Värdeutlåtande. Lännersta 1:123

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Värdeutlåtande. Lännersta 1:123"

Transkript

1 Värdeutlåtande avseende Lännersta 1:

2 Lännersta 1:123 Sid 2(8) UPPDRAG Uppdragsgivare Bakgrund/syfte Värdetidpunkt Förutsättningar genom Firass Sjönoce. Fastigheten Lännersta 1:123 är upplåten med tomträtt. Avgäldsperioden går ut och om överenskommelse om ny avgäld ej kan träffas måste stämning lämnas in ett år före denna tidpunkt, d v s senast Aktuell värdering avses ligga till grund för ny tomträttsavgäld. Värdetidpunkt vid avgäldsregleringen är Vid denna värdering är emellertid värdetidpunkten dagens datum. Anledning kan således finnas att vid senare tillfälle uppdatera värdebedömningen. Värderingen avser fastigheten i s k avröjt skick. Detta innebär att man ej beaktar tomträttsupplåtelsen och vad tomträttsinnehavaren tillfört som t ex byggnader, anläggningar etc. BESKRIVNING Läge Tomtbeskrivning Värderingsobjektet är beläget i Lännersta öster om Skurusundet i, nordväst om korsningen Lännerstavägen/Sockenvägen. Omgivningen utgörs främst av småhusbebyggelse. Avståndet till Stockholm innerstad är ca 10 km. Området får betraktas som ett mycket attraktivt bostadsområde. Tomten nås från flera vägar och gång- och cykelvägar. Busshållplats finns i nära anslutning till värderingsobjektet Värderingsobjektet har en areal om ca kvm. Tomten är en mindre kulle. Undergrunden utgörs enligt SGU:s jordartskarta huvudsakligen av berg med ett tunt osammanhängande moräntäcke. Delar mot Sockenvägen och Lännerstavägen utgörs av lera. De ej bebyggda delarna är asfalterade som köryta eller skolgård/lekyta samt naturmark ingående i skoltomten. Planförhållanden För fastigheten gäller en detaljplan som vann laga kraft , se plankarta nedan.

3 Lännersta 1:123 Sid 3(8) Fastigheten får enligt detaljplanen användas för skoländamål. Byggrätten begränsas i form av att vissa delar längs gränserna ej får bebyggas samt en högsta byggnadshöjd om 8 m. För vissa delar (rastrerade på plankartan) ska dessutom särskild hänsyn tas till befintlig vegetation. Utfartsförbud råder mot Banérvägen och Stenbocksvägen. Mot Lännerstavägen och Sockenvägen ska staket finnas. Här förutsätts dock att den befintliga utfart som finns mot Lännerstavägen får finnas kvar, d v s staketkravet gäller ej den delen. Bebyggelse Fastigheten är idag bebyggd med en skolbyggnad i ett plan. Enligt tomträttshavarens hemsida uppgår lokalarean till kvm. Detta bedöms motsvara en bruttoarea om ca kvm BTA.

4 Lännersta 1:123 Sid 4(8) Tomträttsavtal Fastigheten uppläts med tomträtt Ändamålet med upplåtelsen är skolverksamhet i enlighet med av kommunen beviljat bygglov. För tillbyggnad etc som kräver bygglov måste godkännande inhämtas av markägaren. Fastighetsägaren (Kommunen) står för anslutningsavgifterna för vatten- och avlopp. Fastighetsägaren har rätt att utan intrångsersättning dra ledningar genom fastigheten. Detsamma gäller tunnlar för kommunikationsändamål eller vatten- och avlopp. Inom x-området enligt detaljplanen (Banérvägen) har kommunen rätt att bibehålla anordningar för allmän gång- och cykeltrafik. VÄRDERING Metod Marknadsvärdet av skoltomter bedöms normalt via direkta ortsprisjämförelser av försålda obebyggda skoltomter med motsvarande läge där noterade köpeskillingar relateras till antingen kr/kvm tomtareal eller kr/kvm byggrätt (BTA). Vid värdebedömningen vägs bl.a. värderingsobjektets byggrätt och läge in i den slutliga bedömningen. Avgäldsperioden är 10 år. Avgälden har dock ej ändrats sedan ursprungsupplåtelsen och är således fortfarande kr/år. Omdöme om värderingsobjektet Värderingsobjektet har ett mycket gott läge för skoländamål, då det ligger mitt i ett småhusområde och är lättillgängligt med bil, buss, cykel och gåendes. Gällande detaljplan medger en betydligt större byggrätt än vad som utnyttjats. I och med att fastighetsägaren enligt tomträttsavtalet måste godkänna utbyggnader innan bygglov söks får byggrätten enligt tomträttsavtalet anses motsvara befintlig byggnad. Med den befintliga byggnaden har tomten mycket stora friytor som kan nyttjas som lekytor, parkering mm. Sammantaget bedöms värderingsobjektet vara attraktivt för aktuellt ändamål.

5 Lännersta 1:123 Sid 5(8) Ortsprisanalys och värdebedömning Detaljplan och tomträttsavtalet anger skoländamål. Vår erfarenhet är att priserna för förskola respektive skola är jämförbara. En jämförelse bör därför göras med överlåtelser av mark för såväl skola som förskola. Antalet förvärv av denna fastighetstyp är dock begränsat varför ortsprisundersökningen även omfattar köp inom hela Stockholmsregionen samt avser en relativt lång tidsperiod. Följande förvärv har Forum kännedom om. Ortspriser Haninge kommun tecknade 2013 ett avtal om överlåtelse av mark för förskola inom del av Kolartorp 1:8 och 1:221. Priset bestämdes till kr/kvm BTA, vilket uttryckt i kr/kvm markareal motsvarar ca 275 kr/kvm. Sundbybergs stad köpte 2013 av Svenska Kyrkan del av fastigheten Gladan 2 i Duvbo som tillskottsmark till befintlig skola. Köpeskillingen motsvarade kr/kvm BTA. Då byggrätten var mycket stor i förhållande till markarealen bedöms att köpeskillingen utslagen på markarealen inte kan användas vid en jämförelse. Ekerö kommun sålde 2013 del av fastigheten Träkvista 3:99 för 1,7 Mkr till en privat aktör. Tomten omfattade ca kvm och på denna planerades en byggnad om ca kvm BTA. Priset motsvarade således 243 kr/kvm tomtareal eller kr/kvm BTA. Huddinge kommun tecknade 2014 ett avtal om att köpa ett ca kvm stort område vid Högmoravägen avsett för skoländamål. Byggrätten för skola/förskola uppgick till kvm BTA. Priset angavs till 2,9 Mkr, d v s 223 kr/kvm markareal eller ca 900 kr/kvm BTA. Huddinge kommun överlät 2015 ett markområde om ca kvm i Hörningsnäs till Huge Fastigheter AB. Marken får enligt detaljplan användas för skola/förskola. Priset motsvarade ca 625 kr/kvm tomtareal. Då köpet omfattade även tillskottsmark till befintlig skola bör köpeskillingen ej relateras till byggrätten. Upplands-Bro kommun sålde i slutet av 2015 en förskoletomt i Kungsängen till en privat aktör för en köpeskilling motsvarande ca kr/kvm BTA eller knappt 600 kr/kvm tomtareal.

6 Lännersta 1:123 Sid 6(8) Huddinge kommun tecknade 2016 ett markanvisningsavtal i Segeltorp med Huge Fastigheter AB med ett angivet pris motsvarande 635 kr/kvm tomtareal. Stockholms stad tecknade 2015 ett markanvisningsavtal om att överlåta tillskottsmark till en förskoletomt in Axelsberg. Köpeskillingen bestämdes till 550 kr/kvm tomtareal. I en markanvisningstävling i Täby galoppområdet har kommunen lagt in kr/kvm BTA som en förutsättning för den förskolebyggrätt som ingår i tävlingen. Därutöver finns ett antal noteringar som avser förskolelokaler i bottenplan på nya bostadsfastigheter i närförortslägen i Stockholm (t ex Aspudden, Årsta, Johanneshov) på nivåer mellan och kr/kvm BTA. Tomträttsupplåtelser Det är relativt vanligt att skolfastigheter upplåtes med tomträtt. Forum känner till följande upplåtelser: tecknade 2016 en markanvisning avseende bostäder i Orminge. Avtalet omfattade även en förskolebyggrätt där avgälden bestämdes till 50 kr/kvm BTA (markanvisningen skedde efter en tävling som dock ej omfattade prisnivån för förskolebyggrätten. upplät 2014 och 2015 två tomträtter för skola/förskola på Kvarnholmen. Avgälden bestämdes efter en markanvisningstävling i ena fallet till 200 kr/kvm BTA. upplät 2016 fastigheten Kummelnäs 1:1179 med tomträtt för förskoleändamål mot en avgäld motsvarande 200 kr/kvm BTA. Värmdö kommun anordnade 2015 en markanvisningstävling avseende en förskoletomt i Gustavsberg. Högsta anbud motsvarade 150 kr/kvm BTA eller ca 58 kr/kvm tomtareal. Endast två anbud erhölls och det ej vinnande budet låg på en väsentligt lägre nivå. Stockholms stad upplåter mark/byggrätter för förskolor/skolor mot en tomträttsavgäld som motsvarar den de tar ut för bostadsbyggrätter i området. För t ex Skarpnäck föreslås den bli 72 kr/kvm

7 Lännersta 1:123 Sid 7(8) BTA (idag är den 79,60 kr/kvm BTA), vilket baseras på ett bedömt marknadsvärde om kr/kvm BTA. Bedömning Om man undantar noteringarna bottenplanen till bostadshus i Stockholms närförorter ligger priserna relaterat till markarealen mellan 223 och 635 kr/kvm med ett medelvärde om 450 kr/kvm och relaterat till byggrätten mellan 900 och kr/kvm BTA med ett medelvärde om kr/kvm BTA. Någon tydlig prisutveckling går ej att uttyda men det är trots detta rimligt att anta att priserna för denna typ av mark ökat under senare år. Detta då dels andra marktyper har haft en positiv utveckling och dels att intresset för samhällsfastigheter, som t ex förskolor, har ökat. Tomträttsavgälderna varierar mellan 50 och 200 kr/kvm BTA. Noterbart är att de högsta nivåerna är de som erhållits vid markanvisningstävlingar. Vid nyupplåtelser brukar kommunerna tillämpa en avgäldsränta om 4-5 %. Detta innebär att tomträttsavgälderna motsvarar byggrättsvärden från till kr/kvm BTA. När Stockholms stad upplåter skoltomter med tomträtt baseras avgälden på den avgäld staden tillämpar för bostäder i respektive område. För t ex Skarpnäck/Sköndal gäller då 79,60 kr/kvm BTA, vilket motsvarar kr/kvm BTA omräknat med en upplåtelseränta om 4-5 %. Värderingsobjektet bedöms ej vara jämförbart med förskolelokaler i bottenplanen i bostadshus i Stockholms närförorter, d v s där nivåerna ligger på ca kr/kvm BTA. Även tomträttsavtalen avseende Kvarnholmen pekar på en nivå om ca kr/kvm BTA. Värderingsobjektets läge är dock inte lika centralt. Baserat på övriga objekt samt med hänsyn tagen till en viss prisutveckling samt att noteringarna som baseras på markanvisningstävlingar ligger högre och de förhållandevis höga tomträttsavgälderna vid nyupplåtelser så bedöms en normal marknadsvärdenivå av skolbyggrätter i motsvarande läge till ca kr/kvm BTA. Exploateringsgraden för värderingsobjektet dock låg, vilket bör påverka marknadsvärdet uttryckt i kr/kvm BTA uppåt. Här bedöms därför marknadsvärdet till den övre delen av ovan angivet intervall. Efter skälig avrundning medför det ett totalvärde om 10 Mkr.

8 Lännersta 1:123 Sid 8(8) Relaterat till markarealen motsvarar 10 Mkr ett kvm-värde om 732 kr/kvm. Detta ligger något över de högsta noteringarna för jämförelseobjekten, viket dock bedöms som rimligt med hänsyn till objektets läge och värdeutvecklingen. MARKNADSVÄRDE Marknadsvärdet av fastigheten Lännersta 1:123 i bedöms vid värdetidpunkten november 2016 under ovan angivna förutsättningar, till kr. Vid en tomträttsupplåtelse rekommenderas att avgälden beräknas utifrån en avgäldsränta om 3 %, vilket då ger en avgäld för värderingsobjektet om kr/år. Stockholm FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB Rolf Simón Av samhällsbyggarna auktoriserad Fastighetsvärderare

9 Lännersta 1:123 Sid 1(1)

Värdeutlåtande. avseende markvärdet för. Skarpnäs 6:2. Nacka kommun

Värdeutlåtande. avseende markvärdet för. Skarpnäs 6:2. Nacka kommun Värdeutlåtande avseende markvärdet för Skarpnäs 6:2 2013-06-28 Skarpnäs 6:2 2(5) UPPDRAG Uppdragsgivare Syfte Värdetidpunkt Underlag genom Ulrika Almqvist. Syftet med uppdraget är att bedöma det marknadsvärde

Läs mer

Utlåtande. Skarpnäs 5:4

Utlåtande. Skarpnäs 5:4 Utlåtande avseende markvärdet tillrörande fastigheten Skarpnäs 5:4 i Nacka kommun 2 UPPDRAG/BESKRIVNING Uppdragsgivare Bakgrund/syfte Värdetidpunkt Förutsättningar Underlag Nacka kommun Gällande avgäldsperiod

Läs mer

Värdeutlåtande. Sicklaön 40:11

Värdeutlåtande. Sicklaön 40:11 Värdeutlåtande avseende byggrättsvärden inom Sicklaön 40:11 Nacka kommun 2016-10-26 2(7) UPPDRAG Uppdragsgivare Syfte Värdetidpunkt Förutsättningar Nacka kommun genom Karl Hallgren. Syftet med uppdraget

Läs mer

Lännersta 1:123, Nacka

Lännersta 1:123, Nacka VÄRDEUTLÅTANDE avseende Lännersta 1:123, Nacka Stockholm 2016-12-07 Gunilla Ljungehed STOCKHOLMSBRYGGAN FASTIGHETSEKONOMI AB VASAGATAN 15-17, SE-111 20 STOCKHOLM TELEFON 08-545 259 90 MALMÖBRYGGAN TELEFON

Läs mer

T O M T R Ä T T S A V T A L Tråsättra 1:879

T O M T R Ä T T S A V T A L Tråsättra 1:879 1(5) T O M T R Ä T T S A V T A L Tråsättra 1:879 Fastighetsägare Österåkers kommun, nedan kallad Fastighetsägaren. Organisations nr: 212000-2890 Postadress: Box 103, 184 22 Åkersberga Telefonnummer: 08-540

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Sicklaön 78:1, 78:2 och 78:6, samt beslut om omreglering av tomträttsavgälder för Sicklaön 78:1 och 78:6

Försäljning av fastigheterna Sicklaön 78:1, 78:2 och 78:6, samt beslut om omreglering av tomträttsavgälder för Sicklaön 78:1 och 78:6 1 (7) 2017-02-21 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/541 Kommunstyrelsen Försäljning av fastigheterna Sicklaön 78:1, 78:2 och 78:6, samt beslut om omreglering av tomträttsavgälder för Sicklaön 78:1 och 78:6 Förslag

Läs mer

Värdeutlåtande. Bo 1:1070

Värdeutlåtande. Bo 1:1070 Värdeutlåtande avseende fastigheten Bo 1:1070 i 2018 10 18 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB Bo 1:1070 2(9) UPPDRAG/BESKRIVNING Uppdragsgivare Bakgrund/syfte Värdetidpunkt Förutsättningar genom Daniel Jakobsson

Läs mer

Fastigheten försäljs i det skick den är på köpekontraktsdagen. Kommunen har själv besiktigat fastigheten och kunnat utröna dess skick.

Fastigheten försäljs i det skick den är på köpekontraktsdagen. Kommunen har själv besiktigat fastigheten och kunnat utröna dess skick. KÖPEKONTRAKT 1 PARTER, OBJEKT OCH KÖPESKILLING Wallenstam Fastighets AB Nacka Älta 26:1, 556815-4263, nedan kallad säljaren, försäljer härmed till Nacka kommun, 212000-0167, genom dess kommunstyrelse,

Läs mer

MARKANVISNINGSTÄVLING VALSJÖSKOGENS FÖRSKOLA

MARKANVISNINGSTÄVLING VALSJÖSKOGENS FÖRSKOLA MARKANVISNINGSTÄVLING VALSJÖSKOGENS FÖRSKOLA Inbjudan till markanvisningstävling gällande fastigheten Tråsättra 1:879 Innehåll Inbjudan... 3 Bakgrund... 3 Kommunens ambitioner... 4 Tävlingsområde... 5

Läs mer

T O M T R Ä T T S A V T A L

T O M T R Ä T T S A V T A L Sida 1 av 5 T O M T R Ä T T S A V T A L Fastighetsägare Tomträttshavare Österåkers kommun 212000-2890), 184 86 Åkersberga, nedan kallad Fastighetsägaren, såsom lagfaren ägare till fastigheten Österåker

Läs mer

KUNGSGÅRDEN, FRÖSÖN ÖSTERSUNDS KOMMUN

KUNGSGÅRDEN, FRÖSÖN ÖSTERSUNDS KOMMUN 2010-03-01 KUNGSGÅRDEN, FRÖSÖN ÖSTERSUNDS KOMMUN PM FÖR TOMTRÄTTSUPPLÅTELSE OCH FÖRSÄLJNING Östersunds kommun inbjuder till att lämna anbud på Kungsgården, Frösön, vackert beläget vid Kungsgårdsviken nedanför

Läs mer

del av Sicklaön 269:1 (mark)

del av Sicklaön 269:1 (mark) Värdeutlåtande avseende del av Sicklaön 269:1 (mark) 2015-09-01 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB Del av Sicklaön 269:1 (mark) 2(6) UPPDRAG Uppdragsgivare Syfte Värderingsobjekt genom Jenny Asmundsson. Värdeutlåtandet

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Bilaga 1

MARKANVISNINGSAVTAL. Bilaga 1 Bilaga 1 Mellan Värmdö kommun, org nr 212000-0035, 134 81 Gustavsberg, ( Kommunen ), och Företaget, org nr xxxxxx-xxxx, adress, ( Bolaget ), har träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL avseende upplåtelse

Läs mer

Fastigheten Nacka Mensättra 28:8. Bedömning av marknadsmässig tomtmarksvärde samt tomträttsavgäld för skoländamål

Fastigheten Nacka Mensättra 28:8. Bedömning av marknadsmässig tomtmarksvärde samt tomträttsavgäld för skoländamål Fastigheten Nacka Mensättra 28:8 Bedömning av marknadsmässig tomtmarksvärde samt tomträttsavgäld för skoländamål 2016-05-11 2(7) 1 Uppdragsbeskrivning 1.1 Värderingsobjektet Värderingsobjektet består av

Läs mer

Tomträttsavtal, del av Rotebro 4:10 och Rotebro 4:54, Sollentuna

Tomträttsavtal, del av Rotebro 4:10 och Rotebro 4:54, Sollentuna Tomträttsavtal, del av Rotebro 4:10 och Rotebro 4:54, Sollentuna Parter Sollentuna kommun, org.nr. 212000-0134, 191 86 Sollentuna, ("Kommunen"), och Italian Grill KB, org.nr. 969718-7160, ("Tomträttshavaren")

Läs mer

Marknadsvärdering av fastigheten Tollare 1:334 (mark), Nacka kommun

Marknadsvärdering av fastigheten Tollare 1:334 (mark), Nacka kommun Marknadsvärdering av fastigheten Tollare 1:334 (mark), Nacka kommun Stockholm 2016-05-11 FS Fastighetsstrategi AB Anders Almqvist 1 (26) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Uppdrag 4 Beskrivning av värderingsobjektet

Läs mer

TOMTRÄTTSAVTAL. Om dröjsmålsränta gäller vad därom vid varje tidpunkt i lag stadgas.

TOMTRÄTTSAVTAL. Om dröjsmålsränta gäller vad därom vid varje tidpunkt i lag stadgas. Sida 1 av 5 Mellan Nacka kommun, 212000-0167, genom dess kommunstyrelse nedan kallad Kommunen, och Solklippans fastighets AB (CM infra AB), Långbrodalsvägen 49, org nr 556584-5772, nedan kallad Tomträttshavaren

Läs mer

HSB Brf Pildammen - Nytt tomträttsavtal eller friköp?

HSB Brf Pildammen - Nytt tomträttsavtal eller friköp? HSB Brf Pildammen - Nytt tomträttsavtal eller friköp? Uppdragsgivare: HSB Brf Pildammen genom dess styrelse. Uppdrag: Analys av föreslaget nytt tomträttsavtal fr o m 2019 samt erbjudande om friköp av fastigheten

Läs mer

VARDEBEDOMNING AV BYGGRATTER FOR VÅRDBOENDE I KV GINNUNGAGAP, DANDERYDS KOMMUN

VARDEBEDOMNING AV BYGGRATTER FOR VÅRDBOENDE I KV GINNUNGAGAP, DANDERYDS KOMMUN .... VARDEBEDOMNING AV BYGGRATTER FOR VÅRDBOENDE I KV GINNUNGAGAP, DANDERYDS KOMMUN BAKGRUND/UPPDRAG Danderyds kommun har hållit en markanvisningstävling avseende byggrätter för vårdboende i kvarteret

Läs mer

Försäljning av mark för radhus/grupphus/flerbostadshus i Brittsbo

Försäljning av mark för radhus/grupphus/flerbostadshus i Brittsbo 2015-01-28 Försäljning av mark för radhus/grupphus/flerbostadshus i Brittsbo Sida 1 av 6 Attraktiva Brittsbo Brittsbo har alla de kvaliteter som behövs för att tillskapa ett attraktivt bostadsområde! Östersunds

Läs mer

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post:

Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-12-14 Diarienummer 1867/10 Exploateringsavdelningen Rolf Lundholm Telefon 031-368 12 01 E-post: rolf.lundholm@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och tomträttsavtal

Läs mer

Friköpspris för flerbostadshustomträtter upplåtna till bostadsrättsföreningar

Friköpspris för flerbostadshustomträtter upplåtna till bostadsrättsföreningar Anna Savås Mark och värdering Telefon: 08-508 265 27 anna.savas@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-05-14 Friköpspris för flerbostadshustomträtter upplåtna till bostadsrättsföreningar Förslag

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten.

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten. 1(5) Mellan Sundbybergs kommun, nedan kallad Staden, org nr 212000-0175, och JM AB, nedan kallad Exploatören, org nr 556045-2103 har denna dag träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Bakgrund I januari 2015

Läs mer

INLEDNING MARKANVISNING

INLEDNING MARKANVISNING Mellan å ena sidan Stockholms kommun genom dess exploateringsnämnd, nedan kallad Staden, och å andra sidan FastPartner AB (org.nr. 556230-7867), och Fastighetsbolaget Timpenningen 2 KB (org.nr. 916610-5974)

Läs mer

Försäljning av mark inom detaljplan för Valsättra del I

Försäljning av mark inom detaljplan för Valsättra del I Tjänsteutlåtande OÖsterål 3 Samhällsbyggnadsförvaltningen Fredrik Nestor Datum 2014-04-09 Dnr KS 2014/0097-253 Till Kommunstyrelsen Försäljning av mark inom detaljplan för Valsättra del I Beslutsförslag

Läs mer

Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping)

Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping) Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen 1(1) Datum Handläggare Er Referens Vår Referens Kommunstyrelsen Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping)

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNING. Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret.

INBJUDAN TILL MARKANVISNING. Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret. INBJUDAN TILL MARKANVISNING Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret. Samhällsbyggnadsnämnden 2018 Innehåll Inledning... 3 Områdesbeskrivning... 3 Tekniska förutsättningar... 5 Ambition...

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret ^ SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Andersson Exploateringsingenjör +46 8 579 216 42 Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 5 Diariekod: 222 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Förvärv

Läs mer

Kvarter 3, Sundsstrand

Kvarter 3, Sundsstrand Kvarter 3, Sundsstrand Inbjudan till markanvisning för kvarter 3, Sundsstrand, Uddevalla kommun. Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka intresset för att bebygga det tredje och sista kvarteret

Läs mer

Riktlinjer för tomträtt, februari Riktlinjer för tomträtt i Österåkers kommun

Riktlinjer för tomträtt, februari Riktlinjer för tomträtt i Österåkers kommun Riktlinjer för tomträtt, februari 2016 Riktlinjer för tomträtt i Österåkers kommun 1 Riktlinjer för tomträtt Inledning När mark eller fastighet ska avyttras kan tomträtt under vissa särskilda betingelser

Läs mer

Malmö kommun, genom dess tekniska nämnd, org nr , Malmö, nedan kallad Kommunen

Malmö kommun, genom dess tekniska nämnd, org nr , Malmö, nedan kallad Kommunen 1 TOMTRÄTTSAVTAL Upplåtare: Malmö kommun, genom dess tekniska nämnd, org nr 212000-1124, 205 80 Malmö, nedan kallad Kommunen Tomträttshavare: Stabbesteinen Flyggodset 1 AB, org nr 556990-3304, c/o Hestia

Läs mer

VÄRDEINTYG. Malmö, 2015-06-29 Widehov Konsult AB. Fredrik Widehov Av Samhällsbyggarna auktoriserad fastighetsvärderare

VÄRDEINTYG. Malmö, 2015-06-29 Widehov Konsult AB. Fredrik Widehov Av Samhällsbyggarna auktoriserad fastighetsvärderare VÄRDEINTYG På uppdrag av Queenswall AB, genom Göran Månsson, har Widehov Konsult AB utfört en marknadsvärdering av fastigheten Ängelholm Norra Varalöv 31:11, se bilagor. Med begreppet marknadsvärde avses

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument REGLER RÖRANDE TOMTRÄTTSAVGÄLD

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument REGLER RÖRANDE TOMTRÄTTSAVGÄLD Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER RÖRANDE TOMTRÄTTSAVGÄLD ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-11-29, 340 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2018-11-29 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Förväntade byggrättsvärden för lokaler i Väsby Sjöstad

Förväntade byggrättsvärden för lokaler i Väsby Sjöstad Förväntade byggrättsvärden för lokaler i Väsby Sjöstad 1.1 Marknadsförutsättningar för kommersiella lokaler i Väsby Sjöstad Nedan sammanställs hur olika typer av lokalslag i området Väsby Sjöstads klassificeras

Läs mer

Nya Hemlingby Förslag till prissättning av tomter och byggrätter

Nya Hemlingby Förslag till prissättning av tomter och byggrätter 1(5) 2015-04-09 PM Nya Hemlingby Förslag till prissättning av tomter och byggrätter Uppdraget Hammar Locum Metior AB har fått i uppdrag av Gävle Kommun, Samhällsbyggnad Gävle genom Camilla Bengtsson, att

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNING

INBJUDAN TILL MARKANVISNING INBJUDAN TILL MARKANVISNING för byggnation på kommunal mark Ljungs-Kärr 1:214 Inbjudan till markanvisning för Ljungs-Kärr 1:214 Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka intresset för att exploatera

Läs mer

Markanvisning samt tomträttsupplåtelse av del av fastigheten Örby 4:1 i Högdalen för industri till Active Fastighet Norden AB

Markanvisning samt tomträttsupplåtelse av del av fastigheten Örby 4:1 i Högdalen för industri till Active Fastighet Norden AB Dnr Sida 1 (6) 2014-06-27 Handläggare Katarina Johansson 08-508 264 20 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning samt tomträttsupplåtelse av del av fastigheten Örby 4:1 i Högdalen för industri

Läs mer

Markanvisningsavtal för Eskilshem 4:8

Markanvisningsavtal för Eskilshem 4:8 Kommunstyrelsen 2018-12-20 Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad KSKF/2018:490 Urban Svantesson 016-710 92 49 1 (2) Kommunstyrelsen Markanvisningsavtal för Eskilshem 4:8 Förslag till beslut Markanvisningsavtal

Läs mer

TIDIG MARKRESVERVATION

TIDIG MARKRESVERVATION 1 (5) Mellan Stockholms kommun genom dess exploateringsnämnd, nedan kallad Staden, och SSM Fastigheter AB (org.nr. 556947-1203), nedan kallat Bolaget, har under förutsättning som anges i 6 nedan träffats

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNING

INBJUDAN TILL MARKANVISNING INBJUDAN TILL MARKANVISNING för byggnation på kommunal mark del av Kurveröd 1:2 Inbjudan till markanvisning för del av Kurveröd 1:2, Uddevalla kommun Uddevalla kommun vill med denna inbjudan undersöka

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Antagen av kommunfullmäktige 2019-05-23, 81 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte... 3 Markanvisning i olika skeden... 3 Allmänna villkor för markanvisning i tidiga skeden...

Läs mer

Överenskommelse med JM AB om köp respektive upplåtelse med tomträtt för bostäder av delar av fastigheten Lustgården 6 på Kungsholmen

Överenskommelse med JM AB om köp respektive upplåtelse med tomträtt för bostäder av delar av fastigheten Lustgården 6 på Kungsholmen Monica Almquist Innerstad Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Överenskommelse med JM AB om köp respektive upplåtelse med tomträtt för bostäder

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL KONCEPT

MARKANVISNINGSAVTAL KONCEPT 1 (6) Mellan Oskarshamns kommun genom dess kommunfullmäktige, nedan kallad Kommunen, och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), nedan kallat Bolaget, har under förutsättning som anges i 9 nedan träffats

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

Friköp tomträtt -Björnö

Friköp tomträtt -Björnö Friköp tomträtt -Björnö Styrelsen i Brf Björnö har under det senaste året undersökt möjligheten att friköpa tomträtten dvs marken som våra hus står på. Beslutet att friköpa tomträtten kräver ett stämmobeslut

Läs mer

Markanvisning av fastigheten Orminge 45:1, Nybackakvarteret, anbudsområde 1

Markanvisning av fastigheten Orminge 45:1, Nybackakvarteret, anbudsområde 1 2016-08-18 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/328 Kommunstyrelsen Markanvisning av fastigheten Orminge 45:1, Nybackakvarteret, anbudsområde 1 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås fatta följande beslut.

Läs mer

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 0395/12 Markavdelningen/Analys och utredning Eva Odesten Romell/Stephan Cedergren Telefon 368 11 75/368 12 14 E-post: eva.odesten.romell@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Fastighetskontoret. Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan. Bakgrund

Fastighetskontoret. Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan. Bakgrund Fastighetskontoret Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan Bakgrund Området Södra Viktoriagatan ligger i Vasastaden, i en mycket central del av Göteborg. Det är en blandad stadsdel med nära

Läs mer

PM inför upplåtelse av tomträtt inom fastigheten Fritiden 1, samt förvärv av på fastigheten uppförd byggnad Rosa villan.

PM inför upplåtelse av tomträtt inom fastigheten Fritiden 1, samt förvärv av på fastigheten uppförd byggnad Rosa villan. PM inför upplåtelse av tomträtt inom fastigheten Fritiden 1, samt förvärv av på fastigheten uppförd byggnad Rosa villan. 1 Innehållsförteckning BESKRIVNING AV OBJEKTET... 3 UPPLÅTELSE/ÖVERLÅTELSE... 4

Läs mer

VÄRDEUTLÅTANDE. Fastigheten Karlsborg Vätternvyn 2 Småhustomt

VÄRDEUTLÅTANDE. Fastigheten Karlsborg Vätternvyn 2 Småhustomt F-253-19-14 VÄRDEUTLÅTANDE Fastigheten Karlsborg Vätternvyn 2 Småhustomt 2019-02-18 V19015 VÄRDERINGSBYRÅN Org nr: 556720-5678 Styrelsens säte: Kalmar Tel BE 070-51 121 93 2(3) Karlsborg Vätternvyn 2 Vnr

Läs mer

83:4 83:3. Tomträtter för bostäder i Gävle. Snabba svar på de vanligaste frågorna gällande din tomträtt

83:4 83:3. Tomträtter för bostäder i Gävle. Snabba svar på de vanligaste frågorna gällande din tomträtt 83:4 83:3 Tomträtter för bostäder i Gävle Snabba svar på de vanligaste frågorna gällande din tomträtt Drömmen om ett egnahem Historien om tomträtter börjar för över hundra år sedan. Bostadsbristen var

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Malén Wasting Ytterstad Telefon: 08-508 263 52 malen.wasting@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-02-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hydrografen 1 och del av Hammarbyhöjden 1:1

Läs mer

Optionsavtal för bostadsbebyggelse avseende fastigheterna Skolbänken 21-24, i Mölnbo

Optionsavtal för bostadsbebyggelse avseende fastigheterna Skolbänken 21-24, i Mölnbo 2015-05-06 Tjänsteskrivelse Dnr VM 15/25 Dnr TN-2015-00290-251 Kontor Samhällsbyggnadskontoret Handläggare Martin Ivarsson martin.ivarsson@sodertalje.se Tekniska nämnden Optionsavtal för bostadsbebyggelse

Läs mer

Värdebedömning avseende fastigheten Erstavik 26:604 (mark), Nacka kommun

Värdebedömning avseende fastigheten Erstavik 26:604 (mark), Nacka kommun Värdebedömning avseende fastigheten Erstavik 26:604 (mark), Nacka kommun Stockholm 2016-04-20 FS Fastighetsstrategi AB Anders Almqvist 1 (36) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Uppdrag 4 Beskrivning

Läs mer

Planbeskrivning Samrådshandling

Planbeskrivning Samrådshandling Planbeskrivning Samrådshandling Datum 2010-06-08 Dnr BMR/2010:28 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för fastigheten Svalan 10 inom Sparreholm, Flens kommun, Södermanlands län Handlingar

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med tomträttsupplåtelse för centrumändamål och kontor inom fastigheten Snäckan 8 på Norrmalm med Remulus Snäckan 8 AB

Överenskommelse om exploatering med tomträttsupplåtelse för centrumändamål och kontor inom fastigheten Snäckan 8 på Norrmalm med Remulus Snäckan 8 AB Dnr Sida 1 (7) 2018-06-19 Handläggare Karin Lindgren Gardby 08-508 266 26 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Överenskommelse om exploatering med tomträttsupplåtelse för centrumändamål och kontor inom

Läs mer

Markanvisning för industri inom fastigheterna Flygeleven 3, 4 och 5 i Skarpnäck till Stockholms Rörexpress AB.

Markanvisning för industri inom fastigheterna Flygeleven 3, 4 och 5 i Skarpnäck till Stockholms Rörexpress AB. DNR 2011-513-00005 Margareta Catasús Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för industri inom fastigheterna

Läs mer

Försäljning av fastigheten Klassföreståndaren 1, Norrmalm, till Remulus Palantinen AB Hemställan från exploateringsnämnden

Försäljning av fastigheten Klassföreståndaren 1, Norrmalm, till Remulus Palantinen AB Hemställan från exploateringsnämnden Utlåtande 2009:119 RI (Dnr 302-1103/2009) Försäljning av fastigheten Klassföreståndaren 1, Norrmalm, till Remulus Palantinen AB Hemställan från exploateringsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum

Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum Hanna Andersson 08-508 264 57 hanna.e.andersson@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder invid Kärrtorpsvägen i Kärrtorps centrum Exploateringskontorer bjuder in till lämnande av anbud på mark för

Läs mer

Förslag till beslut. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Till Exploateringsnämnden Rebecca Westring Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 12 rebecca.westring@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1och Ätten

Läs mer

Utlåtande 2010:8 RI (Dnr /2009)

Utlåtande 2010:8 RI (Dnr /2009) Utlåtande 2010:8 RI (Dnr 302-1360/2009) Försäljning av fastigheten Svärdfisken 13, Norrmalm, till Fastighetsbolaget Svärdfisken HB Hemställan från exploateringsnämnden Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar

Riktlinjer för markanvisningar Riktlinjer för markanvisningar Mot bakgrund av att det 2015 infördes en lag, SFS 2014:899, om markanvisning har följande riktlinjer utformats till stöd för hantering av markanvisningar. Begreppet markanvisning

Läs mer

Upplåtelse av tomträtt inom del av fastigheten Skaftö-Backa 3:351, F.d. Regnklädesfabriken

Upplåtelse av tomträtt inom del av fastigheten Skaftö-Backa 3:351, F.d. Regnklädesfabriken 1/3 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2014-03-28 Förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen / Utvecklingsenheten Handläggare: Sara Norén Telefon: 0523-61 31 65 E-post: sara.noren@lysekil.se Upplåtelse

Läs mer

Försäljning av mark för parhus i Brittsbo

Försäljning av mark för parhus i Brittsbo 2015-01-28 Försäljning av mark för parhus i Brittsbo Sida 1 av 6 Attraktiva Brittsbo Östersunds kommun har planlagt Brittsbo i syfte att kunna erbjuda invånarna bostadsbyggande i ett attraktivt naturskönt

Läs mer

samt föreslår att kommunfullmäktige godkänner avtalet. Krister Schultz Gunnar Jensen

samt föreslår att kommunfullmäktige godkänner avtalet. Krister Schultz Gunnar Jensen Rebecca Westring Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 12 rebecca.westring@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för bostäder och handel till ICA Fastigheter Sverige

Läs mer

Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge 60:1

Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge 60:1 2018-09-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/828-251 Projekt 9436 Kommunstyrelsen Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge

Läs mer

M A R K A N V I S N I N G S A V T A L

M A R K A N V I S N I N G S A V T A L 1 (6) Mellan Stockholms kommun genom dess exploateringsnämnd, nedan kallad Staden, och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), nedan kallat Bolaget, har under förutsättning som anges i 6 nedan träffats

Läs mer

VILHELMINA MARSLIDEN 1:141

VILHELMINA MARSLIDEN 1:141 VärderingsInstitutet VÄRDEUTLÅTANDE avseende den obebyggda fastigheten VILHELMINA MARSLIDEN 1:141 Properate Värderingsinstitutet Norra AB Tel 0650-99500, 060-101650, 026-102904 www.properate.se info@properate.se

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y

M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y STADSBYGGNADSKONTORET M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y för Täby kommuns och Täby Fastighets AB:s obebyggda markinnehav Antagen av kommunstyrelsen i Täby kommun och Täby Fastighets AB:s styrelse

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TIERPS KOMMUN Riktlinjer för kommunala markanvisningar 4"4, Bill - -?-s Dokumenttyp Riktlinjer för kommunal markanvisningar att gälla från och med 15 juni 2016 Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter

Läs mer

Överenskommelse om exploatering för bostäder med överlåtelse av del av fastigheten Örby 4:1vid kv Tegelstenen i Bandhagen med Riksbyggen.

Överenskommelse om exploatering för bostäder med överlåtelse av del av fastigheten Örby 4:1vid kv Tegelstenen i Bandhagen med Riksbyggen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Hanna Andersson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 57 hanna.e.andersson@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-01-20 Överenskommelse om exploatering för bostäder

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

DOM 2014-12-22 Stockholm

DOM 2014-12-22 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2014-12-22 Stockholm Mål nr F 10217-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-10-17 i mål nr F 7140-12, se

Läs mer

Fastigheten Karlstad Nyeds-Bäckelid 4:1 Småhustomt

Fastigheten Karlstad Nyeds-Bäckelid 4:1 Småhustomt Fastigheten Karlstad Nyeds-Bäckelid 4:1 Småhustomt 2016-05-26 2 (6) 1 Uppdragsbeskrivning 1.1 Värderingsobjekt Fastighetsbeteckning: Nyeds-Bäckelid 4:1 Typkod: 210 Kommun: Karlstad Församling: Nyed Adress:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

HSB BRF ÖRNTORP GRÄNGESBERG

HSB BRF ÖRNTORP GRÄNGESBERG VÄRDEUTLÅTANDE avseende HSB BRF ÖRNTORP GRÄNGESBERG Värderingsinstitutet Södra Norrland AB Tel 0650-99500, 060-101650, 026-102904 www.fastighetsvarde.se info@fastighetsvarde.se VÄRDEUTLÅTANDE sida 1 (4)

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Antagen av Kommunstyrelsen 2016-02 - 03, 2 www.upplands - bro.se Bakgrund Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Riktlinjer för Markanvisning... 4 2.1 Vad är en

Läs mer

Beskrivning och värdering. Södra Ämterud 1:389

Beskrivning och värdering. Södra Ämterud 1:389 Beskrivning och värdering avseende fastigheten Södra Ämterud 1:389 Eda kommun Uppdragsgivarens dnr: Uppdragstagarens uppdragsnr: 407814 FORUM FASTIGHETSEKONOMI AB Södra Ämterud 1:389 2016-05-30 Sida 1

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Detta markanvisningsavtal tecknas för att reglera samarbetet kring en överlåtelse och exploatering av Fastigheten.

MARKANVISNINGSAVTAL. Detta markanvisningsavtal tecknas för att reglera samarbetet kring en överlåtelse och exploatering av Fastigheten. 2013-11-12 Sida 1 av 5 Mellan Sundbybergs kommun, nedan kallad Staden, org nr 212000-0175, och Einar Mattsson Projekt AB, org nr 556628-1920, nedan kallad Exploatören, har denna dag träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Området utgör stadsutvecklingsprojektet del av kvarteret Orren i centrala Ludvika.

MARKANVISNINGSAVTAL. Området utgör stadsutvecklingsprojektet del av kvarteret Orren i centrala Ludvika. Mellan Ludvika kommun, genom samhällsbyggnadsnämnden, ( Kommunen ), och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), ( Bolaget ), har nedan träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Nedan benämnt Markanvisningsavtalet

Läs mer

Riktlinje Markanvisning

Riktlinje Markanvisning Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/206 Fastställd: KF 2018-11-26 Reviderad: - FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinje Markanvisning 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad är en markanvisning?...

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK KF 2015-01-29 6 Blad 1(6) RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK Med markanvisning avses en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning Säters kommun. Antagen av KF , 107 SÄTERS KOMMUN

Riktlinjer för markanvisning Säters kommun. Antagen av KF , 107 SÄTERS KOMMUN Riktlinjer för markanvisning Säters kommun Antagen av KF 2017-09-21, 107 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Innehåll... 1 Bakgrund... 1 Definition markansvisning... 1 Markupplåtelse

Läs mer

DOM 2015-04-23 Stockholm

DOM 2015-04-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-04-23 Stockholm Mål nr F 10537-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-10-30 i mål nr F 6276-13, se

Läs mer

Samarbete med LKF och HSB gällande utveckling av fastigheterna Stormen 1, Molnet 1-2 m fl

Samarbete med LKF och HSB gällande utveckling av fastigheterna Stormen 1, Molnet 1-2 m fl Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (6) Administrativa avdelningen Pernilla Ardhe 046-356339 pernilla.ardhe@lund.se Kommunstyrelsen Samarbete med LKF och HSB gällande utveckling av fastigheterna Stormen

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2014-11-25 Sam 807/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Värdebedömning avseende fastigheten Visby Innerstaden 1:2, del av, Gotlands kommuns kommun

Värdebedömning avseende fastigheten Visby Innerstaden 1:2, del av, Gotlands kommuns kommun Värdebedömning avseende fastigheten Visby Innerstaden 1:2, del av, Gotlands kommuns kommun Stockholm 2015-08-24 FS Fastighetsstrategi AB Anders Almqvist 1 (24) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Uppdrag

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling Kommunstyrelseförvaltningen Mark och exploatering Detaljplan Vendelsö Östra Strandvägen Upprättad 2005-05-09 Ulla Christiansson exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Denna

Läs mer

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Kst 2016/212 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (6) Vad är en markanvisning? Enligt 1 Lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun

Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Sida 1 (8) 2016-11-22 Handläggare Tomas Shaw 08-508 265 22 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden godkänner

Läs mer

Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5)

Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5) Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5) Mellan Järfälla kommun (org. nr 212000-0043), nedan kallad Kommunen, och XXX (org. nr YYYYYY-yyyy), nedan kallad Exploatören, har träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL

Läs mer

Markanvisningstävling för Kirurgen 6

Markanvisningstävling för Kirurgen 6 MARKANVISNING 1(10) Datum 2017-12-21 Markanvisningstävling för Kirurgen 6 1. Inbjudan till markanvisningstävling... 2 2. Markanvisningsområdet... 3 3. Markanvisningsavtalets förutsättningar... 8 4. Anbudets

Läs mer

Tyresö kommun Mark- och exploatering 1 (7) Dijedona Kelmendi Exploateringsingenjör

Tyresö kommun Mark- och exploatering 1 (7) Dijedona Kelmendi Exploateringsingenjör PM Tyresö kommun 2015-10-12 Mark- och exploatering 1 (7) Dijedona Kelmendi Exploateringsingenjör Diarienummer 2015KSM0747 MSU Tomträtt Bakgrund Samhällsbyggnadsförvaltningen fick i uppdrag på MSU 2015-04-01

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna-Greta Holmbom Björkman Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna-Greta Holmbom Björkman Förslag till beslut Dnr Sida 1 (7) 2015-10-20 Handläggare Anna-Greta Holmbom Björkman 08-508 267 77 Till Exploateringsnämnden 2015-11-12 Tilläggsavtal till överenskommelse om exploatering inom Rinkebyterrassen i Rinkeby med

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Hemställan från exploateringsnämnden Villkorat av kommunfullmäktiges beslut senast den 1 juli 2017

Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Hemställan från exploateringsnämnden Villkorat av kommunfullmäktiges beslut senast den 1 juli 2017 Utlåtande 2017:39 RI (Dnr 123-2114/2016) Försäljning av mark i Botkyrka till Botkyrka kommun Hemställan från exploateringsnämnden Villkorat av kommunfullmäktiges beslut senast den 1 juli 2017 Kommunstyrelsen

Läs mer