PLANBESKRIVNING Dnr: Antagandehandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLANBESKRIVNING 2013-06-04 Dnr: 2008.1568-214 Antagandehandling"

Transkript

1 Detaljplan för Öja 16:17 m.m. i Ystad Ystads kommun, Skåne län Antagen av: Kf , 137 Laga Kraft: Genomförandetiden slutar: SAMBN arkiv nr: 296 Detaljplanen handläggs enligt "gamla" plan- och bygglagen (SFS 1987:10) SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra ett område för verksamheter med inslag av handel, där upplevelsen av området görs mer tilltalande med grönområden, delvis trädplanterade gator och bestämmelser om utformning av bebyggelse och gator. Grönområden fungerar som skyddszon mot omgivningen samt ger plats för växt- och djurliv och dagvattenhantering. Gång- och cykelbanor gör det möjligt för oskyddade trafikanter att färdas tryggt och säkert. Bakgrund Ystads kommuns exploateringsverksamhet har kommit in med en begäran om detaljplan för fastigheten Öja 16:17 med ändamålet att möjliggöra för växthus, handelsträdgård och liknande verksamheter i området. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade , 27 att ge Plan o Bygg i uppdrag att studera markanvändningen i ett planprogram för området norr om befintligt verksamhetsområde i Östra Industriområdet. Planarbetet har inletts med ett planprogram som beskriver förutsättningarna för en utbyggnad av Östra Industriområdet. Programsamrådet visade bland annat att en miljökonsekvensbeskrivning behöver upprättas, behovet av mark behöver belysas, konsekvenserna av trafikalstring, behov av skyddsavstånd och påverkan på markavvattning behöver beskrivas, det är viktigt med grönområden och -stråk med tanke på växt- och djurliv och som skyddszon mot kringboende och mot väg 19. En miljökonsekvensbeskrivning har upprättats som belyser miljökonsekvenserna för trafik och buller, risker, dagvatten, naturresurser jordbruksmark, natur- och kulturmiljö samt landskapsbild utsikt. Ett gestaltningsprogram har tagits fram som anger riktlinjer för utformning av bebyggelse och gator. Planprogrammet omfattar även kriminalvårdsanstalten i söder. Den ingår inte i den nya detaljplanen eftersom inga förändringar planeras för denna verksamhet. 1(21)

2 Behov av mark, översiktsplan, gällande detaljplan Det finns en efterfrågan på mark för verksamheter i Ystad. Ystads kommun har som mål att befolkningen ska växa med 1 % om året. Det är viktigt att det finns arbetsplatser för befolkningen. Befintliga verksamhetsområden är i stort sett utbyggda. Det finns cirka 2 hektar mark kvar i Västra Industriområdet. Under perioden såldes i genomsnitt 3 hektar mark för verksamheter per år. Ystad tätort omges till stor del av områden av riksintresse för naturvård och kulturmiljö, av strandnära områden samt av områden som avsatts för framtida grönstruktur. Även ur infrastruktursynpunkt och med hänsyn till dagvattenhantering framstår aktuellt verksamhetsområde som det mest ändamålsenliga. Kommunens slutsats är att det aktuella området vid Öja är det mest ändamålsenliga för fortsatt verksamhetsutbyggnad i Ystad. Området ligger i anslutning till befintligt verksamhetsområde och utgör en naturlig fortsättning på detta, samt intill väg 19. Andra alternativ i anslutning till Ystad bedöms inte finnas. Det är därför viktigt att marken inom planområdet utnyttjas väl. Större delen av området är enligt översiktsplan 2005 för Ystad avsett för verksamheter. Området närmast kriminalvårdsanstalten anges som grönområde. Delar av detta kommer även i den nya detaljplanen att vara grönområde (Natur). Även i norra delen av planområdet, där marken idag brukas som jordbruksmark, kommer det att vara grönområde, vilket ökar den biologiska mångfalden jämfört med dagens situation. De cirka 8 hektar kvartersmark för industriändamål i gällande detaljplan som ligger i kanten av Öja mosse, blir i den nya detaljplanen grönområde (Natur) eller upphävs, bland annat en del som ingår i länsstyrelsens naturvårdsprogram och där har klass 2 av 3 (område 13 - Betesmark vid Öja mosse). 2(21)

3 PLANFÖRSLAG Områdets gestaltning och disposition (allmänt) Planområdet ligger i anslutning till befintligt verksamhetsområde i söder (Östra Industriområdet). Gatunätet är utformat som en ring med koppling mot befintlig bebyggelse. Angöring sker från väg 19. Området är avsett för verksamheter med inslag av handel och i norra delen även odling, t.ex. växthus, handelsträdgård och liknande verksamheter. Krav på bland annat skyddsavstånd avgör var i området olika typer av verksamheter kan placeras. Delvis trädplanterade gator ger tillsammans med grönytor och grönstråk ett samlat grönt intryck. Grönytor och grönstråk fungerar som skyddszon mot angränsande bebyggelse och mot väg 19 samt ger plats för växt- och djurliv och dagvattenhantering. Gång- och cykelbanor anläggs längs med gatunätet och planeras även längs väg 19. Det har stor betydelse för upplevelsen av området hur byggnader och skyltning utformas. Utformningsbestämmelser anger bland annat lämpligt fasadmaterial och hur skyltning får ske. Föreslagna åtgärder (sammanfattning) Planen innefattar: Kvartersmark för verksamheter med inslag av handel, samt odling i norra delen Kvartersmark för bilservice Gator med gång- och cykelbana samt i norra och östra delen trädplantering Grönområden med fördröjningsmagasin för dagvatten Bestämmelse om utseende för bebyggelse längs väg 19 och i norra delen Bestämmelse om skyltning och belysning Bestämmelser om skyddsåtgärder för bebyggelse längs väg 19 Bebyggelse Verksamheter, handel, odling Markanvändningen varierar beroende på läge inom området. Kvarteren närmast väg 19 är avsedda för industri utan omgivningspåverkan samt handel med skrymmande varor, t.ex. möbler och inredning, bilar, husvagnar, båtar, byggmaterial och trädgårdsartiklar. I norra delen ges även möjlighet till odling, t.ex. växthus, handelsträdgård och liknande verksamheter. Utformningen av bebyggelsen längs väg 19 är viktig eftersom vägen utgör infart till Ystad. Fasader ska huvudsakligen bestå av puts, tegel, glas eller betong. Inslag av panel eller skivmaterial är tillåtet. Väg 19 är farligt gods-led och bebyggelse får därför inte placeras närmare vägen än 30 meter. Om publik verksamhet som handel placeras närmare vägen än 70 meter ska fasad vara i obrännbart material och fönster i klass EW30 och om entréer till dessa verksamheter placeras närmare vägen än 70 meter ska det finnas minst en utrymningsväg som vetter bort från väg 19. Denna ska vara tillgänglig från alla delar av byggnaden. Söder om det 50 meter breda grönområdet i norra delen kan, med hänsyn till bebyggelsen längs Karlshemsvägen, verksamheter med 50 meters skyddsavstånd enligt 3(21)

4 Boverkets "Bättre plats för arbete", t.ex. småverkstäder och grossister, placeras. Även handel med anknytning till verksamheten är möjlig, däremot inte enbart handel. Odlingsmöjligheter finns också i denna del och skulle kunna vara en lämplig användning som övergång till grönområdet och bebyggelsen längs Karlshemsvägen i norr. Även i denna del är utformningen av bebyggelsen viktig med tanke på boende och verksamheter vid Karlshemsvägen och samma bestämmelser som längs väg 19 om fasadmaterial gäller här. Verksamheter med 50 meters skyddsavstånd och verksamhetsanknuten handel kan placeras norr och öster om kriminalvårdsanstalten som ligger i söder. Öster om anstalten finns ett grönområde som utgör skyddszon och på kvartersmarken närmast norr om anstalten är endast industri utan omgivningspåverkan samt verksamhetsanknuten handel tillåten. Centralt i området kan verksamheter som kräver upp till 200 meters skyddsavstånd placeras, t.ex. kylanläggningar, elektronisk industri, bilverkstäder med lackeringsverkstad och bussterminaler, samt verksamhetsanknuten handel. En större växthusanläggning (ca m 2 ) med gurkodling finns i de centrala delarna av området. Önskemål finns att kunna anlägga en större vattenbassäng ( m 3 ) för bevattningsändamål i anslutning till växthuset. Det finns inget hinder i detaljplanen för detta men vattendom eller tillstånd kan krävas. Kontakt bör tas med länsstyrelsen för att reda ut möjligheter och förutsättningar, bland annat med tanke på grundvattennivån. Verksamheter finns även väster om växthusanläggningen och väster om kriminalvårdsanstalten. Bilservice Vid infarten till området från väg 19 finns ett område för bilservice, vilket innebär service både till bilar och bilister, t.ex. försäljning av bensin och tillbehör samt kiosk. Motell tillåts inte. Skyddsavstånd till lossningsplats för bensin är 25 meter till annan verksamhet och 100 meter till bostad. Höjdsättning och placering En genomtänkt höjdsätning av området är viktig för att komma så nära en massbalans som möjligt. Massbalansering ger en bra helhet och underlättar vid byggnation eftersom marken är grovplanerad och det blir mindre schakt/fyllning för den enskilde exploatören samt dagvattenhanteringen. Byggnader bör disponeras och placeras i förhållande till markens lutning. Hänsyn till utblickar och siktlinjer kan påverka placeringen, till exempel längs väg 19, men långa byggnader bör så långt möjligt placeras längs nivåkurvorna. Bebyggelsens storlek Exploateringsgraden är 50 %, vilket innebär att högst hälften av fastighetsarean får bebyggas. Högsta byggnadshöjd är 8 meter och största takvinkel 15 grader. 4(21)

5 Skyltning och belysning Samordning av skyltningen ger ett enhetligt intryck och underlättar orienteringen. Skyltar ska sättas upp på fasad. Därutöver är en (1) pylon tillåten per fastighet, max 6 meter hög. I övrigt tillåts inte skylt på tak eller mark. Skyltning får endast utgöras av företagets namn och verksamhetsanknutna logotyper. Bildväxlande reklamskyltar tillåts inte. Därutöver är verksamhetsanknuten hänvisningsskylt vid infart utmed gata tillåten. Belysningsstolpar får inte vara högre än 8 meter. Grönstruktur och parker Forskning visar att gröna miljöer har betydelse för välbefinnandet. De är rogivande och avstressande samt gynnar växt- och djurliv. Grönområden har också en viktig funktion när det gäller att hantera klimatförändringar. De hjälper till att bromsa vattenflöden vid (framtida) skyfall och dämpar värmen när temperaturen höjs. Befintlig vegetation sparas i de grönområden (Natur) som planeras längs väg 19, i norra och södra delen samt i anslutning till Öja mosse i öster. Naturområdena ska planteras med växter som förekommer naturligt i området. Befintlig trädrad längs väg 19 förlängs. Grönytor och grönstråk fungerar som skyddszon mot angränsande bebyggelse och mot väg 19 samt ger plats för växt- och djurliv och dagvattenhantering. Delvis trädplanterade gator bidrar till att ge området ett samlat grönt intryck. Dunge i Öja mosse Trädrad längs väg 19 I Översiktsplan 2005 anges i avsnittet Naturhänsyn att man vid förändringar av markanvändningen, t.ex. omställning av jordbruksmark eller bebyggelseplanering, bör sträva efter att skapa eller återupprätta ekologiska korridorer. Grönstråk planeras i norr och söder från Öja mosse västerut mot området kring Öja gård samt längs kanten av Öja mosse. Även gång- och cykelvägen längs väg 19 i väster och gång- och cykelvägen från Karlshemsvägen längs den östliga gatan ingår i en övergripande grön struktur. 5(21)

6 Gröna stråk Trafik Biltrafik Gatunätet är utformat som en ring med koppling mot befintlig bebyggelse och verksamheter, vilket ger ett differentierat gatunät med fördelning av trafiken och möjlighet till alternativa vägar. En möjlig framtida koppling till verksamhetsområdet i söder finns i anslutning till vändplatsen i sydost. En befintlig anslutning väster om kriminalvårdsanstalten till verksamhetsområdet i söder behålls men gatan är smalare här och inte tänkt som genomfart. En ny anslutning till Karlshemsvägen för att öka trafiksäkerheten och minska antalet korsningar med väg 19 blir möjlig mellan kvarteret i nordväst och grönområdet i norra delen. Vägen går mellan grönområde och kvarter för bebyggelse med bestämmelser om fasadutformning. 6(21)

7 Förslag till utformning av korsning med väg 19 (Sweco) Anslutning till väg 19 sker i samma läge som i gällande detaljplan. Utrymme ges i detaljplanen för att kunna utföra åtgärder som förbättrar framkomlighet och säkerhet i korsningen, bland annat anläggande av vänstersvängfält för trafik som kommer norrifrån på väg 19. Om åtgärderna inte ryms inom vägområdet krävs vägplan. Avtal ska tecknas mellan Trafikverket och Ystads kommun innan detaljplanen antas. Trafikverket planerar mittseparering av väg 19 mellan Ystad och Stora Herrestad. Ambitionen är att minska antalet anslutningar till väg 19. Enligt Trafikverkets idag gällande verksamhetsplan planeras ombyggnad ske Om den inte genomförs innan planområdet byggs ut kan en utformning av korsningen enligt ovan öka trafiksäkerheten. Gång- och cykeltrafik Gång- och cykelbanor anläggs längs med gatunätet och en koppling görs till bebyggelsen längs Karlshemsvägen i norr. Gång- och cykelvägen från Karlshemsvägen och längs den östliga gatan är en del av ett möjligt framtida stråk genom befintligt verksamhetsområde i söder. Gång- och cykelbanan längs väg 19 ingår i den gång- och cykelväg som planeras mellan Ystad och Stora Herrestad. Utformning av gator Infarten till området och anslutning till Karlshemsvägen i nordväst utföres 13 meter breda med gång- och cykelbana på ena sidan. Mellan gång- och cykelbanan och ga- 7(21)

8 tan planteras en trädrad. Förlängningen på infartsgatan österut och gator i östra delen utföres 10,5 m breda med gång- och cykelbana på ena sidan. Mellan gång- och cykelbanan och gatan planteras en trädrad. Gator i västra delen och mellan kriminalvårdsanstalten och befintlig växthusanläggning utföres 10 m breda med gång- och cykelfält på både sidor. Gatusektion 13 m Gatusektion 10,5 m Gatusektion 10 m 8(21)

9 Parkering Parkering sker på respektive fastighet. En parkeringsficka på höger sida strax efter infarten till området från väg 19 gör det möjligt att stanna för att ta del av gemensam skyltning/information som kan sättas upp vid kanten. Kollektivtrafik Skåneexpressens linje 4 har idag en hållplats vid husen som ligger längs väg 19 strax norr om planområdet. En flyttning av hållplatsen så att den kommer närmare korsningen mellan väg 19 och infarten till det nya verksamhetsområdet är möjlig. Plats för bussfickor finns på båda sidor av vägen. I samband med ombyggnad av korsningen måste en säker övergång för oskyddade trafikanter anordnas, t.ex. refuger. Teknisk försörjning Energiförsörjning, tele samt vatten och avlopp Försörjning av energi, tele samt vatten och avlopp sker genom anslutning till befintliga nät. Fjärrvärme är möjlig att dra fram i delar av området. För att klara elförsörjningen behövs tre nya transformatorstationer, som fördelas inom området. Dagvattenhantering Marken inom området utgörs till stor del av moränlera, vilket innebär att den har låg infiltrationskapacitet. Dräneringsvatten går till dikningsföretagen Öja från år 1954 och Öja mosse från år Mängden vatten som släpps till dessa är reglerad och får inte öka. Dagvatten från området måste därför fördröjas. Ytor/magasin där dagvatten kan fördröjas anläggs i grönområdena i norr och i öster. Konventionella ledningar avleder dagvattnet dit. Den största delen av vattnet avleds mot grönområdet i kanten av Öja mosse i östra delen av planområdet. Vegetation i grönområden, längs gatorna och på tomtmark tar upp en hel del vatten och kan på så sätt minska dagvattenmängden. Normalt kommer dagvattenmagasinen att utgöras av en fuktig gräsyta men vid regn skapas en större tillfällig vattenspegel. Det finns även möjlighet att utforma magasinen så att det blir en konstant vattenspegel. Fördröjningsmagasinen bör ha gräsbevuxna slänter så att de har ett tilltalande utseende även när vattennivån är låg. Magasinen ska konstrueras så att sedimentation gynnas för att hindra att mängden förorenande partiklar i dagvattnet ökar. Fria avrinningsstråk är viktiga för att större mängder vatten ska kunna rinna bort ovan mark vid extrema nederbördsmängder. Gatornas utformning, lutning och höjdsättning är viktig för att vattnet inte ska rinna in på kvartersmark utan ledas mot de avrinningsstråk som mynnar i grönområden med dagvattenmagasin. Stråken kan utformas som dränerande, gräsbevuxna svackdiken. 9(21)

10 Exempel på svackdike Exempel på dagvattenmagasin Avfallshantering Ystads kommun sköter hämtning av hushållsavfall. Avfall som ska källsorteras hanteras genom FTI AB (Förpacknings- och tidningsinsamling). Sysav Kemi hanterar miljöfarligt avfall. Lovplikt Bygglov Någon ändring av bygglovplikten föreslås inte. De bestämmelser om krav på bygglov som finns i 9 kap 2, 3c PBL och 6 kap 3 PBF (8 kap 3 ÄPBL) bedöms som tillräckliga för att bevaka bebyggelsens utformning. Detaljplanen handläggs enligt "gamla" plan- och bygglagen (SFS 1987:10) men bygglov kommer att handläggas enligt "nya" plan- och bygglagen (SFS 2010:900). 10(21)

11 Dnr: PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Planområdet Planområdets läge och avgränsning Planområdet är beläget nordost om Ystad, öster om väg 19. Det avgränsas i norr av Karlshemsvägen, i söder av befintligt industriområde och o kriminalvårdsanstalten och gränsar i öster till Öja mosse. Planområdet är ungefär 54 hektar stort och ligger mel- lan cirka +5 och drygt +20 meterr över havet. Planområde. Kriminalvårdsanstalten (Termostaten 1) ingår inte. 11(21)

12 PLANBESKRIVNING Dnr: Markägoförhållanden Större delen av marken ägs av Ystads kommun. Fastigheterna Förgasaren 1 (växthus) samt Startmotorn 1 och 2 är privatägda. Markanvändning Större delen av området utgörs av åkermark. I nordöstra delen finns en del betesmark. Öja mosse i öster består delvis av odlingsmark och delvis av bete. I söder finns en växthusanläggning och några tomter med verksamheter. Geoteknik En geoteknisk undersökning gjordes Inom de högre belägna delarna vilar matjorden normalt på morän/moränlera. I lågpunkter finns organiska jordlager. Inom Öja mosse i den östra delen av planområdet finns 0,5 1,0 m mäktiga organiska jordlager. I samband med detaljprojektering behövs kompletterande undersökningar för att fastställa lämpligt grundläggningssätt, schaktningsförfarande m.m. Tidigare ställningstaganden Översiktsplanen I Översiktsplan 2005 för Ystad anges området huvudsakligen som område för verksamheter. Enligt översiktsplanen bör gällande detaljplan ses över, bl.a. med hänsyn till naturvärdena i Öja mosse. Särskild vikt bör läggas vid utformning av bebyggelse utmed Kristianstadsvägen och Dragongatan med tanke på det exponerade läget. Utdrag ur översiktsplan 2005 för Ystad med planområdet markerat 12(21)

13 Detaljplaner, områdesbestämmelser För större delen av planområdet gäller detaljplan 109, laga kraft Enligt denna är området i huvudsak avsett för industriändamål. Norra delen av området är inte planlagd. Program, inventeringar m.m. Planprogram I ett planprogram beskrivs förutsättningar och konsekvenser av en utbyggnad av området. Detaljplanen följer i huvudsak föreslagen utformning i planprogrammet. Gestaltningsprogram Ett gestaltningsprogram har tagits fram som anger huvudprinciperna för gestaltningen av området och utgör underlag/ger vägledning vid utformning av byggnader, tomter, gatumark och grönområden. Riskutredning (Grontmij ) Enligt riskutredning finns det inte några hinder mot att anlägga ett industriområde i Öja sett ur ett riskhänsynsperspektiv. Dock minskar det natursköna värdet för de boende i och omkring Öja by, eftersom bl.a. utsikten mot havet minskar och ersätts av industribyggnader. Dagvattenutredning (Grontmij ) En dagvattenutredning visar att dagvattenflödet kommer att öka med cirka 125 %. Föroreningshalterna kommer enligt beräkningar att överstiga de förslag till riktvärden som tagits fram av Riktvärdesgruppen, vilket innebär att dagvattnet måste renas innan det tillåts infiltrera eller ytavledas till recipient. I förslag på dagvattenhantering beskrivs förutsättningar för LOD samt ges förslag på förebyggande åtgärder och rening av dagvatten. Förutsättningarna för brandvatten bedöms som goda. Riksintressen och förordningar Riksintresse för kommunikationer (miljöbalken 3 kap. 8 ) Väg 19 är av riksintresse för kommunikationer. Delen genom Skåne län (Kristianstad - Ystad) är av särskild betydelse för regional eller interregional trafik. Vägen är en viktig förbindelse mellan nordöstra och sydöstra Skåne samt till Ystad hamn. Riksintresse för kustområdet (miljöbalken 4 kap. 4 ) Planområdet är beläget inom område som enligt 4 kap 1 miljöbalken är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Exploateringsföretag och andra ingrepp får komma till stånd endast om det inte möter något hinder enligt 2-8 i 4 kap och det kan ske på ett sätt som inte påtagligt skadar områdets natur- och kulturvärden. Enligt 4 får fritidsbebyggelse komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse inom kustområdena. Bestämmelserna i 4 kap utgör inget hinder för utvecklingen av befintliga tätorter. 13(21)

14 Miljökvalitetsnormer Enligt 5 kap. miljöbalken får regeringen meddela föreskrifter om kvaliteten på mark, vatten, luft eller miljön i övrigt, om det behövs för att varaktigt skydda människors hälsa eller miljön eller för att avhjälpa skador på eller olägenheter för människors hälsa eller miljön (miljökvalitetsnormer). Miljökvalitetsnormerna anger de föroreningsnivåer eller störningsnivåer som människor kan utsättas för utan fara för olägenheter av betydelse eller som miljön eller naturen kan belastas med utan fara för påtagliga olägenheter. För utomhusluft finns miljökvalitetsnormer för kvävedioxid och kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly, bensen, partiklar (PM10 och PM2,5), ozon, arsenik, kadmium, nickel och benspyren. Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt har beslutat om miljökvalitetsnormer för samtliga yt- och grundvattenförekomster i distriktet. Dessa syftar till att alla vattenförekomster ska uppnå minst god yt- och grundvattenstatus eller god ekologisk potential senast 22 december Hälsa och säkerhet Luftföroreningar Kommunen bedriver miljöövervakning av bland annat luftkvaliteten. De mätningar som nu görs av luftkvaliteten påbörjades Innan dess gjordes sporadiska mätningar mellan 1991 och 2002 av kvävedioxid, svaveldioxid och ozon. Nuvarande mätningar är samordnade med Ystad Hamn. Parametrarna är kvävedioxid (NO 2 ), svaveldioxid (SO 2 ), partiklar (PM10 och PM2,5), flyktiga organiska föreningar (VOC) och marknära ozon (O 3 ) under sommarhalvåret. Hitintills visar mätningarna att svaveldioxid ligger mycket under miljökvalitetsnormen och att kvävedioxidhalten varierar. Till exempel är det högre halter i direkt anslutning till större vägar jämfört med urban bakgrundshalt i Ystad, dock har inte miljökvalitetsnormen överskridits. PM10-halterna har varit högre än 50 µg/m 3 vid ett flertal tillfällen och vid enstaka tillfällen har halten varit mycket hög, speciellt under vår-vintern. Anledningen är höga bakgrundshalter som har sitt ursprung från luftpaket från kontinenten. Sydsverige har generellt högre halt av partiklar, kvävedioxid och svaveldioxid i luften (bakgrundshalt) jämfört med längre upp i landet. Miljökvalitetsnormen för PM10 har dock inte överskridits, då tillåtet antal dygn över miljökvalitetsnormen inte har överskridits (enligt normen tillåts miljökvalitetsnormen överstiga 50 µg/m 3 35 dygn per år). 14(21)

15 Buller Följande av riksdagen antagna riktvärden för vägtrafikbuller, enligt regeringens proposition 1996/97:53, gäller för bostäder, vård- och undervisningslokaler: ekvivalentnivå ute, frifältsvärde 55 dba (vid uteplats) inne 30 dba maxnivå ute, frifältsvärde 70 dba (vid uteplats) inne 45 dba (nattetid) Det aktuella området har idag inte så mycket trafik men riksväg 19 som passerar väster om området är en av Ystads mest trafikerade vägar. Väg 19 har en årsdygnstrafik på ca 8500 fordon (2012). Av detta utgörs ca 11 % av tung trafik. Förbi planområdet är idag hastighetsbegränsningen 90 km/h. Natur- och kulturmiljö Naturmiljö och biologisk mångfald Större delen av området utgörs av åkermark. I nordöstra delen finns betesmark med dungar av träd och buskar. Den del av Öja mosse som ligger inom planområdet är till stor del odlad men även en del betesmark ingår. Området gränsar till område 13 Betesmark vid Öja i länsstyrelsens naturvårdsprogram, vilket har höga naturvärden (klass 2 av 3). De öppna hagmarkerna med solitära träd är svagt hävdade eller delvis ohävdade. Längs väg 19 växer en rad med ekar och där finns också en dunge där det legat en liten gård. I anslutning till kriminalvårdsanstalten växer träd och buskar. Planområdet från nordväst Öja mosse Jordbruksmarken tillhör klass 8 i den översiktliga klassificeringen av jordbruksmark. Arkeologi Vid en arkeologisk utredning 2001 påvisades under mark dolda boplatslämningar öster om kriminalvårdsanstalten (Öja 4:1, RAÄ 4) och norr om befintlig växthusanläggning (Öja 7:1, RAÄ 7). Ett skyddsområde för fornlämningarna avgränsades. En arkeologisk förundersökning för norra delen av detta område gjordes i novemberdecember Vid undersökningen påträffades enstaka under mark dolda boplatslämningar. Inga ytterligare arkeologiska insatser är nödvändiga enligt länsstyrelsens 15(21)

16 meddelande I nordöstra delen av området gjordes en arkeologisk utredning våren Utredningen påvisade under mark dolda fornlämningar (Öja 21). Inom den del av planområdet som ligger i Öja mosse har en arekologisk utredning gjorts för att klargöra fornlämningssituationen. Utredningen visade att det i den östra delen av området finns välbevarade fornlämningar (härdar), som kan förmodas höra samman med den intilliggande boplatsen nr 10 i Öja socken. Om fornlämningar påträffas i samband med markarbeten ska arbetet omedelbart avbrytas och länsstyrelsen underrättas, i enlighet med 2 kap. 10 lag om kulturminnen m.m. Fornlämningar Kollektivtrafik Regionbussar trafikerar väg 19. Hållplats finns i anslutning till planområdet. 16(21)

17 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING När en detaljplan upprättas ska kommunen göra en bedömning av behovet att göra en miljöbedömning. Enligt miljöbalken 6 kap. 11 ska en miljöbedömning av planen göras om genomförandet av planen kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i planen eller programmet så att en hållbar utveckling främjas. Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Ett genomförande av detaljplanen kan enligt länsstyrelsen antas medföra betydande miljöpåverkan och en miljökonsekvensbeskrivning har därför upprättats. Miljökonsekvensbeskrivningen fokuserar på de områden som medför betydande miljöpåverkan: trafik och buller, risker, dagvatten, naturresurser jordbruksmark, naturoch kulturmiljö, landskapsbild/utsikt. Tidigt samråd Avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningen är avstämd med länsstyrelsen i tidigt samråd (21)

18 KONSEKVENSER Planen bedöms medföra viss påverkan på omgivningen och den berörs också av förhållanden i omgivningen samt riksintressen m.m., vilket redovisas i den miljökonsekvensbeskrivning som har upprättats i samband med detaljplanearbetet. Sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivningen Trafik och buller De tillkommande verksamheterna kommer att alstra mer trafik i området jämfört med idag. Utifrån olika antaganden om verksamheternas inriktning, exploateringstal m.m. bedöms trafiken öka med ca fordon/dygn jämfört med idag, efter full utbyggnadav verksamhetsområdet. Det är svårt att exakt ange vad det blir för trafikalstring till följd av utbyggnaden eftersom detta är starkt beroende av vilken typ av verksamheter som slutligen etablerar sig i området. Trafikökningen kan jämföras med trafiken på väg 19 idag som uppgår till ca fordon/dygn, varav 11 % är tung trafik. Det nya planförslaget innebär sannolikt mer trafik jämfört med om nu gällande detaljplan skulle genomföras, men samtidigt bedöms den nya detaljplanen innebära en mindre andel tunga fordon eftersom den har en mindre industriinriktad karaktär, jämfört med nu gällande detaljplan. Bullernivåerna bedöms därför totalt sett bli mindre med den nya detaljplanen eftersom det är den tunga trafiken som är den största källan till buller. Trots detta bedöms bullernivåerna öka med ca 1-3 dba ekvivalentnivå, beroende på exploateringsnivå, för bostäderna utmed väg 19 när området är fullt utbyggt. Trafiken inom området bedöms inte medföra några överskridna riktvärden för buller för omgivande bebyggelse. Mot bebyggelsen i nordost samt mot kriminalvårdsanstalten i sydväst planeras skyddszoner med grönområden anordnas. I den nordöstra delen mot bebyggelsen kommer marknivåerna också att höjas genom en mjuk terrängmodellering. Trafikverket har redan sanerat vissa fastigheter men eventuellt kan behov finnas av kompletterande saneringsåtgärder för redan mycket utsatta fastigheter. Vid utformningen av verksamhetsområdet måste även tas hänsyn till de risker som väg 19 utgör. Denna är klassad som s.k. rekommenderad transportled för farligt gods, vilket medför att det finns krav på avstånd till bebyggelse, fasadutformning m.m. Risker De tillkommande verksamheterna inne i området kan också, beroende på inriktning, i sig medföra risker och en riskanalys har därför genomförts i ett tidigt skede. För olika typer av verksamheter finns krav på skyddsavstånd. Det kortaste skyddsavståndet på 50 m gäller för enklare industri som t.ex. småverkstäder och grossister. Nästa nivå som kan vara aktuell inom här aktuellt planområde gäller för verksamheter som kan orsaka störningar i form av buller, utsläpp och lukt som t.ex. kylanläggningar, elektronisk industri, bussterminaler, bilverkstäder med lackeringsverkstad. Dessa ska placeras minst 200 m från angränsande verksamheter och bostäder. Om det ska eta- 18(21)

19 bleras en bensinstation i området måste denna placeras minst 100 m från bostäder med hänsyn till risker, lukt, luftutsläpp och andra störningar. Dagvatten En viktig fråga som belyses i MKBn är hur dagvattnet ska tas om hand från området. Eftersom andelen hårdgjord yta ökar, krävs åtgärder som fördröjer dagvattnet innan det når Öja mosse. Eftersom planområdet ingår i s.k. dikningsföretag är mängden vatten som får ledas ut i Öja mosse reglerad. Olika alternativ för att fördröja dagvattnet har studerats. Dagvattendammar kan placeras inom grönstråken i området och möjligheten att placera ett dagvattenmagasin i kanten av Öja mosse har också studerats. Det finns även möjligheter att ställa krav på att dagvattnet ska hanteras inom respektive industritomt, men detta leder ofta till begränsningar i företagens utbyggnadsmöjligheter samt ökat underhåll om underjordiska fördröjningssystem anläggs. I samrådsförslaget förordas att ett större dagvattenmagasin byggs i kanten av Öja mosse kombinerat med några mindre dagvattendammar inom planområdet. Enligt utförd dagvattenutredning kommer belastningen på dikningsföretag, med föreslagen fördröjning av dagvattnet, inte att öka. Miljökvalitetsnormer När det gäller miljökvalitetsnormerna (MKN) bedöms luftföroreningarna hamna inom godtagbara nivåer då trafikmängderna är måttliga tillsammans med frånvaron av luftförorenande industrier i närheten. Planområdets läge inom öppet landskap bidrar även till god genomluftning. För Nybroån och Sydkustens kustvatten finns regler för hur kemisk och ekologisk status ska uppnås. Eftersom planområdet omföres från jordbruksmark till industrimark kommer näringstillförseln av kväve till Öja mosse/nybroån att minska, medan avrinning från de hårdgjorda ytorna kommer innebära en viss ökning av andra kemiska föreningar. Avsikten är att dessa ska tas omhand i de planerade fördröjningsmagasinen i området. Genom att installera oljeavskiljare kan spridningen av föroreningar från t.ex. parkeringsytor minskas. Naturresurser - jordbruksmark Totalt bedöms ca 30 ha jordbruksmark tas i anspråk för verksamheter, gator m.m. Resterande delar kommer att undantas från exploatering och utformas som grönstråk samt ytor för dagvattenhandering. Natur- och kulturmiljö Naturmark kommer inte att direkt tas i anspråk av föreslagen exploatering utan enbart jordbruksmark. I området finns även några registrerade fornlämningar. Vissa av dem kommer att ingå i de grönområden och skyddszoner som planeras inom området. 19(21)

20 Landskapsbild, utsikt När det nya verksamhetsområdet är fullt utbyggt kommer utsikten mot omgivande landskap från Öja by att förändras jämfört med idag. Vyn över det öppna jordbrukslandskapet åt öster kommer delvis att begränsas av handels- och industribebyggelsen. Jämfört med den nu gällande detaljplanen så begränsas utblickarna något mer åt nordost men samtidigt är avsikten att styra bebyggelsens utformning på ett tilltalande sätt genom ett gestaltningsprogram eftersom den kommer att utgöra ansiktet utåt när man färdas mot Ystad från norr. För bebyggelsen utmed Karlshemsvägen blir skillnaden jämfört med nu gällande detaljplan påtaglig. Det nya planförslaget begränsar i betydligt större utsträckning utsikten över omgivande landskap åt söder och sydöst. Genom en mjuk terrängmodellering kan skyddszonen mellan verksamhetsområdet och befintlig bebyggelse förstärkas. Riksintressen och förordningar Riksintresse för kommunikationer (miljöbalken 3 kap. 8 ) Väg 19 är av riksintresse för kommunikationer. Anslutningen av det nya verksamhetsområdet innebär en ökad belastning på vägen men utrymme ges för att kunna utföra åtgärder som förbättrar framkomlighet och säkerhet i korsningen, bland annat anläggande av vänstersvängfält för trafik som kommer norrifrån på väg 19. Riksintresse för kustområdet (miljöbalken 4 kap. 4 ) Planområdet är beläget inom område som enligt 4 kap 4 miljöbalken är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Bestämmelserna i 4 kap utgör inget hinder för utvecklingen av befintliga tätorter. Planerad bebyggelse ligger i anslutning till befintligt verksamhetsområde i anslutning till tätorten och påverkar inte riksintresset. Havsnivåhöjning Kvartersmark ligger som lägst på +5 meter över havet, vilket är den nivå som anges som lägsta grundläggningsnivå vid nybyggnation i "Handlingsplan för förvaltning och skydd av kusten", antagen av kommunfullmäktige i Ystad Sociala konsekvenser Befolkning och service Detaljplanen innebär att fler arbetsplatser kan etableras och fler arbetstillfällen skapas. Säkerhet och trygghet Gång- och cykelbanor längs gatorna skapar trygghet för oskyddade trafikanter. 20(21)

21 HANDLINGAR Till detaljplanen finns följande handlingar: Plankarta med planbestämmelser Illustrationsplan Planbeskrivning (denna handling) Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning Program och samrådsredogörelse program Samrådsredogörelse Utlåtande Gestaltningsprogram Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) med bilagor MEDVERKANDE I planarbetet har från Plan o Bygg planarkitekt Eva Nygren, planchef Anna Möller och karttekniker Ewa Engström samt arkitekt Thomas Holtenäs medverkat. Gestaltningsprogrammet har tagits fram av arkitekt Thomas Holtenäs i samarbete med Plan o Bygg. Miljökonsekvensbeskrivningen har gjorts av Sweco Architects. Plan o Bygg Anna Möller Anna Möller planchef Eva Nygren Eva Nygren planarkitekt 21(21)

Ett gestaltningsprogram har tagits fram som anger riktlinjer för utformning av bebyggelse

Ett gestaltningsprogram har tagits fram som anger riktlinjer för utformning av bebyggelse Detaljplan för Öja 16:17 m.m. i Ystad Ystads kommun, Skåne län Antagen av: Kf 2013-09-19, 137 Laga Kraft: 2013-10-22 Genomförandetiden slutar: 2018-10-22 SAMBN arkiv nr: 296 Detaljplanen handläggs enligt

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM ÖJA INDUSTRIOMRÅDET, YSTAD

GESTALTNINGSPROGRAM ÖJA INDUSTRIOMRÅDET, YSTAD GESTALTNINGSPROGRAM ÖJA INDUSTRIOMRÅDET, YSTAD Innehåll Gestaltningsprogram mål och syfte... 2 Bakgrund, förutsättningar... 2 Övergripande gestaltningsidé... 2 Gator, gaturum... 3 Byggnader - placering,

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1 Plan 7/16 2016-11-10 Detaljplan för del av fastigheten 2016-11-10 GRANSKNING Stadsbyggnadsförvaltningen 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 sb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. RATTEN, m.fl i Bromölla, Bromölla kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ALLMÄNT Handlingar Plankarta med förslag till planbestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun PÄ 8/2002a Detaljplan för Lagfarten 4 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2008-09-19 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser och illustration PLANBESKRIVNING

Läs mer

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) Upprättad 2014-02-10 Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län 1(5) Datum: 2017-02-13, 2017-04-10 Diarienummer: Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2017-02-13,

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör Laga kraft 2013-10-09 Genomförandetiden upphör 2023-10-09 1(5) Detaljplan för del av Saritslöv 6:17 i Skurup Skurups kommun Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

PLANBESKRIVNING Dnr: 2013/82 Samrådshandling. Detaljplan för del av Göinge 1 inom stadsdelen Sandskogen Ystads kommun, Skåne län 1(17)

PLANBESKRIVNING Dnr: 2013/82 Samrådshandling. Detaljplan för del av Göinge 1 inom stadsdelen Sandskogen Ystads kommun, Skåne län 1(17) Detaljplan för del av Göinge 1 inom stadsdelen Sandskogen Ystads kommun, Skåne län 1(17) INNEHÅLL Syfte och bakgrund 3 Sammanfattning /Huvuddrag 3 Planeringsförutsättningar 4 Planförslag 10 Genomförandefrågor

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Antagen av MBN Laga kraft

Antagen av MBN Laga kraft Antagen av MBN 2008-09-11 Laga kraft 2008-10-15 !"##$%&& ' ()*+,-+. / Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Tillägg till planbestämmelser Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-44 Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har Upprättas:...2012-05-30 Antagits av BN:...2012-08-30 Vunnit laga

Läs mer

PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR Köpingebro 6:84 m.fl. (Köpingebro skola) i Köpingebro

PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR Köpingebro 6:84 m.fl. (Köpingebro skola) i Köpingebro Dnr 2010.0584-214 6:43 6:23 14:250 6:84 Programområdet. Foto/karta: Ystads kommun. PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR 6:84 m.fl. ( skola) i Ystads kommun, Skåne län 2011-04-29 skola. SYFTE OCH BAKGRUND Syfte

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås

Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås Handläggare Selma Nylander Tel 021-39 15 51 DP 1657 2007-11-23 Dnr 06:10204-BN 540 Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 1084 Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde Antagen SBN 2010-09-07, 97 Laga kraft 2010-10-06 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde,

Läs mer

1281K-P22. Detaljplan för Inteckningen 4 m fl i Lund, Lunds kommun (Magistratsvägen 22) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 25/2006a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING

1281K-P22. Detaljplan för Inteckningen 4 m fl i Lund, Lunds kommun (Magistratsvägen 22) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 25/2006a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING PÄ 25/2006a 1281K-P22 Detaljplan för Inteckningen 4 m fl i Lund, Lunds kommun (Magistratsvägen 22) Upprättad 2011-09-30 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Plan- och genomförandebeskrivning 2012-10-29 SAMRÅDSHANDLING 2012-10-29 Dnr: 2012.0470.211 Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/11 Planområde Antagen

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

PLANBESKRIVNING 2014-04-29 Dnr: 2013/865 Antagandehandling

PLANBESKRIVNING 2014-04-29 Dnr: 2013/865 Antagandehandling Antagen av: SAMBN 2014-05-21, 65 Laga Kraft: 2014-06-12 Genomförandetiden slutar: 2019-06-12 SAMBN arkiv nr: 301 Detaljplan för Qvirites 5 och 6 inom stadsdelen Gamla Staden i Ystad Ystads kommun, Skåne

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 1(9)

Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 1(9) 1(9) Datum: Diarienummer: 2014-04-10, rev. 2014-06-03 2014/60 Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats:

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling Augusti 2011 Dnr 2010/2087 Detaljplan för Sjöryd 1:420 Omsorgsbostäder i Mullsjö Mullsjö kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingen utgörs av denna

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

DP Detaljplan för del av Västerås 3:59, Brandthovda industriområde, Västerås

DP Detaljplan för del av Västerås 3:59, Brandthovda industriområde, Västerås DP 1709 2009-08-18 Dnr 08:10134-BN 540 Detaljplan för del av Västerås 3:59, Brandthovda industriområde, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

PLANBESKRIVNING Dnr: 2012/10171 Samrådshandling

PLANBESKRIVNING Dnr: 2012/10171 Samrådshandling Detaljplan för del av Surbrunnen 2:1 inom stadsdelen Surbrunnen i Ystad Ystads kommun, Skåne län 1(15) INNEHÅLL Syfte och bakgrund 3 Sammanfattning/Huvuddrag 4 Planeringsförutsättningar 5 Planförslag 9

Läs mer

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller ett program ska upprättas eller ändras. Miljöbedömningens första steg, behovsbedömningen, ska avgöra om detaljplanen,

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING Upphävandet antagen av SBN 2016-12-19 133 laga kraft 2017 01-12 Tillhörande upphävande av del av detaljplan för Ludvika by 2:10 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016, reviderad oktober 2016 Postadress

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN FLINTYXAN 2 M FL ÄTTEKULLA, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN FLINTYXAN 2 M FL ÄTTEKULLA, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN FLINTYXAN 2 M FL ÄTTEKULLA, HELSINGBORGS STAD Upprättad 20 april 2007 Redaktionellt ändrad 5 juli 2007 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden 23 augusti 2007 320

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Detaljplan för Plåten 1, Oskarshamns kommun, Kalmar län. Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING. Kalmar januari 2008 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB.

Detaljplan för Plåten 1, Oskarshamns kommun, Kalmar län. Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING. Kalmar januari 2008 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB. Detaljplan för Plåten 1, Oskarshamns kommun, Kalmar län Planbeskrivning Kalmar januari 2008 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB SAMRÅDSHANDLING Dnr: - 2 - SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR De handlingar

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 Planbeskrivning daterad 2013-03-11 Genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning

Behovsbedömning av miljöbedömning Jonas Carlsson Behovsbedömning 2017-04-24 Dnr KS 2016/0167 1(6) DPU 5 Behovsbedömning av miljöbedömning tillhörande detaljplan för Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl., DPU 5 i Enebyberg, Danderyds kommun

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-07 Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har: Upprättas:...2012-05-29 Antagits av BN:...2012-08-30

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

[Skriv text] 2014/1050 Bromölla kommun Mari Wagner

[Skriv text] 2014/1050 Bromölla kommun Mari Wagner [Skriv text] 2014/1050 Bromölla kommun Mari Wagner DETALJPLAN FÖR DAHLIAN 4 & 13 UTMED VINKELVÄGEN I BROMÖLLA Plan och genomförandebeskrivningen ska redovisa detaljplanens syfte och förutsättningar. Detta

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 39:1 m.fl.

Detaljplan för del av Knislinge 39:1 m.fl. Antagen av Kommunstyrelsen 2016-06-01 114 Laga kraft 2016-06-30 Dnr: KS 2015/00879 Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 39:1 m.fl. Tegeborgsvägen, Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län Utskrift

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av BROGÅRDA 7:1 Bjuvs kommun Dnr BN 2016/00050

ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av BROGÅRDA 7:1 Bjuvs kommun Dnr BN 2016/00050 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av BROGÅRDA 7:1 Bjuvs kommun Dnr BN 2016/00050 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00

Läs mer

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet.

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet. Planbeskrivning Granskningshandling Detaljplan för DEL AV KV. JÄGAREN Osby Tätort Osby kommun Skåne län Ungefärlig avgränsning av planområdet. Dnr 2014.ks2145 214 Samhällsbyggnad Osby kommun 283 80 Osby

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av VÄSTRA NÄTTRABY 6:17 m.fl., Nättraby Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 4763/06

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av VÄSTRA NÄTTRABY 6:17 m.fl., Nättraby Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 4763/06 Detaljplan för del av VÄSTRA NÄTTRABY 6:17 m.fl., Nättraby Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 4763/06 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 16 augusti 2005 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Samhällsutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Samhällsutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum Dnr 2013-08-01 KS 0088/06 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD/UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV TÄLLE 45:1 I LJUSDAL LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktskarta över planområdet

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län Dnr: 16.171 Projektnummer: D7276 Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar: 1 Handling som finns på bygg och miljö Fastighetsförteckning 1 Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Detaljplan för del av Linero 2:1 i Lund, Lunds kommun (Sandbyvägen Hugins väg)

Detaljplan för del av Linero 2:1 i Lund, Lunds kommun (Sandbyvägen Hugins väg) PÄ 24/2010 Detaljplan för del av Linero 2:1 i Lund, Lunds kommun (Sandbyvägen Hugins väg) Upprättad 2011-02-07 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med planbestämmelser och illustration

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen 1(5) Diarienr: 2015-000264 Miljöreda: 13/0911b Upprättad: Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen I samband med upprättande av en detaljplan ska en bedömning göras om planen

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018

Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018 Ola Andreasson Stadsarkitekt 2018-11-27 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd

Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-08-10 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 17 augusti 2016 Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd Remiss från

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer