Handlingsplan för en jämställd regional tillväxt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för en jämställd regional tillväxt"

Transkript

1 Datum Dnr Näringsdepartementet Handlingsplan för en jämställd regional tillväxt Ett nytt regionalt arbetssätt Regionförbundets Sörmland har från årsskiftet ett nytt regionalt utvecklingsprogram, Sörmlandsstrategin Det är ett styrdokument för regionen och innehåller också ett nytt regionalt arbetssätt, där en viktig utgångspunkt är att många olika aktörer kan bidra till en positiv utveckling i vår region. Det regionala arbetssättet ska skapa bättre förutsättningar för att samla regionens insatser. I arbetssättet kommer perspektiv, strategier och handlingsplaner att beaktas och integreras, bland annat jämställdhetsperspektivet som är ett av de fem genomsyrande perspektiven i Sörmlandsstrategin Fyra verktyg ska användas i arbetet, projekt, analys, mötesplatser och uppföljning. I dagarna har arbetet med att strukturera det regionala arbetssättet påbörjats. Sörmlandsstrategin 2020 Här följer en kort sammanfattning av hur Sörmlandsstrategin 2020 är uppbyggd vilket ger en bild av hur vi avser att arbeta in jämställdhetsperspektivet. Strategin 2020 sätter fokus på fyra prioriterade mål. Till varje mål är ett antal strategier kopplade samt flera indikatorer för att följa utvecklingen. De fyra målen är: I Sörmland finns goda förutsättningar för unga och vuxna att utbilda sig och arbeta. Arbetsgivare har goda möjligheter att rekrytera rätt personal Sörmland har starka samband med omvärlden Sörmland har ett konkurrenskraftigt näringsliv Sörmland har hållbara och attraktiva livsmiljöer Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: info@region.sormland.se Hemsida: Org nr: Sida 1(18)

2 De genomsyrande perspektiven i strategin är hållbar tillväxt, jämställdhet, folkhälsa, ungdomars villkor samt integration och mångfald. Genomförandet av Sörmlandsstrategin 2020 Att genomföra Sörmlandsstrategin 2020 är ett omfattande arbete. Det krävs insatser i form av projekt och aktiviteter från olika aktörer för att målen ska uppfyllas. Under varje delstrategi anges de tänkta huvudansvariga aktörerna. Regionförbundets roller i arbetet innebär att vara en av genomförandeaktörerna samt att samordna och följa upp. Under arbetets gång blir det naturligt att lägga in aktuella perspektiv, strategier och handlingsplaner, till exempel handlingsplanen för jämställd tillväxt. Mot bakgrund av det som nämnts har handlingsplanen för jämställd tillväxt som vi nu levererar formen av ett slags utgångsläge, vilket innebär att den kommer att utvecklas i takt med att det regionala arbetssättet tar form. REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND Förbundskontoret Göran Norberg Förbundsdirektör Catharina Frändberg Ansvarig för näringsliv och arbetsmarknad Bilagor: Nulägesanalys Handlingsplan Sid 2(18)

3 NULÄGESANALYS Sid 3(18)

4 Nulägesanalys 1 Vårt uppdrag I mars 2012 fick Regionförbundet Sörmland som regionalt samverkansorgan i uppdrag av regeringen att arbeta med jämställd regional tillväxt. Av uppdraget framgår att regeringen är tydlig med att jämställdhetsarbetet ska gå från ord till handling i länen. Inför varje beslut som fattas och varje krona som ska fördelas ska man överväga hur dessa bidrar till att både kvinnor och män får bästa möjliga förutsättningar att utveckla sina idéer. En handlingsplan för jämställd regional tillväxt ska utarbetas och genomföras. Men först ska en nulägesanalys göras. Den ska kartlägga jämställdhetsarbetet i Sörmland med utgångspunkt i de nationella målen om jämställd regional tillväxt samt identifiera en problembild som ska ligga till grund för de aktiviteter som ska genomföras i handlingsplanen. 2 Nuläget i Sörmland Vi har undersökt hur det regionala jämställdhetsarbetet har bedrivits i Sörmland under senare år och vilka förutsättningar som finns för att arbeta med frågan i länet. Analysen omfattar de primära regionala utvecklingsaktörernas arbete med jämställdhet i tillväxtarbetet, Regionförbundet Sörmland och Länsstyrelsen i Södermanlands län. Analysen är baserad på en kombination av litteraturstudier, rapporter och statistik Vi har inriktat oss på att se över könsstrukturen på regionförbundets förbundskontor, regionstyrelsen, större projekt som regionförbundet medfinansierar, samverkanspartners samt utvalda nätverk som regionförbundet deltar i. Vi har också gjort några kvantitativa nedslag för att se könsstrukturerna i länet inom näringslivet, på arbetsmarknaden och i befolkningen. Samtliga data nedan är från 1 januari Projekt De projekt som redovisas har en stor budget och är betydande i den regionala utvecklingen. Det handlar om: Projekt Innovationsmotorn, det sörmländska innovationsystemet Projekten Destinationsutveckling och Sörmlands Turismutveckling AB inom besöksnäringen Projektet Robotdalen inom robotikområdet Sid 4(18)

5 Projektet EU 2020 Going local, som omsätter EU:s tillväxtstrategi på regional och lokal nivå inom områdena energi och hållbara transporter Projekt Antal kvinnor Antal män Anmärkningar Innovationsmotorn: Projektgruppen 7 4 Projektledare, kvinna Innovationsrådgivare 1 2 Noderna 4 - Besöksnäringen : 1 4 STUA 1 styrelsen STUA tjänsteorg 4 1 Destinationsutveckling 3 5 Ordf man, vice ordf kvinna Kommunala coachgrupper 7 5 Robotdalen 2 2 Chef man, bitr chef kvinna EU 2020 Going Local: Politisk styrgrupp 6 12 Projektledare 4 10 Kommentar: Regionförbundet har hittills inte ställt några krav när det gäller könsfördelning i våra projekt, något som emellertid beaktas i handlingsplanen. Projektet EU 2020 Going Local är ett Interreg-projekt och för detta fanns inga kriterier som berör jämställdhetsperspektivet. Samverkanspartners Regionförbundet samverkar med många aktörer. Med dem som vi redovisar här har vi skriftliga överenskommelser. ALMI Stockholm Sörmland AB Östsvenska handelskammaren Munktell Science Park Mälardalens högskola 1 STUA = Sörmlands Turismutveckling AB Sid 5(18)

6 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet (ingen överenskommelse men en djupare samverkan) Samverkanspartners Antal kvinnor Antal män Anmärkningar ALMI Stockholm - VD, kvinna Sörmland AB: Stockholm Regionchef, kvinna Sörmland 10 9 Regionchef, man Östsvenska handelskammaren 4 19 Styrelsen, ordf man Vice ordf kvinna VD kvinna 12 1 Anställda Munktell Science Park 4 4 Styrelsen, ordf man VD man, vice VD kvinna 7 3 Anställda Mälardalens högskola 11 5 Styrelsen Lärarkåren Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 3 11 Direktion, Ordf, kvinna Ersättare Kommentarer: Regionförbundet har inte någon möjlighet att styra könsfördelningen hos samverkansparterna. Däremot kan vi framöver påtala vikten av att jämställdhetsintegreringen beaktas i det fortsatta samarbetet. I direktionen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet ingår kommunstyrelsernas ordföranden, där åtta av nio är män. Sid 6(18)

7 Nätverk Dessa nätverk består av personer hos regionförbundets medlemmar vilka är med och formar regionförbundets verksamhet. Kommunchefer Näringslivschefer Informationschefer Planchefer Nätverk Antal kvinnor Antal män Anmärkningar Informationschefer 11 3 Ingår länsstyrelse, polisen, kollektivtrafikmyndighet Näringslivschefer 4 4 Kommunchefer 2 8 Kommuner +landstinget Planchefer 2 6 Kommunerna Kommentarer: Dessa nätverk utgörs av de anställda hos regionförbundets medlemmar vilket innebär att vi inte har någon direkt möjlighet att påverka könsfördelningen. Regionförbundet Sörmland Regionstyrelsen Förbundskontoret Regionförbundet Antal kvinnor Antal män Anmärkningar Sörmland Regionstyrelsen: Ledamöter (33) Ersättare (33) plats vakant Förbundskontoret: Tillsvidareanställda 14 4 Projektanställda - 2 Sid 7(18)

8 Kommentarer: Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen nomineras av partierna och utses av kommunfullmäktige respektive landstingsfullmäktige. Regionförbundet har därför som organisation inte någon möjlighet att påverka könsfördelningen. På förbundskontoret är övervägande delen kvinnor. Samtliga uppdrags och kommunikationsansvariga samt den administrativa chefen är kvinnor. Det innebär att av förbundskontorets ledningsgrupp på fem personer är fyra kvinnor. Under åren har det visat sig, vid rekrytering till bland annat kontorets strategtjänster, att det är flest kvinnor som söker. Kvantitativa nedslag Förvärvsarbetande kvinnor och män efter bransch, 2010 i Sörmland Vård och omsorg; sociala tjänster Utbildning Okänd verksamhet finans- och försäkringsverksamhet Kulturella och personliga tjänster hotell- och restaurangverksamhet offentlig förvaltning och försvar handel företagstjänster fastighetsverksamhet information och kommunikation jordbruk, skogsbruk och fiske energiförsörjning; miljöverksamhet tillverkning och utvinning transport och magasinering byggverksamhet Män kvinnor 0,0% 20,0% 40,0% 60,0% 80,0% 100,0% Källa: (SCB) Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS), egen bearbetning Att jämställdhet är en fråga om makt och kön är grundläggande i jämställdhetspolitiken. För att förändra maktordningen mellan könen krävs kunskap och medvetenhet om såväl ojämställdheten som vad det är som bidrar till att upprätthålla den. Jämställdhetsperspektivet visar sig tydligt när det kommer till frågor som gäller kvinnors och mäns representation inom politiskt och ekonomiskt beslutsfattande. En jämn representation av kvinnor och män på ledande positioner är en viktig förutsättning Sid 8(18)

9 för att även kvalitativa aspekter av maktutövning ska kunna förändras i jämställd riktning. Befolkningens utbildningsnivå i Sörmland 2007 respektive 2011 Befolkningens utbildningsnivå i Sörmland 2007 respektive år. Procentuell fördelning Södermanlands län Män Kvinnor Män Kvinnor Förgymnasial utbildning Gymnasial utbildning Eftergymnasial utbildning* Uppgift om utbildningsnivå saknas * Inklusive forskarutbildning Källa: SCB, Utbildningsregistret, egen bearbetning. Inom utbildningsområdet kan vi se en utveckling där kvinnor blir mer och mer högutbildade. Andelen med eftergymnasial utbildning är högre bland kvinnor än bland män i Sörmland. Detta är en intressant utveckling som ställer nya krav på till exempel arbetsmarknad, barn- och familjepolitik i framtiden. Sid 9(18)

10 Chefer efter sektor och nivå 2010 Chefer efter sektor och nivå 2010 Antal i länet (dagbefolkning, det vill säga arbetar men behöver inte bo i länet) Offentlig sektor Källa: Yrkesregistret (SCB), egen bearbetning Näringslivet Män Kvinnor Män Kvinnor Högre ämbetsmän och politiker Chefstjänstemän i intresseorganisationer Verkställande direktörer, verkschefer med flera Drift- och verksamhetschefer Chefer för särskilda funktioner Chefer för mindre företag och enheter Chefer totalt Här kan vi urskilja att bland chefer inom näringslivet är endast cirka 24 procent kvinnor. Dessa är oftast chefer för mindre företag eller enheter medan män oftast innehar högre chefsbefattningar. I offentlig sektor är fördelningen cirka 60 procent kvinnor och 40 procent män. Sid 10(18)

11 3 Slutsatser Det finns ett gediget material med rapporter och studier inom jämställdhetsområdet, där Sörmland är representerat. I till exempel rapporterna Jämställdhet och mångfald i regional utveckling, Genus- och etnicitetsperspektiv inom tillväxtarbete och Att välja jämställdhet är Regionförbundet Sörmland en av finansiärerna. I Sörmland är det framförallt länsstyrelsen som har arbetat med frågan på ett mer konkret plan genom olika projekt. Två av dessa har lyfts fram som goda exempel. Det ena är en satsning på kvinnors företagande och det andra är en modell med regionalt resurscentrum i form av nätverk. Projekten särskiljer sig från hur jämställdhetsperspektivet bejakas i övrigt regionalt tillväxtarbete. En av skillnaderna är att man ser resurscentra som en del av den regionala utvecklingen istället för en ren jämställdhetsinsats. Lärdomarna är att insatserna måste vara fokuserade och långsiktiga, det behövs grundläggande kunskap om jämställdhet samt att ledningen stöder jämställdhetsarbetet. Länsstyrelsen har dessutom en person anställd för att arbeta med jämställdhetsfrågor. De regionala aktörerna i länet bejakar vanligtvis de nationella målen om jämställdhet genom att föra in jämställhetsperspektivet i olika skrivningar kring hållbar tillväxt och som mål i planer och strategier. Dessa skrivningar är generellt på en övergripande nivå, där mycket handlar om att man vill ha ett jämställt samhälle. Landstinget, kommunerna, länsstyrelsen och regionförbundet har denna typ av skrivningar i sina centrala dokument. Man arbetar således med jämställdhet i högre grad internt i organisationen än externt. Vi kan därför konstatera att det idag inte finns något systematiskt regionalt arbete som involverar flera regionala aktörer. Dessutom saknas handlingsplaner för arbetet. De nationella jämställdhetsmålen är därmed inte en fullständigt integrerad del av det regionala tillväxtarbetet i Sörmland, såsom avses i de nationella målen. Hos de regionala aktörerna finns emellertid en medvetenhet om jämställdhetsfrågorna och att man borde ha en mer aktiv roll i arbetet. Regionförbundet Sörmland har det statliga uppdraget att ta fram det regionala utvecklingsprogrammet. Vi kan konstatera att kopplingen mellan jämställd regional tillväxt och utvecklingsprogrammet har varit svag. Det saknas kompetens inom området och dessutom samverkan med andra aktörer som har mer kunskap. Jämställdhet i regionalt tillväxtarbete kräver kunskap, fokus och långsiktighet om jämställdhetsfrågorna samt att ledningarna i berörda organisationer talar samma språk och har samsyn i prioriteringar av hur arbetet ska genomföras. Sid 11(18)

12 HANDLINGSPLAN FÖR JÄM- STÄLLD REGIONAL TILLVÄXT Sid 12(18)

13 Handlingsplan för jämställd regional tillväxt i Sörmland 1 Regionförbundets uppdrag I mars 2012 fick Regionförbundet Sörmland som regionalt samverkansorgan i uppdrag av regeringen att arbeta med jämställd regional tillväxt. Regeringen är tydlig med att jämställdhetsarbetet ska gå från ord till handling. Inför varje beslut som fatttas och varje krona som ska fördelas ska man fundera på hur dessa bidrar till att både kvinnor och män får bästa möjliga förutsättningar att utveckla sina idéer. Uppdraget innebär att en handlingsplan för jämställd regional tillväxt ska utarbetas och genomföras. 2 Handlingsplanens målgrupper Slutgiltiga målgrupper för denna handlingsplan är Regionförbundet Sörmlands samarbetspartners det vill säga de aktörer som arbetar långsiktigt med regionala tillväxtfrågor. 3 Det nationella målet med jämställd tillväxt Regeringens övergripande mål med jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utöver detta har regeringen satt upp fyra delmål: en jämn fördelning av makt och inflytande ekonomisk jämställdhet en jämn fördelning av det obetalda hem och omsorgsarbetet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra Regeringen menar att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och få tillgång till tillväxtresurser. Det regionala tillväxtarbetet ska därför främst bidra till att jämställdhetspolitikens delmål om en jämn fördelning av makt och inflytande samt målet om ekonomisk jämställdhet uppnås. De fyra sambanden Regeringen beskriver fyra samband där en förbättrad jämställdhet mellan könen kan skapa bättre förutsättningar för en ökad tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft: Jämställdhet, resursutnyttjande och entreprenörskap Om strukturella hinder rivs och om diskriminering försvinner som hindrar kvinnor och män från att fritt söka sig till de jobb som de önskar, kan det skapa en mer jämlik Sid 13(18)

14 arbetsmarknad och vi kan få en bättre resursfördelning i samhället. Om fler kvinnor driver företag skapas fler arbetstillfällen, skatteintäkter och innovationer. Det bidrar till att rekryteringsbasen till bolagsstyrelser och företagsledningar breddas. Arbetet med företagens könsstrukturer måste ske i företagens alla delar för att möjliggöra en förändring. Att det finns både kvinnor och män i ledningsgrupper, chefskretsar, styrelser och personalgrupper bidrar till högre kreativitet och effektivitet samt påverkar företagets styrning och förvaltning positivt. Jämställdhet och demokrati Ökad jämställdhet bidrar till stärkt demokrati, vilket i sin tur bidrar till ökad tillväxt. Ett samhälle som inte utesluter människor från tillgången på kapital, nätverk och institutioner bidrar till ökad mångfald samt ökad tillit till och känsla av att vara delaktig i samhället. En viktig demokratiaspekt är att öka kvinnors och mäns möjligheter att göra egna val samt att förverkliga och kommersialisera sina idéer. Jämställdhet och attraktivitet Ökad jämställdhet bidrar till att göra regioner mer attraktiva och kan därigenom locka till sig både människor och kapital. Därmed ökar regionens förmåga att konkurrera med andra länder och regioner om olika former av resurser. Jämställdhet och ökad innovation Jämställdhet och graden av innovativ kapacitet i en region kan kopplas samman. Genom att fördelningen av de innovations- och klusterfrämjande medlen blir mer jämställda, kan innovativa möjligheter utvecklas inom fler sektorer av arbetsmarknaden och därmed skulle antalet innovationer totalt sett kunna öka. 4 Målet med den regionala handlingsplanen Målet med vår handlingsplan för jämställd regional tillväxt är att synliggöra jämställdhetsperspektivet samt att med konkreta åtgärder arbeta för att kvinnor och män ska få samma förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och få tillgång till tillväxtresurser. Jämställdhetsperspektivet ska därför vara integrerat i det regionala arbetssättet när vi genomför Sörmlandsstrategin Sörmlandsstrategin 2020 och ett nytt regionalt arbetssätt Regionförbundets Sörmland har från årsskiftet ett nytt regionalt utvecklingsprogram, Sörmlandsstrategin Dtn utgår dels från det som har identifierats som viktigt lokalt och regionalt i länet, dels från EU:s tillväxt- och sysselsättningsstrategi. Sörm- Sid 14(18)

15 landsstrategin är ett verktyg för att samla kraft och kompetens hos alla aktörer som arbetar för länets bästa. I korthet är Sörmlandsstrategin 2020 uppbyggd på följande sätt: Det finns fyra prioriterade mål. Till varje mål är ett antal strategier kopplade samt flera indikatorer för att följa utvecklingen. De fyra målen är: o I Sörmland finns goda förutsättningar för unga och vuxna att utbilda sig och arbeta. Arbetsgivare har goda möjligheter att rekrytera rätt personal o Sörmland har starka samband med omvärlden o Sörmland har ett konkurrenskraftigt näringsliv o Sörmland har hållbara och attraktiva livsmiljöer Till målen finns dessutom fem genomsyrande perspektiv, hållbar tillväxt, jämställdhet, folkhälsa, ungdomars villkor samt integration och mångfald. Strategin är ett styrdokument men den innehåller också ett nytt regionalt arbetssätt. Utgångspunkten i detta är att många olika aktörer kan bidra till en positiv utveckling i vår region. Med detta arbetssätt kan bättre förutsättningar skapas för att samla regionens insatser. Under arbetet kommer perspektiv, strategier och handlingsplaner från olika aktörer att beaktas och integreras. Handlingsplanen för jämställd regional tillväxt är en av dessa planer. Den är dessutom uppbyggd efter de fyra verktyg som har identifierats för det regionala arbetssättet: mötesplatser, projekt, analys samt uppföljning och utvärdering. 6 Aktiviteter De aktiviteter som ska genomföras är kopplade till ovannämnda verktyg. Det finns också en koppling till rekommendationerna i den förstudie som genomfördes 2012 när det gäller att främja kvinnors företagande. Följande aktiviteter ska genomföras under : Kunskap Kunskap är grunden för allt utvecklingsarbete. Det gäller också för jämställdhetsfrågorna. Utbildning i jämställdhetsintegring blir därför en av de viktigaste aktiviteterna framöver. Att integrera jämställdhetsfrågorna i det regionala tillväxtarbete handlar om att förändra rådande attityder, normer och värderingar till en helhet så att både kvinnor och män har samma förutsättningar att ta tillvara det företagsfrämjande systemets erbjudanden i en ordinarie verksamhet. Sid 15(18)

16 Aktivitet Utbildning i jämställdhetsintegrering ska genomföras för olika målgrupper i olika sammanhang. Inledningsvis kommer regionstyrelsen och förbundskontoret att utbildas. Regionförbundet ska arbeta för att företagsfrämjande organisationer deltar i kunskapshöjande insatser. Mötesplatser Regionförbundet Sörmland ska i sin roll som samordnare av Sörmlandsstrategin 2020 samla aktörer i olika forum där utvecklingsfrågorna sätts i centrum. Eftersom de frågor som Sörmlandsstrategin 2020 fokuserar på kräver insatser från olika aktörer blir mötesplatser ett centralt verktyg i arbetet med jämställd regional tillväxt. Aktiviteter Vi ska, så långt det är möjligt, tänka på könsfördelningen när vi engagerar medverkande till mötesplatserna. Vi ska se över hur representationen mellan kvinnor och män ser ut på våra mötesplatser och hur resurser fördelas mellan dessa. Vi ska, om möjligt, analysera hur talartiden mellan kvinnor och män fördelas. Genom att medvetandegöra eventuella skillnader finns det möjlighet att styra talartid och resurser. Projekt Regionförbundet har en uppdragsorienterad organisation med ett projektorienterat arbetssätt och en enhetlig projektmodell. Genom projektresultaten kan vi visa exempel på särskilt framgångsrika projekt när det gäller jämställdhetsarbetet. Aktiviteter Vi ska föra in jämställdhet som en tydlig parameter i kraven för att få projektmedel/eller medfinansiering av regionförbundet. Därigenom kan vi påverka hur den sökandes verksamhet skulle kunna förändras för att möta behoven hos kvinnor respektive män. Vi ska föreslå att de ansvariga för projekt/verksamheter som vi medfinansierar ska sätta sig in i någon av metoderna för jämställdhetsintegrering, förslagsvis 4Rmetoden, samt beskriva på vilket sätt de avser att arbeta med och redovisa frågan för regionförbundet. Sid 16(18)

17 Vi ska utarbeta tydliga krav på hur statistik och analyser ska redovisas i våra egna projekt och sätta fokus på att jämställdhet genomsyrar helheten, från planering till slutredovisning. Regionförbundets interna projektmodell (SPURT) ska kompletteras med instruktioner om hur jämställdhetsperspektivet ska integreras i projektarbetet. Vi ska integrera jämställdhetsperspektivet i programarbetet för nästa strukturfondsperiod. Analys Med Sörmlandsstrategins verktyg analys får vi en ökad förståelse för orsak och verkan samt underlag för beslut och åtgärder. Analyser ska göras i bred samverkan med berörda aktörer. Aktivitet Vi ska verka för att den statistik som används för att redovisa och analysera Sörmlandsstrategins indikatorer är uppdelad på olika typer av jämställdhetsfaktorer, till exempel kön, födelseland och ålder. Vi ska lära oss mer om 4R-metoden 2 och därefter bestämma oss för hur och var vi ska använda den. Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering används för att driva utvecklingen framåt. I det regionala arbetssättet är det viktigt att utveckla metoder och processer för att ta tillvara 2 4R metoden Med 4R-metoden kan man kartlägga och analysera verksamhet ur ett jämställdhetsperspektiv. Metoden ger svar på frågan Vem får vad och på vilka villkor? Jämställdhet ska införlivas där ordinarie beslut fattas och resurser fördelas. 4R-metoden hjälper till att efterfråga jämställdhet. Representation: Handlar om att synliggöra könsfördelningen på alla nivåer i beslutsprocessen och i verksamheten. Resurser: Hur fördelas befintliga resurser mellan kvinnor respektive män? Kartläggning av resurser. Realia: Hur ser det verkligen ut och hur stämmer det med de mål och den lagstiftning som finns? Vem får vad och på vilka villkor? Realisera: Försök att formulera hur verksamheten eller projektet ska bedrivas och vad den ska uppnå. Sid 17(18)

18 utvärderingar och uppföljningar som redan görs. Ambitionen är att aktuell forskning kopplas till genomförande och uppföljning där så är möjligt. Aktiviteter Varje år ska Regionförbundet Sörmland redovisa och analysera indikatorer och statistik. Analyserna ska vara uppdelade på kön samt i vissa fall på födelseland och ålder. Detta för att synliggöra eventuella skillnader på bristande jämställdhet. I vårt kontinuerliga lärande ska vi sprida resultatet av uppföljning och utvärdering. Detta gör vi till exempel via årsredovisning, nyhetsbrev och hemsida men också genom utbildningar, erfarenhetsutbyten och goda exempel. 7 Slutrapportering till Tillväxtverket I den årliga uppföljningen av Sörmlandsstrategin 2020 kommer perspektiv, strategier och handlingsplaner att beaktas och integreras, vilket också omfattar denna handlingsplan. Under 2014 kommer genomförandet av handlingsplanen för jämställd regional tillväxt för Sörmland att utvärderas. Utvärderingen ska dels bedöma effekterna av genomförandet, dels lämna förslag på hur arbetet lever vidare efter Handlingsplanen kommer därefter att rapporteras till Tillväxtverket som ett separat dokument i slutet av Sid 18(18)

Handlingsplan för en. jämställd regional tillväxt

Handlingsplan för en. jämställd regional tillväxt Handlingsplan för en jämställd regional tillväxt Produktion Näringsdepartementet Tryck åtta.45, Stockholm, april 2012 Artikelnummer N2012.12 nnehåll Förord Annie Lööf 5 Inledning 5 Bakgrund 8 Därför kräver

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt

Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt Datum Dnr 16-10 9 2017-07-07 Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt 2017 2020 Inledning Bakgrund I mars 2012 fick Regionförbundet Sörmland som regionalt tillväxtansvarig i uppdrag

Läs mer

Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten!

Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten! Linda Moestam Folkhälsocentrum, Region Norrbotten 13 juni 2018 Så jämställdhetsintegreras genomförandet av Norrbottens folkhälsostrategi - för att förbättra jämställdheten i Norrbotten! Vad handlar det

Läs mer

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Processtöd jämställdhetsintegrering ESF Jämt * Är ett av de processtöd som finns knutna till Europeiska socialfonden * Tillhandahåller kostnadsfritt

Läs mer

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen

Anmälan av Plan för genomförande av jämställdhetsintegrering inom arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsförvaltningen HR-staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Åsa Enrot Telefon: 08-508 35 687 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende 15 Anmälan av Plan för genomförande

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten

Handlingsplan. Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Handlingsplan Jämställd regional tillväxt i Västerbotten Inledning Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att utveckla arbetet för jämställd regional tillväxt. Målet med uppdraget är att kvinnor

Läs mer

Mini-seminarium 8 mars 2018

Mini-seminarium 8 mars 2018 Mini-seminarium 8 mars 2018 1978 blev 8 mars den Internationella kvinnodagen på FNs lista över högtidsdagar. Syftet är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen och visa på

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg

Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Gävleborg 2014-2016 Svensk jämställdhetspolitik Flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv Jämn fördelning av makt

Läs mer

För ett jämställt Dalarna

För ett jämställt Dalarna För ett jämställt Dalarna Regional avsiktsförklaring 2014 2016 Vi vill arbeta för...... Att förändra attityder Ett viktigt steg mot ett jämställt Dalarna är att arbeta med att förändra attityder i länet,

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunens ledningsgrupp 2017-10-17 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-03-07 65 Dnr: KS 2014/170 Revideras senast okt 2019 Kommunledningskontoret

Läs mer

Vård- och omsorgscollege 10 april 2015

Vård- och omsorgscollege 10 april 2015 Vård- och omsorgscollege 10 april 2015 Vård- och omsorgscollege i socialfonden Nationell, regional och lokal satsning kopplat till kommande Socialfondsutlysning Tre huvudinriktningar i utvecklingsarbetet

Läs mer

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då?

Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Jämställdhetsintegrering på SLU Varför, vad och hur då? Ylva Eklind, Utbildningsavdelningen NJ:s lika villkorskommitté, seminarium 2018-06-04 Varför? SLU och övriga lärosäten har ett uppdrag: Att verka

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv Madeleine Sparre, Oxford Research AB 1 De regionala strukturfondsprogrammen EU:s sammanhållningspolitik ska bidra till

Läs mer

Kvinnor och män i Östergötland. Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande.

Kvinnor och män i Östergötland. Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande. Kvinnor och män i Östergötland Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande. Vikten av fakta och statistik En könssegregerad arbetsmarknad vad får det för konsekvenser för den

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU

Jämställdhetsintegrering vid SLU #slu40 Jämställdhetsintegrering vid SLU SLU ska verka för att nå de jämställdhetspolitiska målen med jämställdhetsintegrering som metod Jämställdhetspolitikens inriktning Regeringens jämställdhetspolitik

Läs mer

Jämställdhet gör skillnad

Jämställdhet gör skillnad Jämställdhet gör skillnad Handlingsplan för jämställd regional tillväxt i Västra Götaland 2012-2014 Dnr RUN 610-839-12 1 (11) Innehåll Sid 1. Bakgrund...3 2. Varför jämställdhet?...3 3. Nationella och

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013 FS 2014:8 2014-12-08 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor ökade under 2013 med 730 personer till 60 820. Antalet arbetstillfällen i kommunen

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i utredningen

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i utredningen 1 (5) Vårt datum 2016-01-26 Ert datum 2015-11-03 Vårt Dnr: 99.15 Ert Dnr: 99.15 SACO Box 2206 103 15 Stockholm Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sammanfattning

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Processtöd jämställdhetsintegrering

Processtöd jämställdhetsintegrering Processtöd jämställdhetsintegrering i nationella och regionala Socialfondsprojekt Anna-Elvira Cederholm Före ansökan (ide -fas) Förberedelser Mobilisering Genomförande o avslutande Efter projektet Tillgängligt

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun Plan för jämställdhet för Eskilstuna kommun 2018-2024 Beslutad av kommunfullmäktige 27 september 2018 Plan för jämställdhet, kortversion Det här är en kortversion av Eskilstuna kommuns plan för jämställdhet.

Läs mer

Ett trettiotal rekommendationer

Ett trettiotal rekommendationer Ett trettiotal rekommendationer Territorial Review Den 2012 kunskapsbaserade 12 rekommendationer med 32 underrekommendationer ekonomin måste utvecklas Alltför stort inslag av lågteknologisk industri Industrins

Läs mer

Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning

Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning Mikael Almén, Nationella sekretariatet för genusforskning Foto: Mikael Almén Kön Könsidentitet eller könsuttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionalitet Sexualitet Ålder

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult 0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson och Ulrika Eklund Jämställdhet / Jämlikhet Prata

Läs mer

Regional tillväxtpolitik

Regional tillväxtpolitik Regional tillväxtpolitik Mål: Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft Prioriterade områden: Innovation och förnyelse Kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av styrdokument

Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering förbättrar verksamheters resultat Jämställdhetsintegrering är en strategi för jämställdhetsarbete som syftar till att förbättra verksamheters

Läs mer

Ett jämställt Värmland

Ett jämställt Värmland Jämställdhetsstrategi för Värmlands län Ett jämställt Värmland Utgivare Länsstyrelsen Värmland 651 86 Karlstad 010-224 70 00 varmland@lansstyrelsen.se grafisk form Julia Runervik ISSN nr 0284-6845 publ.nr

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

JämKART jämställdhetskartläggning

JämKART jämställdhetskartläggning JämKART jämställdhetskartläggning Trappsteg 4 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera om och utveckla metoder och

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Jämställdhetsintegrering

Jämställdhetsintegrering Jämställdhetsintegrering Illustration: Nina Hemmingsson ESF Jämt ESF Jämt är ett av de processtöd som finns knutna till socialfonden ESF Jämt tillhandahåller kostnadsfritt stöd till potentiella och beviljade

Läs mer

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2015

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2015 FS 216:5 216-12-21 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 215 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor var 62 57 personer 215. Det var en ökning med 1 41 personer sedan et innan och den

Läs mer

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Jämställdhetsintegrering Västra Götalandsregionens mål är ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Söderhamns kommuns jämställdhetsstrategi

Söderhamns kommuns jämställdhetsstrategi Söderhamns kommuns jämställdhetsstrategi 2014-2019 Innehåll Inledning... 3 Regeringens jämställdhetsmål... 3 Länsgemensam jämställdhetsstrategi för Gävleborgs län... 3 CEMR-deklarationen... 3 Nulägesanalys...

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET SOM MOTOR FÖR TILLVÄXT

JÄMSTÄLLDHET SOM MOTOR FÖR TILLVÄXT JÄMSTÄLLDHET SOM MOTOR FÖR TILLVÄXT 2012-2014 förord Ett långsiktigt arbete där alla samhällets aktörer drar åt samma håll, med gemensamma prioriteringar, krävs för att nå framgång i jämställdhetsarbetet.

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014 FS 2016:2 2016-03-02 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor ökade under 2014 med 340 personer till 61 160. Antalet arbetstillfällen

Läs mer

För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring

För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring r e t e h g i l j ö M Makt & För ett jämställt Dalarna Avsiktsförklaring 2018 2020 1 2 Bakgrund Vågor av jämställdhet sköljer över oss. Det ger oss goda möjligheter att bana nya vägar i arbetet med att

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET > > Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2016-03-09, 81 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

TABELLFÖRETECKNING. LYCKSELE I PENGAR Medelinkomst förvärvsarbete, tkr Disponibel medelinkomst för familjer, tkr

TABELLFÖRETECKNING. LYCKSELE I PENGAR Medelinkomst förvärvsarbete, tkr Disponibel medelinkomst för familjer, tkr Lycksele i siffror Lycksele i siffror TABELLFÖRETECKNING LYCKSELE I PENGAR Medelinkomst förvärvsarbete, tkr Disponibel medelinkomst för familjer, tkr VI SOM BOR I LYCKSELE Befolkningsförändring Utrikes

Läs mer

Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag. Seminarium

Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag. Seminarium Jämställdhetsintegrering: ESVs nya uppdrag Seminarium 2017-01-25 Dagens agenda Introduktionsrunda Bakgrund kort beskrivning Hur arbetet är organiserat i staten Vad vet vi om ojämställdhet? ESVs uppdrag

Läs mer

Grundläggande jämställdhetskunskap

Grundläggande jämställdhetskunskap Grundläggande jämställdhetskunskap Trappsteg 1 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera om och utveckla metoder och

Läs mer

Vägen ut i arbetslivet har din bakgrund någon betydelse?

Vägen ut i arbetslivet har din bakgrund någon betydelse? Vägen ut i arbetslivet har din bakgrund någon betydelse? Susanne Gullberg Brännström Therese Hedlund facebook.com/statistiskacentralbyranscb @SCB nyheter #scb #almedalen #statistik #integration Statistiska_centralbyran_scb

Läs mer

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016 FS 2017:4 2017-12-05 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor var 64 260 personer år 2016. Det var en ökning med 1 700 personer sedan året innan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Bilaga 1. Missivskrivelse Strategi för jämställdhetsarbetet

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Bilaga 1. Missivskrivelse Strategi för jämställdhetsarbetet PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-03 LKD 03340 136 Strategi för jämställdhetsarbetet i Landstinget Sörmland (Lf) Bakgrund Enligt gällande lagstiftning ska landstinget som arbetsgivare ha en jämställdhetsplan

Läs mer

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Siffror om Kalmar Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 2011#1 Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökning

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

RAMS Maria Håkansson statistiska_centralbyran_scb

RAMS Maria Håkansson statistiska_centralbyran_scb RAMS 2014 Maria Håkansson 2015-12-03 facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb 4 655 800 4 285 109 Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS) Folk- och bostadsräkningar

Läs mer

Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:3 EXTERNT ARBETE

Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:3 EXTERNT ARBETE Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:3 EXTERNT ARBETE Författare och kontaktperson: Kerstin Bergman, Samhällsbyggnadsenheten Omslagsbild: Shalamov/Mostphotos Layout: Helikopter

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Normkritisk och genusmedveten kompetensförsörjning. Peter Kempinsky och Åsa Trotzig 2015-04-14

Normkritisk och genusmedveten kompetensförsörjning. Peter Kempinsky och Åsa Trotzig 2015-04-14 Normkritisk och genusmedveten kompetensförsörjning Peter Kempinsky och Åsa Trotzig 2015-04-14 Uppdraget: genus och jämställdhet i Kompetensforum Utbildning Workshop 1 Workshop 2 Genomförande Utifrån branschanalys

Läs mer

Jämställdhetsintegrering. 30 januari 2019 Forum Jämställdhet Marie Trollvik och Katarina Olsson

Jämställdhetsintegrering. 30 januari 2019 Forum Jämställdhet Marie Trollvik och Katarina Olsson Jämställdhetsintegrering 30 januari 2019 Forum Jämställdhet Marie Trollvik och Katarina Olsson Jämställdhet / Jämlikhet Prata med din granne. Vad betyder orden? Jämställdhet / Jämlikhet Jämställdhet handlar

Läs mer

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt Jämställdhet som mål Kvinnor och män ska ha samma förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och få tillgång till tillväxtresurser

Läs mer

Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen

Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen www.winnetskane.se Fjelievägen 5, Lund Vi är ca 150

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN Sida 1 av 6 LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN 2011 2015 Förslag till Folkhälsopolicy av Beredningen för Folkhälsa, livsmiljö och kultur, Jämtlands läns landsting Antagen av Regionförbundets styrelse

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering.

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering. FS 2018:8 2018-12-04 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2017 65 840 Norrköpingsbor förvärvsarbetade år 2017. Det var en ökning med 1 580 personer sedan året innan. Andelen av befolkningen

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program för jämställdhetsintegrering. i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program för jämställdhetsintegrering. i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program för jämställdhetsintegrering i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Ett jämt Västernorrland

Ett jämt Västernorrland Västernorrlands Jämställdshetsmål 2008-2010 Ett jämt Västernorrland Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv Västernorrland arbetar för ett jämställt län Jämställdhet mellan

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

STRATEGI FÖR JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING ETT JÄMSTÄLLT LÄN. Strategi för jämställdhetsintegrering LÄNSSTYRELSEN UPPSALA LÄN

STRATEGI FÖR JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING ETT JÄMSTÄLLT LÄN. Strategi för jämställdhetsintegrering LÄNSSTYRELSEN UPPSALA LÄN ETT JÄMSTÄLLT LÄN Strategi för jämställdhetsintegrering EN RESA VI ALLA MÅSTE GÖRA TILLSAMMANS INTRO När vi talar om jämställdhet De nationella jämställdhetspolitiska målen Målet för jämställdhetspolitiken

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Handlingsplan för ett integrerat samhälle

Handlingsplan för ett integrerat samhälle 25 maj 2016 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Mål och syfte med handlingsplanen... 5 1.2 Avgränsning... 5 2 För ett integrerat samhälle Centrala områden 6 2.1 Värderingar och attityder... 6 2.2 Utbildning, språk

Läs mer

Statistik om Essunga kommun en fördjupning

Statistik om Essunga kommun en fördjupning Statistik om Essunga kommun en fördjupning Innehåll: Befolkningsstatistik s. 3-7 Inkomstutveckling s. 8 Skattekraftsutveckling s. 9 Utbildningsnivå s. 10-11 Sjuk- och aktivitetsersättning s. 12 Arbetssökande

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi 1 Örjan Johansson Tillväxtverket Enhet: Regional tillväxt 2 Tillväxtverket Tillväxtverket är en nationell myndighet. Vi skapar

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Folkmängd 2010 110 488Källa: Antal invånare i kommunen.

Folkmängd 2010 110 488Källa: Antal invånare i kommunen. BEFOLKNING Folkmängd 2010 110 488Källa: SCB Antal invånare i kommunen. Befolkningstillväxt Källa: SCB / Svenskt Näringsliv Prognos befolkningstillväxt SCB Prognos 2035: Tillväxt: 130 705 18% Befolkning

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU!

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLD ARBETSMARKNAD JÄMSTÄLLDHET SÅ HÄR GÖR DU! Winnet Skåne vill stärka handlingskraften för att arbeta med jämställdhet i praktiken och bjuder därför in till en rad lunchworkshops

Läs mer

Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna

Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna Bakgrund Det krävs ett nytt sätt att tänka för att lösa de problem som det gamla sättet att tänka har skapat. Albert Einstein. Jämställdhet

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Ett jämställt KTH Jämställdhetsintegrering KTH

Ett jämställt KTH Jämställdhetsintegrering KTH KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Ett jämställt KTH Jämställdhetsintegrering KTH Anna Wahl, Vicerektor för jämställdhet och värdegrund Ett jämställt och jämlikt KTH Regeringsuppdrag om jämställdhetsintegrering

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Internationella Kvinnoföreningen i Malmö (IKF i Malmö) www.ikf.se. Jelica Ugricic, ordförande

Internationella Kvinnoföreningen i Malmö (IKF i Malmö) www.ikf.se. Jelica Ugricic, ordförande Internationella Kvinnoföreningen i Malmö (IKF i Malmö) www.ikf.se Jelica Ugricic, ordförande Ideell förening som är politiskt och religiöst obunden Grundades 1970 Ca 600 medlemmar 30% av medlemmarna har

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Jämställdhetsintegrering hur når vi målen?

Jämställdhetsintegrering hur når vi målen? Jämställdhetsintegrering hur når vi målen? Vad är jämställdhet? Lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter för kvinnor och män vad gäller; makt och inflytande ekonomiskt oberoende arbete, utbildning

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan.

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan. Checklista för jämställda beslut. Ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i alla verksamhetsområden och i alla led av beslutsfattande, planering och utförande av verksamheter. Konkret innebär det att

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer