Studiecirkelmaterial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studiecirkelmaterial"

Transkript

1 Studiecirkelmaterial

2 Materialet är framtaget av IM IM Fair Trade 2008 blev IM medlem i World Fair Trade Organization (WFTO, tidigare IFAT). IM har dock sysslat med rättvis handel ända sedan 1940-talet. Under denna studiecirkel har du möjlighet att fördjupa dig i hur IM arbetar med rättvis handel och hur organisationen hänger ihop med den globala rättvishandelrörelsen med alla dess märkningar och aktörer. Du får också möjlighet att lära dig mer om och diskutera vad det kan innebära att arbeta som volontär i någon av IM Fair Trade butiker. Denna studiehandledning är en guide till hur du tillsammans med studiegruppen kan närma dig ämnet, men ni har givetvis stora friheter att förändra både studieplan och formerna för hur ni vill studera. Själva grundtanken med en studiecirkel är just att mötet och dialogen ska vara det viktiga och att alla deltagare ska kunna bidra med sina tankar och erfarenheter. Inga förkunskaper behövs. Förhoppningen är att du efter cirkeln ska känna dig stärkt i din roll som volontär för IM Fair Trade och att du frimodigt ska kunna berätta för kunderna om hur de genom att handla IMs varor kan bidra till en lite bättre värld! Lycka till! PS. Turas gärna om att bjuda på rättvist fika under träffarna! Innehållsförteckning Träff 1: Rättvis handel behövs det? Träff 2: Bakgrund till rättvis handelsrörelsen Träff 3: IM och rättvis handel Träff 4: Att arbeta som volontär för IM Fair Trade Kontaktuppgifter Tips på litteratur och hemsidor

3 Träff 1 Rättvis handel behövs det? Mål för träffen: Presentation av deltagarna, planering av det fortsatta cirkelarbetet. Diskussion kring vad rättvis handel är för något samt om och i så fall varför rättvis handel behövs. Litteratur: Ingen litteratur till detta tillfälle. Film: Rapport från tomtens verkstad Tips på hemsidor: Inga tips på hemsidor till denna träff. Tips på hur ni kan arbeta: Presentera er för varandra. Prata om vilka förväntningar som finns på cirkeln och bekanta er med studiehandledningen och den rekommenderade litteraturen. Se gärna någon av de rekommenderade filmerna och diskutera gärna utifrån föreslagna frågor. Om ni vill korta ner cirkeln till att endast omfatta tre träffar kan ni förslagsvis slå ihop första och andra träffen, men då behöver ni ha kontakt innan för att hinna läsa litteraturen. Värderingsövningar kan vara ett bra sätt att aktivt närma sig en frågeställning och få igång en diskussion. Alla i gruppen blir aktiva och är tvungna att tänka till och ta ställning. Tips på värderingsövning: Stå på linje. Börja lägga lappar i en rad på golvet där siffrorna 1 t.o.m.6 markerar de olika ytterlighetsuppfattningarna. Vid siffran 6 håller man med helt och hållet och vid siffran 1 håller man inte alls med. Ledaren läser upp ett påstående, t.ex. De rika länderna bör avskriva de fattiga ländernas skulder. Deltagarna ställer sig vid den siffra som de tycker överensstämmer bäst med sin egen åsikt. Låt deltagarna prata en kort stund parvis med närmsta granne om varför de står där de står. Be några av deltagarna att berätta om sitt resonemang. (Upplys deltagarna om att man får ändra sig efter att man hört någon annans åsikt, men då måste man kunna motivera varför.) Metod: ta ställning till olika påståenden. Material: Lappar med nummer 1 6. Tidsåtgång: från 10 minuter och uppåt. Exempel på påståenden/frågor som kan användas: - Om de fattiga ska bli rikare måste rika bli fattigare - Jag kan tänka mig att betala lite mer för en produkt som jag vet är rättvist producerad. - Rika länder har inget ansvar för att förbättra världen - Jag har makt (följdfrågor om var/ var man inte har makt eller vad man har makt över och inte. Vem har makt över vad?) - Barnarbete är aldrig försvarbart. - Konsumenten har all makt när det gäller vilka varor som säljs på marknaden. - Det finns ingen garanti för att rättvist handlade varor är bättre för producenten än andra varor. Hitta gärna på egna påståenden.

4 Träff 2 Bakgrund till rättvis handelrörelsen Mål för träffen: Att ta upp bakgrunden till rättvis handelrörelsen och vilka aktörer samt begrepp som förekommer. Att ta upp vilka kriterier och märkningar som finns samt vad som är skillnaden mellan dessa. Litteratur: Rättvis handel rörelse i rätt riktning? (Del 1: En rättvis historia? Del 2: Vad är rättvis handel? Del 4: Rättvis handel, Rättvisemärkt och etisk handel- hur hänger de ihop? Del 7: Är rättvis handel hållbar handel?) Film: Rättvisemärkt i Dominikanska republiken På hemsidorna nedan finns det fler bra korta dokumentär- och informationsfilmer att ladda ner. Tips på hemsidor: Tips på hur ni kan arbeta: Gå igenom litteraturen som ni läst till denna träff. Låt den eventuellt inbjudna gästen berätta om dagens ämne. Diskutera gärna utifrån frågorna nedan. Tips på diskussionsfrågor: 1. WFTO är en organisation som arbetar med att certifiera organisationer och producenter som arbetar med rättvis handel medan Rättvisemärkt är en produktmärkning. Diskutera skillnaderna samt fördelar och nackdelar med de två olika typerna av märkning. 2. En av WFTO:s tio principer är att producenten alltid ska få betalt med ett rättvist pris. Vad innebär ett rättvist pris? Vem bestämmer vad som är rättvist och i relation till vad?

5 Träff 3 IM och rättvis handel Mål för träffen: Att ta upp IM Fair Trades framväxt och handelsfilosofi. IMs medlemskap i WFTO ska belysas samt de principer som styr verksamheten. Litteratur: IMs skrift Handla rätt Tips på hemsidor: Filmtips: IMs film The Fair Production/Den Rättvisa Produktionen Tips på hur ni kan arbeta: Samtala omkring innehållet i IMs skrift Handla rätt och IMs film Den Rättvisa Produktionen. Använd gärna diskussionsfrågorna eller låt gruppen hitta på egna frågor. Tips på diskussionsfrågor: 1. I IMs handelsfilosofi beskrivs det att handel och bistånd kompletterar varandra. Vilka nackdelar eller svårigheter följer med detta arbetssätt? Tänk utifrån perspektiven de olika perspektiven producent, inköpare, försäljare (d.v.s. du som volontär) samt som kund. 2. Vilka föredelar och styrkor ser du med IMs handelsfilosofi trade and aid? Tänk utifrån perspektiven de olika perspektiven producent, inköpare, försäljare (d.v.s. du som volontär) samt som kund. 3. Hur kan IMs handelsfilosofi kopplas ihop med IMs två åtaganden om att bekämpa och synliggöra fattigdom och utanförskap? Se sidan 4 i Handla rätt. 4. Vad innebär det för IM som organisation att man nu är certifierad som Rättvis handelorganisation? Hur kan det påverka konsumenter och producenter? Påverkar det IMs grundprinciper om t.ex. närhet, långsiktighet och hjälp till självhjälp? 5. Ser du några fördelar och/eller nackdelar med att IMs producenter främst jobbar med hantverk av olika slag? 6. Är det någon eller några av WFTO:s principer som du tror att IM Fair Trade kommer att ha särskilt svårt att leva upp till? Varför då? 7. IM har en lång historia av att arbeta med bistånd och rättvis handel, men är en relativt ny aktör i rättvis handelsrörelsen. Vilka utmaningar tror du IM Fair Trade främst har att brottas med de närmaste åren? Vilken roll tror du att IM Fair Trade kommer att ha i rättvis handelsrörelsen om tio år?

6 Träff 4 Att arbeta som volontär för IM Fair Trade Mål för träffen: Ta upp vad det innebär att arbeta som volontär för IM Fair Trade ur olika aspekter. Litteratur: Bilaga 1: Praktiska råd och tips för medarbetare i IMs butiker Bilaga 2: Vanliga frågor och svar Rättvis handel rörelse i rätt riktning? (Del 6: Informera eller sälja?) Tips på hur ni kan arbeta: Under denna träff kan ni anpassa innehållet efter vilka som går cirkeln om det är butiksvolontärer eller om det är andra volontärer med intresse för IM Fair Trade. Eventuellt kan ni dela upp er i två grupper och diskutera olika frågor eller göra olika övningar. Välj de frågor, övningar och arbetssätt som bäst passar gruppen. Tips på diskussionsfrågor: 1. Vad kan det innebära att vara både försäljare och informatör? Krockar de båda rollerna någon gång? Är den ena rollen viktigare än den andra? Är den ena rollen lättare eller svårare än den andra? Är den ena rollen mer lustfylld än den andra? 2. Hur kan ni skapa en bra sammanhållning och verka för god kommunikation i volontärgruppen? Vilka saker har ni möjlighet att påverka och inte? Hur kan ni framföra era synpunkter på ett bra sätt? 3. Hur kan ni i gruppen arbeta för att butiken ska synas mer? Var kan ni göra gratis reklam någonstans? Vilka forum och metoder finns? Fundera på om det är någon i gruppen som har kontakter som ni kan använda er av. 4. Vad är bra respektive dåligt kundbemötande? Hur tycker du själv om att bli bemött i en butik? Hur kan man veta hur en kund vill eller bör bli bemött? Kan du ge ett exempel på något tillfälle när det var svårt att veta vilket förhållningssätt som var bra gentemot en kund? 5. Får du många frågor i butiken? Känner du igen de frågor som är listade i bilaga 2? Vilka frågor är lätta svara på? Vilka frågor är svåra att svara på? 6. Är det något råd eller tips i bilaga 1 som du tycker att det är särskilt viktigt för dig som volontär att förhålla dig till? Är det något du skulle vilja lägga till? 7. Vilka arbetsuppgifter finns i er butik? Hur är arbetsuppgifterna fördelade? Är det någon arbetsuppgift som är särskilt svår? Varför? Finns det någon uppgift ni kan göra bättre? Finns det något nytt som ni vill och kan göra? Finns det någon annan volontär eller volontärgrupp på er ort som ni kan börja samarbeta med? (Gå eventuellt vidare till övningen Bilda arbetsgrupp. ) Tips på övningar: Diskussionsövning bra/ dåligt kundbemötande Låt varje deltagare skriva ner vad som kännetecknar ett bra kundbemötande på t.ex. gula post-itlappar och dåligt kundbemötande på t.ex. rosa post-it-lappar. Om gruppen är stor, låt deltagarna diskutera två och två vad de har skrivit på sina lappar innan de sätts upp på väggen. Om gruppen är

7 liten kan pardiskussionen hoppas över. Presentera vad som står på lapparna och diskutera i storgrupp. Övning svara på kundens frågor om IM Fair Trade Varje deltagare skriver ner 5 frågor på post-it-lappar om IM Fair Trade - som de antingen har erfarenhet av från butiken eller som de själva skulle ställa som kunder i en IM-butik. Lapparna sätts upp på väggen. Deltagarna får sedan turas om att agera kund och butiksvolontär och fråga respektive svara på de frågor som har kommit upp. Diskutera sedan i storgrupp hur det kändes att agera. Vad var svårt respektive lätt? Var det någon fråga som var särskilt svår att besvara? Övning bilda arbetsgrupp Brainstorma idéer på vad man kan göra utanför butikerna. Är det någon idé som några vill bilda en arbetsgrupp kring för att genomföra - det kanske finns utrymme för flera arbetsgrupper? Sätt upp ett tydligt och konkret mål. Diskutera vilka hinder som gruppen behöver överbrygga för att målet ska nås, lista dessa. Vilket är det första steg som ni vill ta för att nå målet? Vad behöver ni hjälp med? Vilka kan hjälpa er? Vilka styrkor, resurser och kontakter har gruppen som kan vara till hjälp för att nå målet? Vilka svagheter har gruppen? Gör en så konkret handlings- eller tidsplan som möjligt.

8 Grundmaterial Litteratur Rättvis handel rörelse i rätt riktning? av Hans Rignell beställ av IMs utbildningssamordnare IMs skrift Handla rättvist beställ hos din volontärsamordnare, se kontaktuppgifter nedan. Bilaga 1: Praktiska råd och tips för medarbetare i IMs butiker Bilaga 2: Vanliga frågor och svar Filmer Rapport från tomtens verkstad (2004), producerad av Fair Trade Center och LottaFilm med stöd av LOs kulturfond, Konsumentverket och Konsumentförening Stockholm. En dokumentärfilm om verkligheten i de kinesiska leksaksfabrikerna. Film och diskussionsunderlag kan lånas hos IMs utbildningssamordnare eller beställas direkt från Fair Trade Center ( The Fair Production/ Den Rättvisa Produktionen (2010), producerad av IM. Regi och foto av Andreas Nilsson och Erik Törner. En kortfilm som låter dig lära känna människorna bakom IMs rättvist producerade varor i Indien, Nepal, Guatemala och El Salvador. Filmen kan lånas hos IMs lokalkontor i Malmö, Göteborg och Stockholm eller från IMs utbildningssamordnare. Rättvisemärkt i Dominikanska republiken (2006), producerad av Bengt Nilsson med stöd av Svenska kyrkan. Filmen ger en inblick i vad Rättvisemärkt är, vilka kriterier som ligger till grund för certifieringen och vilken nytta de gör för människorna bakom produkterna. Filmen kan lånas hos IMs utbildningssamordnare eller beställas direkt från föreningen Rättvisemärkt ( Fler lästips om IM Fair Trade IMs verksamhetsberättelse Handla rättvist med IM Fair Trade. Medmänsklighet Nr 5/2008 Om IM och inträdet i IFAT. Båda materialen kan laddas ner från IMs hemsida eller kan beställas hos IMs utbildningssamordnare. om rättvis handel Rättvis handel rörelse i rätt riktning? Av Hans Rignell, E-bok, Världsbutikerna för Rättvis Handel, 2002 Guide för rättvis handel, LO-TCO Biståndsnämnd. Finns att beställa på Är det värt det? Om handel och mänskliga rättigheter Rättvisemärkt och Rena Kläder. Utveckling på export. Annika Agebjörn, Forum Syd, Utvecklingens drivkrafter. Stefan de Vylder, Forum Syd, Chockdoktrinen. Naomi Klein, Ordfront, Sjukt billigt. Ola Wong, Norstedts, Entreprenör utan gränser. Björn Söderberg, Bookhouse Publishing AB, Business Unusual, Fair Trade Advocacy Office UK, Världsmarknad i obalans. Klas Rönnbäck, Forum Syd, Företagens ansvar. Fair Trade Center, Den globala fabriken: om arbetsvillkor vid tillverkning av sportkläder, däck, lås, kaffe, verktyg och hobbyartiklar. Mats Wingborg, 2006, Globala studier Forum Syd Förlag, En god affär: socialt ansvar i offentlig upphandling. Jerker Thorsell och Fredrik Lann, Atlas, 2005 Gränslösa kläder. Sverker Lindström, Atlas, 2004 Billig, snabb och lydig. Forum Syd, 2004

9 Sänkt pris, kort datum: Grundkurs i globalisering. Annika Agebjörn, 2004 Global respekt Grundkurs i globalisering och mänskliga rättigheter. Anna-Lena Lodenius, 2004, Premiss Förlag: Nörhaven. Ekonomiska frizoner ett hot mot de mänskliga rättigheterna. Mats Wingborg, TCO, 2001 om värderingsövningar och pedagogik Pedagogisk handbok en handbok framtagen av och för Världsbutikerna som innehåller tips på hur man kan arbeta med informationsarbete samt flera konkreta övningar man kan använda sig av för att informera/utbilda om rättvis handel. Laddas ner från Världsbutikernas hemsida (under resurser) eller beställs hos IMs utbildningssamordnare. På kan man söka på rättvis handel och får då upp bra tips på artiklar, övningar och studiematerial. hemsidor Individuell Människohjälp, Nätverket rättvis handel, Millenniemålen, Sensus hemsida, Lo-tco, Fakta om mänskliga rättigheter i arbetslivet och ILO:s 8 kärnkonventioner, Fakta om ILO, Rädda barnen - Fakta om barnarbete och barnkonventionen, Fakta om World Fair Trade Organization, WFTO (tidigare IFAT), Fair trade city, Etisk handel, Rena kläder, Swedwatch, Fair Trade Center, Forum Syd, CSR i praktiken, Rättvisemärkt, Världbutikerna, Kontaktuppgifter IMs personal Utbildningssamordnare: , , utbildningssamordnare@ manniskohjalp.se Volontärsamordnare Göteborg: Volontärsamordnare Malmö/Skåne: Volontärsamordnare Stockholm: Volontärsamordnare Riks: eller IM Fair Trade: Huvudkontoret, växel: Föreläsare För bokningsförfrågan av någon av IMs anställda, se kontaktuppgifter ovan.

10 För bokningsförfrågan angående någon volontär som är duktig på ämnet, kontakta utbildningssamordnaren för tips. Till cirkelns andra träff är det ett bra tips att ta kontakt med någon från Världsbutikerna eller föreningen för Rättvisemärkt. Se deras hemsidor (uppgifter ovan) för kontaktuppgifter till föreläsare eller kontakta IMs utbildningssamordnare. Studieförbund Kontaktuppgifter till Sensus kontor och regionsamordnare hittar du på Besök gärna för de senaste uppdateringarna.

Rättvis handel. Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland. www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se. Studiehandledning.

Rättvis handel. Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland. www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se. Studiehandledning. Studiehandledning Sepember 2008 Rättvis handel Rättigheter Handel Information Rättvis handel Förbundet Agenda 21 i Västmanland www.fa21.se 0220-395 95 kansliet@fa21.se Förord Rättvis handel Har du någon

Läs mer

Fair Trade enligt WFTO

Fair Trade enligt WFTO Fair Trade enligt WFTO Bättre villkor och rättvis betalning World Fair Trade Organization, WFTO, är en samarbetsorganisation för rättvis handel som arbetar för att marginaliserade producenter ska få bättre

Läs mer

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity

RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR. www.malmo.se/fairtradecity RATTVIS HANDEL I SKOLAN TEMAN, LARANDEMAL & OVNINGAR RATTVIS HANDEL I SKOLAN DEN SOCIALA OCH ETISKA ASPEKTEN AV LARANDE FOR HALLBAR UTVECKLING Malmö är Sveriges första Fairtrade City. Genom att handla

Läs mer

RAPPORT FRÅN TOMTENS VERKSTAD

RAPPORT FRÅN TOMTENS VERKSTAD RAPPORT FRÅN TOMTENS VERKSTAD Handledning för aktion och diskussion 1 Innehåll Jobbigt med julklappstressen? 4 Aktionstips: Vad kan jag göra? 6 Våga fråga 6 Agera 7 Studiecirklar/lokalgrupper 8 Skolan

Läs mer

Fair Trade Grund del 1

Fair Trade Grund del 1 Fair Trade Grund del 1 Presentera er Hur kom du i kontakt med rörelsen? Vad är det som gör att du vill engagera dig? Från vilken butik kommer du? Vilka är dina förväntningar på kursen Syfte med kursen

Läs mer

Framtaget av IM research Maria Söderborg. Individuell Människohjälp. Studiecirkelmaterial

Framtaget av IM research Maria Söderborg. Individuell Människohjälp. Studiecirkelmaterial Framtaget av IM research Maria Söderborg Studiecirkelmaterial Omarbetad av Jonna Andersson december 2008 Välkommen till IMs studiecirkel IM är en svensk biståndsorganisation som bekämpar och synliggör

Läs mer

Praktikrapport ht 2011

Praktikrapport ht 2011 Praktikrapport ht 2011 Praktikant: Sanna Friberg Utbildning: Utvecklingsstudier E-mail: sannafriberg@hotmail.com Praktikplats: Individuell Människohjälp, lokalkontoret i Stockholm Adress: Västgötagränd

Läs mer

Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel

Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel Förslaget bygger på att man möts både fysiskt och via nätet så kallat flexibelt lärande. Materialet Rättvis handel är flexibelt så det går också att träffas

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen LÄRARHANDLEDNING Arbetslivet Om arbetsmarknaden i Sverige och världen Lärarhandledning Om materialet Det här materialet är producerat av Arena skolinformation, en del av Arenagruppen, i nära samarbete

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Föreläsningar som ger resultat: Med denna skrift vill vi på Hungerprojektet visa vad vi gjorde med de medel fick från Forum Syd, genom Sida, för

Läs mer

METODMATERIAL. språkfika

METODMATERIAL. språkfika METODMATERIAL språkfika Detta material är framtaget för att hjälpa dig som volontär att starta språkfika på din ort. VAD ÄR EN SPRÅKFIKA? En språkfika är en mötesplats för att träffa människor, både nya

Läs mer

GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL LÄRARHANDLEDNING

GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL LÄRARHANDLEDNING GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL Så skapar vi hållbar konsumtion och produktion LÄRARHANDLEDNING Hej Lärare! Detta är ett utbildningsmaterial som syftar till att förklara hur man på olika nivåer jobbar för att

Läs mer

ReKo Värderingsövningar m.m.

ReKo Värderingsövningar m.m. Värderingsövningar Viktigt att tänka på vid värderingsövningar är att det inte finns något rätt eller fel. Be gärna eleverna motivera sitt ställningstagande, men tvinga aldrig någon. Övning 1: Min lista

Läs mer

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen INTRODUKTION: TEMA TEXTIL För 40 50 år sedan producerades det kläder i Sverige. Klädindustrin har varit

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE Foto: Frank Ashberg I filmen "Mitt liv som barn en dokumentärfilm om barn i socialt utanförskap" får vi möta Lilly,

Läs mer

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt

Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Sundsvall, 24 september 2008 Emma Rung, Rättvisemärkt Att göra skillnad En oberoende produktmärkning ? Internationella Fairtrade-kriterier Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning och din garanti

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER , De följande sidorna är en introduktion för er som vill vara med och påverka för ett en mer klimatsmart och rättvis värld. Vi börjar nu i klassrummet! Att vända sig

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

Värdsbutiken Världen. Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika.

Värdsbutiken Världen. Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika. Värdsbutiken Världen Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika. Unika varor till ett rättvist pris Unika varor till ett rättvist pris Här i världsbutiken

Läs mer

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om barnfattigdom. Syftet är att öka

Läs mer

Introduktionstext till tipspromenaden

Introduktionstext till tipspromenaden Introduktionstext till tipspromenaden 1,2 miljarder människor lever i dag i extrem fattigdom. Världens ledare i FN har beslutat om en handlingsplan för att utrota fattigdomen. Denna handlingsplan består

Läs mer

STUDIECIRKEL OM RÄTTVISEMÄRKT MATERIAL FÖR CIRKELLEDARE OCH ABF-AVDELNINGAR

STUDIECIRKEL OM RÄTTVISEMÄRKT MATERIAL FÖR CIRKELLEDARE OCH ABF-AVDELNINGAR STUDIECIRKEL OM RÄTTVISEMÄRKT MATERIAL FÖR CIRKELLEDARE OCH ABF-AVDELNINGAR Lär mer om rättvis handel och Rättvisemärkt Allt fler vill lära mer om rättvis handel, många är också intresserade av att förändra

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

SCOUT PACK Det handlar om flyktingar

SCOUT PACK Det handlar om flyktingar SCOUT PACK Det handlar om flyktingar Idag är 22 miljoner människor är på flykt. De är på flykt undan krig, förföljelse, oroligheter och naturkatastrofer. Av dessa är omkring 5,5 miljoner flyktingar i sina

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Under rubriken Kommentarer har vi lagt in viktiga påpekanden från volontärerna.

Under rubriken Kommentarer har vi lagt in viktiga påpekanden från volontärerna. 1 Enkätstudie 214 Riktat till volontärer inom IM Vid 214 års enkätstudie har ca 7 personer haft möjlighet att besvara ett stort antal frågor som rör dem som personer, deras syn på stödet från IM samt hur

Läs mer

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Landskrona en Fairtrade City - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Varför Fairtrade? Det finns häpnadsväckande vittnesmål om hur odlare och anställda i utvecklingsländerna

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad

Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad GÖR SKILLNAD! Om föräldrar får bättre betalt för sitt arbete kan barn gå i skolan istället för att arbeta. På bilden syns elever på en förskola

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

att prata om fairtrade

att prata om fairtrade att prata om fairtrade Därför behövs Fairtrade Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i länder med utbredd fattigdom, ofta av människor som arbetar och lever under svåra villkor. När våra

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV. Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken

Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV. Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken 2 INLEDNING Detta material har arbetats fram efter ett initiativ från Yrkeskravsankare som såg

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

målinriktat -ledarskap och organisationsarbete

målinriktat -ledarskap och organisationsarbete Studieplan målinriktat -ledarskap och organisationsarbete av Annika Grälls och Tomas Ekman Svensk damfotboll befinner sig i en spännande tid. Klubbarna satsar, vi har våra första yrkesspelare. Mer tid

Läs mer

Globala veckans tipspromenad 2009 Tipspromenad

Globala veckans tipspromenad 2009 Tipspromenad Globala veckans tipspromenad 2009 Denna tipspromenad är gjord för att passa alla åldrar. Frågorna har varierande svårighetsgrad och kan användas t ex vid kyrkkaffet, i pensionärsgrupper eller för konfirmander.

Läs mer

Talarmanus för presentation om Fairtrade region

Talarmanus för presentation om Fairtrade region Talarmanus för presentation om Fairtrade region Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Det innehåller också kort information om vad Fairtrade City är.

Läs mer

Vägen till rättigheter på arbetsmarknaden

Vägen till rättigheter på arbetsmarknaden Vägen till rättigheter på arbetsmarknaden I den här pdf:en hittar du ett antal olika lektioner och uppgifter. Dessa bygger på materialet Arbetslivet Om arbetsmarknaden i Sverige och världen, som du kan

Läs mer

fairtrade av susanne lundström

fairtrade av susanne lundström fairtrade av susanne lundström 8 9 Vem har sagt att rättvisa produkter måste se tråkiga och fula ut? Och får man verkligen ställa krav på kvaliteten? Det har hänt mycket de senaste åren inom rättvis handel.

Läs mer

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT 1 MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR MOT EN KLIMATSMART,

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG...

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Det var en gång... Alla barn är lika mycket värda. De har rätt att tänka hur de vill och säga vad de tycker. Samhället och vuxenvärlden

Läs mer

Rättvisa i konflikt. Folkrätten

Rättvisa i konflikt. Folkrätten Rättvisa i konflikt Folkrätten Studiematerialet Rättvisa i konflikt Bildas studiematerial Rättvisa i konflikt finns tillgängligt att hämta fritt från Bildas hemsida. Materialet är upplagt för tre träffar

Läs mer

Världsbiten. Metoder. gör en annan värld möjlig

Världsbiten. Metoder. gör en annan värld möjlig Metoder gör en annan värld möjlig Hur planerar man en studiecirkel? En studiecirkel är en demokratisk och bra form för att lära sig saker tillsammans med andra. Här finns inga lärare och elever, alla bidrar

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Visions ståndpunkter om HBTQ Vision är en Fair Union. Vi jobbar för ett schyst arbetsliv i hela världen, med internationellt fackligt samarbete,

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Självkänsla. kklk Temadialog i förskolan. Tema: Självkänsla

Självkänsla. kklk Temadialog i förskolan. Tema: Självkänsla Tema: Vad betyder ordet självkänsla egentligen? Är det något viktigt som vi vuxna kan påverka? Är det något medfött som mer finns i vår personlighet? Varför används begreppet så ofta idag? Till detta tema

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog,

Läs mer

Kurs för personliga assistenter Studiehandledning. Kursansvarig: Maria Klamas

Kurs för personliga assistenter Studiehandledning. Kursansvarig: Maria Klamas Kurs för personliga assistenter Studiehandledning 2015 Kursansvarig: Maria Klamas 1 Välkommen Du är varmt välkommen till kursen för personliga assistenter vid Högskolan Väst. Kursen är utformad i samarbete

Läs mer

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Upphandla med sociala hänsyn En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Innehåll Inledning upphandlingen som verktyg för att förbättra samhället 3 Vad är upphandling med sociala hänsyn? 4 Varför

Läs mer

Studieplan till Föreningsguide 1

Studieplan till Föreningsguide 1 Studieplan till Föreningsguide 1 Föreningsguide 1 är ett material från SISU Idrottsböcker som ger grundläggande och nödvändiga kunskaper om hur en idrottsförening fungerar. I häftet tas några av de saker

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som du kan göra under Miljövänliga Veckan 26 september 4 oktober. Temat är ekologisk mat med fokus på

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

STUDIEHANDLEDNING. Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG STUDIEHANDLEDNING Redo för nya perspektiv? GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller praktiska tips på hur du leder en

Läs mer

Att göra ett bra jobb

Att göra ett bra jobb Att göra ett bra jobb kort sammanfattning Kartläggningsstöd för att ta fram kompetensutvecklingsbehovet inför ENTRIS 2.0 Att göra ett bra jobb kort sammanfattning bygger på häftet Att göra ett bra jobb

Läs mer

Övningar. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet

Övningar. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet Övningar till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet 2 / 10 Innehåll 1. Övningar en inledning 1.1. Cirkeldiskussion 1.2. Fyra hörn 1.3. Finanskrisen 1.4. Sortera 1.5. Stå upp för dina rättigheter

Läs mer

Facket handlar rättvist

Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist Facket handlar rättvist LO arbetar för rätten till förbättrade löner och arbetsvillkor över hela världen. En del av det internationella solidaritetsarbetet är samarbetet med Fairtrade.

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel STUDIEHANDLEDNING TILL Må bra med eller utan läkemedel Allmänt om studiecirkeln En studiecirkel består av deltagare som bestämt sig för att ge sin tid till att fördjupa sina kunskaper och dela med sig

Läs mer

Vad vet du om Fairtrade?

Vad vet du om Fairtrade? Uppdaterad januari 2015 Bild 1 Den här presentationen berättar kortfattat om vad Fairtrade är och hur Fairtrade gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vad vet du om Fairtrade?

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 3 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Barnkonventionen Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen Få igång ett samtal

Läs mer

Rättvisa i konflikt. Att leva i konflikt

Rättvisa i konflikt. Att leva i konflikt Rättvisa i konflikt Att leva i konflikt Studiematerialet Rättvisa i konflikt Bildas studiematerial Rättvisa i konflikt finns tillgängligt att hämta fritt från Bildas hemsida. Materialet är upplagt för

Läs mer

INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006. Etikguiden. Att göra etiska köp

INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006. Etikguiden. Att göra etiska köp INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006 Etikguiden Att göra etiska köp Detta häfte följer med som bilaga i Råd & Rön nr 10/06. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Carina Lundgren Text: Emma

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Träff 1 Vi-anda och identitet 4. Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7

Innehåll. Inledning 3. Träff 1 Vi-anda och identitet 4. Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7 Studieplan Innehåll Inledning 3 Träff 1 Vi-anda och identitet 4 Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7 Träff 3 Synas och höras samt Ordning och reda 9 Tips och förslag på material

Läs mer

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig Studiehandledning Kortfilm på dina villkor gör en annan värld möjlig Kortfilm på dina villkor Studiehandledning Studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller tankar om hur man

Läs mer

ORGANISATIONEN FAIR TRADE ÅTERFÖRSÄLJARNA Fair Trade Start april 2015

ORGANISATIONEN FAIR TRADE ÅTERFÖRSÄLJARNA Fair Trade Start april 2015 Fair Trade Start för butiksmedarbetare. Fair Trade Start. En kurs på 3 timmar för dig som är helt ny i butiken. Genomförs ensam eller några volontärer tillsammans. Materialet finns på Organisationen Fair

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Informationshäfte. - Ett koncept för skolor om hållbar utveckling och socialt entreprenörskap

Informationshäfte. - Ett koncept för skolor om hållbar utveckling och socialt entreprenörskap Informationshäfte - Ett koncept för skolor om hållbar utveckling och socialt entreprenörskap innehållsförteckning SID 3 SID 4 SID 6 SID 9 Inledning Konceptets innehåll Till dig som pedagog Kopplingen till

Läs mer

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020!

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! För att skapa en hållbar landsbygd är unga en viktig grupp att få med i arbetet med att ta fram nya lokala och regionala strategier.

Läs mer

Omvärldsanalys i praktiken

Omvärldsanalys i praktiken Studieplan till Omvärldsanalys i praktiken av Linda Genf och Johanna Laurent Författare: Carina Sommarström, 2013 Studieplan Omvärldsanalys i praktiken av Linda Genf och Johanna Laurent Vi möts dagligen

Läs mer

Reflektion och eftertanke

Reflektion och eftertanke och eftertanke Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Här finner du förslag på uppgifter som ska stimulera eleverna att reflektera över givna ämnen som hanterar det internationella

Läs mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer Våldet går inte i pension För dig som vill veta mer Studiematerial Trygghet som saknas- om våld och övergrepp mot äldre Brottsofferjouren, Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Pensionärsförbund har

Läs mer

Praktisk föreningsekonomi

Praktisk föreningsekonomi Lärgruppsplan Praktisk föreningsekonomi Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Praktisk föreningsekonomi.

Läs mer

Fairtrade City. Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer: Datum:

Fairtrade City. Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer: Datum: Fairtrade City Uppdragsgivare: Ola Höiden, Fairtrade Sverige Projektledare: Henrik Petersson, TNS Sifo Projektnummer:1523526 Datum: 2011-11-15 1 Om undersökningen Under perioden 31 januari till 13 november

Läs mer

Studiehandledning till

Studiehandledning till Studieguide Studiehandledning till Glöd scouting på kristen grund Studieguiden är framtagen av equmenia och Studieförbundet Bilda för att scoutledare ska få hjälp att samtala och arbeta med innehållet

Läs mer

Att göra en studieplan

Att göra en studieplan 1 Att göra en studieplan Stöd och hjälp! Denna studieplan är gjord som ett stöd för studiecirklar. Den ska fungera som hjälp för att göra det tydligare för er som vill arbeta med studiematerialet och som

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

döden i datorn SPN-uppdrag

döden i datorn SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Datorn på jobbet 1. Dator på jobbet intervju Väldigt många vuxna har inte bara en dator hemma som de använder ofta, de har en på jobbet också. Men, vad använder de egentligen sin dator till

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Kreativ COACHING när det snurrar i bollen PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Lärgruppsplan Kreativ coaching Inledning Nästan alla barn och ungdomar i vårt land är under någon period av sitt liv med i idrotten.

Läs mer

Offensivt styrelsearbete

Offensivt styrelsearbete Lärgruppsplan Offensivt styrelsearbete Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Offensivt styrelsearbete.

Läs mer

EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE. Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen

EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE. Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen EL SALVADOR INDIEN JORDANIEN MALAWI MOLDAVIEN ZIMBABWE Studiematerial om kvinnors rättigheter och de globala målen HUVUDSTAD New Delhi BEFOLKNING 1,3 miljarder (2015) SPRÅK Grundlagen erkänner officiellt

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen LÄRARHANDLEDNING Arbetslivet Om arbetsmarknaden i Sverige och världen Lärarhandledning Om materialet Det här materialet är producerat av Arena skolinformation, en del av Arenagruppen, i nära samarbete

Läs mer

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Lärartips till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Juni 2012 Hej lärare! Naturskyddföreningens filmpaketet för skolan innehåller fyra korta

Läs mer