Sömnskolan

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 LYCK SLANTEN Tema: Hållbar utveckling Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING Läs

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Välkommen som hyresgäst

Välkommen som hyresgäst Välkommen som hyresgäst Råd & tips från Fastighetsägarna Reviderad maj 2012 2 Innehåll Välkommen! 4 När du ska flytta in 4 Vilka regler har en hyresvärd och en hyresgäst att rätta sig efter? 6 Om något

Läs mer

Idag är rätta dagen. Guide för dig, som tänker sluta röka

Idag är rätta dagen. Guide för dig, som tänker sluta röka Idag är rätta dagen Guide för dig, som tänker sluta röka Det lönar sig alltid att sluta! Det går att sluta röka oberoende av hur länge eller hur mycket du har rökt. Att sluta är ett beslut, som du inte

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Åtgärder för aggressiva/trotsiga små barn Ett samverkansprojekt mellan barnpsykiatri och skola Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Varje gång barnet gör på ett visst sätt

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer