Hjälpmedel gör skillnad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjälpmedel gör skillnad"

Transkript

1 Alternativa Verktyg

2

3 Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har ändå tagit studenten våren De tre sista åren gick jag i en vanlig klass ECIT på gymnasiet. Jag klarade också av att ta körkort när jag var 20 år. Redan i åk 1 började mina problem med bokstäverna. Jag kom inte ihåg dom och dom bara försvann ur minnet. Jag blev ledsen, arg och besviken för att jag inte kunde läsa som mina klasskompisar. Jag hade turen att träffa en speciallärare som förstod mina problem och som hjälpte mig att få rätt hjälpmedel tidigt i skolan. Redan i åk 2 fick jag använda dator och de köpte in talsyntesen ViTal som har varit mitt hjälpmedel hela skoltiden och även privat. Den hjälpte mig när jag skrev så att jag kunde höra bokstäver, ord och meningar. Samma speciallärare har hjälpt mig med hjälpmedel hela min skoltid tills jag tog studenten. Jag gick i liten grupp på högstadiet och där lärde jag mig att skanna texter, och låta ViTal läsa upp texterna så att jag kunde lyssna på dem. På högstadiet fick jag alla prov upplästa eller så gjorde jag provet muntligt. Jag klarade mig bra men behövde ett förberedelse år i liten grupp på gymnasiet för att läsa upp svenska och engelska. Det gick bra och jag började i en vanlig klass på gymnasiet. Jag använde ViTal, rättstavningsprogrammen Stava Rex och SpellRight och skanningsprogrammet Abbey FineReader. Jag skannade många böcker för att kunna lyssna på dem. Sen jag började i skolan så har mitt självförtroende ökat för varje år och jag var övertygad om att jag skulle klara gymnasiet även om jag inte kunde läsa eller skriva. Tack vare förstående lärare, alla hjälpmedel som jag haft och en bra kontakt med IT-kontoret så har jag klarat min skolgång med glans. Jag har stora framtidplaner! Bara jag har en dator och talsyntesen ViTal så kommer jag klara bra mig hela livet! Alexander Gyllerström I det här häftet presenterar vi ett urval av olika alternativa verktyg. Vi har lösningar för både PC och Mac. Saknar du något så kontakta gärna oss. De produkter som vi märkt med Mac-symbolen fungerar i Mac. Kontaktuppgifter: Frölunda Data AB Askims verkstadsväg Askim

4 ViTal ViTal är ett talsyntes program för uppläsning av text via dator. Programmet klarar av att läsa upp text från ordbehandlingsprogram, internet och e-postprogram. ViTal ger också ett stöd i skrivprocessen där den som skriver oftast kan lyssna sig till feltryck och märka felaktigheter redan i ett tidigt skede av skrivandet. Den upplästa texten kan sparas som en ljudfil i MP3-format, som du sedan kan spela upp via valfri mediaspelare. I ViTal ingår 14 högkvalitativa röster från Acapela på följande språk: Svenska, Engelska, Spanska, Tyska och Franska. Programmet innehåller ljudning av bokstäver och siffror. ViTex Vitex är ett program för uppläsning av tryckta texter med hjälp av en skanner. Inskanningen sker med ett musklick och materialet omvandlas automatiskt till tryckt text, som kan läsas upp med hjälp av den inbyggda talsyntesen. I ViTex kan man dessutom få markörmedföljning samt en textruta som fungerar på samma sätt som textremsan i TV. ViTre ViTre är ett samlat program som innehåller ViTal, ViTex samt Talande Tangentbord IRIScan Mouse Skannermusen är helt enkelt både en skanner och en mus - i en och samma lättmanövrerade enhet! Tryck in skannerknappen på musen och måla med musen över det du vill skanna in. Spara i ett flertal olika filformat eller klistra in text direkt i ditt ordbehandlingsprogram och få texten uppläst med ViTal.

5 IRIScan Book 3 Executive IRIScan Book är en bärbar färgskanner som skannar dina foton, tidningar eller böcker i A4 format när som helst och var du än befinner dig och detta dessutom utan dator! Den är kompatibel med ipad (med en Appleadapter som tillval) och skannar i färg eller svartvitt med en upplösning på upp till 900 dpi.den klarar upp till 2500 bilder i färg på ett 2 GB SD minneskort med en hastighet på 2-12 sekunder per sida beroende på upplösning. Dra bara skannern över texten. Du kan dra skannern åt vilket håll du vill för att sedan rotera den rätt i programvaran som följer med. Skannern IRIScan Book3 är kompatibel med PC och Mac och kommer med Readiris Pro 14 programsvit som snabbt förvandlar dina pappersdokument till redigerbar text eller PDF. Filer från skannern kan överföras till datorn eller surfplatta via Wifi. IRIScan Book 3 En något enklare variant av ovanstående skanner. IRIScan Book 3 saknar stöd för Wifi och levereras med Readiris Pro 12. IRIScan Anywhere IRIScan Anywhere är en helt batteridriven mobil skanner med 512 MB inbyggt flash-minne. Du kan skanna färgbilder och svartvita bilder till ditt SD-kortet och sedan använda kortet med din PC, Mac eller ipad via en SD-adapter. Skanna dokument, korrespondens och till och med visitkort snabbt och enkelt utan att använda en dator. Med det inbyggda flash-minnet och det medföljande SD-kortet kan du skanna upp till 100 A4-sidor eller 200 färgbilder och du kan även använda ditt eget USB-minne för att få extra lagringsutrymme. Med programvaran Readiris kan du automatiskt konvertera dina dokument till filer som kan redigeras, sökas igenom och delas. Med OCR för hela världen kan du konvertera dokument till ändringsbart format med stöd för 137 olika språk (inklusive svenska). Sedan kan du enkelt överföra dem till molnet, så att du kan visa och redigera dem i din iphone eller ipad. IRIS notes Executive En digital penna som gör om handskrift till redigerbar text som du sedan kan spara som t.ex. ett Worddokument. Pennans programvara fungerar i Windows, Mac och i din ipad, iphone eller i din ipod. Fäst bara den lilla läsare på pappret där du vill skriva. Använd sedan pennan som en vanlig penna. Texten sparas som en bild i läsaren. Programvaran som följer med innehåller OCR-funktion på flera olika språk och du kan snabbt och enkelt omvandla bilden till redigerbar text. Både pennan och läsaren har ett inbyggt laddningsbart batteri som laddas med hjälp av en medföljande USB-kabel.

6 IRIScan Express IRIScan Express är en liten och smidigt skanner som är portabel men som även kan användas som en stationär skanner. Anslut bara skannern till datorn med den medföljande USB-kabeln. IRIScan Express fungerar utmärkt tillsammans med OCR-programmet ViTex. Canon Lide Canon Lide är en enkel och smidig flatbäddskanner med bra upplösning. Den är lätt att installera och behöver ingen nätadapter eftersom den drivs via USB-anslutningen. Locket på skannern är vikbart vilket gör det möjligt att skanna böcker. HoverCam Solo8 HoverCam Solo8 är en unik typ av dokumentkamera som ger dig en livebild av hög kvalité för att skapa en bättre närvarokänsla till dina presentationer. Med endast en USB-kabel för anslutning till en PC eller Mac ges en full integration med datorn och interaktiva whiteboard (IAWB). Ingen nätsladd behövs. En upplösning på 8 MegaPixel ger otroligt tydliga bilder och kan visa ett fullsidigt dokument eller små föremål och detaljer tydligare. HD-kameran kan även användas för att ta bilder och spela in videos och har en inbyggd mikrofon. Enkel programvara medföljer. Perfekt för interaktiv undervisning, visuella presentationer, distansutbildning. HoverCam Mini Liten och kompakt dokumentkamera. För snabb inläsning av dokument. Tillsammans med ett OCR-hanteringsprogram och talsyntes får du snabbt och enkelt uppläst det du lägger under kameran. Kameran klarar av att läsa dokument i A4-format. Både HoverCam Solo5 och HoverCam Mini fungerar utmärkt tillsammans med OCR-programmet ViTex.

7 C-Pen TS1 C-Pen TS1 är en handskanner med inbyggd OCR-funktion som är utformad som en läspenna. För bara pennan över texten så överförs den automatiskt till datorn vid markörens position. Fungerar i alla program där du kan skriva text med tangentbordet. C-Pen TS1 läser både siffror och bokstäver och har ett utökat stöd i ViTal för uppläsning via talsyntes. Typing Master Pro TypingMaster Pro för Windows är ett smart program för tangentbordsträning som lär ut den professionella touchmetoden. Genom att gå igenom de 12 lektionerna, lär man sig att skriva fortare och mer noggrannt, och sparar tid. Varje lektion tar ca 30 minuter utan repetition. Att träna med TypingMaster kan öka skrivhastigheten upp till fyra gånger utan felslag, vilket sparar värdefull arbets- eller studietid. Att kunna skriva med automatik gör också att fokuseringen på innehållet ökar.typingmaster passar från 9-årsåldern och uppåt. Abonnemang på inlästa läromedel Sedan några år tillbaka erbjuder Inläsningstjänst skolor och kommuner att teckna ett abonnemang på inlästa läromedel. Med ett abonnemang får skolan fri tillgång till inlästa läromedel! Idag erbjuder Inläsningstjänst abonnemangskunder att ladda ner sina inlästa läromedel direkt till sin dator. Vidare är det möjligt att skapa elevkonton så att varje elev kan ladda hem sina egna läromedel. Inläsningstjänst finns också som innehållsleverantör i Dolphin EasyBookshelf vilket förenklar det hela ytterligare. Nu har du möjlighet att köpa denna tjänst via Frölunda Data.

8 Gustavas Ordböcker Lexikon kan vara svåra att söka i för den som har läs- och skrivsvårigheter. Men det blir genast lättare om du inte behöver ha perfekt stavning och dessutom kan få innehållet uppläst på både svenska och engelska! Med sina två stora ordlistor för svensk-engelsk och engelsk-svensk text ger denna ordbok ett ovärderligt stöd för exempelvis dyslektiker som ofta har stora problem med att använda sig av traditionella uppslagsverk. StavaRex Stava Rex är ett rättstavningsprogram för text skriven på svenska. Det klarar av att rätta allt från grammatiska fel till riktigt grava stavfel. Den inbyggda rättstavningen i ordbehandlingsprogram som till exempel Microsoft Word och Open Office räcker inte långt för användare med dyslexi, men med StavaRex kommer man en bra bit längre. Det finns stöd för talsyntes i programmet. Programmet finns även för Mac. SpellRight SpellRight ger stöd till svenskspråkiga dyslektiker som skriver text på Engelska. SpellRight ett ovärderligt stöd i form av förklaringar, exempelmeningar och varningar för lättförväxlande ord som t ex they re, their och there. SpellRight klarar till och med av ord som djöni (journey). Det finns dessutom stöd för talsyntes i programmet. Programmet finns även för Mac.

9 Saida Saida är ett kompenserande hjälpprogram som föreslår ord medan man skriver. Med en enda tangenttryckning kan man sedan välja ett ord från en förslagslista i programmet. Programmet har dessutom stöd för talsyntes via SAPI eller klippbordet, vilket innebär att det fungerar utmärkt tillsammans med ViTal. Programmet ger inte bara förslag utifrån begynnelsebokstav utan den ljudbildslika prediktionen gör att man kan stava fel i början av ord men ändå få förslag på ordet man menade. Bokstäverna syk kan t ex ge förslagen cykel eller psykologi. EasyReader Det här är en programvara för uppspelning av digitala talböcker och annat material i DAISY-format. Användaren kan läsa och lyssna till innehållet genom den kombination av text, ljud och bilder som DAISY-materialet erbjuder. Ljudet spelas upp med synkroniserad markering av tillhörande text och bild. Med Easy- Reader kan man snabbt navigera till önskad sektion, t.ex. ett kapitel, en specifik fras eller en viss sida. Användaren kan söka efter ord i texten, sätta bokmärken med text- eller ljudnoteringar, anpassa text, bakgrund och färgmarkering efter egna behov och önskemål. Programmet är enkelt att använda och gör läsning till ett rent nöje för personer med olika typer av läs- och skrivsvårigheter. SaySo med Bookshelf SaySo är ett läs- och skrivprogram med talsyntes för personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Med hjälp av medföljande talsyntesröster i olika språk läser SaySo upp texten när du skriver in den. Läsning av text blir enklare med SaySo. Bland annat markerar programmet texten efterhand den spelas upp så att du kan fokusera din uppmärksamhet helt på innehållet. Du kan även enkelt omvandla dina textdokument till MP3- eller DAISY-format med hjälp av "Spara som"-funktionen i SaySo. OBS! Programmet levereras tillsammans med EasyBookshelf (se nästa sida).

10 EasyConverter EasyConverter låter dig konvertera material till ett mer tillgängligt format. Det går även att skanna in tryckt text och få den omvandlad direkt i programmet! EasyConverter har utvecklats för användare som har behov av att kunna skapa material i tillgängligt format. Det går att konvertera från t ex Word, PDF och hemsidor till DAISY, MP3, storstil eller punkskrift. EasyConverter är enkelt att använda, även för nybörjare, men passar också bra för personer som har lång erfarenhet och professionell kunskap inom området som söker efter ett flexibelt verktyg för att kunna skapa material av hög kvalité till personer med läs- och skrivsvårigheter eller synskada. EasyBookshelf Med EasyBookshelf kan du söka efter, ladda ned och läsa böcker i DAISY och andra tillgängliga format praktiskt samlat och enkelt att använda i en och samma applikation.som låntagare hos MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) kan du även smidigt logga in och ladda hem böcker direkt inifrån EasyBookshelf. Detta gäller även dig som är prenumerant hos Inläsningstjänst AB. Med hjälp av den inbyggda läsaren i EasyBookshelf kan du läsa talböcker och andra eböcker i DAISY-, epub-, HTML- eller text-format direkt i programmet. Du kan även prenumerera på RSS-flöden eller Podcast. ReadHear Mac ReadHear Mac är en fullutrustad tillgänglig uppspelningsprogramvara för digitala talböcker som läses via Mac-datorer. Programmet erbjuder den senaste tekniken för digitala talböcker så att personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi enkelt kan läsa böcker och dokument, spara tid när man letar efter information, dra nytta av flexibla läsfunktioner samt förbättra både läsförmåga och produktivitet. ReadHear är baserad på universal design -koncept vilket ökar läseffektiviteten för användare med olika slags synnedsättning eller ett rörelsehinder. Programmet har även användbara funktioner för att hjälpa personer med inlärningssvårigheter

11 AlphaSmart NEO 2 AlphaSmart NEO 2 är ett smidigt skrivhjälpmedel som sätter fullt fokus på inlärnings- och skrivprocessen. Med helt nya möjligheter att använda flera enheter tillsammans, i större grupper, har den nya NEO tagit klivet in i klassrummet och är nu ett självklart läs-och skrivhjälpmedel även för större skolmiljöer. NEO 2 är ergonomiskt utformad, stöttålig, energisnål och inte lika stöldbegärlig eller kostsam som en bärbar dator men samtidigt mycket lättare att använda, startar upp på ett par sekunder och sparar automatiskt all text även om man skulle råka stänga av den utan att spara först. AlphaSmart NEO 2 finns även som klassrumsuppsättning. Olympus DM-5 Olympus DM-5 är en toppmodern DAISY-spelare och diktafon. CD-kvalitet, multiformatuppspelning och inspelning med sofistikerade funktioner som röststyrning och DAISY gör den till det självklara valet för användaren med höga krav. Med DM-5 kan användaren glädjas åt en rad olika media för studier/arbete/ fritid, inklusive ljudinspelningar, ljudböcker, musik, podcasts och bilder. Olympus DM-5 har 8GB internt flashminne, plats för micro-sd minneskort, ett flertal olika inspelningsmöjligheter, flerspråkiga menyer, en stor display i färg med bakgrundsbelysning och uppladdningsbart batteri. Dessutom är den medföljande mjukvaran Olympus Sonority kompatibel med både PC och Mac. Kommande uppdateringar är gratis. VictorReader Stream VictorReader Stream är en fullvärdig spelare för DAISY-böcker, urformad med enkel och funktionell design. Det lilla formatet gör ReaderStream till ett praktiskt och diskret hjälpmedel. Talböckerna lagras på ett minneskort i spelaren dit de överförs från en dator. Det går också att spela upp andra ljudformat än DAISY och textfiler kan läsas upp med den inbyggda talsyntesrösten Ingrid. DAISY-formatet är utformat för att kunna lyssna på text samt att kunna bläddra i kapitel/sidor, spara bokmärken etc.

12 MimioClassroom Att behöva göra egna anteckningar under en lektion är ett stort problem för många elever. All koncentration går åt till att skriva och den muntliga informationen från läraren uppfattas inte av eleven. Mimios produkter innebär att eleven inte behöver göra egna anteckningar utan allt det som läraren skriver på tavlan kan eleven få som en fil i sin dator eller utskrivet på ett papper. Mer information om Mimios produkter hittar du på vår hemsida. Programvara även för Mac. FrontRow FrontRow är en serie produkter som hjälper läraren att nå ut till alla sina elever. FrontRow är därför ett hjälpmedel både för läraren och för eleverna eftersom eleverna, oavsett var i klassrummet de sitter, har samma goda tillgång till lärarens röst. Det gör att koncentrationen i klassrummet ökar, ljudnivån blir lägre och att lärarens röst håller vecka ut och vecka in. FrontRow kan kopplas till andra ljudkällor i klassrummet som till exempel en dator för både uppspelning och inspelning av ljud. Finns för både fast montering och som portabelt system. Frölunda Data tillhandahåller även hjälpmedel inom andra områden som till exempel kommunikation och kognition. Besök gärna vår hemsida för mer information. Frölunda Data AB Askims verkstadsväg Askim TEL EPOST FAX HEMSIDA

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35)

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35) MTM Rapport: Fokusgrupper med studenter December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB 1 (35) Uppdrag: Användarundersökning Beställare: MTM Kontaktperson MTM: Pia Hasselrot Projektledare

Läs mer

Anpassningar för oss med ADHD. Intervjuer med elever, lärare och övrig skolpersonal på gymnasiet

Anpassningar för oss med ADHD. Intervjuer med elever, lärare och övrig skolpersonal på gymnasiet Anpassningar för oss med ADHD Intervjuer med elever, lärare och övrig skolpersonal på gymnasiet Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2014 Författare: Anita Hildén och Riksförbundet Attention Fotografer: Jonas Arneson,

Läs mer

Ladda själv: Direktnedladdning till gymnasieelever

Ladda själv: Direktnedladdning till gymnasieelever KulturSkåne Ladda själv: Direktnedladdning till gymnasieelever Ett pilotprojekt med direktnedladdning av talböcker från TPB:s digitala bibliotek till enskilda gymnasieelever vid fem gymnasier i Skåne Av

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Väck lusten att lära hos dem som har svårt att läsa

Väck lusten att lära hos dem som har svårt att läsa Väck lusten att lära hos dem som har svårt att läsa www.inlasningstjanst.se Telefon: 08-556 115 50 3 Kunskap för alla Idag finns 126 000 elever i grund- och gymnasieskolan i Sverige som har svårt att ta

Läs mer

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Jönköping Per Brahe Gymnasiet 20/4-2012 Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Slutarbete om min och andras dyslexi Johanna Gustafsson SP3a Innehållsförteckning Att läsa en mening

Läs mer

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela TextIT Hjälp I textfältet kan du skriva din egen text eller kopiera in text ifrån andra källor som t.ex. Word, PDF, Internetsidor etc. Du kan sedan välja något av följande för att få texten uppläst. Ljudning!

Läs mer

Wordread Plus USB Manual

Wordread Plus USB Manual Wordread Plus USB Manual Artikel.nr. 30240 www.icap.nu 1 W ord Re ad Plus Öve r s ik t W ordread Plus erbjuder en lättläst flytande verktygsrad som låser sig till det programfönster som för tillfället

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning 3 Steg 1 Vad ska podcasten handla om? Steg 2 Ringa in er målgrupp. Steg 3 Hitta er unika ingång. Steg 4 Bygg en struktur

INNEHÅLL. Inledning 3 Steg 1 Vad ska podcasten handla om? Steg 2 Ringa in er målgrupp. Steg 3 Hitta er unika ingång. Steg 4 Bygg en struktur Redaktör: Mattias Vepsä Text och research: Thor Rutgersson Grafisk form: Andreas Kjellander Illustrationer: all-silhouetts.com & Sthlm Connection Arbetarnas Bildningsförbund 2014 INNEHÅLL Inledning 3 Steg

Läs mer

Kartläggning av behov av kommunikationstjänster för personer med funktionsnedsättning. Post- och telestyrelsen

Kartläggning av behov av kommunikationstjänster för personer med funktionsnedsättning. Post- och telestyrelsen Kartläggning av behov av kommunikationstjänster för personer med funktionsnedsättning Post- och telestyrelsen Februari 2014 Sammanfattning Stelacon har på uppdrag av PTS genomfört en behovskartläggning

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer

När tålamodsburken rinner över

När tålamodsburken rinner över När tålamodsburken rinner över om att ritprata Gunnel Lundkvist När tålamodsburken rinner över om att ritprata Gunnel Lundkvist 1 Specialpedagogiska skolmyndigheten Beställningsadress: Specialpedagogiska

Läs mer

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet.

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT ikapp Handbok i dator- och internetanvändning IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT-ikapp Handbok i dator- och internetanvändning Version 1.0 2010

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2009 Widgit pictures Widgit Software 2009 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2009 We would like to

Läs mer

efter idéer av Arne Trageton

efter idéer av Arne Trageton Lätt-fil för Kortkommandon första hjälpen för att effektivisera arbetet vid datorn Skriva sig till läsning på datorn efter idéer av Arne Trageton ASFDJKÖA SDFJLSSLIR IRJWMV AS OFOEIRGOMW WPO- TRIMWO MFLOLQW

Läs mer

Att utveckla läromedel i digital form

Att utveckla läromedel i digital form Att utveckla läromedel i digital form för elever med funktionsnedsättning Att utveckla läromedel i digital form för elever med funktionsnedsättning Det digitala läromedlet Ett digitalt läromedel kan finnas

Läs mer

Survey&Report Produktblad

Survey&Report Produktblad Survey&Report Produktblad Survey&Report är ett webbaserat och flerspråkigt program som gör det enkelt att skapa professionella enkäter för undersökningar och utvärderingar. Du väljer frågor, utformar en

Läs mer

1 inledning 3 1.1 Välkommen 3 1.2 Om manualen 3 1.3 Mer information 3

1 inledning 3 1.1 Välkommen 3 1.2 Om manualen 3 1.3 Mer information 3 ANVÄNDARMANUAL 1 inledning 3 1.1 Välkommen 3 1.2 Om manualen 3 1.3 Mer information 3 2 kom igång 4 2.1 I lådan 4 2.2 Lettos knappar och uttag 4 2.3 Allmänna skötselråd 5 2.4 Starta och stänga av Letto

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

Kan man ha kompensatoriska hjälpmedel för yngre skolbarn? Inledning

Kan man ha kompensatoriska hjälpmedel för yngre skolbarn? Inledning Kan man ha kompensatoriska hjälpmedel för yngre skolbarn? Idor Svensson, Christer Jacobson, Rikard Björkman, Anita Sandell. Läsutveckling Kronoberg, Växjö universitet Inledning Systematisk forskning om

Läs mer

Apptips för elever i behov av särskilt stöd

Apptips för elever i behov av särskilt stöd Apptips för elever i behov av särskilt stöd Stockholms Skoldatatek har testat och arbetat fram förslag på appar som kan vara användbara i arbetet med elever i behov av särskilt stöd. Vi har testat apparna

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Använda Hjälp. Använda direkthjälpen

Använda Hjälp. Använda direkthjälpen Använda Hjälp Använda Hjälp Innehåll Index Bakåt 1 Använda Hjälp Använda direkthjälpen Programvaran Adobe Acrobat Reader 5.1 innehåller fullständig dokumentation i ett lättillgängligt PDF-baserat hjälpsystem.

Läs mer

FAR ROR. MOR ÄR RAR. En studie om användningen av läromedel för läs- och skrivinlärning.

FAR ROR. MOR ÄR RAR. En studie om användningen av läromedel för läs- och skrivinlärning. EXAMENSARBETE Hösten 2008 Lärarutbildningen FAR ROR. MOR ÄR RAR. En studie om användningen av läromedel för läs- och skrivinlärning. Författare Jessica Harletun Maria Jadeland Handledare Camilla Ohlsson

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

När kommer. En kartläggning av e-boken i Sverige ur ett biblioteksperspektiv

När kommer. En kartläggning av e-boken i Sverige ur ett biblioteksperspektiv När kommer boomen? En kartläggning av e-boken i Sverige ur ett biblioteksperspektiv Innehållsförteckning Sammanfattning...4 1. Inledning, bakgrund, syfte och metod... 4 Inledning...4 Direktiv, organisation

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer