Konkurrensplan år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konkurrensplan år 2011-2014"

Transkript

1 Socialkontoret Tjänsteutlåtande Administrativa avdelningen Helena Elmquist Sidan 1 av 9 Socialnämnden Konkurrensplan år Förslag till beslut Socialkontoret föreslår att socialnämnden beslutar följande Socialtjänstkontorets tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen som socialnämndens plan för konkurrensutsättning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade år 2000 att samtliga nämnder ska anta en konkurrensplan för varje ny mandatperiod. En stor del av socialnämndens verksamheter består av myndighetsutövning. En mindre del går att konkurrensutsätta. En plan föreligger för socialnämndens fortsatta arbete med konkurrensutsättning under åren Inledning I enlighet med Riktlinjer för konkurrensutsättning av Sollentuna kommuns verksamheter fastställda av fullmäktige , 82 ska socialnämnden för varje ny mandatperiod anta en konkurrensplan. Socialkontoret genomförde år 2002 en utredning om konkurrensutsättning inom socialtjänsten. År 2004 lämnades en plan för konkurrensutsättning till kommunstyrelsen. Planen har reviderats årligen sedan dess. Socialkontoret använder sig av såväl ramavtalsupphandlingar som konkurrensutsättningar av olika verksamheter. Den största delen av socialtjänstens vård- och behandlingsinsatser utförs av privata utövare. Pågående avtal Kummelbygården Kummelbygården, ett stödboende för personer med psykisk funktionsnedsättning drivs sedan februari 2005 på entreprenad av Carema Orkidén AB. Nuvarande avtal löper till och med januari 2013 med möjlighet till förlängning av kontraktsperioden 2 år i taget, dock högst 4 år. Familj- och nätverksenheten Familj- och nätverksenheten med familjebehandlare och familjepedagoger drivs sedan februari 2006 på entreprenad av Framnäsgruppen AB. Avtalet gäller till och med juni Verksamheten kommer att följas upp under 2011 med en förstudie. Därefter fattas beslut om eventuell ny konkurrensutsättning. Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset Turebergs torg Sollentuna

2 Sidan 2 av 9 Personliga ombud Föreningen Parasoll driver verksamhet med personliga ombud för personer med psykisk funktionsnedsättning på uppdrag av Danderyd, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg och Upplands Väsby kommuner. Solna Stad har ett samordningsansvar. Avtalet gäller till maj Aktivitetscentret Trappan Aktivitetscentret Trappan för personer med psykisk funktionsnedsättning drivs sedan april 2007 av Carema Orkidén AB. Avtalet gäller till och med september Familjerådgivning I januari 2006 infördes kundval inom familjerådgivningen och det finns tre företag för kommuninvånarna att välja bland: Acord Familjerådgivning HB, Attendo Individ och Familj familjerådgivning och AB Vårljus Familjerådgivning. Ramöverenskommelsen gäller till och med december Förberedelse av upphandling enligt Lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, pågår. Samarbete med andra kommuner Socialkontoret samarbetar inom flera områden med nordvästkommunerna för att kunna erbjuda kvalitativa verksamheter till en rimlig kostnad. Socialjouren Nordväst Socialjouren Nordväst är gemensam för Ekerö, Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands-Bro och Upplands Väsby kommuner. Sigtuna kommun är huvudman. FoU-Nordväst FoU-Nordväst är en forsknings- och utvecklingsenhet för socialtjänstens individoch familjeomsorg samt omsorg för personer med psykiska funktionsnedsättningar. FoU-Nordväst ägs av åtta kommuner i nordvästra Stockholms län: Ekerö, Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Solna Stad, Sundbybergs Stad, Upplands-Bro och Upplands Väsby. Avtalet gäller till och med juni Sollentuna kommun är huvudman. Gemensam nämnd för familjerättsliga frågor Sedan januari 2005 finns en gemensam nämnd för familjerättsliga frågor för Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner. Upplands Väsby kommun är huvudman. Jourhemspoolen & Familjepoolen Nordväst Jourhemspoolen är en kommungemensam verksamhet för Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands Bro, Upplands Väsby och Ekerö. Enheten svarar för att förmedla jourhemsplatser, att rekrytera jourhem samt att ge stöd, utbildning och handledning till de kontrakterade jourhemmen.

3 Sidan 3 av 9 Familjepoolen är en gemensam verksamhet för samma kommuner med undantag för Ekerö. Familjepoolen svarar för att rekrytera och förmedla familjehem och kontaktfamiljer samt att erbjuda utbildning och handledning till dessa. Samverkansavtalet gäller till och med den 31 december Huvudman för verksamheterna är Sollentuna kommun. Stödcentrum för unga brottsutsatta samt medling Stödcentrum för unga brottsoffer hjälper och stödjer barn och ungdomar som har utsatts för brott eller varit vittnen när någon annan utsatts för brott. Vittnen kan få individuella samtal eller delta i gruppträffar. Stödcentrum för unga brottsoffer arbetar också med medlingsverksamhet. Medling är ett frivilligt möte mellan en ungdom som begått brott och en person som drabbats av brottet. Sigtuna är huvudman. Familjevåldsteam Nordväst Familjevåldsteamet är ett samverkansprojekt mellan sju kommuner i nordvästra Stockholm som har i uppdrag att samordna insatser och verksamheter som rör våld i nära relationer. Kommunerna som ingår är: Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands Väsby och Upplands-Bro. Verksamheten drivs för närvarande med medel från Länsstyrelsen och har en projektplan som löper på fyra år och som startade i oktober Barncenter Norrort Barncenter Norrort startade i november Inom Barncenter ska brott och misstankar om brott mot barn utredas på ett mer rättssäkert och barnvänligt sätt. Deltagande är Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Upplands-Bro och Upplands Väsby kommuner, Norrorts polismästardistrikt, Norrorts åklagarkammare och Stockholms läns landsting. Sigtuna kommun är huvudman. Konsumentvägledning En verksamhet med gemensam konsumentvägledning för Sollentuna, Solna och Sundbybergs kommuner startade i april Sundbyberg är huvudman. Samverkansavtalet gäller till och med den 31 december Utvärdering av verksamheten pågår. 2. Upphandlingsprocessen Upphandlingsordning inom socialtjänsten Innan en verksamhet kan bli aktuell för konkurrensutsättning gör socialkontoret en förstudie. En modell har tagits fram av socialkontoret och antagits av socialnämnden i maj Med förstudien som grund beslutar socialnämnden om en konkurrensutsättning ska genomföras. Förstudien underlättar både framtagande av förfrågningsunderlag och uppföljningen av avtalen.

4 Sidan 4 av 9 Förstudien innehåller följande punkter: intressenter omvärldsanalys inom området hur aktuell marknad ser ut erfarenheter av andra konkurrensutsättningar kvalitet konsekvenser för personalen konsekvenser för organisationen ekonomiska kalkyler förslag till tidplan riskanalys förslag till syftet med konkurrensutsättning. 3. Social ekonomi tredje sektorn Verksamheter inom den sociala ekonomin Träfflokalen Ture Inom träfflokalen Ture finns redan en verksamhet som kan räknas in i den sociala ekonomin. Klubb Ture är ett brukarinflytandeprojekt som startades på initiativ av medarbetarna och ledningen i träfflokalen. Föreningen består av gäster i träfflokalen och från och med januari 2006 håller föreningen öppet på helgerna i träfflokalen utan personal. Klubb Ture har två årliga möten, egna regler, egen kassa, styrelse och styrelsemöten samt planeringsmöten varje vecka. Klubben får stöd att genomföra sina möten av träfflokalens personal som dock inte har rösträtt. Föreningen har cirka 60 medlemmar. Föreningsbidrag Socialnämnden stöder olika föreningar, stiftelser och enstaka organiserade projekt, vars verksamhet sammanfaller med socialnämndens ansvarsområde. År 2010 fördelade socialnämnden kronor i föreningsbidrag till 12 olika föreningar. Övrigt Socialkontoret samarbetar med Svenska kyrkan vad gäller olika samtalsgrupper, bland annat en för barn som lever i familjer där det förekommer missbruk och dels en för misshandlade kvinnor. För informationsutbyte mellan kommun, landsting och intresseorganisationer inom psykiatrins område finns ett s.k. psykråd som består av socialkontoret (såväl myndighet som utförare), vård- och omsorgskontoret, Stockholms läns landstings psykiatri, RSMH, IFS och föreningen Parasoll. 4. Verksamheter utan myndighetsutövning Socialkontoret bedömer att de verksamheter som bedrivs i samarbete med landstinget eller andra kommuner är svåra att ta med i en konkurrensplan då beslutet inte enbart är socialnämndens.

5 Sidan 5 av 9 Sollentuna Beroendemottagning Ungdomsmottagningen Familjecentralerna i Tureberg och Rotebro Jourhemspoolen och familjepoolen FOU Sollentuna Beroendemottagning En öppenvårdsmottagning för ungdomar och vuxna (från 13 år och uppåt) med missbruks- och beroendeproblematik samt deras anhöriga. Mottagningen är en integrerad mottagning med medicinsk och psykosocial behandling. Medicinsk personal är anställd av landstingets enhet Beroendecentrum och den psykosociala personalen är anställd av kommunen. Missbrukskommitténs slutbetänkande Den nya missbruks- och beroendevården ska läggas fram under april månad Det är i dagsläget mycket osäkert var ansvaret för den framtida missbrukarvården kommer att finnas, hos landstinget eller kommunen eller som i dagsläget ett fortsatt samordnat ansvar. Om verksamheten i framtiden kommer att organiseras inom landstinget torde det innebära att den kommunala delen av beroendemottagningen flyttas över till landstinget. Ungdomsmottagningen Ungdomsmottagningens arbete är förebyggande. Verksamheten riktar sig till alla ungdomar till och med 23 år, folkbokförda eller som går i skolan i kommunen, och bygger på frivillighet. Familjecentralerna i Tureberg och Rotebro Familjecentralerna i Tureberg och Rotebro är en samverkan mellan socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, Inspira förskolor och Stockholms läns landsting samt de lokala vårdgivarna BVC Nordväst och Hera barnmorskor AB. Samordningen och den kurativa verksamheten sorterar under socialkontorets förebyggande enhet. Jourhems- och familjepoolen och FoU-Nordväst Verksamheterna är beskrivna ovan. 5. Verksamheter utan myndighetsutövning där konkurrensutsättning kan utredas De verksamheter inom socialtjänsten utan myndighetsutövning som kan konkurrensutsättas är: Åkerbo korttidsboende Stödboendet Edsberg Boendestöd inom den socialpsykiatriska enheten Träfflokalen Ture Boende för ensamkommande flyktingbarn Skol- och familjeteamet Övrig förebyggande verksamhet för barn och ungdom

6 Sidan 6 av 9 Verksamheterna beskrivs nedan liksom konsekvenser av en konkurrensutsättning. Åkerbo korttidsboende Åkerbo är ett boende med stöd för vuxna bostadslösa kommuninvånare. Verksamheten har 10 lägenheter och 17 rum med gemensamma utrymmen. Åkerbo korttidsboende konkurrensutsattes under år 2004 och under två år drev socialkontoret verksamheten via ett intraprenadavtal. Från och med år 2008 ingår Åkerbo i socialkontorets ordinarie verksamhet. Under våren 2007 togs en anbudsinbjudan fram gällande ny upphandling av korttidsboendet. Socialnämnden beslutade vid sitt sammanträde i maj 2007 att avvakta med konkurrensutsättning av Åkerbo. En förstudie av boendet pågår och kommer att vara slutförd innan sommaren. Därefter fattas beslut om eventuell ny konkurrensutsättning. Stödboendet Edsberg I september 2005 öppnades ett särskilt boende för personer med psykiska funktionshinder. Stödboendet ligger vid Edsbergs torg och har sju platser. Personalgruppen, som består av boendestödjare, utför boendestöd även till personer som bor i egna lägenheter eller försökslägenheter och som tidigare har bott i stödboendet. Verksamheten går att konkurrensutsätta. Att driva ett så pass litet boende som Edsbergs stödboende är dyrt då verksamheten är personalkrävande delvis på grund av behov av personal dygnet om. En entreprenör som driver liknande verksamheter skulle kunna göra samordningsvinster. Boendestöd inom den socialpsykiatriska enheten Boendestöd är en rehabiliterande insats som personer med psykiska funktionsnedsättningar kan få efter biståndsbedömning och beslut. Inom enheten bedrevs under två år ett projekt med boendestöd för personer med missbruksproblematik, projektet bekostades av statsbidrag. Sedan juni 2010 ingår även det boendestödsteamet inom reguljär verksamhet. Sollentuna boendestöd består av tre team, psykos-, allmänpsykiatri- samt missbruksteam. Inom boendestödsteamet för personer med missbruksproblematik är även delar av kommunens uppsökande arbete för målgruppen organiserat. Socialkontoret anser att en konkurrensutsättning av verksamheten är mindre lämplig. För att motivera personer med psykiska funktionsnedsättningar att ta emot insatsen boendestöd kräver oftast ett stort motiverande arbete från socialtjänsten. På grund av sin sjukdomsbild har de flesta mycket svårt att välja utförare varför ett kundvalssystem inte heller är lämpligt. Ett metodarbete för att bättre samordna de egna kommunala öppenvårdsinsatserna pågår. Syftet är att förbättra kvaliteten för den enskilde samt att optimera

7 Sidan 7 av 9 resursutnyttjandet. Det finns risker med att metodutvecklingen avstannar vid en eventuell konkurrensutsättning. Uppdragen till boendestödjarna innebär rehabiliteringsarbete och är mycket svåra att tidsätta. Träfflokalen Ture I den öppna verksamheten i träfflokalen Ture kan personer delta utan beslut om bistånd. En del av den lagstadgade uppsökande verksamheten för målgruppen psykiskt funktionshindrade sker via träfflokalen. Boendestödjarna och personalen i träfflokalen har nära samarbete och boendestödjarna introducerar ofta sina klienter i träfflokalen och dess verksamhet. Inom träfflokalens verksamhet bedrivs även brukarklubben Klubb Ture. Träfflokalens personal utgör för närvarande en betydelsefull roll för att klubben ska fungera då de har ett stort behov av stöd. Socialkontoret bedriver ett aktivt arbete för att i möjligaste mån stötta klubben till att ännu mer aktivt ta över brukarinflytandet i klubbens verksamhet. Socialkontoret anser att en konkurrensutsättning är mindre lämplig. Med en annan utförare kan socialkontoret få svårt att klara den uppsökande verksamheten eftersom andra resurser saknas för detta. Socialkontoret ser vinster med att kunna samordna verksamheterna träfflokalen Ture och boendestödet inom samma enhet, såväl ekonomiska som metodmässiga. För närvarande arbetar man med samma metod och har gemensam chef vilket underlättar flödet mellan verksamheterna. Detta skulle även en gemensam entreprenör för båda verksamheterna kunna åstadkomma. Boende för ensamkommande flyktingbarn Verksamheten är ett stödboende för ensamkommande flyktingbarn i åldern år, som har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Boendet är en länk i en boendekedja för flyktingbarn. Syftet är att stötta ungdomarna till ett självständigt liv och förbereda dem för eget boende i eller utanför kommunen. Stödboendet ska öppnas för ungdomar från den 1 juni Boendet skapas bland annat för att det är stora svårigheter att slussa ut ungdomar i eget boende. Boendet finansieras genom de medel som migrationsverket utbetalar enligt avtal om platser. För nyanlända ungdomar har socialkontoret avtalat om plats med Vårljus AB. Socialkontoret bedömer att det i nuläget inte är lämpligt att konkurrensutsätta verksamheten. Enligt de beräkningar som genomförts kan verksamheten i dag drivas med god kvallitet och till en lägre kostnad än vad vi idag får betala för inköpta platser.

8 Sidan 8 av 9 Skol- och familjeteamet Skol- och familjeteamet arbetar för att nå och hjälpa familjer så tidigt som möjligt innan svårigheterna blivit så stora att myndighetsutövande insatser är nödvändiga. I arbetet ingår en tät samverkan med skolan. Teamets verksamhet riktar sig till alla Sollentunafamiljer som har barn i grundskolans åk 0-9. Socialkontoret anser att skol- och familjeteamet inte bör konkurrensutsättas. Teamet tillhör avdelningen för barn och unga vid socialkontoret, där även utredningsenheten ingår, och har utökat samarbetet med utredningsenheten kring bland annat riskbedömning. Fördelen med att skol- och familjeteamets medarbetare är anställda av socialkontoret är att de ingår i samma sekretessområde som övriga anställda inom kontoret, vilket medför att detta samarbete underlättas. Med en annan utförare kompliceras detta samarbete. Skol- och familjeteamet driver samarbetsfrågor och av erfarenhet har det visat sig svårt att värdera detta ekonomiskt vilket är nödvändigt vid en konkurrensutsättning. Ur ett barnskyddsperspektiv är det viktigt att det finns barnutredarkompetens i en verksamhet som arbetar med service för barn utan biståndsbedömning för att kunna bedöma om insatserna är tillräckliga eller om barnet behöver utredas för andra insatser. Övrig förebyggande verksamhet Övrig förebyggande verksamhet består bland annat av samordning av programoch samverkansgrupper, genomförande av Stockholmsenkäten samt drogförebyggande arbete. Ytterligare en uppgift för enheten är samordningen av kommunens arbetet mot våld i nära relationer. Socialkontoret anser att den förebyggande verksamheten inte bör konkurrensutsättas. Skälet är att socialnämnden ansvarar för samordningen av kommunens förebyggande arbete för barn och ungdom. I samband härmed får man kännedom om barns problem inom kommunen vilket underlättar planering av olika verksamheter. Vid en konkurrensutsättning av förebyggande verksamhet tappar socialnämnden och socialkontoret denna direkta kännedom. 6. Tidplan för socialnämndens konkurrensutsättning År 2011 Förstudie Åkerbo korttidsboende Familj och nätverksenheten. Avtalet upphör den 31 juni Aktivitetscentret Trappan. Avtalet upphör den 31 september 2012.

9 Sidan 9 av 9 Upphandlingar Familjerådgivning. Avtalen upphör den 31 december En ny upphandling kommer ske enligt LOV. Ev upphandling Åkerbo Ev upphandling Familj och nätverksenheten År 2012 Förstudier Stödboendet Edsberg, tidigare ej konkurrensutsatt. Upphandlingar Ev upphandling Aktivitetscentret Trappan År 2013 Förstudier Ingen planerad Upphandlingar Ev upphandling Stödboendet Edsberg År 2014 Förstudier Boende för ensamkommande flyktingbarn Vid nya verksamheter som socialnämnden startar bör det alltid övervägas om de kan överlämnas till en privat entreprenör eller drivas inom den sociala ekonomin. Kerstin Lidman Socialchef Helena Elmquist Avdelningschef Administrativa avdelningen

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Eva Carlsson Tjänsteutlåtande 2013-05-24 Sidan 1 av 3 Dnr 2013/0261 KS-3 Diariekod: 711 Kommunstyrelsen Införande av LOV-bostad med särskild service och korttidstillsyn

Läs mer

Förstudie av Åkerbo korttidsboende

Förstudie av Åkerbo korttidsboende Tjänsteutlåtande Socialkontoret Staben 2011-05-09 Sigrid Hellström Sida 1 av 6 Dnr 2010/37 SN.705 Socialnämnden Förstudie av Åkerbo korttidsboende Förslag till beslut Socialkontoret föreslår att socialnämnden

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen 12 Tjänsteutlåtande Madeleine H Nordholm Systemförvaltare 2011-11-10 Sidan 1 av 1 Dnr 2011/6 VON.023 Vård- och omsorgsnämnden Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Läs mer

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Ärende 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Lena Bergström Socialkontoret lena.bergstrom@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning 2017-10-25

Läs mer

Socialpsykiatrin på Norrmalm svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s)

Socialpsykiatrin på Norrmalm svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s) NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-04-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Socialpsykiatrin på Norrmalm svar

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid Debatten kl. 16:00-17:45

Sammansträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid Debatten kl. 16:00-17:45 1 / 12 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 16:00-17:45 ande ledamöter Kjell Öhrström (M) (ordförande) Helena Butén (M) Ove Wallin (C) Inger Andersen (S) (2:e vice ordförande) Margaretha Wiberg

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Vård- och omsorgskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Vård- och omsorgskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Micael Svanström 2015-05-18 Sidan 1 av 1 Dnr 2015/0202 VON-1 Diariekod: 710 Vård- och omsorgsnämnden Revidering av förfrågningsunderlag i samband med kommunens övertagande

Läs mer

2014-05-26. Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar

2014-05-26. Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-26 Socialnämnden Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att avge en avsiktsförklaring att delta

Läs mer

Utredning av Familjevåldsteam nordväst

Utredning av Familjevåldsteam nordväst INDIVID- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN den 7 september 2012 Anna Åström Brewitz Carina Gyllner Bergmark Utredning av Familjevåldsteam nordväst Bakgrund Socialcheferna i nordväst har gett Upplands Väsby kommun

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2013-09-11 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2014-09-08 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Martin Normark (L) ... Karin Haglund. ... Tina Teljstedt (KD) ... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Martin Normark (L) ... Karin Haglund. ... Tina Teljstedt (KD) ... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Gemaket, 16:00-17:30 Ajournering Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt, ordförande (KD) Kerstin Ahlin, 1:a vice ordförande (S) Anders Åkerlind, 2:e vice ordförande (M) Britt-Marie

Läs mer

2011/270 VON 710 Vård- och omsorgsnämnden

2011/270 VON 710 Vård- och omsorgsnämnden 18 Fredrik Söderlind Avtalssekreterare 08-579 215 21 2011-11-14 Sidan 1 av 1 2011/270 VON 710 Vård- och omsorgsnämnden Upphandling av drift gällande Norrgårdens äldreboende i Sollentuna kommun Förslag

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Jämförelse av arbetsbelastningen inom Barn och unga i nordvästkommunerna 2014

Jämförelse av arbetsbelastningen inom Barn och unga i nordvästkommunerna 2014 Jämförelse av arbetsbelastningen inom Barn och unga i nordvästkommunerna 2014 2015-04-13 Definitioner Socialsekreterarna i kommunen är uppdelade i fyra olika kategorier, var av tre kategorier ingår i jämförelsen:

Läs mer

Familjestödsgruppen hjälper. social tjänsten med att hitta. lämpliga boenden för barn och. ungdomar. Vi erbjuder även

Familjestödsgruppen hjälper. social tjänsten med att hitta. lämpliga boenden för barn och. ungdomar. Vi erbjuder även Familjestödsgruppen hjälper social tjänsten med att hitta lämpliga boenden för barn och ungdomar. Vi erbjuder även familje behandling och kvalificerat kontaktmannaskap. EN TRYGG TILLVARO Alla människor

Läs mer

Socialkontoret. Tjänsteutlåtande

Socialkontoret. Tjänsteutlåtande Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2016-08-02 Avdelningen för stöd och utveckling Sida 1 av 5 Annika Lindholm Utredare 08-579 212 31 Arbetsmarknadsdepartementet A2016/01307/I A2016/01333/I Remissvar ang.

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret

ST] SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret ST] SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret Eva Carlsson Tjänsteutlåtande 2013-04-09 Sidan 1 av 3 Dnr 2013/0006 KS-2 Diariekod: 009 Kommunstyrelsen Policy för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksarbete

Läs mer

Berit Brofalk (C) Berit Brofalk (C) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Berit Brofalk (C) Berit Brofalk (C) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2010-03-18 1(22) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.30 17.25 Beslutande Ledamöter Kerstin Ahlin (S), ordf Kirsti Håkansson (S) Ann-Marie Fridh (S) Hans Bergström (S)

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

Föreningsbidrag för år till Frälsningsarmén, Brobygget

Föreningsbidrag för år till Frälsningsarmén, Brobygget OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrika Jansson 2018-06-01 OSN-2018-0349 Omsorgsnämnden Föreningsbidrag för år 2019 2021 till Frälsningsarmén, Brobygget Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Socialnämnden

SOLLENTUNA KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2012-10-2 Sidan 1 av 1 112/2012 Dnr 2012/57 SN.109 Konkurrensutsättning av öppenvårdsverksamhet I ärende föreligger socialkontorets tjänsteutlåtande

Läs mer

att ändra tidigare fattat beslut av socialnämnden 2014-04-29 och att det nya LSS-boendet ska drivas av nämndens egen regi.

att ändra tidigare fattat beslut av socialnämnden 2014-04-29 och att det nya LSS-boendet ska drivas av nämndens egen regi. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-03 25 Driftsformen för planerad bostad med särskild service enligt LSS SN-2016/53 Beslut Arbetsutskottet föreslår socialnämnden besluta att ändra

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten. Chef Bidrag & Vuxenstöd

1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten. Chef Bidrag & Vuxenstöd Avdelningen Bidrag & Vuxenstöd Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning Handläggare: Kerstin Larsson Tfn: 08-508 12 305 Tjänsteutlåtande sid 1 (7) 2003-12-19 SDN 2004-01-22 Dnr 502-495/2003 ordningsnummer

Läs mer

Genomlysning av verksamhet Personligt ombud i stadsdelen Södermalm

Genomlysning av verksamhet Personligt ombud i stadsdelen Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning sociala avdelningen Sida 1 (5) 2014-01-02 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-02-06 Genomlysning av verksamhet Personligt

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

Mellan Sollentuna kommun och berörda parter inom Landstinget har följande avtal angående lokal BUS-samverkan träffats. Avtalet omprövas årligen.

Mellan Sollentuna kommun och berörda parter inom Landstinget har följande avtal angående lokal BUS-samverkan träffats. Avtalet omprövas årligen. 2014-12-05 Avtal angående lokal BUS samverkan i Sollentuna kommun 2014-2015 Mellan Sollentuna kommun och berörda parter inom Landstinget har följande avtal angående lokal BUS-samverkan träffats. Avtalet

Läs mer

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Bilaga 1 Bilaga 1 Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Psykiskt funktionshindrade kan ibland behöva stödinsatser i form av annat boende än

Läs mer

Björn Liljedahl (M) Anette Nyberg (SD) Tjänstgörande ersättare. Lisbeth Waern (M) Rolf Andersson (M) Irene Eklöf (L) ...

Björn Liljedahl (M) Anette Nyberg (SD) Tjänstgörande ersättare. Lisbeth Waern (M) Rolf Andersson (M) Irene Eklöf (L) ... PROTOKOLL 1 (22) Plats och tid Gemaket, 16.00-19.15 Ajournering 17.50-18.00 ande Ledamöter Tina Teljstedt, ordförande (KD) Kerstin Ahlin, 1:a vice ordförande (S) Britt-Marie Gerdin (S) Kimmo Lindstedt

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Margaretha Wiberg (M) P A Hammarström (S) Daniel Liljeqvist Lena Burman Johansson Karolina Nygren. Camilla Östlund. Kjell Öhrström (M)

Margaretha Wiberg (M) P A Hammarström (S) Daniel Liljeqvist Lena Burman Johansson Karolina Nygren. Camilla Östlund. Kjell Öhrström (M) 1 / 11 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 16:00-17:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Kjell Öhrström (M) (ordförande) Helena Butén (M) Christina Blom Andersson

Läs mer

Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012

Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012 Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012 Nina M Granath Marie Haesert 2013-05-31 Generellt förebyggande/ hälsofrämjande Barn och unga Riktade

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens konkurrensplan

Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens konkurrensplan KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Eriksson Håkan Datum 2013-08-14 Diarienummer UAN-2013-0421 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings-

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde. Ärende 4 Barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde. Ärende 4 Barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos 1 Omsorgsnämnden 2008-01-30 Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (fp), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47

Läs mer

Förteckning

Förteckning In/ut-datum: 2010-12-06 Son 2011/98-2 Avtal om arbetsmarknadsinriktade insatser år 2011 - Jobbcenter, avtal nr 25 och tillägg till överenskommelse med Jobbcenter 2011, individ- och familjeomsorgen, programchef

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-10-16 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll s Socialnämndens arbetsutskott Tid och plats Beslutande Ledamöter Onsdagen den 1 februari 2012 kl. 18.00 20.20, Prologen, kommunhuset Staffan Strömbäck (M), ordförande Christin Lindqvist, (FP) Inger Andersen

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Socialnämndens delegationsordning 2011

Socialnämndens delegationsordning 2011 Socialkontoret Tjänsteutlåtande Administrativa avdelningen Jenny Sparring Sidan 1 av 5 Socialnämnden Socialnämndens delegationsordning 2011 Förslag till beslut Socialkontoret föreslår att socialnämnden

Läs mer

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Förslag till

Läs mer

UBK1005, v2.0, TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Stina Forsberg Socialkontoret Datum Vår beteckning Er beteckning 2018-

UBK1005, v2.0, TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Stina Forsberg Socialkontoret Datum Vår beteckning Er beteckning 2018- Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 18 oktober 2018 UBK1005, v2.0, 2014-11-03 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Stina Forsberg Socialkontoret stina.forsberg@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning

Läs mer

Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? Kartläggning och granskning av kommunernas verksamhet för personer med psykiska funktionshinder i Kalmar län

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, Kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande 1.5.1-750/2017 Sida 1 (5) 2018-01-18 Handläggare Lisa Gagnerud Telefon: 08-508 25 121 Till Socialnämnden

Läs mer

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Socialnämnden Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken Förslag till beslut Förslag till socialnämnden

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2012-01-24

SOCIALNÄMNDEN 2012-01-24 K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2012-01-24 Tid och plats Kl 18.30 Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Inga-Lill Björklund, socialchef Agneta Sandström, controller Helena Åhman, avdelningschef

Läs mer

Handlingar till socialnämndens sammanträde den 21 oktober 2009

Handlingar till socialnämndens sammanträde den 21 oktober 2009 1 Handlingar till socialnämndens sammanträde den 21 oktober 2009 2 3 Ärende 1 4 Socialförvaltningen 5 TJÄNSTESKRIVELSE 2009-09-25 Dnr 2008-7163 1(2) Socialnämnden Tillsyn av Life Cap Centret Lindormsnäs

Läs mer

Granskning av Hästskons stöd- och boendeenhet

Granskning av Hästskons stöd- och boendeenhet TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-08-23 Socialförvaltningen 1 (8) Diarienr. 0092/11-013 Granskning av Hästskons stöd- och boendeenhet Beslut 1. En översyn av klientombudens verksamhet pågår på uppdrag

Läs mer

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53 Bilaga: Uppföljning av strategisk lokalförsörjningsplan 2015-2017 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning och individ och familjeomsorg Äldreomsorg Upplands Väsby kommun har olika

Läs mer

Utredning angående framtida behov av stödboende samt driftsformen för stödboende

Utredning angående framtida behov av stödboende samt driftsformen för stödboende Socialkontoret Dnr SN/2016:597-769 Individ- och familjeomsorgen 2017-02-20 1/2 Handläggare 0152-296 80 Socialnämnden Utredning angående framtida behov av stödboende samt driftsformen för stödboende Förslag

Läs mer

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund.

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund. Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-06-30 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2015:292 20901 Kommunstyrelsen Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga UBK1005, v2.0, 2014-11-03 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Jesper Kyrk Socialkontoret jesper.kyrk@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning Socialnämnden Remissvar avseende promemorior - 1) Ett nytt ersättningssystem

Läs mer

Organisation. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning år 2011 BILAGA ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS 9 STADSDELSFÖRVALTNING. Stadsdelsdirektör.

Organisation. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning år 2011 BILAGA ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS 9 STADSDELSFÖRVALTNING. Stadsdelsdirektör. ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS 9 STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA Organisation Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning år 2011 Stadsdelsdirektör Stöd och service till personer med funktionsnedsättning Individ- och

Läs mer

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Vår beteckning 2011-06-20 Dnr 2011-7098 1 Socialnämnden Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Förslag till beslut 1. Socialnämnden

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott Tid och plats Beslutande Ledamöter Onsdagen den 6 mars 2013, kl. 18.00 20.50 i Prologen, kommunhuset Staffan Strömbäck (M), ordförande Uma Ormont (M) Christina Blom Andersson

Läs mer

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 SOLNA STAD 2015-08-17 Socialförvaltningen SID 1 (6) Christina Enocson SN/2015:164 TJÄNSTESKRIVELSE Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 Sammanfattning Årets öppna jämförelser

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa i Upplands Väsby

Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa i Upplands Väsby Tjänsteutlåtande Projektledare 2015-10-07 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnr: Sofia.gullberg@upplandsvasby.se SÄN/2015:186 34592 Social- och äldrenämnden Åtgärder för att främja unga flickors psykiska hälsa

Läs mer

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare Kommunfullmäktige 2015-05-18 1(5) 18 Ändring av social- och äldrenämndens reglemente med anledning av att kommunstyrelsens välfärdsutskott upphör och inrättande av social- och omsorgskontor (KS/2015:143)

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-05-16 1 (8) Mia Ledwith Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen att besluta

Läs mer

Familjehemsvård i Sollentuna kommun

Familjehemsvård i Sollentuna kommun Familjehemsvård i Sollentuna kommun BIF - projektet Startade 2004 BIF-projektet (Barn i fokus i familjehemsvård) Tre socialsekreterare skulle under två år enbart arbeta med de familjehemsplacerade barnen.

Läs mer

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Stockholms län Samverkan i missbrukar- och beroendevården

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0184 011 Socialnämnden Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Eva Carlsson 2012-10-11 Sidan 1 av 3 Dnr KS 2011/151-17 Kommunstyrelsen Konkurrensutsättning av kommunens arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt sociala företag inom det arbetsmarknadspolitiska området

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

Löltali BU84NM )1. Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting

Löltali BU84NM )1. Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting Löltali BU84NM 2017-20)1 Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting 1 Avtal angående lokal BUS samverkan i Sollentuna kommun 2017-2018 Mellan Sollentuna kommun och berörda

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll s Socialnämndens arbetsutskott Tid och plats Beslutande Ledamöter Onsdagen den 22 februari 2012 kl. 18.05 21.00, Debatten, kommunhuset Staffan Strömbäck (M), ordförande Uma Ormont (M) Christina Blom Andersson

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Protokoll. Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar Barnbokslut 2014.

Protokoll. Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar Barnbokslut 2014. Protokoll Sammanträdesdatum 2015-10-08 Sida 16(21) Socialnämndens arbetsutskott SNau 128 Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar. Sammanfattning Barnbokslutet innehåller beskrivning

Läs mer

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program.

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program. Diarienr 2016/00661-IFN-1.3.2 nternati Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde Beslutad av Individ- och familjenämnden 2017-01-26 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2007-10-02 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 oktober

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid Prologen kl. 17:00-18:30

Sammansträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid Prologen kl. 17:00-18:30 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Prologen kl. 17:00-18:30 ande ledamöter Kjell Öhrström (M) (ordförande) Christina Blom Andersson (KD) (vice ordförande) Inger Andersen (S) (2:e vice ordförande) Karin

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut K ungsholmens stadsdelsförvaltning Norrmalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (11) 2002-11-07 Dnr 003-587-02(Kungsholmen) Dnr 003-861-02(Norrmalm) Dnr 501-1439-02(Östermalm)

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll s Socialnämndens arbetsutskott Tid och plats Beslutande Ledamöter Onsdagen den 12 september 2012 kl. 18.00 21.10 i Debatten, kommunhuset Staffan Strömbäck (M), ordförande Uma Ormont (M) Christina Blom

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005.

Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005. Socialtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Bilaga Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-02-08 Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005. Arbets-/handlingsplan för verksamheten Verksamheten använder

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2013-09-11 13.00 17.00. Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S

Kommunhuset, Revelj 2013-09-11 13.00 17.00. Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Revelj 13.00 17.00 Beslutande Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Evert Möller, Kd Sylve Rydén, S Gunilla Aronsson, C, Stig Andersson,

Läs mer

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2016-01-11 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-02-04

Läs mer

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV)

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV) Vård- och omsorgskontoret Tjänsteutlåtande Johanna Bång Sidan 1 av 5 Diariekod: 110 Vård- och omsorgsnämnden Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende

Läs mer

Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-08-11 Socialnämnden Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud verksamhetsår 2015

Redovisning av verksamhet med personliga ombud verksamhetsår 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-01-07 SN-2016/192.181 1 (3) HANDLÄGGARE Titti Frisk Hagström titti.frisk-hagstrom@huddinge.se Socialnämnden Redovisning av

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning

Revidering av socialnämndens delegeringsordning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-10-22 Socialnämnden Dnr Son 2015/37 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Föreslagna revideringar antas Ärendet

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare i Trosa kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare i Trosa kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare i Trosa kommun Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-11-29, 110 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Föreskrift Kommunkontoret

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Nacka Värmdö år Beteckning

Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Nacka Värmdö år Beteckning 2013-01-15 1 (6) Till Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för sociala frågor Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Nacka Värmdö år 2012. Beteckning 704-16215-2012 Antal PO (tjänster respektive

Läs mer