Plats och tid Kommunkontoret, onsdag 4 februari 2015, klockan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Kommunkontoret, onsdag 4 februari 2015, klockan 8.00 12.00"

Transkript

1 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunkontoret, onsdag 4 februari 2015, klockan Beslutande Martin Carling (C) ordf Elisabet Forsdahl (C) Ture Olsson (C) Gösta Schagerholm (C) Johanna Bourgi (C) Per-Erik Norlin (S) Jan-Gunnar Eliasson (S) Lars-Inge Fahlén (S) Carina Halmberg (S) Annika Lännhult (M) Jon Blotzki (MP) Övriga närvara nde Justerande Peder Koldeus, kommunchef Jonas Olsson, kommunsekr Christina Kleventorp, kansliassistent 30 Tomas Fahlén, IT-tekniker, 30 Claes Hellberg, fastighetsförvaltare 28, 30 Carina Halmberg (S) Plats och tid Kommunkontoret, fredag den 6 februari 2015, klockan för justering Paragrafer Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerande Jonas Olsson Martin Carling Carina Halmberg ANSLAGSBEVIS Kommunstyrelsens prot är justerat Sammanträde: Anslaget sätts upp: Anslaget tas ned: Underskrift Tillkännages genom anslag.

2 14 Ny riktlinje för facklig tid respektive beställning av företagshälsovård, Dnr I budgetprocessen kring budget för 2015 verkställs kommunfullmäktiges beslut ( ) angående omfördelning av medel för facklig tid respektive företagshälsovård från centralt konto under Personalavdelningen till förvaltningarnas budget. Med anledning av detta har personalavdelningen tagit fram riktlinjer/rutiner för hantering av facklig tid respektive beställning av företagshälsovård från och med Inför beslut gällande omfördelning av medel genomfördes MBL-förhandlingar. Ärendet kring nya riktlinjer/rutiner bedöms inte omfattas av förhandlingsskyldighet. Information enligt MBL 19 genomfördes den 11 december Beslutsunderlag Riktlinjer facklig tid, Riktlinje/rutin gällande företagshälsovård, Tjänsteskrivelse vik. Personalchef/Personalsekreterare, Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen beslutar att godkänna föreliggande riktlinjer och rutiner för facklig tid och företagshälsovård. Personalchef Samtliga nämnder 2(25)

3 15 Utbildningsprogram för kommunens chefer, Dnr Personalavdelningen har tagit fram ett Utbildningsprogram för kommunens chefer. Programmet omfattar åren och innehåller dels en introduktion av nya chefer och dels utbildningsinsatser såsom; mediahantering, ekonomi, budget och styrsystem samt rekrytering, medarbetarsamtal och lönedialog, arbetsrätt, rehabilitering mm. Två av insatsområdena har en vidare målgrupp: kompensutveckling i de personaladministrativa programmen där även en utbildning i Medvind erbjuds såväl chefer som Superusers samt en workshop kring Kultur och Värderingar som har kommunens politiker, chefer och kulturambassadörer som målgrupp. Utbildningsprogrammets insatser är planerade i tid motsvarande ett utbildningstillfälle per månad. Till det tillkommer fyra punkter som genomförs vid behov eller på förfrågan (Arbetsmiljö, Kultur och Värderingar Lean principer, Personlig ledarutveckling och Utveckling grupp och ledare). Utbildningsplanen är förankrad i kommunens ledningsgrupp. Finansiering sker inom ramen för Personalavdelningens budget. Ärendet bedöms inte omfattas av förhandlingsskyldighet. Information enligt MBL 19 genomfördes den 11 december Beslutsunderlag Utbildningsprogram för kommunens chefer Tjänsteskrivelse vik. Personalchef/Personalsekreterare, Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen beslutar att godkänna föreliggande förslag på Utbildningsprogram för Dals-Eds kommun Personalchef 3(25)

4 16 Remiss - Förslag till MSB:s föreskrifter om tillhandahållande av pyrotekniska artiklar och ammunition samt förslag till MSB:s föreskrifter om användning och överlåtelse av pyrotekniska artiklar och ammunition - Dnr , Dnr Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inbjuder till möjlighet att lämna synpunkter på rubricerad remiss, senast den 31 januari Räddningschefen har meddelat att det av tidsskäl inte finns utrymme att inkomma med yttrande i ärendet till utsatt remisstid. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen avstår från att besvara remissen på grund av tidsskäl. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 4(25)

5 17 Delårsbokslut Dalslandskommunernas Kommunalförbund, Dnr Delårsrapport avseende perioden för Dalslandskommunernas Kommunalförbund föreligger. Det redovisade resultatet per är 22 tkr. Det prognostiserade resultatet för helåret är 362 tkr. Även revisorernas utlåtande gällande delårsrapporten föreligger. Beslutsunderlag Delårsbokslut Dalslandskommunernas Kommunalförbund Utlåtande avseende delårsrapport, 2014 Beslutsförslag - Kommunfullmäktige beslutar godkänna delårsrapport för Dalslandskommunernas Kommunalförbund och lägga densamma till handlingarna. KF 5(25)

6 18 Remiss av förslag till ny verksamhetsstrategi för Svenskt Vatten, Dnr Svenskt Vatten har tillsammans med styrelsen och dess kommittéer tagit fram ett förslag på en ny verksamhetsstrategi för åren Verksamhetsstrategin har utformats för att ha en tydlig och enkel struktur och vara inriktad på de effekter svenskt Vatten vill vara med och bidra till i samhället. Svenskt Vatten förordar att remissen ska behandlas i medlemmarnas nämnd/styrelse. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen avstår från att besvara remissen på grund av tidsskäl. Svenskt Vatten 6(25)

7 19 Revisionsrapport - Granskning av bisysslor, Dnr De förtroendevalda revisorerna i Dals-Eds kommun har gett PWC i uppdrag att granska anställdas bisysslor med syfte att undersöka om kommunstyrelsen, socialnämnden, FOKUS-nämnden samt Plan- och byggnadsnämnden säkerställer tillräcklig intern kontroll inom området. I granskningen konstaterade PWC att kommunfullmäktige har antagit styrdokument som behandlar bisysslor och tydliggör roller och ansvar kring hanteringen av bisysslor. Avsnittet om bisysslor i Regelverket avseende etiska frågor bedöms vara ändamålsenligt samt även dokumentet Bisyssla. De rutiner kommunfullmäktige gett direktiv om ska finnas saknas dock, vilket är en brist. Rutiner behöver säkerställa att arbetstagaren får information om bisyssla och sin skyldighet att anmäla bisyssla, hur bisyssla ska bedömas samt att uppföljning och kontroll sker. Utifrån granskningen bedömer PWC framför allt att uppföljning och dokumentation behöver förbättras. I granskningen framförs en rad förbättringsförslag och revisorerna önskar ett samlat svar från kommunstyrelsen senast den 15 februari på vilka åtgärder nämnderna ämnar vidta med anledning av granskningen. Kommunchefen har sammanstället förslag till svar i enlighet med revisorernas uppdrag ovan kring åtgärder med anledning av granskningen. Följande åtgärder föreslås för att förbättra efterlevnaden av regelverket för bisysslor i Dals-Eds kommun; 1. Regelverket är senast reviderat år 2005 och det finns behov av att göra en översyn av dess aktualitet. Åtgärd: Personalkontoret reviderar reglementet för Bisysslor och skickar det till KS och kommunfullmäktige för beslut. 2. Tydliga rutiner behöver fastställas av förvaltningscheferna i enlighet med kommunfullmäktiges regelverk. Åtgärd: Två konkreta åtgärder som del av utvecklade rutiner är att lägga in bisysslor i checklistorna vid nyanställning samt i manualen för medarbetarsamtal. På detta sätt påminns chef och medarbetare om att bisyssla ska anmälas alternativt följas upp minst en gång om året. 7(25)

8 forts Det är viktigt att säkerställa en tillfredställande intern kontroll över vilka anställda som har bisysslor för att kunna bedöma dessa. Åtgärd: Kommunstyrelsen, FOKUS-nämnden, socialnämnden samt plan- och byggnadsnämnd genomför en fullständig kartläggning av såväl tillåtna som otillåtna bisysslor per verksamhet. Samtliga nämnder, göra en dokumenterad sammanställning av beslutade bisysslor för att bedöma faktiska risker kopplat till olika former av skadliga bisysslor samt för att skapa bra förutsättningar för uppföljning. Personalkontoret ansvarar för sammanställningen för hela kommunen. Personalkontoret tillser att kopior av samtliga beslutade bisysslor i hela den kommunala organisationen ska förvaras hos personalkontoret, som grund till stöd i uppföljning och intern kontroll. De rutiner som kommunfullmäktige beslutat, ska tas fram av respektive förvaltningschef. Rutinerna behöver tydliggöra vikten av att hanteringen av bisysslor dokumenteras och att besluten ska finnas sammanställda som grund till effektiv uppföljning och intern kontroll, både av bisyssla men även av inköp och i upphandlingssammanhang. 4. Engagemang med affärsrelationer till kommunen, är viktigt att beakta i uppföljning och intern kontroll av inköp och upphandling. Med dessa förslag på konkreta åtgärder, gör kommunchefen bedömningen att organisationen kommer att leva upp till de krav som lagstiftningen om bisysslor ställer på varje kommunal organisation. Beslutsunderlag Revisionsrapport Granskning av bisysslor Brev angående granskning av bisysslor, kommunrevisionen Svar på PWC s revision av bisysslor i Dals-Eds kommun, kommunchef Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen beslutar att ställa sig bakom kommunchefens svar med åtgärder för att förbättra efterlevnaden av regelverket för bisysslor i Dals-Eds kommun, i enlighet med revisorernas granskning. Kommunrevisorerna Samtliga nämnder 8(25)

9 20 Konsortialavtal Dalslands Turist AB - Ersätter tidigare avtal , Dnr Detta nya konsortialavtal ersätter avtalet från Vänersborgs, Melleruds, Bengtsfors, Dals-Eds, Åmåls och Färgelanda kommuner har beslutat att fortsätta att samverka inom turismområdet genom det gemensamt ägda aktiebolaget, Dalslands Turist AB. För att stärka besöksnäringen i Dalsland med angränsande områden, främst då de kommuner som tillsammans med kommunerna äger Dalslands Kanal, förbinder sig kommunerna att samverka inom turismområdet genom Dalslands Turist AB. Huvuduppgiften för bolaget är att dra till sig samt öka antalet besökare till Dalsland och därigenom gynna de lokala entreprenörerna, öka den ekonomiska omsättningen och indirekt skapa fler arbetstillfällen. Det nya avtalet med Dalslands Turist AB är i stort sett identiskt med det gamla, så det innebär inga förändringar i samverkan mellan kommunerna. I det nya avtalet har kostnadsfördelningsprinciperna beskrivits på ett tydligare sätt. En fast summa på kr/år utgör grundplattan och sedan fördelas övrig del efter befolkningsunderlag per 1 november året innan. För Dals-Eds del innebär det en ökad kostnad med kr. Kommunstyrelsen beslutade att godkänna modell för finansiering avseende turistbolaget med uppräkning enligt SKL:s PKV index. Finansieringen av tilläggsanslaget för 2014 om kronor ska ske via KS oförutsett anslag. Tilläggsanslaget får därefter inför kommande år arbetas in i ordinarie budgetarbete inom kommunstyrelsens budgetram. Beslutsunderlag Konsortialavtal Dalslands Turist AB - Ersätter tidigare avtal Tjänsteskrivelse kommunchef, Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen beslutar att godkänna det nya konsortialavtalet med Dalslands Turist AB som ersätter tidigare avtal Avtalet undertecknas av kommunstyrelsens ordförande och kommunchef. KS ordf. Kommunchefen DTAB inkl. undertecknat avtal 9(25)

10 21 Budgetuppföljning 2015 regelverk för extra medel inom KS, Dnr Under ett antal år har Utsiktens gymnasieskola och IFO-verksamheten haft stora svårigheter att ligga inom standardkostnadsnivå och hålla sina budgetramar. Avvikelserna har varit så stora, att kommunstyrelsen anser att resp. nämnd inte ensam klarar av att inom nämndens rambudget kompensera dessa verksamheter. Därför har kommunfullmäktige avsatt extra medel inom kommunstyrelsens budget för gemensamt ansvar tillsammans med respektive nämnd gällande åtgärder kring IFOverksamheten samt Utsiktens verksamheter under Kommunchefen uppdrogs att ta fram riktlinjer för hur det gemensamma ansvaret ska hanteras. Kommunchefens förslag till riktlinjer föreligger. Det delade ansvaret innebär; - Att respektive nämnd fortfarande fullt ut har ansvar för aktuella verksamheters arbete och resultat - Att aktuella nämnder har möjlighet att ta del av extra pengarna när behov uppkommer, genom att äska dessa hos KS - Att KS iför sig ett delat ansvar för aktuella verksamheters framtida utveckling och utformning - Att KS tillsammans med FOKUS-nämnden har en fortlöpande dialog om Utsiktens framtida utformning - Att KS tillsammans med socialnämnden har fortlöpande dialog om hur IFO skall kunna komma i ekonomisk balans - Att de fortlöpande dialogträffarna med resp. nämn sker varannan KS:au info. När det gäller de extra pengarna till IFO, så är de avsatt första hand till satsningar som möjliggör och öppnar upp för hemmaplans lösningar för att minska antalet institutionsplaceringar. De extra medlen för Utsikten är till för att klara tiden tills arbetsgruppen tagit fram en hållbar långsiktig lösning för Utsiktens verksamheter. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att till nästa KSAU info bjuda in SNAU och FOKUS AU för dialog kring de extra medlen. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen godkänner kommunchefens riktlinjer för de extra medlen som är avsatta i KS rambudget för Ekonomichef Samtliga nämnder 10(25)

11 22 Översiktsplan Årjängs kommun, Dnr Årjängs kommun har översänt förslag till översiktsplan för Årjängs kommun för samråd. När kommuner upprättar ett förslag till översiktsplan ska kommunen enligt plan- och bygglagen bland annat samråda med berörda kommuner. Dals-Eds kommun har fått planförslaget från Årjäng för eventuella synpunkter i samband med samråd. Synpunkter på planförslaget ska lämnas skriftligen senast den 10 februari Årjängs gällande översiktsplan är från 1990 och förutom förslag till översiktsplan har det tagits fram en utredning om landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) och ett program som berättar om värdefulla naturområden inom kommunen, Årjängs kommun har samarbete med närliggande kommuner, län och grannlandet Norge för att kunna uppnå de kommunala regionala och nationella målen. Årjängs kommun samarbetar med Dals-Eds kommun när det gäller gemensam räddningschef i beredskap, samt har en gemensam växellösning med Säffle, Åmål, Mellerud, Dals-Ed, Bengtsfors och Färgelanda kommun. Sjön Stora Le sträcker sig in i Årjängs kommun och regleras i Lennartsfors. Sjön ligger inom DANO-området (Dalsland-Nordmarken). Enhetschef på plan- och byggkontoret har lämnat förslag till yttrande i ärendet. Planförslaget berör inte Dals-Eds kommun i någon större omfattning annat än ovanstående samverkan. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen har inget att erinra mot planförslaget för ny översiktsplan i Årjängs kommun. Årjängs kommun 11(25)

12 23 Medborgarförslag - Exploatering av området Reningsverket, Dnr Medborgarförslag har inkommit om att utmed gamla banvallen i backen mot reningsverket, skapa möjligheter att bygga bostäder med alternativa metoder. KSAU remitterade ärendet till plan- och byggnadsnämnden för yttrande kring de övergripande förutsättningarna för förslaget. Plan- och byggnadsnämnden har behandlat ärendet och menar att en framtida exploatering av området ställer krav på detaljplan. Aktuellt område kräver omfattande utredningar vid prövning om lämplig markanvändning enligt den fördjupade översiktsplanen för Eds tätort, samt det tematiska tillägget till ÖP om LIS-områden. I nuläget är inte området högprioriterat för planläggning. Beslutsförslag - Utifrån plan- och byggnadsnämndens yttrande enligt ovan och de genomförda planarbetena, beslutar kommunfullmäktige att det inte är möjligt att genomföra medborgarförslaget i det aktuella området. Förslaget är dock intressant och möjligen kan det finnas förutsättningar på annat område i kommunen om det finns intressenter. KF 12(25)

13 24 Budget och mål 2016, plan , Dnr Ekonomichef upprättar inför årets budgetprocess en tidplan över erforderliga avstämningar och beslut under processen. Förslag till tidsplan föreligger vid dagens sammanträde. Beslutsunderlag Dals-Eds kommuns budgetprocess under 2015, ekonomichef Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen godkänner föreliggande förslag till tidsplan för Budgetprocessen 2016 och plan för perioden Ekonomichef Samtliga nämnder 13(25)

14 25 Fastställande av mindre korrigering i taxa för miljöbalken, Dnr Direktionen för Dalslandskommunernas kommunalförbund rekommenderar kommunfullmäktige i kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud att fastställa en mindre korrigering i taxa för miljöbalken. Förslaget från Dalslands miljönämnd föreligger. Beslutsförslag - Kommunfullmäktige beslutar att fastställa en mindre korrigering i grundtaxa samt bilaga 1 i taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken enligt redovisat förslag. KF 14(25)

15 26 Miljöbil som personalbil, Dnr År 2008 upphandlade Fyrbodals kommunalförbund, miljöbil som personalbil med tillhörande administration där de ingående kommunerna gavs möjlighet att åberopa avtalet. Dals-Eds kommun valde vid det tillfället inte att ansluta sig till avtalet. Jämförelsekalkyler visar nu att det är ekonomiskt attraktivt för den anställde att ha miljöbil som personalbil jämfört med kostnaden för privat köp av motsvarande bil. Dessutom har det visat sig att kommunernas administration för personalbilarna är minimal. Ekonomichef och personalchef föreslår därför i tjänsteskrivelse att även Dals-Eds kommun erbjuder sina tillsvidareanställda miljöbil som personalbil. Det är dock inte möjligt att nu ansluta sig till ovanstående avtal. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till ekonomichef att upphandla finansiering och fordon inom ramen för miljöbil som personalbil samt tillhörande miljöbilsadministration. Kommunstyrelsen uppdrar vidare till personalchef att tillsammans med ekonomichef utforma erbjudande till samtlig tillsvidareanställd personal, vilket ska omfatta både kommunens anställda och Edshus anställda, om miljöbil som personalbil på motsvarande sätt som övriga dalslandskommuner och Dalslands kommunalförbund tidigare gjort. Ekonomichef Personalchef Samtliga nämnder 15(25)

16 27 Kommunstyrelsens arbetsformer , Dnr Vid kommunstyrelsens första sammanträde under föregående mandatperiod fastställdes vissa arbetsformer att gälla under mandatperioden. Kommunstyrelsen uppdrog därför åt kommunstyrelsens arbetsutskott att utifrån diskussioner i kommunstyrelsen, sammanställa förslag till arbetsformer och utbildningsplan för mandatperioden som fastställs vid kommande kommunstyrelse. Vid dagens sammanträde diskuteras arbetsformer som ska fastställas för denna mandatperiod vilket resulterar i följande förslag. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen beslutar att fastställa nedanstående arbetsformer för styrelsen, att gälla under mandatperioden : Kommunstyrelsens sammanträden äger rum på de dagar som beslutats. Sammanträdena inleds klockan 8.00 med möjlighet till ajournering under sammanträdet för diskussioner i partigrupper om så önskas. Sammanträdestiden bör om möjligt begränsas till högst 4 timmar. Extra sammanträde med kommunstyrelsen bör förläggas i direkt anslutning till kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträden alternativt kommunfullmäktiges sammanträden. Kommunstyrelsen beslutar vidare att en bestämd mottagningstid på kommunkontoret fastställs för kommunstyrelsens vice ordförande. Det förutsätts att denne och övriga kommunstyrelsens ledamöter vid behov deltar i förvaltningens arbete och är tillgänglig för allmänheten efter överenskommelse i det enskilda fallet. Utomstående ska i första hand inbjudas att informera vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträden. Kommunstyrelsen ska göra minst ett besök per år vid de arbetsplatser som lyder under kommunstyrelsens arbetsområde. Kommunstyrelsen ska även göra minst ett besök per år vid något företag i kommunen. Kommunstyrelsens arbetsutskott förutsätts besöka, eller på annat sätt, fortlöpande arbeta tillsammans med företagen i kommunen. 16(25)

17 Forts 27 Förvaltningschefer och ordföranden i övriga nämnder ska tillsammans bjudas in till kommunstyrelsen en gång per år, för att informera om förvaltningarnas verksamheter, idéer m.m. Föredragningslista till arbetsutskottets sammanträden ska skickas till representant för de partier i kommunstyrelsen som inte är representerade i arbetsutskottet. Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande genomför presskonferens i anslutning till justering av protokollet med utgångspunkt om att detta ska ske torsdag eller fredag samma vecka som sammanträdet sker. I större frågor planeras att ansvarig handläggare finns på plats vid presskonferensen. Kommunstyrelsens kallelser och utskick av sammanträdeshandlingar ska vara digitala i så stor utsträckning som möjligt. Möjlighet finns för ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen att vid enstaka tillfällen närvara vid sammanträden i kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder två gånger i månaden där ett sammanträde är protokollfört och innehåller ärendeberedning samt beslut och där det andra sammanträdet, benämnt KSAU info, är förbehållet information och överläggningar med övriga nämnder och förvaltningar. Kommunstyrelsen uppdrar åt ordförande och sekreterare att upprätta en utbildningsplan för kommunstyrelsen under Kommunstyrelsen ber övriga nämnder att göra en behovsanalys avseende inom vilka områden nämnden önskar utbildning/föreläsningar. KS ordförande 17(25)

18 28 Analys av äldreomsorgen i Dals-Ed, Dnr Efter utredning av arbetsgrupp inom kommunen och styrgrupp bestående av arbetsutskotten för socialnämnden och kommunstyrelsen samt en omfattande dialog med berörda parter och allmänhet, fattade kommunfullmäktige följande inriktningsbeslut , när det gäller kommunens framtida äldreboende. - Kommunfullmäktige beslutar om fortsatt utredning med inriktning att kommunens samlade äldreboende placeras i Edsgärdets lokaler så långt detta är möjligt utifrån nuvarande fördelning av ytan. Utredningen ska vidare utgå från att Hagalid byggs om för att tillgodose behoven av trygghetsboende och socialförvaltningens behov av kontor. Ombyggnationen av Hagalid ska även möjliggöra att en somatisk avdelning kan öppnas när Edsgärdets lokaler på längre sikt inte räcker för att tillgodose behovet. - Efter genomförd utredning där förutsättningarna enligt ovan är klarlagda ska ärendet återigen behandlas i kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut om hur kommunens framtida äldreboende ska ordnas. - Kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att ansvara för den fortsatta utredningsprocessen, projektering, upphandling och genomförande. I ansvaret ingår att fatta beslut om tydliga direktiv för den fortsatta processen. Socialdemokraterna yrkade då på återremiss i ärendet för fortsatt utredning och kostnadsjämförelse när det gäller ombyggnation/renovering av Edsgärdet och Hagalid kontra nybyggnation om 52 lägenheter/platser. Utredningen ska visa på lösningar för socialnämndens behov av lokaler inom de gamla äldreboendena, utan större kostnader för ombyggnation. Efter beslut , genomfördes fortsatt utredning i form av att konsult Jan Myrén handlades upp efter beslutet i kommunfullmäktige för utredning i enlighet med beslutet. Myrén koncentrerade sin studie på att utreda möjligheterna att bedriva särskilt boende i Edsgärdet utifrån nuvarande utformning av lägenhetsytan. I det fall studien visade att inte samtliga lägenheter uppfyller kraven för särskilt boende ska även förslag redovisas över hur dessa lägenheter med små åtgärder eller med tekniska hjälpmedel kan uppfylla kraven, alternativt användas för annat behov. Genomförd studie av Jan Myrén, som bland annat innefattade kontakt och samarbete med Länsstyrelsen och övriga berörda myndigheter, visade emellertid att nuvarande lägenhetsytor i Edsgärdet inte är tillräckliga och att det krävs omfattande ombyggnad för att tillgodose gällande krav på lägenhetsutformningen. 18(25)

19 Forts. 28 Efter studiens redovisning, har tekniska kontoret efter avstämning med arbetsgrupp och styrgrupp för projektet, identifierat och sammanställt två möjliga alternativ att utreda vidare innan slutgiltigt beslut fattas i kommunfullmäktige om hur kommunens framtida äldreboende ska ordnas. De politiska grupperna har utifrån alternativen diskuterat och överlagt och därefter inkommit med vilket alternativ som partierna förordar. Kommunstyrelsen behandlade ärendet och beslutade efter omröstning: - att genomföra en konkret utredning utifrån kommunfullmäktiges beslut och i enlighet med den borgerliga gruppens förslag om fördelning av verksamhet per fastighet som totalt säkerställer 60 platser för särskilt boende. - uppdra åt kommunchef att ta fram förslag till direktiv för den fortsatta utredningen som ska utgöra utgångspunkt för upphandling av ett förfrågningsunderlag. I uppdraget ingår att tillsammans med Edshus AB upprätta en närmare tid- och finansieringsplan för den kommande upphandlingen. Tid- och finansieringsplanen bör även omfatta en övergripande skiss över projektet i sin helhet. Förankring ska ske med berörda grupper såsom personalgrupper, fack och pensionärsorganisationer. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet enligt ovan till förmån för eget alternativ och yrkande som istället innebar att en utredning om nybyggnation skulle genomföras av 52 lägenheter innefattande särskilt boende för 40 demens och 12 somatik. Denna utredning skulle även innehålla förslag på hur Edsgärdet optimalt ska ianspråktas samt hur en ombyggnation av Hagalid kan genomföras med fördelning av verksamhet per fastighet i enlighet med socialdemokraternas förslag. Till dagens sammanträde föreligger förslag till direktiv för den fortsatta processen i kommunchefens tjänsteskrivelse. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt tekniska kontoret att anlita en konsult för uppdrag i enlighet med kommunchefens tjänsteskrivelse och direktiv, vilket även ska omfatta en översiktlig genomförandeplan för projektet. Kostnaderna för konsult finansieras via KS objektsreserv Tekniska kontoret 19(25)

20 29 Budget och mål 2015, plan , Dnr Budget- och måldokumentet är kommunens viktigaste styrdokument, genom vilket kommunfullmäktige styr den kommunala verksamheten. Budget- och Måldokumentet utgör en länk mellan kommunens vision, övergripande mål och det dagliga arbetet i verksamheterna. Kommunstyrelsen beslutade om delvis förändrad budgetprocess som i huvudsak innebär att processen tidigareläggs genom att budget med skattesats beslutas innan sommaren samt att nämnderna därefter under hösten har att utifrån respektive nämndsram, upprätta egen driftsbudget som beslutas i nämnden men redovisas till kommunfullmäktige i november. Vid kommunfullmäktiges sammanträde tar fullmäktige del av kommunstyrelsens inklusive KS teknik samt plan- och byggnadsnämndens respektive budget för Kommunfullmäktige uppdrog samtidigt åt FOKUS-nämnden och socialnämnden att redovisa sina respektive budgethandlingar till kommunfullmäktige senast i samband med bokslutsredovisningen för Vid dagens sammanträde i kommunstyrelsen föreligger socialnämndens budgethandling för 2015 som godkändes i socialnämnden Vid socialnämndens sammanträde behandlades även föreliggande förslag till taxor och avgifter 2015 för socialnämnden. Beslutsunderlag Taxor och avgifter 2015 socialnämnden Budget och mål 2015 socialnämnden Socialnämndens protokoll Socialnämnden protokoll Beslutsförslag - Kommunfullmäktige beslutar att godkänna föreliggande taxor och avgifter för 2015 inom socialnämndens ansvarsområde. - Kommunfullmäktige tar del av socialnämndens Budget och mål KF 20(25)

21 30 Information till Kommunstyrelsen, Dnr 9230 IT-tekniker Tomas Fahlén informerar om rutinerna för digitala utskick och funktioner i läsplattan som delats ut till samtliga ledamöter i kommunfullmäktige och nämnderna. Kommunkansliet genom kommunsekreterare Jonas Olsson och kansliassistent Christina Kleventorp, informerar om ärendeberedning och kansliets verksamhetsuppgifter. Fastighetsförvaltare Claes Hellberg informerar om projekten nybyggnation förskola vid Haga och ombyggnation Snörrumskolan och Hagaskolan. Förskolan beräknas vara inflyttningsklar i september Projekteringen som pågår av ombyggnationerna, planeras vara klar i mars 2015 då det blir aktuellt att lyfta ärendet igen till kommunstyrelsen för bedömning och beslut utifrån det som framkommer under projekteringen. 21(25)

22 31 Rapport från Kommunalförbunden, Dnr Rapport från senaste direktionsmötet i Dalslandskommunernas kommunalförbund, där bland annat tidplan för beslut kring samverkansformer diskuterades. Den är det direktionsmöte i Fyrbodals kommunalförbund med bland annat valärenden och remiss om prioriterat vägnät i regionen. Information även om den nya polisorganisationen. 22(25)

23 32 Anmälan av delegationsbeslut KS , Dnr Följande delegationsbeslut anmäls: Räddningschef Per Sandström Yttrande gällande sotningsutbildning för egen sotning Forsane 1:2 och 1:7 Delegation Koordinator / Verksamhetsutvecklare Claes Hellberg: Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark, Böle 1:47 och Eds Torp 1:41 - Delegation Enhetschef Eva Karlsson: Parkeringstillstånd Delegation samt Kommunstyrelsens Arbetsutskott Kommunstyrelsens Arbetsutskott (25)

24 33 Meddelande KS , Dnr Sveriges Kommuner och Landsting Cirkulär 14:46 Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal. Sveriges Kommuner och Landsting Cirkulär 14:57 Nytt förslag till arbetsordning för fullmäktige. Sveriges Kommuner och Landsting Cirkulär 14:58 Ett nytt förslag till reglemente för styrelser och övriga nämnder. Sveriges Kommuner och Landsting Cirkulär 15:2 Utfall i utjämningssystemen Sveriges Kommuner och Landsting Cirkulär 15:3 Slutligt utfall av 2013 års kommunala fastighetsskatt och prognos för åren 2014 och Sveriges Kommuner och Landsting Cirkulär 15:4 Övergång av verksamhet. Bilagd promemoria behandlar reglerna kring övergång av verksamhet. FOUiVäst, Göteborgs Stad och Trestad 2 Beroendevårdens utveckling och framtid. FOUiVäst, Göteborgs Universitet och Länsstyrelsen Västra Götaland Ung i vår tid. Forskning och utveckling om ungdomar, tonårstiden och föräldrastöd. Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelse med Verket för innovationssystem (VINNOVA) om stärkt innovationsförmåga i offentlig verksamhet Sveriges Kommuner och Landsting Pressmeddelande. Många utmaningar väntar kommuner och landsting. 24(25)

25 forts 33 Dalslands Miljönämnd Diarienr KS 14/ Länsstyrelsen Västra Götaland-Enheten för skydd och säkerhet Årlig uppföljning av ersättningen till kommuner från anslag 2:4. Krisberedskap Diarienr KS 15/ Räddningstjänsten Dals-Ed Statistik Räddningstjänsten i Dals-Ed År Diarienr KS 14/ Länsstyrelsen Västra Götaland Tillstånd till vindkraftverksamhet, Vindpark Holmevattnet, Dals-Eds och Färgelandas kommuner. Diarienr KS 14/ Plan- och byggkontoret Meddelande enligt 9 kap 41 b Plan- och bygglagen (2010:900) för fastighet ED 2:150. Beslut: Plan- och byggnadsnämndens beslut Diarienr KS 14/ Plan- och byggnadsnämnden Ändrad användning från äldreomsorg till barnomsorg för fastighet ED 1:119. Beslut: Slutbesked gers med stöd av 10 kap 34 Plan och bygglagen (2010:900) Diarienr KS 14/ Plan- och byggnadsnämnden Bygglov för tillbyggnad av affärs- och lagerlokal med ny silo för fastighet KÅRSLÄTT 1:36. Beslut: Slutbesked gers med stöd av 10 kap 34 Plan och bygglagen (2010:900 Diarienr KS 15/ Plan- och byggnadsnämnden Meddelande enligt 9 kap 41 b Plan- och bygglagen (2010:900) för fastighet ÄNG 1:81. Beslut: Plan- och byggnadsnämndens delegationsbeslut (25)

Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 14 januari 2015, klockan 8.00 11.00

Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 14 januari 2015, klockan 8.00 11.00 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2015-01-14 Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 14 januari 2015, klockan 8.00 11.00 Beslutande Övriga närvarande Martin Carling (C) ordf Elisabet Forsdahl (C) Ture

Läs mer

Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 18 mars, 2015 klockan 19.00 20.00

Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 18 mars, 2015 klockan 19.00 20.00 DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2015-03-18 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 18 mars, 2015 klockan 19.00 20.00 Beslutande Närvarande 26 ordinarie ledamöter och 2 tjänstgörande ersättare,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 4 mars 2015, klockan 8.00 11.00

Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 4 mars 2015, klockan 8.00 11.00 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2015-03-04 Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 4 mars 2015, klockan 8.00 11.00 Beslutande Martin Carling (C) ordf Elisabeth Forsdahl (C) Ture Olsson (C) Gösta Schagerholm

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 18 juni 2008, klockan 17.00 17.50. Beslutande

Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 18 juni 2008, klockan 17.00 17.50. Beslutande DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2008-06-18 Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 18 juni 2008, klockan 17.00 17.50 Beslutande Martin Carling (c) ordf Elisabeth Forsdahl (c) Gösta Schagerholm (c) Michael

Läs mer

Närvarande 36 ordinarie ledamöter och 3 tjänstgörande ersättare, summa 39 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 36 ordinarie ledamöter och 3 tjänstgörande ersättare, summa 39 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2005-10-19 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 19 oktober, 2005 klockan 19.00 20.15 Beslutande Närvarande 36 ordinarie ledamöter och 3 tjänstgörande ersättare,

Läs mer

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2006-04-19 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdag den 19 april, 2006 klockan 19.00 19.45 Beslutande Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 17 november 2015 kl 08:30 11:15

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 17 november 2015 kl 08:30 11:15 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2015-11-17 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 17 november 2015 kl 08:30 11:15 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Eva A Johansson (C ) Åke Jansson (C ) Britt-Marie

Läs mer

Peder Koldeus, kommunchef ( 26) Jonas Olsson, kommunsekr

Peder Koldeus, kommunchef ( 26) Jonas Olsson, kommunsekr DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2010-03-03 Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 3 mars 2010, klockan 8.30 11.45 Beslutande Martin Carling (C) ordf Elisabeth Forsdahl (C) Gösta Schagerholm (C) Eva

Läs mer

Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 16 mars, 2016 klockan

Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 16 mars, 2016 klockan DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2016-03-16 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 16 mars, 2016 klockan 18.00 19.30 Beslutande Närvarande xx ordinarie ledamöter och x tjänstgörande ersättare,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, onsdag den 12 november 2008, klockan 8.30 12.00

Plats och tid Kommunkontoret, onsdag den 12 november 2008, klockan 8.30 12.00 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2008-11-12 Plats och tid Kommunkontoret, onsdag den 12 november 2008, klockan 8.30 12.00 Beslutande Martin Carling (c) ordf (ej 192) Anders Johannesson (c) Gösta Schagerholm

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 14 juni 2005, klockan 8.00 12.00

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 14 juni 2005, klockan 8.00 12.00 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2005-06-14 Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 14 juni 2005, klockan 8.00 12.00 Beslutande Övriga närvarande Rune Forsdahl (c) ordf Gösta Schagerholm (c) Bertil Andersson

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 26 maj 2015 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 26 maj 2015 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2015-05-26 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 26 maj 2015 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Gun Holmquist (KD) ersättare för Eva A Johansson

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2015-06-16 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Eva A Johansson (C ) Åke Jansson (C ) Britt-Marie

Läs mer

Plats och tid Gamla Real, Ed onsdagen den 20 april, 2016 klockan

Plats och tid Gamla Real, Ed onsdagen den 20 april, 2016 klockan DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2016-04-20 Plats och tid Gamla Real, Ed onsdagen den 20 april, 2016 klockan 19.00 20.15 Beslutande Närvarande 22 ordinarie ledamöter och 2 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Peder Koldeus, kommunchef 26 Jonas Olsson, kommunsekr Claes Hellberg, exploateringskoordinator 22, 25 Christer Pettersson, ekonomichef 26

Peder Koldeus, kommunchef 26 Jonas Olsson, kommunsekr Claes Hellberg, exploateringskoordinator 22, 25 Christer Pettersson, ekonomichef 26 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2011-02-02 Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 2 februari 2011, klockan 8.30 12.00 Beslutande Martin Carling (C) ordf Carin Remneland (C) Lisbeth Schagerholm (C)

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 14 december 2004, klockan 8.00 11.30

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 14 december 2004, klockan 8.00 11.30 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2004-12-14 Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 14 december 2004, klockan 8.00 11.30 Beslutande Övriga närvarande Rune Forsdahl (c) ordf Gösta Schagerholm (c) Bertil

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret Datum: 2014-06-27 Christian Nilsson D.nr:2014.24 Regler för partistöd - ärende 2014.24 30 Nuvarande regler Kommunens partistöd har sedan 2007 varit

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 6 spetember 2005, klockan 8.00 11.20

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 6 spetember 2005, klockan 8.00 11.20 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2005-09-06 Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 6 spetember 2005, klockan 8.00 11.20 Beslutande Övriga närvarande Rune Forsdahl (c) ordf Gösta Schagerholm (c) Bertil

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdagen 14 juni 2011 kl 08:30 11:30

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdagen 14 juni 2011 kl 08:30 11:30 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2011-06-14 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdagen 14 juni 2011 kl 08:30 11:30 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie Johansson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Kommunstyrelsen 2005-02-09 1(16)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Kommunstyrelsen 2005-02-09 1(16) Nr 2 Kommunstyrelsen 2005-02-09 1(16) Plats och tid Melleruds kommunkontor, onsdagen den 9 februari 2005, klockan 08.30-12.45 Beslutande Robert Svensson (c) Gunnar Karlsson (c) Stig Larsson (fp) Daniel

Läs mer

Närvarande 20 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 25 beslutande, enligt bifogad närvarolista. Allmänheten bestod av 9 personer.

Närvarande 20 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 25 beslutande, enligt bifogad närvarolista. Allmänheten bestod av 9 personer. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2012-06-13 Plats och tid Bästorps bygdegård, Töftedal onsdagen den 13 juni, 2012 klockan 19.00 20.15 Beslutande Närvarande 20 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 13 juni 2006, klockan 8.00 12.00. Beslutande. Ingemar Bäckman (kd) Patrik Högfelt (fp)

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 13 juni 2006, klockan 8.00 12.00. Beslutande. Ingemar Bäckman (kd) Patrik Högfelt (fp) DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2006-06-13 Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 13 juni 2006, klockan 8.00 12.00 Beslutande Övriga närvarande Rune Forsdahl (c) ordf Gösta Schagerholm (c) Martin Carling

Läs mer

Jonas Olsson, kommunsekr Peder Koldeus, kommunchef, 141 Christer Pettersson, ekonomichef, 141

Jonas Olsson, kommunsekr Peder Koldeus, kommunchef, 141 Christer Pettersson, ekonomichef, 141 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2010-10-06 Plats och tid Kommunkontoret, onsdagen den 6 oktober 2010, klockan 8.30 10.45 Beslutande Martin Carling (C) ordf Elisabeth Forsdahl (C) Gösta Schagerholm (C)

Läs mer

IT-nämnden. IT-nämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunhuset i Töreboda, sammanträdesrum blå rummet kl.

IT-nämnden. IT-nämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunhuset i Töreboda, sammanträdesrum blå rummet kl. Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Kommunhuset i Töreboda, sammanträdesrum blå rummet kl. 8:30-9:40 Beslutande Bengt Sjöberg (M) Ordförande Carina Gullberg (S) Ledamot Ida Ekeroth (S) Tjänstgörande

Läs mer

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare, summa 29 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2007-02-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdag den 21 februari, 2007 klockan 19.00 19.25 Beslutande Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 4 tjänstgörande ersättare,

Läs mer

Beslutsärenden Kl 08.15 09.30 (Ingen planerad medverkan av sektorschefer under handläggningen av beslutsärendena )

Beslutsärenden Kl 08.15 09.30 (Ingen planerad medverkan av sektorschefer under handläggningen av beslutsärendena ) Kallelse / Inbjudan 1(6) Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Datum och tid: Onsdagen den 25 september 2013 klockan 8.15 Plats: Kommunkontoret, Handlingskraftig Kommunstyrelsens sammanträden är offentliga/öppna

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sida 1 (1)

DALS-EDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sida 1 (1) Kommunstyrelsen 2004-08-10 Sida 1 (1) Plats och tid: Kommunkontoret, tisdag 10 augusti 2004, kl 08.00-11.00 med ajournering 10.20 10.25 Beslutande: Rune Forsdahl (c),ordf, ej 169, 171 Gösta Schagerholm

Läs mer

Plats och tid Utsikten, konferenrum L, kl. 08.30-14.15

Plats och tid Utsikten, konferenrum L, kl. 08.30-14.15 DALS-EDS KOMMUN FOKUS-nämnden Sammanträdesprotokoll 2014-12-10 Plats och tid Utsikten, konferenrum L, kl. 08.30-14.15 Beslutande Britta Carlén (c), ordförande Elisabet Forsdahl (c) Anna Johansson (c) Anders

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, onsdag den 29 april 2015, klockan 8.00 11.00

Plats och tid Kommunkontoret, onsdag den 29 april 2015, klockan 8.00 11.00 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2015-04-29 Plats och tid Kommunkontoret, onsdag den 29 april 2015, klockan 8.00 11.00 Beslutande Martin Carling (C) ordf (ej 65,67) Christer Olsson (C) Åke Jansson (C) Lennart

Läs mer

Närvarande 23 ordinarie ledamöter och 3 tjänstgörande ersättare, summa 26 beslutande, enligt bifogad närvarolista. Allmänheten bestod av 2 personer.

Närvarande 23 ordinarie ledamöter och 3 tjänstgörande ersättare, summa 26 beslutande, enligt bifogad närvarolista. Allmänheten bestod av 2 personer. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2010-10-20 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 20 oktober, 2010 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 23 ordinarie ledamöter och 3 tjänstgörande ersättare,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, tisdag 25 augusti 2009 kl 8.30-11.30

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, tisdag 25 augusti 2009 kl 8.30-11.30 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2009-08-25 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, tisdag 25 augusti 2009 kl 8.30-11.30 Beslutande Yvonne Simonsson (s) ordf Görsev Kaymaz (c) vice ordf Kerstin Sandqvist

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-03-22 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-03-22 1(23) Nr 9 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-03-22 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen 22 mars 2005, klockan 08.30-12.05, 13.00 17.15 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s) Eva

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgith Åhs. Ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Justerande. Bo Bertelsen (ka) BEVIS

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgith Åhs. Ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Justerande. Bo Bertelsen (ka) BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-11-24 1. Plats och tid Stora Tjörnsalen, 14.00 17.30 Blad Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s), ordf Reidun Lorentzon (kd) vice ordf Benny Andersson

Läs mer

Plats och tid Gamla Real, Ed onsdagen den 17 februari, 2016 klockan

Plats och tid Gamla Real, Ed onsdagen den 17 februari, 2016 klockan DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2016-02-17 Plats och tid Gamla Real, Ed onsdagen den 17 februari, 2016 klockan 19.00 20.00 Beslutande Närvarande 24 ordinarie ledamöter och 2 tjänstgörande ersättare,

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdagen 22 mars 2011 kl 08:30 13:30

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdagen 22 mars 2011 kl 08:30 13:30 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2011-03-22 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdagen 22 mars 2011 kl 08:30 13:30 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie Johansson

Läs mer

Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Justerande Plats och tid för justering Paragrafer Underskrifter

Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Justerande Plats och tid för justering Paragrafer Underskrifter DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2006-09-06 Plats och tid Kommunkontoret, onsdag den 6 september 2006, klockan 8.00 15.00 Beslutande Rune Forsdahl (c) ordf, ej 145 Gösta Schagerholm (c) Martin Carling (c)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 21. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 21. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21) Nr 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 11 oktober 2005, klockan 08.30-12.15, 13.00 16.45 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

AME:s lokaler Industrigatan 10, onsdagen den 8 september 2010, klockan 8.30 11.40. Plats och tid

AME:s lokaler Industrigatan 10, onsdagen den 8 september 2010, klockan 8.30 11.40. Plats och tid DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2010-09-08 Plats och tid AME:s lokaler Industrigatan 10, onsdagen den 8 september 2010, klockan 8.30 11.40 Beslutande Martin Carling (C) ordf Elisabet Forsdahl (C) Gösta

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2004-10-20 Sida 1 (1)

DALS-EDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2004-10-20 Sida 1 (1) Kommunfullmäktige 2004-10-20 Sida 1 (1) Plats och tid: Utvecklingscenter, Ed onsdag 20 oktober 2004, kl 19.00 22.00 Beslutande: Övriga närvarande: Närvarande 33 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande

Läs mer

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 2 tjänstgörande ersättare, summa 27 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 2 tjänstgörande ersättare, summa 27 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2008-02-20 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdagen den 20 februari 2008 klockan 19.00 20.20 Beslutande Närvarande 25 ordinarie ledamöter och 2 tjänstgörande ersättare,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 24 september 2014 1(12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.50 Ajournering kl. 14.47-15.00, 15.23-15.45 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Marina

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 7 februari 2006, klockan 8.15 12.50. Beslutande. Ingemar Bäckman (kd) Patrik Högfelt (fp) Mats Hansson (m)

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 7 februari 2006, klockan 8.15 12.50. Beslutande. Ingemar Bäckman (kd) Patrik Högfelt (fp) Mats Hansson (m) DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2006-02-07 Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 7 februari 2006, klockan 8.15 12.50 Beslutande Övriga närvarande Rune Forsdahl (c) ordf Gösta Schagerholm (c) Bertil

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 25 augusti 2015 kl 08:30 12:30

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 25 augusti 2015 kl 08:30 12:30 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2015-08-25 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 25 augusti 2015 kl 08:30 12:30 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Gun Holmquist (kd) ersättare för Eva A Johansson

Läs mer

KS AU PROTOKOLL

KS AU PROTOKOLL KS AU PROTOKOLL 1(15) Plats och tid Rådhuset, rådhussalen, kl. 10.00 12.15 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C)

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-02 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kl. 08:30-11:40. Ajournering 09:05-09:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Ronny Löfquist

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden IT-nämnden 2017-12-12 51 Plats och tid Kommunhuset, Blå rummet, Töreboda, tisdagen den 12 december 2017, klockan 8.30 10.20 Beslutande Johan Abrahamsson (M), ordförande, Mariestads kommun Bengt Sjöberg

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 24 mars 2015 kl 08:30 11:30

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 24 mars 2015 kl 08:30 11:30 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2015-03-24 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 24 mars 2015 kl 08:30 11:30 Beslutande Britt-Marie Johansson (M)ordf Yvonne Simonsson (S) 2:e vice ordf Eva A Johansson

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

Lars Bennersten, förvalningschef Karin Strutz, förvaltningsekonom 1 Kenneth Sundström, IT-tekniker 1 Ann-Catrin Ottosson, sekreterare

Lars Bennersten, förvalningschef Karin Strutz, förvaltningsekonom 1 Kenneth Sundström, IT-tekniker 1 Ann-Catrin Ottosson, sekreterare DALS-EDS KOMMUN FOKUS-nämnden Sammanträdesprotokoll 2011-01-12 Plats och tid Kommunkontoret, kl 13.00 16.30 Beslutande Britta Carlén (c), ordförande Elisabet Forsdahl (c) Kerstin Johansson (c) Roger Johansson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-06-07 1(15)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-06-07 1(15) Nr 10 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-06-07 1(15) Plats och Melleruds kommunkontor, tisdagen den 7 juni 2011, sammanträdestid klockan 08.30 12.30 Beslutare Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken,

Läs mer

Irene Homman (S) ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm (KOSA) Svante Hanses (KOSA)

Irene Homman (S) ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm (KOSA) Svante Hanses (KOSA) Kommunstyrelsen 2016-12-12 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 08.00-09.05 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering Irene Homman (S) ordförande Tomas

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden IT-nämnden 2017-02-13 1 Plats och tid Kommunhuset, Röda rummet, Töreboda, måndagen den 13 februari 2017, klockan 10.00 11.05 Beslutande Johan Abrahamsson (M), ordförande, Mariestads kommun Bengt Sjöberg

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset den 14 januari 2014 kl. 08.00 14.45 ande Övriga närvarande Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C) Curt-Rune Roos

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 4 oktober 2005, klockan 8.00 11.25

Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 4 oktober 2005, klockan 8.00 11.25 DALS-EDS KOMMUN Kommunstyrelsen 2005-10-04 Plats och tid Kommunkontoret, tisdag den 4 oktober 2005, klockan 8.00 11.25 Beslutande Rune Forsdahl (c) ordf Gösta Schagerholm (c) Bertil Andersson (c) Ove Johansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-27 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.05 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl 13.00 15.15 ande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(5)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(5) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(5) 2009-09-14 ARBETSUTSKOTT Paragrafer 171-173 Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet, kl. 13.00 13.30 ande Daniel Bäckström (C) Kerstin Einevik Bäckstrand (C) Ulrika Simonsson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 09. Kultur- och utbildningsnämnden (14) Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 09. Kultur- och utbildningsnämnden (14) Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan Nr 09 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-10-24 1(14) Tid och plats Dalslandsrummet Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan 08.30 12.00, i Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Helena Hultman-Karlsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014 10 06 1 (9) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa måndagen den 6 oktober 2014 klockan 13.00 14.

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014 10 06 1 (9) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa måndagen den 6 oktober 2014 klockan 13.00 14. Kommunstyrelsen 2014 10 06 1 (9) Plats och tid: Kommunkontoret i Kisa måndagen den 6 oktober 2014 klockan 13.00 14.50 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Björn Hoflund (M) Göran Lindgren (M) Claes

Läs mer

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom Socialnämnden 2000-05-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Nr 1 Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Tid och plats Onsdagen den 13 januari 2016, klockan 08.30 12.30, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Tommy W Johansson (S) Christine Andersson (S) Marianne Sand

Läs mer

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns kommuner Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30-14.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S) Fredrik Jönsson (C), ordf Teddy Nilsson (SD), vice ordf Olof Röstin (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2012-08-30 64 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2012 65 Kommunplan och budget för år 2013 samt ekonomisk plan 2014-2015 66 Budget

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdestid: Kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Sekreterare.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdestid: Kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Sekreterare. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdestid: 2017-06-21 Kl. 13.00-13.45 Lokal: Beslutande Ledamöter Jan-Olof Johansson (S), ordf. Lars Björneld (L), 1:e vice ordf. Ronald Rombrant (LP),

Läs mer

Onsdagen den 3 februari 2016, kl Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ann-Christine Furustrand (S)

Onsdagen den 3 februari 2016, kl Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ann-Christine Furustrand (S) 0 Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Plats Närvarande Utses att justera, 3:2 Onsdagen den 3 februari 2016, kl 10.00-10.05 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, måndag 23 november 2009 kl

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, måndag 23 november 2009 kl - DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2009-11-23 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, måndag 23 november 2009 kl 8.30-12.30 Beslutande Yvonne Simonsson (s) ordf Görsev Kaymaz (c) vice ordf Tim Karlsson (s)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 9:00: - 11:00 Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Sofia Westergren (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch 2015-10-15 1(18) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl. 08.30 12.00, 13.00 14.30, lunch 12.00 13.00 Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s) Simon Karström,

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13) Nr 16 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2009-09-08 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 8 september 2009, klockan 08.30-12.30 Beslutande Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken, v. ordf.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 11 september 2018 kl. 08:30-11.35 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

Kommunstyrelsen. Datum och tid: Onsdagen den 25 mars 2015 klockan Kommunkontoret, Handlingskraftig

Kommunstyrelsen. Datum och tid: Onsdagen den 25 mars 2015 klockan Kommunkontoret, Handlingskraftig Kallelse / Inbjudan 1(6) Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Datum och tid: Onsdagen den 25 mars 2015 klockan 8.15 Plats: Kommunkontoret, Handlingskraftig Kommunstyrelsens sammanträden är offentliga/öppna

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(9) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 14 september 2015 kl 14:00-15:00 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson

Läs mer

Bengt Sandberg (MP) Therese Mancini (S) Gunnar Selstam (C) Kent Östergren (S) Britt Lindgren (C) Therese Mancini (S) 61-62

Bengt Sandberg (MP) Therese Mancini (S) Gunnar Selstam (C) Kent Östergren (S) Britt Lindgren (C) Therese Mancini (S) 61-62 Plats och tid Kommunhuset, Lokal Hållö, Kungshamn, fredagen den 21 september 2018 kl 08:30 Beslutande Mikael Sternemar (L), Ordförande Jeannette Loy (M), 1:e vice ordförande Annica Erlandsson (S), 2:e

Läs mer

Åke Thörnesjö (M) ordf. Bosse Pettersson (C) 1:e vice ordf. Eva WennStröm (S) 2:e vice ordf. Sonja Höglund (SIV) Gunnar Eriksson (S)

Åke Thörnesjö (M) ordf. Bosse Pettersson (C) 1:e vice ordf. Eva WennStröm (S) 2:e vice ordf. Sonja Höglund (SIV) Gunnar Eriksson (S) Sida PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sessionssalen, Nämndhuset, kl 8:30-11:45 Beslutande Ledamöter Åke Thörnesjö (M) ordf. Bosse Pettersson (C) 1:e vice ordf. Eva WennStröm (S) 2:e vice ordf. Sonja Höglund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-01 1 (10) Personalutskottet

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-01 1 (10) Personalutskottet 2015-06-01 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum B, måndag 1 juni 2015, kl. 13.00 15.30. Ledamöter Tjänstgörandeersättare Övriga närvarande Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 13.15. Ajournering 12.30-12.35. Beslutande Övriga närvarande Günter Ruchatz (M), ordf Jimmy Odenäng (M) Johan Sigvardsson (C) Anne Wilks

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott (16)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott (16) Nr 9 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-04-04 1(16) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 4 april 2006, klockan 08.30-12.10, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s)

Läs mer

~ ~

~ ~ TINGSRYDS KOMMUN Utskottet för arbete och lärande Plats Tid Beslutande Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sam.m.anträdesdatum Datum för Förvaringsplats för protokollet Underskrift SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Kommunstyrelsen. Datum och tid: Onsdagen den 26 februari 2014 klockan Kommunkontoret, Handlingskraftig

Kommunstyrelsen. Datum och tid: Onsdagen den 26 februari 2014 klockan Kommunkontoret, Handlingskraftig Kallelse / Inbjudan 1(6) Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Datum och tid: Onsdagen den 26 februari 2014 klockan 8.15 Plats: Kommunkontoret, Handlingskraftig Kommunstyrelsens sammanträden är offentliga/öppna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-09-26 89 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 08.00-16.00. Beslutande Lotta Åman (s), ordförande Bjarne Hald (c) Marcus Lundberg (s) Margoth Holmqvist

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2012-03-19 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie Johansson

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden Stadshuset, kl 08:30-11:00 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande Sebastian Clausson (S), vice ordförande Björn Fagerlund (M), ledamot Leif Johansson (S),

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer