FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE"

Transkript

1 SÖKMOTOROPTIMERING FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE INLEDNING De flesta som har en webb-sida funderar då och då på hur de ska få sidan att komma så högt som möjligt i Google och andra sökmotorer. Finns det några enkla knep, och vilka är de? Egentligen är det bara fem saker du behöver ha koll på för att väsentligt öka chanserna att komma högt upp i sökresultaten: 1. Title-tag 2. Meta Tag Description 3. Innehåll 4. URL 5. Ankartext för inlänkar Vad du behöver kunna för att använda råden i detta dokument Råden som finns i detta dokument bygger på att du går in och ändrar HTML-koden på dina webb-sidor. Jag har inte skrivit något om hur du gör det, då det är ett kapitel för sig (för att inte säga en hel bok). Om du inte vet hur man gör det själv rekommenderar jag att du ber en webb-kunnig person i din närhet att hjälpa dig med detta.

2 Grunden för sökmotoroptimering: sökfrasen Sökmotoroptimering går ut på att optimera sina sidor för en viss sökfras, som är ett eller flera ord som du vill att din sida skall synas för när dina kunder skriver in det i sökmotorerna. Varje sida bör helst optimeras för en sökfras och dess synonymer, och det bör vara olika sökfraser eller sökord för alla sidor inom en webb-plats. (Det senare kan kanske vara svårt om sajten är riktigt stor, men för små sajter bör man sträva efter detta.) Ju mer unik ditt ord eller din fras är, desto större chans har du att komma högt upp. För populära ord som cyklar, eller datorer är det antagligen väldigt svårt att komma upp på förstasidan. Men för mer specialiserad fraser som säkra barncyklar eller begagnade macdatorer, har man antagligen ganska stor chans att komma högst upp. Om du följer råden i detta dokument bör du ha stor chans att komma på första sidan på Google för alla sökfraser med minst två ord som är relativt specialiserade. Om du vill kolla hur ofta sökningar görs för olika fraser kan vi rekommendera Google AdWords Keyword-tool som du hittar på följande webbadress: Google Adwords Keyword tool

3 1. TITLE-TAG Title-taggen är en del av html-koden för sidan som ofta inte syns i själva läsaren, utan som en titel på fönstret eller fliken som visar sidan. Den anses av många sökmotoroptimeringsexperter att vara det viktigaste elementet på din egen sajt för att komma högt upp i sökresultaten. När man gör en sökning i Google visas i regel title-taggen som en blå rad högst upp i varje sökresultat. Om du vill kolla hur title-taggen ser ut för en viss sida är det bara att titta på källkoden för sidan, så står den uppe i huvudet mellan taggarna <title> och </title>. Hur du använder Title-taggen för att få din sida att komma högre upp i sökresultaten När man bestämt sig för vilket ord eller fras man vill att sidan ska optimeras för, ser man till att ändra Title-taggen enligt följande principer: Lagom längd för Title-taggen är tecken (Maxlängd som visas på Google är 64 tecken.) Sökordet eller frasen skall komma så tidigt som möjligt i texten som skall vara skriven i naturligt språk som ger en vettig huvudtitel som passar för innehållet på sidan. Sökordet ska nämnas en gång, och sedan gärna upprepas i någon annan form (T.ex. framkalla foton + framkalla bilder.) Undvik att ha företagsnamnet eller webb-platsnamnet i någon annan titletag än den på förstasidan. Som sagts tidigare vill sökmotorerna att varje sida skall vara så unik som möjligt. TIPS När du vill kolla upp hur html-koden på dina webb-sidor ser ut är det bara att högerklicka med musen på sidan och välja Visa källkod Visa källa eller View source (beroende på vilken webb-läsare du använder).

4 2. META TAG DESCRIPTION Allmänt De som bygger en webb-sida kan lägga in en rad olika textfält som är korta beskrivningar ur olika aspekter av innehållet på sidan, dessa kallas meta-taggar. Meta-taggarna var mycket viktigare för sökmotorerna förr, och vissa av dem har numera ganska begränsad betydelse. Den som fortfarande är viktig är Description-taggen. Den text man skriver in här använder ofta Google i de två raderna under Title-tagen i sökresultaten, och ska vara en bra beskrivning av innehållet på sidan. En bra Description-tag ingår också i Googles egna rekommendationer för webbsidor (se länkar i slutet på dokumentet). Meta Description-taggen har egentligen inte någon större betydelse för sökresultatet, däremot kan den ha en avgörande betydelse för hur många som klickar på just din annons bland alla sökresultat. Det är framförallt denna text som Google-besökarna använder för att fatta sitt beslut om din sida är relevant för dem. <meta name="description" content="olssons Fiske har förmodligen Sveriges bästa priser på fiskeredskap inom sportfiske!? Gör ett lönande besök i vår webshop!"> Hur du skriver din Description-tag Det viktigaste funktionen för meta-taggen är att få folk att klicka på din sida bland sökresultaten. Se därför till att skriva en text som på ett sakligt och attraktivt sätt beskriver innehållet på sidan tecken brukar vara lagom, uppdelat på 3-4 meningar. Sökordet/frasen skall komma tidigt i början av taggen och gärna upprepas någon gång i texten.

5 3. INNEHÅLLET Innehåll, eller content som man säger på engelska, är helt enkelt texten som du skriver på sidan. I korthet gäller det att få in sökfrasen ett antal gånger på vissa ställen i innehållet: Se till att sökfrasen finns med i texten så tidigt som möjligt. Repetera den gärna ett par gånger (i olika form), men se hela tiden till att texten är skriven med naturligt språk. Se till att få in sökordet i en huvudubrik på sidan (Den typ av rubriker som markeras med <h1>-taggen i html. En del experter säger att man ska begränsa sig till en <h1>-rubrik, så vi föreslår att du gör det.) Någon gång på sidan bör sökfrasen finnas som fet text (<strong>-tag i html) Om du har bilder på sidan, bör sökfrasen också finnas i <alt>-taggen till minst en av dessa. Google kan numera mäta om texten är relevant och aktuell, så detta blir allt viktigare. Tidigare rankade Google innehållet efter en ganska enkel algoritm som kallas Keyword Density vilket helt enkelt är ett mått på hur ofta sökfrasen förekommer på sidan. Numera har s.k. Latent Semantic Indexing (LSI) fått en allt större betydelse. LSI innebär att man jämför hela innehållet på sidan med andra sidor som är högt rankade för samma sökfras. T.ex. vet Google att om man söker på rap skall sidan gärna innehålla ord som lyrics, Eminem, eller Dr Dre. TIPS: Det enklaste sättet att få en idé vilken typ av innehåll sökmotorerna gillar för en viss sökfras är att helt enkelt göra en sökning och studera de sidor som rankas högst. Om det är någon sida som har ett liknande syfte som ens egen är det bara att låta sig inspireras av dess upplägg. (Men absolut inte kopiera innehållet rakt av. Om Lite allmänna principer för sökmotorerna Här repeterar vi några allmänna principer vad sökmotorer gillar och inte gillar som kan vara bra att komma ihåg när du skapar dina texter: Sökmotorerna gillar: innehåll. Framförallt innehåll som är: relevant, i princip att det innehåller något eller helst flera av de aktuella sökorden nytt och fräscht och uppdateras ofta är unikt, dvs inte duplicerat någonstans är skrivet på naturligt språk med en lagom blandning av ord Sökmotorerna gillar inte: upprepningar, kopierad eller massfabricerad text att du försöker manipulera eller lura dem detta upptäcks av Google blir man utkastad ur deras index.)

6 4. URLer Vad är en URL? En URL (Uniform Resource Locator) består av domännamnet och ett specifikt tillägg, som för statiska webbplatser oftast är namnet på filen och vilken mapp den ligger i: För dynamiska sajter är något som konstrueras av CMS:et (Content Management System), vilket kan ställa till en del problem. Många CMS producerar standarmässigt URL:er som ser ut så här: Detta sänker dig en del i Googles sökresultat. Om URL:erna för din webbplats ser ut så är det första råd jag skulle ge dig att prata med din webmaster och fråga honom/ henne om det inte går att få så kallade pretty permalinks som ser ut så här: URL:en är nämligen en av de saker på själva webbplatsen som betyder mest för rankingen i sökmotorerna efter Title-taggen och innehållet på sidan. Om sökfrasen finns med i URL:en har sidan helt enkelt större chans att komma högt i sökresultaten som i nedanstående exempel. Bilden är resultatet av en sökning på recension new rules (prova gärna detta själv): Som ni kan se längst ner i den gröna texten har Google markerat recensioner/newrules med fetstil. Antagligen är det tack vare att sökorden förekommer både i Titletaggen och i URL:en som gör att denna sida kommer högst på Google för denna sökning.

7 Tips för hur dina URL:er ska se ut Här är tips som du kan följa för att öka chanserna att Google ska gilla dina URL:er. 1. Begränsa dig till högst 4-5 ord i en URL. Orden får mer betydelse om de inte är för många. Sedan finns det forskning som visar att folk hellre klickar på sökresultat som har korta URL:er än på dem som har långa. 2. Använd bindestreck istället för underscore för att skilja på ord. Tidigare har Google inte sett underscore som en avskiljare mellan ord och även om det håller på att ändras rekommenderar de flesta bindestreck fortfarande. 3. Skriv helst dina URL:er endast med små bokstäver. I domännamnet gör man ingen skillnad på små och stora bokstäver, men det gör man i filnamnen. 5. ANKARTEXT FÖR INLÄNKAR Detta kapitel har en något kryptisk titel som troligen kräver lite förklaring. Vad är en Ankartext? Ankartexten (eng. anchor-text) är den text som syns på en webbsida varje gång man länkar till någon annan plats. En typisk webbtext med en länk kan ju se ut så här:...läs på aftonbladets hemsida Den underliggande html-koden ser då ut så här: läs på <a href= >aftonbladets hemsida</a> aftonbladets hemsida är då ankartexten för länken. Olika typer av länkar Länkar kan dels peka in på en sida, och kallas då inkommande länkar, eller bara inlänkar (eng. inbound links). Dels kan de peka ut från sidan, och kallas då utgående länkar, eller utlänkar (eng. outbound links). Länkar som binder ihop sidor från samma webbplats kallas interna länkar och länkar som binder ihop sidor mellan olika webbplatser kallas externa länkar. De länkar som har störst betydelse för sökmotoroptimeringen av din sida är externa inlänkar med sökfrasen i ankartexten. (Interna länkar med rätt ankartext hjälper också till. Utlänkar har mindre betydelse de kan t.o.m. ha negativ inverkan på rankningen av din sida, om de blir för många och pekar på fel saker, så därför bör man hushålla med sina utlänkar.)

8 Hur Google ser på ankartexter och inlänkar Det är egentligen ganska lätt att förstå att inlänkar med sökfrasen i ankartexten värderas högt av Google: Grundarna för Google, Larry Page och Serge Brin, har också skrivit om hur viktigt de tycker ankartexter är i bedömningen av innehållet på en webbsida:..anchors often provide more accurate descriptions of web page than the pages themselves. (...) it helps search non-text information, and expands the search coverage with fewer downloaded documents. We use anchor propagation mostly because anchor text can help provide better quality results Från The Anatomy of a Large-Scale Hypertextural Web Search Engine Larry Page och Serge Brin

9 Tips för dina ankartexter och länkar Se först till att undvika alla generiska ankartexter som klicka här, läs mer, på de länkar där du kan ha ord som är potentiella sökfraser Begränsa dig till ett fåtal ord, 1-3 stycken är lagom Det är viktigt att variera formen och kombinationen av ord som t.ex. cyklar, cykling, billiga cyklar, prisvärda cyklar, begagnade cyklar. Om du har många länkar med exakt samma ord i ankartexten, så finns det risk att de inte räknas av Google. Börja gärna med interna länkar, då det är något som du har kontroll över själv. Externa länkar kan vara svårare, och man får ofta börja med att artigt be släkt och vänner att länka till ens sidor Bygga länkar: Innehållet trots allt viktigast Det här med att bygga externa länkar till sin sida är ofta svårt och inget man har så stor kontroll över själv. Det råd som de flesta seriösa experter ger är: Satsa på att skapa bra innehåll Om du skapar bra artiklar, så kommer folk att länka frivilligt till dig, och om artikel har ett tydligt ämne och syfte, kommer många länkar att ha precis de ankartexter som du önskar dig.

10 SLUTORD Om gör ovanstående ändringar på en av dina sidor kan vi nästan garantera att den kommer att avancera i sökresultaten på Google. Dock får du vänta till nästa gång som webb-roboten går igenom din webb-plats. (Vilket bör ske inom en månad, eller om du har tur, efter några dagar.) När du kommit upp till sida ett eller två bör du dock avstå att ändra alltför ofta på Title-taggen eller Meta Description-taggen, för då kan Google lätt få för sig att du försöker manipulera sökresultatet (vilket du ju i princip gör), och straffa dig genom att flytta din sida bakåt i resultaten. Lycka till med optimerandet! Gustav Bergman Kanban Marketing, Lund Om Kanban Marketing AB Kanban Marketing hjälper små- och stora företag med marknadsföring på Internet. Vi arbetar i huvudsak med fyra typer av tjänster: 1) Utveckling av webbplatser 2) Internetkampanjer på Google och sociala medier 3) Sökmotoroptimering och 4) Företagsutbildningar. Läs gärna mer om våra tjänster och medarbetare på eller boka ett möte direkt med oss genom att maila info@kanban.se.

HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA.

HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA. HUR MAN SKAPAR EN SÖKMOTORVÄNLIG LANDNINGSSIDA. Innehåll Introduktion... 2 Title... 2 Huvudrubrik... 2 Underrubriker... 3 Alt-attributet... 3 Fetstil och kursivering... 3 Brödtexten... 4 Meta Description...

Läs mer

Sökmotoroptimering. Hur gör jag min sida sökmotorvänlig?

Sökmotoroptimering. Hur gör jag min sida sökmotorvänlig? Sökmotoroptimering Hur gör jag min sida sökmotorvänlig? Hur gör jag min sida sökmotorvänlig?...2 Vad är Metataggar?...2 Metataggarnas betydelse...2 Metataggar i Jetshop...2 Title...2 Meta description...3

Läs mer

Checklista. 10 saker du behöver ha på plats för SEO 2019

Checklista. 10 saker du behöver ha på plats för SEO 2019 Checklista 10 saker du behöver ha på plats för SEO 2019 2/9 Rom byggdes inte på en dag, och det gör heller inte din hemsidas synlighet i sökmotorer. För detta krävs det sökmotoroptimering (Search Engine

Läs mer

Optimering av webbsidor

Optimering av webbsidor 1ME323 Webbteknik 3 Lektion 7 Optimering av webbsidor Rune Körnefors Medieteknik 1 2019 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Agenda Optimering SEO (Search Engine Optimization) Sökmotor: index, sökrobot

Läs mer

GRATIS SEO, SÖK- OPTIMERING? JA, DETTA KAN DU GÖRA SJÄLV!

GRATIS SEO, SÖK- OPTIMERING? JA, DETTA KAN DU GÖRA SJÄLV! GRATIS SEO, SÖK- OPTIMERING? JA, DETTA KAN DU GÖRA SJÄLV! GRATIS SEO, SÖKOPTIMERING? JA, DETTA KAN DU GÖRA SJÄLV! INNEHÅLL Introduktion 3 Varför det är nödvändigt att tänka på SEO 4 SEO-tips för planering

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem.

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem. Vill du ha nya kunder direkt från Google? Det är enkelt! Genom att synas på Google kan de som letar efter det du erbjuder hitta till din e-butik. Här kommer vi ge dig 4 tips om sökmotoroptimering (SEO)

Läs mer

Sök och SEO i den nya världen - Hur du kan arbeta effektivt med mobilt, socialt och klassiskt sök!

Sök och SEO i den nya världen - Hur du kan arbeta effektivt med mobilt, socialt och klassiskt sök! Sök och SEO i den nya världen - Hur du kan arbeta effektivt med mobilt, socialt och klassiskt sök! Vem är den här Simon? Arbetade med HTML i 14 år. Arbetat med internetmarknadsföring i 8 år facebook.com/joinsimon

Läs mer

SEMSEO sökmotoroptimering SEO

SEMSEO sökmotoroptimering SEO SEMSEO sökmotoroptimering SEO Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2010 Upplägg Presentation SEMSEO Internetmarknadsföring - SEO Begrepp - Grunder Planering Analys Exempel SEO verktyg - Tips Målsättning:

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Google AdWords. Gustav Bergman

Google AdWords. Gustav Bergman Google AdWords Gustav Bergman Kort om Kanban Marketing Internetkampanjer Sociala medier Sökmotoroptimering (SEO) Webbyrå Kunder: Egmont Tidskrifter, Julius Biljettservice, LRF media, AF Borgen, Softhouse

Läs mer

SEMSEO sökmotoroptimering SEO "Google Top 10. Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011

SEMSEO sökmotoroptimering SEO Google Top 10. Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011 SEMSEO sökmotoroptimering SEO "Google Top 10 Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011 Upplägg Presentation SEMSEO Internetmarknadsföring - SEO Begrepp - Grunder Planering Analys Exempel SEO verktyg

Läs mer

SEO-rapport. Innehållsförteckning. Introduktion EkoLekos sökord.. 3. Rapport från Semrusch som visar EkoLekos Organic Search Summary,...

SEO-rapport. Innehållsförteckning. Introduktion EkoLekos sökord.. 3. Rapport från Semrusch som visar EkoLekos Organic Search Summary,... SEO-rapport Innehållsförteckning Introduktion EkoLekos sökord.. 3 Rapport från Semrusch som visar EkoLekos Organic Search Summary,...4 Organic SearchTop Keywords..5 Utvecklingen på EkoLekos viktigaste

Läs mer

Max Wimnell. Ställ gärna frågor! 50-10. max.wimnell@moredata.se

Max Wimnell. Ställ gärna frågor! 50-10. max.wimnell@moredata.se Max Wimnell Handelshögskolan Be Better Online Digital strateg på More Data Digital strategi och beslutsstöd Undervisar på IHM Business School Bokia, Intersport, Castellum, Veidekke, Jollyroom Ställ gärna

Läs mer

SEO & SEM ESSENTIALS 2015-10-13

SEO & SEM ESSENTIALS 2015-10-13 SEO & SEM ESSENTIALS 2015-10-13 Beatrice Lindholm SEO Consultant Katarina Sonnenberg SEM Consultant AGENDA SEO Introduktion till SEO 5 viktiga saker som Google förstår/gillar Länkar SEM Vad är Google AdWords?

Läs mer

Sökmotormarknadsföring

Sökmotormarknadsföring Sökmotormarknadsföring Kenth Johansson kejo@tomegroup.se Bakgrund Sökmotorer Sökmotoroptimering Hitta rätt nyckelord Hur får jag fler klick på min sida i sökresultatet? Genomgång av några verktyg Sökmotorannonsering

Läs mer

SEO Sökmotoroptimering

SEO Sökmotoroptimering SEO Sökmotoroptimering Aaron Axelsson Presentation Head of SEO på Brath sedan 3 år Tidigare flera byråer i Sverige Head of SEO inom gambling Började som pokerskribent 2007 SEO sedan 2010 Sökmotoroptimering

Läs mer

ATT SKRIVA FÖR WEBBEN

ATT SKRIVA FÖR WEBBEN ATT SKRIVA FÖR WEBBEN Det kan vara svårt att skriva en text till en hemsida. Här följer en guide som kan hjälpa dig att få till texten. Vi börjar med att skapa en bastext som sedan ligger till grund för

Läs mer

Sökoptimering - Innehåll

Sökoptimering - Innehåll Sökoptimering - Innehåll Introduktion Del 1 - Lokal Sökoptimering Del 2 - Onsite Optimering Del 3 - Offsite Optimering Sökoptimering (SEO): Sökoptimering är grunden för din synlighet på nätet. Ca 97% av

Läs mer

Redaktionell sökoptimering. Utbildning för publicerare maj 2016 Elisabet Wartoft

Redaktionell sökoptimering. Utbildning för publicerare maj 2016 Elisabet Wartoft Redaktionell sökoptimering Utbildning för publicerare maj 2016 Elisabet Wartoft Detta ska vi prata om: Vad är sökoptimering? Varför sökoptimering? Grunderna Vad är sökoptimering? Ett samlingsnamn för de

Läs mer

Internets historia Tillämpningar

Internets historia Tillämpningar 1 Internets historia Redan i slutet på 1960-talet utvecklade amerikanska försvaret, det program som ligger till grund för Internet. Syftet var att skapa ett decentraliserat kommunikationssystem som skulle

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

Peter Hellström. PH-Digital Marketing peter.hellstrom@digitalmarketing.fi www.digitalmarketing.fi

Peter Hellström. PH-Digital Marketing peter.hellstrom@digitalmarketing.fi www.digitalmarketing.fi Peter Hellström PH-Digital Marketing peter.hellstrom@digitalmarketing.fi www.digitalmarketing.fi Internet, trender och Google sökmotor Sökmotoroptimering = SEO, Search Engine Optimization Sökmotormarknadsföring

Läs mer

Redaktionell utbildning - delkurs 3: Sök och webbanalys

Redaktionell utbildning - delkurs 3: Sök och webbanalys Redaktionell utbildning - delkurs 3: Sök och webbanalys SEO grunderna i sökmotoroptimering och hur Google fungerar Intern webbsök på Göteborgs universitet Webbanalys med Siteimprove SEO GRUNDERNA I SÖKMOTOROPTIMERING

Läs mer

Vad är SEO? Topp 10 SEO handlar om att förenkla för sökmotorerna att förstå vad din webbplats handlar om

Vad är SEO? Topp 10 SEO handlar om att förenkla för sökmotorerna att förstå vad din webbplats handlar om SEO en stilguide Vad är SEO? Har du sprungit på begreppet SEO? Kanske har någon försökt förklara vad det är utan att lyckas fullt ut. Du har förstått att din webbplats behöver SEO för att bli bra, men

Läs mer

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se 2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se SAMMANFATTNING Föreliggande uppsats behandlar ämnet sökmotoroptimering.

Läs mer

Sökmotoroptimering. Google Search Console

Sökmotoroptimering. Google Search Console Sökmotoroptimering Din site Google Search Console Du kommer att behöva arbeta parallellt i Google Search Console och WordPress. Öppna därför två olika fönster i din webläsare ett för vardera applikationen.

Läs mer

En introduktion i sökmotoroptimering för besöksnäringen i Västsverige

En introduktion i sökmotoroptimering för besöksnäringen i Västsverige En introduktion i sökmotoroptimering för besöksnäringen i Västsverige Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Vad är SEO och varför behöver du känna till det? Målet med sökmotoroptimering

Läs mer

Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du?

Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du? Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du? Vem är Håkan Liljeqvist? Håkan Liljeqvist, Kreejt AB, www.hakanliljeqvist.se, @hakanliljeqvist, hakan.liljeqvist@kreejt.se Jobbat

Läs mer

Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se

Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se Senast uppdaterad 2014-04-20 av Webbteamet Version: 1.0 Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se Den här snabbguiden tar bara upp de vanligaste momenten i Drupal. Du hittar hela manualen på webben:

Läs mer

Så skapar du fler affärer på nätet

Så skapar du fler affärer på nätet Så skapar du fler affärer på nätet Så skapar du fler affärer på nätet Sökmotoroptimeringens grunder Kunskapen som gör att ni kan börja arbeta med er synlighet redan idag. Det mobila söket växer Faktorer

Läs mer

BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI

BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI WordPress är en väldigt användbar nätportal, som kan användas både som blogg men även för att bygga upp din hemsida på nätet. Verktygen är lätta att använda och det erbjuds

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Sökmotoroptimering. Per Svanström SMM. Online Communication Manager. Web Intelligence. /persvanstrom /in/persvanstrom /profiles/per.

Sökmotoroptimering. Per Svanström SMM. Online Communication Manager. Web Intelligence. /persvanstrom /in/persvanstrom /profiles/per. Sökmotoroptimering SEO SEM Per Svanström Online Communication Manager SMM Web Intelligence /persvanstrom /in/persvanstrom /profiles/per.svanstrom www.knowit.se Copyright 2011 294 miljarder epost skickas

Läs mer

http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8

http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8 http://www.youtube.com/watch?v=jpenfwiqdx8 1 Sökmotoroptimering SEO En introduktion för webbredaktörer 2 Agenda Var är vi på väg? Hur fungerar sökmotorer? Hur går det till när jag söker? Hur hänger det

Läs mer

Roller i Liferay och Axiell Arena

Roller i Liferay och Axiell Arena Axiell Arena Roller i Liferay och Axiell Arena Introduktion I Axiell Arena finns det i praktiken två olika behörighetssystem ett för Liferayadministration och ett för administration av funktionaliteten

Läs mer

FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR

FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR FRAMGÅNGSRIK E-HANDEL BÖRJAR HÄR Det är i butiken allt börjar och slutar. Så optimera butiken från början. Låter det komplicerat? Det är enkelt! Design Designmöjligheterna är många och det ingår alltid

Läs mer

Sökmotoroptimering av en webbshop och sökordsrelevans för försäljningen. Ulf Liljankoski, januari 2007 www.liljankoski.se

Sökmotoroptimering av en webbshop och sökordsrelevans för försäljningen. Ulf Liljankoski, januari 2007 www.liljankoski.se Sökmotoroptimering av en webbshop och sökordsrelevans för försäljningen Ulf Liljankoski, januari 2007 www.liljankoski.se INTRODUKTION Vid en sökmotoroptimering av en webbshop väljer många SEO-företag ut

Läs mer

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11

Övning (X)HTML 2. Sidan 1 av 7 2010-11-11 Sidan 1 av 7 2010-11-11 Övning (X)HTML 2 Innan du börjar med laborationen ska du se till så att du har öppnat din editor (till exempel Notepad++). I denna editor ska du skriva (X)HTML-kod som du sedan

Läs mer

YAHOO! SEARCH MARKETING Tips för att öka trafiken

YAHOO! SEARCH MARKETING Tips för att öka trafiken YAHOO! SEARCH MARKETING Tips för att öka trafiken Vill du hitta fler sätt att öka trafiken till din webbplats? På de här sidorna hittar du 25 tips som hjälper dig att locka kunder till din webbplats. Prova

Läs mer

Syns ni på sökmotorerna?

Syns ni på sökmotorerna? Syns ni på sökmotorerna? Internet är en av de snabbast växande reklamkanalerna just nu och allt fler företag riktar nu en allt större del av sin marknadsföring mot detta medie. Detta innebär att konkurrensen

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Sökmotoroptimering i e-line

Sökmotoroptimering i e-line ja Sökmotoroptimering i e-line Gör din e-handel sökbar på internet Version 2.0 - (090605) Handbok för Pyramid Business Studio för användning med Microsoft Windows. Anvisningarna gäller från version 3.40.

Läs mer

Webbplats analys article2seorank.space

Webbplats analys article2seorank.space Webbplats analys article2seorank.space Genereras på Juli 18 2019 14:14 PM Ställningen är 57/100 SEO Innehåll Titel Online Bookmarking Space Längd : 24 Perfekt, din titel innehåller mellan 10 och 70 tecken.

Läs mer

Så vinner du fajten på Google

Så vinner du fajten på Google Så vinner du fajten på Google Så vinner du fajten på Google Sökmotoroptimeringens grunder Kunskapen som gör att ni kan börja arbeta med er synlighet redan idag. Innehållet viktigare än någonsin SEO = Content

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Lägga till bild i e- handeln

Lägga till bild i e- handeln Lägga till bild i e- handeln INNEHÅLL 1 LÄGGA TILL BILD I E-HANDELN... 3 2 LÄGGA TILL BILD PÅ PRODUKT... 3 3 LÄGGA TILL BILD PÅ KURS... 4 4 LÄGGA TILL BILD I TIDMALLEN... 6 5 SKAPA URL TILL BILD... 7 5.1

Läs mer

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet FÖR DATORER Historiskt arkiv Användarguide För Vasabladet Innehåll Arkivet via webbläsare Välkommen till Vasabladets historiska arkiv! Så här fungerar vårt historiska arkiv Teckna en prenumeration 4 Enkel

Läs mer

WEBBUTVECKLING Kursplanering

WEBBUTVECKLING Kursplanering Kursplanering v 35-37: Struktur, mappar, google-skills, planering, html-grunder, bra/dåliga exempel, webbläsare, editorer v 38-43: HTML - länkar, färger, text, listor, bilder. v 44: Höstlov v 45: Repetition,

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Använd SEO Systemet och skapa webbplatser som kan ge dig 90 000 kr per år så snabbt som möjligt. Denna specialrapport

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Lathund för att publicera på SAKs webbplats för användare i lokalföreningar.

Lathund för att publicera på SAKs webbplats för användare i lokalföreningar. Lathund för att publicera på SAKs webbplats för användare i lokalföreningar. Logga in Fyll i dina inloggningsuppgifter på sak.se/user. Har du glömt bort lösenordet klickar du på länken Forgot password.

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Etiska regler för sökmarknadsföring via sökmotoroptiering

Etiska regler för sökmarknadsföring via sökmotoroptiering Etiska regler för sökmarknadsföring via sökmotoroptiering Innehåll Etiska regler för sökmarknadsföring via sökmotoroptimering 2 1. Syfte och tillämplighet 3 2. Definitioner 3 3. Allmänna bestämmelser 3

Läs mer

Bra hemsidor, trender och Google sökmotor

Bra hemsidor, trender och Google sökmotor Bra hemsidor, trender och Google sökmotor Sökmotoroptimering = SEO, Search Engine Optimization Sökmotormarknadsföring = SEM, Search Engine Marketing Internet användare 06/2012 ca.2,4 miljarder Internetanvändare

Läs mer

WEBB PRODUKTION. Publicering av stora webbplatser. 2010 Thomas Mejtoft. Thomas Mejtoft 1210-12-13 2

WEBB PRODUKTION. Publicering av stora webbplatser. 2010 Thomas Mejtoft. Thomas Mejtoft 1210-12-13 2 WEBB 2010 PRODUKTION Publicering av stora webbplatser 1210-12-13 2 1 Publicering av stora webbplatser Juridiska och etiska riktlinjer Domännamn Webbservrar Webbhotell Sökmotorer CMS 1210-12-13 3 Juridiska

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

Manual: Skapa egna ansökningsformulär

Manual: Skapa egna ansökningsformulär INFORMATION TILL FOLKHÖGSKOLORNA Manual: Skapa egna ansökningsformulär Alla folkhögskolor kan skapa egna digitala ansökningsformulär genom en funktion på Folkhögskola.nu. Genom att logga in på www.folkhogskola.nu/admin

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring.

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Denna guide vänder sig till dig som kommer köpa kompetens inom webbområdet. Guiden är främst tänkt som en hjälp till dig. Med denna hjälp kan du

Läs mer

Digital Marknadsföring

Digital Marknadsföring Digital Marknadsföring Wasabi Web - Digital Marknadsföring SEO SEO-Sitemap SEO-Analys Content Marketing Redaktionell plan SEO-anpassad till red. plan Mediestrategi Styrdokument sociala kanaler Delning

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan Utgåva 1 och Lär dig surfa på Internet Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje November 2008 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer På skrivbordet högerklickar du på ikonen:

Läs mer

Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst

Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst 1 Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst (juni 2013) Skapa ett konto 1. Gå till webbplatsen: http://www.kicommons.wikispaces.net/ och klicka på Join längst upp till höger i webbläsarfönstret.

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

Att skriva för webbplatsen. Stöd för webbredaktörer

Att skriva för webbplatsen. Stöd för webbredaktörer Att skriva för webbplatsen Stöd för webbredaktörer Innehåll Riktlinjer för högskolans webbplats... 3 Webbplatsen ska göra det den gör bäst... Fel! Bokmärket är inte definierat. Användarens behov styr hur

Läs mer

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa.

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa. 7 steg för att skapa en Hashtag- strategi för B2B- företag Marketinghouse (källor: Google, Hubspot, Twitter, Instagram och olika bloggar) Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

Sö ka litteratur i ERIC

Sö ka litteratur i ERIC 1 Sö ka litteratur i ERIC Det finns två ingångar om man vill söka i databasen ERIC: Via webben gratis version från the Education Resources Information Center: Denna version kan vara bra att känna till

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Vad ska jag lära mig? Att använda en RSS-läsare, t ex Google Reader Bevaka nya tidskriftsartiklar inom ditt ämne Prenumerera på innehållsförteckningar

Läs mer

Läget, läget, läget. Sök, sök, sök. mars 2018/Ted Durdel

Läget, läget, läget. Sök, sök, sök. mars 2018/Ted Durdel Läget, läget, läget Sök, sök, sök mars 2018/Ted Durdel Episerver Find is a powerful, scalable query platform that can index and query large amounts of structured or unstructured data of any type, create

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv Manual för ehp och HP:s digitala arkiv På www.hallandsposten.se/kundservice kan du hitta svar på många frågor gällande din prenumeration och hur du gör att aktivera ditt digitala konto och mycket mera.

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Välkommen till WeOptimize

Välkommen till WeOptimize Välkommen till WeOptimize Här kommer en introduktion till hur WeOptimize fungerar och vad vi har att erbjuda dig som är ute efter en framgångsrik hemsida. ! 2 Utveckling av ny hemsida Digitala närvaro

Läs mer

Grundläggande om sökordsoptimering Sida 1. Grundläggande om sökordsoptimering. Marcus Österberg, marcus@webbfunktion.com

Grundläggande om sökordsoptimering Sida 1. Grundläggande om sökordsoptimering. Marcus Österberg, marcus@webbfunktion.com Grundläggande om sökordsoptimering Sida 1 Grundläggande om sökordsoptimering Marcus Österberg, marcus@webbfunktion.com Sida 2 Innehåll: Ordlista... 3 Varför sökordsoptimering... 4 Viktiga faktorer inom

Läs mer

Guide för att skapa & ändra Sidor och Statiska block - Speedcom E-Handel

Guide för att skapa & ändra Sidor och Statiska block - Speedcom E-Handel Guide för att skapa & ändra Sidor och Statiska block - Speedcom E-Handel * Zooma dokumentet (150%) så ser du skärmdumparna bättre. De flesta texter som du kan ändra ligger i statiska block så vi börjar

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Arbeta med Selected Works en lathund

Arbeta med Selected Works en lathund Arbeta med Selected Works en lathund Att redigera din egen Selected Works-sida Ta fram din sida och logga in via My Account längts ner på sidan. Klicka på Edit My Site för att redigera sidan. Gå nu vidare

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Etrappa. Gävle-Dala E-marknad 2013

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Etrappa. Gävle-Dala E-marknad 2013 Bild 1 Gävle-Dala E-marknad 2013 oberoende och neutral rådgivning i IT frågor för företagare och blivande företagare i Gävleborgs- och Dalarnas län. 1 Bild 2 Etrappa Utgår från behov och kunskapsnivå 2

Läs mer

Använd WordFinder från Mac App Store optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix.

Använd WordFinder från Mac App Store optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix. Använd WordFinder från Mac App Store optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix. Tekniska förutsättningar För WordFinder från Mac App Store krävs följande: Processor: Intel Mac OS X 10.6.6 eller senare.

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

En rapport om hur sökningar runt försäkringar ser ut. vad folk söker. vad de hittar

En rapport om hur sökningar runt försäkringar ser ut. vad folk söker. vad de hittar En rapport om hur sökningar runt försäkringar ser ut vad folk söker vad de hittar Innehåll Introduktion... 3 Om rapporten... 3 Searcher Intent Modelling och Carretera... 3 Termer... 4 Nyckelpåverkare...

Läs mer

Sökmotoroptimering på Google

Sökmotoroptimering på Google Sökmotoroptimering på Google Carl Joel Määttä singerx@gmail.com Per Eriksson per@deviantspot.se 2009 Kalmar, datum C-nivå, 15 hp Examensarbete i Datorteknik Handledare: Anne Norling, Högskolan i Kalmar,

Läs mer

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept Restaurang Example (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida Av Kharma Concept 1.Översikt: Restaurang XXX har en kreativ hemsida med modern design. Navigering till de olika delarna av hemsidan

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 2: Blogg

IT-körkort för språklärare. Modul 2: Blogg IT-körkort för språklärare Modul 2: Blogg Innehåll Gloslista 2 Logga in på bloggen (punkt 1-3) 3 Skapa och redigera sidor och undersidor (punkt 4 och 5) 4 Infoga dokument (punkt 6 och 7) 7 Skapa inlägg

Läs mer

Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X

Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X Nov 13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 5 Mac Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3 och 4. Innan du är mogen för att lägga ut en sida på

Läs mer