FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE"

Transkript

1 SÖKMOTOROPTIMERING FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE INLEDNING De flesta som har en webb-sida funderar då och då på hur de ska få sidan att komma så högt som möjligt i Google och andra sökmotorer. Finns det några enkla knep, och vilka är de? Egentligen är det bara fem saker du behöver ha koll på för att väsentligt öka chanserna att komma högt upp i sökresultaten: 1. Title-tag 2. Meta Tag Description 3. Innehåll 4. URL 5. Ankartext för inlänkar Vad du behöver kunna för att använda råden i detta dokument Råden som finns i detta dokument bygger på att du går in och ändrar HTML-koden på dina webb-sidor. Jag har inte skrivit något om hur du gör det, då det är ett kapitel för sig (för att inte säga en hel bok). Om du inte vet hur man gör det själv rekommenderar jag att du ber en webb-kunnig person i din närhet att hjälpa dig med detta.

2 Grunden för sökmotoroptimering: sökfrasen Sökmotoroptimering går ut på att optimera sina sidor för en viss sökfras, som är ett eller flera ord som du vill att din sida skall synas för när dina kunder skriver in det i sökmotorerna. Varje sida bör helst optimeras för en sökfras och dess synonymer, och det bör vara olika sökfraser eller sökord för alla sidor inom en webb-plats. (Det senare kan kanske vara svårt om sajten är riktigt stor, men för små sajter bör man sträva efter detta.) Ju mer unik ditt ord eller din fras är, desto större chans har du att komma högt upp. För populära ord som cyklar, eller datorer är det antagligen väldigt svårt att komma upp på förstasidan. Men för mer specialiserad fraser som säkra barncyklar eller begagnade macdatorer, har man antagligen ganska stor chans att komma högst upp. Om du följer råden i detta dokument bör du ha stor chans att komma på första sidan på Google för alla sökfraser med minst två ord som är relativt specialiserade. Om du vill kolla hur ofta sökningar görs för olika fraser kan vi rekommendera Google AdWords Keyword-tool som du hittar på följande webbadress: https://adwords.google.com/select/keywordtoolexternal Google Adwords Keyword tool

3 1. TITLE-TAG Title-taggen är en del av html-koden för sidan som ofta inte syns i själva läsaren, utan som en titel på fönstret eller fliken som visar sidan. Den anses av många sökmotoroptimeringsexperter att vara det viktigaste elementet på din egen sajt för att komma högt upp i sökresultaten. När man gör en sökning i Google visas i regel title-taggen som en blå rad högst upp i varje sökresultat. Om du vill kolla hur title-taggen ser ut för en viss sida är det bara att titta på källkoden för sidan, så står den uppe i huvudet mellan taggarna <title> och </title>. Hur du använder Title-taggen för att få din sida att komma högre upp i sökresultaten När man bestämt sig för vilket ord eller fras man vill att sidan ska optimeras för, ser man till att ändra Title-taggen enligt följande principer: Lagom längd för Title-taggen är tecken (Maxlängd som visas på Google är 64 tecken.) Sökordet eller frasen skall komma så tidigt som möjligt i texten som skall vara skriven i naturligt språk som ger en vettig huvudtitel som passar för innehållet på sidan. Sökordet ska nämnas en gång, och sedan gärna upprepas i någon annan form (T.ex. framkalla foton + framkalla bilder.) Undvik att ha företagsnamnet eller webb-platsnamnet i någon annan titletag än den på förstasidan. Som sagts tidigare vill sökmotorerna att varje sida skall vara så unik som möjligt. TIPS När du vill kolla upp hur html-koden på dina webb-sidor ser ut är det bara att högerklicka med musen på sidan och välja Visa källkod Visa källa eller View source (beroende på vilken webb-läsare du använder).

4 2. META TAG DESCRIPTION Allmänt De som bygger en webb-sida kan lägga in en rad olika textfält som är korta beskrivningar ur olika aspekter av innehållet på sidan, dessa kallas meta-taggar. Meta-taggarna var mycket viktigare för sökmotorerna förr, och vissa av dem har numera ganska begränsad betydelse. Den som fortfarande är viktig är Description-taggen. Den text man skriver in här använder ofta Google i de två raderna under Title-tagen i sökresultaten, och ska vara en bra beskrivning av innehållet på sidan. En bra Description-tag ingår också i Googles egna rekommendationer för webbsidor (se länkar i slutet på dokumentet). Meta Description-taggen har egentligen inte någon större betydelse för sökresultatet, däremot kan den ha en avgörande betydelse för hur många som klickar på just din annons bland alla sökresultat. Det är framförallt denna text som Google-besökarna använder för att fatta sitt beslut om din sida är relevant för dem. <meta name="description" content="olssons Fiske har förmodligen Sveriges bästa priser på fiskeredskap inom sportfiske!? Gör ett lönande besök i vår webshop!"> Hur du skriver din Description-tag Det viktigaste funktionen för meta-taggen är att få folk att klicka på din sida bland sökresultaten. Se därför till att skriva en text som på ett sakligt och attraktivt sätt beskriver innehållet på sidan tecken brukar vara lagom, uppdelat på 3-4 meningar. Sökordet/frasen skall komma tidigt i början av taggen och gärna upprepas någon gång i texten.

5 3. INNEHÅLLET Innehåll, eller content som man säger på engelska, är helt enkelt texten som du skriver på sidan. I korthet gäller det att få in sökfrasen ett antal gånger på vissa ställen i innehållet: Se till att sökfrasen finns med i texten så tidigt som möjligt. Repetera den gärna ett par gånger (i olika form), men se hela tiden till att texten är skriven med naturligt språk. Se till att få in sökordet i en huvudubrik på sidan (Den typ av rubriker som markeras med <h1>-taggen i html. En del experter säger att man ska begränsa sig till en <h1>-rubrik, så vi föreslår att du gör det.) Någon gång på sidan bör sökfrasen finnas som fet text (<strong>-tag i html) Om du har bilder på sidan, bör sökfrasen också finnas i <alt>-taggen till minst en av dessa. Google kan numera mäta om texten är relevant och aktuell, så detta blir allt viktigare. Tidigare rankade Google innehållet efter en ganska enkel algoritm som kallas Keyword Density vilket helt enkelt är ett mått på hur ofta sökfrasen förekommer på sidan. Numera har s.k. Latent Semantic Indexing (LSI) fått en allt större betydelse. LSI innebär att man jämför hela innehållet på sidan med andra sidor som är högt rankade för samma sökfras. T.ex. vet Google att om man söker på rap skall sidan gärna innehålla ord som lyrics, Eminem, eller Dr Dre. TIPS: Det enklaste sättet att få en idé vilken typ av innehåll sökmotorerna gillar för en viss sökfras är att helt enkelt göra en sökning och studera de sidor som rankas högst. Om det är någon sida som har ett liknande syfte som ens egen är det bara att låta sig inspireras av dess upplägg. (Men absolut inte kopiera innehållet rakt av. Om Lite allmänna principer för sökmotorerna Här repeterar vi några allmänna principer vad sökmotorer gillar och inte gillar som kan vara bra att komma ihåg när du skapar dina texter: Sökmotorerna gillar: innehåll. Framförallt innehåll som är: relevant, i princip att det innehåller något eller helst flera av de aktuella sökorden nytt och fräscht och uppdateras ofta är unikt, dvs inte duplicerat någonstans är skrivet på naturligt språk med en lagom blandning av ord Sökmotorerna gillar inte: upprepningar, kopierad eller massfabricerad text att du försöker manipulera eller lura dem detta upptäcks av Google blir man utkastad ur deras index.)

6 4. URLer Vad är en URL? En URL (Uniform Resource Locator) består av domännamnet och ett specifikt tillägg, som för statiska webbplatser oftast är namnet på filen och vilken mapp den ligger i: För dynamiska sajter är något som konstrueras av CMS:et (Content Management System), vilket kan ställa till en del problem. Många CMS producerar standarmässigt URL:er som ser ut så här: Detta sänker dig en del i Googles sökresultat. Om URL:erna för din webbplats ser ut så är det första råd jag skulle ge dig att prata med din webmaster och fråga honom/ henne om det inte går att få så kallade pretty permalinks som ser ut så här: URL:en är nämligen en av de saker på själva webbplatsen som betyder mest för rankingen i sökmotorerna efter Title-taggen och innehållet på sidan. Om sökfrasen finns med i URL:en har sidan helt enkelt större chans att komma högt i sökresultaten som i nedanstående exempel. Bilden är resultatet av en sökning på recension new rules (prova gärna detta själv): Som ni kan se längst ner i den gröna texten har Google markerat recensioner/newrules med fetstil. Antagligen är det tack vare att sökorden förekommer både i Titletaggen och i URL:en som gör att denna sida kommer högst på Google för denna sökning.

7 Tips för hur dina URL:er ska se ut Här är tips som du kan följa för att öka chanserna att Google ska gilla dina URL:er. 1. Begränsa dig till högst 4-5 ord i en URL. Orden får mer betydelse om de inte är för många. Sedan finns det forskning som visar att folk hellre klickar på sökresultat som har korta URL:er än på dem som har långa. 2. Använd bindestreck istället för underscore för att skilja på ord. Tidigare har Google inte sett underscore som en avskiljare mellan ord och även om det håller på att ändras rekommenderar de flesta bindestreck fortfarande. 3. Skriv helst dina URL:er endast med små bokstäver. I domännamnet gör man ingen skillnad på små och stora bokstäver, men det gör man i filnamnen. 5. ANKARTEXT FÖR INLÄNKAR Detta kapitel har en något kryptisk titel som troligen kräver lite förklaring. Vad är en Ankartext? Ankartexten (eng. anchor-text) är den text som syns på en webbsida varje gång man länkar till någon annan plats. En typisk webbtext med en länk kan ju se ut så här:...läs på aftonbladets hemsida Den underliggande html-koden ser då ut så här: läs på <a href= >aftonbladets hemsida</a> aftonbladets hemsida är då ankartexten för länken. Olika typer av länkar Länkar kan dels peka in på en sida, och kallas då inkommande länkar, eller bara inlänkar (eng. inbound links). Dels kan de peka ut från sidan, och kallas då utgående länkar, eller utlänkar (eng. outbound links). Länkar som binder ihop sidor från samma webbplats kallas interna länkar och länkar som binder ihop sidor mellan olika webbplatser kallas externa länkar. De länkar som har störst betydelse för sökmotoroptimeringen av din sida är externa inlänkar med sökfrasen i ankartexten. (Interna länkar med rätt ankartext hjälper också till. Utlänkar har mindre betydelse de kan t.o.m. ha negativ inverkan på rankningen av din sida, om de blir för många och pekar på fel saker, så därför bör man hushålla med sina utlänkar.)

8 Hur Google ser på ankartexter och inlänkar Det är egentligen ganska lätt att förstå att inlänkar med sökfrasen i ankartexten värderas högt av Google: Grundarna för Google, Larry Page och Serge Brin, har också skrivit om hur viktigt de tycker ankartexter är i bedömningen av innehållet på en webbsida:..anchors often provide more accurate descriptions of web page than the pages themselves. (...) it helps search non-text information, and expands the search coverage with fewer downloaded documents. We use anchor propagation mostly because anchor text can help provide better quality results Från The Anatomy of a Large-Scale Hypertextural Web Search Engine Larry Page och Serge Brin

9 Tips för dina ankartexter och länkar Se först till att undvika alla generiska ankartexter som klicka här, läs mer, på de länkar där du kan ha ord som är potentiella sökfraser Begränsa dig till ett fåtal ord, 1-3 stycken är lagom Det är viktigt att variera formen och kombinationen av ord som t.ex. cyklar, cykling, billiga cyklar, prisvärda cyklar, begagnade cyklar. Om du har många länkar med exakt samma ord i ankartexten, så finns det risk att de inte räknas av Google. Börja gärna med interna länkar, då det är något som du har kontroll över själv. Externa länkar kan vara svårare, och man får ofta börja med att artigt be släkt och vänner att länka till ens sidor Bygga länkar: Innehållet trots allt viktigast Det här med att bygga externa länkar till sin sida är ofta svårt och inget man har så stor kontroll över själv. Det råd som de flesta seriösa experter ger är: Satsa på att skapa bra innehåll Om du skapar bra artiklar, så kommer folk att länka frivilligt till dig, och om artikel har ett tydligt ämne och syfte, kommer många länkar att ha precis de ankartexter som du önskar dig.

10 SLUTORD Om gör ovanstående ändringar på en av dina sidor kan vi nästan garantera att den kommer att avancera i sökresultaten på Google. Dock får du vänta till nästa gång som webb-roboten går igenom din webb-plats. (Vilket bör ske inom en månad, eller om du har tur, efter några dagar.) När du kommit upp till sida ett eller två bör du dock avstå att ändra alltför ofta på Title-taggen eller Meta Description-taggen, för då kan Google lätt få för sig att du försöker manipulera sökresultatet (vilket du ju i princip gör), och straffa dig genom att flytta din sida bakåt i resultaten. Lycka till med optimerandet! Gustav Bergman Kanban Marketing, Lund Om Kanban Marketing AB Kanban Marketing hjälper små- och stora företag med marknadsföring på Internet. Vi arbetar i huvudsak med fyra typer av tjänster: 1) Utveckling av webbplatser 2) Internetkampanjer på Google och sociala medier 3) Sökmotoroptimering och 4) Företagsutbildningar. Läs gärna mer om våra tjänster och medarbetare på eller boka ett möte direkt med oss genom att maila

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du?

Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du? Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du? Vem är Håkan Liljeqvist? Håkan Liljeqvist, Kreejt AB, www.hakanliljeqvist.se, @hakanliljeqvist, hakan.liljeqvist@kreejt.se Jobbat

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Att skapa en webbplats

Att skapa en webbplats Att skapa en webbplats En introduktion till ämnet med vägledning, tips och råd Andreas Ellhar 2014 1 Innehållsförteckning 1. Syfte med webbplatsen s. 4 2. Domännamn s. 4-5 3. Webbhotell s. 5 4. Webbplatsens

Läs mer

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline 1 Innehåll: Inledning s.3 Logga in s.3 Design responsive, version 2.0 s.3 Layout s.6 Grundinställningar s.9 Boxinställningar s.10 Toppflikar s.11 Information

Läs mer

Länkar är webbens syre

Länkar är webbens syre the better job you do at sending people away, the more they come back. Publish2 blog 1 7 Länkar är webbens syre Det som fundamentalt skiljer webben från alla andra ställen där du kan publicera är länkarna.

Läs mer

White paper Välskrivna texter för e-post

White paper Välskrivna texter för e-post White paper Välskrivna texter för e-post Lär dig knepen som hjälper dig att skriva bättre texter Din guide till bra och välskrivna texter för e-post Den digitala marknadsföringen är ofta inriktad på teknik.

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Marknadsföring på internet

Marknadsföring på internet Grunderna till Marknadsföring på internet Projektet Mångsidiga landsbygdsföretag Svenska lantbrukssällskapens förbund 1 Mångsidiga landsbygdsföretag Grunderna till Marknadsföring på internet Svenska lantbrukssällskapens

Läs mer

Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se. I dessa program redigerar du HTML och så sparar du dina filer

Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se. I dessa program redigerar du HTML och så sparar du dina filer Webbstudio Internetworld - Webbproduktion förklarad på svenska - En del av IDG.se http://internetworld.idg.se/webbstudio/pub/avdelning.asp?id=25 Sida 1 av 2 2006-10-18 HTML Publicerade artiklar» Lektion

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Titel. En kort sammanfattning av arbetet (max 5 meningar) eller en underrubrik skrivs under titeln. Johannes Hedbergsgymnasiet Helsingborg

Titel. En kort sammanfattning av arbetet (max 5 meningar) eller en underrubrik skrivs under titeln. Johannes Hedbergsgymnasiet Helsingborg Johannes Hedbergsgymnasiet Helsingborg Håll framsidan så enkel som möjligt! Den ser tråkig ut utan bild, men framsidan på större arbeten ska endast innehålla text och vara informativ! Placera skolans logotype

Läs mer

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Instruktionsmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING HemsidaExpress Instruktionsmanual Du har investerat i en produkt som hjälper dig att göra professionella hemsidor som är lätta att skapa och uppdatera. Vi på HemsidaExpress erbjuder dig att på ett enkelt

Läs mer

Manual. WebPublish Version 4.1. Artologik. Artisan Global Software

Manual. WebPublish Version 4.1. Artologik. Artisan Global Software Projekthantering Tidsredovisning Enkäthantering E-posthantering HelpDesk Publiceringsverktyg Bokningssystem Manual Artologik WebPublish Version 4.1 Artisan Global Software Manual Artologik WebPublish Med

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

Mamut Academy Grundkurs Hemsida och E-handel

Mamut Academy Grundkurs Hemsida och E-handel Grundkurs Hemsida och E-handel Mamut Academy 2002 Mamut AB. Alla rättigheter förbehålles. Mamut AB och Mamut Business Software är registrerade varumärken för Mamut ASA. Manualen är producerad vid MamutPress

Läs mer

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg http://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan-%e2%80%93-del-1/ Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer

Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring

Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring Fortnox AB 2007-2013 Kulturhuset Ab och Svenska studiecentralen 7.2.2013 Version 1.7. Inledning Tack för att du har valt att använda Kulturhuset ab:s Bokföringsprogram

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Optimering av hemsidor

Optimering av hemsidor Optimering av hemsidor - Interaktionsförbättringsarbete på hemsidor Webpage optimization - Interaction improvement work on webpage s Raban Ebrahimzade Jonas Petersson Handledare Alan B Carlsson Kandidatuppsats

Läs mer

Hur man hjälper besökare hitta på en webbplats

Hur man hjälper besökare hitta på en webbplats Forskare vid Stockholms Universitet ger råd Hur man hjälper besökare hitta på en webbplats Av: Jacob Palme Filnamn:URL: http://dsv.su.se/jpalme/web-structure/hitta-webben.pdf Senast ändrad: 04-02-19 11.43

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

Internet för turism & event

Internet för turism & event Internet för turism & event Hur man kan använda internets nya möjligheter i sin marknadsföring Anders Sjöberg Strategiförlaget Bok_ver_6.indd 3 2009-04-21 23:45:47 Fler exemplar av den här boken köpes

Läs mer

Erik Geijer. Skriva för webben

Erik Geijer. Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Skriva för webben.se:s Internetguide, nr 8 Version 2.0 2012 Erik Geijer Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Google Analytics. www.jajja.com

Google Analytics. www.jajja.com Google Analytics r www.jajja.com Så funkar Google Analytics Mätbarheten är den viktigaste fördelen med webben framför andra kanaler. Det är först när du kan analysera dina besökare och förstå dem som du

Läs mer

Johan Bjarne Salo EN WEBBSIDAS DESIGNPROCESS OCH ANVÄNDBARHET

Johan Bjarne Salo EN WEBBSIDAS DESIGNPROCESS OCH ANVÄNDBARHET Johan Bjarne Salo EN WEBBSIDAS DESIGNPROCESS OCH ANVÄNDBARHET Informationsbehandling 2010 2 FÖRORD Detta lärdomsprov har skrivits under hösten 2010 i syfte att erhålla tradenomexamen inom utbildningsprogrammet

Läs mer