Hjälpmedel gör skillnad

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjälpmedel gör skillnad"

Transkript

1 Alternativa Verktyg

2

3 Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har ändå tagit studenten våren De tre sista åren gick jag i en vanlig klass ECIT på gymnasiet. Jag klarade också av att ta körkort när jag var 20 år. Redan i åk 1 började mina problem med bokstäverna. Jag kom inte ihåg dom och dom bara försvann ur minnet. Jag blev ledsen, arg och besviken för att jag inte kunde läsa som mina klasskompisar. Jag hade turen att träffa en speciallärare som förstod mina problem och som hjälpte mig att få rätt hjälpmedel tidigt i skolan. Redan i åk 2 fick jag använda dator och de köpte in talsyntesen ViTal som har varit mitt hjälpmedel hela skoltiden och även privat. Den hjälpte mig när jag skrev så att jag kunde höra bokstäver, ord och meningar. Samma speciallärare har hjälpt mig med hjälpmedel hela min skoltid tills jag tog studenten. Jag gick i liten grupp på högstadiet och där lärde jag mig att skanna texter, och låta ViTal läsa upp texterna så att jag kunde lyssna på dem. På högstadiet fick jag alla prov upplästa eller så gjorde jag provet muntligt. Jag klarade mig bra men behövde ett förberedelse år i liten grupp på gymnasiet för att läsa upp svenska och engelska. Det gick bra och jag började i en vanlig klass på gymnasiet. Jag använde ViTal, rättstavningsprogrammen Stava Rex och SpellRight och skanningsprogrammet Abbey FineReader. Jag skannade många böcker för att kunna lyssna på dem. Sen jag började i skolan så har mitt självförtroende ökat för varje år och jag var övertygad om att jag skulle klara gymnasiet även om jag inte kunde läsa eller skriva. Tack vare förstående lärare, alla hjälpmedel som jag haft och en bra kontakt med IT-kontoret så har jag klarat min skolgång med glans. Jag har stora framtidplaner! Bara jag har en dator och talsyntesen ViTal så kommer jag klara bra mig hela livet! Alexander Gyllerström I det här häftet presenterar vi ett urval av olika alternativa verktyg. Vi har lösningar för både PC och Mac. Saknar du något så kontakta gärna oss. De produkter som vi märkt med Mac-symbolen fungerar i Mac. Kontaktuppgifter: Frölunda Data AB Askims verkstadsväg Askim

4 ViTal ViTal är ett talsyntes program för uppläsning av text via dator. Programmet klarar av att läsa upp text från ordbehandlingsprogram, internet och e-postprogram. ViTal ger också ett stöd i skrivprocessen där den som skriver oftast kan lyssna sig till feltryck och märka felaktigheter redan i ett tidigt skede av skrivandet. Den upplästa texten kan sparas som en ljudfil i MP3-format, som du sedan kan spela upp via valfri mediaspelare. I ViTal ingår 14 högkvalitativa röster från Acapela på följande språk: Svenska, Engelska, Spanska, Tyska och Franska. Programmet innehåller ljudning av bokstäver och siffror. ViTex Vitex är ett program för uppläsning av tryckta texter med hjälp av en skanner. Inskanningen sker med ett musklick och materialet omvandlas automatiskt till tryckt text, som kan läsas upp med hjälp av den inbyggda talsyntesen. I ViTex kan man dessutom få markörmedföljning samt en textruta som fungerar på samma sätt som textremsan i TV. ViTre ViTre är ett samlat program som innehåller ViTal, ViTex samt Talande Tangentbord IRIScan Mouse Skannermusen är helt enkelt både en skanner och en mus - i en och samma lättmanövrerade enhet! Tryck in skannerknappen på musen och måla med musen över det du vill skanna in. Spara i ett flertal olika filformat eller klistra in text direkt i ditt ordbehandlingsprogram och få texten uppläst med ViTal.

5 IRIScan Book 3 Executive IRIScan Book är en bärbar färgskanner som skannar dina foton, tidningar eller böcker i A4 format när som helst och var du än befinner dig och detta dessutom utan dator! Den är kompatibel med ipad (med en Appleadapter som tillval) och skannar i färg eller svartvitt med en upplösning på upp till 900 dpi.den klarar upp till 2500 bilder i färg på ett 2 GB SD minneskort med en hastighet på 2-12 sekunder per sida beroende på upplösning. Dra bara skannern över texten. Du kan dra skannern åt vilket håll du vill för att sedan rotera den rätt i programvaran som följer med. Skannern IRIScan Book3 är kompatibel med PC och Mac och kommer med Readiris Pro 14 programsvit som snabbt förvandlar dina pappersdokument till redigerbar text eller PDF. Filer från skannern kan överföras till datorn eller surfplatta via Wifi. IRIScan Book 3 En något enklare variant av ovanstående skanner. IRIScan Book 3 saknar stöd för Wifi och levereras med Readiris Pro 12. IRIScan Anywhere IRIScan Anywhere är en helt batteridriven mobil skanner med 512 MB inbyggt flash-minne. Du kan skanna färgbilder och svartvita bilder till ditt SD-kortet och sedan använda kortet med din PC, Mac eller ipad via en SD-adapter. Skanna dokument, korrespondens och till och med visitkort snabbt och enkelt utan att använda en dator. Med det inbyggda flash-minnet och det medföljande SD-kortet kan du skanna upp till 100 A4-sidor eller 200 färgbilder och du kan även använda ditt eget USB-minne för att få extra lagringsutrymme. Med programvaran Readiris kan du automatiskt konvertera dina dokument till filer som kan redigeras, sökas igenom och delas. Med OCR för hela världen kan du konvertera dokument till ändringsbart format med stöd för 137 olika språk (inklusive svenska). Sedan kan du enkelt överföra dem till molnet, så att du kan visa och redigera dem i din iphone eller ipad. IRIS notes Executive En digital penna som gör om handskrift till redigerbar text som du sedan kan spara som t.ex. ett Worddokument. Pennans programvara fungerar i Windows, Mac och i din ipad, iphone eller i din ipod. Fäst bara den lilla läsare på pappret där du vill skriva. Använd sedan pennan som en vanlig penna. Texten sparas som en bild i läsaren. Programvaran som följer med innehåller OCR-funktion på flera olika språk och du kan snabbt och enkelt omvandla bilden till redigerbar text. Både pennan och läsaren har ett inbyggt laddningsbart batteri som laddas med hjälp av en medföljande USB-kabel.

6 IRIScan Express IRIScan Express är en liten och smidigt skanner som är portabel men som även kan användas som en stationär skanner. Anslut bara skannern till datorn med den medföljande USB-kabeln. IRIScan Express fungerar utmärkt tillsammans med OCR-programmet ViTex. Canon Lide Canon Lide är en enkel och smidig flatbäddskanner med bra upplösning. Den är lätt att installera och behöver ingen nätadapter eftersom den drivs via USB-anslutningen. Locket på skannern är vikbart vilket gör det möjligt att skanna böcker. HoverCam Solo8 HoverCam Solo8 är en unik typ av dokumentkamera som ger dig en livebild av hög kvalité för att skapa en bättre närvarokänsla till dina presentationer. Med endast en USB-kabel för anslutning till en PC eller Mac ges en full integration med datorn och interaktiva whiteboard (IAWB). Ingen nätsladd behövs. En upplösning på 8 MegaPixel ger otroligt tydliga bilder och kan visa ett fullsidigt dokument eller små föremål och detaljer tydligare. HD-kameran kan även användas för att ta bilder och spela in videos och har en inbyggd mikrofon. Enkel programvara medföljer. Perfekt för interaktiv undervisning, visuella presentationer, distansutbildning. HoverCam Mini Liten och kompakt dokumentkamera. För snabb inläsning av dokument. Tillsammans med ett OCR-hanteringsprogram och talsyntes får du snabbt och enkelt uppläst det du lägger under kameran. Kameran klarar av att läsa dokument i A4-format. Både HoverCam Solo5 och HoverCam Mini fungerar utmärkt tillsammans med OCR-programmet ViTex.

7 C-Pen TS1 C-Pen TS1 är en handskanner med inbyggd OCR-funktion som är utformad som en läspenna. För bara pennan över texten så överförs den automatiskt till datorn vid markörens position. Fungerar i alla program där du kan skriva text med tangentbordet. C-Pen TS1 läser både siffror och bokstäver och har ett utökat stöd i ViTal för uppläsning via talsyntes. Typing Master Pro TypingMaster Pro för Windows är ett smart program för tangentbordsträning som lär ut den professionella touchmetoden. Genom att gå igenom de 12 lektionerna, lär man sig att skriva fortare och mer noggrannt, och sparar tid. Varje lektion tar ca 30 minuter utan repetition. Att träna med TypingMaster kan öka skrivhastigheten upp till fyra gånger utan felslag, vilket sparar värdefull arbets- eller studietid. Att kunna skriva med automatik gör också att fokuseringen på innehållet ökar.typingmaster passar från 9-årsåldern och uppåt. Abonnemang på inlästa läromedel Sedan några år tillbaka erbjuder Inläsningstjänst skolor och kommuner att teckna ett abonnemang på inlästa läromedel. Med ett abonnemang får skolan fri tillgång till inlästa läromedel! Idag erbjuder Inläsningstjänst abonnemangskunder att ladda ner sina inlästa läromedel direkt till sin dator. Vidare är det möjligt att skapa elevkonton så att varje elev kan ladda hem sina egna läromedel. Inläsningstjänst finns också som innehållsleverantör i Dolphin EasyBookshelf vilket förenklar det hela ytterligare. Nu har du möjlighet att köpa denna tjänst via Frölunda Data.

8 Gustavas Ordböcker Lexikon kan vara svåra att söka i för den som har läs- och skrivsvårigheter. Men det blir genast lättare om du inte behöver ha perfekt stavning och dessutom kan få innehållet uppläst på både svenska och engelska! Med sina två stora ordlistor för svensk-engelsk och engelsk-svensk text ger denna ordbok ett ovärderligt stöd för exempelvis dyslektiker som ofta har stora problem med att använda sig av traditionella uppslagsverk. StavaRex Stava Rex är ett rättstavningsprogram för text skriven på svenska. Det klarar av att rätta allt från grammatiska fel till riktigt grava stavfel. Den inbyggda rättstavningen i ordbehandlingsprogram som till exempel Microsoft Word och Open Office räcker inte långt för användare med dyslexi, men med StavaRex kommer man en bra bit längre. Det finns stöd för talsyntes i programmet. Programmet finns även för Mac. SpellRight SpellRight ger stöd till svenskspråkiga dyslektiker som skriver text på Engelska. SpellRight ett ovärderligt stöd i form av förklaringar, exempelmeningar och varningar för lättförväxlande ord som t ex they re, their och there. SpellRight klarar till och med av ord som djöni (journey). Det finns dessutom stöd för talsyntes i programmet. Programmet finns även för Mac.

9 Saida Saida är ett kompenserande hjälpprogram som föreslår ord medan man skriver. Med en enda tangenttryckning kan man sedan välja ett ord från en förslagslista i programmet. Programmet har dessutom stöd för talsyntes via SAPI eller klippbordet, vilket innebär att det fungerar utmärkt tillsammans med ViTal. Programmet ger inte bara förslag utifrån begynnelsebokstav utan den ljudbildslika prediktionen gör att man kan stava fel i början av ord men ändå få förslag på ordet man menade. Bokstäverna syk kan t ex ge förslagen cykel eller psykologi. EasyReader Det här är en programvara för uppspelning av digitala talböcker och annat material i DAISY-format. Användaren kan läsa och lyssna till innehållet genom den kombination av text, ljud och bilder som DAISY-materialet erbjuder. Ljudet spelas upp med synkroniserad markering av tillhörande text och bild. Med Easy- Reader kan man snabbt navigera till önskad sektion, t.ex. ett kapitel, en specifik fras eller en viss sida. Användaren kan söka efter ord i texten, sätta bokmärken med text- eller ljudnoteringar, anpassa text, bakgrund och färgmarkering efter egna behov och önskemål. Programmet är enkelt att använda och gör läsning till ett rent nöje för personer med olika typer av läs- och skrivsvårigheter. SaySo med Bookshelf SaySo är ett läs- och skrivprogram med talsyntes för personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Med hjälp av medföljande talsyntesröster i olika språk läser SaySo upp texten när du skriver in den. Läsning av text blir enklare med SaySo. Bland annat markerar programmet texten efterhand den spelas upp så att du kan fokusera din uppmärksamhet helt på innehållet. Du kan även enkelt omvandla dina textdokument till MP3- eller DAISY-format med hjälp av "Spara som"-funktionen i SaySo. OBS! Programmet levereras tillsammans med EasyBookshelf (se nästa sida).

10 EasyConverter EasyConverter låter dig konvertera material till ett mer tillgängligt format. Det går även att skanna in tryckt text och få den omvandlad direkt i programmet! EasyConverter har utvecklats för användare som har behov av att kunna skapa material i tillgängligt format. Det går att konvertera från t ex Word, PDF och hemsidor till DAISY, MP3, storstil eller punkskrift. EasyConverter är enkelt att använda, även för nybörjare, men passar också bra för personer som har lång erfarenhet och professionell kunskap inom området som söker efter ett flexibelt verktyg för att kunna skapa material av hög kvalité till personer med läs- och skrivsvårigheter eller synskada. EasyBookshelf Med EasyBookshelf kan du söka efter, ladda ned och läsa böcker i DAISY och andra tillgängliga format praktiskt samlat och enkelt att använda i en och samma applikation.som låntagare hos MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) kan du även smidigt logga in och ladda hem böcker direkt inifrån EasyBookshelf. Detta gäller även dig som är prenumerant hos Inläsningstjänst AB. Med hjälp av den inbyggda läsaren i EasyBookshelf kan du läsa talböcker och andra eböcker i DAISY-, epub-, HTML- eller text-format direkt i programmet. Du kan även prenumerera på RSS-flöden eller Podcast. ReadHear Mac ReadHear Mac är en fullutrustad tillgänglig uppspelningsprogramvara för digitala talböcker som läses via Mac-datorer. Programmet erbjuder den senaste tekniken för digitala talböcker så att personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi enkelt kan läsa böcker och dokument, spara tid när man letar efter information, dra nytta av flexibla läsfunktioner samt förbättra både läsförmåga och produktivitet. ReadHear är baserad på universal design -koncept vilket ökar läseffektiviteten för användare med olika slags synnedsättning eller ett rörelsehinder. Programmet har även användbara funktioner för att hjälpa personer med inlärningssvårigheter

11 AlphaSmart NEO 2 AlphaSmart NEO 2 är ett smidigt skrivhjälpmedel som sätter fullt fokus på inlärnings- och skrivprocessen. Med helt nya möjligheter att använda flera enheter tillsammans, i större grupper, har den nya NEO tagit klivet in i klassrummet och är nu ett självklart läs-och skrivhjälpmedel även för större skolmiljöer. NEO 2 är ergonomiskt utformad, stöttålig, energisnål och inte lika stöldbegärlig eller kostsam som en bärbar dator men samtidigt mycket lättare att använda, startar upp på ett par sekunder och sparar automatiskt all text även om man skulle råka stänga av den utan att spara först. AlphaSmart NEO 2 finns även som klassrumsuppsättning. Olympus DM-5 Olympus DM-5 är en toppmodern DAISY-spelare och diktafon. CD-kvalitet, multiformatuppspelning och inspelning med sofistikerade funktioner som röststyrning och DAISY gör den till det självklara valet för användaren med höga krav. Med DM-5 kan användaren glädjas åt en rad olika media för studier/arbete/ fritid, inklusive ljudinspelningar, ljudböcker, musik, podcasts och bilder. Olympus DM-5 har 8GB internt flashminne, plats för micro-sd minneskort, ett flertal olika inspelningsmöjligheter, flerspråkiga menyer, en stor display i färg med bakgrundsbelysning och uppladdningsbart batteri. Dessutom är den medföljande mjukvaran Olympus Sonority kompatibel med både PC och Mac. Kommande uppdateringar är gratis. VictorReader Stream VictorReader Stream är en fullvärdig spelare för DAISY-böcker, urformad med enkel och funktionell design. Det lilla formatet gör ReaderStream till ett praktiskt och diskret hjälpmedel. Talböckerna lagras på ett minneskort i spelaren dit de överförs från en dator. Det går också att spela upp andra ljudformat än DAISY och textfiler kan läsas upp med den inbyggda talsyntesrösten Ingrid. DAISY-formatet är utformat för att kunna lyssna på text samt att kunna bläddra i kapitel/sidor, spara bokmärken etc.

12 MimioClassroom Att behöva göra egna anteckningar under en lektion är ett stort problem för många elever. All koncentration går åt till att skriva och den muntliga informationen från läraren uppfattas inte av eleven. Mimios produkter innebär att eleven inte behöver göra egna anteckningar utan allt det som läraren skriver på tavlan kan eleven få som en fil i sin dator eller utskrivet på ett papper. Mer information om Mimios produkter hittar du på vår hemsida. Programvara även för Mac. FrontRow FrontRow är en serie produkter som hjälper läraren att nå ut till alla sina elever. FrontRow är därför ett hjälpmedel både för läraren och för eleverna eftersom eleverna, oavsett var i klassrummet de sitter, har samma goda tillgång till lärarens röst. Det gör att koncentrationen i klassrummet ökar, ljudnivån blir lägre och att lärarens röst håller vecka ut och vecka in. FrontRow kan kopplas till andra ljudkällor i klassrummet som till exempel en dator för både uppspelning och inspelning av ljud. Finns för både fast montering och som portabelt system. Frölunda Data tillhandahåller även hjälpmedel inom andra områden som till exempel kommunikation och kognition. Besök gärna vår hemsida för mer information. Frölunda Data AB Askims verkstadsväg Askim TEL EPOST FAX HEMSIDA

Hjälpmedel gör skillnad

Hjälpmedel gör skillnad Alternativa Verktyg Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har ändå

Läs mer

Hjälpmedel gör skillnad

Hjälpmedel gör skillnad ALTERNATIVA VERKTYG Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har ändå

Läs mer

Hjälpmedel gör skillnad

Hjälpmedel gör skillnad SETT 2015 Hjälpmedel gör skillnad Jag heter Alexander Gyllerström och är 21 år. Jag bor i Storvik i Sandvikens kommun. Jag är grav dyslexier och har mycket svårt att läsa och skriva men har ändå tagit

Läs mer

Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg. Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB

Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg. Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB 26 september 2017 Dagens upplägg Appar AudioNote Popplet Diktering Talsyntes Spreeder

Läs mer

Alternativa Verktyg. 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten

Alternativa Verktyg. 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten Alternativa Verktyg 2016-05-19 Carina Forslund Stödenheten Innehåll Inläsningstjänst... 3 Legimus... 4 Rättstavning/talsyntes... 4 Talsyntes... 4 Taligenkänning... 5 Alternativa SMS... 5 Skanner/OCR...

Läs mer

Österlengymnasiet 2009-08-14

Österlengymnasiet 2009-08-14 Österlengymnasiet 2009-08-14 Pedagogik vid läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Lyckad dyslexipedagogik kräver Yrkesskicklighet Attityd Tid Undervisning Som om det finns en elev med dyslexi Kommunikation

Läs mer

Alternativa Verktyg. 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten

Alternativa Verktyg. 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten Alternativa Verktyg 2015-08-13 Carina Forslund Stödenheten Inlästa läromedel Inläsningstjänst Ladda ner och lyssna på inlästa läromedel direkt i mobilen eller surfplattan. (Du kan även lyssna via din dator.)

Läs mer

Lathund Olympus DM-5

Lathund Olympus DM-5 Iris Hjälpmedel Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Spelarens olika delar... 3 Inledning... 4 Batteri... 4 Ladda batteriet... 4 Sätta på och stänga av spelaren... 4 Sätta på... 4 Stänga av...

Läs mer

Guider för specialprogrammen

Guider för specialprogrammen Guider för specialprogrammen Talsyntes: Voxit Budgie 2.3 OCR-behandling: ScanSoft OmniPage Rättstavningsprogram: Stava Rex Spell Right Läslinjal: Screen Ruler Om du vill vara säker på att kunna använda

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

CD-ORD 8 elevdata.se

CD-ORD 8 elevdata.se Snabbhjälp i CD-ORD 8 elevdata.se SNABBHJÄLP för CD-ORD 8 Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 8. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet.

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela TextIT Hjälp I textfältet kan du skriva din egen text eller kopiera in text ifrån andra källor som t.ex. Word, PDF, Internetsidor etc. Du kan sedan välja något av följande för att få texten uppläst. Ljudning!

Läs mer

Olika lärverktyg. Appar och lärverktyg. Olika syften med olika lärverktyg. Frågan är:

Olika lärverktyg. Appar och lärverktyg. Olika syften med olika lärverktyg. Frågan är: Appar och lärverktyg för språk-, läs- och skrivutveckling Dysleximässan Göteborg 23/10-15 Johanna Kristensson Leg logoped & språk-, läs- och skrivutvecklare Resurscentrum Kärnhuset, Halmstad Oribi, Lund

Läs mer

Prislista Läs- och Skrivmöjlighetscenter gäller fr o m december 2011

Prislista Läs- och Skrivmöjlighetscenter gäller fr o m december 2011 Prislista Läs- och Skrivmöjlighetscenter gäller fr o m december 2011 Köpvillkor m m: Vi reserverar oss för eventuella prisändringar. Betalning sker mot faktura 30 dagar netto och per postförskott för privatpersoner.

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn...

Läs mer

Lathund. Tal-och ljudböcker från. Inläsningstjänst. Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3

Lathund. Tal-och ljudböcker från. Inläsningstjänst. Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3 Lathund Tal-och ljudböcker från Inläsningstjänst Innehåll: Inlästa läromedel sida 2 Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3 Vem kan hämta hem inlästa böcker från Inläsningstjänst? sida 3 Inläsningstjänst-

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 18 januari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Handbok till Oribi Speak for Chrome

Handbok till Oribi Speak for Chrome Handbok till Oribi Speak for Chrome Oribi Speak for Chrome är ett tillägg (eng. extension) för webbläsaren Google Chrome och fungerar i Chrome OS (ChromeBook), Windows, OS X (Mac) och Linux. Oribi Speak

Läs mer

EASYBOOKSHELF HJÄLP... 3 EASYBOOKSHELF ÖVERSIKT... 5

EASYBOOKSHELF HJÄLP... 3 EASYBOOKSHELF ÖVERSIKT... 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING EASYBOOKSHELF HJÄLP... 3 EASYBOOKSHELF ÖVERSIKT... 5 MINA BÖCKER... 7 Leta i Mina Böcker... 7 Öppna Mina Böcker... 8 Läs böcker från mina enheter i EasyBookshelf... 9 Sök Mina Böcker...

Läs mer

hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg-

hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg Handlingsplan Trollbäckens skolors handlingsplan i syfte att skapa förutsättningar

Läs mer

Så här fungerar Stava Rex

Så här fungerar Stava Rex Så här fungerar Stava Rex Stava Rex är ett program som rättar stavfel och grammatikfel i svensk text. Stava Rex kan rätta grava stavfel och hjälper till att skilja på lättförväxlade ord. Stava Rex kan

Läs mer

Appar och funktioner för smarta mobiler och lärplattor

Appar och funktioner för smarta mobiler och lärplattor Appar och funktioner för smarta mobiler och lärplattor Johanna Kristensson, leg. logoped, språk-, läs- och skrivutvecklare Olika alternativa verktyg som kompenserar för en nedsatt läs- och skrivförmåga

Läs mer

1 svensk talteknologi. Produktkatalog Det är vi som ger er tillgänglighet.

1 svensk talteknologi. Produktkatalog Det är vi som ger er tillgänglighet. 1 svensk talteknologi Produktkatalog Det är vi som ger er tillgänglighet. Tillgänglighet ökar delaktigheten i samhället! Det är med stor glädje att fler och fler skolor och kommuner köper och använder

Läs mer

Lathund ClaroRead Plus v6

Lathund ClaroRead Plus v6 Lathund ClaroRead Plus v6 sid 2. sid 3. sid 4. sid 5. sid 6. sid 7. sid 8. sid 9. sid 10. Starta ClaroRead Plus. Inställningar för verktygsraden. Välja röst och språk. Läsa upp text. Inställningar för

Läs mer

Korttidslån från skoldatateket

Korttidslån från skoldatateket Korttidslån från skoldatateket Skoldatateket visar och erbjuder korttidslån av alternativa verktyg och pedagogisk programvara. Under tre veckor har ni möjlighet att låna och prova innan ni beslutar om

Läs mer

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1 ONLINEBOKEN MANUAL Innehåll Om onlineboken...2 Onlinebok på dator och surfplatta...2 Kom igång med onlineboken... 3 Öppna onlineboken... 3 Läsa i onlineboken... 3 Hitta i onlineboken... 3 Lyssna på onlineboken...

Läs mer

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501 ClaroRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 12501 1 Välkommen till ClaroRead Plus Välkommen till ClaroRead Plus för Mac. ClaroRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära

Läs mer

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5 Förenklad användarmanual för DAISY-användning Olympus DM-5 Komma igång 1 Sätt i batteriet Börja med att sätta i medföljande batteri i spelaren. Gör detta genom att öppna luckan på baksidan. En skarv i

Läs mer

EasyConverter, version 4 Kom igång guide

EasyConverter, version 4 Kom igång guide EasyConverter, version 4 Kom igång guide EasyConverter omvandlar olika slags källdokument till mer tillgängliga, alternativa format. Med EasyConverter kan du Skanna tryckt text direkt in i EasyConverter.

Läs mer

Läs & Skriv 2012-02-22. Johnny Andersson

Läs & Skriv 2012-02-22. Johnny Andersson Läs & Skriv 2012-02-22 Johnny Andersson Pedagogisk idé Handhavande Förhållningssätt-Motiv-Komplement Teknik i sig Hårdvara Behov Elev-kollegor-föräldrar-ledning Förutsättningar Teknik ITpedagog/Ansvar

Läs mer

Använda SpellRight 2 i Word 2010

Använda SpellRight 2 i Word 2010 Använda SpellRight 2 i Word 2010 1. Skriva i Word 1. Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer

Läs mer

Alternativa verktyg. ClaroRead PC

Alternativa verktyg. ClaroRead PC Alternativa verktyg ClaroRead PC ClaroRead är en talsyntes, som omvandlar text till tal, d.v.s. användaren kan få skriven text uppläst. En talsyntes är ett bra hjälpmedel för många elever, särskilt elever

Läs mer

Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare

Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare Läs- och skrivutvecklarnas uppdrag syftar till att främja tidig läs- och skrivutveckling inom Kunskapsstaden Helsingborg. Margaret Berglund Lågstadielärare, Specialpedagog/Talpedagog

Läs mer

EasyProducer Kom igång guide

EasyProducer Kom igång guide EasyProducer Kom igång guide EasyProducer gör det möjligt för dig att på ett enkelt sätt förvandla ett Word dokument till en fullt synkroniserad digital talbok i DAISY-format (DTB). DTB skapade med EasyProducer

Läs mer

CD-ORD Hjälp CD-ORD 8. Elevdata AB

CD-ORD Hjälp CD-ORD 8. Elevdata AB CD-ORD Hjälp CD-ORD 8 Elevdata AB CD-ORD Hjälp: CD-ORD 8 Elevdata AB Innehållsförteckning Förord... vii 1. CD-ORD i Windowsprogram... 1 2. Verktygslisten... 3 3. Profiler... 11 3.1. Standardprofiler...

Läs mer

Använda Stava Rex i Word 2010

Använda Stava Rex i Word 2010 Använda Stava Rex i Word 2010 1. Skriva i Word Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord

Läs mer

Lärverktyg Carina Forslund Stödenheten

Lärverktyg Carina Forslund Stödenheten Lärverktyg 2017-01-13 Carina Forslund Stödenheten Innehåll Inläsningstjänst... 3 Legimus... 4 Rättstavning/talsyntes... 4 Talsyntes... 4 Taligenkänning... 5 Alternativa SMS... 6 Skanner/OCR... 6 Översättning...

Läs mer

Lathund Milestone 312

Lathund Milestone 312 Iris Hjälpmedel/Hedblom Januari 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Knappbeskrivning 4 Bild och knappbeskrivning. 4 Ovansidan 4 Övre kortsidan 4 Högra långsidan 5 Nederkant 5 Allmänt 5 Olika

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 februari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Lathund Plextalk Pocket, PTP1. Lathund och bruksanvisning finns i även andra format på vår hemsida

Lathund Plextalk Pocket, PTP1. Lathund och bruksanvisning finns i även andra format på vår hemsida Lathund Plextalk Pocket, PTP1 Lathund och bruksanvisning finns i även andra format på vår hemsida Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Knappbeskrivning.... 4 Ovansidan.... 4 Numeriskt tangentbord....

Läs mer

VICTOR READER STREAM 2009-11-25 BOKLISTA ANTCKNINGAR TALBÖCKER TEXTFILER ANDRA BÖCKER MUSIK PODCASTS

VICTOR READER STREAM 2009-11-25 BOKLISTA ANTCKNINGAR TALBÖCKER TEXTFILER ANDRA BÖCKER MUSIK PODCASTS VICTOR READER STREAM 2009-11-25 BOKLISTA 1 ANTCKNINGAR TALBÖCKER TEXTFILER ANDRA BÖCKER MUSIK PODCASTS 1 TALBÖCKER Navigera med knapparna 4 och 6: 1. A 2000 Administration A 2. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet

Läs mer

Kom igång med SpellRight

Kom igång med SpellRight Kom igång med SpellRight SpellRight är ett program som rättar engelska stavfel. Programmet är i första hand avsett för personer som har svenska som modersmål och skriver på engelska som andraspråk. Starta

Läs mer

Lathund Milestone 212

Lathund Milestone 212 Iris Hjälpmedel Ver: 4 Innehållsförteckning Lathund Milestone 212 Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Högra långsidan 4 Nederkant 4 Allmänt 4 De olika funktionerna

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Läs- och skrivsvårigheter och olika tidsenliga digitala lärverktyg

Läs- och skrivsvårigheter och olika tidsenliga digitala lärverktyg Varför är språk och läsning så viktigt? Läs- och skrivsvårigheter och olika tidsenliga digitala lärverktyg Hässleholm 8 september 2015 Johanna Kristensson Språk-, läs- och skrivutvecklare & leg logoped

Läs mer

CD-ORD 9.0. Snabbhjälp

CD-ORD 9.0. Snabbhjälp CD-ORD 9.0 Snabbhjälp CD-ORD Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 9.0. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet. Hjälp i verktygslisten Snabbhjälp

Läs mer

nr18 katalog Med vår app blir inlästa läromedel enkelt

nr18 katalog Med vår app blir inlästa läromedel enkelt nr18 katalog Med vår app blir inlästa läromedel enkelt Inledning Mycket händer nya möjligheter för skolor och elever Innehåll: 2 Om oss 3 Inlästa läromedel gör skillnad! 4 Abonnemang på inlästa läromedel

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING

EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING ALLA WEBBPROGRAM SOM FINNS PÅ PORTALEN (https://www.mvnordic.com/se/portal), KAN ELEVERNA ANVÄNDA HEMMA VID LÄXLÄSNING, HEMUPPGIFTER OCH EXTRA TRÄNING! WEBBPROGRAM

Läs mer

Dagordning. Om Inläsningstjänst AB. Talböcker och Ljudböcker. Egna anpassningar enligt paragraf 17. Inlästa läromedel som kommunabonnemang

Dagordning. Om Inläsningstjänst AB. Talböcker och Ljudböcker. Egna anpassningar enligt paragraf 17. Inlästa läromedel som kommunabonnemang Dagordning Om Inläsningstjänst AB Talböcker och Ljudböcker Egna anpassningar enligt paragraf 17 Inlästa läromedel som kommunabonnemang Nya DAISY-spelare på marknaden Inläsningstj sningstjänst nst AB Specialisering

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

Appen Legimus Användarmanual för Android

Appen Legimus Användarmanual för Android Appen Legimus Användarmanual för Android Innehåll Om Legimus... 2 Logga in... 3 Hitta i appen... 3 Söka och lägga till böcker... 3 Ladda ner en bok... 4 Ladda ner... 4 Läsa böcker... 4 Navigering... 4

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 4 Hur tar

Läs mer

Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad)

Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad) Sidan 1 av 7 App-release: 1.0 Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad) Innehållsförteckning 1 Kort om appen... 2 Funktionaliteten i grova drag... 2 Kända begränsningar i denna version...

Läs mer

Kom igång med Livescribe Desktop

Kom igång med Livescribe Desktop Kom igång med Livescribe Desktop Installera Livescribe Desktop. Du kan använda SmartPen enbart med det medföljande pappret, men för att föra över anteckningarna till din dator och utnyttja möjligheterna

Läs mer

enter Hej! Med vänliga hälsningar Dan Alberyd Specialpedagog Svenska Enter rehabilitering AB

enter Hej! Med vänliga hälsningar Dan Alberyd Specialpedagog Svenska Enter rehabilitering AB enter Hej! Jag heter Dan Alberyd och är Svenska Enters samordnare för Kompetensutvecklingen av speciallärare/pedagoger. Vi är mycket glada för att vi har fått förtroendet att utbilda speciallärarna/pedagogerna

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna.

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna. Dito manual Nedanstående manual är riktad till dig som inte tidigare har använt en läsplatta. Den hjälper dig med att komma igång med att läsa e-böcker på läsplattan och med att använda Akademibokhandelns

Läs mer

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN Epson EB-1400Wi-serien SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN projicera upp till: flera användare kan anteckna skriv ut, spara och dela UTVECKLAD FÖR FÖRETAG INTEGRERAT SYSTEM FÖR INTERAKTIVA MÖTESRUM

Läs mer

Precodia. Manual. Precodia 1.0. Elevdata AB. Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten. (www.spsm.se)

Precodia. Manual. Precodia 1.0. Elevdata AB. Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten. (www.spsm.se) Precodia Manual Precodia 1.0 Elevdata AB Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten (www.spsm.se) Elevdata i Malmö AB, Fosievägen 13 21431 Malmö Tel: 040-939150 www.elevdata.se

Läs mer

Appen Legimus. Användarmanual för IPhone och IPad

Appen Legimus. Användarmanual för IPhone och IPad Appen Legimus Användarmanual för IPhone och IPad Innehåll Om Legimus... 2 Logga in... 3 Logga in offline... 3 Hitta i appen... 3 Söka efter böcker... 4 Söka i legimus.se... 4 Ladda ner och läs offline...

Läs mer

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming 9 Webbföreläsningar Webbföreläsningar innebär att en lärare håller en föreläsning vid sin dator och studenterna kan ta del av den live. För att fler ska kunna titta på detta samtidigt krävs att man använder

Läs mer

CD-ORD. Ett komplett läs- och skrivverktyg. Elevdata

CD-ORD. Ett komplett läs- och skrivverktyg. Elevdata CD-ORD Ett komplett läs- och skrivverktyg - med uppläsning av text, skärmläsning och ordförslag på flera språk samt möjlighet att spara i ljudfil Elevdata CD-ORD Verktyget för alla, som behöver stöd i

Läs mer

PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv.

PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv. PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv. Mantra Lingua har fått stor uppmärksamhet och flera utmärkelser för sina böcker och PENpal verktyget som gör det roligt att lära

Läs mer

OneNote En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna i OneNote

OneNote En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna i OneNote OneNote En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna i OneNote I exemplet nedan kommer ni att få lära er några olika funktioner jag använder när jag skapar lektioner i OneNote. Många av dessa

Läs mer

Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen.

Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen. Camilla Jönsson Såhär kan det vara! Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen. Öronläsning är också

Läs mer

Lathund för Stava Rex

Lathund för Stava Rex Lathund för Stava Rex för PC Stava Rex är ett avancerat svenskt rättstavningsprogram som kan rätta grava stavfel, lättförväxlade ord samt enklare grammatikfel. Stava Rex klarar av att rätta text i de vanligaste

Läs mer

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering Snabbguide Denna snabbguide hjälper dig att installera och komma igång med Readiris TM 15. För detaljerad information om Readiris TM alla funktioner, läs hjälpfilen som medföljer programvaran, eller de

Läs mer

Manual - Inläsningstjänsts App (Android)

Manual - Inläsningstjänsts App (Android) Sidan 1 av 7 Manual - Inläsningstjänsts App (Android) App-release: Beta Innehållsförteckning 1 Kort om appen... 2 Funktionalitet i grova drag... 2 Kända begränsningar i denna version... 2 2 Var hittar

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 1.0

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 1.0 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 1.0 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Utveckling av appen... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Ladda ner böcker... 3 Bokhyllan... 4 Ta bort en bok... 4 Appens

Läs mer

Väck lusten att lära hos dem som har svårt att läsa

Väck lusten att lära hos dem som har svårt att läsa Väck lusten att lära hos dem som har svårt att läsa www.inlasningstjanst.se Telefon: 08-556 115 50 3 Kunskap för alla Idag finns 126 000 elever i grund- och gymnasieskolan i Sverige som har svårt att ta

Läs mer

Lathund för Stava Rex

Lathund för Stava Rex SKOLSTÖD/ Uppdragsavdelningen Utbildningsförvaltningen 2009-10-12 Lathund för Stava Rex Stava Rex är ett program som är framtaget för att stödja personer med läs- och skrivsvårigheter. Du kan rätta texter

Läs mer

ViTal. Talsyntes. Användarhandledning

ViTal. Talsyntes. Användarhandledning ViTal Talsyntes Användarhandledning Introduktion ViTal är ett program som utvecklats för att med hjälp av artificiellt tal vara ett stöd vid läsning och skrivning. ViTal kan användas både i undervisning

Läs mer

GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT

GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT Nätverk Gymnasieantagning Pedagogiskt Centrum Skola Arbetsliv Läromedel & AV Media Utställning med inspirationsmöten Gunilla Almgren Bäck Specialpedagog

Läs mer

Läs och skriv. www.polarprint.se

Läs och skriv. www.polarprint.se Läs och skriv www.polarprint.se Staffan Syk VD Polar Print staffan.syk@polarprint.se Tel 0920-20 34 34 Om Polar Print Polar Print har funnits sedan 1988 och är ett väletablerat företag på den svenska hjälpmedelsmarknaden

Läs mer

Scan2Text Svensk Doc 2.0. Scan2Text Användarguide

Scan2Text Svensk Doc 2.0. Scan2Text Användarguide Scan2Text Svensk Doc 2.0 Scan2Text Användarguide Copyright Copyright 2004 Claro Software Ltd. Alla rättigheter är reserverade. Claro Software Ltd äger och har copyright på all teknisk dokumentation, tryckt

Läs mer

Användarmanual Legimus för Android. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Android. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Android Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 3 Hur tar jag bort

Läs mer

Röst och Videobrev Skicka röstbrev och videobrev över Internet

Röst och Videobrev Skicka röstbrev och videobrev över Internet Röst och Videobrev Skicka röstbrev och videobrev över Internet I början var ordet sedan kom texten och sedan E-posten. När vi kommunicerar använder vi skriven text allt mer. Då främst genom att vi skickar

Läs mer

Lathund för SpellRight

Lathund för SpellRight Lathund för SpellRight för PC SpellRight är ett avancerat rättstavningsprogram för personer med svenska som modersmål, som skriver på engelska som sitt andraspråk. Programmet rättar grava stavfel, lättförväxlade

Läs mer

Del 7. Digitala verktyg för att läsa och skriva

Del 7. Digitala verktyg för att läsa och skriva Digitalisering grundskola, gymnasieskola Modul: Att leda och lära i tekniktäta klassrum Del 7: Digitala verktyg för att läsa och skriva Del 7. Digitala verktyg för att läsa och skriva Text: Ulrika Jonson,

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 1 Det här passet Talboken och bibliotekens roll Kom igång med talböcker Våra konton Att läsa talböcker Frågestund 2 Talboken - en inläst version av en utgiven

Läs mer

Lathund. Talböcker från Legimus. Vad är en talbok? Vad är en ljudbok? sida 3. Information Hitta till talböckerna sida 3

Lathund. Talböcker från Legimus. Vad är en talbok? Vad är en ljudbok? sida 3. Information Hitta till talböckerna sida 3 Lathund Talböcker från Legimus Innehåll: Vad är MTM och Legimus? sida 2 Vem får låna? sida 3 Vad är en talbok? Vad är en ljudbok? sida 3 Information Hitta till talböckerna sida 3 Inloggningskonto Legimus

Läs mer

Vallhovskolan. IT-handlingsplan för Vallhovskolan

Vallhovskolan. IT-handlingsplan för Vallhovskolan Vallhovskolan IT-handlingsplan för Vallhovskolan Övergripande information Under läsåret 12-13 sker flera förändringar i skolans IT-arbete. First Class systemet Källan som alla elever och lärare använt

Läs mer

Handbok Victor Reader Stream

Handbok Victor Reader Stream Reviderad 2015-01-23 1 (26) Handbok Victor Reader Stream 2 2016-09-26 Stockholms Syncentral Box 6401 Växel: 08-123 365 00 www.syncentralstockholm.se 113 82 Stockholm Fax: 08-123 496 44 stockholmssyncentral@sll.se

Läs mer

Lathund för Gustavas ordböcker

Lathund för Gustavas ordböcker Lathund för Gustavas ordböcker Gustavas ordböcker har länge funnits som bok men finns även i digitalt format vilket underlättar för elever med läs- och skrivsvårigheter. Starta Gustavas ordböcker genom

Läs mer

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

Lathund Milestone 212 och 212plus

Lathund Milestone 212 och 212plus Iris Hjälpmedel Ver: 4 Notera att denna lathund beskriver både Milestone 212 och Milestone 212plus där några egenskaper och val enbart finns i Milestone 212plus. Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Handbok Victor Reader Stream

Handbok Victor Reader Stream Reviderad 2015-01-23 1 (11) Handbok Victor Reader Stream 2 2016-09-26 Stockholms Syncentral Box 6401 Växel: 08-123 365 00 www.syncentralstockholm.se 113 82 Stockholm Fax: 08-123 496 44 stockholmssyncentral@sll.se

Läs mer

Interaktivt golv för Förskolan

Interaktivt golv för Förskolan Användarmanual NetBoard Portable Interaktivt golv för Förskolan www.wikona.se/kontakt Sida 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Introduktion... 3 Vad är NetBoard Portable?... 3 Visa på 4 olika

Läs mer

Manual TorTalk Mac 1.0

Manual TorTalk Mac 1.0 Manual TorTalk Mac 1.0 Introduktion TorTalk är ett program vars funktion är att läsa upp text med talsyntes. Målet är att det ska var så enkelt som möjligt att använda. Därmed har antal funktioner hållits

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Rapport Skannerprojektet 2006

Rapport Skannerprojektet 2006 Rapport Skannerprojektet 2006 Att anpassa läromedel för personer med funktionsnedsättning med hjälp av skanner Ett nationellt samarbetsprojekt Sammanfattning 3 Inledning 4 Skanner 5 Upplösning 5 Inläsningshastighet

Läs mer

MagniLink Pro. för en tillgänglig arbetsplats

MagniLink Pro. för en tillgänglig arbetsplats MagniLink Pro för en tillgänglig arbetsplats MagniLink Pro PRO För alla professionella användare MagniLink PRO är utvecklat med ambitionen att vara det ultimata systemet för alla yrkesverksamma användare,

Läs mer

Användarmanual Legimus för

Användarmanual Legimus för Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 3 Innehåll Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en

Läs mer