1(7) Slutrapport förprojektering. Projektnamn: UTAN Unga Till Arbete i Norr Projektnummer (fylls i av projektansvarig):

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1(7) Slutrapport förprojektering. Projektnamn: UTAN Unga Till Arbete i Norr Projektnummer (fylls i av projektansvarig):"

Transkript

1 1(7) Slutrapport förprojektering Projektnamn: UTAN Unga Till Arbete i Norr Projektnummer (fylls i av projektansvarig): Sammanfattning Projektiden Situationen på arbetsmarknaden är svår för ungdomar i hela landet men i Piteå, Skellefteå och Kalix är situationen extra svår medan den är något bättre i Luleå. Speciellt svår situation har ungdomar som avbrutit sina gymnasiestudier eller som har ofullständiga betyg trots tre år i gymnasiet. Andra grupper av unga vuxna med speciella svårigheter är långtidssjukskrivna och personer med utländsk bakgrund. Vi ville i de verksamheter som bedrivs för att få unga vuxna till arbete sammanställa och kartlägga framgångsfaktorer för att se om metoder som utvecklats i de olika projekten kan föras över och användas i olika verksamheter främst riktade till unga inom kommuner och organisationer. Under de senaste åren har det bedrivits flera projekt med stöd från ESF, med särskild ungdomsinriktning. Dessa har arbetat med delvis olika metoder. Kompare har varit ett samarbete mellan Piteå och Skellefteå, med ett 15-tal olika partners. Kubik har genomförts i Kalix och Överkalix. Tusen nya ungdomsjobb har varit ett projekt i Luleå med samarbete med bland annat det lokala näringslivet. Arbetsmarknadspolitiken är i huvudsak ett nationellt ansvarsområde där Arbetsförmedlingen är ansvarig myndighet. Fram till 2006 bedrevs en stor del av aktiviteterna av kommunerna med ekonomiskt stöd från staten. Efter det har kommunernas roll som aktör minskat och istället anlitas olika privata aktörer som utförare. Kommunerna har fortfarande ett ansvar för ekonomiskt bistånd för unga som saknar arbete eller rätt till ersättning från de allmänna försäkringssystemen. Detta innebär ofta missförstånd och olika tolkningar om ansvaret mellan i första hand Arbetsförmedlingen och kommunerna. Även Försäkringskassan kan vara inblandad för de unga som har ersättning på grund av ohälsa. Rollfördelningen mellan de olika aktörerna är inte klargjord och detta kan medföra att resurserna inte används optimalt. Samverkan mellan privat och offentlig sektor är av stor betydelse för att bryta det utanförskap som kvinnor och män i åldern år hamnat i. Detta oavsett om det handlar om ohälsa eller arbetslöshet. En tydligare samarbetsmodell bör utformas för att effektivisera och förbättra arbetet med unga vuxna som befinner sig utanför arbetsmarknaden. Syftet med förstudien var att sammanställa och kartlägga vilka verksamheter som bedrivs för att få unga vuxna till arbete inom de ingående kommunerna. Vilka av dessa fungerar bra för olika deltagare? Vilka metoder som utvecklats i de olika projekten kan föras över och utnyttjas i andra kommuner? Vi skulle titta särskilt på då pågående projekt med ESF finansiering för att identifiera framgångsfaktorer och goda metoder att ta med till ett framtida gemensamt genomförandeprojekt.

2 2(7) Vidare var tanken att ett regionalt partnerskap ska etableras för ett eventuellt kommande genomförandeprojekt. Detta har vi gjort Vi har i förstudien gjort en kartläggning av arbetssätt, metoder och identifierade framgångsfaktorer i de tre aktuella projekten. Underlag till kartläggningen har tagits fram via ett stort antal intervjuer med representanter från styrgrupper, arbetsgrupper och referensgrupper i projekten. Alltså har vi intervjuat: Kommunala tjänstemän i ledningsfunktion och i driftsfunktioner inom Arbetsmarknadsenhet/arbetsmarknadsavdelning eller motsvarande. Kommunala tjänstemän i ledningsfunktion och i driftsfunktioner inom socialtjänst. Chefer och medarbetare inom Arbetsförmedlingen. Chef från Försäkringskassan Rektorer inom ungdomsskolan och vuxenutbildning Vi har också tagit del av delrapporter och en slutrapport från de aktuella lokala ESF projekten. Omvärldsbevakning har gjorts via en kontinuerlig bevakning på det nationella planet av pågående processer och politiska beslut som på något sätt påverkar unga. Exempelvis beslut i regering och riksdag, pågående arbete inom SKL En dörr in, Temagrupp UNGA. Ett antal rapporter och studier har lästs och delar har tigits till rapporter till styrgruppen och in i processen med utarbetande av ett genomförandeprojekt. Transnationella aktiviteter har också genomförts för att skaffa kunskap från andra länder. En av projektmedarbetarna har deltagit i en workshop i Berlin anordnad av YES Forum som är en europeisk lobbyorganisation som arbetar med ungdomsfrågor. YES forum (Youth in Europea and social work.) Vidare har projektledaren medverkat vid en workshop i Rimini anordnad av SERN som är ett nätverk med representanter från Sverige, Finland, Italien och Spanien. Där utarbetades planer för ett gemensamt projekt inom Europé for Citizens. Vi har genomfört en studieresa till Danmark, där hela styrgruppen deltog, där vi tog del av den danska arbetsmarknadspolitiken generellt och ungdomsfrågan specifikt. Ett antal besök och föreläsningar gjordes med fördjupningar i hur man arbetar med vägledning, unga som inte är utbildningsparata, olika former av modeller för lärande via kompletterande utbildningar och praktik. Den gav mycket inspiration till tankesätt inom ett kommande genomförandeprojekt. Första steget i arbetet med förstudien var att genomföra en LFA Logical Framework Approach, med stöd av Processtöd Projektutveckling ESF (Logiskt Ramverk). Detta för att gemensamt formulera en grund till varför vi behöver ett gemensamt projekt, se en struktur, få ett stöd till fortsatt dialog.

3 3(7) Organisation En styrgrupp, vilken etablerades under den period då ansökan om medel till förprojekteringen gjordes, har funnits och varit välfungerande hela tiden. I styrgrupp för förprojekteringen UTAN har personer i ledningsfunktion inom Arbetsmarknadsenhet/arbetsmarknadsavdelning eller motsvarande, samt från socialtjänsten funnits med. Representanter för Arbetsförmedling har varit två arbetsmarknadsområdeschefer. Ordförande i styrgruppen har varit avdelningschef arbetsmarknadsavdelning i Piteå. En arbetsgrupp/referensgrupp med representanter från de aktuella projekten i de olika kommunerna, socialtjänsten och arbetsförmedlingen har fungerat som stöd till projektteamet, gett information från pågående projekt och aktivt deltagit i dialogen om ett gemensamt genomförandeprojekt är möjligt och hur det i så fall ska utformas. Ett projektteam bestående av projektledare och en projektmedarbetare har varit placerade i Piteå, projektteamet har driftat projektet och kontinuerligt återrapporterat till styrgruppen. Förprojekteringens resultat Huvudproblemet är att arbetslösheten bland unga är för stor i våra kommuner. Samverkan För att lösa problemet med ungdomsarbetslösheten måste samverkan mellan aktörer som arbetar med målgruppen utvecklas. Samverkan måste ske såväl internt inom organisationerna, mellan organisationer, inom regionen men även transnationellt. Samverkan är inte alltid lätt då det kan innebära merarbete och inte bara fördelar. När samverkan är som bäst ger den fördelar på flera olika sätt. Metoder kan utvecklas och spridas såväl som att ge administrationsvinster och kostnadseffektivitet. I förprojekteringen konstaterar vi i sammanställningen av den kartläggning som gjorts att alla tre projekten har goda resultat på individnivå speciellt med tanke på den dåliga arbetsmarknaden under perioden. De tre projekten har bidragit till utveckling inom den kommunala verksamheten och man går på olika sätt vidare dels i kommunerna dels med det samverkansarbete som initierats. Projektmetoder från projekten har implementerats i Skellefteå, Piteå och KALIX I Luleå pågår en omorganisation och därför är det ännu inte helt klart hur implementeringen av projektresultaten kommer att se ut. Från alla aktuella projekt tycker man myndighetssamverkan är avgörande Systemen har krokat arm, kunnat gå mellan systemen är ett citat. Välfungerande styrgrupp Styrgruppen har arbetat strukturerat varit mycket intresserad och haft ett stort engagemang i förstudien. Detta är en absolut avgörande faktor för att kunna gå vidare till genomförandeansökan. Inom styrgruppen för UTAN har frågan om samverkan mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen varit en fokus.

4 4(7) Lärande erfarenheter från pågående projekt Ett stort intresse finns för att gå vidare med ett gemensamt genomförandeprojekt. Men, det är inte helt enkelt att se hur ett sådant ska kunna byggas. Ambitionen under resan har varit att se möjligheter, men att antal hinder finns: Det ekonomiska underlaget då det gäller den kommunala ekonomin ser olika ut. Vilka långsiktiga konsekvenser får valutgången? Det kan tyckas svårt att i början av en mandatperiod överblicka en lång projektperiod som sträcker sig över flera kommunala och statliga budgetår. Hur kommer det kommunala uppdraget inom arbetsmarknadsområdet att se ut inom denna avslutande del av programperioden? Kommer kommunerna att kunna samverkan med arbetsförmedlingarna med unga inom program eller? Transnationalitet Af:s tillämpning av sitt regelverk hindrar unga i arbetsmarknadsprogram att förlägga exempelvis en del av sin praktikperiod i ett annat EU land. Alltså ett problem med att lägga in transnationalitet i projekt. Medfinansiering av projekt riktade till unga kan absolut inte bygga på deltagarersättningar då de är för låga. Att driva projekt delfinansierade via ESF är administrativt krävande, möjligheten att driva gemensamma projekt i regionen förutsätter att en kommun tar ett omfattande övergripande ansvar. Fortsatt lärande En önskan om ett fortsatt lärande utbyte inom regionen är gemensamt för alla parter inom förstudien. Ett fortsatt arbete för ett gemensamt genomförandeprojekt är ett sätt att fortsätta det positiva utbyte som förstärkts under projektperioden. En regional samverkan är nödvändig för framtiden. Problemet med en åldrande befolkning och en minskad arbetskraft är gemensamt för kommunerna i regionen, för nationen som helhet och för de flesta länderna inom EU. När det gäller nivån på ungdomsarbetslösheten så är den särskilt hög i Sverige och därför bör det finnas goda exempel på flera håll i Europa. Att många unga vuxna står utanför arbetsmarknaden, har många orsaker bland annat ofullständig utbildning, sjukdom, invandring eller funktionsnedsättning. De metoder vi vill utveckla bör ske tillsammans med andra, både genom regional samverkan och genom samverkan med aktörer i andra länder. Det är viktigt att hitta goda fungerande exempel stället för att uppfinna hjulet igen. Detta för att gemensamt stärka konkurrenskraften inom regionen, och i förlängningen inom EU. Den målgrupp som har sämsta förutsättningar på arbetsmarknaden är de som saknar gymnasiekompetens. Där finns också de största bristerna när det gäller metodutveckling hos alla medverkande aktörer. Ett kommande genomförandeprojekt kommer därför att fokusera på att utveckla metoder för denna grupp i övergången skola arbete. Gymnasieskolorna måste ha en tydligare roll, det internkommunala samarbetet måste utvecklas för att förebygga en att unga hamnar i ett långvarigt utanförskap.

5 5(7) Jämställdhetsintegrering Monica Forsman, som arbetar med projektstöd Jämställdhetsintegrering inom ESF projekt i Norrbottens och Västerbottens län, höll i arbetsgruppens SWOT analys. I arbetsgruppen deltog representanter från de aktuella projekten med sina erfarenheter. Från SWOT analysen har vi med oss ett antal lärdomar till utformningen av ett kommande genomförandeprojekt. Exempelvis att tidigt i projektet formulera hur man ska arbeta inom området, och hur det ska rapporteras kvantitativt och kvalitativt. Ett annat exempel är att vara tydlig i beställningar/underlag för upphandling. Utbildning för personer i projektet ska ske på alla nivåer, alltså styrgruppsmedlemmar, medarbetare och deltagare i referensgrupp för att det ska ge effekt för målgruppen, deltagarna. Så, det måste då också budgeteras för. Och, viktigast - Jämställdhetsfrågan ska hanteras systematiskt, alltså finnas med i alla delar av projektet, vara ett grundperspektiv, inte ett tillfälligt inslag. Tillgänglighet för personer med funktionshinder Det är nu sannolikt att en genomförandeansökan kommer att göras. Vi är väl medvetna om att funktionshinder av olika slag ofta utgör ett hinder för att ta, få och/eller behålla ett arbete. De ingående parterna är överens om att funktionshindrade ska kunna delta i ett genomförandeprojekt, förutsättningarna för att det ska kunna ska måste tydliggöras. Förutom att ta tillvara den erfarenhet som finns främst utifrån de aktuella projekten så kommer vi att använda oss av Processtöd Tillgänglighet. Vi har tagit del av generell information om det stöd som Processtöd Tillgänglighet kan utgöra. Programkriterier (samverkan, strategisk påverkan, lärande miljöer och innovation) Innovation Det innovativa i denna förstudie har inte varit att uppfinna nya metoder utan att tillvarata, förfina och effektivisera metoder som redan utvecklats i ordinarie verksamhet och tidigare projekt. Vi vill utveckla ett verkligt samarbete och inte bara en samverkan. Detta har inneburit att vi samlat information och fört en dialog under projektperioden. Samverkan I kartläggningen har en fokus varit samverkan. Samverkan inom kommunerna, mellan kommunerna och med andra aktörer, främst Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och aktörer inom privata näringslivet. Vi har konstaterat att Samverkan måste ske såväl internt inom organisationerna, mellan organisationer, inom regionen men även transnationellt. En viss frustration har funnits i projektteamet då det blivit mycket konkret att samverkan tar tid. Det har varit många parter involverade som från exempelvis ett styrgruppsmöte har gått tillbaka till sin organisation och där mött grupper för att i sin tur föra dialogen utifrån sin plattform. Och det tar tid. Internkommunalt ser det lite olika ut i de olika kommunerna. Den internkommunala samverkan kan absolut utvecklas, här lär vi av varandra. Arbetsförmedlingen är naturligtvis central part när det handlar om arbetsmarknadsfrågor. Dialogen försvåras av otydlighet från nationell nivå när det gäller gränsdragning för hur

6 6(7) Slutrapport förprojektering samverkan kan se ut. En ständigt pågående dialog på det lokala och regional planet är en förutsättning för utveckling av verksamheter och av projekt. Försäkringskassan har utifrån sitt nuvarande regelverk en liten roll i detta sammanhang, de ser inte själva att de kan delta i framtida projekt. Privata näringslivet det finns en tydlig samstämmighet om den stora vikten av samverkan mellan det offentliga och det privata då det gäller att minska arbetslösheten hos unga och samtidigt att stötta arbetsgivares, både offentliga och privata, rekrytering av personal med relevant kompetens för aktuellt uppdrag. Och, tydligt är att det privata näringslivets organisationer inte utgör någon självklar part, utan viktigt är att hitta och föra en dialog med enskilda arbetsgivare på olika sätt. Uppföljning under förprojekteringen Projektteamet har arbetat fortlöpande med uppföljning av arbetet inom förprojekteringen. Dialogpart har varit ordförande för styrgruppen. En tidsplan och en projektplan gjordes i inledningen av projektet, dessa har stämts av regelbundet. En ständig fråga har varit hur vi sett på förutsättningen att bygga ett genomförandeprojekt. Andra erfarenheter som ni vill dela med er av Ytterst viktig är processen den dialog som förts under projektperioden både på lednings- och på medarbetarnivå. Målet är ingenting vägen är allt citat Robert Karl Oskar Broberg Ett ständigt pågående utvecklingsarbete är en förutsättning för att ha en bra verksamhet att hitta rätt sätt att göra det man ska. Projekt kan vara ett sätt att driva utvecklingsarbete. Citat från en intervju inom förprojekteringen UTAN Kontaktpersoner Vem ska man kontakta om man är intresserad av mer information? Vera Nilsson vera.nilsson@pitea.se

7 7(7)

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-11-03 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(8) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3088845 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning):mars 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-09-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Slutrapport: Utvärdering ESF-projekt Kompetens för alla. Augusti 2018 Tommie Helgeé, Utvärderare European Minds

Slutrapport: Utvärdering ESF-projekt Kompetens för alla. Augusti 2018 Tommie Helgeé, Utvärderare European Minds Slutrapport: Utvärdering ESF-projekt Kompetens för alla Augusti 2018 Tommie Helgeé, Utvärderare European Minds 1. Bakgrund 1.1 Om projektet Projekt Kompetens för alla (Kofa) ägs av Piteå kommun och kommer

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Genom kartläggningen har vi också fått en ögonblicksbild över de aktiviteter

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-06-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: PO

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Innehåll PO 1: Kompetensförsörjning PO 2: Ökat arbetskraftsutbud Ansökningsomgången inom PO1 Processtöd

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(7) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3080045 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning):juni juli 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3088845 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Utvärderingsrapport Ungdomskraft

Utvärderingsrapport Ungdomskraft Utvärderingsrapport Ungdomskraft Av Mikael Håkansson och Anne Markowski, European Minds Sweden AB 2012 27.08.2012 SIDA 2-4 1. Utvärderingsansats i projektet Ungdomskraft European Minds ansvarar för den

Läs mer

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Arvidsjaurs kommun 2015-11-27 1 Innehåll Samverkan.. 3 Organisation.. 4 Samverkan i projektform. 4 Ansvarsfördelning. 5 Budget 5 Tillgång till relevant

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-12-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Programområde

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden Strukturfondspartnerskapet i Västsverige 2016-09-08 Åza Rydén Regionchef Integration utrikes födda ar helt riktade till målgruppen Insatser för nyanlända PO2 (2015) 40 mnkr Insatser

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Gruppen nyanlända ungdomar behöver vi kartlägga ytterligare inom ramen

Läs mer

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Projektansökan till Samordningsförbunden, Umeå, Skellefteå och Lycksele Deltagande parter bakom projektförslag Arbetsförmedlingen rehab Försäkringskassan

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-00877 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): februari Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt vid

Läs mer

Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå

Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2008-02-07 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren) å ena sidan

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Lärling Jobb i Sikte. ESF projekt

Lärling Jobb i Sikte. ESF projekt ESF projekt Bakgrund Lärling - Jobb i Sikte Projekttid 160501-190430 Analys- och planeringsfas 160501-161231 Genomförandefas 170101-190228 Avslutsfas 190301-190430 Lärling Jobb i Sikte Projektägare Activa

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) Lägesrapport Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: CARPE Diarienummer: 2011-3010049 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj - juni 2012

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Huvuduppdrag Att förstärka samverkan mellan förbundets sju parter (FK, AF, RJL och kommunerna Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryd) kring individer i yrkesverksam

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): februari 2014 1. Verksamheten

Läs mer

Kallelse. Lokala Samverkansgruppen i Skellefteå. Dagordning

Kallelse. Lokala Samverkansgruppen i Skellefteå. Dagordning Stellan Berglund 2010-11-23 Kallelse Lokala Samverkansgruppen i Skellefteå Dag: Onsdag 15 februari 2012. Tid: Kl. 13.00 17.00. Plats: Rum 204 Ekan, socialkontoret, plan 2 stadshuset. Dagordning 1. Information

Läs mer

http://vimeo.com/77776423 Vi som presenterar idag är Nicholas Singleton, projektledare GRAF Karin Westberg, dokumentationsstrateg GRAF Tidsplan Våren 2011 nätverket för chefer inom FH får information om

Läs mer

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning 1(6) Sammanfattning Förstudien i projektet SpråkSam har, som tidigare rapporterats förlängts genom att Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har finansierat vissa aktiviteter som projektets parter sett

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Samverkan... 3 Arbetsbeskrivning i samverkan... 3 Samverkan/Förebyggande... 4 Tänkbara mål i fortsatt

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Ungdomsprojekt i praktiken

Ungdomsprojekt i praktiken Ungdomsprojekt 2013 200 i praktiken Projektbeskrivning, Matchning för arbetspraktik till arbetslösa ungdomar och till funktionshindrade ungdomar med särskilda behov i Vaggeryds kommun. 2(7) Bakgrund Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd. Stellan Berglund Skellefteå

Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd. Stellan Berglund Skellefteå Resultat av ESF-finansierad förstudie om Finsams roll i framtidens välfärd Stellan Berglund Skellefteå carina.cannertoft@skl.se Förstudie - Finsam Uppdrag Skapa underlag för en strategisk diskussion hur

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

Genomförandeprocessen

Genomförandeprocessen 1 Genomförandeprocessen Utifrån syftet att se hur genomförandet av projektet fungerar: Projektets målgrupp/deltagare Arbetsgivare Samverkansparter: handläggare, kontaktpersoner m fl Sammanlagt 30 intervjuer

Läs mer

Slutrapport förprojektering

Slutrapport förprojektering 1(9) Projektnamn: Tillsammans skapar vi Ung Kraft Projektnummer:2013-3050111 Sammanfattning Beskriv kortfattat projektidén och de framsteg som gjordes i förprojekteringen (från början till slut). Beskriv

Läs mer

Vi i myndighetsgruppen träffades igår 7/3 och diskuterade beslutet och vi kom fram till följande:

Vi i myndighetsgruppen träffades igår 7/3 och diskuterade beslutet och vi kom fram till följande: Hej Sara! Tack för ett positivt besked om styrgruppens beslut! Vi i myndighetsgruppen träffades igår 7/3 och diskuterade beslutet och vi kom fram till följande: Att vi vill absolut arbeta vidare med förstudien

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för tillgänglighetsarbete i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Traineeprogrammet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157 Kommittédirektiv Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå Dir. 2014:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En kommitté

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-10-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(9) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juli 2013 1. Verksamheten

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (11) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på uppdrag i regleringsbrev 2015 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten

Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Bakgrund Fakta Strategi 2019 Hässleholm, 2018-11-15 Den här lägesrapporten är främst avsedd för politiker och tjänstemän inom Hässleholms kommun som vill få en enkel översikt av vad

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Roller, ansvar och samverkan mellan stat och kommun inom arbetsmarknadspolitiken -Resultat från enkäter och fokusgrupper

Roller, ansvar och samverkan mellan stat och kommun inom arbetsmarknadspolitiken -Resultat från enkäter och fokusgrupper Roller, ansvar och samverkan mellan stat och kommun inom arbetsmarknadspolitiken -Resultat från enkäter och fokusgrupper Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Arbetsmarknadsutredningen A 2016:03 1 Arbetsmarknadsutredningen

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Sammanfattning (max 8000 tecken)

Sammanfattning (max 8000 tecken) Slutrapport förprojektering Projojektnamn: RIKC-Romskt informations och kunskapscenter Projektnummer (fylls i av projektansvarig): 2013-3050030 Sammanfattning (max 8000 tecken) Uppdraget har varit att

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för jämställdhet i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Programmet genomförs

Läs mer

Etablering genom sysselsättning mars 2016 Processansökan

Etablering genom sysselsättning mars 2016 Processansökan Etablering genom sysselsättning mars 2016 Processansökan 1. Utgångspunkter Processansökan tar avstamp i den förstudie som gjordes under januari och februari 2016. I förstudien intervjuades nyckelpersoner

Läs mer

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Utgångspunkter Den första ansökan om projektmedel, daterad 2012-03-14, innehåller beskrivning av bakgrund och arbetssätt

Läs mer

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Särskilt uppdrag unga med funktionshinder Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att bedriva verksamhet för vissa unga med funktionsnedsättning: elever som fyllt

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam Metodstöd för Trisam-team 2019-02-19 Processen Trisam Trisam är en förkortning för tidig rehabilitering i samverkan. Trisam-processen är vår gemensamma modell

Läs mer

Projektidé för delprojekt en förstudie om FINSAM

Projektidé för delprojekt en förstudie om FINSAM 2015-08-24 1 (7) Avd för utbildning och arbetsmarknad Projektidé för delprojekt en förstudie om FINSAM Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) planerar genomföra en förstudie för att motverka utanförskap

Läs mer

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar!

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Samordningsförbundet, Västra Skaraborg 1. Sammanfattning Level Up är ett treårigt projekt som drivs av Samordningsförbundet Västra Skaraborg

Läs mer

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 2013-11-26 1 (5) Kompetens- och arbetslivsnämnden Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 1. Bakgrund

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012

Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012 Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012 4. Jakobstad (v. 48) Arbetsgrupp från Projekt Arbetsliv, Optimax 2. Helsingfors (v. 21) Projekt Arbetsliv, Arbetsförmedling, Försäkringskassa

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3 Innehållsförteckning Inledning...2 Organisering...2 Huvudsakliga metoder och verktyg...3 Ansvarsfördelning...4 Budget och resurser...5 Uppföljning...6 1

Läs mer

Kallelse. 1. Genomgång av minnesanteckningar från föregående möte. Se bilaga.

Kallelse. 1. Genomgång av minnesanteckningar från föregående möte. Se bilaga. Stellan Berglund 2013-09-25 Kallelse Lokala Samverkansgruppen i Skellefteå Dag: Torsdag 3 oktober Tid: Kl. 10.00 15.00. Plats: Stadshuset, entréplan, rum E 1 (till höger om hissen). Dagordning 1. Genomgång

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11

Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11 Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11 Visionen, äventyret och allvaret i Europatanken Gunnar Anderszon, SKL, Socialfondskommittén

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt Chefer utan högskoleutbildning September 2012 1 Innehåll 1. Projekt Carpe 2... 3 2. Syfte och mål för delprojekt Chefer utan högskoleutbildning...

Läs mer

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013 Rehabiliteringsutredning November 2012 April 2013 Bakgrund Behovet av rehabilitering varierar för befolkningen i Gävleborg. Från kortvariga insatser t ex i samband med operation till periodvisa insatser

Läs mer

Stockholm 16 juni 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12

Stockholm 16 juni 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12 Stockholm 16 juni 2015 Diarienummer: A2014:06/2015/12 ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Kriterier och stöd för arbetet med lokala överenskommelser mellan kommuner och Arbetsförmedling om samverkan

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer