Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2004 våren 2005.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2004 våren 2005."

Transkript

1 A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g / Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2004 våren 2005.

2

3 En mötesplats för familjehem Genom vårt utbildningsprogram vill vi förmedla kunskap om olika områden som rör familjehemsvård och ge fosterföräldrar tillfälle att mötas under trevliga former. Utbildningarna är förlagda till First Hotel Grand i Alingsås, Handelshögskolan i Göteborg, Scandic Hotel Opalen och Hotel Liseberg Heden i Göteborg samt på Hotell Scandic Swania i Trollhättan. Se vidare under respektive rubrik i foldern. Förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe kommer att serveras under temadagarna. Du är välkommen att vara med på så många utbildningstillfällen som du önskar. Vi vill ha din anmälan senast 10 dagar före önskad föreläsning. Talong för anmälan finns längst bak i denna folder. Där framgår även e-postadress, fax- och telefonnummer. Deltagarantalet är begränsat. Anmälan är bindande. En skriftlig bekräftelse skickas senast ca sju dagar innan aktuell föreläsning. Denna broschyr distribueras till kommunerna i Västra Götaland, som sedan bjuder in sina familjehem. Kommunerna står för kostnaden. Varmt välkomna till våra utbildningar!

4 Det bara blev så en dialog om offer och unga förövare av sexuella övergrepp Onsdagen den 22 september 2004 kl. 18:30 21:30 Handelshögskolans aula, Vasagatan 1 i Göteborg Kvällens utbildning är ett samarrangemang mellan Gryning Vård AB och Familjehemsprojektet i Göteborg och riktar sig till fosterföräldrar, kontaktfamiljer och fosterföräldrar med förståndshandikappade barn. Temat är sexuella övergrepp, unga förövare och deras offer och ger ett unikt tillfälle att ta del av den kunskap som finns samlad inom detta ämnesområde. Olof Risberg kommer att tala om: koncentrationssvårigheter hos de som drabbas bristande omsorg i de familjer där övergrepp sker offrens subjektiva upplevelser av att ha blivit utsatta för kränkningar förståndshandikappade barns sexualitet Föreläsare: Olof Risberg Olof Risberg är psykolog och arbetar som psykoterapeut på Rädda Barnens pojkmottagning i Stockholm. Han är känd som en mycket kunnig och engagerande föreläsare.

5 Myter - forskning - verklighet om familjehemsplaceringar i släkt och nätverk Lördagen den 23 oktober 2004 kl. 09:30 16:00 First Hotel Grand i Alingsås. Barn som placeras i familjehem idag, placeras allt oftare inom den egna släkten eller i en familj som ingår i barnets nätverk. Forskning och erfarenhet visar vilka viktiga insatser familjehem ur släkt och nätverk gör. Samtidigt innebär detta andra svårigheter vilket kräver ett annat stöd av socialtjänsten. Dagens tema riktar sig till familjer som tar hand om barn från den egna släkten eller från en familj ur det egna nätverket. Vad är det speciella i att vara familjehem åt ett närstående barn? Vilket stöd behöver man som släktingfamiljehem? Hur påverkas relationerna i den egna släkten, i nätverket? Kursledare: Hans Bäckström och Ewa Näslund Hans Bäckström och Ewa Näslund är båda socionomer och de har under de senaste sex åren utbildat socialarbetare runt om i Sverige kring temat familjehemsplaceringar ur släkt och nätverk. De har också utvecklat ett utbildningsprogram för familjehem ur släkt och nätverk.

6 Familjehemsvård ur barns perspektiv Lördagen den 20 november 2004 kl 09:30 16:00 Scandic Hotell Opalen, i hörnet av Engelbrektsgatan/Skånegatan i Göteborg Som små barn omhändertogs de på grund av missbruk och andra problem i familjen. I dag, 20 år senare, lever de flesta ett bra eller ett ganska bra liv. En uppföljande studie som Gunvor Andersson genomfört visar att fosterbarnen klarar sig oväntat bra. Gunvor Andersson har ett rikt forskningsmaterial som hon delar med sig av under dagen. De mest utsatta barnen, hur har det gått för dem? Vad har de för relationer till föräldrarna och fosterföräldrarna? Hur ser deras välbefinnande, utbildning och inställning till arbete ut? Föreläsare: Gunvor Andersson Gunvor Andersson är legitimerad psykolog och professor i socialt arbete vid Lunds Universitet där hon bedriver egen forskning inom området för social barnavård.

7 Nej Tack jag åt nyss Tisdagen den 1 februari 2005 kl Hotell Liseberg Heden, i hörnet av Sten Sturegatan/Engelbrektsgatan i Göteborg Kvällens tema är ätstörningar och handlar om unga flickor och pojkar som äter för lite eller för mycket. Aktuell forskning visar att ätstörningarna tenderar att öka och det är angeläget att finna vägar att förebygga och behandla dessa. Hur ser risk och skyddsfaktorerna ut? Orsaker, diagnoser och vilken behandling finns att få? Vilka barn och ungdomar löper större risk att utveckla ätstörningar? Hur påverkas den unge och hur kan familjen vara ett stöd? Föreläsare: Katarina Arby-Motin Katarina Arby-Motin är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon är också fosterförälder sedan många år.

8 Brådmogna barn, vuxna ungdomar och ungdomliga vuxna Lördagen den 5 mars 2005 kl Scandic Hotell Opalen, i hörnet av Engelbrektsgatan/Skånegatan i Göteborg Dagens tema handlar om den förlängda ungdomstiden och dess konsekvenser och om den praktiska konsten att bemöta barn och ungdomar. Vägen till vuxenskap gamla och nya vägar genom livet Barn som är ungdomslika och ungdomar som inte blir vuxna Vuxnas förlorade företräde och betydelsen av relationskapital Hur vuxna kan vara vuxna och bemöta barn och ungdomar Föreläsare: Mats Trondman Mats Trondman är professor i kultursociologi och en känd ungdomsforskare. Han är en kunnig, omtyckt och engagerande föreläsare.

9 En resa genom nutidens droger Tisdagen den 12 april 2005 kl Scandic Hotell Swania på Storgatan 47 i Trollhättan Utbildningskvällen riktar sig till fosterföräldrar och deras tonåringar, egna såväl som fosterbarn. Temat är olika droger (anabola steroider, GHB, hasch, alkohol med flera) och hur de används och riskerna med dessa. Det kommer att finnas utrymme för frågor och för en gemensam diskussion. Hur ser kemikaliemissbruket ut bland barn och ungdomar i Sverige idag? Vilka symtom ger olika droger och hur tyder vi tecken på begynnande missbruk? Hur kan föräldrar och ungdomar samtala om detta i hemmet? Kursledare: Tommy Moberg Tommy Moberg är socionom och en välkänd forskare. Han är expert i frågor som rör ungdom, doping och missbruk. Han har lång erfarenhet av samtalsbehandling med barn och ungdomar inom bland annat narkomanvård.

10 Grilldag för hela familjen Lördagen den 21 maj 2005 kl. 11:00 18:00 Sunds Gård, Örby, Marks kommun. Vägbeskrivning skickas efter anmälan. Välkomna till Sunds Gård Örby, två mil sydost om Skene, för en grill-, lek och friluftsdag för alla familjehem, barn och ungdomar. Dagen kommer att vara fylld av en mängd aktiviteter som tipspromenad, skjuta med luftgevär, blåsrör och pilbåge, yxkast, köra 4-hjuling, krypa i spöktunnel, skogsafari med mera. Ingen kommer att behöva vara hungrig! Det kommer att serveras kaffe och till lunch helgrillad gris, bakpotatis, grönsallad, bröd och dryck. För grillningen står Sune i Sund, kanske den ende i Norden som kan konsten att grilla hela grisar och oxar! Väl mött på en familjedag som vi hoppas blir ett härligt minne! Ansvariga aktivitetsledare: Sune och Monica Larsson med familj Sune och Monica är familjehem sedan många år. De är lantbrukare med nötdjur, får, hästar och skogsbruk. Som specialitet ordnar familjen fester i Sunes lada och olika arrangemang vid Öresjöns strand.

11 Grupphandledning för familjehem Gryning Vård AB arrangerar handledning i grupp för fosterföräldrar på ett flertal platser i ästra och södra delen av Västra Götaland. Grupphandledningen erbjuder familjehemmen skydd mot känslomässigt utnyttjande genom att fosterföräldrarna får möjlighet att tillsammans med andra fosterföräldrar ventilera tankar och känslor som uppdraget väcker. Handledningen ger också fosterföräldrarna ökad kunskap och förståelse för det placerade barnets särskilda behov och samspelet mellan dom själva, barnet, barnets föräldrar och socialtjänsten.. Handledningsgrupperna leds av erfarna handledare med bred kunskap om såväl barns utveckling som om socialtjänstens och familjehemmens villkor. Grupperna träffas två timmar varannan vecka 8-9 gånger per termin. Är du intresserad av att delta i en handledninggrupp bör du kontakta den socialsekreterare eller familjehemssekreterare som ansvarar för placeringen. Vill du veta mer om handledning kan du höra av dig till: Familjehemsverksamheten Bohuslän Familjehemsverksamheten Älvsborg Annika Strid Karin Sahlin Ringstedt annika.strid@gryning.se karin.sahlin.ringstedt@gryning.se

12 Vad är Gryning Vård AB? Gryning Vård AB bildades den 1 juli 2001 och ägs av kommunerna i Västra Götalandregionen. Gryning Vård driver 27 institutioner för barn, ungdomar och vuxna samt två öppenvårdsverksamheter. Inom Gryning finns även två familjehemsverksamheter. I samarbete med kommunerna i regionen arrangerar vi utbildningar och grupphandledning för familjehem. Utbildningarna har olika innehåll och inriktning för att kunna passa så många som möjligt. Vi rekryterar även familjehem som förmedlas till kommunerna samt driver verksamheter med kontrakterade familjehem. De kontrakterade familjehemmen har alla lång erfarenhet, personlig trygghet, tid och tålamod för att kunna ta emot vårdkrävande barn och ungdomar. Grynings kontrakterade familjehem erbjuds omfattande utvecklingsinsatser i form av utbildning, handledning i grupp, avlastning och stöd. För att främja erfarenhetsutbytet mellan familjehemmen genomförs också varje år olika gemensamma sociala aktiviteter. Om Du är intresserad av att veta mer, hör av Dig!

13 Anmälan till utbildning Datum: Föreläsare: Namn...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,... Adress... Postadress... Telefon... Mobil... Vårt fosterbarn kommer från...kommun Vår socialsekreterare heter...,,,,,,,... Innan du anmäler dig bör du haft kontakt med socialtjänsten som ansvarar för placeringen då det är socialtjänsten står för kostnaden. Anmälan skickas per brev till Gryning Vård AB, Familjehemsverksamheten Bohuslän, Box 5154, Göteborg. Du kan även ringa eller skicka e-post. Adresser till kontaktpersonerna framgår på nästa sida. Då deltagarantalet är begränsat får Du en skriftlig bekräftelse på att Du kommit med och en vägbeskrivning senast en vecka innan temadagen.

14 Kontaktpersoner Handläggare i familjehemsfrågor är Ingemar Widman, Annika Strid och Helena Nyman. Vi svarar gärna på frågor om vår verksamhet och andra planerade insatser för familjehem! Ingemar Widman tel E-post ingemar.widman@gryning.se Annika Strid tel E-post annika.strid@gryning.se Helena Nyman tel E-post helena.nyman@gryning.se Fax Adress Familjehemsverksamheten Bohuslän Gryning Vård AB Box Göteborg Gryning Vård AB, Box 5154, Gårdavägen 2, Göteborg, Tel: , Fax:

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2005 våren 2006.

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2005 våren 2006. A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g 2 0 05 / 2 0 06 Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2005 våren 2006. En mötesplats för familjehem Genom vårt utbildningsprogram vill

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem

Utbildningar för. Familjehem Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2010 våren 2011 2 Innehåll UTBILDNINGAR En mötesplats för familjehem...sid 4 Sagans läkande kraft...sid 5 Djurs läkande effekt...sid 6

Läs mer

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2006 våren 2007.

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2006 våren 2007. A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g 2 0 06 / 2 0 07 Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård AB hösten 2006 våren 2007. Innehåll 2006-2007 3 Introduktion 4 Att vara mamma till sin mamma

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

ATT TALA OM DET MAN INTE TALAR OM

ATT TALA OM DET MAN INTE TALAR OM ATT TALA OM DET MAN INTE TALAR OM Välkommen till PrevenTell Hjälplinjen vid oönskad sexualitet PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet,

Läs mer

Utbildningspaket 2016

Utbildningspaket 2016 Utbildningspaket 2016 Utbildningarna vänder sig till yrkesverksamma inom kommun och landsting som i sin yrkesroll träffar föräldrar med kognitiva svårigheter eller deras barn. Det kan vara yrkesverksamma

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Välkommen på fortbildning

Välkommen på fortbildning Välkommen på fortbildning Nu är höstens kursutbud här! Varmt välkommen att anmäla dig! Alla utbildningar är kostnadsfria. Hjälp oss gärna att sprida informationen om våra kurser till dina kollegor och

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Kurser på BUP Information om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2015

Kurser på BUP Information om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2015 Kurser på BUP Information om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2015 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har insatser

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård hösten 2007 våren 2008.

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård hösten 2007 våren 2008. A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g 2 0 07 / 2 0 08 Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård hösten 2007 våren 2008. Innehåll 2007-2008 3 Introduktion 4-5 Familjefest på Liseberg 16 september

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

VÄXTKRAFT 16 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 11-13/11 2016 I SAMARBETE MED SENSUS. Trygga Möten

VÄXTKRAFT 16 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 11-13/11 2016 I SAMARBETE MED SENSUS. Trygga Möten ! VÄXTKRAFT 16 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 11-13/11 2016 I SAMARBETE MED SENSUS Nedanstående kurser är förslag från Kursteamet om vad som ska hållas för kurser under växtkraft. Har ni andra förslag

Läs mer

ALLA ANMÄLNINGAR I KATALOGEN ÄR BINDANDE OCH SKALL VARA SKRIFTLIGT INLÄMNADE PÅ ANMÄLNINGSLAPPEN! VÄLKOMNA!

ALLA ANMÄLNINGAR I KATALOGEN ÄR BINDANDE OCH SKALL VARA SKRIFTLIGT INLÄMNADE PÅ ANMÄLNINGSLAPPEN! VÄLKOMNA! Här har du en rykande färsk sommarkatalog i dina händer där vi hoppas att du skall hitta något som du tycker är roligt. Vi ser fram emot att så många som möjligt kan komma och ha kul tillsammans. Om du

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga PM Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Inledning Under hösten

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Ett projekt av Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Från Sverige Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Heroes of Tomorrow 2015 Den olympiska lågan representerar

Läs mer

Ledarskap 2010 2011, Såstaholm

Ledarskap 2010 2011, Såstaholm Ledarskap 2010 2011, Såstaholm Välkommen till SLA:s ledarskapskurs! Vill du öka lönsamheten i ditt företag? Utnyttja då möjligheten att investera i dig själv och samtidigt öka lönsamheten i ditt företag

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem

Utbildningar för. Familjehem Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2009 våren 2010 Innehåll UTBILDNINGAR Temadag om ensamkommande flyktingbarn...sid 4 Barnuppfostran i olika kulturer...sid 5 De små sammanhangens

Läs mer

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård hösten 2008 våren 2009.

Utbildning för familjehem. arrangerade av Gryning Vård hösten 2008 våren 2009. A k t u e l l t o m u t b i l d n i n g 2 0 08 / 2 0 09 Utbildning för familjehem arrangerade av Gryning Vård hösten 2008 våren 2009. 2 Innehåll 2008-2009 3 Introduktion 4 Mitt, Ditt eller Vårt uppdrag!?

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande STUDIEHANDLEDNING Demenshandikapp och bemötande Kunskap om demens är nyckeln till förståelse! Produkten kan beställas från: Nestor FoU-center, Marinens väg 30, 136 40 Handen www. nestor-foucenter.se, tel:

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Information om fritids korttidstillsyn enligt LSS inom verksamheten Funktionsnedsättning Stöd och Service FuSS

Information om fritids korttidstillsyn enligt LSS inom verksamheten Funktionsnedsättning Stöd och Service FuSS Information om fritids korttidstillsyn enligt LSS inom verksamheten Funktionsnedsättning Stöd och Service FuSS Välkommen till fritids inom Fuss verksamheten Barn och ungdomar med funktionsnedsättning och

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION Storåskolan fritidsgård Norra skolområdet 2015-10-12 VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN ht 2015- vt 2016 FRITIDSGÅRDENS VISION FRITIDSGÅRDEN ÄR EN POSTIV MÖTESPLATS DÄR ALLA TRIVS Med glädje, vänskap och

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Barn är också anhöriga. Dom finns där, ser, hör, känner men glöms ofta bort

Barn är också anhöriga. Dom finns där, ser, hör, känner men glöms ofta bort Barn är också anhöriga Dom finns där, ser, hör, känner men glöms ofta bort Lagstadgad rätt till stöd Syftet med arbetet med barn som anhöriga- Öka skyddsfaktorerna Minska riskfaktorerna De som har vuxna

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 60 min och består av en halvtimme ridning med vuxen som ledare och en halvtimme teori. Vart

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

TILL ALLA GYMNASIELÄRARE I SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA ÄMNEN SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009

TILL ALLA GYMNASIELÄRARE I SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA ÄMNEN SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 TILL ALLA GYMNASIELÄRARE I SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA ÄMNEN SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 Norrköping 12-13 augusti 2009 Välkommen till Skogsindustriernas sommarfortbildning

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

TILL ALLA GYMNASIELÄRARE I SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA ÄMNEN SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2010

TILL ALLA GYMNASIELÄRARE I SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA ÄMNEN SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2010 TILL ALLA GYMNASIELÄRARE I SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA ÄMNEN SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2010 Norrköping 18-19 augusti 2010 Välkommen till Skogsindustriernas sommarfortbildning

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Inbjudan till Kennelläger

Inbjudan till Kennelläger Inbjudan till Kennelläger Ni som har hundar från Molars och Tyrannens kennel är alla varmt välkomna på kennelläger den 3/6-6/6 på Sundsvalls Brukshundklubb. På klubben finns det fyra gräsplaner, två grusplaner

Läs mer

Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola?

Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola? Inbjudan 2012-01-09 Bli en Skola/förskola för Fairtrade Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola? Då ska ni bli diplomerad till

Läs mer

Tranbärets månadsbrev augusti 2016

Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Välkomna tillbaka allihop efter en lång och härlig sommar. Under augusti har vi nog lyckats ha alla olika väder som vi kan komma på, men vad gör det när vi har så trevligt

Läs mer

Framtidens förskola. Riktlinjer och arbetssätt för en förskola i förändring

Framtidens förskola. Riktlinjer och arbetssätt för en förskola i förändring Framtidens förskola Inbjudan till konferens i Malmö den 20-21 april 2010 TALARE FRÅN Utbildningsdepartementet Bertil Östberg Center för barnpedagogisk forskning, Åbo Akademi Marita Lindahl Riktlinjer och

Läs mer

Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga

Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga 1 Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Foto Taina Ahola Augusti 2014 1 ANSLAGSTAVLAN Seniorveckan 7 12 september Seniorveckans program finns att hämta på Medelpunkten, Rådhuset

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-08-16 Ordförande Socialnämnden Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förslaget till

Läs mer

Våga se, våga fråga och våga agera!

Våga se, våga fråga och våga agera! Våga se, våga fråga och våga agera! Utbildningsdag om barn som lever med våld i nära relationer den 13 februari 2013 i Helsingborg För er som arbetar i Helsingborg, Landskrona, Svalöv, Ängelholm, Båstad,

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård AB

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård AB Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2012 våren 2013 Innehåll UTBILDNINGAR En mötesplats för familje- och jourhem... sid 3 Kulturmöten och kulturkrockar barnuppfostran i olika

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

Aktivitetsinformation

Aktivitetsinformation Aktivitetsinformation Bokning Ange alltid namn födelsenummer (underlag till faktureringen), adress, samt telefonnummer, när du anmäler dig till en aktivitet. Du måste också ange om du är i behov av medicinering

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

Nr 109/2008 (sid 1 av 5) DagligaTENDENSer

Nr 109/2008 (sid 1 av 5) DagligaTENDENSer Nr 109/2008 (sid 1 av 5) 2 0 0 87 7nno 2005 Torsdagen den 5 juni 2008 Nummer 109 OMXS 30 983,51 Negativa signaler OMXS 30 noterade 1 037 som högst den 19 maj för att sedan falla tillbaka. Nedgång testade

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola 1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola 2014/2015 2 (5) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM Hej alla seniorer. Först vill jag tacka alla för att ni var så många som var med och gjorde invigningen av Seniorernas

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Hemtjänst Östermalm K V A L I T E T S G A R A N T I

Hemtjänst Östermalm K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (4) Hemtjänst Östermalm Hemtjänst Östermalm ger omvårdnads- och servicetjänster till personer som bor i eget boende och som på grund av ålder, funktionshinder eller

Läs mer

Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga

Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga UTDRAG 1 (3) 80 Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga Dnr SN 2014/0234 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2014-04-15 s yttrande över remiss daterat 2014-04-15

Läs mer

Vi vill att du ska påverka vad vi gör. Kan man tänka annorlunda om att tänka annorlunda?

Vi vill att du ska påverka vad vi gör. Kan man tänka annorlunda om att tänka annorlunda? Välkommen in! Vi vill att du ska påverka vad vi gör Tisdagen den 22 februari 2011 är du därför hjärtligt välkommen till vårt nya gröna lager och logistikcenter. Varför ska jag titta på ett stort lager

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

Dialogens innehåll en översikt

Dialogens innehåll en översikt Dialog Trygghet Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden. Innan

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Sista anmälningsdag 2 september

Sista anmälningsdag 2 september PÅMINNELSE Sista anmälningsdag 2 september konstruktiv krock 2007 Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Hej Dagens elever är framtidens medarbetare och entreprenörer. De kommer snart att bestämma

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015

Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015 Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015 Här kan du ta del av alla frågor innan du besvarar enkäten. När du fyller i den hjälper du oss att hitta årets bästa barnkommun och lyfta

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren 2012. Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum VER 1.

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren 2012. Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum VER 1. Barn & Familj Våren 2012 Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum MARIA FÖRSAMLING VER 1.0 ÖPPEN FÖRSKOLA Mötesplats för vuxna med barn i alla åldrar. Vi träffas

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS VÄLKOMMEN TILL LINNÄS Linnäs är ett boende för korttidsvård för rehabilitering och avlastning Senast reviderad 2014-03-25 2 (6) 3 (6) OM LINNÄS Linnäs är en avdelning på vård- och omsorgsboendet Vätterngården

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Att arbeta evidensbaserat

Att arbeta evidensbaserat Att arbeta evidensbaserat Per-Åke Karlsson FoU Sjuhärad Välfärd Elisabeth Beijer FoU i Väst/GR Att arbete evidensbaserat eller auktoritetsbaserat? Det är frågan Auktoritetsbaserat Så här gör vi på den

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Sverige Verksamhetsberättelse 2008

Sverige Verksamhetsberättelse 2008 Sverige Verksamhetsberättelse 2008 Inledning - styrelsen IFMA Sverige 2008 var ett aktivt år för IFMA Sverige med fortsatt utveckling av den ledande branschorganisation som IFMA är och skall vara. Det

Läs mer

Nyhetsbrev 1:a halvåret 2013

Nyhetsbrev 1:a halvåret 2013 FaR på Hisingen Nyhetsbrev 1:a halvåret 213 FaR för unga presenterar verksamheten för förskrivare genom två nyhetsbrev per år. I nyhetsbrevet redovisas statistik, dessutom redogör vi kortfattat för vårt

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Plats: Mora Familjecentrum Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga-Lill Lingman BVC och Majlis Ersson spec pedagog öppna förskolan.

Plats: Mora Familjecentrum Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga-Lill Lingman BVC och Majlis Ersson spec pedagog öppna förskolan. Minnesanteckningar från SUF-möte Mora 2013-02-22 Plats: Mora Familjecentrum Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga-Lill Lingman BVC och Majlis Ersson spec pedagog öppna förskolan. Majlis Ersson specialpedagog

Läs mer

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, Rikspolisstyrelsen 1 Ett uppdrag fyra delar I mars 2011 fick

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Sommarlov i Ale 2016

Sommarlov i Ale 2016 Sommarlov i Ale 2016 Ridning med Ale-Jennylunds Ridklubb Följ med ut och rid i sommar! Det finns många aktiviteter att välja på som till exempel dagridläger, kvällskurser och helgkurser. Besök vår hemsida

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer