Crossing Boarders För en jämställd fritid! Impact report 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Crossing Boarders För en jämställd fritid! Impact report 2012"

Transkript

1 Tillsammans förändrar vi världen! TACK till alla som gjort detta möjligt: Vår fantastiska personal och styrelse, Reach for Change, Comviq, Pondus Kommunikation, Deportivo, Kulturhuvudstad 2014, Allmänna Arvsfonden, No Limit Skate, You Skate Girl, Queens of Norrland, våra advisors och praktikanter. Nu kör vi! Crossing Boarders Crossing Boarders För en jämställd fritid! Impact report 2012 Om Crossing Boarders Crossing Boarders grundades av Ida Östensson i maj Vi jobbar för att främja ett mer jämställt deltagande i fritidsverksamheter. Vår vision är att alla ska ha samma möjligheter att finna, utveckla och bibehålla fritidsintressen oavsett kön. Våra 3 ben: 1. Utbildningar & föreläsningar 2. Opinionsbildning & debatt 3. Egna arrangemang för barn/unga som står utanför en meningsfull fritid

2 Tillsammans förändrar vi världen! TACK till alla som gjort detta möjligt: Vår fantastiska personal och styrelse, Reach for Change, Comviq, Pondus Kommunikation, Deportivo, Kulturhuvudstad 2014, Allmänna Arvsfonden, No Limit Skate, You Skate Girl, Queens of Norrland, våra advisors och praktikanter. Nu kör vi! Crossing Boarders Crossing Boarders För en jämställd fritid! Impact report 2012

3 Bakgrund och OM entreprenören Grundaren Grundaren Ida Östensson har många års erfarenhet av att jobba med att öppna upp skateboardkulturen för ett jämställt deltagande. Bristen på konkreta metoder Ida har även jobbat inom förening, förvaltning, riksorganisation, nämnd, fritidsgård och studieförbund och gjorde samma upptäckt på samtliga platser tjejerna uteblev eller fanns i marginalen. En annan upptäckt var avsaknaden av konkreta metoder för att jobba jämställt. Frågor som Ida ville få svar på var bland annat Hur går vi från vision till praktiskt jämställdhetsarbete?, Hur får vi underrepresenterade grupper att bli delaktiga och känna sig inkluderade i vår verksamhet? och Måste det vara så svårt att jobba jämställt?. Utifrån detta föddes idén om Crossing Boarders. Eftersom vi kommer från skateboardkulturen så valdes namnet Crossing Boarders. Enorm support som gjort detta möjligt I början av 2010 sökte Reach for Change sociala entreprenörer med samhällsförbättrande idéer. Ida sökte för att förverkliga drömmen om att bredda arbetet som hon bedrivit inom skateboardkulturen. Hon blev en av de 8 utvalda av ca.2000 sökande. Stödet innebar att Ida kunde satsa helhjärtat på att starta Crossing Boarders. Sedan 2011 stöds verksamheten även av Allmänna Arvsfonden och 2012 gick även Kulturhuvudstad 2014 in. Comviq har gått in som huvudsponsor och vi har gått från att vara en ideell förening till att bli en stiftelse.

4 Från idé till nationell snackis 2010 hade jag en idé om att hitta metoder för jämställdhet och inkludering inom en av Sveriges mest mansdominerade kulturyttringar: skateboardkulturen. På tre år har den smala tanken breddats och vi har istället hittat framgångsfaktorer från alla olika typer av samhällssektorer, kultur och fritidssektorn. Jag har startat en nationell organisation med tre personer som jobbar heltid (snart 4), utbildat och föreläst för över 800 verksamheter och utbildat 11 nya personer som på provision ska utbilda i materialet. Vi vann pris på 100-wattaren som minsta organisation någonsin för som spridit sig till över 100 länder och vi har tagit fram Sveriges första interaktiva jämställdhetstest inom fritidssektorn: Vi har redan börjat med eget CSR-arbete via att stötta tre gymnasietjejer att skriva en bok vid namn Queens of Norrland. Vi har gjort egna arrangemang för målgruppen barn och unga som står utanför en meningsfull fritid där vi själva testat metoder. Vi har tagit fram en metodbok vid namn Jämställdhetseffekten med tillhörande checklistor som används flitigt runtom i landet. Vi har arrangerat en nationell turné med över ca. 200 besökare. Crossing Boarders blir inbjudna till stora paneler, vi har synts i media över 100 gånger och är nu en självklart part för de stora medierna att ta kontakt med om lösningar och metoder på den rådande bristen av jämställdhet inom fritidssektorn. Sammanfattat har vi gått från en idé till Sveriges nya snackis inom jämställdhetsfältet!

5 Förändringsteorikarta: Vi har nått samtliga mål vilket ni kan se på sidorna framöver.

6 True Stories Vi har intervjuat unga som står utanför en meningsfull fritid. De har delat med sig av exkluderande moment och tips till verksamheter för att bli mer inkluderande. Jag blir så jävla arg när verksamheter skriver Alla är välkomna. 90% av gångerna är jag inte välkommen för jag tar mig inte in med min rullstol. Anja 16 år För mig har det varit jätte svårt att hänga kvar i en fritidsverksamhet. Det har varit en lång resa men nu vet jag att jag har ADHD. Jag har svårt att ta mig iväg att få motivation, jag kan ha lust men det kan låsa sig ändå. Ångest. Jag är beroende av att en kompis eller en ledare peppar mig hela vägen fram. Det finns många dagar jag aldrig skulle ha kommit ut från dörren om det inte funnits en person där som ringt mig och ännu bättre knackat på dörren och hämtat upp mig. Så är det. Personer som jobbar med unga fattar inte hur viktiga dom är. Rebecka 22 år En fritidsaktivitet får absolut inte vara för dyr! Jag har inga föräldrar som kan hjälpa mig med sådant. Om jag ska anmäla mig till en aktivitet så måste det ingå flera tillfällen av aktivitet som får kosta max 200 kr. Jag vet ju inte heller om jag kommer att kunna stanna kvar i aktiviteten, beror helt på hur jag mår. Jag lever på soc så egentligen är det så att allt som kostar går bort för mig. Zelma 24 år Jag är muslim. Båda mina föräldrar säger att idrott är för killar. Pappa säger att fotboll framförallt är för killar. Pappa var emot att jag började spela men efter mycket tjat så fick jag börja sen fick min pappa mig att sluta och sen tjatade och tjatade jag så tillslut fick jag börja igen. Men Fritidsgårdar där det är könsblandade aktiviteter det går helt bort! Du vet min pappa är uppvuxen i det där. Aysha 16 år

7 Vi kommer aldrig kunna vara bäst på allt. Detta löser vi via mentorskap, unga referensgrupper och praktikanter. Vi har både FANS och IDOLER. Fans som diggar det vi gör och idoler som vi hypar för att de gjort något som stuckit ut.

8 Vi har stöttat tre gymnasietjejer att skapa en egen organisation och att ge ut en bok. Vi har gått in med mentorskap och ekonomiskt stöd. Tjejerna har gjort arrangemang samt tagit fram ett utbildningskoncept i anknytning till boken.

9 Jämställdhetseffekten Vi har tagit fram en 9-stegsmodell, vid namn Jämställdhetseffekten, som underlättar verksamheters arbete med jämställdhet och inkludering. Modellen är baserad på erfarenheter som främjar en jämställd fritid och förenklar för verksamheter att nå underrepresenterade grupper via handfasta tips och checklistor. De nio stegen är: 1. Värdegrund, 2. Förebilder, 3. Gemenskap 4. Särskilda Satsningar, 5. Marknadsföring, 6. Ekonomi 7. Långsiktighet, 8. Samarbete, 9. Integrering Vi har aldrig behövt söka upp verksamheter för att erbjuda våra föreläsningar/ utbildningar. Trots detta har vi föreläst för över 800 verksamheter och utbildat över 70 olika verksamheter. Alltid med fantastiskt bra feedback och utvärderingar. Den bästa reklamen sker mun till mun, via rekommendationer. Förutom att vi föreläser och utbildar i våra metoder har vi tagit fram Sveriges första interaktiva Jämställdhetstest inom fritidssektorn där alla kan testa sin verksamhet. Testet släpptes i maj 2012 och har spridit sig brett över Sverige. Över 3000 personer från olika organisationer/verksamheter har besökt testet. Vi har även tagit fram ett integrerat utvärderingssystem till testet som alla verksamheter vi utbildar fyller i på Resultaten av testet använder vi även i vår opinionsbildning. Vi jobbar kontinuerligt med varumärkesstärkande insatser med Pondus Kommunikation och PR-byrån Deportivo. Varumärket har stärkts och är nu en kraft i samhället att räkna med. Jämställdhetseffekten, twee-q.com, jhe.nu och Månadens idol är några exempel.

10 Här är en översiktsbild över Jämställdhetseffektens 9 steg. Dessa steg implementerar vi i hela vår verksamhet. Vi försöker hela tiden leva som vi lär.

11 Jämställdhetsturné! Vi genomförde under september 2012 en gratis konferensturné i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö där vi presenterade Jämställdhetseffekten, hur olika verksamheter kan använda sig av den och så klart varför arbetet behövs. Ca 200 personer kom på de olika stoppen och enligt utvärderingarna blev konferensen Kick-ass! Vi nådde representanter från fritidsgårdar, politiska partier, företag, idrottsföreningar, studieförbund, ungdomsorganisationer, privatpersoner, regionförbund, kommuner, media, kommunala bolag, stiftelser, fackförbund och högskolor. JHE.NU -Sveriges första interaktiva jämställdhetstest inom fritidssektorn Jhe.nu som är Sveriges första jämställdhetstest på nätet fick både lokal och nationell mediauppmärksamhet. För att sprida vårt arbete använder vi allt från gratis PR, sociala medier, direktkontakt samt gammeldags marknadsföring i form av bland annat vykort. Vi vet att det krävs olika vägar för att nå olika människor/verksamheter.

12 TWEE-Q Över tweets har nämnt Twee-Q. Tweets som i sin tur nått över 3.5 miljoner Twitteranvändare. Under stenhård konkurrens i Almedalen var Twee-Q under två dagar trending topic på Twitter. Twee-Q vann 75- wattaren under 100Wattaren i Ideellt. Twee-Q fick ett enormt stort genomslag med en bruttoräckvidd i media på 30 miljoner. Kändisar som Jenny Strömstedt, Cissi Wallin, Leif Pagrotsky & Birgitta Ohlsson spred Twee-Q. Testet har spritt sig till över 100 länder. Över test har gjorts.

13 Metodutveckling Crossing Boarders Camp & Axxess Umeå Vårt tredje ben är egna arrangemang för barn och unga som står utanför en meningsfull fritid. Vi tror inte på att bara prata om metoder utan vi vill vara en del i att utveckla nya metoder. Ett av våra metodutvecklingsprojekt är Crossing Boarders Camp som handlar om att hitta former för att göra lägerformen mer inkluderande. Slutprodukten är ett läger under sommaren 2013 där 30 tjejer mellan år under tre dagar få prova på tre olika fritids- eller kulturyttringar de med stor sannolikhet annars inte hade testat. Kvinnliga förebilder inom dessa aktiviteter från Umeå, Sverige och Europa som ska inspirera de unga tjejerna att fortsätta utveckla det nyfunna intresset. De tre fritids- och kulturyttringarna i campet är kopplade till lokala föreningar. Dessa föreningar får utbildning i Jämställdhetseffekten för att på så sätt bli experter på hur de kan arbeta gentemot underrepresenterade grupper i sina verksamheter. Denna expertis kommer att ge föreningarna kunskap i hur de får deltagarna att fortsätta utöva det de provat på även efter campet. Crossing Boarders Camp 2013 är bara kickstarten. Under Umeå kultur-huvudstadsår 2014 kommer ett camp med 40 tjejer under fyra dagar prova på fyra aktiviteter, under 2015 kommer ett camp med 50 deltagare under fem dagar prova på fem aktiviteter. Alla lärdomar sammanställs i en metodbok för hur en kan göra inkluderande läger/aktiviteter. Vi driver även projektet Axxess Umeå med bla. Röda Korset som handlar om att hitta metoder för att främja nyanlända tjejers tillgång till en meningsfull fritid. Detta projekt går hand i hand med Camp-projektet. Alla nya lärdomar och metoder läggs in i Jämställdhetseffekten.

14 Medierna gillar Crossing Boarders. Vi har varit med i olika mediala sammanhang över 100 gånger sedan start. Några ex: SVT:s gomorron Sverige, TV4:s morgonsoffa, TT, Expressen, Metro (i Sverige&Peru), DN, SvD, Dagbladet, Tjejliv, KP, P3, Mashable, GP, VK, VF, Fokus, Tidningen VI, Entreprenör, Arbetaren, Dagens Industri och ETC.

15 Stiftelse + utbildare Under 2012 blev Crossing Boarders en insamlingsstiftelsen. Detta är första styrelsen. Ordförande Ida Östensson, Suppleant Emma Bergman, Ledamöter Malin Johansson, Jenny Saba Persson och Bella Lawson. För att klara av det hårda trycket som är på våra utbildningar och föreläsningar har vi utbildat 11 nya utbildare samt utbildat all personal så att de kan hålla utbildningarna. De externa utbildarna jobbar på provisionsbasis.

16 Framtid Stå på egna ben 2013 är året då vi lämnar Reach for Change inkubatorn för att stå på egna ben. Vi har skapat en hållbar affärsplan som har inneburit att vi har lyckats ersätta stödet från Reach for Change via försäljning av våra utbildningar/föreläsningar, andra bidrag samt sponsorer är året då vi expanderar stort och dubblar personalstyrkan från två heltidsanställda till fyra. Från 1 till 12 Vi har även utbildat 11 nya personer med olika expertisområden som på provisionsbasis kommer att utbilda och föreläsa i våra metoder så att vi når ut bredare. Vi har anställt en utbildningssamordnare från och med 1 maj 2013 som kommer att jobba mer uppsökande och sälja in våra utbildningar. På grund av detta kommer vi att nå ut väldigt mycket bredare än innan. Samarbetsanalys istället för konkurrensanalys Vi lever efter devisen att alla som samhället tycker är våra konkurrenter är våra största samarbetspartners. Detta har lett till ett samarbete med b.la. Nätverket 50/50 som har gjort att vi utbildat nästintill alla Studieförbunden i Sverige. Vi har även tagit fram gemensamt utbildningskoncept med Popkollo för att nå ut ännu bredare inom musikvärlden samt påbörjat samtal om samarbete med Fritidsforum för att nå ut till fritidsgårdarna ännu bredare. Detta kommer att ge oss nya utbildningsformer som är mer anpassade till olika typer av verksamheter. Ett nytt föreläsnings- och utbildningskoncept gentemot unga tas fram under Från Sverige till Världen Vi håller nu på att översätta jhe.nu till fler språk för att sprida först och främst i Skandinavien för att få ut våra metoder via nätet till fler länder. Steg 2 blir sedan att översätta utbildningen och metodmaterialet och hitta samarbetspartners som möjliggör spridningen av våra metoder. Vårt mål om 5 år är att Crossing Boarders finns i minst 10 länder.

17 Granskarens kommentar Granskning av Crossing Boarders utvecklingsrapport 2012 Tidigare år har jag granskat de sociala effekterna av arbetet inom Crossing Boarders. I denna avslutande rapport tar jag tillfället i akt att ställa mer övergripande samhälleliga och kulturella frågor. Med den här reflektionen vill jag placera in det projekt som Crossing Boarders har varit och utvecklats till i en tidsmässig samhällelig kontext för att på så sätt rama in det unika bidraget i projektet. Med utgångspunkt i en jämställdhetsproblematik inom den svenska skateboardvärlden har Crossing Boarders tagit steget från att etableras som ideell förening till en stiftelse med Comviq som huvudsponsor och snart fyra heltidsanställda, därtill i dagsläget elva utbildare som arbetar på provision. Projektet är ungdomligt i det att det är unga människor som engagerar sig i spörsmål som fångar andra unga människor (även om dessa frågor också är relevanta för medelålders och äldre). Det är även politiskt i det att opinionsbildning och debatt framkommer som viktiga uppgifter för stiftelsen. Trovärdigheten, och tillika kraften, i projektet bygger på en vilja till samhällsförändring sprungen ur missbelåtenhet med sakers tillstånd. Denna kraft tas tillvara i en organisk form som växer fram i samspelet mellan unga och yngre, där roller som expert, mentor, praktikant och utbildare alterneras, och där kompetensväxling mellan dessa positioner är yttersta kännetecken. Crossing Boarders arbetar uttalat med medier som ett verktyg för opinionsbildning och inkluderar självfallet så kallade sociala medier i detta. Inslag betraktas som varumärkesstärkande insatser. Projektet belyser viktiga aspekter i vår samtid. Inte minst blir uppluckringen mellan kommersiell verksamhet och samhällelig opinionsbildning synlig. Här smälter ideell, kommunal och kommersiell verksamhet samman, vilket vi torde få se mer av i framtiden. Crossing Boarders är alltså ett projekt med ursprung i en samtid som beskrivits som flytande (Bauman, 2000). I denna samtid flyter kategorier samman och strukturer förflyktigas, utan att för den skull försvinna. Inom projektet har denna flyktighet fångats in och samtidigt behållits i den organiska formen. Överbryggningar och blandningar mellan kategorier och samhällsinstanser har gjorts till organisatoriska kännetecken. Dessa sammansmältningar mellan verksamhetsområden och uppdragsgivare har vi i Sverige förmodligen bara sett början på. Åsa Bäckström (fil.dr.) lärare och forskare vid GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan) i Stockholm.

Inbjudan till konferens. Barns rätt till en trygg fritid

Inbjudan till konferens. Barns rätt till en trygg fritid Inbjudan till konferens Barns rätt till en trygg fritid - fri från kränkningar och övergrepp 28 januari 2016 INBJUDAN: KONFERENS Barns rätt till en trygg fritid - fri från kränkningar och övergrepp Hur

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

Vill du stärka unga tjejers självbild?

Vill du stärka unga tjejers självbild? Vill du stärka unga tjejers självbild? Alla förtjänar en förebild! Med det här häftet vill Stjärnjouren inspirera er som jobbar med unga tjejer och vill stärka deras självbild. Vi bjuder här på godbitar

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

ENGAGEMANGSGUIDER 2012/2013 Nätverksträff 2 En sammanfattning

ENGAGEMANGSGUIDER 2012/2013 Nätverksträff 2 En sammanfattning ENGAGEMANGSGUIDER 2012/2013 Nätverksträff 2 En sammanfattning Den andra nätverksträffen 2012 i projektet Engagemangsguider pågick mellan den 6-7 december på Intercult i Stockholm. 25 personer var med på

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Impact report 2011-2012

Impact report 2011-2012 1 Impact report 2011-2012 Sammanfattning Jag, Ida Östensson driver Crossing Boarders (CB) vars vision är att genom inkluderande metoder öppna upp olika fritidsaktiviteter för ett jämställt deltagande.

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund Make Equal Jämlikhetseffekten Processen på Åland Nästa steg Bilaga 1 - Effektfilmsbilder Bilaga 2 - Intyg

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund Make Equal Jämlikhetseffekten Processen på Åland Nästa steg Bilaga 1 - Effektfilmsbilder Bilaga 2 - Intyg LANDSKAPSREGERINGENS SATSNING PÅ JÄMSTÄLLD FRITID - En rapport av Make Equals arbete på Åland under 2014-2015 Rapporten är skriven av Malin Helldorff, Ida Östensson och Armina Etminan 2016-02-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden.

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden. KFUK-KFUM Idéförklaring Kampanj 2011 Arbetsdokument senast uppdaterad 2011-03-07 Bakgrund och syfte Kampanjidén för KFUK-KFUM utgår från verksamhetsidén: Vi erbjuder mötesplatser där unga människor kan

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

Uppföljning av samtal med dataspelande ungdomar och deras föräldrar

Uppföljning av samtal med dataspelande ungdomar och deras föräldrar Uppföljning av samtal med dataspelande ungdomar och deras föräldrar hösten och våren 2009 Uppföljningen bygger på intervjuer utförda av Ann-Katrin Johansson och Jenny Wahl Rapporten sammanställd av Jenny

Läs mer

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12)

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12) 3 (12) Detta dokument är en projektplan avseende Stockholms delprojekt inom - minskat utanförskap genom samverkan. Projektägare är Kulturskolerådet, riksföreningen för Sveriges musik- och kulturskolor,

Läs mer

UNGA MÖTER UNGA. Så skapar ni en inkluderande mötesplats för unga nyanlända och andra unga

UNGA MÖTER UNGA. Så skapar ni en inkluderande mötesplats för unga nyanlända och andra unga UNGA MÖTER UNGA Så skapar ni en inkluderande mötesplats för unga nyanlända och andra unga Till Sveriges unga Det pågår i dag ett omfattande arbete i landets ungdomsorganisationer för att inkludera unga

Läs mer

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 1 Innehåll Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 Volontärbarometern är sammanställd av Vanja Höglund på Volontärbyrån våren 2014. Om du vill komma

Läs mer

Medlemsundersökning resultatet

Medlemsundersökning resultatet Medlemsundersökning resultatet Detta är en sammanställning där delar av frågor och svar plockats ut för att ge en så allsidig bild av enkäten och dess resultat som möjligt. Är någon intresserad av en helt

Läs mer

www.chps.se www.capicom.se

www.chps.se www.capicom.se Hela vår verksamhet bygger på vetenskaplig forskning kring kommunikation och förändringsarbeten. I jämförande studier inom olika vetenskapliga fält, som pedagogik, psykologi, förhandling, försäljning och

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008 Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning Public Relations Enkät Juli 2008 Bakgrund Capture och Impera kommunikation har genomfört och sammanställt följande enkät riktat till svenska toppidrottare

Läs mer

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige!

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Foto: Felicia Oreholm Det behövs nya livskraftiga företag! Jobs and Society NyföretagarCentrum hjälper dem som vill starta eget företag med kostnadsfri rådgivning

Läs mer

Futebol dá força Åland

Futebol dá força Åland Futebol dá força Åland Varför? Med växande psykisk ohälsa bland unga tjejer, ätstörningar, sexuella övergrepp och våld, höga krav på prestation, integrationsproblematik, en icke jämställd fördelning av

Läs mer

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas.

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas. Dags att nätverka Svensk Byggtjänst har tagit fram ett program med nätverksträffar med syfte att hjälpa unga (under 30 år) talanger till en bra start i yrkeslivet. Idén är att erbjuda den senaste kunskapen

Läs mer

Alla Vinner! Verktyg för ett gott liv i vår kommun

Alla Vinner! Verktyg för ett gott liv i vår kommun Alla Vinner! Verktyg för ett gott liv i vår kommun Åtta enkla, konkreta och varsamma verktyg som bygger broar mellan människor i och utan funktionssvårigheter Det ska vara lätt att leva i Lund för alla

Läs mer

UNIONEN ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE

UNIONEN ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE UNIONEN ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa Märs Datum: 2014-09-18 Kontakt på Novus: Mats Elzén

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14 FÖRETAGSINFORMATION OCH ANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP

Läs mer

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte SISU-helgen 2018 Erfarenhetsutbyte Vad behövs förändras/förbättras för att fler ska engagera sig som ledare/tränare? Mentorskap Föreningen uppmuntrar till utbildning Styrelsen viktig som står bakom Ungdomar

Läs mer

Innehåll. 1. Syfte Metod och urval Analys Reflektioner och rekommendationer Frågor och svar 3

Innehåll. 1. Syfte Metod och urval Analys Reflektioner och rekommendationer Frågor och svar 3 Innehåll 1. Syfte... 1 2. Metod och urval... 1 3. Analys... 1 3.1 ACT now for climate justice och kunskapshöjning 1 3.2 Aktivisternas övriga aktiviteter... 1 3.3 Aktivisternas engagemang... 2 3.3 Aktivisternas

Läs mer

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet.

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. -Nik Märak, en av deltagarna på redovisningsträffen Inspirations- och redovisningsträff, Stockholm 2011-08-17 Text: Lina Olofsson Dagens

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Framtidens idrotts- och fritidsliv i Trelleborgs kommun

Framtidens idrotts- och fritidsliv i Trelleborgs kommun Framtidens idrotts- och fritidsliv i Trelleborgs kommun Agenda för kvällen 1. Välkomna 2. Malmö Högskolas kartläggning 3. Idrotts- och fritidspolitiskt program Workshop och fika 4. Jämställdhetsplaner

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Om det ideella arbetets betydelse

Om det ideella arbetets betydelse Om det ideella arbetets betydelse Vem äger det ideella arbetet? Omfattning av ideellt arbete 1992 2009. Andel (%) av den vuxna befolkningen totalt samt efter kön Män Kvinnor Totalt 1992 52 44 48 1998 53

Läs mer

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-26

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-26 Tränarens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-26 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Innehåll VD har ordet... 3 Om Crossing Boarders... 5 Jämställdhetseffekten... 6 Bakgrund... 7 Vision... 7 Vi är Crossing Boarders!... 8 Personal... 8 Utbildare... 9 Styrelse...

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018. Mål

FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018. Mål FÖRENINGEN POPKOLLO GÖTEBORGs VERKSAMHETSPLAN 2016-2018 Popkollo Göteborg är en förening som bedriver musikverksamhet för tjejer/transpersoner. Vi är en del i den rikstäckande organisationen Popkollo,

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: - Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. - Varje svar får innehålla

Läs mer

GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling

GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling Hej En fråga, vi undrar om ni har samma spaningar som vi? Efter att ha jobbat med förändringar sedan slutet av 90-talet, ser vi likartade utmaningar

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. Varje svar får innehålla ett

Läs mer

Lägerrapport 2015. KFUM Umeå. Nydala och Norrbyskär. Vi skapar möjligheter för unga människor

Lägerrapport 2015. KFUM Umeå. Nydala och Norrbyskär. Vi skapar möjligheter för unga människor Lägerrapport 2015 Nydala och Norrbyskär K F U M KFUM Umeå Vi skapar möjligheter för unga människor LÄGERSOMMAR PÅ NYDALA OCH NORRBYSKÄR 2015 KFUM Umeå har sedan 1953 bedrivit lägerverksamhet på Norrbyskär

Läs mer

NÄR VÄGEN ÄR MÅLET. Arrangeras av Resurscentrum för jämställd tillväxt

NÄR VÄGEN ÄR MÅLET. Arrangeras av Resurscentrum för jämställd tillväxt NÄR VÄGEN ÄR MÅLET. Arrangeras av Resurscentrum för jämställd tillväxt VÄLKOMMEN TILL 13 maj Värmlands Museum Hörsalen Jämställdhet är en viktig fråga för Värmlands tillväxt och utveckling. Och Värmland

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Intresse för naturvetenskap och teknik kvinnor berättar. Birgitta Mc Ewen Karlstads universitet

Intresse för naturvetenskap och teknik kvinnor berättar. Birgitta Mc Ewen Karlstads universitet Intresse för naturvetenskap och teknik kvinnor berättar Birgitta Mc Ewen Karlstads universitet 1 Bakgrundsfakta JämVäxt Projektperiod 2008 t o m 2011 Finansiärer EUs strukturfonder Region Värmland Karlstads

Läs mer

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2010-12-09 1.0 Malin Midler Norén Fritidsförvaltningen Fritidsförvaltningen Syfte

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. Varje svar får innehålla ett

Läs mer

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1 TALANG TILL TOPP Tips från coachen tankar från dig 1 Innehåll Förord 3 Du är en del av svensk ridsport 4 En idrott med hästen i centrum 6 Tillsammans 8 Vad är talang? 10 Vad motiverar dig? 12 Sätta mål!

Läs mer

FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE

FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE FRÅN AFFÄRSIDÉ TILL SUCCE Tips för att ta din affärsidé till nya nivåer FEEDBACK, FEEDBACK, FEEDBACK, FEEDBACK... OCH FEEDBACK! Feedback är guld värt. Skaffa feedback på din affärsidé. Ta steget och våga

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Kommunala utmaningar inom idrott och fritid

Kommunala utmaningar inom idrott och fritid Kommunala utmaningar inom idrott och fritid kunskap utveckling inspiration Framtidens föreningsliv så lockar du fler! Hur skapar du spontanidrottsplatser som attraherar både killar och tjejer? Integration

Läs mer

Vi är en statlig myndighet

Vi är en statlig myndighet Vi är en statlig myndighet Kunskap om ungas levnadsvillkor Kunskap om civila samhället Bidrag till föreningsliv, kommuner och forskare Bidrag till internationellt samarbete Utbildningar och konferenser

Läs mer

Konferensen Om ungas mötesplatser 29-30 september 2014 Kulturhuset SPIRA Jönköping

Konferensen Om ungas mötesplatser 29-30 september 2014 Kulturhuset SPIRA Jönköping Konferensen Om ungas mötesplatser 29-30 september 2014 Kulturhuset SPIRA Jönköping Tema: Framtidens Mötesplatser Välkommen till konferensen Om ungas mötesplatser som genomförs för femte gången. Under två

Läs mer

Sammanfattning. Här kommer avslutningsvis en sammanfattning av 2012: Under året har:

Sammanfattning. Här kommer avslutningsvis en sammanfattning av 2012: Under året har: Impact report för 2012 Innehåll Sammanfattning... 3 Vision... 4 Vad vi gör och hur vi gör det... 4 Varför vi gör det... 4 Hur organisationen ser ut... 5 Mål inom Reach for change... 6 Resultat inom Reach

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Sammanställning - handlingsplan

Sammanställning - handlingsplan Sammanställning - handlingsplan På seminariet om hälsosamt åldrande fick alla ni deltagare i uppdrag att skriva ett brev till er själva. Här kommer en sammanställning av det budskap ni tog med er från

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

INTRODUCE. a girl to Engineering Day

INTRODUCE. a girl to Engineering Day INTRODUCE a girl to Engineering Day tt initiativ av Womengineer det utbildas idag betydligt fler manliga ingenjörer än kvinnliga MÅL 2030 utexamineras lika många kvinnor som män från ingenjörsutbildningar.

Läs mer

Verksamhetsplan och organisation Viktor

Verksamhetsplan och organisation Viktor Verksamhetsplan Golf akademin Fredrika Bremer Gymnasiet 2016/2017 Verksamhetsplan och organisation 2016-2020 Viktor G o l f a k a d e m i n F r e d r i k a B r e m e r G y m n a s i e t Innehållsförteckning

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

Inledning. Idrott. Vi är glada över att under 2018 så har vi lyckats engagera 65 personer varje vecka i vår idrottsverksamhet i åldrarna 7-28 år.

Inledning. Idrott. Vi är glada över att under 2018 så har vi lyckats engagera 65 personer varje vecka i vår idrottsverksamhet i åldrarna 7-28 år. 1 Inledning I Seveds Förening möts ungdomar och framtidens visionärer där vi arbetar för ungas utveckling. Seveds Förening är en ideell förening som vill ge ungdomar möjligheten att driva egna projekt,

Läs mer

VILL NI VARA MED OCH SKAPA

VILL NI VARA MED OCH SKAPA VILL NI VARA MED OCH SKAPA spring i bena Lärarhandledning www.activestep.se Susanna Norén Sjukgymnast och initiativtagare till Active Step Människor, hälsa och motion har engagerat mig så länge jag kan

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL?

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? KÄNNER DU IGEN DIG? ÄR DU OROLIG ATT DU...... inte får gifta dig med vem du vill?... inte får vara kär i någon av samma kön?... inte kan skilja dig om du redan är gift?

Läs mer

LAGETS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till idrotten! Tjäna pengar till lagkassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt.

LAGETS BÄSTA AFFÄR. Få mer tid till idrotten! Tjäna pengar till lagkassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. LAGETS BÄSTA AFFÄR Få mer tid till idrotten! Tjäna pengar till lagkassan på ett nytt, enkelt och tryggt sätt. TJÄNA PENGAR TILL LAGKASSAN, MED EGEN WEBBUTIK! SÄLJ POPULÄRA PRODUKTER PÅ ETT NYTT OCH TRYGGT

Läs mer

Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22

Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22 Undersökning OM DIN MÖTESPLATS 2014-10-22 Åldersgrupper: Kommuner: 61 st 10-12 år 50 st 16 % 13-16 år 202 st 66 % 17-20 år 56 st 18 % Sammanfattning Mätningen visar tendenser av den uppfattning unga, stadigvarande

Läs mer

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Sida 1 (5) 2016-04-19 och egen makt Uppdrag och syfte Stadsdelsnämnderna har fått i uppdrag att i samband med nämndernas

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Mina framsteg och min framtid

Mina framsteg och min framtid Mina framsteg och min framtid När vi arbetar med oss själva och står mitt i en utvecklingsprocess är det vanligt att vi hamnar i ett läge där vi inte tycker att vi kommit någon vart och att vi inte utvecklats

Läs mer

26. Välkommen till den genussmarta fritidsgården! ONSDAG ZARAH LEANDER

26. Välkommen till den genussmarta fritidsgården! ONSDAG ZARAH LEANDER 26. Välkommen till den genussmarta fritidsgården! ONSDAG 10.30-11.30 ZARAH LEANDER 26. Välkommen till den genussmarta fritidsgården! Klara Tufvesson, fritidsledare, Karlstads kommun Arbetsmodell för genussmart

Läs mer

ADRESS NBV:s lokaler på Postgatan 5, cirka 15 minuter från Göteborgs Centralstation. Länk till karta

ADRESS NBV:s lokaler på Postgatan 5, cirka 15 minuter från Göteborgs Centralstation. Länk till karta Välkomna Vi är stolta över att kunna presentera ett mycket bra program på årets rikskonferens Detta tack vare att vi är så många inom Popkollo som har så mycket att dela med oss av och tack vare er, alla

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

FOMS. M ö j l i g h e t t i l l Ve rklighet! 1 8-2 0 M A R S 2 0 1 5 RIKSKONFERENS 2015 PÅ VISION I STOCKHOLM

FOMS. M ö j l i g h e t t i l l Ve rklighet! 1 8-2 0 M A R S 2 0 1 5 RIKSKONFERENS 2015 PÅ VISION I STOCKHOLM FOMS RIKSKONFERENS 2015 PÅ VISION I STOCKHOLM M ö j l i g h e t t i l l Ve rklighet! Konferensen hålls på VISION, Kungsgatan 28 i Stockholm. En konferens om fritid, kultur och rekreation för personer med

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-12

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-12 Tränarens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-12 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

BILAGA. Aktiv ungdom. 11 Dagens medicin

BILAGA. Aktiv ungdom. 11 Dagens medicin Aktiv ungdom Inledning Nästan en tredjedel av svenskar mellan 16-29 år anser sig vara för sjuka för att träna 1. Vi vet idag att ökad fysisk aktivitet har stor inverkan både på den enskilda individen och

Läs mer

Social Impact Report 2014

Social Impact Report 2014 Social Impact Report 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1. Inledning... 2. Verksamhetsåret 2014... 3. Förändringsteorikarta och vision...... 3.1 Vision 4. Resultat och måluppfyllelse... 4.1 Effektmålet...

Läs mer

1. Hitta en annan lösning

1. Hitta en annan lösning 1. Hitta en annan lösning Socialtjänsten i Piteå kombinerar tryggheten att ha heltidsanställning med friheten att välja hur mycket man ska arbeta. Man vet att delaktiga medarbetare, med sin kunskap och

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Hej! Din mötesplats är med i KEKS, ett nätverk där vi tillsammans samarbetar för att göra verksamheten bättre, bland annat genom att genomföra denna Mötesplatsenkät.

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog

DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog - med inriktning neuropsykiatri DISTANSUTBILDNING Vad innebär utbildningen? Detta är en utbildning för dig som vill arbeta med människor. Utbildningen ger dig kunskaper

Läs mer

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 INNEHÅLL 1. Ordföranden har ordet 2. Styrelsens berättelse Styrelsens sammansättning och organisation 3. Styrelsemöten

Läs mer

Norrlands ExpoTM Business to businessmässa

Norrlands ExpoTM Business to businessmässa Strategiexperten och managementkonsulten Johan Mathson, Sundbyberg, gör endast ett fåtal föreläsningar per år. De flesta gör han utomlands, men nu är det klart att han kommer till business to businessmässan

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer