av betyg och ingsplaner med och omdömen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "av betyg och ingsplaner med och omdömen."

Transkript

1 Handläggare Åke Gustafsson Datum Begäran om upplysningar med stöd av personuppgiftslagen skyddade personuppgifter Med anledning av Datainspektionens tillsyn av hur personuppgifterr om elever i grundskolan med skyddade personuppgifter (diarienr ) behandlas i Kalmar kommun av barn- och ungdomsnämnden ges följande svar på de frågor som ställts i dokumentet. 1. Hur många anställda har nämnden? fanns 1481 personer anställda. 2. Vilka digitala verksamhetssysv stem har nämnden där personuppgifter omm elever i grundskolan behandlas? (Exempelvis elevregister, system för f hantering av frånvaro, system för att hantera individuella utvecklingsplaner etc.) Beskriv kortfattat verk- namn, adress och vårdshavare samt vilka klasser/ /grupper somm eleven samhetssystemen och vilken typp av personuppgifter de innehåller. ProCapita i detta elevregister registreras eleverr (personnummer, ingår i) och personal (personnummer, namn och adress samtt vilka klas- av betyg ser/grupper och ämnen som läraren undervisar i) ). edwise detta register för hantering av frånvaro, registrering och ämnesprov samt elevdokumentation i form av a individuella utveckl- helt ingsplaner med skriftliga omdömen i samtliga ämnen underhålls och hållet med uppgifter från ProCapita. Följande personuppgifter finns lagrade om elever: personnummer, namn, klass/grupp samt elevens frånvaro/närvaro och elevens indivi- namn, klasser/ /grupper/ämnen. KIR (kommuninvånare register) detta register bygger b på folkbokfö- ringen och förser ProCapita med uppdaterad information omm barn, duella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen. Följande personuppgifter finns lagrade om personal: personnummer, elever och personal inom nämndens verksamhets sområde. Adress Box 951, Kalmar Besök Skeppsbrogatan 55 Tel vx

2 2 (4) 3. Är något/några av dessa verksamhetssystem åtkomliga via Internet? Om så är fallet ange vilket/vilka. edwise är åtkomligt via Internet. 4. Hur behandlas personuppgifter om elever i grundskolan med skyddade personuppgifter? Beskriv utförligt. Inga elever med skyddade personuppgifter förekommer i ProCapita, och därmed inte heller i edwise, varför all behandling av personuppgifter rörande dessa elever sker manuellt. Särskild rutin för hur detta går till finns i barn- och ungdomsnämndens kvalitetsledningssystem (se fråga 6). Elever med skyddade personuppgifter: Klasslistor finns inte med Frånvaro/närvaro hanteras manuellt av respektive lärare. Vid hög frånvaro informeras rektor. Ämnesprov redovisas till systemförvaltare på barn- och ungdomsförvaltningen som t.ex. flicka årskurs 9 för att rapportering till SCB ska bli korrekt (enligt bilaga) Betyg för att betygsdokument ska kunna skrivas ut registreras eleven tillfälligt i ProCapita, men tas omgående bort efter att utskrift skett. Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen hanteras manuellt av mentorer och lärare. 5. Om personuppgifter om elever i grundskolan med skyddade personuppgifter i någon del hanteras digitalt i nämndens verksamhetssystem svara även på följande frågor: Se svar på fråga 4 utskrift av betyg hanteras för tillfället digitalt även för elever med skyddade personuppgifter. a. Hur uppdateras nämndens verksamhetssystem angående skyddade personuppgifter, t.ex. när en elev får skyddade personuppgifter eller när skyddet av personuppgifter upphör? Koppling till folkbokföring sker via KIR en gång i veckan. Då uppdateras nämndens verksamhetssystem ProCapita. b. Markeras skyddade personuppgifter särskilt i nämndens verksamhetssystem? Om så är fallet hur? I ProCapita finns inga elever med skyddade personuppgifter men i KIR finns dessa elever, dock enbart med personnummer, och där finns sekretessmarkering. c. Tas vissa personuppgifter om elever i grundskolan med skyddade personuppgifter bort från verksamhetssystemen? (Exempelvis adress, telefonnummer etc.) Om så är fallet vilka? Inga elever med skyddade personuppgifter förekommer i ProCapita.

3 3 (4) d. Hur många registrerade elever i grundskolan med skyddade personuppgifter finns det? I december 2011 fanns 21 elever med skyddade personuppgifter. e. Har samtliga anställda åtkomst till personuppgifter om elever i grundskolan med skyddade personuppgifter? Om så inte är fallet vilka kategorier av anställda har åtkomst? Nej. f. Begränsas åtkomsten till personuppgifter om elever med skyddade personuppgifter genom behörigheter till verksamhetssystemen? Nej, inga elever med skyddade personuppgifter förekommer i ProCapita. g. Hur många anställda har åtkomst till personuppgifter om elever i grundskolan med skyddade personuppgifter? Två personer. h. Finns dokumentation av åtkomsten (loggar) till nämndens verksamhetssystem? Om så är fallet svara även på följande frågor: i. Vad framgår av loggarna? I loggarna sparas vilken/vilka handläggare som ändrat, sparat och läst information om varje person i registret. ii. Finns rutiner för logguppföljning? Om sådana finns dokumenterade skriftligt ska dessa skickas in. Nej. iii. Kontrolleras åtkomsten till skyddade personuppgifter särskilt? Nej, inga elever med skyddade personuppgifter förekommer i ProCapita. 6. Finns interna regler och riktlinjer för hur skyddade personuppgifter ska behandlas? Om sådana finns dokumenterade skriftligt ska dessa skickas in. Om de inte finns dokumenterade skriftligt beskriv vilka regler och rutiner som ska följas. Rutin för hantering av barn/elever med skyddade personuppgifter i ProCapita finns i nämndens kvalitetsledningssystem (bu ) Rutin för hantering av e-postadress till elever med skyddad adress ( )

4 4 (4) 7. Utbildas anställda i hur skyddade personuppgifter ska behandlas? Om så är fallet beskriv hur. I samband med introduktion av nyanställd (rutin bu ) ska information om hur skyddade personuppgifter ska behandlas ske, dels av ansvarig rektor/förskolechef och dels av systemförvaltare för ProCapita på barn- och ungdomsförvaltningen. 8. Övrigt som nämnden vill tillägga angående behandling av skyddade personuppgifter. Hanteringen av utskrift av betyg kommer till vårterminen 2012 att förändras så att inga elever med skyddade personuppgifter behöver registreras tillfälligt för att betygsdokument ska kunna skrivas ut. I och med det så kommer ingen del av personuppgiftsregistrering för elever med skyddade personuppgifter att ske digitalt. 9. Ange kontaktuppgifter till uppgiftlämnare. Åke Gustafsson Planeringssekreterare Ann-Christin Linde Systemförvaltare ProCapita

5 Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 7. Rutiner för att stödja huvudprocessen i ett 1-16 års perspektiv 10. Gemensamma rutiner för alla verksamhetsformer bu av 2 Framtagen av (funktion) Fastställd av (funktion) Signatur Upprättad den Reviderad/kontrollerad den Systemförvaltare Chef för förvaltningskontoret Rubrik Hantering av barn/elever med skyddade personuppgifter i Procapita Syfte Rutinen skall säkerställa att uppgifter om barn/elever med skyddade personuppgifter inte sprids till obehöriga. Ansvar Rektor ansvarar för att de uppgifter som finns om barn/elever med skyddade personuppgifter hanteras så att de inte är tillgängliga för obehöriga. Genomförande/aktivitet När det gäller skolan hanteras elever med skyddade personuppgifter manuellt, dvs. de läggs inte in i Procapita. Detta innebär att dessa elever inte kommer att finnas med på klasslistor eller i skolkataloger. Det är inte heller möjligt att rapportera frånvaro, ämnesprov, betyg eller att dokumentera i Rexnet. För att eleverna ska komma med i elevmätningen måste uppgifter om eleverna lämnas till systemförvaltare. Betygshanteringen blir manuell. För elever i år 9 skickas en kopia av både höstterminsbetyget och slutbetyget till gymnasieförbundets intagningssekreterare (i stället för betygskatalog). Skicka även en kopia av slutbetyget i år 9 till systemförvaltare som vidarebefordrar till SCB. När det gäller ämnesproven för år 3, 5 och 9 för elever med skyddade personuppgifter skickar varje skola en komplett resultatrapport till systemförvaltare. Eleverna tilldelas tillfälliga personnummer, uppgifterna sammanställs och skickas med e-post till SCB. När det gäller förskola/skolbarnsomsorg använder vi Procapita för barn med sekretessmarkering för att faktureringen ska fungera och för att barnens schemasnitt ska komma med i barnmätningen. På grund av förskolans starkare sekretess finns inte samma tradition att lämna ut listor på barngrupperna som i skolan. I de fall utskrifter görs är det viktigt att kontrollera att inget barn med sekretessmarkering finns med. Ett barn som är kvarskrivet i annan kommun hanteras manuellt oavsett om det gäller förskola/skolbarnsomsorg eller skola. För att dessa barn/elever ska komma med i barn/elevmätningen måste uppgifter lämnas till systemförvaltare.

6 Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 7. Rutiner för att stödja huvudprocessen i ett 1-16 års perspektiv 10. Gemensamma rutiner för alla verksamhetsformer bu av 2 Upprättad den Reviderad/kontrollerad den Uppföljning Rutinen följs upp årligen.

7 Handläggare Åke Gustafsson Datum Rutin för hantering av e-postadress till elever med skyddad adress Vid import från det elevadministrativa systemet kommer inte elever med skyddad adresss med. Detta innebär attt dessa inte erhåller e-postadress i SPOST och därmed inte blir sökbara i systemet. För att e-post ska kunna skapas gäller följande: 1. Rektor kontaktar elevens vårdnadshavare och i samråd med denna be- stäms att eleven ska erhålla e-postadress i SPOSTT samt vårdnadshava- 3. Elevens skoltillhörighett 4. Elevens klasstillhörighet 3. Kommunens SPOST-adm ministratör lägger upp e-postkonto för eleven rens skriftliga medgivande e inhämtas. 2. Skolans SPOST-administratör förser kommunens SPOST- för e-postadressen) administratör med följande uppgifter: 1. Personnummer (FÅR vara fiktivt) 2. Förnamn och efternamnn (Dessa utgör underlagg manuellt vilkett innebär attt elevens SPOST-konto kan aktiveras av sko- syn- lans SPOST-administratör. 4. Eftersom kontot är manuellt upplagt, innebär dett att kontot inte kroniseras med det elevadministrativaa systemet, varför v skolann har skyl- klass dighet att meddela alla förändringar i form av byte av skola och samt eventuelll flytt till annan kommun till kommunens SPOST- administratör. Adress Box 951, Kalmar Besök Skeppsbrogatan 55 Tel vx

8

9

10

11

Svar till Datainspektionen avseende Tillsyn av hur personuppgifter om elever i grundskolan med skyddade personuppgifter behandlas

Svar till Datainspektionen avseende Tillsyn av hur personuppgifter om elever i grundskolan med skyddade personuppgifter behandlas Uppsala * KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Stjerndorff Kristian 2012-03-06 Diarienummer BUN-2011-0885 Barn- och ungdomsnämnden Svar till Datainspektionen avseende Tillsyn

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2009-12-11 1345-2009 Utbildningsnämnden i Stockholms stad Box 22049 104 22 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Lena Persson mail: fam_persson@ektv.nu. Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun

Lena Persson mail: fam_persson@ektv.nu. Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutin för respektive

Läs mer

Teckna personbiträdesavtal för användande av Googles molntjänst Apps for Education (GAFE)

Teckna personbiträdesavtal för användande av Googles molntjänst Apps for Education (GAFE) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0013 52904 Södermöre kommundelsnämnd Teckna personbiträdesavtal för användande av Googles molntjänst Apps for Education

Läs mer

Rutiner för hantering av elever med skyddade personuppgifter

Rutiner för hantering av elever med skyddade personuppgifter 54 Dnr GFN 2016/13, GVN 2016/10 Beslutade av ledningsgruppen 2016-01-08 Rutiner för hantering av elever med skyddade personuppgifter Inledning Behovet av rutiner I Haninge finns idag ett ökande antal barn

Läs mer

Hantering av skyddade personuppgifter

Hantering av skyddade personuppgifter Hantering av skyddade personuppgifter inom stadens skolor Bakgrund Kommunfullmäktige har den 12 april 2010 antagit Stadsövergripande policy om skyddade personuppgifter med riktlinjer till nämnder och bolag.

Läs mer

Digitala system i Kristinehamns förskolor och skolor. Information om behandling av personuppgifter

Digitala system i Kristinehamns förskolor och skolor. Information om behandling av personuppgifter Digitala system i Kristinehamns förskolor och skolor Information om behandling av personuppgifter Ett systempussel med olika funktionsområden I Skolförvaltningens verksamheter används flera digitala system

Läs mer

Känsliga uppgifter 6. Personnummer på klasslistor 8. Uppgifter om familjemedlemmar 8. Bevarande av uppgifterna 10. Innehållsförteckning.

Känsliga uppgifter 6. Personnummer på klasslistor 8. Uppgifter om familjemedlemmar 8. Bevarande av uppgifterna 10. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning Syftet 2 Personuppgiftslagen (1998:204) 3 Behandling av personuppgifter för administrativa ändamål 6 Känsliga uppgifter 6 Personnummer på klasslistor 8 Uppgifter om familjemedlemmar

Läs mer

Välkommen till edwise - Elev

Välkommen till edwise - Elev Välkommen till edwise - Elev 2011 Tieto Corporation Inloggning Skriv www.edwise.se i webbläsarens adressfönster. Ditt användarnamn samt lösenord får du av edwiseansvarige på skolan. Har du haft ett konto

Läs mer

Riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter

Riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter 1/6 Beslutad: Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-29, 24 Gäller fr o m: 2014-04-29 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: - Ansvarig: Barn- och utbildningsnämnden Utbildningskontoret för hantering av barn

Läs mer

Förslag till Intern kontrollplan 2011

Förslag till Intern kontrollplan 2011 1 (1) Handläggare Datum Åsa Ottosson 2010-11-26 Barn- och ungdomsnämnden Förslag till Intern kontrollplan 2011 Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens Reglemente för intern kontroll, KF 256, 2000-12-18,

Läs mer

Handlingsplan för barn/elev med skyddad identitet

Handlingsplan för barn/elev med skyddad identitet Handlingsplan för barn/elev med skyddad identitet Allmän information Barnet/elevens namn: Barnet/elevens personnummer: Avdelning/Klass: Barnet/elevens vårdnadshavare: Skyddet Vem/vilka i familjen omfattas

Läs mer

Skolförvaltningens rutin för hantering av personer med skyddade personuppgifter

Skolförvaltningens rutin för hantering av personer med skyddade personuppgifter 1 (13) Skolförvaltningens rutin för hantering av personer med skyddade personuppgifter Skyddade personuppgifter är Skatteverkets samlingsrubrik för de olika skyddsåtgärderna sekretessmarkering, kvarskrivning

Läs mer

Tillsyn - äldreomsorg

Tillsyn - äldreomsorg Datum Diarienr 2011-12-07 876-2010 TioHundranämnden Box 801 761 28 Norrtälje Tillsyn - äldreomsorg Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att TioHundranämnden i strid med 6 lagen om behandling

Läs mer

Information om inloggning i edwise via BankID/Mobilt BankID

Information om inloggning i edwise via BankID/Mobilt BankID Information om inloggning i edwise via BankID/Mobilt BankID Du loggar in via kommunens hemsida eller klicka direkt på följande länk: https://www.edwise.se/secure/default.aspx?idpmethod=saml&actor=actor_relative&domain=morbylanga

Läs mer

Rutin för skolpliktsbevakning

Rutin för skolpliktsbevakning Datum Diarienummer 2015-02 UBN- 2015 Rutin för skolpliktsbevakning Lagrum för skolplikt Skolplikt fastställs i 7 kap. skollagen där det framgår att skolplikt gäller alla barn från hösten det kalenderår

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ... modell plan policy program riktlinje för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2015-12-16

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-11-27 BUN 2013/1004 0480-45 30 10 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Läs mer

Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan

Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan 2010-03-12 Eva Melander/Carina Molin Innehåll Vem är medborgare Hur loggar jag in Jag är inte bara mamma Jag har tappat bort mitt lösenord Jag vill byta

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 584-2013 Socialnämnden Skellefteå kommun Socialkontoret 931 85 Skellefteå Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09- 09 810-2008 Utbildningsnämnden i Skövde kommun 541 83 SKÖVDE Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 577-2013 Omsorgsnämnden Kalmar kommun Omsorgsförvaltningen Box 848 391 28 Kalmar Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1578-2010 Socialnämnden i Jönköpings Kommun Socialförvaltningen V Störgatan 16 (Juneporten) 551 89 Jönköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt

Läs mer

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Anmälan kan komma till kommunens kännedom på flera sätt: 1. Anmälan lämnas till en förskola/skola/gymnasieskola av personal eller enskild

Läs mer

Användarhandledning, Studiedokumentation 2014. Mina sidor. Manual: Studiedokumentation 1(34)

Användarhandledning, Studiedokumentation 2014. Mina sidor. Manual: Studiedokumentation 1(34) Mina sidor Manual: Studiedokumentation 1(34) Inledning Begreppet studiedokumentation syftar på de samlade uppgifterna kring enskilda studerande, deras studiedeltagande och prestationer under utbildningstiden.

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1579-2010 Socialnämnden i Botkyrka Kommun 147 785 Tumba Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Elevakter i grundskolan

Elevakter i grundskolan Rutiner Datum 2015-06-30 Barn- och utbildningsförvaltningen Elevakter i grundskolan Elevakt upprättas så snart behovet finns, det vill säga när ett dokument som ska tillfogas elevakten upprättats eller

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Försäkringskassan

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Försäkringskassan Datum Diarienr 2009-06-23 1764-2008 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Försäkringskassan Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Välkommen till Dexter

Välkommen till Dexter Välkommen till Dexter I Dexter når du information som finns registrerad i huvudsystemet Extens. Dexter är webbaserat och ka nås från valfri dator. Adressen till Malmö Dexter är http://www.malmo.se/dexter.

Läs mer

Så här skyddar vi ditt barn Till dig som har barn med skyddade personuppgifter

Så här skyddar vi ditt barn Till dig som har barn med skyddade personuppgifter Så här skyddar vi ditt barn Till dig som har barn med Enköpings kommun Till dig som har barn med För att skydda ditt barn har endast ett fåtal personer inom Enköpings kommun tillgång till uppgifter om

Läs mer

Nyhetsbrev nummer 1 2010

Nyhetsbrev nummer 1 2010 Nyhetsbrev nummer 1 2010 Här kommer ett nyhetsbrev från SchoolSoft med allt som hänt i produkten under de senaste månaderna. Vid export av studieplaner kan man välja att exportera även inaktiva elevernas

Läs mer

SchoolSofts nyhetsbrev nummer 1, 2014

SchoolSofts nyhetsbrev nummer 1, 2014 SchoolSofts nyhetsbrev nummer 1, 2014 Innehåll Förskolan - Ny startsida... 1 Förskola och fritids Hämtnings- och lämningstider... 2 Arkivering av tider... 2 Schablontider... 2 Rapportera tider... 2 Behörigheter...

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.4.0

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.4.0 Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.4.0 Publicerad 2013-04-25 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Nationella prov Adela är nu anpassat enligt riktlinjer

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 587-2013 Vård- och omsorgsnämnden Östersunds kommun Vård- och omsorgsförvaltningen 831 82 Östersund Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 580-2013 Vård- och omsorgsnämnden Lunds kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Box 41 221 00 Lund Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

SOLHEMSSKOLAN. Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb

SOLHEMSSKOLAN. Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb Du som vårdnadshavare på Solhemsskolan kan logga in i Stockholms Skolwebb och få information om ditt barns skolgång. Stockholm Skolwebb är en e-tjänst som

Läs mer

Bilaga 3. Handlingsplan vid skyddad identitet skola Upprättas av skolan och hemmet gemensamt

Bilaga 3. Handlingsplan vid skyddad identitet skola Upprättas av skolan och hemmet gemensamt Bilaga 3. Handlingsplan vid skyddad identitet skola Upprättas av skolan och hemmet gemensamt Allmän information Elevens namn: Personnummer: Klass: Elevens vårdnadshavare: Skyddet Vem/vilka i familjen omfattas

Läs mer

Kvalitetskrav för barnomsorg i Munkedals kommun

Kvalitetskrav för barnomsorg i Munkedals kommun Kvalitetskrav för barnomsorg i Munkedals kommun Verksamhet De regler och riktlinjer som Munkedals kommun tagit för kommunens förskoleverksamhet skall även gälla enskilda verksamheter. Verksamheten måste

Läs mer

1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg?

1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg? Innehållsförteckning 1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg? 2. Vem beslutar om att godkännande av fristående sid 3 3. Vad krävs för att få ett godkännande

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 574-2013 Socialnämnden Falkenbergs kommun 311 80 Falkenberg Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Barn och grundskolenämnden i Täbys behandling av personuppgifter i VKlass

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Barn och grundskolenämnden i Täbys behandling av personuppgifter i VKlass Beslut Diarienr 1 (6) 2015-11-18 2445-2014 Barn- och grundskolenämnden i Täby kommun 183 80 Täby Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Barn och grundskolenämnden i Täbys behandling av personuppgifter

Läs mer

Begäran om borttagande av sekretessmarkering för särskilt tillfälle

Begäran om borttagande av sekretessmarkering för särskilt tillfälle Introduktion Begäran om borttagande av gällande förskolefotografering eller skolfotografering Innehavare av sekretessmarkering enligt 22 kap. 1 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) har skyddade

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2010-04-28 1650-2009 AB Previa Box 4080 171 04 Solna Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att AB Previa (härefter

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Innehåll Inledning... 2 Vem är medborgare?... 2 Hur får jag mitt konto?... 2 Hur loggar jag in?...

Läs mer

Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns grundskolor

Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns grundskolor Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns grundskolor Att ofta vara rädd och otrygg. Att känna sig ensam. Att brottas med krångliga rutiner och vuxnas okunskap, som

Läs mer

Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom gymnasium och vuxenutbildning inklusive SFI

Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom gymnasium och vuxenutbildning inklusive SFI Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom gymnasium och vuxenutbildning inklusive SFI Att tvingas leva med skyddade personuppgifter kan påverka och förändra varje del av en människas liv:

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

Hantering av personer med skyddad identitet inom skola och socialtjänst i Ängelholms kommun

Hantering av personer med skyddad identitet inom skola och socialtjänst i Ängelholms kommun Hantering av personer med skyddad identitet inom skola och socialtjänst i Ängelholms kommun Lena Persson 1 2 Inledning Över 12 000 människor i Sverige lever med skyddad identitet (2010). Att leva med skyddad

Läs mer

Bilaga 1. Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL. Ärendet avslutas men kan komma att följas upp.

Bilaga 1. Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL. Ärendet avslutas men kan komma att följas upp. Bilaga 1 Datum Diarienr 2009-12-11 1344-2009 Utbildningsnämnden i Stockholms stad Box 22049 104 22 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

PM 18.01 2001-10-03. Tillämpning av PUL inom Barn- och utbildningsnämndens verksamheter

PM 18.01 2001-10-03. Tillämpning av PUL inom Barn- och utbildningsnämndens verksamheter PM 18.01 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2001-10-03 Tillämpning av PUL inom Barn- och utbildningsnämndens verksamheter 1. Bakgrund PuL, personuppgiftslagen, trädde i kraft hösten 1998. Övergångsvis,

Läs mer

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter www.datainspektionen.se Checklista för skolor Personuppgiftslagen (PuL) innehåller en rad bestämmelser som är viktiga att känna till för skolor som

Läs mer

Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns gymnasium och vuxenutbildning inklusive SFI

Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns gymnasium och vuxenutbildning inklusive SFI Handlingsplan för elever med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns gymnasium och vuxenutbildning inklusive SFI Att tvingas leva med skyddade personuppgifter kan påverka och förändra varje del

Läs mer

Avrapportering intern revision 2012

Avrapportering intern revision 2012 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2012-11-28 BUN 2012/2352 0480-45 30 09 Barn- och ungdomsnämnden Avrapportering intern revision 2012 Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare Häng med till Hjärntorget! Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare https://hjarntorget.goteborg.se Göteborgs Stad Majorna-Linné Hemsida: www.goteborg.se/majornalinne Telefon:

Läs mer

Antagen av Utbildningsnämnden 2015-02-25 10 och av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2015-03-11 34

Antagen av Utbildningsnämnden 2015-02-25 10 och av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2015-03-11 34 Riktlinje Riktlinje för hantering av skyddade personuppgifter i förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning i Norrköpings kommun UN 2015/2638 AVN 2015/0040 Antagen av Utbildningsnämnden 2015-02-25

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare IT-stöd som matchar omvärldens nivåer.

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1735-2010 Centrala Studiestödnämnden CSN 851 82 Sundsvall Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Datainspektionens beslut CSN har

Läs mer

Sekretess i Ladok. Processbeskrivning. Jenny H Svensson, Lena Östling Version: Beteckning: 0.2

Sekretess i Ladok. Processbeskrivning. Jenny H Svensson, Lena Östling Version: Beteckning: 0.2 Sekretess i Ladok Processbeskrivning Jenny H Svensson, Lena Östling 2007-11-19 Version: Beteckning: 0.2 Ändringshistorik Revision Datum Av Kommentar Granskare Godkännare 0.1 2007-11-19 Jenny H Första versionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09-09 685-2008 Produktionsnämnden för vård och bildning Uppsala kommun 753 75 UPPSALA Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 572-2013 Socialnämnden Emmaboda kommun Socialförvaltningen Box 54 361 21 Emmaboda Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Läs mer

LärUm i skolan i Umeå presentation för vårdnadshavare

LärUm i skolan i Umeå presentation för vårdnadshavare LärUm i skolan i Umeå presentation för vårdnadshavare Umeå kommun september- 2014 Kompetenscentrum för digitalt lärande Vad är LärUm? En så kallad lärplattform, gemensam från förskolan till gymnasiet Används

Läs mer

Förvaringsplats Sorteringsform Gallring Tidsfrist leverans kommunarkivet

Förvaringsplats Sorteringsform Gallring Tidsfrist leverans kommunarkivet Nämndprotokoll med kallelser innehållande handlingar i urval PapperIT* O Närarkiv Kron.ordn. 4 år 20 Nämndens presidieprotokoll PapperIT* O Närarkiv Kron.ordn. Nämndens utskottsprotokoll PapperIT* O Närarkiv

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE

Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE 1. Personuppgiftsbiträdesavtalets syfte Detta Personuppgiftsbiträdesavtal syftar till att uppfylla stadgandet i 30 personuppgiftslagen (PuL)

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 573-2013 Vuxennämnden Eskilstuna kommun Vuxenförvaltningen 631 86 Eskilstuna Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Kommunen och Personuppgiftsbiträdet benämns nedan var för sig Part eller gemensamt Parterna.

Kommunen och Personuppgiftsbiträdet benämns nedan var för sig Part eller gemensamt Parterna. DETTA PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL ( Personuppgiftsbiträdesavtalet ) är dag som nedan träffat mellan: (1) Lomma kommun, organisationsnummer 212000-1066 ( Kommunen ); och (2) [ ], organisationsnummer [ ]

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter

Handbok för medborgare i Dexter Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Förkortad version gällande Alléskolan i VARA IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare

Läs mer

Rätt information på rätt plats i rätt tid, SOU 2014:23

Rätt information på rätt plats i rätt tid, SOU 2014:23 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2014-10-01 ON 2014/0083 53515 Omsorgsnämnden Rätt information på rätt plats i rätt tid, SOU 2014:23 Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal DNR 13-125/2325 SID 1 (9) Bilaga 9 Personuppgiftsbiträdesavtal Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm DNR 13-125/2325 SID 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm.

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Frågor och svar Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Varför behövs en ny skolplattform? Skolans verksamhetssystem behöver förnyas. Dagens system är

Läs mer

Handlingsplan. Skyddad identitet

Handlingsplan. Skyddad identitet Handlingsplan Skyddad identitet Innehållsförteckning Inledning Skyddade personuppgifter/identitet Sekretessmarkering Kvarskrivning Fingerade personuppgifter Att tänka på Socialtjänsten Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL 1 (6) Beslut Dnr 2008-09-09 1310-2007 Bildningsnämnden Upplands-Bro kommun 196 81 Kungsängen Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Familjewebben. Information och manual för föräldrar Malung-Sälens kommun Barn- och utbildningsförvaltningen - 1 -

Familjewebben. Information och manual för föräldrar Malung-Sälens kommun Barn- och utbildningsförvaltningen - 1 - Familjewebben Information och manual för föräldrar 2012-09-21 Malung-Sälens kommun Barn- och utbildningsförvaltningen - 1 - Innehållsförteckning 1 Logga in i InfoMentor 3 2 Startsidans innehåll... 4 3

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth Hallgren 2013-11-27 BUN 2013/0699 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Förslag

Läs mer

Användarhandledning. edwise Vårdnadshavare 2012-06-18

Användarhandledning. edwise Vårdnadshavare 2012-06-18 Användarhandledning edwise Vårdnadshavare 2012-06-18 Sida 2/37 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare... 4 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?... 4 2 Logga in första gången...

Läs mer

Sekretesspolicy för marknadsföringsregister

Sekretesspolicy för marknadsföringsregister Sekretesspolicy för marknadsföringsregister 1. Personuppgiftsansvarig Tikkurila Sverige AB (häri kallat Tikkurila) Textilgatan 31 120 86 Stockholm Sverige Org.nr: 556001-8300 Tel: +46(0)8 775 6000 2. Kontaktuppgifter

Läs mer

Om du vill importera personer, läs noga instruktionerna och be om hjälp från Unikum om du är osäker

Om du vill importera personer, läs noga instruktionerna och be om hjälp från Unikum om du är osäker Steg för steg Så här förbereder du din förskola/skola för att arbeta i Unikum Detta är en guide för dig som administratör för förskola/skola, som skall förbereda din förskola eller skola för att börja

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil För att kunna

Läs mer

Sammanfattning av riktlinjer

Sammanfattning av riktlinjer Sammanfattning av riktlinjer INFORMATIONSSÄKERHET FÖR ANVÄNDARE inom Luleå kommunkoncern 2015-03-04 Informationssäkerhet för användare beskriver hur Luleå kommun hanterar den information som används i

Läs mer

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Karin Norrman Elgh Översiktlig revisionsrapport Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Vara kommun Anställningar och avslut i lönesystemet

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Simrishamns Kommun DIGITALAVERKTYG I FÖRSKOLAOCHSKOLA INFORMATIONTILLPERSONAL

Barn- och utbildningsförvaltningen. Simrishamns Kommun DIGITALAVERKTYG I FÖRSKOLAOCHSKOLA INFORMATIONTILLPERSONAL Barn- och utbildningsförvaltningen Simrishamns Kommun DIGITALAVERKTYG I FÖRSKOLAOCHSKOLA INFORMATIONTILLPERSONAL DATORNI SKOLAN "EN-TILL-EN" OCHGAFE Simrishamns kommun erbjuder alla elever från årskurs

Läs mer

Sektor barn och utbildning Rättssäker och likvärdig elevdokumentation. - Ingen elev är ett oskrivet blad

Sektor barn och utbildning Rättssäker och likvärdig elevdokumentation. - Ingen elev är ett oskrivet blad Sektor barn och utbildning Rättssäker och likvärdig elevdokumentation - Ingen elev är ett oskrivet blad Ingen elev är ett oskrivet blad Rättssäker och likvärdig elevdokumentation För att ge stöd i rektors

Läs mer

Skyddade personuppgifter - PMO

Skyddade personuppgifter - PMO Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 06-62747 Fastställandedatum: 2014-07-01 Upprättare: Ann-Christin A Bäckström Giltigt t.o.m.: 2018-07-01 Fastställare: Ann-Christin Bäckström Skyddade

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) avseende behörighetsstyrning i ParaGå

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) avseende behörighetsstyrning i ParaGå Beslut Diarienr 1 (10) 2016-02-17 1805-2015 Södermalms stadsdelsnämnd Box 4270 102 66 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) avseende behörighetsstyrning i ParaGå Datainspektionens beslut

Läs mer

- En gemensam plattform för lärande för Katrineholms kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor

- En gemensam plattform för lärande för Katrineholms kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor - En gemensam plattform för lärande för Katrineholms kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor Lärknuten Syftet med Lärknuten: stödja och utveckla lärande. underlätta och modernisera kommunikationen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2009-12-11 1336-2009 Barn- och utbildningsnämnden Tyresö Kommun 135 81 Tyresö Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

VIKTIG INFORMATION!!!

VIKTIG INFORMATION!!! VIKTIG INFORMATION!!! Läs noga igenom bifogad information! Skriv på den bifogade ansvarsförbindelsen och skicka denna till IT-avdelningen. När behörig personal erhållit den påskrivna ansvarsförbindelsen

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 578-2013 Äldrenämnden Karlskrona kommun Äldreförvaltningen 371 83 Karlskrona Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

6. Systemet visar kursen och kursens undermenyer. En av dessa undermenyer är Lägg till och hantera moment.

6. Systemet visar kursen och kursens undermenyer. En av dessa undermenyer är Lägg till och hantera moment. Användarfall Uppgift: Lägg till moment för en kurs Beskrivning: Läraren lägger till moment i en kurs för att kunna hantera betygen i Ladok på webb. Tillkommande användarfall: Lägg till betyg för student

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Ansvarsförbindelse för Stockholms Läns Landstings Elektroniska Katalog (EK)

Ansvarsförbindelse för Stockholms Läns Landstings Elektroniska Katalog (EK) Ansvarsförbindelse för Stockholms Läns Landstings Elektroniska Katalog (EK) [Organisation som Ansvarsförbindelsen gäller] Modell Anvisning Dokumentation Blankett Rapport Namn Datum Version Ansvarig utgivare

Läs mer

Övergångar. Inledning. Sekretess mellan verksamheter

Övergångar. Inledning. Sekretess mellan verksamheter Övergångar Inledning Detta dokument klargör vilka juridiska ramar som gäller då barn och elever går från en verksamhet till en annan. Som berörd tjänsteman är det viktigt att ha sikte på både de rättsliga

Läs mer

edwise Uppdateringsinformation vecka 04

edwise Uppdateringsinformation vecka 04 edwise Uppdateringsinformation vecka 04 Uppdateringsinformation beskriver nyheter, rättningar och andra förändringar i edwise vid uppdateringen torsdagen den 24 januari, 2013 Sida 2/13 Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan om enskilda insatser LSS

Ansökan om enskilda insatser LSS Information Insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är till för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Vem kan ansöka? Den som är i behov av insatser

Läs mer

Rutiner för synpunktshanteringen

Rutiner för synpunktshanteringen RUTIN - SYNPUNKTSHANTERING 1(7) Rutiner för synpunktshanteringen Ingen kan bättre än kommuninvånarna bedöma om kommunen gör en bra insats eller inte. Varje individ har rätt till ett bra bemötande, att

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Beslut Dnr 2006-12-12 1896-2005 Landstingsstyrelsen Landstinget i Värmland 651 82 Karlstad (er beteckning LK/052693) Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1317-2014 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppsala kommun 753 75 Uppsala Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt

Läs mer

Kom igång med Mina sidor

Kom igång med Mina sidor Kom igång med Mina sidor Administrera dina digitala läromedel 1 Välkommen till Mina sidor! Här hittar du dina digitala läromedel och kan enkelt administrera dem. Har du redan ett konto kan du hoppa direkt

Läs mer

Syfte... 2. Behörig. in... 3. Logga 1(6)

Syfte... 2. Behörig. in... 3. Logga 1(6) RUTIN: BEHÖRIGHETER OCH ÅTKOMST TILL IT-SYSTEM... 2 Syfte... 2 Ansvar... 2 Behörig och inte behörig... 2 Varbergs kommuns nät... 2 Lösenord... 3 Patientjournalsystem... 3 1. Behovs- och riskanalyser...

Läs mer

Datum 2011-12-20. Handläggare Åsa Ottosson. Ekonomi. order (kontering, Avvikelser. Avvikelser

Datum 2011-12-20. Handläggare Åsa Ottosson. Ekonomi. order (kontering, Avvikelser. Avvikelser Handläggare Åsa Ottosson Datum 2011-12-20 Avrapportering intern revision 2011 Barn- och ungdomsnämnden antog 2002-01-23 en särskild intern kontrollplan för granskning av de interna rutinerna inom förvaltningen.

Läs mer