Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård hösten 2007 våren 2008.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård hösten 2007 våren 2008."

Transkript

1 A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g / Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård hösten 2007 våren 2008.

2 Innehåll Introduktion 4-5 Familjefest på Liseberg 16 september Vuxna betyder allt är vi vuxna uppgiften? 29 september 7 Att växa upp med fostersyskon 27 oktober 8 Förortsungar 17 november Förortsungar 18 november 9 Framtidens föräldraskap 1 februari Barn och ungdomar med dolda handikapp Lerdala 7 mars Göteborg 8 mars 11 En resa genom nutidens droger 5 april 12 Grupphandledning för familjehem Anmälningsblanketter 15 Vad är Gryning Vård AB 16 Kontaktpersoner

3 En mötesplats för familjehem Gryning Vård har tre familjehemsverksamheter i Västra Götaland; Familjehem Göteborg, Familjehem Vänersborg och Familjehem Skaraborg. De tre verksamheterna samarbetar i alla frågor som rör familjehemsvård. Genom detta utbildningsprogram vill vi förmedla kunskap inom olika områden som rör familjehemsvård och ge fosterföräldrar och socialtjänstens handläggare tillfälle att mötas under trevliga former. Vi inleder med en familjefest på Liseberg. Temadagarna är förlagda till Dalheimers Hus, Scandic Hotell Opalen, Handelshögskolan och Bio Capitol i Göteborg och Flämslätts stiftsgård i Lerdala utanför Skövde. Vid heldagsarrangemang serveras förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe. Vid halvdagsarrangemang serveras kaffe, te och en smörgås. Vi vill ha din intresseanmälan senast sju dagar före önskad föreläsning. Talong för en skriftlig anmälan finns längst bak i denna folder, men det går också bra att ringa eller e-posta ditt intresse. På talongen framgår telefonnummer och e-postadresser till de personer som ansvarar för utbildningarna. Det är viktigt att förankra önskemålen om utbildning hos ansvarig familjehemssekreterare i placeringskommunen då det är denna som står för kostnaden. Antalet deltagare är begränsat och anmälan är därför bindande. Varmt välkomna till våra utbildningar!

4 Välkomna till en familjefest på Liseberg Söndagen den 16 september från klockan så länge ni orkar. Familjehemsfesten arrangeras i samverkan mellan Familjehemsprojektet i Göteborg och Gryning Vård, Familjehem Göteborg. Vi har glädjen att bjuda in familjehemmen i Västra Götaland till en härlig, lekfull festdag. Under de första timmarna har familjehemmen Liseberg helt för sig själva och samling sker vid Polketten för att umgås och underhållas. Musik, sång, dans och överraskningar allt presenterat av det kända Göteborgsparet Anna Mannheimer och Peter Apelgren. Klockan öppnar Liseberg för allmänheten och då kör också alla åkattraktioner och andra aktiviteter igång och ni stannar så länge ni vill. Varmt välkomna! Dagens Program Kassorna öppnar och släpper in oss med våra specialbiljetter och barnen får sina åkband fastsatta. Efter klockan gäller inte våra special-biljetter längre och kassorna stängs. Det gäller med andra ord att komma i tid! Samling runt Polketten för underhållning och umgänge Alla attraktioner öppnas och ni har möjlighet att uppleva nöjesparken så länge ni orkar.

5 Svarstalong Vår familj kommer gärna till familjefesten på Liseberg söndagen den 16 september från klockan Antal vuxna... barn 7-18 år... barn under 7 år... Vår familj heter... Adress... Telefon... Mobil... Placerande kommun... Ansvarig handläggare... Anmälan görs snarast till: Gryning Vård, Ingemar Widman, Box 5154, Göteborg, eller via e-post: ingemar.widman@gryning.se Specialbiljetterna kommer att skickas till familjerna den 7 september

6 Vuxna betyder allt - är vi vuxna uppgiften Lördagen den 29 september 2007 kl Dalheimers Hus, Slottsskogen 12 i Majorna i Göteborg Temadagen är ett samarrangemang mellan Gryning Vård och Familjehemsprojektet i Göteborg. Anders Carlberg hävdar att vuxenvärldens viktigaste uppgift är att stödja ungas vandring in i vuxenvärlden. Det är vi vuxna som ska berätta om möjligheterna, misstagen, lockelserna och farorna i livet. Sedan är det upp till de unga att själva välja väg. Idag finns det en stor klyfta mellan det uppväxande släktet och de äldre generationerna. Kommunikationen är bruten och samtalet är ersatt av antingen tystnad eller ett auktoritärt förhållningssätt. De yngre lyssnar inte längre på de äldre. Hur får vi ungdomarna att vilja lyssna? Hur hjälper vi de mest utsatta ungdomarna? Hur kan vi bygga fungerande broar mellan generationerna? Föreläsare: Anders Carlberg Anders Carlberg är grundare och VD för Fryshuset i Stockholm. Hans väg till Fryshuset har gått via studier, kårhusockupationen 1968, över jobb som brevbärare, betongarbetare och lagbas i byggsvängen till rollen som Fryshuspappa. Han är initiativtagare till en mängd insatser för att ta hand om och aktivera de mest utsatta ungdomarna i samhället. Anders har även skrivit ett flertal böcker och artiklar.

7 Att växa upp med fostersyskon Lördagen den 27 oktober 2007 kl på Scandic Hotell Opalen i Göteborg Fredagen den 9 november 2007 kl på Flämslätts stiftsgård i Lerdala Dagens tema handlar om fosterföräldrarnas egna barn och hur det kan vara för dem att dela med sig av sina föräldrars tid. Många av de barn som placeras i familjehem har länge levt under svåra förhållanden och är på olika sätt präglade av dessa erfarenheter. Vilka krav ställer det på fosterföräldrarnas egna barn att dela vardagen och sina föräldrar med sina fostersyskon? Hur är det att växa upp med fostersyskon? Vilka konsekvenser kan det få för vardagslivet? Vad får man med sig ut i livet? Föreläsare: Ingrid Höjer Ingrid Höjer är forskare och lärare på Göteborgs Universitet. I sin forskning har hon särskilt lyft fram familjehemmens villkor. I sin doktorsavhandling Fosterfamiljens inre liv (2001) fokuserar hon på fosterföräldraskapet. I boken Att leva med fostersyskon (2006) presenterar hon och Monica Nordenfors sina resultat från studien med samma namn. Studiens syfte har varit att uppmärksamma och synliggöra situationen för fosterföräldrarnas egna barn.

8 Förortsungar på Bio Capitol i Göteborg Lördagen den 17 november kl med insläpp från kl Söndagen den 18 november kl med insläpp från kl eller Vi träffas på Bio Capitol i Göteborg, Skanstorget 1, och ser den prisbelönta filmen Förortsungar med bland andra Gustaf Skarsgård, Jennifer Brown och Beylula Kidane Adgoy i rollerna. Vid Guldbaggefestivalen år 2007 tog filmen hem fem guldbaggar. Temadagen är ett samarrangemang mellan Gryning Vård och Familjehemsprojektet i Göteborg och riktar sig till fosterföräldrar och barn från tio år och uppåt. Förortsungar är den gripande och varma berättelsen om Amina som kom till Sverige för tre år sedan. Amina har fortfarande inte fått uppehållstillstånd och när hennes morfar plötsligt dör ställs allt på sin spets. Hon är tillfälligt gömd hos den piercade och tatuerade hårdrockaren Johan som bor i en sliten förort. I samma trappuppgång som Amina bor den helt vilda Mirre och tillsammans börjar de kämpa för att Amina ska få stanna i Sverige och hos Johan.

9 Om barns uppväxtvillkor och framtidens föräldraskap Fredagen den 1 februari 2008 kl Handelshögskolan, SE - banksalen, Vasaplatsen 1 i Göteborg Temadagenen vänder sig till fosterföräldrar, kontakt- och stödfamiljer samt till socialtjänstens handläggare. Framtiden är inte vad den varit. Den är allt mer oförutsägbar då förändringarna i samhället går i en allt snabbare takt. Den värld som våra barn ska leva i om 20 år ser helt annorlunda ut jämfört med idag. Nuet blir allt kortare och kortare. Hur ska man som förälder idag förbereda barnen inför en alltmer oförutsägbar framtid? Dagens föreläsare har särskilt intresserat sig för hur förändringar i dagens samhälle påverkar barns uppväxtvillkor och föräldraskapets förutsättningar. Hur påverkar den snabba förändringstakten i samhället föräldraskapet? Vilka olika familjebildningar finns och vad gör de med barnen? Vilka utmaningar ställer den moderna samhällsutvecklingen barnen och föräldrarna inför? Och hur kan dessa utmaningar hanteras? Föreläsare: Lars Dencik Lars Dencik är en internationellt känd forskare, nu verksam vid Roskilde Universitet, med rötter i Lerum utanför Göteborg. Han har genomfört flera studier som handlar om barns liv och villkor samt familjemönster och samlivsformer i det moderna skandinaviska samhället.

10 Barn och ungdomar med dolda handikapp om neuropsykiatriska hinder Fredagen den 7 mars 2008 kl på Flämslätts stiftsgård i Lerdala Lördagen den 8 mars 2008 kl på Scandic Hotell Opalen i Göteborg Många av de barn som placeras i familjehem har diagnoser av olika slag såsom DAMP, ADHD, Aspergers eller Tourettes syndrom och autism. Det finns också barn som har stora problem utan att ha fått en diagnos. Hur ser symtombilden ut vid dessa handikapp och vad är det som ligger bakom barnens bristande förmågor? Tore Duvner kommer att dela med sig av sin stora kunskap och erfarenhet inom detta område. Hur är det att leva med ett barn som har ett dolt handikapp? Vad kan vi göra för att få vardagen att fungera bättre och stödja barnets utveckling? Hur stödjer vi barnet och de vuxna kring barnet att orka leva med dessa svårigheter? Föreläsare: Tore Duvner Tore Duvner är överläkare och specialist inom Barn- och ungdomspsykiatri, Barn- och ungdomsmedicin och inom skolhälsovården. Han är en av de främsta i landet inom barnneuropsykiatrin. Han har också skrivit böckerna Barnneuropsykiatri, ADHD, Sensmotorisk träning.

11 En resa genom nutidens droger Lördagen den 5 april 2008 kl på Scandic Hotell Opalen i Göteborg Temat för dagen är droger och den riktar sig till fosterföräldrar med barn från 10 år och uppåt. Tommy Moberg kommer bland annat att tala om alkohol, GHB, anabola steroider, hasch med flera droger och hur de används samt riskerna med dessa. Under dagen kommer det att finnas utrymme för frågor och för en gemensam diskussion. Hur ser missbruket ut bland unga människor idag? Vilka symtom ger olika droger? Vad kan man som förälder göra för att stoppa ett begynnande missbruk? Föreläsare : Tommy Moberg Tommy Moberg är socionom, handledare och doktorand vid Göteborgs Universitet. Han är expert på frågor som rör ungdomar och droger. Han har lång erfarenhet av att arbeta med samtalsbehandling för barn och ungdomar. Tillsammans med kriminalinspektör Gunnar Hermansson har han skrivit boken Mandom, Mod och Morske Män som kom ut år

12 Grupphandledning för familjehem Familjehemsverksamheterna inom Gryning Vård arrangerar handledning i grupp för fosterföräldrar på ett flertal platser i Västra Götaland. Grupperna träffas regelbundet flera gånger per termin och leds av erfarna handledare med bred kunskap om såväl barns utveckling som socialtjänstens och familjehemmens villkor. Handledningen erbjuder fosterföräldrar möjligheter att ventilera tankar och känslor som uppdraget väcker tillsammans med andra fosterföräldrar. Ett annat syfte är att ge fosterföräldrar en ökad kunskap och förståelse för det placerade barnets särskilda behov samt belysa samspelet mellan dem själva, barnet, barnets föräldrar och socialtjänstens handläggare. Är du intresserad av att delta i en handledningsgrupp bör du kontakta den socialsekreterare eller familjehemssekreterare som ansvarar för placeringen. Vill du veta mer om handledning får du gärna höra av dig till handledningsansvariga: Familjehem Göteborg Familjehem Vänersborg Familjehem Skaraborg Ingemar Widman Karin Sahlin Ringstedt Susanne Bödker

13 Anmälan till utbildning Datum: Föreläsare: Namn... Antal personer... Adress... Postadress... Telefon... Mobil... Vårt fosterbarn kommer från... kommun Vår socialsekreterare heter... Innan du anmäler dig bör du haft kontakt med socialtjänsten som ansvarar för placeringen då det är den kommunen som står för kostnaderna. Anmäl dig per telefon, e-post eller brev till utbildningsansvariga nedan. Gällande utbildningarna på Flämslätts stiftsgård skickas anmälan till Familjehemsresursen Skaraborg, övriga till Familjehem Göteborg. Familjehem Göteborg Familjehem Skaraborg Box 5154 Villagatan Göteborg Skövde Ulla Olsson Lesage Pernilla Ekström ulla.olsson.lesage@gryning.se pernilla.ekstrom@gryning.se

14 Anmälan till utbildning Datum: Föreläsare: Namn... Antal personer... Adress... Postadress... Telefon... Mobil... Vårt fosterbarn kommer från... kommun Vår socialsekreterare heter... Innan du anmäler dig bör du haft kontakt med socialtjänsten som ansvarar för placeringen då det är den kommunen som står för kostnaderna. Anmäl dig per telefon, e-post eller brev till utbildningsansvariga nedan. Gällande utbildningarna på Flämslätts stiftsgård skickas anmälan till Familjehemsresursen Skaraborg, övriga till Familjehem Göteborg. Familjehem Göteborg Familjehem Skaraborg Box 5154 Villagatan Göteborg Skövde Ulla Olsson Lesage Pernilla Ekström ulla.olsson.lesage@gryning.se pernilla.ekstrom@gryning.se

15 Vad är Gryning Vård? Gryning Vård AB är landets största företag inom HVB och erbjuder ett brett, varierat och kundanpassat vårdutbud för barn, ungdomar, familjer samt för unga och vuxna missbrukare. Gryning Vård driver behandlingshem, familjehem och öppenvårdsverksamheter och har sammanlagt 34 olika verksamheter belägna inom Västra Götalands län. Gryning Vård är kommunägt och drivs utan vinstsyfte och har cirka 400 fast anställda. I samarbete med kommunerna i regionen arrangerar Grynings tre familjehemsverksamheter utbildningar och grupphandledning för familjehem. Utbildningarna har olika innehåll och inriktning för att kunna passa så många som möjligt. Verksamheterna erbjuder även grundutbildning för familjehem och blivande familjehem. De tre familjehemsverksamheterna har alla ett flertal kontrakterade familjehem knutna till sina respektive verksamheter. De kontrakterade familjehemmen har lång erfarenhet, personlig trygghet, tid och tålamod för att kunna ta emot vårdkrävande barn och ungdomar. De erbjuds omfattande utvecklingsinsatser i form av utbildning, handledning i grupp, möjlighet till avlastning samt stöd genom hög tillgänglighet av familjehemskonsulenterna. För att främja erfarenhetsutbytet mellan de kontrakterade familjehemmen genomförs också varje år olika gemensamma sociala aktiviteter. Familjehem Göteborg har även jourfamiljehem knutna till sin verksamhet. Familjehem Vänersborg och Familjehem Skaraborg rekryterar även traditionella familjehem som förmedlas till kommunerna. De åtar sig också konsultuppdrag som tolkning av djupintervjuer, utredning av blivande familjehem och nätverksutredning inför placering.

16 Kontaktpersoner Familjehem Göteborg Familjehem Vänersborg Fhr Skaraborg Box 5154 Box 306 Villagatan Göteborg Vänersborg Skövde Helena Nyman Susanne Kleby-Eriksson Sivert Jonsson helena.nyman@gryning.se susanne.kleby-eriksson@gryning.se sivert.jonsson@gryning.se Ingemar Widman Karin Sahlin Ringstedt Pernilla Ekström ingemar.widman@gryning.se karin.sahlin.ringstedt@gryning.se pernilla.ekstrom@gryning.se Ulla Olsson Lesage Ann Marie Wadenbo Susanne Bödker ulla.olsson.lesage@gryning.se annmarie.wadenbo@gryning.se susanne.bodker@gryning.se Ylva Spetz ylva.spetz@gryning.se Gryning Vård AB, Box 5154, Gårdavägen 2, Göteborg, Tel: , Fax:

Utbildningar för. Familjehem

Utbildningar för. Familjehem Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2009 våren 2010 Innehåll UTBILDNINGAR Temadag om ensamkommande flyktingbarn...sid 4 Barnuppfostran i olika kulturer...sid 5 De små sammanhangens

Läs mer

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård hösten 2008 våren 2009.

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård hösten 2008 våren 2009. A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g 2 0 08 / 2 0 09 Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård hösten 2008 våren 2009. 2 Innehåll 2008-2009 3 Introduktion 4 Mitt, Ditt eller Vårt uppdrag!?

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård AB

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård AB Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2012 våren 2013 Innehåll UTBILDNINGAR En mötesplats för familje- och jourhem... sid 3 Kulturmöten och kulturkrockar barnuppfostran i olika

Läs mer

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2006 våren 2007.

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2006 våren 2007. A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g 2 0 06 / 2 0 07 Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2006 våren 2007. Innehåll 2006-2007 3 Introduktion 4 Att vara mamma till sin mamma

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem

Utbildningar för. Familjehem Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2011 våren 2012 2 Innehåll UTBILDNINGAR En mötesplats för familje- och jourhem... sid 4 Barn och stress... sid 5 Unga och Internet tryggt

Läs mer

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2005 våren 2006.

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2005 våren 2006. A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g 2 0 05 / 2 0 06 Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2005 våren 2006. En mötesplats för familjehem Genom vårt utbildningsprogram vill

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård AB

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård AB Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2013 våren 2014 Innehåll UTBILDNINGAR En mötesplats för familje- och jourhem... sid 3 Hur har det sett ut för de ensamkommande barnen från

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård Hösten 2015 våren 2016 2 Innehåll En mötesplats för familjehem!... sid 4 TEATER: Jag är ett barnhemsbarn... sid 5 Traumamedveten omsorg... sid 6

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård Hösten 2016 våren 2017 Innehåll En mötesplats för familjehem!... sid 3 Hur kan det vara för ensamkommande barn att komma till Sverige?... sid 4 Att

Läs mer

Utbildningar för Jour- och familjehem

Utbildningar för Jour- och familjehem Utbildningar för Jour- och familjehem 2018 Familjehemsenheten Gryning Kommunernas Gryning Innehåll En mötesplats för jour- och familjehem!...sid 3 Tonåringar hur förstår och stärker jag deras utveckling

Läs mer

Utbildningar för jour- och familjehem 2017

Utbildningar för jour- och familjehem 2017 Utbildningar för jour- och familjehem 2017 Kommunernas Gryning www.gryning.se 2 Innehåll En mötesplats för jour- och familjehem!... sid 4 Att knyta an en livsnödvändighet... sid 5 Skamfilad om skammens

Läs mer

Jour- och familjehem 2019

Jour- och familjehem 2019 Utbildningar för Jour- och familjehem 2019 Familjehemsenheten Gryning Innehåll En mötesplats för jour- och familjehem! sid 3 Det föräldrafria nätet sid 4 Vägledande samspel ICDP sid 5 Varför uppstår problemskapande

Läs mer

Familjehemsdagar VÄLKOMMEN TILL 6-7 OKTOBER I SUNDSVALL

Familjehemsdagar VÄLKOMMEN TILL 6-7 OKTOBER I SUNDSVALL VÄLKOMMEN TILL Familjehemsdagar 6-7 OKTOBER I SUNDSVALL Under Familjehemsdagarna tar vi del av varandras erfarenheter och berikar oss med ny kunskap från intressanta föreläsningar. Du är varmt välkommen!

Läs mer

Kompetenscentrum. Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV. Utbildningar och tjänster

Kompetenscentrum. Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV. Utbildningar och tjänster Kompetenscentrum Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV Utbildningar och tjänster Hösten 2015 våren 2016 Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV EHRV

Läs mer

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder 1 Vad är familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem? Familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem är vanliga hem som på

Läs mer

ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20140602. www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam

ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20140602. www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20140602 www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sid 2 Personal i Aspergercenters vuxenteam Sid 3 Anmälan till grupper

Läs mer

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Stöd ett barn Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Om den här broschyren Hej! Vad kul att du läser den här broschyren! Det betyder förhoppningsvis att du vill lära dig mer om de olika uppdragen

Läs mer

Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV. Utbildningar och tjänster

Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV. Utbildningar och tjänster Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV Utbildningar och tjänster Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV 2014 FIRAR EHRV TIO ÅR. Vi har sedan starten

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 NÄTVERK FÖR ANHÖRIGA Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 taby.se/anhorigstod NÄTVERK HÖSTEN FÖR ANHÖRIGA 2015 Mötesplatser för anhöriga Täby kommun ordnar mötesplatser där du som anhörig får

Läs mer

Föräldrakurs mars 2019 Sånga-Säby Hotell & Konferens

Föräldrakurs mars 2019 Sånga-Säby Hotell & Konferens 15-17 mars 2019 Sånga-Säby Hotell & Konferens Föräldrakurs För dig som har barn, oavsett ålder, med dövhet eller hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning Erfarenhetsutbytet med andra föräldrar

Läs mer

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013 Anhörigcenter Foto: Sofia Sabel Kartan är beskuren och lånad från broschyren Innerstaden Kungsbacka, smakfulla upplevelser Du är välkommen att kontakta oss. Telefon: 0300-83 42 29 E-post: anhorigstod-ao@kungsbacka.se

Läs mer

GRUPPER OCH FÖRELÄSNINGAR FÖR VUXNA PÅ ASPERGERCENTER. www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam

GRUPPER OCH FÖRELÄSNINGAR FÖR VUXNA PÅ ASPERGERCENTER. www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam GRUPPER OCH FÖRELÄSNINGAR FÖR VUXNA PÅ ASPERGERCENTER www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sid 2 Personal i Aspergercenters vuxenteam Sid 3 Anmälan till

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet

Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet Du kan hjälpa och stödja Som kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet kan du hjälpa och stödja personer med funktionsnedsättningar så att de kan leva

Läs mer

VÄLKOMMEN TÅRTKALAS! Tisdag 22 oktober Drop in mellan kl. 17.00-20.00. Nordengården, Stockholmsgatan 16, Göteborg Spårvagnshållplats: Stockholmsgatan

VÄLKOMMEN TÅRTKALAS! Tisdag 22 oktober Drop in mellan kl. 17.00-20.00. Nordengården, Stockholmsgatan 16, Göteborg Spårvagnshållplats: Stockholmsgatan VÄLKOMMEN på TÅRTKALAS! I oktober flyttar distriktsexpeditionerna för IOGT-NTO, UNF och Junis in på Nordengården. Detta vill vi självklart fira med ett hejdundrade tårtkalas för hela familjen! Det kommer

Läs mer

G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R

G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R www.habilitering.se/aspergercentersvuxenteam Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sid 2 Personal i Aspergercenters

Läs mer

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

Detta kan vi erbjuda socialtjänsten

Detta kan vi erbjuda socialtjänsten Detta kan vi erbjuda socialtjänsten 2018 Utbildningar och tjänster arrangerade av Grynings familjehemsenhet Kommunernas Gryning Innehåll Om Familjehemsenhetens huvuduppgift och Inhouse...sid 3 Att utreda

Läs mer

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE Familjehem 2017 kunskap utveckling inspiration Handledning hur kan du som handledare använda dig själv som arbetsredskap på bästa sätt? Familjehemsutredning vad vill vi veta om familjerna och hur bör vi

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

Sävsjöviks förstärkta familjehem

Sävsjöviks förstärkta familjehem Sävsjöviks förstärkta familjehem Vi erbjuder familjehemsvård för vuxna personer med missbruk och / eller kriminalitet. Vår målgrupp är företrädesvis Individer med konstaterad eller misstänkt neuropsykiatrisk

Läs mer

Familjehemsdagarna VÄLKOMMEN TILL OKTOBER 2016 HALLSTABERGET SOLLEFTEÅ

Familjehemsdagarna VÄLKOMMEN TILL OKTOBER 2016 HALLSTABERGET SOLLEFTEÅ VÄLKOMMEN TILL Familjehemsdagarna 22-23 OKTOBER 2016 HALLSTABERGET SOLLEFTEÅ Under Familjehemsdagarna tar vi del av varandras erfarenheter och lyssnar till föreläsningar. Årets tema är Hälsa för barn i

Läs mer

Sommarsemester. Arrangeras av Fritidsverksamheten Stöd- och serviceenheten

Sommarsemester. Arrangeras av Fritidsverksamheten Stöd- och serviceenheten Sommarsemester 2010 Arrangeras av Stöd- och serviceenheten Dagsemester vid scoutstugan i Åhus I år finns det möjlighet att åka till Scoutstugan under dagtid lördag till onsdag vecka 27-28. Du kan söka

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 taby.se/anhorigstod SAMTALSGRUPPER Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Vårprogram för anhörigstödsverksamheten

Vårprogram för anhörigstödsverksamheten Socialtjänsten Vårprogram för anhörigstödsverksamheten Extra fokus kommer vi under våren lägga på gruppen anhöriga till person med psykisk funktionsnedsättning. Detta gör vi med en serie föreläsningar,

Läs mer

Din Fritid Våren 2016

Din Fritid Våren 2016 Vård- och omsorgsförvaltningen Stöd och aktivering för personer med funktionsnedsättning Fritidsverksamhet Din Fritid Våren 2016 Fritidsverksamhet för ungdomar och vuxna Innehåll Information Fritidsverksamheten....

Läs mer

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2004 våren 2005.

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2004 våren 2005. A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g 2 0 04 / 2 0 05 Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2004 våren 2005. En mötesplats för familjehem Genom vårt utbildningsprogram vill

Läs mer

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning POMS Handikappsykologernas Yrkesförening inbjuder i samarbete med Barn- och Ungdomshabiliteringen samt Vuxenhabiliteringen i Örebro län till konferensen Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Hösten 2010 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-kurs om autism 2. På Spåret fördjupad BAS-kurs 3. Föräldraträningsprogram

Läs mer

ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20130111. www.habilitering.nu/aspergercenter

ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20130111. www.habilitering.nu/aspergercenter ASPERGERCENTER VUXENTEAMET UPPDATERAD 20130111 www.habilitering.nu/aspergercenter Innehållsförteckning Personal i Aspergercenters vuxenteam Sid 3 Anmälan till grupper Sid 4 Grupper Diagnosgrupp Sid 5 Grupp

Läs mer

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning POMS Handikappsykologernas Yrkesförening inbjuder i samarbete med Barn- och Ungdomshabiliteringen samt Vuxenhabiliteringen i Örebro län till konferensen Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk

Läs mer

Ett Drogfritt Liv i Kristianstad

Ett Drogfritt Liv i Kristianstad Behovet är stort Behovet av att öka människors medvetenhet om hur beroende, missbruk och droger styr och begränsar oss som individer är stort. Inte minst med tanke på ökande alkoholkonsumtion för både

Läs mer

Inbjudan till Mentorutbildning. - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare

Inbjudan till Mentorutbildning. - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare Inbjudan till Mentorutbildning - ett program inom ramen för GRs Projekt Framtidens Ledare GR Mentorutbildning hösten 2003 Inom ramen för Framtidens ledare erbjuder GR hösten 2003 en Mentorsutbildning för

Läs mer

Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada

Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada Utbildar INBJUDAN till Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada Tema: Konsekvenser vid förvärvad hjärnskada. Plats: Missionskyrkan i Uppsala. Tid: Tisdagen den 8 mars 2016 kl. 9.00 17.00 (registrering

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Hej! Rikssektionen Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla

Läs mer

Kallelse till Förbundsmöte 2013

Kallelse till Förbundsmöte 2013 Till: Samtliga medlemsföreningar och SDF Skövde 2013-01-31 Kallelse till Förbundsmöte 2013 Härmed kallas medlemsföreningar och SDF till Förbundsmöte på Clarion Collection Hotel Kompaniet och Nyköpingshus

Läs mer

Information till er som funderar på att bli familjehem. Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård. Boden, Kalix, Luleå och Piteå

Information till er som funderar på att bli familjehem. Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård. Boden, Kalix, Luleå och Piteå Information till er som funderar på att bli familjehem Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård Boden, Kalix, Luleå och Piteå 1 Välkommen till vår informationssida! Ring gärna så får vi informera och

Läs mer

Att vara familjehem hos Attendo

Att vara familjehem hos Attendo Hej Märta, får jag bli din extramamma ett tag? Att vara familjehem hos Attendo Hej! Alla barn har rätt till de bästa förutsättningarna för en positiv utveckling i sitt liv. Vi har arbetat med att skapa

Läs mer

Pengarna, barnen och livet

Pengarna, barnen och livet Pengarna, barnen och livet Program för temadagen den 7 mars: 13:00 Välkomna 13:05 Omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell inleder 13:15 Familjer i socialtjänsten presenterar resultaten från projektets

Läs mer

Lokalt ledarskap Nässjö 21 22 september

Lokalt ledarskap Nässjö 21 22 september Lokalt ledarskap Nässjö 21 22 september Lokalt Ledarskap Programkontoret vill välkomna er till kurs- och inspirationsdagarna Lokalt Ledarskap i Nässjö. Dagarna är tänkta för att informera, undervisa och

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer

Jakobsdal HVB, Credere.

Jakobsdal HVB, Credere. Vård & Omsorg Jakobsdal HVB, Credere. i Stenungsunds kommun. Behandlingsverksamheten riktar sig till flickor och pojkar mellan 12-18 år. Upptagningsområde: Hela landet SoL och LVU Foto: Ted Olsson Jakobsdal

Läs mer

Ett samarbete mellan

Ett samarbete mellan Ett samarbete mellan VARA FOLKBIBLIOTEK VARA KOMMUN Västra Skaraborg Tema: Barnböcker i en digital värld! Torsdagen den 4 maj 2017 Vara Folkbibliotek Erbjudande till LO-medlemmar som har barn eller barnbarn

Läs mer

Stöd ett barn. Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Stöd ett barn. Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson Stöd ett barn Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson 2 Om den här broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som vill hjälpa och stötta ett barn eller en ungdom. Här kan du läsa om mer om de

Läs mer

Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga

Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga 1 Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Foto Taina Ahola September 2014 1 ANSLAGSTAVLAN Seniorveckan inleds den 7 september kl.14.00 med tal av Liliana Lindström och lite barsnack

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 taby.se/anhorigstod samtalsgrupper Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation & Retreater andlig vägledning vandringar bön & meditation Vägar till stillhet våren 2013 Att låta stillheten få vara en del av våra liv I en tid där tempot ofta är högt, kraven stora och intrycken flödar

Läs mer

Sommarsemester. Arrangeras av Fritidsverksamheten Stöd- och serviceenheten

Sommarsemester. Arrangeras av Fritidsverksamheten Stöd- och serviceenheten Sommarsemester 2011 Arrangeras av Stöd- och serviceenheten Vi möts Sommarkurs på Önnestads folkhögskola 4 8 juli 2011 Spela teater. Spela trumma. Spela boll. Spela roll Du ska ta plats! Sjunga, dansa och

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem

Utbildningar för. Familjehem Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2010 våren 2011 2 Innehåll UTBILDNINGAR En mötesplats för familjehem...sid 4 Sagans läkande kraft...sid 5 Djurs läkande effekt...sid 6

Läs mer

Kurser. Hösten 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se

Kurser. Hösten 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Kurser Hösten 2015 Autismcenter för barn & ungdom,, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Autismcenter för barn & ungdom,, 112 50 Stockholm www.habilitering.nu ANMÄLAN TILL VÅRA KURSER Våra kurser riktar

Läs mer

Assistansia AB betalar portot. Frankeras ej. Kundnummer 20471619. Assistansia AB. 708 00 Örebro. Svarspost

Assistansia AB betalar portot. Frankeras ej. Kundnummer 20471619. Assistansia AB. 708 00 Örebro. Svarspost Assistansia AB Svarspost Kundnummer 20471619 708 00 Örebro Frankeras ej. Assistansia AB betalar portot. Assistansia AB arbetar med Personlig assistans för funktionshindrade. Det är kundernas önskemål som

Läs mer

Februari september 2011

Februari september 2011 Februari september 2011 Ett urval av kurser och föredrag från Autismforums och Forum Funktionshinders program Programmet finns även på www.habilitering.nu Om kurserna i det här programmet Det här programmet

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 22 JANUARI

MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 22 JANUARI Du är inbjuden till... 2016 MALMÖ SCANDIC TRIANGELN FREDAG 22 JANUARI NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den 22 januari är det dags för HR-Dagen på Scandic Triangeln i Malmö. Vi hälsar er varmt välkomna

Läs mer

Styrelsemedlemmar SPRÅKTRÄFF. Gun-Britt Delsvik Svensson, ordf

Styrelsemedlemmar SPRÅKTRÄFF. Gun-Britt Delsvik Svensson, ordf PROGRAM HÖSTEN 2017 Öppet hus och telefontid måndagar 10:00 13:00 Telefon: 0302-135 75 Besöksadress: Alingsåsvägen 1 443 35 Lerum e-post: lerum@pro.se BG 398-8938 Sommarstängt fr.o.m 13 juni t.o.m 6 augusti

Läs mer

Anhörigstöd Program oktober december 2015

Anhörigstöd Program oktober december 2015 Anhörigstöd Program oktober december 2015 Är du anhörig? Med anhörig menas en person som hjälper eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Behov av stöd kan bero på ålder, psykisk

Läs mer

Kontaktfamilj. - ett komplement till barnets egen familj. Information från socialförvaltningen i Örebro

Kontaktfamilj. - ett komplement till barnets egen familj. Information från socialförvaltningen i Örebro Kontaktfamilj - ett komplement till barnets egen familj Information från socialförvaltningen i Örebro Ibland är det skönt med en extrafamilj En kontaktfamilj stöder en familj som av olika anledningar lever

Läs mer

Nyhetsbrev 2 2014 2014-03-12 CURA INDIVIDUTVECKLINGS NYHETSBREV NYA LOKALER PA KANSLIET

Nyhetsbrev 2 2014 2014-03-12 CURA INDIVIDUTVECKLINGS NYHETSBREV NYA LOKALER PA KANSLIET CURA INDIVIDUTVECKLINGS NYHETSBREV I februari skickade vi ut Curas första interna nyhetsbrev. Vi insåg dock att det mesta i nyhetsbrevet kan vara av intresse även för våra samarbetspartners utanför vår

Läs mer

Anhörigcenters program våren 2019

Anhörigcenters program våren 2019 Anhörigcenters program våren 2019 Stöd till dig som hjälper Har du en familjemedlem, vän eller annan närstående som behöver hjälp och stöd från dig? Kommunens anhörigcenter vänder sig till dig som stöttar

Läs mer

Kommunbladet november 2013

Kommunbladet november 2013 Kommunbladet november 2013 Information från Norsjö kommun Nyheter om bredbands-nätet i Norsjö Det kommer att vara störningar i bredbands-nätet i Norsjö kommun på natten mellan onsdag och torsdag den 20

Läs mer

Medlemsblad Höst 2017

Medlemsblad Höst 2017 Medlemsblad Höst 2017 Kära medlem, Nu är sommaren slut och hösten kommer snart. har haft en mycket fin och trevlig sommar med bland annat vår välbesökta sommarfest, korvgrillningar, kognition diskussionstillfälle

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16 Ungdomsböcker Böcker att läsa tillsammans med en vuxen 2 Titel: All Dogs Have ADHD Författare: Kathy Hoopermann Förlag: Jessica

Läs mer

Det händer hos oss! program. vår/sommar. Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen

Det händer hos oss! program. vår/sommar. Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen Det händer hos oss! program vår/sommar 2014 Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen Vem berörs av anhörigstöd? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person

Läs mer

Foto: Sofia Sabel. Aktiviteter

Foto: Sofia Sabel. Aktiviteter Foto: Sofia Sabel Aktiviteter Äldreomsorgen 1 januari-30 april 2015 Anhörigcenter Anhörigcenter är en informations- och mötesplats som vänder sig till dig som inom familjen, släkten eller vänkretsen stödjer

Läs mer

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har?

Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Hem för vård eller boende (HVB) Vet du vilka rättigheter du har? Dina rättigheter för dig som bor på ett hem för vård eller boende (HVB) Alla barn har lika värde. Du och alla andra barn har rätt att växa

Läs mer

Familjehemsplaceringar

Familjehemsplaceringar Familjehemsplaceringar Rekrytering, utredning och handledning av familjehem för trygga, säkra och hållbara placeringar UR KURSENS INNEHÅLL: Rekrytering av familjehem evidensbaserad metod för lyckad rekrytering

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

Välkommen till Skogslyckans förskola

Välkommen till Skogslyckans förskola Jämjö Östra rektorsområde 20120112 Välkommen till Skogslyckans förskola Här ska du kunna hitta aktuella telefonnummer, viktiga tider samt lite information om verksamhetens karaktär. Skogslyckans förskolas

Läs mer

Välkommen till Skogslyckans förskola

Välkommen till Skogslyckans förskola Välkommen till Skogslyckans förskola Här ska du kunna hitta aktuella telefonnummer, viktiga tider samt lite information om verksamhetens karaktär. Skogslyckans förskolas målsättning år 2010/11 Vi arbetar

Läs mer

Kurser. Våren 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se

Kurser. Våren 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Kurser Våren 2015 Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habilitering.nu

Läs mer

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Foto Taina Ahola

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Foto Taina Ahola Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Foto Taina Ahola September 2015 ANSLAGSTAVLAN Seniorveckan 13-18 september Seniorveckan invigs söndagen den 13 september av kommunstyrelsens

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

TALENT OPEN 2015. Välkomna till ännu en spännande dag i Lisebergshallen söndagen den 3 maj.

TALENT OPEN 2015. Välkomna till ännu en spännande dag i Lisebergshallen söndagen den 3 maj. TALENT OPEN 2015 Välkomna till ännu en spännande dag i Lisebergshallen söndagen den 3 maj. Vi hoppas på en lika trevlig vårhelg som förra året. I år kommer Talent Open ligga tidigare i maj vilket gör det

Läs mer

BOSSE s cirklar och teman hösten 2015

BOSSE s cirklar och teman hösten 2015 BOSSE s cirklar och teman hösten 2015 Hej. Här kommer BOSSEs cirkel- och temakatalog. Vi ser fram emot en spännande höst! Vi har fått mycket positiv respons på den nya katalogen så vi fortsätter i samma

Läs mer

Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm.

Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm. ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2015-02-27 1 (6) Kvartalsbrev Mars 2015. Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm. Vi är redan inne i Mars månad, och efter en

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen.

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. VÄLKOMMEN Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. Så här fungerar det för ett barn att bo på Oasen Socialtjänsten har bestämt att du ska bo på Oasen under en viss tid.

Läs mer

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi ger råd, stöd och behandling Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi gör det lättare Habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting ger

Läs mer

Program för mässan Ett Skellefteå för alla Plats: Hotell Scandic, Kanalgatan 75 i Skellefteå.

Program för mässan Ett Skellefteå för alla Plats: Hotell Scandic, Kanalgatan 75 i Skellefteå. Program för mässan Ett Skellefteå för alla Plats: Hotell Scandic, Kanalgatan 75 i Skellefteå. Fredag 19 september Klockan 10 till 10.15 Kommunchefen Kristina Sundin inleder mässan med att tala om Ett Skellefteå

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Drogförebyggande. Nyhetsbrev nr 3, 2014. Till dig som är förälder i Vimmerby kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen Drogförebyggande. Nyhetsbrev nr 3, 2014. Till dig som är förälder i Vimmerby kommun Drogförebyggande Nyhetsbrev nr 3, 214 Till dig som är förälder i Vimmerby kommun Nyhetsbrev nr 3, 214 Nyhetsbrevet till dig som är förälder i Vimmerby kommun. Syftet är att informera och stötta dig i arbetet

Läs mer

Anhörigstöd. i Sollentuna. Vård- och omsorgskontoret

Anhörigstöd. i Sollentuna. Vård- och omsorgskontoret Anhörigstöd i Sollentuna Vård- och omsorgskontoret Anhörigstödet i Sollentuna finns för dig som hjälper och stödjer en person som inte klarar vardagen på egen hand, beroende på ålder, långvarig sjukdom

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(20) 2(20) Grupper för person som har

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.!

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.! assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning. Vi välkomnar människor som vill göra ett avstamp mot ett friskare och liv oavsett om det

Läs mer

Månadsblad - Februari

Månadsblad - Februari 2013-01-30, Göteborg Månadsblad - Februari Kära IOGT-NTO-medlem! Ett nytt år har gjort intåg och likaså har ett nytt fantastiskt verksamhetsår, där vi fyller på med roliga aktiviteter som ger förnyad energi

Läs mer

Ledarutveckling för ökad samsyn

Ledarutveckling för ökad samsyn Samsyn Struktur Glädje Ledarutveckling för ökad samsyn Webbaserat program för dig i politiskt styrd organisation som vill öka samsynen i verksamheten Platsoberoende ledarskapsprogram för chefer, arbets-

Läs mer