Hjälpmedel gör skillnad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjälpmedel gör skillnad"

Transkript

1 ALTERNATIVA VERKTYG

2 Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har ändå tagit studenten våren De tre sista åren gick jag i en vanlig klass ECIT på gymnasiet. Jag klarade också av att ta körkort när jag var 20 år. Redan i åk 1 började mina problem med bokstäverna. Jag kom inte ihåg dom och dom bara försvann ur minnet. Jag blev ledsen, arg och besviken för att jag inte kunde läsa som mina klasskompisar. Jag hade turen att träffa en speciallärare som förstod mina problem och som hjälpte mig att få rätt hjälpmedel tidigt i skolan. Redan i åk 2 fick jag använda dator och de köpte in talsyntesen ViTal som har varit mitt hjälpmedel hela skoltiden och även privat. Den hjälpte mig när jag skrev så att jag kunde höra bokstäver, ord och meningar. Samma speciallärare har hjälpt mig med hjälpmedel hela min skoltid tills jag tog studenten. Jag gick i liten grupp på högstadiet och där lärde jag mig att skanna texter, och låta ViTal läsa upp texterna så att jag kunde lyssna på dem. På högstadiet fick jag alla prov upplästa eller så gjorde jag provet muntligt. Jag klarade mig bra men behövde ett förberedelse år i liten grupp på gymnasiet för att läsa upp svenska och engelska. Det gick bra och jag började i en vanlig klass på gymnasiet. Jag använde ViTal, rättstavningsprogrammen Stava Rex och SpellRight och skanningsprogrammet Abbey FineReader. Jag skannade många böcker för att kunna lyssna på dem. Sen jag började i skolan så har mitt självförtroende ökat för varje år och jag var övertygad om att jag skulle klara gymnasiet även om jag inte kunde läsa eller skriva. Tack vare förstående lärare, alla hjälpmedel som jag haft och en bra kontakt med IT-kontoret så har jag klarat min skolgång med glans. Jag har stora framtidplaner! Bara jag har en dator och talsyntesen ViTal så kommer jag klara bra mig hela livet! Alexander Gyllerström I det här häftet presenterar vi ett urval av olika alternativa verktyg. Det finns lösningar för både PC och Mac. De produkter som är märkta med Mac-symbolen fungerar i Mac.

3 Läs och Skrivhjälpmedel ViTal ViTal är ett talsyntes program för uppläsning av text via dator. Programmet klarar av att läsa upp text från ordbehandlingsprogram, internet och e-postprogram. ViTal ger också ett stöd i skrivprocessen där den som skriver oftast kan lyssna sig till feltryck och märka felaktigheter redan i ett tidigt skede av skrivandet. Den upplästa texten kan sparas som en ljudfil i MP3-format, som du sedan kan spela upp via valfri mediaspelare. I ViTal ingår 14 högkvalitativa röster från Acapela på följande språk: Svenska, Engelska, Spanska, Tyska och Franska. Programmet innehåller ljudning av bokstäver och siffror. ViTex Vitex är ett program för uppläsning av tryckta texter med hjälp av en skanner. Inskanningen sker med ett musklick och materialet omvandlas automatiskt till tryckt text, som kan läsas upp med hjälp av den inbyggda talsyntesen. I ViTex kan man dessutom få markörmedföljning samt en textruta som fungerar på samma sätt som textremsan i TV. ViTre ViTre är ett samlat program som innehåller ViTal, ViTex samt Talande Tangentbord Skannermus - PocketScan Skannermusen och PocketScan är helt enkelt både en skanner och en mus - i en och samma lättmanövrerade enhet! Tryck in skannerknappen på musen och måla med musen över det du vill skanna in. Spara i ett flertal olika filformat eller klistra in text direkt i ditt ordbehandlingsprogram och få texten uppläst med ViTal. Gustavas Ordböcker Lexikon kan vara svåra att söka i för den som har läs- och skrivsvårigheter. Men det blir genast lättare om du inte behöver ha perfekt stavning och dessutom kan få innehållet uppläst på både svenska och engelska! Med sina två stora ordlistor för svensk-engelsk och engelsk-svensk text ger denna ordbok ett ovärderligt stöd för exempelvis dyslektiker som ofta har stora problem med att använda sig av traditionella uppslagsverk.

4 StavaRex Stava Rex är ett rättstavningsprogram för text skriven på svenska. Det klarar av att rätta allt från grammatiska fel till riktigt grava stavfel. Den inbyggda rättstavningen i ordbehandlingsprogram som till exempel Microsoft Word och Open Office räcker inte långt för användare med dyslexi, men med StavaRex kommer man en bra bit längre. Det finns stöd för talsyntes i programmet. Programmet finns även för Mac. SpellRight SpellRight ger stöd till svenskspråkiga dyslektiker som skriver text på Engelska. SpellRight ett ovärderligt stöd i form av förklaringar, exempelmeningar och varningar för lättförväxlande ord som t ex they re, their och there. SpellRight klarar till och med av ord som djöni (journey). Det finns dessutom stöd för talsyntes i programmet. Programmet finns även för Mac. Saida Saida är ett kompenserande hjälpprogram som föreslår ord medan man skriver. Med en enda tangenttryckning kan man sedan välja ett ord från en förslagslista i programmet. Programmet har dessutom stöd för talsyntes via SAPI eller klippbordet, vilket innebär att det fungerar utmärkt tillsammans med ViTal. Programmet ger inte bara förslag utifrån begynnelsebokstav utan den ljudbildslika prediktionen gör att man kan stava fel i början av ord men ändå få förslag på ordet man menade. Bokstäverna syk kan t ex ge förslagen cykel eller psykologi. Tortalk talsyntes för PC och Mac Snabb och smidig OCR läser med två klick all skärmtext inklusive låsta pdf-filer, alla e-böcker samt in-scannat material (bild av text). Intuitivt användande med absolut kontroll över rösterna. Justera hastighteten medan du lyssnar i upp till 700 ord/minut. Slipp lyssna på text inom parantes, exempelvis referenstext. Ett 60-tal röster på 20 språk ingår alltid. Två installationer per användare.

5 EasyProducer Med hjälp av programmet EasyProducer kan du skapa ditt eget DAISY-material ifrån ett vanligt Word-dokument. Användaren styr EasyProducer via en verktygsrad som är integrerad i Microsoft Word. Detta innebär att DAISY-materialet skapas utan att man behöver lämna Word. Man väljer mellan att få texten uppläst direkt i Word eller att enkelt spara dokumentet som DAISY. Ljudsättningen utförs med hjälp av medföljande talsyntesröst. EasyReader för uppspelning av DAISY-material ingår i EasyProducer. EasyConverter EasyConverter låter dig konvertera material till ett mer tillgängligt format. Det går även att skanna in tryckt text och få den omvandlad direkt i programmet! EasyConverter har utvecklats för användare som har behov av att kunna skapa material i tillgängligt format. Det går att konvertera från t ex Word, PDF och hemsidor till DAISY, MP3, storstil eller punkskrift. EasyConverter är enkelt att använda, även för nybörjare, men passar också bra för personer som har lång erfarenhet och professionell kunskap inom området som söker efter ett flexibelt verktyg för att kunna skapa material av hög kvalité till personer med läs- och skrivsvårigheter eller synskada. Bookshelf/SaySo Med Bookshelf kommer du åt dina böcker och andra dokument snabbt och enkelt. Du behöver inte leta på olika platser utan kan utgå från Bookshelf där ditt innehåll finns samlat och lätt åtkomligt. Är du låntagare vid Talboks- och punktskriftsbiblioteket - TPB kan du söka efter och ladda ned talböcker i TPBs on-line katalog via Bookshelf. Via Bookshelf hittar du böcker från en växande lista av olika innehållsleverantörer. Du kan även öppna de dokument som du själv eller t.ex. din lärare har sparat på din dator eller på den server som din dator är ansluten till. ReadHear Mac ReadHear Mac är en fullutrustad tillgänglig uppspelningsprogramvara för digitala talböcker som läses via Mac-datorer. Programmet erbjuder den senaste tekniken för digitala talböcker så att personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi enkelt kan läsa böcker och dokument, spara tid när man letar efter information, dra nytta av flexibla läsfunktioner samt förbättra både läsförmåga och produktivitet. ReadHear är baserad på universal design -koncept vilket ökar läseffektiviteten för användare med olika slags synnedsättning eller ett rörelsehinder. Programmet har även användbara funktioner för att hjälpa personer med inlärningssvårigheter

6 Program i skolan Vi har en samling med pedagogiska programvaror för alla årskurser. Du hittar dem på Monteringslösningar för Surfplattor och SmartPhone Vi presenterar ett urval av olika monteringslösningar för smarta telefoner samt surfplattor. Dessa produkter kan även användas ihop med en flexibel lösning för montering på bordskanter eller runda stänger som kan ställas in i varierande positioner. Produkten består antingen av en tvåledad Magic Arm med Superclamp eller en böjbar Flexarm där en hållare för surfplattan eller smarta telefonen monteras. Hållare med sugkoppsfäste och justerbar arm. För montering på släta ytor. Hållare med rörfäste för montering på rör. Hållare med skruvfäste för montering på fasta ytor. Mer förslag på lösningar hittar du på vår hemsida.

7 Alternativa styrssätt och inmatningsenheter Minitangentbord till ipad med stora tecken (vita mot svart) Clevy 2 tangentbord färger är ett förenklat tangentbord med förstorade tangenter som gör det lätt och roligt att skriva på datorn. Finns även i svartvit modell. Big Grips ram är ett skydd för ipad som är särskilt anpassat för barn. Det är extremt tåligt, mjukt och behagligt att hålla i samt väldigt greppvändligt. När olyckan är framme och paddan åker i golvet ger Big Grips ett ovärderligt skydd! SimplyWorks Switch är en trådlös kontakt med låg profil som kan användas med valfri mottagare ur SimplyWorks-sortimentet för att styra t.ex. dator, ipad eller anpassade leksaker. Finns i fyra olika färger. Optimax Joystick är den första trådlösa joysticken som är specifikt utformad för användare med motoriska svårigheter. Kognitiva hjälpmedel Timstock åskådliggör tidsbegreppen NÄR och HUR LÄNGE en daglig rutin eller aktivitet skall pågår! Time Timer fungerar som ett visuellt tidshjälpmedel där en röd skiva försvinner allt eftersom tiden går, vilket tydliggör hur mycket tid som är kvar.

8 Hjälpmedel i klassrummet MimioClassroom Att behöva göra egna anteckningar under en lektion är ett stort problem för många elever. All koncentration går åt till att skriva och den muntliga informationen från läraren uppfattas inte av eleven. Mimios produkter innebär att eleven inte behöver göra egna anteckningar utan allt det som läraren skriver på tavlan kan eleven få som en fil i sin dator eller utskrivet på ett papper. Mer information om Mimios produkter hittar du på vår hemsida. Programvara även för Mac. FrontRow FrontRow är en serie produkter som hjälper läraren att nå ut till alla sina elever. FrontRow är därför ett hjälpmedel både för läraren och för eleverna eftersom eleverna, oavsett var i klassrummet de sitter, har samma goda tillgång till lärarens röst. Det gör att koncentrationen i klassrummet ökar, ljudnivån blir lägre och att lärarens röst håller vecka ut och vecka in. FrontRow kan kopplas till andra ljudkällor i klassrummet som till exempel en dator för både uppspelning och inspelning av ljud. Finns för både fast montering och som portabelt system.

Hjälpmedel gör skillnad

Hjälpmedel gör skillnad Alternativa Verktyg Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har ändå

Läs mer

Hjälpmedel gör skillnad

Hjälpmedel gör skillnad Alternativa Verktyg Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har

Läs mer

Hjälpmedel gör skillnad

Hjälpmedel gör skillnad SETT 2015 Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har ändå tagit

Läs mer

Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg. Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB

Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg. Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB 26 september 2017 Dagens upplägg Appar AudioNote Popplet Diktering Talsyntes Spreeder

Läs mer

Guider för specialprogrammen

Guider för specialprogrammen Guider för specialprogrammen Talsyntes: Voxit Budgie 2.3 OCR-behandling: ScanSoft OmniPage Rättstavningsprogram: Stava Rex Spell Right Läslinjal: Screen Ruler Om du vill vara säker på att kunna använda

Läs mer

Olika verktyg för elever i behov av särskilt stöd

Olika verktyg för elever i behov av särskilt stöd Olika verktyg för elever i behov av särskilt stöd Yvonne Petersson Speciallärare/IT-pedagog 2016-11-01 1 Uppvidinge skoldatatek O Förskolan Gymnasiet O Utbildning för pedagoger och elever O AV-media Kronoberg

Läs mer

Så här fungerar Stava Rex

Så här fungerar Stava Rex Så här fungerar Stava Rex Stava Rex är ett program som rättar stavfel och grammatikfel i svensk text. Stava Rex kan rätta grava stavfel och hjälper till att skilja på lättförväxlade ord. Stava Rex kan

Läs mer

Österlengymnasiet 2009-08-14

Österlengymnasiet 2009-08-14 Österlengymnasiet 2009-08-14 Pedagogik vid läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Lyckad dyslexipedagogik kräver Yrkesskicklighet Attityd Tid Undervisning Som om det finns en elev med dyslexi Kommunikation

Läs mer

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela TextIT Hjälp I textfältet kan du skriva din egen text eller kopiera in text ifrån andra källor som t.ex. Word, PDF, Internetsidor etc. Du kan sedan välja något av följande för att få texten uppläst. Ljudning!

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

Handbok till Oribi Speak for Chrome

Handbok till Oribi Speak for Chrome Handbok till Oribi Speak for Chrome Oribi Speak for Chrome är ett tillägg (eng. extension) för webbläsaren Google Chrome och fungerar i Chrome OS (ChromeBook), Windows, OS X (Mac) och Linux. Oribi Speak

Läs mer

Alternativa verktyg. ClaroRead PC

Alternativa verktyg. ClaroRead PC Alternativa verktyg ClaroRead PC ClaroRead är en talsyntes, som omvandlar text till tal, d.v.s. användaren kan få skriven text uppläst. En talsyntes är ett bra hjälpmedel för många elever, särskilt elever

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

Använda Stava Rex i Word 2010

Använda Stava Rex i Word 2010 Använda Stava Rex i Word 2010 1. Skriva i Word Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord

Läs mer

Att använda talsyntes i en skrivsituation.

Att använda talsyntes i en skrivsituation. Att använda talsyntes i en skrivsituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Lärverktyg Carina Forslund Slussen

Lärverktyg Carina Forslund Slussen Lärverktyg 2019-08-08 Carina Forslund Slussen 2 Innehåll Innehåll... 3 ILT Inläsningstjänst... 4... 4 Legimus... 4 Google Lärverktyg... 5 ClaroRead Chrome Talsyntes... 5 Stava Rex för Google docs... 5

Läs mer

Läs- och skrivstöd för dator

Läs- och skrivstöd för dator Assisterande verktyg Läs- och skrivstöd för dator från 190211 Louise Kjellson Logoped louise.kjellson@ Bild: pixabay.se Centralt skolstöd består av olika verksamheter som syftar till att stötta och utveckla

Läs mer

Lathund för Stava Rex

Lathund för Stava Rex Lathund för Stava Rex för PC Stava Rex är ett avancerat svenskt rättstavningsprogram som kan rätta grava stavfel, lättförväxlade ord samt enklare grammatikfel. Stava Rex klarar av att rätta text i de vanligaste

Läs mer

Använda SpellRight 2 i Word 2010

Använda SpellRight 2 i Word 2010 Använda SpellRight 2 i Word 2010 1. Skriva i Word 1. Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer

Läs mer

Alternativa Verktyg. 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten

Alternativa Verktyg. 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten Alternativa Verktyg 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten Inlästa läromedel Inläsningstjänst Ladda ner och lyssna på inlästa läromedel direkt i mobilen eller surfplattan. (Du kan även lyssna via din dator.)

Läs mer

Alternativa Verktyg. 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten

Alternativa Verktyg. 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten Alternativa Verktyg 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten Innehåll Inläsningstjänst... 3 Legimus... 4 Rättstavning/talsyntes... 4 Talsyntes... 4 Taligenkänning... 5 Alternativa SMS... 5 Skanner/OCR...

Läs mer

Lathund för SpellRight

Lathund för SpellRight Lathund för SpellRight för PC SpellRight är ett avancerat rättstavningsprogram för personer med svenska som modersmål, som skriver på engelska som sitt andraspråk. Programmet rättar grava stavfel, lättförväxlade

Läs mer

Lathund för Gustavas ordböcker

Lathund för Gustavas ordböcker Lathund för Gustavas ordböcker Gustavas ordböcker har länge funnits som bok men finns även i digitalt format vilket underlättar för elever med läs- och skrivsvårigheter. Starta Gustavas ordböcker genom

Läs mer

CD-ORD 8 elevdata.se

CD-ORD 8 elevdata.se Snabbhjälp i CD-ORD 8 elevdata.se SNABBHJÄLP för CD-ORD 8 Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 8. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet.

Läs mer

Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312

Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312 Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312 Välkommen till ClaroStava för Mac. Med ClaroStava kan du kontrollera din text. Du kan kontrollera texten både för rättstavning och lättförväxlade

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Kom igång med SpellRight

Kom igång med SpellRight Kom igång med SpellRight SpellRight är ett program som rättar engelska stavfel. Programmet är i första hand avsett för personer som har svenska som modersmål och skriver på engelska som andraspråk. Starta

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Godkänn användarvillkoren. 2. Klicka på Verktyg och du kommer till Min samling som från början är tom 3.

Godkänn användarvillkoren. 2. Klicka på Verktyg och du kommer till Min samling som från början är tom 3. www.skolon.com 1. OBS! Använd webbläsaren Chrome. Logga in på skolon.com med din mailadress som användarnamn. Som elev har du lösen 12345678. Som lärare har du fått ett lösenord på mail från Skolonmen

Läs mer

Lathund för SpellRight

Lathund för SpellRight SKOLSTÖD/ Uppdragsavdelningen Utbildningsförvaltningen 2009-10-12 Lathund för SpellRight SpellRight är ett engelskt stavningsprogram som är tillverkat med tanke på personer med läs- och skrivsvårigheter

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Lathund för Stava Rex

Lathund för Stava Rex SKOLSTÖD/ Uppdragsavdelningen Utbildningsförvaltningen 2009-10-12 Lathund för Stava Rex Stava Rex är ett program som är framtaget för att stödja personer med läs- och skrivsvårigheter. Du kan rätta texter

Läs mer

Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare

Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare Läs- och skrivutvecklarnas uppdrag syftar till att främja tidig läs- och skrivutveckling inom Kunskapsstaden Helsingborg. Margaret Berglund Lågstadielärare, Specialpedagog/Talpedagog

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

DIGITALA VERKTYG SOM STÖD FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET ALTERNATIVA LÄRVERKTYG/ ASSISTERANDE TEKNIK VARFÖR ÄR SPRÅK OCH LÄSNING SÅ VIKTIGT?

DIGITALA VERKTYG SOM STÖD FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET ALTERNATIVA LÄRVERKTYG/ ASSISTERANDE TEKNIK VARFÖR ÄR SPRÅK OCH LÄSNING SÅ VIKTIGT? DIGITALA VERKTYG SOM STÖD FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

EasyConverter, version 4 Kom igång guide

EasyConverter, version 4 Kom igång guide EasyConverter, version 4 Kom igång guide EasyConverter omvandlar olika slags källdokument till mer tillgängliga, alternativa format. Med EasyConverter kan du Skanna tryckt text direkt in i EasyConverter.

Läs mer

1 svensk talteknologi. Produktkatalog Det är vi som ger er tillgänglighet.

1 svensk talteknologi. Produktkatalog Det är vi som ger er tillgänglighet. 1 svensk talteknologi Produktkatalog Det är vi som ger er tillgänglighet. Tillgänglighet ökar delaktigheten i samhället! Det är med stor glädje att fler och fler skolor och kommuner köper och använder

Läs mer

CD-ORD 9.0. Snabbhjälp

CD-ORD 9.0. Snabbhjälp CD-ORD 9.0 Snabbhjälp CD-ORD Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 9.0. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet. Hjälp i verktygslisten Snabbhjälp

Läs mer

Lärverktyg Carina Forslund Slussen

Lärverktyg Carina Forslund Slussen Lärverktyg 2019-01-07 Carina Forslund Slussen Innehåll Innehåll... 2 Inläsningstjänst... 3 Legimus... 3 Google Lärverktyg... 4 Talsyntes... 5 Rättstavning/talsyntes... 6 Tal till text... 6 Alternativa

Läs mer

Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual

Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual ClaroStava svenska PC med tal Ett rättstavningsprogram artnr 12315 Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual ClaroStava delas upp på två knappar. Kontroll:

Läs mer

Lathund ClaroRead Plus v6

Lathund ClaroRead Plus v6 Lathund ClaroRead Plus v6 sid 2. sid 3. sid 4. sid 5. sid 6. sid 7. sid 8. sid 9. sid 10. Starta ClaroRead Plus. Inställningar för verktygsraden. Välja röst och språk. Läsa upp text. Inställningar för

Läs mer

Appar och funktioner för smarta mobiler och lärplattor

Appar och funktioner för smarta mobiler och lärplattor Appar och funktioner för smarta mobiler och lärplattor Johanna Kristensson, leg. logoped, språk-, läs- och skrivutvecklare Olika alternativa verktyg som kompenserar för en nedsatt läs- och skrivförmåga

Läs mer

Del 7. Digitala verktyg för att läsa och skriva

Del 7. Digitala verktyg för att läsa och skriva Digitalisering grundskola, gymnasieskola Modul: Att leda och lära i tekniktäta klassrum Del 7: Digitala verktyg för att läsa och skriva Del 7. Digitala verktyg för att läsa och skriva Text: Ulrika Jonson,

Läs mer

hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg-

hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg Handlingsplan Trollbäckens skolors handlingsplan i syfte att skapa förutsättningar

Läs mer

ClaroDictionary med tal. ClaroDictionary utan tal

ClaroDictionary med tal. ClaroDictionary utan tal ClaroDictionary med tal ClaroDictionary utan tal Manual Artikelnummer 10400 och 10401 1 Innehåll Välkommen till ClaroDictionary...3 ClaroDictionary Översikt...4 ClaroDictionarys verktygsknappar...4 Knappen

Läs mer

Manual - ClaroRead Chrome (Premium) artnr 12703

Manual - ClaroRead Chrome (Premium) artnr 12703 Manual - ClaroRead Chrome (Premium) artnr 12703 Tillägget ClaroRead Chrome installerar du i din Google Chrome webbläsare. Med hjälp av tillägget kan du bland annat läsa upp webbsidor och google docs på

Läs mer

LäsFlyt Metodhandledning

LäsFlyt Metodhandledning LäsFlyt Metodhandledning Copyright Softogram AB LäsFlyt är skyddat i enlighet med upphovsmannarättslagen och programmet, bilderna, texterna liksom denna manual tillhör Softogram AB. LäsFlyt är ett registrerat

Läs mer

Olika lärverktyg. Appar och lärverktyg. Olika syften med olika lärverktyg. Frågan är:

Olika lärverktyg. Appar och lärverktyg. Olika syften med olika lärverktyg. Frågan är: Appar och lärverktyg för språk-, läs- och skrivutveckling Dysleximässan Göteborg 23/10-15 Johanna Kristensson Leg logoped & språk-, läs- och skrivutvecklare Resurscentrum Kärnhuset, Halmstad Oribi, Lund

Läs mer

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 18 januari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING

EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING ALLA WEBBPROGRAM SOM FINNS PÅ PORTALEN (https://www.mvnordic.com/se/portal), KAN ELEVERNA ANVÄNDA HEMMA VID LÄXLÄSNING, HEMUPPGIFTER OCH EXTRA TRÄNING! WEBBPROGRAM

Läs mer

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn...

Läs mer

Att utveckla läromedel i digital form

Att utveckla läromedel i digital form Att utveckla läromedel i digital form för elever med funktionsnedsättning Att utveckla läromedel i digital form för elever med funktionsnedsättning Det digitala läromedlet Ett digitalt läromedel kan finnas

Läs mer

Att använda Stava Rex i Word 2007

Att använda Stava Rex i Word 2007 Att använda Stava Rex i Word 2007 1. Skriva i Word Skriv av följande mening med fel och allt: Stänga av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord som Word uppfattar

Läs mer

Godkänn användarvillkoren. 2. Klicka på Verktyg och du kommer till Min samling som från början är tom. 3. Välj Bibliotek

Godkänn användarvillkoren. 2. Klicka på Verktyg och du kommer till Min samling som från början är tom. 3. Välj Bibliotek 1. Använd webbläsaren Chrome. Logga in på Skolon.com med din mailadress som användarnamn. Som elev har du lösen 12345678. Som lärare har du fått ett lösenord på mail från Skolonmen kan kanske lättare klicka

Läs mer

JAG HANDLAR EN INTERAKTIV WEBBOK

JAG HANDLAR EN INTERAKTIV WEBBOK JAG HANDLAR EN INTERAKTIV WEBBOK Hur kan man göra en tryckt arbetsbok tillgänglig för fler? Vad kostar det och vad ska man tänka på när det gäller skälighetsbedömningen av vilka åtgärder för tillgänglighet

Läs mer

Egenskaper för digitala läromedel och film

Egenskaper för digitala läromedel och film Egenskaper för digitala läromedel och film Digitala läromedel Detta är en sammanställning av vad man bör beakta vid framställning av digitala läromedel för att nå största möjliga tillgänglighet.. Det som

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

ViTal. Talsyntes. Användarhandledning

ViTal. Talsyntes. Användarhandledning ViTal Talsyntes Användarhandledning Introduktion ViTal är ett program som utvecklats för att med hjälp av artificiellt tal vara ett stöd vid läsning och skrivning. ViTal kan användas både i undervisning

Läs mer

Europeiska Dyslexiveckan 1 7 oktober 2012 Europeiska Dyslexiveckan Vill du få svar på några av dessa frågor?

Europeiska Dyslexiveckan 1 7 oktober 2012 Europeiska Dyslexiveckan Vill du få svar på några av dessa frågor? Europeiska Dyslexiveckan Under vecka 40 uppmärksammar Bibliotek & läranderesurser Europeiska Dyslexiveckan. Vad är dyslexi? Vilket stöd finns? Hur är det att vara student på högskolan om man har dyslexi?

Läs mer

EasyProducer Kom igång guide

EasyProducer Kom igång guide EasyProducer Kom igång guide EasyProducer gör det möjligt för dig att på ett enkelt sätt förvandla ett Word dokument till en fullt synkroniserad digital talbok i DAISY-format (DTB). DTB skapade med EasyProducer

Läs mer

VITAL ANVÄNDARHANDBOK

VITAL ANVÄNDARHANDBOK VITAL ANVÄNDARHANDBOK Inledning ViTal är ett program som är utformat för att ta itu med läskunnighetsfrågor, både när det gäller läsundervisning och läsning av elektroniska dokument, inklusive webbplatser.

Läs mer

Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Läsförmåga är en nyckel för inkludering både i skolan och i samhället. Att kunna läsa är elevens viktigaste redskap för att lyckas

Läs mer

Manual - ClaroRead Chrome (Premium)

Manual - ClaroRead Chrome (Premium) Manual - ClaroRead Chrome (Premium) Tillägget ClaroRead Chrome installerar du i din Google Chrome webbläsare. Med hjälp av tillägget kan du bland annat läsa upp webbsidor och google docs på din PC, Mac

Läs mer

CD-ORD. Ett komplett läs- och skrivverktyg. Elevdata

CD-ORD. Ett komplett läs- och skrivverktyg. Elevdata CD-ORD Ett komplett läs- och skrivverktyg - med uppläsning av text, skärmläsning och ordförslag på flera språk samt möjlighet att spara i ljudfil Elevdata CD-ORD Verktyget för alla, som behöver stöd i

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Leda och lära i tekniktäta klassrum

Leda och lära i tekniktäta klassrum Leda och lära i tekniktäta klassrum I den här modulen får du inblick i hur samhällets digitalisering påverkar skolan och undervisningen. Modulen tar också upp hur du kan använda digitala verktyg för att

Läs mer

APPAR OCH ANDRA DIGITALA VERKTYG FÖR PERSONER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER

APPAR OCH ANDRA DIGITALA VERKTYG FÖR PERSONER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER APPAR OCH ANDRA DIGITALA VERKTYG FÖR PERSONER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER Göteborg 31 maj 2018 Johanna Kristensson, leg logoped & språk-, läs- och skrivutvecklare Resurscentrum Kärnhuset, Halmstad VARFÖR

Läs mer

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1 ONLINEBOKEN MANUAL Innehåll Om onlineboken...2 Onlinebok på dator och surfplatta...2 Kom igång med onlineboken... 3 Öppna onlineboken... 3 Läsa i onlineboken... 3 Hitta i onlineboken... 3 Lyssna på onlineboken...

Läs mer

F Ö G L Ö G R U N D S K O L A 2010 FÖR ELEVER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER DYSLEXI DYSKALKYLI INLÄRNINGSPROBLEM

F Ö G L Ö G R U N D S K O L A 2010 FÖR ELEVER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER DYSLEXI DYSKALKYLI INLÄRNINGSPROBLEM F Ö G L Ö G R U N D S K O L A 2010 HANDLINGSPLAN FÖR ELEVER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER DYSLEXI DYSKALKYLI INLÄRNINGSPROBLEM 1 I N N E H Å L L S F Ö RTECKNING 1. Förebyggande arbete 3 2. Läsinlärning

Läs mer

Manual TorTalk version 1.3

Manual TorTalk version 1.3 Manual TorTalk version 1.3 Introduktion TorTalk är ett program vars funktion är att läsa upp text med talsyntes. Målet är att det ska var så enkelt som möjligt att använda. Därmed har antal funktioner

Läs mer

Dolphin EasyProducer Användarmanual

Dolphin EasyProducer Användarmanual Dolphin EasyProducer Användarmanual Upphovsrättigheter Copyright 2007 Dolphin Computer Access Ltd. Alla rättigheter reserverade. All teknisk dokumentation i tryckt eller elektronisk form, vilken gjorts

Läs mer

Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen.

Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen. Camilla Jönsson Såhär kan det vara! Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen. Öronläsning är också

Läs mer

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501 ClaroRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 12501 1 Välkommen till ClaroRead Plus Välkommen till ClaroRead Plus för Mac. ClaroRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Oktober 2015 Appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Flertalet appar som nämns

Läs mer

FÖR ELEVER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER DYSLEXI DYSKALKYLI INLÄRNINGSPROBLEM

FÖR ELEVER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER DYSLEXI DYSKALKYLI INLÄRNINGSPROBLEM 1 F Ö G L Ö G R U N D S K O L A 2010 R E V I D E R A D A U G U S T I 2 0 17 HANDLINGSPLAN FÖR ELEVER MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER DYSLEXI DYSKALKYLI INLÄRNINGSPROBLEM Innehållsförteckning 2 1. Förebyggande

Läs mer

Manual TorTalk Mac 1.0

Manual TorTalk Mac 1.0 Manual TorTalk Mac 1.0 Introduktion TorTalk är ett program vars funktion är att läsa upp text med talsyntes. Målet är att det ska var så enkelt som möjligt att använda. Därmed har antal funktioner hållits

Läs mer

Alla elever ska vara förtrogna med och på ett enkelt sätt kunna hantera våra digitala verktyg.

Alla elever ska vara förtrogna med och på ett enkelt sätt kunna hantera våra digitala verktyg. 2013-09-01 It-plan NKC Lokal IT-strategi Nättrabyskolans övergripande målsättning med användandet av digitala verktyg är att förbereda våra elever inför framtida studier och arbetsliv. Samt vara väl förtrogna

Läs mer

WordRead 3. Manual. Artikelnummer: 10301

WordRead 3. Manual. Artikelnummer: 10301 WordRead 3 Manual Artikelnummer: 10301 1 Innehåll WordRead 3... 1 Manual... 1 Artikelnummer: 10301... 1 Välkommen till WordRead... 3 WordReads verktygsknappar... 3 Knapparna Spela och Stopp... 3 Knappen

Läs mer

Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi

Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi Christina Gunnarsson Hellberg Leg. logoped Konsultativt stöd Vad är läsning? Läsning = Avkodning x Förståelse L = A x F Avkodningsförmåga Fonologisk Barnet använder

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Läs- och skrivsvårigheter och olika tidsenliga digitala lärverktyg

Läs- och skrivsvårigheter och olika tidsenliga digitala lärverktyg Varför är språk och läsning så viktigt? Läs- och skrivsvårigheter och olika tidsenliga digitala lärverktyg Hässleholm 8 september 2015 Johanna Kristensson Språk-, läs- och skrivutvecklare & leg logoped

Läs mer

Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi

Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi Läs- och skrivsvårigheter och dyslexi -med fokus på bedömning Malin Nilsson, specialpedagog malin.d.nilsson@ 2019-03-26 del 2 Helena Wilkås, logoped helena.wilkas@ Lotsen, Centralt skolstöd Rättvist är

Läs mer

Matris över tillämpning av 17 upphovsrättslagen

Matris över tillämpning av 17 upphovsrättslagen Matris över tillämpningar 2013-12-13 Matris över tillämpning av 17 upphovsrättslagen Matrisen ger en kortare sammanställning av några frågor om hur man kan använda 17 upphovsrättslagen. Svaren reflekterar

Läs mer

Att använda talsyntes i en lässituation.

Att använda talsyntes i en lässituation. Att använda talsyntes i en lässituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad syns

Läs mer

Lärverktyg Carina Forslund Stödenheten

Lärverktyg Carina Forslund Stödenheten Lärverktyg 2017-01-13 Carina Forslund Stödenheten Innehåll Inläsningstjänst... 3 Legimus... 4 Rättstavning/talsyntes... 4 Talsyntes... 4 Taligenkänning... 5 Alternativa SMS... 6 Skanner/OCR... 6 Översättning...

Läs mer

Wordread 3 Manual. Artikel.nr. 10301

Wordread 3 Manual. Artikel.nr. 10301 Wordread 3 Manual Artikel.nr. 10301 1 Välkommen Detta program är skapat för att göra det enklare för dig att arbeta med din dator genom att få den att tala och göra det enklare att läsa. Det tillför kraftfulla

Läs mer

Part of Vitec Software Group. Kom igång med IntoWords för ipad

Part of Vitec Software Group. Kom igång med IntoWords för ipad Part of Vitec Software Group Kom igång med IntoWords för ipad Kom igång med IntoWords för ipad I det här dokumentet så får du en kort genomgång om hur IntoWords för ipad fungerar. Innehållsförteckning

Läs mer

Dagordning. Om Inläsningstjänst AB. Talböcker och Ljudböcker. Egna anpassningar enligt paragraf 17. Inlästa läromedel som kommunabonnemang

Dagordning. Om Inläsningstjänst AB. Talböcker och Ljudböcker. Egna anpassningar enligt paragraf 17. Inlästa läromedel som kommunabonnemang Dagordning Om Inläsningstjänst AB Talböcker och Ljudböcker Egna anpassningar enligt paragraf 17 Inlästa läromedel som kommunabonnemang Nya DAISY-spelare på marknaden Inläsningstj sningstjänst nst AB Specialisering

Läs mer

Alternativa verktyg, engelska med stöd av it

Alternativa verktyg, engelska med stöd av it Alternativa verktyg, engelska med stöd av it Aktivitets ID: 45969 Tid: 4 april - 6 maj 2016 Plats: SPSM Fortbildning Typ av aktivitet: Nätbaserad kurs Målgrupp: Lärare Pedagog, Elevassistent Resursperson,

Läs mer

Resursverksamheten Barn- och ungdomshabiliteringen Lundbystrand Göteborg och Södra Bohuslän LEK & AKTIVITET VID DATORN

Resursverksamheten Barn- och ungdomshabiliteringen Lundbystrand Göteborg och Södra Bohuslän LEK & AKTIVITET VID DATORN Resursverksamheten Barn- och ungdomshabiliteringen Lundbystrand Göteborg och Södra Bohuslän LEK & AKTIVITET VID DATORN GRATIS PROGRAM ATT LADDA NER FRÅN INTERNET www.programcentrum.se www.wartoft.nu (zebran

Läs mer

ClaroStava ett rättstavningsprogram

ClaroStava ett rättstavningsprogram ClaroStava ett rättstavningsprogram ClaroStava är ett rättstavningsprogram som integreras med ClaroRead Plus/Pro. Efter installation av program startar du ClaroRead och du använder dig av ClaroReads funktioner.

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 februari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Läs- och skrivstöd. i surfplatta, mobiltelefon och dator. Tips om appar, program och anpassningar som gör läsning och skrivning lättare

Läs- och skrivstöd. i surfplatta, mobiltelefon och dator. Tips om appar, program och anpassningar som gör läsning och skrivning lättare Läs- och skrivstöd i surfplatta, mobiltelefon och dator Tips om appar, program och anpassningar som gör läsning och skrivning lättare Juni 2019 2 Inledning I den här skriften ger vi exempel på olika kompensatoriska

Läs mer

SpellRight. för Mac. Innehåll. Rättstavning på engelska. Inställningar...13 Allmänt...13 Ordlistor...15. SpellRight för Mac i korthet...

SpellRight. för Mac. Innehåll. Rättstavning på engelska. Inställningar...13 Allmänt...13 Ordlistor...15. SpellRight för Mac i korthet... Rättstavning på engelska SpellRight för Mac Innehåll SpellRight för Mac i korthet....2 Kom igång snabbt....2 Installation....2 Olika användare, olika inställningar....3 Kontroll av text....3 SpellRight

Läs mer

MONTERINGSLÖSNINGAR FÖ R SURFPLATTO

MONTERINGSLÖSNINGAR FÖ R SURFPLATTO MONTERINGSLÖSNINGAR FÖR SURFPLATTOR OCH FÖR SMARTA TELEFONER HÅLLARE FÖR SURFPLATTOR Alla hållare tål en belastning på 2,25 kg Hållare med sugkoppsfäste och justerbar arm. För montering på släta ytor.

Läs mer

Lathund. Talböcker från Legimus. Vad är en talbok? Vad är en ljudbok? sida 3. Information Hitta till talböckerna sida 3

Lathund. Talböcker från Legimus. Vad är en talbok? Vad är en ljudbok? sida 3. Information Hitta till talböckerna sida 3 Lathund Talböcker från Legimus Innehåll: Vad är MTM och Legimus? sida 2 Vem får låna? sida 3 Vad är en talbok? Vad är en ljudbok? sida 3 Information Hitta till talböckerna sida 3 Inloggningskonto Legimus

Läs mer