Yngre (och andra)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yngre (och andra) www.hälsoskolan.se"

Transkript

1 Mat som är Enkel och Nyttig för de Yngre (och andra) Tips och recept för stressade barnfamiljer

2 Meny delas ut till alla som har barn i Västra Tullens skolområde och delas ut under det året barnen deltar i femårsverksamheten. Boken finansieras av skolan i samarbete med följande partners:

3 FÖRORD: MENY är tänkt som ett stöd till stressade barnfamiljer som vill laga nyttig och god mat till familjen utan att det tar hela dagen. Det är alltså ingen avancerad kokbok utan en liten hjälp i vardagen även för de som inte anser att de kan laga mat. Det finns många olika receptsamlingar i bokhandeln och på Internet. En del är sammanställda av livsmedelfabrikanter och innehåller därför ofta produkter framställda av företaget vilket ibland innebär att recepten inte alltid är planerade utifrån de kostråd som gäller. Recepten och kostråden i det här häftet är sammanställda av personer med utbildning inom kost- och näringslära vid Göteborgs Universitet. Häftet är också granskat av personal vid Hushållningssällskapet. Hälsoskolan är namnet på en hälsosatsning inom Västra tullens skolområde i Kungälv och mer information om denna hittar du på På hemsidan hittar du också en nedladdningsbar pdf-fil av MENY som kommer att kompletteras med bilder efterhand. Skicka gärna en bild på det du lagat till: johan.busck@vtullen.kungalv.se Stort tack till: Anna Asphult - Student vid Göteborgs universitet Annika Cederbom - Student vid Göteborgs universitet Eleonor Schütt - Hushållningssällskapet Läs mer om Hushållningssällskapet på:

4 Innehåll recept Information och tips 5 Soppor Köttfärssoppa 14 Minestrone 15 Fisksoppa 16 Kött Risotto med kassler 18 Wokad biff med mango i pitabröd 19 Korv stroganoff 20 Köttfärssås 21 Kött- och grönsakswok 22 Ris- och köttfärssås från kurdistan 22 Fisk Thailax 24 Apelsinfisk 25 Fisk i chilisås 26 Fiskgryta allt i ett 27 Ugnstekt lax med grönsakscouscous 28 Fiskpaket med kryddgrönt och tomater 29 Fågel Kyckling i grön curry 30 Örtkryddade kycklingben med kryddig sås 31 Kyckling från mellanöstern 32 Kycklingklubbor 33 Kalkongryta med grönsaker 34 Wok med kyckling 35 Pitabröd med kyckling och äpple- och blomkålsröra 36 Mellanmål Bananpannkaka 38 Mellanmålsmuffins med äpple och kanel 39 Müsli med torkad frukt, frön och mandel 40 Hallon- och banansmoothie 41 Apelsinsmoothie 41 Efterrätter Ostkaka med keso 42 Snabb bär- och yoghurtglass 43 Bärkräm 43 Sallader Pizzasallad 44 Cole slaw 45 Hummus 45 Egna anteckningar

5 Information och tips Energi Kroppen behöver energi för att kunna fungera. När man rör på sig, läser och till och med när man sover behöver kroppen energi. Denna energi får man från den mat och dryck som man tillför kroppen. Hur mycket energi man behöver beror på flera saker. Om man är flicka eller pojke, hur gammal man är, men framför allt hur mycket man rör sig. Måltidsordning Om man fördelar maten jämt över dagen och äter frukost, lunch, middag samt kompletterar med 1-3 mellanmål håller man sig mätt, orkar mer och blir inte lika sugen på att småäta. Flera och jämnt fördelade måltider gör det lättare att äta lagom mycket och hålla vikten. Därför ska lunchen och middagen vara ungefär lika stora måltider. Mellanmål är viktiga för att man inte ska bli trött, okoncentrerad och sugen på att småäta. Mellanmålet kan se ut på olika sätt och bör innehålla olika livsmedel och energimängd beroende på vem som ska äta det och i vilket sammanhang det skall ätas.

6 Tallriksmodellen Tallriksmodellen visar hur man sätter ihop en bra måltid. Modellen visar proportionerna mellan de olika delarna i måltiden och oavsett om man äter mycket eller lite kan man använda sig av tallriksmodellen. Hur mycket man sen skall äta avgör hunger och energibehovet. Tallriken delas in i tre delar som på bilden. Lite mer än en tredjedel av tallriken ska bestå av grönsaker och rotfrukter, här ingår också frukt. En lika stor del ska bestå av potatis, ris eller pasta, här ingår också bröd. Den sista och minsta delen av tallriken ska innehålla kött, fisk, ägg, bönor eller mjölkprodukter. Den här modellen gäller för normalförbrukaren. Om man är fysiskt aktiv kan man öka storleken på potatis, pasta, ris till halva tallriken och behöver man gå ner i vikt kan man öka mängden grönsaker till halva tallriken.

7 Dryck till måltider Mjölk och mjölkprodukter kan till viss del minska upptaget av järn från maten. Därför kan det vara bra att inte dricka mjölk till lunch och middag som innehåller järnrika livsmedel (t ex kött). Mjölk och mjölkprodukter är dock nyttiga livsmedel eftersom de innehåller kalcium som bygger upp skelettet. Drick därför gärna vatten till lunch och middag men mjölk till frukost och mellanmål. Juice är en dryck som är full av vitaminer och mineraler men innehåller även socker som kommer från frukten. Det kan därför vara bra att tänka på den gyllene regeln: Ät och drick allt men inte alltid Ett glas juice till frukost eller som ett mellanmål tillsammans med en smörgås är bra, men att dricka glas efter glas är kanske lite mindre bra. Drick gärna lite juice, men inte en liter juice! Ett glas juice innehåller lika mycket energi som ett glas läsk. Läsk innehåller däremot inte vitaminer eller mineraler men det gör juicen!

8 Frukt och grönsaker Frukt och grönsaker är fulla av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer, och har många hälsomässiga fördelar som t.ex. ger lägre risk att drabbas av övervikt, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Man rekommenderas att äta 500 gram frukt och grönsaker/dag. Exempel på 500 gram frukt och grönsaker är: En banan, ett äpple, två morötter och 150 g broccoli. Tycker man att det är svårt att få i sig den mängd av frukt och grönsaker som rekommenderas är ett tips att blanda ner grönsaker i maten, t.ex. rårivna morötter i köttfärssåsen, gröna ärter i riset eller lite extra rotfrukter i köttgrytan. Frukt passar bra som efterrätt och mellanmål. Vissa grönsaker såsom isbergssallad, tomat och gurka innehåller mycket vatten och inte riktigt lika mycket vitaminer, mineraler och fiber som grövre grönsaker. Det är därför bra om minst hälften av de grönsakerna man äter är grova, t.ex. morötter, gröna ärter, broccoli, majs och vitkål. Fibrerna gör att man håller sig mätt längre. Frukt och grönsaker innehåller mycket c-vitamin, och eftersom c-vitamin gör det lättare för kroppen att ta upp järnet som finns i måltiden är det bra om man serverar frukt och/eller grönsaker vid varje måltid. Om man laddar frysen med olika djupfrysta grönsaksblandningar har man alltid grönsaker hemma. Ibland är maten inte klar innan hungern kommer och då är det bra att sätta fram grönsakerna på matbordet så kan barnen börja äta dessa medan man väntar på att maten skall bli klar.

9 Fett Fett är inte farligt! Fett är till och med livsnödvändigt, i alla fall viss sorts fett. Det behövs för att kroppen skall fungera och hjälper kroppen att få i sig vissa vitaminer. I den mat vi äter finns det olika typer av fett: mättat och omättat fett. Det är bra om man försöker dra ner på det mättade fettet och äter mer av omättat fett. Ät gärna fet fisk som sill, lax, strömming och makrill, olja, flytande margarin, avokado, frön och nötter som alla innehåller omättat fett. Ät gärna mindre smör och fast margarin, feta ostoch charkuterivaror och feta mjölkprodukter, chips och choklad som innehåller mättat fett. Tänk också på att det ofta finns magrare alternativ (t.ex. lätt crème fraiche, mager ost och lättkorv). Vid stekning med olja och flytande margarin är det bra att tänka på att de inte tål lika hög temperatur som hårt margarin och smör. När man steker köttfärs behövs det inte så mycket fett att steka i då den är fet i sig själv, använder man dessutom teflonpanna behövs det ännu mindre. Detta gäller även feta charkuterivaror som falukorv och bacon.

10 Protein Protein ingår i kroppens alla vävnadsceller. Hormoner, enzymer och viktiga delar i immunförsvaret består också av protein. Protein utgör därmed en viktig komponent i kroppen och spelar en roll för såväl cellernas uppbyggnad som hela kroppens funktion. Proteinet i kosten kommer från vegetabiliska livsmedel som t ex spannmål, potatis, ärter och bönor. Exempel på animaliska livsmedel är kött, mjölk, fisk, ägg. Normalt är det inga problem med att få i sig tillräckligt med protein. Kolhydrater Kolhydrater återfinns framför allt i växtriket. Större delen av kostens kolhydrater används till att förse cellerna med energi. Man brukar tala om snabba och långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater ger en snabb mättnadskänsla men varar inte så länge. Snabba kolhydrater finns i sockerrika livsmedel som t ex drycker, godis och marmelad, men även potatis och vitt bröd. Långsamma kolhydrater finns i t ex pasta, klibbfritt ris, baljväxter och bröd med stor andel hela korn. Dessa livsmedel ger en långsam höjning av blodsockret men ger istället en längre mättnadskänsla.

11 Nyckelhål Nyckelhålet är ett bra hjälpmedel för att hitta nyttiga matvaror. Det finns regler som styr vilka produkter som får bli märkta. Det får finnas max en viss halt av socker, salt och fett och måste ha minst en viss halt av fiber. Olika livsmedelsgrupper har olika villkor för vad de får innehålla för att få vara nyckelhålsmärkta, men det enda man egentligen behöver komma ihåg är att om man har två snarlika produkter och endast den ena är nyckelhålsmärkt så är det den som är nyttigast! Fibrer För att hålla sig mätt, pigg och orka med det man vill göra är det bra om man äter mer fiberrika livsmedel och mindre av dem som innehåller mycket socker. Fiber har många bra effekter på kroppen, medan socker inte har lika många. Fibrerna gör att man håller sig mätt längre. Det finns många olika bröd att välja bland, med olika mängd fiber och socker. Att ett bröd är brunt och ser grovt ut behöver dock inte betyda att det är det. Då kan det vara bra att använda sig av nyckelhålet så att man vet vad det är man köper.

12 Vegetariskt Vi har inte tagit med några vegetariska recept i MENY. Det betyder inte att det är fel. Barn och ungdomar kan äta vegetariskt men om man bara äter vegetariskt krävs det kunskap så att man får i sig alla de ämnen som kroppen behöver. Veganmat kräver ännu mer kunskap. Vi rekommenderar därför att man tar kontakt med en dietist eller någon annan kunnig person för att få hjälp. Godis och läsk. Att godis och läsk är gott är det säkert många som håller med om, men tyvärr så får man inte i sig så mycket av det kroppen behöver. Godis och läsk innehåller mycket energi men inte vitaminer eller mineraler. Äter man mycket godis och dricker mycket läsk är det lätt att man får i sig för mycket energi men för lite av viktiga näringsämnen. Men man behöver inte förbjuda godis och läsk, man bör bara komma ihåg den gyllene regeln: Ät och drick allt men inte alltid En bra idé kan vara att bara äta godis och dricka läsk en dag i veckan, t ex lördagsgodis.

13 Till sist: Barn gör inte som du säger utan som du gör! Ett litet steg i taget är bättre än ett som är för långt! Ibland krävs det 10 ggr för att vänja sig vid ny mat! Smaka själv innan du serverar! Man kan äta nästan allt men inte alltid! Lycka till! Mycket motion gör att man kan äta mycket mat vilket ger mycket näring!

14 Soppor Köttfärssoppa (4 portioner) 400 g minipasta 1 gul lök 1 gul paprika 2 msk rapsolja 400 g nötfärs 1/2 dl tomatpuré Paprikapulver 2 burkar krossade tomater (2 x 400 g) 1 köttbuljongtärning Salt och peppar Eventuellt vatten 1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. 2. Hacka löken och skär paprikan i små bitar. 3. Fräs löken i rapsoljan och lägg i nötfärsen och bryn den i en större kastrull. 4. Tillsätt paprikan, tomatpurén och paprikapulvret. Låt det stå och småkoka en liten stund. 5. Häll i de krossade tomaterna och tillsätt buljongtärningen. 6. Späd med vatten till lagom soppkonsistens och smaka av med salt och peppar. 7. Lägg till sist i pastan och servera med t ex en knäckebrödssmörgås med margarin och gurka.

15 Minestrone (4 portioner) 150 g rökt skinka 1-2 gula lökar 2 msk flytande margarin 4 morötter 100 g rotselleri 2 l vatten 4 kött- eller grönsaksbuljongtärningar 2-3 msk tomatpuré 2 purjolökar 250 g haricots verts 2 dl makaroner 1 burk kokta vita bönor (ca 400g) 1-2 tsk basilika salt och vitpeppar 1. Strimla skinkan och skala och hacka löken. 2. Skala och skär morot och selleri i tärningar och skiva purjolöken fint. 3. Fräs lök och skinka i margarinet i en gryta några minuter och rör sedan ner morot och selleri i grytan. 4. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna och tomatpuré. Låt koka i ca 15 minuter. 5. Lägg i purjolöken tillsammans med haricots verts och makaroner. Låt det koka i ca 8 minuter till tills pastan är mjuk. 6. Rör försiktigt ner de kokta vita bönorna. 7. Krydda med basilika och eventuellt salt och peppar. Servera med en skiva grovt bröd, lättmargarin, ost och ett äpple.

16 Fisksoppa (4 portioner) (Recept av klass 8b 2, Träkvistaskolan i Ekerö 2004) Soppan: ¼ gul lök 10 cm purjolök 1-2 msk olivolja 6 dl vatten 1 tärning fiskbuljong ½ paket saffran 200 gram lax 200 gram torsk 20 räkor Salt persilja (till garnering) 1 tomat Brödet: 2 dl fingervarmt vatten 2 msk olja ½ tsk paket jäst 4 dl vetemjöl 1 dl mörkt lantbrödsmjöl Vitlökssmör ¼ smör paket 2 klyftor vitlök Tillagning: Soppan: 1. Fräs löken och purjon i olivolja i en kastrull 2. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 5 min 3. Lägg i fiskbuljongen och saffran. 4. Tärna fisken och lägg i den några minuter. Lägg i räkorna i kastrullen och ställ av kastrullen på kall platta och låt stå med locket på. Smaka av med salt, Garnera med persilja.

17 Brödet: 1. Häll ner fingervarmt vatten och olivolja och salt 2. Smula ner jästen, rör ihop 3. Blanda de båda mjölen, tillsätt 4 dl av blandningen, (tillsätt ifall det behövs mer mjöl) 4. Fortsätt tills degen släpper skålen. 5. Forma en lång baguette 6. Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda tills den får gyllenbrun färg, ca 15 min i 225 grader Serveras varm med vitlökssmör. Vitlökssmör: Pressa en vitlök över margarin och blanda ihop jämt (Börja med en klyfta till 75g margarin)

18 Kött Risotto med kassler (4 portioner) 4 portioner kokt ris 200 g färska champinjoner 1 tsk curry 1 msk olja eller flytande margarin 1 röd eller grön paprika 300 g kassler 1 dl majs 3 dl djupfrysta ärter 1. Börja med att koka riset. 2. Skölj och skär den färska svampen i skivor. Fräs svampen och curryn i fettet i en stekpanna. 3. Strimla paprikan och kasslern. 4. Tillsätt grönsakerna och kasslern och låt det fräsa med. 5. Blanda det färdiga riset med fräset. Servera med ett knäckebröd och lättmargarin.

19 Wokad biff med mango i pitabröd (4 personer) 500 g rostbiff 2 msk soja 2 msk flytande margarin 500 g frysta wokgrönsaker 3 msk Mango Chutney 3 msk vatten 2-3 krm salt 1 krm svartpeppar 4 pitabröd 1. Skär rostbiffen i smala strimlor och blanda det med sojan. 2. Hetta upp lite av fettet i en wok eller stekpanna och stek köttet i omgångar. Ta upp det ur stekpannan. 3. Fräs grönsakerna i resten av fettet och lägg sedan i köttet, Mango Chutneyn och vattnet och hetta upp. 4. Smaksätt med salt och peppar. 5. Värm pitabröden. Servera pitabröden med lite sallad, gurka, tomat och paprika.

20 Korv stroganoff (4 portioner) 400 g mager falukorv 2 gula lökar 1-2 msk flytande margarin 2 msk tomatpuré 1/2 tsk dragon 1/2 köttbuljongtärning 2 dl mini crème fraiche 1/2 krm vit- eller svartpeppar hackad persilja 1. Skär falukorven i ca 1/2 cm tjocka strimlor. 2. Skala och hacka löken. 3. Bryn korv och lök i margarinet i en stekpanna. 4. Tillsätt tomatpuré, dragon, buljongtärning, crème fraiche och peppar. 5. Låt det koka ett par minuter. Späd med lite vatten om det behövs. 6. Strö över persilja. Servera med ris och rårivna morötter.

21 Köttfärssås (4 portioner) 2 gula lökar 1 vitlöksklyfta 2 morötter 300 g nötfärs 1 msk flytande margarin 1 paket krossade tomater (500 g) 1 msk tomatpuré 2 msk chilisås 1 kött- eller grönsaksbuljongtärning 1/2 tsk salt vit- eller svartpeppar 1 tsk smulad oregano eller basilika eventuellt 1/2-1 dl vatten 1. Skala och finhacka lök och vitlök. 2. Skala och riv morötterna grovt. 3. Fräs lök, morötter och färs i margarinet i en stekpanna. 4. Tillsätt tomater, tomatpuré, chilisås, buljongtärning, salt och peppar. 5. Låt såsen småkoka i minuter. Späd eventuellt med vatten om såsen är för tjock. 6. Krydda med oregano eller basilika. Servera med spaghetti och rårivna morötter.

22 Kött- och grönsakswok (4 portioner) 500 g lövbiff eller fläskfilé 2-3 msk rapsolja 500 g frysta wokgrönsaker eller samma mängd färska grönsaker, t ex vitkål, purjolök, paprika, broccoli, majs, blomkål, kålrot 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2-3 dl vatten 3 msk ostronsås ( oystersauce ) 2 tsk maizena mjöl 1. Skär köttet i smala strimlor. 2. Hetta upp hälften av oljan i en stor stekpanna eller wok. 3. Woka köttet i omgångar tills det fått fin färg, det tar ca 2 minuter. 4. Ta upp köttet och woka grönsakerna i resten av oljan under omrörning 3-5 minuter. 5. Tillsätt kött, salt, peppar, vatten och ostronsås. Rör om och låt allt bli varmt. 6. Rör ut mjölet i lite vatten. 7. Häll i redningen under omrörning och koka upp. Serveras med ris och en apelsin Ris- och köttfärssås från Kurdistan (4 portioner) Köttfärsen: 1 medelstor lök 200 g champinjoner en halv stjälk selleri 1 msk olivolja 400 g lammfärs eller nötfärs 1 dl russin

23 1/2 dl skalad mandel* *koka upp vatten, lägg i mandel 1-2 min, ta av skalet genom att klämma mellan tummen och pekfingret 1/2 tsk salt 1/2 tsk stark peppar 1 vitlöksklyfta 1/2 tsk kryddpeppar 1/2 tsk spiskummin Riset: 1 msk olivolja 5 dl vatten 1/2 g saffran 1/2 tsk salt 3 dl ris 1 stor tomat Tillagning: Köttfärssåsen: 1. Skala och hacka löken, skiva champinjonerna och skär sellerin i mindre bitar. 2. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och champinjoner. 3. Tillsätt färsen och bryn den. 4. Blanda i selleri, russin och mandel. 5. Smaksätt med salt och kryddor. Riset: 1. Hetta upp olivoljan i en kastrull, häll på vattnet och koka upp med saffran och salt. 2. Tillsätt riset och låt koka med lock minuter tills det nästan är färdigt. 3. Rör om, stäng av värmen och låt det stå kvar på plattan tills det är helt färdigt. 4. Lägg riset på ett stort fat och täck med köttsåsen. 5. Skiva tomatskivor och lägg över. Servera med haricots verts.

24 Fisk Thailax (4 portioner) 400 g laxfilé 1 msk rapsolja 500 g wokgrönsaker 1 dl sötsur sås, Thaisås 1. Skär laxen i kuber (ca 2 x 2 cm) och stek dem i het panna i oljan i ett par minuter. Rör försiktigt hela tiden. 2. Ta upp laxen när den blivit genomstekt och stek grönsakerna i ett par minuter. 3. Lägg tillbaka laxen, tillsätt såsen och låt allt bli varmt. Smaka av. Servera med pasta.

25 Apelsinfisk (4 portioner) 400g fiskfilé, t.ex. torsk, kolja, sej. Färsk eller fryst i block Sås 3 msk vetemjöl 2,5 dl vatten 1 fiskbuljongtärning 1,5 dl matlagningsgrädde 1-2 msk flytande margarin 1/2 tsk rivet apelsinskal ca 1/2 dl pressad apelsin 1/2 tsk dragon 1. Tina den frysta fisken något. 2. Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor. 3. Vispa ut mjölet med vattnet i en låg kastrull. 4. Tillsätt buljongtärning, matlagningsgrädde och margarin. 5. Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter. Såsen ska vara tjock eftersom fisken ger ifrån sig vätska under kokningen. 6. Tillsätt rivet apelsinskal, pressad apelsin och dragon. 7. Lägg fisken i såsen och låt småkoka under lock utan omrörning i ca.10 minuter. Smaka av. Servera med ris, ärter och ett knäckebröd med lättmargarin.

26 Fisk i chilisås (4 portioner) 400 g fryst torskfilé 1,5 msk flytande margarin 1 tsk salt 1 knippe dill 2,5 dl matlagningsgrädde 2 msk chilisås 1 msk vetemjöl 1 dl riven ost (gärna mager 17%) 1. Sätt ugnen på 225ºC. Smörj en ugnssäker form. 2. Tina fisken en aning och skär den i ca 2 cm tjocka bitar. 3. Lägg fiskbitarna i formen och strö över salt. 4. Finhacka dill och vispa ihop den med matlagningsgrädden, chilisåsen och vetemjölet. Häll över fisken och strö över riven ost. 5. Ställ in formen i mitten av ugnen i minuter. Servera med kokt potatis, broccoli

27 Fiskgryta allt i ett (4 portioner) 1 purjolök 4-6 potatisar 2-3 morötter 1 palsternacka 50 g rotselleri 1 msk flytande margarin 1 burk hela tomater (400 g) 1-2 dl vatten 1-2 fiskbuljongtärningar 1 lagerblad 400 g färsk eller djupfryst vit fiskfilé, t ex kolja eller torsk saft och skal av 1/2-1 citron 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 1/2 dl hackad persilja 1. Snitta, skölj och skiva purjolöken. 2. Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och skär allt i bitar. 3. Fräs purjolöken i margarinet i en gryta i någon minut och låt sedan potatisen och de andra rotfrukterna fräsa med tillsammans med purjolöken. 4. Lägg i tomater, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Låt grytan koka i 15 minuter. 5. Skär fisken i mindre bitar. 6. Lägg fiskbitarna i grytan. Buljongen ska täcka fisken. 7. Låt småkoka i ca 10 minuter till och smaka sedan av med rivet citronskal, citronsaft, salt och vitpeppar. 8. Strö över persilja. Servera med knäckebröd, lättmargarin.

28 Ugnsstekt lax med grönsakscouscous (4 portioner) Grönsakscouscous 3 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 4 dl frysta ärter, majs och paprika 1 msk rapsolja 1 vitlöksklyfta 3 dl couscous Lax 600 g laxfilé 1 msk flytande margarin 2 msk pressad citron 1 tsk salt hackad gräslök eller dill Kall sås 2 dl matlagningsyoghurt 1-2 tsk riven färsk ingefära 1 tsk rivet skal av citron, väl tvättad salt och peppar 1. Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i grönsakerna otinade och låt vattnet koka upp. 2. Tillsätt olja, pressad vitlök och couscous och rör om. Lägg på lock och ta av det från spisen. 3. Sätt ugnen på C. Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med citron, salt och gräslök eller dill. Ställ in dem i ugnen ca 20 minuter. 4. Blanda matlagningsyoghurten med den färska ingefäran och citronskalet. Smaksätt med salt och peppar.

29 Fiskpaket med kryddgrönt och tomater ( 4 portioner) potatisar, ca 800 g 400 g färsk eller djupfryst vit fiskfilé 1 tsk salt 4 färska tomater 1 liten bit purjolök 1 dl hackat kryddgrönt som dill, persilja, gräslök eller kryddkrasse 1 msk flytande margarin 2 msk lätt crème fraiche 1. Sätt på ugnen på C 2. Skala och skölj potatisen och lägg den i en stor kastrull. Häll i vatten i kastrullen så att det täcker potatisen och tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Koka upp. 3. Skölj den färska fisken och skär den sedan i lagom stora bitar. Smörj fyra folieark och lägg på fisken och strö över saltet. 4. Skiva tomat och purjolök och lägg detta tillsammans med kryddgrönt och margarin på fisken. 5. Lägg foliepaketen i en ugnssäker form och tillaga dem i ugnen i ca 20 minuter i C. Servera med potatis, kokta morötter, lätt crème fraiche, ett knäckebröd med lättmargarin och ett äpple.

30 Fågel Kyckling i grön curry (4 portioner) 400 g kycklingfilé 1-1,5 msk flytande margarin (till kycklingen) 1,5 msk flytande margarin (till såsen) 1,5-2 tsk thai green curry 2 msk vetemjöl 4 dl vatten 1 hönsbuljongtärning 1/2 dl matlagningsgrädde salt och peppar 1. Skär kycklingen i strimlor och stek den i margarinet. 2. Fräs margarin och curry på svag värme i en kastrull. 3. Rör ner mjölet. Tillsätt vattnet och buljongtärning och låt koka upp under omrörning. Koka såsen 3-5 minuter. 4. Tillsätt matlagningsgrädden och låt såsen bli varm. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingbitarna i såsen och servera med ris och broccoli och ett äpple.

31 Örtkryddade kycklingben med kryddig sås (4 portioner) 400 g kycklingben 2 msk provencalska örtkryddor (frysta) Salt och peppar Sås: 1 burk krossade tomater (400 g) 2 dl majs 1-2 vitlöksklyftor 1 tsk salt 1-2 krm cayenne (beroende på hur starkt man vill ha det) 1 msk provencalska örtkryddor (frysta) 1. Sätt ugnen på C. 2. Salta och peppra kycklingbenen, strö över 1 msk provencalska kryddor och tillaga i mitten av ugnen i ca minuter. 3. Rör ihop krossade tomater, majs, pressad vitlök och kryddor i en kastrull och låt småkoka. Servera kycklingbenen med pasta och tomatsåsen.

32 Kyckling från mellanöstern (4 portioner) g kycklingfilé 1-1,5 msk flytande margarin Salt och peppar Sås 1/2 buljongtärning (kött/höns) 1,5 dl vatten 1/2 dl koncentrerad äpplejuice 1 tsk kardemumma 1,5 msk kanel 1 msk honung 1/2 gul lök 1 morot 1/2 äpple 1. Sätt ugnen på 175ºC. 2. Bryn kycklingfiléerna i margarin i en stekpanna. Salta och peppra. 3. Lägg kycklingen i en ugnsfast form, blanda alla ingredienserna till såsen i en skål och häll över kycklingen. 4. Sätt in i mitten av ugnen i ca minuter (kontrollera att kycklingen är klar, t ex med en köttermometer). Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous, haricots verts.

33 Kycklingklubbor (4 portioner) 8 kycklingklubbor 1 msk flytande margarin Marinad 1,5 msk olja 1,5 msk soja 1,5 tsk honung 1/2 tsk salt svartpeppar Kall yoghurtsås 2 dl matlagningsyoghurt eller mini fraiche ca 3/4 dl hackade örtkryddor t.ex. koriander eller basilika salt och peppar 1. Blanda ingredienserna till marinaden. 2. Häll marinaden i en plastpåse och lägg ner kycklingklubborna. Låt dem marinera 1-2 timmar. Det går även bra att lägga kycklingklubborna i marinaden redan kvällen innan. 3. Sätt ugnen på C. 4. Ta upp kycklingklubborna ur marinaden. Lägg dem i en smord ugnssäker form och ställ in den i ugnen i minuter. 5. Blanda matlagningsyoghurten eller mini fraichen med örtkryddorna. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, broccoli, kall sås

34 Kalkongryta med grönsaker (4 portioner) 400 g kalkonfilé 1 purjolök 2 gula paprikor 1/2 squash 1-2 msk flytande margarin 1 tsk spiskummin 1/2 tsk gurkmeja 1 kanelstång eller 1/2-1 tsk kanel 1 paket krossade tomater (500 g) 2 dl vatten 1 hönsbuljongtärning salt och peppar 1. Skär kalkonköttet i bitar. 2. Strimla purjolöken och skär paprikan och squashen i bitar. 3. Bryn kalkonbitarna i en stekpanna i lite av margarinet. 4. Tillsätt resten av margarinet i en kastrull och låt kryddorna fräsa med någon minut. 5. Lägg i kalkonbitarna och grönsakerna och låt dem fräsa med. 6. Lägg i tomatkross, vatten och buljongtärning. Låt det småkoka i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och ett äpple.

35 Wok med kyckling (4 portioner) 500 g kycklingfilé 2-3 msk rapsolja 500 g frysta wokgrönsaker 1 dl vatten 1-2 msk kycklingfond 1 msk flytande honung 1 vitlöksklyfta 2 tsk riven ingefära rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk pressad lime eller citron rostade solrosfrön 1. Skär kycklingen i strimlor. 2. Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stor stekpanna och woka kycklingen i omgångar under omrörning tills den fått färg, det tar ca 2 minuter. 3. Ta upp bitarna. Woka grönsakerna i 3-5 minuter i lite nytt fett. 4. Tillsätt vatten, fond, honung, vitlök, ingefära, rivet skal och saft av 1 välborstad lime eller en halv citron, salt, svartpeppar. 5. Blanda ner kycklingstrimlorna och låt allt bli varmt. Strö över rostade solrosfrön. Servera med pasta och ett päron.

36 Pitabröd med kyckling och äpple- och morotsröra (4 portioner) 4 pitabröd 1 grillad kyckling Äpple- och blomkålsröra 2 morötter 2 äpplen 4 dl naturell yoghurt 2 tsk curry 2 krm salt 1 tsk honung 2 krm ingefära 1,5 tsk gurkmeja 2 krm paprikapulver 1 krm chilipulver 1 burk kokta kikärtor 1. Bena ur den grillade kycklingen, ta bort skinnet och skär i mindre bitar. 2. Skär morötter och äpple i mindre bitar. 3. Blanda i yoghurt och sedan alla kryddor samt honung. 4. Rör sist försiktigt ner kikärtorna. Värm pitabröden och servera med kycklingen och äpple- och morotsröran.

37 Mellanmål Bananpannkaka (8-10 stycken) 3 ägg 6 dl lättmjölk 1 dl vetemjöl 1 dl grovt rågmjöl 1 banan 1/2 tsk salt 3 msk flytande margarin 1. Knäck äggen i en skål och häll i hälften av mjölken. 2. Vispa ihop och tillsätt mjölet. Vispa till en jämn smet och tillsätt resten av mjölken och salt. 3. Mosa bananen och rör ner i smeten. 4. Häll i lite margarin i stekpannan och grädda pannkakorna. Servera med sylt eller färska bär.

38 Mellanmålsmuffins med äpple och kanel (12 stycken) 2 ägg 3 msk honung 1 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 2 dl havregryn + 1,5 dl vatten 2 tsk bakpulver 1 äpple 2 tsk kanel 1 msk socker 1. Sätt ugnen på C. 2. Lägg havregrynen i en bunke och slå över vattnet och rör om. Låt det stå en stund. 3. Vispa ägg och honung pösigt. 4. Vispa ner kesella. 5. Rör ner vetemjöl, grahamsmjöl, havregryn och bakpulver. Blanda ordentligt. 6. Skär äpplena i mindre bitar och blanda dem med kanel och socker. 7. Blanda ner äpplena i smeten. 8. Klicka smeten i formar. 9. Grädda mitt i ugnen minuter.

39 Müsli med torkad frukt, frön och mandel (9 portioner) 1 dl vatten 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 1 dl solrosfrö 1/2 dl hackad mandel 2,5 dl havregryn 2,5 dl rågflingor 1 dl fint hackade torkade aprikoser 1 dl russin Sätt ugnen på C. Blanda vatten, olja och honung i en bunke. Rör ner alla övriga ingredienser utom aprikoserna och russinen. Lägg blandningen på en långpanna och ställ in i ugnen och rosta i ca 15 minuter. Rör om några gånger under tiden. Låt svalna, blanda ner aprikoserna och russinen och häll upp i en burk. Servera med naturell lättyoghurt.

40 Hallon- och banansmoothie (2 portioner) 2 dl naturell lättyoghurt (1/2 %) 2 dl lättmjölk 1 banan 2 dl frysta hallon (florsocker) Häll yoghurt och mjölk i en mixer. Tillsätt de frysta hallonen och skiva i bananen. Mixa allt och häll upp i glas. Söta efter smak med florsocker. Apelsinsmoothie (2 portioner) 2 stycken apelsiner 1 banan ca 1 cm färsk ingefära, skalad och skivad 1,5 dl mild yoghurt (kanel) Ta bort skalet på apelsinen, ta bort eventuella kärnor och klipp den i mindre bitar. Mixa apelsinbitarna, banan, ingefära och mild yoghurt i en mixer. Häll upp i glas och strö eventuellt över kanel.

41 Efterrätter Ostkaka med keso (4 portioner) 1/2 dl sötmandel 1 ägg 2 msk socker 1 liten burk keso (250 g) 2 msk vetemjöl 1 dl mjölk 1. Sätt ugnen på C. 2. Hacka mandeln. 3. Vispa ihop ägg och socker. 4. Rör ner keso, mjöl, mjölk och mandel. 5. Häll smeten i en smord ugnsfast form. 6. Grädda i ca 45 minuter. Servera med bär.

42 Snabb bär- och yoghurtglass (4 portioner) 200 g frysta bär; hallon, blåbär, björnbär eller jordgubbar 3 msk florsocker 2 dl vaniljyoghurt 1. Mixa bären otinade i matberedare 2. Tillsätt florsockret och yoghurten. 3. Blanda ordentligt. Servera genast. Bärkräm (4 portioner) 300 g färska eller frysta bär; hallon, blåbär, svarta vinbär, jordgubbar 4 dl vatten 2 msk socker 2 msk potatismjöl 1. Rensa de färska bären. 2. Lägg bären (färska eller frysta) i en skål 3. Blanda vatten, socker och potatismjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. 4. Häll i blandningen över bären och rör försiktigt. Servera med lättmjölk.

43 Sallader Pizzasallad (4 Portioner) ½ vitkålshuvud, ca 500 g 1 dl från burk, paprikasallad 1 dl rapsolja 2 msk vit vinäger salt grovmalen svartpeppar 1. Strimla kålen fint. Helst ska kålen även stötas för att salladen ska bli riktigt saftig. 2. Blanda med väl avrunnen paprikasallad efter smak. 3. Gör en dressing av olja, vinäger, salt och peppar. 4. Vänd ner i salladen. Låt gärna salladen dra över natten.

44 Cole slaw (8 portioner) 1/2 huvud vitkål, fint strimlat 2 msk äppelcidervinäger 1 tsk salt svartpeppar från kvarnen 3 msk färsk pepparrot, riven 1 rött äpple, grovt rivet 2 burkar lätt-crème fraiche à 2 dl 1. Marinera vitkålen i vinäger, salt och peppar över natten. 2. Häll av vätskan, blanda i resten av ingredienserna. Hummus 1 vitlöksklyfta 1 burk kikärter (400 g) ½ chilifrukt ½ tsk spiskummin 1 msk pressad citronjuice 3 msk olivolja 1 msk tahini (sesampaste) salt peppar 1. Finhacka vitlöken 2. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja, tahini (sesampaste), i en matberedare. 3. Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt och servera sedan med en bit bröd.

45 Anteckningar:

46 Anteckningar:

47 Anteckningar:

48 Anteckningar:

49 Anteckningar:

50 Anteckningar:

51 Anteckningar:

52 Anteckningar:

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Centrala Barnhälsovården Södra Bohuslän & Göteborg mars 2011 7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Recepten är beräknade för familjen med 2 barn i åldrarna 1-6 år (familjens mat från cirka

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

1. Skala och finhacka löken. Fräs den i olja utan att den tar färg.

1. Skala och finhacka löken. Fräs den i olja utan att den tar färg. RECEPT 1 Egna anteckningar 2 Söndag 23/6 Middag - Köttfärssås Spagetti Gul lök Köttfärs Krossade tomater Vatten Köttbuljong Tomatpuré Solovitlök Lagerblad Oregano Olja Svartpeppar Salt 3 st 2,5 dl 2,5

Läs mer

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0... FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0... FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag Veckomatsedel Frukost Mellanmål Lunch Middag FRUKOST Yoghurtfrukost 2 dl naturell lättyoghurt ¾ dl müsli utan frukt och nötter (naturell) 1 banan 1 skiva, 35 g rågbröd, grovt med hela korn 1 tsk lättmargarin

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

god mat i dagarna sju

god mat i dagarna sju god mat i dagarna sju Frukost Lunch Middag Mellanmål Här visas en översikt över vilka rätter du kan njuta av dag efter dag. Recepten hittar du på följande sidor. Dag 1 Kassler & Ugnspotatis, sid 38 Korvpytt,

Läs mer

Tio recept från Ekomatsedeln

Tio recept från Ekomatsedeln Tio recept från Ekomatsedeln Innehållsförteckning Potatissoppa med röda linser och dessert...3 Kikärtor med spenat och fetaost...4 Pannkakor med keso och kikärtsallad...5 Röd fisk med pasta...6 Skinkgryta

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar.

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar. Fleximenyn v. 40 42 Recept och planering för fyra av veckans middagar. 40 Recept 1 Tofu tikka 4 portioner *3 dl jasris 250 g naturell tofu neutral olja, till stekning *1 gul lök, hackad *2 vitlöksklyftor,

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0. FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag ... ...

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0. FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag ... ... Veckomatsedel Frukost Mellanmål Lunch Middag FRUKOST Flingfrukost 3 dl lättfil 1 ½ dl fullkornsflingor ½ rivet äpple 1 skiva knäckebröd 1 msk leverpastej max 10% tomat, gurka Mannagrynsfrukost 2 msk mannagryn

Läs mer

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar.

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. Fruktsallad 1 äpple 10 vindruvor 1 banan ½ apelsin ½ dl krossad ananas 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. 2. Skölj och dela druvorna, ta bort kärnorna. 3. Skala bananen och apelsinen, skär dem i skivor.

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

Sunt och gott hela veckan

Sunt och gott hela veckan 1 Sunt och gott hela veckan MÅNDAG Fiskpinnar i tunnbrödrulle 400 gram fiskpinnar 100 gram salladskål 200 gram morötter i stavar 250 gram cocktailtomater i halvor 150 gram gurka i stavar 2 dl matlagningsyoghurt,

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

FODMAP- RECEPT Som gör magen glad

FODMAP- RECEPT Som gör magen glad KORVSTROGANOFF TIPS! ris 500 g falukorv (Sorunda eller Lithells magra middagskorv) 1-2 msk smör 2 salladslök (gröna delen) 1-2 tsk vitlöksolja 3 msk tomatpuré 1 burk krossade tomater 2 dl laktosfri matlagningsgrädde

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag!

Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag! Välkomna till en vegetarisk, inspirerande eftermiddag! Nygårdsskolan, Askim, juni 2011 Buffé: Vegetarisk chili med smak från Indien Quorn Stroganoff med senap från Dijón Marinerade kikärtor med apelsin,

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

Recept och måltidsförslag

Recept och måltidsförslag NLL Datum Gäller t.o.m. Ansvarig Reviderad 2015 01 27 2016 01 27 Anna Skogfält Dietistenheten Sunderby sjukhus Anna Skogfält EmmaMaria Wiklund Recept och måltidsförslag efter gastric bypass operation 1

Läs mer

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37 Pasta rosso med kyckling och zucchini vecka 37 familj Pasta rosso med kyckling och zucchini cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2105 kj/ 505 kcal. Protein 44,0 g. Fett 11,3 g. Kolhydrater 52,7

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs 00 gram kallrökt lax Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp couscous förp pasta Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling är nu inne på sin tredje vecka.

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 a Makaronipudding med korv b Oreganostekt kyckling med gurkröra c Fiskgryta med saffran och tomat d Tacopizza med gräddfil e Curry med

Läs mer

Fläskkotlett med tomatsalsa. vecka 36

Fläskkotlett med tomatsalsa. vecka 36 Fläskkotlett med tomatsalsa vecka 36 familj Fläskkotlett med tomatsalsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 1958 kj/ 469 kcal. Protein 37,9 g. Fett 12,3 g. Kolhydrater 49,3 g. Ingredienser:

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/ En Lättare Vecka Måndag: Majsplättar med halloumichampinjoner Tisdag: Kycklingstroganoff Onsdag: Lax med potatis och broccolimos Torsdag: Linssoppa Fredag: Pasta Calypso Lördag: Ugnsstekt kycklingfilé

Läs mer

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35 Saffransgryta med räkor och dill vecka 35 familj Saffransgryta med räkor och dill cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2910 kj/ 697 kcal. Protein 34,1 g. Fett 36,5 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser:

Läs mer

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.17 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 700-800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt

Läs mer

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35 Krämig kycklingpasta med persilja vecka 35 inspiration Krämig kycklingpasta med persilja Är du på jakt efter den perfekta pastarätten? Jakten är över, här har du en krämig kycklingpasta med persilja, purjo,

Läs mer

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill A Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill Genom att koka kycklingen i buljong får den mycket smak. En skvätt av buljongen blir också en bra bas till den krämiga

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

Lunchdags i Haga-Gudö

Lunchdags i Haga-Gudö Bygga Drömvär(l)den Lunchdags i Haga-Gudö Receptbok Framtagen av våra kockar Maria, Carina och Zofia. Förskolors favoritrecept, Illustrerade av barnens teckningar Haga-Gudö Förskoleområde Vi har under

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Matinformation. Receptsamling. EkoReko 2009 på Skräddartorps Lägerplats

Matinformation. Receptsamling. EkoReko 2009 på Skräddartorps Lägerplats Matinformation och Receptsamling EkoReko 2009 på Skräddartorps Lägerplats Matsedel Måndag. 3/8 Lunch: Hamburgare (frysta,råa) Mellis: frukt Middag: Dragonpasta Tisdag. 4/8 Lunch: Kyckling Marengo med ris

Läs mer

Recept. Ingredienser v 28. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! Originalkasse 3-dagar

Recept. Ingredienser v 28. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! Originalkasse 3-dagar Originalkasse -dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 500 gram nötfärs Ca 650 gram fryst minutkycklingfilé Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Getost- och basilikafyllda köttbullar

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 1 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs 1 falukorv 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 2 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår

Läs mer

Räk- och paprikapasta. vecka 41

Räk- och paprikapasta. vecka 41 Räk- och paprikapasta vecka 41 familj Räk- och paprikapasta cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2081 kj/498 kcal. Protein 19,8 g. Fett 21,6 g. Kolhydrater 53,5 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

Krämig paprikagryta med prinskorv. vecka 18

Krämig paprikagryta med prinskorv. vecka 18 Krämig paprikagryta med prinskorv vecka 18 familj Krämig paprikagryta med prinskorv cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2917 kj/697 kcal. Protein 23,0 g. Fett 39,0 g. Kolhydrater 62,5 g. Ingredienser:

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap - elevuppgifter

Hem- och konsumentkunskap - elevuppgifter Hem- och konsumentkunskap - elevuppgifter Ta fram Fakta om Fisk & Skaldjur. 1. Jämföra näringsinnehåll i feta och magra fiskar. Speciellt omega-3. 2. Hur länge kan fet/mager fisk förvaras i kyl och frys

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis. Äkta matglädje HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs Pannkaka i ugn med örtig chilifärs 2 msk smör bakplåtspapper 6 dl mjölk 4 dl mjöl 5 ägg 1 tsk salt ca 600 g köttfärs 0,25 vitlök 1 msk olja 0,5 tsk svartpeppar 1 pkt krossad tomat med chili 1 msk tomatpure

Läs mer

Vecka 18. Ångad fisk med ratatouille och gult ris. Kikärtsbiffar. Rostat grönt med pocherade ägg. Biff med frisk bulgursallad

Vecka 18. Ångad fisk med ratatouille och gult ris. Kikärtsbiffar. Rostat grönt med pocherade ägg. Biff med frisk bulgursallad Vecka 18 Ångad fisk med ratatouille och gult ris Kikärtsbiffar Rostat grönt med pocherade ägg Biff med frisk bulgursallad Hälsokassen är för dig som vill äta lite bättre, lite enklare. Vi har skapat en

Läs mer

FODMAP- RECEPT. Som gör magen glad

FODMAP- RECEPT. Som gör magen glad AuberginelasagNe 5 msk olivolja 2 burkar krossade tomater á 400 g 2 msk tomatpuré 2 tsk oregano 2 tsk timjan 4 aubergine, skuren i ½ cm tjocka skivor 85 g parmesan, färskriven 200 g riven hårdost basilika

Läs mer

30 oktober 2016 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

30 oktober 2016 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT smaker från cuba 30 oktober 2016 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Daiquiri 1 drink 5 cl ljus rom 1 tsk

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

Ingredienser v.2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.2 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550-600 gram fläskytterfilé 1 2 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 2,5 Grönsaker 1 kg morötter

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt Köttfärspiroger Pirogdeg 50 g matfett ¾ dl mjölk ¼ pkt jäst 1 krm salt 1 äggvita 2 ½ dl vetemjöl Fyllning ½ gul lök 150 g nötfärs 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta ½ dl svamp

Läs mer

En Lättare Vecka v.16

En Lättare Vecka v.16 En Lättare Vecka v.16 MÅNDAG Lasagnette TISDAG Kycklingrullader med vitlök och örter ONSDAG Fiskfärssås ala Tina TORSDAG Gulaschsoppa med nötfärs FREDAG Sjömansbiff LÖRDAG Lördagspizzan SÖNDAG Biff med

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs 00 gram kallrökt lax Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp couscous förp pasta Hej! Marockansk färsgryta med couscous och yoghurt

Läs mer

Ingredienser v.37. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.37. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.37. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.37. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 600 gram laxfilé Ca 700 gram bjärekycklingfilé pkt prosciutto Potatis/ris/pasta mm pkt bulgur pkt glasnudlar Grönsaker vitlök rödlök gul lök 50 gram sugersnaps plocksallad

Läs mer

Kycklingklubba med sötpotatiskross. vecka 51

Kycklingklubba med sötpotatiskross. vecka 51 Kycklingklubba med sötpotatiskross och oregano vecka 51 inspiration Kycklingklubba med sötpotatiskross och oregano Möra kycklingklubbor serveras här tillsammans med en sötpotatiskross. Den ger en krämighet

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 41 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Paprikapasta med korv. vecka 39

Paprikapasta med korv. vecka 39 Paprikapasta med korv vecka 39 familj Paprikapasta med korv cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3044 kj/ 728 kcal. Protein 22,1 g. Fett 43,4 g. Kolhydrater 60,3 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

Vecka 24. Tomatig tonfiskpasta med kapris och timjan. Böngryta. Vegobollar i kålblad. Grillad fläskkarré med asiatisk kålsallad

Vecka 24. Tomatig tonfiskpasta med kapris och timjan. Böngryta. Vegobollar i kålblad. Grillad fläskkarré med asiatisk kålsallad Vecka 24 Tomatig tonfiskpasta med kapris och timjan Böngryta Vegobollar i kålblad Grillad fläskkarré med asiatisk kålsallad Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 50 MÅNDAG Fiskgratäng

Läs mer

Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar

Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 1 Recept Kött/fisk Ca 500 gram fryst laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 500 gram fryst kycklingfilé 1 2 Potatis/ris/pasta 2 kg färskpotatis Hej! Välkomna till en härlig

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse 3-dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram kycklingstrimlor 500 gram fryst laxfilé 2 3 Potatis/ris/pasta mm förp pasta förp ris Grönsaker 2 gula lökar vitlök

Läs mer

Din lösning på veckan.

Din lösning på veckan. Din lösning på veckan. Vecka 20 Fiskgryta med tomat och curry Zucchinibiffar med grana padano och yoghurtsås Grekisk falukorv i ugn Tredagarskassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt

Läs mer

Tortellini med ricotta och basilika. vecka 42

Tortellini med ricotta och basilika. vecka 42 Tortellini med ricotta och basilika vecka 42 familj Tortellini med ricotta och basilika cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2444 kj/ 583 kcal. Protein 27,5 g. Fett 28,9 g. Kolhydrater 60,4

Läs mer

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning Pastasnäckor med kryddig färsfyllning 12 stora pastasnäckor 2 dl krossade tomater ½ gul lök 1/4 dl parmesan 1 bit kryddstark korv Salt och peppar 2 msk olivolja 2 msk finhackad basilika 100 g nötfärs 1.

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 46. Måltid 1. Kyckling i pitabröd. Måltid 2. Grillad korv med raggmunkar. Måltid 3. Ost och skinkpaj.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 46. Måltid 1. Kyckling i pitabröd. Måltid 2. Grillad korv med raggmunkar. Måltid 3. Ost och skinkpaj. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka

Läs mer

Svamp- och färspanna. vecka 9

Svamp- och färspanna. vecka 9 Svamp- och färspanna vecka 9 familj Svamp- och färspanna cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2528 kj/605 kcal. Protein 41,1 g. Fett 24,1 g. Kolhydrater 53,4 g. Ingredienser: 4 portioner ris

Läs mer

Vecka 44. Råraka med räkor. Ugnsbakade bönor med kyckling. Bibimbap. Auberginerullader i tomatsås

Vecka 44. Råraka med räkor. Ugnsbakade bönor med kyckling. Bibimbap. Auberginerullader i tomatsås Vecka 44 Råraka med räkor Ugnsbakade bönor med kyckling Bibimbap Auberginerullader i tomatsås Hälsokassen är för dig som vill äta lite bättre, lite enklare. Vi har skapat en kasse med både hälsosamma,

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 26 MÅNDAG Panerade

Läs mer

Vecka 32. Fisksoppa med grädde och citron. Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås. Tjockkorv med tysk surkål. Pasta med krämig sås och svamp

Vecka 32. Fisksoppa med grädde och citron. Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås. Tjockkorv med tysk surkål. Pasta med krämig sås och svamp Vecka 32 Fisksoppa med grädde och citron Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås Tjockkorv med tysk surkål Pasta med krämig sås och svamp Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det

Läs mer

Ingredienser v.42. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.42. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.42. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.42. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.4 Recept Kött/fisk 600 gram laxfilé 600 gram kycklingfilé 400 gram älgfärs 1 pkt bacon 1 3 Potatis/ris/pasta kg potatis 1,3,4 Grönsaker 1 rödlök gula lökar 1 vitlök 1 purjolök 40 gram morötter 1 rotselleri

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.19 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 1000 gram kycklingfilé 1 pkt bratwurst Ca 400 gram lövbiff 1 2 3,4 4 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1,2,4 3 Grönsaker

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 7. Måltid 1 Biffar med dragonsky. Måltid 2 Spaghetti med lax och pepparrot. Måltid 3 Merguez med rotfruktsstomp

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 7. Måltid 1 Biffar med dragonsky. Måltid 2 Spaghetti med lax och pepparrot. Måltid 3 Merguez med rotfruktsstomp FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 7 Måltid 1 Biffar med

Läs mer

Ingredienser. Gör så här

Ingredienser. Gör så här Banan- och currysoppa 10 g lök 20 g purjolök 1 msk solrosolja 100 g (ca 1 st) banan 30 g ananas på burk 100 ml köttbuljong 50 g (ca 1 st) potatis 10 g (1 msk) mandlar 2 msk mellangrädde salt, curry, vitpeppar

Läs mer

Köttfärspaj med apetinaost och örtig tomatsås

Köttfärspaj med apetinaost och örtig tomatsås Köttfärspaj med apetinaost och örtig tomatsås Pajdeg: 2,5-3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 3 krm salt 50 g smör 0,75 dl mjölk 600 g köttfärs 1 gul lök 0,25 vitlök 1 msk olivolja 2 krm svartpeppar 1 tsk sambal

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 11 MÅNDAG Tortellinisoppa

Läs mer

Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Inspirationskasse 2 personer. Allergenförteckning!

Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Inspirationskasse 2 personer. Allergenförteckning! Inspirationskasse personer Ingredienser v 10 Recept Kött/fisk Ca 00 gram kycklingfilé Ca 00 gram koljafilé Ca 500 gram nötfärs 1 Hej! I veckans matkasse har vi en härlig blandning av rätter från världens

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 5 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

3 DAGAR VECKA 26 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 26 VECKANS MENY DAGAR VECKA 6 Hej! Sommar, sol och lyxiga färsburgare i pitabröd med fetaost- och avokadoröra får inleda veckans meny. Både burgare och majskolv passar utmärkt att grilla en varm sommardag om man så vill.

Läs mer

3 DAGAR VECKA 4 VECKANS MENY. Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans

3 DAGAR VECKA 4 VECKANS MENY. Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans DAGAR VECKA 4 Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Denna vecka har vi två riktigt snabblagade rätter på menyn. Wokad lövbiff med en busenkel och god sötstark sås och tonfiskpasta

Läs mer

Tomatsoppa med kräfttoast. vecka 44

Tomatsoppa med kräfttoast. vecka 44 Tomatsoppa med kräfttoast vecka 44 familj Tomatsoppa med kräfttoast cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2677 kj/ 631 kcal. Protein 23,1 g. Fett 31,1 g. Kolhydrater 60,3 g. Ingredienser: Tomatsoppa

Läs mer

Recept. Ingredienser v 52. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 52. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 52. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 52. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Ingredienser v 19. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 19. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 19. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 19. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse -dagar Ingredienser v 9 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram fryst laxfilé kg frysta kycklingben Potatis/ris/pasta 500 gram potatis förp matvete Hej! Välkommen till en ny vecka som är

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 a Pizzagratinerad kassler med pasta b Köttbullar i gräddsås med gurka c Pestolasagne med majs d Stekt torsk med kall kaviarsås e Kycklinggryta

Läs mer

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47 Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle vecka 47 familj Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2400 kj/ 574 kcal. Protein 13,9 g. Fett 30,2

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 33 a Linguine med rökt kyckling och tomatsås b Ostburgare med klyftpotatis c Fläskkarré med champinjonsås d Baconlindad kalkon med dragonsås

Läs mer

Kycklingwok med nudlar. vecka 41

Kycklingwok med nudlar. vecka 41 Kycklingwok med nudlar vecka 41 familj Kycklingwok med nudlar cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi 2245 kj/ 536 kcal. Protein 47,8 g. Fett 9,1 g. Kolhydrater 63,0 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 8 MÅNDAG Fyllda

Läs mer

Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! Barnkasse

Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! Barnkasse Barnkasse v 16 Recept Kött/fisk 1 förp bacon Ca 650 gram fryst minutkycklingfilé 500 gram fryst laxfilé 600 garm fryst torskfilé 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis 1 förp pasta 3,4,5 1 Hej! Vi inleder

Läs mer

Recept. Ingredienser v 29. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 29. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar

Recept. Ingredienser v 29. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 29. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 9 Recept Kött/fisk Ca 800 gram fryst torskfilé 500 gram nötfärs 500 gram fryst kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis paket pasta Hej! Välkommen till en ny vecka

Läs mer

Pasta med rökt lax, svartkål och körvel. vecka 11

Pasta med rökt lax, svartkål och körvel. vecka 11 Pasta med rökt lax, svartkål och körvel vecka 11 inspiration Pasta med rökt lax, svartkål och körvel Rätten blir krämig när såsen får sjuda några minuter. Den fina smaken fås då citron blandas med de rökta

Läs mer