Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du?"

Transkript

1 Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du?

2 Vem är Håkan Liljeqvist? Håkan Liljeqvist, Kreejt AB, Jobbat med Internet sedan it-bubblan sprack Bor i Jönköping Brinner för digital marknadsföring Är snäll

3 Två butiker på två olika platser. Vilken går bäst? Vilken får flest besök? På vilken position görs troligen mest affärer? Spelar position någon roll? Två butiker: 1) Ligger centralt belägen på A6 här i Jönköping. Här rör sig mycket folk, det finns gott om vägar dit. 2) Ligger mitt i skogen. Det finns inga vägar dit, möjligen en stig men i stort verkar det som att butiken har ramlat ner från himlen mitt i skogen. Vilken får flest besök? På vilken position görs troligen mest affärer? Spelar position någon roll?

4 Spelar position någon roll på Internet? Spelar position någon roll på Internet? Ja! Det räcker inte med att du har en sajt med en egen adress. Det räcker inte med att finnas. Det måste finnas vägar dit. Sajten måste gå att hitta. Sajten måste synas.

5 Hur skapas trafik till en sajt? Förslag? Har ni funderat något över hur ni hittar till olika sidor på nätet? Hur skapas trafik till en sajt? Inlänkar från andra sajter. Sociala medier (ger trafik under en begränsad tid). Marknadsföring (annons, tv-reklam). Sökmotorer, som faktiskt är den enskilt största trafikdrivaren.

6 En googling på Illustratör Sökmotoroptimering påverkar bara organiska sökresultat, inte betalda eller sponsrade resultat såsom Google AdWords. Google analyserar din webbplats och ger din sida en viss position i sökresultatet baserat på ett värde som deras algoritm ger. Vart klickar ni i första hand? I det organiska. Det är så för de allra flesta.

7 Vad är sökmotoroptimering? SEO är att bygga upp en auktoritet i sökmotorernas ögon och vara tydlig med vad din sajts innehåll faktiskt handlar om. På så vis kan du synas högt upp på sökord som är viktiga för dig. Det handlar delvis om teknik - hur din kod ser ut, hur snabb din sajt är, strukturen på din sajt etc - men också om spridning, relevans och att skapa så bra innehåll att du förtjänar en bra position och många besökare. Det finns alltså en rad olika faktorer som avgör ifall din sida ska synas i sökmotorerna eller ej.

8 Varför är SEO bra? 90% av alla svenskar söker efter produkter och tjänster på Internet. Cirka 70-80% av alla besökare kommer från sökmotorer. 97% av alla sökningar görs på Google. Det ger besökare som är genuint intresserade av det du erbjuder. Som ni kan se så är en bra position på Internet synlighet i Google:s sökmotor. Därför är SEO viktigt för den som inte bara vill finnas utan också synas på nätet. Men konkret - vad ska man tänka på? Och hur gör man sökmotoroptimering? Det här är ju en komprimerad genomgång av SEO men jag ska peka på de saker som ger mest effekt för om era sajter ska få bra positioner eller ej.

9 Enkel SEO i tre steg 1. ANALYS 2. ON PAGE (SEO på din domän) 3. OFF PAGE (SEO utanför din domän) Själva grundtanken med SEO är alltså enkel: att bygga upp en auktoritet i sökmotorernas ögon och vara tydlig med vad din sajts innehåll faktiskt handlar om. På så vis kan du synas högt upp i sökresultaten på viktiga sökord. Praktiskt tillvägagångssätt som jag rekommenderar är denna: Analys: förstå sin målgrupp, välja rätt sökord, prioritera insatser och vad man ska lägga sitt krut. On page: Handlar om alla förändringar som du gör på din sajt för att förbättra sökresultatet. Off page: Handlar om allt du kan göra för att din sajt ska uppmärksammas, refereras till i form av länkar och omnämnas på andra plattformar/sajter än din egen. Ju fler relevanta inlänkar ju större auktoritet är din sajt i Googles ögon.! Allt hänger ihop: Analysen är en förutsättning för att du ska veta vart du ska börja. Du måste ha ordning och reda på din sajt för att sökmotorerna ska förstå och kunna läsa av din sajt och du måste bli bekräftad av din webb-omgivning för att du ska få något auktoritet jämfört med andra sajter inom ditt område. Verkar det svårt? Det är lugnt, nu går vi igenom det steg för steg!

10 Steg 1: Analys Målgruppen? Vad vill du uppnå med ditt SEO-arbete? Vilka är dina viktigaste nyckeltal? Nulägesanalys - hur ser statistiken ut för din sajt idag? Vilka sökord vill du synas på? Analysen innebär att du funderar över följande frågor: 1) Målgruppen: Vem är det du riktar dig till? Vad vet du om dessa personer? Vad vet du inte om dessa personer? Behöver du göra någon typ av reseach för att få mer info om målgruppen? Vilka problem har målgruppen som du kan ge dem lösningar på? 2) Mål: Vill du bygga varumärke eller skapa mer affärer? Att synas bättre i sökresultaten är oftast inget självändamål. Så mycket trafik som möjligt eller enbart relevant trafik? En viss position, dominant inom din nisch? 3) Nyckeltal: Definiera nyckeltal så att du kan mäta resultatet av din SEO. Ex. antal besök, antal besök på visst sökord, fler kontakter, fler kundsamtal. 4) Nulägesanalys: Hur står det till med din sajt idag? Hur långt ifrån ditt mål är du? Vad kommer att bli startvärderna för dina nyckeltal? Har du inte Google Analytics kopplat till din sajt idag så ordna det snabbt. 5) Sökord: Nu när du har målgruppen klar för dig, du har ett mål och du har definierat nyckeltal, så är det läge att bestämma vilka sökord du vill synas på.

11 6 tips för att välja bra sökord 1. Välj sökord med sökvolym 2. Välj sökord som konverterar 3. Välj sökord som matchar innehållet på din sajt 4. Välj sökord med rimlig konkurrens 5. Hög konkurrens? Tänk longtail 6. Fundera över om det är sannolikt att din målgrupp använder dina sökord? Hur väljer man sökord på ett smart sätt? Det är inte smart att göra det utifrån gissningar och en egen inre dialog med sig själv. Bättre är att istället använda lite fakta som underlag när man väljer. Så

12 Välj sökord med sökvolym Google AdWords sökordsverktyg ger oss en indikation om sökvolymer: Välj sökord med sökvolym. Säg att du driver en sajt där du marknadsför dig själv som tecknare. Vilket sökord kan då vara relevantast att satsa på? Är det tecknare, illustratör eller kanske grafiker? För att ta reda på sökvolymen, dvs hur många sökningar det görs på olika sökord, så kan man använda Google AdWords sökordsverktyg. Det är gratis och ger dig en uppskattning om sökvolymer. Det är inte svårare än att ställa in land och sökord och i verktyget får du dessutom förslag på andra relevanta sökord. Nu vet vi att illustratör är det sökord som vi ska prioritera då det potentiellt kan ger oss mångdubbelt fler besökare jämfört med de andra sökorden vi funderade på.

13 Välj sökord som konverterar Välj sökord som konverterar. Vad är konvertering? Jo, det är när en besökare gör det du vill att den ska göra. Det kan vara att köpa en produkt (om du driver e-handel), registrera sig som prenumerant av din blogg eller något annat. Om du delar antalet som konverterar med antalet besökare så får du fram din konverteringsgrad. Exempel: Du säljer tavlor på nätet. Du vill att din webbtrafik ska konvertera till fler sålda tavlor. Vilket sökord tror ni kommer resultera i flest försäljningar, tavlor eller köpa tavlor? Generellt är sökord som ligger väldigt nära produkten eller tjänsten, och innehåller köprelaterade ord bättre på att konvertera än andra (även om de driver mer trafik).

14 Välj sökord som matchar innehållet på din sajt Det här kan låta som en självklarhet men måste ändå sägas; sökordet som du vill ranka på måste finnas på din sajt. Vill du rankar på flera olika begrepp så rekommenderar jag en separat sida för varje sökord eller grupp av sökord som du vill synas på. Är ordet samma med skrivet i pluralformer eller med omkastad ordning brukar jag rekommendera en enda landningssida för dessa. Du kommer aldrig kunna skapa en sajt där alla dina besökare kommer in på förstasidan. Av olika anledningar är det inte heller något som du vill.

15 Välj sökord med rimlig konkurrens Hur tuffa motståndare har du i det organiska sökresultatet? De här frågorna ger en indikation: Har konkurenterna många inlänkar av hög kvalité? Har konkurenterna hög PageRank? Har konkurenterna bra On Page-SEO? Snabbgoogla och om konkurenterna har koll på titeln (snabbanalys av illustratör ) Konkurrens är en viktig faktor när du ska välja sökord och sökordsstrategi. Anledningen är att det kan vara en bättre investering av tid och möda att satsa på mindre konkurrensutsatta sökord. Att mäta konkurrensen är dock lite knepigt men den metod jag vill tipsa er om idag utgår ifrån frågorna på denna bild. Länkar - har de många, är de av bra kvalité. Ju fler och ju bättre desto tuffare konkurrent. MEN! Det är inte en sajts absoluta antal inlänkar som är avgörande. Det viktiga är hur många olika sajter (olika domäner) som länkar till sajten. 1 eller 100 länkar från en och samma sajt spelar alltså ingen roll. Verktyg för att kolla inlänkar är exempelvis Majestic SEO och Ahrefs. PageRank - ett mätvärde som Google använder sig av som väger ihop ett antal variabler och ger en domän ett värde mellan 1 och 10. Idag inte så viktigt som förr men ger ändå en fingervisning om en domäns styrka. Använd Google Toolbar för att se PageRank. Kolla även MozRank som är ett liknande värde. On page - Vad on-page betyder återkommer vi till om en stund. Men kort sagt nu så handlar det om att du går igenom alla de faktorer som spelar roll på sidan och sajten. Man kollar bland annat om sökordet används i sökvägar, titlar, rubriker. Vi tar hel enkelt reda på om konkurrenten arbetar med SEO. Alltså, mer om on page om en liten stund Titel - Känns konkurrensanalysen bökig och tidskrävande? Snabbkolla titlarna i sökresultaten när du söker på dina sökord. Använder de titlar? Finns sökordet där? Ja - då känner de kanske till SEO. Finns inte sökordet i titlarna? Grattis! Dina konkurrenter har inte koll.

16 Hög konkurrens? Tänk longtail Exempel: Strunta i illustratör där konkurrensen är stor och du mest troligt kommer att få svårt att placerade dig i topp. Satsa på mer specifika sökbegrepp som exempelvis anlita illustratör, bra illustratör, frilansande illustratör, illustratör i stockholm. Ger mindre trafik men kan i bästa fall konvertera bättre! Ibland är det inte värt att utmana de största. Då är det istället en bättre strategi att du jobbar dig upp underifrån och tänker långsiktigt!! Är DU störst? I så fall kan du bredda genom att tänka longtail, dvs komplettera ditt vinnande sökord med varianter som är mer specifika för att ännu mer dominera sökresultaten.

17 Fundera över om det är sannolikt att din målgrupp använder dina sökord? Har du koll på din målgrupp? Ju mer du vet om dem desto större är förutsättningarna att lyckas eftersom du då bättre förstår vad de söker info om och vilka problem du kan hjälpa dem att lösa. Speciellt om du förstår att målet inte bara är att de ska hitta din sajt utan också gilla och sprida den. Så Vilka är dom? Vilka behov har dom? Vad funderar dom på? Vad gör dom? Vilka problem har dom? Vad söker de info om?

18 Repetition: 6 tips för att välja bra sökord 1. Välj sökord med sökvolym 2. Välj sökord som konverterar 3. Välj sökord som matchar innehållet på din sajt 4. Välj sökord med rimlig konkurrens 5. Hög konkurrens? Tänk longtail 6. Fundera över om det är sannolikt att din målgrupp använder dina sökord?

19 Steg 2: On page 1. Generell On Page-SEO Intern länkstruktur Navigering URL:er/sökvägar Kod Hastighet 301, 302, 404 Duplicerat innehåll Utgående länkar Titlar, rubriker och meta description Innehåll Antal sidor och textmängd Sajtkarta Mobilanpassning / responsivitet 2. Specifik On Page-SEO (på enskild sida) Titel Metadata Rubrik Brödtext Bilder Ankartext på interna länkar Vi har varit inne lite på On Page-optimering tidigare. Det handlar alltså om alla de delar av sökmotoroptimeringen som du gör på din egen sajt. Det handlar om att 1) göra så att alla sidor på sajten hittas av sökmotorn och 2) att tydligt berätta för sökmotorn vad de olika sidorna på din sajt handlar om. On page kan beskrivas utifrån två delar

20 Intern länkstruktur Tänk på vilka sidor på sajten är viktigast och hur utformar du navigeringen optimalt för att nå dessa sidor? (så få klick som möjligt) Hur vill du att länkstyrka ska flöda över din sajt? Funkar det bra för besökarna så är det bra för sökmotorer också (i regel) Vad är en intern länk? Jo, det är en länk på din sajt som inte pekar ut från din sajt till annan domän utan pekar internt till sidor på din domän. Vad är en bra intern länkstruktur? Plocka fram det viktigaste, det du primärt vill ranka på, och skala bort interna länkar som pekar på mindre viktiga sidor. Bra för besökaren, bra för sökmotorernas förståelse av din sajt. Min rekommendation är att ni ser till att sidor som är avsedda att ranka på svåra sökord får en framträdande roll medan sidor som siktar på enklare ord inte länkas till lika mycket i den interna länkstrukturen. Ta bort arkivlänkar, kategorilänkar och slösa inte en massa länkkraft genom att länka till oväsentliga sidor på din sajt. Fundera noga över ankartexterna på länkarna. Överrensstämmer de med sökordet som du vill att sidan länken pekar på ska ranka på?

21 Navigering Alla sidor ska gå att nå på något sätt. Dock inte nödvändigtvis via huvudnavigeringen. Navigeringens syfte: Att ge en snabb överblick över sajtens hierarki, både för besökare och sökmotorer. Akta dig för javascript och flash. Textlänkar och ren kod är ett måste ( pynta är ok om funktionen är densamma). När Google och andra sökmotorer letar sig igenom din sajt gör de det via de interna länkarna. Och tydligaste bland dessa är såklart navigeringen. Med en bra navigering underlättar du mycket för både din besökare och sökspindlarna. Även här ska du tänka på ankartexterna.

22 URL:er/sökvägar Vad funkar bäst? Permalänk eller statisk länk är att föredra före dynamisk. Se till att sökordet du vill ranka sidan på är med i någon form i länken. Om du avslutar dina URL:er med.html eller ett släpande snedsteg, /, spelar ingen större roll ur SEO-perspektiv.

23 Kod :-( Frames (använder någon sånt idag?) :-/ Javascript och Flash :-) Google älskar html och ren text! Stäng inte ute sökmotorns spindlar från din sajts innehåll!

24 Hastighet Långsamma sajter tar inte de positioner i sökresultaten de skulle haft om prestandan varit bättre. En snabbare sajt blir dessutom bättre spindlar då Googles besök är tidsbegränsade. Genom att se til att sidorna laddar snabbare ökar du helt enkelt hur många sidor Googles sökspindel hinner med att gå igenom vid varje besök. Så webboptimera bilder, skriv ren fin kod, se till att din webbserver är rimligt snabb, inte tokmånga databasanrop, massor av pluggar osv och strunta i flash. En snabb sajt ökar ju dessutom användarupplevelsen! Testa gärna din sajt med Googles PageSpeed Insights.

25 301:or, 302:or och 404:or sidan du söker finns inte sidan du söker finns inte längre och du hänvisas permanent till en annan sida. Länkkraft överförs. Ny sida tar över gamla sidans position i sökresultaten sidan är flyttad men ej permanent. Inte så bra ur SEO-perspektiv. Undvik återvändsgränder och döda länkar. För redirects med siffran 3xx är det en webbsidas header som berättar om en redirect ska göras. Headern skickas av webbservern när någon efterfrågar en webbsida. På webbservern finns det olika lösningar för att skapa en redirect: I koden (t ex i PHP- eller NET-koden) Direkt på servern (t ex i Apache) Via.htaccess-fil

26 Duplicerat innehåll Duplicerat innehåll handlar om att det skapas flera likadana sidor, ofta pga publiceringsverktygets konstruktion och/eller att sajten är lite tokigt byggd. Samma innehåll på flera olika adresser gör att länkkraft sprids på onödigt många sidor. Hur ska Google veta vilken sida som är originalet?

27 Utgående länkar <a href= >Bra sida</a> <a href= rel= nofollow >Bra sida men jag vill inte ge den några poäng i Google-tävlingen</a> Länka till externa webbsidor när det är relevant. De ska användas på liknande vis som källhänvisningar används när man skriver uppsats. Det resulterar i att du pekar vidare till sidor som är relevanta i förhållande till det innehåll som du publicerar på din webbsida. Vill du referera till en sajt utan att ge den auktoritetspoäng? Använd attributet nofollow. Och, kan låta hårt men, länka aldrig till dina värsta konkurrenter, dvs till de som ligger före dig i sökresultatet på dina sökbegrepp.

28 Titlar, rubriker och metadescriptions Se till att använda ett strukturellt bra publiceringsverktyg och ett strukturellt bra tema. Rubriken på din sajt ska vara unik för varje enskild sida (ex ej bloggens namn på alla sidor) Se till att få med sökord i alla dessa taggar (språkligt bra) En sidas titel, rubrik eller meta description ändras i din sidas HTML-kod. Använder du ett modernt publiceringsverktyg, ex WordPress, kan du oftast ändra dessa där. Kolla dock noga hur temat funkar. Vanligt problem är sajtens namn som h1:a på alla sidor, samma titel på alla sidor förekommer också. Mer om detta när vi pratar om specifik On Page-SEO om en liten stund.

29 Innehåll, antal sidor och textmängd Google är skapat av forskare. Hur de värderar innehåll är starkt inspirerat av samma kvalitetskriterier som forskarrapporter bedöms efter: Unikt innehåll God struktur Antalet som refererar till innehållet Man brukar säga att content is king. I det här sammanhanget skulle jag hellre säga att quality content is king. Det ska skapa värde, innehålla ditt sökord, vara unikt, vara bra strukturerat, ämnesmässigt fokuserat. Dessutom, om du är noga med att hålla ditt innehåll uppdaterat och om du har möjligheten att kontinuerligt tillföra nytt innehåll så kommer du bli rikligt belönad av Google. Generellt kan sägas; ju mer innehåll desto bättre. Men, om det stora antalet sidor spelar består av sidor med tunt innehåll så kan Google tolka det som automatiserat och faktiskt straffa sidan istället.

30 Sajtkarta Underlättar för sökmotorer att spindla och indexera. Viktigast: HTML-sajtkarta Också bra: XML-sajtkarta Använd båda! Google rekommenderar är att man använder både en HTML sitemap och en XML sitemap. XML-varianten är speciellt nyttig på sajter som uppdateras ofta (ex bloggar).

31 Mobilanpassning / responsivitet Andelen internettrafik från smarphones och surfplattor växer lavinartat och detta ställer krav på att sajterna är anpassade för detta. Både dina besökare och Google tycker att responsiv design är det bästa sättet att lösa detta. Det finns de som skapar en sajt för vanlig trafik och en annan för mobil trafik. Det skapar problem eftersom det då blir två olika länkstrukturer med samma innehåll, dvs duplicerat innehåll. Responsiv design har inte den problematiken och alla eventuella inlänkar blir samlade på det sätt som de gör mest nytta ur ett SEO-perspektiv.

32 Specifik On Page-SEO Titel Metadata Rubrik Ankartext på interna länkar Brödtext Bilder Dagens tips: WordPress SEO by Yoast Bilder: Se till att använda allt och titeltaggen och beskriv vad bilden föreställer. Använd ditt sökord om lämpligt. Luras inte; om det är en hamster på bilden så ska du inte skriva trumpet bara för att du vill att sidan ska ranka på trumpet. Google granskar ibland manuellt och då kan du bli straffad. Filnamnet.! Två fördelar med SEO-optimerade bilder: Bättre ranking i Googles bildsök + bättre SEO för sidan där bilden är en del av innehållet.

33 Steg 3: Off page Länkstrategi Ankartexter Organiska länkar / länkbete Betala för länkar? Att byta länkar Länkkataloger? Sociala medier Spridning Relationer Gör bra skit, var ärlig and the rest will follow! Handlar om allt du kan göra för att din sajt ska uppmärksammas, refereras till i form av länkar och omnämnas på andra plattformar/sajter än din egen. Ju fler relevanta inlänkar ju större auktoritet är din sajt i Googles ögon.

34 Bra verktyg för dig som bryr dig om SEO Google Analytics Googles verktyg för webbansvariga Google AdWords sökordsverktyg Google PageSpeed Tools Tålamod! Det finns en mängd SEO-verktyg på marknaden. Många kostar en slant men lyckligtvis kan man komma väldigt långt med dessa verktyg som dessutom är gratis att använda. Google Analytics är ett måste för alla som har en sajt. Den ger dig bland annat info om hur besökarna hittat till din sajt, vilka sidor de kommit in på, vad som är populärast på din sida. Och du använder detta verktyg för att mäta hur förbättringar på webbplatsen påverkar (ex. fick du mer trafik efter att du ändrat tittle och description?) Googles verktyg för webbansvariga använder du för att skicka in din webbplatskarta. Här får du också värdefull data om eventuella fel och brister som Google upptäckt på din sajt. Också för att förstå vilka som är de vanligaste sökningarna som leder till din webbplats och hur Googlebot ser dina sidor och mycket annat. Google AdWords sökordsverktyg kan hjälpa dig att hitta relevanta sökord på din webbplats och se volymen av de sökorden på Google. Google PageSpeed är för den som inte drar sig för att bli skitig under naglarna :) Den analyserar nämligen din sajt ur ett teknik-perspektiv och pekar på vad som kan förbättras för ökad prestanda, hastighet etc. Tålamod! Förändring skapas inte över en natt. Räkna med minst 6 månader innan du börjar se tydliga resultat av ditt SEO-arbete. Skynda långsamt.

35 Frågestund!

36 Lär dig mer om SEO Google:s grundhandbok om sökmotoroptimering (pdf) moz.com. Börja med (pdf) Guldläge på nätet (Bråth, Wahlgren) Search Engine Optimization Secrets (Danny Dover) Gör en egen sajt och testa, testa och testa igen! Var källkritisk när du läser om SEO. Det som funkade förr i tiden funkar inte alltid nu (kan till och med vara skadligt) men samma råd förekommer ändå lite här och där. Analysera dina konkurrenter! Vad är anledningen till att de ligger före dig i sökresultaten?

HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA.

HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA. HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA. Innehåll Introduktion... 2 Title... 2 Huvudrubrik... 2 Underrubriker... 3 Alt-attributet... 3 Fetstil och kursivering... 3 Brödtexten... 4 Meta Description...

Läs mer

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem.

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem. Vill du ha nya kunder direkt från Google? Det är enkelt! Genom att synas på Google kan de som letar efter det du erbjuder hitta till din e-butik. Här kommer vi ge dig 4 tips om sökmotoroptimering (SEO)

Läs mer

Syns ni på sökmotorerna?

Syns ni på sökmotorerna? Syns ni på sökmotorerna? Internet är en av de snabbast växande reklamkanalerna just nu och allt fler företag riktar nu en allt större del av sin marknadsföring mot detta medie. Detta innebär att konkurrensen

Läs mer

Sökmotormarknadsföring

Sökmotormarknadsföring Sökmotormarknadsföring Kenth Johansson kejo@tomegroup.se Bakgrund Sökmotorer Sökmotoroptimering Hitta rätt nyckelord Hur får jag fler klick på min sida i sökresultatet? Genomgång av några verktyg Sökmotorannonsering

Läs mer

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Använd SEO Systemet och skapa webbplatser som kan ge dig 90 000 kr per år så snabbt som möjligt. Denna specialrapport

Läs mer

Max Wimnell. Ställ gärna frågor! 50-10. max.wimnell@moredata.se

Max Wimnell. Ställ gärna frågor! 50-10. max.wimnell@moredata.se Max Wimnell Handelshögskolan Be Better Online Digital strateg på More Data Digital strategi och beslutsstöd Undervisar på IHM Business School Bokia, Intersport, Castellum, Veidekke, Jollyroom Ställ gärna

Läs mer

SEO & SEM ESSENTIALS 2015-10-13

SEO & SEM ESSENTIALS 2015-10-13 SEO & SEM ESSENTIALS 2015-10-13 Beatrice Lindholm SEO Consultant Katarina Sonnenberg SEM Consultant AGENDA SEO Introduktion till SEO 5 viktiga saker som Google förstår/gillar Länkar SEM Vad är Google AdWords?

Läs mer

Sökmotoroptimering. Hur gör jag min sida sökmotorvänlig?

Sökmotoroptimering. Hur gör jag min sida sökmotorvänlig? Sökmotoroptimering Hur gör jag min sida sökmotorvänlig? Hur gör jag min sida sökmotorvänlig?...2 Vad är Metataggar?...2 Metataggarnas betydelse...2 Metataggar i Jetshop...2 Title...2 Meta description...3

Läs mer

Så skapar du fler affärer på nätet

Så skapar du fler affärer på nätet Så skapar du fler affärer på nätet Så skapar du fler affärer på nätet Sökmotoroptimeringens grunder Kunskapen som gör att ni kan börja arbeta med er synlighet redan idag. Det mobila söket växer Faktorer

Läs mer

FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE

FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE SÖKMOTOROPTIMERING FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE INLEDNING De flesta som har en webb-sida funderar då och då på hur de ska få sidan att komma så högt som möjligt i Google och andra

Läs mer

Peter Hellström. PH-Digital Marketing peter.hellstrom@digitalmarketing.fi www.digitalmarketing.fi

Peter Hellström. PH-Digital Marketing peter.hellstrom@digitalmarketing.fi www.digitalmarketing.fi Peter Hellström PH-Digital Marketing peter.hellstrom@digitalmarketing.fi www.digitalmarketing.fi Internet, trender och Google sökmotor Sökmotoroptimering = SEO, Search Engine Optimization Sökmotormarknadsföring

Läs mer

Så vinner du fajten på Google

Så vinner du fajten på Google Så vinner du fajten på Google Så vinner du fajten på Google Sökmotoroptimeringens grunder Kunskapen som gör att ni kan börja arbeta med er synlighet redan idag. Innehållet viktigare än någonsin SEO = Content

Läs mer

SEMSEO sökmotoroptimering SEO

SEMSEO sökmotoroptimering SEO SEMSEO sökmotoroptimering SEO Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2010 Upplägg Presentation SEMSEO Internetmarknadsföring - SEO Begrepp - Grunder Planering Analys Exempel SEO verktyg - Tips Målsättning:

Läs mer

SEMSEO sökmotoroptimering SEO "Google Top 10. Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011

SEMSEO sökmotoroptimering SEO Google Top 10. Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011 SEMSEO sökmotoroptimering SEO "Google Top 10 Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011 Upplägg Presentation SEMSEO Internetmarknadsföring - SEO Begrepp - Grunder Planering Analys Exempel SEO verktyg

Läs mer

ATT SKRIVA FÖR WEBBEN

ATT SKRIVA FÖR WEBBEN ATT SKRIVA FÖR WEBBEN Det kan vara svårt att skriva en text till en hemsida. Här följer en guide som kan hjälpa dig att få till texten. Vi börjar med att skapa en bastext som sedan ligger till grund för

Läs mer

SEO-rapport. Innehållsförteckning. Introduktion EkoLekos sökord.. 3. Rapport från Semrusch som visar EkoLekos Organic Search Summary,...

SEO-rapport. Innehållsförteckning. Introduktion EkoLekos sökord.. 3. Rapport från Semrusch som visar EkoLekos Organic Search Summary,... SEO-rapport Innehållsförteckning Introduktion EkoLekos sökord.. 3 Rapport från Semrusch som visar EkoLekos Organic Search Summary,...4 Organic SearchTop Keywords..5 Utvecklingen på EkoLekos viktigaste

Läs mer

Sökmotoroptimering. Per Svanström SMM. Online Communication Manager. Web Intelligence. /persvanstrom /in/persvanstrom /profiles/per.

Sökmotoroptimering. Per Svanström SMM. Online Communication Manager. Web Intelligence. /persvanstrom /in/persvanstrom /profiles/per. Sökmotoroptimering SEO SEM Per Svanström Online Communication Manager SMM Web Intelligence /persvanstrom /in/persvanstrom /profiles/per.svanstrom www.knowit.se Copyright 2011 294 miljarder epost skickas

Läs mer

Bra hemsidor, trender och Google sökmotor

Bra hemsidor, trender och Google sökmotor Bra hemsidor, trender och Google sökmotor Sökmotoroptimering = SEO, Search Engine Optimization Sökmotormarknadsföring = SEM, Search Engine Marketing Internet användare 06/2012 ca.2,4 miljarder Internetanvändare

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Sök och SEO i den nya världen - Hur du kan arbeta effektivt med mobilt, socialt och klassiskt sök!

Sök och SEO i den nya världen - Hur du kan arbeta effektivt med mobilt, socialt och klassiskt sök! Sök och SEO i den nya världen - Hur du kan arbeta effektivt med mobilt, socialt och klassiskt sök! Vem är den här Simon? Arbetade med HTML i 14 år. Arbetat med internetmarknadsföring i 8 år facebook.com/joinsimon

Läs mer

http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8

http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8 http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8 1 Sökmotoroptimering SEO En introduktion för webbredaktörer 2 Agenda Var är vi på väg? Hur fungerar sökmotorer? Hur går det till när jag söker? Hur hänger det

Läs mer

Sökoptimering - Innehåll

Sökoptimering - Innehåll Sökoptimering - Innehåll Introduktion Del 1 - Lokal Sökoptimering Del 2 - Onsite Optimering Del 3 - Offsite Optimering Sökoptimering (SEO): Sökoptimering är grunden för din synlighet på nätet. Ca 97% av

Läs mer

Vad är SEO? Topp 10 SEO handlar om att förenkla för sökmotorerna att förstå vad din webbplats handlar om

Vad är SEO? Topp 10 SEO handlar om att förenkla för sökmotorerna att förstå vad din webbplats handlar om SEO en stilguide Vad är SEO? Har du sprungit på begreppet SEO? Kanske har någon försökt förklara vad det är utan att lyckas fullt ut. Du har förstått att din webbplats behöver SEO för att bli bra, men

Läs mer

FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR

FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR Det är i butiken allt börjar och slutar. Så optimera butiken från början. Låter det komplicerat? Det är enkelt! Design Designmöjligheterna är många och det ingår alltid

Läs mer

Modul 1: Online närvaro - Hur skapar jag en hemsida och vad kan den göra för mig?

Modul 1: Online närvaro - Hur skapar jag en hemsida och vad kan den göra för mig? Få fler kunder Robin Sjögren Modul 1: Online närvaro - Hur skapar jag en hemsida och vad kan den göra för mig? Modul 2: Få fler kunder - Hur konverterar jag mina besökare till nya kunder? Modul 3: Driv

Läs mer

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring.

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Denna guide vänder sig till dig som kommer köpa kompetens inom webbområdet. Guiden är främst tänkt som en hjälp till dig. Med denna hjälp kan du

Läs mer

Get the Click. Richard Swenman, Head of Sales - Viva Media

Get the Click. Richard Swenman, Head of Sales - Viva Media Get the Click Richard Swenman, Head of Sales - Viva Media Anders Berglund - fd VD Google Sverige Det har aldrig gått så snabbt som idag, men det kommer heller aldrig gå så långsamt som idag. 2005 2013

Läs mer

Redaktionell sökoptimering. Utbildning för publicerare maj 2016 Elisabet Wartoft

Redaktionell sökoptimering. Utbildning för publicerare maj 2016 Elisabet Wartoft Redaktionell sökoptimering Utbildning för publicerare maj 2016 Elisabet Wartoft Detta ska vi prata om: Vad är sökoptimering? Varför sökoptimering? Grunderna Vad är sökoptimering? Ett samlingsnamn för de

Läs mer

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. Bra konverteringsgrad är det superlim som binder ihop alla parter i en lönsam affär. Annonsörer som kan räkna hem sina kampanjer, återförsäljare

Läs mer

Grundläggande om sökordsoptimering Sida 1. Grundläggande om sökordsoptimering. Marcus Österberg, marcus@webbfunktion.com

Grundläggande om sökordsoptimering Sida 1. Grundläggande om sökordsoptimering. Marcus Österberg, marcus@webbfunktion.com Grundläggande om sökordsoptimering Sida 1 Grundläggande om sökordsoptimering Marcus Österberg, marcus@webbfunktion.com Sida 2 Innehåll: Ordlista... 3 Varför sökordsoptimering... 4 Viktiga faktorer inom

Läs mer

Etiska regler för sökmarknadsföring via sökmotoroptiering

Etiska regler för sökmarknadsföring via sökmotoroptiering Etiska regler för sökmarknadsföring via sökmotoroptiering Innehåll Etiska regler för sökmarknadsföring via sökmotoroptimering 2 1. Syfte och tillämplighet 3 2. Definitioner 3 3. Allmänna bestämmelser 3

Läs mer

CONTENT MARKETING. 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi.

CONTENT MARKETING. 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi. CONTENT MARKETING 4 steg som hjälper dig att skapa en träffsäker strategi. Vad är nyttan med content marketing? Content marketing handlar om att använda egenproducerat innehåll i din marknadsföring för

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Synlighet och en dröm. Karl Norrbom, 2013

Synlighet och en dröm. Karl Norrbom, 2013 Synlighet och en dröm Karl Norrbom, 2013 Att synas på Internet kodord - innehåll 40 minuter tips och råd för att komma igång med att sprida ditt budskap. återkommer till drömmen Att synas gratis på Internet

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Digital Marknadsföring

Digital Marknadsföring Digital Marknadsföring Wasabi Web - Digital Marknadsföring SEO SEO-Sitemap SEO-Analys Content Marketing Redaktionell plan SEO-anpassad till red. plan Mediestrategi Styrdokument sociala kanaler Delning

Läs mer

BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI

BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI WordPress är en väldigt användbar nätportal, som kan användas både som blogg men även för att bygga upp din hemsida på nätet. Verktygen är lätta att använda och det erbjuds

Läs mer

Kort om webdesignit.se

Kort om webdesignit.se Kort om webdesignit.se Webdesignit.se är MD Solutions webbyrå med mer än 20 års samlad erfarenhet av webb- och systemutveckling. Vi har förtjänat förtroendet av 100-talet företag, offentliga institutioner

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Etrappa. Gävle-Dala E-marknad 2013

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Etrappa. Gävle-Dala E-marknad 2013 Bild 1 Gävle-Dala E-marknad 2013 oberoende och neutral rådgivning i IT frågor för företagare och blivande företagare i Gävleborgs- och Dalarnas län. 1 Bild 2 Etrappa Utgår från behov och kunskapsnivå 2

Läs mer

Sökmotoroptimering i e-line

Sökmotoroptimering i e-line ja Sökmotoroptimering i e-line Gör din e-handel sökbar på internet Version 2.0 - (090605) Handbok för Pyramid Business Studio för användning med Microsoft Windows. Anvisningarna gäller från version 3.40.

Läs mer

82% 82% 37 goda Signaler. 21 frågor Hittade. Sökord konf erens. SEO Analys. Sätt viktiga saker högt upp.

82% 82% 37 goda Signaler. 21 frågor Hittade. Sökord konf erens. SEO Analys.  Sätt viktiga saker högt upp. www..se/ 37 goda Signaler 21 frågor Hittade sida Grade Sätt viktiga saker högt upp. HASTIGHET SEKUNDER 16.25 KILO-OCTETS 4873.7 SERVER FÖRFRÅGNINGAR 56 Sidan bö r ladda snabbare Försök minska storleken

Läs mer

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se 2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se SAMMANFATTNING Föreliggande uppsats behandlar ämnet sökmotoroptimering.

Läs mer

YAHOO! SEARCH MARKETING Tips för att öka trafiken

YAHOO! SEARCH MARKETING Tips för att öka trafiken YAHOO! SEARCH MARKETING Tips för att öka trafiken Vill du hitta fler sätt att öka trafiken till din webbplats? På de här sidorna hittar du 25 tips som hjälper dig att locka kunder till din webbplats. Prova

Läs mer

Google AdWords. Gustav Bergman

Google AdWords. Gustav Bergman Google AdWords Gustav Bergman Kort om Kanban Marketing Internetkampanjer Sociala medier Sökmotoroptimering (SEO) Webbyrå Kunder: Egmont Tidskrifter, Julius Biljettservice, LRF media, AF Borgen, Softhouse

Läs mer

Sökmotoroptimering av en webbshop och sökordsrelevans för försäljningen. Ulf Liljankoski, januari 2007 www.liljankoski.se

Sökmotoroptimering av en webbshop och sökordsrelevans för försäljningen. Ulf Liljankoski, januari 2007 www.liljankoski.se Sökmotoroptimering av en webbshop och sökordsrelevans för försäljningen Ulf Liljankoski, januari 2007 www.liljankoski.se INTRODUKTION Vid en sökmotoroptimering av en webbshop väljer många SEO-företag ut

Läs mer

Digital producent 4 dgr

Digital producent 4 dgr Digital producent 4 dgr Lär dig hur du framgångsrikt kan jobba med digitala medier. Få fler besökare, kunder och affärer. Under 4 dagar för du möjlighet att lära dig mer om hur du kan skapa en digital

Läs mer

Att skriva för webben

Att skriva för webben Att skriva för webben Optimal optimisering Agenda Tio sekunder och ett stort F Nyckeln till framgång Fetstil, rubriker och faktarutor Titlar, Alt-texter och länkar Vad betyder det? Du måste veta vem

Läs mer

ÄGD MEDIA VIVA MEDIA. Logo

ÄGD MEDIA VIVA MEDIA. Logo ÄGD MEDIA VIVA MEDIA Logo Analys Hur hittar besökarna till hemsidan? GRATIS VERKTYG FÖR MÄTNING, ANALYS OCH IMPLEMENTATION. Analytics Verktyg för mätning och analyser av trafiken till och på hemsidan.

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011

Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011 Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011 Av Alice Christensson/ BarfotaChefen BarfotaChefen Häng på innovationerna För dina konsumenter är det viktigt med innovationer. Apples

Läs mer

En rapport om hur sökningar runt försäkringar ser ut. vad folk söker. vad de hittar

En rapport om hur sökningar runt försäkringar ser ut. vad folk söker. vad de hittar En rapport om hur sökningar runt försäkringar ser ut vad folk söker vad de hittar Innehåll Introduktion... 3 Om rapporten... 3 Searcher Intent Modelling och Carretera... 3 Termer... 4 Nyckelpåverkare...

Läs mer

Google Analytics. www.jajja.com

Google Analytics. www.jajja.com Google Analytics r www.jajja.com Så funkar Google Analytics Mätbarheten är den viktigaste fördelen med webben framför andra kanaler. Det är först när du kan analysera dina besökare och förstå dem som du

Läs mer

Att skapa en webbplats

Att skapa en webbplats Att skapa en webbplats En introduktion till ämnet med vägledning, tips och råd Andreas Ellhar 2014 1 Innehållsförteckning 1. Syfte med webbplatsen s. 4 2. Domännamn s. 4-5 3. Webbhotell s. 5 4. Webbplatsens

Läs mer

Syns du inte - finns du inte. SEO best-practices och utvärdering.

Syns du inte - finns du inte. SEO best-practices och utvärdering. Examensarbete Syns du inte - finns du inte. SEO best-practices och utvärdering. Marta Johnsson 2011-05-25 Ämne: Datavetenskap Nivå: B Kurskod: 1DV40E Abstrakt "Syns du inte - finns du inte. SEO best-practices

Läs mer

2013-04-09. Vem är vi? Magnus Äng

2013-04-09. Vem är vi? Magnus Äng 1 2 Vem är vi? Magnus Äng 3 14 år 4 5 TopVisible 6 Kunder Digital byrå ü Grundandes 2012 ü 7 st i TopVisible-team ü +50 år samlad erfarenhet inom Digital Marketing ü Omsättning ca 5,1 Mkr ü Resultat ca

Läs mer

Webbplats analys ipchecker.us

Webbplats analys ipchecker.us Webbplats analys ipchecker.us Genereras på Juni 22 2016 19:19 PM Ställningen är 39/100 SEO Innehåll Titel IPChecker.us - Display Your IP - Whois IP - IP Lookup - What Is My IP? Längd : 70 Perfekt, din

Läs mer

Google Analy+cs. Umeå universitet

Google Analy+cs. Umeå universitet Google Analy+cs Umeå universitet Webbanalys? Återkoppling Kommunika+onsbehov Strategi Sociala medier Webb Kampanjer Effekt Vad ska vi mäta? Ansökningar Nedladdade filer Läst vik+g info Fyllt i kontaklormulär

Läs mer

Har du topplaceringar i Sökmotorerna?

Har du topplaceringar i Sökmotorerna? Har du topplaceringar i Sökmotorerna? Om inte så har dina konkurrenter det! Kalle Blohm MediaAnalys kalle.blohm@mediaanalys.se 0480-780837 Agendan för morgonen Metoder och strategier för att bli framgångsrik

Läs mer

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept Restaurang Example (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida Av Kharma Concept 1.Översikt: Restaurang XXX har en kreativ hemsida med modern design. Navigering till de olika delarna av hemsidan

Läs mer

Selfhelp. Analys av webbplats www.selfhelp.se. Datum: 2012-03-30

Selfhelp. Analys av webbplats www.selfhelp.se. Datum: 2012-03-30 Selfhelp Analys av webbplats www.selfhelp.se Datum: 2012-03-30 Innehållsförteckning 1 FÖRORD... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 MÅL OCH VISION...3 1.3 EFFEKTMÅL...4 2 ANVÄNDARVÄNLIGHET... 5 2.1 STRUKTUR OCH NAVIGERING...5

Läs mer

Inledning. Page 1 of 9

Inledning. Page 1 of 9 Inledning Page 1 of 9 Låt oss tala om SEO Marketing. Det verkar som om alla företag som jobbar med utveckling av hemsidor erbjuder SEO tjänster till sina kunder. Men vet de verkligen vad de gör? SEO Marketing

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

Det svenska sökbeteendet 2013

Det svenska sökbeteendet 2013 Det svenska sökbeteendet 2013 Webbenkät i 11 år Ca 4 500 respondenter 55 frågor Största undersökningen i sitt slag i Sverige Vi kan bryta ut statistiken per ort, kön, ålder, utbildning etc. Vi tar vårt

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

Webbplats analys cofra.it

Webbplats analys cofra.it Webbplats analys cofra.it Genereras på Januari 16 2017 07:17 AM Ställningen är 37/100 SEO Innehåll Titel COFRA - Born To Work - Längd : 22 Perfekt, din titel innehåller mellan 10 och 70 tecken. Beskrivning

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

Smart synbarhet på Google fler lönsamma besök

Smart synbarhet på Google fler lönsamma besök Smart synbarhet på Google fler lönsamma besök GARANTERAT 20% ÖKAD TRAFIK Utan Jajja SEO Din hemsida besöks inte av potentiella kunder De som hittar din hemsida tillhör inte din målgrupp Dina besökare lämnar

Läs mer

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker 24 november 2009 Bakgrund Ålder: 20, 25 Kön: Kvinna, Kvinna Sysselsättning/utbildning: Marknadsföringsprogrammet, Engelska fristående kurs. Internetvana

Läs mer

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn Med över 300 miljoner användare är LinkedIn världens största professionella nätverk och två miljoner svenskar är medlemmar.

Läs mer

Undersökning digital tillgänglighet i svensk besöksnäring idag AV VISIT SWEDEN

Undersökning digital tillgänglighet i svensk besöksnäring idag AV VISIT SWEDEN Undersökning digital tillgänglighet i svensk besöksnäring idag AV VISIT SWEDEN Undersökning Digital tillgänglighet inom svensk besöksnäring Digital närvaro Hjälp vad ska jag prioritera?! Josefine Schön,

Läs mer

Det svenska sökbeteendet 2012

Det svenska sökbeteendet 2012 Det svenska sökbeteendet 2012 Webbenkät i 11 år Ca 4 300 respondenter Ca 50 frågor Största undersökningen i sitt slag i Sverige Vi kan bryta ut statistiken per ort, kön, ålder, utbildning etc. Vi tar vårt

Läs mer

Att skriva för webben

Att skriva för webben Att skriva för webben Cecilia Ödman AddFriends Kommunikation i sociala medier och digitala kanaler Optimal optimisering Agenda Tio sekunder och ett stort F Nyckeln till framgång Fetstil, rubriker och faktarutor

Läs mer

Digital marknadsföring Starta Eget

Digital marknadsföring Starta Eget Digital marknadsföring Starta Eget Leading online success Curamando 2016 1 Anna Torstensson, Analys anna.torstensson@curamando.com Curamando 2016 2 Digital marknadsföring Starta Eget Leading online success

Läs mer

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar Webbsida i Wordpress Existens på webben och bli sökbar Om Susann Rickan Susann Rickan bor i Nora Byggt webbsidor i 16 år Eget företag sedan 2009. Hjälper företag med webb och foto. Tycker om att bygga

Läs mer

Grunderna i inboundmarknadsföring

Grunderna i inboundmarknadsföring Grunderna i inboundmarknadsföring Attrahera Konvertera Avsluta Tillfredsställ Webb- användare Besökare Leads Kunder Förespråkare Blogg Sökord Webbsidor Calls-to-Action Landningssidor Formulär Kontaktdata

Läs mer

Svenska företag på webben

Svenska företag på webben Svenska företag på webben En rapport om webbnärvaron bland Sveriges företag och hur den uppfyller befolkningens förväntningar Svenska företag på webben 2017 - en rapport från Loopia Innehåll Hemsida eller

Läs mer

Checklista med Tips & råd för din webbplats

Checklista med Tips & råd för din webbplats Checklista med Tips & råd för din webbplats Din hemsida är navet i din marknadsföring. Den ska visa vem du är, vad du erbjuder och hur just du kan lösa dina kunders problem och den ska hjälpa dig sälja

Läs mer

Hotell med golfpaket i Sverige!

Hotell med golfpaket i Sverige! - Nu flest medverkande hotell med golfpaket i Sverige! - Topplistning på sökmotorer 1 2 3 Hotell med golfpaket i Sverige! Medverka med ditt hotell på tre hotellguider! från Pris 2.400kr! 12 månader! Marknadsför

Läs mer

CMS. - Content management system

CMS. - Content management system CMS - Content management system Agenda CMS Server, webbhotell och FTP Wordpress, ställ mycket frågor Om vi hinner - Snabb genomgång av CMS - uppgiften Nu & Då Sidor med bara HTML och CSS kräver manuell

Läs mer

Boende nära golfbana. 1.500kr! 12 månader! Medverka med ditt boende på tre hotellguider! Pris

Boende nära golfbana. 1.500kr! 12 månader! Medverka med ditt boende på tre hotellguider! Pris - Nu med flest medverkande golfhotell i Sverige! - Topplistning på sökmotorer 1 2 3 Boende nära golfbana Medverka med ditt boende på tre hotellguider! från Pris 1.500kr! 12 månader! Marknadsför ditt boende

Läs mer

Skriva för webben och bildskärmen, eller kanske anpassa ditt budskap till skärmläsning

Skriva för webben och bildskärmen, eller kanske anpassa ditt budskap till skärmläsning Skriva för webben och bildskärmen, eller kanske anpassa ditt budskap till skärmläsning Innehåll Påverkar förutsättningarna... 3 Skriva för skärmläsning eller papper... 3 Informationspaket... 3 Tätt mellan

Läs mer

Hur når du fram med ditt varumärke i en digitaliserad värld?

Hur når du fram med ditt varumärke i en digitaliserad värld? Hur når du fram med ditt varumärke i en digitaliserad värld? Björn Alberts http:// http://twitter.com/bjornalberts http://linkedin.com/in/bjornalberts Det enkla svaret Genom att göra skillnad Genom att

Läs mer

Utbildningar i Sökmotormarknadsföring 7:e, 8:e och 9:e Juni 2011

Utbildningar i Sökmotormarknadsföring 7:e, 8:e och 9:e Juni 2011 Utbildningar i Sökmotormarknadsföring 7:e, 8:e och 9:e Juni 2011 Lär dig synas på Google! Google växer snabbt och är den främsta sökkanalen i Sverige med mer än 30 miljoner sökningar per dag. Med denna

Läs mer

LÄSPROV. 2013 Daniel Karlsson, Webbinnovation. Omslagsbild: Sanja Gjenero

LÄSPROV. 2013 Daniel Karlsson, Webbinnovation. Omslagsbild: Sanja Gjenero LÄSPROV 2013 Daniel Karlsson, Webbinnovation Omslagsbild: Sanja Gjenero Boken har följande ISBN: 978-91-980959-0-6 (storpocket) 978-91-980959-1-3 (e-bok pdf) 978-91-980959-2-0 (e-bok epub) Året var 1996.

Läs mer

KUNDGENERATOR. Därför kundgenerator! Du får feedback från dina kunder. www.kundgenerator.se - ett webbaserat program som ingår i MultiNet Office

KUNDGENERATOR. Därför kundgenerator! Du får feedback från dina kunder. www.kundgenerator.se - ett webbaserat program som ingår i MultiNet Office - Gör kundrekryteringen åt dig! Därför kundgenerator! Kundgenertor gör ditt företag lönsammare genom att maximera utbytet av er website. Kundgenerator är en tjänst med vilken du ser vilka företag som besöker

Läs mer

Googles besöksfrekvens & uppdatering av cache

Googles besöksfrekvens & uppdatering av cache Googles besöksfrekvens & uppdatering av cache Besöker och cachar Google sidor oftare om sidan uppdateras/förändras oftare? av Ulf Liljankoski http://www.liljankoski.se 2007-03-16 INTRODUKTION Vad går undersökningen

Läs mer

GUIDE - 5 STEG. Så skriver du en jobbannons som ger dig fler kandidater.

GUIDE - 5 STEG. Så skriver du en jobbannons som ger dig fler kandidater. GUIDE - 5 STEG Så skriver du en jobbannons som ger dig fler kandidater. Introduktion Jobbannonsen är ditt fönster mot kandidaterna. Din möjlighet att visa upp ditt företag, er arbetskultur och locka rätt

Läs mer

WEBB PRODUKTION. Publicering av stora webbplatser. 2010 Thomas Mejtoft. Thomas Mejtoft 1210-12-13 2

WEBB PRODUKTION. Publicering av stora webbplatser. 2010 Thomas Mejtoft. Thomas Mejtoft 1210-12-13 2 WEBB 2010 PRODUKTION Publicering av stora webbplatser 1210-12-13 2 1 Publicering av stora webbplatser Juridiska och etiska riktlinjer Domännamn Webbservrar Webbhotell Sökmotorer CMS 1210-12-13 3 Juridiska

Läs mer

WEBDESIGN A - DTR 1210

WEBDESIGN A - DTR 1210 Lektion 9: Tips tricks och diverse Bakgrundsbilder Bakgrundsfärg och textfärg är några sätt att ge sin hemsida ett visst utseende. Ett annat sätt är att använda bakgrundsbilder. Man behöver en bild: HTML-koden

Läs mer

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa.

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa. 7 steg för att skapa en Hashtag- strategi för B2B- företag Marketinghouse (källor: Google, Hubspot, Twitter, Instagram och olika bloggar) Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag

Läs mer

Projektbeskrivning Webbplats

Projektbeskrivning Webbplats Projektbeskrivning Webbplats Tack, för att du laddat ner Fru Forsbergs Projektbeskrivning. Den kommer att hjälpa oss med att kartlägga vad du vill ha ut av ditt webbplatsprojekt. Dina svar och kommentarer

Läs mer

Så ökade Go Nature sin onlineförsäljning med 20%

Så ökade Go Nature sin onlineförsäljning med 20% Kundcase: Go Nature Så ökade Go Nature sin onlineförsäljning med 20% Go Nature med Jajja Topp-10 placeringar på de viktigaste sökfraserna. Ökad konvertering från fler relevanta besökare Fler återkommande

Läs mer

chrismor(mer.se TWITTER: chris_mor(mer Webbanalys! &! insikter! Sökmarknadsföring! &! SEO! PPC Annonsering! &! AdWords!

chrismor(mer.se TWITTER: chris_mor(mer Webbanalys! &! insikter! Sökmarknadsföring! &! SEO! PPC Annonsering! &! AdWords! Webbanalys! &! insikter!! Digital strategi! Sökmarknadsföring! &! SEO! Sociala medier! &! content marketing! PPC Annonsering! &! AdWords! chrismor(mer.se TWITTER: chris_mor(mer 1. Sökmotorn Fokusområden

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

http://www.sm.luth.se/~andreas/info/howtosearch/index.html

http://www.sm.luth.se/~andreas/info/howtosearch/index.html & ' ( ( ) * +, ', -. / ' 0! 1 " 2 # 3 / /! 1 $ 4, % 5 # 3, http://www.sm.luth.se/~andreas/info/howtosearch/index.html Andreas Tips och trix till sökningar i Cyberrymnden Här försöker jag att gå igenom

Läs mer

Hemsideskolan - Cheklistor

Hemsideskolan - Cheklistor Hemsideskolan - Cheklistor Den här PDF filen innehåller de checklistor som ingår i Hemsideskolan på www.hemsida24.se. Ladda ned hemsideskolan Hemsideskolan är en guide för dig som vill lära dig mer om

Läs mer

WEBBUTVECKLING Kursplanering

WEBBUTVECKLING Kursplanering Kursplanering v 35-37: Struktur, mappar, google-skills, planering, html-grunder, bra/dåliga exempel, webbläsare, editorer v 38-43: HTML - länkar, färger, text, listor, bilder. v 44: Höstlov v 45: Repetition,

Läs mer